Smärtsamma perioder: orsaker, behandling. Typer av algomenorré

Harmonier

I en kvinnas kropp inträffar månatliga processer associerade med reproduktionsorganens funktion. Om allt är i ordning med hälsan, är menstruation ett vanligt fysiologiskt fenomen, som, även om det är oundvikligt, inte orsakar mycket besvär. Men vissa kvinnor med ett rysning väntar på början av en annan tortyr i form av smärtsamma perioder, när all styrka och uppmärksamhet är inriktad på att övervinna detta tillstånd, är det omöjligt att tänka på arbete, om familjeförhållanden. Sådana perioder är en patologi som kräver behandling.

Algomenorré och dess typer

Algomenoré (smärtsam menstruation) är en störning som är förknippad med förekomsten av ovanligt svår buksmärta under menstruationen. Menstruation kan bli smärtsam från början av utseendet hos flickan. Detta tillstånd ibland oroar en kvinna tills början av klimakteriet..

Smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen under menstruationen uppstår hos varje kvinna. Smärtan är förknippad med sammandragningar i livmodern, som avvisar det döda slemhinnan. Men känslornas styrka beror på kroppens individuella egenskaper, till exempel livmoders läge och form, hälsotillstånd, känslighet för smärta.

Det anses vara normalt om smärtsamma upplevelser inte får en kvinna att drabbas, menstruationen orsakar bara en lätt obehag som försvinner inom 2-3 dagar. Outhärdlig smärta under menstruationen, vilket gör en kvinna oförmögen att arbeta, anses vara en patologi som kräver behandling, medan hon inte kan göra utan smärtstillande medel. Förutom smärtsamma perioder har hon tecken på andra cykelstörningar och symtom på samtidigt lidande.

Symtom från smärtsam menstruation

Förutom buksmärta med patologiska perioder finns det också:

 • illamående, kräkningar, diarré;
 • Stark huvudvärk;
 • autonoma störningar (ökad svettning, feber, yrsel, svimning);
 • hoppar i blodtryck, hjärtfrekvens eller hjärtrytm;
 • svaghet, smärta i muskler och leder.

Det kan vara en kränkning av regelbundenhet i början av menstruation, en ökning av deras varaktighet. Blodutsöndringar kan bli för intensiva eller omvänt knappast. Utseendet på blottande vithet mellan perioder.

Smärtsamma upplevelser uppstår ofta redan före menstruationens början (om 1-2 dagar) och försvinner endast med slut. Smärta är konstant eller liknar sammandragningar, dra, skär, värker.

Graden av smärta

Det finns tre svårighetsgrader av smärtsamma perioder.

En mild grad kännetecknas av kort och tolerant smärta.

Den genomsnittliga graden manifesteras inte bara av smärta i buken och ryggen, utan också av ökad urination, frossa, neuropsykiska störningar (ökad irritabilitet, depression, intolerans mot starkt ljus, starkt lukt och högt ljud).

En svår grad är förknippad med mycket svår smärta, nedsatt hjärtfunktion, feber, kräkningar, diarré, allmän svaghet, medvetenhetsförlust.

Beroende på orsaken till smärtsam menstruation skiljer man två typer av algomenorré: primär och sekundär.

Video: Symtom på smärtsamma perioder, vad man ska göra när de uppstår

Primär algomenorré

Så kallade smärtsamma perioder, inte förknippade med sjukdomar eller skador på könsorganen. Oftast förekommer det hos ungdomar inom 3 år efter pubertets början. För närvarande genomgår kroppen kraftiga förändringar i hormonsammansättningen.

Beroende på typen av hormon, som ökar nivån som leder till smärta, finns det två typer av primär algomenorré:

 1. Adrenerg (adrenalin är förhöjd i blodet). Denna typ kännetecknas av symtom som feber, hjärtklappning, svår huvudvärk, blekhet, hicka, uppblåsthet och matsmältningsbesvär i form av förstoppning.
 2. Parasympatisk (ökat serotonininnehåll i ryggmärgen). I detta fall smärtsamma symtom som minskad hjärtfrekvens, minskad kroppstemperatur, diarré, svullnad i ansiktet och lemmarna, viktökning.

Typer av patologi

Med tanke på orsaken till den smärtsamma menstruationen skiljer sig flera typer av primär patologi: spasmogen, psykogen och väsentlig.

Spasmogen algomenorré. Den främsta orsaken till smärta är spasmodiska sammandragningar av livmodermusklerna.

Psykogen. Smärta beror på rädsla för symtom som upplevs en gång och lämnar ett outplånligt märke i ens minne..

Grundläggande. Detta är en sjukdom orsakad av en minskning av tröskeln för känslighet för smärta på grund av en funktionsfel i hjärnans centrum. I detta fall orsakar även en liten effekt på nervändarna allvarlig smärta.

Orsaker till smärtsam menstruation

Orsakerna till den primära sjukdomen är:

 1. Medfödd missbildning av bindväv i kroppen på grund av brist på magnesium. Denna sjukdom är farlig eftersom den leder till brott mot sammansättningen av broskvävnaden. Felaktig bildning av leder uppstår, lemmarna förlängs, platta fötter, skoliose uppstår. Myopi, matsmältningsstörningar, åderbråck är också karakteristiska..
 2. Genital tuberkulos.
 3. Neuropsykiatriska störningar.
 4. Medfödda missbildningar av livmodern (tvåhornshud, livmoders missuppfattning, dess underutveckling).

Obs: Om orsaken till smärta under menstruationen är böjningen av livmodern, som redan har inträffat under puberteten (på grund av utvecklingsstörningar eller lyftvikt), kan hennes smärtsamma perioder förvandlas till normala efter att en kvinna föder ett barn. Men om det finns en medfödd patologi försvinner den inte efter förlossningen. Gynekologisk undersökning och behandling krävs.

Sekundär algomenorré

Sekundär patologi uppstår som ett resultat av förvärvade hälsoproblem: bildning av ärr och vidhäftningar i livmodern efter operationer och aborter, samt hormonella störningar, infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Sådana problem kan uppstå i alla åldrar, men oftare förekommer de hos kvinnor 25-30 år.

En av orsakerna till smärta med sekundär algomenorré är förekomsten av åderbråck i bäckenorganen och bukhålan. Inflammation av nerver som finns i bäckenområdet kan också orsaka svår smärta..

Sekundär algomenorré förekommer ofta hos kvinnor som försöker gå ner i vikt genom fasta, vilket leder till anorexi eller bulimi. En av de främsta orsakerna till uppkomsten av smärtsamma perioder är en kränkning av livmodervävnadens struktur, ärrbildning och lödning efter sjukdomar.

Könsinfektioner. De kan överföras sexuellt, vilket orsakar uppkomsten av purulenta inflammatoriska processer, vilket leder till störning av cykeln, förvärring av symtom på algomenorré. Du kan bli av med sådana sjukdomar (trikomoniasis, syfilis, könsherpes, gonoré) endast genom samtidig behandling av båda sexpartnerna.

Det finns infektionssjukdomar som kan smittas både sexuellt och vardagligt (till exempel trast).

Inflammatoriska sjukdomar. De kan uppstå när mikroorganismer kommer in från utsidan på grund av brott mot hygienreglerna, liksom på grund av aktivering av opportunistisk mikroflora. I små mängder finns streptokocker, stafylokocker, E. coli i en frisk kropp utan att ha någon patogen effekt. Deras aktivering och patologisk reproduktion inträffar med hypotermi, brist på vitaminer, en kränkning av mikrofloraen i organ, deras skador.

Sjukdomar som kan leda till smärtsamma perioder inkluderar inflammation i livmoderhalsen (cervicit), slemhinnan i dess kavitet (endometritis), äggledarna (salpingit).

Varning: Det speciella är att inflammatoriska processer sprider sig snabbt från de yttre könsorganen till livmodern och äggstockarna. Konsekvensen av kroniska sjukdomar är böjning av nacken, grov vävnad, kränkning av tillståndet i blodkärl, utseendet på cyster, polypper, maligna neoplasmer. I det här fallet har en kvinna olika menstruations oregelbundenheter och smärta i nedre del av buken, förvärrad av menstruation.

Tumörer i livmodern (myom, cancer). Menstruationens ömhet och ovanliga natur är ofta det enda tecknet på deras bildning. En växande tumör komprimerar blodkärl, såväl som nervändar som finns i livmodern och angränsande organ. Formen på livmodern kan bli störd, stagnation av menstruationsblod inträffar i den. Svullnad uppstår, muskelelasticitet förloras. Livmodersammandragningar blir smärtsamma. Med tumörens tillväxt ökar manifestationerna.

endometrios Denna sjukdom är associerad med endometrial hyperplasi och dess spiring i andra organ. I detta fall förändras cykelprocesserna i början, menstruationen blir smärtsam, långvarig, hormonella störningar uppstår på grund av uppkomsten av farliga äggstocksjukdomar (som till exempel endometrioidcyst).

Dysplasi, leukoplakia, erosion i livmoderhalsen. Dessa sjukdomar är förknippade med skador på epitelcellerna i livmoderhalsen, en kränkning av förmågan att sträcka halsen, en möjlig förändring i formen och en minskning av livmoderns sammandragning.

Nedsatt hormonproduktion. Det kan orsakas av användning av hormonella läkemedel, användning av hormonella preventivmedel, äggstocksfunktioner, sköldkörteln, hypofysen. Metabolism och dess konsekvenser (diabetes, fetma, plötslig viktminskning) kan också orsaka smärtsamma perioder.

Orsaken till smärtsam menstruation efter förlossningen

Under förlossningen skadas ledbanden som håller livmodern medan den avviker från sin vanliga position, vilket leder till smärta under menstruationen på grund av livmodersammandragningar. Det är också möjligt att förändra sin form, bildandet av veck i vilka menstruationsblodet stagnerar. Detta orsakar en smärtsam inflammatorisk process..

Video: Orsaker och behandling av algomenorré

Algomenorrébehandling

Gynekologisk undersökning, ett smutsprov för infektioner, samt blod för hormoner och atypiska celler gör det möjligt för oss att dra slutsatser om förekomsten av sjukdomar. Efter att ha undersökt organen med hjälp av ultraljud, tomografimetoder blir det uppenbart om det finns utvecklingspatologier eller neoplasmer i livmodern. Vid behov bestäms deras natur av biopsi. Valet av behandlingsmetoder beror på typen av sjukdom, kvinnans ålder, patologins svårighetsgrad.

Primär algomenorébehandling

Läkare råder i närvaro av primär patologi att försöka undvika oro och stress, ägna mer tid till fysisk träning, sluta röka och dricka alkohol. Under den andra halvan av cykeln rekommenderas det att begränsa kön, inte att lyfta vikter.

Varning: Det är mycket viktigt att upprätthålla den första graviditeten, eftersom i de flesta fall efter förlossningen försvinner menstruationens ömhet.

Fysioterapeutisk behandling (elektrofores för införande av novokain i solar plexus), liksom akupunktur, hjälper väl. Läkemedelsbehandling föreskrivs: att ta lugnande medel (valerian, relanium), smärtstillande medel (spasmalgon, inget spa), icke-steroida antiinflammatoriska (indometacin, butadion) läkemedel, vitamin E.

Växtbaserade preparat används för att normalisera den hormonella bakgrunden (remens, klimatinon). För samma ändamål föreskrivs hormonella preventivmedel (anteovin, ovidon).

Under smärtsamma perioder är det nödvändigt att upprätthålla en menstruationskalender där smärtens intensitet, lokalisering och natur registreras. Var tredje månad är det viktigt att besöka en gynekolog. Om ingenting görs, kommer tillståndet bara att förvärras med tiden, en mild grad av överträdelse förvandlas till en allvarlig.

Behandling av sekundär algomenorré

Om det konstateras att orsaken till smärtsam menstruation är sjukdomar i könsorganen, utförs behandling med läkemedel med motsvarande verkan (antibiotika, svampdödande, antivirala medel).

Progesteronbaserade läkemedel används som undertrycker ägglossningen, minskar det intrauterina trycket, liksom intensiteten hos livmodersammandragningar. I detta fall ger användningen av orala preventivmedel en god effekt. Behandling med duphaston genomförs framgångsrikt.

Om smärtsamma perioder uppstår på grund av förekomst i livmodern av vidhäftningar, ärr eller tumörer, utförs en kirurgisk operation. Detta tar hänsyn till patientens ålder, hennes avsikt att få barn.

Med fysioterapimetoder (elektrofores, terapeutiska bad) kan du kämpa med inflammatoriska processer. En populär metod för att eliminera menstruationssmärta är hirudoterapi (applicera igler som suger blod, minskar spänningen i livmodern). Leech saliv innehåller smärtstillande medel och antiinflammatoriska ämnen.

Om läkaren inte hittar kontraindikationer, är det med en sådan patologi tillåtet att använda traditionell medicin: lugnande örtteer med oregano, mynta, muskelavslappnande rödbetor och pumpasaft. Avkok och infusioner med antiinflammatoriska egenskaper används (från lamellblad, ekollon och örtpreparat).

Smärtsamma perioder: orsaker

Orsaker till ömhet

Varför är månadsvis smärtsam - är denna patologi allvarlig eller är det en normal variant? Tyvärr finns den här funktionen hos de allra flesta kvinnor. Vissa känner från den allra första menstruationen, medan andra plötsligt visas. Orsakerna till smärtsamma perioder är i sådana fall vanligtvis radikalt olika.

Detta fenomen kallas dysmenorré. Smärta uppstår, vanligtvis några timmar före menstruationens början och kvarstår i 2-4 dagar, vilket gradvis försvagas. Ibland förenas de av illamående, kräkningar, depression. Oftast förekommer dysmenorré hos unga flickor under de första tre åren efter menark och kan kvarstå under lång tid.

I en sådan situation bör flickans föräldrar ta henne till en gynekolog för att ta reda på vad som är orsakerna till menstruations ömhet hos flickor och särskilt hennes dotter. För detta kommer en undersökning att genomföras, även med jungfruor är det möjligt, och det är nödvändigt att ha en ultraljud av livmodern och bilagorna. Om allt är utan avvikelser, upptäcks inte anatomiska störningar i utvecklingen av inre och yttre könsorgan - diagnosen låter som "algodismenorea." I detta fall betraktas mycket smärtsamma perioder som en konsekvens av hormonell obalans, nämligen överdriven bildning av prostaglandin i den andra fasen av menstruationscykeln. Detta tillstånd kan förhindras genom att ta orala preventivmedel på vissa dagar av cykeln eller under hela cykeln (relevant om preventivmedel behövs). Ett annat populärt sätt att förbättra välbefinnandet är att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som till exempel innehåller ibuprofen. Det rekommenderas vanligtvis att ta NSAID under menstruationen i 3-4 månader och sedan ta korta pauser där effekten av läkemedelsbehandlingen kan kvarstå.

Sekundär dysmenorré är farligare. Smärtsamma månatliga orsaker kan vara allvarligare. Och ju äldre kvinnan, desto mer kan hon ha sjukdomar som leder till just sådana konsekvenser.

De vanligaste orsakerna till att menstruationen har blivit smärtsam är kronisk endometrit, uterus fibroids och endometrios. Det senare kan till och med vara med mycket unga flickor, det är också en av faktorerna till infertilitet. Dess symptom, förutom smärta under menstruation och överdriven blödning, fläckar före och efter kritiska dagar. Ursprungligen diagnostiserad med ultraljud. Och diagnosen bekräftas under hysteroskopi - en visuell undersökning av livmoderhålet med en speciell optisk enhet. I inte alltför avancerade fall kan orala preventivmedel bidra till att förbättra välbefinnandet, minska blodförlusten och bromsa utvecklingen av patologi. Om de är kontraindicerade förskrivs gestagener.

Endometritis är en inflammation i livmoderslimhinnan. Den akuta formen kan inträffa efter utsläpp av livmodern, förlossning, kirurgisk abort etc. Om behandlingen inte sker i rätt tid blir processen kronisk. Och i detta fall plågas kvinnan inte bara av smärta, utan också intermenstruell urladdning.

Vid livmodermyom kan smärta uppstå inte bara under menstruationen, utan också på andra dagar i cykeln. Detta kan bero på cirkulationsstörningar i den myomatiska noden eller i kompression av angränsande organ.

Och detta är bara en del av de möjliga orsakerna till menstruationssmärta. Endast läkaren kan fastställa den exakta orsaken och förskriva behandling efter undersökning av patienten. Smärta är aldrig normen.

Smärtsamma perioder: orsaker, behandling. Menstruationssmärta bör behandlas

Mild smärta under menstruationen förekommer hos cirka 70% av flickor och kvinnor i fertil ålder. Smärtsyndromet som medföljer menstruationen kan ha varierande intensitet. Mild uttryckt smärta, endast lätt obehag, särskilt hos nolliparösa kvinnor, anses vara ett normalt fysiologiskt fenomen.

Men om en kvinna varje månad upplever outhärdlig, svår smärta under menstruationen, åtföljd av diarré, yrsel, svimning, kräkningar och andra symtom som berövar kvinnan hennes förmåga att arbeta, kommer verkligen "kritiska dagar" - detta kallas vanligtvis algomenorré i medicinen. Sådana symtom indikerar att en ung kvinna har olika störningar i det hormonella, vaskulära, reproduktiva, nervösa eller andra kroppssystemet..

Om du fastställer orsakerna till smärtsamma perioder kan behandlingen av dessa störningar avsevärt lindra tillståndet, förbättra toleransen för en sådan naturlig process i en kvinnas kropp som menstruation. I den här artikeln kommer vi att förklara varför flickor och kvinnor har smärtsamma perioder, orsakerna och behandlingen av en sådan kränkning.

Vilka andra symtom kan följa smärtsamma perioder och varför anses det vara en sjukdom??

Inom medicin betraktas mycket smärtsamma perioder som de vanligaste störningarna i menstruationsfunktionen. Vid åldern 13 till 45 år upplever nästan alla kvinnor svagt obehag och smärta den första dagen av menstruationsblödning. Och bara 10% av dem klagar på mycket stark krampande spastisk smärta från livmodersammandragningar, som också kompletteras av följande symtom:

 • 79% av kvinnorna har diarré
 • 84% kräk
 • 13% huvudvärk
 • 23% yrsel
 • 16% besvimning

Det huvudsakliga symtomet med algomenorré är smärta i nedre del av buken, som uppträder på den första dagen av menstruationen eller 12 timmar före dess början, den avtar gradvis med 2-3 dagar, det kan vara värkande, ryckande, syning, ge i rektum, i urinblåsan, också korsryggen kan vara mycket smärtsam. Mot bakgrund av outhärdlig smärta under menstruationen störs en kvinnas psyko-emotionella tillstånd, irritabilitet, dåsighet, depression, sömnlöshet, ångest, svaghet uppträder. Smärtsamma perioder förgiftar kvinnans liv, förväntningarna på ytterligare blödningar påverkar psyket, den känslomässiga livssfären, leder till konflikter i familjen, på jobbet.

Med en mild grad av algomenorré - kortvarig, måttlig smärta under menstruationen leder inte till förlust av arbetsförmåga och aktivitet, kan sådan smärta tolereras utan ytterligare smärtstillande medel, men orsakerna till smärtsamma perioder bör klargöras, eftersom även en mild grad av algomenorré kan fortsätta bli mer uttalad. med mer betydande misshandel. Ibland, efter förlossning, har kvinnor en mild grad av algomenorré och livmodersammandragningar blir inte så smärtsamma, dess ökning under graviditet och minskning efter graviditet försvagar ytterligare spastisk smärta under menstruationen.

Med en genomsnittlig grad - dragande smärta i nedre del av magen kompletteras med allmän svaghet, illamående, frossa, ofta urinering. Störningar av psyko-emotionell karaktär - depression, irritabilitet, intolerans mot skarp lukt och ljud - går också med och arbetskraften reduceras markant. Denna grad av algomenorré behöver redan medicinsk korrigering och orsakerna till smärta bör också klargöras..

I svåra fall åtföljs mycket intensiv smärta i korsryggen och buken av huvudvärk, allmän svaghet, feber, smärta i hjärtat, diarré, takykardi, besvämning och kräkningar. I ett svårt fall av smärtsam menstruation förlorar en kvinna fullständigt sin förmåga att arbeta, vanligtvis förknippas deras antingen med infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar eller medfödda patologier i könsorganen..

De främsta orsakerna till primär smärtsam menstruation hos ungdomar - flickor

Primär algomenorré förekommer med den första menstruationen eller utvecklas inom 3 år efter början av menstruationen. Det förekommer främst i lätt exciterande, känslomässigt instabila flickor med asthenisk kroppsdel, i kombination med premenstruellt syndrom. Beroende på den samtidigt "uppsättningen" av symtom delas de primära smärtsamma perioderna in i:

I detta fall stiger nivån för hormonerna dopamin, adrenalin, noradrenalin, vilket orsakar ett fel i hela hormonella systemet i kroppen. Flickor har förstoppning, allvarlig huvudvärk, kroppstemperatur stiger, hjärtklappning ökar, sömnlöshet uppträder, ben och armar blir blåaktiga i spasm i små kärl, kropp och ansikte blir bleka.

Det kännetecknas av en ökning i nivån av hormonet serotonin i cerebrospinalvätskan. Hos flickor, tvärtom, hjärtfrekvensen minskar, illamående med kräkningar uppträder, kroppstemperatur minskar, mag-tarmstörningar uttrycks av diarré, svullnad i extremiteter och ansikte uppträder ofta, allergiska reaktioner på huden, flickor går upp i vikt.

Moderna studier visar att primära smärtsamma perioder inte är en oberoende sjukdom, utan en manifestation av djupare interna störningar, det vill säga symtom på följande sjukdomar eller avvikelser:

 • Medfödda missbildningar av bindväv

I gynekologisk praxis har det länge fastställts att ungefär 60% av flickorna med primär algomenorré diagnostiseras med genetiskt bestämd bindvävsdysplasi. Förutom smärtsamma perioder uttrycks denna sjukdom av platta fötter, skoliose, närsynthet, åderbråck, nedsatt gastrointestinal funktion.

Detta är en mycket allvarlig sjukdom som förekommer oftare hos flickor med långsträckta lemmar, flexibla leder och brosk. Oftast upptäcks magnesiumbrist under tillväxten av ett barn, vilket kan fastställas genom att genomgå ett biokemiskt blodprov.

 • Sjukdomar i nervsystemet, neurologiska störningar

Hos flickor med tecken på nedsatt smärttröskel, med emotionell instabilitet, med olika psykoser, neuroser och andra neurologiska störningar, förvärras uppfattningen av smärta, så att smärta i menstruationen hos dessa patienter uttalas.

 • Kinks i livmodern anteriort och posteriort, underutveckling av livmodern, missbildningar av livmodern - tvåhorniga livmodern med två håligheter

Utseendet på mycket smärtsamma perioder, på grund av onormala utvecklingen av livmodern, orsakas av ett problematiskt, svårt utflöde av blod under menstruationen från livmoderhulen. Detta provoserar ytterligare livmodersammandragningar och orsakar smärta under menstruationen.

Orsaker till sekundär algomenorré hos kvinnor

Om smärta under menstruationen uppstår hos en kvinna som redan har barn, eller hon är äldre än 30 år, betraktas detta som sekundär algomenorré. Idag händer det hos varje tredje kvinna, oftast i måttlig till svår form, eftersom det minskar arbetsförmågan och förvärras av samtidigt symtom, och också åtföljs av tung menstruation. Förutom smärta i nedre del av buken uppstår smärtsamma perioder med andra symtom, som vanligtvis är uppdelade i flera karakteristiska grupper:

 • Vegetativa symtom - uppblåsthet, kräkningar, illamående, hicka
 • Vegetativa-vaskulära symtom - yrsel, domningar i armar, ben, svimning, hjärtklappning, huvudvärk under menstruationen
 • Psyko-emotionella manifestationer - smakstörning, luktuppfattning, ökad irritabilitet, anorexi, depression
 • Endokrina metaboliska symtom - ökad omotiverad svaghet, ledvärk, klåda i huden, kräkningar

Intensiteten för smärta under menstruationen beror på kvinnans allmänna hälsotillstånd, ålder och relaterade sjukdomar. Om patienten har en metabolisk störning (diabetes mellitus och andra störningar i det endokrina systemet), läggs de endokrina metaboliska manifestationerna till de ytterligare symtomen under menstruationen, i fall av hjärt-kärlsjukdomar kan vegetativa-vaskulära symtom vara mer uttalade, med premenopaus hos kvinnor närmar sig ( se de första tecknen på klimakteriet), sannolikheten för manifestation av psyko-emotionell instabilitet, depressiva symtom ökar.

Ofta upplever kvinnor med sekundär algomenorré smärta under samlag, vilket definitivt inte kan ignoreras och detta är ett brådskande skäl att kontakta en gynekolog för undersökning och behandling. Om de primära smärtsamma perioderna, vars orsaker är förknippade med medfödda avvikelser och patologier, är mycket svåra att behandla, är förekomsten av sekundär algomenorré huvudsakligen förknippad med förvärvade sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, vars behandling måste utföras utan misslyckande, dessa är:

 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsorgan och den medföljande vidhäftningsprocessen i det lilla bäckenet
 • maligna och godartade (polypper) tumörer i livmodern och bihang
 • åderbråck i bukhålan, i bäckenorganen
 • endometrios
 • bäckenneurit

Hos kvinnor över 30 år kan utseendet på mycket svår smärta under menstruationen också orsakas av följande orsaker, provocerande faktorer:

 • medel för intrauterin preventivmedel
 • konsekvenserna av ofta medicinska aborter, andra intrauterina ingripanden, på grund av cicatricial förträngning av livmoderhalsen
 • livmoderhängen, födelsekomplikationer eller komplikationer efter kejsarsnitt
 • mental och fysisk trötthet, konstant stress, kränkning av vila och arbete

Varför ska smärtsam menstruation behandlas??

Med tanke på ovanstående bör det förstås att den naturliga fysiologiska funktionen - menstruation, inte bör orsaka en allvarlig generell sjukdom hos en kvinna, beröva henne sin arbetsförmåga. För att minska menstruationssmärtan bör behandlingen inte bestå av anestesi utan att eliminera orsakerna till detta fenomen. Hoppas att detta kan förändras, till exempel med ett barns födelse, det är givetvis möjligt, men om detta inte händer, särskilt om kvinnan har smärtsamma perioder efter barnens födelse, bör du konsultera en gynekolog för att ta reda på orsaken till smärta under menstruationen.

 • Det är inte bara fysiskt svårt att tolerera smärta, utan också mycket skadligt för nervsystemet, och regelbunden användning av NSAID och smärtstillande medel eliminerar inte orsaken till smärtsamma perioder, dessutom väntar kroppen dem och smärtstillande medel har ett antal biverkningar.
 • Utseendet på mycket smärtsamma perioder är en indikator på att någon form av funktionsfel inträffar i kroppen, en sjukdom, det är ett uppmaning till det faktum att det är nödvändigt att hitta orsaken till den bristfälliga reaktionen i kroppen på den naturliga processen.

Du kan och bör behandla smärtsamma perioder. För mer information om hur man minskar smärta under menstruationen, läs vår nästa artikel. För att bestämma orsaken till primär algomenorré undersöks en gynekolog, tester av hormonstatus, ultraljudsundersökningar i bäcken och flickan bör också undersökas av en neurolog, osteopat, psykoterapeut. Med sekundär algomenorré utförs också hormonell undersökning, ultraljud, diagnostisk laparoskopi, diagnostisk curettage.

En kvinna eller tjej med smärtsamma perioder bör föra en dagbok över observationer, en menstruationskalender för att i detalj beskriva känslorna, mängden utskrivning, cykelns varaktighet och blödningens varaktighet, alla symptom som uppträder under menstruationen för att sedan hjälpa läkaren att fastställa orsaken och valet av behandlingsmetod.

Varför smärta uppstår under menstruationen: orsaker till sjukdom

Cirka 70% av den kvinnliga hälften av befolkningen har smärta under menstruationen. I båda fallen har obehag en annan intensitet och tillhörande symtom. Artikeln hjälper till att förstå i vilka fall obehag anses vara normalt och när diagnos och efterföljande behandling är nödvändig..

dysmenorré

Dysmenorré (algodismenorrhea, algomenorrhea) kännetecknas av smärtsam menstruation, som kan vara närvarande hela dagen eller hela menstruationsperioden. Hos vissa patienter börjar sjukdomen några dagar före menstruationen, men är inte ett symptom på PMS.

Riskgruppen är flickor och kvinnor mellan 13 och 45 år. På grund av kroppens enskilda egenskaper kännetecknas känslor på olika sätt. Genom deras lokalisering och ytterligare symtom kan orsaken till kränkningen identifieras. Men behandling väljs först efter en omfattande undersökning.

Det är viktigt att konsultera en specialist i tid, eftersom smärtsamma sammandragningar i nedre del av magen, stickningar i korsryggen kan indikera allvarliga gynekologiska sjukdomar. Och sådana kränkningar är lättare att eliminera i de tidiga stadierna av utvecklingen..

Klassificering av dysmenorré

Två former av sjukdomen skiljer sig: primär (funktionell) och sekundär (förvärvad). Om den funktionella formen av störningen nästan aldrig är förknippad med gynekologiska patologier, indikerar förvärvad dysmenorré negativa förändringar i bäckenorganen och sjukdomar i inte bara det reproduktiva systemet, utan också i andra organ..

Primär form

Smärtsyndrom observeras hos en tonårsflicka under de första tre åren av bildandet av menstruationscykeln. Smärtsamma perioder är i sig inte farliga och indikerar inte en oberoende gynekologisk sjukdom.

Primär algodismenorea förekommer inte alltid vid den första menstruationen. Ibland börjar allvarliga symtom endast visas i början av ägglossningscykler. Dessa sensationer påverkar inte prestandan och orsakar inte mycket oro. Följande kliniska bild noteras:

 • menstruationen går i normalt läge (lätt fördröjning);
 • smärtor är svaga, ofta värkande, men inte skärande;
 • det finns inget behov av att ta smärtstillande medel;
 • inga ytterligare symptom.

Bland orsakerna till smärta under menstruation vid primär dysmenorré är det värt att lyfta fram:

 • genitala missbildningar;
 • hormonell obalans;
 • ökad produktion av prostaglandiner och tromboxaner;
 • neurologiska störningar.

Vid menstruation är allvarliga smärta inte de enda klagomålen för patienter med funktionell algomenorré. Andra problem slutför bilden:

 • mitralventil prolaps;
 • vegetativ-vaskulär dystoni;
 • myopi;
 • skolios;
 • platt fotad.

Sekundär form

Diagnosen av sekundär dysmenorré görs ofta för kvinnor i åldern 25-30 år, när ett symptom börjar under kritiska dagar provoceras av sjukdomar eller patologiska förändringar i strukturen i organen i det reproduktiva systemet..

I de flesta fall riskerar kvinnor och flickor som inte har fött kvinnor som har avbrutit graviditeten flera gånger. Men efter födseln förbättras situationen ofta och problem med menstruationen passerar på egen hand.

Förvärvad dysmenorré kännetecknas av följande symtom:

 1. Värkande smärta före menstruation, nästan inte känd.
 2. Maximal intensitet faller på den andra eller tredje dagen av cykeln.
 3. Kramp observeras systematiskt, magen räcker.
 4. Plötsligt börjar dra och gnälla under träningen.

Bland de ytterligare symtomen kan identifieras:

 • allmän svaghet och yrsel;
 • huvudvärk med menstruation;
 • illamående och kräkningar
 • lös avföring;
 • hjärtrytmproblem;
 • ökad svettning;
 • led- och muskelsmärta i hela kroppen;
 • psyko-emotionella problem;
 • ökad kroppstemperatur;
 • magra eller rikliga perioder.

Om under årens lopp, mindre obehag förvandlas till mycket smärtsam menstruation, kallas sjukdomen dekompenserad. Med en stabil klinisk bild (smärta med samma intensitet) kompenseras dysmenorré.

När smärta under menstruationen inte är farligt

Smärta anses vara ett normalt fysiologiskt fenomen i följande situationer:

 • bildandet av den kvinnliga cykeln (1-2 år efter den första blödningen);
 • enda smärtsamma känslor (flera dagar inte varje månad);
 • obehag orsakad av yttre faktorer.

Bland de relativt ofarliga orsakerna till smärta under menstruationen kan identifieras:

 • undernäring (brist på vitaminer);
 • stor fysisk ansträngning;
 • emotionell överbelastning;
 • minskad ton i livmodermusklerna;
 • inaktiv livsstil;
 • postpartum återhämtning.

Smärta försvinner ofta om en kvinna förbättrar sin kost, undviker stressiga situationer och börjar spela sport. Men ändå kommer en vanlig gynekologisk undersökning och en ultraljudsundersökning inte att störa. Eftersom systematiska påfrestningar blir ofta konstant trötthet basen för utvecklingen av hormonstörningar.

Smärtens intensitet och natur

Obehagliga sensationer kan lokaliseras överallt. Ofta gör det ont i magen, ger perineum, rygg och organ som finns i bäckenet. Till grund av smärtan är:

Kvinnor väljer olika ord för att beskriva sina känslor. Om smärtan under någon menstruation är helvete, outhärdlig, läskig, vildaste, så är det bara andra smärta och stickningar på grund av den höga smärttröskeln..

Baserat på dessa sensationer är det mycket svårt att självständigt fastställa orsaken som orsakade smärtsyndromet, därför är det bättre att besöka en gynekolog.

Grader av dysmenorré

Innan du beslutar vad du ska göra med smärtsamma perioder måste du noggrant bestämma svårighetsgraden av algodismenorea:

 1. Noll Obehag uttalas inte, stör inte dagliga aktiviteter, lätt fysisk ansträngning. Det noteras endast under de första dagarna av cykeln..
 2. Lätt. Lite sammandragningar förekommer, som sträcker sig till buken och korsryggen. Det finns samtidigt symtom i form av depression, matsmältningsstörningar. Ibland behövs smärtstillande medel, men i små mängder.
 3. Medium. Det huvudsakliga symptomet är en minskning av den dagliga aktiviteten och en minskning av smärta hemma med hjälp av tabletter. Tillståndet åtföljs ibland av svaghet, frossa, känslomässig instabilitet..
 4. Tung. Smärtstillande medel hjälper inte längre. Situationen förvärras redan före menstruationen. Under utskrivning, utöver svår smärta, uppträder kräkningar och förlust av medvetande är också möjligt. I sällsynta fall krävs akut sjukhusvård..

I de flesta fall förvärras sjukdomarna som orsakade dysmenorré, så smärtan blir starkare. Med en noll och mild grad är patologier frånvarande eller befinner sig i det första utvecklingsstadiet. Medium och svår grader indikerar allvarligare könsstörningar.

När man ska träffa en läkare

Med tiden kan allvarligare obehag börja. I detta fall bör du definitivt kontakta en gynekolog. Speciellt om följande symtom finns:

 • ömhet börjar före menstruation;
 • varaktigheten av obehag ökar;
 • krampande besvär av naturen noteras;
 • obehag sprids till andra organ (äggstockar, urinblåsan);
 • symtom noteras i varje cykel;
 • kroppstemperaturen stiger.

Efter att ha tagit smärtstillande medel bör det bli lättare, men bara tillfälligt. Menstruationssmärta fortsätter att störa normalt liv och arbete. Därför, i kvinnans intresse, söka läkarhjälp så att situationen inte förvärras.

Diagnostik

Endast genom smärta, urladdningens art och tillhörande symtom är det svårt att självständigt diagnostisera. Därför måste en kvinna gå till sjukhuset, berätta för läkaren vad hon drack och beskriva sina problem.

Efter en gynekologisk undersökning kommer en specialist att förskriva:

 • allmän analys av blod och hormoner;
 • Analys av urin;
 • Ultraljud
 • smetar;
 • vaskulär dopplerografi.

Vanligtvis krävs fortfarande ett besök:

 • neuropatolog;
 • endocrinologist;
 • vaskulär kirurg.

Sjuka kvinnor är rädda för en sådan diagnos. Men ju mer fullständig bild av analyser och undersökningar, desto mer benägna att ge en exakt förklaring av processerna..

Vad som utlöser dysmenoré

Orsaker till svår smärta under menstruationen:

 • hormonproblem;
 • luteal fasbrist;
 • endometrios;
 • myom;
 • användningen av en intrauterin enhet;
 • konsekvens av abort;
 • inflammation i livmodern och dess bilagor;
 • infektionssjukdom i reproduktionssystemet;
 • salpingit;
 • endometrit;
 • kommissurer;
 • phlebeurysm;
 • traumatisk bristning av livmoderns ligament;
 • anomali i livmoderns position;
 • genital tuberkulos.

Hur du löser problemet

Behandlingen av smärtsamma perioder är baserad på orsakerna som orsakade obehag i början av cykeln. Utan att eliminera sjukdomen kan smärtsyndromet drunknas med piller ett tag, men det kommer säkert att återkomma nästa månad med förnyad kraft..

Om läkare fann att obehag är en följd av hormonellt misslyckande, måste en kvinna genomgå en läkemedelskorrigering:

 • Lätt, medium - Dufaston, Utrozhestan.
 • Alvor - Lindinet 20.

Läs om hur menstruationen går efter Utrozhestan i en av våra artiklar.

Men hormoner kan inte tas utan läkares recept..

Liknande problem behandlas också med fysioterapeutiska metoder, varefter återhämtningskompensatoriska kroppsfunktioner påskyndas:

 • kväve, barrträd;
 • hjärngalvanisering;
 • ultratonotherapy;
 • elektrisk stimulering av livmoderhalsen;
 • HELIOTERAPI.

Fysioterapi är kontraindicerat om patienten har smärta på grund av inflammatoriska processer, neoplasmer och andra sjukdomar i könsorganen..

Dessa kvinnor får:

 • klassisk massage;
 • akupunktur;
 • kan terapi;
 • Kuznetsovs applikator;
 • Spa-behandlingar.
 • gymnastik;
 • fysiska övningar;
 • intag av vitaminkomplex;
 • traditionella medicin recept.

Fruktansvärda och vilda smärta, stickningar och kramper kräver speciella injektioner för att lindra tillståndet. Troligtvis är en kvinna inlagd på sjukhus för diagnostiska och terapeutiska åtgärder..

Eliminering av smärta enligt menstruationsdagen

I de flesta situationer inträffar obehag endast den första dagen av menstruationen. I svåra fall börjar obehag även före menstruationen och slutar några dagar efter slutet av månadsblödningen. Och här kan du inte göra utan medicinsk hjälp.

Men hemma måste flickor veta vad de ska göra med svår smärta med menstruationen den första dagen. Du måste agera utifrån typen av sensationer och deras intensitet.

 • smärtstillande medel (högst tre tabletter);
 • varmare på nedre del av buken;
 • lugnande medel;
 • sängstöd (det är bättre att inte gå alls);
 • avkopplande massage;
 • växtbaserade tinkturer baserade på citronbalsam och mynta;
 • luftar rummet.

Om krampsmärtor under menstruationen inte försvinner efter sådana åtgärder, är det bättre att konsultera en gynekolog. Förekomsten av smärtchock, som är farligt för nervsystemet, andningsorganen och hjärt-kärlsystemet, är inte uteslutet..

Chock kan uppstå kraftigt och mot bakgrund av svår blödning. Tja, om en kvinna omedelbart bad om hjälp. I motsatt situation finns det ett allvarligt hot mot livet.

Ta reda på i artikeln på länken vilka andra smärtstillande medel för menstruation som föreskrivs under menstruationen.

Förebyggande

 • snabbt besöka gynekologen;
 • kontrolleras flera gånger om året för infektionssjukdomar;
 • använd inte en intrauterin enhet;
 • undvik mekanisk skada på livmoderslimhinnan (abort).

Enligt kvinnornas recensioner är det uppenbart att huvudregeln för att förebygga dysmenoré är en hälsosam livsstil:

 • bra vila;
 • optimal daglig rutin;
 • aktiva promenader i frisk luft (minst två timmar om dagen);
 • simning, aerobics;
 • skyddat kön;
 • specialdieter;
 • dricka minst 1,5 liter vatten per dag;
 • vägran av cigaretter och alkohol;
 • eliminering av stressiga situationer;
 • örtte och aromaterapi.

Det finns många orsaker som orsakar värkande, knäppande, skarpa smärta mot bakgrund av regleringen. Det är nödvändigt att eliminera kränkningen och inte stoppa smärtan. Därför gör du en undersökning på ett sjukhus för att få specialistrådgivning. De kommer att hjälpa till att bli av med svår smärta under menstruationen och förhindra att de förekommer i framtiden..

Smärtsamma perioder: vad som orsakar dem, hur man minskar smärta?

Smärtsamma perioder inom medicinen kallas dysmenorré. Detta tillstånd åtföljs av andra symtom (diarré, illamående). Patologi förekommer hos varje andra kvinna och manifesterar sig i varierande grad. Behandlingen syftar till att eliminera orsaken och inkluderar att ta smärtstillande medel. I vissa fall kan fysioterapi, gymnastik eller laparoskopi ha effekt. Det senare utförs med uttalade patologier i bäckenorganen.

Normalt känner kvinnor i reproduktiv ålder lite ömhet eller upplever inga sensationer den första menstruationsdagen. En förändring av den här bilden, en minskning av arbetsförmågan, en försämring av livskvaliteten, känslomässigt och psykiskt obehag tillskrivs en sjukdom som algomenorrhea.

Det tillhör de vanligaste störningarna i menstruationsfunktionen och uttrycks i alltför smärtsamma perioder. Upplevelsens natur är annorlunda: vass, krampande, bogserande, svår värkande, sömnadsmärta. Lokalisering kan vara nedre del av buken, lumbosacral region, ändtarmen. Det finns en psykomotional malaise. En kvinna blir irriterad, dåsig eller lider av sömnlöshet och får svaghet. Ångest utvecklas ofta..

Smärtans krampande natur åtföljs av symtomen som anges i tabellen.

SymptomFrekvens av förekomstBeskrivning
DiarreUtvecklas hos 75% av kvinnornaAvföring är ofta och smärtsamt; avföringen kan vara flytande eller normal
kräkningarInte mindre än 84% av patienternaDet börjar med illamående, som varar på obestämd tid, och i vissa fall kan leda till reflex tömning av magen
huvudvärk12 till 13%Det finns uttryck för specifika syndrom. Upplevelser kan spridas till livmoderhalsområdet, som vid osteokondros
Besvämningstillstånd14-15%Sällan observerade tillfälliga anfall med förlust av medvetande

De första smärtorna uppträder flera timmar före början av blödning och ökar inom två dagar. De beskrivna symtomen åtföljs ofta av en ätstörning, bulimi (överätande). Tillståndets svårighetsgrad beror på graden av patologi:

Smärta i menstruation: orsaker, metoder för att bli av med dysmenorré

En sådan "olägenhet" som smärtsamma perioder är bekant för många kvinnor. Statistiken över sådana klagomål hålls stabilt på 30-60% av det totala antalet kvinnor i fertil ålder, medan hos 10% av patienterna leder detta till en betydande försämring av välbefinnandet och till och med funktionshinder [1,2]. Frågan varför smärtor under menstruationen är så allvarliga på gynekologernas kontor låter väldigt ofta. Modern gynekologi kallar sådan smärta en manifestation av en sjukdom som algodismenorré eller smärtsamt menstruationssyndrom.

Det bör noteras att läkare samtidigt använder två termer - "algodismenorea" och "dysmenorrhea" - utbytbart. En mer exakt (men längre) term för att bestämma smärtsamma perioder är termen "algodismenorea", härledd från de grekiska orden: algos - "smärta", dysprefix - "avvikelse från normen", mēn - "månad", rhein - "utgång". Men för enkel användning är det vanligt att minska det genom att kombinera det med en smalare - "dysmenorrhea". Oavsett terminologiska nyanser kan syndromet av smärtsamma perioder bokstavligen slå ner en till synes helt frisk kvinna i flera dagar. Vad är skälet och vad man ska göra när underbukten gör ont? Låt oss förstå.

Varför gör menstruationen ont vid menstruationen?

För att förstå varför svår smärta under menstruationsproblemen måste du komma ihåg vad menstruationscykeln är. Detta är en regelbunden upprepad process i en kvinnas kropp av en kvinna i reproduktiv ålder som förbereder sig för befruktningen av ett barn, som består av två faser. Initialt mognar folliklar med äggceller i äggstocken, varav en (eller ibland två) kommer att bli dominerande. Sedan börjar förberedelserna för befruktning i livmoderhulen och i det fall då det inte har inträffat följer döden och efterföljande avstötning av endometrium, den inre livmoderslimhinnan.

 • En menstruationsdag är början på avvisningsfasen. Slemhinnan exfolierar från livmodersväggar och kommer tillsammans med blodet ut. Livmodern utför samtidigt kontraktila rörelser, som kan åtföljas av ökad smärta. Ofta drar medicin till och med en analogi mellan denna process och förlossningsprocessen och noterar att hormonell ackompanjemang i båda fallen (en betydande ökning av hormonet progesteron med en minskning av östrogennivåer som inträffade före processen) har mycket gemensamt [3]. Denna period tar normalt 3-5 dagar.
 • Från 4 till 6 dagar sker återhämtningsfasen i kroppen - detta är perioden för regenerering av epitelet som täcker livmoderens såryta.
 • Från den 6: e till den 14: e dagen av cykeln uppdateras livmoderslimhinnan - follikelfasen. Samtidigt mognar äggstocksfolliklarna i äggstocken. Denna fas slutar med ägglossning; folliklar omvandlas till den så kallade corpus luteum, som förbereder slemhinnan för att få ett befruktat ägg.
 • Från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln inträffar lutealfasen, under vilken endometriumet förtjockas på grund av utsöndring av livmoderkörtlarna, och livmoderslimhinnan sväller, vilket skapar gynnsamma förhållanden för att embryot kommer in. Ägget som lämnar follikeln rör sig längs äggledaren i väntan på befruktning. Denna fas slutar med antingen befruktning eller avstötning av den föråldrade slemhinnan och resorption av corpus luteum.

I hormonella termer, från den första till den 14: e dagen av cykeln, är kvinnans kropp under påverkan av östrogener (främst östradiol), och från den 15 till den 28: e dagen är effekten av progesteron, enligt detta tecken delas menstruationscykeln in i östrogen- och progesteronfaserna. Den första motsvarar follikelfasen i äggstockscykeln, den andra motsvarar den luteala fasen med förändringar i äggstockarna.

Det bör förstås att ovannämnda fasfördelning per fas endast gäller för de fall då månadscykeln är de klassiska 28 dagarna. Men eftersom varje kvinnas cykellängd är individuell kan fasernas varaktighet också variera något.

Normalt bör dessa processer, som är helt naturliga för den kvinnliga kroppen, ske utan smärta. Men hos många kvinnor åtföljs processen för avstötning av slemhinnan av betydande smärta.

Smärta under menstruationen uppstår vanligtvis 2-3 timmar före menstruationens början eller omedelbart med blodtryck. De är lokaliserade i bäckenområdet, ger ibland korsryggen eller lårområdet.

Ofta åtföljs detta av ytterligare symtom: huvudvärk, dyspeptiska störningar (matsmältningsstörningar), illamående, kräkningar, allmän svaghet.

Sådana manifestationer kan pågå från flera timmar till flera dagar, ibland intensifieras i mitten eller i slutet av menstruationen. Det är för denna symptomatologi som diagnosen "dysmenorrhea" ("algodismenorrhea") ställs.

Dysmenorré kan ha många orsaker, allt från en psykogen faktor - en minskning av en individuell smärttröskel till organiska patologier såsom endometrios eller livmoders hyperflexion [4].

Typer och grader av dysmenorré

I den internationella klassificeringen av sjukdomar delas dysmenorré i primär (funktionell), sekundär (organisk) och ospecificerad (av okänt ursprung) [5].

Vid primär dysmenoré förekommer ovanstående symtom mot bakgrund av frånvaron av strukturella förändringar (patologier) i könsorganen, vilket bekräftas genom en ultraljudundersökning vid tidpunkten för smärtsam menstruation [6]. Med andra ord, allvarlig smärta under menstruationen inträffar där allt verkar vara normalt och ingenting borde skada.

I modern vetenskap finns det två huvudsynpunkter på detta problem [7,8]:

 • Den första tar hänsyn till rollen som den psykologiska faktorn och den fysiologiska typen av kvinnor som är benägna att primär dysmenorré: dessa är unga flickor av den astheniska typen, med en neurastenisk eller labil-hysteroid personlighetskaraktär. Väntar på början av menstruation kan orsaka dem ångest-neurotiska störningar och en psykogen minskning av smärttröskeln, vilket leder till att även mindre smärta kommer att uppfattas många gånger starkare.
 • En annan synvinkel är baserad på det faktum att ett ökat innehåll av prostaglandiner som EP3 och F2a, biologiskt aktiva substanser som reglerar livmodersammandragningar, dess kärls funktion, intensiteten i känslan av smärta och mycket mer, avslöjas i menstruationsblod. Överdriven produktion av dessa ämnen kan leda till brist på livmoderscirkulation, skarpa spasmer i livmodermusklerna och objektivt starka smärtsamma känslor..

Aktivering av prostaglandinproduktion i livmodern är associerad med de hormonella effekterna av östradiol och progesteron. Det är deras proportionella förhållande, och inte den absoluta nivån, som utlöser eller hämmar produktionen av prostaglandiner.

Med sekundär dysmenorré observerar en kvinnas kropp sjukdomar och strukturella förändringar i könsorganen. De vanligast diagnostiserade sjukdomarna är [9], såsom endometrios; inflammatoriska processer i könsorganen, inflammation i äggledarna, abnormiteter i könsorganen, livmoderfibrer.

Svårighetsgraden av smärta är indelad i 4 grader dysmenorré [10]: mild, måttlig, svår dysmenorré, den maximala graden av dysmenorré.

Enligt läkare åtföljs också den mest uttalade graden av dysmenorré hos 96% av kvinnorna av olika symtom på PMS.

Vad man ska göra för att minska smärta under menstruationen?

I de fall där understrukturen gör ont i magen eller huvudet ska du inte utstå smärtan. Du kan lindra ditt tillstånd och återvinna arbetsförmågan med hjälp av den kunskap som samlats av modern vetenskap.

Symtomatisk terapi - eliminering av smärta vid tidpunkten för utseendet

Utifrån forskares forskning bedömer följande typer av läkemedel effektivt smärta under menstruationen [11]:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID);
 • kombinerade smärtstillande medel som innehåller NSAID i olika proportioner, ett smärtstillande medel, ett svagt psykostimuleringsmedel och ett antispasmodikum, vilket helt eliminerar smärta hos 71% av patienterna;
 • myotropa krampläkemedel.

Som hjälpmedel ska du inte rabattera örtmedicin. I de flesta fall används växtextrakt i tinkturer, komplexa homeopatiska preparat och kosttillskott utformade för att lindra symtomen på dysmenoré. Ofta används extrakt av den sakrala Vitex (Vitex agnus-castus), johannesört (Hypericum perforatum), marjoram (Orīganum majorāna), ängsberg (Pulsatilla pratensis), medicinsk rosmarin (Rosmarinum officinalis), etc..

Arbeta med skäl och förebyggande

Glöm inte att när du lindrar smärta bör du gå till en gynekolog för att identifiera orsaken till symtomen, annars kommer smärtan att återkomma igen i nästa cykel. Det måste komma ihåg att behandlingen av sekundär dysmenorré inkluderar obligatorisk behandling av den underliggande sjukdomen.

Vid primär dysmenorré har fakta om påverkan av livsstil och näring på svårighetsgraden av smärta under menstruationen vetenskapligt bevisats [12]. Enligt resultat från observationer manifesteras symtomen på dysmenorré oftare hos flickor och unga kvinnor, vars arbete är förknippat med neuropsykisk stress eller med en lång statisk hållning under arbetet.

Vetenskapliga studier visar också att kvinnor med symtom på dysmenorré har en brist på vissa vitaminer och mineraler och generellt uttrycks kliniska tecken på hypovitaminos [13]. Därför rekommenderas att vitaminkomplex tas som ett förebyggande åtgärder. Denna förebyggande metod kan rekommenderas för unga flickor med okomplicerad primär dysmenorré som inte vill använda preventivmedel.

Vid primär dysmenorré föreskriver förlossning-gynekologer ganska ofta COC: er (kombinerade orala preventivmedel) [14], som används i preventivmedel under 3-4 månader. Dessa läkemedel minskar mängden blödning under menstruationen genom att kontrollera tillväxten av endometrium och undertrycka ägglossningen. Valet av sådana läkemedel utförs rent individuellt. Vid behov kombineras COC med smärtstillande medel..

 • Beredningsmedel med varierande intensitet i kombinationer (från växtbaserade läkemedel till lugnande medel).
 • Antioxidanter (vitamin E) utformade för att normalisera prostaglandinproduktion.
 • Magnesiumpreparat (magnesiumaskorbat, magnesiumcitrat), som minskar symtomen på uttorkning, liksom lindrar känslan av ångest (till exempel "Magnelis").
 • Ibland förskrivs fytoöstrogener som ett alternativ till hormonersättningsterapi, men de experimentella uppgifterna om detta är motstridiga [15].

Observationer av kvinnor som aktivt och regelbundet besöker gymmet bekräftar att de efter träning under den premenstruella perioden och direkt under menstruationen ofta märker en minskning av smärta [16].

Det är viktigt att förstå att smärta i de tidiga dagarna av menstruationen inte är normen, det kan vara en signal om att det finns mer allvarliga problem. Tillsammans med att lindra symtom med smärtstillande medel är det viktigt att ta hand om din kvinnliga hälsa. Med hjälp av en integrerad strategi kan man nå framgång i behandlingen av denna patologi och avsevärt förbättra livskvaliteten.

Vitaminkomplexläkemedel mot dysmenorré

För att korrigera de smärtsamma symptomen på menstruation med vitaminer och mineraler har ryska forskare utvecklat ett biologiskt aktivt tillskott Cyclovita ®, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Det unika med den vetenskapliga utvecklingen som ingår i vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® bekräftas av patent nr 2 443 422 [17]. Utvecklingen baseras på det faktum att hos kvinnor i åldersgruppen 18–35 år, i olika faser av menstruationscykeln, upptäcks en brist på olika vitaminer och mineraler. Till exempel i en östrogen (follikulär eller proliferativ) fas i menstruationen är en kvinnas kropp särskilt krävande för närvaro av B-vitaminer och zink, och i progesteron (luteal eller sekretorisk) fas är behovet av vitamin A, C, E samt selen och koppar.

CYCLOVITA ® är ett balanserat tvåfasigt vitamin-mineralkomplex, som utvecklades med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp och har två unika kompositioner för varje hälft av menstruationscykeln - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2. Totalt innehåller de:

 • 12 vitaminer: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D3, E, N, PP.
 • 5 mineraler: koppar, zink, jod, selen, mangan.
 • Rutin och lutein.

Komponenterna har unika dosförhållanden som är optimala för I- och II-faserna i menstruationscykeln och är avsedda för användning på lämpliga dagar. Det rekommenderas att ta:

 • CYCLOVITA ® 1 - på dagarna 1–14 i cykeln, 1 tablett per dag med måltider;
 • CYCLOVITA ® 2 - den 15–28: e dagen av cykeln, 1 tablett 2 gånger om dagen.

Kursens längd - 1 månad.

Kontraindikationer för användning är: individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om intag av vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® kan erhållas på den officiella webbplatsen.

* Antalet på det biologiskt aktiva kosttillskottet "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA ®" i register över statsregistrering av Rospotrebnadzor-certifikat är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Ofta kan cyklisk vitaminbehandling rekommenderas för att upprätthålla en regelbunden cykel. Den väljs med hänsyn till kroppens behov i mikronäringsämnen i enlighet med faserna i menstruationscykeln.

Hormonell obalans är en av orsakerna till obehag under menstruationen..

En brist på vitaminer och mineraler i en kvinnas kropp kan leda till hormonell obalans, vilket i sin tur kan bidra till utvecklingen av olika störningar i kvinnliga könsdelar.

Hormoner är inte bara ansvariga för en kvinnas känslomässiga tillstånd och välbefinnande, utan också för hennes utseende. Detta gäller särskilt under menstruationen..

Kursintaget av CYCLOVITA-komplexet hjälper till att minska manifestationerna av PMS, förbättra välbefinnandet under menstruationen, etablera en regelbunden menstruationscykel och har också en gynnsam effekt på ansikts-, hår- och nagelhudens skick.

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,3,4,6,8,9 https://clck.ru/EdXdD
 • 2,10,11,12,14 https://clck.ru/EdXby
 • 5 http://apps.who.int/classifications/icd10/browse/2016/en#/N94
 • 7 https://medintercom.ru/articles/algodismenoreya-pervichnaya-i-vtorichnaya
 • 13 https://clck.ru/EdXcG
 • 15 https://www.nkj.ru/archive/articles/13952/
 • 16 https://clck.ru/EdXcb
 • 17 http://www.freepatent.ru/patents/2443422

I dag har ett antal oberoende laboratorier testsystem för att bestämma vissa vitaminer som är kritiska för en kvinnas blod, såsom folsyra, vitamin B12, vitamin D, samt screening för alla mycket viktiga och giftiga mikroelement som är tillgängliga för bestämning för att kontrollera deras referensvärden.. Tyvärr, även om sådana studier inte är billiga, men om möjligt rekommenderas det att utföra dem före och efter att du tagit vitamin-mineralkomplex.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Efter menstruation, utstryk - normen eller ett tillfälle att konsultera en läkare?

Menstruation är en komplex hormonberoende process som förekommer hos kvinnor. En liknande klinisk bild förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder, i genomsnitt från 14-15 år och fortsätter till 50-55 år....

Menstruation en vecka efter menstruationen. Menstruella oregelbundenheter: orsaker, behandling

Menstruation hos en kvinna är en helt normal process. Det manifesterar sig i form av lätt blödning från slidan....

Kan jag ta Terzhinan-tabletter under menstruationen

Den största nackdelen med kvinnliga vaginalpreparat är att inte allt kan användas under menstruationsdagarna. Vissa förlorar sin effektivitet, medan andra kan orsaka irreparabel hälsoskada. "Terzhinan" under menstruationen kan tas, eftersom det är säkert och perfekt utför sina funktioner....