Torra vagina - hur man kan bli av med ett obehagligt symptom?

Klimax

Torrhet i slidan eller, som läkare kallar det, den atrofiska formen av vaginit eller kolpit - ett fenomen som varje kvinna på planeten kan möta.

Och själva processen orsakas inte alltid av den hormonella obalansen som uppstår i hennes kropp - snarare återspeglar de dystrofiska fenomen som är förknippade med otillräcklig produktion av naturlig, vaginal smörjning.

Brist på smörjning kan bero på olika skäl - ålder eller förlopp för den patologiska processen, liksom externa faktorer. Upprätta en orsak och genomgå behandling är nyckeln till ett normalt och fullt liv för varje kvinna.

Diagnostik

Utvecklingen av överdriven torrhet i slidan åtföljs av många specifika klagomål - för att fastställa grundorsaken till den patologiska processen, för att skilja den från andra möjliga sjukdomar i reproduktionssystemet, de diagnostiserar:

 1. Gynekologisk undersökning på en stol - i detta fall diagnostiserar läkaren att slemhinnan ser blek och tunn ut, erosion och svullnad är synligt synliga på den, när det rörs, blöder det och pH-nivån höjs till 5-5,7
 2. En avancerad forskningsmetod som använder colposcopy är studien av väggarna i slidan under ett mikroskop, vilket avslöjar patologisk utmattning och lokal blödning och blåmärken. När det gäller Schiller-testet som används för diagnos är slemhinnan, i vilken glykogen kommer att vara frånvarande, dåligt färgad, med en ojämn fördelning av färgämnet.
 3. Kolpositologisk typ av forskning - i detta fall indikatorer för mognadsindex för vaginalepitel, dess allmänna tillstånd och förekomst av destruktiva processer.
 4. Genomföra utstryk på mikrofloran - i en sådan analys höjs nivån av leukocyter och laktobaciller reduceras, utveckling av nivån av patogen mikroflora i en liten mängd kan också upptäckas.
 5. Laboratoriebestämning av östradiolnivåer - föreskrivs för misstänkt störning och dysfunktion i äggstockarna.
 6. För att bedöma det allmänna tillståndet i de inre organen i könsorganet, föreskriver läkare diagnostik för ultraljud och tomografi, och för att utesluta en patologisk process i slidan, bakteriekultur och PCR-diagnostik. Om man misstänker onkologi, tester med tumörmarkörer och relaterade studier.

symtom

Inom området gynekologi skiljer läkare följande symtom:

 1. En kvinnas fullständiga frånvaro eller en signifikant minskning av naturlig vaginal urladdning i kroppen, vilket väcker negativa symtom.
 2. Känslan av överdriven torrhet i slidan, åtföljd och förstärkt av klåda och brännande, lokaliserad i labia minora, intensifierad genom att gå och gnugga på underkläder, under sex.
 3. Smärta, obehag, blödning - om åtgärder inte vidtas i rätt tid kan en infektion som orsakar sepsis och peritonit enkelt införas i livmoderhålan och vagina.
 4. Sprickor och blödande sår visas på ytan av slidan, till vilka, i avsaknad av behandling, infektioner kommer att gå med och den inflammatoriska processen kommer att utvecklas.
 5. Ofta och orimligt urinering i toaletten för att urinera, vilket inte ger lättnad - det beror på att urinvävnaden är belägen i närheten av slidan och också genomgår patologisk tunnning.

Orsaker till patologi

För att återställa och normalisera arbetet i körtlarna i slidan och eliminera den patologiska processen är det viktigt att fastställa grundorsaken till den patologiska processen och, utifrån den, föreskriva en effektiv behandling.

Läkare delar villkorligt alla orsaker i tre grupper:

 • Patologier och sjukdomar i inre organ och system. Oftast kallar läkare sådana patologiska processer onkologi och vaginos, provocerad av patogen, bakteriell mikroflora, endometrios och uterus fibroids, diagnos av Sjogren's syndrom.
 • Hormonell obalans - oftast talar vi om klimakteriet och omstruktureringen av kroppen under befruktningen och graviditeten. Det anses vara normen och kräver en kvinna att kontrollera - över tiden återställer kroppen själv nivån på könshormoner.
 • Vanliga rotorsaker:
  • Felaktig intim hygien eller brist på denna - en kvinna följer inte reglerna för personlig hygien eller använder ofta smaksatta geler, oförsvarigt ofta douchar, bär syntetiskt, tätt underkläder.
  • Med vissa mediciner, oftast är det antibiotika och diuretika som sänker blodtrycket. De provocerar ofta vaginal torrhet, men i slutet av intaget återställs nivån.
  • En allergi mot använda tvättpulver och tyger, tvålar och geler - det är värt att revidera ditt eget lager av hushållskemikalier.
  • Störningar i blodflödet och tillförseln av bäckenorganen samt oregelbunden sexuell aktivitet hos kvinnor.

Under samlag

Obehagliga upplevelser under en kvinnas kön påverkar både patienten själv och sin sexpartner negativt, när smärta och en känsla av obehag, blödning helt avskräcker all önskan om sexuell intimitet..

Men ge inte upp sex - hormonella, vaginala suppositorier och smörjmedel, smörjmedel hjälper till att skapa och återställa glädje i den intima sfären.

Om grundorsaken är partnerens oduglighet och hast, är det värt att ägna mer tid åt en längre praxis av preliminära smekningar, och kvinnans upphetsade kropp kommer att producera tillräckligt med naturlig vaginal smörj.

Ofta rekommenderas det inte att använda kondom - detta påverkar nivån av naturlig vaginal smörjning och irriterar epitelet, detta kan orsaka detta symptom på torrhet i vaginalområdet.

Innan menstruation

Ett antal obehagliga, irriterande känslor innan menstruationen börjar oroa många kvinnor i reproduktionsåldern, men bara 10% av dem är oroliga för ett sådant problem som överdriven torrhet i slidan.

Detta beror på att 2-3 dagar innan menstruationskalendern börjar producerar kroppen mer gestagen, vilket undertrycker produktionen av könshormonet östrogen ett tag. Läkare kallar detta tillstånd normen..

Under graviditeten

Mödrar är alltid en underbar period i en kvinnas liv.

Men graviditetsförloppet åtföljs av många förändringar i de inre organen, systemen, hela den väntande morens kropp - morgon illamående och torrhet i slidan, vilket beror på överdriven produktion av hormonet gestagen.

Även en förändring i storleken på livmodern - bildar ytterligare, inre tryck på närliggande system och organ, ändrar nivå och indikatorer för mikroflora i slidan, minskar väggarnas elasticitet. Så de negativa symtomen visar sig - brännande och klåda, överdriven torrhet.

Efter förlossningen

Efter att barnet är fött är ett sådant tecken som överdriven torrhet i slidan ett normalt fenomen enligt läkare och övergår gradvis på egen hand, efter att ha normaliserat nivån på hormonnivåerna, antagandet av inre organ av en anatomiskt korrekt, tidigare position.

Men varje femte patient efter förlossning klagar över obehagliga symtom - detta fenomen orsakas av produktionen av hormonet prolaktin, vilket i sin handling kommer att undertrycka könshormonet i en kvinnas östrogen.

Under klimakteriet

Menopauseperioden är ett viktigt steg i en kvinnas liv, när det sker en betydande omstrukturering av kroppen, en förändring av den hormonella bakgrunden och en minskning av östrogennivån i blodet. Efter 55-60 år diagnostiserar gynekologer atrofisk form av vaginit hos kvinnor.

Ålderdom

Efter 5-6 år efter att kvinnan har gått genom klimakteriet minskas östrogennivån i hennes kropp till 80%. Enligt statistik lider cirka 75% av kvinnor över 60 år av en atrofisk form av kolpit.

Patologi behandling

mediciner

Den huvudsakliga listan över läkemedel som föreskrivs för diagnos av överdriven torrhet riktas mot dess åtgärder för att eliminera främst rotorsaken och efter det - negativa symtom, i form av otillräcklig smörjning och förbränning, sprickor.

De ordineras uteslutande av gynekologen efter undersökning och diagnos, och enligt resultaten föreskriver han läkemedel från gruppen antibiotika och antiinflammatorisk, hormonell eller återställer vattenbalansen i kroppen.

Oftast föreskriver läkare dessa:

 1. Vitamin A och E i kapslar eller i flytande form - de hjälper till att återställa och upprätthålla en sund nivå av epitel och slemhinnor.
 2. Suppositorier, som inkluderar kalendulaxtrakt - Vagical, hjälper till att lindra irritation och förbränning, torrhet, påskynda läkning av sprickor.
 3. Vaginala suppositorier - Feminela eller Cicatridine ger under lång tid hydrering av slidan och allt detta uppnås tack vare den hyaluronsyra som finns i deras sammansättning.
 4. Homeopatiska föreningar - Klimadinon eller Cyklodinon, som påverkar hypofysen, stimulerar produktionen och frisättningen av hormonet östrogen i blodet. Det senare och normaliserar arbetet i de inre körtlarna och produktionen av tillräcklig smörjning av slidan.

Hormonterapi

Kursen med hormonterapi är en mycket populär metod för att bekämpa kolpit, provocerad av hormonell obalans, brist på östrogen i blodet.

Kursen med hormonterapi innebär användning av sådana medel:

 1. Gel Dermestril eller Klimara, Divigel - de införs i slidan med en speciell applikator, och obehag elimineras inom en timme.
 2. Hormonala ringar - i deras sammansättning innehåller hormonet östrogen. Det absorberas gradvis genom väggarna i slidan och återställer fuktnivån - effektiviteten hos en sådan produkt från 1 till 3 månader.
 3. Vaginala suppositorier Ovestin och Oripod - de används i två veckor och introducerar dem i slidan. Gradvis försvinner känslan av torrhet och obehag och pH-nivån återställs.

Hormonfri behandling

I vissa fall som föreskrivs i medicinsk praxis är det enkelt att ta hormonella läkemedel och lämplig terapi kontraindicerat.

Samtidigt kan milda symptom på överdriven vaginal torrhet, med en mild brist på östrogen i kroppen, användas icke-hormonella läkemedel och formuleringar.

Så för att övervinna torrheten i slidan och återställa leveransnivån av pH kommer det att hjälpa insamlingen av medicinska avgifter och örter som tillåter blodflöde, normalisera nivån av hormonnivåer, agerar försiktigt och utan negativa konsekvenser.

Folkrecept och metoder

Arsenal av traditionell medicin har också många recept och kompositioner som hjälper till att hantera ett sådant problem som överdriven torrhet i slidan. Växtbaserade bad och avgifter, samt douching och införande av speciella tamponger, är naturliga och effektiva hjälpare för att eliminera överdriven torrhet i vaginalen.

Det viktigaste är att samordna deras användning med den behandlande läkaren, ta hänsyn till den enskilda växtens individuella intolerans och komma ihåg att dessa är mer troligt ytterligare åtgärder för huvud-, läkemedels- eller hormonbehandlingen..

Bland sådana effektiva folkrättsmedel i kampen mot överdriven torrhet kan följande särskiljas:

 1. Nässlor, oregano och calendula - dessa växter tar 60, 20 respektive 30 gram, blanda ihop, tillsätt 50 gr. färger på kamomillapotek och Veronica officinalis. 2 matskedar av blandningen ångas i en halv liter kokande vatten, koka i 3 minuter. och låt svalna, insisterande parallellt - ta 100 ml avkok under loppet av 10-14 dagar. Om torrhet och förbränning fortsätter att plåga en kvinna, bör du rådfråga en läkare.
 2. Hanterar perfekt torrheten i slidan, det beredda växtbaserade avkoket från livmodern i tallskogen och moderkortet - bara blanda 40 g med varandra. varje växt och 2 msk. samling ångad i 400 ml. kokande vatten. Ge insistera och ta hela dagen för 1/3 kopp - högst 1 kopp buljong.
 3. Medicinsk douching med kalendulainfusion är ett utmärkt sätt att hantera vaginal kolpit under klimakteriet och eliminera torrhet, brännande och obehag. Ångade bara i ett glas kokande vatten 1 msk. l färger på kalendula, insistera och filtrera - applicera infusion för douching. Kursen - 5 dagar, genomför proceduren på en dag.
 4. Att bada med tillägg av avkok av morwort hjälper inte bara att eliminera vaginal klåda och överdriven torrhet, utan också slappna av och normalisera centrala nervsystemet. 60 g råmaterial ångas i en halv liter kokande vatten och kokas på svag värme i 2-3 minuter - sil, tillsatt i badet. Vi rekommenderar att du tar ett bad högst 1-2 gånger i veckan.
 5. Tamponger impregnerade med en oljig lösning av vitamin E hjälper också till att eliminera överdriven torrhet i slidan, men du bör inte använda den i sin rena form - vitaminet från kapslarna löses i basen, vilken vegetabilisk olja som helst i förhållandet 1 till 3. En sådan lösning impregneras med en tampong och injiceras i vagina i 5 -7 minuter. Istället för E-vitamin kan du använda aloe vera-extrakt eller kokosnöt, ricinolja - de kommer att hjälpa till att återställa pH-nivån och eliminera torrhet i vaginalen, påskynda läkningen av sprickor. Dessutom är det värt att säga - när du använder oljor får kroppen inte bara god smörjning, utan lägger också en bra dos fetter i kroppen, som återställer och föryngrar vävnaderna. Och när den introduceras i kosten - bidra till den naturliga produktionen av kvinnliga hormoner.

recensioner

Kvinnor recensioner:

Förebyggande

Förebyggande åtgärder kan förhindra eller avsevärt minska de smärtsamma och obehagliga känslorna vid diagnostisering av vaginal torrhet:

 1. Först och främst är detta iakttagande av regler för personlig hygien och avvisande av aggressiva tvättmedel - aromatiska geler och tvålar med ljusa färger.
 2. Användningen av dagliga, doftfria och icke-smaksatta dagliga kuddar och kuddar under menstruationen hjälper till att bli av med patologin.
 3. En hälsosam livsstil och god näring, en tillräcklig dricksordning är också komponenter i den normala pH-nivån i slidan, arbetet i de inre körtlarna.
 4. När det gäller linne är det bäst att välja en enkel bomull än syntet. Eliminera ofta, orättvis douching, vilket bryter mot den normala mikrofloraen i slidan.
 5. Regelbundet sex - det är sexuellt samlag som stimulerar arbetet i de inre körtlarna och tillräcklig produktion av naturlig, vaginal smörjning, vilket hjälper till att minska manifestationerna av överdriven torrhet.
 6. Och ge upp dåliga vanor - rökning och alkohol, en stillasittande livsstil och brist på regelbundet sexliv är inte det bästa sättet att påverka produktionen av naturlig smörjning.

Dessa regler är enkla, men det är värt att förstå att det i vissa fall är nödvändigt att genomgå den huvudsakliga behandlingen, eftersom orsakerna som väcker vaginal torrhet kan vara ganska allvarliga.

Vaginalkräm för klåda: namn, toppen av de bästa åtgärderna, sammansättning, bruksanvisning

Klåda i det intima området är ett mycket obehagligt fenomen som skapar konstant obehag. Ibland förekommer ett liknande symptom utan förekomst av några sjukdomar, och ofta är faktorn som provocerar det ganska banalt och ofarligt - till exempel felaktiga hygienprodukter eller underkläder.

Hur behandlas klåda??

Den moderna läkemedelsindustrin för att eliminera klåda erbjuder en hel lista med högkvalitativa mediciner, bland annat geler, salvor, krämer och balsam. De skiljer sig i sammansättning, riktar sig till olika hudtyper och eliminerar olika problem med intima områden. Sådana läkemedel väljs separat, men för att inte misstas är det nödvändigt att noggrant studera bruksanvisningen.

Olika sorter

Vaginalkrämer för klåda kan vara av olika slag. De är indelade efter riktningen för deras terapeutiska verkan. Experter rekommenderar behandling med mediciner som tillhör en av dessa farmakologiska kategorier:

 1. Antihistaminer, som föreskrivs om klåda i det intima området provoseras av en allergisk reaktion. Som regel, tack vare sådana medel, sker lättnad ungefär 20 minuter efter användning.
 2. Narkosmedel, som väsentligt minskar känsligheten, på grund av att svårighetsgraden av klåda och smärta minskas.
 3. Kortikosteroider - hjälper till att klara klåda, vilket orsakas av någon patologi. Långtidsanvändning av dessa medel är inte önskvärt..
 4. Antiseptiskt som hjälper till att eliminera infektioner och patogena bakterier i det intima området.

Vagilak

Denna kräm med vaginal klåda är avsedd för daglig hygien i det intima området hos kvinnor i syfte att behandla och förhindra problem med slemhinnan i vaginal. Produkten innehåller mjölksyra i sin sammansättning. Mot bakgrund av den regelbundna användningen av läkemedlet "Vagilak" noteras ett ihållande positivt resultat, vilket uttrycks i sådana effekter:

 1. Fuktgivande slemhinnorna i slidan och yttre epitel.
 2. Det finns en process för aktivering av lokala immunsvar.
 3. Känslor som brännande, torrhet och klåda elimineras..
 4. Återställningsprocesser för skadade vävnader påskyndas.
 5. Läkning av mikrokrackor som härrör från torrt slemhinnor observeras..
 6. Förbättra kvaliteten på sexlivet.

Användningen av Vagilac för vaginal användning förbättrar skyddsfunktionerna som påverkar tillväxten av patogen mikroflora på ett naturligt sätt.

Hur man använder?

Det rekommenderas att använda denna kräm för att lindra klåda på intima platser i kurser, ta en paus under menstruationsblödningen. Detta läkemedel hjälper till att upprätthålla en normal nivå av laktobaciller i en kvinnas vaginala område och förhindrar utvecklingen av vaginal bakterios och andra sjukdomar..

Bruksanvisning indikerar att läkemedlet bör appliceras på de rengjorda områdena i det intima området med fingrarna under dagliga hygienåtgärder. Efter behandling rekommenderas könsdelarna att torka i 10 minuter.

Betyder "Vagilak" har inga begränsningar för användning, utom i fall med hög känslighet för läkemedlets komponenter. Om det uppstår allergiska symtom bör behandlingen avbrytas..

Vilka andra vaginala klåda krämer finns till försäljning?

"Lactacid"

Detta läkemedel är i de bästa bästa rättsmedel för klåda i det intima området. Den är utformad för att behandla en mängd olika problem där liknande symtom uppstår. En hel rad produkter med samma namn produceras i form av krämer, geler, skölj etc..

För att minska manifestationerna av klåda och rodnad rekommenderas Lactacid Soting-kräm, vilket är ett universellt botemedel mot olika patologier och fysiologiska tillstånd tillsammans med klåda i slidan. Det kan användas när som helst. Detta verktyg ger en känsla av komfort och renhet. Samtidigt eliminerar läkemedlet inte bara klåda, utan också från obehaglig lukt och andra i samband med försämrad mikroflora i det intima området.

Vad finns i kompositionen?

Krämens sammansättning från klåda i den intima zonen innehåller mjölksyra, vilket hjälper till att upprätthålla den naturliga mikrofloraen, samt arnicaxtrakt och risprotein, som effektivt läker slemhinnorna. "Lactacid" kan användas inte bara om klåda inträffar utan också för förebyggande syften för daglig hygien i intima områden.

"Lactacid" är godkänt för användning under graviditet, amning och under tonåren. Han har praktiskt taget inga kontraindikationer, förutom individuell intolerans mot ämnen från hans sammansättning.

Pimafucin

Kräm för klåda i den intima zonen "Pimafucin" är en gulaktig kräm med en tjock konsistens, utan en karakteristisk lukt, som är avsedd för behandling av sjukdomar i det kvinnliga könsorganet, provocerat av jästliknande svampar. Dessa organismer tillhör opportunistisk flora och kanske inte manifesterar sig på länge. Men med en minskning av immuniteten aktiveras de snabbt, vilket orsakar obehagliga symtom som klåda i vaginal, förbränning, utflöde från könsorganen i vit färg. Alla sådana sjukdomar är smittsamma och farliga, de kräver omedelbar medicinsk intervention. Vid behandling används svampdödande medel, som inkluderar Pimafucin-kräm. Det föreskrivs för mykotiska lesioner i slemhinnorna i slidan och andra delar av kroppen..

Än bra?

Vaginalkräm för behandling av pruritus påverkar effektivt patologiska foci efter den första appliceringen. Det hjälper till att bli av med symptomen på sjukdomen på grund av förstörelsen av dess patogener..

Med okomplicerad patologi räcker det att endast använda grädde. När ett återfall uppstår inkluderas även andra mediciner i behandlingsregimen. Vanligtvis är de intravaginala suppositorier av denna medicin. Pimafucin är effektivt vid vaginal candidiasis, vars huvudsymptom vanligtvis är klåda. Man bör bara komma ihåg att behandling är nödvändig för båda sexpartnerna.

Låga koncentrationer av krämets huvudsakliga substans - natamycin - har en fungistatisk effekt, vilket hjälper till att hämma tillväxten och reproduktionen av patogena svampar. Den här egenskapen används också profylaktiskt för att förhindra spridning av infektioner. I höga koncentrationer kan natamycin uppvisa intensiv fungicid aktivitet, vilket hämmar produktionen av ergosteroler av patogena svampar. Som ett resultat av denna process kränks sådana cellers integritet och de förstörs snabbt..

Instruktioner för användning av detta verktyg indikerar att det rekommenderas att använda det två gånger om dagen under en veckas terapi.

klotrimazol

Kräm för klåda på intima platser "Clotrimazole" är ett antimykotiskt läkemedel. Detta är ett svampdödande läkemedel med den aktiva substansen - klotrimazol. Kremen hämmar tillväxten och uppdelningen av patogener i slidan, vilket minskar manifestationerna av klåda, obehag och andra obehagliga symtom.

Detta läkemedel har god aktivitet mot mögel och jästliknande svampar, patogener av erythrasma, rosa lav, såväl som dermatofyter. Dessutom har läkemedlet mild antibakteriell aktivitet mot vissa gram-positiva (stafylokocker, streptokocker) och gramnegativa (gardnerella, bakteroider) bakterier.

Vaginalkräm från klåda appliceras på könsorganen med ett tunt lager, 2-3 gånger om dagen. Varaktigheten av behandlingsförloppet beror på typen av svampinfektion som utlöste klåda, liksom dess placering och egenskaperna för sjukdomsprocessens gång..

Kontra

En absolut kontraindikation för användningen av denna kräm är överkänslighet mot det aktiva elementet i läkemedlet eller dess hjälpkomponenter. Verktyget används inte i graviditetens första trimester. Det är tillåtet att använda salvan under amning, men detta bör göras med försiktighet.

Vad mer kan du ta bort vaginal klåda hos kvinnor?

Läkemedlet "Vagisil"

Denna kosmetiska produkt fuktar effektivt den torra och dehydratiserade könsslemhinnan och förhindrar utveckling av torrhet och klåda. Detta läkemedel lugnar snabbt irritation, eliminerar obehag, lindrar brännande känsla i kämpen och vagina provocerad av otillräcklig hygien, svettning, tätt passande kläder eller menstruation.

Denna kräm har en deodoriserande effekt, eftersom den innehåller luktblockerare, skapar en känsla av komfort och friskhet i det intima området under lång tid. Läkemedlet kan också användas för att fukta könsdelarna innan intimitet. De aktiva komponenterna som finns i kompositionen av grädden för intim hygien från klåda kännetecknas av sådana egenskaper:

 1. Lauret 9: har en lugnande och smärtstillande effekt, eliminerar klåda och obehag.
 2. Vitamin E: bidrar till näring av vävnadsceller, hjälper till att stärka skyddsfunktioner, förbättra blodcirkulationen. Eliminerar snabbt klåda, irritation.
 3. Vitamin A: en antioxidant som hjälper till att förnya och återställa epitelet, normaliserar metaboliska processer i celler, läker och främjar regenerering av skadade områden.
 4. D-vitamin: har en intensiv mjukgörande effekt, ger näring och återfuktar irriterade områden i slemhinnorna, intensivt mättar dem med fukt, lindrar problemområden, lindrar irritation, klåda och andra obehagliga sensationer utan att orsaka allergiska reaktioner.

Enligt instruktionerna rekommenderas kräm "Vagisil" för att eliminera klåda, torrhet och irritation som uppstår i intima områden hos kvinnor. Användningen av denna kräm är kontraindicerad vid individuell intolerans mot komponenterna.

Nezulin

Den terapeutiska effekten av denna kräm från klåda i det intima området beror på egenskaperna hos ämnen från dess sammansättning. Det med hjälp av naturliga komponenter fuktar och rensar intima områden, hjälper till att eliminera klåda och obehag.

Celandine och plantain-extrakt har en positiv effekt vid olika inflammatoriska sjukdomar, har sårläkning, antipruritiska, smärtstillande, lugnande och antibakteriella egenskaper, lindrar svullnad. Lakritsextrakt har anti-allergiska, antibakteriella, antiinflammatoriska, mjukgörande egenskaper. Basiljolja eliminerar förbränning, klåda, rodnad och svullnad, tonar huden, har en bakteriedödande, smärtstillande, kramplösande effekt. Eterisk olja med lavendel har egenskaperna som ett avvisande medel, lindrar irritation och klåda, har antiseptiska och antihistamineffekter. Pepparmyntaolja kyler och uppdaterar områden med intima områden, har smärtstillande och kramplösande egenskaper. D-panthenol - har antiinflammatoriska och sårläkande effekter. Effektivt för vaginal klåda och allergiska reaktioner. Användningsinstruktioner rekommenderar användning av detta verktyg 3-4 gånger om dagen.

Läkemedlet "Nystatin" i form av en kräm

Ofta föreskrivs salva för vaginal klåda "Nystatin", som är ett botemedel från kategorin av polyener. Läkemedlets aktiva substans, som binder till steroler, minskar permeabiliteten för cellmembranet för jästliknande svampar, förbättrar utbytet av basiska cellelement med det intercellulära utrymmet och som ett resultat till lyseringen av svampcellen. Nystatin kräm, som är en aktuell medicin, absorberas inte genom slemhinnorna och har inga kumulativa egenskaper. Det lindrar snabbt en kvinna av ett sådant obehagligt symptom som vaginal klåda, normaliserar sammansättningen av vaginal mikroflora. Det appliceras 2-3 gånger om dagen i fem dagar.

Vi undersökte hur man behandlar vaginal klåda..

Fukta det redan: 10 rekommendationer för hur man ska hantera torrhet i det intima området

Enligt forskning lider åtminstone var femte kvinna av torrhet i vaginalet - ett tillstånd som inte behöver någon förklaring. Detta problem kan orsakas av olika skäl: stress, ett kort förspel, ta några mediciner. Den goda nyheten: du kan också bli av med det på olika sätt.!


1. Smörjmedel

Kanske är detta huvudalternativet. Av många skäl gillar många inte honom, men i allmänhet är han mycket användbar i alla intima situationer. Nu finns det inte bara vanligt vatten och silikon, utan också alternativ för allergikare, veganer etc..

2. Välj det noggrant

Med till exempel en latexkondom kan du inte använda ett oljebaserat smörjmedel eftersom det korroderar latex och gör skyddet mindre effektivt..

Orsaker, tecken och behandling av vaginal torrhet

Under hela livet tenderar kvinnor att uppleva en mängd intima problem, inklusive torra könsorgan.

Torrhet i slidan är ett tillstånd i det intima området där nivån av naturlig smörjning som utsöndras av kroppen minskar eller helt stoppar.

Som ett resultat av detta blir vaginalväggarna mycket tunna, obehagliga symtom uppträder som stör ett sunt och aktivt liv hos en kvinna.

Symtom på vaginal torrhet

Den medicinska terminologin för torrhet i vaginal presenteras i form av namnet ”atrofisk vaginit”. Trots detta är termen rättvis i förhållande till endast ett fåtal alternativ för förekomsten av denna patologi. Tynning av vaginalslemhinnan, förändring i dess storlek, förlust av elasticitet hos det skivepiteliga epitelet kan inte alltid förknippas med hormonella störningar i kvinnlig kropp. Urinvägsinfektioner, för många parfymerade kosmetika för intim hygien och att ta antibiotika under lång tid blir vanliga orsaker till denna sjukdom..

Om torra kvinnliga könsorgan - i den här videon.

Många gynekologer kallar denna patologi vaginal atrofisk dermatit, vilket är i stånd att mer exakt indikera manifestationerna av denna sjukdom. De viktigaste symtomen på atrofisk dermatit inkluderar följande:

 • förbränning i perineum;
 • täthet i området för innerväggarna i slidan;
 • klåda i slidan och i korsbenen;
 • obehag under samlag, åtföljt av smärta;
 • blödning av slemhinnan på grund av bildandet av små sår och sår på epitelet.

Det finns ett antal specifika symtom som orsakas av hormonella störningar i kroppen:

 1. Brist på önskan om intimitet med en partner. Som regel kan en kvinnas låga östrogennivåer sänka libido. Dessutom påverkar torrhet, smärta, blödning under sex negativt en kvinnas intima liv.
 2. Manifestationen av infektionssjukdomar. Avsaknaden av naturlig smörjning kan leda till subtilitet av epitelet i de yttre och inre könsorganen, samt provocera tillväxten av patogen mikroflora i slemhinnan.
 3. Brinnande och ofta urinering under urinering.
 4. Svaghet, huvudvärk, slöhet och allmänt välbefinnande.

Ignorera inte ovanstående symtom om de visas. Men innan behandlingen påbörjas bör orsakerna till sjukdomen identifieras.

Orsaker till obehag i det intima området

För att bli av med torrhet i slidan, normalisera funktionen av körtlarna, bestämma rätt behandling och balansera den hormonella dysfunktionen, är det nödvändigt att ta reda på de viktigaste skälen, som är indelade i tre grupper:

 1. Uppkomsten av allvarliga sjukdomar: neoplasmer, vaginos på grund av en bakteriell infektion, endometrios, livmoderfibrer, inflammation i slemhinnorna i hela kroppen på grund av nedsatt körtel.
 2. Förändringar i den allmänna hormonella bakgrunden. Oftast utvecklas denna patologi under klimakteriet eller under graviditeten..
 3. Felaktig intim hygien, orimlig användning av douching, ta diuretika eller antibiotika, samt läkemedel som sänker blodtrycket.

Det finns andra faktorer som provocerar sjukdomen: allergiska reaktioner på olika kemikalier, dålig cirkulation av bäckenorganen, oregelbundet sexliv eller dess frånvaro. Vi kommer att överväga mer detaljerade de vanligaste faktorerna.

Innan menstruation

Ofta bekymrar obehag i perineum friska kvinnor i reproduktiv ålder före menstruation. Var tionde representant för det kända könet vänder sig till en specialist med detta problem. Några dagar före menstruation i den kvinnliga kroppen ökar mängden hormon gestagen, vilket under en kort tid hämmar produktionen av östrogen. Men det är värt att notera att dessa fenomen inte är patologier utan anses vara helt ofarliga för den kvinnliga kroppen.

Graviditet

Graviditet är en underbar period i varje kvinnas liv. Men det går inte alltid smidigt, vissa hälsoproblem kan uppstå: morgonsjukdom, illamående, torrhet i det intima området, banal trast. Alla dessa symtom beror på omstruktureringen av kroppen såväl som aktiviteten hos hormonet gestagen, som nämnts ovan. Under graviditeten förändras vaginal mikroflora, elasticiteten minskar, symtom på irritation och klåda uppträder.

Efter förlossningen

Oftast, under postpartumperioden, passerar vaginit av sig själv, medan den hormonella bakgrunden återgår till det normala, och körtlarna börjar fungera i en normal rytm. Var femte kvinna i förlossning klagar över en känsla av torrhet och sveda i perineum. Vanligtvis är detta symptom förknippat med frisättningen av hormonet prolaktin, som avbryter östrogen ett tag. Efter förlossningen återhämtar sig kroppen i 2-3 månader. Kvinnor som födde med kejsarsnitt behöver upp till fyra månader för att återställa hormonnivåerna..

Med klimakteriet

Menopaus är en tid med betydande åldersrelaterade förändringar i en kvinnas liv, som är förknippade med en minskning av mängden östrogenhormonproduktion. Därför har varje andra kvinna över 55 år en torr vagina. Under klimakteriet kallas denna sjukdom atrofisk vaginit. I detta fall försvagas väggarna i slidan, naturlig smörjning går förlorad, arbetet i körtlarna förvärras, vilket leder till bildandet av en alkalisk miljö, vilket orsakar en känsla av klåda och friktion. I detta fall är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, som i sin tur måste förskriva hormonbehandling.

Under samlag

Obehagliga upplevelser som uppstår under sex påverkar som regel negativt sexpartners sexuella liv. I det här fallet är det viss obehag, smärta och ibland blödning, vilket avskräcker en kvinna från att leva ett intimt liv, medan en man inte heller får nöje. Läkare rekommenderar att du använder speciella hormonell suppositorier, smörjmedel.

Om den främsta orsaken till torrhet ligger i partnerens oduglighet och hast, är det helt enkelt nödvändigt att öka tiden för en kvinnas preliminära smekningar. När en kvinna är upphetsad inträffar ett ökat blodflöde till könsorganen och slidan i kvinnans kropp, och mängden utsöndring av körtlar ökar. Det är värt att notera att frekvent användning av kondomer kan påverka mängden smörjmedel som bildas i slidan negativt..

Torr ålder

Bokstavligen 5 år efter klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen med 80%. Kvinnor i åldern 60 till 65 år klagar över en torr vagina med alla tillhörande symtom. Samtidigt, med hänvisning till ålder, föredrar kvinnor att inte konsultera en gynekolog, vilket kan hamna i katastrofalt tillstånd. Med denna sjukdom blir inte bara flerskiktsepitelet i slidan tunnare utan också urinblåsans väggar.

Torrbehandling

mediciner

Oftast föreslår experter att behandla atrofisk kolpit med icke-hormonella läkemedel. De är effektiva i fall där hormonersättningsterapi av någon anledning är omöjligt. För att bli av med obehag hjälper följande mediciner:

 1. Vitamin E och A kan upprätthålla en hälsosam vaginal epitel utan irritation..
 2. Ljus tillverkade på basis av kalendula hjälper till att lindra brännande, klåda, torrhet och även läka sprickor och sår.
 3. Vaginala suppositorier kan ge långvarig hydrering av slidan på grund av hyaluronsyra. Aloe och kalendula kan ta bort torrhet i vaginal.
 4. Geometriska läkemedel verkar på hypofysen medan de stimulerar östrogenproduktionen i kroppen och skyddar perineum från torrhet.
 5. Vaginalgeler kan ta bort symtomen på kolpit, samt normalisera surhetsnivån i slidan och skydda den från infektioner.

Många föredrar att ta till alternativa terapimetoder, vägrar medicinering. Därför är det värt att överväga flera folkrecept.

Folkrättsmedel

Bad, douching och örtpreparat är kraftfulla hjälpmedel vid behandling av atopisk vaginal dermatit. I detta fall är det nödvändigt att ta hänsyn till enskilda egenskaper i form av intolerans eller allergier. Tänk på flera växtbaserade recept:

 1. 60 g nässlor, 20 g oregano, 30 g kalendula, 50 g kamomill och 50 g Veronica officinalis behöver hälla 500 ml kokande vatten, koka i eld i minst 5 minuter. Låt buljongen brygga, ta en drink i 12 dagar. Varje dag måste du dricka 100 ml buljong. Om torrheten i slidan inte har passerat under en viss period måste du kontakta en gynekolog.
 2. Ganska effektiv är en avkok av livmodern i tallskogen och moderkortet. För att göra detta, blanda 50 g av varje ört, häll 400 ml vatten, koka. Ett avkok måste tas en tredjedel av ett glas 3 gånger om dagen före måltiderna.
 3. Ett idealiskt sätt att behandla atrofisk kolpit med klimakteriet är douching med kalendulabuljong. Antalet douching på en kurs bör inte överstiga 5.
 4. Bad med avkok av moderwort kan slappna av nervsystemet, lindra obehag och klåda. För att göra detta, häll 60 g gräs i 500 ml kokande vatten, koka i 3 minuter. Låt buljongen infusera i en halvtimme, varefter den måste filtreras och tillsättas i badet. För att bli av med torrhet måste du ta dessa bad minst en gång i veckan.

På tal om behandling av torrhet i det intima området kan man inte låta bli att nämna förebyggandet av sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

För att undvika obehag i det känsliga området rekommenderas att följa följande regler:

Avslag på parfymerade geler

För närvarande finns det parfymer för intim hygien, vilket också kan vara farligt för en kvinnas kropp. Detta beror på det faktum att parfymer och en överflöd av kemiska beståndsdelar av sådana medel kan orsaka funktionsfel i slemkörtlarna och en minskning av deras utsöndring..

Efter detta uppträder en obehaglig känsla i perineum. Du bör komma ihåg om förekomsten av möjliga allergiska reaktioner på komponenterna som utgör intim kosmetika och välja balanserade medel.

Avvisande av syntet

Tätt underkläder, som komprimerar blodkärlen och stör blodcirkulationen i bäckenorganen, liksom dåligt syntetiskt ämne kan orsaka klåda i perineum, irritation och stickningar. För att undvika detta, behöver du bara byta fashionabla och vackra linne från polyamid med bomull.

Hygien

Brist eller brist på intim hygien är också ett hot mot kvinnors hälsa. Faktum är att patogen mikroflora förskjuter fördelaktiga laktobaciller, varför de flesta kvinnor möter candidiasis, vilket orsakas av candida svamp. Obehaglig lukt, brännande och klåda, samt utarmning av slemhinnepitel kan berätta om kroppens problem. Även med rikligt urladdning, visas tecken på atrofisk vaginit och obehag i perineum.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att torrhet i den intima zonen åtföljs av många obehagliga symptom som kan störa det vanliga livet. För att undvika en sådan sjukdom är det ibland tillräckligt att bara vidta förebyggande åtgärder.

Video

Du kommer att lära dig om orsakerna och metoderna för att behandla torra könsorgan i den här videon..

Vad du ska göra med vaginal torrhet: åtgärder för behandling

Vaginal torrhet, som kallas atrofisk vaginit i officiell medicin, är en irritation orsakad av tunnning av väggarna och skrynkling av vaginalvävnaderna och en minskning av mängden naturligt smörjmedel som frigörs från dem.

Detta manifesterar sig under den period av deras liv då de har en övergång från upphörandet av menstruationscykeln till postmenopaus. Denna obehag, som många andra, började vänta på kvinnor i en ganska tidig ålder..

Torra slemhinnor orsakar obehag, vilket manifesteras av smärta under samlag. Lätt blödning kan uppstå på grund av mikrotrauma, eftersom det inte fanns tillräckligt med fukt under sex.

Varför uppträder vaginal torrhet??

Under klimakteriet minskar östrogenproduktionen gradvis och slutar helt. Denna process åtföljs av vissa fysiologiska förändringar i en kvinnas kropp..

Menstruation blir oregelbunden, spolar, humörsvängningar verkar, röst blir lägre, mängden ansiktshår ökar. Ett annat symptom på klimakteriet - torrhet i vaginal - förekommer hos varje tredje kvinna. Det bör noteras att ett sådant problem kan uppstå i alla åldrar och av olika skäl. Det påverkar avsevärt kvaliteten på sexuellt liv, men kan lyckligtvis behandlas..

Hur manifesterar torrhet i slidan

Torra vagina under klimakteriet är omöjligt att inte märka. Det leder till konstant obehag, distraherande uppmärksamhet från arbetet eller andra aktiviteter. Torrhet uppstår till följd av att väggarna i slidan väger mindre än en speciell hemlighet, vilket är ett naturligt smörjmedel som garanterar organets normala tillstånd.

Det är felaktigt att tro att med tiden kommer allt att återgå till det normala..

Tvärtom, om ingenting görs, kommer sådana känslor att läggas till torrhet:

 • konstant klåda av labia minora;
 • bränna i perineum, som ibland är mycket stark.

Dessa manifestationer efter vattenförfaranden stannar antingen inte, eller går under en kort tid och återgår sedan igen. Om du skjuter upp besöket hos gynekologen kommer kvinnan att få negativa hälsokonsekvenser utöver de beskrivna problemen.

 1. Otillräckligt fuktade väggar i slidan kan bilda små sprickor eller sår. En infektion på ytan kommer att leda till utveckling av en sjukdom som kräver en lång och ofta dyr behandling.
 2. Torra vaginalväggar är mer benägna att infekteras med en svamp.
 3. Torra slemhinnor ökar risken för erosion som måste behandlas.

Bristen på sexliv på grund av smärta orsakad av torr vagina förvärrar endast den hormonella obalansen som uppstod vid början av klimakteriet. Damens välbefinnande försämras avsevärt. Du kan inte i något fall ignorera torrheten i vaginalslemhinnan under klimakteriet.

Hormonreglering

Den kvinnliga vagina har komplex hormonell reglering. Normalt släpps en liten mängd naturligt smörjmedel dagligen - leukocé. De består av:

 • intercellulär vätska;
 • förfallna epitelceller;
 • mjölksyra;
 • Väteperoxid;
 • livmoderhalsslem.

Dessutom finns representanter för normal mikroflora i vaginalutflödet. Dessa är bifidobakterier och laktobaciller. Mängden utsläpp är obetydlig, cirka 20 ml per dag. Vid ägglossningen ökar äggstocksaktiviteten, östrogenkoncentrationen i blodet ökar, mängden vaginalslem ökar. Samtidigt blir det mer viskös.

Produktionen av mer vätskeutsöndringar ökar vid tidpunkten för sexuell upphetsning. Detta är resultatet av ökat blodflöde i underlivet, den flytande delen av blodet flyter in i slidan. Bartholins körtlar, som också är involverade i bildandet av naturlig smörjning, hjälper henne..

Processen för bildning av sekretioner regleras i större utsträckning av östrogen. Det vaginala epitelet innehåller ett stort antal receptorer för detta hormon. Dess verkan leder till ökad ansamling av det huvudsakliga energimaterialet - glykogen. När epitelceller deskvameras leder deras nedbrytning till frisättning av glykogen. Det blir en grogrund för gynnsamma mikroorganismer. Under metabolism frisätts mjölksyra och en liten mängd väteperoxid från glukos. Således bildas en flytande skyddande miljö i slidan.

Regelbundet samlag påverkar också fukttillståndet. Under sex avkalkas epitelet av (exfolieras) och transudat (edematös vätska) utspävar mediet, vilket gör det lämpligt för bakterier.

Men om det ökar östrogenintaget, förändras situationen.

 • Epitel. Hans celler slutar lagra glykogen i tillräckliga mängder..
 • Bakterie. En minskning av mängden näringsämnen hämmar tillväxten av normal mikroflora. Villkorligt patogena mikroorganismer kan komma på sin plats..
 • Avsättningar. Minskade signifikant mängden mjölksyra, väteperoxid. Torr vaginalslemhinna ökar.

Enligt denna mekanism utvecklas ofta torrhet under klimakteriet. Men i andra perioder av livet är östrogenreduktion möjligt av naturliga eller patologiska skäl. Känslor av otillräcklig fukt kan förekomma konstant eller uppträda endast under sex.

Orsaker till en känsla av torrhet i slidan

I medicinsk praxis kallas denna patologi atrofisk vaginit (kolpit). En sådan term är dock giltig i förhållande till endast vissa varianter av förekomsten av patologi. Processerna för tunnning av vaginalslemhinnan, storleksändring, förlust av elasticitet hos det skivepiteliga epitelet är inte alltid förknippat med hormonella funktionsfel i kvinnlig kropp. Urinvägsinfektioner, ett överflöd av parfymerade intima kosmetika, långvarig användning av antibiotika blir ibland orsakerna till sjukdomen.

Ett antal gynekologer föredrar termen "vaginal atrofisk dermatit", vilket mer exakt anger indikationerna på sjukdomen. Typiska symtom är:

 • förbränning i perineum;
 • en känsla av täthet i innerväggarna i slidan;
 • klåda i labia, vaginal öppning;
 • obehag under samlag, vilket åtföljs av smärta;
 • slemhinneblödning på grund av uppkomsten av sår, sår på epitelet i den intima zonen.

Ett antal specifika symtom förenar sig med ovanstående symtom om en kvinna har de klassiska tecknen på kolpit orsakad av hormonella störningar i kroppen:

 • Ovillighet att ha intimitet med en partner. Låga östrogennivåer lägre libido. Dessutom har minskad känslighet, smärta, torrhet, blödning under sex en negativ inverkan på en kvinnas intima liv.
 • Infektionssjukdomar. Minskning av naturlig smörjning leder till subtilitet i epitelet i de inre, yttre könsorganen, försämring av den positiva mikrofloraen i slemhinnan, torr slemhinna. Därför blir den patogena miljön källan till den inflammatoriska processen i den intima zonen.
 • Problem med urinering: ofta urinering, brännande.
 • Allmän försämring av hälsan, huvudvärk, slöhet, svaghet.

För att normalisera körtlarnas funktion, balansera hormonell dysfunktion, ta bort torrhet, bestämma rätt behandling, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna, som villkorligen kan delas in i tre grupper:

 1. Allvarliga sjukdomar / sjukdomar i kroppen. Upprätta en noggrann diagnos, utse en kompetent behandling hjälper endast en läkare. Det observeras vid:
  1. utseendet på neoplasmer;
  2. vaginos orsakad av en bakteriell infektion;
  3. endometrios, livmodermyom;
  4. inflammation i slemhinnorna i hela kroppen på grund av nedsatt aktivitet i körtlarna (Sjogren's syndrom).
 2. Förändringar i en kvinnas hormonella bakgrund. I de flesta fall förekommer patologin vid tidpunkten för klimakteriet eller under graviditeten.
 3. Vanliga skäl. Det visas när:
  1. felaktig intim hygien;
  2. orimlig användning av douching;
  3. ta antibiotika eller diuretika, läkemedel som sänker blodtrycket;
  4. allergiska reaktioner på komponenterna i tvättpulver, tvålar, geler;
  5. dålig cirkulation av bäckenorganen;
  6. oregelbundet sexliv eller dess frånvaro.

Den nu populära användningen av parfymerade duschgeler utgör en fara för en kvinnas kropp: parfymer, ett överskott av kemiska komponenter orsakar störningar i slemkörternas aktivitet. De upphör att fungera normalt, deras utsöndring minskar: som ett resultat uppträder en obehaglig känsla. Glöm inte eventuella allergiska reaktioner på komponenterna i intim kosmetika.

En sur miljö som stimulerar produktionen av fördelaktiga mjölksyrabakterier av de kvinnliga könsorganen förstörs av geler som är obalanserade i surhet. Den optimala indikatorn bör vara 4-5,5 pH. För att bli av med problem bör du överge de nyfångade deodoriserade toalettprodukterna till förmån för vanlig tvål, toalettpapper utan föroreningar och tillsatser.

Tätt underkläder, komprimering av blodkärl och stör cirkulationen av bäckenorganen; syntetiska ämnen, ibland av dålig kvalitet, från vilka trosor tillverkas, är skadliga för kvinnans hälsotillstånd. Sjukdomen känns av irritation, stickningar, klåda i perineum. Byt ut fashionabla, vackra polyamidunderkläder med lika vacker och graciös bomull - så glömmer du problemet.

Ett annat hot är bristen / bristen på hygien i det intima området. Patogen mikroflora förskjuter fördelaktiga laktobaciller: många kvinnor upplever candidiasis orsakad av Candida-svamp. Utseendet på en obehaglig lukt, klåda och förbränning, tunnning av epitelet i slemhinnan signalerar en felaktig funktion i kroppen. Även med kraftig urladdning uppträder tecken på atrofisk vaginit och obehag.

Innan menstruation

Varför stör obehag regelbundet friska kvinnor i reproduktiv ålder före menstruation? Cirka 10% av det rättvisa könet vänder sig till en gynekolog med detta problem: några dagar innan menstruationen börjar ökar kroppen mängden hormon gestagen, vilket undertrycker produktionen av östrogen under en kort period. Sådana fenomen tillhör inte patologier och anses vara absolut ofarliga..

Under graviditet


Förväntan på moderskap är en underbar period i en kvinnas liv. Ibland åtföljs emellertid graviditetsförloppet av vissa hälsoproblem: morgonsjukdom, illamående, torrhet i den intima zonen, banal trast krävs för att återuppbygga kroppen, aktiviteten hos hormonet gestagen. Ett förstorat livmoder skapar ytterligare tryck på alla organ, vilket resulterar i en förändring i mikroflora i slidan, en minskning av elasticitet, utseendet på klåda och irritation..

Efter förlossningen

Med klimakteriet

Menopaus (menopaus) - tiden för betydande åldersrelaterade förändringar i en kvinnas liv. Omstruktureringen av kroppen är förknippad med en betydande minskning av produktionen av det kvinnliga hormonet östrogen. Vaginal torrhet förekommer i 50% av den vackra hälften över 55 år. I klimakteriet kallas denna patologi atrofisk vaginit. Förträngningen av väggarna i slidan, förlusten av naturlig smörjning, försämringen av körtlarna leder till bildandet av en alkalisk miljö, vilket ger en känsla av friktion, klåda. Var noga med att kontakta en gynekolog som föreskriver hormonersättningsterapi.

Under samlag

Obehagliga upplevelser under sex påverkar båda partnernas sexuella liv negativt. Smärta, obehag och ibland blödning, avskräcker en kvinna från att ha ett intimt liv, och en man får lite glädje av intimitet. Gynekologer rekommenderar emellertid att inte ge upp köttsliga nöjen: hormonell suppositorier, smörjmedel hjälper till att skapa ett sexuellt liv.

Om orsaken är den banala odugnaden, snarast partnern, kommer lösningen på problemet att öka tiden för förspel. När kvinnan är upphetsad reagerar en kvinnas kropp med en ökad rusning av blod till könsorganen och slidan, vilket förbättrar den naturliga utsöndringen av sekretionen från körtlarna. Den ständiga användningen av kondomer påverkar negativt mängden smörjmedel som bildas i slidan: om du irriterar slemhinnans epitel, försök att överge kondomen under minst en tid.

Torr ålder

5-7 år efter början av klimakteriet minskas mängden östrogen som utsöndras av kroppen med 80%. Enligt forskare lider mer än 75% av kvinnorna mellan 60 och 65 år av atrofisk kolpit med alla tillhörande symtom: minskad vaginal clearance, torrhet och blödning av slemhinnan. Hänvisningar till ålder, ovilja att träffa läkare kan sluta misslyckas: med den här sjukdomen blir den tunnare, inte bara flerskiktsepitel i slidan förlorar elasticiteten utan också väggarna i urinblåsan (urinvävnad).

Diagnos av vaginal torrhet

Klåda och brännande är de första tecknen på torrhet i det intima området. En liten mängd laktobaciller leder till uppkomsten av patologisk mikroflora i slidan. Sexuellt samlag åtföljs av obehagliga smärtsamma upplevelser. Med tiden försvinner lusten att ha sex.

Alla dessa symtom är ett bra skäl att besöka en gynekolog som kommer att ge dig råd om hur du kan återställa mikrofloran på rätt sätt..

Hur man behandlar vaginal torrhet

För att bli av med känslan av torrhet och obehag i slidan måste du veta orsaken till deras utseende. Om det är känt med säkerhet att torrhet i slidan inte är förknippad med allvarliga patologiska skäl är det för dess eliminering tillräckligt att följa enkla regler:

 • Balanserad diet mycket med baljväxter, fettiga omega-3-syror för att normalisera utsöndring av slemkörtlarna i slidan och förhindra torrhet i det intima området..
 • Extern könshygien använda produkter avsedda för intim hygien. Det är värt att överge alla intima kosmetika, toalettpapper eller våtservetter med aromatiska tillsatser.
 • Avvisning av dåliga vanor, försämrar blodtillförseln till slidan och orsakar torrhet, klåda, brännande.
 • Psykologisk komfort. Under stress producerar kroppen många kemiska föreningar som konkurrerar med östrogener..
 • Hos äldre kvinnor i klimakteriet är torrhet i slidan inte problematisk att eliminera. Atrofisk vaginit baseras på brist på östrogen, så det är möjligt att eliminera sjukdomen endast på ett sätt - att fylla denna brist med medicin.

För att eliminera torrhet i slidan är det nödvändigt att använda icke-hormonella smörjmedel som intim kosmetika, liksom smörjmedel med en låg pH-nivå, varigenom du hjälper till att upprätthålla en hälsosam miljö i slidan. Dessutom kan du använda intima smörjmedel baserat på vatten, smörja väggarna i slidan med vitamin E två gånger i veckan och dricka minst 8 glas vatten per dag. Det rekommenderas att inkludera soja och fet fisk i kosten..

Det har också observerats att kvinnor som regelbundet har sex upplever färre vaginala hälsoproblem än de som avstår från sex. Därför kan svaret på frågan "hur man kan bli av med vaginal torrhet?" Kan vara en rekommendation att ha sex ofta.

Tabell - Substitutionsterapi för diagnostiserad hormonbrist

LäkemedelsformRepresentanterFunktioner
tabletter- "Klimen";
- "Klimonorm";
- "Cycle-Proginova";
- "Divina";
- "Trisequens";
- Estrofem
- Accepteras ständigt;
- hormoner presenteras i form av två eller tre faser och ersätter varandra
injektioner- Estradiolvalerat;
- "Tibolon";
- "Kliogest"
- Utfärdas i depåformer;
- en injektion görs en gång i månaden
Vaginala former- Ljus, grädde "Ovestin";
- ljus "Estrinorm"
- Ljus läggs dagligen;
- grädde introduceras med applikatorn
LappaKlimara- Lim i en vecka;
- behandling kompletteras med introduktion av progesteron från dag 14

Hormonterapi

Under premenopausal period har en kvinna ofta atrofisk vaginit på grund av hormonell obalans. Med vaginal torrhet, bland en minskning av hormonnivåerna, föreskrivs hormonersättningsterapi baserad på östrogen. Det är östrogen som hjälper till att återställa funktionerna i slidan och regenereringen av dess skyddande skikt.

Det finns flera typer av vaginal hormonbehandling under premenopaus eller menopaus.

 • Vaginala suppositorier injiceras i slidan en gång om dagen i flera veckor. Efter detta bör suppositorier läggas två gånger om dagen tills tecknen försvinner helt.
 • Vaginal krämer injiceras i vagina genom en speciell applikator dagligen under flera veckor, varefter proceduren utförs en till tre gånger i veckan. Proceduren utförs dagligen i flera veckor, sedan enligt schemat 1-3 gånger i veckan.
 • Östrogenringen sätts in i slidan (den tar sin form), så att östrogen penetrerar bättre direkt i vävnaden. Ringen måste bytas var tredje månad.

I de flesta fall rapporterar kvinnor ett positivt resultat efter några dagars terapi. Anledningen till detta är en ökning av blodflödet till höftområdet, en gradvis förtjockning av väggarna i slidan, en ökning av mängden smörjning, eliminering av en känsla av smärta under samlag. Det är värt att notera att intaget av dessa läkemedel endast bör utföras under övervakning av en specialist, så att det inte i något fall kommer att bli för stor förtjockning av livmoderväggarna (hyperplasi), vilket kan orsaka cancer.

Förebyggande

Åtgärder för att förhindra smärtsamma upplevelser när en kvinna har en torr vagina är:

 • bär bomullsunderkläder;
 • upprätthålla en hälsosam livsstil;
 • tillräcklig dricksordning.
 • fullt intimt liv;
 • avslag på ofta douching;
 • behandling av alla patologier i könsområdet;
 • användning av dagliga och vanliga kuddar utan dofter, inte missbruk av tamponger;
 • implementering av korrekt könshygien, avslag på irriterande, aggressiv kosmetika;
 • begränsning av inlagd mat, socker, inkludering i kosten för grönsaker, frukt, havsfisk, vegetabiliska oljor.

Förr eller senare kan varje kvinna behöva behandling för vaginal torrhet. Men det är mycket lättare att veta orsakerna till detta fenomen och förhindra dem än att genomgå terapi och uppleva smärtsamma symtom på patologi..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Förstorad livmodern utan graviditetsorsaker. Livmoderförstoring: orsaker och huvudtecken. Terapi för ett förstorat livmoderhålighet

Ibland efter sådana undersökningar diagnostiserar läkare att livmodern är förstorad....

Varför istället för menstruation, brun daub och försening, men testet är negativt

Närvaron av brun urladdning med en försening i menstruationen varnar ofta för befruktningen. Men det finns andra skäl för deras utseende, att överväga sannolikheten för som krävs med ett negativt graviditetstest....

Låg ryggsmärta under menstruationen, smärta i ryggen och buken, orsakar

MensvärkMenstruationsblödning är bekant för alla kvinnor. För varje kvinna kan de ske på olika sätt, men de flesta företrädare för det svagare könet upplever olika manifestationer av obehag och till och med smärta före början av menstruationen och efter menstruationen....