Månadsperioder började före schemat med 5, 10 dagar eller 2 veckor

Harmonier

Regulariteten i menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på hälsan hos det klara könet. Varje tjej som redan har etablerat en cykel kan beräkna sin period och ta reda på ungefärligt datum för nästa menstruation. Men ibland finns det avvikelser i det kvinnliga schemat i en eller annan riktning, och detta är alarmerande. Varför ligger perioderna före schemat och är det värt att oroa sig i det här fallet? Detta kan hända av olika skäl, vilket kan vara både ofarligt och allvarligt nog..

Vad är menstruationscykeln?

Puberteten börjar med ankomsten av den första menstruationen. Den första dagen anses vara början av cykeln. Den normala cykelns varaktighet bör vara ungefär 28 dagar. Men för varje kvinna är denna indikator individuell och kan vara 21-35 dagar. Normala perioder varar från tre till åtta dagar. Under kritiska dagar rengörs kroppen, de döda delarna av endometrium (livmoderslimhinna) kommer ut. Denna process åtföljer blödning.

Den första menstruationen kan vara oregelbunden, eftersom kroppen just börjar formas och anpassas till reproduktiv aktivitet. I det här fallet bör du inte oroa dig - om två år bör allt normaliseras. Men efter det första samlaget kan cykeln också gå fel. Vissa noterar att menstruationen började en vecka tidigare eller omvänt kom med en försening. Efter cirka 50 år bryts cykeln igen, förmågan till reproduktiv aktivitet upphör. Varje kvinna bör kunna beräkna den månatliga och övervaka menstruationens regelbundenhet och varaktighet. Eventuella oegentligheter kan indikera ett hälsoproblem..

Ibland börjar en kvinna en period före schemat. Skälen till detta tillstånd är de mest olika, anser de mest grundläggande.

Stressförhållanden

Det mest grundläggande skälet för att kritiska dagar kommer är inte i tid. Under stress störs kroppen, vilket leder till en liten funktionsfel. Trycket stiger kraftigt, en inre kramp inträffar, det centrala nervsystemets normala funktion störs. Samtidigt inträffar också sammandragningar och expansion av blodkärl i livmodern, och endometrium börjar avvisas. En kvinna märker att hennes period kom fem dagar tidigare eller en vecka. En sådan tidig menstruationsankomst, om orsaken är stress, bör inte vara oroande. Du måste försöka stabilisera ditt känslomässiga tillstånd, och allt kommer att återgå till det normala..

Hormonella störningar

Det finns ett annat skäl till den tidiga menstruationen, men bara en erfaren läkare kan avgöra problemet. För tidiga perioder kan uppstå på grund av långvarig exponering för progesteron i kroppen, även om detta är sällsynt.

En annan orsak kan vara hyperestrogenism - ett tillstånd där produktionen av östrogen ökar. En sådan sjukdom åtföljs av luteal insufficiens, resultatet kan vara frånvaron av ägglossning och infertilitet. Närvaron av en follikulär cysta, neoplasmer i äggstockarna, användning av läkemedel som innehåller en hög mängd östrogen kan provocera detta tillstånd. Ett blodprov utförs för att bekräfta diagnosen..

Upprepade cykelfel - ett tillfälle att kontakta en specialist. Han kommer att avgöra orsaken och föreskriva nödvändig behandling. Självmedicinering i detta fall är oacceptabelt - det kan förvärra situationen.

Graviditet och amning

Om dina perioder före schemat inte håller länge och är knappa, kan det tyta på att du är gravid. Efter början av graviditeten fäster embryot sig till livmodern, medan integriteten i dess slemhinnor kränks och lätt blödning uppstår. Utsläppet med blod som uppträder efter befruktningen är implantationsblödning.

Du kan särskilja menstruation från implantationsblödning beroende på urladdningens natur. Menstruationen börjar gradvis. Först är tilldelningen knapp, sedan ökar deras överflöd. Varaktighet - från tre dagar till en vecka. Implantatblödning kommer att vara knappt och kommer snart att sluta.

Efter abort eller missfall kan cykeln också störas. I detta fall sker återställningen av cykeln oberoende under en tid. Ibland kan lite medicinering krävas..

Arten av menstruationscykeln kan också påverkas av amning..

Ektopisk graviditet

Tidig menstruation kan inträffa vid ektopisk graviditet. En sådan situation är farlig för hälsan och till och med för en kvinnas liv. Om du misstänker en ektopisk graviditet, kontakta en läkare så snart som möjligt.

preventivmedel

Medel för nödprevention framkallar menstruationens ankomst före schemat. Sådana medel bör endast användas i extrema fall eftersom deras ofta användning kan leda till hälsoproblem. Dessutom kan spiralen, som installerades felaktigt, också orsaka tidig menstruation..

Naturliga åldersrelaterade förändringar

Som nämnts ovan, med bildandet av menstruationscykeln hos en flicka, kan menstruationen vara oregelbunden; hon märker ofta att menstruationen började en vecka tidigare eller senare. Under klimakteriet uppstår också sådana fel.

Förändring av klimat eller bostad

Klimatförändringar kan påverka menstruationscykeln negativt. Men i detta fall justeras allt på egen hand under flera månader. Detta fenomen anses vara normalt..

Kvinnliga könsskador och sjukdomar

Fläckning kan uppstå på grund av trauma i slidan eller livmoderhalsen. Anledningen är grovt samlag eller ett felaktigt levererat preventivmedel. Samtidigt kan en kvinna tro att hennes perioder började en vecka tidigare. Det är viktigt att exakt bestämma om det är menstruation eller blödning för att undvika obehagliga konsekvenser..

Blödning, som inte är månad, kan provocera inflammatoriska processer i livmodern, äggledarna och äggstockarna. Utseendet på sekretioner kan vara förknippat med endometrios, myom, hypoplasi eller underutveckling av könsorganen, kirtel endometrial hyperplasi. Olika könsinfektioner kan också orsaka knapp utflöde som är felaktig för menstruation..

Inflammatoriska processer och förkylningar

En sällsynt orsak till funktionsfel i den kvinnliga cykeln är inflammation och förkylning. När kroppen försvagas av sjukdomen kan en funktionsfel uppstå, vilket leder till för tidig menstruation. Sådana perioder kommer att vara smärtsamma på grund av inflammation. Det är nödvändigt att stödja immunitet, äta rätt, gå mer i frisk luft.

Motion och kost

Överdriven träning kan leda till för tidigt inträde av kritiska dagar. Var inte förvånad om dina perioder efter intensiv träning började en vecka tidigare. Samma konsekvenser är möjliga efter snabb viktminskning. Hela organismen lider av brist på näringsämnen, blodkoagulationen störs. Orsakerna till detta tillstånd kan vara olika, men det kan endast identifieras efter undersökning.

Att bidra till början av för tidig menstruation kan ta vissa mediciner, förgiftning, dålig näring. Dessutom kan menstruation i förväg observeras hos kvinnor som missbrukar alkohol, röker eller tar droger. Orsaken kan också vara ärftliga faktorer, allvarliga funktionsfel i inre organ, hjärt-kärlsjukdomar.

Hur går för tidiga perioder

Kanske uppträdandet av dåsighet, tårfullhet, irritabilitet, smärta bröstsmärtor etc. Vid inflammatoriska sjukdomar kan processen vara ganska smärtsam, medan smärta känns i nedre delen av ryggen, höfter och ljumsken. Månadsvis före schemat, varför orsakerna är dolda i hormonella störningar åtföljs av stark blodutflöde med blodproppar.

Vad du ska göra när din period kommer för tidigt

Få inte panik direkt! Först och främst är det nödvändigt att uppmärksamma urladdningens art och sammansättning..

Ingen anledning att oroa sig om ett sådant fenomen uppstod för första gången och hälsan förblir normal. Menstruation före schemat bör inte orsaka oro om det har skett en förändring av klimatet, allvarlig mental chock, fysisk aktivitet (om menstruationen har påbörjats nyligen). I den här situationen är det viktigt att etablera din dagliga rutin och äta rätt, begränsa fettiga, söta, salta livsmedel i din diet och tillbringa mer tid utomhus. För nervstörningar är att ta milde lugnande medel eller växtbaserade kosttillskott inte på sin plats..

Om menstruationen börjar tidigt, är utflödet inte rikligt och har karaktären av en normal menstruation, men samtidigt minskas den allmänna tonen, illamående, värkande smärta eller andra symtom, då bör du se en läkare inom en snar framtid, det finns inget behov att ringa ambulans.

Varningar bör markeras i en stor mängd ljus skarlakansfärg utan klumpar. Om hälsotillståndet förvärras samtidigt som ett före-synkope-tillstånd inträffar, måste du rådfråga en läkare - sådana symtom är karakteristiska för blödning. Innan läkaren anländer måste du ligga, lägga is på nedre del av buken, försök att inte dricka några drycker.

Det är också nödvändigt att konsultera en läkare om:

 • misslyckanden observeras mer än ett år;
 • menstruationen börjar tidigt och varar mer än sju dagar;
 • urladdningen är riklig och kräver ofta förändringar av hygienprodukter;
 • i intervallet mellan menstruationen är andra utsläpp närvarande;
 • svår smärta, svaghet, feber.

För att bestämma orsaken till detta fenomen kommer läkaren att förskriva de nödvändiga testerna. Oftast är detta en smet, hormonanalys, ultraljud av de kvinnliga organen. I vissa fall kan du behöva en MRI.

En regelbunden menstruationscykel är en viktig egenskap hos kvinnors hälsa. Om det uppstår fel i detta område, om de inte är enstaka, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog för att fastställa orsaken till detta tillstånd.

Om din period börjar för tidigt Möjliga orsaker

Varje kvinnas cykel är individuell. Cykeln räknas från den första menstruationsdagen och slutar den första dagen i nästa menstruation. Den typiska cykeln för en vuxen kvinna varar 21-39 dagar och är i genomsnitt 28 dagar. Menstruationens varaktighet hos olika kvinnor är också annorlunda, i genomsnitt är den 2-7 dagar.

Cykelns varaktighet kan variera under hela livet och till och med från månad till månad, så troligtvis är den tidiga början av menstruationen inte en anledning till spänning och panik.

Ibland kan menstruationscykeln pågå ett par dagar längre eller mindre än vanligt, starta tidigare eller senare, eller vara mer eller mindre riklig. Det händer också att du på en månad kan ha två perioder. Hos kvinnor med en kort cykel kan cykeln sammanfalla med kalendermånaden så att menstruationen går i början och i slutet, och detta är helt normalt. Kom ihåg att en månads kalenderperiod inte påverkar cykellängden..

Om en kort cykel är okarakteristisk för dig, är det första du behöver förstå menstruation eller intermenstruell blödning.

Hur man skiljer menstruation från intermenstruell blödning?

Om du har menstruationsblödning (menstruation) är de tillräckligt rikliga för att blötlägga en dyna eller vattpinne på ett par timmar. Blodet är vanligtvis mörkrött, skarlakansrött, brunt eller rosa..

Om du har intermenstruell blödning, kommer mängden frigjord blod att vara liten: det räcker inte för att blötlägga en dyna eller vattpinne. Vanligtvis är detta blod mörkrött eller brunt..

Vad kan orsaka tidig menstruation?

Kanske började de INTE tidigt

En normal cykel kan vara valfritt antal dagar från 21 till 45, i genomsnitt 28 dagar och beror inte på kalenderdatum. Vanligtvis inträffar menstruation 2 veckor efter ägglossning, och oftast beror tidig menstruation på att ägglossningen ägde rum tidigare än vanligt. Vår kropp är inte en klocka, och misslyckanden som varar upp till en vecka orsakas oftast inte av patologiska processer..

Puberteten (puberteten)

Vanligtvis börjar pubertetsperioden hos flickor i åldern 8-12 år och beror på förändringar i antalet reproduktiva hormoner.

Under de första åren kan nivån på dessa hormoner variera kraftigt från cykel till cykel, vilket kan leda till inkonsekventa cykeltider. Detta innebär att antalet dagar som förflutit mellan en cykel och nästa kan vara annorlunda.

Premenopause

Premenopaus är den period då kroppen förbereder sig för den sista menstruationen och den ytterligare avslutningen av cykeln. Oftast börjar premenopaus vid en ålder av cirka 45 år och varar cirka 4 år.

Premenopaus kan också orsaka: sömnlöshet, försenad menstruation, torrhet i vaginal, mer riklig eller knapp menstruation än vanligt, irritabilitet, värmevallningar (vågliknande känsla av värme).

Livsstilsförändringar och stress

Alla livsstilsförändringar kan orsaka cykelförändringar. Sådana faktorer som långväga resor, frekvensen och nivån på fysisk aktivitet, nattskiftarbete kan påverka. Akut stress kan störa den hormonella balansen i kroppen och orsaka funktionsfel i din menstruationscykel. Stress kan också orsaka plötslig förlust eller viktökning, sömnlöshet, koncentrationssvårigheter..

Betydande viktförändringar och intensiv träning

Fortplantningssystemets funktion påverkas starkt av faktorer som näring, ämnesomsättning och energitillgänglighet.

Med ett underskott på inkommande kalorier går kroppen in i en fastaregim och distribuerar energi på olika sätt, tillhandahåller främst vitala funktioner som andning och hjärtslag och slutar producera reproduktionshormoner.

Intag av orala preventivmedel och andra typer av hormonell preventivmedel

Orala preventivmedel (OK) - hormonella läkemedel som används för preventivmedel som undertrycker ägglossning.

Om du började ta OK beror början på nästa menstruation beroende på vilken dag cykeln började packas.

Nödpreventivmetoder

Nödhormonell preventivmedel - hormonella läkemedel som tas av kvinnor efter oskyddat penetrerande sex med en man för att minska risken för graviditet. Preventivpillerar vid nödsituationer innehåller hormoner som stör den naturliga ägglossningsprocessen, vilket kan leda till tidig menstruation eller försening. Som namnet antyder kan sådana piller endast tas i nödsituationer, de KAN INTE tas kontinuerligt.

Blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia)

Under menstruationen släpper kroppen antikoagulantia för att underlätta frisläppandet av blod under menstruationen och för att göra livmoderslimhinnan tunnare. Det ytterligare intaget av sådana läkemedel kan påskynda denna process och öka intensiteten av blödningar.

Möjliga patologiska orsaker till tidig menstruation:

Sexuellt överförda infektioner (STI)

En av de vanligaste STI: er är klamydia och gonorré. Det här är bakterieinfektioner som oftast är asymptomatiska, men ibland kan orsaka blodig utflöde mellan perioder, samt buksmärta, smärta under sex och under urinering..

Ta hand om dig själv och ha bara skyddat sex i en kondom om du inte planerar en graviditet. Detta hjälper dig inte bara att undvika en oönskad graviditet utan också skydda dig från de flesta STI, inklusive HIV. Kom ihåg att i Ryssland är HIV-epidemin, och de flesta av de nya infektionerna under de senaste åren, heterosexuella människor som helt enkelt inte använde kondom.

Polycystiskt ovariesyndrom

Polycystisk sjukdom förekommer hos cirka 10% av kvinnorna i reproduktiv ålder. Många kvinnor lär sig att de har polycystiska bara när de möter svårigheter i befruktningen. Polycystic kan orsaka följande symtom: menstruations oregelbundenheter och förseningar, viktökning, akne, överdriven hårväxt i ansiktet och kroppen och en förändring i röstrikt.

Sköldkörtelsjukdomar

Sköldkörtelsjukdomar är mycket vanliga hos cirka 12% av kvinnorna. Sådana störningar leder till otillräcklig eller överdriven produktion av sköldkörtelhormoner av kroppen. Dessa hormoner tillhandahåller arbetet i flera kroppssystem, inklusive metabolism och menstruationscykeln..

Symtom på detta tillstånd beror på om mängden av dessa hormoner är överdriven eller otillräcklig..

Andra symtom inkluderar: ovanligt tunga eller små menstruationer, viktökning eller -förlust, dåsighet eller sömnlöshet.

endometrios

Med endometrios börjar livmoderns epitel att växa utanför livmodern. Detta är ett ganska vanligt hälsotillstånd som förekommer hos cirka 11% av kvinnorna i reproduktiv ålder. Förutom oväntade blödningar uppstår följande symtom: extremt smärtsamma kramper under menstruation, smärta under och efter sex.

I vilka fall med tidig menstruation måste du se en läkare?

Vanligtvis är tidig menstruation inte ett tecken på några allvarliga eller farliga förändringar i kroppen, men om du känner dig allvarligt obehag, gör det ont eller bara skrämmer, måste du konsultera en läkare.

Du måste se en läkare om:

 • Menstruationssmärta är starkare än vanligt
 • Menstruationssmärtan är så allvarlig att den hindrar dig från att leda din vanliga livsstil
 • Om menstruationen är så rik att du måste byta tamponger eller kuddar en gång i timmen
 • Om dragsmärtan i nedre del av magen inte försvinner ett par dagar efter början av menstruationen
 • Du har smärta under penetrerande sex
 • Smärta eller brännande under urinering
 • Fläckning som inte är förknippad med ägglossning

Om du misstänker eller är säker på att du är gravid och har börjat blöda, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Se till att hålla reda på cykellängd, menstruation och eventuella ovanliga urladdningar mellan och under cykeln. Detta kan göras i en vanlig papperskalender eller i en speciell applikation för en smartphone. Om cykeln inte blir regelbunden i 2-3 månader måste du se en läkare. Information om din cykel kommer att behövas vid diagnos..

Varför menstruationen började en vecka tidigare

Menstruationscykeln är ett fysiologiskt fenomen med en frekvens av 1 gång på 21 till 35 dagar. Hur snabbt en annan blödning börjar - efter 3 veckor eller efter 5 beror på kroppens individuella egenskaper.

Om dina perioder kommer en vecka tidigare än vanligt, med förbehåll för deras regelbundenhet, bör du överväga om allt är i ordning med hälsan.

Vad som avgör för tidig menstruation

Svaret på frågan om menstruation kan börja en vecka tidigare är positivt. Blödning eller dobbning 7 dagar före det förväntade datumet indikerar inte alltid en sjukdom.

Orsakerna till för tidig menstruation ligger i stress och psyko-emotionell stress. Nervös stress och fysiskt överarbete är bekant för nästan alla kvinnor.

Felaktig funktion i nervsystemet orsakar spasmer och vasodilatation. Som ett resultat intensifieras livmoderaktiviteten och endometriet börjar avvisas för tidigt..

Varför annars kan menstruationen börja en vecka tidigare:

 • Ålder. En instabil cykel är karakteristisk för puberteten, men inom 1-2 år bör perioderna hos tonåriga flickor bli regelbundna. Därefter observeras cykelstörningar efter 50 år, vilket indikerar klimakteriet.
 • Hormonala droger. Hormoninnehållande läkemedel stör den naturliga produktionen av kvinnliga hormoner och orsakar obalans.
 • Abort eller missfall. Dessa situationer provoserar en hormonell kraftig kraft och menstruationen börjar mycket tidigare eller senare än vanligt.
 • Användning av preventivmedel. Om en kvinna skyddas från graviditet med hjälp av orala preventivmedel kommer hennes period en vecka tidigare på grund av kroppens anpassning till den nya hormonstatusen. För tidig menstruation börjar också om en kvinna dricker preventivpillerar..
 • Klimatförändringar och tidszoner. Den kvinnliga kroppen reagerar på flygningar på affärsresor och semestrar i exotiska länder med cykelfel - menstruationen börjar antingen tidigare eller senare. Hur många dagar som kommer att ha en avvikelse är det omöjligt att förutsäga. För att flyg och transfer inte förstör hälsan, bör resor över långa sträckor vara högst 1 gång per månad.
 • Graviditet. Efter fusion med spermierna kommer ägget in i livmodern efter 5 till 10 dagar. Vid implanteringen skadas den intrauterina slemhinnan och det uppträder en liten spotting. Medvetet om hennes intressanta situation tror kvinnan att denna gång började perioderna en vecka tidigare. Även om det i själva verket talar obetydligt urladdning under 1 till 2 dagar ofta om befruktning och införandet av embryot i livmoderhålet. Vid ektopisk graviditet, när embryot utvecklas i äggledaren, beror falska månader på tryck på blodkärlen. När fostret växer ökar blödningen och svår smärta uppträder på sidan av buken där ägget är fixerat.

Överflödiga perioder med blodproppar, som gick en vecka tidigare, indikerar hormonsvikt. Hormonobalans är en vanlig orsak till för tidig menstruation.

Menstruation en vecka tidigare som ett tecken på patologi

I många fall är orsakerna till att menstruationen gick en vecka tidigare än det vanliga datumet sjukdomar i reproduktionssystemet.

Till exempel, efter oskyddat sex, kan en partner utveckla mykoplasmos. Förutom MC-störningar kommer hon att vara orolig för kläder i könsorganen och drabbningar i nedre delen av ryggen och nedre delen av buken..

Cyste på äggstocken

Sjukdomen utvecklas av olika skäl - stress, infektion, abort, övervikt i fettstadiet. Menstruationen går 7-10 dagar tidigare, en kvinna plågas av smärta i nedre del av magen och svårigheter att urinera.

myom

En onkologisk sjukdom utvecklas mot bakgrund av fetma eller hormonella störningar, men den har också en ärftlig karaktär. Dessutom bildas fibroider på grund av upprepade aborter. Menstruationen blir oregelbunden, det finns ofta behov av toaletten för lite behov, magen är rundad.

Godartad tumör i livmodern

Till och med en liten tumör stör hormonproduktionen och leder till cykelfel. Medveten om sin sjukdom konstaterar en kvinna dragande smärta i nedre del av magen, koagler i mörkt menstruationsblod, menstruationens början inte enligt kalendern, men före schemat.

Interna könsskador

Mindre fläckar som liknar en menstruationsperiod men som dyker upp 7 dagar innan de börjar kan uppstå efter grovt samlag eller otillräcklig fukt i slidan eller på grund av felaktig administration av den intrauterina enheten.

Mekanisk skada på vaginalröret eller livmoderhalsen med lätt blödning är inte farligt. Men om röd utflöde löper ut från könsorganen under lång tid hotar detta med infektion i de inre könsorganen och utvecklingen av allvarliga patologier.

Inflammatoriska processer

Inte överraskande är den tidiga ankomsten av kritiska dagar i närvaro av en inflammatorisk process. Kroppen svarar med menstruationsdysfunktion på influensa och förkylning. Försvagad av luftvägssjukdomar gör han sitt jobb ofullständigt.

Menstruation efter förkylning kan vara långvarig, riklig, smärtsam och med blodproppar. De startar antingen 5 - 7 dagar tidigare eller kommer med en försening.

endometrios

Denna sjukdom kan beskrivas som en onormal spridning av endometrieceller med utgång bortom livmoderhålet. Endometrios påverkar bukhinnan och provocerar vidhäftningar.

Patologinsymtom är inte bara oregelbundna perioder. Kvinnor klagar över att få smärta i nedre del av buken, brun utflöde, ömhet under samlag.

Terapeutisk fasta och strikt diet för viktminskning tappar tillgången på näringsämnen och förvärrar blodkoagulationen. En kropp som saknar fett och kolhydrater slutar producera könshormoner. Med tiden kan det hända att menstruationen inte är alls.

Funktioner i menstruationen, som började före schemat

Hur perioderna som började en vecka tidigare kommer att bero på orsakerna till denna situation. Om blödningen har öppnat för tidigt på grund av stress, kommer kvinnan dessutom att uppleva huvudvärk, svaghet och sömnlöshet. Med hormonella störningar är menstruationen rikligt med tjocka inneslutningar.

Implantationsblödning i tidig graviditet är knapp och kortvarig. Detta är inte en riktig menstruation, utan en falsk månad. Infektionssjukdomar framkallar för tidig blödning med dragande smärta i nedre buken och i ländryggen.

Utseendet på intermenstruell blödning indikerar instabiliteten hos östrogen under ägglossningen. Nivån på detta hormon kan stiga kraftigt eller sjunka snabbt. Efter avslutad normal menstruation visas intermenstruell blödning på cykeln 10-14. Dess varaktighet når 3 dagar. Om urladdningen varar längre och åtföljs av en allmän sjukdom, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog.

När det gäller implantationsblödning, om du misstänker en graviditet, måste du göra ett test och uppmärksamma kvaliteten på urladdningen. Normen för den förväntade modernen är:

 1. Liten rosa urladdning.
 2. Flytande konsistens av urladdningen.
 3. Kort varaktighet - blödning observeras i flera timmar, men inte mer än 2 dagar.

Små, knappt märkbar fläckning i mitten av cykeln är ett tecken på ägglossning. De orsakar inte ångest, förutom att de får smutsig tvätt. Behandlingskostnader kräver inte ägglossning.

Vad man ska göra om menstruationen gick en vecka tidigare

Varför har en viss patient en stabil period plötsligt en vecka tidigare, kommer läkaren att kunna svara först efter att ha fått resultaten av en omfattande undersökning.

För att studera situationen i detalj måste en kvinna genomgå följande procedurer:

 • Hormonblodtest.
 • Vaginalpinne.
 • kolposkopi.
 • hysteroskopi.
 • Bekken ultraljud.
 • Biopsi med överföring av material för histologisk undersökning.

Tills doktorn berättar om resultaten av diagnosen, oroa dig inte för tidigt. Kanske en fysiologisk process påverkade menstruationsfunktionen negativt..

Men om under funktionella och laboratorieundersökningar detekteras en funktionell eller organisk störning, kommer patienten att få komplex behandling, vars syfte är korrigering av menstruationscykeln.

Varför menstruationen började tidigare: faktorer som orsakar funktionsfel i menstruationscykeln

Om kvinnans reproduktiva system är korrekt inställt är menstruationscykeln ett visst antal dagar, samma varje gång. Vissa faktorer kan dock orsaka cykelfel och få dina perioder att komma tidigt.

Normal menstruationscykel

Menstruationscykeln är en fysiologisk process, kännetecknad av en massa subtiliteter. Dess normala förlopp indikerar att ägget utvecklas, mognar och kan befruktas.

Menstruationscykeln är individuell för varje kvinna, men det finns några genomsnittliga indikatorer som anses vara normen. Cykeln är tidsintervallet från den första menstruationsdagen till den första dagen för den efterföljande menstruationen. Helst bör det vara 28 dagar, men en gräns på 21 till 35 dagar anses vara normen.

Menstruationen varar normalt 3-7 dagar, och blodförlust under denna tid är inte mer än 100 ml.

Möjliga skäl

Det finns många möjliga faktorer som kan påverka kränkning av den vanliga menstruationscykeln:

 • nervös eller emotionell överbelastning, stress;
 • acklimatisering (flyttar till nya förhållanden, en resa till vila i ett område med ett annat klimat);
 • nödprevention;
 • graviditet, inklusive ektopisk;
 • amningstid;
 • missfall;
 • abort;
 • hormonell obalans;
 • ärftlig faktor;
 • användning av oral preventivmedel;
 • skada på vagina eller livmoderhalsen (inre blödningar);
 • livmodersblödning;
 • fysisk stress;
 • kall;
 • första sexuell kontakt;
 • inflammatorisk eller infektionssjukdom;
 • onkologi;
 • myom;
 • övervikt;
 • könsinfektion
 • hjärt-kärlsjukdomar;
 • njur- eller leverproblem;
 • förgiftning med skadliga ämnen;
 • överskrider den tillåtna strålningsnivån;
 • Installerad intrauterin enhet
 • diet;
 • oregelbundet sexliv;
 • brist på vitaminer som är nödvändiga för kroppen av spårelement och näringsämnen;
 • ohälsosam livsstil (rökning, mycket alkohol, droger);
 • vissa mediciner (cykelstörningar indikeras vanligtvis i biverkningar).

För tidig menstruation börjar vara normen under cykeln. Detta inträffar vanligtvis i tonåren eller efter graviditeten, när cykeln återställs igen. Liknande fel är också karakteristiska före klimakteriet..

Orsaker till tidiga tunga perioder

Du bör skilja mellan överflödet av menstruation. När de börjar tidigare än förfallodagen, och blödningen är mer rik än vanligt, kan de möjliga orsakerna till detta vara:

 • inre blödning;
 • hormonell störning;
 • gynekologisk sjukdom;
 • problem med mag-tarmkanalen;
 • stor fysisk ansträngning;
 • diet;
 • brist på element som är nödvändiga för kroppen;
 • abort gjort
 • ektopisk graviditet;
 • reproduktionssystemets störningar.

Om menstruationen började före schemat och är ganska riklig, finns det flera tecken som bör varna:

 • ljust skarlakansrött blod;
 • brist på koagler;
 • försämring i allmänt skick;
 • smärta eller smärta (mer om varför magsmärtor under menstruationen - läs här);
 • pre-synkope.

Med manifestationen av sådana oroande faktorer, utan undantag, bör du kontakta specialister.

Överdriven blödning, inklusive blodproppar, kan innebära pseudomenomenering. Detta fenomen förekommer vanligtvis i vissa reproduktionssystemstörningar, såsom endometrios..

Orsaker till mager urladdning före schemat

När menstruationen började för tidigt och ganska dåligt finns det flera förklaringar till detta fenomen:

 • trauma som provocerade inre blödningar;
 • hormonell misslyckande;
 • konsekvenser av den inflammatoriska processen;
 • tidigare kirurgi inom gynekologi (inklusive abort);
 • emotionell eller nervös belastning, stress;
 • metabolisk sjukdom;
 • diet, undernäring;
 • graviditet (inklusive ektopisk);
 • laktation;
 • överdriven träning.

Mager menstruation kallas hypomenorrhea, och en minskning av antalet menstruationsdagar kallas oligomenorrhea. Normen är ett sådant fenomen endast under puberteten eller före klimakteriet. I andra fall indikerar detta någon överträdelse.

Vad betyder det om menstruationen började tidigare 2-3 dagar?

Menstruation, som anlände 2-3 dagar tidigare än den fastställda tiden, kan inte betyda något allvarligt. Om ett sådant fenomen har inträffat en gång kan orsaken vara banal stress eller fysisk stress. En systematisk kränkning av cykeln indikerar ett problem, vars orsak måste klargöras och elimineras..

Det kan finnas många skäl för att starta menstruationen 2-3 dagar tidigare:

 • hormonella störningar;
 • graviditet;
 • stress, annan känslomässig överbelastning;
 • hög fysisk aktivitet;
 • kall;
 • acklimatisering;
 • ta nödprevention;
 • diet;
 • ostat menstruationscykel (vanligtvis karakteristiskt för ungdomar);
 • brist på regelbundet sex.

Vad betyder det om dina perioder kommer en vecka tidigare?

Om menstruationen började en vecka tidigare, är detta ett oroväckande tillfälle. Skälen kan inkludera:

 • fysisk överbelastning;
 • nervös eller emotionell belastning;
 • infektion eller inflammation;
 • graviditet;
 • abort;
 • missfall;
 • skada;
 • tumör;
 • acklimatisering;
 • åldersfaktor (övergångsålder, menopaus);
 • ta nödprevention;
 • spiralinstallation.

En enda kränkning av cykeln kan inte betraktas som en avvikelse från normen, men regelbundna misslyckanden är anledningen till att gå till läkaren.

Vad betyder det om menstruationen började två veckor tidigare?

Om menstruationen inträffade två veckor tidigare, bör du definitivt besöka en specialist för att ta reda på orsaken.

Normen, en sådan funktionsfel kan beaktas hos ungdomar eller efter graviditet - vid denna tidpunkt är cykeln fastställd och vissa fluktuationer är möjliga. Det är bättre att spela det säkert och konsultera en läkare.

I början av menstruationen 2 veckor före schemat kan orsakerna vara:

 • svår stress;
 • akut infektion;
 • missbruk av nikotin, alkohol eller droger;
 • ta hormonella läkemedel (inklusive preventivmedel);
 • acklimatisering;
 • inflammatorisk process;
 • strikt diet eller lång svält;
 • exponering för solljus eller annan skadlig strålning;
 • progressiv endokrin systemsjukdom;
 • tumör i livmodern (inre blödningar);
 • funktionsfel i äggstockarna.

Vad ska man göra?

I händelse av för tidig menstruation, är det i alla fall värt att besöka en gynekolog. Läkaren under undersökningen kommer att bekräfta eller utesluta överträdelser, vid behov, hänvisa till en annan specialist eller ge vägledning till vissa tester eller undersökningar.

Menstruationens tidiga början uppstår alltid av alla anledningar som måste identifieras och elimineras..

Om ett cykelfel uppstår i tonåren anses detta under de första fem åren som normen. Kroppen genomgår ganska allvarliga förändringar, är helt ombyggd, börjar fungera annorlunda. Under denna period är kränkningar av inte bara menstruationscykeln möjliga utan även andra system och organ misslyckas.

Om orsaken till menstruationens början före schemat är stress eller känslomässig överbelastning, är det värt att ta till sig ett lugnande medel. Detta kan vara en örtpiller "Persen" eller en naturlig lugnande samling. Du kan köpa dessa medel på alla apotek. Om mental stress är i en kritisk fas, kan mer allvarliga mediciner eller specialbehandling krävas..

När orsaken till den tidiga början av menstruationen är en ökning av fysisk aktivitet, måste kroppen ges tid att bygga om. Det är viktigt att införa all belastning gradvis, växla mellan olika typer av aktiviteter. Idrott bör vara under tillsyn av en tränare - han väljer rätt program, utarbetar ett individuellt träningsprogram.

De provocerande störningarna i sjukdomens menstruationscykel och infektion måste behandlas. Diagnosen kan endast ställas av en specialist, baserat på undersökning, testresultat och data från ytterligare studier. Med tanke på dessa faktorer föreskrivs den nödvändiga behandlingen, vars kurs måste slutföras i sin helhet.

Om din period började tidigare än väntat på grund av svält eller en strikt diet, bör du tänka på riktigheten av sådana metoder. Kroppen får lite stress, den saknar den vanliga uppsättningen näringsämnen och spårämnen. Menstruationscykelens misslyckande kan bara vara den första larmklockan - många organ och kroppssystem kan drabbas på grund av undernäring.

Om orsaken till menstruationens tidiga början var en hormonell störning, måste du först bestämma dess orsak.

När du tar hormonellt preventivmedel eller läkemedel som orsakar ett fel i menstruationscykeln, bör du rådfråga din läkare. Han kommer att förskriva ett annat läkemedel eller förklara vad han ska göra i det här fallet..

Ofta är flickorna rädda för att cykeln misslyckats efter det första samlaget, så de tänker omedelbart på det värsta. I själva verket är en sådan kränkning normen, som under de första åren efter den första menstruationen. Sådana förändringar är stress för kroppen, ändrar dess normala funktion. I detta fall är menstruationscykelens fel ett elementärt svar från kroppen.

För tidig menstruation börjar inträffa ibland efter en abort eller missfall. I detta fall återställs cykeln ofta på egen hand. För att förhindra detta bör du konsultera en specialist som kan förskriva medicinering.

Om kränkningen av cykeln upprepades, bör du tänka på din hälsa och livsstil. Det är värt att vidta flera förebyggande åtgärder:

 • att vägra från dåliga vanor;
 • äter ordentligt;
 • besök regelbundet den friska luften;
 • få tillräckligt med sömn;
 • omedelbart, korrekt och till slutet för att behandla alla sjukdomar, inklusive förkylningar.

Fel i menstruationscykeln kan vara en enda händelse, vilket indikerar elementär stress eller åtföljer eventuella förändringar i den vanliga rytmen i livet. Sådana kränkningar kan också indikera allvarliga hälsoproblem. Det är viktigt att regelbundet genomgå en rutinundersökning och inte vara rädd för att kontakta specialister för oroande faktorer.

Menstruationen började en vecka tidigare. orsaker ?

Menstruationen började en vecka tidigare - varje kvinna vet att regelbunden menstruation är en av de viktigaste indikatorerna på hennes hälsa.

I fertil ålder bildar en kvinna sin egen speciella cykel, ibland fungerar det som en klocka, och ibland ger det betydande fel som ger anledning att återigen tänka på hennes hälsa.

Några intressanta fakta

Vilka benämningar som inte kallats av menstruation, i forntida tider kan du hitta namn som "gädda", "skjorta", "regula", "gäster", men i slang av moderna damer kallas de helt enkelt "gärningar", "röd dag", "Semester" osv.

Alla slags fenomen och mystiska fakta tillskrivs menstruation i olika regioner..

Till exempel antas det i vissa länder att en kvinna för närvarande bara drabbas av problem: från hennes beröring kan trädgården dö, maten kommer att försämras och till och med järnet rostar.

Och vissa människor tror att en "i dessa dagar" öppnar en kvinna magiska chakra och hon kan till och med släcka elden, och för detta behöver hon bara gå runt elden tre.

Till viss del beror detta på de speciella hormoner som en kvinnas kropp producerar.

För menstruationscykelns regelbundenhet är flera organ ansvariga, först och främst hypofysen, hjärnan, äggstockarna och livmodern.

Brott mot minst en länk kan leda till allvarliga avvikelser.

Om din period började en vecka tidigare - finns det någon anledning till oro?

En kvinna bör ta sin cykel mycket allvarligt och tydligt veta när menstruationen ska vara. Men mycket ofta finns det fall där frekvensen bryts, och detta kan inte orsaka ångest.

Alla vet att med en försening i menstruationen kan graviditet antas, men vad som är orsaken till att menstruationen före utfallet kommer vi att försöka räkna ut.

Det finns många orsaker till att "saker" kan börja tidigare. För vissa - detta kan vara en fysiologisk funktion, men för många är detta en allvarlig anledning till att gå till läkaren.

Det finns ett antal orsaker som är nästan ofarliga. Detta avser först och främst ett isolerat fall när menstruationen kom en vecka före schemat..

Men om sådana förändringar sker tillräckligt ofta och cykeln är mindre än tre veckor - kan det vara en följd av en farlig sjukdom.

De viktigaste orsakerna till cykelstörningar

Problemet med uppkomsten av menstruation före förfallodagen bör alltid övervägas omfattande. En av de främsta orsakerna till regelbundna störningar är det känslomässiga tillståndet..

 1. Hormonalt systemfel. En sådan avvikelse kan upptäckas först efter att ha genomförts en specialundersökning i kliniken. Huvudsignalerna för en sådan kränkning kommer att vara rikligt med långvarig urladdning med stora koagler, om en inte har hänt tidigare. Mycket ofta inträffar hormonsvikt i tonåren och under klimakteriet hos mogna kvinnor. En annan faktor i hormonell obalans är orala preventivmedel.
 2. Infektionssjukdomar. Om dina perioder kommer för tidigt och åtföljs av svår smärta i buken och ryggen, har infektionen troligen sett sig i kroppen. Varje infektion i kroppen kan orsaka cykelförändringar. Det kan vara en förkylning, en sexuellt överförd sjukdom som uppnås genom oskyddat samlag, sjukdomar i bäckenorganen och andra sjukdomar.
 3. Påfrestning. När en person är under stress eller upplever konstant nervspänning, har hans nervsystem en expanderande effekt på blodkärlen, medan livmoderns aktivitet ökar och det finns alla förutsättningar för frigöring av endometrium. Detta kan orsaka blödning. Som regel, när orsaken ligger i nervsystemets misslyckande, kommer utskrivningen att åtföljas av ett antal andra symtom. Exempelvis tårfullhet, aggression, illamående, irritabilitet etc..
 4. En kraftig klimatförändring. Om du har ändrat klimatzonen, och i vissa fall till och med bara ett ställe att bo, ska du vara beredd att dina "röda dagar" kan komma några dagar före prognosdatumet. Så snart din kropp vänjer sig vid nya levnadsvillkor kommer cykeln att återgå till sin tidigare kurs.
 5. Diet. Stränga dieter och en kraftig viktförändring i valfri riktning kan också förändra den vanliga menstruationsförloppet. Därför bör du noga övervaka din kost, och om du beslutar att snabbt gå ner i vikt - ta hjälp av en professionell nutritionist.

Vi tittade på orsakerna till menstruationssvikt som är vanligast i dag..

Beroende på kroppens egenskaper kan kränkningar orsaka intensiv fysisk aktivitet, dåliga vanor, användning av vissa droger, kränkningar av den intrauterina enhetens position och mycket mer.

Lär dig att höra din kropp! Och gör inte i något fall självmedicinering. Varje kränkning i cykeln är ett tillfälle att besöka en läkare och ta hand om det viktigaste - din hälsa!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vitlök i gynekologi

Många gynekologiska problem kan botas med vitlök, eftersom denna växt har antiseptiska, antivirala, bakteriedödande, antimikrobiella, immunmodulerande och svampdödande egenskaper. Hur man botar candidiasis genom denna krydda smaksättning beskrivs i detalj i artikeln....

Varför magra menstruationer är bruna, normala och patologiska

Menstruella oregelbundenheter som förekommer hos kvinnor förekommer ibland av ett antal naturliga skäl. Men de är ofta tecken på utveckling av gynekologiska sjukdomar eller andra patologier....

Folkläkemedel för att lindra och behandla värmevallningar med klimakteriet

Climax är en naturlig period i en kvinnas liv, som kännetecknas av en gradvis blekning av östrogenproduktionen i äggstockarna. Det är omöjligt att undvika början av klimakteriet, men med hjälp av hormonella läkemedel, diet och medicinalväxter är det möjligt att bekämpa manifestationerna av klimakteriet....