Orsaker till magra menstruationer, varför menstruationen har blivit mycket knapp

Ansvarsfrihet

Hälsan hos en kvinna i fertil ålder kan som regel bestämmas av hur det händer och vad hennes menstruationscykel är. Varje liten avvikelse från den relativa normen kan tolkas både som ett normalt faktum och som ett patologiskt fenomen till följd av kränkningar eller sjukdomar..

Menstruation kännetecknas av många faktorer: av dess regelbundenhet, genom cykelns varaktighet, av själva blodutflödet, av mängden, blödningsintensitet, av utsläppets färg före och efter menstruationen, finns det några smärta under menstruationen, bryr sig kvinnan med premenstruellt syndrom, är det brunt, blodutladdning i mitten av cykeln, etc..

Hur kan man förstå en kvinna, till exempel varför har blivit många månader, orsakerna till denna förändring? Om det här är någon typ av patologi, vad då? Naturligtvis bör en kvinna först och främst leta efter ett svar från sin gynekolog, genom att ha genomgått en omfattande undersökning. I den här artikeln kommer vi att försöka prata om alla möjliga orsaker till magra perioder hos flickor, unga kvinnor och kvinnor under perioden före klimakteriet.

Vad betraktas som normen, vilken patologi?

Många kvinnor tänker inte, uppmärksammar inte, lägger inte stor vikt vid hur menstruationen går, huruvida cykeln är regelbunden och vad är utsläppet i detta fall. Men om en kvinna övervakar sin hälsa, planerar att få ett barn, särskilt om graviditet inte inträffar under lång tid, bör hon veta att karaktären av menstruationsflödet är en ganska viktig indikator på möjliga störningar, sjukdomar och avvikelser i reproduktionsfunktionen.

Normalt bör menstruationen fortsätta enligt följande, varje avvikelse från dessa normer, läkare betraktar som hypomenstruellt syndrom eller menstruationsdysfunktion:

 • menstruationen ska vara antingen något smärtfri eller helt smärtfri
 • bör pågå i minst 3-5 dagar
 • intervallet kan vara normalt inom 21-35 dagar
 • blodvolym anses vara normalt i intervallet 50-150 ml

För att bestämma "normaliteten" i menstruationscykeln, särskilt om en kvinna planerar en graviditet, är det lämpligt att hålla en slags observationsdagbok, skapa en skylt för att registrera datum för menstruationen, cykelns varaktighet, blödningens varaktighet, urladdningens art och du kan också hålla en tabell för att mäta bastemperaturen, som är ett bra sätt att bestämma normen eller avvikelsen i äggstocksfunktionen och hjälper dem som förbereder sig för graviditet.

Hypomenoré i medicinen kallas vanligtvis icke-rikliga perioder, med endast spår av blod eller droppar blod från ljusbrun till mörkbrun, som anses vara en patologi för menstruationsfunktionen. Det enda undantaget är två perioder i en kvinnas liv, när orsakerna till magra perioder är bildandet eller blekning av menstruationscykeln, när ägglossningen sker oregelbundet.

När en tjej börjar menstruation är vanligtvis de första menstruationerna magra, och under året är cykeln gradvis etablerad, normaliserad och bör bli regelbunden om ett år. Under det första året av bildandet av menstruation, liksom med kränkningar av menstruationsfunktionen, kan menstruationen vara:

 • sällsynt är opsomenorrhea, när cykeln är 1,5-2 månader
 • magra - 50 ml. och mindre - hypomenorré
 • förkortad - oligomenorrhea, när menstruationen slutar dag 3
 • inte konstant, men 2-4 gånger / år - spanimenorrhea

Otroliga månatliga perioder betraktas inte som patologi vid en tidpunkt då en kvinna börjar försvinna sin reproduktiva funktion - premenopaus, som är en naturlig åldersrelaterad hormonell omstrukturering och inte anses vara ett tecken på någon sjukdom. Blekning av äggstocksfunktionen börjar hos kvinnor, vanligtvis efter 45 år, men det finns sällsynta fall när detta händer mycket tidigare, cirka 38-40 år.

Hypomenorré i gynekologi delas vanligtvis in i:

 • primärt, när flickan aldrig har haft en normal menstruation
 • sekundärt, när en kvinna alltid hade normal blödning och av vissa skäl blev hennes perioder knapp.

Primärt hypomenstruellt syndrom kan förekomma hos ungdomar med medfödd könsskadepatologi, vilket är ganska sällsynt. När flickor har sina första magra perioder kan orsaken vara underutvecklingen eller onormal utveckling av de kvinnliga könsorganen, och det kan också vara en variant av normen och under flera cykler blir menstruationen normal (se orsakerna till frånvaron av menstruation).

Symtom som kan följa små perioder

Till och med mycket knapp menstruation kan uppstå både smärtfritt och osynligt för en kvinna och med svår smärta. Utöver det faktum att menstruationens varaktighet och intensitet kan förkortas inträffar ofta menstruation ofta efter en försening med uppkomsten av ett uttalat premenstruellt syndrom och åtföljs av ytterligare plågor, såsom:

 • svår smärta i nedre del av buken på grund av spastiska livmodersammandragningar
 • nedre ryggsmärta i bröstet
 • huvudvärk, illamående
 • olika tarmsjukdomar - förstoppning eller diarré

Ibland med hypomenoré hos vissa kvinnor förekommer näsblödningar varje gång. På grund av en minskning av östrogenutsöndring hos kvinnor kan libido och reproduktiv funktion minska.

Om en kvinna i fertil ålder hade en menstruation som ursprungligen var normal och sedan blev dålig är detta en allvarlig anledning till oro och för att fastställa orsaken till menstruationsdysfunktion.

Magra perioder efter förlossningen

Mycket ofta har kvinnor knappa perioder efter förlossningen, om mamman av någon anledning inte ammar barnet. Sedan börjar menstruationen efter 6-8 veckor, och ofta kan de fysiologiskt vara antingen rikliga eller oregelbundna, och den första menstruationen efter förlossningen kan vara i form av brun urladdning. Efter graviditet och förlossning har kroppen inte tid att återuppbyggas och den hormonella bakgrunden normaliseras gradvis under flera menstruationscykler.

Ibland hos vissa kvinnor, även med amning, är återställningen av menstruationscykeln möjlig, särskilt när barnet fortsätter med kompletterande livsmedel. Prolactin, som ansvarar för amning, produceras inte, detta leder till ägglossning och uppträdande av menstruation hos kvinnor. Utseendet på knappa menstruationer efter födseln under flera cykler är en variant av normen, men om den blir permanent är detta anledning till oro, eftersom det kan indikera en förvärring av kroniska gynekologiska sjukdomar eller vara en konsekvens av andra störningar i kroppen.

Efter curettage

Eventuell intrauterin intervention - abort (komplikationer), diagnostisk curettage, avlägsnande av polyper osv. Kan vara orsaken till dåliga menstruationer. Eftersom en sådan intervention bryter mot den hormonella balansen och leder till underlägsenhet i endometrium. Om, utöver oegentligheter i menstruationscykeln, en obehaglig lukt, smärta och feber uppträder efter curettage, bör en kvinna omedelbart rådfråga en läkare, eftersom orsaken kan vara en inflammatorisk process på grund av misslyckad kirurgisk manipulation, ofullständigt avlägsnande av membranen och en möjlig infektiös och inflammatorisk process efter abort eller diagnostisk curettage.

De huvudsakliga orsakerna till hypomenoré

Den mest allvarliga och vanligaste patologiska orsaken till utvecklingen av hypomenorré hos kvinnor i reproduktiv ålder är dysfunktion i äggstockarna och hypofysen, som är regulatorer för menstruationsfunktionen. Så till exempel hypofysinsufficiens - Sheehans syndrom kan leda till en fullständig frånvaro av menstruation (amenorré) eller till andra störningar i menstruationsfunktionen.

Ovariell dysfunktion

Olika inflammatoriska processer, hormonella störningar och yttre faktorer kan leda till ovariell dysfunktion.

Olika inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen

Dessa är inflammationer i livmoderhängen - adnescit (salpingoophoritis), ovarieinflammation - oophorit orsakad av olika patogener, STI. De kan uppstå från svår hypotermi, ofta felaktig douching (douching är skada eller nytta), andra infektionssjukdomar som leder till överföring av patogen med blodflöde från andra organ till kvinnliga könsorgan.

 • Psykologisk överarbete, nervös överbelastning, irrationell vila och arbetsregim, fysisk och psykologisk överarbetning.
 • Mini-abort, medicinsk abort, spontan spontanabort, särskilt under den första graviditeten, när skarpa hormonella förändringar inträffar - allt detta provocerar utvecklingen av ihållande ovariell dysfunktion.
 • Könsutveckling, onormal utveckling av livmodern och livmoderhängen.
 • Externa faktorer som att ta vissa mediciner, strålningsskador, klimatförändringar, överdriven exponering för solljus eller missbruk av ett solarium.
 • Felaktigt utvalda orala preventivmedel eller deras långvariga användning bidrar till en försvagning av äggstocksfunktionen (se de negativa effekterna av orala preventivmedel i artikeln om p-piller)
 • Fetma, diabetes, binjurar och sköldkörtelsjukdomar kan orsaka dysfunktion i äggstockarna.

Kvinnlig genital tuberkulos

Mindre vanligt kan orsaken till magra menstruationer vara kvinnlig köns tuberkulos. Denna diagnos ställs, diagnostiseras i vanliga polikliniker och sjukhus mycket sällan, eftersom den endast görs i TB-dispensaries, där det av någon anledning i dag inte finns tillräckligt med kvalificerade TB-läkare, gynekologer, och det finns ingen att ta itu med diagnostik..

Därför diagnostiseras inte en sådan formidabel, allvarlig sjukdom, som kan drabba både flickor från tidig barndom och mogna kvinnor. För genital tuberkulos finns det inga exakta, 100% diagnostiska metoder, detta är en extremt svår att diagnostisera sjukdom, och symtomen kan antingen vara frånvarande eller vara milda, detta är smygligheten hos mycobacterium tuberculosis.

Om tuberkulos i de kvinnliga könsorganen utvecklas hos en flicka i en tidig ålder, kan hon inte utveckla bröstkörtlar (hypomastia), det kan förekomma abnormiteter i utvecklingen av livmodern eller hinder i äggledarna, det kan finnas amenorré - en fullständig frånvaro av menstruation, såväl som menstruation och en oregelbunden menstruationscykel. I framtiden upprättar en sådan kvinna ihållande primär infertilitet. Dessutom är radiografi av lungorna i sådana fall vanligtvis normalt.

Ibland, särskilt efter förlossning eller kirurgiska ingrepp, kan en kvinna utveckla akut övergående tuberkulos i könsorganen, med hög feber och svår förlopp. Det kan också vara trög tuberkulos i könsorganen, med perioder med remission och förvärringar, när en kvinna är sjuk i flera år och inte vet vad som är den verkliga orsaken till sjukdom och infertilitet, medan det kan finnas allmänna symtom som inte skiljer sig från tecken på inflammatoriska processer i livmoderns bilagor:

 • periodisk (i 2-fas) eller konstant subfibril temperatur
 • svaghet, överdriven svettning
 • utseendet på olika allergiska reaktioner
 • psykoterapeutiska störningar - ökad nervositet, minskad koncentration, hysteri
 • minskad aptit
 • kronisk salpingit, salpingoophoritis, dåligt behandlingsbar
 • menstruations oregelbundenheter, frånvaro eller brun utflöde i stället för menstruation, sällsynta menstruationer
 • infertilitet (se orsaker och behandling av infertilitet hos kvinnor)

Livmoders orsaker

Eventuella inflammatoriska sjukdomar i både livmodern och livmoderhängen kan åtföljas av hypomenorré. Förutom inflammatoriska processer påverkar följande faktorer karaktären av menstruation:

 • Ärr i livmodern efter olika gynekologiska operationer - avlägsnande av fibroider, partiellt avlägsnande av livmodern, kejsarsnitt, samt förekomst av vidhäftningar - minskar endometriumområdet, vilket bestämmer mängden blodutflöde under menstruationen.
 • Underlivssvårigheter kan också orsakas av olika diagnostiska intrauterina förfaranden, ofta medicinska aborter.
 • Endometrios, uterus fibroids, livmoders- eller äggstockscancer, livmoderhalscancer och cancerbehandling - strålning och kemoterapi kan påverka menstruationens natur.
 • Användning av hormonella preventivmedel kan också leda till progressiv atrofi av endometrium..

Genetiska funktioner

Mindre blodförlust under menstruation hos vissa kvinnor kan vara en genetisk funktion. Om mamman, moster, mormor, systrar alltid har en liten mängd utskrivning under menstruationen, kan detta anses vara normalt. I sådana fall påverkar inte små perioder oftast graviditeten och sannolikheten för infertilitet.

Hormonella orsaker

Inte bara hormonella preventivmedel, bristen på kvinnliga könshormoner kan vara orsaken till menstruationsdysfunktion, utan andra hormonella störningar kan påverka den kvinnliga kroppen som helhet. Hypomenorré, brist på ägglossning kan också uppstå på grund av följande hormonella störningar eller förändringar:

 • Endokrina sjukdomar, när till exempel halten av sköldkörtelhormoner minskar
 • Diabetes
 • Amning när prolaktinnivåerna stiger

Känslomässiga skäl

En enorm inverkan på tillståndet för hela organismen, immunsystemet, hormonella nivåer, har psykologiska faktorer. Både negativa känslor, stress, starka känslor och alltför våldsamma positiva känslor påverkar hjärnans centrum, vilket har en stimulerande effekt på äggstockarna. Äggstockarna är utformade för att producera hormoner - östrogen och progesteron, som är ansvariga för tillväxten av endometrium. Med svår stress, överdriven spänning kan funktionerna hos dessa centra i hjärnan undertryckas, det finns undertryckning och stimulering av äggstockarna. Minskad eller brist på östrogenproduktion leder till små perioder.

Hypomenorré: varför menstruationen är svag?

För varje kvinna är en vanlig menstruationscykel för det första en indikator på hälsa. Normala månatliga perioder utan avvik inkluderar de som förekommer regelbundet, deras överflöd, natur, intensitet och varaktighet är oförändrade från månad till månad. Men i praktiken är allt lite fel. De flesta kvinnor möter menstruationsproblem.

Varför går menstruationen dåligt? En fråga som oroar nästan varje tredje kvinna.

Varför är magra perioder: möjliga skäl

Om menstruationen är dålig och väldigt lite blod utsöndras, bör orsaken upptäckas. Avvikelser från normen, när mängden blod som släpps per dag är mindre än 50 ml, kan prata om sjukdomar i reproduktionssystemet.

Varje kvinna bör hålla en kalender där man ska markera dagarna, för att markera vilken typ av karaktär och intensitet perioderna går. För att ta reda på det exakta skälet till att menstruationen går dåligt måste du besöka en gynekolog. Dessa indikatorer hjälper läkaren att sluta.

Om menstruationen är knapp (daub), diagnostiserar experter hypomenorré. Det huvudsakliga skälet till sådan menstruation är obalansen i samband med äggstockarna eller hypofysen. Dessa organ är de viktigaste i bildandet och regleringen av den normala menstruationscykeln..

Hypomenorré åtföljs av knappt urladdning, när en kvinna under kritiska dagar tappar otillräckligt med blod. Enkelt uttryckt är volymen mindre än den fysiologiska normen.

Norm - när en kvinna tappar från 50 till 150 ml blod. Svag menstruation kan utlösas av fysiologiska faktorer.

Under hypomenorré ser menstruationen ut som en daub eller droppar blod, som kan vara mörkbrun eller ljus. I framtiden, med sådana magra menstruationer, kan de förkortas i varaktighet eller vara helt frånvarande.

Varför det finns små perioder - skäl:

 • Fel i äggstockarna. Orsaken till dysfunktion kan vara olika inflammatoriska sjukdomar, en funktionsfel i hormonell bakgrund, yttre faktorer. Sjukdomar som oophoritis, salpingo-oophoritis, tuberkulos i könsorganen - dessa sjukdomar anses vara de främsta orsakssjukdomarna som kan orsaka uppkomsten av magra perioder..
 • Ärftlighet. Ibland på genetisk nivå överfördes knappa sekretioner längs födelselinjen. Till exempel om släktingar hade dåliga perioder och detta ansågs inom det normala intervallet utan att påverka befruktningen. I detta fall är detta inte en patologi..
 • Sjukdomar och medfödda patologier i livmodern. Svag urladdning kan också indikera att det finns inflammation i livmodern eller hängorna. Hypomenorré kan också orsaka: vidhäftningar, ärr, hormonella konserveringsmedel, manipulationer i livmoderkaviteten av diagnostisk karaktär. Ibland är orsaken en tumör av en annan typ i hängorna, livmoderhalsen och livmodern.
 • Hormonella förändringar. Fel kan uppstå när man tar preventivmedel eller med brist på vissa könshormoner i kroppen. Men magra månatliga perioder kan också orsaka andra hormonella problem: diabetes under amning (prolaktinnivåer ökar), problem med det endokrina systemet, när sköldkörteln producerar lite nödvändiga hormoner.
 • Psyko-emotionellt tillstånd. Det känslomässiga tillståndet påverkar hela kroppen, inklusive påverkar reproduktionssystemet. Alla positiva och negativa känslor påverkar hjärnan och den överför en signal till äggstockarna, så det kan påverka deras arbete negativt..
 • Andra orsaker: överdriven fysisk ansträngning, förgiftning av kroppen, överarbetande, svält, plötslig viktminskning, anorexi, skador, brist på nödvändiga vitaminer, strålning, effekterna av kemiskt skadliga ämnen, acklimatisering och smittsamma gynekologiska sjukdomar.

Menstruationen är svag: vilken behandling som används

För att förhindra knapp utflöde och inte undra varför menstruationen går dåligt är det nödvändigt att besöka gynekologen i tid. Specialisten kommer att förskriva alla nödvändiga laboratorie- och medicinska undersökningar, prata om förebyggande åtgärder.

Det är osannolikt att du själv kan fastställa orsaken, så det är bättre att inte riskera det. För att besvara frågan varför det finns avvikelser från normen kommer en kvalificerad gynekolog att kunna göra det. Om det behövs kan du behöva hjälp av en endokrinolog.

Glöm inte att du behöver:

 • äter ordentligt;
 • lev ett hälsosamt liv;
 • göra sport;
 • försök att undvika stress.

Du måste besöka en obstetriker-gynekolog minst en gång var sjätte månad för att övervaka kroppens tillstånd, särskilt reproduktionsorganens tillstånd.

Det finns ingen standardbehandling för hypomenoré. Varje kurs sammanställs efter en fullständig dekryptering av resultaten av alla tentamen.

Som regel, om dysfunktionen i könsorganens arbete orsakas av undernäring, ett psyko-emotionellt tillstånd etc., förskrivs vitaminkomplex tillsammans med hormonella medel och läkemedel med antimikrobiella egenskaper..

När menstruationen går lite ger en god effekt i behandlingen av smala utsöndringar med läkemedel som är homeopatiska.

Ibland manifesterar en kvinna:

 • depression, stress;
 • slöhet, apati;
 • frigiditet.

I denna situation läggs förutom terapiförloppet till sessioner med ett besök hos en psykoterapeut.

Symtom på magert urladdning

Gynekologer konstaterar att många kvinnor är intresserade av frågan om varför menstruationen är svag. Och är det värt att oroa sig om de går smärtfritt och inte orsakar obehag?

Naturligtvis, om en liten urladdning inträffar under puberteten, när cykeln bara formas, är detta normen. Efter leverans och under mjölkproduktion kan menstruationen försvaga, men besöka fortfarande en läkare och se till att allt är normalt, det är nödvändigt.

Men om en kvinna har mycket få sekret - bara ett par droppar - är det en oroande klocka! Det kan också vara en försening i menstruationen och deras varaktighet kommer att reduceras.

Vid magra perioder kan sådana obehagliga symptom uppstå

 • migrän;
 • huvudvärk;
 • svår menstruationssmärta;
 • förekomsten av smärta som är ovanligt vid menstruation under denna period;
 • livmoderkontraktion;
 • smärta i korsryggen;
 • problem att andas
 • diarre;
 • allmän sjukdom, dåsighet och svaghet;
 • blod från näsan under kritiska dagar.

Om du har åtminstone ett av symtomen bör du söka medicinsk hjälp..

Normalt är menstruationsflödets varaktighet från 3 dagar. Om menstruationen går lite och mycket knapp, måste du definitivt ta reda på orsaken till detta tillstånd.

Om menstruationen blir svag för första gången, är kanske flickan gravid. En daub indikerar implantation eller ett hot om misslyckande. I vissa fall kan svaga perioder indikera en ektopisk graviditet..

När det frigörs lite blod och mer än en cykel upprepas kan en sådan situation bara tala om ett fel i reproduktionssystemet.

Kära kvinnor, lek inte med hälsa. Om du märker några avvikelser, ta dig tid och besöka din läkare för att se till att allt är bra. Och om ett problem upptäcks så att det kan åtgärdas i tid.

Små perioder - oroa dig eller inte?

I en flicka eller kvinnas liv åtminstone en gång, men det fanns problem med menstruation, då det var mycket lite urladdning under denna period. Och detta talar inte alltid om hälsoproblem. Men magra perioder (eller hypomenorré) är alltid ett tillfälle att besöka en gynekolog igen.

Det är strängt förbjudet att självmedicinera och inte gå till läkaren, eftersom ibland allvarliga sjukdomar kan vara orsakerna till magra perioder, särskilt bruna. Men panikera inte i förväg! Lär dig mer om arga perioder - vad det är, varför det händer, vad man ska göra.

Hypomenorré eller magra perioder: vad är det?

Om en kvinna är helt frisk observeras en cyklisk menstruationsrytm och det är mycket lätt att avgöra när hon kommer. Normalt bör urladdningsfärgen vara mörkröd, utan stora koagler och föroreningar. I genomsnitt är blodförlusten cirka 50-150 ml, men detta beror direkt på de enskilda egenskaperna hos kvinnlig kropp.

Menstruation betraktas som liten om mängden förlorat blod är mindre än två matskedar. Ganska ofta åtföljs detta fenomen av en minskning av menstruationstiden till 1-2 dagar. Denna avvikelse inom medicinen kallas hypomenorré..

Mycket ofta är knappt urladdning det första tecknet på klimakteriet, men det finns fall då detta är den fysiologiska normen vid puberteten hos flickor. Men samtidigt finns det ett stort antal orsaker till att det finns magra perioder, som bara en gynekolog hjälper till att fastställa, eftersom det är omöjligt att göra det själv.

Hur ser de magra månatliga perioderna ut?

Mager menstruation kan ha ett helt normalt utseende och kommer inte att åtföljas av några obehagliga upplevelser. Vid utvecklingen av patologi kan olika obehagliga tecken förekomma, som inte kan ignoreras.

Orsaker till mager menstruation

Om urladdningen är ganska knapp, men har en normal färg och kommer enligt schemat, medan det inte finns några klagomål om hälsotillståndet, kan detta fenomen anses vara normalt, därför krävs ingen specialbehandling.

I de fall då menstruationen är knapp och andra obehagliga symtom uppträder kan detta betraktas som ett tecken på en sjukdom. Beroende på tidpunkten för utsöndring av utsöndringar och deras färg, kan olika sjukdomar utvecklas i den kvinnliga kroppen.

De främsta orsakerna som provocerar dåliga månatliga perioder är:

 • Sköldkörtelens patologi. Järn producerar tyroxin, vilket bidrar till syntesen av kvinnliga hormoner. Om det finns en kränkning av hennes arbete, börjar en kränkning av ägglossningscykeln hos kvinnor, otillräcklig endometrium ökar och hypomenorré utvecklas.
 • Tunnhet eller fetma. Lipidskiktet är direkt involverat i syntesen av östrogener. I närvaro av överskott av kroppsvikt sker produktion av ett stort antal hormoner. I händelse av att flickan är väldigt tunn är det brist på östrogen. Det finns en risk för en fullständig upphörande av menstruationen på grund av långvarig fasta eller anorexi.
 • Brist på vitaminer, anemi. Med en brist på vitamin-mineralämnen i kroppen börjar en gradvis hämning av hormonproduktionen. Vid svår hemoglobinbrist observeras en kränkning av rätt metabolisk process. Detta leder till magra perioder, uppkomsten av smärtsamma upplevelser, infertilitet utvecklas..
 • Livmodersresektion, avvikelse i livmoderns struktur. I de fall då detta organ har en oregelbunden eller underordnad struktur är menstruationen störd eller helt frånvarande.
 • Skador på endometriet, som kan uppstå efter förlossning, gynekologisk kirurgi eller curettage. Som ett resultat av instrumentella effekter direkt på livmoderens innerväggar utvecklas underlägsenhet i endometriet. Det slutar bara växa, vilket gör menstruationen knapp.

Ofta finns det fall då små menstruationer blir det första tecknet på att leva i en miljö med ogynnsam ekologi och psykologisk besvär.

Smala perioder med bruna skäl

Olika skäl kan utlösa uppkomsten av mager menstruation av brun färg, som beror på följande faktorer:

 • ålder;
 • förekomsten av smittsamma processer i bäckenorganen;
 • arten av sexuell aktivitet;
 • historia av gynekologisk kirurgi;
 • graviditet.

Bruna perioder i en liten mängd kan orsakas av följande skäl:

 • I gynekologi betraktas magra månatliga perioder som har en brun nyans som visas före en fullständig menstruation som ett symptom på progesteronbrist. Som ett resultat av hormonbrist inträffar för tidig avstötning av livmoderslimhinnan. Mager perioder är endometrium, vilket orsakar brun urladdning.
 • Under klimakteriet indikerar menstruationen av en brun färg att äggstockarna utrotas.
 • Under pubertetsperioden har flickor svag urladdning, som kan ha en ljusbrun nyans och anses vara normal. Menstruationen är fullt etablerad under det första året..
 • Med adenomyos verkar perioder ljusbruna i färgen, som flyter till blödning.
 • Dålig menstruation, varefter tung menstruation börjar, kan vara resultatet av misslyckad implantering av ägg. Mycket ofta misstänker kvinnor inte ens att de nyligen var gravida. Detta fenomen kan uppstå vid hormonell obalans..
 • Utseendet på knappa sekretioner under graviditetsperioden antyder att det finns progesteronbrist eller ett hot om missfall.
 • En annan orsak till knappt urladdning under menstruationen är en STD (gonorrhea, trichomoniasis, ureaplasmosis). Om inte bara liten urladdning, utan också en känsla som drar nedre buken, är det nödvändigt att passera en smet för att bestämma patogenen.

Utseendet på extraordinär menstruation, där brun utflöde visas, kan vara ett tecken på salpingit, endometrit, en livmoderhalscancer tumör. Det är därför det är nödvändigt att genast söka hjälp hos en gynekolog och se till att genomgå en rutinundersökning.

Video: i vilka fall magra perioder kräver uppmärksamhet

Magra perioder under graviditet

Graviditet uppstår om befruktningen inträffar efter äggets mognad under den andra halvan av menstruationscykeln. Under mognad produceras den maximala mängden kvinnliga könshormoner, östrogener, i äggstockarna. De är också ansvariga för beredningen av livmodern för mottagandet av fosterägget, tillväxten av slemhinnan, där det ska konsolideras och utvecklas.

Efter befruktningen minskar östrogennivån, ett annat hormon, progesteron, som bevarar slemhinnans struktur och förhindrar dess avstötning, börjar produceras. Därför är menstruationen inte normal under graviditeten.

I vissa fall förefaller fortfarande magra perioder, vilket vilseleder kvinnan. Hon kanske inte är medveten om sin graviditet. Det finns flera förklaringar till detta..

 • Otillräcklig produktion av progesteron på grund av kroppens fysiologiska egenskaper. I detta fall avvisas slemhinnan delvis. Det finns en risk att fostret avvisas samtidigt, graviditeten avslutas i början. Om en kvinna har en liten månadsperiod, det finns flera månader i rad, och graviditet inte inträffar, bör hon konsultera en läkare och göra ett progesterontest. En snabb justering av nivån kommer att hjälpa till att upprätthålla nästa graviditet.
 • Ektopisk graviditet. Som ett resultat av underutvecklingen av endometrium eller patologier är fostret inte fixerat i själva livmodern utan i rören. Samtidigt har en kvinna knappa perioder på grund av avstötning av ett underutvecklat slemhinnor.
 • Avvikelser i fostrets utveckling, vilket gör det omöjligt för dess normala infästning, kan orsaka delvis avstötning av endometrium tillsammans med fosterets ägg, uppkomsten av knapp menstruation. Om en kvinna omedelbart tar ett test och konsulterar en läkare, är det i detta skede ibland möjligt att upprätthålla en graviditet.
 • Överdriven produktion av androgener (manliga könshormoner) i en kvinnas kropp leder också till abort, uppkomsten av magra perioder.
 • Befruktning av 2 ägg på en gång. Om detta händer, men ett av embryona avvisas på grund av dålig fixering i livmodern eller utvecklingspatologin, uppträder också liten spotting.

Uppmärksamhet! Menstruation under graviditet är inte normen. Oftast indikerar detta ett hot om avbrott. Därför bör du inte lämna ett sådant tecken utan uppmärksamhet. Du måste omedelbart informera din läkare om förekomsten av sådana sekretioner. Om de intensifieras uppträder smärta i korsryggen, då måste du ringa ambulans, eftersom detta är ett missfall, kan farlig blödning i livmodern uppstå.

Dåliga menstruationer efter förlossningen, under amning

Under de första två veckorna efter födseln kan det förekomma knapp spotting. Livmodern rensas från resterna av morkakan och blodproppar som bildas vid vaskulär skada. Å andra sidan kan den magra långvariga utflödet av blod som dök upp två veckor efter födelsen indikera förekomsten av en inflammatorisk process, skada på livmodern och infektion.

Om en kvinna ammar, kommer menstruationen normalt i slutet av amningen. Utseendet på knappa menstruationer under amning kan vara ett resultat av pågående hormonella förändringar, gradvis återställande av menstruationscykeln.

En annan orsak till uppkomsten av knapp menstruation kan vara en stark spänning som en kvinna lidit under förlossningen, upplevelser under amning.

Undersökning och behandling under små perioder

Om en kvinnas menstruation är onormal, det finns avvikelser, inklusive utflödesvolymen, är en obligatorisk undersökning nödvändig för att fastställa orsaken. Dåliga menstruationer kan indikera allvarliga patologier i kroppen, vilket kan leda till infertilitet eller oförmåga att uthärda barnet under graviditeten. I vissa fall är små perioder ett symptom på cancer i livmodern och äggstockarna..

Viktig! Ofta i de tidiga stadierna är tecken på cancer lik de symtom som är karakteristiska för ovariell dysfunktion. Därför är tidig undersökning och upptäckt av maligna processer av stor betydelse.

Med tanke på kvinnans ålder, karaktären av menstruationscykeln, förekomsten av sidesymtom, föreskriver läkaren en undersökning vid behov:

 • Ett blod- och smutsprov görs för att upptäcka inflammatoriska processer, fastställa vilken typ av infektion som påverkar könsorganen.
 • En kolposkopisk undersökning utförs, så att du kan se polypper, endometriala tillväxter.
 • Ta ett blodprov för hormoner.
 • Ultraljud och computertomografimetoder gör det möjligt för dig att undersöka tillståndet i vävnaderna i livmodern, äggstockarna, bäckenorganen, upptäcka områden med hyperplasi, bildandet av tumörer.

I vissa fall krävs ingen behandling (till exempel om små perioder inträffar under puberteten eller under amning). Om en kvinna inte har allvarliga patologier räcker det att etablera en diet, ändra sin livsstil, ta vitaminer, lugnande medel, så att hennes menstruation återgår till det normala. En speciell massage föreskrivs, aromaterapi för att lindra nervös stress, förbättra livmoderns blodtillförsel. Varma fotbad en vecka före menstruationen hjälper till att stärka menstruationen.

Vid hormonella störningar förskrivs läkemedel för att återställa kvoten av hormoner. Antibiotika, antiinflammatoriska, svampdödande medel används om infektioner upptäcks..

För att normalisera menstruationen i frånvaro av patologier måste du vara oftare i frisk luft, röra dig mer, sluta röka och bli mindre nervös. Mer positivt i livet och allt kommer att gå bra. Lycka till!

Lean menses

Orsaker till mager menstruation

Mager menstruation kan vara normen, eller det kan vara ett av symptomen på en farlig sjukdom. Naturligtvis kommer du inte att kunna ta reda på situationen själv, du behöver ett professionellt utseende. Om du plötsligt har mindre menstruation och mindre blod släpps, gå till en akutmöte hos en gynekolog. Och vi kommer att berätta vad magra månatliga orsaker kan ha.

Kronisk endometrit

Inflammation av livmoderslimhinna. Ofta beror på långvarig närvaro av IUD, på grund av abort och andra kirurgiska ingrepp i livmodern. Ett infektionsmedel introduceras inuti kaviteten. Den akuta perioden manifesteras vanligtvis av feber och bäckensmärta, om den inte behandlas går sjukdomen in i den kroniska fasen, och dess diagnos kan vara svår. Tecken kan inkludera små bruna perioder och / eller intermenstruell blödning.

För en noggrann diagnos är det nödvändigt att ta material från livmoderkaviteten för histologisk analys. Pipelbiopsi rekommenderas - när man inte expanderar livmoderhalsen och utan bedövning, sätts ett tunt flexibelt rör med en diameter på 3 mm in i livmoderhålet, med hjälp av vilket materialet tas för histologi. I vissa fall föredrar läkare emellertid hysteroskopi med vakuumsugning eller curettage i livmoderhålan. Denna procedur kräver smärtlindring. Vid bekräftelse av diagnosen endometritis utförs antibiotikabehandling. Läkaren väljer läkemedlen internt.

Hormonell preventivmedel

Dåliga menstruationer av brun färg uppträder ofta med det installerade intrauterina hormonsystemet Mirena. Samtidigt kan menstruationen inte bara bli mycket kort och inte riklig utan också helt stoppa. Detta beror på spiralens hormonella effekter - dess speciella sammansättning förhindrar endometriet från att växa, vilket innebär att dess lossning inte inträffar, och om den gör det, är mängden blodförlust mycket liten.

Mycket magra perioder kan skyddas med moderna, låga doser orala preventivmedel. Anledningen till måttliga sekretioner är densamma som när man använder en hormonell IUD.

Om detta är din situation - oroa dig inte, det här är den absoluta normen. Och kraftiga blödningar tvärtom gynnar inte kroppen.

Premenopause

Ofta uppträder knappt urladdning istället för menstruation under perioden före förlossning (menopaus). För tidig menopaus kan uppstå vid 35 år, därför, med detta symptom, bör en kvinna konsultera en gynekolog, särskilt om graviditet planeras.

För att avgöra om detta är premenopaus eller inte, kommer blodprovet för FSH att hjälpa. Om han är mycket avviken från normen - kan diagnosen bekräftas. Man bör komma ihåg att göra en analys på FSH bara är vettigt utanför orala preventivmedel.

Graviditet

Dåliga menstruationer, mer exakt vad som tas för dem, händer ofta under graviditeten. Om din nästa menstruation började med en försening, var gles, finns det andra tecken på graviditet (till exempel illamående på morgonen), och viktigast av allt är att du har oskyddat sex eller är rädd för att den preventivmedel som används kan misslyckas - gör ett graviditetstest hemma.

Om det visar sig att anledningen verkligen är i detta, men utskrivningen är redan över, och du mår bra - troligen hände inget fruktansvärt med barnet och du kan, om du vill, behålla graviditeten. Men naturligtvis krävs ett besök hos läkaren och ultraljud i livmodern.

Andra orsaker

Om du har obetydliga perioder kan behandling krävas inte bara av en gynekolog utan också av en endokrinolog, eftersom orsakerna kan vara störningar i sköldkörteln, till exempel.

Inte alltid måttligt tungt eller inte alls tung menstruation är ett symptom på sjukdomen. Hos vissa kvinnor återuppbyggs kroppen på detta sätt. Efter ett tag kan menstruationens natur förändras igen. Och med normala resultat av analyser och undersökningar, oroa dig inte.

Små menstruation: ska jag träffa en läkare?

Det vanligaste misstaget hos kvinnor i fertil ålder är en likgiltig inställning till menstruation. Damar brukar inte uppmärksamma menstruationens art om de anländer i tid och cykeln är mer eller mindre regelbunden. Inte alla kvinnor vet att det är värt att noggrant övervaka inte bara menstruationsblödningens varaktighet och dess frekvens, det är också nödvändigt att uppmärksamma urladdningens art.

Men hur får du reda på om dina perioder är normala eller kanske de har blivit knappa? För att göra detta måste du först veta lite om normerna.

Norm eller avvikelse - vi förstår

Som regel börjar en kvinna övervaka sin menstruationscykel från det ögonblick hon börjar sexuell aktivitet. Men ledsen som det kan vara, många vackra vuxna damer vet inte ens hur länge deras cykel är, och ännu mer följer inte karaktären av menstruationsflödet, vilket är ett mycket stort misstag. Det finns en viss norm som avgör hur menstruationen ska fortsätta. I händelse av något onormalt diagnostiserar läkaren en menstruationsdysfunktion.

Så, normal månad:

 • smärtfritt eller något smärtsamt;
 • varar i 3-5 dagar;
 • intervallet mellan menstruationen är från 21 till 35 dagar;
 • urladdningsvolymen inte överstiger 150 ml.

Det är nödvändigt att noggrant övervaka varje menstruation, registrera startdatum, cykelns varaktighet, hur många dagar det blödde och vilken typ av utsläpp. Ganska ofta börjar kvinnor kontrollera sin menstruation så noggrant bara när de inte kan bli gravid ett barn, även om idealt sett är alla kvinnor helt enkelt skyldiga att övervaka sin hälsa för att förhindra att någon gynekologisk sjukdom utvecklas.

Det är värt att tänka på knappa perioder (hypomenoria) om menstruationsflödet är litet och har en färg från ljusbrun till mörkbrun - detta indikerar en kränkning av menstruationsfunktionen.

Om orsaken till den magra månaden beror på åldersrelaterade förändringar (bildningen eller blekningen av cykeln), bör detta inte orsaka oro, eftersom ägglossningens regelbundenhet under dessa perioder störs, vilket i sin tur kan leda till magra månader.

Processen att etablera en regelbunden menstruationscykel hos flickor tar vanligtvis ungefär ett år, vid denna tidpunkt kan menstruationen vara knapp, sällsynt, inte konstant, förkortad.

Under klimakteriet är magra perioder inte heller en avvikelse. Som regel börjar denna period i kvinnors liv ungefär 45 år, men det finns fall av en tidigare början av klimakteriet.

Även om de små perioderna i ditt fall beror på en av de två orsakerna som beskrivs ovan är det helt enkelt nödvändigt att informera gynekologen om detta i alla fall.

Symtom på Hypomenoria

Gynekologer delar upp denna sjukdom i primär och sekundär hypomenoria. I det första fallet hade kvinnan aldrig normala perioder, och i det andra - perioderna blev knapp med tiden.

Som regel kan sjukdomen inte vara asymptomatisk och bli obemärkt av en kvinna, men det finns undantag från någon regel.

Vid knapp menstruation blir urladdningen bruna droppar eller spår av blod. Samtidigt kan menstruationens varaktighet förbli densamma eller minska.

Dålig menstruation och deras försening kan provocera utseende av illamående, huvudvärk, smärta i ländryggen, orsaka en matsmältningsstörning, en känsla av täthet i bröstet.

Menstruationen i sig kan vara smärtfri. Ibland upplever kvinnor med hypomenoria näsblödningar under menstruationen.

Som regel minskas östrogenutsöndring hos kvinnor med knapp menstruation, som en följd av detta lider reproduktionsfunktionen och libido reduceras avsevärt.

Såsom nämnts tidigare är magra perioder under cykelbildningen och förfallet inte patologiska, men om tecken på hypomenorier observeras hos kvinnor i fertil ålder, bör du vara mycket försiktig med din kropp, eftersom sådana avvikelser indikerar allvarliga kränkningar av reproduktions- eller andra kroppssystem..

Vad är orsakerna till magra menstruationer

För att ge ett exakt svar på varför menstruationen plötsligt blev knapp, kan inte en enda läkare utföra en grundlig undersökning av patienten. Först av allt är det nödvändigt att fastställa den primära eller sekundära är hypomenoria i detta specifika fall. Om menstruationen är knapp från början av bildandet av cykeln, kan det vara värt att misstänka medfödda patologier i utvecklingen av könsorganen hos flickan. För närvarande finns primär hypomenori alltmer hos flickor med mycket låg vikt..

Sekundär hypomenoria kan orsakas av många faktorer, låt oss stanna vid några av dem.

1. Den vanligaste och vanligaste orsaken till magra perioder hos kvinnor i fertil ålder är dysfunktion i äggstockarna och hypofysen, som är ansvariga för den normala menstruationsförloppet och menstruationscykelns regelbundenhet.

Orsaker till ovariell dysfunktion:

 • inflammatoriska processer i könsorganen (inflammation i hängorna, äggstockarna);
 • stress, överarbete, emotionell obalans, brist på sömn, irrationellt arbetssätt och vila;
 • abort eller missfall särskilt under den första graviditeten;
 • avvikelser i utvecklingen av könsorgan;
 • diabetes, sköldkörtelsjukdom.

Externa faktorer kan också påverka äggstocksfunktionen, till exempel klimatförändringar eller ta felaktigt utvalda preventivmedel.

2. Ofta ligger orsaken till magra perioder i livmodersjukdomar. Förutom inflammatoriska processer kan ärr på livmodern från gynekologiska operationer, endometrios, livmoderfibrom, livmoderhalscancer, underlägsenhet i endometriumet osv. Påverka menstruationsflödets natur..

3. Mått menstruationsflöde kan bero på genetik. Om nära släktingar på kvinnlig sida har menstruationen alltid varit knapp, är detta troligtvis inte en avvikelse utan ett genetiskt drag. I sådana situationer kan vanliga menstruationer i regel inte orsaka infertilitet och påverka graviditeten..

4. Hormonella avvikelser är ett annat skäl till utvecklingen av hypomenorier. Brist på kvinnliga könshormoner, orala preventivmedel, endokrina sjukdomar och till och med amning kan alla leda till magra perioder.

5. Glöm inte påverkan av den psykologiska faktorn på en kvinnas kropp som helhet. Negativa känslomässiga upplevelser, stressade situationer, alltför våldsamma positiva känslor påverkar funktionen hos hjärnans centrum som stimulerar äggstockarna. När äggstocksfunktionen undertrycks minskar progesteronproduktionen, vilket leder till magra perioder.

Förutom ovanstående skäl kan hypomenoria utvecklas till följd av anemi, plötslig viktminskning, anorexi, en förändring i klimat och livsstil på grund av brist på vitaminer och mineraler eller på grund av arbete i farliga industrier.

Därför är det nödvändigt att genomgå en grundlig undersökning för att ta reda på vad som ledde till förarmning av menstruationen.

Diagnostik

Identifiera den exakta orsaken till hypomenoria och utvärdera hur farlig denna sjukdom är för en kvinna som bara en läkare kan. Som regel, för att ta reda på orsakerna, måste en kvinna berätta så mycket som möjligt om när de små perioderna började, och vad som kunde ha orsakat detta, om det fanns andra sjukdomar och så vidare..

Då gör läkaren en fullständig gynekologisk undersökning, tar tester för cytologi, kultur på bakterier. Det är också nödvändigt att ta hormontester, genomgå en ultraljudsundersökning av äggstockarna och livmodern, PCR-diagnostik för förekomst av könsinfektioner. Efter att ha fått resultaten av testerna kan läkaren noggrant fastställa orsaken till de magra perioderna och föreskriva lämplig behandling som krävs i ett visst fall.

Behandling av mager menstruation

Naturligtvis kommer behandlingen helt att bero på resultaten av undersökningen. Så avbrott i cykeln på grund av undernäring och för aktiv livsstil behandlas genom att normalisera näring och sätta rätt system.

Det är möjligt att läkaren kommer att förskriva antiinflammatoriska läkemedel, vitaminkomplex, hormonella läkemedel - allt beror på orsakerna som påverkade förarmningen av menstruationen. Ofta kräver kvinnor fysioterapeutisk eller psykoterapeutisk behandling..

Av stor betydelse vid behandling av hypomenoria ges aromterapi, färgterapi och akupressur. Låt oss titta närmare på var och en av dessa behandlingar för mager menstruation..

Så aromaterapi hjälper till i behandlingen av många sjukdomar och hypomenoria är inget undantag. Inandning aromer av enbär och marjoram hjälper till att frisätta hormoner. En god effekt uppnås med hjälp av fotbad med tillsats av aromatiska oljor. Det rekommenderas att sänka fötterna i vattnet, vars temperatur är 35 grader, och sedan gradvis höja temperaturen på vattnet till 44-45 grader. Att utföra proceduren är värt det, minst 20 minuter om dagen. Det rekommenderas att börja värma upp benen en vecka före menstruationen.

Färgterapi är ett annat sätt att bekämpa hypomenoria. Det har visat sig att gul hjälper till att förbättra blodcirkulationen. Genom att äta produkterna från denna blomma och föredra gula nyanser när du väljer kläder kan du alltså förbättra ditt tillstånd avsevärt.

Akupressur - behandling av sjukdomar genom att påverka vissa punkter i människokroppen. För att upprätta en menstruationscykel är det nödvändigt att massera punkten som ligger i mitten av stortåspetsen. Massering utförs i cirkulära rörelser i 5 minuter flera gånger om dagen..

Det finns flera metoder som rekommenderas av traditionell medicin för behandling av mager menstruation:

 • ett avkok av morötter hjälper mycket i kampen mot sjukdomen, använd ett avkok av 2 msk. matskedar 4-5 gånger om dagen;
 • 2-3 msk. matskedar nypressad aloe juice rekommenderas att tas oralt 2-3 gånger om dagen;
 • ett annat bevisat botemedel är ananasjuice, drick 3-4 matskedar vardera. 2 gånger om dagen;
 • Oraffinerat palmsocker med sesamfrön är mycket effektivt vid denna sjukdom. Denna blandning tas 1-2 msk. 2-3 gånger om dagen.

Medicinal verbena, johannesört, oregano, herdsväska, malör, doftande rue - infusionerna av alla dessa örter används för att behandla små perioder. Dessutom rekommenderas kvinnor med hypomenoria att äta färsk lök och vitlök..

Under bildningen, utrotning av menstruationscykeln, eller vid amning, krävs vanligtvis inte behandling.

Naturligtvis händer det att traditionell medicin gör underverk och hjälper till att hantera ganska allvarliga sjukdomar. Innan en oberoende behandling påbörjas rekommenderas emellertid en undersökning och samråd med en gynekolog om användningen av vissa örter.

Förebyggande åtgärder för att förebygga sjukdomen

För att problemet med knappa menstruationer inte återgår till ditt liv efter behandlingen är det nödvändigt att utföra förebyggande.

Gå mer i luften, träna, men arbeta inte över, undvik stress, överdriven fysisk och psykisk stress. Titta på din vikt, ge upp utmattande dieter och fasta.

Tja, och naturligtvis är det värt att vara särskilt uppmärksam på menstruationen för att inte missa några avvikelser. Vid de första oroande symtomen, dålig hälsa under menstruationen, måste du söka hjälp hos en gynekolog. Endast snabb diagnos och korrekt behandling hjälper dig att etablera menstruation och undvika eventuella komplikationer..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att ta ett biokemiskt blodprov för menstruation

Är det möjligt före menstruationDet händer också att bloddonation för en god gärning bör ske några dagar innan menstruationen. Om donationen inte kan skjutas upp måste du naturligtvis gå till läkekontoret....

Symtom och komplikationer vid endometrios efter klimakteriet

Endometrios är en sjukdom som diagnostiseras främst hos kvinnor i reproduktiv ålder. Men det händer att endometrios med klimakteriet återkommer eller upptäcks för första gången....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....