12 fakta om menstruation under medeltiden, som nu är skrämmande att höra

Intim

Hmm, flickans liv under medeltiden kan inte kallas söt. Om bara på grund av en sådan naturlig fysiologisk process som menstruation, behandlade de mildt sagt konstigt.

På vilket sätt? Nu ta reda på det!

1. Medeltida kvinnor satte in bitar av material som absorberade menstruationsblod

Mycket bekvämt, eller hur? Tvättade en trasa och kan användas igen!

2. Ibland vägrade "trasan" att stanna på plats och föll på golvet till värdinnan och alla som såg henne

För kristna var menstruationen ett djupt misstänksamt fenomen. De kallade "trasor" monströsa eller otäcka trasor.

3. Många män trodde menstruationsblod förgiftat och trodde att det kunde förstöra vin, döda grödor och till och med orsaka rabies hos hundar!

I allmänhet betraktades hela menstruationsprocessen som något motbjudande och skamligt..

4. Många "experter" trodde att menstruation är en sjukdom som behöver behandling

Folket trodde på idéerna från Hippokrates, som uttalade att kvinnors stillasittande livsstil inte tillät dem att "spendera" allt sitt blod, så att kroppen själv blev av med överskott.

5. Om flickan inte började sin period i tid föreslog läkarna att ta blod från blodåren

6. En del använde inte så kallade "trasor" alls, vilket tillät blod att blötläggas direkt i kläder

Därefter tog kvinnorna på sig underkjortor för att på något sätt dölja blodutgången.

7. Rött var den vanligaste färgen för kvinnors kjolar. Du gissade nog varför

8. Det var vanligt att bära muskotnötter eller små påsar med torkade blommor för att dölja lukten av blodtryckt tyg

9. Vissa kvinnor använde till och med mossa som ett sanitetsunderlag

10. Ett av sätten att bli av med tunga perioder var att bränna en padda och bära askan i en påse i midjan

11. Om en kvinna inte började i tid, fick hon besked om att sätta in den ull som blöts i kokta gurkor och mjölk i slidan

12. Människor trodde att om de hade sex under menstruationen skulle barnen föds röda

Och vissa män tyckte att menstruationsblodet var så giftigt och giftigt att det kunde bränna huden på en manlig penis.!

Hur gjorde kvinnor sig utan kuddar och tamponger tidigare? Var de i Sovjetunionen? Vad är skillnaden mellan dagliga och speciella packningar?

En bit bomullsull är lindad i en bit av en tvättad vit bomullsduk (gasväv) så att bomullsullet inte faller ut, fastnar det med en stift på underbyxorna. Två eller tre fler sådana bitar med dig till skolan i en väska.. Glömmer som en mardröm, som "Leningrad Sannhet" i en lanttoalett.

Om stift är detta någon slags hardcore. Har du verkligen gjort det? Naturligtvis minns jag att bomullsull i gasväv var oerhört obekvämt och opålitligt och alltid flyttade till fel plats, men idén att använda vassa föremål i grenen skulle aldrig ha kommit över mig.

Och att förlora all denna skönhet som kommer att svara i lektionen? Bättre att plocka upp en pålitlig stift. Brr som en mardröm.

. tja, eller sy på en "live tråd".
Och vi och våra mödrar och mormor. Och alla kvinnor i Sovjetunionen. I byarna används vanligtvis hö eller bogsering.
De säger samma sak i Nordkorea till denna dag (inte hö, men bomullsull / trasor).
Av någon anledning, före "hygienpåsarna" (detta var skrivet på paketet med 20 st.) Visades på massförsäljning (på apotek, var annars?) De så kallade "babyhanddukar" - blöjor med rektangulär form, längd och bredd i två mer ökända "paket". Kvinnor försökte snabbt dem och började använda dem i stora mängder. Även om det inte är mycket bekvämt, men billigare och billigare. Men de måste också säkras med en stift någonstans i navelområdet, för utan den lämnade de på ryggen.
Men skräpet fanns på modersjukhus: det fanns inga feglingar, och återanvändbara (tvättade och autoklaverade) blöjor gavs som dynor. Nitsche, redan den andra dagen var det möjligt att röra sig med dem. "Om du vill leva blir du inte så upphetsad" ©

I Sovjetunionen (enligt berättelser om mor och mormor) var det ingen försäljning av kuddar och tamponger. Åtminstone där min respektabla släkting bodde.
Kvinnor snodde på olika sätt. Till exempel tillverkades packningen genom att försiktigt linda in bomullsull i ett bandage, vilket gav den önskade formen. Tamponger också, bara något mindre och av en annan form igen. Naturligtvis måste allt detta ändras mycket oftare, eftersom sådana strukturer hade svaga absorberande egenskaper..
De första kuddarna som dök upp till försäljning, förresten, absorberade inte särskilt bra, hade inte en självhäftande yta och tenderade att krypa bort när man gick där det inte var nödvändigt.

Varje dag är tunn, de absorberar väldigt lite och är inte avsedda för det. "Special" är tydligen den mycket olvez med vingar från reklam betyder. De har en handlingsprincip nästan som med blöjor, för att inte släppa ut vätskor och ett liknande fyllmedel. Vingar - håll dig fast vid tvätten så att när du går, sitter etc. hon kraschade inte av misstag och släppte inte ut något.

Hur man hanterar menstruation innan, när det inte fanns några hygienprodukter?

Under kriget, för många, stoppade menstruationen helt enkelt från stress, enorm fysisk stress och viktminskning. Den kvinnliga kroppen är programmerad för en viss procentandel kroppsfett (där en kvinna kan fostra ett barn). Om du går ner i vikt under denna vikt upphör dina perioder. Jag kontrollerade mig själv - en gång var jag väldigt förtjust i att gå ner i vikt, och menstruationen slutade, återvände bara när hon återhämtade sig till normal vikt. Anorexics är bekanta med detta ämne (de läste en gång i LiveJournal of the Anorexic community, de bara skrytade där, vid vilka perioderna slutade med vilken vikt). Förresten, det kom en högre kommentar om en rå matdiet - att när kvinnor byter till en råmatdiet, försvinner menstruationen, vad de anser vara en direkt läkning av kroppen - det har inget att göra med "läkning", det är bara banal viktminskning och därmed förlust av menstruation. Det spelar ingen roll för kroppen hur vikten förlorades - även på mirakulösa grönsaker och frukter, även på kaffe och cigaretter, när% av kroppsfettet faller under det normala, stoppar det helt enkelt menstruationen.

Och i gamla dagar, ja, kvinnan var ständigt gravid eller ammade, slutade mata - hon blir gravid igen (naturlig preventivmedel från amning går förlorad), så varje månad hade alla inte denna lycka. Men när det var - ja, långa kjolar, trasor och längre ner på listan. Min oldemor talade om denna charm. Vad är vi tjejer glada!

Menstruation hos djur

Menstruation, förutom människor, observeras också hos kvinnor hos vissa placentala däggdjur. Dessa inkluderar för det första många primater. Menstruation är vanligt hos arter som är representanter för den apa-liknande infraorder, som människor tillhör, antropoidapor, Old World-apor (eller apor) och New World-apor (eller wide-nosed apor) [1]. Menstruation uttrycks sällan i representanter för den mer primitiva underordningen av halva apor: de hittades inte i undervärden av våtnosade apor (som inkluderar lemurer och loris), men ibland observeras i vissa arter av tarsier [1].

Andra djur som har menstruation, förutom primater, inkluderar fladdermöss (fladdermöss) och trattrar (även känd som elefantskruvar). Det är intressant att de senare hittar malarial plasmodia i blodet, vilket också är ett bevis på deras evolutionsmässighet med lägre primater (endast primater, inklusive människor, och tupai är sjuka av malaria).

Hos kvinnor i andra typer av mödrar från morkakor äger en estruscykel rum istället för menstruationscykeln, under vilken endometriet inte avvisas utan reabsorberas fullständigt i kroppen. Det bör noteras att hos personer med menstruationsblod frigörs endast en tredjedel av volymen av endometriumet, medan de återstående två tredjedelarna absorberas av kroppen.

Menstruationscykelns varaktighet hos kvinnliga orangutanger, som hos människor, är i genomsnitt 28 dagar, nära längden på månmånaden, 29,53 dagar, medan till exempel hos kvinnliga schimpanser är cykeltiden cirka 35 dagar.

* uttalanden om "det fanns inte sådant förut" visar bara att en person inte läser någonting utom för sin råa mat eller något forum. Åtminstone för en mängd olika folk och stammar är en hel massa traditioner, ritualer och zaboboner från en mycket avlägsen tid kopplad till temat menstruation. Så, allt var förut! Det är enkelt, som det sades tidigare, när mänskligheten inte kunde kontrollera födelsetalen, kvinnor helt enkelt var antingen gravid eller ammande, och deras perioder var inte konstant.

10 pinsamma exempel på hur de brukade hantera hushållens behov

Killar, vi lägger vår själ på Bright Side. Tack för,
att du upptäcker denna skönhet. Tack för inspiration och gåsbockar..
Gå med på Facebook och VK

Bright Side bestämde sig för att beröra ett känsligt, men mycket intressant ämne: de senaste århundradenas liv. Låt oss se hur avskilda platser och olika förfaranden såg ut i olika århundraden. Tror du att du kunde överleva under medeltiden?

toaletter

I gamla tider tjänade gropar och spår i utkanten av bosättningarna som latrines..

Med tillkomsten av de första civilisationerna dök de första latrinerna ut i form av stenbitar fyllda med sand. I antika Rom byggdes generellt lyxiga offentliga toaletter, där kollegor, vid behov, ledde dialog i allmänhetskretsen om hög.

Under medeltiden försämrades människor i detta avseende något och bytte till kopparkrukor, vars innehåll helt enkelt spillde ut på gatan. Aristokraterna använde också porslinskrukor "borgerliga." Förresten, ibland i antikaffärer säljs de i form av såsbåtar - Gud förbjuder dig från ett sådant köp!

Lyckligtvis, under renässansen, tänkte européerna på avlopp. 1590 uppfann toaletten. Då gick det smidigt.

”Det viktigaste är inte att dö i underbyxor för män”: hur kvinnor överlevde och hanterade livet under kriget

Det var kvinnor som etsade löss. De fanns överallt: i hår och i kläder och i sängkläder. Lucky var den till vilken håret inte klipptes utan behandlades med en brinnande blandning. Håret blev hälften så mycket, men de var fortfarande.
Istället för kuddar kan du ta tidningar. Det viktigaste är att inte använda framsidan med ett porträtt av ledaren

På grund av konstant stress och hunger stoppade många kvinnor menstruationscykeln. Menstruationen kan vara frånvarande inte bara i månader, utan också i flera år. Det uppfattades bara som ett plus, eftersom överlevnad krävde koncentration på helt andra saker..

Vid den tiden fanns det inte bara packningar, utan även vanliga trasor från gamla sängkläder var bristfälliga. Kvinnor med brinnande skam minns den tiden. Speciellt de som kämpade upplevde fruktansvärt obehag:

Används på kritiska dagar och tidningar. Det var viktigt att inte bara ta de första sidorna med porträtt av ledaren eller att försiktigt dölja avfallet från allt. Om det inte fanns några tidningar, användes skinkblad..

När hon insåg att det inte var något att förlora, stänkte hon bröstmjölk i officerens ansikte

Trots den svåra tiden blev kvinnor gravida och födde. Antalet våldtäkter gick vild, och både främlingar och deras egen våldtäkt. Frågan om preventivmedel var mer än relevant.

Som ett preventivmedel användes små bitar av vävnad genomdrivna med späck som injicerades djupt i slidan. Det var en improviserad prototyp av det vaginala membranet. Naturligtvis var skyddsnivån låg...

Under kriget kunde kvinnor ofta inte få barn, missfall inträffade i de tidiga stadierna. Dödlighetsgraden för mödrar och barn var enorm. Graviditet och förlossning av fångar i koncentrationsläger är ett särskilt svårt ämne. I vissa koncentrationsläger på unga och gravida kvinnor genomfördes omänskliga experiment på sterilisering med olika metoder..

Men samtidigt, i krigsminnet om krigstid, kan du hitta många otroliga historier om förlossning med ett lyckligt slut: du födde ju i ett fält eller i en släde på väg till barnmorskan, och från instrumentet fanns det bara en skål med varmt vatten.

Det var svårt att uppfostra och lämna ett barn under krigstid, men kvinnor försökte sitt bästa. Från minnen från en invånare i Mogilev:

Kvinnor arbetade från morgon till natt, ibland fanns det ingen att lämna barnen med. Därför växte barnen upp snabbt:

Ja, och de unga flickorna själva har vuxit bortom sina år, har missat deras flickvän och drömtid. Men ibland var det möjligt att se hur en kämpe, redo med en automatisk maskin, går in i en butik och ber om att sälja hennes godis. Eller, med ringar med medaljer, hoppar på bordet, ser en liten mus.

I själarna hos var och en av dessa kvinnor bodde en sårbar liten flicka som helt enkelt inte kunde gråta förrän kriget avslutades..

Gillade? Vill du hålla dig uppdaterad med uppdateringar? Prenumerera på vår Twitter-, Facebook-sida eller Telegram-kanal.

Kuharka.ru - Culinary Encyclopedia

Att komma in

En kort historia om menstruationshygien

  • Registrering 01/15/2007
  • Aktivitetsindex 12 694
  • Författare betyg 756
  • Kiev stad
  • Blogg 92
  • Recept 358

Här är hela artikeln om den kvinnliga kroppen.

Mycket intressant artikel.

En passage om menstruationshygien. Och det finns fortfarande mycket kognitivt.

"Vulven är inte idealisk för menstruation, vilket bevisas av det faktum att människan i sin långa historia inte har kommit med ett oklanderligt hygieniskt alternativ för kvinnor.

Tänk kort på menstruationshygienens historia. Under århundradena har det funnits en mängd olika hygienalternativ. Ett av de äldsta sätten är utsöndring (dvs isolering) av menstruerade kvinnor från samhället. Detta var ganska vanligt i Polynesien och bland afrikanska stammar. I varje bosättning fanns en speciell koja för menstruation, där kvinnor skulle vara under menstruationen. Varför gjordes detta? Kort sagt är kärnan att isolera kvinnor som menstruerar för att säkerställa deras största säkerhet. Men var detta det enda målet? Här är ett citat från en historiker: ”... eftersom kläderna för kvinnor i den tiden inte helt döljer deras tillstånd, skulle en sådan kvinna bli ett ämne för löjligt för andra, om hon märkte till och med det minsta spåret av sin sjukdom, skulle hon förlora sin make eller älskares favor. Därför ser vi att naturlig bashfulness endast baseras på medvetenheten om ens egen brist och rädsla för att sluta tycka om. ” Så bristen på grundläggande hygienprodukter i forntida tvingade en kvinna till isolering under menstruationen. Utseendet på menstruationshygienprodukter gjorde utsöndringen frivillig, men det fanns ett behov av att utveckla hygienprodukter, vars huvuduppgift var att säkerställa absorptionen av sekret och att dölja kvinnans tillstånd för andra.

I forntida Egypten användes papyrus, från vilka de rika egypterna tillverkade tamponger. Papyrus var mycket dyrt, så enkla egyptier använde en trasa som tvättades efter användning. I Byzantium användes också tamponger tillverkade av papyrus eller liknande material. Sådana tamponger var knappast praktiska, eftersom papyrusen är mycket grym.

I antika Rom användes material för att lägga, och ibland tamponger gjorda av bollar av ull. Det finns bevis för användning av tamponger i antika Grekland och Judea. Men uppenbarligen var den vanligaste hygienprodukten i forna tider återanvändbara dynor tillverkade av ett eller annat material som duk, tyg, siden, filt, etc..

I medeltida Japan, Kina och Indien sattes feminin hygien mycket hög, många storleksordningar bättre än i Europa. Det var i Asien som först dök engångsskydd. Asiater använde engångspappersservetter vikta i ett kuvert. Ett sådant kuvert hölls av en halsduk monterad på ett bälte. Senare i Japan började menstruationsbälten göras (om författaren inte tar fel kallas de "Du"), som var ett bälte med ett band som saknas mellan benen. En servett placerades mellan remsan och vulven: bältet var återanvändbart, servetten var engångsbruk. Utåt liknade ett sådant bälte något omvänd korg. Varje intelligent japansk kvinna borde ha kunnat göra ett sådant bälte.

I Polynesien användes speciellt beredd växtbark, gräs, ibland djurskinn och havssvampar. Uppenbarligen gjorde indianerna i Nordamerika ungefär samma sak..

I Europa under medeltiden var feminin hygien på den lägsta nivån. Vanliga människor, till exempel, använde bara golv i skjortor eller underkjortor, undangömda mellan benen. I Ryssland under XVII-XVIII århundraden, den så kallade "Skamliga portar", det vill säga något som snävt monterade pantalon eller långa underbyxor (vanliga underbyxor bar inte då) gjorda av tjockt material - menstruationsflödet absorberades direkt av hamnarna som låg under de stora kjolarna.

Det bör noteras att under medeltiden var menstruationen en sällsynt "gäst" för europeiska kvinnor. Menstruationen började sedan i åldern 16-18 år, stannade vid en ålder av cirka 40-45 år. Eftersom preventivmedel var frånvarande var många kvinnor nästan ständigt i graviditet eller amning (menstruation är vanligtvis frånvarande under mjölkmatning). Således kan många kvinnor i hela deras liv ha bara 10 till 20 menstruation, det vill säga lika mycket som en modern kvinna har i genomsnitt i ett år eller två. Det är uppenbart att frågorna om menstruationshygien inte sedan stod inför den europeiska kvinnan så akut som nu. I slutet av XIX - början av XX-århundradena var emellertid problemet med menstruationshygien redan före amerikaner och européer extremt akut.

I Amerika och Europa i slutet av XIX - tidiga XX-århundraden använde de återanvändbara hemgjorda filt- eller dukdynor, som efter användning föll i en påse, tvättades och återanvändes. Vissa antog den kinesiska metoden med hjälp av pappers kuvert. I de fall där det var omöjligt att bära den använda packningen med dig eller det inte var tillrådligt att hålla packningen, brände kvinnor den i spisen. Anpassningen att bränna packningar i en eldstad uppstod inte av en slump. Faktum är att toaletten var utbredd först i slutet av XIX-talet (även om den dök upp två århundraden tidigare). Innan toalettens uppträdande i England (och i många europeiska länder) skrev kvinnor i krukor medan de stängde i ett sovrum eller ett annat rum; efter urinering eller avföring togs krukorna ut av tjänaren eller av kvinnan själv. Därför genomfördes också en förändring av menstruationshygienprodukter i rum, eftersom det helt enkelt inte fanns några speciella toalettanläggningar då. Observera att i dessa dagar var nästan alla vardagsrum utrustade med en öppen spis. Därför var det lättare att bränna packningen i spisen än att ta den till papperskorgen. Detta var särskilt sant när en kvinna reser - i det här fallet var det tydligen lättare att offra en återanvändbar packning än att bära den med dig under en lång tid. För detta ändamål användes en eldstad. I slutet av 1800-talet fanns det i England till och med speciella bärbara diglar för att bränna packningar - för de fall då det inte fanns någon eldstad till hands!

Vanan att förpacka använda packningar i papper eller tidningar och kasta dem i papperskorgen bildades först på 70-talet. XX-talet med den utbredda användningen av engångsskydd - innan det, som vi ser, lagrades antingen kuddarna för efterföljande tvätt, eller så bränns de eller kastades bort. Ändå var återanvändbara kuddar obekväma för kvinnor, inte bara på grund av obehaglig tvätt (som pigor gjorde för de rika), utan också på grund av behovet av att samla in använda kuddar under menstruationen.

För ytterligare skydd användes förkläden, klädda som underkläder, det vill säga de skyddade övre kjolen från förorening. Ganska lång tid på 10-30-talet. XX-talet (eller till och med längre) i Amerika (eventuellt i Europa) använde menstruationsbyxor som kallas trosor eller blommor (namnenas ursprung är oklart, inte översatt till ryska). Tamponger, som engångsunderlag, var praktiskt taget okända i Amerika, Europa och Asien vid den tiden..

Betydande förändringar inträffade under första världskriget. Då märkte de franska barmhärtiga systrarna på militära sjukhus att materialet som utvecklats av det amerikanska företaget Kimberly Clark, cellulotton (något som bomulls ull tillverkat av cellulosa), som i stor utsträckning levererades till Europa för militära ändamål, absorberar menstruationsflödet perfekt och började använda det, faktiskt skapa de första hemgjorda men redan engångsbeläggarna i Europa.

Denna upptäckt hade en betydande inverkan på den fortsatta utvecklingen av menstruationshygien, tänkte Kimberly Clark-företaget på frigörandet av packningar från detta material. De första engångsplattorna, kallade Cellunap, släpptes 1920, men deras marknadsföring i Amerika har visat sig vara extremt problematisk. I princip var kvinnor entusiastiska över idén om engångsunderlag (detta visades genom en grundlig och mycket komplicerad sociologisk undersökning vid den tiden), men det var uppenbart att kvinnor var mycket blyga för menstruationen. Annonsering eller visning av kuddar var då otänkbart; kvinnor generade även för att köpa kuddar, som sedan såldes endast på apotek; ofta skickades mödrar för kuddar med små döttrar-förtal. När de köpte var kvinnor mycket blyga till och med att uttala produktens namn genom att bara använda den sista stavelsen, det vill säga "tupplur". Nap (tupplur) - på engelska betyder det ”servett”, och det här uttrycket är ganska djupt förankrat - i många år användes ordet tupplur för att packa, det vill säga servett, även om servettkuddar, naturligtvis, inte var det. Snart döptes Cellulunaps till Kotex, men såldes fortfarande i paket utan inskriptioner och ritningar..

Ändå bekräftade opinionsundersökningar att endast förlägenhet under köpet förhindrar en utbredd distribution av nya produkter - kvinnor gillade verkligen inte återanvändbara filtkuddar, men de var blyga för att be om "sanitetsservetter" på apoteket. Tiderna var mycket puritanska, särskilt i Amerika.

Vid den tiden inledde tillverkningsföretag (som Kotex, Fax och andra) en bred kampanj för en mycket snygg, men ihållande och tankeväckande hygienproduktannons, vars viktigaste länk var böcker för flickor, som talade om pubertet, menstruation och "diskret" tanke om behovet av att använda produkterna från ett eller annat företag (den mest kända boken är ”Marjorie Mays 12-årsdag”, vilket orsakade en explosion av förargelse bland gammaldags moralister). Disney Company for Girls gjorde en pedagogisk tecknad film om menstruation. Packning-reklam dök upp på sidorna i damtidningar.

Denna politik ledde till en ganska snabb framgång, år 1940 minskade andelen känsliga återanvändbara kuddar till 20%, och efter kriget, i slutet av 40-talet. - upp till 1%, varefter återanvändbara kuddar är en saga historia. Ändå var det bara den sexuella revolutionen på 60-talet. slutligen bort många tabuer, inklusive tabu på TV och gata reklam för feminina hygienprodukter.

Vilka var de första industriella packningarna som Cotex? För att använda "våtservetter" används menstruationsbälten (bälte). Euro-amerikanska bälten skilde sig från de japanska, och liknade en inverterad korg i form - de var ett ganska tunt horisontellt elastiskt bälte som bärs i midjan, varifrån två remmar föll ner fram och bak, och slutade med metallklämmor (som klämmor för gardiner). En packning fördes till dessa klämmor, som fördes mellan benen. Bältenes utformning var något annorlunda men hade samma kretsschema. Kuddarna i sig var väldigt långa och tjocka, vanligtvis rektangulära i formen och täckte hela grenen. Kuddens absorptionsförmåga var tillräckligt låg, så ibland var två kuddar fästa vid bältet på en gång. Att byta packning var mycket svårt, efter kvinnans urinering installerade de troligen alltid en ny packning. Detta ledde till att kvinnor föredrog att tåla så länge som möjligt innan de gick på toaletten, vilket negativt påverkade deras hälsa. Om vi ​​tar hänsyn till att strumpor sedan slitits, som också fästes på bältet, kan vi föreställa oss hur mycket tid och ansträngning processen för att urinera en menstruerad kvinna tog.

Kuddarna var olika, och kvinnors åsikter om dem är mycket olika, så en generaliserad slutsats är inte lätt att dra. Uppenbarligen var dessa kuddar mjuka och gnuggade inte vulven. Å andra sidan var det svårt att installera dem i rätt läge, de strövade ofta och läckte, även om de var något förtjockade under. Därför bar kvinnor speciella snäva underbyxor, ibland med ett vattentätt skikt i perineum, vilket minskade läckor, men orsakade ökad svettning av vulven. På vissa underbyxor fanns specialanordningar för ytterligare fästning av packningen. Om en menstruerande kvinna skulle dansa eller ha på sig dyra vackra kläder, klädde de också något som ett skärp. Sådana packningar måste bytas flera gånger om dagen.

Men för Europa och Amerika var detta ett stort steg framåt - från återanvändbara till engångs hygienprodukter. Sådana bälten var ganska utbredda fram till slutet av 60-talet, men senare kom de gradvis till intet med tillkomsten av packningar med ett klibbigt (självhäftande) lager, som hade en annan princip att bära.

De första industristavarna dök upp i Amerika i slutet av 1920-talet. (Fax, Fibs, Wix). De hade inte applikatorer, ibland till och med förlängningssladdar. Den första vattpinnen med en applikator (den berömda Tampax) dök upp i Amerika 1936 och började gradvis spridas. Spridningen av tamponger underlättades kraftigt av Dickinsons berömda rapport, "Tamponger som ett medel för menstruationsskydd," som publicerades 1945 i tidskriften American Medical Association. Denna rapport bidrog till viss del till att övervinna kvinnors misstro mot idén om en tampong. Ändå på 20-50-talet. tamponger för amerikanska och europeiska kvinnor var fortfarande "exotiska", och tamponger användes tydligen ofta bara på 70-talet.

Engångskuddar av det nuvarande konceptet dök upp i slutet av 60-talet. - tunnare, behöver inte bälten bära och placeras i trosor eller strumpor. Vi noterar emellertid att de allra första sådana engångsskyddarna för engångsbruk Johnson & Johnson dök upp redan 1890 (!), Curads 1920, men sedan slog de sig inte alls, eftersom kvinnosamhället helt enkelt inte var redo för idén om engångshygienprodukter..

På 1960-talet började tamponger med applikatorer av olika slag spridas mer och mer - från stift till teleskop, vanligtvis plast. Då utvecklades reklam för läggning och tamponger på tv och i kvinnatidningar.

Acceleration (på grund av vilken åldern för den första menstruationen inom några generationer minskade från 16 till 12-13 år), en ökning av menopausens ålder (upphörande av menstruation), den utbredda utvecklingen av preventivmedel, en betydande minskning av antalet barn i en europeisk och amerikansk familj, utvecklingen av emansipation - allt detta ledde till en ökning av antalet menstruationer i kvinnors liv och gjorde hygienproblemet mycket mer brådskande än tidigare. Förnyelsen av kvinnors liv har ställt nya krav - hastigheten på att byta hygienprodukter, osynlighet för andra, tillgänglighet för försäljning, tillförlitlighet, lätt att bära, etc. Allt detta kan endast tillhandahållas av engångshygienprodukter från industriell produktion. Redan på 70-talet. livet för en civiliserad kvinna utan fabrikstamponger och kuddar blev otänkbart.

På 80-talet fortsatte packningarna att förbättras, ett skyddande undre lager och ett "torrt" absorberande lager, vingar dök upp; började använda absorberande material som förvandlar blod till gel; kuddar började göras med hänsyn till strukturen i den kvinnliga perineum (anatomisk form). Packningar blev mer blodtörstiga och samtidigt tunnare expanderade nomenklaturen - från kraftfull "över natten" till den tunnaste "för varje dag". Tamponger utvecklades också - till exempel blev tamponger med teleskopapplikatorer mer populära, som oftare blev gjorda av kartong (eftersom, till skillnad från plast, är kartong lätt upplöst i vatten och därför är mer föredraget ur miljösynpunkt).

Ungefär samma period började feminina hygienprodukter snabbt internationaliseras - varumärken som Tampax, Ob, Kotex, Always, Libresse och andra sprids över hela världen och finns sällan bara i fattiga länder (men de rikaste kvinnorna, även i de fattigaste länderna, blir allt mer använd globala varumärken). I vissa länder läggs deras "nationella" märken till dem. Nationella varumärken kan delas in i två kategorier. Den första är billigare jämfört med internationella modeller. I Polen är det Bella-packningar, i Ryssland - Angelina, Veronika-packningar och andra, inklusive polska. Sådana produkter är som regel inte lika bekväma som internationella. Den andra kategorin är produkter som närmare uppfyller nationella smaker och preferenser än internationella. I Frankrike är det till exempel Nana- och Vania-kuddar (försedda med en omslag där packningen kan förpackas efter användning), i Japan - tamponger med längre och vanligtvis plastapplikatorer, utrustade med plastpåsar för inpackning av använda tamponger etc..

Observera att det finns vissa nationella preferenser i valet av hygienprodukter. De är inte alltid mottagliga för förklaringar, men är ofta mycket spårade. Så, japanska kvinnor accepterar kategoriskt inte tanken på att införa ett finger i slidan, så nästan alla japanska tamponger är med applikatorer, och sällsynta varumärken som inte är applikatorer är utrustade med gummi fingertoppar! I allmänhet föredrar japanska kvinnor definitivt packningar. Packningar föredras också av asiatiska, latinamerikanska och ryska kvinnor. Amerikaner föredrar definitivt tamponger, i Västeuropa är förekomsten av tamponger och kuddar jämförbar. Författaren antar (men har inga bevis) att muslimska kvinnor endast använder kuddar och hemmagjorda, eftersom menstruationsreklam är förbjudet i muslimska länder.

I Sovjetunionen fram till slutet av 80-talet. industriella tamponger fanns inte alls, och industrikuddar var extremt sällsynta och såldes ibland på apotek under namnet... "hygienprodukter" - kort sagt, situationen i 30-talets Amerika reproducerades med anekdotisk noggrannhet. Men i varje bok för skolflickor förklarades det i detalj hur man tillverkar packningar av bomullsvull inpackade i gasväv. Denna "kunskap" behärskades perfekt av alla sovjetiska kvinnor.

De första Tampax-tapparna och kuddarna dök upp i Sovjetunionen i början av 90-talet. och orsakade en verklig sensation bland kvinnor. Den första Tampax-annonsen dök upp i Burda-magasinet 1989. På sidan fanns en tampong med en applikator på lådans bakgrund. Det fanns också en kort text, vars essens kokade ner till det faktum att med tamponger i vaginorna kommer ryssarna att få frihet och en aldrig tidigare skådad komfort.

Författaren såg personligen på när kvinnliga studenter bokstavligen frös, öppnade en sida med denna annons och fascinerade under lång tid att studera innehållet i denna annons. Tidningen gick från hand till hand tills alla studenter blev bekanta med denna annons. En intressant psykologisk subtilitet: vanligtvis tittade flickor på sidan i grupper om två, viskade ofta till varandra. Följaktligen tvekade de inte mellan menstruationen, men när killarna dök upp låtsades de överväga klänningens stilar. Det bör noteras att vid den tidpunkt då denna annons visades fanns det ingen försäljning av tamponger eller kuddar ännu, och flickor kunde bara använda hemgjorda kuddar. Idén om en tampong har upphetsat flickorna.

Ursprungligen var hygienprodukter dyra, det fanns många billiga östeuropeiska hantverk, så spridningen av nya hygienprodukter var ganska långsam. De första som menstruerade till produkter från industriproduktion var rika damer, flickvänner till banditer, tjuvar och andra "nya ryssar". Men spridningen av världsmärken hindrades inte bara av det höga priset och den allmänna fattigdomen, utan också av en viss fördom för sovjetiska kvinnor mot industrihygienprodukter ("varför köpa dyra när jag kan göra utläggningen mycket billigare") Utländska tillverkare var intresserade av snabb distribution av sina produkter på den ryska marknaden. Och sedan, som i efterkrigstidens Amerika, lanserades en reklam i strid, vars syfte i vårt fall var att övertyga ryssarna om att menstruationen ”det gammaldags sättet” till improviserade kuddar nu är helt enkelt omodligt. Det var nödvändigt att bryta stereotypen och övertyga kvinnor, särskilt unga, att livet utan Koteksov, Tampaks, Olvaizov helt enkelt var omöjligt.

Alla kommer ihåg de tider då landet bokstavligen druknade i reklammenstruation. Denna ström av reklam, mycket taktlös, högt och irriterande, till en början fruktansvärt förvirrad och chockad både kvinnor och män. Det fanns till och med en rörelse "Mot reklamdynor och för en flickas ära" (men vi noterar att kuddarna inte har något att göra med flickans ära, snarare tvärtom, den som "ser på ära" är definitivt menstruerande, till skillnad från dess "flygande" flickvänner ) Den modiga och självhäftande reklamen gjorde dock sitt jobb - den moderna generationen av 15 - 25-åriga flickor menstruerar endast i kuddar och tamponger för industriell produktion och håller helt enkelt inte med om några hemlagade produkter (även om hemligheten med att göra hemlagade produkter förmodligen inte går förlorad i den ryska outbacken). Dessutom har flickans blyghet i denna fråga minskat - om tidigare flickor i princip inte talade om sin menstruation och var extremt blyga över att nämna det, ser flickor nu på menstruationen som ett helt naturligt fenomen - intimt, men i princip inte skamligt. Tack för den här annonsen. "

"Stora" Sovjetunionen utan kvinnliga kuddar

Så, vänner - idag kommer det att finnas ett nytt inlägg om "livets charm" i Sovjetunionen. Som ni förmodligen redan vet gillar fans av Sovjetunionen vanligtvis att berömma detta land och sticker ut alla typer av rymdraketer som prestationer, som (som jag nämnde i gårdagens inlägg) inte var relaterade till livet för 99% av landets befolkning - under hela perioden av Sovjetunionens existens i fristående astronauter besöktes av totalt 120 personer.

Det är uppenbart varför detta händer, om man börjar prata om andra aspekter av sovjetiska livet - om livet, om medicin, om lägenheter, om butiker - med ett ord, om allt som hänför sig till alla människors liv - visar det sig att Sovjetunionen var fattig, fattig och bakåtriktad ett land vars levnadsstandard var någonstans på nivå med afrikanska länder, och i dagens inlägg kommer jag att bevisa det igen för er med hjälp av exemplet på feminina hygienprodukter.


Och vad finns det i "Rotting West"?

Låt oss börja med att jämföra hur det var i Rotting West jämfört med scoop. När man tittar på fotot av eländigt och grått sovjetiskt liv gråter fans av Sovjetunionen då och då - ”det var alltid så på den tiden!”, ”Det var just en sådan tid!”, ”Då levde alla så” - ibland kompletterade dessa skrik med ett foto av John Lennon i köket på McCartney.

I utvecklade länder verkade faktiskt alla praktiska hushållsartiklar mycket tidigare än i Sovjetunionen - till exempel redan i förkrigstidens Amerika var en dammsugare och ett kylskåp ganska vanligt i städer, och TV dök upp på 1920-talet - medan sovjetiska medborgare redan var i Femtiotalet från sidorna i "Bok om god och hälsosam mat" talade om kylen som ett mirakel - "kylen är en maskin som fungerar med el!" Detsamma gäller för kvinnliga hygienartiklar (såväl som babyblöjor) - de har varit i utvecklade länder länge, medan de i Sovjetunionen aldrig har hört talas om sådana saker.

De första prototyperna av kvinnliga trosskydd dök upp i USA på 1870-talet och 1886 dök de först ut till salu under namnet “Lister Towels”. Packningar som liknar moderna dyker upp på 1920-talet och såldes under namnet Kotex (en kombination av bomull och tyg), och 1927 introducerade det välkända företaget Johnson & Johnson sina Modess-packningar, som blev Kotex huvudkonkurrent. Kampen för konsumenter och sund kapitalistisk konkurrens börjar - som ett resultat av vilket dussintals tillverkare för produktion av kvinnliga varor översvämmar marknaden.

Runt 1950-talet såldes i USA såväl som i andra utvecklade länder en hel rad kvinnliga varor - kuddar, tamponger och liknande. I Sovjetunionen var det allt väldigt tråkigt.

Kvinnors kuddar i Sovjetunionen.

Som svar på skriket från fansen av skopan i stilen "Men vi skapade raketer och stängde av syre, och i regionen av planeten är vi alla ett stort folk", fråga bara lugnt - varför kunde en sådan stor Sovjetunion inte säkerställa ett anständigt liv för sina medborgare? Det "stora landet" födde aldrig barnblöjor, precis som kvinnokuddar - kvinnor tvingades utstå, drabbas och åldras för tidigt.

Kvinnliga kuddar, som andra feminina hygienprodukter, fanns inte alls i Sovjetunionen. Kvinnor var tvungna att göra något liknande av själva gasväv och bomullsull - och det är om dessa saker kunde köpas på apotek, till och med sådana enkla saker blev bristfälliga när kriget utbröt i Afghanistan. Om det inte fanns bandage, användes gamla och sönderrivna byxor eller T-tröjor som var klippta och syade som kuddar. Ibland, oavsett vad som skulle "läcka", sattes en bit oljeduk eller polyeten in. Efter användning raderades och kokades allt detta och förvarades sedan på otillgängliga platser från män och barn.

Användningen av sådana hemmagjorda hygienprodukter var fylld med ständiga problem och med en ständigt närvarande känsla av skam - allt som var kopplat till frågor om kvinnlig hygien, dock fanns det i den offentliga diskursen, det skulle inte vara, och kvinnan själv var tvungen att lösa alla dessa frågor, upplever konstant besvärlighet. Under de "kritiska dagarna" var det vanligt att gå med vänner som sa något som "Jag kommer att gå framåt, och du ser om allt är bra med mig".

Sanitärkuddar och tamponger började dyka upp i Sovjetunionen endast under Perestroika, och de började säljas i stora mängder först i början av nittiotalet, efter slutet av skopan. Det roliga är att vissa galna fans av Sovjetunionen ser allvarligt på att "glidande packningar" var lite av en "ideologisk avledning av de fördömda kapitalisterna":

efterord.

Du kan naturligtvis fortsätta att vara stolt över raketer och baletter, men jag tror personligen att levnadsstandarden i ett land främst bestäms av medborgarnas levnadsstandard, och särskilt kvinnor. Så i Sovjetunionen var allt mycket dåligt med detta - på grund av det svåra livet, en sovjetisk kvinna förvandlades till moster vid 30 års ålder och av femtio - till en riktig mormor med falska tänder och böjd rygg. Redan för en var det värt att förstöra Sovjetunionen och hela det sovjetiska systemet.

Skriv i kommentarerna vad du tycker om detta, intressant.

Blodiga berättelser: hur kvinnor upplevde menstruation före uppfinningen av kuddar och tamponger?

Även i vår tid kan menstruationen orsaka mycket besvär. Hur var det för kvinnor under århundradet, säger, den 15: e? Låt oss se och vara glada över att vi har ett så stort urval av hygienprodukter.

Forntida värld - isolering

Föreställ dig: varje månad i flera dagar är du isolerad från samhället. Och sedan plötsligt får du familjens olycka? För att förhindra detta byggde afrikanska stammar speciella kojor.

Det vildaste i denna sed är att han fortfarande lever. I Nepal tvingas ”orena” kvinnor fortfarande sitta i lador med fruktansvärda förhållanden. Där lider de av förkylningen, ormbitar, djurlivattacker och till och med våldtäkt. Dödsfall är inte heller ovanliga, därför antog myndigheterna 2017 en lag som kriminaliserar tvång att lämna hemmet under menstruationen. Det är bara människorättsaktivister som säger att få människor följer honom.

Medeltiden - Ignorera


Fram till 1800-talet hade européer knappt underkläder, så de flesta av dem använde inte ens enkla trasor. Blodet rann bara ner mina ben. Men det fanns en hel del kjolar på kvinnan, så de omkring henne märkte vanligtvis inte något. Och kvinnorna själva var i ett tillstånd av permanent graviditet eller utfodring - menstruationen föll på deras parti inte så ofta.

Undantagen var bara några anmärkningsvärda kvinnor: Elizabeth I bandade till exempel silkebälten och till dem - trasdynor..

XIX-XX århundraden

Vid denna tid hade bälten, som Elizabeth, redan blivit vanliga. Till en början fästes bitar av vävnad på dem, men på 1920-talet uppfann Kimberly Clark de första menstruationsdukarna för engångsbruk..

Och efter 1933 blev livet helt lättare: den amerikanska kirurgen Earl Haas uppfann en tampong för sin fru. Läkaren rullade upp kirurgisk bomull, syde den hela vägen med en sladd och placerade den i ett kartongrör för att underlätta införandet. Moderna vattpinnar med en applikator gör fortfarande samma princip..

Sovjetunionen


I Sovjetunionen fram till slutet av 80-talet fanns emellertid inte tamponger, och packningar var en sällsynthet. Dessutom var flickorna generade över att köpa dem. Därför kan man i varje sovjetisk bok för skolflickor hitta instruktioner om hur man tillverkar bomulls- och gasbindor.

När du har provat vattpinnen verkar packningen inte längre så bekväm och hygienisk. Men ungefär samma sak säger de om tampongerna hos en kvinna som har testat en ny enhet - menstruationen. Vi berättar vad det är i artikeln ”3 miljövänliga alternativ till feminina hygienprodukter”.

Hur packningarna verkade

Numera har moderna kvinnor lärt sig hur de ska hantera de månatliga problemen som strömmar, men innan allt var inte så smidigt. På frågan om vad man skulle göra med blod kom kvinnor ut så bra de kunde. De använde allt från mattor till naturliga material som havssvampar.

Numera har många olika kvinnliga hygienprodukter uppfunnits, från vilka flickor kan välja: kuddar, tamponger och menstruationsmuggar. Tidigare satt kvinnor hemma eller isolerade sig på något sätt under menstruationen på grund av religionens eller kulturens särdrag, men uppfinningen av packningar befriade dem väsentligen från detta och nu kan de säkert resa runt om i världen. Nu kommer få kvinnor att komma ihåg när kuddarna dök upp och som uppfann kvinnans kuddar.

Låt oss titta på en serie händelser och förändringar i förhållande till menstruation och relaterade uppfinningar. Vissa av dessa uppfinningar är ganska kreativa, och andra är extremt spektakulära, så det är intressant att se hur det hela utvecklats. Låt oss ta reda på hur feminina sanitetsunderlägg uppfanns..

Forntida värld

Packningar dök upp för första gången i Babylon och antika Egypten. Egyptiska kvinnor tog mjukgjord papyrus och använde den som en hård pinne. I Grekland tillverkades tamponger av fluff lindade runt små trästycken. I Rom tillverkades kuddar och tamponger av mjuk ull. I andra delar av världen användes papper, mossa, ull, djurskinn och gräs som material. Allt detta användes för att absorbera menstruation. Samtidigt kom ett intressant fall från det antika Grekland. En kvinna som vill bli av med en mycket ihärdig fan kastade sin menstruationstrasa mot honom.

1839 år

Charles Goodyear skapar gummivulkaniseringsteknik, som också används för produktion av kondomer, intrauterina anordningar, sprutor och vaginalmembran.

1850

Rädslösa uppfinnar har patenterat ett brett sortiment av produkter: menstruationsväskor och bandage, såväl som fartyg tillverkade av fjädrar, tråd, knappar, klaffar, band, ventiler och bälten Inte många försökte sälja det..

1873 år

I USA antogs Comstocks lag, från vilken det ansågs vara ett federalt brott för att distribuera och försöka sälja pornografiskt material eller något konceptuellt liknande material. Som svar på födelsekontroll introducerar industrin termen "feminin hygien" och börjar marknadsföra sina produkter som heltäckande

1896 år

Listerhanddukarna, de första kommersiella sanitetsservetter, säljs. Tillverkad av Johnson & Johnson (och uppkallad efter Joseph Lister, en pionjär inom steril kirurgi), de kan ha blivit för avantgarde för den första tiden.

Början av 1900-talet

Många amerikanska kvinnor använde hemmagjorda kuddar, ofta piskade upp, med hjälp av fågelperspektivmetoden. De använde samma bomullsmaterial som användes för babyblöjor. De fästade dessa trasor eller trasor på ett sådant sätt att de inte var synliga under underkläderna eller hemmagjorda bälten.

1911 år

Meadol visas på marknaden, som var avsett att lindra huvudvärk och tandvärk under tandröta. Det är sant att detta läkemedel användes av flickor under menstruationen för att bli av med smärta.

första världskriget

De franska sjuksköterskorna gissade att cellulosabandagen som de använde för att klä de sårade absorberar blod mycket bättre än vanlig bomull, och de började använda det för sina personliga ändamål..

1920

Cotex (en kombination av "bomull" och "tyg") visas i butikerna. Dessa engångspackningar blev ett stort steg framåt, eftersom de var mycket praktiska, eftersom packningen nu inte behövde fästas på kroppen med hjälp av speciella remmar. Kotex-tillverkare uppmanade butiksinnehavare att lägga ut produkter så att kvinnor kunde komma upp och ta kuddar, liksom att lägga en iögonfallande låda för pengar bredvid dem, så att de inte skulle behöva uttala orden ”läggning” eller ”menstruation” framför någon säljare. Det är också en revolution inom mode, nu damunderkläder håller på att stängas, vilket gör det möjligt att bättre fixera bältet och dynan på plats.

Äkta kuddar är fortfarande värda för mycket och inte alla kvinnor har råd med dem. Därför fortsätter kvinnor att använda mer traditionella metoder..

1927 år

Johnson & Johnson avslöjade sina Modess-packningar, som blev Kotexs huvudkonkurrent. Bokstavligen hundratals kvinnofabriker visas.

1930-1960

Under många år har Lysol varit det primära desinfektionsmedlet som används som ett kvinnligt preventivmedel samt ett tvättmedel i köket och badet. Även om detta verktyg inte riktigt hjälpte till att förhindra graviditet, försökte tillverkarna använda reklam för att övertyga kvinnor om det motsatta. Ett liknande märke, Zonite, spelade på kvinnors rädsla för en kvinnlig lukt under menstruationen..

1930 år

Leona Chalmers patenterade och släppte världens första återanvändbara menstruationskopp. Icke desto mindre, efter uppkomsten av engångsskålar, förhindrade många kvinnor att torka sitt blod från skålen, eftersom det var lättare att kasta bort det.

Nedan är en ritning av en skål från patenterna från Leona Chalmers (längst till vänster). Patentet visar att det är mycket likt Tassette, Tassaway och The Keeper.Koppar som producerades senare. Chalmers föreslog att man skulle göra en kopp vulkaniserat gummi.

Patentåteranvändbar menstruationskopp

1931 år

Dr Earl Haas lade in patent för uppfinningen av en tampong. Han var den första som inkluderade en applikator i uppfinningen, designen av tampongen gjordes i form av ett rör, som fortfarande används. Gertrude Tendrich köpte patentet för $ 32 000 och grundade Tampax-företaget 1933. Till att börja med gjorde hon tamponger precis hemma med en symaskin och en speciell pressmaskin, som uppfanns av Dr. Haas.

Du kan titta på vattpinnen i denna korta video på engelska

1940

Johnson & Johnson lanserar en reklamkampanj för sina Modess-kuddar som heter "Modess... därför att" (eftersom Modess) och förvandlar vanliga hygienprodukterannonser till avancerade konst- och modefotografier.

Reklamkampanj "Modess... för"

Reklamkampanj "Modess... för"

1950

En tampong utan Pursettes applikator med en smord spets går till försäljning. Det finns också tappar för tonårsflickor som effektivt kan döljas i sina plånböcker.

1959 år

Menstruationskoppar försöker ge en andra chans när Tassete presenterar sina koppar, men den här gången försöker man göra en stor insats på reklam. Det visade sig att kvinnorna visade sig ha en annan åsikt och var fortfarande inte intresserade av dem, så skålarna försvann igen från försäljningen.

1963 år

Stayfree minipads kanalband för kvinnor dök först ut på marknaden. De meddelade slutet på bälten, klämmor och stift för alla kvinnor i väst.

1971 år

Menstruationsutdragning visas, vilket gjorde det möjligt att pumpa ut allt menstruationsflöde. I Amerika verkar även självhjälpsgrupper för kvinnor ta bort menstruationsflödet. Befruktade ägg kunde också tas bort. Förfarandet var mycket populärt. Cirka 20 000 procedurer utfördes. Efter att abort i Amerika blev lagligt 1973 försvagades menstruationsbeslag.

1987 år

Keeper lanserar en ny generation av återanvändbara menstruationsbägare. Det visade sig vara mer framgångsrikt och kan fortfarande hittas på marknaden..

2003 år

I Amerika finns det specialpiller som gör att du kan undertrycka menstruationsperioder och ge födelsekontroll. Kvinnor som tar dessa piller upplever bara menstruation fyra gånger om året. Studier för att fastställa långsiktig säkerhet för ungdomar har emellertid ännu inte publicerats..

Packningar i Sovjetunionen

Vi bör prata om Sovjetunionen separat, eftersom vi var bland de sista som började leverera moderna packningar och tamponger till landet. Fram till 1980-talet kunde inte tamponger hittas alls, och dynorna tillverkades inte i tillräckliga mängder och det var svårt att hitta dem på apoteket. Kuddarna kallades sedan en "hygienprodukt" och kopierade den situationen i USA fullständigt på 30-talet. Det fanns speciella böcker för sovjetiska skolflickor som förklarade hur man skulle använda kudden. Det fanns också en detaljerad instruktion om hur man gör en engångsdyna av gasbind och bomull, så våra kvinnor själva gjorde alla nödvändiga hygienartiklar.

Sovjetisk reklam Tampax

Tamponger dök upp i Sovjetunionen i början av 90-talet, vilket orsakade enastående spänning bland kvinnor. Då skrev man i tidningen "Burda" att tack vare tamponger kommer de att få oöverträffad komfort och frihet, allt detta genomfördes specifikt för att mer sannolikt undergräva den redan instabila politiska situationen.

Våra dagar

Under de senaste tjugo åren har sanitetsservetter utvecklats revolutionerande. Borta är dagarna med skrymmande bälten och blöjor. Med uppfinningen av mer absorberande material och bättre design har kuddarna blivit mer bekväma och praktiska än någonsin. Uppfinningen av "vingar" fångar dynan i underkläder, och uppfinningen av "smaksatt dyna" minskar lukten.

Modern packningstruktur

Tyvärr använder kvinnor fortfarande tamponger och kuddar i större utsträckning än skålar. Även om skålarna nu börjar få ett nytt liv, för vår generation förstår att jorden inte kommer att kunna ändlöst förvandlas till en sopor för vårt hygieniska avfall.

4 idéer om "Hur packningar verkade"

Rätta fel i artikeln. De första packningarna med en limremsa dök upp i slutet av 1979 i Moskva. Du kan säga mig tack och A. Gromyko (Minister of Light Industry of the USSR) och att upprätta ett monument för mig med en så enorm planläggning som en uppfinnare och honom som en förkroppsligande av idéer. Och 1963 uppfanns det ännu inte non-woven non-woven tyg, men Tampax-tamponger (som redan fanns utomlands vid denna tid) kunde inte användas av jungfruliga.

Andrei Andreyevich Gromyko var inte en minister för lätt industri, utan en utrikesminister. Från 1986 fram till sin pension - ordförande för presidiet för USSR: s högsta sovjet.

Tack) Tomponer är opålitliga och läcker. En vän gick en gång genom hela staden Adler från biografen till huset där vi vilade, med en blodfläck på en blå klänning. Vilket problem. Vi gjorde dessa remsor för oss själva, och inget hemskt hände. Vad gör liberalerna nu från alla skräckhistorierna om sovjeterna - de hade inte tillräckligt med kvinnokuddar, sedan toalettpapper! )

Snarare var minister för lätt industri som N.N. Tarasov, men det var Andrei Andreyevich Gromyko som tog hand om denna fråga, eftersom värdelöst att komma in i pinsamma situationer för damer från utrikesministeriet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

TOP 10-tips: Hur man sitter på huk, för att pumpa upp röven

Fotogalleri: 10 TOPP-tips: Hur man sitter på rätt sätt för att pumpa din rövAtt göra elastiska bullar är ett ögonblick. Och det är inte nödvändigt att köpa sportutrustning eller gå till gymmet....

Orsaker till preventivmedel när man tar p-piller

Orala preventivmedel inkluderar hormoner som är aktivt involverade i reglering av menstruation. Därför observeras ovanlig urladdning ibland när man tar p-piller, vilket kan vara en normal hälsoindikator eller ett tecken på utvecklingen av problem med könsorganen....

Kirurgi för att ta bort cyster på äggstockarna: typer och postoperativ period

En ovariecyst är en neoplasma av godartad natur som utvecklas på ytan av ett organ. Utåt liknar det en bubbla eller kapsel fylld med vätska....