Varför uppträder klåda före menstruation och under? Svar på oroande frågor

Harmonier

I en kvinnas kropp observeras cykliska förändringar i reproduktionsfunktionen, manifesterade genom menstruation, varje månad. Men de försvinner inte alltid utan obehagliga symtom, och en av dem är klåda i det intima området.

Orsaker till obehag före och under menstruationen

Upplevelsen av klåda är en av varianterna av känslighetsstörningar, oftast orsakade av verkan av biologiska irritationsmedel - förmedlare av allergier, pro-inflammatoriska substanser, enzymer, cytokiner, metaboliska produkter. Svår klåda kan bero på yttre eller inre orsaker. Men varför börjar det hos en kvinna före kritiska dagar eller under menstruation, kan endast bestämmas av de diagnostiska resultaten.

Fysiologiska och externa faktorer

Menstruationscykeln stöds av en balans mellan hormonreglerare. Innan menstruationen börjar och längre efter uppkomsten inträffar en kraftig minskning av östrogen- och progesteronnivån, vilket hos känsliga kvinnor mycket väl kan orsaka svag klåda i könsområdet. Det är de som är mest lyhörda för sådana förändringar.

Men oftast måste du ta itu med andra orsaker till klåda. Bland dem spelas en viktig roll av externa faktorer:

 • Syntetiskt underkläder.
 • Reaktion på packningar eller på annat sätt.
 • Försummelse av personlig hygien.
 • Långvarig användning av tamponger.
 • Intensivt samlag.

Dessutom kan en liknande reaktion observeras efter gynekologiska ingrepp - diagnostiska och kirurgiska. I det senare fallet beror klåda på den normala vävnadsläkningsprocessen..

Ibland är klåda i könsdelar hos kvinnor fysiologiska till sin natur, och det kan också vara reaktionen på yttre stimuli.

Burning och vaginal urladdning under infektioner

Gynekologiska infektioner är den vanligaste orsaken till klåda under menstruationen - som uppstår för första gången eller förvärras på grund av minskad immunitet. Mikrobiella medel (bakterier, virus, protozoer) provocerar en förändring i slidan i slidan, orsakar en inflammatorisk reaktion. Ett karakteristiskt tecken på många sexuellt överförda sjukdomar är vaginal urladdning:

 • Flytande skummande, grönaktig (trikomoniasis).
 • Vit ostmassa-liknande, med en sur lukt (candidiasis).
 • Tjock gröngul (gonorré).
 • Mycket slem eller slemhinnor (klamydia).

Andra tecken på en infektiös lesion uppvisas av smärta under urinering, obehag vid sexuell kontakt, smärta i nedre del av buken. Utsläpp kan också observeras med bakteriell vaginos (gardnerellos). De har en gråvit färg och en "fiskig" lukt, riklig och skummig. Men i detta fall är andra symtom mindre vanliga..

Klåda och brännande i könsområdet observeras med könsherpes. Ett typiskt tecken på sjukdomen är blåsutslag i huden och slemhinnan, som ligger på en hyperemisk och svagt edematous bakgrund. De brister snart eller torkar ut för att bilda en skorpa..

Labia kliar från en allergisk reaktion

Klåda förekommer ofta vid allergier. Han kan prata om överkänslighetsreaktionen på komponenter som ingår i intima hygienprodukter, smörjmedel och latexkondomer. Detta sker mot bakgrund av individuell intolerans, familjens predisposition. Det finns andra symtom:

 • Svullnad och rodnad i labia.
 • Utslag (fläckar, blåsor, urticaria).
 • Prickande, brinnande känsla.

Genom att ta till sig naturen av allergisk kontaktdermatit kan reaktionen åtföljas av eczematization, när många små vesiklar bildas, som nästan omedelbart öppnas med bildningen av en fuktyta. Symtomen försämras vid upprepad kontakt med ett irriterande ämne..

På en intim plats kan den repas på grund av allergier som beror på kontakt med olika ämnen.

Klåda i anus på grund av hemorrojder

Ibland kan klåda lokaliseras inte i slidan, utan påverka den sista delen av ändtarmen. Denna situation kan observeras med hemorrojder, och menstruationen förvärrar den bara på grund av förändringar i blodflödet i könsområdet. Vid hemorrojder finns det också obehag under tarmrörelser, täta smärtsamma noder (yttre eller inre) visas som kan blöda. Utvecklingen av sjukdomen främjas av fysisk aktivitet, fysisk inaktivitet, ofta förstoppning.

Systemiska sjukdomar

Tillsammans med påverkan från lokala faktorer kan klåda ha systemiskt ursprung. Olika sjukdomar bidrar till dess förekomst hos kvinnor, i vilka metaboliska processer störs, vävnadereceptors känslighet förändras:

 • Kronisk njursvikt.
 • Endokrinopatier (diabetes mellitus, hypotyreos, tyrotoxikos).
 • Patologi för leversystemet med kolestas.
 • Hematologiska problem (anemi, lymfom, polycytemi).
 • Maligna tumörer (inklusive livmoderhalsen).
 • helminthiasis.

I det här fallet är det nödvändigt att notera att klåda är utbredd och att det finns ytterligare symtom som indikerar ett drabbat organsystem. Obehagliga känslor i den intima zonen kan också orsaka mediciner - östrogener, amiodaron, allopurinol, angiotensinomvandlande enzymhämmare.

En separat orsak till obehag är psykogena tillstånd. En sådan klåda har ingen organisk bas - de subjektiva känslorna bildas under påverkan av stressiga situationer, emotionell överbelastning och är en del av depressionens struktur. Den kliniska bilden är sällan begränsad till klåda ensamma; patienterna presenterar ett stort antal klagomål.

Om klåda inte bara i det intima området, utan också i andra delar av kroppen, är det värt att tänka på systemiska sjukdomar.

Vad man ska göra för att eliminera?

Det är möjligt att bli av med en obehaglig känsla med en exakt verifiering av diagnosen. Om klåda orsakas av yttre faktorer försvinner den efter att de eliminerats. I andra situationer krävs mer aktiv korrigering..

Traditionell behandling

En viktig roll för att eliminera klåda är korrekt skötsel av de yttre könsorganen. Som hygienprodukter under menstruationen rekommenderas det att använda speciella formuleringar utan aggressiva komponenter som bevarar pH-nivån och mikroflora-sammansättningen (till exempel Lactacid).

Kvinnor rekommenderas att begränsa sexuella kontakter, och i händelse av infektioner, att avstå från dem alls under behandlingsperioden. Underkläder tillverkade av naturliga tyger bör bäras och ofta bytas. Vid överkänslighetsreaktioner rekommenderas att följa en hypoallergen diet, men näring bör vara fullständig i sammansättningen.

Grunden för terapeutiska åtgärder för klåda på grund av patologi är läkemedel. För att eliminera orsaken och minska symtomen kan läkaren förskriva följande läkemedel:

 • Antiseptika (Citeal, Betadine, Klorhexidin, Miramistin).
 • Svampdämpande (Terzhinan, Polygynax, clotrimazole).
 • Antibakteriell (metrogil, azitromycin, doxycyklin).
 • Antiviral (Herpevir, Panavir, Fenistil Pencivir).
 • Antihistaminer (Tavegil, Cetrin, Loratadine, Erius).

Vid komplex behandling av infektionssjukdomar används probiotika (Acylact), immunkorrektorer, vitaminer. För att minska sensibiliseringen för allergener används kalciumglukonat, natriumtiosulfat, lugnande medel (Persen, Fitosed, valerian) hjälper till att minska klåda..

Hemorrojder behandlas med läkemedel med antiinflammatoriska, venotoniska, antitrombotiska, antispasmodiska egenskaper (Proctosan Neo, Relief, Hemorol, heparinsalva). Om klia är av systemiskt ursprung är det nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen. Psykogena symtom kräver vanligtvis antidepressiva läkemedel..

Terapeutisk taktik för pruritus i det intima området innebär att hygienreglerna följs, användning av mediciner.

Folkmetoder

För att minska klåda hemma rekommenderas att bad, salt, soda (1 tsk per liter vatten) och jod (10 droppar), växtbaserade avkok (kamomill, kalendula, salvia). Det rekommenderas att göra applikationer och lägga tamponger med aloe juice (3 msk. L.), Naturlig yoghurt. Sådana procedurer upprepas två gånger om dagen. Men man bör komma ihåg att deras effektivitet inte har bevisats, och det finns en risk att starta en patologisk process.

Många kvinnor klagar över klåda i det intima området före menstruation eller under menstruationen. Det förekommer under påverkan av yttre faktorer eller blir ett symptom på patologiska tillstånd. Och för att förstå vad som är orsaken och vad man ska göra för att eliminera det, bör du konsultera en läkare och genomgå en diagnos.

Orsaker till klåda under menstruationen

Menstruationscykeln återspeglar den kvinnliga kroppens tillstånd. Klåda under menstruationen kan indikera olika smittsamma processer. På detta sätt manifesteras också en allergisk reaktion på de personliga vårdprodukter som används. Endast läkaren kan fastställa den verkliga orsaken till avvikelsen efter en omfattande undersökning. Vid behov föreskrivs terapi. Dessutom är förekomsten av klåda sannolikt med otillräcklig personlig hygien. Om du har ett symptom är det första du behöver göra med att kontakta din vårdgivare för att få hjälp..

Ibland kan klåda förekomma under menstruationen

Vad är menstruation

Menstruation är en månadsprocess för rengöring av kvinnlig kropp. För närvarande uppstår blödningar från slidan. Detta indikerar en flickas förmåga att fostra barn..
Vid menstruation inträffar endometrial peeling. Restarna utsöndras från kroppen tillsammans med blod. Menstruationsfärgen är ljus skarlakansröd. Koagler kan observeras. Detta är en variant av normen. Menstruationen slutar endast under graviditet och amning..

För första gången börjar menstruationen vid 10-16 år. Detta indikerar att kroppen har bildats och är redo för förplantning. Många faktorer påverkar perioden för menstruationens början, särskilt ärftlig predisposition.

Menstruationen åtföljs av ett antal symtom. Symtom på den naturliga processen inkluderar:

 • dragande känsla i nedre del av buken;
 • bröstsvullnad;
 • ömhet i brösten;
 • obehag i korsryggen;
 • överdriven irritabilitet;
 • Trötthet;
Många har menstruationsvärk i nedre del av buken
 • känsla av tyngd i benen;
 • svår yrsel;
 • letargi;
 • dåsighet.

Dessa tecken är en variant av normen. Symtomen beror på hormonella förändringar. Menstruationscykeln börjar räkna från den första menstruationsdagen till den första dagen på de kommande kritiska dagarna. Dess genomsnittliga varaktighet är cirka 28 dagar. Månadsperioderna varar 3-7 dagar.

Efter en menarche i ungefär ett år kan cykeln vara instabil. Detta beror på att kroppen ännu inte har bildats helt. Brott försvinner på egen hand utan hjälp.

Du kan övervaka menstruationens regelbundenhet med hjälp av kalendern. För att göra detta måste du markera menstruationsdagarna och räkna cykelns varaktighet.

Menstruationscykeln visar reproduktionssystemets tillstånd. Eventuella kränkningar - ett tillfälle att söka hjälp från en läkare som vid behov föreskriver den nödvändiga behandlingen. Patologier åtföljs vanligtvis av förseningar eller andra ytterligare manifestationer..

Eventuella menstruations oregelbundenheter kräver en läkarundersökning

Hur manifesteras candidiasis och trikomoniasis

De vanligaste orsakerna till symptomen inkluderar candidiasis och trichomoniasis. Sjukdomarnas egenskaper presenteras i tabellen.

TrastDen vanligaste orsaken till klåda i perineum är trosförloppet eller, som det också kallas, candidiasis. Symtom i detta fall åtföljs av ostliknande urladdning. Patologi kan manifestera sig exakt under menstruationen.
Klåda med trast kan bli outhärdlig. Av denna anledning reduceras en kvinnas livskvalitet avsevärt. Konstant repor leder till skador på slemhinnorna. Flickan har ont vid urinering. Labia blir svullna.
trikomonasinfektionI detta fall blir symptomet uttalat redan före början av månadsavskrivning. Obehag ökar ständigt. Klåda åtföljt av intensiv klåda.
Innan menstruationen inträffar rikligt med vattnig urladdning. Deras skugga är vit eller gulaktig..

Sjukdomar behöver elimineras i rätt tid.

När klåda är ett symptom på klamydia och vaginit

Klamydia är en sjukdom som kännetecknas av en inflammatorisk process i slidan. Avvikelse bildas under påverkan av klamydia. Sjukdomen är mest uttalad under menstruationen. Könsorganen blir svullna.

Klamydia är en allvarlig sjukdom

Gonoré vaginit överförs sexuellt. I detta fall visas en outhärdlig klåda. Tilldelningar har en gulaktig nyans. Månadsperioder försenas. Kroppstemperaturen stiger och sexlysten sjunker.

Med denna patologi kan fläckning periodiskt uppstå..

Hur manifesteras vaginos och herpes

Vaginos är en konsekvens av inträngningen av patogener i kroppen. Klåda åtföljs av vätskesekret. Det finns en obehaglig lukt från slidan. Symtomen är värre under kritiska dagar.

Ofta blir symptomen mer uttalade under menstruationen mot bakgrund av herpes. Med en sådan patologi visas utslag fyllda med en molnig vätska på könsorganen.

Hur är adnexit och diabetes

Adnexit är resultatet av en förändring av den naturliga mikrofloraen i kroppen. Vaginalväggarna blir irriterade. Förutom klåda observeras allvarligt obehag. Kroppstemperaturen stiger.

Klåda kan förekomma hos flickor med diabetes

Den farligaste patologin som åtföljs av klåda är diabetes. Vaginala slemhinnor är irriterade. Labia sväller.

Med diabetes har en kvinna en uttalad törst. Urinen ökar. Skador på huden läkar inte bra.

När klåda är ett resultat av en allergi

Klåda åtföljs av en allergisk reaktion på de personliga vårdprodukter som används. Provocera en överträdelse kan:

 • packningar;
 • tamponger;
 • intima hygienprodukter.

Symptomet kan också manifestera sig när man bär syntetiskt underkläder. Tillståndet normaliseras först efter att orsaken till avvikelsen har eliminerats.

Den här videon talar om orsakerna till klåda i slidan:

Vad behöver vi göra

När klåda inträffar måste du stärka personlig hygien. Det är bättre att byta använda kuddar och tamponger. Tvätta med varmt vatten utan kemikalier.

Du måste övervaka ditt välbefinnande. Det rekommenderas också att regelbundet mäta kroppstemperatur. Efter menstruation, besök en läkare och prata om de symtom som finns. Läkaren föreskriver de studier som krävs och fastställer diagnosen. Vanligtvis rekommenderas kvinnor att ta en vattpinne från slidan. Dessutom ges blod för analys. Vid behov väljs behandling.

Varför efter en menstruation kliar en intim plats kliar och kliar

Eventuella förändringar i den normala funktionen av kvinnans kropp på ett eller annat sätt påverkar karaktären av menstruationscykeln. Det finns patologier som förkortar dess varaktighet eller förändrar den naturliga processen för menstruationsflödet, men det finns inre och yttre faktorer som orsakar obehag på en intim plats efter menstruationen. Regelbunden klåda efter menstruation kan orsakas av hushållens orsaker, då kan du bli av med det själv, men oftast ligger orsaken i en infektion i könsorganen, i vilket fall du bara inte kan göra utan medicinsk hjälp.

De viktigaste faktorerna för klåda

Det visar sig att efter menstruation förekommer klåda i den intima zonen hos många kvinnor. I vissa kan det börja från den första dagen för utsläpp, i vilket fall dålig hygien är den irriterande faktorn nr 1. Hos andra företrädare för det klara könet förekommer klåda i slidan redan i slutet av menstruationen, orsakerna som orsakar det kan vara både inhemska och patologiska. Enligt experter kan detta vara:

 • otillräcklig eller överdriven hygien i det intima området;
 • utveckling av allergiska reaktioner på sanitetsunderlägg, hushållskemikalier (tvål, duschgel);
 • läkemedel, i instruktionerna för vilka regelbunden klåda efter menstruation är en biverkning;
 • viktproblem (dess överskott eller betydande brist);
 • felaktig användning av depilatoriska medel;
 • låg immunitet.

Det finns specifika hushållsorsaker som orsakar obehag i det intima området, till exempel dålig tvätt av klorerat vatten från kroppen efter ett regelbundet besök i poolen. Brott mot mikrofloraen i slidan på grund av ofta douching och okontrollerat intag av mediciner, särskilt antibiotika, kommer också att leda till samma konsekvenser..

Syntetfibrer som utgör de tyger som underkläder består av kan också orsaka obehag i det intima området. Om klåda inträffade efter samlag, kan det provocera en allergi mot spermier eller ett preventivmedel.

Patologi

Anledningen till förekomsten av regelbundet obehag efter menstruation hos kvinnor ligger inte alltid i inhemska faktorer, i vissa fall uppstår allvarliga sjukdomar. Vi listar de viktigaste patologierna med symptomen på karakteristisk klåda efter menstruation:

 • urogenital candidiasis;
 • inflammation i bilagorna;
 • mänskligt papillomvirus;
 • diabetes;
 • trikomonasinfektion;
 • ospecifik vaginit.

Om en brännande känsla i slidan uppstår på grund av urogenital candidiasis, som populärt kallas "trast", har kvinnan troligtvis minskat immunitet, mot vilket svamparna i släktet Candida aktiveras. Samma symtom förekommer hos kvinnor med en söt tand, eftersom denna typ av svamp "älskar" kolhydrater. Ytterligare tecken på candidiasis: curdled utsöndring, brännande och klåda känslor i könsområdet, som uppstår omedelbart efter menstruation och även under dem.

Icke-specifik vaginit kallas bakterieinflammation, vars främsta provocerande faktor är spridningen av opportunistisk flora mot bakgrund av reducerad immunitet eller otillräcklig hygien. Med denna sjukdom kan könsorganen svälla och klåda starkt, samt slemhinnor och purulent vaginal urladdning.

Med trikomoniasis, förutom att klåda en intim plats, uppträder gulaktig urladdning med en skarp lukt, och urinering åtföljs av smärtsamma upplevelser som vid cystit. På labia med denna patologi kan pustler uppstå, blödning från minsta irritation.

Mycket sällan, men klåda i det intima området kan vara ett tecken på en patologi i nervsystemet eller psykisk störning, bara en erfaren specialist kan äntligen identifiera orsaken till detta tillstånd.

effekter

Bristen på en reaktion från en kvinna på sådana obekväma symtom kan inte bara förvärra livskvaliteten, utan också leda till oåterkalleliga konsekvenser. Klåda är särskilt farligt, orsakat av smittsamma processer i kroppen, om de inte behandlas i tid, kan detta leda till bildning av vidhäftningar i livmodern och dess bilagor. På grund av vidhäftningsprocessen utan korrekt medicinering kan äggledarna med tiden bli fullständigt obearbetade, och detta komplicerar början av graviditeten och bidrar till dess ektopiska kurs. På grund av vidhäftningar i hålrummet kan problem med fostrets utveckling uppstå, vilket ofta slutar med att det sjunker, det vill säga avslutandet av dess utveckling.

Diagnostik

Även om klåda började under menstruationen kan en fullständig diagnos ställas först efter det att urladdningen är klar. För att bestämma orsaken till obehag i det intima området kan läkaren förskriva följande studier:

 • undersökning av en gynekolog och terapeut. Inledningsvis utvärderas patientens allmänna tillstånd, utseendet på hennes könsorgan och vaginal urladdning;
 • undersökning av de inre könsorganen genom palpation;
 • laboratorietester av vaginala utstryk, allmän analys av blod och urin. Dessa test hjälper till att identifiera den inflammatoriska processen och utvärdera dess stadium;
 • Ultraljud av bäckenorganen och bukhålan;
 • colposcopy, en visuell undersökning av livmoderhalsen med en stor ökning.

Först efter att ha utfört alla ovanstående aktiviteter och ställt en diagnos, beslutar läkaren om metoden för behandling av patienten och sätt att eliminera kliande känslor.

Behandling

Behandlingstekniken som används för att eliminera klåda beror på diagnosen som ställs till patienten efter alla undersökningar:

 • med kolpit föreskrivs användning av antiinflammatoriska läkemedel med obligatorisk douching med desinfektionslösningar såsom klorhexidin. Hormonell och antibakteriell terapi kan inkludera läkemedel såsom Ofor, Terzhinan eller Metronidazole;
 • trast behandlas med svampdödande läkemedel, som överväldigande är utformade för att öka kvinnors immunitet. För att eliminera förbränning och klåda används lokala mediciner i form av salvor av krämer och suppositorier;
 • trichomoniasis behandlas med metronidazol, och lokal terapi anses värdelös av specialister. Med denna patologi används endast orala mediciner;
 • herpes behandlas med antivirala läkemedel;
 • vid adnexit eller endometrit, bör komplex behandling användas, inklusive inte bara smärtstillande medel, antibiotika och vitaminer, utan också fysioterapeutiska åtgärder..

Endast en specialist kan förskriva adekvat behandling för någon av ovanstående patologier. Självbehandling kan förvärra patientens hälsa eller ta bort endast symtomen på sjukdomen, vilket lämnar grundorsaken, vilket i framtiden nödvändigtvis kommer att leda till ett återfall av sjukdomen.

När du genomgår en behandlingskurs måste du observera sexuell vila, följa en diet, med överdriven torrhet i vagina, använda naturliga smörjmedel och regelbundet utföra hygienprocedurer.

Förebyggande

Varje kvinna som stöter på klåda i det intima området vill inte känna det igen, så det är mycket viktigt att känna till och praktisera de viktigaste förebyggande åtgärderna som hjälper till att förebygga uppkomsten av sådana symtom:

 • måste utöva kontroll över menstruationscykeln;
 • observera intim hygien;
 • Gå inte in i oskyddade intima relationer;
 • genomföra hygienisk tvätt efter varje besök på toaletten;
 • använd en speciell tvål eller gel för intim hygien;
 • byt sanitetsunderlägg varannan timme;
 • konsumera mindre fet, kryddig och söt mat under kritiska dagar;
 • besök inte poolen och badet under menstruationen.

I händelse av obehagliga symtom i urogenital zon bör du snarast söka hjälp från en läkare, hälsan hos inte bara en kvinna utan också hennes framtida avkommor kan bero på detta.

Orsaker till klåda och sveda i menstruation med menstruation

Vilka medel används för att eliminera torrhet i den intima zonen med klimakteriet

Kan jag använda Epigen Spray för menstruation

Hur manifesteras livmoderfibroider under klimakteriet och hur man behandlar det

Hormonala och icke-hormonella suppositorier från torrhet i den intima zonen med klimakteriet

Varför uppträder klåda under menstruationen eller efter menstruationen

Kritiska dagar är inte en trevlig upplevelse för någon kvinna. Men om klåda i slidan och bränningen också går med i menstruationen, ökar känslorna av obehag. Detta gäller inte normala indikatorer, och troligtvis tyder obehag på en sjukdom..

Och även om detta obehag inte är dödligt, kan det förstöra livskvaliteten för en kvinna. Så när du upptäcker sådana obehagliga symtom som klåda på en öm plats, bör du peka fötterna mot gynekologen. Tja, vi kan bara berätta för dig vilka faror ett sådant symptom är fylt med och varför klåda uppstår under menstruationen eller efter blödning.

Symtom på manifestation

Klåda refererar till de naturliga manifestationerna av kroppen till irriterande medel. Nästan varje kvinna i sitt liv mötte ett så obehagligt ögonblick. Men varje manifestation av förbränning och klåda under eller efter menstruationen kräver noggrann uppmärksamhet.

Ibland räcker det att byta underkläder från syntetiska tyger till naturliga för att stoppa obehagliga upplevelser när klåda i könsområdet och klåda uppstår..

För att ta reda på orsaken till dessa känslor bör du vara uppmärksam på andra symtom som manifesteras tillsammans med klåda:

 • "kausal plats" kliar bara på kvällen, utan manifesterar sig dag eller morgon;
 • klåda under menstruationen åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen;
 • förutom att bränna, gör nedre buken ont;
 • före menstruation, förutom klåda och brännande, förekommer liten fläckning;
 • klåda inte bara i könsområdet, utan i hela kroppen;
 • sensoriska sensationer åtföljda av buksmärta.

Dessa symtom indikerar sjukdomar som inte alltid är förknippade med könsorganen. Även om könssjukdomar också orsakar klåda, brinner på en intim plats.

Anledningen kan ligga i sjukdomar som:

Klåda indikerar inte alltid ett problem. Om en sådan besvär visar sig i en mild form och är av kort karaktär, oroa dig inte så mycket.

Men om klåda är svår, varar länge och också ofta förekommer - detta är ett tydligt tecken på sjukdomen.

Externa faktorer

Det är inte paradoxalt, men skälet till klåda är ofta underkläder. Varför är det så? Och det är enkelt: unga damer som strävar efter skönhet och sexualitet föredrar linne från syntetiska tyger och naturliga blekningar i bakgrunden. Och syntetmaterial enligt deras egenskaper tillåter inte luft och fukt att passera igenom..

Det kvinnliga reproduktionssystemet är utformat på ett sådant sätt att vaginal urladdning antingen kan visas eller försvinna, trots menstruationscykeln. Således förblir all urladdning inne i tvätten, vilket skapar bekväma förhållanden för spridning av patogen mikroflora.

Oftast är spetsunderkläder gjorda av syntet, och alla flickor vill se vackra ut. Om du inte kan undvika "skönhet", vilket är skadligt för din hälsa, är det bättre att växla syntetiska och naturliga underkläder.

Yttre orsaker till klåda i perineum:

 • Allergisk reaktion. Det kan förekomma på alla hjälpmedel: tamponger, kondomer, kuddar. En allergi uppträder några dagar efter användningen av läkemedlet. I det här fallet kliar den intima platsen mycket starkt, labia sväller och mikrokrackor kan visas på dem. Det bästa sättet att lösa problemet är att bli av med ett externt allergen..
 • Hygien. Kanske någon av följande skäl verkar orealistisk, men det händer också. Detta är otillbörlig hygien hos labia. Förfarandet utförs två gånger om dagen med hjälp av speciella medel för intim hygien eller babytvål. Dessutom kan överdriven strävan efter renhet leda till vaginal torrhet, klåda. Det är bättre att hålla sig till åtgärden, plus - att tvätta dig själv ordentligt: ​​från vagina till anus, och inte tvärtom.
 • Påfrestning. Klåda under menstruationen kan vara efter banal stress, den så kallade neurotiska klåda och sveda. Förskriv i detta fall lugn.

Interna faktorer som orsakar klåda

Ofta kan orsaken till klåda under menstruationen eller vid någon annan period av menstruationscykeln vara olika sjukdomar.

Ibland tillhör dessa sjukdomar inte könsorganen, men de känner sig själva på samma plats. I det här fallet är det viktigt att inte ta till sig självmedicinering, utan ta reda på orsaken från en specialist som kommer att diagnostisera och förskriva behandling.

Mormors recept eller piller som en kvinna föreskriver för sig själv kan bara göra skada. I bästa fall kommer en sådan behandling att eliminera symtomen under en stund, men den kommer inte att eliminera sjukdomen.

Sjukdomar som orsakar klåda i könsorganen:

 • Candidiasis. Klåda under menstruationen uppstår oftast på grund av trost. Dessutom går brinnande, smärtsam urinering, curdled urladdning, svullnad av labia i klåda. Här kommer svampdödande läkemedel som kan köpas på apoteket att rädda. Men det är bättre att använda botemedel efter att ha konsulterat en läkare.
 • Sexuellt överförda infektioner. Ganska ofta kan problemet med klåda ligga i detta. Klamydia, ureaplasma, mycoplasma - detta är inte hela listan över sjukdomar som kan orsaka obehag på en öm plats. Och om sjukdomen är mer allvarlig - herpes, gonorré, trichomoniasis - då kommer symtomen att vara allvarliga. Dessa inkluderar: svullnad i de intima läpparna, blodutflöde med en lukt, svår klåda. Och under kritiska dagar ökar allt detta upprepade gånger. Varför? Under den premenstruella perioden försvagas kvinnors immunitet och allt dåligt förvärras. Detta problem kan endast hanteras tillsammans med en gynekolog..
 • vaginosis En annan orsak till klåda under menstruationen kan vara vaginal dysbios. Denna sjukdom förekommer på grund av bakterien gardnerella, efter dess aktivering sker en förändring i balansen i mikroflora, vilket orsakar klåda. Utöver detta symptom orsakar bakteriell vaginos vattentömning med en obehaglig "fiskig" lukt, och under kritiska dagar blir lukten ännu starkare.
 • Vulvovaginit. Sjukdomen orsakas av det mänskliga papillomviruset. Allvarliga symtom skiljer sig inte, men det finns en känsla av klåda..
 • Kronisk adnexit. På kritiska dagar förändras pH-komponenten i vagina, och med adnexit orsakar det irritation i vaginalväggen och kvinnans intima område kliar. Utöver detta, med denna sjukdom, kan en tjej känna periodiska smärta i nedre buken, libido minskar, sällan - förhöjd kroppstemperatur.
 • Diabetes mellitus kan orsaka klåda i vaginal. Urin innehåller hög glukos, vilket irriterar de intima läpparna och vaginalslemhinnan. Dessutom en ofta önskan att gå lite.
 • Kronisk kolecystit, hepatit under menstruationen förvärras och orsakar klåda i kvinnliga organ. Samtidig symtom finns här: tråkig smärta, tyngd i höger hypokondrium, tunga perioder, täta blödningar i tandköttet, minskad aptit, hud, ögonproteiner, kan sällan bli gula.

Hur som helst, om klåda under eller efter menstruationen orsakas av kroniska sjukdomar eller nyligen förvärvade, är det bästa behandlingen att kontakta en specialist. Endast där kan du fastställa den exakta orsaken till problemet och skickligt eliminera det.

Vanliga orsaker och behandling av klåda i det intima området hos kvinnor

Klåda i det intima området hos kvinnor är ett ganska vanligt problem. Ibland utgör det inte ett allvarligt hälsoproblem om orsaken är överdriven svettning eller en allergisk reaktion..

Om det varar länge och leder till allvarligt obehag kan orsaken vara ett antal sjukdomar, från hudinfektioner och diabetes till svamp eller parasitiska intima infektioner.

Orsaker till klåda i labia

Det finns många orsaker till klåda i könsdelarna hos kvinnor, inklusive sexuellt överförda infektioner: könsherpes, trichomoniasis, klamydia. Intim klåda kan vara ett symptom på diabetes och i sällsynta fall cancer.

Om det åtföljs av ofta urinering är detta ett tecken på cystit.

dermatit

Detta är en vanlig orsak till intim klåda hos vuxna och barn. Hos prepubertala flickor (7-10 år) är atopisk och irritabel dermatit vanligare. Klinisk undersökning visar ofta erytemiska labia på grund av lichenifiering.

Klåda i labia minora kan vara permanent på grund av irriterande kontaktdermatit.

Det orsakas vanligtvis av dåliga hygienvanor:

 • överdriven användning av parfymerad tvål;
 • långvarig bärning av våta baddräkter;
 • snäva kläder, nylonstrumpbyxor.

Allergisk kontaktdermatit är ovanligt för ungdomar eftersom de har en låg exponering för potentiella allergener. Hos vuxna kvinnor står allergisk och irritabel kontaktdermatit för cirka 50% av fallen med kronisk vulvovaginal klåda.

Hormonjustering

Klåda i labia kan vara ett resultat av könssjukdomar av både inflammatorisk karaktär, åtföljande cervikal erosion, könsdelar vårtor, och förknippade med sjukdomar orsakade av hormonella förändringar.

Klåda i det intima området på grund av hormonella förändringar inträffar under klimakteriet (klimakteriet). Äggstockarna slutar producera östrogen. Det hormon som svarar på de normala sexuella funktionerna i reproduktionssystemet produceras inte längre i rätt mängd..

En minskning av östrogennivåerna leder till torkning av de naturliga utsöndringskörtlarna och under klimakteriet blir huden runt vulvarområdet både tunn och torr. Under denna period upplever kvinnan klåda och sveda i det intima området, till följd av bristen på fukt i väggarna i organen i det reproduktiva systemet..

Hormonförändringar i olika åldersperioder provocerar också specifika dermatoser och irritationer i den intima zonen.

I detta avseende beaktas följande punkter:

 • epitel kännetecken för vulva hos kvinnor, beroende på regionen där de bor;
 • tillfälliga hormonella förändringar som påverkar menstruations oregelbundenhet;
 • närvaron av östrogenreceptorer på keratinocyter.

Under hormonella förändringar i kroppen observeras också förändringar i bakteriefloraen..

Klåda under graviditeten

Graviditet - en specifik hormonperiod i en kvinnas liv - kroppen omvandlas på många sätt. Klåda i det intima området är ett vanligt dermatologiskt symptom under denna period..

Intim klåda är också ett tecken på graviditetsspecifika dermatoser:

 • pemfigoid gestation;
 • polymorf utbrott av graviditet;
 • intrahepatisk kolestas under graviditet;
 • atopisk dermatit;
 • kliande follikulit.

Under graviditeten inträffar en ökad urladdning, vilket orsakar irritation i vulvahuden och följaktligen klåda i slidan. Om utsläppet är transparent eller vitt, luktfritt, orsakas de troligen av graviditetshormoner och det finns ingen anledning till oro.

En av orsakerna till irritation i det intima området är tvättmedel. Men ibland överdriven urladdning signalerar en infektion, om den naturliga balansen av bakterier i slidan störs.

Fyra typer av infektioner utgör en potentiell fara för gravida kvinnor:

 1. bakteriell vaginos;
 2. trast;
 3. grupp B streptokockinfektion;
 4. trikomonasinfektion.

Att konsultera en läkare är nödvändigt om rodnad och klåda på en intim plats inte försvinner under en viss tid, särskilt om sår förekommer på huden i vulva och vaginal urladdning är onormal.

Allergisk reaktion

Könsallergologi bör betraktas som en möjlig diagnos, när kvinnor kliar på en intim plats, är tillståndet åtföljt av ömhet eller irritation, men infektionen eller dermatosen diagnostiseras inte..

Många fall av allergiska reaktioner i det intima området förblir oupptäckta på grund av att patienter inte klagar över liknande symptom i det intima området.

Irriterande ämnen som kan orsaka en allergisk reaktion:

 • Penetration av damm och irritationsmedel under professionell verksamhet (arbete i dammiga områden) eller hemma (tvättmedel).
 • Överhettning av perineum (till exempel när du bär syntetisk underkläder och svettar huden) kan också orsaka klåda i labia majora och sveda i vulva.
 • Brott mot personlig hygien - både dess otillräcklighet och överdriven aktivitet (douching, missbruk av antibakteriell tvål och så vidare).
 • Sæd eller latex kan orsaka kontakturturtaria.
 • Metylisotiazolinon (finns i kosmetika) är ett allvarligt genitalallergen.

Irriterande orsakar en intensiv reaktion på vulvans epitel, vilket orsakar klåda och rodnad i könsorganen på grund av den stora förlusten av vatten, kapacitiv resistens och blodflöde i vulven. Ofta är erytem i det intima området inte uppenbart på grund av pigmentering av huden i vulva.

infektioner

Könsinfektioner som uppstår under samlag utan kondom orsakar klåda, vilket åtföljs av andra specifika symtom..

Vaginit (eller kolpit) - inflammation i slidan på grund av en kränkning av en frisk vaginal mikrobiota; vulvovaginit - inflammation i vagina och vulva. Tecken på infektion - urladdning, ömhet och klåda i labia.

De orsakande infektionsmedlen kan vara:

 • trichomonas;
 • chlamydia
 • stafylokock;
 • streptokock;
 • mycoplasa;
 • mikroorganismförening.

Den vanligaste orsaken till vaginit är Candida albicans (Candida albicans)..

Former av vaginal inflammation hos kvinnor i reproduktiv ålder inkluderar:

 1. candidiasis;
 2. Bakteriell vaginos;
 3. Aerob vaginit.

Vaginala infektioner är ofta förknippade med flera orsaker, vilket representerar komplexa fall för behandling. Medan en orsak undersöks visar andra patogener motstånd mot behandling, vilket orsakar nya återfall i det intima området.

Således är en nyckelfaktor i behandlingen noggrann diagnos och behandling med ett brett spektrum av infektionsmedel

Typ av infektion:

 1. Hormonell eller atrofisk vaginit förekommer hos kvinnor efter menopaus, efter förlossning, ibland hos flickor före puberteten.
 2. Irriterande vaginit, om labia kliar, kan orsakas av en allergi mot (latex) kondomer, spermier, aromatiska hygienprodukter och de mikrober som kan vara på dem.
 3. Främmande (med oavsiktlig konservering av främmande kroppar i slidan) är förknippade med extremt obehaglig urladdning, obehag och klåda mellan labia.

Diabetes

Genital klåda kan vara ett symptom på diabetes orsakad av ofta jästinfektioner..

Med en sjukdom kan blodsockret utvecklas onormalt högt, vilket ger ideala förutsättningar för tillväxt av jästliknande svampar och minskar kroppens förmåga att bekämpa infektion.

Diabetes är förknippat med många förändringar på intima platser:

 • en känsla av torrhet och skalning av huden och slemhinnorna i den intima zonen
 • uppkomsten av mikrokrackor
 • infektion med mikroorganismer, som ett resultat av utvecklingen av inflammatoriska reaktioner.

I slidan är en av manifestationerna av mikroknäckor klåda i labia. Med tiden kan det vara det enda symptomet på sjukdomen..

Psoriasis

Ett inflammatoriskt, autoimmunt tillstånd - psoriasis - påverkar huden på någon del av kroppen, inklusive i det intima området. Psoriatiska lesioner på vulva är vanligare hos flickor än hos vuxna kvinnor.

Psoriasis påverkar den yttre manteln i slidan, vanligtvis utan att påverka slemhinnorna och orsaka klåda i inguinalområdet. I klinisk presentation är det ingen skillnad hos vuxna och barn. Dessa är tydligt avgränsade röda plack i vulva och perianal region.

I vikarna spricker huden och ser sjuk ut. Hårda kläder, användning av grovt toalettpapper eller sanitetsprodukter, allt som orsakar friktion, inklusive samlag, förvärrar symtomen - obehag som följer med psoriasis, brännande och klåda i labia

Läkarna kan ställa en diagnos endast genom att titta på skadorna, men för att utesluta bakteriella eller svampinfektioner föreskrivs i vissa fall ytterligare tester.

Atrofisk vulvovaginit

Förändringar i en kvinnas kropp leder ofta till utvecklingen av atrofisk vulvovaginit, som kännetecknas av konstant klåda på en intim plats. Om vagina är mycket kliande, får detta kvinnan att agera på området. Detta leder till bildande av sår öppna för infektioner..

Atrofisk vulvovaginit är möjlig när som helst i en kvinnas livscykel, även om den är vanligare i den postmenopausala fasen (hypoöstrogen tid).

Andra orsaker till hypoestrogent tillstånd:

 • laktation;
 • olika metoder för att behandla bröstcancer;
 • användning av vissa droger.

Atrofisk vulvovaginit kan lösa spontant när östrogennivåerna återställs.

Under klimakteriet, med en minskning av östrogennivåerna, minskar det vaginala epitelet. När epitelceller exfolierar och dör släpper de glykogen, som hydrolyserar till glukos.

Det sönderdelas till mjölksyra under verkan av laktobaciller, en vanlig vaginal kommensal organisme.

Utan denna uppsättning stiger pH i slidan, vilket leder till förlust av laktobaciller och överdriven tillväxt av andra bakterier, inklusive grupp B-streptokocker, stafylokocker, coliforms och difteroider. Dessa bakterier orsakar symtomatiska vaginala infektioner och inflammation i det intima området..

Efter klimakteriet minskar vaginal elasticitet och bindväv ökar. En minskning av östrogennivåer orsakar en minskning av vaginalt blodflöde och vaginal smörjning. Det initiala symptomet är ofta en brist på smörjning under samlag..

Tunnning av epitelfodret provocerar klåda i kämpen, brännande smärta i vaginala och vulvariska regionerna, vilket i sin tur bidrar till dyspareunia. Gula eller grå vattniga utsläpp är ett sekundärt symptom i förhållande till en ökning av pH.

Flatlöss

Små parasitinsekter som lever i könshåret orsakar svår klåda i könsorganen.

Det inträffar som ett resultat av överkänslighet mot saliv hos pubiska löss, som livnär sig av blod, och blir starkare inom två eller flera veckor efter penetrering av parasiter, särskilt på natten, när löss är särskilt aktiva.

Ibland på en intim plats visas en karakteristisk makula (gråblå eller fläckig), som varar flera dagar.

Pubisk pedikulos, vars huvudsymptom är klåda i slidan, behöver behandling med insekticida salvor, krämer, lotioner eller schampon som dödar parasiter och deras ägg, vilket kan göras hemma.

Om du får smittade repor från att repa huden på en intim plats behöver du kvalificerad medicinsk hjälp.

Det vanligaste sättet att få skamlöss är genom samlag. Men du kan få skamlöss när du använder sängkläder, handdukar eller kläder för en infekterad person.

Inguinal epidermophytosis

Orsaken till inguinal epidermophytosis är den antropofila svampen Epidermophyton floccosum.

Infektion som orsakar klåda i könsorganen förekommer i nära kontakt med en smittad person, genom vårdartiklar på sjukhus (otillräckligt desinficerat sängkläder, klyster), utrustning på gym.

Möjlig infektion i offentliga duschar eller bad.

Inguinal epidermophytosis har uttalade symtom i inguinala veck. Ursprungligen visas små flagniga fläckar med rosa färger med tydliga gränser. Gradvis smälter de samman och bildar fasta foci med perifert tillväxt.

I focierna finns vesiklar, erosion och skalning - något som orsakar förbränning och klåda av de yttre könsorganen. Behandla med lämpliga fungicider.

gonorré

Gonoré överförs genom sexuell kontakt med en infekterad person. Infektion är möjlig genom oral, anal och vaginal sex.

Neisseria gonorrhoeae (gonococcus) - det etiologiska medlet för gonoré - utvecklar antibiotikaresistens, vilket gör klinisk behandling svår på grund av resistens mot alla klasser av antimikrobiella medel tillgängliga för behandling av infektion.

Med gonorréens obotbarhet är konsekvenserna av ett antal komplikationer troliga:

 • bäckeninflammatorisk sjukdom;
 • ektopisk graviditet;
 • tubal infertilitet;
 • neonatala ögoninfektioner.

Sjukdomens inkubationsperiod är från 2 till 14 dagar, de flesta av symtomen uppträder 4-6 dagar efter infektion:

 • klåda i könsorganen och anus;
 • utsläpp av gul eller grönaktig färg från slidan;
 • smärta i bäckenområdet;
 • blödning mellan menstruationscykler.

I vissa fall orsakar gonorré inte bara hudskador i det intima området, utan också smärta och svullnad i lederna..

Gonoré diagnostiseras med Gram-metoden (genom att upptäcka gonokocker i en Gram-fläck). Nya polymeraskedjereaktionsmetoder blir vanliga.

Kvinnor med gonoré testas för andra sexuellt överförda sjukdomar - klamydia, som har liknande symtom, inklusive klåda i ljumsken hos kvinnor, syfilis och humant immunbristvirus.

Genital herpes

Genital herpes, vars orsakande medel är herpes simplex-viruset (HSV-1 och HSV-2), manifesterar sig i form av en primär eller återkommande infektion.

Det kan orsaka smärta, klåda i ljumsken hos kvinnor och sår i det intima området. Det huvudsakliga sättet på vilket viruset sprids är genom sexuell kontakt. Efter den första infektionen är viruset i vila och kan aktiveras flera gånger per år..

Klassiska kliniska tecken förekommer i form av makulär eller papular hud och slemhinnan i den intima zonen, ungefär 4-7 dagar efter samlag. Utvecklingen av vesiklar, pustler och sår kan pågå i upp till 3 veckor.

Typiska symtom inkluderar:

 • rodnad och smärtsam svullnad i vulva;
 • svår genital klåda;
 • dysuri;
 • cervicit;
 • lymfadenopati.

Könsherpes kan förekomma atypiskt, vilket komplicerar den kliniska diagnosen. Tecken på herpetiska skador i livmoderhalsen är ofta asymptomatiska, medan urinrörs manifestationer är förknippade med allvarliga urineringsproblem..

trikomonasinfektion

Trichomoniasis vaginalis (vaginal trichomonas) är orsaken till trichomoniasis, den vanligaste icke-virala sexuellt överförda sjukdomen..

Infektion leder till olika kliniska manifestationer, inklusive klåda i de yttre könsorganen, smärta och förbränning av det intima området. Obehag förvärras under samlag och under urinering.

Parasiten föredrar att infektera skivepitelceller. Hos kvinnor är den viktigaste platsen för infektion vagina. Men trofozoiter kan nå urinröret och endocervix. Det vaginala pH-värdet är 4,5; i närvaro av richomonas ökar det till 5 eller mer.

Ökningen bidrar till minskningen av en frisk mikrobiota (Lactobacillus acidophilus), som skyddar vaginalepitel och därigenom främjar spridningen av anaeroba bakterier som är ansvariga för bakteriell vaginos.

Inkubationsperioden för trikomoniasis varar i 4-28 dagar, ibland längre, hos en tredjedel av kvinnors symtom förekommer inom 6 månader.

De viktigaste klagomålen:

 • vaginal urladdning;
 • lukt och klåda;
 • i vissa fall dysuri och smärta i nedre del av buken.

Det klassiska tecknet på trikomoniasis är förknippat med sekretioner på grund av död av epitelceller, vilket bidrar till inflammation och leder till en ökning av antalet polymorfonukleära leukocyter i vaginalvätskan.

Vanligtvis är de skummande och gulaktiga med en fiskig lukt. Vagina och livmoderhalsen kan vara erytematös och edematös. Vid punktering av hemorragiska fläckar på slemhinnan kallas tillståndet som colpitis macularis eller ett symptom på jordgubbhals.

Infektionssymtom, inklusive vaginal klåda, är cykliska och mest intensiva under menstruationsperioder på grund av järneffekten på parasitens patogenes. Trichomoniasis huvudproblem - allvarliga hälsokonsekvenser.

Behandlingen sker med läkemedel som metronidazol eller tinidazol.

Trast

Vulvovaginal candidiasis, även kallad vaginal candidiasis eller vaginal trost, orsakas av överdriven spridning av Candida-arter jäst i slidan och kännetecknas av curdled utsläpp, klåda i labia och erytem.

De finns vanligtvis i slidan i små mängder, men i vissa situationer börjar de utvecklas aktivt..

Förutsägbara faktorer:

 • extrem sexuell aktivitet;
 • ta antibiotika;
 • diabetes;
 • HIV
 • livsmedel med högt socker;
 • varm och fuktig miljö.

Under dessa förhållanden börjar jäst snabb tillväxt och, genom att komma in i slidan, orsakar klåda i det intima området.

Symtom på vaginal trast:

 • smärtsamt tillstånd och irritation i vulva;
 • klåda i ljumsken;
 • obehag under samlag (ytlig dyspareunia);
 • brännande känsla under urinering;
 • vit plack på små läppar;
 • luktfri vitaktig tjock curdled urladdning.

Symtomen försämras innan menstruationscykeln börjar..

Vulvovaginal candidiasis kan överföras sexuellt och har en hög förekomst. Det påverkar allvarligt kvinnors livskvalitet, särskilt i kroniska återkommande former..

Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att du bär underkläder tillverkade av naturliga material, undvika douchning och inte använda aromatiska hygienprodukter. Behandlingen sker med svampdödande läkemedel (topisk klotrimazol eller orala läkemedel som flukonazol).

Chlamydia

Klamydia är en sexuellt överförd infektion orsakad av bakterien Chlamydia trachomatis. Känd som en "tyst infektion" kan den kvarstå i kroppen utan symtom i månader och år, vilket kan leda till förödande skador på reproduktionssystemet och allvarliga komplikationer..

tecken:

 • onormal vaginal blödning eller utflöd
 • klåda i ljumsken
 • urinering brådskande
 • smärta under samlag
 • allmän känsla av trötthet.

Inkubationsperioden varar från 2 till 14 dagar, de flesta av symtomen uppträder 4-6 dagar efter infektion. En allergisk reaktion på bakterier är möjlig och då förbättras alla symtom, även klåda och förbränning av könsorganen.

Klamydia behandlas med antibiotika (azitromycin eller doxycyklin).

Gardnerellosis

Detta är en ganska vanlig infektion i intimt område hos kvinnor i reproduktiv ålder..

Gardnerella, fakultativa anaeroba bakterier, är involverad i utvecklingen av gardnerellos eller bakteriell vaginos. En intim sjukdom orsakad av överdriven bakterietillväxt manifesterar sig i frisläppandet av en obehaglig lukt och klåda vid ingången till slidan.

En hälsosam vaginal mikrobiota består huvudsakligen av laktobaciller. Gardnerellos orsakas av en obalans av dessa naturliga bakterier. Gardnerella vaginalis kan fästa vid vaginala epitelceller och utvecklar därefter en biofilm på vaginalväggen.

Genom att initiera koloniseringen av slemhinnan i det intima området fungerar bakterien som en plattform på vilken andra farliga bakterier går samman.

Vanliga symtom:

 • fördelning av "fiskig" lukt;
 • irritation av väggarna i slidan;
 • smärta och erytem (rodnad) på en intim plats;
 • mild klåda i ljumsken;
 • brännande känsla under urinering.

Riskfaktorer inkluderar douching, användning av intrauterina enheter och frekventa förändringar hos sexpartner..

Behandlingen sker med antibiotika (klindamycin eller metronidazol). Probiotika hjälper till med återfall.

Diagnostik av kläder i könsorganen

Klåda på ett intimt ställe är möjligt med vissa systemiska sjukdomar, inklusive njursvikt, kolestas, hematologisk störning eller malignitet.

Det betraktas som ett sekundärt tillstånd, och diagnosen ställs på grundval av hela den kliniska bilden..

Det är svårt att beräkna sjukdomen om klåda i vagina och labia är det enda symptomet..

Gynekologen kan utföra följande studier:

 • Vaginal undersökning.
 • Utstryk från var som helst - prover analyseras under ett mikroskop för att upptäcka närvaron av organismer associerade med intima infektioner.
 • Pap-test för att utesluta livmoderhalscancer.
 • DNA-test - noggranna för att diagnostisera vaginala infektioner.
 • Kolposkopi eller biopsi - om livmoderhalsen ser onormal ut.

Hur man kan bli av med klåda på en intim plats?

Behandling för klåda på intima platser hos kvinnor beror på orsaken. Endast en gynekolog kan bestämma exakt varför flickans intima plats kliar, så först och främst måste du gå till honom.

 • Vid allergisk reaktion förbättras tillståndet efter att ha tagit bort irriterande medel eller tagit antihistaminer.
 • Vaginala infektioner kommer att kräva intensiv behandling med antivirala, svampdödande läkemedel, topiska kortikosteroider, eventuellt hormonersättningsterapi.
 • I händelse av en jästinfektion, som framkallar en konstant och svår klåda i vagina, kan läkaren förskriva Clotrimazole eller Lomexin suppositorier.

Hembehandling

Valet av traditionell medicin vid behandling av intim klåda beror på orsaken. All behandling hemma ska överenskommas med din läkare.

För behandlingsanvändning:

 • lotioner från örter - 3 tsk. salvia, 1 tsk ringblomma olja, kamomill - brygg kokande vatten och låt stå i 60 minuter, applicera gasbind blöt i varm buljong.
 • skölj med torkmedel (Epsom salt).
 • citronmelisse, L-lysin, propolis hjälp om svår klåda på intima platser orsakas av könsherpes

Förebyggande

Klåda av labia hos kvinnor kan undvikas genom att vidta åtgärder för att hygien perineum:

 1. Håll dina könsorgan rena och torra.
 2. Torka av området framifrån och bakåt efter avföring för att förhindra att bakterier tränger in från anus i slidan.
 3. Använd inte speciella produkter (t.ex. vaginalsprej) som kan störa den sura balansen i slidan.
 4. Använd inte aromatiska produkter (trosskydd, tvål).
 5. Om labia minora kliar, använd en mild tvål, förhindra friktion i underlivet, ta på dig bomullsunderkläder och byt det varje dag.
 6. Undvik oskyddat sex.
 7. Var försiktig med toalettpapper, eftersom vissa märken innehåller kemikalier och deodoranter.

Om det kliar i ljumsken hos en kvinna efter en antibiotikakurs, bör du regelbundet konsumera probiotikrika yoghurt i flera veckor.

Att vara uppmärksam på intim hälsa är mycket viktigt, men vänder dig inte till självmedicinering, eftersom läkemedel och alternativa recept bör användas med hänsyn till patientens historia och individuella egenskaper.

Ett besök hos en kvalificerad gynekolog kommer att rädda dig från intim klåda och från oplanerade obehagliga konsekvenser.

Intervju med en expert

Klåda i det intima området är en av de vanligaste klagomålen hos gynekologpatienter. Ofta kommer flickor efter den första intimiteten, gravida kvinnor och de som redan har gått in i klimakteriet med ett sådant problem.

Jag noterar med en gång - ingen anledning att få panik. I de flesta fall är klåda förknippade med vanliga sjukdomar som behandlas framgångsrikt. Men till skillnad från den allmänna tron ​​kliar inte erosion och livmoderhalscancer - därför är det mycket svårare att identifiera dem.

Vilka är de vanligaste orsakerna till klåda i det intima området hos kvinnor?

Klåda i det intima området hos kvinnor kan orsakas av olika sjukdomar. Den vanligaste orsaken är en smittsam process. Undersökning avslöjar vanligtvis trast, bakteriell vaginos och ospecifik flora. Specifika infektioner är mindre vanliga - gonorré, klamydia.

Den andra vanliga orsaken är en allergisk reaktion. I allt högre grad klagar kvinnor på klåda och brännande hud efter användning av intima hygienprodukter av låg kvalitet. Andra orsaker till klåda - endokrina sjukdomar, allvarliga dermatologiska problem - är mycket mindre vanliga..

Vilka läkemedel kan säkert lindra klåda på ett tag om det inte är möjligt att besöka läkare inom en snar framtid?

Inga mediciner bör användas utan recept från läkare. Detta är farligt - du kan förvärra tillståndet. Till exempel förskrivs kortikosteroider med allergier - de lindrar snabbt klåda. Men dessa läkemedel är strängt förbjudna mot svampinfektioner..

Utan undersökning och undersökning kan det inte sägas om en svamp eller allergi orsakade klåda..

Innan du besöker en läkare kan du lindra tillståndet med hjälp av speciella medel för intim hygien. De är dispenserade utan recept, innehåller inte tvål och bibehåller pH i den intima zonen 4-5. Klåda och förbränning är väl avlägsnade, men kom ihåg - detta är en tillfällig åtgärd. Sådana läkemedel behandlar inte, utan tar bara bort symtomen ett tag..

Vad kan konsekvenserna av att ignorera problemet?

Infektionen kommer att fortskrida, passerar från slidan till livmodern, hängor, urinblåsan, kan leda till infertilitet. Allergier sprids till andra delar av kroppen. Andra allvarliga sjukdomar utan behandling kommer också att utvecklas och leda till komplikationer. Försena inte ett besök hos läkaren.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Pojke eller flicka? Bestämma ett barns kön med hjälp av miniräknare, tabeller och medicin.

Hem »Hälsa» Graviditet »Vem kommer att föds - en pojke eller en flicka? Räknare och andra bestämningsmetoder.När graviditeten börjar, framtida föräldrar, blir det intressant vem som ska födas - en pojke eller en flicka....

Varmt under menstruationen: orsaker och sätt att lindra kvinnors tillstånd

Feber är ett tillstånd som är känt för många. En ökning av temperaturen är förknippad med människor med förkylningar och matburna sjukdomar....

Varför känner du dig dålig under din period? Hjälp dig själv med menstruation och premenstruellt syndrom

Läs den här artikelnAnledningar till utseendetLiten svaghet och sjukdom kan vara normal hos en frisk kvinna på kvällen och under menstruationen....