Torra vagina - hur man kan bli av med ett obehagligt symptom?

Intim

Torrhet i slidan eller, som läkare kallar det, den atrofiska formen av vaginit eller kolpit - ett fenomen som varje kvinna på planeten kan möta.

Och själva processen orsakas inte alltid av den hormonella obalansen som uppstår i hennes kropp - snarare återspeglar de dystrofiska fenomen som är förknippade med otillräcklig produktion av naturlig, vaginal smörjning.

Brist på smörjning kan bero på olika skäl - ålder eller förlopp för den patologiska processen, liksom externa faktorer. Upprätta en orsak och genomgå behandling är nyckeln till ett normalt och fullt liv för varje kvinna.

Diagnostik

Utvecklingen av överdriven torrhet i slidan åtföljs av många specifika klagomål - för att fastställa grundorsaken till den patologiska processen, för att skilja den från andra möjliga sjukdomar i reproduktionssystemet, de diagnostiserar:

 1. Gynekologisk undersökning på en stol - i detta fall diagnostiserar läkaren att slemhinnan ser blek och tunn ut, erosion och svullnad är synligt synliga på den, när det rörs, blöder det och pH-nivån höjs till 5-5,7
 2. En avancerad forskningsmetod som använder colposcopy är studien av väggarna i slidan under ett mikroskop, vilket avslöjar patologisk utmattning och lokal blödning och blåmärken. När det gäller Schiller-testet som används för diagnos är slemhinnan, i vilken glykogen kommer att vara frånvarande, dåligt färgad, med en ojämn fördelning av färgämnet.
 3. Kolpositologisk typ av forskning - i detta fall indikatorer för mognadsindex för vaginalepitel, dess allmänna tillstånd och förekomst av destruktiva processer.
 4. Genomföra utstryk på mikrofloran - i en sådan analys höjs nivån av leukocyter och laktobaciller reduceras, utveckling av nivån av patogen mikroflora i en liten mängd kan också upptäckas.
 5. Laboratoriebestämning av östradiolnivåer - föreskrivs för misstänkt störning och dysfunktion i äggstockarna.
 6. För att bedöma det allmänna tillståndet i de inre organen i könsorganet, föreskriver läkare diagnostik för ultraljud och tomografi, och för att utesluta en patologisk process i slidan, bakteriekultur och PCR-diagnostik. Om man misstänker onkologi, tester med tumörmarkörer och relaterade studier.

symtom

Inom området gynekologi skiljer läkare följande symtom:

 1. En kvinnas fullständiga frånvaro eller en signifikant minskning av naturlig vaginal urladdning i kroppen, vilket väcker negativa symtom.
 2. Känslan av överdriven torrhet i slidan, åtföljd och förstärkt av klåda och brännande, lokaliserad i labia minora, intensifierad genom att gå och gnugga på underkläder, under sex.
 3. Smärta, obehag, blödning - om åtgärder inte vidtas i rätt tid kan en infektion som orsakar sepsis och peritonit enkelt införas i livmoderhålan och vagina.
 4. Sprickor och blödande sår visas på ytan av slidan, till vilka, i avsaknad av behandling, infektioner kommer att gå med och den inflammatoriska processen kommer att utvecklas.
 5. Ofta och orimligt urinering i toaletten för att urinera, vilket inte ger lättnad - det beror på att urinvävnaden är belägen i närheten av slidan och också genomgår patologisk tunnning.

Orsaker till patologi

För att återställa och normalisera arbetet i körtlarna i slidan och eliminera den patologiska processen är det viktigt att fastställa grundorsaken till den patologiska processen och, utifrån den, föreskriva en effektiv behandling.

Läkare delar villkorligt alla orsaker i tre grupper:

 • Patologier och sjukdomar i inre organ och system. Oftast kallar läkare sådana patologiska processer onkologi och vaginos, provocerad av patogen, bakteriell mikroflora, endometrios och uterus fibroids, diagnos av Sjogren's syndrom.
 • Hormonell obalans - oftast talar vi om klimakteriet och omstruktureringen av kroppen under befruktningen och graviditeten. Det anses vara normen och kräver en kvinna att kontrollera - över tiden återställer kroppen själv nivån på könshormoner.
 • Vanliga rotorsaker:
  • Felaktig intim hygien eller brist på denna - en kvinna följer inte reglerna för personlig hygien eller använder ofta smaksatta geler, oförsvarigt ofta douchar, bär syntetiskt, tätt underkläder.
  • Med vissa mediciner, oftast är det antibiotika och diuretika som sänker blodtrycket. De provocerar ofta vaginal torrhet, men i slutet av intaget återställs nivån.
  • En allergi mot använda tvättpulver och tyger, tvålar och geler - det är värt att revidera ditt eget lager av hushållskemikalier.
  • Störningar i blodflödet och tillförseln av bäckenorganen samt oregelbunden sexuell aktivitet hos kvinnor.

Under samlag

Obehagliga upplevelser under en kvinnas kön påverkar både patienten själv och sin sexpartner negativt, när smärta och en känsla av obehag, blödning helt avskräcker all önskan om sexuell intimitet..

Men ge inte upp sex - hormonella, vaginala suppositorier och smörjmedel, smörjmedel hjälper till att skapa och återställa glädje i den intima sfären.

Om grundorsaken är partnerens oduglighet och hast, är det värt att ägna mer tid åt en längre praxis av preliminära smekningar, och kvinnans upphetsade kropp kommer att producera tillräckligt med naturlig vaginal smörj.

Ofta rekommenderas det inte att använda kondom - detta påverkar nivån av naturlig vaginal smörjning och irriterar epitelet, detta kan orsaka detta symptom på torrhet i vaginalområdet.

Innan menstruation

Ett antal obehagliga, irriterande känslor innan menstruationen börjar oroa många kvinnor i reproduktionsåldern, men bara 10% av dem är oroliga för ett sådant problem som överdriven torrhet i slidan.

Detta beror på att 2-3 dagar innan menstruationskalendern börjar producerar kroppen mer gestagen, vilket undertrycker produktionen av könshormonet östrogen ett tag. Läkare kallar detta tillstånd normen..

Under graviditeten

Mödrar är alltid en underbar period i en kvinnas liv.

Men graviditetsförloppet åtföljs av många förändringar i de inre organen, systemen, hela den väntande morens kropp - morgon illamående och torrhet i slidan, vilket beror på överdriven produktion av hormonet gestagen.

Även en förändring i storleken på livmodern - bildar ytterligare, inre tryck på närliggande system och organ, ändrar nivå och indikatorer för mikroflora i slidan, minskar väggarnas elasticitet. Så de negativa symtomen visar sig - brännande och klåda, överdriven torrhet.

Efter förlossningen

Efter att barnet är fött är ett sådant tecken som överdriven torrhet i slidan ett normalt fenomen enligt läkare och övergår gradvis på egen hand, efter att ha normaliserat nivån på hormonnivåerna, antagandet av inre organ av en anatomiskt korrekt, tidigare position.

Men varje femte patient efter förlossning klagar över obehagliga symtom - detta fenomen orsakas av produktionen av hormonet prolaktin, vilket i sin handling kommer att undertrycka könshormonet i en kvinnas östrogen.

Under klimakteriet

Menopauseperioden är ett viktigt steg i en kvinnas liv, när det sker en betydande omstrukturering av kroppen, en förändring av den hormonella bakgrunden och en minskning av östrogennivån i blodet. Efter 55-60 år diagnostiserar gynekologer atrofisk form av vaginit hos kvinnor.

Ålderdom

Efter 5-6 år efter att kvinnan har gått genom klimakteriet minskas östrogennivån i hennes kropp till 80%. Enligt statistik lider cirka 75% av kvinnor över 60 år av en atrofisk form av kolpit.

Patologi behandling

mediciner

Den huvudsakliga listan över läkemedel som föreskrivs för diagnos av överdriven torrhet riktas mot dess åtgärder för att eliminera främst rotorsaken och efter det - negativa symtom, i form av otillräcklig smörjning och förbränning, sprickor.

De ordineras uteslutande av gynekologen efter undersökning och diagnos, och enligt resultaten föreskriver han läkemedel från gruppen antibiotika och antiinflammatorisk, hormonell eller återställer vattenbalansen i kroppen.

Oftast föreskriver läkare dessa:

 1. Vitamin A och E i kapslar eller i flytande form - de hjälper till att återställa och upprätthålla en sund nivå av epitel och slemhinnor.
 2. Suppositorier, som inkluderar kalendulaxtrakt - Vagical, hjälper till att lindra irritation och förbränning, torrhet, påskynda läkning av sprickor.
 3. Vaginala suppositorier - Feminela eller Cicatridine ger under lång tid hydrering av slidan och allt detta uppnås tack vare den hyaluronsyra som finns i deras sammansättning.
 4. Homeopatiska föreningar - Klimadinon eller Cyklodinon, som påverkar hypofysen, stimulerar produktionen och frisättningen av hormonet östrogen i blodet. Det senare och normaliserar arbetet i de inre körtlarna och produktionen av tillräcklig smörjning av slidan.

Hormonterapi

Kursen med hormonterapi är en mycket populär metod för att bekämpa kolpit, provocerad av hormonell obalans, brist på östrogen i blodet.

Kursen med hormonterapi innebär användning av sådana medel:

 1. Gel Dermestril eller Klimara, Divigel - de införs i slidan med en speciell applikator, och obehag elimineras inom en timme.
 2. Hormonala ringar - i deras sammansättning innehåller hormonet östrogen. Det absorberas gradvis genom väggarna i slidan och återställer fuktnivån - effektiviteten hos en sådan produkt från 1 till 3 månader.
 3. Vaginala suppositorier Ovestin och Oripod - de används i två veckor och introducerar dem i slidan. Gradvis försvinner känslan av torrhet och obehag och pH-nivån återställs.

Hormonfri behandling

I vissa fall som föreskrivs i medicinsk praxis är det enkelt att ta hormonella läkemedel och lämplig terapi kontraindicerat.

Samtidigt kan milda symptom på överdriven vaginal torrhet, med en mild brist på östrogen i kroppen, användas icke-hormonella läkemedel och formuleringar.

Så för att övervinna torrheten i slidan och återställa leveransnivån av pH kommer det att hjälpa insamlingen av medicinska avgifter och örter som tillåter blodflöde, normalisera nivån av hormonnivåer, agerar försiktigt och utan negativa konsekvenser.

Folkrecept och metoder

Arsenal av traditionell medicin har också många recept och kompositioner som hjälper till att hantera ett sådant problem som överdriven torrhet i slidan. Växtbaserade bad och avgifter, samt douching och införande av speciella tamponger, är naturliga och effektiva hjälpare för att eliminera överdriven torrhet i vaginalen.

Det viktigaste är att samordna deras användning med den behandlande läkaren, ta hänsyn till den enskilda växtens individuella intolerans och komma ihåg att dessa är mer troligt ytterligare åtgärder för huvud-, läkemedels- eller hormonbehandlingen..

Bland sådana effektiva folkrättsmedel i kampen mot överdriven torrhet kan följande särskiljas:

 1. Nässlor, oregano och calendula - dessa växter tar 60, 20 respektive 30 gram, blanda ihop, tillsätt 50 gr. färger på kamomillapotek och Veronica officinalis. 2 matskedar av blandningen ångas i en halv liter kokande vatten, koka i 3 minuter. och låt svalna, insisterande parallellt - ta 100 ml avkok under loppet av 10-14 dagar. Om torrhet och förbränning fortsätter att plåga en kvinna, bör du rådfråga en läkare.
 2. Hanterar perfekt torrheten i slidan, det beredda växtbaserade avkoket från livmodern i tallskogen och moderkortet - bara blanda 40 g med varandra. varje växt och 2 msk. samling ångad i 400 ml. kokande vatten. Ge insistera och ta hela dagen för 1/3 kopp - högst 1 kopp buljong.
 3. Medicinsk douching med kalendulainfusion är ett utmärkt sätt att hantera vaginal kolpit under klimakteriet och eliminera torrhet, brännande och obehag. Ångade bara i ett glas kokande vatten 1 msk. l färger på kalendula, insistera och filtrera - applicera infusion för douching. Kursen - 5 dagar, genomför proceduren på en dag.
 4. Att bada med tillägg av avkok av morwort hjälper inte bara att eliminera vaginal klåda och överdriven torrhet, utan också slappna av och normalisera centrala nervsystemet. 60 g råmaterial ångas i en halv liter kokande vatten och kokas på svag värme i 2-3 minuter - sil, tillsatt i badet. Vi rekommenderar att du tar ett bad högst 1-2 gånger i veckan.
 5. Tamponger impregnerade med en oljig lösning av vitamin E hjälper också till att eliminera överdriven torrhet i slidan, men du bör inte använda den i sin rena form - vitaminet från kapslarna löses i basen, vilken vegetabilisk olja som helst i förhållandet 1 till 3. En sådan lösning impregneras med en tampong och injiceras i vagina i 5 -7 minuter. Istället för E-vitamin kan du använda aloe vera-extrakt eller kokosnöt, ricinolja - de kommer att hjälpa till att återställa pH-nivån och eliminera torrhet i vaginalen, påskynda läkningen av sprickor. Dessutom är det värt att säga - när du använder oljor får kroppen inte bara god smörjning, utan lägger också en bra dos fetter i kroppen, som återställer och föryngrar vävnaderna. Och när den introduceras i kosten - bidra till den naturliga produktionen av kvinnliga hormoner.

recensioner

Kvinnor recensioner:

Förebyggande

Förebyggande åtgärder kan förhindra eller avsevärt minska de smärtsamma och obehagliga känslorna vid diagnostisering av vaginal torrhet:

 1. Först och främst är detta iakttagande av regler för personlig hygien och avvisande av aggressiva tvättmedel - aromatiska geler och tvålar med ljusa färger.
 2. Användningen av dagliga, doftfria och icke-smaksatta dagliga kuddar och kuddar under menstruationen hjälper till att bli av med patologin.
 3. En hälsosam livsstil och god näring, en tillräcklig dricksordning är också komponenter i den normala pH-nivån i slidan, arbetet i de inre körtlarna.
 4. När det gäller linne är det bäst att välja en enkel bomull än syntet. Eliminera ofta, orättvis douching, vilket bryter mot den normala mikrofloraen i slidan.
 5. Regelbundet sex - det är sexuellt samlag som stimulerar arbetet i de inre körtlarna och tillräcklig produktion av naturlig, vaginal smörjning, vilket hjälper till att minska manifestationerna av överdriven torrhet.
 6. Och ge upp dåliga vanor - rökning och alkohol, en stillasittande livsstil och brist på regelbundet sexliv är inte det bästa sättet att påverka produktionen av naturlig smörjning.

Dessa regler är enkla, men det är värt att förstå att det i vissa fall är nödvändigt att genomgå den huvudsakliga behandlingen, eftersom orsakerna som väcker vaginal torrhet kan vara ganska allvarliga.

Fukta det redan: 10 rekommendationer för hur man ska hantera torrhet i det intima området

Enligt forskning lider åtminstone var femte kvinna av torrhet i vaginalet - ett tillstånd som inte behöver någon förklaring. Detta problem kan orsakas av olika skäl: stress, ett kort förspel, ta några mediciner. Den goda nyheten: du kan också bli av med det på olika sätt.!


1. Smörjmedel

Kanske är detta huvudalternativet. Av många skäl gillar många inte honom, men i allmänhet är han mycket användbar i alla intima situationer. Nu finns det inte bara vanligt vatten och silikon, utan också alternativ för allergikare, veganer etc..

2. Välj det noggrant

Med till exempel en latexkondom kan du inte använda ett oljebaserat smörjmedel eftersom det korroderar latex och gör skyddet mindre effektivt..

Vad man ska göra med torrhet i slidan

Orsaker till vaginal torrhet

Torrhet i den intima zonen förekommer hos kvinnor i alla åldrar. Här är de viktigaste orsakerna till dess utseende:

Ålder över 40. Före klimakteriet, under eller efter dess slut, minskar mängden kvinnligt hormon (östrogen) kraftigt. Det är östrogen som främjar produktionen av slem i slidan, blodförsörjningen och skapandet av en sur miljö.

Läkemedel. Vissa kärl-, desensibiliserande och diuretiska läkemedel leder till vaginal torrhet.

Allergiska reaktioner. Parfymer, lotioner och tvålar kan orsaka allergier och torrhet i slidan..

Slutet på menstruationscykeln. Innan menstruationen har kroppen inte tillräckligt med kvinnliga hormoner, och mängden progesteron stiger.

Orala preventivmedel. En preventivgrupp som endast innehåller progesteron (mini-dryck) leder ofta till detta problem..

Maligna sjukdomar, stress och depression, postpartumperioden, kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna, kemoterapi eller strålbehandling för cancer, Sjogren's syndrom, ofta douching.

Rökning och alkohol kan också orsaka vaginal torrhet. Dessa dåliga vanor kan störa de inre organens funktion och förändra den hormonella bakgrunden.

Diagnos av vaginal torrhet

Klåda och brännande är de första tecknen på torrhet i det intima området. En liten mängd laktobaciller leder till uppkomsten av patologisk mikroflora i slidan. Sexuellt samlag åtföljs av obehagliga smärtsamma upplevelser. Med tiden försvinner lusten att ha sex.

Alla dessa symtom är ett bra skäl att besöka en gynekolog som kommer att ge dig råd om hur du kan återställa mikrofloran på rätt sätt..

Vaginal torrhet

Om torrhet har uppstått på grund av en minskning av hormonnivåerna, föreskriver specialister hormonersättningsterapi baserat på östrogen, vilket återställer vaginal funktion och regenererar det skyddande lagret. Vissa läkare föreskriver orala och aktuella preparat (suppositorier eller vaginala salvor).

Några dagar efter hormonbehandling känner kvinnor ett positivt resultat. Ökat blodflöde till höftområdet och mängden naturlig smörjning.

Om hormonbehandling är kontraindicerad används blandningar av medicinalväxter som påverkar den hormonella bakgrunden positivt.

Kvinnor som lider av vaginal torrhet rekommenderas:

Använd smörjmedel som inte är hormonella eller smörjmedel med lågt pH för intim hygien. De leder inte till inflammation i slemhinnan, men behåller normal mikroflora..

Drick minst 8 glas vatten per dag. Vatten hjälper till att eliminera gifter och behåller fukt i slidan..

Uteslut inte användningen av fetter. Var noga med att inkludera sojaprodukter i kosten efter 40 år..

Ett bra förebyggande av vaginal torrhet är regelbundet sex. Sexuell upphetsning främjar blodflödet till de inre könsorganen. Efter detta släpps vaginal smörjning. Dessutom förbättrar regelbundet samlag en kvinnas välbefinnande, förbättrar livskvaliteten och håller slidan smidig.

Vaginal torrhet

Torr vagina är ett ganska obehagligt symptom. Orsakar allvarligt obehag, ångest och viss nervositet hos kvinnor, stör störande upplevelser under samlag och orsakar ibland utveckling av allvarliga sjukdomar.

Torr vagina (vetenskapligt kallat atrofisk vaginit) orsakas av både hormonella och icke-hormonella störningar i en kvinnas kropp. Tunnning av vaginalslemhinnan leder direkt till utseendet på torrhet. Som ett resultat är det en minskning av sekret från könsorganen, det är en brännande känsla, obehag, smärta under sex och utsläpp med föroreningar av blod efter det.

Oftast förekommer detta symptom hos kvinnor i vuxen ålder under klimakteriet eller klimakteriet. Denna period kommer någonsin i varje kvinnas liv. Äggstockarna upphör med sin funktion, börjar blekna, vilket innebär en förändring av den hormonella bakgrunden - östrogenbrist utvecklas. Bristen på detta hormon påverkar mest den intima sfären i en kvinnas liv.

Läkare obstetriker-gynekologer märker att i avsaknad av hormonersättningsterapi under klimakteriet uppträder vaginal torrhet under sex hos mer än 90% av kvinnorna.

Orsaker till vaginal torrhet

De huvudsakliga orsakerna till atrofiska förändringar i vaginalepitel:

 • Hormonell obalans under klimakteriet;
 • Konsekvenserna av kirurgi på de kvinnliga könsorganen, främst med avlägsnande av livmodern och äggstockarna;
 • Sexuellt överförda infektioner, vaginit;
 • Brott mot mikrofloraen i slidan, en förändring i PH-miljön, ofta inflammatoriska processer i slidan;
 • Trast (vaginal candidiasis), där laktobaciller förflyttas av candida-svampar, spridning av svampar och kränkning av den sura basmiljön i slidan.
 • Minskad immunitet, frekvent stress, depression, nervositet, ökad fysisk och psykoterapeutisk stress, järnbrist i kroppen;
 • Konsekvenserna av kemoterapi eller strålterapi vid behandling av cancer;
 • Tillfälliga förhållanden som påverkar produktionen av hormoner - graviditet, perioden efter leverans, amning. Dessutom kan vaginal torrhet uppstå före menstruation, när hormonet gestagen produceras intensivt, vilket hämmar produktionen av östrogen.

Bland andra faktorer som kan påverka förekomsten av vaginal torrhet:

 • fetma och diabetes;
 • promiskuösa samlag eller omvänt ett sällsynt intimt liv;
 • dermatologiska eller allergiska störningar;
 • långvarig användning av orala preventivmedel baserat på progesteron, diuretika, antidepressiva medel och vissa andra läkemedel,
 • felaktig livsstil, rökning, överdrivet drickande.

Felaktiga hygienprocedurer kan också leda till atrofisk vaginit - överdriven douching, kränkning av könsdelarnas hygien, aggressiv intim kosmetika, läkemedel införda i slidan, doftande kondomer eller toalettpapper.

Atrofisk vaginit är inte alltid en patologi. Till exempel kan torrhet i en flickas vagina under graviditeten vara ett normalt alternativ. För gravida kvinnor är det ibland tillräckligt med att byta tvättpulver eller gel för intim hygien, byta syntetunderkläder, så löser problemet. Det finns emellertid ett antal tecken, vars förekomst, tillsammans med utvecklingen av en känsla av torrhet i könsorganen, bör varna dig.

Tecken på förekomst av sjukdomar med vaginal torrhet:

 • Tunnning av väggarna i slidan, uppkomsten av små sår eller sprickor i könsslemhinnan;
 • Utseendet på en konstant, irriterande klåda, brännande i könsområdet hos en kvinna;
 • Om slem inte produceras under sexuell kontakt känns friktion, obehag och ömhet uppträder. Med andra ord - det finns en svag smörjning under sex (smörjning - produktion av slem under upphetsning);
 • Utseendet av blod från slidan efter intimitet eller hygieniska förfaranden;
 • Smärtsam urinering.

Med samtidig förekomst av vaginal torrhet och dessa symtom, se till att konsultera en barnläkare-gynekolog.

Vad är faran för torr vagina och är det nödvändigt att behandla den?

Ja, det är nödvändigt att behandla svag eller svår vaginal torrhet! En vaginal hemlighet behövs för att skydda en kvinnas könsorgan från patogener. Om du lämnar allt utan tillsyn kan detta till synes ofarliga symptom leda till utveckling av olika komplikationer:

 • Utvecklingen av svampsjukdomar;
 • Utseendet på erosion av könsslemhinnan
 • Utseendet på regelbundna inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen - kolpit, uretrit, cystit, adnexit, inflammatoriska processer i livmoderhalsen, etc.
 • Penetrering av infektionssjukdomar genom mikrotrauma och sprickor;

Och i allmänhet påverkar torr vagina negativt kvaliteten på en kvinnas och hennes partner sexuella liv. Obehaglig smärta kan få en kvinna att överge intimitet för gott. Det som bara förvärrar både sjukdomen i reproduktionssystemets organ och förhållandet till partneren kommer att öka kvinnans nervositet.

Diagnos av vaginal torrhet

Det primära är naturligtvis patientens klagomål. När du konsulterar en läkare om obehag på grund av vaginal torrhet under sex kommer han att utföra en serie medicinska procedurer.

För att bekräfta diagnosen och utesluta allvarligare sjukdomar:

 • kommer att inspektera fåtöljen. Om vagina är torr kommer läkaren att se ödemslemhinnan med en karakteristisk grå plack och små röda sår och sår.
 • Kommer att utföra kolposkopi. Undersökning av väggarna i vagina under ett mikroskop hjälper till att upptäcka en tunn tunn slemhinna.
 • Ta onkocytologi och smeta på floran. Läkaren kommer att varnas av utseendet på en ökad nivå av vita blodkroppar..
 • Föreskriver hormonella studier.

Andra tester och studier kan förskrivas vid behov. Till exempel ultraljud av bäckenorganen, analys för sexuellt överförda infektioner (STI) och andra.

Vaginal torrhet

Med vaginal torrhet kräver behandling ett individuellt tillvägagångssätt beroende på orsakerna som orsakade detta obehagliga symptom..

Ofta med svag smörjning är behandlingen enligt följande:

 • Hormonala läkemedel - främst östrogeninnehållande;
 • Antibiotikabehandling - i närvaro av infektionssjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar;
 • Speciella salvor, krämer, geler och andra lokala läkemedel - för snabb läkning av sår och mikrosprickor i könsorganen, för att lindra obehagliga symtom på klåda och sveda;
 • Mjölksyrabakterier - för att återställa normal vaginal flora.

Om orsakerna till utvecklingen av vaginal torrhet inte är förknippade med en dishormonal balans, förskrivs mediciner som stärker immunsystemet, befästningsmedel, vitaminkomplex.

Kan vaginal torrhet undvikas?

Ja självklart. Det finns ett antal aktiviteter, vars genomförande gör det möjligt för en lång tid att upprätthålla kvinnors intima hälsa, och du kan känna den snabba förbättringen av smörjning.

Torrhet i vaginal kan undvikas genom att följa enkla regler:

 • Observera könshygien utan att överdriva den. Det räcker att tvätta könsdelarna i duschen en eller två gånger om dagen. I det här fallet behöver du inte använda tvål och andra aggressiva medel. Det rekommenderas att köpa specialprodukter för intim hygien med en neutral nivå av surhet och mjölksyra.
 • Byt dagliga kuddar var 4-6 timme, medan det är lämpligt att välja kuddar som inte är smaksatta. Minimera användningen av tamponger.
 • Välj bekväma underkläder tillverkade av naturliga tyger.
 • Övervaka näring - exklusive kryddig, stekt, fet, överdriven alkoholkonsumtion. Välj mat som innehåller fistoestrogener - ämnen som har en liknande sammansättning som kvinnliga könshormoner. Dessa är bönor, ris, äpplen, kål, granatäpplen, morötter, druvor, körsbär och andra. Ät aktivt fisk och skaldjur.
 • Lev ett fullständigt sexuellt liv. Sexuellt aktiva kvinnor upprätthåller intim hälsa mycket längre än passiva kvinnor. Kom ihåg att endast lugn sex med regelbunden upphetsning kan leda till att en naturlig vätska (smörjmedel) uppträder i slidan. Dessutom är det ett sådant intimt förhållande som positivt påverkar bevarandet av dina könsorganers skönhet, ungdom och hälsa.

I HARMONY medicinska center kan du genomgå ett komplett utbud av diagnostik av vaginal torrhet, ta reda på orsaken till detta obehagliga symptom och vara säker på att du kommer att få ordinerad behandling av hög kvalitet.

Dessutom elimineras vaginal torrhet i vårt centrum snabbt och smärtfritt med hjälp av en modern laser!

I läkarcentret HARMONY utförs borttagandet av vaginal torrhet på den nya Deka Mona Lisa Touch-enheten (Italien). Denna laser är speciellt designad för gynekologi och använder speciell patenterad CO2-teknik..

Ta bort vaginal torrhet med en Deka Mona Lisa Touch-laser:

 1. Effektivt. Resultatet märks efter den första proceduren!
 2. Säkert. Tack vare användningen av den senaste lasern skadas inte könsorganen, det finns inga komplikationer efter proceduren.
 3. Smärtfritt. Inget obehag under och efter proceduren..
 4. Snabbt. Hela återhämtningsperioden tar ungefär en vecka..
 5. Under en lång tid. Effekten efter proceduren varar som regel livet ut, med undantag för att traumatiska situationer inträffar..

Laserbehandling för vaginal torrhet är som ett regelbundet besök hos en gynekolog. Du kommer till kliniken, ligg ner på stolen. Läkaren sätter försiktigt in lasern i slidan. Inget obehag, ingen smärtlindring krävs. Tack vare uppvärmningen av vävnaderna i vaginalslemhinnan känner du bara värme och viss vibration. Proceduren varar från 1 till 5 minuter. Antalet förfaranden är individuellt. De flesta patienter behöver bara tre kurser! Förutom att bli av med torrhet har laserbehandling många andra effekter! Det kommer också att hjälpa till att återställa elasticiteten i könsdelarnas vävnader, göra dem mer tonade och vackra..

Förfarandet för laserbehandling av torrhet i det intima området i HARMONY, vars pris är överkomligt för många kvinnor, utförs endast av kvalificerade estetiska gynekologer, som är skickliga i att använda laserdäckapparaten i gynekologi.

Laserfraktionskorrigering av vaginalväggarna med hjälp av en CO2-laser (Laserföryngring av vaginalväggarna)

Laseravmuggning av vulvahuden med hjälp av en CO2-laser (blekning av de intima områdena)

Laserfraktionskorrigering av stressinkontinens med hjälp av en CO2-laser (Laserbehandling av stressinkontinens)

Laserfraktionskorrigering av perineal hud med en CO2-laser (Lyft av labia majora)

Laserfraktionskorrigering av vulva med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av vulva)

Laserfraktionskorrigering av huden i perineum och perianal region med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av perianalregionen med lyft av labia majora)

Komplex laserfraktionskorrigering av slemhinnorna i vulva och vagina med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av vulva och vaginalväggar)

Komplex laserfraktionskorrigering av hud och slemhinnor i vagina, vulva och perianal region med hjälp av en CO 2-laser (Laserföryngring av vagina, vulva och perianal region)

Kontakta vårt medicinska center för alla hälsoproblem du kan ha. Vi är alltid redo att ge snabb, modern och högkvalificerad hjälp. Vårt eget PCR-laboratorium gör att du snabbt och exakt kan utföra de nödvändiga analyserna. Ultraljudsmaskiner i expertklass, ett kolposkop med hög precision och ett hysteroskop gör att du kan ställa rätt diagnos. Och den ultramoderna laserapparaten - eliminerar snabbt och smärtfritt många sjukdomar i kvinnliga intima organ. Dessutom hjälper vänliga och högt kvalificerade barnläkare-gynekologer, människor vi verkligen är stolta över, dig alltid..

Vaginal torrhet med klimakteriet: hur man kan bli av med obehag

Symtom på klimakteriet hos kvinnor. Kräm för behandling av vaginal torrhet

Vaginal torrhet med klimakteriet är ett mycket vanligt symptom som många kvinnor upplever. Faktum är att den kvinnliga kroppen i klimakteriet upplever en allvarlig hormonell omorganisering. Denna process åtföljs av många obehagliga upplevelser som minskar livskvaliteten. En av dem är betydande obehag i det intima området. Överväg vad du ska göra och hur du behandlar torrhet i vaginal med klimakteriet.

symtom

Sjukdomstecken kan ha olika svårighetsgrad. En del torrhet i slidan stör endast under sex. För andra observeras obehag kontinuerligt i vardagen. Som regel åtföljs detta symptom av ett antal andra, lika obekväma upplevelser:

 • Klåda och sveda i slidan.
 • Tömning av urinblåsan åtföljs av smärta.
 • Under samlag frigörs praktiskt taget inte naturlig smörjning, vilket kan leda till smärtsamma upplevelser och allvarliga obehag.
 • Svullnad och hyperemi i vaginala slemhinnor.

Alla ovanstående symtom är mer uttalade efter samlag. Vissa kvinnor har till och med fläckar. Detta beror på att slemhinnan är övertorkad - fysisk exponering leder till mikrotrauma och delvis bristning av epitelet. Alla dessa faktorer i kombination kan provocera smärta, utveckling av infektion och inflammatoriska processer. Ofta hos kvinnor med klimakteriet och obehag, en minskning av libido.

orsaker

Vaginal torrhet är ett karakteristiskt symptom på klimakteriet. Det främsta skälet är de åldersrelaterade hormonförändringarna som en kvinnas kropp upplever. Först och främst är det en signifikant minskning av nivån på könshormon - östrogen. Brist på östrogen leder till en störning i produktionen av naturligt slem, vilket stöder hydrering av slemhinnan i slidan.

Det är också värt att notera att en brist på detta hormon leder till upphörandet av kollagenproduktionen i kroppen. Detta leder till att slemhinnorna och huden blir mindre elastiska och inte alls elastiska. Av denna anledning blir mukosväggarna tunnare och mest utsatta för olika infektioner och skador.

Förutom fysiologiska skäl kan vi prata om patologiska faktorer. De kan uppstå under klimakteriet, vilket förvärrar kvinnans välbefinnande. Vi kan prata om endokrina sjukdomar, en allergisk reaktion och olika inflammatoriska patologier, till exempel vulvovaginit.

Behöver jag behandla torrhet i vaginal?

Trots att vaginal torrhet under klimakteriet är ett normalt alternativ, i avsaknad av snabb behandling, kan detta leda till utvecklingen av komplikationer. För att förhindra detta måste problemet lösas som det ser ut. Tänk på ett antal konsekvenser som kan uppstå i frånvaro av symptomatisk behandling:

 • Atrofi av slemhinnans epitel.
 • Skador på vävnader i slidan, förlust av elasticitet.
 • Genitourinär atrofi.
 • Mot bakgrund av en skadad slemhinna utvecklas ofta infektion.
 • Kronisk form av vulvovaginit.

Det bör också noteras att bland tecken på klimakteriet, många kvinnor utvecklar depression. För att inte möta dessa obehagliga konsekvenser rekommenderar vi starkt att du börjar behandla torrhet i vaginal i klimakteriet. Med snabb behandling kommer en kvinna tillbaka till sin vanliga livsstil och glömmer för evigt smärtsamma symptom.

Behandling av vaginal torrhet i klimakteriet

Vaginal torrhet med klimakteriet är behandlingsbar, men kräver en integrerad strategi. Förutom mediciner rekommenderar experter att man tar vitaminer för att förhindra en brist på användbara vitaminer och mineraler - detta förvärrar bara den patologiska processen. Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt näring - den ska vara full och balanserad. För att lindra symtomen kan du använda alternativa recept, men deras effekt är ganska kortlivad. Vi rekommenderar att du inte självmedicinerar och konsulterar en gynekolog.

När det gäller mediciner kan läkare förskriva hormoninnehållande piller i kombination med aktuella hormoner. Hormonterapi löser snabbt problem med torrhet och andra obehagliga känslor. Till exempel har Ovestin-grädde bra recensioner. Detta läkemedel säljs på apotek utan recept, är mycket lätt att använda och har hög effekt..

Ovestin Cream

Ovestin Cream är ett europeiskt läkemedel som används för att behandla lokala symtom på klimakteriet orsakade av östrogenbrist. Detta läkemedel kan hjälpa till att bli av med inte bara torrhet i vaginalen, utan också sådana obehagliga känslor som brännande, obehag och smärta under samlag och till och med urininkontinens. Produkten har god tolerans, tillhör lokala beredningar.

Den aktiva substansen i Ovestin-kräm är östriol - detta är en analog av det kvinnliga hormonet, som tillhör gruppen av östrogener. Detta verktyg verkar uteslutande på urogenitalkanalen och ansvarar också för flera faktorer samtidigt:

 • Hjälper till att normalisera vaginal mikroflora.
 • Återställer normal urinering, förhindrar urininkontinens.
 • Minskar risken för utveckling av vaginala infektioner.
 • Påskyndar blodcirkulationen i bäckenområdet.

Ovestin-kräm är helt säkert för den kvinnliga kroppen och hjälper till att lösa ett intimt problem på kort tid. Användningsmetoden orsakar inte svårigheter. En speciell applikator levereras med grädden, du måste fylla i grädden (det är väldigt enkelt att göra det enligt principen om en spruta), sedan injiceras innehållet i applikatorn i slidan. I de officiella instruktionerna beskrivs allt i detalj hur man på rätt sätt kan utföra denna manipulation. Ovestin grädde konsumeras ekonomiskt, ett rör räcker i cirka 4 månader.

Rekommendationer från specialister

Du kan minska sannolikheten för vaginal torrhet under klimakteriet om du följer några enkla regler:

 • Vid klimakteriet bör särskild uppmärksamhet ägnas åt hygieniska manipulationer - proceduren ska utföras två gånger om dagen - på morgonen och på kvällen. Köp inte olika geler för tvätt, som innehåller olika parfymer och färgämnen.
 • Välj luktfria dagliga kuddar.
 • Ge upp syntetiska underkläder, föredra naturbomull.
 • Börja behandlingen så snart de första störande tecknen visas och fortsätt att bibehålla effekten. Rätt behandling kommer att undvika konsekvenser och komplikationer.

Torrhet i slidan under klimakteriet är ett normalt fenomen som nästan varje kvinna stöter på. Du behöver inte vara rädd, generad av det här ämnet, låst in. Besök en läkare som kommer att förskriva dig en fullständig behandling. var hälsosam!

källor:

KONTRAINDIKATIONER FÖR ANVÄNDNING.
Konsultera din specialist

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Torra vaginalslemhinnor: orsaker och behandling med moderna metoder

Vaginal torrhet är en patologi för slemhinnan som är förknippad med åldrande, utmattning och rynkor i organets innervägg. Patologi leder till obehagliga symtom - klåda, brännande, smärta etc. Vävnadsatrofi över tid, så problemet måste behandlas med de första symtomen..

torr vaginalslemhinna

"data-medium-file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/12/suhost-vlagalishha.jpg?fit=450%2C300&ssl=1? v = 1572898604 "data-large-file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/12/suhost-vlagalishha.jpg?fit=825%2C550&ssl = 1? V = 1572898604 "src =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/12/suhost-vlagalishha.jpg?resize=900%2C600 " alt = "vaginal torrhet" bredd = "900" höjd = "600" srcset = "https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/12/suhost-vlagalishha.jpg? w = 900 & ssl = 1 900w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/12/suhost-vlagalishha.jpg?w=450&ssl=1 450w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/12/suhost-vlagalishha.jpg?w=768&ssl=1 768w, https: //i2.wp. com / medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/12 / suhost-vlagalishha.jpg? w = 825 & ssl = 1 825w "storlekar =" (maxbredd: 900px) 100vw, 900px "data-recalc -dims = "1" />

Varför behandla torr vaginalslemhinna: vill få atrofisk vaginit?

Sexuella relationer är den viktigaste komponenten i en kvinnas liv, som i många avseenden utgör den kvinnliga kroppens allmänna psykologiska och fysiologiska tillstånd. Kvinnor som gillar samlag känner sig säkert gladare, mer avslappnade och mer självsäkra. Det bör inte glömmas att nyckeln till att uppnå en orgasm för en kvinna är scenen, som inom medicinen kallades stimulering, det vill säga en period med ökad sexuell upphetsning.

För närvarande sker smörjning, det vill säga naturlig fuktning av urogenital zon, som är utformad för att förenkla sexuell kontakt och åtföljs av en ökning av könsorganens känslighet. Av olika patologiska eller psykologiska skäl kan smörjning reduceras avsevärt eller inte inträffa alls. I detta fall rekommenderar experter att du söker medicinsk hjälp, som syftar till att förbättra smörjningen av urogenitalszonen.

Smörjning är också nödvändig utanför sexuell kontakt. Slemet som utsöndras i slidan skyddar de inre kvinnliga organen, eliminerar patogena bakterier och förhindrar dem från att komma in i livmodern.

Mängden smörjmedelsfrisättning reduceras hos både unga kvinnor och äldre efter klimakteriet. Kroppen, åldrande, producerar mindre hormoner - östrogener som stimulerar sexuella processer. Och även om sexuellt samlag är en saga historia, ger vaginal torrhet fortfarande patienter många obehagliga minuter.

Och om det första stadiet av sjukdomen manifesteras av milda symtom, tar sjukdomen med tiden sin vägtull: klåda och brännande kompletteras av ofta behov av att urinera, repor infekteras, och infektionen rör sig lätt längs det torkade slemhinnan, vilket orsakar symtom som motsvarar typen av infektion..

Symtom på otillräcklig smörjning och atrofisk vaginit

Som nämnts ovan är det värt att skilja mellan otillräcklig smörjning - i detta fall manifesterar sig problemet periodiskt och vaginal torrhet förknippad med ihållande atrofisk vaginit, när vävnaderna påverkas avsevärt och processen kan bli irreversibel.

Först måste du förstå vad som anses som normen för hydrering av slidan. Denna parameter kan inte mätas på något sätt, eftersom varje kvinna har en annan mängd fuktgivande smörjmedel. Därför är normen när ingenting stör. En frisk kvinna märker inte vätskan som utsöndras i kroppen - hon luktar inte, har ingen färg och utan spänning lämnar ingen rester på hennes underkläder.

Om det inte finns tillräcklig naturlig smörjning uppstår obehag - detta är det första tecknet som signalerar ett problem. Gradvis börjar en brännande känsla, liknande tecken på trast. Klåda kan vara mild eller svår.

Med tiden intensifieras symtomen till den tidpunkt där samlag liknar en raspskada, varför det finns en rädsla för sexuell kontakt. Efter samlag finns det en stark brännande känsla, möjligen blödning, eftersom det torkade slemhinnan lätt skadas.

Anledningar till en minskning av naturlig smörjning

En kvinnas sexuella hälsa beror på många faktorer, varav de viktigaste är ålder, hormonell bakgrund, temperament och allmänt välbefinnande för det rättvisa könet..

Det är viktigt att förstå att ibland reducerad smörjning kanske inte är förknippad med sjukdomar eller patologier, men endast indikerar otillräcklig spänning, för snabb förspel eller förekomst av faktorer som distraherar från närheten. I detta fall bör du göra några justeringar av den vanliga kontaktprocessen och diversifiera ditt sexliv något..

Om ett liknande problem kvarstår oberoende av partnerens handlingar och graden av spänning hos en kvinna, kan vi anta förekomsten av följande patologiska tillstånd:

 • latenta infektiösa processer i könsorganet;
 • hormonell obalans förknippad med graviditet, amning eller klimakteriet;
 • regelbunden användning av kondomer, vaginala tamponger, traumatiska och dränerande slemhinnor;
 • missbruk av alkohol, droger och andra giftiga ämnen;
 • närvaron av psykologiska problem.

Du ska inte ställa en diagnos på egen hand, än mindre ge upp glädjen över intimitet. Efter att ha märkt en sådan störning bör du omedelbart rådfråga en specialist som säger dig en effektiv teknik för att återställa urogenital smörjning.

Behandling av torr vaginalslemhinna

Hur man behandlar sjukdomen bestämmer gynekologen. Först bör en kvinna genomgå en gynekologisk undersökning med kolposkopi, ta tester för hormoner och infektioner. Om detta inte räcker, utförs bäcken-ultraljud..

Efter att ha identifierat orsaken erbjuder läkaren medicinering eller en intim plastteknik, vilket innebär att specialläkemedel införs i slemhinnan. Men patienter ska inte använda smörjmedel från en sexbutik - de innehåller inte nödvändiga läkemedel, men allergier och brännskador kommer att ge.

Lokal läkemedelsbehandling och hormonintag

Oftast orsakas vaginal torrhet av otillräcklig produktion av könshormoner. I detta fall är målet med terapi att kompensera för bristen på naturliga hormoner..

Orala preventivmedel som innehåller rätt hormoner föreskrivs endast till unga kvinnor. Mer vanligt använt vaginal hormonersättningsterapi.

Vaginal hormonbehandling kan utföras på olika sätt:

 • Införandet av östrogenringen, i form av en vagina. Ringen måste bytas var tredje månad.
 • Införandet av vaginala suppositorier (suppositorier). Läkemedel administreras dagligen i flera månader tills allt är normalt.
 • Användning av vaginal kräm. Först måste du ange grädden varje dag, sedan varannan dag.

Effekten av att använda rätt läkemedel känns i slutet av den första behandlingsveckan. Samtidigt lindrar hormoner inte bara symtomen, de botar verkligen problemet. Vaginalvävnad återställs, väggarna blir tjockare. Det är därför du inte kan ta sådana mediciner utan test. Felaktig dosering kommer att leda till hyperplasi - överdriven förtjockning, vilket leder till cancer.

Förbättrad smörjning med intim plastikkirurgi - en modern riskfri teknik

Hittills har en modern teknik utvecklats för att eliminera sexuella dysfunktioner i olika etiologier, som kallas intimplast. Korrigering av smörjnivån i detta avseende är inget undantag och kan utföras med den icke-kirurgiska injektionsmetoden - konturering.

Denna procedur innefattar subkutan injektion av speciella preparat baserade på hyaluronsyra i mjuka vävnader, som kallas fyllmedel i medicin. Sådana ämnen har en gelliknande konsistens och påfyller vävnadernas volym och fukt gör det möjligt att eliminera inte bara fysiologiska, utan också de flesta estetiska problem i det intima området.

För att återställa smörjning införs gelgelfyllmedel i klitoris, vilket leder till en ökning av känsligheten i denna zon och förbättrar avsevärt den sekretoriska funktionen i processen med aktiv stimulering, både fysisk och mental. Förfarandet tar bara några minuter och kräver inte speciell förberedelse och sjukhusvistelse från patienten. Tekniken är säker och smärtfri, vilket förenklar implementeringen för misstänkta patienter.

Var man ska vända sig för sexuella problem i St Petersburg

Diana Reproductive Health Clinic garanterar en professionell metod för att lösa ett så intimt och känsligt problem som att minska smörjning. Våra experter kommer att utföra en grundlig diagnos och ge rådgivande information, varefter behandlingsstrategin kommer att fastställas. Om det är nödvändigt med intim plastikkirurgi, kan patienten vara säker på effektiviteten och kvaliteten på behandlingen.

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Orsaker, tecken och behandling av vaginal torrhet

Under hela livet tenderar kvinnor att uppleva en mängd intima problem, inklusive torra könsorgan.

Torrhet i slidan är ett tillstånd i det intima området där nivån av naturlig smörjning som utsöndras av kroppen minskar eller helt stoppar.

Som ett resultat av detta blir vaginalväggarna mycket tunna, obehagliga symtom uppträder som stör ett sunt och aktivt liv hos en kvinna.

Symtom på vaginal torrhet

Den medicinska terminologin för torrhet i vaginal presenteras i form av namnet ”atrofisk vaginit”. Trots detta är termen rättvis i förhållande till endast ett fåtal alternativ för förekomsten av denna patologi. Tynning av vaginalslemhinnan, förändring i dess storlek, förlust av elasticitet hos det skivepiteliga epitelet kan inte alltid förknippas med hormonella störningar i kvinnlig kropp. Urinvägsinfektioner, för många parfymerade kosmetika för intim hygien och att ta antibiotika under lång tid blir vanliga orsaker till denna sjukdom..

Om torra kvinnliga könsorgan - i den här videon.

Många gynekologer kallar denna patologi vaginal atrofisk dermatit, vilket är i stånd att mer exakt indikera manifestationerna av denna sjukdom. De viktigaste symtomen på atrofisk dermatit inkluderar följande:

 • förbränning i perineum;
 • täthet i området för innerväggarna i slidan;
 • klåda i slidan och i korsbenen;
 • obehag under samlag, åtföljt av smärta;
 • blödning av slemhinnan på grund av bildandet av små sår och sår på epitelet.

Det finns ett antal specifika symtom som orsakas av hormonella störningar i kroppen:

 1. Brist på önskan om intimitet med en partner. Som regel kan en kvinnas låga östrogennivåer sänka libido. Dessutom påverkar torrhet, smärta, blödning under sex negativt en kvinnas intima liv.
 2. Manifestationen av infektionssjukdomar. Avsaknaden av naturlig smörjning kan leda till subtilitet av epitelet i de yttre och inre könsorganen, samt provocera tillväxten av patogen mikroflora i slemhinnan.
 3. Brinnande och ofta urinering under urinering.
 4. Svaghet, huvudvärk, slöhet och allmänt välbefinnande.

Ignorera inte ovanstående symtom om de visas. Men innan behandlingen påbörjas bör orsakerna till sjukdomen identifieras.

Orsaker till obehag i det intima området

För att bli av med torrhet i slidan, normalisera funktionen av körtlarna, bestämma rätt behandling och balansera den hormonella dysfunktionen, är det nödvändigt att ta reda på de viktigaste skälen, som är indelade i tre grupper:

 1. Uppkomsten av allvarliga sjukdomar: neoplasmer, vaginos på grund av en bakteriell infektion, endometrios, livmoderfibrer, inflammation i slemhinnorna i hela kroppen på grund av nedsatt körtel.
 2. Förändringar i den allmänna hormonella bakgrunden. Oftast utvecklas denna patologi under klimakteriet eller under graviditeten..
 3. Felaktig intim hygien, orimlig användning av douching, ta diuretika eller antibiotika, samt läkemedel som sänker blodtrycket.

Det finns andra faktorer som provocerar sjukdomen: allergiska reaktioner på olika kemikalier, dålig cirkulation av bäckenorganen, oregelbundet sexliv eller dess frånvaro. Vi kommer att överväga mer detaljerade de vanligaste faktorerna.

Innan menstruation

Ofta bekymrar obehag i perineum friska kvinnor i reproduktiv ålder före menstruation. Var tionde representant för det kända könet vänder sig till en specialist med detta problem. Några dagar före menstruation i den kvinnliga kroppen ökar mängden hormon gestagen, vilket under en kort tid hämmar produktionen av östrogen. Men det är värt att notera att dessa fenomen inte är patologier utan anses vara helt ofarliga för den kvinnliga kroppen.

Graviditet

Graviditet är en underbar period i varje kvinnas liv. Men det går inte alltid smidigt, vissa hälsoproblem kan uppstå: morgonsjukdom, illamående, torrhet i det intima området, banal trast. Alla dessa symtom beror på omstruktureringen av kroppen såväl som aktiviteten hos hormonet gestagen, som nämnts ovan. Under graviditeten förändras vaginal mikroflora, elasticiteten minskar, symtom på irritation och klåda uppträder.

Efter förlossningen

Oftast, under postpartumperioden, passerar vaginit av sig själv, medan den hormonella bakgrunden återgår till det normala, och körtlarna börjar fungera i en normal rytm. Var femte kvinna i förlossning klagar över en känsla av torrhet och sveda i perineum. Vanligtvis är detta symptom förknippat med frisättningen av hormonet prolaktin, som avbryter östrogen ett tag. Efter förlossningen återhämtar sig kroppen i 2-3 månader. Kvinnor som födde med kejsarsnitt behöver upp till fyra månader för att återställa hormonnivåerna..

Med klimakteriet

Menopaus är en tid med betydande åldersrelaterade förändringar i en kvinnas liv, som är förknippade med en minskning av mängden östrogenhormonproduktion. Därför har varje andra kvinna över 55 år en torr vagina. Under klimakteriet kallas denna sjukdom atrofisk vaginit. I detta fall försvagas väggarna i slidan, naturlig smörjning går förlorad, arbetet i körtlarna förvärras, vilket leder till bildandet av en alkalisk miljö, vilket orsakar en känsla av klåda och friktion. I detta fall är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, som i sin tur måste förskriva hormonbehandling.

Under samlag

Obehagliga upplevelser som uppstår under sex påverkar som regel negativt sexpartners sexuella liv. I det här fallet är det viss obehag, smärta och ibland blödning, vilket avskräcker en kvinna från att leva ett intimt liv, medan en man inte heller får nöje. Läkare rekommenderar att du använder speciella hormonell suppositorier, smörjmedel.

Om den främsta orsaken till torrhet ligger i partnerens oduglighet och hast, är det helt enkelt nödvändigt att öka tiden för en kvinnas preliminära smekningar. När en kvinna är upphetsad inträffar ett ökat blodflöde till könsorganen och slidan i kvinnans kropp, och mängden utsöndring av körtlar ökar. Det är värt att notera att frekvent användning av kondomer kan påverka mängden smörjmedel som bildas i slidan negativt..

Torr ålder

Bokstavligen 5 år efter klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen med 80%. Kvinnor i åldern 60 till 65 år klagar över en torr vagina med alla tillhörande symtom. Samtidigt, med hänvisning till ålder, föredrar kvinnor att inte konsultera en gynekolog, vilket kan hamna i katastrofalt tillstånd. Med denna sjukdom blir inte bara flerskiktsepitelet i slidan tunnare utan också urinblåsans väggar.

Torrbehandling

mediciner

Oftast föreslår experter att behandla atrofisk kolpit med icke-hormonella läkemedel. De är effektiva i fall där hormonersättningsterapi av någon anledning är omöjligt. För att bli av med obehag hjälper följande mediciner:

 1. Vitamin E och A kan upprätthålla en hälsosam vaginal epitel utan irritation..
 2. Ljus tillverkade på basis av kalendula hjälper till att lindra brännande, klåda, torrhet och även läka sprickor och sår.
 3. Vaginala suppositorier kan ge långvarig hydrering av slidan på grund av hyaluronsyra. Aloe och kalendula kan ta bort torrhet i vaginal.
 4. Geometriska läkemedel verkar på hypofysen medan de stimulerar östrogenproduktionen i kroppen och skyddar perineum från torrhet.
 5. Vaginalgeler kan ta bort symtomen på kolpit, samt normalisera surhetsnivån i slidan och skydda den från infektioner.

Många föredrar att ta till alternativa terapimetoder, vägrar medicinering. Därför är det värt att överväga flera folkrecept.

Folkrättsmedel

Bad, douching och örtpreparat är kraftfulla hjälpmedel vid behandling av atopisk vaginal dermatit. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till enskilda egenskaper i form av intolerans eller allergier. Tänk på flera växtbaserade recept:

 1. 60 g nässlor, 20 g oregano, 30 g kalendula, 50 g kamomill och 50 g Veronica officinalis behöver hälla 500 ml kokande vatten, koka i eld i minst 5 minuter. Låt buljongen brygga, ta en drink i 12 dagar. Varje dag måste du dricka 100 ml buljong. Om torrheten i slidan inte har passerat under en viss period måste du kontakta en gynekolog.
 2. Ganska effektiv är en avkok av livmodern i tallskogen och moderkortet. För att göra detta, blanda 50 g av varje ört, häll 400 ml vatten, koka. Ett avkok måste tas en tredjedel av ett glas 3 gånger om dagen före måltiderna.
 3. Ett idealiskt sätt att behandla atrofisk kolpit med klimakteriet är douching med kalendulabuljong. Antalet douching på en kurs bör inte överstiga 5.
 4. Bad med avkok av moderwort kan slappna av nervsystemet, lindra obehag och klåda. För att göra detta, häll 60 g gräs i 500 ml kokande vatten, koka i 3 minuter. Låt buljongen infusera i en halvtimme, varefter den måste filtreras och tillsättas i badet. För att bli av med torrhet måste du ta dessa bad minst en gång i veckan.

På tal om behandling av torrhet i det intima området kan man inte låta bli att nämna förebyggandet av sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

För att undvika obehag i det känsliga området rekommenderas att följa följande regler:

Avslag på parfymerade geler

För närvarande finns det parfymer för intim hygien, vilket också kan vara farligt för en kvinnas kropp. Detta beror på det faktum att parfymer och en överflöd av kemiska beståndsdelar av sådana medel kan orsaka funktionsfel i slemkörtlarna och en minskning av deras utsöndring..

Efter detta uppträder en obehaglig känsla i perineum. Du bör komma ihåg om förekomsten av möjliga allergiska reaktioner på komponenterna som utgör intim kosmetika och välja balanserade medel.

Avvisande av syntet

Tätt underkläder, som komprimerar blodkärlen och stör blodcirkulationen i bäckenorganen, liksom dåligt syntetiskt ämne kan orsaka klåda i perineum, irritation och stickningar. För att undvika detta, behöver du bara byta fashionabla och vackra linne från polyamid med bomull.

Hygien

Brist eller brist på intim hygien är också ett hot mot kvinnors hälsa. Faktum är att patogen mikroflora förskjuter fördelaktiga laktobaciller, varför de flesta kvinnor möter candidiasis, vilket orsakas av candida svamp. Obehaglig lukt, brännande och klåda, samt utarmning av slemhinnepitel kan berätta om kroppens problem. Även med rikligt urladdning, visas tecken på atrofisk vaginit och obehag i perineum.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att torrhet i den intima zonen åtföljs av många obehagliga symptom som kan störa det vanliga livet. För att undvika en sådan sjukdom är det ibland tillräckligt att bara vidta förebyggande åtgärder.

Video

Du kommer att lära dig om orsakerna och metoderna för att behandla torra könsorgan i den här videon..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är menorrhagia hos kvinnor

Menorrhagia är en tung menstruation som varar länge. Detta är inte livshotande, men kan ha en enorm inverkan på kvinnors dagliga liv. Menorrhagia uppstår när en kvinna tappar mer än 80 ml blod under menstruationen eller menstruationen varar mer än sju dagar....

Tilldelningar till en kvinna under graviditeten innan förseningen av menstruationen: bör de uppträda i de tidiga stadierna och vad de är?

Vilken utskrivning kan uppstå under graviditetenEfter befruktningen märker en kvinna ofta att hemlighetens natur förändras....

Hormonell längtan, eller kvinnlig depression. PMS: orsaker, symtom, hjälp.

Varför är det värt att prata separat om ”kvinnlig depression”? Stämningsstörningar är verkligen könlösa, och den mentala strukturen hos män och kvinnor är densamma i struktur....