Magvärk under menstruationen: vad man ska göra?

Klimax

Magenont under menstruationen är ett problem som nästan 60% av kvinnorna på planeten möter. Smärtintensiteten kan vara annorlunda: från mild obehag till svår smärta som bokstavligen lägger kvinnan i säng. I det senare fallet är det lämpligt att omedelbart kontakta en gynekolog, eftersom svår magsmärta under menstruationen kan vara resultatet av en allvarlig sjukdom.

Orsaker till menstruationssmärta

Vanligtvis är menstruationssmärta inte förknippad med någon sjukdom eller patologi i en kvinnas könsorgan. Detta är en normal fysiologisk process orsakad av produktion av hormoner (prostaglandiner) som bidrar till livmodersammandragningar..

När blod och delar av det exfolierade endometriumet samlas i livmodern, börjar dess väggar rytmiskt sammandras för att frigöra livmoderhålet. Det är dessa sammandragningar som orsakar smärta. Ju oftare livmodern samverkar, desto mer smärta manifesteras.

Men beror det verkligen på fysiologi? Varför gör magen mycket ont under menstruationscykeln? Farorna som kan skada smärta är olika och det finns många möjliga orsaker till obehag. De blir ibland:

 • infektionssjukdomar i livmoderhålan;
 • hormonella störningar, uttryckta i brist på östrogen eller ett överskott av prostaglandin, vilket påverkar styrkan hos livmodersammandragningar;
 • ärftlighet;
 • brist på kalcium i blodet, vilket påverkar kvaliteten på muskelsammandragningar;
 • brist i magnesiumkroppen, vilket bidrar till att musklerna fungerar normalt;
 • felaktig näring (användning av feta livsmedel, kött, kaffe i överflödiga mängder);
 • brist på fysisk aktivitet, orsakar svaghet, inelasticitet och, som ett resultat, muskels oförmåga att dra sig samman.

Vad betraktas som en avvikelse från normen?

Smärta under menstruationen anses vara normen om de inte orsakar en kvinna stort obehag och inte stör normala aktiviteter. Normal smärta (mild, måttlig eller hög intensitet) täcker nedre buken, bäcken och korsryggen. Det finns känslor av tryck och tyngd i bäckenet, som är konstant eller pulserande.

Smärta i nedre del av magen under menstruationen uppträder flera timmar före menstruationen och bör sluta med blodig utflöde.

Ett tillstånd av svår smärta under menstruationen kallas dysmenorré. Behöver akut att se en läkare om dysmenorré åtföljs av sådana tecken:

 • menstruation och smärta som varar mer än 10 dagar;
 • smärta åtföljt av svår blödning;
 • smärta blir outhärdliga;
 • innan smärta inte observerades;
 • illamående och kräkningar förekommer, liksom yrsel;
 • värkande smärta uppträder i korsbenet och kambenet;
 • diarré visas.

Sådana tillstånd i kroppen anses vara en avvikelse från normen och kräver omedelbar diagnos och kirurgisk behandling.

Kvinnor som har sex bör veta att menstruation inte är ett tecken på en oförutsedd graviditet. Läs om här orsakerna till fortsatt menstruation efter befruktningen. Svaren på de vanligaste frågorna hos kvinnor som ställs av gynekologer kan hittas här..

Medel som kan underlätta menstruationen

"Smärta under menstruationen vad man ska göra?" - Frågan är ganska vanlig. Och han har en lösning. Det viktigaste är att vissa regler följs. Om patologierna i reproduktionsapparaten saknas och med olika medel och läkemedel kan du lindra tillståndet på egen hand.

 1. Smärtstillande medicin När menstruationen börjar, magvärk, vad ska jag dricka? Många ställer denna fråga. En av de mest effektiva och säkra smärtstillande medlen är Ibuprofen. Det är nödvändigt att ta det i de doser som föreskrivs i instruktionerna. Smärtan bör försvinna inom 15-20 minuter. Om detta botemedel inte var hemma kan du också dricka Aspirin, No-shpu eller Tylenol;
 2. Värme. För att minska smärta, kan du lägga en värmdyna på nedre del av buken. Under påverkan av dess värme slappnar livmodern av, och intensiteten hos dess sammandragningar minskar;
 3. Höjda endorfinnivåer. Det är nödvändigt att nära kroppen med hormoner av glädje, för vilka det räcker att äta choklad, banan eller dricka kakao;
 4. Orala preventivmedel. P-piller kan också lindra menstruationssmärta. Innan du tar dem måste du dock konsultera en specialist, eftersom motsatt effekt kan uppstå.
 5. Folkmetoder. I fallet när magen gör ont under menstruationen kan avkok från örter hjälpa. Några dagar före och under menstruationen bör du dricka avkok av kamomill, tistel, johannesört;
 6. Vila och sova. Om möjligt är det tillrådligt att spendera hårda dagar hemma. Om magen börjar skada måste du försöka sova. På grund av avkopplingen av hela organismen och i synnerhet livmodern kan smärta passera;
 7. Fysiska övningar. Det finns enkla övningar som kan minska smärta under menstruationen. De är ganska lätta, framförda huvudsakligen i ryggläge. Du kan upprepa dem flera gånger om dagen tills du känner dig trött eller obekväm..

Om din mage gör ont illa alla dagar i din period och eventuella försök att förbättra situationen inte ger önskat resultat, måste du snarast söka akut medicinsk hjälp för att förhindra allvarliga konsekvenser.

Förebyggande av menstruationsvärk i buken

De kvinnor som har dålig magvärk under menstruationen kan glömma detta problem om de följer enkla regler. De måste utföras innan menstruationen börjar. Rekommenderad:

 1. Ät rätt 5-6 gånger om dagen i små portioner, aktivt konsumerar färska grönsaker och frukter. En vecka före menstruationens början bör du inte hänga dig med kött, salta och mycket söta rätter, kaffe;
 2. Drick mycket vätska i form av rent vatten (från 2 liter per dag). Färskt äpple, morot, rödbetasaft är också mycket användbart;
 3. Ät mat som innehåller kalcium och magnesium (greener, keso, hårdost, vallmofrön), och glöm inte att hjälpa kroppen med vitaminer och mineraler;
 4. Hitta möjlighet att träna. Detta kan vara ett besök i gymmet, promenader, simning, d.v.s. något som är mer till din smak. Motion kommer att stärka musklerna och förbättra rörelsen av blod i bäckenorganen;
 5. Superkyl inte;
 6. Ta ett bad med havssalt;
 7. Gör andningsövningar, använd yoga.

Varje kvinna som har magbesvär under menstruationen kan välja flera användbara vanor för sig själv och gradvis, varje månad, introducera dem i hennes dagliga schema.

Det bör komma ihåg att du aldrig ska tåla svår menstruationssmärta. Ett möte med en läkare som väljer rätt behandlingsalternativ beroende på kroppens individuella egenskaper, i dessa fall bör det vara obligatoriskt.

Smärta i menstruation: orsaker, metoder för att bli av med dysmenorré

En sådan "olägenhet" som smärtsamma perioder är bekant för många kvinnor. Statistiken över sådana klagomål hålls stabilt på 30-60% av det totala antalet kvinnor i fertil ålder, medan hos 10% av patienterna leder detta till en betydande försämring av välbefinnandet och till och med funktionshinder [1,2]. Frågan varför smärtor under menstruationen är så allvarliga på gynekologernas kontor låter väldigt ofta. Modern gynekologi kallar sådan smärta en manifestation av en sjukdom som algodismenorré eller smärtsamt menstruationssyndrom.

Det bör noteras att läkare samtidigt använder två termer - "algodismenorea" och "dysmenorrhea" - utbytbart. En mer exakt (men längre) term för att bestämma smärtsamma perioder är termen "algodismenorea", härledd från de grekiska orden: algos - "smärta", dysprefix - "avvikelse från normen", mēn - "månad", rhein - "utgång". Men för enkel användning är det vanligt att minska det genom att kombinera det med en smalare - "dysmenorrhea". Oavsett terminologiska nyanser kan syndromet av smärtsamma perioder bokstavligen slå ner en till synes helt frisk kvinna i flera dagar. Vad är skälet och vad man ska göra när underbukten gör ont? Låt oss förstå.

Varför gör menstruationen ont vid menstruationen?

För att förstå varför svår smärta under menstruationsproblemen måste du komma ihåg vad menstruationscykeln är. Detta är en regelbunden upprepad process i en kvinnas kropp av en kvinna i reproduktiv ålder som förbereder sig för befruktningen av ett barn, som består av två faser. Initialt mognar folliklar med äggceller i äggstocken, varav en (eller ibland två) kommer att bli dominerande. Sedan börjar förberedelserna för befruktning i livmoderhulen och i det fall då det inte har inträffat följer döden och efterföljande avstötning av endometrium, den inre livmoderslimhinnan.

 • En menstruationsdag är början på avvisningsfasen. Slemhinnan exfolierar från livmodersväggar och kommer tillsammans med blodet ut. Livmodern utför samtidigt kontraktila rörelser, som kan åtföljas av ökad smärta. Ofta drar medicin till och med en analogi mellan denna process och förlossningsprocessen och noterar att hormonell ackompanjemang i båda fallen (en betydande ökning av hormonet progesteron med en minskning av östrogennivåer som inträffade före processen) har mycket gemensamt [3]. Denna period tar normalt 3-5 dagar.
 • Från 4 till 6 dagar sker återhämtningsfasen i kroppen - detta är perioden för regenerering av epitelet som täcker livmoderens såryta.
 • Från den 6: e till den 14: e dagen av cykeln uppdateras livmoderslimhinnan - follikelfasen. Samtidigt mognar äggstocksfolliklarna i äggstocken. Denna fas slutar med ägglossning; folliklar omvandlas till den så kallade corpus luteum, som förbereder slemhinnan för att få ett befruktat ägg.
 • Från den 14: e till den 28: e dagen av cykeln inträffar lutealfasen, under vilken endometriumet förtjockas på grund av utsöndring av livmoderkörtlarna, och livmoderslimhinnan sväller, vilket skapar gynnsamma förhållanden för att embryot kommer in. Ägget som lämnar follikeln rör sig längs äggledaren i väntan på befruktning. Denna fas slutar med antingen befruktning eller avstötning av den föråldrade slemhinnan och resorption av corpus luteum.

I hormonella termer, från den första till den 14: e dagen av cykeln, är kvinnans kropp under påverkan av östrogener (främst östradiol), och från den 15 till den 28: e dagen är effekten av progesteron, enligt detta tecken delas menstruationscykeln in i östrogen- och progesteronfaserna. Den första motsvarar follikelfasen i äggstockscykeln, den andra motsvarar den luteala fasen med förändringar i äggstockarna.

Det bör förstås att ovannämnda fasfördelning per fas endast gäller för de fall då månadscykeln är de klassiska 28 dagarna. Men eftersom varje kvinnas cykellängd är individuell kan fasernas varaktighet också variera något.

Normalt bör dessa processer, som är helt naturliga för den kvinnliga kroppen, ske utan smärta. Men hos många kvinnor åtföljs processen för avstötning av slemhinnan av betydande smärta.

Smärta under menstruationen uppstår vanligtvis 2-3 timmar före menstruationens början eller omedelbart med blodtryck. De är lokaliserade i bäckenområdet, ger ibland korsryggen eller lårområdet.

Ofta åtföljs detta av ytterligare symtom: huvudvärk, dyspeptiska störningar (matsmältningsstörningar), illamående, kräkningar, allmän svaghet.

Sådana manifestationer kan pågå från flera timmar till flera dagar, ibland intensifieras i mitten eller i slutet av menstruationen. Det är för denna symptomatologi som diagnosen "dysmenorrhea" ("algodismenorrhea") ställs.

Dysmenorré kan ha många orsaker, allt från en psykogen faktor - en minskning av en individuell smärttröskel till organiska patologier såsom endometrios eller livmoders hyperflexion [4].

Typer och grader av dysmenorré

I den internationella klassificeringen av sjukdomar delas dysmenorré i primär (funktionell), sekundär (organisk) och ospecificerad (av okänt ursprung) [5].

Vid primär dysmenoré förekommer ovanstående symtom mot bakgrund av frånvaron av strukturella förändringar (patologier) i könsorganen, vilket bekräftas genom en ultraljudundersökning vid tidpunkten för smärtsam menstruation [6]. Med andra ord, allvarlig smärta under menstruationen inträffar där allt verkar vara normalt och ingenting borde skada.

I modern vetenskap finns det två huvudsynpunkter på detta problem [7,8]:

 • Den första tar hänsyn till rollen som den psykologiska faktorn och den fysiologiska typen av kvinnor som är benägna att primär dysmenorré: dessa är unga flickor av den astheniska typen, med en neurastenisk eller labil-hysteroid personlighetskaraktär. Väntar på början av menstruation kan orsaka dem ångest-neurotiska störningar och en psykogen minskning av smärttröskeln, vilket leder till att även mindre smärta kommer att uppfattas många gånger starkare.
 • En annan synvinkel är baserad på det faktum att ett ökat innehåll av prostaglandiner som EP3 och F2a, biologiskt aktiva substanser som reglerar livmodersammandragningar, dess kärls funktion, intensiteten i känslan av smärta och mycket mer, avslöjas i menstruationsblod. Överdriven produktion av dessa ämnen kan leda till brist på livmoderscirkulation, skarpa spasmer i livmodermusklerna och objektivt starka smärtsamma känslor..

Aktivering av prostaglandinproduktion i livmodern är associerad med de hormonella effekterna av östradiol och progesteron. Det är deras proportionella förhållande, och inte den absoluta nivån, som utlöser eller hämmar produktionen av prostaglandiner.

Med sekundär dysmenorré observerar en kvinnas kropp sjukdomar och strukturella förändringar i könsorganen. De vanligast diagnostiserade sjukdomarna är [9], såsom endometrios; inflammatoriska processer i könsorganen, inflammation i äggledarna, abnormiteter i könsorganen, livmoderfibrer.

Svårighetsgraden av smärta är indelad i 4 grader dysmenorré [10]: mild, måttlig, svår dysmenorré, den maximala graden av dysmenorré.

Enligt läkare åtföljs också den mest uttalade graden av dysmenorré hos 96% av kvinnorna av olika symtom på PMS.

Vad man ska göra för att minska smärta under menstruationen?

I de fall där understrukturen gör ont i magen eller huvudet ska du inte utstå smärtan. Du kan lindra ditt tillstånd och återvinna arbetsförmågan med hjälp av den kunskap som samlats av modern vetenskap.

Symtomatisk terapi - eliminering av smärta vid tidpunkten för utseendet

Utifrån forskares forskning bedömer följande typer av läkemedel effektivt smärta under menstruationen [11]:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID);
 • kombinerade smärtstillande medel som innehåller NSAID i olika proportioner, ett smärtstillande medel, ett svagt psykostimuleringsmedel och ett antispasmodikum, vilket helt eliminerar smärta hos 71% av patienterna;
 • myotropa krampläkemedel.

Som hjälpmedel ska du inte rabattera örtmedicin. I de flesta fall används växtextrakt i tinkturer, komplexa homeopatiska preparat och kosttillskott utformade för att lindra symtomen på dysmenoré. Ofta används extrakt av den sakrala Vitex (Vitex agnus-castus), johannesört (Hypericum perforatum), marjoram (Orīganum majorāna), ängsberg (Pulsatilla pratensis), medicinsk rosmarin (Rosmarinum officinalis), etc..

Arbeta med skäl och förebyggande

Glöm inte att när du lindrar smärta bör du gå till en gynekolog för att identifiera orsaken till symtomen, annars kommer smärtan att återkomma igen i nästa cykel. Det måste komma ihåg att behandlingen av sekundär dysmenorré inkluderar obligatorisk behandling av den underliggande sjukdomen.

Vid primär dysmenorré har fakta om påverkan av livsstil och näring på svårighetsgraden av smärta under menstruationen vetenskapligt bevisats [12]. Enligt resultat från observationer manifesteras symtomen på dysmenorré oftare hos flickor och unga kvinnor, vars arbete är förknippat med neuropsykisk stress eller med en lång statisk hållning under arbetet.

Vetenskapliga studier visar också att kvinnor med symtom på dysmenorré har en brist på vissa vitaminer och mineraler och generellt uttrycks kliniska tecken på hypovitaminos [13]. Därför rekommenderas att vitaminkomplex tas som ett förebyggande åtgärder. Denna förebyggande metod kan rekommenderas för unga flickor med okomplicerad primär dysmenorré som inte vill använda preventivmedel.

Vid primär dysmenorré föreskriver förlossning-gynekologer ganska ofta COC: er (kombinerade orala preventivmedel) [14], som används i preventivmedel under 3-4 månader. Dessa läkemedel minskar mängden blödning under menstruationen genom att kontrollera tillväxten av endometrium och undertrycka ägglossningen. Valet av sådana läkemedel utförs rent individuellt. Vid behov kombineras COC med smärtstillande medel..

 • Beredningsmedel med varierande intensitet i kombinationer (från växtbaserade läkemedel till lugnande medel).
 • Antioxidanter (vitamin E) utformade för att normalisera prostaglandinproduktion.
 • Magnesiumpreparat (magnesiumaskorbat, magnesiumcitrat), som minskar symtomen på uttorkning, liksom lindrar känslan av ångest (till exempel "Magnelis").
 • Ibland förskrivs fytoöstrogener som ett alternativ till hormonersättningsterapi, men de experimentella uppgifterna om detta är motstridiga [15].

Observationer av kvinnor som aktivt och regelbundet besöker gymmet bekräftar att de efter träning under den premenstruella perioden och direkt under menstruationen ofta märker en minskning av smärta [16].

Det är viktigt att förstå att smärta i de tidiga dagarna av menstruationen inte är normen, det kan vara en signal om att det finns mer allvarliga problem. Tillsammans med att lindra symtom med smärtstillande medel är det viktigt att ta hand om din kvinnliga hälsa. Med hjälp av en integrerad strategi kan man nå framgång i behandlingen av denna patologi och avsevärt förbättra livskvaliteten.

Vitaminkomplexläkemedel mot dysmenorré

För att korrigera de smärtsamma symptomen på menstruation med vitaminer och mineraler har ryska forskare utvecklat ett biologiskt aktivt tillskott Cyclovita ®, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Det unika med den vetenskapliga utvecklingen som ingår i vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® bekräftas av patent nr 2 443 422 [17]. Utvecklingen baseras på det faktum att hos kvinnor i åldersgruppen 18–35 år, i olika faser av menstruationscykeln, upptäcks en brist på olika vitaminer och mineraler. Till exempel i en östrogen (follikulär eller proliferativ) fas i menstruationen är en kvinnas kropp särskilt krävande för närvaro av B-vitaminer och zink, och i progesteron (luteal eller sekretorisk) fas är behovet av vitamin A, C, E samt selen och koppar.

CYCLOVITA ® är ett balanserat tvåfasigt vitamin-mineralkomplex, som utvecklades med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp och har två unika kompositioner för varje hälft av menstruationscykeln - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2. Totalt innehåller de:

 • 12 vitaminer: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D3, E, N, PP.
 • 5 mineraler: koppar, zink, jod, selen, mangan.
 • Rutin och lutein.

Komponenterna har unika dosförhållanden som är optimala för I- och II-faserna i menstruationscykeln och är avsedda för användning på lämpliga dagar. Det rekommenderas att ta:

 • CYCLOVITA ® 1 - på dagarna 1–14 i cykeln, 1 tablett per dag med måltider;
 • CYCLOVITA ® 2 - den 15–28: e dagen av cykeln, 1 tablett 2 gånger om dagen.

Kursens längd - 1 månad.

Kontraindikationer för användning är: individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om intag av vitamin-mineralkomplexet CYCLOVITA ® kan erhållas på den officiella webbplatsen.

* Antalet på det biologiskt aktiva kosttillskottet "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA ®" i register över statsregistrering av Rospotrebnadzor-certifikat är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Ofta kan cyklisk vitaminbehandling rekommenderas för att upprätthålla en regelbunden cykel. Den väljs med hänsyn till kroppens behov i mikronäringsämnen i enlighet med faserna i menstruationscykeln.

Hormonell obalans är en av orsakerna till obehag under menstruationen..

En brist på vitaminer och mineraler i en kvinnas kropp kan leda till hormonell obalans, vilket i sin tur kan bidra till utvecklingen av olika störningar i kvinnliga könsdelar.

Hormoner är inte bara ansvariga för en kvinnas känslomässiga tillstånd och välbefinnande, utan också för hennes utseende. Detta gäller särskilt under menstruationen..

Kursintaget av CYCLOVITA-komplexet hjälper till att minska manifestationerna av PMS, förbättra välbefinnandet under menstruationen, etablera en regelbunden menstruationscykel och har också en gynnsam effekt på ansikts-, hår- och nagelhudens skick.

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,3,4,6,8,9 https://clck.ru/EdXdD
 • 2,10,11,12,14 https://clck.ru/EdXby
 • 5 http://apps.who.int/classifications/icd10/browse/2016/en#/N94
 • 7 https://medintercom.ru/articles/algodismenoreya-pervichnaya-i-vtorichnaya
 • 13 https://clck.ru/EdXcG
 • 15 https://www.nkj.ru/archive/articles/13952/
 • 16 https://clck.ru/EdXcb
 • 17 http://www.freepatent.ru/patents/2443422

I dag har ett antal oberoende laboratorier testsystem för att bestämma vissa vitaminer som är kritiska för en kvinnas blod, såsom folsyra, vitamin B12, vitamin D, samt screening för alla mycket viktiga och giftiga mikroelement som är tillgängliga för bestämning för att kontrollera deras referensvärden.. Tyvärr, även om sådana studier inte är billiga, men om möjligt rekommenderas det att utföra dem före och efter att du tagit vitamin-mineralkomplex.

Hur man tar bort buksmärta under menstruationen. Vad du ska dricka

Menstruation dålig hälsa är ett stort problem för många kvinnor. Yrsel, svår buksmärta, illamående och kraftig blödning orsakar betydande obehag och försämrar livskvaliteten hos tonårsflickor och vuxna kvinnor.

Gynekologer säger att alla patienter drabbades av smärta i nedre del av magen under menstruationen åtminstone en gång i livet. Varför sådana obehag uppstår och hur man hanterar det, kommer du att lära dig mer.

Varför kan magen skada under menstruationen

Menstruationsblödning är en naturlig process där ett onödigt endometrialt skikt avvisas. Syftet är att tillhandahålla villkor för fixering av ett befruktat ägg.

Om befruktningen inte har inträffat börjar livmodern att rensas från endometriumets yttre yta. Den ömhet som uppstår under denna process kan vara fysiologisk eller patologisk..

Fysiologiska orsaker till svår smärta i nedre del av buken:

 1. Samverkan av livmodern. Funktion krävs för att utvisa ett ägg som är oförgiftat av manliga celler. Smärtarnas intensitet beror på sammandragningens styrka och känsligheten hos receptorerna i bukväggen. Livmoderns kontraktila funktion påverkas av fysisk och emotionell överbelastning, hypotermi. Med en svag känslighet för nervändar är menstruation hos kvinnor smärtfri.
 2. Nervös stam. Stress och stress kan öka obehag på kritiska dagar..
 3. Felaktig position för livmodern. Avvikelse från organet tillbaka trycker på nervändarna och provocerar ömhet.
 4. Hormonella störningar. Menstruationens början tillhandahålls av kvinnliga könshormoner. Under puberteten och med användning av hormonella preventivmedel kan smärta uppstå under menstruationen. Antalet dagar och intensiteten på urladdningen ökar.

Om magen gör ont mycket, kramper och svimning inträffar, det finns kraftiga blödningar med blodproppar under menstruationen, allt detta kan vara ett tecken på sjukdomar i det endokrina och gynekologiska systemet. Om känslan av välbefinnande kompletteras av en ökad kroppstemperatur är det nödvändigt att genomgå en diagnos och identifiera en provocerande sjukdom.

Smärta med menstruation i buken åtföljer olika patologier:

 • myom.
 • Polypper i livmodern.
 • Colpit.
 • Cervikal erosion.
 • endometrios.
 • Oophorit.
 • Polycystisk livmoder eller bilagor.
 • Onkologiska neoplasmer.
 • Ingripande i livmodern - abort, installation av en spiral.
 • Leveranskomplikationer, kejsarsnitt, äggstocksoperation.

Fysiologisk ömhet under menstruationen kännetecknas av enkel obehag. Magen kan skada och dra i korsryggen, förstöra stämningen, yrsel och allmän obehag uppstår. Men dessa symtom bör vara milda. Om menstruationen förhindrar en kvinna från att leda sin vanliga livsstil, ligger orsaken till dysmenorré i sjukdomen.

Hur man eliminerar smärta under menstruationen

Om magen är outhärdligt smärtsam under menstruationen är frågan "vad man ska göra?" blir en prioritering, eftersom rytmen i det moderna livet inte tillåter kvinnor att slappna av. Den farmakologiska industrin erbjuder att eliminera obehag med ljus, tabletter och termiska plåster.

ljus

För kvinnor som inte gillar att ta piller av någon anledning är suppositorier med anestetisk effekt lämpliga.

Under menstruationen injiceras de i slidan, där de aktiva substanserna verkar lokalt, vilket eliminerar smärta och inflammation. Beredningarna har en krämig struktur som underlättar användningen.

Paracetamol har en smärtstillande och antiinflammatorisk effekt. För att bli av med smärta på menstruationsdagarna används den flera gånger om dagen. Ett ljus i slidan placeras med ett obligatoriskt iakttagande av ett 4-timmars intervall.

Cefecon D är en analog av Paracetamol. Läkemedlet stoppar snabbt menstruationssmärta och lindrar inflammation. I närvaro av huvudvärk tar den också bort den.

tabletter

Om du bestämmer dig för att ta piller för buksmärta under menstruationen, rekommenderar vi att du överväger tre grupper av läkemedel mot smärta:

 1. Krampläkemedel - lindra kramper i livmodern, påskynda frisläppandet av slemhinnor, minska toner i livmodern. I vissa fall förkortas varaktigheten av kritiska dagar, men blödningen kommer att vara riklig. Krampläkemedel inkluderar No-shpa, Papaverin, Buscopan och Spazmalgon.
 2. Analgetika - ta bort smärta, illamående, svaghet och feber. Vad man ska dricka med smärtsamma perioder: Baralgin, Analgin, Menalgin, Novalgin.
 3. Antiinflammatoriska läkemedel - lindrar smärta under menstruationen, men de måste tas under den premenstruella perioden. Piller förhindrar obehag, men passar inte för patienter med magsår. I avsaknad av kontraindikationer före menstruationen kan du ta Diclofenac, Aspirin, Ketonal, Ibuprofen, Paracetamol.

plåster

Den smärtstillande effekten av termiska plåster förklaras av effekten av värme. Ett klibbigt band är bekvämt att bära på kroppen, och att värma buken skadar inte kroppen.

För folkmedicin används en värmedyna för att eliminera menstruationssmärta, men det är omöjligt att använda den på arbetsplatsen och under andra förhållanden när du inte kan ligga ner och koppla av..

Utbud av termiska plåster under smärtsamma kritiska dagar:

Det finns inga universella metoder för att hantera smärta under menstruationen. Ett varmt bad hjälper vissa kvinnor, andra ett glas konjak och andra försöker att inte dricka kaffe och alkohol på kritiska dagar..

Diet

Om du på kritiska dagar inte vill mätta kroppen med "kemi" kan du följa en diet med en övergång till vegetarisk mat. För att minska smärtsymtom under menstruationen, bör du överge mjölk och animaliska livsmedel några dagar innan de börjar. Det är bra att dricka juice, särskilt rödbetor och morot.

På de dagar då det inte finns någon blödning behöver kroppen näras med kalcium och grönsaker med gröna blad. Det är oönskat för kvinnor att missbruka kaffe, eftersom drinken ökar den psykomotionala irritabiliteten. Vid menstruation är det bättre att dricka aromatiska örtteer. Du kan laga dem från mynta, kamomill, hallonblad, citronmeliss.

Sportövningar

Om du inte vet vad du ska göra om magen gör ont under menstruationen, försök att eliminera obehaget med en lätt sportbelastning. Det noteras att regelbunden träning hjälper kvinnor att uthärda menstruationen lättare. Förutom välbefinnande kommer gymnastik att ge dig hälsa och en vacker figur..

Ofta ligger kvinnor på menstruationsdagarna och tas så långt som möjligt bort från hushållssysslorna.

Men obehaget kvarstår, eftersom den fysiska belastningen eliminerar smärtan. Därför måste du på kritiska dagar gå, hoppa, böja, göra övningar. Komplexa utmattande övningar behövs inte - allt är bra i mått. Ibland räcker det bara med några få knäböj för att få stark smärta i nedre del av magen under menstruationen.

Vilka övningar hjälper till att ta bort smärta:

 1. Placeras på golvet med benen böjda. Fötterna bör vila ordentligt på golvet. Böj försiktigt upp magen uppåt och nedåt och håll musklerna i ett avslappnat tillstånd. Upprepa övningen 4 - 5 gånger.
 2. Ta en position där armbågar och knän vilar mot golvet. Sänk huvudet i området mellan armarna. Stå i 3 minuter.
 3. Stå på ryggen och lyft benen högt så att de bildar en rät vinkel med väggen. Vila fötterna mot väggen och tryck hårt på lemmarna mot ytan. Även om det är svårt, men för att bli av med buksmärta måste du hålla fast vid denna position i 5 minuter.
 4. Ligg på magen och sträck ut dina armar. Placera handflatorna väl på golvet. Ta tillbaka huvudet och bröstbenet så långt som möjligt. Motion "Cobra" hjälper till att sträcka musklerna i ryggen och buken. För att lindra ömhet måste det göras 4 till 5 gånger.

Kvinnor som utövar yoga klagar sällan på buksmärta under menstruationen. Dessutom hjälper en passion för forntida orientalisk konst att undertrycka depression och ångest..

Folkläkemedel mot smärta i nedre del av buken med menstruation

Traditionella medicinrecept hjälper till att minimera obehag under smärtsamma perioder. Det enklaste sättet är att fästa en varm värmedyna på korsryggen och ligga ett tag. Du kan linda in underkroppen med en ullsjaal.

Om det finns lager av viburnum, bör de rivas med socker och tas 3 gånger om dagen före måltiderna. En enda portion av läkemedlet - 2 msk. l.

Viburnum bär i naturen

Hur man tar bort buksmärta under menstruationen med örter:

 • Oregano. 1 tsk torra örter häll ett glas kokande vatten och insistera 20 minuter. Tappa vätskan och dricka i små slurar under dagen.
 • Hallonblad. Torra krossade råvaror (2 - 3 msk. L.) Häll kokande vatten (200 ml). Infusera komponenterna under locket i 15 minuter. Kyl, sil och drick tills dagen är slut.
 • Mint + kamomill. Torra örter tas lika, till exempel 1 msk. l För detta belopp behöver du 2 koppar kokande vatten. Blandningen insisteras i en halvtimme och filtreras. Drick örtte ¼ kopp i 40 - 60 minuter innan måltiderna.
 • Anis. 1 tsk råvaror insisterar på ett glas kokande vatten i 30 minuter. Produkten filtreras och konsumeras i ¼ kopp före måltiderna endast 3 gånger om dagen.
 • Björnbär. Växtens blad och kokande vatten kombineras i ett förhållande på 2 msk. l krossad torkad på 2 koppar vätska. Insistera fytoråvaror 2 - 3 timmar. Användbart vatten drickas tre gånger om dagen i ett halvt glas.

Dessa recept lindrar buksmärta perfekt under menstruationen. Men med diagnostiserade gynekologiska sjukdomar får de endast användas efter överenskommelse med läkaren.

När man ska se en läkare

Om svår smärta i nedre del av buken inte avtar i mer än två dagar, och menstruationen är riklig, är det brådskande att konsultera en gynekolog och fastställa orsaken till dysmenorré.

En kvinna bör också bli oroad över förekomsten av blodproppar på dynan, en kränkning av cykeln och en kraftig minskning i vikt. Läkarnas uppmärksamhet är förtjänad av smärta som uppstår när man tar orala preventivmedel.

För att hjälpa specialisten att förstå situationen bör patienten tillhandahålla sin menstruationskalender och prata om hennes hälsa under de senaste månaderna. Alla avvikelser som är förknippade med menstruation är av diagnostiskt värde. De måste fixas.

Kom ihåg att du känner dig sjuk med din period kanske inte är normen. När du har genomgått behandling för dysmenoré börjar du förebygga smärtsamma perioder. Förebyggande åtgärder i detta fall är följande:

 1. Näringskorrigering. Berika din diet med proteinmat och livsmedel med mycket kalium, magnesium, järn och kalcium. Ät lever, kött, bovete, greener, grönsaker och mejeriprodukter. Undvik salt och kryddig mat, smaksättningar, choklad och koffein.
 2. Sport. Genom att ta tid för lätt träning kan du förhindra ömhet under din period. Gör fitness eller yoga, kör.
 3. Rätt uppfattning om menstruation. Psykoneurologer identifierar kvinnors dåliga hälsa under menstruationen med en motvilja mot sina egna kroppar. Kroppen reagerar på detta med smärta..
 4. Hygien. Hygienförbättring under menstruationen förhindrar infektion av könsorganen och utveckling av inflammatoriska processer.

Hur man kan bli av med svår smärta under menstruationen - 10 bästa recept för att lindra smärta under menstruationen

Ett team av professionella inom olika områden

Verifierad av experter

Allt medicinskt innehåll i tidningen Colady.ru är skriven och testad av ett team av experter med medicinsk bakgrund för att säkerställa riktigheten i informationen i artiklarna.

Vi hänvisar endast till akademiska forskningsinstitutioner, WHO, auktoritativa källor och open access-forskning.

Informationen i våra artiklar är INTE en medicinsk konsultation och ersätter INTE ett samtal till en specialist.

Lästid: 8 minuter

Många kvinnor känner till symtom på förestående eller början av menstruation, såsom ömhet i bröstområdet, dåligt humör, förlust av styrka, irritabilitet och smärta i nedre del av buken. Vanligtvis fastnar inte arbetet idag, och stämningen är sådan att även hushållen försöker få mindre ögon.

Vad experter säger om smärtsam menstruation och hur man kan lindra sådan smärta?

Artikelens innehåll:

Varför under menstruation, magvärk - de främsta orsakerna till smärta under menstruationen

Varje kvinna (med sällsynta undantag) upplever åtminstone eller till och med obehag före eller under menstruationen. Det huvudsakliga klagomålet är buksmärta..

Varför händer det här?

Först och främst ska man inte få panik: om det inte finns några medföljande "signaler", och menstruationen inte bryter ut från de ramar som läkarna skisserar, är det inget att oroa sig för. Den naturliga fysiologiska processen (månadsvis avstötning och utsöndring av det inre skiktet i livmodern, vilket, när det samverkar, orsakar smärta) kräver inte ett brådskande besök hos läkare.

Smärtsamma perioder har sitt eget namn - algodismenorea:

 • Primär algodismenorea. En ökning av mytriumens kontraktila aktivitet genom vävnadshormoner och som ett resultat krampande smärta och spasmer i blodkärlen. Särskilt för kvinnor 16-25 år. Symtomen inkluderar illamående, huvudvärk, upprörd avföring och ömhet i nedre del av buken en dag eller två före menstruationen och de första två dagarna av menstruationen. Patologiska förändringar i bäckenorganen noteras inte. Vanligtvis minskar smärtnivån efter förlossningen och med åldern.
 • Sekundär algodismenorea. I det här fallet finns det patologier i bäckenorganen, och smärtan blir ett symptom på anatomiska förändringar i livmodern.


Orsakerna till smärtsam menstruation (dysmenoré), inte förknippade med sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet, inkluderar:

 • Obalans av könshormoner (progesteron, som hjälper till att minska livmodern och prostaglandin, vars överskott ökar styrkan i sammandragningen av livmodermusklerna), överdriven sköldkörtelaktivitet.
 • Intrauterin enhet och andra preventivmedel.
 • Hög känslighet för förändringar i kroppen.
 • Felaktigt placerad livmoder.
 • Nervöshet i nervsystemet.
 • Smärta på grund av förlossning eller abort.
 • Brist på ordentlig fysisk aktivitet.
 • Ärftlighet.
 • Kalcium- eller magnesiumbrist.
 • Felaktig kost Läs också: Grunderna för korrekt näring för kvinnors hälsa och skönhet..

Om smärtan under menstruationen är kortvarig, smärtnivån är acceptabel, och du behöver inte skjuta upp vardagliga saker, då är allt bra, och det finns ingen anledning att få panik.

10 bästa recept - hur man kan bli av med smärta under menstruationen

Traditionella folkmetoder kan bidra till att minska smärtnivån under menstruationen (förutsatt att det inte finns några allvarliga problem med kvinnors hälsa):

 1. Torra värme, massera och vila
  Värme hjälper till att slappna av livmodern och minska kraften i dess sammandragningar, en lätt massage av buken (strikt medurs) kommer att slappna av musklerna.
 2. Smärtstillande
  1-2 tabletter med no-shp hjälper till att lindra kramper. Ibuprofen, spasmalgon eller ketonal hjälper till att hantera svår smärta. För smärta orsakad av överexcitation av nervsystemet (stress etc.) kan ett enkelt lugnande medel hjälpa - även en vanlig valerian.
 3. Orala preventivmedel
  P-piller innehåller hormoner som hjälper till att normalisera hormonnivåerna. Sådana piller är mycket effektiva för att lindra buksmärta och andra "effekter" av menstruation. Utan att rådfråga en gynekolog bör du naturligtvis inte börja ta.
 4. Motion
  Naturligtvis talar vi inte om chockbelastningar och dessutom inte om övningar i pressen, men här är lutningarna, kroppsrotationerna, ljussträckningarna ganska lämpliga. Pilates och yoga, som involverar arbete med muskelton, är också ett utmärkt botemedel mot smärta.
 5. Kompresser och badkar
  Till exempel ett bad med havssalt (tas före och efter menstruationen i 15-20 minuter dagligen). Sittande bad (kontrast) är också lämpliga innan menstruationen börjar och komprimeras under menstruationen. Efter ett bad eller en kontrastdusch ska du klä dig varmare och ligga i minst en timme.
 6. Örtte, infusioner, avkok
  Dessa inkluderar kamomill och mynta te (du kan tillsätta honung), persilja eller sorrel, mineralvatten, tansy, ekollon, jordgubbar, angelica, etc..
 7. Massage
  Spasmer kan lindras genom korsryggmassage. Det rekommenderas med någon annans hjälp, även om du kan göra det själv. Lägg tennisbollen i två strumpor, lägg ryggen på dem så att bollarna är i nivå med de nedre revbenen på båda sidor om ryggraden. Tryck dem försiktigt med ryggen och rulla lätt bollarna med musklerna.
 8. Eteriska oljor
  Innan menstruationen och de första dagarna kan du gnugga en blandning av eteriska oljor i sakralregionen, samt i nedre del av buken. Ingredienser: johannesörtolja (50 ml), marjoram (5 droppar), clary salvia (4 droppar), ryllik (5 droppar). Gnugga ett par gånger om dagen. Innan proceduren ska du utföra ett allergitest genom att sprida lite blandning, till exempel på armbågens böjningar. Klåda eller rodnad är ett tecken på en allergi.
 9. Simning
  Det mest användbara och minst traumatiska sättet att lindra smärta. De viktigaste fördelarna är frisättning av endorfiner (ett naturligt smärtstillande medel), muskelavslappning.
 10. Kyla på magen
  Att ”frysa” smärta är en av de effektiva metoderna. På magen ska du lägga en ispack (endast i en handduk och på kläderna!) I 15 minuter, inte längre.

Anna använder felaktigt uttrycket "algodismenorea": ​​dysmenorré är en kränkning av menstruationen. Det vill säga, det är inte bara smärta (alger - smärta), utan också en kränkning av själva menstruationen. Ett uttryck som är svårt och ofattbart för en vanlig kvinna kan ersättas av den enklare termen algomenorrhea (smärtsamma perioder). Samtidigt, som mitt exempel, förklarar inom parentes betydelsen av en komplex term. Vad gäller verklig algodismenorea är detta en bild av premenstruellt syndrom, åtföljt av huvudvärk, upp till migrän, förändringar i allmänt välbefinnande, som kräver läkarvård och ett handikappintyg. Och ändå när det gäller hormonella preventivmedel. Författaren nämner inte att det är omöjligt att bedriva självförskrivning av hormoner, i det här fallet är det nödvändigt att konsultera en läkare för ett individuellt urval av OK (orala preventivmedel). På bilden finns en tjej som håller en piller i tänderna. Och de senaste resultaten av hormonell preventivmedel är inte piller, utan Evra hudplåster eller vaginalring i Nova Ring. Det är också en annons för specifika produkter från vissa företag. Men dessa prestationer har inga konkurrenter så jag kan namnge dem.

När det gäller förebyggande av smärta före och under menstruationen, kom ihåg att använda livsmedel som innehåller mycket kalcium (sur fettsmjölk), håll dig aktiv (detta gäller även sex - orgasm minskar obehag), minimera kryddig, kryddig och kaffe i din kost, vägra från rökning och alkohol, undvik inte och undvik stress.

I vilka fall ska jag konsultera en läkare för smärta under menstruationen?

Du bör vara försiktig och besöka din gynekolog om...

 • Smärtan förändrar ditt vanliga sätt att leva (du måste ta en ledig dag och ligga i sängen).
 • Svår smärta varar mer än 2 dagar.
 • Smärtan åtföljs av illamående, diarré, huvudvärk.
 • Kraftig blödning åtföljs av frigörandet av blodproppar och varar mer än 1-2 dagar.
 • Allvarlig smärta finns även när du tar orala preventivmedel.
 • Svår smärta (för medelålders kvinnor) dök upp nyligen.
 • Ibuprofen, ingen spa, smärtstillande medel hjälper inte.
 • Tilldelningar är mer rikliga än tidigare (packningar varar i 1-2 timmar).
 • Cykeln bröts och kroppsvikt minskade.


Sådana symtom kan indikera förekomsten av allvarliga skäl för behandling. Dessa inkluderar vanligtvis:

 1. Endometrios (värkande eller krampande smärta med återgång till ändtarmen under hela cykeln).
 2. Fibroider, fibroider, polypper eller livmodercancer.
 3. Phlebeurysm.
 4. Anomalier i livmoderns struktur.
 5. Von Willebrands sjukdom.
 6. Trombocytbrist i blodet.
 7. Inflammatorisk process i könsorganet.

Naturliga icke-hormonella läkemedel, såsom Menalgin, används ofta för att lindra smärta under menstruationen. Det minskar smärta, intensitet, menstruationens varaktighet och lindrar psyko-emotionell överbelastning. Att ta Menalgin på "kritiska dagar" minskar behovet av NSAID som påverkar mag-tarmkanalen. Med en tendens till smärtsam menstruation rekommenderas att du börjar ta läkemedlet på dagen före den första menstruationsdagen. Menalgin har en komplex effekt: smärtstillande medel, kramplösande, lugnande och avsväckande medel.

I inga fall ska du lida och uthärda svår smärta! Om du är orolig för ditt tillstånd, kontakta din läkare direkt. En standardundersökning kan lugna dig eller hjälpa dig att starta behandlingen i tid, vilket i alla fall kommer att gynna.

Varför gör magen mycket ont under menstruationen??

De flesta kvinnor upplever obehag under menstruationen: periodisk smärta i nedre del av buken, en känsla av tyngd och ömhet i bröstkörtlarna och ökad irritabilitet. Ibland gör magen under menstruationen så ont att det är omöjligt att göra normala aktiviteter. Varför händer detta och vad man ska göra i sådana fall?

Varför är svår smärta

Under menstruationscykeln växer livmoderslimhinna i livmodern, i vilket ett fosterägg kan implanteras. Om ägget inte befruktas börjar livmodern att dra sig samman i slutet av cykeln och släppa ut slemhinnan. Denna normala fysiologiska process är orsaken till milda, smärtsamma upplevelser i nedre buken under de första dagarna av menstruationen. Ett tillstånd där smärta under de "kritiska" dagarna är outhärdligt, kallar gynekologer dysmenorré.

Primär dysmenorré

Det inträffar om kroppen producerar en överdriven mängd prostaglandiner, vilket leder till en stark kontraktil aktivitet i livmodern. Vanligtvis börjar obehagliga känslor i nedre del av buken 1-2 dagar innan menstruationscykeln börjar och varar 3-4 dagar. Denna patologi diagnostiseras hos flickor 16-25 år gamla. Ofta åtföljs av huvudvärk, upprörd avföring, illamående. Under en ultraljudsundersökning av bäckenorganen upptäcks inga utvecklingsavvikelser. Efter födseln eller med åldern blir smärtan mindre intensiv.

Sekundär dysmenorré

Det visas bara några år efter den första menstruationen. I de flesta fall diagnostiseras det hos kvinnor äldre än 30 år. Orsaken till svår smärta är patologiska förändringar i de inre könsorganen. Följande faktorer kan leda till utveckling av sekundär dysmenoré: överdriven excitering av nervändar under livmodersammandragningar, användning av en intrauterin enhet, en inflammatorisk process i bäckenorganen, endometrios.

Om magen under menstruationen inte skadar allvarligt under en kort tid, och detta inte påverkar livsstilen, finns det inget behov av att kontakta en gynekolog. Annars måste du besöka en läkare så snart som möjligt, eftersom svår smärta kan vara ett symptom på en inflammatorisk sjukdom eller malign neoplasma..

Vad ska man göra?

Läkarna hävdar enhälligt att det är omöjligt att uthärda svår smärta, eftersom detta negativt påverkar den allmänna välbefinnandet, emotionella labiliteten och mentalhälsan. Följande metoder hjälper till att minska bukens ömhet under menstruationen:

 • torr värme (värmedyna) och en lätt, avslappnande massage i korsryggen och nedre buken minskar intensiteten på livmodersammandragningar;
 • ta smärtstillande medel (Ibuprofen, Ketones) och krampläkemedel (Spazmalgon, No-shpa);
 • ta lugnande medel (Persen, Fitosed) i fall där orsaken till smärtan är överexcitation av nervsystemet;
 • ta orala p-piller i situationer där smärtan orsakas av en hormonell obalans (det är strängt förbjudet att börja ta hormonella läkemedel på egen hand, eftersom det kan vara skadligt för din hälsa);
 • regelbunden, inte intensiv fysisk aktivitet (Pilates, yoga, gymnastik, träning), hjälper till att förbättra ton och lindra muskelspasmer;
 • dagliga bad (med undantag för menstruationsdagarna) med havssalt som varar i 20 minuter och en kontrastdusch hjälper till att aktivera blodcirkulationen och lindra spasmer i reproduktionssystemets organ;
 • mottagning av infusioner och avkok av medicinska örter (persilja, mynta, tansy, angelica, kamomill, sorrel, jordgubbar) normaliserar menstruationscykeln;
 • några dagar före start och under de första dagarna av menstruationscykeln är det nödvändigt att gnugga en blandning av eteriska oljor två gånger om dagen i skinnet i nedre delen av ryggen och nedre delen av buken: clary salvia (4 droppar), röd yarrow (5 droppar), marjoram (5 droppar), johannesört (50 ml) ); måste du först testa för en allergisk reaktion;
 • regelbunden simning främjar naturlig muskelavslappning, förbättrar blodcirkulationen och produktionen av hormonet endorfin (en naturlig smärtstillande medel);
 • ibland råder läkare i 10-15 minuter att applicera en isbubbla med en handduk insvept i en handduk på nedre del av buken.

Gynekologer rekommenderar att kvinnor följer grundläggande förebyggande åtgärder:

 • sluta röka och dricka alkohol;
 • försök att undvika hypotermi och svår stress;
 • vägra eller minimera användningen av kryddig eller alltför kryddig mat, drick inte kaffe i stora mängder;
 • konsumerar livsmedel som innehåller mycket kalcium dagligen, till exempel yoghurt, kefir.

Regelbundet sexliv förbättrar blodcirkulationen och slappnar av könsdelarnas muskler, vilket leder till en minskad smärta under menstruationen.

När en läkare behövs

 • smärtan är så intensiv att du behöver ta en ledig dag på jobbet och ligga i sängen hela dagen;
 • smärta försvinner inte 2-3 dagar efter början av menstruationen;
 • riklig blödning, varar mer än två dagar, tillsammans med blod från slidan kommer mörka blodproppar;
 • långvarig användning av orala preventivmedel minskar inte smärtan;
 • svår smärta under menstruationen dök upp i medelåldern;
 • att ta antispasmodiska och smärtstillande medel minskar inte intensiteten av smärta;
 • spotting har blivit mer intensiv;
 • smärta i nedre buken åtföljs av diarré, huvudvärk, illamående;
 • menstruationscykeln har försvunnit;
 • kraftigt minskad kroppsvikt.

Om din mage gör ont mycket under menstruationen, kan du inte lämna detta faktum utan tillsyn, och du bör inte följa populära råd. Det är nödvändigt att besöka en gynekolog så snart som möjligt och genomgå en undersökning. Först efter att ha studerat resultaten av tester och diagnostiska procedurer kommer läkaren att fastställa orsaken till svår smärta och föreskriva lämplig behandling.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Smärtsamma perioder

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer....

Varför ökar kroppstemperaturen före menstruationen

En kvinnas kropp har många fysiologiska processer för livsstöd, en av dem är menstruation. Tilldelningen av blodiga blodproppar i frånvaro av graviditet åtföljs av biokemiska reaktioner, som normalt kan leda till en liten ökning av kroppstemperaturen....

Blodproppar under menstruationen: orsaker och symtom

Blodproppar under menstruationen är inte alltid en patologi. Detta händer med vissa funktioner i kvinnans kropp, kränkningar av livmoderns struktur eller med låg fysisk aktivitet....