7 livsmedel som kvinnor inte ska äta under menstruationen

Harmonier


Under menstruationen upplever många kvinnor malaise. Ibland är smärtan så allvarlig att du måste ta smärtstillande medel. Som ett resultat av en försämring av kroppens allmänna tillstånd ökar irritabiliteten, intresset för livet försvinner till viss del, sömnen störs. Ibland, med brist på magnesium i kroppen, börjar anfall av vissa delar av kroppen.
Men det mest kränkande är att inte bara flickan lider mentalt och fysiskt under denna period - andra lider också av hennes dåliga karaktär.

Varför näring under menstruationen är viktig

Näring, tillsammans med sömn och sport, kan spela en viktig roll i din menstruationscykel. Och om du gör allt rätt, kommer det att hjälpa dig att lindra symtomen på premenstruellt syndrom..

Å ena sidan betyder detta att man äter mat som är rika på järn, till exempel mörkgröna bladgrönsaker; vitamin B, som ägg, fullkorn, fjäderfä, mandel; och C-vitamin som citrusfrukter, paprika, jordgubbar. Å andra sidan innebär detta att man ger upp vissa livsmedel som kan orsaka kramper eller förvärra uppblåsthet, humörsvängningar och irritabilitet. Det vill säga alla charm som menstruationscykeln har tilldelat dig. Vad som inte ska ätas under menstruationen?

Hur du minskar din aptit

Under kritiska dagar är tillståndet när det är omöjligt att motstå önskan att äta mycket av allt och helst det mest skadliga, de flesta kvinnor. Denna känsla uppstår vanligtvis på grund av obalans i den hormonella bakgrunden. För att hjälpa till att minska aptiten, föreskriver läkare hormonläkemedel till sina patienter i sådana fall..

Men du kan undvika att ta piller om du äter strikt enligt behandlingen, i små portioner, men ofta. Det är fortfarande nödvändigt att öka fysisk aktivitet, vilket hjälper till att lindra nervsystemet och återställa dess kontrollerande roll vid bildandet av hormonella nivåer.

Menstruation gillar inte raffinerade livsmedel

För att förhindra eller lindra symtom på premenstruellt syndrom (PMS), ät komplexa kolhydrater som finns i färsk frukt, grönsaker och fullkorn. Tyvärr tillverkas raffinerade livsmedel ofta av enkla kolhydrater, som vår kropp bränner snabbt. Så snart den första energinivån försvinner har vi en känsla av hunger och trötthet. Inte den bästa gåvan för menstruation!

Många bearbetade livsmedel och raffinerade livsmedel innehåller också dold socker, vilket förvärrar problemet med förlust av styrka och humörsvängningar under menstruationen. Dessutom innehåller de salt, kemikalier och konstgjorda smaker för att förbättra matens utseende och smak.

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • vitt bröd
 • Pasta
 • Förpackade livsmedel, som potatischips, nachos, saltade kringlor eller andra typer av snacks
 • Omedelbar ris
 • Spannmål med låg fiber
 • Kakor, mjölkonfektyr och kakor tillverkade i stora mängder (inom massproduktionens gränser)

Köp fullkorn och minimalt bearbetade livsmedel. Försök att äta ekologisk mat när det är möjligt. Detta underlättar din period mycket.!

Mejeri

Menstruationskramper orsakar arakidonsyra. Det finns i stora mängder i mjölk, grädde eller gräddfil. Av denna anledning bör du undvika livsmedel med hög kalori. Helmjölk orsakar ökad gasbildning, tarmkramper, förstoppning eller diarré.

Ta med lågkalori- eller fetthalt keso, kefir, yoghurt på menyn. Dessa livsmedel innehåller probiotika som förbättrar matsmältningen..

Menstruationen är inte nöjd med fet och stekt mat

Dina menstruella kramper och symtom kan bero på närvaron av akut inflammation i kroppen. Det kan mätas genom att kontrollera nivån av C-reaktivt protein (CRP) i levern. En studie fann att hos mogna kvinnor med högre CRP var risken för PMS-symtom såsom smärtsam kramp i buken, smärta i ryggen, bröstsmärta, uppblåsthet, aptit och övervikt 26-41 högre %.

Även om menstruationsstudien var begränsad till en viss åldersgrupp, och ytterligare studier behövs på ett större åldersprov, kan inflammation i alla fall ha negativa konsekvenser för kvinnors hälsa. Överdriven konsumtion av feta livsmedel, särskilt mättade fetter och transfetter, kan utlösa inflammation i kroppen..

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • Friterad mat som lökringar i smet, pommes frites, munkar
 • Industriella bageriprodukter
 • Snabbmat
 • Fett rött kött
 • Ost och feta mejeriprodukter
 • Livsmedel som innehåller hydrerad vegetabilisk olja eller hård margarin

Använd hälsosamma fetter, som extra jungfruolivolja för matlagning. Och välj mejeriprodukter med låg fetthalt eller helt fettfria alternativ.

Hur påverkar näring kroppen och vårt välbefinnande

Under menstruationen kan följande obehagliga upplevelser förekomma: svaghet, uppblåsthet, problem med matsmältningsfunktionen, huvudvärk från menstruation, kramper. Manifestationen av dessa symtom är sammankopplade inte bara med en förändring i den hormonella bakgrunden, utan också med reaktionen på de livsmedel som används. Därför rekommenderar läkare en kost under menstruationen.

Ett överskott av fet, tung, rökt mat bidrar till uppblåsthet före menstruationen, det vill säga symptom som förekommer förstärks. Godis, som i stora mängder kommer in i kvinnans kropp, har en liknande effekt. Under påverkan av socker i tarmen aktiveras jäsningsprocessen, och de gaser som verkar börjar brista i buken, vilket orsakar en ökning av menstruationssmärta.

Vissa produkter kan också orsaka ökad smärta, riklig urladdning. Påverkan kan inte bara förknippas direkt med menstruation, utan också med en kvinnas känslomässiga humör, eftersom en del mat förstärker irritabilitet, irritabilitet.

För att undvika detta måste du veta hur man äter under menstruationen. För att förbättra ditt eget välbefinnande genom att minska obehag hjälper en diet med menstruationen.

baljväxter

Bönor, ärtor, linser och andra baljväxter innehåller mycket fiber som absorberar vatten.

Tack vare fiber kommer din pall att innehålla mer fukt. Detta i sin tur kommer att befria kroppen från sitt överskott, normalisera matsmältningen och minska risken för både förstoppning och diarré.

Baljväxter är också en utmärkt källa till vitaminer av B. De senare förhindrar kramper och trötthet under menstruationen. Om du är orolig för att gasproduktionen ökar på grund av ärtor och bönor, ät baljväxter i små portioner och ökar gradvis deras volym.

Grönsaker och gröna

Grönsaker är rika på kalcium, kalium och magnesium - användbara element som förhindrar och lindrar kramper och kolik.

Dessutom har de en lugnande effekt på nervsystemet och minskar irritabiliteten..

Gröna grönsaker och gröna själva innehåller vitamin K, vilket ökar blodkoagulationen. Detta vitamin hjälper till att förhindra överdriven blödning..

Hormonliknande ämnen som är involverade i muskelkontraktion och samtidigt orsakar smärta under menstruationen kallas prostaglandiner. Smärtan de orsakar kan mildras genom att konsumera omega-3-fettsyror. Dessa syror finns i lax, nötter och linfrön..

En studie som publicerades 1995 i European Journal of Clinical Nutrition fann att kvinnor som äter mer mat med omega-3-fettsyror är mindre benägna att få menstruationskramper..

Salt mat är inte för menstruation

Om du upplever svullnad och uppblåsthet varje månad kan vägra salta livsmedel hjälpa. Överdriven mängder salt i kroppen kan förskjuta vattenbalansen, orsaka svullnad, ökat blodtryck, och detta är en skrämmande uppblåsthet. Din menstruationscykel kommer säkert att kränkas av dig!

För menstruation bör följande livsmedel undvikas:

 • Saltade och förpackade snacks, som saltade nötter
 • Pickles eller pickles och njuta (grönsaksås)
 • Färdiga såser som sojasås, Worcestersås och till och med dressing som majonnäs
 • Rökt, konserverat och saltat kött
 • ostar
 • Konserver (inklusive konserverade grönsaker och soppor)

I stället nöja dig med hälsosam, färsk mat. Använd limeskall eller mjuka kryddor, äppelcidervinäger och olivolja som förband eller såser för att förbättra smaken.

rön

För att gå ner i vikt måste du spendera mer energi än du förbrukar. Eftersom referenspunkten i detta fall är basmetabolismen, är det användbart att komma ihåg att detta inte är ett statiskt, utan snarare ett instabilt värde, vilket bland annat beror på cykeltiden. Därför:

 • Begränsa inte kraftigt kaloriintaget under den premenstruella perioden. Snarare tvärtom måste man ta hänsyn till kroppens naturliga behov för lite mer energi. Under denna period upplever kvinnor en ökad känsla av hunger, vilket komplicerar att en begränsad diet följs och kan leda till "nedbrytningar" och ett deprimerat tillstånd.
  Det är bättre att minska kaloriintaget omedelbart efter menstruationens början och öka det något under PMS.
 • Om du är beroende av godis kan du försöka tillgodose dessa behov med något användbart, till exempel frukt, söta grönsaker eller en skiva med 70% mörk choklad. Så du bokstavligen kombinerar affärer med nöje. Många studier har visat att mörk choklad är en kvalitetskälla för antioxidanter och phytonutrients, och minskar också risken för sjukdomar i hjärt-kärlsystemet..
  Det är värt att komma ihåg att ökningen i den grundläggande energiförbrukningen inte är så stor, så ta inte aktivt efter sugen efter godis under den premenstruella perioden.
 • Ett annat symptom på PMS är en känsla av uppblåsthet, vilket är en följd av vattenhållning och kan flytta balanspilen till höger. I detta fall är det lämpligt att äta mindre salta livsmedel under denna period av cykeln, som salt kan leda till vattenretention i kroppen. Prova att dricka örtte och dricka mer (ja, mer) rent vatten. Trots den uppenbara motsägelsen är ett av orsakerna till vattenretention dehydrering. Kroppen startar processer för att hålla kvar vatten i vävnaderna under sin brist, så 6-8 glas rent vatten per dag hjälper till att lindra dessa symtom..
 • Under denna period kan träningens effektivitet minska oavsett dina ansträngningar. Kännedom om menstruationscykelens effekter på faktorer som bestämmer träningens effektivitet och kroppstillstånd hjälper emellertid till att minimera negativa konsekvenser..

Söta livsmedel är dåliga för menstruation

Förändringar i humör och till och med ångest är vanliga symtom på PMS. Att släcka din sug efter sockerhaltiga livsmedel kan göra att du känner dig ännu mer orolig och till och med stressad. Och även om sockerhaltiga livsmedel kan ge en snabb boost av energi, men så snart din kropp förbränner den kommer blodsockernivån att sjunka kraftigt.

På detta sätt kommer du att känna dig ännu värre än tidigare. Utöver den negativa inverkan på ditt humör, kan användningen av sådana produkter väcka en vätskeretention i kroppen.

Du bör avstå från att konsumera följande livsmedel under din period:

 • Sötsaker
 • Söt läsk och drycker
 • Sötsaker
 • kakor
 • Småkakor
 • Eventuella livsmedel som innehåller raffinerat socker

Istället för raffinerat socker, använd honung som sötningsmedel. Eller ät färsk frukt för att släcka din sug efter socker.

Stoppa på nötter

Under menstruationen vill du alltid äta mer. Det är bara inte alltid prioriteringen för rätt och hälsosam mat. Ofta vill du ha en tårta, choklad, chips eller andra skadliga saker. Statistik visar: kvinnor före menstruationen konsumerar fyra gånger mer fet mat än på vanliga dagar. Så efter din period måste du svettas ganska bra i gymmet för att bränna dina kalorier.

Vilka är orsakerna till förseningen av menstruationen hos jungfruliga?

Som ett mellanmål är det bättre att använda nötter. De innehåller hälsosamma fetter - du vill inte äta på länge. Men inte alla nötter är lika fördelaktiga för den kvinnliga kroppen. Prioriterat:

Du kan köpa blandningar av nötter och torkad frukt i förseglade förpackningar. Så du kommer alltid att ha ett hälsosamt mellanmål till hands.

Alkohol och menstruationscykeln

Det kan tyckas att alkohol kan försvaga menstruationscykeln, smärta och ångest. Men i slutändan kommer allt att få dig att känna dig ännu värre. Att dricka alkohol kan orsaka längre kramper i menstruationen, ett tillstånd som är bättre känt som dysmenorré.

Och i en studie upptäcktes att alkohol under menstruationen till och med kan fraröva dig en god natts vila under andra halvan av natten. Att vägra alkohol i några dagar och konsumera färsk hemlagad grönsaks- eller fruktjuice skulle vara ett klokare val..

Recensioner av att gå ner i vikt

Kost under menstruationen används av många som går ner i vikt, som lämnar sina synpunkter på resultat och resultat näringsmässigt. Om dieten är korrekt vald, med beaktande av alla kroppens egenskaper under menstruationen, blir resultatet imponerande.

Från den första av mina perioder lider jag av allvarliga hormonstörningar. Magen är väldigt hälld, jag känner mig som en bbw under menstruationen. Trött på sådana förändringar försökte jag en diet för viktminskning under menstruationen. Jag följer nu varje månad några dagar innan starten. Jag känner ökad lätthet, magen sväller upp två gånger mindre, vilket inte kan glädjas. Tidigare trodde jag att detta var normalt, sedan läste jag en artikel om att hormoner som regleras av näring är skylden. Nu tål jag menstruationen mer fritt, blev av med puffiness.

Först under de senaste åren har jag börjat ha problem med övervikt, som dök upp under menstruationen. Brutal aptit åtföljer mig en vecka före menstruation, under och efter dem i en vecka. Jag äter alltid. Jag kunde inte göra någonting åt det. Jag bestämde mig för att ta upp problemet mer på allvar. Diet hjälpte. Jag uteslutit livsmedel som provocerade uppblåsthet, jag använder inte salt alls, det behöll bara vätska. Nu bär jag mer eller mindre.

Menstruation koffein: motstridiga svar

Det är inte klart hur man ska förhålla sig till koffein. Därför är det bäst att lyssna på din kropp och själv bestämma vad som är mer fördelaktigt för den. Å ena sidan kan en kopp kaffe eller te hjälpa till att hantera en nedbrytning och slöhet under den långa dagen under menstruationen.

Tyvärr kan koffein å andra sidan öka stress och ångest och orsaka humörförändringar genom att öka nivån på stresshormonet kortisol. Dessutom kan det påverka sömnen..

Förändringar i kvinnors välbefinnande

Funktioner i produktionen av hormoner under menstruationen återspeglas i alla områden i kroppen av det svagare könet. De ökar kraftigt produktionen av progesteron, på grund av vilken det finns svullnad och till och med tillsatsen av nya kilogram.

Du måste börja använda en speciell diet två till tre dagar före den förväntade menstruationen. Då kan du minska manifestationerna av PMS betydligt. För närvarande upplever många kvinnor dramatiska förändringar i humör, sömnlöshet på natten och dåsighet på dagtid, samt ständigt hungriga. Sådana problem leder till det faktum att deras reserver av fet vävnad ökar och den hormonella bakgrunden störs. Allmän metabolism lider.

Ofta under menstruationen upplever kvinnor mycket svår smärta i nedre del av magen och korsryggen. De orsakas av kraftig kramp och betydande muskelspänningar..

De viktigaste förutsättningarna för deras förekomst är:

 • skarpa kontraktila rörelser i livmodern;
 • störningar i nervsystemet;
 • muskelklämmor;
 • bromsa regenerering av endometrium;
 • trängsel i bäckenområdet;
 • puffiness osv.

Många kvinnor tänker inte ens på vad de åt och drack på före utvecklingen av smärta. Och under menstruationen är mineralbalansen viktigare än någonsin. Ibland räcker det att vägra en viss produkt eller dryck och din hälsa kommer omedelbart att förbättras.

Kosta under menstruationen som du inte kan äta?

Mycket ofta försöker flickor som lider av smärta under menstruationen att rädda sig med piller, men piller är inte alltid den bästa lösningen. Om du upplever svår smärta under menstruationen är det första att konsultera en läkare, eftersom problemet kan orsakas av en sjukdom, om läkare rycker upp sina händer, försök att ompröva dina vanor, särskilt under perioderna före och under menstruationen.

Vad du inte kan äta med menstruation

För att inte orsaka uppblåsthet är det nödvändigt att minska användningen av sådana produkter under de första dagarna av menstruationen:

 • Soja, ärtor, bönor, kikärter.
 • Kål.
 • Kolsyrade drycker.
 • Vitt bröd och muffin.
 • Mjuk kornpasta.
 • Hel mjölk, fett grädde.

Du kan minska smärta på grund av livmodersammandragningar genom att minska konsumtionen:

Volymen av menstruationsflödet minskar följande begränsningar:

 • Avslag från snabbmat och starkt te och kaffe, alkoholhaltiga drycker.
 • Brist på pickles, rökt kött, marinader och krydda rätter på menyn. I allmänhet rekommenderas det att vägra salt eller minska intaget under menstruationsperioden.

Skydda kroppen mot hypotermi och överhettning, särskilt från att ta varma bad, bad, bastu eller dusch.

Vad är det att äta under menstruationen

Äta frukt och grönsaker är välkomna varje dag i menstruationscykeln. Denna diet visas särskilt under själva menstruationen. Följande produkter bör inkluderas i livsmedelsvagnen idag:

 • Bladesallad, sorrel, spenat, dill, gräslök.
 • Rädisa, rovor, rutabaga, morötter, rödbetor, rädisor, chard, jordärtskocka, sötpotatis, sellerirot.
 • bakad potatis.
 • Fet, marin fisk, skaldjur.
 • Strandkål.
 • Alla typer av nötter.
 • Rosiner, torkade aprikoser, fikon och andra torkade frukter.
 • Lin- och sesamfrön, linolja.
 • Havre- och bovetegröt.
 • Magert kött som fjäderfä.
 • Bananer, avokado, apelsiner, vattenmeloner, melon.
 • Mejeriprodukter med låg fetthalt, små mängder hård ost.
 • Äpplen, vinbär och andra bär.
 • Honung.

Det råder viss tvekan om rödbetor, eftersom det hjälper till att öka peristaltis, men i gengäld ökar det hemoglobin och hjälper till att eliminera toxiner, vilket är mycket viktigt före menstruationen, och det minskar också smärta från magkramper.

Om fysiologi och processer

Under menstruationscykeln förändras den hormonella bakgrunden ständigt. Nivåerna av östrogen och progesteron, de viktigaste faktorerna som påverkar reproduktionssystemet, ökar eller minskar. Förändringen i hormonnivåer sker, som planerat av naturen, inte synkront. Men ibland är hormonella vågor och skurar så plötsliga att kroppens system inte kan anpassa sig och reagera därefter. Därför finns det:

 • buksmärta, ibland kramp, förknippad med kontraktil aktivitet i livmodern;
 • riklig blodutflöde, förvärrad av expansionen av blodkärlen, minska elasticiteten i deras väggar, sänka blodviskositeten;
 • nervös överbelastning på grund av det ökade arbetet i alla kroppssystem, vilket orsakar en oemotståndlig önskan att äta mycket, utan mycket analys, är det användbart eller inte;
 • matsmältningsstörningar, uttryckta i frånvaro av avföring eller omvänt i dess överdrivna mjukhet och snabbhet;
 • viktökning, uppblåsthet, svullnad i buken.

För att undvika dessa symtom är det viktigt att begränsa din produktmix och lägga till något som hjälper dig att hantera situationen..

På grund av en hormonell kraftig kraft aktiveras också hungerns centrum, vilket ökar aptiten. Kroppen vill äta, oavsett objektiva behov.

Den omvända situationen är mycket mindre vanlig, men det kan hända. Samtidigt kommer det inte en önskan att äta mycket utan en onormal aversion mot mat. Det påverkar också negativt funktionen av reproduktionssystemet och tillståndet i kroppen som helhet..

På kritiska dagar kan du därför inte vägra mat. Att överbelasta magen med mat är inte heller värt det. Du måste äta ordentligt och delvis, exklusive vad du inte kan äta under menstruationen. I detta fall kan du minska din aptit och förhindra att kroppen samlar överflödiga kalorier och kroppsfett.

Kost under menstruationen

Smärta och dåligt humör under menstruationen är främst förknippat med en brist på viktiga vitaminer. Ta reda på vad din kropp saknar och sluta mopera!

Det kan finnas flera orsaker till smärta under menstruationen, och alla av dem är förknippade med brist på vissa ämnen i kroppen.

Vitamin E-brist Vitamin E ansvarar för konstruktion av vävnader, reproduktionssystemet och tillståndet i hår, hud och naglar. Så uteslut inte från din diet vegetabiliska oljor (sojabönor, linfrö, majs, solros), valnötter, fisk, skaldjur, sojabönor och frön av lin, pumpa, vallmo, sesam, solros.

Järnbrist. Järn i stora mängder finns i levern av kalvkött, lamm, röd kaviar och röd fisk. Detta ämne finns också i bovete, äpplen, katrinplommon, torkade aprikoser, russin och granatäpplesaft. Vi berättar en hemlighet: järn absorberas inte samtidigt med jäsade mjölkprodukter, så du kan äta dem med en paus på två timmar.

7 livsmedel som kvinnor inte ska äta under menstruationen

Menstruation för många kvinnor kan vara ett svårt test. Tillsammans med dem, under menstruationen, kommer smärta, kramper, uppblåsthet och skarpa humörsvängningar. Menstruationscykeln hos cirka 85% av alla kvinnor i menstruationen åtföljs av ett eller flera premenstruella symtom. Om dessa 3-4 dagar av menstruation är fylld med smärta och lidande, förlust av styrka och mestadels deprimerad humör, är det dags att ompröva din diet.

Vissa produkter kan faktiskt öka din känsla av ångest och kramper under din period. Var uppmärksam på dem närmast och nästa gång din period blir mindre svår. Fiendens fiender kräver den närmaste uppmärksamheten!

Varför näring under menstruationen är viktig

Näring, tillsammans med sömn och sport, kan spela en viktig roll i din menstruationscykel. Och om du gör allt rätt, kommer det att hjälpa dig att lindra symtomen på premenstruellt syndrom..

Å ena sidan betyder detta att man äter mat som är rika på järn, till exempel mörkgröna bladgrönsaker; vitamin B, som ägg, fullkorn, fjäderfä, mandel; och C-vitamin som citrusfrukter, paprika, jordgubbar.

Å andra sidan innebär detta att man ger upp vissa livsmedel som kan orsaka kramper eller förvärra uppblåsthet, humörsvängningar och irritabilitet. Det vill säga alla charm som menstruationscykeln har tilldelat dig. Vad som inte ska ätas under menstruationen?

1. Menstruationen gillar inte raffinerade livsmedel

För att förhindra eller lindra symtom på premenstruellt syndrom (PMS), ät komplexa kolhydrater som finns i färsk frukt, grönsaker och fullkorn. Tyvärr tillverkas raffinerade livsmedel ofta av enkla kolhydrater, som vår kropp bränner snabbt. Så snart den första energinivån försvinner har vi en känsla av hunger och trötthet. Inte den bästa gåvan för menstruation!

Många bearbetade livsmedel och raffinerade livsmedel innehåller också dold socker, vilket förvärrar problemet med förlust av styrka och humörsvängningar under menstruationen. Dessutom innehåller de salt, kemikalier och konstgjorda smaker för att förbättra matens utseende och smak.

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • vitt bröd
 • Pasta
 • Förpackade livsmedel, som potatischips, nachos, saltade kringlor eller andra typer av snacks
 • Omedelbar ris
 • Spannmål med låg fiber
 • Kakor, mjölkonfektyr och kakor tillverkade i stora mängder (inom massproduktionens gränser)

Köp fullkorn och minimalt bearbetade livsmedel. Försök att äta ekologisk mat när det är möjligt. Detta underlättar din period mycket.!

2. Menstruationen är inte nöjd med fet och stekt mat

Dina menstruella kramper och symtom kan bero på närvaron av akut inflammation i kroppen. Det kan mätas genom att kontrollera nivån av C-reaktivt protein (CRP) i levern. En studie fann att hos mogna kvinnor med högre CRP var risken för PMS-symtom såsom smärtsam kramp i buken, smärta i ryggen, bröstsmärta, uppblåsthet, aptit och övervikt 26-41 högre %.

Även om menstruationsstudien var begränsad till en viss åldersgrupp, och ytterligare studier behövs på ett större åldersprov, kan inflammation i alla fall ha negativa konsekvenser för kvinnors hälsa. Överdriven konsumtion av feta livsmedel, särskilt mättade fetter och transfetter, kan utlösa inflammation i kroppen..

Håll dig borta från följande livsmedel under din period:

 • Friterad mat som lökringar i smet, pommes frites, munkar
 • Industriella bageriprodukter
 • Snabbmat
 • Fett rött kött
 • Ost och feta mejeriprodukter
 • Livsmedel som innehåller hydrerad vegetabilisk olja eller hård margarin

Använd hälsosamma fetter, som extra jungfruolivolja för matlagning. Och välj mejeriprodukter med låg fetthalt eller helt fettfria alternativ.

3. Salt mat är inte för menstruation

Om du upplever svullnad och uppblåsthet varje månad kan vägra salta livsmedel hjälpa. Överdriven mängder salt i kroppen kan förskjuta vattenbalansen, orsaka svullnad, ökat blodtryck, och detta är en skrämmande uppblåsthet. Din menstruationscykel kommer säkert att kränkas av dig!

För menstruation bör följande livsmedel undvikas:

 • Saltade och förpackade snacks, som saltade nötter
 • Pickles eller pickles och njuta (grönsaksås)
 • Färdiga såser som sojasås, Worcestersås och till och med dressing som majonnäs
 • Rökt, konserverat och saltat kött
 • ostar
 • Konserver (inklusive konserverade grönsaker och soppor)

I stället nöja dig med hälsosam, färsk mat. Använd limeskall eller mjuka kryddor, äppelcidervinäger och olivolja som förband eller såser för att förbättra smaken.

4. Söta livsmedel är onda under menstruationen.

Förändringar i humör och till och med ångest är vanliga symtom på PMS. Att släcka din sug efter sockerhaltiga livsmedel kan göra att du känner dig ännu mer orolig och till och med stressad. Och även om sockerhaltiga livsmedel kan ge en snabb boost av energi, men så snart din kropp förbränner den kommer blodsockernivån att sjunka kraftigt.

På detta sätt kommer du att känna dig ännu värre än tidigare. Utöver den negativa inverkan på ditt humör, kan användningen av sådana produkter väcka en vätskeretention i kroppen.

Du bör avstå från att konsumera följande livsmedel under din period:

 • Sötsaker
 • Söt läsk och drycker
 • Sötsaker
 • kakor
 • Småkakor
 • Eventuella livsmedel som innehåller raffinerat socker

Istället för raffinerat socker, använd honung som sötningsmedel. Eller ät färsk frukt för att släcka din sug efter socker.

5. Alkohol och menstruationscykeln

Det kan tyckas att alkohol kan försvaga menstruationscykeln, smärta och ångest. Men i slutändan kommer allt att få dig att känna dig ännu värre. Att dricka alkohol kan orsaka längre kramper i menstruationen, ett tillstånd som är bättre känt som dysmenorré.

Och i en studie upptäcktes att alkohol under menstruationen till och med kan fraröva dig en god natts vila under andra halvan av natten. Att vägra alkohol i några dagar och konsumera färsk hemlagad grönsaks- eller fruktjuice skulle vara ett klokare val..

6. Fett rött kött för menstruation är kontraindicerat

Fett rött kött är rikt på mättat fett, vilket kan orsaka inflammation i kroppen. Dessutom innehåller den arakidonsyra. Det finns en koppling mellan dessa fetter och produktionen av prostaglandiner, som ökar inflammation i kroppen och orsakar kramp och smärta..

Gå bättre till fiskar som är rika på omega-3-fettsyror, som hjälper till att bekämpa inflammation (lax eller tonfisk) och må bättre.

7. koffein under menstruationen: motstridiga svar

Det är inte klart hur man ska förhålla sig till koffein. Därför är det bäst att lyssna på din kropp och själv bestämma vad som är mer fördelaktigt för den. Å ena sidan kan en kopp kaffe eller te hjälpa till att hantera en nedbrytning och slöhet under den långa dagen under menstruationen.

Tyvärr kan koffein å andra sidan öka stress och ångest och orsaka humörförändringar genom att öka nivån på stresshormonet kortisol. Dessutom kan det påverka sömnen..

Lista över produkter för vilka försiktighet bör iakttas under menstruationen:

 • Kaffe
 • Te
 • Kaffeinhaltiga drycker: energidrycker, läsk
 • Choklad
 • Koffeininnehållande godis som kaffesmak

Det bästa sättet att hantera koffeintrang är mest troligt att helt enkelt begränsa mängden och konsumera koffeinhaltiga produkter bara på morgonen. Avstå från överanvändning några timmar före sänggåendet..

LÄS OCH:

SE OGSÅ: Om läkemedlets hållbarhet och varför forskare råder att inte skynda på att slänga ut giltiga mediciner

Många kvinnor förväntar sig menstruationscykeln med nästan ett rys, för framtiden att fylla på smärtstillande medel, choklad eller till och med helt ta ledigt. Men om det finns ett hälsosammare och effektivare alternativ till detta, kan du använda det? Och då går din menstruation smidigt och utan smärta! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara

Hur man normaliserar cykeln med näring?

Artikelens innehåll:

Menstruationscykeln är en viktig del av varje kvinnas liv. Hälsa beror direkt på dess kurs. Jag tror att var och en av oss minst en gång har stött på oväntade ”överraskningar” när menstruationen inte börjar i tid. Vi vet alla att detta händer under graviditeten, men förseningar uppstår också av många andra skäl. Inför detta problem fick jag reda på att näring och cykel är nära besläktade. Vissa produkter påskyndar uppkomsten av menstruation, vissa förvärrar tillståndet med det. Låt oss titta närmare.

Orsaker till kränkningar

Under möten med läkaren hör du ofta en fråga om menstruation. Det här är ingen olycka, eftersom de passerar indikerar kroppens allmänna tillstånd. Vanligtvis är hela menstruationscykeln 21–35 dagar, och urladdning kan observeras i 3–7 dagar. Hos vuxna kvinnor börjar menstruationen ungefär samtidigt med en liten skillnad. För att hålla reda på denna process håller många kvinnor sina kalendrar..

Men om perioderna är för sällsynta eller vice versa ofta, börja i förväg, detta indikerar eventuella störningar i kroppen.

 1. Påfrestning.
 2. Graviditet.
 3. Motion.
 4. Förändring av klimat eller tidszon.
 5. Mediciner.
 6. Könssjukdom.
 7. Viktproblem.

Enligt gynekolog-endokrinologen Tatyana Simonenko påverkar vikten kraftigt cykelns regelbundenhet. Dessutom leder överdriven tunnhet till samma resultat, skriver dietisten Ksenia Selezneva. Därför måste näring och menstruationscykeln vara relaterade till varandra.

De grundläggande principerna för en kost under menstruationen

Att normalisera cykeln med produkter är inte så svårt. Du har antagligen redan allt du behöver hemma. Det återstår att följa några rekommendationer. Många kvinnor som ändrade sin kost under menstruationscykeln förbättrade inte bara cykeln utan förbättrade också deras hälsa avsevärt och kunde sedan bli framgångsrika, även om läkarna hade varnat för eventuella problem tidigare..

Full, balanserad kost

Menstruation är inte en lätt period för kroppen. Därför är det viktigt att förse den med alla nödvändiga element. Ge därför upp dieter och fasta dagar. Det bästa alternativet är en diet med medel kalori. Och för att normalisera en redan trasig cykel, använd först mat med vitamin B6, magnesium och karoten.

Vegetabiliska karotener finns i de ljusaste frukterna: gul, röd, grön. Helst konsultera en specialist innan du ändrar din diet. Detta påminns också av endokrinologen Natalya Matveeva och säger att kosten alltid bör väljas individuellt. Dessutom är näringsfunktionerna för cykeldagarna viktiga..

Kaliumprodukter

Sådana kosttillskott hjälper till att bekämpa hormonspänningar under PMS..

 • bananer
 • päron
 • vattenkrasse;
 • citrus;
 • solrosfrön.

Därför kommer inte lusten att skala frön under menstruationen vara så dålig. Och tillhandahåller nödvändiga ämnen och hjälper till att hantera ett dåligt humör.

E-vitamin

Dess brist kan provocera ett antal symtom: nervositet, trötthet, huvudvärk, obehag i bröstkörtlarna. Brysselkål, spenat, broccoli, olika vegetabiliska oljor och veteplanter kommer att hjälpa till att bekämpa detta..

kolin

Det tillhör B-vitaminer och har en positiv effekt på hormonbalansen, vilket är särskilt viktigt för menstruationen. Vår kropp kan mycket bra producera kolin, men bara med hjälp av folsyra, som erhålls från grönsaker och frukt..

Hemoglobinförbättringsprodukter

Eftersom kroppen under denna period förlorar mycket blod måste denna förlust på något sätt fyllas på. Därför bör näring under cykeln innehålla livsmedel som påverkar produktionen av hemoglobin. Först och främst bör de innehålla järn samt magnesium och kalcium. Detta inkluderar också många frukter och grönsaker, rött kött, lever och för söt tand är bitter choklad lämplig.

PMS-ration

Innan menstruationen observeras alltid förändringar i kroppen. Det finns irritabilitet, slöhet, svullnad, kvinnor går upp i vikt. Men detta är inte fettavlagringar, utan bara vatten, som försenas på grund av förändringar i kroppen. Dessutom ökad aptit och sug efter godis. Det senare beror på att nivån av östrogen som är ansvarig för produktionen av serotonin, ett känt lyckohormon, reduceras.

Detta villkor har blivit normen för många kvinnor. Men i själva verket kommer små förändringar i kosten att hjälpa dig att hålla sig vaken och visa att PMS inte kan vara en svår period..

 1. Minska mängden salt, eftersom det håller kvar vatten, ta bort alla salta livsmedel.
 2. Detsamma gäller för koffein och alkohol, de väcker centrala nervsystemet respektive lägger till nervositet.
 3. För att ta bort vätskor, drick diuretiska örter och ät mat med fiber och komplexa kolhydrater..
 4. Skaldjur, liksom torkad frukt och nötter hjälper till att slåss med godis.
 5. För att inte känna brist på styrka och hunger, ät lite och ofta, helst 6 gånger om dagen.
 6. Under smärtsamma perioder, ät bananer och mörk choklad.

Så påverkar näring cykeln. Det viktigaste är att upprätthålla en vatten-saltbalans, samt att mätta kroppen med allt som behövs. Hunger under menstruation är inte det bästa alternativet. Men ät inte över, särskilt choklad. Jag kan säga från min egen erfarenhet - länge hjälper detta inte, men då besöks tankar om mottagna kilogram.

Vilka livsmedel hjälper till att orsaka menstruation

Om orsaken till förseningen inte är så objektiva skäl som klimakteriet, graviditeten, tonåren, kan du prova verktyg som påskyndar och underlättar menstruationens början.

C-vitamin

Det påverkar hormonerna som reglerar menstruationscykeln. Dessutom ökar askorbinsyra blodflödet, vilket hjälper till med förseningar på grund av övervikt och rökning. Andra antioxidanter har samma effekt. Därför innebär näring på en kvinnas cykler grönsaker och frukter med detta vitamin (till exempel röd paprika, tomater, jordgubbar och andra).

Persilja

Bland alla örter är det persilja som har den mildaste effekten. Det har länge använts som ett folkmedicin för att stimulera livmodern och bäckenorganen. Du kan till och med göra te av det, som du sedan behöver dricka flera gånger om dagen.

Ingefära

Det hjälper till med förseningar och smärta under menstruationen. Om du har det här problemet börjar du dricka ingefära te 2-3 gånger om dagen i veckan före det förväntade datumet. Det påskyndar menstruationens början avsevärt.

Ananas, mango, gurkmeja

Alla dessa produkter har en positiv effekt på menstruationen och hjälper kroppen att generera värme, och det senare är viktigt för muskelavslappning och vasodilatation. Ananas börjar konsumeras 10 dagar före tidsfristen. Gurkmeja avlas i varmt vatten eller mjölk, druckit 3-4 dagar före menstruationen.

"Kvinna, åh, kvinna, vacker och mild varelse.

Det är mjukt och fluffigt, det är redo att bara döda alla. Och här är det inte karaktären att skylla, utan den kvinnliga naturen. Eller snarare den kvinnliga cykeln.

Faktum är att en kvinna känner sig i olika stadier av cykeln och agerar följaktligen annorlunda, antingen skrattar eller gråter av att fågeln är ledsen.

Och här borde en kvinna inte glömma näring alls, utan snarare vara uppmärksam på denna näring.

Under de första fem dagarna finns det ingen aptit alls, men livsmedel som är rika på järn bör fortfarande föredras.

Under de kommande tio dagarna kommer aptiten att öka och här är det bättre att behandla dig själv med livsmedel som är rika på vitamin B12.

Under de kommande sex dagarna bör zink vara i första hand, eftersom det förbättrar reproduktionsfunktionen, stimulerar celldelningen (jag rekommenderar att du tar hänsyn till de som förbereder sig för graviditet).

Och i det svåraste stadiet (en vecka före menstruationen), när de mest zhora attackerar, när du vill äta fett, söt, mjöl i omätade mängder. Välj här det mindre av två ont: om pasta, sedan fullkorn, frukt, mörk choklad. Och försök att hålla dig själv i kontroll, eftersom det är väldigt lätt att sortera kalorierna under denna period, vilket säkert kommer att påverka sidorna.

Under denna svåra period kommer de att hjälpa till att hantera: magnesium, Omega-3 och, naturligtvis, krom (det dras inte för godis och mjöl).

Ät rätt och var frisk! ”

Fascykelkraft

En riktig diet är viktig inte bara under själva menstruationen. Enligt fitnesstränaren Polina Maximova, om du håller dig till det hela tiden och samtidigt tar hänsyn till faserna i cykeln, kan du förbättra din hälsa avsevärt och till och med gå ner i vikt. När allt kommer omkring, fysisk aktivitet beror direkt på dessa egenskaper hos kroppen. Men för detta måste du veta alla perioder och deras funktioner. Det finns fyra av dem, och strömcykeln har följande funktioner.

Den första fasen är menstruation

Det är just nu som du behöver behålla kroppens styrka, eftersom den tappar blod, och näring i den kvinnliga cykeln är särskilt viktigt. Därför äter vi allt som innehåller järn och kompletterar med vitamin B, C och kalcium.

För snacks är torkad frukt bra just nu, glöm inte heller havregryn till frukost.

Den andra fasen är follikulär

Det kommer omedelbart efter menstruationen och varar från 5 till 13 dagar. Under det ökar östrogennivåerna, en kvinna känner sig attraktiv, energisk. Endokrinologen Natalya Zubareva noterar denna period som framgångsrik för att gå ner i vikt. Enligt dieten enligt menstruationscykeln bör vitamin B12 och alkaloid capsaicin (kan erhållas från capsicum) läggas till kosten. Andra grönsaker är också ett bra val..

Den tredje fasen är ägglossning

Det varar från 13 till 16 dagar. Perioden för speciell aktivitet, inklusive sexuell. Följaktligen bör god näring stödja denna aktivitet. Näringsläkaren Limor Baum rekommenderar att man äter mat med zink - tack vare det förbättras förnyelsen, cellerna delar sig bättre. Jag råder dig att korrelera denna period med de vanligaste sporterna.

Den fjärde fasen är luteal

Det kommer på dag 16 och varar tills menstruation. Det inkluderar också PMS-perioden. Det är en mycket svår tid då aktiviteten minskar och en kvinna känner växande svaghet. På grund av den accelererade ämnesomsättningen behöver kroppen kolhydrater. Många kvinnor säger: om du försöker begränsa dig själv just nu, ökar vikten snabbare. Näring under menstruationscykeln bör emellertid endast innehålla friska kolhydrater..

Alice Viti, en läkare och författare till boken The Code of a Woman, rekommenderar fortfarande att använda växtbaserade produkter i första hand för att undvika akne och andra hudproblem. Ät dem råa för att hålla näringsämnen friska..

Som ni ser är det inte så svårt att normalisera menstruationscykeln med näring. Särskilda dietrestriktioner krävs inte heller. Själv försöker jag äta mer grönsaker, och jag rör mig också mycket. Tack vare detta, och smärtorna är borta, faller jag inte längre ur livet under menstruationen.

Kost för menstruation

Ta reda på hur man äter ordentligt under menstruationen med en lista över livsmedel, vilka livsmedel som är förbjudna och näringsrekommendationer för månatliga faser.

Den kvinnliga kroppen, till skillnad från den manliga, upplever dåliga tider varje månad, strax innan menstruationen börjar, ökar nivån på hormonet progesteron, i samband med detta observeras kroppsvikt, ödem och andra obehagliga fenomen..

För att inte gå upp i övervikt under kritiska dagar måste du följa en diet och naturligtvis inte glömma en ordentlig form menstruation.

Under menstruationen

Om du är van vid att inte begränsa dig själv i mat, upprätthålla en riktig diet under kritiska dagar, detta kommer att göra det möjligt för dem att överleva mindre smärtsamt och mätta kroppen med användbara ämnen och mikroelement:

1. SJÖFOD - de innehåller ett ökat jodinnehåll, vilket har en gynnsam effekt på sköldkörtelns normala aktivitet, och fisk är en utmärkt proteinkälla, vitamin A D vilket är viktigt för absorption av kalcium (basen för benstyrka) och omega-3-fettsyror, som skyddar hjärtmuskeln mot överdriven stress och stress.

2. Frukter och grönsaker - innehåller många antioxidanter som minskar smärta och förbättrar matsmältningen.

Grönsakspreferens:

- broccoli (högt i vitamin B6, folsyra, kalcium)

- aubergine (magnesium, kalium, kalcium)

- linser (kolhydrater, protein och kalcium)

Frukt preferens:

- äpplen, bananer, aprikoser (innehåller mycket magnesium och kalium)

3. NUTS - ta dagligen högst 1 / 3-1 / 2 kopp, de inkluderar polymättat fett och vitaminer grupp B, som lindrar smärtsamma muskler i musklerna. Nötter kan tillfredsställa din hunger, och om du tar normen för konsumtion hotar inte fettavlagringar. Det bästa att äta kommer att vara - valnötter, mandel, hasselnötter.

4. Mejeriprodukter - även om själen inte ljuger för dem är det tillrådligt att inkludera kefir i kosten på kvinnodagar, mjölk, yoghurt, keso, de är rika på kalcium, och proteinet som ingår i kompositionen tillåter inte att överskott av kalorier deponeras i subkutant fett.

5. LEASY MEAT - föredra rött kött, det ökar halten hemoglobin, som under perioder är kraftigt reducerad, dessutom innehåller den järn, kollagen, protein och aminosyror. Välj nötkött, kyckling och kalvkött lever, stek kalvkött.

6. TEA - grönt te eller baserat på örter, låter dig minska nervspänningen till följd av konstant smärta, men dricker inte mer än 5 koppar per dag.

7. ÄGGAR - konsumerar inte mer än 3 hela ägg per dag, vilket inte är fallet för äggvita, som kan ätas upp till 15 st. dagligen. Ägg inkluderar järn, fosfor, ett stort antal vitaminer i grupp A, B1, B2, D, E i deras sammansättning, allt detta påverkar hjärnans bästa koncentration, uppmärksamhet och produktiva aktivitet.

Vad man ska vägra under menstruationen

Under hela menstruationsperioden rekommenderas att man minskar eller överger följande produkter:

Vad man ska äta under menstruationen?

De dör av undernäring. Som med komplex menstruation. Men båda händer relativt sällan. Men uppblåsthet, svaghet, kramper, huvudvärk, matsmältningsproblem - detta är inte en komplett lista över problem som kritiska dagar medför. En hälsosam och balanserad kost kan komma till undsättning..

Victor Mironov / Hälsoinformation

Uppblåsthet, svaghet, kramper, huvudvärk, matsmältningsproblem - detta är de fem bästa problemen under kritiska dagar. Och ditt välbefinnande under menstruationen beror inte minst på den hormonella balansen i kroppen. Och han i sin tur påverkas av det vi äter..

bönor

Mycket fiber i mat på din tallrik - mindre överskott av vatten i kroppen. Detta är vad som kommer att minska kramper. Dessutom normaliserar fiber matsmältningen. Baljväxter är en bra källa till vitamin B, och det minskar kramper och trötthet under menstruationen. Men ät bönor i små mängder, eftersom det leder till gas.

Gröna grönsaker

Gröna grönsaker tenderar att ha mycket kalcium, kalium och magnesium. De lindrar kramper, vilket leder till krampande smärta i nedre buken. Och de förbättrar sitt humör, enligt Susan Lark, specialist på PMS Assistance Center i Los Alamos (Kalifornien, USA). Mörkgröna grönsaker innehåller vitamin K, som främjar blodkoagulation och förhindrar kraftig blödning.

Omega-3 fettsyror

Prostaglandiner är en grupp kemiskt aktiva ämnen som orsakar kramp och muskelsmärta under menstruationen. Omega-3-fettsyror, som finns i valnötter, linolja och laxfisk, motsätter sig deras åtgärder. Studier utförda av European Journal of Clinical Nutrition sedan 1995 visade att menstruation hos kvinnor som använder omega-3-fettsyror är mindre smärtsamt.

Vatten

Överdriven vätskeretention är den främsta orsaken till trist värkande smärta. Även om detta kan verka motsatt, är det bästa sättet att hantera det att öka ditt vattenintag. Faktum är att vätskeansamling i kroppen som regel är en reaktion från kroppen till brist på fukt.

Fullkorn

Att äta en liten mängd kolhydrater varje halvtimme bekämpar effektivt PMS-syndrom hos 70% av kvinnorna. Den bästa källan till kolhydrater är fullkornsmat. Dessutom innehåller de magnesium, vilket minskar neuromuskulär spänning.

yoghurt

Yoghurt är en källa till kalcium som minskar obehagliga symtom. Under menstruationen bör den konsumeras dubbelt så mycket i jämförelse med den dagliga normen (1200 mg istället för 600 mg). Men ändå är det bättre att välja en kalk som inte är mejeriprodukter, eftersom mjölk och kött bidrar till produktionen av prostaglandiner i kroppen - ämnen som orsakar smärta.

Vad är värt att ge upp

För det första från alkohol. Alkohol leder till att vätskan i kroppen behålls ännu mer. Den andra produkten i rad för undantaget är koffein. Här är problemet främst i dess effekt på stämningen, som redan förändras varje halvtimme under menstruationen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka piller kan orsaka menstruation med en försening

Situationer när den vanliga rytmen i menstruationscykeln förändras uppstår av många skäl. Plötsligt hormonellt fel, nervös chock, inflammatorisk eller infektionssjukdom provocerar ibland en försening i menstruationen....

Måltider under menstruationen: tillåtna och förbjudna livsmedel

En kvinnas välbefinnande under menstruationen har en direkt relation till hennes kost idag. Kosten bör innehålla livsmedel berikade med vitaminer och mineraler....

Harmonier

...