Utrozhestan eller Dufaston: vilket är bättre och mer effektivt?

Klimax

Graviditet är den lyckligaste och bästa tiden under förväntan på ett barn. Att inse att ett nytt liv utvecklas i dig som är otydligt kopplad till dig - vad kan vara bättre? Att känna barnets rörelser, prata med honom och vänta på hans uppträdande - är detta inte varje gravid kvinnas glädje?

Ofta är framtida mödrar mycket känsliga och emotionella. De är ständigt upptagna, eftersom de har så mycket att göra! Men inte alltid graviditet ger bara positiva känslor.

Det händer (och inte så sällan som vi skulle vilja) att en framtida mamma behöver medicinsk hjälp för att genomföra ett efterlängtat mirakel. Kvinnans dåliga hälsa, hennes kroniska sjukdomar, komplexa oförutsedda omständigheter - allt detta påverkar inte bara den gravida kvinnans hormonella bakgrund, utan också hennes babys hälsa.

I sådana fall kan läkare förskriva läkemedel som Utrozhestan eller Dufaston. Kan jag ta dem under graviditeten? Naturligtvis, och det finns knappast någon kvinna som inte skulle veta om deras fantastiska fördelar..

Men många framtida mödrar har en logisk fråga: vad är bättre under graviditeten - "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Och i allmänhet, hur skiljer sig dessa läkemedel från varandra??

För att besvara ovanstående frågor måste du noggrant studera instruktionerna för dessa läkemedel och också analysera deras särskiljningsegenskaper. Detta ämne kommer att ägnas åt vår artikel..

Vi kommer också att ta reda på om det är möjligt att ta Utrozhestan och Dufaston samtidigt eller hur man byter från ett läkemedel till ett annat. Men låt oss först diskutera när dessa läkemedel förskrivs..

Viktigt hormon för livet

Vad är avsett för ett sådant verktyg som "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Kort sagt, båda läkemedlen är konstgjorda ersättare för ett så viktigt hormon som progesteron. Det är en del av båda medlen som en aktiv substans..

I vilka fall kan man sedan utse "Utrozhestan" eller "Dufaston"?

Först och främst när en kvinna som vill bli gravid eller redan är i en intressant position inte har tillräckligt med progesteron i kroppen. Hur skiljer sig detta hormon från andra?

Först och främst förbereder progesteron, producerat av äggstockarna, binjurarna och placentvävnaden livmoderns endometrium för antagandet av en zygot (befruktat ägg). Det tillåter inte heller bildandet av följande ägg (som inte längre är nödvändigt) och garanterar full tillväxt och utveckling av embryot.

Som ni ser är närvaron av hormonet progesteron i den nödvändiga mängden mycket viktigt för kroppen av en kvinna som vill bli mamma. Det är därför de kan förskriva "Utrozhestan" eller "Duphaston" när de planerar graviditet, särskilt om den länge efterlängtade befruktningen inte inträffar på länge.

Efter att ha fått reda på varför dessa läkemedel behövs vänder vi oss till analysen av nästa viktiga fråga. Så, vilket är bättre: "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Läs först instruktionerna för hur du använder det första läkemedlet.

"Utrozhestan". Strukturera

Först och främst ska det sägas att detta läkemedel är ett naturligt mikroniserat hormon tillverkat på växtbasis. Strukturen är mycket nära den naturliga progesteron som produceras av den kvinnliga kroppen..

Läkemedlets frisättningsform är mjuka geléliknande kapslar med ljusgul färg. Förutom den huvudsakliga aktiva ingrediensen inkluderar produktens sammansättning jordnötssmör, sojalecitin, glycerol, gelatin, titandioxid.

Priset för läkemedlet varierar i området femhundra rubel.

Vad kan sägas om när detta läkemedel förskrivs?

Indikationer för användning

Först och främst ordineras ”Utrozhestan” av den behandlande läkaren i närvaro av sådana sjukdomar:

 • Menstruella oregelbundenheter.
 • Infertilitet orsakad av en patologisk minskning av lutealfasen under kritiska dagar.
 • Klimakteriet, klimakteriet.
 • Fel i äggstockarna, brist på äggstockar.
 • Endometriala sjukdomar.
 • Innan IVF.
 • Hotad missfall eller avbrott av graviditet.

Användningsläge

"Utrozhestan" finns i form av ljus och kapslar. Inuti kan du ta drogen så här:

 • För menstruations oregelbundenheter - från tvåhundra till fyra hundra milligram från 16: e till 26: e dagen, räknat från den första dagen då menstruationens början.
 • Vid störningar i samband med klimakteriet - två hundra milligram en gång om dagen i tolv dagar (tillsammans med östrogener).

I form av vaginala suppositorier förskrivs läkemedlet i sådana doser:

 • Hundra och tvåhundra milligram två gånger om dagen - med hot om för tidig födsel eller missfall.
 • Från tvåhundra till sex hundra milligram per dag under de första fyra veckorna av graviditeten - med konstgjord insemination.
 • Tvåhundra och trehundra milligram per dag från 17: e till 27: e dagen från början av menstruationscykeln - med infertilitet.

Den exakta doseringen och schemat för att ta läkemedlet föreskrivs av den behandlande läkaren, med hänsyn till patientens historik och hennes kliniska situation.

"Sida"

Biverkningar vid användning av ”Utrozhestan” är mycket sällsynta, men de bör ändå vara kända. Först och främst är det:

 • Möjliga oegentligheter i frekvensen av kritiska dagar.
 • Bröst obehag.
 • Vaginal urladdning.
 • Ökad svettning.
 • Trötthet, svaghet.
 • Blodtryck.
 • sömnighet.
 • Feber.
 • Uppblåsthet, illamående.
 • Yrsel.
 • Klåda i huden.

Efter att ha noggrant studerat bruksanvisningen för "Utrozhestan", låt oss nu läsa annotationen för "Dufaston" noggrant.

Sammansättningen av "Duphaston"

Detta verktyg är en helt konstgjord beredning, det vill säga strukturen hos progesteron, som är en del av det, är helt syntetisk, det skiljer sig något från det naturliga hormonet.

Läkemedlet finns i form av runda tabletter, belagda med en vit fast beläggning. Hjälpämnen som utgör produkten är: laktosmonohydrat, majsstärkelse, hypromellos, kolloidal kiseldioxid, magnesiumstearat.

Priset för läkemedlet varierar i regionen på sex hundra rubel.

I vilka fall förskrivs detta läkemedel?

Indikationer för användning

Dydrogesteron (den så kallade syntetiska progesteron) förskrivs under smärtsamma perioder, inflammation i endometrium, infertilitet, hot om missfall, klimakteriet.

Det kan också förskrivas av den behandlande läkaren under graviditetens planeringsperiod för att normalisera kvinnans hormonella bakgrund.

Användningsläge

Hur ska jag använda läkemedlet? "Duphaston" är en tablettberedning, därför kan den endast användas muntligt:

 • Oregelbunden menstruationscykel - tio milligram två gånger om dagen, med början från den elfte och slutar den 25: e dagen av cykeln.
 • Dysmenorré, endometriala sjukdomar - tio milligram två eller tre gånger om dagen från den femte till den 25: e dagen från början av menstruationen.
 • Infertilitet - tio milligram per dag från den 14: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln.
 • Hotet om ett missfall är en gång fyrtio milligram, sedan tio milligram var åtta timme.
 • Under klimakteriet och blödningen föreskrivs en specifik dos av läkemedlet av en specialist.

"Sida"

Det är mycket sällsynt, men kan orsaka:

 • Anemi.
 • huvudvärk.
 • Allergiska reaktioner.
 • Klåda i huden.
 • Mindre leverproblem.

Nyckelfunktioner

Efter att ha läst instruktionerna för dessa läkemedel kan det vid första anblicken tyckas vara identiska. Och ändå är det en skillnad. Det är som följer:

 1. Först av allt - kompositionen. Om "Utrozhestan" har en helt naturlig bas, är "Dufaston" ett helt syntetiskt hormonellt läkemedel. I de fall där långvarig användning av progesteron är motiverat föreskrivs ”Utrozhestan” som ett mer naturligt läkemedel för kvinnlig kropp. Om det är nödvändigt med brådskande ingripande förskrivs ”Dufaston”, som börjar agera mycket snabbare.
 2. Studien av läkemedlet. Eftersom Duphaston började produceras mycket tidigare än Utrozhestan, är det ett mer studerat och kliniskt testat läkemedel.
 3. Möjliga biverkningar. Dufaston, enligt recensioner, är mindre benägna att orsaka obehagliga och oväntade symtom.
 4. Släpp formulär. Eftersom "Utrozhestan" finns tillgängligt i suppositorier för vaginal användning, hjälper det den aktiva substansen att absorberas snabbare i kroppen och orsakar färre biverkningar.

Kombination av läkemedel vid behandling

Många är intresserade av om två hormonella läkemedel kan tas samtidigt. Svaret är ja, men endast enligt instruktion av läkaren.

I sällsynta, exceptionella fall kan specialisten anser att det är nödvändigt att skriva ”Utrozhestan” och ”Dufaston” tillsammans. De kan vara:

 1. Svår brist på progesteron.
 2. Hotet om missfall på grund av abrupt placenta.
 3. Graviditet efter långvarig infertilitet.
 4. Tidigare graviditeter slutade tragiskt - missfall, fruset foster.
 5. Allvarliga gynekologiska sjukdomar.
 6. Livmoders anomalier.

I sådana fall kan den orala administreringen av Duphaston kompletteras med användning av vaginala suppositorier "Utrozhestan".

Men här bör du komma ihåg några nyanser. För det första, efter den tjugonde graviditetsveckan, föreskrivs inte längre "Dufaston", eftersom de förändringar som har skett i kvinnans kropp under denna period gör administrationen av syntetiskt hormon ineffektivt.

För det andra, efter den 34: e veckan, är gravida kvinnor strängt förbjudna att ta progesteron i form av droger.

Och det viktigaste. Tilldela "Utrozhestan" och "Duphaston" på samma gång (på samma sätt som separat) bör endast den behandlande läkaren! En kvinna bör inte förskriva medicin för sig själv, baserat på sin egen erfarenhet, rekommendationer från sina vänner eller information från Internet.

Hur man byter från Duphaston till Utrozhestan?

Ibland kan denna fråga uppstå. Oftast är det förknippat med det faktum att kvinnan av någon anledning inte är lämplig för läkemedlet, eller att hon har möjlighet att köpa Utrozhestan till en rabatt eller till och med gratis. Och kanske, av medicinska skäl, beslutar läkaren självständigt att överföra patienten från ett läkemedel till ett annat. Hur som helst kan du ta Utrozhestan efter Dufaston, men du måste göra detta under övervakning av en specialist, strikt följer det system som tilldelats honom.

Avslutningsvis några ord

Indikationer för användning av "Utrozhestan" och "Dufaston" är mycket lika varandra. De kan förskrivas vid planering av graviditet, infertilitet, början av klimakteriet, oegentligheter i menstruationscykeln, hotet om missfall och liknande. Både detta och det andra läkemedlet innehåller en viktig aktiv ingrediens - hormonet progesteron, som ansvarar för befruktningens funktion och embryonets bärande.

Men vad är bättre och mer effektivt - "Utrozhestan" eller "Dufaston"? Svaret på denna fråga kan inte vara entydigt. Endast den behandlande läkaren har rätt att förskriva detta eller det läkemedlet. Samtidigt tar han hänsyn till inte bara sammansättningen av varje läkemedel och dess kontraindikationer, utan också till den kvinnliga kliniska situationen, liksom hur lång tid det tar att ta läkemedlet..

Till exempel, om du uppmärksammar naturlighet hos läkemedlets komponenter, är det bäst att använda "Utrozhestan". Om vi ​​pratar om en kvinna som är allergisk kan de förskriva Duphaston, eftersom det orsakar ett minimalt antal biverkningar. Å andra sidan kan naturligt progesteron sänka halten av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen, medan dess "konkurrent" inte har sådana förmågor.

Och ändå, upprepar vi, är det bara en specialist som har rätt att förskriva detta eller det hormonella läkemedlet, såväl som att förskriva denna eller den formen av frisättning, dosering eller schema. Båda läkemedlen är lika effektiva och har viktiga egenskaper i relation till graviditetsplanering, bärande av ett barn och normalisering av menstruationscykeln.

Duphaston eller Utrozhestan: vilket är bättre

Kvinnors hälsa är direkt beroende av hormonella nivåer. Inte den sista rollen spelas av progesteron. Detta namn har fått ett viktigt hormon i den kvinnliga kroppen. Men ibland möter kvinnor sin brist, vilket resulterar i misslyckanden. När läkare finner progesteronbrist föreskriver de speciella hormonläkemedel. Dufaston och Utrozhestan fick särskilt stor popularitet. Det är värt att förstå vad deras skillnad är..

Vikten av progesteron

Innan du förstår effekten av läkemedlet Utrozhestan eller Duphaston, bör du förstå varför progesteron behövs. Detta hormon är viktigt om graviditet planeras. Han förbereder livmoderns livmodern för att ta ett befruktat ägg. Hormonet skyddar den kvinnliga kroppen från komplikationer och hotet om missfall.

Men det finns situationer då progesteron inte räcker. Detta kan leda till en kvinnas infertilitet eller graviditetsavbrott. Av denna anledning måste alla kvinnor under planeringen av befruktningen genomföra en analys som kommer att bestämma hormonbristen.

Funktioner av droger

Om du inte fördjupar läkemedlets egenskaper, sammansättning och egenskaper kan det tyckas att de inte har några skillnader. Men detta är långt ifrån fallet. Att välja Duphaston eller Utrozhestan under graviditeten, är det värt att bekanta dig med varje botemedel..

Det andra läkemedlet innehåller progesteron av naturligt ursprung. Strukturen är helt identisk med det naturliga hormonet. Därför jämförs Utrozhenstan ofta med naturligt progesteron. Detta verktyg föreskrivs i sådana situationer:

 • Om en kvinna har avslöjat infertilitet, sedan den hormonella bakgrunden har störts
 • När det finns risk för missfall eller om patienten redan har upplevt ofullständig dräktighet
 • Om menstruationscykeln försvinner regelbundet
 • Om manliga hormoner har ökat
 • När livmoderfibrer dök upp, mastopati.

Om en kvinna använder Duphaston, bör hon veta att dess huvudsakliga aktiva ingrediens inte anses vara naturlig progesteron, utan dess analog, som kallades dydrogesteron. Trots detta upprepar det praktiskt strukturen för det naturliga hormonet. Läkemedlet har hjälpt många kvinnor under bebisplanering. Det viktigaste är att verktyget inte provocerar förekomsten av biverkningar, vilket kan betraktas som ett stort plus.

Läkemedlet förskrivs i sådana fall:

 • När en kvinna planerar in vitro-befruktning
 • När det finns en risk för fosterförlust
 • När menstruationscykeln försvinner
 • Med endometrios.

Naturligtvis är frågan bryggning, vad är bättre Duphaston eller Utrozhestan. För att svara på det måste du jämföra båda läkemedlen.

Jämförande egenskaper hos läkemedel

Många undrade hur Duphaston skiljer sig från Utrozhestan. Dessa droger har vissa skillnader..

Släpp formulär

Dufaston

Finns endast i kapselform. De är avsedda för oral användning..

Utrozhetan

Denna produkt säljs i kapselform. Men förutom detta produceras Utrozhestan vid planering av graviditet också i form av ljus. Detta är ett enormt plus för de kvinnor som har ett foster och upplever en period med toxikos. Om du i den här situationen använder ljus som är nedsänkta i slidan, kommer det att få läkemedlet snabbast upp och risken för biverkningar minskar.

Strukturera

Dufaston

Dufaston är helt syntetisk. Om du jämför läkemedlets struktur med naturligt progesteron, kan du se mer än en skillnad.

Utrozhestan

När en kvinna använder Utrozhestan kan hon vara säker på att hon använder ett naturligt botemedel.

Forskning

Dufaston

Läkemedlet dök upp tidigare än Utrozhestan. Han testades många gånger, studerade. Experter utförde mycket forskning.

Utrozhestan

Detta verktyg har studerats mindre. Men forskare har bevisat att det inte skadar den kvinnliga kroppen om du följer användningsreglerna.

Bieffekter

Dufaston

Utrozhestan

Ibland klagar kvinnor på sjukdom, trötthet, dåsighet.

Vilket är bättre att välja

Om du använder ett sådant verktyg riskerar inte en kvinna för obehagliga konsekvenser. Faktum är att läkemedlet inte väcker biverkningar, därför är Duphaston bra på att planera ett barn.

Med denna jämförelse kan vi lyfta fram följande fördelar med Dufaston:

 • Om in vitro-befruktning planeras anses detta botemedel vara det bästa.
 • Läkemedlet skadar inte fostret, skyddar en gravid kvinna från för tidig födsel
 • Efter användning av medicinen visas inte akne, oönskade hårstrån och andra funktioner som är benägna för män
 • Dessutom påverkar läkemedlet inte leverfunktionen..

För att förstå vad som är bättre att välja, Duphaston eller Utrozhestan när du planerar ett barn, måste du förstå fördelarna med den andra åtgärden.

Här är en lista över dess fördelar:

 • Läkemedlet provokerar inte utseendet på extra kilo, bryter inte med ämnesomsättningen, bidrar inte till ökat tryck
 • Verktyget kan användas vaginalt.
 • Det har en naturlig sammansättning
 • Det visar en god effekt med ett överskott av manliga hormoner
 • Skadar inte det ofödda barnet, bryter inte med dess utveckling.

Utrozhestan och Dufaston skiljer sig från varandra. Varje botemedel har sina egna fördelar. Men det är omöjligt att avgöra vad som är bättre Utrozhestan eller Dufaston. Med tanke på kvinnans enskilda egenskaper, hennes situation, hälsa bestäms läkaren med läkemedlet. Men det här är de bästa läkemedlen när du planerar ett barn. Valet av medel bör anförtros läkaren.

Utrozhestan eller Duphaston

En av de främsta orsakerna till abort är det låga halten av hormonet progesteron i en kvinnas kropp. Därför, i fall där det inte är för sent att behandla hotet om avbrott, kan läkaren förskriva patienten att ta sådana läkemedel som Utrozhestan eller Dufaston. Vad är skillnaden mellan dem, och under vilka indikationer är detta eller det läkemedlet förskrivet?

Utrozhestans eller Dufastons handlingsmekanism

För att förstå verkningsmekanismen för sådana läkemedel som Utrozhestan eller Duphaston, måste du veta vad progesteron är. Detta är ett kvinnligt hormon från gruppen gestagener, som produceras av äggstockarna, binjurarna eller placentvävnaderna, och ansvarar för den normala graviditetsförloppet.

Progesteron förbereder livmoderns endometrium för fästning av ägg. I avsaknad av graviditet produceras detta hormon mest intensivt under den andra halvan av cykeln. Om befruktningen av ägget inträffar, syntetiseras progesteron intensivt under det första trimestern av graviditeten.

Det låga halten av progesteron i kroppen är en av de predisponerande faktorerna för utveckling av infertilitet. Därför bör kvinnor som vill bli gravida först kontrollera nivån på progesteron i kroppen. Om det inte produceras tillräckligt, är det nödvändigt att ta speciella läkemedel, Utrozhestan eller Duphaston.

Skillnad mellan droger

Vid första anblicken är dessa läkemedel analoga. Men med en mer ingående analys blir det tydligt att detta inte är helt sant..

Utrozhestan är ett naturligt progesteronläkemedel. Det är skapat av växtmaterial, och progesteronmolekyler är identiska med de som naturligt produceras i den kvinnliga kroppen..

När du ska använda Utrozhestan

Utrozhestan används i närvaro av följande patologier:

 • myom;
 • hormonell infertilitet;
 • FCM;
 • risk för missfall;
 • cykelstörningar;
 • ökade nivåer av manliga könshormoner i en kvinnas kropp;
 • vanligt missfall.

Duphaston är en syntetisk analog av naturligt progesteron, men trots detta ger samma effekt som det naturliga hormonet ger. Duphaston har en unik sammansättning och har inte biverkningar som är karakteristiska för växtformer av progesteron, varför Duphaston framgångsrikt används i tidig graviditet.

När du ska använda Duphaston

Indikationer Duphaston:

 • endometrios;
 • förberedelse för IVF;
 • cykelpatologi (sekundär amenorré, PMS, dysmenorré);
 • risk för missfall;
 • med klimakteriet och efter kirurgisk kastrering som ett medel för ersättningsterapi.

Sammanfattningsvis vill jag påminna förväntade mödrar om att om en läkare ordinerar ett läkemedel under graviditeten, särskilt om det är ett hormonellt läkemedel, måste du ta det mycket på allvar.

Det är nödvändigt att observera den dos som föreskrivs av en specialist, administreringsfrekvensen och behandlingsperiodens längd. Den minsta avvikelsen från den föreskrivna behandlingsregimen kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive graviditetsavbrott.

Skillnaden mellan Duphaston och Utrozhestan

Under graviditeten är hormonell reglering av kroppen av största vikt. För korrekt behandling kommer den behandlande läkaren att välja Utrozhestan eller Duphaston för dig, vilket är bäst lämpat i ditt fall. Mycket ofta har förväntade mödrar olika problem med den hormonella bakgrunden, vilket utgör en fara för graviditetsförloppet och fostret. I sådana fall är utnämningen av läkemedel som normaliserar hormonnivåer i en kvinnas kropp effektiv..

En av de mest populära hormonläkemedlen är Utrogestan och Dufaston. För att välja ett lämpligare botemedel krävs en behörig läkares åsikt och en jämförelse av läkemedlen. Var och en av dessa läkemedel har ett antal fördelar och nackdelar, så att välja ett av dem är bättre med tanke på kroppens individuella egenskaper.

Läkemedlets verkan

Båda läkemedlen stabiliserar den hormonella bakgrunden hos kvinnor under graviditeten, liksom med ett antal andra patologier. Innan du förstår vad skillnaden mellan Duphaston och Utrozhestan är måste du dock bekanta dig med deras verkningsmekanism på det kvinnliga reproduktionssystemet. Den aktiva substansen i dessa läkemedel är en analog av ett av de viktigaste hormonerna för kvinnor - progesteron. De biologiska effekterna av detta hormon är att förbereda livmoderns endometrium för graviditet, och det ansvarar också för den andra fasen av menstruationscykeln.

Den viktigaste indikationen för utnämningen av båda hormonella läkemedel är hotet om abort, därför görs valet av läkemedlet av gynekologen efter alla nödvändiga undersökningar. När du planerar graviditet är både Utrozhestan och Dufaston ganska effektiva och säkra att använda..

Fördelning jämförelse

Jämförelse av nackdelar och kontraindikationer

Liksom alla läkemedel har båda läkemedlen sina nackdelar, och läkemedlets effektivitet beror på deras kvantitet. Den största nackdelen med Dufaston anses vara en ökad risk för blödning i livmodern.
Men för att ta reda på att Duphaston eller Utrozhestan kommer att bli bättre under graviditeten kan du hos en gynekolog eller annan läkare.

När du tar Utrozhestan finns det mer negativa aspekter:

 • labilitet i det psykomotiska tillståndet (skarpa humörsvängningar);
 • en liten ökning av kroppstemperaturen (till subfibrila antal);
 • sömnstörningar;
 • yrsel.

Kontraindikationer för användning av Duphaston inkluderar:

 • laktation;
 • individuell överkänslighet mot läkemedlets komponenter;
 • ärftliga leverpatologier (Rotorsyndrom, Dabin-Johnson syndrom).

Kontraindikationer för användning av Utrozhestan:

 • onkologiska sjukdomar i bröstkörtlarna och andra organ i reproduktionssystemet;
 • livmodersblödning;
 • abort.

Vad man ska dricka under graviditeten och i vilka doser - det är bättre att ta reda på det från din läkare. Självmedicinering med hormonella läkemedel kan leda till allvarliga hälsokonsekvenser. Många kvinnor styrs också av den ekonomiska sidan av frågan när de väljer ett läkemedel, därför anses tillgänglighet vara en viktig kvalitet. Priset på läkemedel är ungefär detsamma och beror på antalet tabletter i paketet.

"Utrozhestan" eller "Dufaston" - vilket är bättre att välja under graviditeten?

Om en framtida mamma har symtom på ett hot om avbrott av graviditet, kommer hon oftast att ordineras en av de hormonella läkemedlen som stöder nivån av progesteron. De mest populära läkemedlen med denna effekt är Dufaston och Utrozhestan. De är efterfrågade i de tidiga stadierna, liksom med problem med befruktningen. Sådana läkemedel har liknande läkande effekter, men det finns många skillnader..

Vad är liknande droger?

Båda läkemedlen är utformade för att fylla på nivån av progesteron i en gravid kvinnas kropp, om det av någon anledning har minskat. Detta hormon är mycket viktigt för att bära ett barn, eftersom det förbereder slemhinnan för implantation och hjälper embryot att fästa vid livmoderväggen, vilket reducerar muskelmembranens ton. Med sin brist kan hypertonicitet uppstå och blödningar kan öppna, vilket kommer att leda till upphörande av graviditet i de tidiga stadierna. Om i tid att utse "Duphaston" eller "Utrozhestan", kan de farliga symtomen elimineras, vilket gör att du lyckas uthärda barnet.

Läkemedlen är säkra för fostret och kan användas i alla skeden av graviditeten. Dessutom kan båda läkemedlen ordineras före befruktningen, om låg progesteron förhindrar en kvinna från att bli gravid..

Både Dufaston och Utrozhestan används också under IVF-protokollet för att öka chanserna för framgångsrik embryoöverföring. En vanlig taktik för båda läkemedlen är tillbakadragande taktik - de slutar ta dem gradvis och noggrant och övervakar den framtida moderns tillstånd.

skillnader

Strukturera

Den viktigaste skillnaden mellan läkemedel är deras aktiva substans. I "Utrozhestan" är det mikroniserat progesteron i en dos på 100 eller 200 mg, och i "Dufaston" - dess syntetiska analog, kallad dydrogesteron, i en dos av 10 mg. Handlingen av progesteron anses vara mer kraftfull, men dydrogesteron saknar androgen aktivitet, och en sådan substans absorberas bättre.

Hjälpkomponenter i läkemedel är också olika. Utrozhestan innehåller glycerin, sojalecitin, titandioxid, solrosolja och gelatin, medan de inaktiva ingredienserna i Dufaston är laktos, magnesiumstearat, kiseldioxid, majsstärkelse, opadra och hypromellosskal.

Släpp formulär

Duphaston presenteras i form av tabletter där ett vitt skal och en rund form. De har avfasade kanter och en risk i mitten, packade i blåsor av 14 eller 20 bitar och säljs i kartonger med 20, 28, 84 och 112 tabletter. Läkemedlet är ett recept och kostar cirka 500-600 rubel per förpackning med 20 tabletter..

Doseringsformen av "Utrozhestan" är en gulaktig glänsande kapsel, i vilken det finns en homogen oljig vätska med vit färg. Kapslar med en lägre dosering är runda, placeras i blåsor med 14 delar och säljs i ett paket med 2 blåsor. Kapselformen med en högre dos är oval, en blister innehåller 7 sådana kapslar och en förpackning - 14 stycken. Det genomsnittliga priset för en låda med Utrozhestan är 400 rubel. Liksom Dufaston, är detta läkemedel också tillgängligt som recept..

Användningsläge

Duphaston-tabletter sväljs och tvättas med vatten. Vid behov bryts läkemedlet upp i halvor eller till och med fjärdedelar. Vanligtvis är en sådan slipning nödvändig när läkemedlet avbryts, eftersom det är omöjligt att minska dosen av hormonet kraftigt. Schema för antagning väljs individuellt. Vissa kvinnor behöver dricka medicin två gånger om dagen, andra 3 gånger om dagen. Behandlingstiden varierar också för olika patienter, men oftast slutar de ta läkemedlet från 16–20 obstetriska veckor, då progesteron börjar produceras av morkakan.

Utrozhestan kan också tas oralt, svälja på kvällen och ibland på morgonen. Vanligtvis rekommenderas läkemedlet att tas 200 mg på natten och vid behov 100 mg på morgonen. Instruktionerna noterade emellertid också den andra användningsmetoden - införandet av kapseln djupt i vagina hos en gravid kvinna.

Medicinen förskrivs både i första trimestern och i de senare stadierna, om det krävs för att förhindra för tidig födsel.

Kontra

Anledningen till att vägra att använda "Dufaston" kan vara överkänslighet eller nedsatt leverfunktion. Dessutom är tabletter kontraindicerade för kvinnor med problem med absorptionen av kolhydrater, eftersom de inkluderar mjölksocker. Men listan över kontraindikationer för utnämningen av "Utrozhestan" är mycket större. Förutom överkänslighet och allvarliga leverpatologier inkluderar det:

 • tromboflebit, tromboemboli och trombos;
 • porfyri;
 • maligna tumörer i könsorganen eller bröstet;
 • vaginal blödning, vars orsak ännu inte har identifierats.

Dessutom innehåller kapselinstruktionen också en ganska stor lista över sjukdomar där medicinen förskrivs med ökad försiktighet, till exempel arteriell hypertoni, bronkialastma, depression, diabetes mellitus och epilepsi.

Bieffekter

Under behandling med Duphaston kan olika biverkningar uppträda, bland vilka är vanliga:

 • huvudvärk;
 • ömhet i brösten;
 • illamående.

Hos vissa kvinnor framkallade att ta piller en allergisk hudreaktion, kräkningar, yrsel och viktökning. Ibland blir en medicinering en orsak till nedsatt leverfunktion, hemolytisk anemi, Quinckes ödem, dåsighet och ödem. Men enligt utvärderingarna tolererar de flesta patienter Dufaston normalt.

När det gäller biverkningarna av Utrozhestan, provokerar sådana kapslar ofta uppblåsthet och huvudvärk. Dessutom åtföljs oral administration ofta av dåsighet, diarré, yrsel och kräkningar. För att eliminera sådana negativa reaktioner, reducerar läkaren antingen doseringen eller rekommenderar att läkemedlet administreras vaginalt.

Bland de andra biverkningarna som uppstår under behandling med "Utrozhestan" kallar kvinnor en allergisk reaktion, sömnlöshet, smärta i lederna, svettningar på natten, förändringar i libido och kroppsvikt, ökad kroppstemperatur och blodtryck. Intravaginal användning av kapslar kan orsaka brännande, klåda, rodnad i slemhinnan, fet olja.

Använder de samtidigt?

I vissa fall kan läkaren förskriva Duphaston tillsammans med Utrozhestan, till exempel om en betydande brist på progesteron upptäcks eller om det finns problem med tolerans. Kombinationen av dessa läkemedel är emellertid endast möjlig enligt recept från en specialist som kommer att bestämma genomförbarheten och välja rätt dosering av vart och ett av läkemedlen.

Exempelvis utesluter morgonanvändningen av Duphaston den negativa effekten av mikroniserat progesteron på en kvinna under dagen, och användningen av Utrozhestan på natten ger en ytterligare lugnande effekt.

Är det möjligt att ersätta ett läkemedel mot ett annat?

Eftersom båda läkemedlen verkar på liknande sätt och föreskrivs för samma patologier, kan de ersättas av varandra vid behov, till exempel om en kvinna har allvarliga biverkningar.

Samtidigt byter man till ett annat läkemedel, till exempel ersätter Dufaston med Utrozhestan, endast under övervakning av en läkare som kommer att berätta hur man avbryter ett läkemedel och öka dosen för den andra. Men i de flesta fall kan du byta till en annan medicin tillräckligt snabbt - om 1-2 dagar.

Dufaston eller Utrozhestan? - "Jag är frisk!"

På ett av online-forumen där kvinnor diskuterar situationer och problem relaterade till befruktning och graviditet, ställde en av besökarna en fråga, som blev utgångspunkten för att skriva den här artikeln. Frågan var: "Stämmer det att det är bättre än dufaston? Jag hörde den här punkten många gånger, men jag kan bara inte förstå vad det är bättre... Berätta, vem vet?"

Vi kommer inte att besvara frågan vilket läkemedel som är bättre och vilket värre - helt enkelt för att inte en enda läkare kommer att åta sig att svara på det. Jämför läkemedel med varandra i kategorierna "bättre - värre" är felaktigt och i princip felaktig. Varje läkemedel har sitt eget syfte, en lista med indikationer, biverkningar och kontraindikationer

Först och främst noterar vi att både Duphaston och Utrozhestan är progesteronpreparat.

Och en direkt indikation för deras användning är bristen på progesteron i kroppen.

Fakta om progesteron

Progesteron är ett kvinnligt könshormon som tillhör klassen steroidhormoner. Det produceras av binjurarna, äggstockens corpus luteum och fostrets morkaka. Progesteron kallas ofta "graviditetshormonet" eftersom det under graviditeten produceras aktivt av morkaken, medan dess nivå ständigt och gradvis ökar, och strax före födelsen sjunker den kraftigt.

Progesteron är huvudhormonet i corpus luteum i äggstockarna, som bildas efter ägglossningen. Detta hormon är nödvändigt för att livmoderslimhinnan (endometrium) ska förbereda sig för ”mottagandet” av ett befruktat ägg, därför syntetiseras det aktivt i lutealfasen i menstruationscykeln (tiden mellan ägglossningen och början av menstruationsblödning, det vill säga ungefär den andra halvan av cykeln).

Om ägget inte befruktas minskar corpus luteum gradvis i storlek och producerar mindre och mindre progesteron. Och om befruktningen har inträffat fortsätter corpus luteum att fungera vidare och producerar aktivt progesteron i cirka 2,5-3 månader. En hög progesteronnivå säkerställer bevarandet och normal graviditet under första trimestern, eftersom det stimulerar tillväxten av endometrium och stoppar frisättningen av nya ägg. Corpus luteum "skyddar" emellertid embryot tills tiden när morkakan slutligen bildas och börjar självständigt producera progesteron och östrogen.

Nu kanske du har blivit tydligare varför det är mycket viktigt att veta dagen för menstruationscykeln eller graviditetsveckan när du genomför ett blodprov för progesteron (och andra könshormoner).

Analys för progesteron bör göras i den andra fasen av cykeln, eftersom detta hormon är en indikator på funktionen av corpus luteum, d.v.s. full ägglossning.

Utrozhestan eller Duphaston

Utrozhestan har samma kemiska formel som progesteron. Duphaston-formeln skiljer sig från den med platsen för en metylgrupp, d.v.s. kemisk struktur. Det antas att Dufaston är en syntetisk progesteron, och Utrozhestan innehåller mikroniserat naturligt progesteron erhållet från växtmaterial, mer exakt, från blad från växter från Dioscorea-familjen. Det är förresten detta faktum som ger upphov till en hel del oprofessionella diskussioner. Stereotypen fungerar: syntetisk - dålig, naturlig - bra. Detta är dock inte fallet.

Men Dufaston är också en analog av naturligt progesteron erhållet från växtmaterial - yams och soja. Här finns det tydligen ett slags reklamtrick. Eftersom "yams" från "Dufaston" erhålls är det samlade namnet för växter av släktet Dioscorea. De där. källa för läkemedel, i princip en och samma!

Så åsikten om "syntetisk" och "naturlig" är mycket relativ. Alla läkemedel syntetiseras från vad som helst - detta är grunden för den kemiska industrin.

Fördelen med Duphaston är de färre biverkningar som är karakteristiska för både Utrozhestan och naturligt progesteron. Detta är bekant för många dåsighet, svaghet och slöhet, trötthet, en tendens att falla i mjälte och bli upprörd vid varje minsta tillfälle. Duphaston produceras också mycket längre, därför upplevelsen av dess användning, mer. Det bevisas att detta läkemedel, när det används under graviditet, inte påverkar den fysiska och sexuella utvecklingen hos flickor under barndomen och puberteten..

Fördelen med Utrozhestan är att den finns i form av kapslar (100 och 200 mg), som inte bara kan tas oralt (det vill säga tas med vatten), utan också intravaginalt (injiceras i slidan) - med toxikos kan detta visa sig vara mycket viktig faktor.

Duphaston finns i 10 mg tabletter.

Beroende på den kliniska situationen och diagnosen är den dagliga dosen av Duphaston från 10 till 30 mg per dag. "Utrozhestan" - från 200 till 600 mg per dag.

Några fakta att veta om!

Varken Duphaston eller Utrozhestan har en negativ effekt på ägglossningen och har ingen preventiv effekt! Läkemedel föreskrivs i den andra fasen av cykeln, dvs. som regel från 16 dagar.

Duphaston påverkar inte koagulation, kolhydrat och lipidmetabolism!

Det bör komma ihåg att Utrozhestan har administrerat oralt och har antiöstrogen (minskar mängden kvinnliga könshormoner) och lugnande (lugnande) effekt! Den antiandrogena effekten av Utrozhestan noterades också (som kan användas vid tillstånd av ökade manliga könshormoner).

Duphaston har inte östrogen, androgen, anabol eller kortikoid aktivitet, dvs. påverkar inte något annat än progesteron.

Under graviditeten under första trimestern ska Utrozhestan användas intravaginalt!

Jämförande egenskaper hos läkemedel

Jämför nu egenskaperna hos "Duphaston" och "Utrozhestan". Låt oss göra det med tabeller.

Indikationer för antagning

UtrozhestanDufaston
premenstruellt syndrom++
fibrocystisk mastopati+
premenopaus (ersättningsterapi)+
ersättningsterapi för ej fungerande eller saknade äggstockar+
lutealfasstöd under IVF-beredning+
för tidig menopaus++
klimakteriet och efter klimakteriet++
förebyggande av vanligt och hotande missfall++
uterus fibroids förebyggande+
endometrios som en postoperativ behandling++
infertilitet i lutealbrist++
dysmenorré+
menstruations oregelbundenheter++
sekundär amenoré+
dysfunktionell uterinblödning+

UtrozhestanDufaston
yrsel+
dåsighet+
mellanliggande livmodersblödning++
förändring i menstruationscykelns varaktighet++
allergiska reaktioner+

UtrozhestanDufaston
leversjukdomar+
tendens till trombos+
diabetes+
hypertoni+
bronkial astma+
individuell intolerans++

Duphaston® påverkar inte förmågan att köra bil och kontrollera bilar och mekanismer. När du tar Utrozhestan inuti enligt instruktionerna, bör försiktighet iakttas vid potentiellt farliga aktiviteter som kräver ökad uppmärksamhet och snabba psykomotoriska reaktioner..

Sammanfattningsvis vill vi betona att denna artikel inte på något sätt är en instruktion för självmedicinering. Kom ihåg att vart och ett av dina problem är individuella och unika. Varje recept på läkemedlet är den medicinska yrkesmannens befogenhet. Och din uppgift är att vara ansvarig för din hälsa och följa läkarens rekommendationer så exakt som möjligt. var hälsosam!

Jämförelse (skillnad) Utrozhestan och Duphaston

Duphaston och Utrozhestan hormonella läkemedel som används allmänt när det finns ett hot om avbrott av graviditet.

Blivande mödrar är ofta intresserade av om de är skadliga för barnet och vad skillnaden är mellan läkemedlen. Detta är vad vi kommer att försöka ta reda på i artikeln.

Slutsats

 • Utrozhestan - ett naturligt botemedel, Dufaston - av syntetiskt ursprung;
 • båda läkemedlen hjälper till att bli gravid och upprätthålla graviditet;
 • Till skillnad från Utrozhestan leder Duphaston sällan till biverkningar;
 • Den positiva sidan av utnämningen av Utrozhestan är att den kan tillämpas intravaginalt;
 • läkaren bör ta itu med valet av det bästa läkemedlet efter att ha bedömt patientens position och egenskaper.

Utrozhestan egenskaper och instruktioner

Utrozhestan är ett läkemedel med naturligt ursprung, vilket hjälper till att minska sammandragningen av endometrium. Som ett resultat bildas förhållanden som bidrar till befruktningen..

Vid oral administrering observeras den maximala koncentrationen av den aktiva substansen i blodet efter 3 timmar, med vaginal administrering reduceras denna tidsperiod till en timme.

indikationer

Utrozhestan föreskrivs för:

 • amenorré;
 • infertilitet, provocerad av en obalans i hormoner;
 • neoplasmer i bröstkörtlar av fibrös natur;
 • hormonterapi;
 • risken för för tidig födsel;
 • behovet av att normalisera luteinnivåer;
 • hotad abort.

Användningsinstruktioner

Vid diagnosproblem med befruktningen förskrivs läkemedel, från och med den 17: e dagen av cykeln, 200 mg under 14 dagar.

För att förhindra abort rekommenderas att 200 mg läkemedel införs i slidan, det är bättre att göra detta på natten. Behandlingen kan pågå från 22 till 34 veckors graviditet.

För att normalisera lutein ökas den dagliga delen ibland till 400 mg. Behandlingsvaraktigheten, dosen och appliceringsmetoden bestäms av läkaren för varje fall.

Bieffekter

Biverkningar som oftast förekommer inkluderar:

 • smärta i huvudområdet;
 • flatulens;
 • dåsighet;
 • känsla av illamående;
 • kräkningar
 • diarre;
 • klåda.

Läkemedelspris

Du kan köpa Utrozhestan på apotek i Moskva till en kostnad av 390 rubel, allt beror på tillverkaren och doseringen. I Ukraina kommer verktyget att kosta mer än 400 hryvnian.

Dufaston egenskaper och instruktioner

Duphaston är ett konstgjort läkemedel, det finns i tablettform.

Indikationer för användning

Utnämningen av Dufaston anses berättigad när:

 • smärtsamma perioder;
 • endometrit;
 • problem med befruktningen;
 • hotet om abort;
 • klimakteriet.

Läkemedlet kan ordineras när man planerar graviditet, för att återställa hormonbalansen.

Användningsinstruktioner

 1. För problem med menstruation förskrivs läkemedlet 10 mg två gånger om dagen. Behandlingsförloppet börjar den 11: e dagen av cykeln och slutar den 25.
 2. Vid diagnostisering av dysmenoré tas Duphaston 10 mg tre gånger om dagen, börjar från dag 5 och slutar på dag 25 i menstruationen.
 3. För problem med befruktningen förskrivs läkemedlet i en dos på 10 mg 1 gång per dag från 14 till 25 dagar av cykeln.
 4. När det finns risk för abort används Dufaston omedelbart i en laddningsdos på 40 mg, sedan 10 mg var 8: e timme.
 5. Under klimakteriet och blödningen väljs dosen av läkaren.

Bieffekter

Biverkningar vid användning av Duphaston är sällsynta, det kan observeras:

 • minskning av antalet hemoglobin och röda blodkroppar;
 • en allergisk reaktion;
 • kliande hud;
 • nedsatt leverfunktion.

Läkemedelspris

Kostnaden för Dufaston i Ryssland är cirka 600 rubel. I Ukraina kan medicin köpas till ett pris av 300 hryvnian.

Jämförande egenskaper hos kontraindikationer Duphaston och Utrozhestan

Duphaston är förbjudet att använda i händelse av intolerans mot dess komponenter, leversjukdomar samt under amning.

De viktigaste kontraindikationerna för användning av Utrozhestan är:

 • blödning
 • en abort som har börjat;
 • maligna neoplasmer i bröstkörtlarna;
 • porfyri - en leversjukdom av genetiskt ursprung;
 • allergi;
 • laktation.

Med en ökad nivå av trombos och allvarliga problem med leverens funktion förskrivs läkemedlet endast för vaginal användning.

Utrozhestan eller Duphaston när du planerar graviditet: vilket är bättre

Utrozhestan anses vara naturligt, men dess administration ofta orsakar biverkningar. Data från observationer och studier indikerar att Dufaston är mer effektiv när det gäller att förbereda sig för IVF.

Det är nödvändigt att fokusera på det faktum att valet av ett läkemedel som är bäst lämpat för en kvinna ska utföras av en läkare.

Utrozhestan eller Duphaston: vilket är bättre under graviditeten och hotet om missfall

Användningen av Duphaston under graviditeten har studerats under lång tid, vilket inte kan sägas om Utrozhestan, eftersom detta läkemedel är yngre. Den positiva sidan av den senare är emellertid att den, förutom oral administrering, kan användas intravaginalt.

Utrozhestan är en naturlig produkt som har förmågan att utöva en antiandrogen effekt, vilket möjliggör kampen mot manliga hormoner.

Det hjälper till att normalisera det psyko-emotionella tillståndet hos en gravid kvinna, och detta är mycket viktigt under denna period av livet och påverkar inte blodtrycket och vikten.

De positiva aspekterna av användningen av Duphaston är att det:

 • orsakar sällan biverkningar;
 • minskar risken för abort och för tidig födelse;
 • påverkar inte skadan på levern.

Sammanfattningsvis ett litet resultat, jag vill notera att det inte finns något bättre läkemedel, allt kommer att bero på fallet och patientens egenskaper.

Kvinnors recensioner

”För två år sedan utsåg en gynekolog mig att ta Utrozhestan för att förlänga den andra fasen av menstruationscykeln. Läkemedlet och dess effektivitet var ganska nöjd. Den negativa sidan av denna behandling var att jag tog övervikt. För närvarande dyker upp problem igen, ändrade gynekologen och han rådde att använda Dufaston.

Svetlana, 34 år:

”Jag har tagit Duphaston de senaste 3 menstruationscyklerna. Anledningen till utnämningen av läkemedlet är en oregelbunden och för lång period av cykeln, 40 eller fler dagar. För närvarande har situationen återgått till normalen, cykeln varar i 34 dagar. Jag är helt nöjd med läkemedlet och rekommenderar att jag tar det som föreskrivs av läkaren utan att tveka. ".

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilken menstruationsdag satte spiralen på

Varje kvinna är förr eller senare intresserad av problem relaterade till preventivmedel. Det finns många sätt att förhindra oönskad graviditet, en av de mest populära och effektiva är upprättandet av en IUD....

Försening av menstruationen

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....

Hur man ändrar menstruationscykeln

Vilka är de åldersrelaterade förändringarna i menstruationscykelnNär puberteten börjar hos flickor, börjar månadsvis blodutmatning från könsorganen. Den här processen indikerar att flickan är fysiologiskt mogen och redo att bli barn....