Vad kan jag dricka med menstruation

Ansvarsfrihet

Många kvinnor känner smärta i varierande grad under menstruationen. Det kan manifestera sig i form av tyngd i nedre del av magen, små sammandragningar, ge till korsryggen. Vid svår smärta, särskilt den första dagen, rekommenderas det att ta smärtstillande medel för menstruationspiller.

Men om andra symtom observeras: illamående, kräkningar, huvudvärk eller diarré, bör du rådfråga en läkare. Sådana manifestationer inom medicinen kallas dysmenorré. Dess allvarliga grad indikerar betydande avvikelser i kroppen.

Dysmenorré är primär (funktionell) och sekundär:

 • Primär visas vid olika tidpunkter efter menstruationens början.
 • Sekundär kan uppstå som ett resultat av sjukdomar i könsdelssystemet eller kroppens reaktion på närvaron av en intrauterin anordning.

Varför smärta uppstår?

En av de främsta orsakerna är den kraftiga sammandragningen av livmodern. I detta fall separeras epitelets inre skikt och den aktiva substansen, prostaglandin, frigörs. Som ett resultat uppträder smärta av olika svårighetsgrader. De kan förstärkas om:

 • ätstörningar;
 • brist eller brist på träning;
 • förlossning och abort;
 • ärftlig faktor;
 • överförd stress, emotionell stress.

Moderna flickor och kvinnor är ganska aktiva och kan på grund av smärtsamma upplevelser inte vägra att utföra dagliga uppgifter och arbete. Är det möjligt att göra utan medicinering under smärta under menstruationen, och vad som rekommenderas att dricka i sådana fall?

Dysmenorré kommer att återgå om det före den förväntade perioden:

 • äter inte fet, stekt, kryddig mat under cykeln;
 • delta i måttlig fysisk aktivitet;
 • utesluta användning av alkohol, kaffe, cigaretter, godis;
 • Undvik stress.

Vilka läkemedel att dricka

För att lindra smärta under menstruationen hjälper det att ta No-shpa-tabletter, som slappnar av livmodern. Indometacin och Butadion, läkemedel som undertrycker integriteten hos prostaglandiner, kan läggas till dem. Spazgan, Baralgin, Tempalgin, Analgin, Ibuprofen, Ketorol hjälper till att lindra smärta..

Vid läkarkonsultationen är det värt att diskutera användningen av hormonella läkemedel, till exempel Jes och Duphaston, som underlättar perioden.

Jess är ett preventivmedel som nyligen introducerades på apotek. Det kännetecknas av ett lågt hormoninnehåll och en minskning av smärta under menstruationen. Innan du börjar dricka drogen måste du bekanta dig med instruktionerna. Den första menstruationen efter att ha tagit tabletterna kan vara lång, och en missfärgning av urladdningen observeras. Ingen anledning att oroa sig, reproduktionssystemet byggs om.

Jess-tabletter fick många positiva recensioner från läkare och bekräftar kvinnors förväntningar. Rekommenderas för flickor under 25 år.

Läkemedlet Duphaston ordineras för alltför manifesterat premenstruellt syndrom. Hos kvinnor normaliseras nivån av progesteron i blodet. Inga biverkningar.

Fluconazol är känt för att ordineras för behandling av trast. Detta är ett svampdämpande icke-hormonellt läkemedel. Om du inte kan sätta ljus på trasten under menstruationen hjälper Fluconazol-tabletter bra.

Drickregim under smärtsamma perioder

Vätskor som du kan dricka med smärta för att eliminera det är vatten och örtte:

 1. Hur man dricker vatten under menstruationen? Närvaron av den nödvändiga mängden vätska i kroppen hjälper dess snabba utsöndring, vilket undviker ödem. Du måste börja dricka vatten den första dagen, det är bättre om det är varmt eller varmt. Antalet glas att dricka bör vara minst 10.
 2. Dessutom kan du dricka te under menstruationen. Först av allt, som ett lugnande medel - på citronmeliss, kamomill och även från tallskogen.

Folkläkemedel - bor livmodern

Är det möjligt att dricka livmodern med menstruation? Vilken effekt har hon på en kvinnas kropp? Ofta är orsaken till smärta och riklig urladdning endometrios. Te från livmoders livmodern minskar fokusen på sjukdomen och utsläppet blir normalt.

Brygg livmoder te bryggs så här: en matsked torrt gräs hälls med ett glas kokt vatten, insisterade i en halvtimme och filtreras. Det är bättre att dricka varmt, du kan lägga till socker.

Alkoholtinkturer tillverkas också från livmodern: 50 g gräs per 0,5 l alkohol - vodka eller 40% medicinsk alkohol, förvara i två veckor på ett mörkt ställe. Konsumera en timme före måltider, 40 droppar två gånger om dagen, i 21 dagar. Ta en paus, sedan återupptas kursen.

Sådan behandling föreskrivs för fibroider och uterus fibroids. Dessa sjukdomar kan också orsaka smärta under menstruationen..

Alla dessa medel är bra i avsaknad av allvarliga kränkningar i könsorganet. Om det finns några, om ett smärtsamt syndrom inträffar under menstruationen, kontakta en läkare.

12 sätt att lätta kritiska dagar

Dessa livhackar hjälper till att göra den obehagliga perioden helt bärbar. Vilka livsmedel ger styrka och kramper och vilka undviks bäst? Hur bygger du den mest effektiva packningen av improviserade material, om du inte hade det du köpte med dig? Hur man tar bort blodfläckar från kläder och sängkläder (låter som en detektivhistoria, men inte så sällan måste vi ta itu med detta). och någonting annat.
Du läste själv - gick till en vän!

1. SOS-packning eller första hjälpen under läckage

Dessa små skräp - kritiska dagar - kan överraska dig. Om det så hände att de började, och du inte har hygienprodukter med dig, är det mest effektivt att göra en remsa av bandage och toalettpapper. Bandaget ska finnas i varje bilsats, såväl som i varje första hjälpen-kit, som måste finnas på kontor, kaféer och restauranger.

Vik bandaget i flera lager och linda det med toalettpapper, och dra sedan in en annan pappersremsa mitt i trosorna så att den provisoriska dynan inte glider.


2. Minska ditt intag av kaffe, salt och godis

Som vi redan sa, dessa produkter behåller vatten, och din kropp är benägen för detta under PMS och menstruation. Vattentätning får hela kroppen att känna svullna och svullna och förvärra spasmer..


3. Skäm bort dig själv kompetent

Eftersom du fortfarande vill ha läckra snacks i stället för chips och bakverk, använd hälsosamma, upplyftande och naturliga godsaker: nötter (till exempel mandlar), apelsiner, bananer.


4. Öka nivån på järn som du tappar under din period

Här är några välsmakande och hälsosamma livsmedel som den innehåller: lever, torkad porcini-svamp, tang, blomkål, pumpafrön, kakao, russin och annan torkad frukt, svarta vinbär, linser, potatis, morötter och rödbetor, äpplen, persikor och aprikoser.

Vinaigrette, gryta eller lever i Stroganov-stil med potatis och grönsaker, svampsoppa, fruktsallad - ett bra val för denna period.


5. Smutsiga kläder är lätta att spara på ett ovanligt sätt.

Ett intressant faktum: istället för dyra specialmedel för att ta bort fläckar från kläder, sparar amerikanska kvinnor kläder skadade under menstruationen med hjälp av. mjukgörare för kött. Naturligtvis är detta inte en anbudsmaskin, som lossar köttet mekaniskt, utan ett speciellt pulver, som inkluderar papaya-extrakt. Denna frukt innehåller enzymer som förstör protein, och den här egenskapen kan lika användas i matlagning och tvätt av blodet.

Vilka smärtstillande medel kan du dricka med menstruation

Menstruation är en normal process som indikerar en kvinnas förmåga att få barn. Menstruationen börjar dock ofta åtföljas av obehagliga symtom, det vanligaste av dem är smärta. Vissa känner obehag i en timme, medan andra kan pågå flera dagar. Smärtstillande medel för menstruation kan effektivt och snabbt återställa välbefinnandet.

Orsaker och variationer av smärta

Smärta under menstruationen är av en annan karaktär: dra, stickande, krampaktig, värkande. Även om denna symptomatologi uttrycks implicit måste den ibland tolereras under ganska lång tid (i 50% av fallen börjar en känsla av smärta noteras 3-4 dagar före menstruationen och slutar på den sista menstruationsdagen).

Det finns tre stadier av smärta under menstruationen, som är baserade på samtidigt symtom och sensationens intensitet:

 • det första steget (lätt smärta i nedre del av buken, som inte stör det vanliga sättet att leva);
 • det andra steget (smärtintensiteten börjar öka, kroppstemperaturen sjunker något, svag illamående uppträder, medan det finns en instabilitet i det psyko-emotionella tillståndet, en tendens till uppkomsten av depression och svår PMS);
 • det tredje steget (under smärta under menstruationen börjar obehag att spridas både till nedre del av magen och nedre delen av ryggen, eventuellt en ökning av temperaturen, uppkomsten av kräkningar och illamående, ett förtryckt och deprimerat tillstånd, allmän svaghet, sådana symtom kan indikera gynekologiska sjukdomar).

Den vanligaste orsaken till smärta är primär dysmenorré. Menstruation sker i en komplicerad form på grund av en allmän störning av kroppen eller på grund av yttre negativa faktorer:

 • användningen av en spiral som ett preventivmedel;
 • hormonell obalans;
 • återställande av menstruation efter förlossning;
 • föregående graviditetsavbrott;
 • brist på mineraler och näringsämnen i kroppen;
 • brist på regelbundet samlag;
 • genetisk predisposition för smärta under menstruationen;
 • undernäring.

Alla dessa faktorer orsakar förbipasserande och mindre smärta..

Men om situationen är svår och till och med speciella smärtstillande medel under menstruationen inte hjälper, har kvinnan troligtvis sekundär dysmenorré, vilket signalerar en kränkning av kroppen.

Du bör omedelbart besöka en gynekolog om du ständigt upplever:

 • kränkning av avföringen och lusten att kräkas;
 • smärta under kritiska dagar, så att du inte kan utföra några dagliga aktiviteter eller gå på jobbet;
 • symtom på betydande smärta, som fram till dess inte observerades under menstruationen;
 • tunga perioder, särskilt när de förekommer i form av tät urladdning.

Smärtstillande medel för menstruation, som syftar till att korrigera smärtsyndromet, kan hjälpa även när det finns ett allvarligt problem (från ovan). Men detta är bara en kortvarig effekt, eftersom det inte finns någon behandling för sjukdomen, som är den främsta orsaken.

Tabletter för tonåringar

För flickor är problemet med smärta under menstruationen också relevant, eftersom den månatliga cykeln börjar som regel från 14 år gammal. Därför krävs anestesi för menstruation omedelbart efter uppkomsten av obekväma känslor (de kan visas både under själva urladdningen och flera dagar före menstruationen). Icke-steroida produkter som innehåller ibuprofen är det bästa valet. Dessa läkemedel bekämpar inflammation och slutar krampa. Förbättring kan märkas inom 30-40 minuter efter användning av produkten. Vilka smärtstillande medel kan jag dricka med menstruation för tonåringar:

 • ibuprofen;
 • diklofenak;
 • piroxikam;
 • ketoprofen;
 • Tamipul;
 • indometacin;
 • Naproxin.

Läkemedel ska inte tas på mer än 5 dagar. Användningsschema: 2 dagar före menstruation och 3-4 dagar med förvärring under utsläpp.

Om det inte finns något sätt att gå till apoteket, så använder de ett så billigt botemedel som paracetamol, det kan lätt hittas i alla hemmedicinska skåp. Flickor behöver dock inte ”luta sig” på detta botemedel. Tillåten daglig dosering - 4 tabletter.

Det händer att icke-steroida läkemedel är värdelösa. Analgin kan hjälpa till i det här fallet. Det kommer att döda smärtan genom att agera på känsliga kanaler.

Injektioner för menstruation

Effekten av pillerna kommer efter en viss tid och är kortlivad. Dessutom påverkar tablettläkemedel negativt arbetet i matsmältningskanalen och är förbjudna för patienter med gastrit och magsår. I vissa situationer rekommenderar därför gynekologer injektioner.

Narkosinjektioner verkar snabbare eftersom de penetrerar blodet nästan direkt. De kan lindra även mycket svår kramper. Men du kan inte förskriva dessa injektioner till dig själv, bara en läkare kan göra det. De vanligaste smärtstillarna för PMS och menstruation är:

Starka droger

Starka smärtstillande medel under menstruationen används om smärta stör ett normalt liv. Dessa läkemedel är i form av suppositorier och tabletter. Ljus agerar lokalt utan att påverka hela kroppen:

Starka tablettformer för smärta under kritiska dagar används mindre ofta. Namn och lista över smärtstillande medel för menstruation:

 • Nurofen;
 • papaverin;
 • Ketonal;
 • Tempalgin;
 • Menalgin;
 • nise
 • Combispasm;
 • Novalgin;
 • Solpadein;
 • Buscopan
 • Spazmalgon.

Eventuell smärtmedicinering för menstruation, som finns på listan, måste endast förskrivas av en specialist. Om smärta är en ärftlig disposition, kommer läkaren att välja en effektiv och säker kombination av läkemedel.

Om detta är ett förvärvat syndrom, kommer en specialist att utveckla en optimal behandlingsplan som syftar till att eliminera orsaken till obehag.

Icke-steroida läkemedel

Du kan bli av med tecken på PMS och snabbt lindra kramper med vanligt tillgängliga icke-steroida läkemedel som inte har en negativ effekt på kroppen, men samtidigt lindrar den inflammatoriska processen. Listan över dessa läkemedel inkluderar:

 1. Paracetamol (dos för en vuxen kvinna högst 5 tabletter under dagen). Analgetiska egenskaper uttrycks endast under måttlig smärta. Det är förbjudet att kombinera detta läkemedel med alkohol, eftersom det kan leda till oförutsägbara biverkningar. Den aktiva substansen paracetamol finns i följande läkemedel: Migrenol, Panadol, Acetominofen, Febricet, Prohadol.
 2. Ibuprofen (dos för en vuxen kvinna är upp till 7 tabletter per dag). Verktyget hjälper till att minska antalet sammandragningar och intrauterint tryck. Liknande läkemedel är Sedalgin och MIG. Icke-steroida läkemedel har ett stort antal kontraindikationer: lever- och njursjukdomar, hemofili, gastrointestinal patologi och kronisk astma.
 3. Naproxen (vuxen dos är inte mer än två tabletter per dag). Om du inte vet hur man tar bort smärtsyndromet och inte får biverkningar samtidigt, använd Neproxen. Det finns bara några få allvarliga begränsningar för användningen: sår och amning. Sanoprox, Nalgesin, Pronoxen och Apranax kan noteras som liknande medel..
 4. Kombinerade produkter som innehåller paracetamol och ibuprofen: Ibuklin, Brustan, Khairumat, Next.
 5. Ketoprofen (tas upp till 5 gånger dagligen). Läkemedlet påverkar den aktiva bildningen av prostaglandin och sänker därmed frekvensen av livmodersammandragningar. Kontraindikationer inkluderar: lever- och njursjukdom, gastrointestinal patologi, hemofili.

Antispasmodiska läkemedel

Dessa läkemedel fungerar som smärtstillande medel endast om smärtan beror på kramp. Om patienten har utvecklat inflammation eller andra gynekologiska sjukdomar finns, kan läkemedlet inte hjälpa till att stoppa smärtan:

 1. Buscopan (2 tabletter dagligen, behandling 5 dagar). Detta läkemedel hjälper till att lindra kolik som utlöses av menstruation och slappnar av de inre organen..
 2. Papaverine (dos 2-3 tabletter per dag). Läkemedlet har en utmärkt avslappnande effekt..
 3. No-spa (5-6 tabletter dagligen). Detta är den vanligaste smärtmedicinen som inte har allvarliga biverkningar..
 4. Drotaverinum (ta 2 tabletter per dag). Den verkar på kärlen och skapar en expanderande effekt samtidigt som den ökade tonen i reproduktionsmusklerna tas bort. Nästan inga negativa biverkningar. Läkemedlet är godkänt för användning för att minska smärta under födelsekramper.

Tar smärtstillande medel

Dessa läkemedel hjälper ganska snabbt, men deras effekt varar kort tid. Analgetika kämpar inte med den ursprungliga orsaken till obehag, så du bör inte förvänta dig någon behandling från dem. Men här bli av med att dra och smärta, allmän svaghet och migrän i denna grupp:

Folkvägar

Även om du vet vad du ska ta under kritiska dagar kan du använda enkla metoder för att bekämpa spasmer. Alternativa behandlingsmetoder för PMS:

 • yoga kan hjälpa till med smärtsam urladdning (de mest effektiva övningarna: "bågskytt", "kobra", "barn");
 • värme i form av en värmedyna, som appliceras på magen, är det bästa botemedel för att ta bort den ökade tonen i livmodern (håll bara uppvärmningskudden i en halvtimme och det akuta symptomet försvinner);
 • vägran av surmjölk och köttprodukter innan menstruationen påbörjas kommer att gynna tillståndet under utsläpp;
 • om du lägger tennisbollar under korsbenet får du en bra terapeutisk massage;
 • en handduk lindad flera gånger i korsryggen skapar en anatomisk kurva som sträcker ryggraden och slappnar av könsdelarna.

Läkande växter

Bedöva kritiska dagar och bota den inflammatoriska processen i reproduktionssystemet med läkande örter. De är praktiskt taget lägre när det gäller mediciner:

 1. Nässlor minskar riklig urladdning och lindrar smärta. Det förhindrar utvecklingen av anemi och rensar kroppen som helhet och justerar cykeln. Netteln återställer också järn och vitamin C. Om du inte vill göra en avkokning själv kan du köpa ett extrakt av denna ört från ett apotek och ta 30 droppar innan du äter. Behandlingens varaktighet beror på smärtans intensitet..
 2. Mint- och kamomillte, beredd i ett förhållande på 1: 1, kommer att minska smärta och kan också hjälpa till att bli av med ett depressivt tillstånd och lugna nervsystemet. Smärtsamma kritiska dagar kommer att bli ännu enklare om du kombinerar te med tinktur av valerianrot. För detta 1 msk. l måste koka i 350 ml vatten.
 3. Oregano hjälper till att lindra värkande smärta och en känsla av tyngd. Tillagningsmetoden är ganska enkel: 3 msk. l oregano måste fyllas med kokande vatten (0,5 l) och låt bryggas i 30 minuter. Dela upp denna komposition tre gånger och ta en halvtimme innan du äter.

Tål inte smärta under kritiska dagar. Kontakta din gynekolog som definitivt kommer att rekommendera lämpliga piller under en smärtsam menstruationscykel. Glöm inte folkrättsmedel, som också kan ge ett enormt bidrag till kampen mot PMS. En regelbunden undersökning av en läkare tillåter inte kvinnliga problem och könssjukdomar.

Vad kan och inte kan göras med menstruation?

Menstruation är en naturlig process i kroppen för varje representant för det svagare könet. I de flesta fall passerar menstruationen utan obehag. Om en kvinna är frisk, vill hon inte skjuta upp sina planer och favoritaktiviteter på grund av början av en ny cykel. Den här artikeln berättar om vad du kan och inte kan göra med din period. Du kommer att lära dig de viktigaste begränsningarna under denna period..

Menstruationsblödning

Vad kan inte göras med menstruation? 12 år är den ålder då de första menstruationsblödningarna oftast börjar. Under denna period känner flickor fortfarande inte till de grundläggande förbuden och begränsningarna under kritiska dagar. Det är därför mödrar och mormor bör berätta för dem om det..

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationsblödning är från tre till sju dagar. I detta fall bör urladdningen inte vara väldigt riklig. Annars kan vi prata om patologi. En cykel och regelbunden menstruationsblödning upprättas inom ett år efter det första utskottets uppträdande. Det är viktigt för varje flicka att veta vad som inte bör göras under menstruationen. Vi kommer att behandla denna fråga i detalj genom att använda vissa situationer som exempel..

Menstruation och träning

Att prata om vad du inte kan göra med menstruationsflickor, det första jag vill notera är att under denna period är det värt att begränsa all fysisk aktivitet. Om en flicka går i skolan, bör du överge fysisk träning.

Vad kan inte göras med menstruation ännu? Läkarna rekommenderar starkt inte att springa, hoppa och lyfta vikter. Om du vill göra gymnastik bör du föredra yoga eller simma. I avsaknad av kraftiga blödningar kan du också utföra några stretchövningar. Det är värt att komma ihåg att simning i öppna reservoarer och pooler vid denna tidpunkt innebär användning av tamponger. Dessa hygienprodukter kan hjälpa till att förhindra att bakterier och bakterier tränger in i slidan..

Varma bad och bastur

Vad du inte kan göra med menstruation är att utsätta din kropp för höga temperaturer. Om du gillar att njuta av det varma badet eller besöka bastun med ett bad, bör du skjuta upp sådana händelser i flera dagar.

Med en stark ökning av kroppstemperaturen sker en snabb expansion av blodkärlen. Kanske är detta användbart för vissa kvinnor, men verkligen inte under denna period. Konsekvensen av sådana procedurer kan vara ökade sekretioner och förekomsten av kraftiga blödningar. Detta kan medföra inte bara behovet av medicinsk behandling utan också skicka till en medicinsk institution.

Menstruation

Gynekologer, som talar om vad som inte bör göras under menstruationen, rekommenderas att avstå från sexuellt samlag i dessa dagar. Under menstruationen är slemhinnan i livmodern och slidan mest sårbar. Om mikrober kommer in under handlingen, kan inflammation utvecklas. I detta fall krävs en lång och seriös behandling..

Sexuellt samlag under menstruationen kan också bidra till blodflödet i äggledarna. Detta leder till det faktum att vätskan sätter sig i bukhålan och endometrios utvecklas. Denna sjukdom är mycket lumsk och farlig. Det leder till sådana fenomen som vidhäftningar, infertilitet, störningar i menstruationscykeln och så vidare..

Näring och menstruation

Och vad kan inte ätas under menstruationen? Det finns kanske inget definitivt svar på denna fråga. Under denna period är det värt att begränsa konsumtionen av produkter som förbättrar könsorganets sammandragning. Dessa inkluderar granatäpple, persilja, tomater, grapefrukt och så vidare. Choklad, kaffe, kryddig mat och rökt kött, saltade och inlagda livsmedel kan också öka blödningen. Rekommenderas inte att dricka alkohol. Den utvidgar blodkärlen och verkar på en kvinnas kropp som ett varmt bad.

Försök att konsumera mer komplexa kolhydrater och spannmål under kritiska dagar. Föredrar kefir, jäsad bakad mjölk och eventuella surmjölkprodukter. Drick mer vanligt vatten.

Medicinsk diagnostik

Vad kan inte annat göras under menstruationen? Läkare och forskare har bevisat att det under denna period är värt att utesluta laboratorie- och diagnostiska studier. De enda undantagen är vissa fall då läkaren föreskriver en patient ett blodprov för ett antal hormoner.

Om du donerar blod under denna period kan resultaten bli mycket snedvriden. Detta beror på att kanalens sammansättning varierar kraftigt. Det rekommenderas inte att ta urin för undersökning. Ofta kan menstruationsblod som fallit i en steril behållare för analys orsaka falsk patologi. Detsamma kan sägas om avföringsanalys..

Olika ultraljudundersökningar kan ge ett något förvrängt resultat. Detta gäller särskilt för diagnosen bäckenorgan. Gynekologisk undersökning utförs inte heller under menstruationen. Om du går till nästa möte med en gynekolog ska du tänka på detta..

Kosmetiska manipulationer

Det finns populära övertygelser om vad som inte kan göras med menstruation. Tecken indikerar att färgen som appliceras på lockarna under denna period kommer att förvärras och snabbt kommer att tvätta av. Är det verkligen?

Läkare och kosmetologer rekommenderar verkligen inte att utföra några manipulationer under menstruationen. Dessa inkluderar nagelförlängningar, permanent smink, kemisk peeling och så vidare. Resultatet av dessa förfaranden kan variera något beroende på kvinnans hormonella bakgrund. Dessutom är kroppen och vävnaderna mer sårbara under denna period..

När det gäller hårklipp och hårfärgning, talar frisörer om frånvaron av någon påverkan av menstruation på resultatet av korrigering. De flesta kvinnor städar fortfarande oberoende av cykeldagen.

Kirurgi och menstruationscykeln

Läkarna rekommenderar starkt att utföra olika operationer under menstruationen. Forskare har bevisat att sammansättningen av en kvinnas blod förändras något under denna period. Det är värt att notera att det inte bara handlar om allvarliga ingripanden utan också om elementära förfaranden.

Absolut alltid, innan han förbereder sig för en viss operation, frågar läkaren patienten om botten av hennes menstruationscykel. Planerade kirurgiska ingrepp föreskrivs exakt under perioden då menstruationen slutar. Undantaget är endast akutoperationer när det finns ett hot mot en kvinnas liv.

Vad kan göras under menstruationen?

Vissa normer i denna fråga finns inte. Läkare talar om följande manipulationer, som inte bara är tillåtna utan också nödvändiga:

 • Observera hygien. Det är nödvändigt att byta dyna eller tampong var 3-6 timme, även om urladdningen är knapp.
 • Använd våtservetter för ofta hygien eller tvätt med tvål.
 • Försök att vara utomhus oftare och gå.
 • Ät ordentligt och regelbundet. Föredra färska grönsaker och frukter..
 • Bära lösa kläder. Under menstruationsperioden, överge trånga byxor och leggings.
 • Försök bara få positiva känslor. Om möjligt, skjut upp tankar om problem i några dagar..

sammanfattande

Du vet nu vad du inte kan göra med din period och varför. Du fick också reda på de tillåtna åtgärderna under denna period. Om du har några frågor, kontakta din läkare. Gynekologen kommer att berätta i detalj om de viktigaste begränsningarna under menstruationen och hjälpa till att skingra alla tvivel. Berätta för dina yngre systrar eller döttrar om denna viktiga information. Vem, om inte du, hjälper dem att lära sig sådana detaljer. Håll dig fast vid reglerna och håll dig frisk!

Hälsa att släppa:
Hur man underlättar livet
under menstruationen

Varför är det värt att ta ett bad, utforska hygienmarknaden och äta något välsmakande

Text: Karina Sembe

MENSTRUATION är en naturlig process som är svår för många av oss. Bristen på information och förmågan att tala öppet om detta ämne gör att vi uppfattar humörsvängningar, värk i kroppen, aptitförändringar och andra relaterade symtom som något fel eller pinsamt. Ofta på grund av detta ignorerar vi kroppens behov och bestämmer oss att uthärda varje månad istället för att försöka lindra vårt öde. Kom ihåg: de flesta kvinnor möter liknande problem och kan lösas. Här är några beprövade sätt att göra ditt liv enklare och bättre under din period..

Välj den bästa hygienprodukten

Orsaken till obehag under menstruationen är ofta fel hygienprodukter. Många av oss är helt enkelt vana vid de produkter som vi träffade i tonåren, men sedan dess har utvecklingen gått framåt. Nu finns det mycket att välja mellan: från organiska bomullspinnar som minskar risken för toxisk chocksyndrom till olika menstruationsbägare som placeras i slidan för att samla sekret. De senare tjänar under lång tid, till största delen är de miljövänliga, dessutom kan du inte oroa dig för att byta ut dem hela dagen - andra kan bäras i upp till tolv timmar, men du måste vägledas av tillverkarens rekommendationer och mängden utsläpp.

Bär våta, intima våtservetter för att hantera hygien var som helst och när som helst. Om du ofta upplever läckor, ta med dig en extra uppsättning underkläder. Men, viktigast av allt, glöm inte att menstruationsblod är lika naturligt som svett eller tårar. Skämmas inte för ditt urladdning, behovet av att använda hygienprodukter eller det faktum att du nu ser ut eller känner dig annorlunda.

Få hjälp av en läkare

I vissa fall kan allvarliga PMS och smärtsamma eller tunga perioder vara ett tecken på sjukdom. Försäkrar inte en läkarundersökning: om det finns ett problem, är det osannolikt att det försvinner av sig själv och kan leda till konsekvenser allvarligare än smärta i nedre del av buken. Dessutom kommer gynekologen att berätta för dig hur du kan göra dina perioder mindre smärtsamma och vid behov minska deras varaktighet till normal..

Användningen av preventivpiller hjälper många kvinnor. De innehåller progesteron och östrogen - två steroidhormoner som reglerar menstruationscykeln och bestämmer karaktären av menstruationen. I materialet om menstruation pratade vi om kombinerade orala preventivmedel, utformade för att minska antalet menstruationer från tolv eller fler till tre eller fyra per år och därefter helt eliminera dem. I alla fall har varje organisme sina egna egenskaper och behov, och OK-kurser av olika typer bör föreskrivas med särskild försiktighet - med hänsyn till alla möjliga kontraindikationer och biverkningar. Om det behövs, be din läkare välja den bästa smärtstillande medicinen - självförskrivning rekommenderas inte heller..

Var uppmärksam på din kropp

Snälla själv och om möjligt koppla av. Ta ett varmt bad med salt - låt bara vattnet inte vara för varmt, annars expanderar kärlen och blödningen kan intensifieras. Kom ihåg glädjen i dagssömn och vikten av en natts vila. Glöm inte att ta hand om din hud. På grund av en förändring i hormonnivåerna kan hennes behov förändras, så avgör vilka specialfonder du kan ange under denna period. För någon, under menstruationen, ökar produktionen av talg och utslag uppstår: mjukrengörande lotioner med syror eller balanserande serum kan hjälpa. Hos andra blir huden uttorkad och skalas, och intensiv hydrering krävs..

Distraherad och minska smärta hjälper fysisk aktivitet. Gynekologer tror att en horisontell position reducerar livmodern och ökar smärtan. Så under smärtsamma perioder är det inte enda sättet att ligga i sängen. Att köra på en crossfit eller huka med en skivstång den första dagen rekommenderas inte heller, men om du känner styrkan, ta ett snabbt steg: blodtillförseln till bäckenorganen kommer att förbättras och kramper kommer att minska. Lätt stretching på golvet eller obehaglig yoga hjälper till att slappna av musklerna i ryggen, buken och höfterna. Om menstruationen fortsätter utan avvikelser kommer inte penetrationssex och onani att skada heller - för många hjälper det till och med att lindra smärta.

Ta hand om känslomässig komfort

Lätt att säga, svårare att göra. Vi har redan sagt att i känslan av känslor är PMS och menstruation inte lätt och säkert inte roligt. Allt gör inte bara ont - känslor och reaktioner förvärras, och det är inte alltid möjligt att kontrollera dem. Moderna forskare anser premenstruellt syndrom som en störning i det centrala nervsystemet, som påverkas av yttre faktorer, medfödd eller förvärvad labilitet i nervsystemet och endokrina system och hormonella förändringar inom cykeln. Under menstruationen kan en sådan instabilitet kvarstå, så för det första är det mycket viktigt att acceptera detta faktum och inte skylla på dig själv.

På jobbet ger de sällan ledighet direkt på grund av smärtsamma perioder. Men om du vet att det vanligtvis är svårt att bära dem, hitta ett sätt att förklara för ledningen behovet av att arbeta hemifrån. För dig som fortfarande måste tåla smärta och ett trasigt skick på benen, rekommenderar vi att du skjuter upp försök att lösa alla saker på en gång för ett par dagar och ge dig själv åtminstone en känslomässig ledig dag. Om möjligt, skjuta upp frågor som garanteras öka ångesten, och om olösta problem får dig att oroa dig, ta tag i dem och planerat allt i förväg. Håll inte in dina känslor för mycket för att inte förvärra stress, men kom ihåg att det är viktigt att inte bryta andra människors gränser.

Ät förnuftigt och med nöje

Oavsett, ät regelbundet. Om du känner dig illamående och det inte finns någon önskan att fylla en fullverdig lunch, kämpa inte med dig själv: färska grönsaker, ett par spannmål, yoghurt eller sura frukter kommer att vara en god måltid. Det viktigaste är att förhindra att kroppen blir utmattad. Om du alltid är hungrig under dina perioder och lätt kan svälja en Nutella kan, acceptera dina önskemål, men kontrollera kvaliteten och mängden mat som äts. Vi pratade redan om hur man äter sunt, minskar mängden socker som konsumeras och inte begränsar oss för mycket..

Hur som helst ska du inte skylla på dig själv: choklad kommer att ge mycket mer glädje och eventuellt mindre skada än konstant självbehörighet. Rekommendationerna för näring under menstruationen är mycket olika och motsäger ofta varandra. Vi noterar bara att forskare inte rekommenderar att luta sig mot mejeriprodukter: ofta är ost och mjölk överdrivet mättade, och kaseinet i dem är förknippat med utvecklingen av inflammatoriska processer. Känsligheten för kasein, laktos och andra mjölkkomponenter är emellertid individuell. Det viktigaste är att inte förneka dig själv att du älskar, eftersom intern komfort är viktigare än att följa kalorinormer.

11 livsmedel som du kan (och inte kan) äta med menstruationsmärta

Med hjälp av en hälsosam och noggrant planerad meny kan du göra din hud ren, ditt hår friskt och dina naglar starka, samtidigt förbättra ditt minne och bli flera gånger lyckligare - detta är ett välkänt faktum. Men visste du att mat ibland inte fungerar sämre än medicin. I synnerhet när det gäller menstruationsvärk, under vilken du är vana vid att slå fast vid "Noshpu" och "Nurofen", men absolut inte att springa till kylen.

Vi berättar vilka livsmedel du behöver lägga till i kosten under denna period, och vilka, tvärtom, bör tillfälligt överges..

Det är omöjligt

Kolsyrade drycker

Söta kolsyrade drycker som fanta och Coca-Cola bidrar till uppblåsthet, vilket redan känns inte bäst. Så försök att dricka mer vatten utan gas, tillsätt citronsaft eller mynta vid behov.

Bearbetade produkter

En annan syndare för "extra uppblåsthet" är livsmedel med mycket natrium. Och bearbetade livsmedel, inklusive snabbmat, korv och korv, samt färdiga måltider i frysen, är den viktigaste källan till natrium i din diet. Undvik allt som säljs i påsar och du kan hålla ditt saltintag på en nivå som känns bra..

Friterad mat

Minska ditt intag av livsmedel som innehåller transfetter som ökar östrogennivåerna och ökar smärtan. Det är viktigt att komma ihåg: för det första är de rika på livsmedel som tillagas med stora mängder vegetabilisk olja.

baljväxter

Bönor, kikärter, ärtor och andra baljväxter orsakar nästan omedelbar uppblåsthet, vilket förmodligen inte är en del av dina planer. Lägg av kokt rökt soppa för nästa vecka för att minimera obehag..

Återvunnet spannmål

Bearbetade korn, som alla bearbetade livsmedel, förlorar de flesta av sina fördelaktiga egenskaper och näringsämnen. Detta får dem att fungera som en destabilisator av blodsockret och samtidigt orsaka aptitkontrollförlust. Därför är det värt att välja bröd, pasta, ris och kex från hela korn under menstruationen..

Kan

Bladgrönsaker

Under menstruationen kan nivån av järn i blodet sjunka, så livsmedel som innehåller detta element i stora mängder måste finnas på din meny. Men istället för att beställa en cheeseburger, gå ner till snabbköpet och fyll korgen med gröna bladgrönsaker som kål, grönkål, spenat och chard.

apelsiner

Kalciumintag minskar känslor av depression och ångest. D-vitamin reglerar ett enzym som omvandlar tryptofan till serotonin, vilket förbättrar humöret. Och agerar tillsammans kan kalcium och vitamin D förhindra symtomen på premenstruellt syndrom. Livsmedel med hög kalcium kan också lindra kramper och smärta genom att fungera som en muskelavslappnande. Leta efter en magisk kombination i apelsiner, citroner och limefrukter..

bananer

Bananer är ett av de bästa näringsrika sätten att öka ditt humör med en hög dos B6-vitamin. Dessutom är de rika på kalium och magnesium, vilket minskar vattentätheten och uppblåstheten och samtidigt reglerar matsmältningssystemet, som vid denna tid av månaden fungerar.

vattenmeloner

Ofta orsakar menstruation en oemotståndlig sug efter godis, och experter rekommenderar att de inte tillfredsställer det med en låda med choklad, utan med frukt. Alternativ som är rika på vatten och naturliga sockerarter - vattenmeloner, meloner, plommon och bär klarar bäst uppgiften.

Lax

Lax är rika på omega-3-fettsyror som kan lindra smärta och kramper, slappna av muskler och neutralisera smärtkällan. Om du av någon anledning inte äter fisk kan du få en hälsosam dos omega-3 från nötter, avokado och linfrön..

Mörk choklad

Mörk choklad är en utmärkt källa till magnesium, som inte bara förbättrar humöret genom att öka serotoninnivåerna, utan också hjälper till att hålla den på en optimal nivå. För att allt detta ska vara sant bör en chokladkaka innehålla 60% kakao eller mer.

Hur man äter under menstruationen

En ökad aptit blir ett vanligt näringsproblem under menstruationen, vilket leder till överätande, viktökning. För kvinnor som går ner i vikt är detta en särskilt sorglig situation, eftersom det är svårare att få tillbaka vikten än att bli bättre. En annan anledning till att följa en balanserad diet för PMS är de matsmältningsproblem som många flickor upplever på grund av hormonella förändringar på dagen före kritiska dagar. För att anpassa din diet, eliminera skadliga livsmedel, äta hälsosamma, vitaminrika livsmedel. Vad du kan äta, och vad som är bättre att vägra, läs vidare.

Mat som ska undvikas

Det finns ett antal produkter som dieten före menstruationen kategoriskt inte accepterar. De förvärrar välbefinnandet, gör menstruationen smärtsam, bidrar till utvecklingen av matsmältningsstörningar, vattenretention i vävnader. Låt oss se vad du inte kan äta under menstruationen och vilka livsmedel du ska kasta ut ett tag från din diet.

Koffein

Vår favoritkoffein är den viktigaste produkten som bör undvikas under menstruationen. Det ökar blodtrycket och hjärtfrekvensen, vilket kan förvärra PMS-symtomen. Om du är en stor kaffeälskare kan du försöka byta ut det till en cikoria..

När du har din period är det naturligt att känna sig uppblåst eller känna att du svullnar något. Försök att undvika livsmedel med mycket natrium under menstruationen, eftersom salt kan öka vattenhållningen.

Oljig

Snabbmat och bekvämmat bör undvikas under menstruationen, eftersom de också innehåller stora mängder salt. Dessutom kan de innehålla många ohälsosamma mättade och transfetter. Mat med hög fetthalt kommer att påverka din hormonella aktivitet (östrogennivåer), vilket gör att du känner dig dålig..

Ljuv

Trots önskan att smaka söta livsmedel försöker vi undvika dem under menstruationen! Livsmedel med mycket raffinerat socker kan också påverka hormoner eftersom de orsakar fluktuationer i blodsockernivåerna. Detta kan leda till ännu värre humörsvängningar, känslor av frustration.

Video: hur man återställer menstruationen efter en diet om du tappat amenoré när du tappade vikt.

Vilka produkter som ska inkluderas i menyn

Nedan har vi sammanställt en lista med exempel på vad som är under din period för att lindra stress som kroppen upplever. Inte alla produkter på den här listan fungerar för dig. Men test och fel hjälper dig att bättre förstå hur din kropp reagerar på maten du konsumerar..

Detta kan verka motsatt, men att dricka mer vatten hjälper till att lindra vätskeansamlingen och minska uppblåsthet. Din kropp håller vatten eftersom den är rädd för uttorkning. Om du ger honom mer vatten släpps vätska från vävnaderna, svullnad kommer att passera. Vatten bidrar också till jämna tarmrörelser, vilket hjälper till att minska överbelastningen i matsmältningskanalen..

Grönsaker

Kvinnor tappar cirka 30-80 ml blod och 15-25 ml järn under varje menstruation, så det är viktigt att vi fyller på järn med mat. Många grönsaker innehåller järn. Det är viktigt att inte överdriva det eftersom för många växtmat kommer att orsaka uppblåsthet.

Persilja - innehåller apiol, en förening som effektivt stimulerar menstruationsprocessen och lindrar spasmer. Spenat - innehåller vitamin E, B6, magnesium, som bekämpar menstruationskramper. Järntillskott hjälper också här, men du kanske måste prova några innan du hittar ett som inte orsakar förstoppning..

Produkter: persilja, spenat, kål, selleri, grönkål, katrinplommon, torkade persikor, pumpafrön, russin, rosenkål, bönor, linser, kikärter, sojabönor, kronärtskockor, baljväxter.

Kalcium

Kvinnor behöver minst 1200 mg kalcium per dag. I en studie upplevde kvinnor som tog 1200 mg per dag under 3 månader en 48% minskning av PMS-symtom. Jämför detta med en 30% reduktion för de som tar placebo (hej, medvetenhetskraft!). Studier har genomförts för att bevisa fördelarna med kalcium i kampen mot PMS, särskilt under den luteala fasen av cykeln..

Kål - en källa till kalcium, kan absorbera fria radikaler - instabila molekyler som skadar kroppen på cellnivå. Broccoli - 91% vatten, hjälper till att eliminera uppblåsthet, eliminerar puffiness, gas och trötthet. Broccoli innehåller kalcium, vitamin A, C, B6, E, kalium, magnesium.

Produkter: kål, spenat, grönkål, broccoli, edam, bok choy, fikon, mandel.

frukt

Saftiga mogna frukter, grönsaker, fullkorn är dina vänner, särskilt under menstruationen, de minskar sugen efter socker. Inkludera fler frukter i din kost före din period för att förbättra din regelbundenhet..

Bananer - kommer att reglera tarmarna, vilket är viktigt för kvinnor som upplever diarré under menstruationen. Bananer hjälper också till med kramper tack vare näringsämnen som vitamin B6. Den verkliga stjärnan här är kalium, den minskar vattentätheten och därför uppblåsthet.

Ananas hjälper också till att bekämpa spasmer eftersom den innehåller bromelain, ett enzym som hjälper till att slappna av muskler. Det mesta av bromeline i ananas är i stammen, som inte är så smakrik, men också ätbar..

Produkter: körsbär, blåbär, hallon, aprikoser, apelsiner, plommon, päron, gurkor och mer.

Nötter och frön

Nötter och frön är bränslekällor fyllda med koncentrerat protein, fettsyror, vitaminer, mineraler, fiber och andra näringsämnen som är unika för specifika sorter..

Valnötter är rika på omega-3-fettsyror, som har antiinflammatoriska, smärtstillande egenskaper. Dessutom är valnötter lastade med magnesium och vitamin B6. En kopp hackade valnötter ger 31% av det rekommenderade dagliga intaget av B6.

Sesam är en utmärkt källa till vitamin B6, zink, kalcium, magnesium, innehåller vissa användbara fettsyror som slappnar av muskler. Bockhornsklöverfrön är små frön med en skarp söt arom, som också är ett populärt botemedel mot menstruationssmärta..

Solrosfrön är mättade med vitamin E samt de viktigaste åldrande mineraler zink och magnesium. Dessa frön innehåller också pyridoxin (vitamin B6), vilket hjälper till att lindra smärta på grund av dess roll i syntesen av dopamins neurotransmitter. Dessutom främjar pyridoxin absorption av zink och magnesium..

Produkter: mandel, brasilienötter, pekannötter, cashewnötter, linfrö (mark), jordnötter, pumpafrön.

Det är svårt för magen att smälta kall, rå mat och massor av varm dryck hjälper matsmältningsprocessen. Örtte är bäst.

 • Kamomillte lindrar muskelkramper, minskar stress, vilket leder till ångest och irritabilitet. Det är också ett naturligt antiinflammatoriskt medel som minskar produktionen av prostaglandin, lindrar menstruationskramper..
 • Pepparmynta - ett naturligt botemedel mot muskelavslappning, aptitundertryckning.
 • Kanel har antiinflammatoriska, kramplösande egenskaper som lindrar symtom på menstruationssmärta..
 • Basilika innehåller koffeinsyra, som har en smärtstillande effekt.
 • Timjan har också koffeinsyraegenskaper som förhindrar smärta..
 • Ingefära hjälper till med illamående och uppblåsthet, är ett traditionellt botemedel mot kramp i Kina..
 • Grönt te hjälper till att sänka östrogennivåerna genom att låta det endokrina systemet fungera mer effektivt.
 • Sage reglerar svettningar, blodkoagulation. Att gnugga salviaolja i magen kan hjälpa till med smärta.

Havre innehåller magnesium, vilket förbättrar nervsystemets funktion. Magnesium hjälper till att sova, öka energin, minska ångest, förhindra smärta och humör. Havre är också en av de bästa källorna till dietzink. Det är perfekt för kvinnor som lider av smärtsamma perioder. Havregryn tillhandahåller tillräckligt med kolhydrater för att kompensera för förlorat glykogen. Havre är också full av lätt smältbara fibrer, vilket hjälper till att eliminera överskott av östrogen i kroppen för att jämna ut ditt humör.

Choklad

Att äta en liten skiva mörk choklad dagligen med 60 procent eller mer kakaobönor per dag hjälper till att kontrollera sockertrangen. Kakao är en naturlig stämningsförstärkare. Det ökar serotonin i hjärnan, eftersom det innehåller magnesium, ett mineral som hjälper till att reglera humöret. Det är viktigt att välja organiska, icke-GMO och råa sorter för att undvika föroreningar som kan utvecklas under kakaofermentering. Kakaopulver är en prisvärd supermat, en fantastisk källa till näringsämnen för skönhet och humör..

Mörk choklad innehåller magnesium, svavel, kalium, järn, C-vitamin, zink, koppar och till och med vissa B-vitaminer.

Magnesium

PMS magnesiumdiet hjälper till att bekämpa huvudvärk, sömnlöshet, humör, trötthet, sorg och brist på motivation. Att konsumera magnesiumrika livsmedel eller kosttillskott kan bidra till att minska ångest, förhindra smärta, tårfullhet och öka energinivåerna..

Produkter: bönor, tofu, bladgrönsaker, bananer, nötter, frön, fullkorn, kakao.

Protein

Protein behövs för att kompensera för blodförlust under menstruationen. Vanligtvis förlorar kvinnor cirka 30-80 ml blod och 15-25 ml järn i varje cykel. Med brist på blod kan kvinnor uppleva yrsel, suddig syn, trötthet, magra eller försenade perioder, anemi eller till och med för tidigt åldrande.

Produkter: rött kött, lever, äggulor, spenat, grönkål, torkade katrinplommon, russin, ostron, skaldjur, kammusslor, kalkon, kycklingkakor, bönor, linser, kikärter, soja, kronärtskockor, morötter, jordnötter, dadlar.

Vitaminer + kosttillskott

Det är svårt att ta befästade kosttillskott:

 • E-vitamin kan hjälpa till att eliminera några av symtomen på PMS. Du hittar den i avokado, hampafrön och äggula.
 • Vitamin B6 kan hjälpa till att lindra uppblåsthet och förbättra humöret. Du hittar det i potatis, bananer och havregryn.
 • C-vitamin och zink stöder hälsan hos kvinnliga äggstockarna och reproduktionssystemet. Mycket C-vitamin i grapefrukt, citroner och zink - i pumpafrön.
 • Bioflavonoider är vitaminer som hjälper till att reglera hormonnivåerna. Har du någonsin märkt membran mellan skivor av apelsin eller en stam med paprika? De består av bioflavonoider. I grund och botten finns de i livsmedel som innehåller vitamin C. Bioflavonoider minskar mängden blod som går förlorat under menstruationen och skyddar också kapillärer.
 • Sabina kallas ett mirakelkur eftersom det lindrar de allvarligaste menstruationssymtom du kan stöta på. Användbart även för personer med endometrios som är vana vid mörka blodproppar, svår kramper och en känsla av svaghet. Detta homeopatiska läkemedel lindrar den svåraste smärtan i bäckenområdet.
 • Omega-3-fettsyror kan minska menstruationskrampen avsevärt. Kvinnor som får en daglig dos på 6 gram fiskolja upplever mindre smärta..

Video: vilken viktminskningsdiet kan följas under menstruationen.

För att sammanfatta

Det här är inte magiska botemedel, det är osannolikt att din kropp reagerar omedelbart. Men om du äter denna mat före och under din period finns det en god chans att minska smärta och obehag. Flytta dig i riktning mot växtmat för att må bättre.

En vegetarisk kost för menstruation med låg fetthalt minskar avsevärt smärta och PMS hos många kvinnor. Effektiviteten är relaterad till effekten av diet på östrogenaktivitet.

Smärtsamma perioder orsakas av ett antal känslomässiga problem eller fysiska störningar i kroppen. Därför är det viktigt att ta initiativ i din forskning, gräva djupt för att titta på din kropp som helhet. Våra kroppar har unik intelligens, och dess olika reaktioner är ett sätt att berätta när kroppen behöver uppmärksamhet..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsperioder började före schemat med 5, 10 dagar eller 2 veckor

Varför menstruationen kom före schemat?Kvinnlig intim hälsa är ett bräckligt system som är mycket beroende av kroppens hormonbalans. Det är också en känslig mekanism, vars funktion kan påverkas av vad som helst....

Hur man applicerar tamponger med Dimexidum

Demixide är en av de budgetmedicin som används i många fall inom medicin. Läkemedlets aktiva komponenter har smärtstillande, trombolytiska, antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter....

Kritiska dagar och aptit - hur är de relaterade och varför är det viktigt

Orsaken till ökad aptit hos kvinnor under den premenstruella perioden är en hormonell kraftig kraft. Ökade nivåer av adrenalin och progesteron (kvinnligt könshormon)....