8 livsmedel för att spara smärta under kritiska dagar

Harmonier

De flesta flickor behöver inte titta på kalendern för att förstå att dessa dagar kommer att börja snart, eftersom de känner värkande smärta i olika delar av kroppen, vilket varnar dem för denna period.

När du har läst den här artikeln till slut kommer du att lära dig om vissa produkter som inte bara kan gynna din allmänna hälsa, utan också hjälper till att minska smärta under menstruationen. Ta reda på vad du behöver lägga till din diet för att sluta känna dig obekväm..

1.Svart choklad

Om du trodde att listan endast skulle bestå av frukt och grönsaker, skyndar jag att uppröra dig.

Många kvinnor behöver choklad under menstruationen och, som det visar sig, mörk choklad, i synnerhet, har ett antal egenskaper som kan lindra menstruationssmärta.

Varför känner vissa kvinnor det akuta behovet av choklad?

Melanie McGries, Australiens avancerade ackrediterade praktiserande nutritionist, beslutar att hitta en lösning på detta chokladpussel.

Många tror att sugen efter choklad beror på hormonell obalans under menstruationscykeln..

Ju lägre nivå av progesteron och östrogen (kvinnliga könshormoner) under denna period, desto starkare blir vår hunger. Serotonin (lyckohormonet) minskar också, men nivån på kortisol (hormonet som produceras som svar på stress) ökar stadigt.

På grund av det faktum att hormonet som är ansvarigt för välbefinnande faller och stresshormonet ökar börjar du längtan efter godis. När allt kommer omkring kan desserter öka nivån på serotonin och höja ditt humör.

Trots att många är övertygade om denna teori, medger den australiensiska näringsläkaren att det inte finns några övertygande bevis för denna idé..

När allt kommer omkring konsumerar vissa choklad under den här perioden av att de läste om fördelarna med denna produkt på Internet och drev denna tanke i deras huvuden. Vi kan säga att de omedvetet tvingade sig att tro att de behöver choklad under menstruationen.

”När jag reflekterar över detta ämne tror jag att sugen efter choklad är en blandning av fysiologi, psykologi och kulturell konditionering,” avslutade McGrice..

Fördelarna med choklad

Detta innebär att äta choklad kan minska den stress du känner under kritiska dagar. Om du har ett val, få bättre mörk chokladkakor som innehåller 70 procent kakao eller mer..

Varför mörk choklad är bättre att välja?

Mörk choklad innehåller lite socker och ingen mjölk.

Detta är användbart att veta:

Det är bättre att inte konsumera mjölk under menstruationen. Du lider ofta av huvudvärk och att bli av med det blir svårare än vanligt. Orsaken till dessa problem är mjölk..

Socker kan förvärra din situation, såsom uppblåsthet, ångest eller depression..

Dessutom har forskare funnit att choklad är en naturlig stimulans av humör, eftersom det stimulerar produktionen av endorfiner (en av de mest kända hormonerna av lycka och nöje) i kroppen. När allt kommer omkring innehåller denna produkt magnesium och omega-3 och omega-6 fettsyror, vilket påverkar ditt humör positivt..

Normala situationer under din menstruation som kan göra dig väldigt arg kanske inte verkar lika irriterande på grund av choklad..

Endorfiner förändrar uppfattningen av smärta. Du behöver inte längre ligga med kramper i sängen, eftersom obehag kommer att minska och du kan fortsätta göra dina egna saker.

Dessutom är choklad rik på magnesium, som är ett viktigt mineral och fungerar som ett muskelavslappnande medel (ett läkemedel som slappnar av musklerna). Det kan lindra smärta i nedre rygg..

2 selleri

Selleri består huvudsakligen av vatten.

Denna produkt är särskilt bra under menstruationen. När allt kommer omkring kan det minska smärta under uppblåsthet, praktiskt lindra smärta under menstruationen och till och med förhindra manifestationen av PMS, eftersom produkten innehåller zink, magnesium, fosfor och natrium, och det är de ämnen som vi behöver.

Om du har problem med cykeln eller den är instabil, lägg sedan till selleri och stjälkar till din kost.

Den höga vattenhalten i denna produkt stimulerar matsmältningen och förhindrar uttorkning..

Om selleri inte är enligt din smak, som en oberoende produkt, försök:

11 livsmedel som du kan (och inte kan) äta med menstruationsmärta

Med hjälp av en hälsosam och noggrant planerad meny kan du göra din hud ren, ditt hår friskt och dina naglar starka, samtidigt förbättra ditt minne och bli flera gånger lyckligare - detta är ett välkänt faktum. Men visste du att mat ibland inte fungerar sämre än medicin. I synnerhet när det gäller menstruationsvärk, under vilken du är vana vid att slå fast vid "Noshpu" och "Nurofen", men absolut inte att springa till kylen.

Vi berättar vilka livsmedel du behöver lägga till i kosten under denna period, och vilka, tvärtom, bör tillfälligt överges..

Det är omöjligt

Kolsyrade drycker

Söta kolsyrade drycker som fanta och Coca-Cola bidrar till uppblåsthet, vilket redan känns inte bäst. Så försök att dricka mer vatten utan gas, tillsätt citronsaft eller mynta vid behov.

Bearbetade produkter

En annan syndare för "extra uppblåsthet" är livsmedel med mycket natrium. Och bearbetade livsmedel, inklusive snabbmat, korv och korv, samt färdiga måltider i frysen, är den viktigaste källan till natrium i din diet. Undvik allt som säljs i påsar och du kan hålla ditt saltintag på en nivå som känns bra..

Friterad mat

Minska ditt intag av livsmedel som innehåller transfetter som ökar östrogennivåerna och ökar smärtan. Det är viktigt att komma ihåg: för det första är de rika på livsmedel som tillagas med stora mängder vegetabilisk olja.

baljväxter

Bönor, kikärter, ärtor och andra baljväxter orsakar nästan omedelbar uppblåsthet, vilket förmodligen inte är en del av dina planer. Lägg av kokt rökt soppa för nästa vecka för att minimera obehag..

Återvunnet spannmål

Bearbetade korn, som alla bearbetade livsmedel, förlorar de flesta av sina fördelaktiga egenskaper och näringsämnen. Detta får dem att fungera som en destabilisator av blodsockret och samtidigt orsaka aptitkontrollförlust. Därför är det värt att välja bröd, pasta, ris och kex från hela korn under menstruationen..

Kan

Bladgrönsaker

Under menstruationen kan nivån av järn i blodet sjunka, så livsmedel som innehåller detta element i stora mängder måste finnas på din meny. Men istället för att beställa en cheeseburger, gå ner till snabbköpet och fyll korgen med gröna bladgrönsaker som kål, grönkål, spenat och chard.

apelsiner

Kalciumintag minskar känslor av depression och ångest. D-vitamin reglerar ett enzym som omvandlar tryptofan till serotonin, vilket förbättrar humöret. Och agerar tillsammans kan kalcium och vitamin D förhindra symtomen på premenstruellt syndrom. Livsmedel med hög kalcium kan också lindra kramper och smärta genom att fungera som en muskelavslappnande. Leta efter en magisk kombination i apelsiner, citroner och limefrukter..

bananer

Bananer är ett av de bästa näringsrika sätten att öka ditt humör med en hög dos B6-vitamin. Dessutom är de rika på kalium och magnesium, vilket minskar vattentätheten och uppblåstheten och samtidigt reglerar matsmältningssystemet, som vid denna tid av månaden fungerar.

vattenmeloner

Ofta orsakar menstruation en oemotståndlig sug efter godis, och experter rekommenderar att de inte tillfredsställer det med en låda med choklad, utan med frukt. Alternativ som är rika på vatten och naturliga sockerarter - vattenmeloner, meloner, plommon och bär klarar bäst uppgiften.

Lax

Lax är rika på omega-3-fettsyror som kan lindra smärta och kramper, slappna av muskler och neutralisera smärtkällan. Om du av någon anledning inte äter fisk kan du få en hälsosam dos omega-3 från nötter, avokado och linfrön..

Mörk choklad

Mörk choklad är en utmärkt källa till magnesium, som inte bara förbättrar humöret genom att öka serotoninnivåerna, utan också hjälper till att hålla den på en optimal nivå. För att allt detta ska vara sant bör en chokladkaka innehålla 60% kakao eller mer.

Måltider under menstruationen: tillåtna och förbjudna livsmedel

En kvinnas välbefinnande under menstruationen har en direkt relation till hennes kost idag. Kosten bör innehålla livsmedel berikade med vitaminer och mineraler. Mat bör inte heller orsaka uppblåsthet, ökad gasbildning, eftersom sådana faktorer förvärrar det allmänna tillståndet. För att undvika detta måste du veta att med menstruation du inte kan äta.

Hur påverkar näring kroppen och vårt välbefinnande

Under menstruationen kan följande obehagliga upplevelser förekomma: svaghet, uppblåsthet, problem med matsmältningsfunktionen, huvudvärk från menstruation, kramper. Manifestationen av dessa symtom är sammankopplade inte bara med en förändring i den hormonella bakgrunden, utan också med reaktionen på de livsmedel som används. Därför rekommenderar läkare en kost under menstruationen.

Ett överskott av fet, tung, rökt mat bidrar till uppblåsthet före menstruationen, det vill säga symptom som förekommer förstärks. Godis, som i stora mängder kommer in i kvinnans kropp, har en liknande effekt. Under påverkan av socker i tarmen aktiveras jäsningsprocessen, och de gaser som verkar börjar brista i buken, vilket orsakar en ökning av menstruationssmärta.

Under menstruationen produceras progesteron aktivt, vilket resulterar i en ökning av blodtrycket. Om du äter mat som har samma effekt idag, kommer kvinnan att känna en generell svårhet på grund av ökad PMS och andra obekväma upplevelser.

Vissa produkter kan också orsaka ökad smärta, riklig urladdning. Påverkan kan inte bara förknippas direkt med menstruation, utan också med en kvinnas känslomässiga humör, eftersom en del mat förstärker irritabilitet, irritabilitet.

För att undvika detta måste du veta hur man äter under menstruationen. För att förbättra ditt eget välbefinnande genom att minska obehag hjälper en diet med menstruationen.

Vilka livsmedel utesluts bäst under menstruationen

Obehaget som uppstår under menstruationen kan öka om en kvinna inte äter ordentligt. För att förhindra att detta händer måste du vägra:

 • från fet mat. Under menstruationen observeras ofta flatulens i tarmen, magen sväller, och sådan mat i kosten förvärrar dessa problem, vilket orsakar ökad smärta i buken, försämrar det totala välbefinnandet (under menstruationen, gräddfil, fettmjölk, smör, fläsk bör elimineras fullständigt);
 • kryddig rätter. Deras användning orsakar en rusning av blod till organen och vävnaderna i bäckenet, vilket provocerar en ökning av menstruationsflödet och smärta, en ökning av menstruationens varaktighet;
 • salt mat. De orsakar törst, liksom konsumtionen av en ökad mängd salt främjar vätskeansamling i vävnaderna, på grund av vilken det finns en känsla av fullhet, huvudvärk intensifieras, allmän hälsa förvärras;
 • sötsaker. Mottagandet av en ökad mängd socker i blodet hjälper till att öka aptiten, orsakar uppblåsthet, jäsning i tarmen, huvudvärk, ökar intensiteten av obehag i buken, förvärrar det allmänna tillståndet i hår och hud;
 • produkter som ökar gasbildning och orsakar uppblåsthet. Dessa inkluderar baljväxter, vitt bröd, kål, mjöljästprodukter;
 • alkoholprodukter. Sådana drycker utvidgar blodkärlen, vilket resulterar i ökad blödning;
 • kaffe. Användning av koffein leder till irritation i hjärnan, irritabilitet, huvudvärk, ökat tryck, vilket väsentligt förvärrar kvinnans välbefinnande under menstruationen.

Kost för PMS, baserat på uteslutning av dessa produkter, gör att du kan hantera obehagliga sensationer som uppstår under menstruationen.

Vad du inte kan äta från beredd mat

En speciell grupp förbjudna livsmedel är halvfabrikat och olika konserver. De innehåller en ökad mängd salt, vilket hjälper till att hålla kvar vätska i kroppen och öka smärta i nedre del av buken.

Du bör också överge stekt mat. Faktum är att sådan mat hjälper till att öka östrogennivåerna, på grund av vilka livmodersammandragningar blir skarpa och bidrar till uppkomsten av svår smärta.

Chips, kex, pommes frites kan förvärra kroppens allmänna välbefinnande. Snabbmat innehåller mycket salt och fett, vilket påverkar karaktären av PMS och matsmältningen..

Kost under menstruationen

För att minska intensiteten av PMS, liksom för att förhindra försämring av det totala välbefinnandet, måste en kvinna följa reglerna för en hälsosam kost. Det första steget är att öka mängden färsk frukt och grönsaker som konsumeras. Sådana produkter är rika på vitaminer och mineraler, har antioxidanteffekter..

Av frukt och bär är det bäst att föredra:

 • vinbär;
 • äpplen
 • apelsiner;
 • plommon;
 • säsongsprodukter.

Under denna period tillåts alla grönsaker, utom de som orsakar ökad gasbildning. Det bästa alternativet för en kost under menstruationen är rödkål, eftersom det har en smärtstillande effekt, vilket påverkar kroppens fertilitet.

Under menstruationen rekommenderas det också att använda spannmål, nötter, spannmål, sojaprodukter. De innehåller en stor mängd magnesium, vilket lindrar muskelspänningen..

För att hantera dragsmärta som uppstår på grund av vätskeansamling i kroppen måste du följa en dricksordning. Under menstruationen bör mängden rent vatten som konsumeras ökas. För svår smärta rekommenderas att man dricker en avkok av röd yarrow, citronmeliss, kamomill eller slam.

Om en tjej klagar över en ökning av menstruationsflödet, bör kosten innehålla livsmedel som är berikade med järn. Faktum är att kroppen under menstruationen kan uppleva en brist på detta ämne, vilket påverkar det totala välbefinnandet negativt. För att kompensera det måste du äta äpplen, skaldjur, bovete, grönkål.

Minska volymen av menstruationsflödet bidrar till användningen av drycker som:

 • nässlingsbuljong;
 • avkok av bergsbeståndspeppar och herdepåsar;
 • hallon och pepparmintte.

Måltider med många perioder bör vara balanserade. Från kosten måste du utesluta stekt, fet, rökt, salt mat. Från köttprodukter är det bättre att föredra nötkött, du bör också äta fettsorter av fjäderfä och fisk.

Eftersom kvinnor visar ett ökat intresse för godis under menstruationen har många kvinnor problem med utseendet på extra kilo. För att kompensera för detta behov av kroppen måste skadliga kolhydrater ersättas med torkad frukt. Det är bäst att äta russin, torkade aprikoser, valnötter. Sådana produkter låter dig hålla en figur i form, berika kroppen med användbara ämnen, särskilt järn.

Genom att följa principerna för korrekt ätande under menstruationen kan du normalisera menstruationscykeln, antalet utsöndringar och också minimera PMS. De listade användbara produkterna har en gynnsam effekt på nervsystemet hos kvinnor, jämnar ut den känslomässiga bakgrunden och undertrycker irritabilitet.

Månadsbaserade näringsgrunder

Nästan varje kvinna upplever svårigheter under menstruationsperioden, ofta uppstår svår smärta som inte kan hanteras utan smärtstillande medel. Mot denna bakgrund förvärras sömnen, vitala intressen försvinner, irritabilitet växer, om kroppen känner till en brist på magnesium kan kramper uppstå. Det måste komma ihåg att felaktigt organiserad kost påverkar reproduktionssystemet, därför är kost under menstruationen särskilt viktigt. Korrekt utvalda produkter ökar kroppens ton, lindrar menstruationssymtomen och påverkar deras förlopp positivt..

Kostbehov

Smärta i nedre del av magen på kritiska dagar kallas dysmenorré och hälsosamma produkter hjälper till att hantera det..

För att säkerställa att dina perioder är utan obehagliga symtom måste du välja rätt näring, vilket gör att:

 • Minimera smärta;
 • Minska blödningen;
 • Gå ner i vikt, bli inte bättre.

Många kvinnor noterar ökad aptit innan menstruationen börjar, så de försöker äta en diet som undviker manifestationer av hungriga kramper. Anledningen till denna aptit är en ökning av testosteron i kroppen. Det bör noteras att kosten hjälper till med tunga perioder, när smakpreferenser förändras, du vill ha mat som en kvinna är likgiltig till på vanliga dagar. Progesteron ansvarar för denna förändring i smak, vilket också påverkar ökad irritabilitet och humörsvängningar. Att återställa sinnesfrid ökar serotoninnivåerna med väl vald mat. En diet bör utarbetas under de kritiska dagarna med hänsyn till kroppens individuella egenskaper, smakpreferenser och produkttolerans. För viktminskning under denna period måste du välja den mat som kommer att ge kroppen allt som den behöver för att upprätthålla vitala processer.

Vad man ska äta under menstruationen

Som nämnts bör måltider under menstruationen vara speciella. Till exempel, under första hälften av kritiska dagar, är kroppen särskilt i behov av kolhydrater. För närvarande måste du äta mat som har ökat energivärde, men baserat på "långsamma" kolhydrater, till exempel:

 • Fullkornsbröd;
 • Spannmål (utom gryn och polerat ris);
 • Durumvete pasta.

Näringsläkare rekommenderar också att du ökar innehållet i grönsaker och frukter i menyn som förbättrar tarmfunktionen, eftersom matsmältningsproblem ofta följer menstruationen. Men din favoritchoklad bör uteslutas från kosten och ersätta den med torkad frukt, persikor och bananer..

I den andra fasen av menstruationen bränner kroppen inte längre så mycket fett och maten bör förändras. Det är nödvändigt att införa proteinrika rätter, såsom fisk och olika skaldjur, i kosten. Dessutom rekommenderar näringsläkare att äta bovete och nötter, där ett högt innehåll av fettsyror, som är naturliga krampläkemedel som minskar smärta.

Under menstruationen rekommenderas det att utesluta kaffe och te från din diet, användningen av fortfarande mineralvatten och växtbaserade teer kommer att vara mer användbart. På sommaren är det bra att inkludera vattenmeloner och meloner i menyn.

Hittills har läkare inget samförstånd om mejeriprodukter ska finnas i kosten eller inte, men det finns inga motsägelser med avseende på mejeriprodukter: de måste införas i kosten även i större mängder än vanligt.

Korrekt näring tar nödvändigtvis hänsyn till vätskeansamlingen som uppstår i en kvinnas kropp under menstruationen. Det leder till ödem, allmän sjukdom och smärta. Diuretiska avkok och smaktillsatser, som basilika, dill, fänkål, persilja, som hjälper till att ta bort vätskan, hjälper till att hantera problemet. De innehåller också vitamin E, har lugnande och smärtstillande egenskaper..

Således bör menyn för menstruationsperioden innehålla:

 • Nötter och spannmål;
 • Baljväxter (med mått);
 • frukter;
 • Grönsaker (som kål, sallader, zucchini, gurkor);
 • Fisk och skaldjur;
 • Mejeriprodukter;
 • Mineralvatten utan gas.

Vad du inte kan äta med menstruation

Kosthold under menstruationen tvingar kvinnor att överge ett antal produkter som ökar obehag under menstruationen och vice versa, för att införa mat som lindrar smärta och obehag i kosten.

Var uppmärksam på mat och rätter som inte rekommenderas för användning under menstruationen:

 • Friterad mat. Användningen av vegetabiliska och animaliska fetter för stekning ökar smärtan under menstruationen.
 • Halvfabrikat och konserver. I sådana produkter, högt saltinnehåll, förbättrar smärta och svullnad i kroppen.
 • Socker, choklad. De kan orsaka irritabilitet, dåsighet, öka blodsockernivån. Det rekommenderas att ersätta dem med bananer, torkade aprikoser, persikor. Om det är omöjligt att vägra choklad, välj lite mörk choklad..
 • Müsli och rätter av premiummjöl.

Det är också nödvändigt att vägra:

Dessa livsmedel innehåller mycket fett och salt..

Att dricka alkohol under menstruationen är starkt avskräckt, eftersom det väcker nervsystemet och utvidgar blodkärlen, vilket ökar irritabiliteten och ökar volymen av utsöndringar.

Under menstruationen bör alla livsmedel av animaliskt ursprung vara förbjudna, liksom gräddfil, frön, oliver. Undantag - fisk och kyckling.

Att dricka kaffe rekommenderas inte, eftersom det kan orsaka huvudvärk, irritabilitet, öka trycket.

I allmänhet ersätts många vanliga drycker bäst med vanligt eller mineralvatten utan gas samt diuretiska avkok, men du måste komma ihåg att återställa kalciumnivån som utsöndras från kroppen med vätska.

Ovanstående näringsbehov under menstruationen har en positiv effekt på kroppens funktion när som helst under en kvinna.

Vad bör vara dieten för klimakteriet

Orsaker till dåsighet och sömnlöshet före menstruation

Är det möjligt att bli av med menstruationen för alltid

Anledningar till viktökning före och under menstruationen

Kost för menstruation

Ta reda på hur man äter ordentligt under menstruationen med en lista över livsmedel, vilka livsmedel som är förbjudna och näringsrekommendationer för månatliga faser.

Den kvinnliga kroppen, till skillnad från den manliga, upplever dåliga tider varje månad, strax innan menstruationen börjar, ökar nivån på hormonet progesteron, i samband med detta observeras kroppsvikt, ödem och andra obehagliga fenomen..

För att inte gå upp i övervikt under kritiska dagar måste du följa en diet och naturligtvis inte glömma en ordentlig form menstruation.

Under menstruationen

Om du är van vid att inte begränsa dig själv i mat, upprätthålla en riktig diet under kritiska dagar, detta kommer att göra det möjligt för dem att överleva mindre smärtsamt och mätta kroppen med användbara ämnen och mikroelement:

1. SJÖFOD - de innehåller ett ökat jodinnehåll, vilket har en gynnsam effekt på sköldkörtelns normala aktivitet, och fisk är en utmärkt proteinkälla, vitamin A D vilket är viktigt för absorption av kalcium (basen för benstyrka) och omega-3-fettsyror, som skyddar hjärtmuskeln mot överdriven stress och stress.

2. Frukter och grönsaker - innehåller många antioxidanter som minskar smärta och förbättrar matsmältningen.

Grönsakspreferens:

- broccoli (högt i vitamin B6, folsyra, kalcium)

- aubergine (magnesium, kalium, kalcium)

- linser (kolhydrater, protein och kalcium)

Frukt preferens:

- äpplen, bananer, aprikoser (innehåller mycket magnesium och kalium)

3. NUTS - ta dagligen högst 1 / 3-1 / 2 kopp, de inkluderar polymättat fett och vitaminer grupp B, som lindrar smärtsamma muskler i musklerna. Nötter kan tillfredsställa din hunger, och om du tar normen för konsumtion hotar inte fettavlagringar. Det bästa att äta kommer att vara - valnötter, mandel, hasselnötter.

4. Mejeriprodukter - även om själen inte ljuger för dem är det tillrådligt att inkludera kefir i kosten på kvinnodagar, mjölk, yoghurt, keso, de är rika på kalcium, och proteinet som ingår i kompositionen tillåter inte att överskott av kalorier deponeras i subkutant fett.

5. LEASY MEAT - föredra rött kött, det ökar halten hemoglobin, som under perioder är kraftigt reducerad, dessutom innehåller den järn, kollagen, protein och aminosyror. Välj nötkött, kyckling och kalvkött lever, stek kalvkött.

6. TEA - grönt te eller baserat på örter, låter dig minska nervspänningen till följd av konstant smärta, men dricker inte mer än 5 koppar per dag.

7. ÄGGAR - konsumerar inte mer än 3 hela ägg per dag, vilket inte är fallet för äggvita, som kan ätas upp till 15 st. dagligen. Ägg inkluderar järn, fosfor, ett stort antal vitaminer i grupp A, B1, B2, D, E i deras sammansättning, allt detta påverkar hjärnans bästa koncentration, uppmärksamhet och produktiva aktivitet.

Vad man ska vägra under menstruationen

Under hela menstruationsperioden rekommenderas att man minskar eller överger följande produkter:

Kost under menstruationen

Kvinnor observerar alltid förändringar i välbefinnande och hudtillstånd under hormonella förändringar. Under menstruationen finns vissa förändringar också i form av vätskeansamling, svullnad, uppkomsten av överskottsvolymer. För att förhindra att detta händer finns det en speciell diet under menstruationen, vilket gör att du kan hålla vikten normal.

Fascykel och näring i enlighet med dem

Kvinnors välbefinnande beror till stor del på hormoner. Under menstruationen förändras den hormonella bakgrunden, olika processer inträffar som både kan förvärra välbefinnandet och orsaka oförklarade önskemål i att äta. Varje kvinna märkte minst en gång en ökad önskan om mat under början av menstruationscykeln. På varje vas med menstruation är önskningarna olika, så diet under menstruationen bör ägnas särskild uppmärksamhet.

 • 1-6 dagar. Kroppen känns trött, utmattad, energi försvinner, vill ständigt sova. För närvarande rekommenderar näringsläkare att föredra kalcium, dricka mer örtte och överge djurfetter, vilket bara kommer att förvärra välbefinnandet. Sötsaker bör också uteslutas från kosten, det är tillåtet att använda russin, torkade aprikoser och annan torkad frukt i begränsade mängder.,
 • 7-12 dagar. För närvarande finns det en kraftig kraftökning, jag vill äta mycket mindre jämfört med den första veckan i menstruationscykeln. Du måste äta lite, främst mat som innehåller folsyra. Kosten bör vara gröna grönsaker och färska örter, vete kli. Det är viktigt att helt överge transfetter, snabbmat. De kommer att förvärra magen, bromsa metaboliska processer, bidra till insamlingen av kroppsfettmassa. Denna period är tvärtom den bästa för att gå ner i vikt.,
 • 13-15 dagar. Just nu ägglossning inträffar, det kräver ökad uppmärksamhet när det gäller näring, fullständig mättnad. Näringsläkare rekommenderar att du tar vete bröd och brunt ris vid denna tidpunkt. Sötade livsmedel bör kasseras eftersom de kommer att påverka hormoner negativt. Om målet är att bli gravid bör kosten innehålla livsmedel som solrosolja, vegetabiliska oljor, helmjölk, soja, fet fisk,
 • 16-28 dagar. Efter ägglossningen, om graviditeten inte har inträffat, observerar kvinnan en försämring av välbefinnande, irritabilitet, en stor aptit och en ökad önskan att konsumera förbjudna livsmedel. Kosten bör innehålla livsmedel som innehåller mycket fiber, magnesium. Du måste äta bananer, majs, groddkorn, gröna grönsaker, baljväxter, kli, torkad frukt och andra produkter som innehåller magnesium. Det är nödvändigt att ta bort salt helt från kosten, det kvarhåller vätska och bidrar till viktökning.

Hur man äter om menstruationen är smärtsam

Om en kvinnas kropp upplever smärta under menstruationen, betyder det att han behöver mer noggrann vård och ökad uppmärksamhet. Det består inte bara i att begränsa aktiv fysisk aktivitet, utan också i näring.

För att minimera smärta måste du veta vad som är under din period och några dagar innan de börjar. Det var vid denna tidpunkt som det var värt att gradvis byta till intaget av grönsaker, kli, bovete och risgröt. De mättar kroppen med alla användbara komponenter, kommer inte att provocera smärtan, kommer att göra det lättare att svara på hormonella förändringar.

Följande livsmedel ingår i kosten:

 • Grönsaker,
 • frukt,
 • Kli,
 • Magert kött,
 • Fisk,
 • Skaldjur sallader,
 • Fullkornsbröd,
 • Spannmål,
 • Gröna bönor,
 • ägg.

Det är viktigt att normalisera mängden protein i kroppen. Om det inte är möjligt att regelbundet konsumera proteinprodukter kan du använda proteinstänger eller shakes..

Vilka livsmedel kan ätas och vilka är inte med en terapeutisk diet 5a? - läs i den här artikeln.

Alla produkter som innehåller salt bör minskas. Produkter med magnesium, kalium och kalcium kan minska livmodern, minska smärta, få dig att må bättre under de första dagarna av smärtsamma perioder.

Ingefära eller kamomillte hjälper dig att må bättre. De kommer att lindra spasm, slappna av, normalisera alla processer, låta kroppen snabbt hantera situationen. Under de första dagarna rekommenderas det att mätta kroppen med vitamin E, det räcker med att konsumera 300 mg per dag. E-vitamin finns i avokado, majs, sojabönor och bönor. Om så önskas kan apotek E-vitamin ersättas med de listade produkterna.

Vad som kan och inte kan ätas under menstruationen

Den första halvan av menstruationscykeln bidrar till förbränningen av fett, så dessutom måste den vara mättad med sådana produkter:

 • Bovete,
 • Fullkornsbröd,
 • Ris spannmål,
 • Grönsaker,
 • frukt,
 • Rå frön.

Du måste också förstå att du inte kan äta under menstruationen och vad som kan påverka ökningen av kroppsvikt. Följande livsmedel bör uteslutas från kosten:

Dessa produkter kan orsaka gas i magen, vilket skapar ytterligare obehag i form av uppblåsthet. För att undvika biverkningar, normalisera arbetet i mag-tarmkanalen, bli av med irritation, kosten bör inte innehålla sådana produkter.

Menstruationsdietmeny

Under menstruationen är det nödvändigt att följa en diet som inte bara sparar den nuvarande vikten och inte fyller på reserven för kilogram, utan också förhindrar komplikationer under menstruationsförloppet. Låt oss titta på hur man går ner i vikt under menstruationen, vilka livsmedel man ska fokusera på när det gäller näring.

Varje dag är det nödvändigt att ändra kosten, sammanställa den på grundval av hälsosamma produkter. En dags diet på en diet ser så här ut:

 • Frukost. Keso, grönt te,
 • Lunch. Orange + banan, ett glas vatten,
 • Middag. Kokt kyckling, grönsaksallad,
 • Ett eftermiddags mellanmål. Glas kefir,
 • Middag. Bakad fisk med grönsaker och citron.

Med en lista över förbjudna och tillåtna produkter kan varje person göra en diet efter personliga preferenser och önskemål. Det är viktigt att överge mjöl och söt, fet och salt. Under menstruationen är kroppen mer mottaglig för den här typen av mat, så den kommer att bearbeta dem till fetter och skjuta ut i form av fettavlagringar. För att inte provocera en viktökning varje månad är det viktigt att följa en diet under menstruationen, vilket gör att du kan hålla dig i form och till och med tappa extra kilo.

Det rekommenderas att inkludera avkok eller te baserat på naturliga örter i kosten. Ett bra alternativ skulle vara kamomill, mynta, ingefära. Det tar några minuter att laga dem. Om du inte har tid att förbereda en hel tinktur eller koka en avkok, kan du föredra te baserat på dem utan att tillsätta socker. Sådana drycker är inte bara välsmakande, utan också de mest fördelaktiga för kroppen..

Orsaker till viktförändringar under menstruationen

Hormoner som progesteron och östrogen är ansvariga för kvinnors hormonella bakgrund. I början av menstruationscykeln ökar mängden östrogen och progesteron minskar. Denna nyans är helt enkelt omöjlig att kontrollera. Innan menstruationscykeln orsakar hormoner kroppen att fylla på överskottsvätska, eftersom den går förlorad av kroppen tillsammans med sekret. Som ett resultat av överdrivna mängder vatten uppstår ödem som försvinner efter några dagar..

Men detta är inte det enda skälet till att viktökning observeras under menstruationen. För närvarande uppstår hopp i hormoner, vilket provocerar upp aptitens uppträdande. Det blir okontrollerbart, kvinnor kan inte förneka sig många produkter, matuppdelningar observeras. För att undvika detta måste du följa en diet före och under menstruationscykeln.

Är det möjligt att spela sport under menstruationen?

Sport är en integrerad del av många kvinnors liv, vilket hjälper till att hålla sig i god form, kontrollera vikt och ha ett gott humör. Frågan uppstår, hur påverkar idrott kroppen under menstruationen, och om den kan utövas utan skada på hälsan.

Det finns flera typer av sporter som är tillåtna inte bara under menstruationscykeln, utan även under graviditeten. Utan skada på kroppen kan du delta i sådana sporter:

Varje typ av fitness har en gynnsam effekt på kroppen, förbättrar metaboliska processer och förhindrar ansamling av överskott av fett. Är det möjligt att gå ner i vikt under menstruation, spela sport? Naturligtvis, om du normaliserar näring och aktivitet under menstruationscykeln, kommer viktminskning att inträffa. Menstruation är inte en sjukdom, de provocerar bara vissa hormonella störningar i en kvinnas kropp, som med rätt tillvägagångssätt kan minimeras genom näring och sport.

Experter rekommenderar inte att man föredrar intensiv träning under de första dagarna av början av menstruationen, de visade en liten belastning i en minimal takt för att upprätthålla ton och förbättra humöret. På den tredje dagen av menstruationscykeln, om det inte finns någon smärta, kan intensiteten ökas. Måttliga sporter har bara en gynnsam effekt..

Recensioner av att gå ner i vikt

Kost under menstruationen används av många som går ner i vikt, som lämnar sina synpunkter på resultat och resultat näringsmässigt. Om dieten är korrekt vald, med beaktande av alla kroppens egenskaper under menstruationen, blir resultatet imponerande.

Från den första av mina perioder lider jag av allvarliga hormonstörningar. Magen är väldigt hälld, jag känner mig som en bbw under menstruationen. Trött på sådana förändringar försökte jag en diet för viktminskning under menstruationen. Jag följer nu varje månad några dagar innan starten. Jag känner ökad lätthet, magen sväller upp två gånger mindre, vilket inte kan glädjas. Tidigare trodde jag att detta var normalt, sedan läste jag en artikel om att hormoner som regleras av näring är skylden. Nu tål jag menstruationen mer fritt, blev av med puffiness.

Först under de senaste åren har jag börjat ha problem med övervikt, som dök upp under menstruationen. Brutal aptit åtföljer mig en vecka före menstruation, under och efter dem i en vecka. Jag äter alltid. Jag kunde inte göra någonting åt det. Jag bestämde mig för att ta upp problemet mer på allvar. Diet hjälpte. Jag uteslutit livsmedel som provocerade uppblåsthet, jag använder inte salt alls, det behöll bara vätska. Nu bär jag mer eller mindre.

Näring för menstruation

Många flickor är bekymrade över frågan om näring under menstruationen: vad som inte ska ätas under menstruationen, vad som är möjligt och i allmänhet hur man äter under menstruationen med maximal fördel för din hälsa.

Under menstruationscykeln växlar kroppen till en annan typ av funktion än under mellanperioden. Näring under menstruationen bör vara balanserad med hänsyn till många faktorer, som vi kommer att diskutera nedan.

Faktum är att vikten under menstruationen under första halvåret kan minska, eftersom kroppen börjar bränna fett, därför behövs livsmedel med ett rikt energivärde, till exempel:

 • Fullkornsbröd.
 • Bovete gryn, helst inte stekt, grönaktig nyans.
 • Risgryn, välj oskalat ris, eftersom vitaminer lagras där, till skillnad från polerat.
 • Fullkornspasta och rå solrosolja.

I allmänhet, i menstruationen, bör mat innehålla en stor mängd kolhydrater. Detta gäller under första halvåret. Därefter måste du lätt korrigera och justera kosten för menstruation. Dessa dagar börjar kroppen samla fett, så börja konsumera livsmedel som är rika på protein, det kommer åter att vara bovete och nötter kommer att vara mycket praktiska.

Näring för menstruation

Använd alla typer av nötter som marknaden erbjuder idag: mandlar, pinjenötter, valnötter, cashewnötter och hasselnötter, allt detta kommer att ha en positiv effekt på din kropp och ditt välbefinnande. Några nötter om dagen, och du tillfredsställer snabbt din hunger, normaliserar din ämnesomsättning. Det viktigaste är att inte överdriva det med doseringen, annars kommer det omedelbart att bli överviktigt. Mer än hundra gram nötter rekommenderas inte. Nötter är ett slags smärtstillande medel för menstruation tack vare omättade fettsyror. De rikaste källorna till omättade fettsyror är linfrön eller linfröolja.

Därefter bör gröna grönsaker och gröna själva införas i kosten under menstruationen, och det är bättre att inte lämna en sådan diet ända eftersom dessa produkter är den rikaste källan till vitaminer, mineraler och aminosyror..

Genom att äta mat som broccoli, paprika, gröna bönor, dill, persilja, selleri och så vidare, kommer du att läka din kropp, öka din hemoglobin, vilket är viktigt under menstruationen, normalisera nivån av östrogenhormon i blodet och ha ett allmänt anti-aging medel.

Och mineraler som kalcium, magnesium och kalium minskar smärtsymtomen i nedre del av magen och minskar utsöndringens intensitet.

Vad du inte kan äta med menstruation

Många kvinnor under menstruationen har problem med uppblåsthet. Sådana kvinnor behöver veta att du inte kan äta med menstruation. Först och främst är det gasgenererande produkter, till exempel: jästbröd, det bör i allmänhet elimineras från användning, eftersom jäst har en skadlig effekt. Alla baljväxter: ärtor, bönor, kikärter och linser. Ät vidare inte bananer, vitkål och druvor. Men gröna och gröna grönsaker kommer att ha en positiv effekt och ta bort överskottsgas. Te tillverkat av fänkål eller dillvatten fungerar mycket bra med gaser.

På frågan om det är möjligt att dricka kaffe under menstruationen beror svaret på vilket tryck du har under din period, vanligtvis minskar trycket och många dricker kaffe för att öka det lite. Men det är bättre att använda örtte.

Puffiness under menstruationen

Ödem under menstruationen förefaller på grund av en försening i uttag av vätska från kroppen. Den rikliga användningen av gröna och gröna grönsaker bidrar till att snabbt avlägsna överskottsvätska.

Hur man går ner i vikt under din period

Under den första halvan av menstruationsperioden bränner kroppen intensivt fett. Dessutom har många en alltför förvärrad aptit och sug efter godis. Om du inte följer upp dessa känslor, men matar din kropp ordentligt, som anges ovan, är det mer troligt att du tappar extra kilo efter varje menstruation och förbättrar din kropp, eftersom en stor mängd gifter kommer ut med sekret.

Vad man ska äta under menstruationen?

De dör av undernäring. Som med komplex menstruation. Men båda händer relativt sällan. Men uppblåsthet, svaghet, kramper, huvudvärk, matsmältningsproblem - detta är inte en komplett lista över problem som kritiska dagar medför. En hälsosam och balanserad kost kan komma till undsättning..

Victor Mironov / Hälsoinformation

Uppblåsthet, svaghet, kramper, huvudvärk, matsmältningsproblem - detta är de fem bästa problemen under kritiska dagar. Och ditt välbefinnande under menstruationen beror inte minst på den hormonella balansen i kroppen. Och han i sin tur påverkas av det vi äter..

bönor

Mycket fiber i mat på din tallrik - mindre överskott av vatten i kroppen. Detta är vad som kommer att minska kramper. Dessutom normaliserar fiber matsmältningen. Baljväxter är en bra källa till vitamin B, och det minskar kramper och trötthet under menstruationen. Men ät bönor i små mängder, eftersom det leder till gas.

Gröna grönsaker

Gröna grönsaker tenderar att ha mycket kalcium, kalium och magnesium. De lindrar kramper, vilket leder till krampande smärta i nedre buken. Och de förbättrar sitt humör, enligt Susan Lark, specialist på PMS Assistance Center i Los Alamos (Kalifornien, USA). Mörkgröna grönsaker innehåller vitamin K, som främjar blodkoagulation och förhindrar kraftig blödning.

Omega-3 fettsyror

Prostaglandiner är en grupp kemiskt aktiva ämnen som orsakar kramp och muskelsmärta under menstruationen. Omega-3-fettsyror, som finns i valnötter, linolja och laxfisk, motsätter sig deras åtgärder. Studier utförda av European Journal of Clinical Nutrition sedan 1995 visade att menstruation hos kvinnor som använder omega-3-fettsyror är mindre smärtsamt.

Vatten

Överdriven vätskeretention är den främsta orsaken till trist värkande smärta. Även om detta kan verka motsatt, är det bästa sättet att hantera det att öka ditt vattenintag. Faktum är att vätskeansamling i kroppen som regel är en reaktion från kroppen till brist på fukt.

Fullkorn

Att äta en liten mängd kolhydrater varje halvtimme bekämpar effektivt PMS-syndrom hos 70% av kvinnorna. Den bästa källan till kolhydrater är fullkornsmat. Dessutom innehåller de magnesium, vilket minskar neuromuskulär spänning.

yoghurt

Yoghurt är en källa till kalcium som minskar obehagliga symtom. Under menstruationen bör den konsumeras dubbelt så mycket i jämförelse med den dagliga normen (1200 mg istället för 600 mg). Men ändå är det bättre att välja en kalk som inte är mejeriprodukter, eftersom mjölk och kött bidrar till produktionen av prostaglandiner i kroppen - ämnen som orsakar smärta.

Vad är värt att ge upp

För det första från alkohol. Alkohol leder till att vätskan i kroppen behålls ännu mer. Den andra produkten i rad för undantaget är koffein. Här är problemet främst i dess effekt på stämningen, som redan förändras varje halvtimme under menstruationen.

Viktminskning och kost under menstruationen - vad du inte kan äta och är det möjligt att träna

I jakten på en vacker kropp glömmer flickor ofta de fysiologiska behoven i sin egen kropp och testar osjälviskt alla typer av dieter och fasta dagar på sig själva. När de svarar på hur man går ner i vikt under menstruationen talar näringsläkare kategoriskt om sådana experiment med viktminskning i den angivna fasen av menstruationscykeln och säger att detta tillvägagångssätt är extremt skadligt för kvinnors hälsa. Lär dig om säkra sätt att bli av med extra kilo under denna period..

Varför blir du bättre innan din period?

Den kvinnliga kroppen är utformad så att alla processer i den sker under påverkan av en ständigt föränderlig hormonell bakgrund. Eftersom vikt och menstruationscykel är direkt relaterade. Faktum är att fettvävnad hos kvinnor ackumuleras och distribueras under ledning av hormoner som dominerar under en viss period. Så den första (follikulära) fasen av cykeln präglas av ett överskott av östrogener, som "beställer" att lägga undan allt onödigt "i reserv". I framtiden förändras maktbalansen till förmån för progesteron, vilket ytterligare bidrar till viktökning..

Aptit

Under menstruationsperioden förlorar den kvinnliga kroppen de nödvändiga ämnena, därför, för att kompensera för de förlorade makro- och mikroelementen, är det en märkbar ökning av behovet av mat. Det är värt att notera att aptiten under menstruationen inte växer hos alla representanter för det svagare könet. Ändå går de flesta kvinnor i stället för att gå ner i vikt på grund av sugen efter godis. En situation där en sådan organisms behov ignoreras kan påverka den psykologiska balansen hos en redan utsatt för humörsvängning lady.

Vätskeretention före menstruation

Måttlig svullnad i kroppen före början av kritiska dagar anses vara ganska normal. Vattenretention före menstruation sker på grund av övervägande av progesteron i kroppen. På grund av den överdrivna förekomsten av vätska hos kvinnor börjar benen ofta svälla. Att svara på hur man går ner i vikt under menstruationen föreslår experter på detta problem en vecka innan menstruationen börjar inkludera fiberrika livsmedel i kosten. Samtidigt måste du äta på ett balanserat sätt och inte bli borttagen av mono-äta.

hormoner

Början av menstruationscykeln passerar under påverkan av östrogener, vars maximala koncentration faller på ägglossningsfasen. Under påverkan av dessa hormoner sker en aktiv ansamling av fettvävnad, varför det inte är lätt att gå ner i vikt under denna period. Efter ägglossningen ersätts de dominerande östrogenen, follikelstimulerande och luteiniserande hormonerna med progesteron, vilket bidrar till ytterligare viktökning. Därför är slutsatsen om de går ner i vikt under menstruationen är uppenbar.

Med tiden avtar aktiviteten hos progesteron gradvis, vilket fungerar som en signal om att det snart är möjligt att gå ner i vikt. Hormoner före menstruationen når sin lägsta koncentration. Under tiden, även före avslutningen av rengöringsfasen, ingår östrogener i det aktiva arbetet, vilket stimulerar ansamlingen av fett. Därför svarar experter kategoriskt “nej”, svarar på om det är möjligt att gå ner i vikt under menstruationen. Detta betyder dock inte att du under kritiska dagar behöver glömma dieten och ta upp mycket kalorier.

Ämnesomsättning

Metabolism förändras under menstruationscykeln. Samtidigt bromsar metabolismen under menstruationen, vilket gör det något svårt att gå ner i vikt, men i allmänhet gynnar det bara den försvagade kroppen. Efter att reningsstadiet är avslutat återgår hastigheten för metaboliska processer till dess tidigare nivå. För att undvika matsmältningsproblem under menstruationen är det bättre att äta lätt matsmältbar mat..

Viktminskning under menstruationen

Att närma sig frågan om viktminskning under kritiska dagar är nödvändigt med allt ansvar. I samband med förlust av blod på grund av menstruation tappar en kvinna ständigt det efterfrågade järnet i kroppen. Bristen på detta element innebär utveckling av anemi (en minskning av hemoglobinnivån) med alla symptom som är förknippade med denna sjukdom: svaghet, sjukdom, dåsighet. Därför måste viktminskning och menstruationscykeln vara konsekvent.

Dessutom, mot bakgrund av övervägande av progesteron före menstruation, många kvinnor lider av överdriven gasbildning och förstoppning, vilket också kräver näringskorrigering. För att gå ner i vikt måste du också tänka på fysisk aktivitet. Experter rekommenderar inte att genomföra intensiva klasser i gymmet, men noterar samtidigt att promenader eller lätt löp bara kommer att gynna en kvinna.

Är det möjligt att gå ner i vikt under menstruationen

Vissa experter rekommenderar starkt att man lämnar idén om viktminskning under kritiska dagar. Denna ställning är till största delen dikterad av rädsla för kvinnors hälsa, särskilt krävande av deras egen figur. Samtidigt hävdar nutritionister att det inte är förbjudet att gå ner i vikt korrekt under menstruationen. Under kritiska dagar är det faktiskt förbjudet att bli överdrivet för mycket av dieter, en simulator. Annars är inga kontraindikationer synliga.

Är det möjligt att fasta under menstruationen

Ett fullständigt avslag på mat för att snabbt gå ner i vikt under menstruationen är extremt skadligt för kvinnors hälsa. Mot bakgrund av blödning kan denna metod för viktminskning leda till försämring. Av detta skäl kan fasta under menstruationen för att effektivt gå ner i vikt inte genomföras. Således kommer avslaget av grov fiber att hjälpa lemmarna att svälla ännu mer. Brist på kalcium orsakar ökad smärta i buken och magnesiumtryck.

Kost under menstruationen för viktminskning

Näringens natur påverkar allvarligt viktminskningsprocessen under menstruationen. Det är viktigt att förstå att viktminskning under menstruationen har något olika mål än konventionella restriktiva åtgärder. Så att äta under denna svåra period för en kvinna syftar till att bibehålla vitaliteten i kroppen och fylla på förlorade mineraler, proteiner och vitaminer. Som ett resultat bör kosten under menstruationen för viktminskning baseras på en vitamindiett med ett begränsat kaloriinnehåll, vilket, om inte går ner i vikt, sedan upprätthåller samma vikt. En kvinnas diet måste innehålla:

 • kött;
 • fisk;
 • ägg
 • spannmål;
 • grönsaker (särskilt kål, sallad);
 • kli;
 • frukt (citrusfrukter (apelsiner), äpplen, bananer);
 • bitter choklad;
 • torkade frukter;
 • kaffe (högst en kopp per dag).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Sannolikheten för att bli gravid före menstruationen

På frågan om det är möjligt att bli gravid före menstruationen - det finns inget definitivt svar. Sannolikheten för befruktning hos varje kvinna beror till stor del på hennes menstruationscykel, användningen av preventivmedel och kärlsceller hos sexpartnern....

Hormonprolaktin: beskrivning, funktion, effekt

Prolactin är en typ av hormon. Detta hormon produceras i hypofysen, (hjärna).Om hormonet prolaktin produceras i kroppen i stora mängder kallas detta fenomen hyperprolaktinemi och är ofta farligt för människors hälsa.....

Är det möjligt att göra tatuering under menstruationen

Tatuering är ett förfarande för att införa ett färgämne under huden. Det utförs för att simulera vanligt smink. Många kvinnor är intresserade av om tatuering kan göras under menstruationen....