Vad man ska göra med svår smärta under menstruationen?

Klimax

De säger att i kvinnliga åkommor - smärtsam förlossning och menstruation - är förfäder Eva skylden. Guidade henne att klaga den förbjudna frukten och till och med slå ut Adam för en gudomlig handling! Det är därför, som historien vittnar, beordrade skaparen hela kvinnliga könet inte bara att föda i smärta, utan också att förlora blod varje månad med smärta.

Detta är naturligtvis frågan varför hela det svagare könet blåses bort bara för Evas synd. Men på ett eller annat sätt uppstår problemet med smärtsamma perioder innan en familj på tio kvinnor nästan från början av menstruationen.

Orsaker till smärta under menstruationen

Om vi ​​distraherar från den bibliska handlingen kan orsakerna till smärta under menstruationen vara flera.
En av dem är bristen på B-vitaminer, kalcium och magnesium i kroppen. En annan, vanligare hos mogna kvinnor, är förekomsten av fibrom, fibroider eller endometrios..

Dessutom provoserar olika inflammatoriska processer i bäckenet, liksom könsinfektioner, smärta under menstruationen.

I de fall där smärtkällan inte är förknippad med allvarlig skada på reproduktionsorganen och infektionssjukdomar, kan fysiologiskt obehag under menstruationen reduceras avsevärt med hjälp av traditionella smärtstillande medel eller med hjälp av folkläkemedel.

Folkläkemedel mot smärta under menstruationen

Bland recept från folkrättsmedel för att bli av med smärta under menstruationen är det vanligaste te på medicinska örter, avkok av kamomill och oregano, samt en infusion av den så kallade röda borsten. Detta är en så traditionell ”kvinnlig” ört som används av gamla läkare i byar för att behandla tunga och smärtsamma perioder. Dessutom, i sådana fall, efter en viss diet och några trevliga skönhet i maten hjälper också till att uppnå målet och hantera smärta under menstruationen..

Örtte mot menstruationssmärta

Om den månatliga naturliga processen för rengöring av reproduktionsorganen går med smärta, är det första du behöver göra att tabuka kaffe. Tja, eller åtminstone minska konsumtionen avsevärt, speciellt några dagar innan menstruationen börjar.

Det vore trevligt att börja dricka te i förväg från en blandning av medicinska örter - kamomill, salvia, johannesört och mynta. Sådant te har både kramplösande, smärtstillande och lugnande egenskaper. För en behaglig smak kan du dricka örtte med citron och honung - det är dags att skämma bort dig, även med sådana bagateller.

Klassiskt svart te mot menstruationssmärta

Ett utmärkt beprövat botemedel under smärtsamma perioder - svart starkt nybryggt te, sött till cloying och mycket varmt. Det är bättre att dricka det liggande i sängen, efter att ha anslutit en varm värmedyna till nedre del av buken.

Choklad mot smärta under menstruationen

Oförklarlig egenskap för att lindra spastisk smärta under menstruationen har mörk choklad. Även om det finns en rimlig förklaring: att äta choklad åtföljs av en ökning av nivån av hormoner av lycka - endorfiner. Så de ger en smärtstillande effekt. Ät därför choklad under menstruationen, så mycket du vill, - idag kan du inte ge en jävla midja.

Och i allmänhet lyckas vissa människor på chokladdieter gå ner till fem till sex kilo vikt!

Bananer mot menstruationssmärta

En bra kramplöshet har visat sig vara en banan. Så i förväg till dina perioder, fylla i kluster av tropiska frukter och förstör dem eftertänksamt och med nöje, ligga i sängen och empati med hjälten i din favorit-tv-serie.

Förresten, en banan kan doppas i bitter choklad upplöst i ett vattenbad eller i honung - mängden endorfiner i blodet kommer definitivt att överträffa.

Cognac mot smärta under menstruationen

Bli bara inte involverad i det här verktyget! Överdriva det - och det blir ännu värre om en baksmälla också dras in i en smärtsam period. Experter säger att 50-70 gram konjak är tillräckligt för att eliminera obehag i nedre del av buken med menstruation.

Men hacka det på näsan att det är bättre att inte ens få konjak ur baren om du använder krampläkemedel eller lugnande medel eller smärtstillande medel.

Andra effektiva sätt att hantera smärta under menstruationen

Mycket ofta uppstår smärtsamma perioder hos dem som rör sig lite. Inte alla tränar som fitnessinstruktörer, någon i bokföringsavdelningen bygger!

I viss mån kan du minska risken för smärtsamma perioder, genom att göra tio till femton minuter om dagen åtminstone som fysisk träning.

Varför magvärk - de främsta orsakerna och vad man ska göra om magsmärtor saknar

Buksmärta är ett symptom som bara vid första anblicken kanske inte verkar viktigt. I själva verket kan dessa sensationer signalera början eller förloppet av allvarliga inflammatoriska processer, vars orsak i vissa fall är en infektion.

I den här artikeln kommer vi att överväga de huvudsakliga orsakerna, tillhörande symtom, metoder för att diagnostisera och behandla buksmärta, samt när du behöver söka medicinsk hjälp.

Varför gör ont i magen? De viktigaste orsakerna och relaterade symtom

1. Dålig näring

Dålig näring är förmodligen den vanligaste orsaken till buksmärta. Låt oss dock förstå vad som är gömt under denna term:

 • Oregelbundet livsmedelsintag, d.v.s. med långa intervaller;
 • Användningen av mat som är tung för magen - mycket fet, stekt, salt, kryddig;
 • Användning av produkter som är lite användbara och skadliga för kroppen, som inkluderar ett stort antal livsmedelstillsatser (konserveringsmedel, färgämnen, etc.);
 • Strikt diet - när en person äter bara en viss produkt under många dagar, eller inte äter något alls, men bara dricker vatten. Vanligtvis är det rättvisa könet synd i jakten på en smal figur, särskilt före strandsäsongen.

Symtom som kan uppstå vid dålig näring:

 • Allvarlighetsgrad;
 • Kolik
 • Rezi.

2. Matförgiftning

Matförgiftning, särskilt fisk, svamp, alkohol, som till och med kan vara dödlig.

Symtom på matförgiftning

 • Akut magsmärta;
 • Illamående, kräkningar;
 • Svaghet, uppdelning;
 • Ökning i kroppstemperatur till höga nivåer;
 • Diarre.

3. Flatulens

Flatulens är processen för överdriven ansamling av gaser i tarmen. Det vanligaste skälet är användningen av vissa produkter som bidrar till ökad gasbildning - baljväxter, kål, rädisa, rädisor, lök, svamp, druvor, mejeriprodukter, kolsyrade drycker, öl och andra. Bland andra skäl kan man ta ut luft - intag av luft under intag och sjukdomar i matsmältningssystemet.

Symtom på flatulens

 • Tyngd i buken med periodiska krampande skärvärk;
 • Förstorad buk med en känsla av fullhet samt ljudet av att koka inuti;
 • Frekvent bäckning, halsbränna;
 • Illamående, sur smak i munnen;
 • Utsläpp av en riklig mängd gaser i miljön.

4. Gastrit

Gastrit är en inflammatorisk sjukdom i magslimhinnan, vilket leder till en kränkning av matens normala smältbarhet. De viktigaste orsakerna är näring av dålig kvalitet under lång tid, infektioner (särskilt Helicobacter pylori-bakterier), dysbios, hypovitaminos, stress, samt att ta mediciner och andra läkemedel som irriterar eller skadar magslemhinnan..

Symtom på gastrisk

 • Känsla av överbelastning, tyngd i övre buken efter att ha ätit;
 • Smärta i övre buken, som vanligtvis försvinner efter att ha tagit höljesmedel;
 • Halsbränna, anfall av illamående, bäckning, luftväxt;
 • Plack på tungan är gråvit eller gulaktig;
 • Dålig andedräkt.

5. Gallblåsasjukdom

Kolecystit är en inflammatorisk sjukdom i gallblåsan, kännetecknad av trånga buksmärta på höger sida under en förändring i kroppsposition. Utvecklingen av sjukdomen inträffar huvudsakligen mot blockering av gallvägarna, vars orsak i de flesta fall är gallstenssjukdom (kolelitiasis) och gallvägsdiskinesi..

Gallstensjukdom (kolelitiasis) är en sjukdom som kännetecknas av bildandet av fasta avlagringar i gallblåsan, som med tiden blir så kallade stenarna. Dessa formationer stör den normala utflödet av gallan, vilket leder till inflammation i gallblåsan och akut smärta i höger hypokondrium.

Biliary dyskinesi är ett patologiskt tillstånd där rörligheten hos dessa kanaler försämras / försvagas.

De främsta orsakerna till alla tre sjukdomarna är dålig näring, infektioner, metaboliska störningar, en stillasittande livsstil, fetma, hormonella störningar, hypotermi, stress.

symtom

 • Krampande smärta i höger hypokondrium och epigastrisk region i buken, särskilt när en person ändrar sin kroppsposition, vilket ger till höger axel, axelblad och nacke;
 • Hjärtklappning (takykardi) på bakgrund av grund andning;
 • Brott mot avföringen efter att ha ätit tung mat i magen;
 • Illamående, svaghet, uppblåsthet;
 • Ökad kroppstemperatur kan observeras..

6. Pankreatit

Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln, kännetecknad av akuta krampsmärta i höger eller vänster hypokondrium, som sträcker sig till rygg eller axelblad. Tillståndet är förknippat med ett brott mot utströmningen av enzymer i körtlarna i tolvfingertarmen för vidare bearbetning av livsmedel. Samtidigt börjar dessa enzymer att skada själva körtlarna och orsaka allvarlig smärta. Andra symtom inkluderar illamående, kräkningar, lågt eller högt blodtryck, muntorrhet, andnöd.

De främsta orsakerna är stenar i gallvägen, infektion, stress, alkoholism, undernäring, allergier, sjukdomar i matsmältningsorganet och hjärt-kärlsystemet..

7. tarmsjukdom

Tarmen är en fortsättning på matsmältningskanalen - lokaliserad omedelbart efter magen. Inkluderar - tunntarmen och tjocktarmen. De vanligaste tarmsjukdomarna är:

Enterit - en inflammatorisk sjukdom i tunntarmen;

Kolit är en inflammatorisk sjukdom i tjocktarmen;

Irriterande tarmsyndrom (IBS) - en funktionell störning i tarmen utan uppenbar anledning.

Tarminfluensa är en infektiös och inflammatorisk tarmsjukdom orsakad av penetrering av rotavirusinfektion i kroppen, och i sällsynta fall, av adenovirus eller Norfolk-virus.

De huvudsakliga orsakerna till ovanstående sjukdomar är infektioner, strukturella patologier, förgiftning, missbruk av narkotika, dålig näring, stress, psykiska störningar och sjukdomar i andra organ i mag-tarmkanalen..

symtom

 • Smärta i nedre del av buken av en tråkig, värkande, krampande natur, som intensifieras med skakning eller fysisk ansträngning på kroppen;
 • Avföringsstörning i form av växlande diarré med förstoppning;
 • Rumlande i buken och uppblåsthet;
 • Förhöjd och hög kroppstemperatur;
 • Tyngd i magen;
 • Plack på tungan;
 • Vid tarminfluensa uppträder en kittling eller ont i halsen i början, varefter tarmstörningar bildas.

8. Sjukdomar i urinvägarna

Urinsystemet består av njurar, urinblåsan och urinröret (urinröret).

Sjukdomarna som oftast förekommer i dessa organ:

Jade är en inflammatorisk njursjukdom som kännetecknas av nedsatt urinbildning och destruktiva förändringar i vävnaderna i detta organ.

Urolithiasis (urolithiasis) är en sjukdom som kännetecknas av bildandet av stenar i njurarna, vilket leder till brott mot det normala utflödet av urin från dem. Smärtsamma upplevelser dyker upp i ögonblicket när stenarna kommer in i njurkanalerna och täpper dem. Smärta kan stråla (ge) i ryggen, sidan och ljumsken från den drabbade njuren.

Cystit är en inflammatorisk sjukdom i urinblåsan som kännetecknas av smärta i nedre del av magen och smärtsam urinering.

Prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln hos män, kännetecknad av dess ökning i storlek, vilket orsakar klämning av urinröret, och följaktligen en kränkning av det normala utflödet av urin. Om det inte behandlas kan det leda till utveckling av prostatadenom, dvs. kommer att förvandlas till en prostatatumör med dess patologiska spridning.

De främsta orsakerna till sjukdomar i urinvägarna är infektioner, stress, hypotermi, dålig näring, förgiftning av kroppen, alkoholism, endokrina systemstörningar.

symtom

 • Smärta i nedre buken värkande, skärande och spastisk i naturen, vilket ofta intensifieras med urinering. Ibland ges smärta till korsryggen;
 • Ökad lust att urinera;
 • En minskning av mängden urin som utsöndras, samt en förändring i dess färg;
 • Svaghet, ökad trötthet;
 • Svullnad i ansiktet, benen och andra delar av kroppen;
 • Högt och högt blodtryck, frossa;
 • Höjd eller minskad kroppstemperatur;
 • Blek och torr hud, ibland torr mun och en konstant känsla av törst;
 • Illamående.

9. Menstruation

Menstruation (månad) - ett speciellt tillstånd i den kvinnliga kroppen, kännetecknad av dess rensning och åtföljs av blödning från slidan.

symtom

 • Ritningssmärta i nedre del av buken;
 • Smärta i nedre rygg;
 • Apati i kombination med ökad irritabilitet;
 • Svaghet, trötthet.

10. Sjukdomar och tillstånd med akut lokal smärta

Akut magsmärta, där du definitivt måste konsultera en läkare:

Appendicit är en inflammation i bilagan, som är en process av cecum på grund av dess blockering och överdriven ansamling av vätska. Symtom - en kraftig skarp smärta i naveln, som gradvis rör sig till den nedre delen på höger sida av buken, samt en ökning av kroppstemperatur, illamående, kräkningar.

En förvärring av magsår är en akut smärta lokaliserad i den epigastriska zonen, d.v.s. i solen plexus. Symtom - utstrålande smärta i ryggen och mitten av buken, samt vindbildning, illamående, kräkningar.

Förvärring av pankreatit är en akut smärta som utvecklas efter att ha konsumerat låg kvalitet, kryddig, stekt, fet mat och alkohol. Lokalisering - höger eller vänster hypokondrium, vilket kan ge rygg, axelblad, bröst.

Ovanstående sjukdomar kan orsaka sådan smärta som leder till smärtchock och i vissa fall patientens död.

Vad man ska göra med buksmärta?

Om du har buksmärta, gör följande:

1. Lossa ett bälte på byxorna, fria från trånga kläder som pressar magen.

2. Ta en position som är bekväm för kroppen där smärtans intensitet kommer att vara så låg som möjligt.

3. Om du inte har ätit eller druckit på länge är det dags.

4. Om smärtan orsakas av gastrit kan du ta höljesmedel - ett avkok av linfrön, ett avkok av havre eller gröt från havre, Almagel, Fosfalugel.

5. För svår akut smärta kan du ta ett narkosläkemedel - Nurofen, Nimesil eller antispasmodics - No-shpa, Ranitidin, Drotaverin.

6. Med ökad gasbildning kan du ta prokinetika - Motilium, Tserukal.

7. Med illamående och flatulens, illamående, förgiftning kan du ta adsorbenter - "Aktivt kol", "Enterosgel", "Polysorb".

8. Om smärtan och tyngden i buken uppträdde efter överätande eller ätande tung mat, förskrivs enzympreparat - Pancreatin, Mezim, Festal.

När man ska se en läkare?

Självklart är förekomsten av smärta i buken en signal om kroppen att något är fel med det. Men det finns situationer, till exempel uppblåsthet efter konsumtion av kål, när symtomen passerar tillräckligt snabbt, och det finns andra situationer där du definitivt måste ringa en läkare:

 • Smärta, där det är omöjligt att röra sig;
 • Smärtan försvinner inte ens efter att ha tagit smärtstillande medel;
 • Kräkningar åtföljs av frisläppande av kräkningar, liknande kaffegrut, eller blodstrimmor finns i dem, vilket kan indikera inre blödningar;
 • Med tarmrörelser finns blod i avföringen;
 • Smärtsyndromet förvärras bara;
 • Smärtan hos kvinnor i nedre del av buken slutar inte ens efter menstruationens slut;
 • Hög kroppstemperatur försvinner inte inom 3-5 dagar;
 • Om huden och sklen blir gulaktiga.

Lika artiklar mer från författaren

Första hjälpen för pankreatit - vad man ska göra, vad man ska behandla

Muskelsmärta - orsaker och behandling

Bröstsmärta - orsaker, symtom, behandling

Enterokolit - symtom och behandling

Hur man behandlar cirros - en lista med rekommendationer och beprövade läkemedel 2018

Kost nr 4v (tabell nr 4c): kost för tarmsjukdomar under återhämtningsperioden

Irriterande tarmsyndrom (IBS) - symtom, orsaker, behandling, kost

Kost nr 4b (tabell nr 4b): kost för tarmsjukdomar under förbättringsperioden

Kost nummer 5p (tabell nummer 5p) - näring för pankreatit

6 KOMMENTARER

Skriv varför det gör ont hos barn

I flera år nu har jag räddats av Safiston smärtstillande medel.

Detta kombinationsläkemedel består av paracetamol och diklofenak, så dessa smärtstillande medel lindrar omedelbart smärta, temperatur, inflammation, omedelbart på 15-20 minuter.

Tidigare använde jag dem bara med svåra menstruationsvärk, men inte för länge sedan fick jag reda på glädjen vid osteokondros och krossade intervertebrala skivor som ett resultat, smärtan var outhärdlig, dessa smärtstillande medel räddade mycket, handlingen av en tablett, när de klemmades med en stark inflammatorisk process någonstans 5-6 timmar, detta är ett rekord bland smärtstillande medel.

Men det finns ett mycket starkt minus, om de tas under lång tid, kan njurarna misslyckas, och det kommer att bli problem med magen, som jag stött på. Men jag hade egentligen inget val, i nästan tre veckor fick jag en förvärring av osteokondros på mina ben, medan vi var bestämda med en diagnos, medan behandlingen började.

Naturligtvis är det bättre att inte ta några piller alls, men när du inte somnar av smärta kan du inte röra dig och du bestämmer dig för att inte ta ett sådant steg

Med svår uppblåsthet, fruktansvärda smärta i buken, som om att pressa allt från insidan och inte vet hur du kan hjälpa dig själv. uppblåsthet, simetikon med fänkål, plus apotek carminative te köpte regelbundet.

Hej, än en gång böjde jag från buksmärta under kritiska dagar, bestämde jag mig för att titta på Internet med de kraftfullaste smärtstillande medel i sådana fall. Den fruktansvärda smärtan som smärtar sprider sig från nedre del av buken till bröstet, illamående, yrsel, svaghet, mycket tung blödning, allt detta plågar mig hela mitt liv och är oroande i två dagar. Jag börjar skaka av skräck när jag förstår att det kommer att falla på mina arbetsdagar. Och den här gången, tack och lov, jag var hemma, men barnet var sjukt och gick inte i trädgården, det var nödvändigt att ta itu med det. Och den andra dagen av plågan snubblade jag på internet om recensioner av Safiston. Jag kom knappast till apoteket, för två av Nises tabletter, tagna på morgonen, hjälpte inte alls. Jag kom och drack två tabletter. Instruktionerna säger att hela åtgärden sker på en timme. Och jag är chockad över att vara ärlig. Min mage slutade att skada, mitt huvud slutade snurra, jag känner mig inte sjuk, jag kan gå normalt och inte krulla halvböjd, blödningen är mycket mindre. Jag vill säga att jag har en dos på 200. Att döma efter recensioner och smärtor att jag hade två tabletter, detta är en 400 dos. Det finns 400 tabletter. Och om det behövs måste du dricka en, om du behöver två. Den totala dosen per dag är 800. I allmänhet, om det fortsätter så här, kommer jag att vara den lyckligaste personen. Detta är ett fruktansvärt problem och varje månad och med skräck förstår du att det före menopausen böjs varje månad under mycket lång tid. Även om någon har stillasittande arbete kan du fortfarande uthärda det på något sätt. Och då med yrsel, sådan smärta, illamående och svaghet är det mycket svårt. Jag har arbete på mina fötter. För mig är detta tragedin i hela mitt liv. Safiston har biverkningar och en av dem är magproblem som kan uppstå, så det måste tas med läkemedel som Omeprazole eller Omez för att skydda magen. Det är tillrådligt på morgonen på mager en timme före måltiderna, om du vet att du idag tar Safiston. Om du behöver dricka snabbt kan du dricka tillsammans. I allmänhet dricker omeprazol en gång på morgonen på tom mage. Jag drack inte omeprazol, allt är bra. Jag hoppas att min recension hjälpte någon. Vem verkligen lider, försök. Särskilt värt ett öre

Som ett resultat fick jag irriterande tarmsyndrom IBS. Och jag led i två år, då vände jag mig bara till specialister, därför råder jag alla att inte tveka. Nu, med en förvärring, dricker jag mebeverin 3 gånger om dagen och droppar Gastroguttal 2 gånger om dagen. Gastroguttal är en infusion av örter (malör, valerian, belladonna, mynta). Jag släpper dem bara i te och dricker, det lugnar magen.

Orsakerna till magsjukdom kan vara mycket olika. Du måste förstå när du kan dricka ett piller och allt kommer att försvinna, och när du snabbt måste ringa en ambulans innan det är för sent.

Orsaker till svår smärta under menstruationen. Hur man lindrar villkoret

Normala perioder kommer regelbundet och varar i 3-5 dagar. Dessa dagar blir en kvinna snabbt trött, känner sig dålig. Men detta orsakar inte för mycket obehag, inte stör det vanliga sättet att leva. Vissa känner emellertid svår buksmärta. Ibland är hon så olycklig att en kvinna tvingas överge alla angelägenheter, stanna hemma, dricka smärtstillande medel. Sådan smärta under menstruationen är ett tecken på patologi. Orsaken kan vara sjukdomar och hormonella störningar. Det är omöjligt att tolera och hoppas att sjukdomen kommer att passera av sig själv. Vi måste gå till läkaren.

När smärta under menstruationen betraktas som en patologi

Livmoderslimhinnan (endometrium) uppdateras regelbundet, vilket resulterar i att menstruationen uppträder. Avlägsnande av dött epitel från livmodern utförs genom att minska dess muskler. I detta fall inträffar komprimering av nervändarna och vaskulär kompression, vilket orsakar uppkomsten av smärtsamma känslor i nedre del av buken. Smärta ges till korsbenet och korsryggen. Vanligtvis dyker de upp före menstruationen och de första två dagarna efter deras ankomst.

Smärtsam menstruation (dysmenorrhea) är en patologi. Förutom smärta i nedre del av magen och ryggen, finns det samtidigt åkommor med olika svårighetsgrad. Om kvinnans cykel är regelbunden är arten av hennes perioder normal, försvinner de obehagliga symptomen snabbt utan att orsaka henne mycket smärta. Allvarliga fall kräver allvarlig behandling.

Typer av dysmenorré

Det finns två typer av dysmenorré:

 1. Primär (funktionell), inte associerad med någon sjukdom. Vanligtvis blir menstruationen smärtsam 1,5-2 år efter början av puberteten, när cykeln normaliseras, ägglossning uppstår regelbundet. Ofta försvagas smärta under menstruationen betydligt efter den första födelsen.
 2. Sekundär (förvärvad) associerad med patologiska förändringar i könsorganen och olika sjukdomar. Det förekommer oftast hos kvinnor äldre än 30 år. Vanligtvis åtföljd av vegetativa-vaskulära störningar (yrsel, överdriven svettning och andra), såväl som takykardi och hjärtrytm.

Om under årens lopp intensiteten av smärta under menstruationen förblir konstant, kallas sådan dysmenorré kompenserad. Om smärtan under menstruationen blir starkare varje år kallas den dekompenserad.

Grader av dysmenorré

Det finns fyra grader av dysmenorré, kännetecknas av smärtintensiteten.

0 grader. Mild buksmärta, ingen smärtmedicinering krävs.

1 grad. Smärtan är måttlig, ganska acceptabel. Naturliga samtidiga symtom är mild depression, huvudvärk och irritation i matsmältningen. Sjukdomen kan elimineras fullständigt genom att ta ett bedövningsmedel.

2 grader. Smärta under menstruationen är allvarlig, åtföljt av symtom som illamående, yrsel, frossa, allmän svaghet, migrän, irritabilitet. Sjukdomarnas längd ökar. Smärtstillande medel och lugnande medel hjälper dig att må bättre.

3 grader. Svår buksmärta uppträder hos en kvinna 2-3 dagar före menstruationens början och fortsätter tills den slutar. I detta fall stiger temperaturen, huvudet är mycket ömt (innan kräkningar), takykardi och smärta i hjärtat uppstår. Besvimning kan förekomma. Kvinnan är helt inoperativ. Det är inte möjligt att förbättra tillståndet på konventionella sätt.

Tillägg: Smärta under menstruationen kan variera i karaktär (krampa, dra, värka, sy), ge till korsryggen, höfter.

Orsaker till smärtsam menstruation

Funktionell smärta under menstruationen kan uppstå som ett resultat av livmoderens patologiska placering, bildning av vidhäftningar och ärr efter en abort, ökad känslighet hos kvinnans kropp för förändringar som inträffar i den, emotionell excitabilitet. Ärftlighet spelar en viktig roll. Förekomsten av smärta kan provocera vitaminbrist och brist på magnesium och kalcium i kroppen. En stillasittande livsstil är också orsaken till progressiv dysmenorré. Bidrar till förekomsten av smärta under menstruationen och en faktor som hormonella störningar i kroppen. Överskott hormon prostaglandin orsakar ökade sammandragningar av livmodern, minskning av blodkärlen.

Utseendet på primär dysmenoré underlättas genom användning av en intrauterin enhet. Sekundär dysmenorré kan förekomma som ett resultat av patologier såsom endometrios, livmoderfibroider, ektopisk graviditet och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Svår smärta under menstruationen uppstår på grund av bildandet av polypper och cyster i livmodern.

Video: Vad är orsakerna till smärtsamma perioder

Hur man minskar smärta under menstruationen

Om smärtan är måttlig, cykeln är regelbunden, den månatliga är normal i volym och varaktighet, då med vissa tekniker kan du lindra smärtan.

Rekommendation: För svår smärta rekommenderas att besöka en läkare och se till att det inte finns några asymptomatiska sjukdomar. I vissa fall kanske kroniska inflammatoriska sjukdomar och till och med tumörer inte uppenbarar sig. Smärtsymtom kan vara det enda tecknet på problem.

Om en kvinna efter en gynekologisk undersökning inte har avslöjat några sjukdomar, kan hemma lindras på följande sätt:

 1. Massera magmusklerna i riktning moturs, vilket hjälper till att lindra spänningen i dem och underlätta kramper. Det är också bra att göra ländryggmassage.
 2. Ta en varm dusch, som hjälper till att slappna av muskler, utvidga blodkärlen.
 3. Ligg på din sida med benen pressade mot magen (embryon utgör).
 4. Ta ingen shpu för att eliminera livmodersspasm, ketonal eller ibuprofen (har en stark smärtstillande effekt), valerian (som ett lugnande medel).
 5. Gör lätta fysiska övningar (lutningar, rotation av kroppen). Bra hjälp för smärta under menstruationsyoga.
 6. Applicera kompresser med havssalt på nedre del av buken under menstruationen. Före och efter menstruationen är det bra att ta avkopplande korta (15-20 minuter) bad med tillsats av sådant salt.
 7. Drick lugnande kamomill och pepparmintte (tillsätt 1-2 tsk. Honung till 1 kopp te). Det är användbart att ta infusion av persilja, vild jordgubbe.
 8. Om det inte finns någon allergi kan du gnida eterisk olja i huden i sakralregionen och nedre del av buken. Förfarandet utförs 2 gånger om dagen 2 dagar före menstruation och de första 2-3 dagarna efter deras start. Det hjälper till att lindra svår smärta under menstruationen, en blandning som innehåller 50 ml johannesörtolja, 5 droppar ryllik och salviaolja.
 9. För smärta och kraftig blödning i nedre del av buken ska is appliceras i 15 minuter (ovanpå kläder, lägg den i en påse).

Simning rekommenderas. Under simning slappnar musklerna av och nervspänningen lindras. Endorfiner (de så kallade glädjehormonerna, bedövningsämnen) produceras intensivt i kroppen.

Video: Övningar mot smärta under menstruationen

När man ska träffa en läkare

Uppenbara tecken på allvarliga patologier är oftast svår smärta, som varar länge (mer än 2 dagar). Dessutom är smärtan så stark att kvinnan tvingas lägga undan alla sina saker och stanna hemma. Buksmärta åtföljs av diarré, illamående och kräkningar. Yrsel, huvudvärk, sömnadsmärta i buken kan vara tecken på överdriven blodförlust och anemi.

Svår kramp i buken inträffar vid ektopisk graviditet. I det här fallet behöver kvinnan en nödsituation.

När smärtstillande medel och nospa inte hjälper, smärta och volym utsöndringar intensifieras, är en läkarkonsultation absolut nödvändig. Om svår smärta dök upp under menstruationen plötsligt mot bakgrund av en cykelstörning, viktminskning, kan detta vara ett tecken på en tumör. En gynekolog måste undersökas snarast.

Läkemedel som ordinerats för dysmenoré

Menstruationssmärta drabbar 90% av kvinnorna i åldrarna 18 till 35 år. Sådana smärtor är ofta intensiva, så att snabb administration av ett effektivt smärtstillande medel hjälper patienter att återställa deras rytm och helt eliminera menstruationssmärta..

Dialrapid är ett snabbverkande smärtstillande medel som eliminerar smärta i vilken intensitet som helst. Kaliumbikarbonat fungerar som en pH-buffert, vilket ger läkemedlet fullständig upplösning i vatten och skapar därefter en mikromiljö runt den aktiva substansen - diklofenak-kalium. Det är denna mikromiljö som främjar accelererad absorption och hjälper läkemedlet att absorberas helt av kroppen. Den uttalade effekten av dialrapid visas under de första 5 minuterna efter applicering. Pulvret absorberas av kroppen nästan lika snabbt som injektion och har, till skillnad från tablett motsvarigheter, en hög toppkoncentration i plasma 1.

För att eliminera patologisk smärta under menstruationen föreskriver läkaren icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel tillsammans med kramplösande läkemedel. De kan undertrycka produktionen av prostaglandiner och därmed minska livmoderkontraktiliteten..

Orala preventivmedel används ofta för att behandla dysmenoré - hormonella lågdosläkemedel som förhindrar bildandet av ett överskott av prostaglandiner. Örtbaserade beredningar baserade på fytoöstrogener som hjälper till att förbättra hormonhalterna, liksom icke-hormonella homeopatiska medel (menalgin) används också. Gradvis ansamlas i kroppen, de hjälper till att reglera menstruationscykeln, minskar smärta och förbättrar nervsystemets tillstånd.

Komplexa preparat som innehåller vitaminer, kalcium, järn, magnesium såväl som växt extrakt (till exempel tidsfaktor) föreskrivs. Det rekommenderas att börja ta mediciner i förväg innan menstruationen börjar. Sedan, när de börjar samlas den nödvändiga dosen i kroppen, är läkemedlet mer effektivt.

Fysioterapimetoder som UHF och elektrofores hjälper till att minska smärta under menstruationen. I detta fall utförs förfarandet i förväg. Innan menstruationen börjar appliceras speciella lösningar på magen (novokain, natriumbromid) och exponering för ultraljud eller elektriska pulser utförs. Det värms upp och anestesi.

Förebyggande av dysmenorré

För att menstruationen ska vara mindre smärtsam rekommenderas det att sluta dricka alkohol på kritiska dagar, undvika stress, inte bli förkylt, gå mer, göra yoga. Det är nödvändigt att begränsa användningen av socker i dag, produkter som orsakar uppblåsthet. Det är bra att äta choklad som stimulerar produktionen av endorfiner, såväl som livsmedel som innehåller kalcium och magnesium.

Video: Menstruation yogakurser

1. Det finns kontraindikationer. Det är nödvändigt att bekanta dig med instruktionerna eller rådgöra med en specialist.

Menstruationssmärta - hur man kan bli av med dem

Menstruationskramper är smärtsamma upplevelser av varierande intensitet. Dessutom indikerar smärta på kritiska dagar inte alltid någon patologi. Mycket ofta är måttlig smärta under menstruationen förknippad med en naturlig sammandragning av livmodermusklerna. Men om obehaget är så starkt att det bryter mot det vanliga sättet att leva, är det bättre att undersökas av en gynekolog för att ta reda på dess orsak.

Menstruationssmärta - normal eller patologisk

Smärtsam menstruation anses inte vara en patologi om de inte är förknippade med någon sjukdom. Mycket ofta gör ont i magen under kritiska dagar under de första två åren efter den första menstruationens början. Under denna tid normaliseras cykeln och vanligtvis försvinner smärtan. Oftast försvinner smärta under menstruationen efter den första födelsen på grund av de förändringar som har skett i den kvinnliga kroppen.

Men om smärtan under menstruationen är mycket stark och förvärrar kvinnans allmänna tillstånd avsevärt, betraktas detta som en patologi. Orsakerna är olika störningar i reproduktionssystemets organ. Och de bör diagnostiseras för att bota den underliggande sjukdomen och som ett resultat bli av med smärta under menstruationen.

Symtom på smärta

Arten av smärta under menstruationen kan vara annorlunda: dra, brista eller krampa. Vid akut smärta, som tydligt anses vara patologisk, kan yrsel, kräkningar och diarré dessutom uppstå. I svåra fall observeras besvämning.

Primära menstruationsvärk som inte är patologiska uppträder vanligtvis vid början av den första menstruationen. Ibland kan de dyka upp under de första ett och ett halvt åren efter uppkomsten. Enligt statistik observeras smärta oftare hos flickor i asthenisk kropp med liten kroppsvikt.

Smärta känner sig i regel cirka 12 timmar före menstruationens början. Gradvis kan styrken öka och förblir på samma nivå i upp till 2 dagar. Efter detta avtar smärtan och i slutet av menstruationen försvinner helt.

Typer av menstruationsvärk

Menstruationssmärta i enlighet med medicinsk terminologi kallas "dysmenorrhea".

Klassificera smärtsam menstruation enligt följande:

 • Primär eller funktionell dysmenorré. Det är inte förknippat med någon sjukdom och har fysiologiska orsaker. Smärta kan försvinna på grund av förändringar i flickans kropp när hon blir äldre.
 • Sekundär eller förvärvad dysmenorré. Det är förknippat med olika patologier i organen i det reproduktiva systemet eller sjukdomar i andra organ och system. Som regel förekommer denna typ av smärtsam menstruation hos kvinnor äldre än 30 år..

Dessutom klassificeras smärta efter styrkan i deras manifestation i enlighet med tidsperioden:

Om smärtorna bibehåller sin intensitet på samma nivå kallas dysmenorré kompenserad.

Om smärtan intensifieras varje år kallas dysmenorré dekompenserad.

Enligt intensiteten i manifestationen av smärta, skiljer sig 4 grader av dysmenorré:

 • Med noll grad uppstår subtil mild smärta i buken, för att ta bort som du inte behöver ta smärtstillande medel.
 • I den första graden observeras måttlig men acceptabel smärta. De kan åtföljas av mild depression och huvudvärk. Ibland uppstår en matsmältningsstörning. Detta smärtsyndrom lindras lätt av smärtstillande medel..
 • I den andra graden inträffar svår menstruationssmärta. Mycket ofta åtföljs av illamående och yrsel. Mot bakgrund av ett försämrat tillstånd kan allmän svaghet och irritabilitet uppstå. Sjukdomen kan kvarstå under lång tid. Med smärtstillande medel och lugnande medel kan du förbättra ditt välbefinnande avsevärt..
 • Med den tredje graden inträffar mycket svår smärta. Som regel känner de sig redan 2-3 dagar före menstruationens början, kvarstår med varierande intensitet till slutet av menstruationen. Mot denna bakgrund kan kroppstemperaturen stiga och allvarlig huvudvärk uppstår, vilket kan orsaka kräkningar och takykardi. Under denna period blir kvinnan obearbetbar. Det är inte möjligt att förbättra tillståndet med konventionella smärtstillande medel..

Orsaker till smärta under menstruationen

Orsakerna till smärta under menstruationen kan vara mycket olika. För att ta reda på vad som orsakade smärtsyndromet är det nödvändigt att genomgå en undersökning på en medicinsk institution. Om den fysiologiska karaktären av smärtan bekräftas kommer läkaren att ge kvinnan rekommendationer som minskar intensiteten hos smärtsyndromet. Om smärtan orsakas av patologiska processer förskrivs undersökning och behandling..

Primär dysmenorré

Primär dysmenorré är en följd av olika psykologiska och fysiologiska störningar.

Tilldela de viktigaste grupperna av skäl till dess utveckling:

 • Mekanisk. Smärta orsakas av svårigheter i utflödet av menstruationsblod på grund av olika avvikelser i livmodern.
 • Endokrin. Smärta provocerar en kränkning av syntesen av prostaglandiner, vilket leder till smärtsamma sammandragningar av livmodern.
 • Konstitutionell. Smärtsyndrom är förknippat med dålig utveckling av muskelstrukturer..
 • Neuropsychogenic. Obehag utvecklas på grund av en minskning av tröskeln för känslighet..

Sekundär dysmenorré

Sekundär dysmenorré utvecklas mot bakgrund av olika sjukdomar. Som regel diagnostiseras en sådan patologi hos kvinnor i åldern 25-35 år..

Följande patologier anses vara de främsta orsakerna till smärta under menstruationen:

 • endometrios I detta fall uppträder dragsmärta och inflammatoriska processer kan utvecklas i bäckenområdet.
 • Myom. Patologi är förknippat med uppkomsten av en godartad tumör i livmoderns muskelskikt. Mycket ofta orsakas denna sjukdom av användning av kombinerade orala preventivmedel. Ibland är orsaken till livmodervibrer ofta födsel.
 • Inflammatoriska sjukdomar. De vanligaste orsakerna till smärta under menstruationen är salpingit och endometrit. Oskyddat sexuellt samlag eller kirurgiska operationer i livmodern och bilagor kan provocera sådana sjukdomar..
 • Vidhäftande processer. Som regel förekommer sådana patologier mot bakgrund av utvecklingen av kroniska inflammatoriska sjukdomar eller efter kirurgiska ingrepp.

Hur man minskar svår smärta under menstruationen

Rusa inte om du får svår smärta under menstruationen, ta några mediciner. Det finns många andra effektiva sätt att förbättra ditt tillstånd. Värme hjälper till att snabbt lindra menstruationskramper, men det är absolut nödvändigt att ha förtroende för att dysmenorré inte är förknippat med någon sjukdom. Det slappnar av musklerna väl med en varm dusch, värmepad eller ett badkar. Varaktigheten för termiska procedurer bör inte överstiga 15 minuter.

Andra metoder anses vara effektiva:

 • Massage. Det rekommenderas att massera nedre del av buken i en cirkelrörelse medurs. Trycket på bukhålan bör vara måttligt.
 • Embryo Pose. Du måste ligga ner och dra benen mot magen. I detta läge slappnar kroppen automatiskt av, vilket minskar menstruationssmärtan..
 • Fysiska övningar. Det rekommenderas att när svår menstruationssmärta inträffar, sitta ner flera gånger. Användbar övning: sitter på benen, de måste långsamt minskas och höjas.

Dessutom rekommenderar experter en speciell diet för smärtsam menstruation. En vecka före menstruationens början bör du överge skräpmat. Det är nödvändigt att minimera konsumtionen av frukt och grönsaker, vilket bidrar till uppkomsten av jäsningsprocesser i tarmen, vilket innebär att de kan öka menstruationssmärtan.

Det rekommenderas att inkludera så många grönsakssaft som möjligt i kosten. Dessutom kan du ta vitaminkomplex. Det bör komma ihåg att rökning och missbruk av alkohol kan öka menstruationssmärtan..

Avkoppling, andningsövningar och en positiv attityd kan påverka det känslomässiga tillståndet och lindra menstruationssmärtan. Sådana tekniker kan distrahera från smärta och stabilisera tillståndet utan att använda några mediciner. Det rekommenderas att du fortsätter att göra dina favorit saker, kommunicera på Internet, läsa böcker, tidskrifter eller titta på intressanta filmer.

Om orsaken till smärta under menstruationen är sekundär dysmenorré, är det, utöver smärtlindring, nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen.

Piller för smärta under menstruationen

Som regel kan läkemedel snabbt eliminera menstruationssmärta. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Ibuprofen, Nimesulide, Nise, Ketonal) och smärtstillande medel (Analgin, Pentalgin, Paracetamol) anses vara effektiva. Men man bör komma ihåg att dessa grupper av läkemedel kan ha en negativ effekt på mag-tarmkanalen. Därför, om det finns patologier i matsmältningssystemet, måste dessa läkemedel tas med försiktighet.

Du kan lindra magkramper med menstruationsvärk med krampläkemedel - No-shpa, Spazmalgon. Ofta är ökad smärta under menstruationen förknippad med överexcitation av nervsystemet. Konventionella lugnande medel hjälper till att stabilisera staten, den mest använda valerian.

Vid långvarig menstruationssmärta rekommenderas att du först konsulterar din läkare om att ta vissa mediciner. Det finns en annan grupp läkemedel som effektivt kan minska smärta under menstruationen. Dessa är orala preventivmedel. Mottagande av hormonella preventivmedel kan utföras strikt enligt föreskrift av läkaren. Denna typ av medicinering gör att du kan återställa den hormonella bakgrunden, vilket innebär försvagning av menstruationsvärk.

Det är tillrådligt att vägra att använda potenta läkemedel, till exempel Ketanov, för menstruationssmärta. Detta kraftfulla botemedel föreskrivs vanligtvis efter operationen. Dessutom ska du inte dricka fler tabletter än vad som krävs. Först måste du dricka en tablett och vänta en viss tid. Endast om menstruationsvärkarna inte har minskat, är det tillåtet att ta p-piller igen. Men samtidigt måste man se till att inte överskrida den tillåtna dagliga dosen. Drick tablettberedningarna med minst ett glas vatten. I detta fall kommer läkemedlet att lösas upp snabbare och börja fungera..

Behandling med folkrättsmedel

Bland folkläkemedel för att eliminera menstruationssmärta i första hand är läkande örtte, kännetecknad av en lugnande effekt. För att förbereda dem kan du använda citronmelisse, hallon, kamomill, körsbär, nässlor och många andra naturliga produkter. Allt läkande te med en lugnande effekt rekommenderas att dricka i varm form. I avsaknad av allergiska reaktioner kan honung tillsättas drycker för att förbättra smaken..

Följande infusioner och avkok är effektiva för att lindra smärta under menstruationen:

 • Från hallonblad. Tre matskedar löv hälls med ett glas kokande vatten och insisterade en kvarts timme. Det rekommenderas att ta infusionen i små läppar hela dagen.
 • Från roten till elecampane. En tesked av produkten hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i en timme. Du måste ta en infusion av 1 matsked 3 gånger om dagen.
 • Från barken i viburnum. 4 matskedar krossad bark ska hällas med ett glas vatten och kokas i 30 minuter, och sedan sila. Det rekommenderas att ta ett avkok 3 gånger om dagen i en matsked före måltiderna.
 • Från hästsvans. En tesked gräs hälls i 300 ml kokande vatten och insisterade i en timme. Det rekommenderas att använda en infusion på 50 ml ungefär varje timme. Intervallet ökar när smärtan avtar.

Gynekologs råd

Gynekologer rekommenderar att konsultera en läkare med svår, outhärdlig menstruationssmärta som varar mer än en dag.

Dessutom bör undersökningen genomföras i andra fall, nämligen:

 • Om menstruationssmärta åtföljs av kraftiga blödningar, under vilka blodproppar frigörs.
 • Om tillståndet inte förbättras när du tar smärtstillande medel.

Förebyggande av menstruationssmärta är för det första normaliseringen av livsstilen. Detta kommer att minska intensiteten av smärta under menstruationen och i framtiden hjälper till att bli helt av med obehagliga symtom under kritiska dagar..

Det är mycket viktigt att ge upp dåliga vanor, som att dricka alkohol, droger, röka. Det är viktigt att balansera din diet. Menyn bör ha så få kryddig och kryddig mat som möjligt. Minimera kaffeförbrukningen.

Dessutom rekommenderas det att ha ett regelbundet sexliv. Det bör förstås att positiva känslor är en viktig faktor för att lindra menstruationssmärta. Stress och hypotermi bör undvikas. Mot denna bakgrund kan olika inflammatoriska processer utvecklas. Att förbättra hälsan och minimera menstruationssmärta hjälper regelbunden fysisk aktivitet. Även med en tung belastning måste du hitta tid för sport. Ett mycket användbart tidsfördriv är simning, dans, löpning, yoga.

Gynekologer rekommenderar att definitivt diagnostisera orsakerna till dysmenorré.

Dessutom leder menstruationssmärta alltid till psykologiska störningar. Kvinnor upplever ofta depression och neuros, vilket avsevärt försämrar livskvaliteten.

Hur man kan bli av med huvudvärk utan piller på 5 minuter

Killar, vi lägger vår själ på Bright Side. Tack för,
att du upptäcker denna skönhet. Tack för inspiration och gåsbockar..
Gå med på Facebook och VK

När huvudet går sönder och du inte har rätt piller till hands verkar situationen hopplös. Men det är inte så. Det finns ett vetenskapligt sätt att bli av med huvudvärk som kallas akupressur.

Idag berättar Bright Side om denna teknik som snabbt och effektivt kommer att lindra huvudvärk..

Akupressur är en akupressur, vars effektivitet bekräftas av många vetenskapliga studier. I sin kärna är detta en typ av akupunktur och zonterapi, endast användningen kräver inte speciell medicinsk kunskap.

Hur man masserar akupressurpunkter

För att börja, ta en bekväm position och koppla av. Massagepoäng tar inte mycket tid, i genomsnitt från 30 sekunder till 1 minut.

Massera punkten med lätt tryck eller cirkulära rörelser. Vanligtvis försvinner en huvudvärk under massage eller 5-10 minuter efter slutet.

Det finns 6 huvudpunkter för att bli av med huvudvärk.

Punkten med det tredje ögat, eller yin-tan, ligger mellan ögonbrynen, på den plats där näsan passerar in i pannan. Denna punkt är också ansvarig för att lindra trötthet i ögonen..

Symmetriska punkter som är placerade vid foten av ögonbryns innerkant. Massage i detta område lindrar också förkylningen och förbättrar synskärpan. Massera i 1 minut med tryck eller cirkulära rörelser.

Hur man kan bli av med svår smärta under menstruationen - 10 bästa recept för att lindra smärta under menstruationen

Ett team av professionella inom olika områden

Verifierad av experter

Allt medicinskt innehåll i tidningen Colady.ru är skriven och testad av ett team av experter med medicinsk bakgrund för att säkerställa riktigheten i informationen i artiklarna.

Vi hänvisar endast till akademiska forskningsinstitutioner, WHO, auktoritativa källor och open access-forskning.

Informationen i våra artiklar är INTE en medicinsk konsultation och ersätter INTE ett samtal till en specialist.

Lästid: 8 minuter

Många kvinnor känner till symtom på förestående eller början av menstruation, såsom ömhet i bröstområdet, dåligt humör, förlust av styrka, irritabilitet och smärta i nedre del av buken. Vanligtvis fastnar inte arbetet idag, och stämningen är sådan att även hushållen försöker få mindre ögon.

Vad experter säger om smärtsam menstruation och hur man kan lindra sådan smärta?

Artikelens innehåll:

Varför under menstruation, magvärk - de främsta orsakerna till smärta under menstruationen

Varje kvinna (med sällsynta undantag) upplever åtminstone eller till och med obehag före eller under menstruationen. Det huvudsakliga klagomålet är buksmärta..

Varför händer det här?

Först och främst ska man inte få panik: om det inte finns några medföljande "signaler", och menstruationen inte bryter ut från de ramar som läkarna skisserar, är det inget att oroa sig för. Den naturliga fysiologiska processen (månadsvis avstötning och utsöndring av det inre skiktet i livmodern, vilket, när det samverkar, orsakar smärta) kräver inte ett brådskande besök hos läkare.

Smärtsamma perioder har sitt eget namn - algodismenorea:

 • Primär algodismenorea. En ökning av mytriumens kontraktila aktivitet genom vävnadshormoner och som ett resultat krampande smärta och spasmer i blodkärlen. Särskilt för kvinnor 16-25 år. Symtomen inkluderar illamående, huvudvärk, upprörd avföring och ömhet i nedre del av buken en dag eller två före menstruationen och de första två dagarna av menstruationen. Patologiska förändringar i bäckenorganen noteras inte. Vanligtvis minskar smärtnivån efter förlossningen och med åldern.
 • Sekundär algodismenorea. I det här fallet finns det patologier i bäckenorganen, och smärtan blir ett symptom på anatomiska förändringar i livmodern.


Orsakerna till smärtsam menstruation (dysmenoré), inte förknippade med sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet, inkluderar:

 • Obalans av könshormoner (progesteron, som hjälper till att minska livmodern och prostaglandin, vars överskott ökar styrkan i sammandragningen av livmodermusklerna), överdriven sköldkörtelaktivitet.
 • Intrauterin enhet och andra preventivmedel.
 • Hög känslighet för förändringar i kroppen.
 • Felaktigt placerad livmoder.
 • Nervöshet i nervsystemet.
 • Smärta på grund av förlossning eller abort.
 • Brist på ordentlig fysisk aktivitet.
 • Ärftlighet.
 • Kalcium- eller magnesiumbrist.
 • Felaktig kost Läs också: Grunderna för korrekt näring för kvinnors hälsa och skönhet..

Om smärtan under menstruationen är kortvarig, smärtnivån är acceptabel, och du behöver inte skjuta upp vardagliga saker, då är allt bra, och det finns ingen anledning att få panik.

10 bästa recept - hur man kan bli av med smärta under menstruationen

Traditionella folkmetoder kan bidra till att minska smärtnivån under menstruationen (förutsatt att det inte finns några allvarliga problem med kvinnors hälsa):

 1. Torra värme, massera och vila
  Värme hjälper till att slappna av livmodern och minska kraften i dess sammandragningar, en lätt massage av buken (strikt medurs) kommer att slappna av musklerna.
 2. Smärtstillande
  1-2 tabletter med no-shp hjälper till att lindra kramper. Ibuprofen, spasmalgon eller ketonal hjälper till att hantera svår smärta. För smärta orsakad av överexcitation av nervsystemet (stress etc.) kan ett enkelt lugnande medel hjälpa - även en vanlig valerian.
 3. Orala preventivmedel
  P-piller innehåller hormoner som hjälper till att normalisera hormonnivåerna. Sådana piller är mycket effektiva för att lindra buksmärta och andra "effekter" av menstruation. Utan att rådfråga en gynekolog bör du naturligtvis inte börja ta.
 4. Motion
  Naturligtvis talar vi inte om chockbelastningar och dessutom inte om övningar i pressen, men här är lutningarna, kroppsrotationerna, ljussträckningarna ganska lämpliga. Pilates och yoga, som involverar arbete med muskelton, är också ett utmärkt botemedel mot smärta.
 5. Kompresser och badkar
  Till exempel ett bad med havssalt (tas före och efter menstruationen i 15-20 minuter dagligen). Sittande bad (kontrast) är också lämpliga innan menstruationen börjar och komprimeras under menstruationen. Efter ett bad eller en kontrastdusch ska du klä dig varmare och ligga i minst en timme.
 6. Örtte, infusioner, avkok
  Dessa inkluderar kamomill och mynta te (du kan tillsätta honung), persilja eller sorrel, mineralvatten, tansy, ekollon, jordgubbar, angelica, etc..
 7. Massage
  Spasmer kan lindras genom korsryggmassage. Det rekommenderas med någon annans hjälp, även om du kan göra det själv. Lägg tennisbollen i två strumpor, lägg ryggen på dem så att bollarna är i nivå med de nedre revbenen på båda sidor om ryggraden. Tryck dem försiktigt med ryggen och rulla lätt bollarna med musklerna.
 8. Eteriska oljor
  Innan menstruationen och de första dagarna kan du gnugga en blandning av eteriska oljor i sakralregionen, samt i nedre del av buken. Ingredienser: johannesörtolja (50 ml), marjoram (5 droppar), clary salvia (4 droppar), ryllik (5 droppar). Gnugga ett par gånger om dagen. Innan proceduren ska du utföra ett allergitest genom att sprida lite blandning, till exempel på armbågens böjningar. Klåda eller rodnad är ett tecken på en allergi.
 9. Simning
  Det mest användbara och minst traumatiska sättet att lindra smärta. De viktigaste fördelarna är frisättning av endorfiner (ett naturligt smärtstillande medel), muskelavslappning.
 10. Kyla på magen
  Att ”frysa” smärta är en av de effektiva metoderna. På magen ska du lägga en ispack (endast i en handduk och på kläderna!) I 15 minuter, inte längre.

Anna använder felaktigt uttrycket "algodismenorea": ​​dysmenorré är en kränkning av menstruationen. Det vill säga, det är inte bara smärta (alger - smärta), utan också en kränkning av själva menstruationen. Ett uttryck som är svårt och ofattbart för en vanlig kvinna kan ersättas av den enklare termen algomenorrhea (smärtsamma perioder). Samtidigt, som mitt exempel, förklarar inom parentes betydelsen av en komplex term. Vad gäller verklig algodismenorea är detta en bild av premenstruellt syndrom, åtföljt av huvudvärk, upp till migrän, förändringar i allmänt välbefinnande, som kräver läkarvård och ett handikappintyg. Och ändå när det gäller hormonella preventivmedel. Författaren nämner inte att det är omöjligt att bedriva självförskrivning av hormoner, i det här fallet är det nödvändigt att konsultera en läkare för ett individuellt urval av OK (orala preventivmedel). På bilden finns en tjej som håller en piller i tänderna. Och de senaste resultaten av hormonell preventivmedel är inte piller, utan Evra hudplåster eller vaginalring i Nova Ring. Det är också en annons för specifika produkter från vissa företag. Men dessa prestationer har inga konkurrenter så jag kan namnge dem.

När det gäller förebyggande av smärta före och under menstruationen, kom ihåg att använda livsmedel som innehåller mycket kalcium (sur fettsmjölk), håll dig aktiv (detta gäller även sex - orgasm minskar obehag), minimera kryddig, kryddig och kaffe i din kost, vägra från rökning och alkohol, undvik inte och undvik stress.

I vilka fall ska jag konsultera en läkare för smärta under menstruationen?

Du bör vara försiktig och besöka din gynekolog om...

 • Smärtan förändrar ditt vanliga sätt att leva (du måste ta en ledig dag och ligga i sängen).
 • Svår smärta varar mer än 2 dagar.
 • Smärtan åtföljs av illamående, diarré, huvudvärk.
 • Kraftig blödning åtföljs av frigörandet av blodproppar och varar mer än 1-2 dagar.
 • Allvarlig smärta finns även när du tar orala preventivmedel.
 • Svår smärta (för medelålders kvinnor) dök upp nyligen.
 • Ibuprofen, ingen spa, smärtstillande medel hjälper inte.
 • Tilldelningar är mer rikliga än tidigare (packningar varar i 1-2 timmar).
 • Cykeln bröts och kroppsvikt minskade.


Sådana symtom kan indikera förekomsten av allvarliga skäl för behandling. Dessa inkluderar vanligtvis:

 1. Endometrios (värkande eller krampande smärta med återgång till ändtarmen under hela cykeln).
 2. Fibroider, fibroider, polypper eller livmodercancer.
 3. Phlebeurysm.
 4. Anomalier i livmoderns struktur.
 5. Von Willebrands sjukdom.
 6. Trombocytbrist i blodet.
 7. Inflammatorisk process i könsorganet.

Naturliga icke-hormonella läkemedel, såsom Menalgin, används ofta för att lindra smärta under menstruationen. Det minskar smärta, intensitet, menstruationens varaktighet och lindrar psyko-emotionell överbelastning. Att ta Menalgin på "kritiska dagar" minskar behovet av NSAID som påverkar mag-tarmkanalen. Med en tendens till smärtsam menstruation rekommenderas att du börjar ta läkemedlet på dagen före den första menstruationsdagen. Menalgin har en komplex effekt: smärtstillande medel, kramplösande, lugnande och avsväckande medel.

I inga fall ska du lida och uthärda svår smärta! Om du är orolig för ditt tillstånd, kontakta din läkare direkt. En standardundersökning kan lugna dig eller hjälpa dig att starta behandlingen i tid, vilket i alla fall kommer att gynna.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att sätta suppositorier Neo-Penotran för menstruation

Infektionssjukdomar i en kvinnas könsdelssystem orsakar ofta obehag, särskilt på kritiska dagar. Och ett av de effektiva medlen är läkemedlet Neo-Penotran....

Allergisk reaktion på sanitetsunderlag

Trots att på den moderna marknaden finns ett stort antal kuddar avsedda att användas under kritiska "perioder" kan de orsaka en allergisk reaktion och utslag på könsdelarnas hud....

Uterin fibroids: hur man ska behandla och varför det inte är nödvändigt att ta bort?

I sin kolumn på Eva.Ru-webbplatsen kommer Dr. Andrei Anatolyevich Dubinin, en gynekologkirurg, MD, överläkare för kliniken Mor och barn St....