De första menstruationsperioderna hos flickor, symptom, hur länge

Ansvarsfrihet

Den första menstruationen hos flickor, vetenskapligt kallad menarche, är en spännande period. Just nu är bristen på kunskap på detta område alarmerande. Enkla frågor uppstår, och de behöver svar. Hur man förstår att "gäster kommer fram till en röd bil", vilka är symptomen, vad du behöver för att kunna göra före och under menstruationen, vad är varaktigheten och så vidare. Nu kommer vi att försöka svara på dessa frågor..

De första menstruationsdagarna hos tonårsflickor

Som regel förekommer de hos ungdomar från 11 till 14 år. Men varje organism är individuell. Processerna i olika organismer är inte desamma. Detta leder till det faktum att någon börjar på 10 eller 11 år gammal och någon senare, vid 15. Det påverkar mycket. Vikt, aktivitet, livsstil, mat, klimat och mer. Denna händelse visar att kroppens reproduktionsfunktion är redo för reproduktion. Oroa dig inte, allt har sin tid. Men ingen kan hindra dig från att prata om detta med din mamma eller konsultera en läkare - en barngynekolog.

Hur man förstår att din första period kommer snart?

Mognadsprocessen fortsätter gradvis. 2-2,5 år innan kritiska dagar börjar visas tecken. Kroppen tar på sig mer feminina drag. Bröstkörtlarna är grova och förstorade. De blir känsliga. För närvarande är flickorna rädda för att fånga dem, pinsamma att röra, eftersom det leder till smärta.
Pubiskt och axillärt hår börjar dyka upp.
Talgkörtlarna börjar arbeta mer aktivt. Hår blir snabbt fettigt, huden blir fet, anke kan utvecklas (en inflammatorisk hudsjukdom, vanligtvis i ansiktet i form av stor akne).
Under sex månader före menstruationen börjar vita dyka upp - urladdning, vilket inte leder till klåda och obehag. De är båda mjölkiga och lätta slemhinnor.
Vid denna tidpunkt blir flickan väldigt känslomässig, tårfull, reagerar kraftigt på uppkomna situationer, tar snabbt kränkningar, blir irritabel. Detta beror på hormonella förändringar..
En till två veckor före början av menstruationen manifesteras dragande smärta i nedre del av buken. Dessa smärta förekommer utan tecken på inflammatoriska processer. För vissa visas de inte.
Under flera dagar kan lös avföring, yrsel, illamående, huvudvärk, ökad aptit och så vidare - det så kallade PMS (premenstruellt syndrom) uppstå
Bruna eller röda fläckar på dina underkläder meddelar dig om menstruationens början..

Vad man ska göra före den första menstruationen?

Det är nödvändigt att psykologiskt förbereda dig för denna händelse. Du behöver inte vara rädd för honom. Alla kvinnor gick igenom det.
Förbered och bär ett ersättningsbyxor och dyna. Början inträffar ofta i det mest oväntade ögonblicket. Du kommer inte att kunna kontrollera, fördröja eller påskynda det. Men du kan vara redo. När du märker eller känner att allt har börjat får du inte panik. Gå till damerrummet, byt kläder om det behövs. Limma dynan på rena trosor.
Om det inte finns någon packning till hands, använd en rulle toalettpapper eller vävnad. Det vill säga, ta alla improviserade medel som absorberar fukt. Kontakta gärna en sjuksköterska på din skola.
Om du märker att dina kläder är smutsiga kan du knyta en tröja, skjorta eller något annat på ditt bälte.
Om smärtan övermäter dig kan du använda en värmedyna med kallt vatten. Men överdriv det inte, kyl inte inre organ.
Du kan också använda mediciner som lindrar smärtan. Men de måste användas strikt på rekommendation av en läkare.

De första perioderna för flickor hur många dagar går?

Varaktigheten av närvaron av "vänner på den röda bilen" är också individuell. Normen är 3-7 dagar. Från månad till månad ändras dessa nummer. Menstruationscykeln varar idealiskt från 21 till 35 dagar. Hos 30% av flickorna börjar de senare ofta efter 28-30. Det är vanligtvis oregelbundet under ett par år. Det här är normalt. Kroppen är inställd. I framtiden kommer allt att anpassas. För att kontrollera och övervaka regelbundenheten rekommenderar vi att du har en kalender. Det hjälper dig att bättre navigera och förstå din kropp..

Ibland kan det finnas en situation att den andra "i dag" inte kommer på flera månader. Detta betyder inte graviditet. Oftast beror detta på emotionell, psykologisk eller fysisk stress som har fallit på en tonåring. Det kan också påverka förändringar i kosten. Kanske overdödade hon det på fysisk träning, eller blev nervös på grund av en bedömning eller första kärlek. Allt bör återgå till det normala. Men läkaren bör konsulteras i händelse av ett sådant fel så att han skulle göra en undersökning. Troligtvis kommer han inte hitta någonting, men det kommer inte att vara överflödigt.

Hur ser den första menstruationen ut hos flickor?

Vi kan säga att allt relaterat till menstruation är individuellt. Detta gäller också utseende. Processen kännetecknas av att blod dras ur slidan. Men inte bara blod utan också slemhinnan i livmodern och vaginal urladdning kommer ut.

Färgen på urladdningen kan vara röd, brun eller mörkbrun. Den hormonella bakgrunden, ärftliga funktioner kan påverka detta..

Volymen kan också variera. Den kan nå 150 ml. Om en sådan blodförlust leder till en försämring av välbefinnandet, är det bättre att samråda med specialister. Det kommer aldrig att bli överflödigt.

Standarden hos ungdomar är denna menstruation börjar med en liten mängd brun urladdning. Den andra och tredje dagen börjar blödningen och sedan minskar den. På den sjätte dagen finns det en sakrum eller en liten daub. Men detta är inte ett universalmedel.

Vad bör varna?

Du bör konsultera en gynekolog om flickans första menstruation:
Varar mycket länge, mer än sju dagar eller mer
Senast en dag eller två, dvs mindre än 3
Visades tidigare 11 eller senare 16 år
Tungt rikligt. Det vill säga du måste byta packningar oftare än efter 2 timmar.
Det är mycket akut. Flickan tappar medvetandet från smärta.

Hur som helst, om du börjar märka några avvikelser, tveka inte att konsultera en läkare. Han kommer att kontrollera efterlevnaden av dina pågående processer med din fysiologi. Han kommer att rekommendera de bästa alternativen för dig och ge råd om alla akuta problem som uppstår..

Sex under menstruationen - inte i något fall. De ställde gynekologen skamliga frågor om "dessa dagar"

För många flickor börjar menstruationen som en bult från det blå. Av många skäl: till exempel, i skolan pratar de inte om det som en del av en biologikurs (det beror allt på läraren), och anatomin sker i klass 9, då menstruationen kan börja i flera år. Mamma missar alltför ofta detta ögonblick i vår uppväxt. Som ett resultat samlas en miljon frågor: det verkar som om du behöver information om menstruation, och det är synd att erkänna att du inte vet det, även om du redan är 16 år.

LADY.TUT.BY pratar med en obstetriker-gynekolog, projektledare för MAMA PRO och bloggförfattaren Diana Mardas.

Varför behöver jag månatliga perioder och vad som händer när de börjar?

Menstruation behövs så att den kvinnliga kroppen går igenom en viss cykel. Detta är relativt sett förnyelsen av kroppen - just på grund av att kritiska dagar kommer.

Faktum är att alla tillstånd i kroppen under cykeln behövs för att förbereda flickan för graviditet. Varje månad börjar endometriet att bildas inuti livmodern. Detta är något som mjukvävnad - en "matta", på vilken det då är bekvämt att "landa" ett ägg. Det vill säga, i början av cykeln bygger endometrium upp, sedan ägglossning inträffar, när ägget "hoppar" ut ur äggstocken för att möta spermierna. Om mötet ägde rum landar de på denna stora "matta" från endometriet, där graviditet bekvämt uppstår och utvecklas. Därför väntar kroppen varje månad på att den inträffar..

Och om mötet inte ägde rum? Så vi behöver inte en "matta". Det avvisas helt enkelt av kroppen och går utanför. Detta är perioden.

Under menstruationscykeln genomgår inte bara livmodern utan även andra organ förändringar. Våra hormonella förändringar påverkar till och med hjärt- och nervsystemet - till och med hjärnan.

Således förbereder menstruationscykeln en flicka för graviditet varje månad, inklusive med hjälp av "hormonell laddning".

Jag startade dem mycket tidigt: 11 år gammal. Det här är normalt?

Gynekologer anser nu 12-14 år att vara en villkorad norm för början av kritiska dagar. Men plus eller minus per år är också en helt normal bild. Så menstruation vid 11 år är inte en katastrof.

Mamma och dotter måste diskutera varför och varför kritiska dagar uppstår. Men allt oftare händer det så här: mamma påminner om den ålder då hon började ha sin period: "Ja, hon måste ha varit omkring 15 år. Och min dotter är bara 11 år - ja, där hon fortfarande är ett barn! Hon måste spela dockor ”.

Men nu har en viss förändring skett i naturen: det är ett faktum - menstruationen börjar hos flickor tidigare än för många år sedan.

Så om din mor inte hade tid att prata med dig, tror inte att problemet är hennes likgiltighet eller din "felaktighet". Troligtvis hade du bara inte tid att orientera dig.

Varför hände det?

Det finns flera hypoteser. En av dem är att näring och miljö påverkar flickans hälsa. Till exempel brukade människor konsumera mindre mat med lång hållbarhet och odlas på hormoninnehållande ämnen..

Det finns psykologiska funktioner. Hos moderna barn, inte bara tidig pubertet, utan också tidig utveckling i allmänhet. Det visar sig vad våra föräldrar kämpade för och fick det. Nu klarar barn på 2-3 år enkelt med mobiltelefoner! Det brukade vara svårt för tonåringar att hantera sådana prylar klockan 14. Du måste bara vara beredd på detta. Det är allt.

Och hur förstår naturen i allmänhet att det redan är ”tid”?

Det finns en välkänd teori, som sedan bevisades av ett antal vetenskapliga studier. Sammanfattningen är att kroppen beräknar mängden fettvävnad i flickans kropp. Denna vävnad är ansvarig för syntesen av det "kvinnliga" hormonet östrogen. Så fort procentandelen fett och östrogen som produceras av det samlas till en viss nivå, vilket gör att du kan starta det hormonella systemet, händer allt.

Du kan till och med förutsäga när exakt menstruationen kommer att börja. Här är en lista över några av de tecken som indikerar puberteten (och därför den överhängande starten av menstruationscykler):

 • hår förekommer i ljumsken och armhålorna;
 • kroppsviktförändringar;
 • armar och ben växer kraftigt;
 • ofta oljigt hår (tidigare tvättat en gång i veckan, men nu är det nödvändigt nästan varje dag);
 • utslag i T-zonen, underarmar och axlar (det här är de mest hormonberoende kroppsdelarna).
Foto: burst.shopify.com

Om du är dotterens mamma (eller planerar att bli henne i framtiden), se till att hålla ett öga på barnet. "Symtom" ovan sammanfaller? Med förtroende kan vi säga att snart måste du vänta på din period. Det är mycket viktigt att förklara för flickan att detta inte är nödvändigt att vara rädd för. I barndomen har vi en stereotyp: blod är dåligt, det är trauma och sjukdom. Och om flickan inte är psykologiskt förberedd kan du i framtiden få en rädsla för gynekologer och till och med utveckla en rädsla för döden.

Ett ledsen tillägg: de första perioderna kommer omedelbart med alla sina "uppsättningar" av chips. Till exempel kan din mage börja skada precis före den första cykeln..

Det är klart :( Men varför, före eller under menstruationen, gör ont i magen?

Som vi redan sa, om graviditet inte inträffade, måste det vuxna endometriumet gå ut. Han gör det - i form av blod.

Livmoderhalsen är ganska stängd och representerar en smal kanal genom vilken det är svårt att pressa igenom själva blodet. Men livmodern är också en muskel, så den sammandras och gör ett försök att pressa ut detta blod. Följaktligen kan ett organ med sin vägg överföra angränsande fartyg, nerver. Det är på grund av att flickan känner smärta. En liknande mekanism fungerar förresten under slagsmål. Detta är det första skälet till att magen kan skada..

Det andra skälet är prostaglandiner (hormonliknande ämnen som produceras före menstruationen). Vissa människor producerar få av dem, medan andra producerar en hypernormal. I det senare fallet kommer smärtnivån att vara högre, eftersom ämnen ökar vår känslighet. Det är omöjligt att förutsäga produktionen av prostaglandiner - detta ärvs. Därför, om din mor till och med förlorade medvetandet under menstruationen, med en hög grad av sannolikhet var du också "lycklig".

Det finns fall när livmodern lutas framåt eller bakåt - detta är den tredje faktorn som påverkar menstruationssmärtan. När allt kommer omkring måste blod inte bara klättra genom livmoderhalsen utan också för att övervinna en viss vinkel. Och det gör tillräckligt ont.

Ett intressant faktum: om du har smärta av den tredje anledningen, bör de efter den första födelsen försvinna, eftersom livmodern är i linje. Ett sådant liv hack.

Gynekologer säger att smärta under menstruationen är normal. Men jag har inga normer! Jag kan inte arbeta och studera normalt. Hur man är?

Var och en har sin egen smärttröskel: någon kan lätt uthärda sex på en tio-punkts skala, och någon är redan galen på de tre bästa. Det är väldigt individuellt. Det viktigaste är att välja rätt metod för hjälp i varje fall.

Till exempel, om livmodern inte avvisas, men de kritiska dagarna är väldigt smärtsamma (dessutom både för mamma, mormor och moster), antar vi med stor sannolikhet att det här är prostaglandiner. Hur hanterar du dem? När menstruationen redan börjat är den värdelös. Det är viktigt att du får ett läkemedel - ett slags icke-steroid antiinflammatoriskt läkemedel. De förekommer i rektal suppositorier och i tabletter, men i suppositorier är det bättre: det är mer effektivt. Gynekologen utser en dag före den förväntade starten av menstruationen - och smärtnivån kommer att bli helt tållig.

Om detta beror på livmoderns avvikelse kan du här använda logik. Livmodern lutade tillbaka? Så det blir lättare att ligga på magen. Och vice versa. Många flickor tar instinktivt rätt position för sig själva, utan att ens tänka. Vissa applicerar också intuitivt något varmt på magen: detta, som vi har sagt, lindrar spasm. Narkosmedel kämpar bra med kramp - samma drotaverine.

När du behöver ta ett bedövningsmedel, bestäm själv. Men kom ihåg: i den moderna världen finns det redan säkra smärtstillande medel som du kan ta och lätt befria dig från plåga. Ibland kan mödrar eller kvinnor i den äldre generationen säga: ”Var tålamod! Jag tål, och du kommer att lida. ” Men heroism är inte nödvändigt: varför?

Det är bäst att gå till gynekologen - han kommer att utveckla ett personligt system för att hantera menstruationssmärta.

Dessutom finns det ibland ”lugna” cykler, när det nästan inte är smärta. Varför?

Det beror på många faktorer. Från stress, till exempel när, utöver början av menstruationscykeln, så många problem har samlats i ditt liv. Mat påverkar igen: från något “fel” i magen kan det vara svullnad. På vissa månader kan ”mattan” från endometrium vara större och svårare, och på några månader - mindre.

Även tid på året kan påverka menstruationens ömhet! Enligt fysikens lagar lindrar värme spasm, så det är inte förvånande om en av oss lider perioder på sommaren mycket mindre smärtsamt än på vintern.

Cykeln är också oregelbunden: den börjar tre dagar tidigare, sedan tre dagar senare... Måste jag oroa mig??

Observera att de första 3-4 månaderna efter den första menstruationens start i allmänhet är det omöjligt att prata om någon regelbundenhet. Bildningen av cykeln pågår, och det är normalt att den är störd. Bara sex månader senare kan du bedöma menstruationens regelbundenhet.

Det finns en villkorad norm för cykelns varaktighet: den är 21–35 dagar. Det är viktigt att du har samma takt varje månad. Det vill säga, perioderna gick, nästa - efter 21 dagar, den tredje - igen efter 21... Då är detta normalt. Så du har en kort cykel. Men det är dåligt när en månad cykeln varar 21 dagar, sedan 28, sedan igen 21 och sedan 34. Detta är ett cykelfel - det är värt att rådfråga med en gynekolog.

Menstruationens varaktighet är från två till fem dagar. Någon kan ha sex - det beror på hur hårt livmodern skjuter in innehållet.

Jag är trött på att "skaka" på grund av menstruationens regelbundenhet. Vid vilken ålder kan hormonella preventivmedel tas??

Det mest obehagliga som kan hända med din kropp när du redan är över 16 år och har ett sexliv är abort. Därför förespråkar alla barnläkare-gynekolog att kompetent preventivmedel är närvarande.

Valet av det första läkemedlet är mycket viktigt, så du måste definitivt göra detta med en specialist och gå igenom flera undersökningar. Bland dem ultraljud i bukhålan, ett biokemiskt blodprov. Kom ihåg: även det mest perfekta läkemedlet kan vara lämpligt för en person, men inte för en annan. Därför är det så viktigt att välja preventivmedel med en läkare..

Du bör inte vara rädd för piller heller: nu finns det många läkemedel med ett lågt hormoninnehåll, såväl som specialdesignade för tonåringar. Stereotyper om att sådan preventivmedel är skadlig är inte längre giltiga. I dag har vi att göra med moderna och högkvalitativa läkemedel..

Ändå, om du inte har ett sexuellt liv, men bara tror att kritiska dagar interfererar, jag vill dricka hormonella preventivmedel kontinuerligt, bör detta aldrig göras. Under 18 år bör det finnas tydliga indikationer för att ta hormonpiller (dessa inkluderar ett antal gynekologiska sjukdomar).

Hur använder man tamponger på ett säkert sätt? Och är det möjligt att sova med dem?

Gynekologer stöder inte kärleken till tamponger. Vi älskar packningar. Fortfarande, vad som ska lämna kroppen, bör inte dröja kvar i det under lång tid. Av samma anledning, var inte fanatisk för menstruationsskålar som har blivit fashionabla..

Blod är en utmärkt miljö för mikroorganismer, de försöker direkt bosätta sig i det. Och om detta händer kan komplikationer vara allvarliga - till och med erosion av livmoderhalsen och endometrios. Därför, om du inte kan använda en vattpinne och ersätta den med en packning, gör det. Det är viktigt.

Packningar har ett icke uppenbart plus: de är vana vid hygien. Du skulle vilja byta packning oftare, men vi ser inte tampongen, så vi glömmer ofta att byta ut den efter de rekommenderade tre till fyra timmarna (varje gång du går på toaletten).

Om du fortfarande har en fråga om en tampong (till exempel måste du gå på träning), välj sedan speciella för tonåringar. De skiljer sig åt i antal droppar (det finns inte många) och deras anordning, och för bekväm administration finns en applikator.

Fråga om sex: de säger att det under menstruationen är osäkert. Å andra sidan finns det för närvarande en liten sannolikhet för att bli gravid... Hur man förhåller sig till detta?

Självklart inte! Du kan inte ha sex under din period.

Glöm inte: blod kommer ut genom livmoderhalsen. Under sexuell kontakt (som med aktiviteter i gymmet) uppstår ett omvänt blodflöde. Och där, genom äggledarna, kan blod komma in i bukhålan och "sätta sig" på äggstockarna, bukhinnan och till och med urinblåsan. Resultatet är endometrios och cyster i äggstockarna, och detta är en vanlig orsak till infertilitet..

Och om jag vill påskynda eller försena menstruationens ankomst, kan jag göra något? Och hur?

Det är bättre att inte göra detta. Men gynekologer kommer med detta problem: särskilt "efterfrågan" stiger under sommaren, när alla har semester och semester.

Processerna i kroppen bör fortsätta naturligt, och det är bättre att inte ingripa i denna fråga. Naturligtvis finns det folkmetoder. Till exempel tinktur av vattenpeppar. Med sin hjälp samlas livmodern mer och menstruationen slutar bara snabbare. I de flesta nödsituationer kan du tillåta användning av detta verktyg. Men allt om skift i cykeln bör undvikas. Och utvärdera alltid hur viktigt detta beslut är för dig och om du är redo att offra din hälsa på grund av två dagar "utan perioder".

Om du märker ett fel i nyhetsteksten väljer du det och trycker på Ctrl + Enter

19 mystiska saker som händer i den kvinnliga kroppen varje månad, och vi vet inte om det

Killar, vi lägger vår själ på Bright Side. Tack för,
att du upptäcker denna skönhet. Tack för inspiration och gåsbockar..
Gå med på Facebook och VK

I en kvinnas kropp produceras hormoner östrogen och progesteron i olika mängder. De är ansvariga för hudutslag, dåligt humör och smärta under menstruationen. På grund av dem växer till och med vår hjärna något varje månad och minskar sedan.

Bright Side har studerat vetenskaplig forskning och är nu redo att dela med dig information om vilken cykeldag kvinnor ska gå på datum och när det är vettigt att be chefen om en ökning.

1: a-5: e dagar: blod kan komma var som helst

 • Cykeln börjar den första dagen i din period. Livmodern för närvarande blir av med ett odödligt ägg, och kroppen producerar en enorm mängd av hormonet prostoglandin, som vi är skyldiga att dra i smärta i magen och nedre delen av ryggen.
 • Vissa kvinnor har näsblödningar, kapillärer i ögonen spricker eller färska sår som strömmar blod. Detta kallas vicarious eller ytterligare menstruation. I allmänhet tros det att det inte finns någon plats på kroppen från vilken menstruationen inte kunde gå. Som regel händer detta eftersom blodtrycket i kroppen stiger över det normala - kapillärerna sväller och brister..
 • Akne försvinner och fet fet hud minskar märkbart. Parallellt visas en inte så trevlig effekt: huden blir extremt känslig.
 • Det finns lite östrogen i blodet i början av cykeln, så många kvinnor känner en brist på energi och blir trötta mer och snabbare än vanligt.
 • Blodproppar kan förekomma i urladdningen (resultatet av koagulation) - det är så kroppen försöker skydda sig mot överdriven blödning.
 • Mot slutet av menstruationen oxiderar det gamla blodet som samlats i livmodern och ändrar färg: en ljusbrun blir mörkbrun från ljusröd.

6-13 dagar: den bästa tiden att chatta med människor

 • Östrogennivån stiger - en kvinna känner av en kraftig kraft och aktivitet.
 • Det blir lättare att kommunicera med andra människor och förbättra orienteringen i rymden. Det antas också att kvinnor omedelbart efter menstruationen är mest empatiska och kan akut känna vilka känslor andra upplever..
 • Ett nytt ägg utvecklas i äggstockarna i dag, och kroppen börjar förbereda sig för en möjlig befruktning.

14-15: e dag: vid denna tid är kvinnan vackrast

 • Ägget har mognat och går mot livmodern i väntan på befruktning. Processen varar inte mer än två dagar, och östrogennivån är just nu på topp.
 • Kvinnan blir särskilt vacker: huden är slät, matt, sammet. Parallellt med detta når libido maximalt.
 • På grund av den höga koncentrationen av östrogen förbättras det så kallade procedurminnet när en person utför en åtgärd baserad på tidigare erfarenheter, men inte inser detta. Som ett resultat utförs många åtgärder på maskinen.
 • Processminnet fungerar i motsatt riktning: allt du gör under ägglossningen skjuts upp till subkortet. Därför anses den här tiden vara en av de bästa för att öva vissa färdigheter, till exempel att köra bil eller lära sig språk.
 • Östrogen påverkar aktivt hippocampus, som är involverad i lagring av minnen. Det är detta hjärnområde som växer i storlek varje månad..

Hormoner agerar också på amygdala i hjärnan, som ansvarar för att behandla känslor, särskilt rädsla. När koncentrationen av östrogen i blodet når sin topp fattar kvinnan de bästa besluten i kritiska situationer.

16-28: e dag: alla processer i kroppen saknar

 • Ägget lämnade follikeln och en gul kropp bildades på sin plats - detta är en tillfällig körtel som utsöndrar progesteron. På grund av detta hormon bromsar alla processer i kroppen. Många kvinnor har svullnad. Kanske beteendet hos små pustlar på grund av att huden blir fetare. Ju närmare den första dagen av cykeln, desto ljusare kommer dessa tecken att visas.
 • Libido minskar, och i all sin härlighet visar premenstruellt syndrom sig. Bröstet blir känsligare..
 • Östrogennivån sjunker gradvis och når ett minimum vid slutet av cykeln. Detta hormon hjälper till att hantera rädsla, så ångesten ökar ofta i för- och menstruationsperioderna. I allmänhet, på grund av det hormonella "spelet", kan det vara svårare att kontrollera känslor innan menstruationen..
 • Om befruktning inte inträffar förstörs corpus luteum och en ny cykel börjar..

Naturligtvis är allt individuellt: någon upplever inte alls en förändring i humör och andra saker, medan andra bokstavligen faller ut ur ett bråk i flera dagar. Och din cykel har unika funktioner?

Mäns hälsa. Tidskrift

Blod, tårar, tillfällig celibacy. Tror du att det är bättre att inte tänka på det? Tja, förgäves. Den ovillkorliga rätten att inte veta något om vad som händer i en kvinna är endast förbehållen en man som bor med en annan man. Och ignoramuses av heteroseksuell orientering riskerar inte bara en partners placering utan också sina egna nerver / sexliv. Naturligtvis kan du fiska utan att oroa dig för vem som fångas på din favoritplats, vad denna "vem" pirker på och vilken tid på dagen du ska kasta en krok. Men klag inte senare att din kukan har förblivit torr. Allt, på detta är vi bundna till metaforer och går vidare till teorin.

Faktum är den första av dem som du behöver veta: inte allt i din kommunikation beror på dig - mycket beror på de mörka naturkrafterna, som i allmänhet kallas progesteron och östrogen (vi kommer att förklara senare). Det är nästan omöjligt att kontrollera dem, men till en början, var bara rädd och kom ihåg dessa namn. Det andra faktumet: den grundläggande skillnaden mellan män och kvinnor är, oavsett hur vanligt, i antalet bakterieceller. Du ger ut cirka 300 miljoner spermier varje dag. Den kvinnliga kroppen under hela månaden bildar ett enda ägg. Det är inte förvånande att ett antal fysiologiska processer syftar till att säkerställa de mest gynnsamma förhållandena för denna exklusiva juvel (och för ett potentiellt embryo!). Och så långt detta motsvarar en modern kvinnas och hennes partner intressen, från det evolutionsperspektivet, det tionde fallet.

Kort sagt, menstruationscykeln ser ut så här. Under hela den första halvan av månaden mognar ägget. Samtidigt bygger livmodern upp ett nytt epitel (slemhinnor) så att embryot kan bosätta sig i det. I mitten av cykeln inträffar ägglossning - ägget går in i stridspositionen. Hela nästa vecka stannar kroppen i målvaktens position: han måste fånga och fixa graviditeten på ett tillförlitligt sätt. Slutligen, under den sista veckan av cykeln, blir det tydligt att det den här gången inte kommer att finnas något barn, och kroppen är besviken över att förbereda sig för att skicka onödiga rekvisita till skrotet (det här handlar om samma epitel). Dagen då fragmenten av dessa dekorationer föds, och det är den första dagen från vilken början av nästa cykel räknas. Missa inte detta ögonblick (hur du gör det är redan din oro)! När allt kommer omkring är det med honom som vår specialrapport från din kvinnas inre värld börjar.

Dag 1-7

Vad händer med henne

Musklerna i livmodern samverkar för att effektivt exfoliera epitelet. Tre fjärdedelar av kvinnor upplever vid denna tid smärta i nedre del av buken och är helt varken benägna att röra sig, inte arbeta eller njuta av livet. Många tvingas ta smärtmedicin. Lyckligtvis försvinner smärtan vanligtvis på en dag eller två, stämningen förbättras parallellt (jämfört med den senaste veckan i cykeln, se nedan), och den tredje eller fjärde dagen är kvinnan glad och glad.

Vad gör du

Var sympatisk, vänta tills den går. Om smärtan allvarligt stör livet eller varar mer än tre dagar är det värt att övertyga din älskade att rådfråga en gynekolog. Det är troligt att läkaren kommer att erbjuda preventivpiller: de minskar hormonstormar och därmed intensiteten i menstruationen och svårighetsgraden av smärta. Har du hört att läkare inte rekommenderar att ha sex under menstruationen? I själva verket är det enda evidensbaserade påståendet den ökade sannolikheten för överföring av infektioner. Om du, som passar ett idealt par, i början av ett förhållande besökte en venereolog tillsammans, kan du ha sex (om du vill spela det säkert, använd kondom). För många kvinnor är det under menstruationen lättare att uppnå en vaginal orgasm än vanligt - orsaken är den ökade blodtillförseln till bäckenet. Men orgasm är inte bara nöje, utan också ett bra botemedel mot smärta!

Många säger att kvinnor, som underminerat, börjar göra tvättstädning denna vecka. ”Faktum är att bara damer med en oroande karaktär visar en ökad önskan att organisera ett utrymme runt sig själva. Och även om hon inte slutar röra sig på vanliga dagar, så kommer det under menstruationen att bli en mani, ”psykiatriken Brig Sudarsanan från Rockland Hospital (New Delhi, Indien) avlägsnar myten. Erbjud henne en vårstädning i lägenheten, i alla fall kommer du att ha ett plus: antingen blir det renare, eller så visar det sig att din partner har en stabil psyk som du inte kan vakna med något damm.

Och om hon är på piller?

Orala preventivmedel innehåller kemiska analoger av progesteron och östrogen och bedrar därmed det endokrina systemet. Det verkar för kroppen att allt som behövs redan finns där, och det stimulerar inte produktionen av sina egna hormoner. På grund av detta är de flesta cykliska förändringar hos en kvinna som tar piller mycket mindre uttalade. En studie som till exempel jämför antalet tips för strippare i olika faser av cykeln visade: en dansare tjänar 100 dollar mindre från tabletter under ägglossning än utan.

Men ingen har ännu upphävt lagen om menighet - bra saker på grund av preventivmedel verkligen blir mindre uttalade, men vår älskade PMS, tvärtom, blir bara värre för vissa fattiga människor (trots allt, minskningen av progesteronnivåerna i slutet av cykeln inträffar mer skarpt). Men tabletter förhindrar tillväxten av epitel i livmodern, vilket innebär att menstruationen slutar snabbare. Prova här, välj vilket alternativ som är bättre.

Dag 8-14

Vad händer med henne

Allt perfekt. Nivån av kvinnliga könshormoner - östrogen - växer, och varje dag känns din flicka mer attraktiv och full av styrka. Under denna period förbättras hennes verbala förmågor, så att hon lätt formulerar sina tankar och till och med kan lyssna på dig noggrant. Å andra sidan sjunker nivån för rumsligt tänkande (även om det verkar mycket lägre?). Det är värdelöst att bli arg när hon dumt vänder kartan i ett försök att förstå om det var nödvändigt att svänga höger för sju växlar sedan.

Men hon blir mer och mer sexuell varje dag (både externt och beteende). Saken är att ungefär den 14: e dagen av cykeln inträffar ägglossning - tillgång till det operativa utrymmet för ett moget ägg, ivrigt att träffa sin älskade spermier. Dagarna närmast ägglossningen (före och efter denna händelse, som du kanske inte ens märker) är toppen av en kvinnas fertilitet. Det vill säga, det är just nu som hon är redo och vill ta kontakt med hanen och bära från honom.

Ägglossningseffekten visades tydligast av Shnobel-prisvinnaren Jeffrey Miller: han bevisade att professionella strippare som dansar på kundens varv får dubbelt så många tips vid toppen av cykeln än under menstruationen. Dessutom fann han att förändringar i spetsnivån under månaden exakt sammanfaller med schemat för östrogenfluktuationer under menstruationscykeln.

Vad gör du

I princip allt du vill: hon är skadlig och skarp på tungan, men tolerant. Studier som analyserar förändringen i sexuella preferenser under cykeln visar att en kvinna i mitten av månaden gillar grov macho. Var inte blyg i dagsljuset för att kasta henne på ryggen och dra henne i en våningssäng - troligtvis är hon nöjd, även om hon vanligtvis föredrar en mer artig behandling. Och naturligtvis, använd kondomer (eller omvänt kasta dem bort - beror på uppgiften).

Dag 15-21

Vad händer med henne

Kroppen lyssnar med intresse för sig själv: har befruktning inträffat? Under denna period stiger nivån av progesteron - detta hormon kan behövas för att upprätthålla graviditet. Och samtidigt har progesteron en anti-ångesteffekt. Kvinnan är lugn, avslappnad, bakar pajer och hand vid kattungarnas syn. Nivån av östrogen i hennes kropp för närvarande sjunker. Därför förvärras verbala förmågor och rumsligt tänkande blir tvärtom bättre än före ägglossningen.

Vad gör du

Njut av de tysta filistinska glädjen. Ligger med henne i en omfamning i soffan och tittar på en film. Be att laga något komplicerat. Du kan ge henne en råtta. Försök få maximal glädje av att leva tillsammans den här veckan och ha tålamod - nästa vecka kommer du att behöva det!

Dag 22–28

Vad händer med henne

Inget bra! Under hela förra veckan hade hennes kropp mycket, mycket progesteron. Produkterna från dess bearbetning, som svenska forskare bevisade 2011, har en kraftfull anti-ångesteffekt på hjärnan - de binder till samma receptorer som bensodiazepin lugnande medel (hört talas om Valium?). Och nu, före menstruationen, sjunker nivån av progesteron, och kvinnan känner bokstavligen som om hon plötsligt hade tagits bort från lugnande droger. På grund av detta är hon väldigt, mycket, väldigt (en av författarna till texten är en tjej. Förlåt henne för det extra drama, okej? - MH) hon är rädd och orolig, även om hon förstår vad det är. Tyvärr är premenstruellt syndrom inte uppfinningen av hysteriska unga damer, utan en erkänd sjukdom. Det slår bokstavligen ner 2-10% av kvinnorna (andelen beror på ålder), och ytterligare 80% av de drabbade har några av dess symtom. Vanligtvis är de mest allvarliga problemen just kopplade till humörsvängningar, och toppen av känslor kan uppstå hos olika kvinnor vid olika tidpunkter: för någon - en vecka före menstruationen, för någon - den sista dagen framför dem.

Vad gör du

Ta ett djupt andetag. Räkna till tio. Öppna din mun. Säg: ”älskling, jag älskar dig. I hög grad. Du är min enda. Jag kommer aldrig lämna dig. Här tog jag med dig ett armband och korv. ” Upprepa tills resultatet är ordentligt fixerat. Håller med alla bestridelser och be om förlåtelse. Avvika försiktigt från hushållsredskap som hon kastar. Sprid jod på ditt repade ansikte. Försök att distrahera sex. Ha tålamod. Om du kan överleva detta, kommer hon att skämmas senast på en vecka och hon kommer att trösta dig, suga upp och gå med på allt, inklusive att köpa en ny motorcykel. Vänta.

Se upp för "säkra dagar"!

Kanske studerade du sannolikhetsteori vid institutet? Jag studerade dock inte, och sannolikheten för att bli gravid i mitten av cykeln är i alla fall högre än i början eller i slutet.

Enligt det amerikanska hälsoministeriet kan sex på dagen för ägglossning göra dig till en lycklig far med en sannolikhet på 33%, och om du räknar bara för fyra dagar sedan sjunker denna siffra redan till 10%, och så vidare. Det är just meningen med religiösa regler (till exempel i judendomen) som förbjuder sex under menstruation och flera dagar efter - det finns inget att göra meningslösa dumma saker, du behöver få barn. Ändå föddes många av oss just på grund av våra förälders tro på säkra dagar..

Perl-indexet, som utvärderar effektiviteten hos preventivmetoden, för kalendermetoden är 20–40. Detta innebär att minst 20 av 100 kvinnor som skyddas av räkningsdagar kommer att uppleva en oplanerad graviditet under det kommande året..

Skäl: för det första för många kvinnor skiljer varaktigheten på en eller annan fas av cykeln från genomsnittet och du kan lätt missa; för det andra, din stolta spermier överlever i en kvinnas kropp i upp till 5 dagar - en gång inom en säker dag kan han väl vänta på att ägget kommer ut. Var försiktig.

15 viktiga fakta om menstruation

Vad som är normalt under menstruationen och med vad - gå till läkaren: Zozhnik översatte för dig en text om fakta som är viktiga för minst hälften av vår publik.

1. Vad är månadsvis

Här är en enkel förklaring på fingrarna. Menstruationscykeln är en naturlig mekanism som är konfigurerad för att ge kroppen möjlighet att bli gravid. I mitten av din menstruationscykel lämnar ägget äggstocken och kommer in i äggledarna, där det kan hypotetiskt möta det modiga spermierna, varav ett kan befrukta ägget. Om ägget befruktas måste det komma igenom äggledarna och fästa vid ytan på livmodern och där kommer embryot att utvecklas.

Samtidigt förbereder kroppen sig på en sådan möjlighet och släpper ut en ökad mängd av hormonet progesteron, som förtjockar och mättar livmoderslimhinnan om det befruktade ägget måste fästas vid livmoderväggen..

I fallet när befruktningen inte inträffar sjunker nivån av progesteron och kroppen blir av med de nu inte längre nödvändiga lagren av livmoderslimhinna - menstruation inträffar.

2. Om du tar hormonella preventivmedel är din period falsk

Om du tar hormoner för födelsekontroll ger de en signal till din kropp att sluta producera progesteron intensivt. Utan detta ytterligare progesteron skapar din kropp inte en sådan riklig förtjockning av livmoderslimhinnan, menstruationen är lättare och inte så riklig och ägglossning förekommer inte i de flesta fall alls - Dr. Mary Jane Minkin, professor i gynekologi och reproduktionsvetenskap vid Yale University, delar information - I detta fall kan det inte heller finnas några menstruationsperioder i sig - och detta är normalt.

Dessutom, för flickor med mycket smärtsamma perioder eller PMS, kan denna preventivmetod vara en väg ut.

3. Toxiskt chocksyndrom är mycket sällsynt, så läkarna får i princip sova med en vattpinne inuti

Men experter rekommenderar fortfarande inte att göra detta. Toxiskt chocksyndrom är mycket sällsynt, men ändå mycket farligt. Det är förknippat med en potentiell bakteriell infektion och dess förekomst är associerad med användningen av superabsorberande tamponger från tidigare generationer..

Vid den maximala spridningen av detta syndrom på 1980-talet fanns det 6-12 fall per 100 000 kvinnor i reproduktiv ålder. År 1986 föll denna siffra till 1 av 100 tusen kvinnor. Dessutom har tamponger förbättrats markant under de senaste 30 åren..

Men hypotetiskt kan syndromet uppstå, så om du har hög feber, illamående och peeling i huden - kontakta en läkare - Dr. Minkin rekommenderar, dock tillägger hon - lämna vattpinnen över natten - säkert, försök bara använda mindre absorberande vattpinnar.

4. Mörkt eller brunt blod under menstruationen betyder inte att du dör

Var inte rädd. Snarare bör du vara rädd för den ljusa skarlakansröda färgen på blod, vilket kan indikera blödning, och mörkt eller brunt blod indikerar att det bara kan bli lite försenat i slidan, kommenterar Dr. Lauren Streicher, professor i gynekologi vid Northwestern University Medical School, USA.

5. Om din period inte kommer alls betyder det inte alltid att du är gravid

Även om det oftast är naturligtvis ett tecken på graviditet, men menstruationen kan ändå försvinna av flera skäl: till exempel en kraftig förändring i vikt, för låg procentandel kroppsfett, extrema dieter (vi påminner dig, kvinnor: varför du inte skulle svälta för viktminskning) eller en hel serie olika sjukdomar, så om du är orolig, gå till läkaren.

6. Om du vill lindra smärta under menstruationen, ta smärtstillande medel FÖR menstruationssmärta kommer

”Smärta under menstruationen orsakas av prostaglandiner, som frigörs under menstruationen, men att ta mediciner som ibuprofen, till exempel, kan blockera utsöndringen av de flesta prostaglandiner. Människans misstag är att de tror att du behöver ta så lite medicin som möjligt och utstå smärta, du behöver inte vara en hjälte. Om smärtan är allvarlig börjar du ta p-piller dagen före den förväntade dagen för din period ”- Dr. Lauren Streicher.

7. PMS - detta är inte ett skämt, det är allvarligt

Om du inte är på humör under din period har du akne, migrän, diarré, kronisk trötthet, ångest, alla dessa kan vara orsakerna till hormonella förändringar under din period, säger Dr. Minkin. Naturligtvis, om detta händer vid en annan tid vid en annan tidpunkt i cykeln, kan du naturligtvis gå till läkaren.

8. Menstruation betyder inte att du har ägglossning

Med andra ord, att ha en period garanterar inte att flickan är bördig eller att hon har ägglossat den här månaden. Därför, om det finns svårigheter för att bli gravid, är det bättre att konsultera en läkare och kontrollera om ägglossning inträffar.

9. Vad betyder en regelbunden och oregelbunden cykel?

Det antas att den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar, medan 23 till 30 dagar också är normen, om cykelns varaktighet inte förändras. Men om cykellängden hoppar från månad till månad - sedan 25, sedan 30 dagar - anses en sådan cykel vara oregelbunden, trots att var och en individuellt passar in i normen. Det kan också vara ett tecken på att ägglossning inte sker, säger Dr Lauren Streicher..

Om perioden konstant är oregelbunden kan detta leda till problem med befruktningen i framtiden och tillfälle att träffa en läkare.

10. Blodutflöde mellan menstruationen - inte ett problem

Vissa kvinnor har en liten blodutflöde i mitten av cykeln, under ägglossningen, kan detta också hända, till exempel när början eller förändringen av hormonellt preventivmedel uppstår. Om detta händer sällan finns det ingen anledning till oro, men om det alltid finns blodfläckar, se en läkare.

11. Menopaus kan uppstå tidigt, till exempel i slutet av den tredje tio

I genomsnitt kommer åldersrelaterade förändringar med menstruation och början av klimakteriet uppgå till 51, men "pre-menopausala" förändringar i menstruationen kan inträffa mycket tidigare: du kan märka dem före början av det fjärde decenniet.

12. Blodutflöde kan vara även om du är gravid

"Detta är inte menstruation, utan blodutflödet som en tredjedel av kvinnorna märker under de första månaderna av graviditeten," delar Dr. Minkin. I vissa fall är ansvarsfriheten särskilt rik och kan förvirra människor..

Men var försiktig: i det här fallet är det lätt att "förbise" hotet om graviditet, som ofta visar sig i det faktum att det plötsligt börjar "blöda" i de tidiga stadierna - detta är mycket allvarligt och kan leda till oåterkalleliga konsekvenser. Det bästa sättet är att se en läkare omedelbart.

13. Under menstruationen kan könsorgan vara särskilt känsliga.

Vetenskapliga studier visar att smärtreceptorer förändras något under menstruationen, så det är normalt att känna sig mer känslig där. Om detta händer dig, rekommenderar inte läkare att boka tid för hårborttagning i bikinizonen före menstruationen.

14. Koaguleringar i menstruationsflödet är normalt

"Det betyder bara att du har starkt ansvarsfrihet under din period, men det är inte ett tecken på några problem," säger Dr. Lauren Streicher.

15. Men om du måste byta vattpinne och pad mer än en gång varannan timme - kan detta vara ett problem.

Men om blödningen är överdrivande är detta en anledning till oro. Orsakerna till det kan vara hormonsvikt, infektion eller polypper, säger Dr. Minkin. Därför, om du ständigt och mycket rikligt flödar - gå till din gynekolog.

Varför går flickor, kvinnor menstruation

Med tillkomsten av den första menstruationen får flickan förmågan att bli gravid, bära fostret och föda. Denna process kännetecknas av avslag på endometri under påverkan av det kvinnliga könshormonet. Menstruation är en del av menstruationscykeln, de visas när cykeln börjar. Varje kvinna tolererar sin period på sitt eget sätt, så det är viktigt att förstå de olika aspekterna som hjälper dig att bättre förstå din kropp..

Tack vare menstruationen rengör den kvinnliga kroppen en gång i månaden, eftersom skadliga ämnen lämnar kroppen tillsammans med blod och slem. Menstruation förklaras av egenskaperna hos det reproduktiva systemet..

Från födelsen lagrar flickan ägg i äggstockarna, ett av de viktigaste organen i reproduktionssystemet. När puberteten börjar börjar ägget, som är klart för befruktning, att lämna äggstocken och på väg till livmodern genom äggledaren. På sådana dagar finns det stor sannolikhet för att bli gravid, denna period kallas ägglossning.

Om spermierna inte trängde in i ägget eller sexuell kontakt helt enkelt inte inträffade, då under påverkan av en förändrad hormonell bakgrund, minskar blodtillförseln till organen i det reproduktiva systemet, och det övre lagret av livmoderslimhinnan avvisas gradvis. Det kommer ut med blod och slem som har samlats i livmodern på grund av att det övre lagret rullas. Så den första dagen av menstruationen kommer.

Parallellt med frisläppandet av överskottsmassor från en kvinnas kropp börjar epitelet återhämta sig. Detta händer helt och hållet på 5-7: e dagen av menstruationen. Det övre skiktet av livmoderslimhinnan tjocknar igen, för att förbereda ett befruktat ägg. Om detta inte händer, avvisas epitelet igen, och detta händer cykliskt tills graviditeten inträffar.

De första menstruationsperioderna för flickor går från 11 till 14 år gamla, men det finns undantag när de förekommer både vid 8 års ålder och vid 18 år. Om menstruationen inträffar för förr eller senare, bör du rådfråga en gynekolog om detta, eftersom det är möjligt hormonella störningar och andra sjukdomar.

Menstruation består av vaginal sekret, partiklar i livmoderslimhinnan (endometrium) och blod. Deras färg varierar från ljusröd till nästan brun. Oftast, om det inte finns några patologier i kroppen, är menstruationen under de första två dagarna skarlagd, en mer flytande konsistens och en karakteristisk lukt. Sedan börjar de mörkna och förtjockas snabbare, det beror på att naturligt material börjar sönderdelas snabbare.

I genomsnitt slutar menstruationen på 3-7 dagar. En längre period är en avvikelse från normen. Detta finns ibland hos unga flickor, eftersom menstruationscykeln inte är fullt etablerad.

När det gäller överflödet av utsöndringar bör deras volym i genomsnitt ligga i intervallet 250 ml (20-50 ml per dag). Hos flickor är blodförlusten mycket större än hos vuxna kvinnor. En möjlig förklaring till detta kan vara att den unga organismen ännu inte har reproducerat avkommor. Därför genomgår mängden utsläpp under hela livet.

Hur ser menstruationsflödesproppar ut?

Om under menstruation, överflöd, konsistens, utflödesvaraktighet har förändrats dramatiskt, det finns många blodproppar och så vidare, bör du kontakta en gynekolog, eftersom patologi kan upptäckas i kroppen.

Under menstruationscykeln inträffar ett antal förändringar i den kvinnliga kroppen, som var och en kan särskiljas i en separat fas. Alla stadier kännetecknas av tillståndet i äggstockarna och de förändringar som sker i dem..

Ett ungefärligt schema för menstruationscykeln

FasBeskrivning
MenstruationsfasDet börjar med den första menstruationsdagen. Under denna period avvisas epitelet, slem och blod lämnar kroppen. Dessutom finns det en rening från skadliga ämnen
Follikulär fasUnder denna period är östrogen det dominerande hormonet. Han är ansvarig för den snabba återställningen av endometriet och äggets mognad. Tack vare detta förbereder livmodern sig för antagandet av ett befruktat ägg. Denna fas kännetecknas av mognad av folliklar i groddceller, bland vilka en dominerande, redo att ta spermier väljs. Dagen före ägglossningen, vid toppen av follikelfasen, aktiveras luteiniserande hormon, vilket gör att ett moget ägg bryter ut från follikeln. Så ägglossningen kommer
ÄgglossningÄgget som har rymt från follikeln rör sig genom äggledarna och närmar sig spermierna för att befruktas. Under denna period blir endometrialskiktet tjockare. Den tid som ett ägg ägnar sig från äggstocken till livmoderkaviteten är 4 dagar. För att bli gravid måste hon befruktas inom två dagar från början av ägglossningen. Hos varje kvinna inträffar ägglossningsfasen i genomsnitt 11-16 dagar före början av nästa menstruationsperiod, beroende på egenskaperna för hennes menstruationscykel
Luteal fasEfter ägglossningen börjar flickan att aktivt förbereda sig för att bära fostret. Bristande folliklar förvandlas till corpus luteum, som börjar producera progesteron - graviditetens hormon. Under dess inflytande växer den övre delen av livmoderslimhinnan ännu mer och förbereder sig för att transportera, fästa och stödja fostret. Om graviditet inte inträffar, dör corpus luteum efter cirka 2 veckor, produktionen av progesteron slutar, endometriet slutar växa. Allt detta börjar lämna kroppen, som kallas menstruationsfasen.

Varje kropp på sitt sätt reagerar på menstruationens början, men det finns ett antal symtom genom vilka varje flicka regelbundet passerar. Under PMS står en kvinna inför sådana tecken som varnar om den förestående början av menstruation:

 • överkänslighet, irritabilitet;
 • diarré, tyngd i buken;
 • smärta i nedre buken och nedre delen av ryggen;
 • allmän svaghet, feber;
 • illamående;
 • huvudvärk, yrsel;
 • kramper
 • bröstsvullnad;
 • panikattacker, aggression;
 • regelbunden urination.

Dysmenorré är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av en försämring av det totala välbefinnandet under menstruationen, särskilt manifestationen av svår smärta. Det manifesterar sig både före och under menstruationen.

Sådana svåra smärtor börjar dyka upp 1,5 år efter den första menstruationen. De är krampaktig eller krampande i naturen. Oftast förekommer dysmenorré hos kvinnor som ännu inte har fött barn, och efter förlossningen försvinner sjukdomen.

För att minska smärtnivån kan du applicera en värmedyna några dagar före menstruationens början, under menstruationen - använd kramplösande medel, till exempel No-Shpa. Det rekommenderas att du konsulterar en gynekolog för att ta reda på orsaken till svår smärta och lösa problemet..

Under menstruationen behöver kvinnor en god vila. Att gå i lugn takt och frisk luft rekommenderas. Flickan behöver en balanserad diet som hjälper till att återställa kroppen efter blodförlust.

Det är viktigt att komma ihåg att blödningen måste övervakas kontinuerligt, eftersom det är en viktig indikator på kvinnornas hälsa. Detta är en normal fysiologisk process som visar förmågan att fostra barn. Mot 50 års ålder avtar det och klimakteriet går in - utrotning av reproduktionssystemet för att reproducera avkommor.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma

Frånvaron av menstruation under en oönskad graviditet är alltid en stressfaktor för alla kvinnor, vilket leder till att många av dem börjar tänka på att ringa menstruation med en försening hemma....

Vad är den normala storleken på äggstockarna hos kvinnor med klimakteriet, finns folliklar?

Starten av klimakteriet beror på en minskning av intensiteten hos äggstockarna. De minskar produktionen av könshormoner, vilket leder till förändringar i funktionen hos andra system, uppkomsten av ett komplex av symptom som är karakteristiska för klimakteriet....

Spotting efter att ha spelat sport

Fysisk aktivitet är inte bara användbar för figuren utan också generellt nödvändig för människokroppen. Det är tack vare rörelsen att musklerna kan bibehålla sin ton och ordentligt stödja benen....