Cystur i äggstockarna: symtom och tecken på apoplexi

Blödning

Ruptur av en ovariecyst är en plötslig komplikation i gynekologin, vilket resulterar i att en bristning av cystens kapsel inträffar och dess innehåll hälls i bukhålan. Detta patologiska tillstånd åtföljs av utvecklingen av en akut "obstetrisk" buk och kan leda till dödliga konsekvenser. Det förekommer främst bland kvinnor i reproduktiv ålder. Andelen av denna sjukdom i strukturen för akuta gynekologiska patologier är cirka 17-18%. Antalet förvärringar av denna komplikation förekommer hos 40-50% av kvinnorna.

Yusupov Hospital är ett tvärvetenskapligt centrum som bygger på europeiska standarder för medicinsk vårdkvalitet. Varje dag hanterar klinikens läkare problem och behandlar olika komplikationer som åtföljer cystiska formationer av livmoderns bihang, inklusive apoplexy i cystan i äggstockarna. Sjukhuset är utrustat med modern utrustning med hjälp av vilka de utför mindre traumatiska operationer som kräver högsta yrkeskunskap. Efter det första behandlingssteget (kirurgiskt eller konservativt) förskrivs patienten individuellt en uppsättning rehabiliteringsåtgärder som minskar återhämtningsperioden. Kliniker på patienter ger både terapeutisk och psykologisk hjälp.

Cystur i äggstockarna: orsaker

Märkligt nog kan en ovariecystenbrott uppstå i närvaro av en ovariecyst av vilket ursprung som helst. Oftast inträffar detta när ägglossningen störs, när bildandet av de så kallade funktionella ovariecysterna (corpus luteumcyst och follikulär cysta) inträffar. Cysturruptur i vänster äggstock uppträder 2-4 gånger mindre ofta än i höger. Detta kan förklaras med mer intensiv blodtillförsel till rätt äggstock och högre blodtryck i artären som matar den..

De predisponerande faktorerna för denna sjukdom inkluderar:

 • Utbytesendokrina störningar;
 • Funktionsstörningar i det högre nervsystemet, stressande situationer;
 • Flera aborter;
 • Vidhäftningsprocesser i bäckenet;
 • Stagnation i bäckenorganen;
 • polycystisk;
 • Medfödda missbildningar av reproduktionssystemets organ;
 • Hyperstimulering av ovariefunktionen med läkemedel.

Bland de exogena orsakerna till brist på cyster på äggstockarna finns det:

 • Buksskador;
 • Överdriven fysisk aktivitet;
 • Samlag;
 • Kirurgi på bäckenorganen;
 • Lavemang;
 • Vaginal undersökning.

Utvecklingen av apoplexi i ovariecysten föregås av bildandet av ett hematom, vilket orsakar skarp smärta till följd av en ökning av det intraovariala trycket. Detta följs av ett brott i väggen i ovariecysten. Till och med ett litet gap (med en diameter på upp till 1 cm i diameter) kan åtföljas av kraftiga blödningar. En ökning av gonadotropiner under ägglossning och före menstruation bidrar till utvecklingen av denna komplikation. Det antas att den vanligaste blödningskällan är brott i äggstockens corpus luteum.

Cystur i äggstockarna: klassificering

Enligt den senaste revisionen har bristning av ovariecysten en ICD-10-kod: N83.0 - hemorragisk follikulär ovariecyst och N83.1 - hemorragisk corpus luteumcyst. Klassificeringen av cystisk apoplexi i äggstockarna är olika. Det är baserat på den kliniska bilden av komplikationen och omfattningen av blodförlust. Beroende på manifestationen av vissa symptom, skiljer de:

 • Pseudoappendikulär form, som kännetecknas av svår smärta;
 • Anemisk form - när ovariecysten brister är det ledande symptomet intern blödning;
 • Blandad form.

Beroende på mängden blodförlust beror på svårighetsgraden apoplexy av cyster på äggstockarna i:

 • Mild (blodförlust 100-150 ml);
 • Medelgraden (blodförlust på 150-500 ml);
 • Svår grad (blodförlust över 500 ml).

Dessutom bidrar blödningsstörning till ökad blödning medan du tar mediciner (antikoagulantia, blodplättar).

Cystur i äggstockarna: symtom

Tecken på bristning av ovariecysten är så uttalade att det inte finns någon tvekan om hur brådskande den utvecklade komplikationen är. Symtom på brott i ovariecyster hos kvinnor manifesteras som regel akut med svår smärtsyndrom. Smärtan är främst lokaliserad i nedre del av buken på sidan av den drabbade äggstocken. Ofta, dagarna innan en kvinnas cyste i äggstocken bör brista, har en kvinna vissa symtom: en stickande känsla eller en tråkig smärta i en av de inguinala regionerna på grund av en lätt blödning i äggstocken.

Följande symtom på brist på cyster i ovarian är följande symtom:

 • Riklig blödning från könsorganen;
 • En skarp dolksmärta i nedre del av buken, som sträcker sig till ländryggen;
 • Illamående, kräkningar;
 • Svaghet;
 • Yrsel.

Vid diagnos läggs huvudvikt på svårighetsgraden av patientens tillstånd, som är direkt proportionell mot volymen av blodförlust.

Med ett brott i corpus luteumcyst i en äggstocks graviditet kan graviditeten avslutas tidigt. I fallet med apoplexi är corpus luteum suturerat utan resektion.

Cystur i äggstockarna: konservativ behandling

Konservativ behandling för bristning av en ovariecyst är indicerad för alla patienter med stabil hemodynamik, förutsatt att det inte finns några bukhälsosymtom och en liten mängd vätska i bäckenet. Icke-kirurgisk behandling inkluderar vila, förkylning i nedre del av buken, hemostatiska läkemedel, krampläkemedel.

Om osturisk cysturruptur är måttlig eller mild, förutsatt att kvinnan är intresserad av att upprätthålla reproduktionsfunktionen, indikeras diagnostisk laparoskopi. Problemet är omöjligt med grundlig tvätt av bukhålan från blodproppar. I framtiden kan detta leda till utveckling av en vidhäftande vidhäftningsprocess, infertilitet och återfall av cystapoplexi i äggstockarna.

Cystur i äggstockarna: kirurgisk behandling

Om ovariecysten brister med uttalade symtom och allvarliga konsekvenser indikeras kirurgisk behandling med antingen laparoskopisk eller laparotomi åtkomst. Indikationer för brådskande operation med denna komplikation är följande:

 • Klagomål på smärta i nedre del av buken;
 • Förekomsten av en ultraljudsbild av effusion i bäckenet.

Under operationen undersöks båda äggstockarna, äggledarna och hela livmodern. Ofta kombineras apoplexy av cystor i äggstockarna med en ektopisk graviditet eller akut blindtarmsinflammation.

Tack vare arbetet från ledande specialister på Yusupov-sjukhuset minimerades sådana akuta komplikationer som brott i ovariecysten och vridning av benen på ovariecysten. Efter sjukhusvistelse på ett sjukhus konsulteras en kvinna inte bara av gynekologer utan också av andra relaterade specialister: kirurg, kardiolog, endokrinolog, kardiolog etc. Arbetet på sjukhuset bygger på en integrerad såväl som individuell inställning till varje patient. För att boka tid, ring telefonnummer på webbplatsen.

Kan en cysta spricka sig själv?

Om cysten brister

En cyste är en flaska med vätska. Och varje vesikulär bildning kan spricka, varefter innehållet sprids. Intern obduktion är mycket farligare än ytlig.

Små cyster i livmoderhalsen eller bröstkörteln spränger ibland sig själva och läker sedan om det inte fanns någon suppuration. Men utan behandling växer de ofta igen på samma plats..

När en cyste brister i äggstockarna, njurarna, livmoderkroppen, levern eller annat organ i bukhålan uppstår inre blödningar. Även i det mest gynnsamma fallet, om innehållet i cyste inte är infekterat och endast små kärl skadas, samlas blodet gradvis, komprimerar de inre organen. Det finns inget sätt att göra utan akut bukoperation när den inre cysten brister..

Planerad borttagning av neoplasmer görs genom laparoskopi. Om cysten brister själv måste bukhålan frigöras från blod, och här är minimalt invasiva metoder oftast inte lämpliga. Därför är det bättre att inte starta sjukdomen förrän det tillstånd då bubblan spränger sig själv. Sannolikheten för denna händelse beror på:

 • mänsklig aktivitet, eftersom utmattning kan uppstå på grund av våldsamt sex, trauma, viktlyft, medan hoppning, springa, ansträngningar;
 • storleken på cysten - om den på äggstocken har vuxit till 5 cm, måste du tänka på operationen, och på 17 cm kan du inte dra den längre bort;
 • beteende försiktighet, eftersom cysten kan spricka på grund av skador, till och med ett litet slag mot bänkskivans kant;
 • neoplasma platser:
 • vägg tjocklek.

Sällan händer det att en liten bristning av den inre cysten läker sig själv. En person kan uthärda en lätt sjukdom och förstår inte dess orsaker. Skador på organet läker gradvis, men på grund av mikrotrauma bildas vidhäftningar, som med tiden känner sig själva av smärta och störningar i organen. Och hos kvinnor kan vidhäftningar i bäckenområdet leda till infertilitet.

symtom

Med ett stort skur utvecklas ett akut tillstånd som kräver akut sjukhusvistelse. Det åtföljs av:

 • svår smärta, men ibland uttrycks inte detta symptom eller saknas om nerverna inte påverkas;
 • pressväggens spänning när cysten brister i buken;
 • ibland hög feber;
 • kall klibbig svett;
 • tryckreduktion;
 • blekhet.

Apoplexy av ovariecyster

En ruptur av äggstocksvävnaden med intern blödning kallas apoplexi. Oftast inträffar detta akuta tillstånd när en cyste brister. I detta fall kommer inte bara blod utan även cystens innehåll in i bukhålan.

Om gapet är litet, kan det till en början manifestera sig som en lätt sjukdom. Gradvis blir en kvinna värre och värre. Även med den mest useriösa inställningen till din hälsa måste du gå till gynekologen. Ofta tas dessa patienter med ambulans till sjukhuset för akutoperation direkt från födelsekliniken.

Tillströmningen av sådana patienter på de stora sjukhusens gynekologiska och kirurgiska avdelningar sker på helgdagar: Nyåret 8 mars. Kvinnor går på restauranger, dansar från hjärtat och glömmer bort den försiktighet som måste iakttas när det finns en cysta i äggstocken. Och många vet inte ens om detta problem..

Om ovariecysten var liten och obduktionen av den upptäcktes omedelbart, finns det en chans att göra mindre traumatisk laparoskopi. Men med omfattande blödningar måste du göra en bukoperation med ett stort snitt.

Under graviditet

Speciellt farligt är bristningen av en ovariecyst under graviditeten. Därför, om befruktningen planeras, bör 5 cm eller mer ovariecyster som upptäcks med ultraljud tas bort. Små vesiklar upplöses ibland under graviditeten. Men i vissa fall börjar tyvärr växa. Alla kirurgiska ingrepp för en gravid kvinna är inte önskvärda. Det är bättre att bete sig mycket försiktigt, uthärda förlossning. Och sedan avlägsnas cysten samtidigt med kejsarsnitt.

Om cysten brister under graviditeten eller det finns ett allvarligt hot om dess brott, elimineras neoplasmen under graviditeten. Det rekommenderas om perioden är mer än 14 veckor. Operationen utförs laparoskopiskt. Det är bättre att ta bort en stor cysta utan att vänta tills den spricker - då kommer ingripandet inte att vara så farligt för fostret.

Situationen med en cysta under graviditeten är extremt svår. För att korrekt bestämma vad som är mer rimligt i detta fall - att vänta på terminen för kejsarsnitt eller för att ta bort cysten i förväg, behöver du en mycket erfaren och tänkande gynekologkirurg.

Sannolikheten för brott av en cysta i höger äggstock är 200-400% högre än i vänster. Till höger i den ledande artären är högre tryck, eftersom den avgår omedelbart från aorta, och blodtillförseln i denna kvinnliga körtel är mer intensiv. Därför förekommer många patologier oftare och utvecklas snabbare i rätt äggstock.

Alla typer av äggstocksvesiklar kan spricka. Brytningar i endometrioid-, follikulära och corpus luteumcyster har sina egna egenskaper.

Endometrioid

I cyster som utvecklas på äggstockarna med endometrios kan små hål dyka upp, en del av det blodiga innehållet kommer ut genom dem. Detta är inte att säga att cysten brister. Det kvarstår, men samtidigt börjar den inflammatoriska processen i bukhinnan och vidhäftningar utvecklas. Detta är ytterligare en faktor i infertilitet vid endometrios..

Konsekvenserna av sådana små perforeringar i endometrioida cyster kan förekomma med värkande bäckenvärk som följer inflammation. Gradvis överväxlar ett hål i cysten.

Under belastning är ett stort brott av endometrioidcysten möjlig, vilket kommer att kräva operation. När en cyste fylld med "choklad" blodigt innehåll spricker, flyter all denna massa in i bukhålan. Detta leder till kemisk peritonit, det vill säga icke-infektiös inflammation i bukhinnan. Tecken på detta akuta, dödligt farliga tillstånd utan brådskande operation:

 • yrsel, minskat tryck;
 • svår, eventuellt dolksmärta;
 • en kraftig försämring av välbefinnandet;
 • hjärtklappning;
 • vissa har kräkningar;
 • kallsvett.

Under en akut laparotomi avlägsnas endometrioid ovariecysten, hålrummet tvättas. Samtidigt kontrolleras närvaron av endometriumets fokus på andra organ, om nödvändigt elimineras de..

Endometrioida cyster kan lösa under graviditeten, på grund av en förändring i förhållandet mellan hormoner. Men de kan också provocera avbrott, eftersom de ökar sammandragningen av livmodersväggar. Om graviditet planeras är det bättre att bli av med endometrioidcysten i förväg.

Gul kropp

Luteal cysta - en funktionell formation. Det kan försvinna utan spår, eller det kan spricka. Brott i corpus luteumcyst i 9 av 10 fall inträffar efter ägglossning, under den andra halvan av cykeln, när vesikeln når sin maximala storlek.

Förutom tecknen på en akut buk som följer varje brist på en cysta i bukhålan, det vill säga smärta, svaghet, bukväggens hårdhet, kan apoplexy också åtföljas av utseendet på en blåaktig fläck i området runt naveln..

Små öppningar under operationen sys. Om corpus luteumcysten var mycket stor och skadorna under apoplexy var betydande, för en kvinna som inte längre kommer att föda är det ibland mer lämpligt att ta bort äggstocken helt. För patienter som vill och fortfarande kan få barn bör läkare göra allt för att bevara könskörteln.

Follikulär

Med ett brott i follikulärcysten är blodig utflöde av slidan möjlig, utöver de symptom som är typiska för apoplexi. Detta händer när blod från buken går ut genom äggledarna och livmodern. Oftast brister den follikulära ovariecysten i mitten av cykeln.

Om ett litet injektionsflaska spricker och det inte finns någon ansamling av blod i buken, behandlas skadorna konservativt med antibiotika. Med ett stort gap görs laparoskopi eller laparotomi, beroende på graden av apoplexi. I avancerade fall måste en ovariektomi utföras - ta bort äggstocken helt.

Öppna en livmoderscyste

Fall när livmodercysten brister är ganska sällsynt i gynekologisk praxis. Brott av små cyster på halsen, särskilt endometrioida sådana, med tömning av innehållet, kan vara asymptomatiska. Det finns få nervändar i detta område, så en sådan lucka passerar ofta smärtfritt. Men i vissa fall finns det blödningar och smärta i nedre del av buken.

Livmodercysten kan spricka på grund av de omgivande organens stora storlek och tryck, liksom vid grovt samlag eller under förlossningen.

Brottplatsen läker. Men det kan förbli ett fokus på inflammation. Endometrioidcysten oftast efter ett tag efter bristning, fylls igen med blodiga innehåll.

Varför kan en cysta i bröstet spricka??

Brott av en cysta i bröstkörteln uppstår oftast på grund av trauma eller aktiv massage. Om neoplasmen infekterades, är det efter bristning omfattande inflammation med skador på lymfkörtlarna möjliga.

Till och med en okomplicerad bröstcysta med brott mot integritet läker sällan utan konsekvenser, om den inte behandlas. Ibland fastnar väggarna ihop och lossnar gradvis. Men i de flesta fall växer urinblåsan i bröstkörtlarna igen.

Njurutmattning

Ju större storleken på njurcysten, desto större är faran för att det brister. Det finns en mycket stark risk att bubblan spricker med en diameter på 5 cm eller mer. Med trauma och intensiv fysisk ansträngning är apoplexy av en njurcyst i vilken storlek som helst..

Blod och innehåll i en renal neoplasma kan, när de skadas, spillas in i:

 1. koppar, bäcken, urinvägar,
 2. retroperitoneal utrymme.

I den första utföringsformen förekommer blod i urinen - hematuri, i mildare fall upptäcks det endast genom analys. Mer blod i urinen efter brist på komplexa njurcyster med septa. När innehållet i cysta och blod kommer in i bukhålan uppträder akut smärta i nedre delen av ryggen, buken, höfter.

Om en njurcyst spricker är de farligaste konsekvenserna av detta:

 • sepsis - blodförgiftning;
 • inre blödning.

Behandling efter bristning av en cysta i njurarna kan vara konservativ, men oftare krävs kirurgi, särskilt om det finns blödning.

I näsan

En cysta i sinus maxus kan spricka i det mest inopportune ögonblicket:

 • under en flygning, när lufthålen orsakar allvarliga tryckfall;
 • i en dröm på grund av tryck på kinden;
 • om det tappas eller skadas.

Det händer att detta händer utan yttre påverkan, på grund av det faktum att en näscyst som har vuxit i storlek komprimeras av omgivande vävnader.

Faran för bristning av paranasal sinuscyst är främst förknippad med hjärnans närhet. Speciellt om tumören i maxillärhålan var purulent. Skada på cysten kan leda till:

 • hjärnhinneinfektion, det vill säga hjärnhinneinflammation;
 • inflammation i mellan- och innerörat: otitis media, labyrintitis.

Om ett barn har en nasal cyste brast i en dröm, är det också farligt när purulent vätska kommer in i andningsvägarna, samt andningsstopp - apné.

Vad kan hända med en tandcyst?

En tandcyst förekommer oftast på grund av inflammatoriska processer runt rötter - periodontit. Detta är en av komplikationerna med karies. Först är fokusen liten, det kallas granulom. Men en stor abscess kan bildas från ett granulom. Detta åtföljs först av värkande och sedan svår smärta.

Smärta minskar när tandcysten spricker, det vill säga en fistel med en bubbla visas på tandköttet, som sedan brister. Genom fisteln eller fisteln kommer det purulenta innehållet ut.

Om en tandcyst öppnar sig mot tandköttet, är den inte lika farlig som en fistel i riktning mot den maxillära bihålen, från vilken den ligger nära kranialhålan.

Det finns olika sätt att behandla en tandcyste efter att den brister i form av en fistel. Det enklaste är att ta bort en dålig tand. En bra tandläkare kan rädda en tand med en cyste, men för detta behöver du en lång behandling med rengöring av kanalerna, sköljning med antiseptika, återfyllning.

Om en purulent massa i käken inte behandlas kan det leda till blodförgiftning. En konstant källa för bakteriell infektion i kroppen är hotet om utseendet på andra sådana foci, till exempel i njurarna.

Antibiotika hjälper till att bli av med fisteln: kapslar Doxycycline, Lincomycin intramuskulärt, i svåra fall cefalosporiner, till exempel Ciprolex i tabletter.

Så att cysten inte spricker sig själv behöver du:

 • för att undvika provocering av fysisk ansträngning med ansträngning, vibrationer, kan slag som visas med en cysta bara vara simning och individuella yoga-asanas;
 • observera små tysta cyster, behandla medelstora eller komplicerade cyster, ta bort stora eller för problematiska i tid;
 • att vägra flygresor, dykning och andra situationer med starka tryckfall;
 • undvik termiska procedurer, bad, bastur, som leder till blodflödet in i cysten.

Tecken på en sprängande cyst i äggstockarna

Oftast är en ovariecyst inte farlig och försvinner på egen hand, en kvinna kanske inte ens medveten om dess närvaro. Men ibland finns det problem som måste behandlas. Tecken och symtom på en sprängande cyste varierar. I värsta fall känns bristning av cysten på ett ganska obehagligt sätt..

Varför brister en cysta??

Om cysten växer blir den större, detta leder ofta till brott. Ett sådant exempel är cystadenom, godartade formationer som är fyllda med ämnen baserade på vatten eller slem.

En annan typ av formation, kallad en dermoid cysta, kan innehålla fast material såsom hår, tänder och brosk. Det orsakar vanligtvis en vridning av livmodern.

Vissa tumörer uppträder på grund av ägglossning, det vill säga under frigörandet av ägget för potentiell befruktning. De kallas funktionella och är indelade i två typer:

follikulär cyste - när follikeln (en säck som innehåller ett ägg) inte spricker för att ge ägglossning utan istället fortsätter att växa;

corpus luteum cyste - när vätska börjar samlas in i en follikel som redan har släppt ett ägg.

Som regel passerar dessa funktionella formationer oberoende under två till tre menstruationscykler. Problem uppstår om en kvinna utvecklar olika typer av tumörer eller polycystiskt äggstocksyndrom.

Cysturruptur: symtom och konsekvenser

Cystenbrott kan inträffa av misstag eller som ett resultat av intensiv fysisk aktivitet. Ofta kommer patienter till sjukhuset på natten och klagar över akut smärta som plötsligt inträffade under samlag.

När cysten brister kommer vätskan inuti den in i bäckenhålet. Med tiden absorberas det tillbaka i äggstocken. Men detta händer kanske inte, då finns det svår smärta i buken.

tråkig eller skarp smärta i nedre del av buken;

känsla av fullhet och tyngd;

feber, som åtföljs av smärta;

yrsel och svaghet;

frossa, svettklibbig hud;

Om du upplever smärta i äggstocksområdet betyder det inte att cysten brister. Men när flera symtom visas samtidigt, omedelbart söka läkarhjälp. Speciellt om smärtan plötsligt kom och inte försvinner efter att ha tagit smärtstillande medel.

Tecken på brott av en ovariecyst

Vid vilka storlekar spricker cysten??

Du kan inte exakt namnge storleken på cysten vid vilken kapselns integritet störs. En stor tumör sägs vara när tumören når 10-12 cm i diameter. En sådan cysta kränker inte bara funktionen av äggstocken, utan sätter också press på nära belägna organ. Risken för brott i en sådan tumör är tillräckligt hög och inträffar oftast med trauma i buken, grov sexuell kontakt.

En follikulär cysta med en liten diameter kan sprängas - upp till 3 cm. Ju mindre volym av neoplasma, desto svagare blir tecken på apoplexy. Ruptur av en liten cysta kan göras med medicinering. Om skalet i en stor neoplasma skadas utan kirurgisk behandling kommer det inte att vara möjligt att normalisera patientens tillstånd.

Symtom hos kvinnor

Den asymptomatiska kursen med apoplexy förekommer praktiskt taget inte i medicinen, men detta tillstånd kan inte uteslutas. Oftast, hos kvinnor med ett brott i membranen i ovarietumören, uppstår en gradvis symtomökning.

 • Smärtsamma upplevelser. Kapselbrott åtföljs av irritation av nervändarna. Vanligtvis känner en kvinna plötsligt en skarp lokal smärta som gradvis sprids över magen.
 • Blödning. Ju större volym av follikulär cyste, desto starkare blir den inre blödningen. Det uppstår på grund av skador på de inre kärlen och kan åtföljas av ett utflöde av blod från könsorganen..
 • Feber. Den akuta inflammatoriska processen som utvecklas i bukhålan orsakar förgiftning av kroppen och hypertermi.
 • Yrsel och svaghet. Detta är konsekvenserna av en kränkning av blodkärlets integritet. Vid kraftig blodförlust kan svimning uppstå..
 • Cyanos i huden och försvagning av puls. Dessa symtom uppstår också på grund av blodförlust. Om du uppmärksammar kvinnans navel, kan du märka en blåaktig ring runt honom.
 • Dyspeptiska störningar. På grund av den ökade sammandragningen av muskelvävnad kan en kvinna ha diarré eller ofrivillig urinering. Illamående och kräkningar är ett symptom på berusning..

För att klargöra diagnosen utför gynekologen ett test med en punktering. Om det finns en ansamling av blod i den bakre vaginala fornixen, och en ultraljudssökning visar fri vätska i det intilliggande utrymmet, blir detta ett tydligt tecken på apoplexy.

Behandling

Behandlingstekniken väljs i enlighet med cystens typ och volym. Endast små funktionella cyster kan behandlas med medicinering. För att normalisera tillståndet förskrivs patienten antiinflammatorisk, absorberbar terapi. En kvinna behöver säng vila och absolut vila. Förkylning appliceras på platsen för tumören.

Icke-funktionella cyster av vilken storlek som helst kräver kirurgisk ingripande. Under operationen utförs en resektion av det patologiska området i den friska vävnaden. Under återhämtningsperioden utförs terapi med användning av antibakteriella, hormonella, smärtstillande och absorberbara läkemedel..

Brott i en ovariecyst är ett farligt tillstånd, som i avsaknad av snabb hjälp kan leda till komplikationer. Vid långvarig ignorering av symtom kan patologin vara dödlig..

Vad är farligt brott i en ovariecyst

En cyste är en godartad massa fylld med vätska. Cystor förekommer på äggstockarna i alla åldrar, men förekommer ofta hos unga kvinnor och unga flickor. Funktionella formationer är benägna att oberoende upplösning, medfödda formationer kräver kirurgisk ingripande. För att ta bort dem används moderna minimalt invasiva tekniker, varefter de flesta kvinnor inte har problem med reproduktionsfunktionen.

Brott i en ovariecyst är en formidabel komplikation, åtföljd av svår smärta, ofta medvetenhetsförlust och feber. Detta tillstånd kräver akut medicinsk vård på ett sjukhus. Utan kirurgi kan det leda till utveckling av peritonit och på sikt sepsis. Ju tidigare hjälp som ges, desto större är sannolikheten för att undvika oönskade hälsoeffekter och bibehålla fertilitet..

Varför spricker cystor i äggstockarna ibland

Om vi ​​analyserar den medicinska historien för patienter på den gynekologiska avdelningen, kan en intressant egenskap noteras: oftast genomgår funktionella cyster, follikulär och luteal. Det finns en enkel förklaring till detta: sådana formationer omges av en tunn kapsel som lätt kan spricka. Ibland spricker cysten sig själv, utan uppenbar anledning, men oftare händer det under vissa omständigheter. Sannolikheten för brott ökar i följande situationer:

 • Buksskador. Till och med ett obetydligt slag i styrka kan leda till att bildningen bryts och att dess innehåll frigörs i bukhålan med utvecklingen av peritonit;
 • Sex. En god natt i en älskas armar kan sluta i väntrummet på den gynekologiska avdelningen. Aktiva rörelser under intimitet leder till skada på membranen i cysten och dess bristning;
 • Utövar sport. Träning i gymmet, springa, yoga - varje intensiv övning provocerar utvecklingen av komplikationer;

Stark belastning på buken under idrott kan provocera en cystebrott hos en kvinna.

 • Otillräcklig belastning. Hårt fysiskt arbete leder ofta till att formationen spricker och det finns alla tecken på en akut buk;
 • Inflammation i bilagorna. Samtidig salpingoophorit leder till tunnare kapsel i cysta och dess bristning;
 • Kirurgi. Eventuella kirurgiska ingrepp i bukhålan och på bäckenorganen kan leda till att bildningen kommer att spricka och blödning i äggstocken kommer att inträffa;
 • Stimulering av ägglossning. Användningen av läkemedel för mognad av folliklar (som förberedelse för IVF) leder till uppkomsten av lutealcyster. Sådana formationer brister ofta, vilket åtföljs av svår smärta och blödning;
 • Förstoppning och efterföljande lavemang. En ökning av det intraabdominella trycket hotar en utbrott av utbildningen;
 • Torsion benen på cysten. I sällsynta fall leder denna komplikation till skador på kapselbildningen och dess brott.

När man vrider på benen på cysten, brister det ibland.

Follikulära cyster brister huvudsakligen under ägglossningen, bildandet av corpus luteum - i den andra fasen av menstruationscykeln.

 • Cystor i äggstockarna omgiven av en tjock kapsel (dermoid, endometrioid) bryts oberoende mindre ofta;
 • Gapet är mer mottagligt för stora formationer - från 5-6 cm;
 • Enligt statistik upptäcks cyster oftare på höger äggstock än på vänster. Det är logiskt att anta att klyftan i utbildning huvudsakligen inträffar på höger sida..

I ICD-10 tilldelas sjukdomen koden N83.0 (hemorragisk follikulär cyste) och N83.1 (hemorragisk corpus luteumcyste).

Ett foto av en farlig komplikation presenteras nedan. Med laparoskopi syns en skadad endometrioidcyst i vänster äggstock. Formationens natur kan gissas utifrån "choklad" -innehållet i kirurgiska sårets lumen. En noggrann diagnos kommer att ställas efter histologisk undersökning:

Äggstockarnas apoplexi och cyste brister - vad är skillnaden?

Apoplexy är en plötslig blödning i äggstocken utan att skada dess integritet. Den nationella guiden för gynekologer i synonymer för apoplexy listar ruptur av ovariecysten. I den internationella klassificeringen av sjukdomar omfattas dessa sjukdomar också av samma kod. Apoplexy står för upp till 17% av alla fall av akut buk i gynekologi (och upp till 2,5% av alla orsaker till intraabdominal blödning).

Brott i en ovariecyst är en av orsakerna till apoplexy, men inte den enda. Andra tillstånd kan leda till blödning (inflammatoriska processer i bäckenorganen, vidhäftningar, vaskulär kompression av en tumör etc.).

Sannolikheten för blödning i äggstocken ökar med antikoagulantia. Hos alla kvinnor som har tagit dessa läkemedel under lång tid, med symtom på en akut buk, måste apoplexy först uteslutas.

En kvinna med en ovariecyst bör ta blodförtunnare med försiktighet.

Den kliniska bilden av apoplexy är densamma med brist på cyste och andra faktorer som orsakade detta tillstånd. I de initiala stadierna av diagnosen är det omöjligt att ta reda på den exakta orsaken till blödningen. Det är därför sjukdomens historia först kan diagnostiseras med ovarial apoplexi, och först efter operationen läggs en cystebrott till den.

Symtom att känna igen en farlig komplikation

Hur förstår man att en ovariecyster brast? Det finns inga karakteristiska symtom som indikerar detta speciella tillstånd. Klyftan i utbildning liknar andra komplikationer i den kliniska bilden, och alla liknande symtom kallas "akut buk." Vid gynekologi ägnas särskild uppmärksamhet åt sådana tecken:

 • Plötslig svår smärta i nedre del av buken. Smärtsyndrom är lokaliserat på ena sidan, beroende på vilken äggstock som låg på bildningen. Smärta uppstår mitt i fullständigt välbefinnande eller direkt efter aktiv sport, fysisk aktivitet, intimitet;
 • Brott mot tarmens rörlighet. I de flesta fall utvecklas förstoppning, men diarré är också möjlig;
 • Svår urinering upp till akut urinretention;
 • Blodig vaginal urladdning (knapp eller måttlig);
 • Svår svaghet upp till förlust av medvetande;
 • Yrsel.

Smärta är det första tecknet på denna patologi. Enligt recensionerna av kvinnor som har upplevt detta tillstånd, liknar känslorna ett starkt slag med ett skarpt föremål. Gynekologernas patienter beskriver det på detta sätt: ”Inuti, som om något hade gått sönder, och då var det en skarp och outhärdlig smärta i nedre del av buken. Det gjorde så mycket att jag ville klättra på väggen. ” Obehagliga känslor ges i korsryggen och perineum, kan gå ner till låret. Som regel varar en attack från flera minuter till en halvtimme, varefter smärtan avtar något.

Det första symptom på en cystbrott är en kraftig smärta i nedre buken.

Smärta med brist på en ovariecyst inträffar nästan alltid plötsligt. Det är ytterst sällsynt för kvinnor att märka uppträdandet av svag ömhet i inguinalregionen eller nedre del av magen på dagen före en attack. Sådana symtom är förknippade med ett gradvis brott i bildningens kapsel och blödningens början.

Fläckning från slidan är ett viktigt tecken på äggstocksapoplexi som har uppstått mot en bruten cysta. Tilldelningar är nästan alltid små och måttliga - tunga blödningar är inte typiska för denna patologi. Blodförlusten minskar efter att smärtan avtar.

Att minska obehagliga symtom är inte en anledning att stanna hemma. Även om smärtan är borta, kontakta en läkare så snart som möjligt. Brott i en ovariecyst innebär utveckling av livshotande komplikationer.

Vid undersökning lockar följande symtom uppmärksamhet:

 • Blekhet i huden och synliga slemhinnor;
 • Kallsvett;
 • En liten ökning av kroppstemperaturen;
 • Cardiopalmus;
 • Sänka blodtrycket;
 • Uppblåsthet och ömhet i nedre del av buken.

Alla dessa tecken gör det möjligt att förstå att en patologisk process utvecklas i kroppen och att ringa en läkare. Vid den första undersökningen utvärderar gynekologen patientens tillstånd och föreslår äggstocksapoplexi. Ytterligare diagnos innebär användning av instrumentella metoder, inklusive ultraljud och laparoskopi.

Diagnostisk laparoskopi används för att klargöra och diagnostisera ovariell apoplexi och skilja den från andra patologier.

Brottet i ovariecysten går inte obemärkt och åtföljs alltid av karakteristiska symtom. Svårighetsgraden av patologiska tecken kan vara annorlunda och beror på intensiteten av intraabdominal blödning och en individuell tröskel för känslighet.

Upprepad smärta med en sprängande cyst i äggstockarna är sällsynt och indikerar utvecklingen av komplikationer.

Varför är detta tillstånd farligt?

Utan behandling leder en sprängbildning i bukhålan till uppkomsten av sådana komplikationer:

Abdominal blödning

Skada på kapseln i cysten leder till ansamling av en viss mängd blod i bukhålan. Det är viktigt att förstå att när en cyste brister kommer det alltid att blöda, men dess intensitet och varaktighet kan variera. Om blodförlusten fortsätter kommer kvinnans tillstånd naturligtvis att förvärras. I detta fall observeras följande symtom:

 • Progressiv minskning av blodtrycket;
 • Takykardi upp till 130-140 slag per minut;
 • Svår svaghet;
 • Yrsel och mörkare i ögonen;
 • Illamående och kräkningar;
 • Intensiv törst;
 • Förlust av medvetande eller motorisk upphetsning.

Om blödningar inom buken har inträffat och den fortsätter, inträffar en kraftig försämring i kvinnans tillstånd, inklusive medvetenhetsförlust.

Vid palpation är buken smärtsam, spänd. Tarmljuden är kraftigt försvagade eller hörs inte. Vid irritation av membranet med utspillt blod uppstår smärta under axelbladen och i skuldrorna. Kvinnan försöker att sitta ner, för i denna position minskar obehaget. Progressiv blödning kan vara dödlig..

Anemi

Anemi är en direkt följd av intra-abdominal blödning. Överflödig blodförlust leder till en minskning av antalet röda blodkroppar och hemoglobin, vilket upptäcks genom ett blodprov. Patienten känner allvarlig svaghet, klagar över ofta yrsel, huvudvärk. För behandling av anemi under rehabiliteringsperioden ordineras järnpreparat. Vid betydande blodförlust kan en blodtransfusion krävas..

Peritonit

Brott i en ovariecyst hotar att utveckla en farlig komplikation - inflammation i bukhinnan. Till förmån för peritonit indikerar följande symtom:

 • En kraftig ökning av buksmärta;
 • Utseendet av illamående och kräkningar, som inte ger lättnad;
 • En ökning av kroppstemperaturen till febernivå;
 • Betydande muskelspänning i bukväggen;
 • Utseendet på symtom på peritoneal irritation (bestäms av läkaren vid undersökning).

Med utvecklingen av komplikationer utvecklas flera organsvikt, hemodynamiska störningar bildas. Utan behandling hotar peritonit patientens död.

Infertilitet

Omedelbart söka medicinsk hjälp för brott i en ovariecysta eller en otillräckligt genomförd rehabiliteringsperiod hotar en kvinna med brott mot reproduktionsfunktionen. Efter operation bildas ofta vidhäftningar i bäckenhålan - bindvävssnören som hindrar organens normala funktion.

Vidhäftning i äggledarna skapar hinder för äggets framsteg och förhindrar att det möts med spermierna. Befruktning förekommer inte, och en kvinna kan inte bli gravid. Med fullständig hindring av äggledarna indikeras befruktning in vitro.

Vidhäftningar hotar kvinnans infertilitet.

Delvis hindring av rören är också ogynnsam för en kvinna. Det händer att ett befruktat ägg fastnar i röret längs vägen in i livmodern och implanteras utanför. En ektopisk graviditet utvecklas, som inte har någon chans till ett gynnsamt resultat. För att rädda en kvinnas liv måste läkare ofta ta bort äggledaren tillsammans med ett oundvikligt embryo. Efter att ha tagit bort båda rören blir barnets naturliga befruktning omöjlig och patienten skickas till IVF.

Vidhäftning är också farligt för äldre kvinnor som inte planerar ett barn. Bildningen av vidhäftningar leder till uppkomsten av kroniskt bäckensmärtsyndrom och stör störande livets vanliga liv.

Diagnostisk sökning: hur man inte missar en farlig patologi

För diagnos av brustna ovariecyster används följande metoder:

Gynekologisk undersökning

I en tvåårsstudie uppmärksammar läkaren på livmoders tillstånd och bilagor. Patologi åtföljs av skarp smärta, så ofta tillåter inte patienten läkaren att undersöka sig själv. Om läkaren fortfarande lyckas palpera bilagorna, märker han en liten ökning av dem. Det är viktigt att komma ihåg att en vaginal undersökning ensam kan provocera en bristning av cysta kapseln och leda till en försämring av tillståndet..

Ultraljudsförfarande

Ultraljud är den mest informativa metoden för primär diagnos av patologi. Den ekografiska bilden utvärderas med hänsyn till dagen för menstruationscykeln. Diagnos är i jämförelse med en intakt äggstock. Ultraljud låter dig identifiera cysten och ta reda på att den brister, genom närvaro av fri vätska i bäckenet.

Ultraljudundersökning är en av de mest informativa metoderna för att diagnostisera en sprängande cyst i äggstockarna.

Cultocentesis

Punktering av bukhålan genom bakre vaginal fornix hjälper till att bekräfta diagnosen. Närvaron av en klar vätska eller hemorragisk innehåll (blod) talar till förmån för ovarial apoplexi och indikerar indirekt en bruten cysta. Proceduren utförs under lokal eller generell anestesi. Manipuleringen är smärtsam, men informativ. Upptäckt av fri vätska i bukhålan - en anledning till akut operation.

Laboratorieforskning

Vid diagnos av en exploderande cyste och dess komplikationer är följande test viktiga:

 • Allmän blodanalys. En minskning av hemoglobin och röda blodkroppar, laboratorietecken på anemi, talar för blödning. Med en inflammatorisk process i bukhålan i blodet noteras en ökning av antalet leukocyter och en acceleration av ESR;
 • Indikatorerna för blodkoagulationssystemet i de första stadierna av sjukdomen förblir inom normala gränser. Kontroll av hemostas hjälper till att spåra utvecklingen av komplikationer mitt i progressiv blödning.

laparoskopi

En endoskopisk undersökning av bäckenhålan är mycket noggrann och i 98% av fallen är det möjligt att bestämma brottet i en ovariecyst.

 • Livmoderens normala storlek;
 • Uppsamling av blod i bäckenet (inklusive med blodproppar);
 • Äggstocksförstoring på grund av cyster;
 • Cyste med tecken på kapselbrott. Innehållet i utbildningen är bortom.

Identifiering av dessa tecken gör det möjligt att göra en noggrann diagnos och påbörja behandlingen..

Differentialdiagnos för bristning av en ovariecyst utförs med sådana sjukdomar:

 • Ektopisk graviditet - ett tillstånd där embryot ligger utanför livmodern;

Symtom på brott i en ovariecyst liknar symtom på en ektopisk graviditet..

 • Pyosalpinx - purulent inflammatorisk sjukdom i bilagorna;
 • Torsion av benen på ovariecysten;
 • Renal kolik;
 • Akut blindtarmsinflammation;
 • Intestinal hindring som ett resultat av bildandet av vidhäftningar, tumörer, helminthiasis;
 • Perforerat magsår.

Alla kvinnor som kommer in på kirurgisk avdelning måste undersökas av en gynekolog. Det är ganska svårt att särskilja en blindtarmsanfall från en osturisk cysturruptur. Den slutliga diagnosen ställs ofta först efter laparoskopi..

Patient M, 27 år gammal, inkom till kirurgiska avdelningen med klagomål på skarp smärta i höger iliac-region, illamående, kräkningar, urinretention. Laparoskopi avslöjade tecken på subakut blindtarmsinflammation. Den inflammerade bilagan togs bort, men ingen bäckenundersökning utfördes. Efter operationen förbättrades inte kvinnans tillstånd, smärtan ökade. En gemensam undersökning av kirurgen och gynekologen och upprepad laparoskopi avslöjade brott i ovariecysten och ansamling av blod i bukhålan. En adnexektomi, revision av det kirurgiska såret och dränering utfördes. Efter borttagandet av den drabbade äggstocken började kvinnan återhämta sig med cysten. I denna situation var läkarna därför tvungna att möta två farliga tillstånd på en gång - blindtarmsinflammation och brott i ovariecysten, och utan behandling skulle varje sjukdom kunna leda till peritonit.

Principer för kirurgisk behandling för brott i en ovariecyst

Om du misstänker en patologi i bilagorna, utseendet på tecken på en akut buk och blödning inom buken, är det nödvändigt:

 • Ge kvinnan fullständig fred;
 • Ring en ambulans;
 • Transportera patienten enbart på en burk.

Med en "akut buk" behöver en kvinna endast transporteras på en burk.

Konservativ terapi i kliniken på en akut buk utförs inte. En kvinna kommer in på akutmottagningen på ett gynekologisk sjukhus eller kirurgisk avdelning, där all nödvändig diagnostik och förberedelse för akutkirurgi utförs.

Kirurgisk ingripande för brott i en ovariecyst utförs genom laparoskopisk eller laparotomisk åtkomst. Valet av metod bestäms av klinikens kapacitet och patientens tillstånd. Laparoskopi prioriteras. Denna åtkomst gör att du kan utföra alla nödvändiga manipulationer med minimal skada på friska vävnader och gör det möjligt att snabbt återhämta sig efter operationen.

Operationsvolymen kommer att bero på förekomsten av den patologiska processen:

 • Om en kvinna frågade om hjälp i tid, är ett skonsamt ingripande möjligt: ​​skärning av en sprängande cysta med återställande av intagens integritet;
 • Ovarial resektion - skärning av en del av ett organ - utförs när intakta vävnader kvarstår efter att cysta bristit;
 • Med massiv blödning och nekros indikeras avlägsnande av äggstocken - adnexektomi.

Under laparoskopi utförs en obligatorisk undersökning av äggledarna och livmodern, den andra äggstocken, bilaga. Om en samtidig tarmpatologi identifieras indikeras konsultationen av kirurgen och utvidgningen av operationens volym..

Steg av laparoskopisk intervention:

 • Inspektion av bäckenorganen;
 • Stoppa blödning från en bruten cysta: koagulering eller suturering av vävnader;
 • Ta bort blodproppar från bukhålan;
 • Tvätta bukhålan med antiseptiska lösningar;
 • Översyn av äggstocken och bedömning av dess livskraft. Lösa frågan om omfattning av intervention;
 • Indikerad för äggstocksresektion eller adnexektomi.

Om ovariecysten brister, försenas inte operationen. I ett allvarligt tillstånd hos en kvinna utförs en preliminär beredning, infusionsterapi genomförs. Kanske intraoperativ blodtransfusion med kraftig blodförlust.

Under operation för allvarlig blodförlust kan blodtransfusion vara nödvändig..

Rehabilitering efter operation: hur man upprätthåller reproduktiv hälsa

Återställningsperioden efter kirurgisk behandling är av stor betydelse. En kvinnas förmåga att föda i framtiden beror till stor del på hur rehabiliteringen går..

För att förebygga komplikationer föreskrivs följande läkemedel:

 • Bredspektrumantibiotika för att förhindra infektion. Terapiförloppet är 5-7 dagar;
 • Läkemedel som förhindrar bildning av vidhäftningar (Longidaza, etc.);
 • Medel för att återställa den hormonella bakgrunden: kombinerade orala preventivmedel i 3 månader. Lågdosläkemedel prioriteras (Yarina, Lindinet 30, Regulon, etc.);
 • Fysioterapi: ultraljud, elektrisk stimulering av äggledarna, laserexponering, UHF. Fysioterapi förhindrar bildning av vidhäftningar i bäckenorganen.

Ett handikappark utfärdas 7 dagar efter laparoskopi och 12 dagar efter bukoperation. Sjukfrånvaron kan förlängas med komplikationer.

Efter operationen är förbjuden:

 • Led ett sexliv;
 • Lyftvikter (mer än 3 kg);
 • Besök bastun, poolen, sola dig på stranden och i solariet.

Under återhämtningsperioden efter operationen är termiska procedurer förbjudna, inklusive att besöka bastun.

Restriktioner införs i 3-4 veckor.

Alla kvinnor som har drabbats av en osturisk cyste bör observeras av en gynekolog på hemorten. En uppföljningsundersökning föreskrivs 1, 3 och 6 månader efter operationen. Graviditet kan planeras 3-6 månader efter operationen. Innan det blir barn blir det bra att göra en ultraljud i bäckenet.

Prognosen för bristning av en ovariecyst beror direkt på tiden för att kontakta en läkare. Ju tidigare en kvinna kommer in på akutmottagningen på gynekologisk avdelning, desto större chanser har hon att hålla sin hälsa och sitt liv. Med ett sent besök hos läkaren ökar sannolikheten för att utveckla farliga komplikationer, och det är inte alltid möjligt att rädda äggstocken i denna situation.

Cysturruptur och graviditet (och även om konsekvenserna för fostret)

Graviditet är en provocerande faktor för utvecklingen av en sådan komplikation. Det växande livmodern förskjuter bäckenorganen, och mot denna bakgrund kan en plötslig bristning av tumörbildning bildas. Tillståndet åtföljs av uppkomsten av skarp smärta i nedre del av buken och andra karakteristiska symtom. Bestämningen av denna patologi hos väntande mödrar är svår på grund av livmoderens speciella placering, så ofta kan diagnosen endast ställas med laparoskopi.

Cystur i äggstockarna kan uppstå under graviditeten.

Under graviditeten utförs kirurgi för bristning av cyste huvudsakligen genom laparoskopisk åtkomst. Efter manipulationen förskrivs läkemedel som minskar livmoderns ton och förbättrar blodcirkulationen i moderkakan. En operation kan provocera missfall eller för tidig födsel, men att vägra behandling är inte mindre farligt och kan kosta en kvinna hennes liv.

Förebyggande åtgärder

Att undvika brott i en ovariecyst är ganska svårt. Det finns inga tydliga rekommendationer för att se till att en kvinna befrias från en sådan farlig komplikation. Enkla regler bidrar till att minska risken för komplikationer:

 • Rätt behandling av cyster på äggstockarna. Vägran från operationen hotar tillväxten av utbildning, vilket ökar sannolikheten för att det brister;
 • Minskad fysisk aktivitet med en befintlig cysta;
 • Avslag på intimitet under ägglossning (relevant för follikulära cyster).

Enligt den ryska federationens huvudgynekolog, Adamyan L.V., måste alla kvinnor med cyster på äggstockarna ta COC: er för förebyggande syften. Orala preventivmedel bidrar till regression av utbildning och minskar risken för komplikationer. Terapiförloppet är 3 månader. Om cysten inte försvinner efter denna period indikeras kirurgisk behandling.

Cyst i äggstockarna brast - vilka är symtomen och konsekvenserna av bristning?

En av de vanligaste patologierna i det kvinnliga reproduktionssystemet är en ovariecysta. Många kvinnor behandlar denna neoplasma mycket lätt, med tanke på att den är godartad och därför inte farlig för deras liv. En sådan tumör kan verkligen existera ganska asymptomatiskt under ganska lång tid, men den finns oftast vid nästa gynekologiska undersökning, och inte på grund av klagomål från patienter. Men utan rutinmässig undersökning i vissa fall får en kvinna ta reda på närvaron av en sådan patologi endast när en ovariecysta brister.

I den här artikeln kommer du att lära dig kort om varianter av cyster, deras symtom och behandling, liksom konsekvenserna som en tumör i skur kan leda till..

Kort om cysten

En cyste kallas en liten tumör på äggstocken, som är en kapsel fylld med flytande utsöndring. Den vanligaste orsaken till en sådan tumör är hormonell obalans..

Det finns flera sorter av cyster:

 • funktionell. Bildad i corpus luteum. En underart av denna tumör är en luteal cystisk neoplasma på corpus luteum. Oftast är orsaken till denna patologi ansamling av vätska. Denna typ bildas efter ägglossning, vanligtvis efter två cykler passerar den spårfritt och utan hjälp, utan att ge kvinnan något obehag. En annan underart av denna cysta är follikulär. Det kan vara livshotande;
 • endometrioid. Dessa är konsekvenserna av endometrios av gonaderna, på grund av vilka blåmärken uppstår på könskörtlarna. En liten hålighet bildas i vävnaden i äggstockarna, där en blodig hemlighet samlas. För denna typ av neoplasma är endast operation möjlig;
 • mucinöst. Detta är den farligaste typen som är benägen att malign degeneration. En sådan tumör består av många kammare fyllda med slem, och tillsatsen av vätska och väggarnas förmåga att sträcka gör att den kan växa till otroliga storlekar;
 • dermoid. En sådan neoplasma anses medfödd, dess orsak är en kränkning av intrauterin utveckling. Detta är en kapsel fylld med en geléliknande sekretion, inuti vilken det kan finnas fett och benvävnad, brosk, tänder, naglar och hår.

Den follikulära cysten brister troligen, eftersom den är belägen på äggstockens yta och har relativt tunna väggar. Cysten i höger äggstock diagnostiseras oftast, även om den kan utvecklas i båda.

Just nu har läkare inte nått enighet om orsakerna till cystiska formationer, men de namnger följande faktorer som kan utlösa utvecklingen av patologi:

 • otidig behandling av gynekologiska sjukdomar;
 • hormonell obalans;
 • ett stort antal sexpartner utan användning av preventivmedel;
 • gynekologisk kirurgi;
 • konstant stressande situationer.

Typ av behandling väljs av en specialist beroende på typen av neoplasma, dess storlek och svårighetsgrad av patologin.

Kan en ovariecysta brista

För att göra det lättare att förstå situationen ger vi en enkel jämförelse.

En cysta är en ballong som, om den blåses upp under lång tid eller utövar tryck, kan spricka när som helst. En neoplasma, som en boll, kan spricka när som helst, lyckligtvis kan vissa typer av cyster också "tömma" sig själva som bollar.

Varför brister

Det finns olika skäl som en cysta kan spricka, vi listar de viktigaste:

 • när neoplasmen kraftigt ökar i storlek och dess diameter överstiger 4 cm, inträffar alltför tunnare väggar, vilket kan provocera ett brott även i ett lugnt tillstånd, till exempel under sömn;
 • med några plötsliga rörelser;
 • under för aggressiv vaginal undersökning eller sex;
 • med skador i buken;
 • på grund av för aktiv fysisk aktivitet.

Mer än hälften av fallen där neoplasma brast upp orsakades av de inflammatoriska processerna som utvecklades inuti dem. På grund av inflammation blir kapselns väggar tunnare och spricker av någon aktivitet.

Du bör också vara mer försiktig med din hälsa för de kvinnor med ovariecyster som har problem med blodkoagulation. I sådana fall rekommenderas att ta bort neoplasmerna omedelbart efter upptäckten, eftersom hos sådana patienter sannolikheten för brott är 40-60% högre jämfört med andra kvinnor.

Symtom och tecken på ett gap

Det händer så att även en erfaren specialist har svårt att förstå att en cysta i hans patient brister, för med ett brist på neoplasmen är symtomen mycket lika med blindtarmsinflammation. Det är mycket lättare att fastställa en noggrann diagnos och ge snabb hjälp om en kvinna alltid går för förebyggande undersökningar, får reda på i tid om förekomsten av eventuella formationer i hennes reproduktionsorgan och kan varna läkaren att detta inte är ett bilaga, utan symptom på en sprängande ovariecyster.

Vi listar de viktigaste tecknen på ett gap i utbildningen:

 • kroppstemperaturen stiger. Om hjälp inte ges i tid inträffar inflammatoriska processer i bukhålan som provocerar feber;
 • skarp smärta i nedre del av buken av en skärande natur, det inträffar i det ögonblick när en cyste brister i någon av äggstockarna;
 • förgiftning av kroppen börjar när innehållet i kapseln kommer in i bukhålan. När kroppen förgiftas av cystens innehåll, kan illamående börja kräkas;
 • om det finns svår blödning efter bristningen, har kvinnan symtom på anemi, såsom sänkt blodtryck, takykardi, yrsel, blekhet i huden och allmän svaghet;
 • vaginal blödning kan förekomma;
 • när en follikulär tumör brister, har patienten ett brett spektrum av symtom, inklusive skärande smärta, yrsel och kräkningar. Även om denna typ av cysta kan läka sig själv, men i närvaro av provocerande faktorer finns det en hög risk för bristning. Dessa faktorer inkluderar fysiskt arbete, intensivt sex och graviditet. Om en sådan tumör brister kommer blödningen att vara knapp.
 • när en neoplasma spricker i corpus luteum, känner en kvinna en kraftig smärta och får henne att fördubblas. Patienten kan kastas i kallsvett, medan svår svaghet och dåsighet kommer att kännas. Med en nära närhet till en sådan cyst av blodkärl kan apoplexi påbörjas, en process där det finns allvarlig blodförlust i bukhålan, ett ihållande smärtsyndrom som förvandlas till en smärtchock känns;
 • en endometrioidcyst kan spricka när som helst utan preliminära symptom. Under bristningen känns svår smärta, uppblåsthet och illamående. Ibland försvinner patienten. Efter brott av en tumör av denna art kan vidhäftningar och paralytisk tarmhindring uppstå. Sådana cyster måste tas bort omedelbart efter detektering.

Alla ovanstående symtom är svåra att inte märka, vilket innebär att om någon av dem uppstår måste du snarast kontakta närmaste medicinska institution.

Diagnostik

För att bestämma den exakta diagnosen av en patient med ovanstående symtom utförs ett antal diagnostiska studier:

 • förhör, gynekologisk undersökning, blodtrycksmätning;
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen genom buken och transvaginal metod;
 • punktering av bukhålan, som utförs genom den bakre väggen i slidan med en speciell nål. Denna typ av undersökning hjälper till att bestämma förekomsten av vätska i bukhålan;
 • ett blodprov hjälper till att bestämma förekomsten av inflammation och graden av blodförlust;
 • blodprov för hormoner;
 • i de svåraste fallen utförs diagnostisk laparoskopi, denna metod med 100% noggrannhet indikerar orsaken till patologiska symtom;
 • snabbt blodprov för hemoglobin och koagulering.

Allvarlighetsgrad

Den behandlingsteknik som väljs av läkaren beror direkt på svårighetsgraden av tillståndet som orsakade en cystebrott hos en kvinna. Det finns flera svårighetsgrader av denna patologi:

 • lätt. En kvinna förlorar högst 0,15 liter blod;
 • medel. 0,15-0,5 liter blod kommer in i bukhålan;
 • tung. Volymen av förlorat blod överstiger en halv liter.

Beroende på symtomen klassificeras neoplasmerna också enligt formerna:

 • smärtsam. Vätskan samlas under tumörens vägg, så bildas koaguler som förhindrar utflödet av sekretion. Koagulten trycker på själva äggstocken och orsakar en kraftig smärta Med denna form tränger blodet inte in i bukhålan, eller det inträffar i mycket små mängder;
 • anemisk. Smärtan i detta fall kommer inte att bli särskilt uttalad, men blodet frigörs fritt i bukhålan;
 • blandad. Inkluderar framträdande funktioner i ovanstående former.

Behandling

Exakt vad man ska göra med en sprängande cysta kan endast behandlas av en läkare, så för obehagliga symtom bör du omedelbart kontakta honom.

För närvarande finns det två metoder för att behandla denna patologi: konservativ och kirurgisk.

Läkemedelsbehandling utförs om den sprängande cysten är av en funktionell typ, och blodförlust är obetydlig och den samlas inte inuti utan utsöndras genom könsorganen. Icke-kirurgisk behandling inkluderar hormonbehandling för att återställa hormonnivåerna, ta vitaminer och läkemedel för att lindra inflammation. Dessutom förskrivs kalla komprimeringar för nedre del av buken, och hela behandlingsprocessen äger rum på sjukhus, så att läkaren kan övervaka dynamiken i läkningsprocessen och vid behov justera den.

Om en tumör av någon annan typ spricker, kan bara en operation vara en behandling:

 • laparotomi. Detta är en bandoperation, under vilken den drabbade äggstocken och kapseln kan tas bort. Dessutom rengörs bukhålan för innehållet i cysten som har spillt in i den;
 • laparoskopi. Resterna av kapseln rengörs med specialverktyg och optiska instrument som sätts in i bukhålan genom 3 små hål i bukens främre vägg.

Konsekvenser och komplikationer

Om en snabb behandling av patologin inte påbörjas kan detta leda till allvarliga hälsoproblem..

Vi listar de möjliga komplikationerna av bristning av en cysta:

 • peritonit. Från den bristande kapseln kommer vätska in i bukhinnan, vilket orsakar dess inflammation. Om problemet inte löses i tid, förstör peritonit först vitala funktioner och leder sedan till döden;
 • blodförgiftning;
 • fullständigt avlägsnande av det drabbade organet. Om könskörtlarna skadas mycket dåligt och inte kan återställas, fattas ett svårt beslut att ta bort äggstocken helt.

Om du inte konsulterar en läkare i rätt tid kommer konsekvenserna av brott i en ovariecyst att vara följande:

 • järnbristanemi, som behandlas med järnpreparat;
 • problem med bukorganens arbete, om det var peritonit. För att eliminera komplikationen kan en ny operation utföras;
 • vidhäftningar i bäckenhålet, och i sin tur kan de orsaka infertilitet och svår smärta under fysisk aktivitet. Fysioterapeutiska förfaranden och läkemedel mot inflammatoriska processer föreskrivs för att förhindra vidhäftningar..

För att undvika konsekvenserna av tumörbrott bör gynekologiska undersökningar göras i tid..

Förebyggande

Det är bäst att förebygga sjukdomen än att behandla den senare. För att förebygga brott i cystiska neoplasmer bör följande förebyggande åtgärder vidtas:

 • du måste gå till gynekologen minst 1 gång per år. Eftersom det under en gynekologisk undersökning inte alltid är möjligt att känna igen små cyster, rekommenderas det också att göra en ultraljudsundersökning av reproduktionsorganen en gång om året;
 • behandla i tid och fullständigt alla inflammatoriska sjukdomar i könsorganet;
 • ta bort cystor omedelbart. Tid för självresorption ges endast till små funktionella cyster, i andra fall, och om läkemedelsbehandling inte fungerar föreskrivs en kirurgisk operation;
 • du måste alltid lyssna på råd från en läkare, och i fallet med en cyste kan detta inte bara vara en medicin, utan en begränsning av fysisk och sexuell aktivitet.

Den snabba tillhandahållandet av tillräcklig medicinsk vård vid brott av en tumör i äggstocken gör att en kvinna snabbt kan återvända till sitt tidigare liv och förhindra utvecklingen av komplikationer från denna patologi.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationsbyxor: fördelar, nackdelar och funktioner vid användning

Intima hygienprodukter avsedda för användning under kritiska dagar finns. Dessa kan vara tamponger, kuddar och menstruationskoppar. En av nyheterna är underkläder för menstruation....

Varför gör nedre buken ont efter menstruation

Orsaker till smärtaMenstruation och den medföljande blodförlusten bidrar till en minskning av en kvinnas kropps skyddskrafter. På grund av detta kan kroniska inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen, urinvägarna och matsmältningssystemen förvärras efter ägglossningens slut.....

Hur ser den första menstruationen ut hos en tonåring, hur man bestämmer början av dessa dagar?

Hur ser den första menstruationen ut för flickor? Frågan intresserar tonåringar över 12 år. När allt kommer omkring är det från 12 till 16 år som menstruationsflödet vanligtvis dyker upp....