Symtom före menstruation

Klimax

På ett eller annat sätt är de olika och oroar en kvinna.

Nedan kommer vi att analysera de viktigaste symtomen som oftast förekommer några dagar före menstruationens början hos kvinnor.

Illamående före menstruation

Det finns flera skäl till detta..

 1. En kvinna tar preventivpillerar, vilket orsakar hormonell obalans och cykelstörningar. I detta fall orsakas illamående av ett stort antal hormoner. Du kanske bör konsultera en läkare som föreslår att du använder en annan preventivmetod. Idag måste du äta mindre, inte dricka alkohol, gå mer.
 2. Kvinnan har en speciell struktur i livmodern. Innan menstruationen blir den tyngre och därmed irriterar nervcentralerna.
 3. Illamående före menstruation kan observeras hos idrottare, kvinnor som arbetar med fysiskt arbete. Detta är ett tecken på cykelstörningar..

Appetit före menstruation

Han under denna period ökar ovanligt. Och allt på grund av de biokemiska processerna som sker i hjärnan. På grund av hormonella förändringar börjar kroppen sakna serotonin, och för att på något sätt kompensera för sin brist uppträder en rabiat aptit. Idag måste du dricka mer vatten, äta små mängder, men ofta ta magnesium och kalcium.

Magont

Kroppen rensas för allt värdelöst och skadligt. Livmodern samverkar rytmiskt och frigör sig från allt detta. Därför smärtan. Om dessa dagar drar nedre delen av buken, är detta inte en anledning till oro. Detta anses vara normen. Du kan ta smärtmedicinering. Du bör endast konsultera en läkare när smärtan blir outhärdlig. Detta indikerar allvarliga problem och kan indikera allvarliga hormonella störningar, gynekologiska och infektionssjukdomar. För att bli av med dem och inte starta problemet, behöver du inte försena att gå till läkaren.

Temperatur före menstruation

Många kvinnor märker att kroppstemperaturen stiger under PMS-dagar. Om det inte stiger för högt, är detta normalt. Kroppen domineras av hormonet progesteron, vilket påverkar centrum för termoregulering. Om temperaturen är 37 är detta normalt. Om det når 38 och högre är det dags att oroa sig och i överenskommelse med läkaren göra något.

Akne före de kritiska dagarna

Som regel är detta fenomen inneboende hos tonårsflickor och förklaras av hormonella störningar. Det är riktigt, ibland gäller det kvinnor. Det finns flera förklaringar till detta..

 1. Tar hormonella läkemedel.
 2. Matsjukdomar, störning i fettmetabolismen.
 3. Patologier för det endokrina systemet.
 4. Försvagad immunitet och nervsystem.
 5. Använda kosmetika av låg kvalitet.

I det här fallet är det nödvändigt att fastställa och eliminera orsaken till akne, sköta huden ordentligt, och de kommer att försvinna.

Vissa kvinnor har huvudvärk före menstruationen. Anledningen till detta är hormoner som ändrar vattenbalansen, behåller vätska i kroppen. Detta leder till svullnad och hjärnan också. Endast en specialist hjälper till att lösa problemet genom att förskriva mediciner.

Många kvinnor klagar över smärta i ryggen före kritiska dagar. Om de är små, oroa dig inte. Om den är stark, är det möjligt att antingen finns inflammation i könsorganet eller betydande hormonella förändringar.

Bröstet sväller före menstruationen hos nästan alla kvinnor: i kanalerna och lobulerna i bröstkörtlarna ökar epitelet - blod rusar till bröstet. Det är en naturlig förekomst och passerar snabbt.

Tecken på menstruation: symtom i olika perioder av livet

Tecken på menstruation för varje kvinna är individuella. Till och med systrar kan uppleva en annan uppsättning symtom inför en närmande menstruation. Intensiteten och svårighetsgraden av varje manifestation varierar, vilket beror på kroppens fysiologiska egenskaper och närvaron av samtidiga sjukdomar.

Utvecklingen av varje symptom har sin egen kliniska förklaring och utgör inte ett hot mot hälsan. Undantaget är fall när symtomen har en uttalad kurs och minskar en kvinnas livskvalitet.

Menstruation är en del av livet för alla kvinnor i åldern 12 till 45 år. Varje kvinna som inte ens följer sin cykel känner alltid sin period. En vecka innan de börjar utvecklas förändringar som kallas premenstruellt syndrom i kroppen. Dessa symtom, i varierande grad av svårighetsgrad, noteras av alla kvinnor. Deras närvaro är en variant av normen, förutsatt att de inte är förknippade med störningar i kroppen.

Det reproduktiva systemet regleras på organiska, biokemiska och fysiologiska nivåer. Med PMS observeras förändringar i arbetet i flera system och organ i den kvinnliga kroppen:

 1. 1. Nervsystem: huvudvärk, allmän sjukdom, ökad trötthet, viss aggressivitet, minskat humör, ångest, emotionell labilitet, distraktion.
 2. 2. Könsorgan: brunaktig liten utflöde från könsorganen, smärta i nedre del av buken, bröstförstoring och ömhet.
 3. 3. Andra inre organ: flatulens, illamående, svullnad, ökad aptit, ofta urinering.
 4. 4. Hud: utseendet på utslag.

Efter menstruationen, när menstruationscykeln stabiliseras, upplever flickorna ungefär samma tecken på menstruation. Men uppsättningen av symtom på premenstruellt syndrom och deras svårighetsgrad förändras.

SymptomAnledning till händelse
HuvudvärkEn ökning av mängden östrogen orsakar vätskeansamling och svullnad av vävnader, inklusive hjärnan, vilket orsakar huvudvärk. Hormonell omorganisering orsakar förändringar i centrala nervsystemet
TrötthetNär det centrala nervsystemet störs av hormonsverkan inträffar en förändring i näringen av mjuka vävnader och muskler. Kroppen ackumulerar metaboliska produkter och överskottsvätska
Aggressivitet och emotionell instabilitetFörändringarna beror på produktionen av hormonet progesteron, vilket påverkar det känslomässiga området i centrala nervsystemet. Ökad excitabilitet är av kortvarig karaktär, varefter den ersätts av tårfullhet och nedbrytning
Brun magra vaginal urladdningDe kan vara ett symptom på ägglossande blödningar, ofta observerade hos ungdomar och premenopausala kvinnor
Smärta i nedre bukenSmärtan orsakas av avstötning av det funktionella lagret i endometrium, sällan - av den felaktiga positionen i livmodern. Olika sjukdomar, vidhäftningar eller cyster kan också vara orsaken.
Smärtsam engorgement av mjölkkörtlarnaPå grund av ökningen i progesteronproduktionen sker spridning (spridning) av körtelepitel och bröstförstoring. Och en ökning av östrogennivåer orsakar ödem och komprimering av nervändarna
gasbildningPå grund av rusning av blod till bäckenorganen försvagas tarmens rörlighet, vilket orsakar irritation i matsmältningen
IllamåendeDet finns en komprimering av den förstorade livmodern i nervändarna hos celiak (plexus)
SvullnadÖstrogener bidrar till vätskeansamling, och om en kvinna har fetma är den hormonella bakgrunden ännu mättare eftersom fettvävnad är ett östrogenlager
Ökad aptitAtt stärka syntesen av progesteron orsakar en ökad aptit och förbereder kroppen för graviditet. Nivån av "stresshormoner" (kortisol, ACTH) ökar - energiförbrukningen ökar, vilket orsakar en konstant känsla av hunger
Regelbunden urinationTrycket från den förstorade livmodern på urinblåsan utförs. Den dagen menstruationen börjar börjar avlägsnande av ackumulerad vätska
HudutslagUnder påverkan av östrogener ökar produktionen av talg i kombination med de befintliga patologierna i mag-tarmkanalen, rökning, vitaminbrist, stress. Allt detta orsakar akne.

Övervakning av dina känslor kan stöds genom att upprätthålla en menstruationskalender, som bör notera tidpunkten för uppkomsten av PMS, den första dagen av menstruationen och deras varaktighet. Detta möjliggör förebyggande åtgärder för att lindra symtomen några dagar innan de dyker upp..

Hur man skiljer symtomen före menstruation från graviditet

Termen menstruationscykel betyder kroppens noggranna arbete, som är förberett för befruktningen av barnet: livmodern är fodrad med ett speciellt vävnadsskikt, en bekväm plats för barnet är beredd på graviditetsperioden, ägget mognar. Om befruktningen inte ägde rum, blir kroppen av med de resultat som uppnåtts för att börja om igen.

Innan en ny cykel börjar upplever en kvinna obehagliga stunder eller tecken innan menstruationen, kallad PMS. De åtföljs av stretching smärta i nedre del av buken, ökad irritabilitet, trötthet. Graviditet och menstruation, vars symtom är mycket lika, kan emellertid ha liknande symtom. För varje kvinna är det viktigt att lära sig att skilja dem från varandra..

Menstruation eller graviditet

Så snart befruktning har inträffat i kvinnans kropp upphör menstruationscykeln tills barnet föddes.

Men i vissa fall har kvinnor blött i flera månader. Dessa urladdningar kan knappast kallas en fullständig menstruation. De är inte stora, brunaktiga eller rödaktiga. I själva verket införs ett befruktat ägg i väggarna i livmodern, vilket resulterar i mindre brott med blodig utflöde. De kan visas en gång, men kan förekomma regelbundet, frukthyllan når inte vissa storlekar. Sådan urladdning kan inte kallas menstruation, och deras utseende är ett tillfälle för ett besök hos läkaren.

De viktigaste tecknen före menstruation

Obehagliga känslor förknippade med menstruationens början kan vara mycket individuella. Men de vanligaste tecknen på menstruation är följande:

 • smärta i korsryggen, buken, bröstet;
 • depressivt humör, i kombination med sömnstörningar;
 • huvudvärk.

Om du jämför symptomen på menstruation med de första tecknen på graviditet, kan vi dra slutsatsen att de är väldigt lika. I de första stadierna av graviditeten kan en kvinna vara dåsig, irritabel, med skarpa humörsvängningar. För att förstå kroppens manifestationer måste du lära dig att lyssna på dig själv, känna förändringarna.

Observera dig själv i flera månader. Om symtomen före menstruation är huvudvärk och värk i ryggen, är det troligt att dessa tecken inte kommer att bry dig när graviditeten börjar. Om tvärtom tecken på uppkomst av menstruation är okända för dig, kan vi med tillräckligt förtroende säga att graviditet har inträffat om du lider av migrän, överdriven irritabilitet, humörsvängningar.

Temperaturförändringar kan också indikera en förändring i tillstånd. Kvinnan stiger med flera grader under ägglossningen. Om hon återvände till en konstant indikator, är det värt att förbereda sig för början av menstruationen. Om temperaturkolonnen frös i högre takt kan vi prata om graviditetens början. Men i denna metod finns det ett fel på enskilda egenskaper. För att prata med säkerhet om normal eller förhöjd temperatur måste du mäta den flera månader i rad varje dag för att få en bild av förändringar i kroppstemperatur under en viss period.

Graviditetssymtom

Förutom försenad menstruation kan graviditet manifestera sig med ett antal andra symtom:

 • Permanent trötthet kan orsakas av hormonella förändringar i kroppen, som är de första tecknen på befruktningen.
 • Bröstets reaktion kan förvärras. Alla beröringar av det blir smärtsamma, ibland noteras en ökning i volymer.
 • Kramp, smärta i nedre del av buken, som händer före menstruation, kan vara ett tecken på graviditet före försening.
 • Liten vaginal urladdning, som är ett tecken på att ägget fästs till livmodern.
 • Illamående kan uppstå med en försening i menstruationen och passera tillräckligt snabbt eller följa en kvinna under hela graviditeten.
 • Konstant lust att urinera är förknippat med en gradvis ökning av blod i kroppen, liksom andra vätskor som säkerställer liv för modern och det ofödda barnet. Ju längre graviditet, desto oftare måste du gå på toaletten. Förväxla dock inte detta symptom med den möjliga manifestationen av inflammatoriska sjukdomar, till exempel cystit.
 • Fel i schemat. Om tidigare menstruationer dök upp på en tydligt definierad dag, och nu även efter PMS finns det inga perioder, kan befruktning ha inträffat.
 • Luktkänslighet är ett tidigt tecken på graviditet och orsakas av en kraftig ökning av östrogennivåer i blodet..
 • Att öka temperaturen med flera divisioner kan säga mycket, men för detta måste du hålla en temperaturlogg.
 • Ett positivt testsvar. Apotekstester kan extremt sällan bestämma graviditet tidigare än det kommer att bli en försening i menstruationen. Om du märker andra tecken på graviditet, och testet visar ett negativt resultat, är det värt att upprepa studien efter några dagar.

Vad en kvinna alltid bör vara uppmärksam på

Toxikos under de första månaderna av graviditeten är långt ifrån alls, och en graviditet kan skilja sig mycket från en annan. I vissa fall noterar kvinnor emellertid utseendet på irriterande lukt, en känsla av avvisande av specifika produkter eller omvänt konstiga smakpreferenser. som inte har observerats tidigare. Några av dessa tecken kan indikera graviditet..

Det är redan tydligt att symtomen på menstruation och graviditet är mycket lika. Trots det att du känner en ovanlig smärta i nedre del av buken bör du rådfråga en specialist.

En lätt temperaturökning kan berätta för en kvinna om graviditetens början eller om en trög inflammatorisk process.

Små reglering: om du inte hade lagt märke till uppkomsten av milda perioder, och under cykeln hade du oskyddat samlag, bör du rådfråga en gynekolog, eftersom spottande spotting kan vara ett tecken på en ektopisk graviditet.

Ömhet i bröstkörtlarna, en ökning i volym och svullnad kan indikera både menstruation och graviditet. Utseendet på råmjölk som utsöndras från bröstvårtorna kommer att få en diagnos till förmån för den senare. Emellertid bröstsmärta i ett specifikt område, i kombination med utflöde från bröstvårtorna, mot bakgrund av uteslutning av graviditet, är ett tillfälle för ett brådskande besök hos en mammolog, eftersom sådana symtom kan prata om onkologi.

Allt ovanstående har en stor korrigering: varje organism har sin egen personlighet. Om du inte kan avgöra exakt vilka symtom som stör dig, köp ett apotekstest. Om du har en försening av schemat och du medger att du är gravid kan du kontakta en gynekolog som kommer att undersöka dig och förskriva lämpliga tester. Men i de flesta fall bestämmer en kvinna intuitivt närvaron av graviditet bättre än några tester och analyser.

Premenstruellt syndrom eller PMS hos kvinnor - symtom och behandling

Många kvinnor upplever yrsel, humörsvängningar, huvudvärk, allvarlig sjukdom före menstruation.

Varför händer detta cirka 8-10 dagar före menstruationens början och försvinner?

Vad är PMS eller premenstruellt syndrom??

Avkryptering av PMS i gynekologi är ett premenstruellt syndrom. PMS verkar som obehagliga kliniska tecken ungefär en vecka före menstruationen, varar 2-12 dagar. Kroppen under en viss tidsperiod ger en viss funktionsfel. Funktionerna i många organ börjar återhämta sig med tillkomsten av menstruation, eller senare - efter att de har slutförts.

Det handlar om hormonella förändringar när fysiologiska processer i kroppen börjar bete sig konstigt. Kvinnliga hormoner på ett eller annat sätt påverkar nervsystemet och, ackumuleras i överflöd, förklarar sig själva före menstruationens början.

Det är i denna fas av cykeln som:

 • dålig hälsa under påverkan av östrogen och progesteron;
 • utmattning;
 • överdriven irritabilitet, nervositet.

PMS som ett syndrom före menstruationen börjar visa överdriven känslighet för dessa hormoner. Sådana förändringar i fysiskt tillstånd orsakas av den emotionella bakgrunden, när kvinnor blir nervösa, berörda, upplever stress.

Syndromet manifesterar sig ofta i aggregatet, eftersom den hormonella bakgrunden genomgår förändringar, och mikroelement upplever en obalans.

Det resulterar i:

 • obehag;
 • tearfulness;
 • överdriven överspänning;
 • svullnad i bröstkörtlarna;
 • ritningar i nedre del av buken.

Ofta förvirrar kvinnor graviditet och PMS, även om det inte finns något gemensamt. Enligt statistik inträffar syndromet när en viss ålder uppnås, hos unga flickor, hos flickor i tonåren bör det inte vara.

Skyll på allt:

 • intellektuell ökad belastning,
 • kroppsmassa brist,
 • påfrestning,
 • fysisk belastning,
 • brist på sömn,
 • dålig kost.

Sanning och myter om PMS

PMS är ett vanligt fenomen hos kvinnor och är bokstavligen överväxt med alla slags myter. Varför är stämningen så dålig under denna period? Vad är sanningen och var är lögn?

Faktum är att före menstruationen kan hälsan påverkas av:

 • reduktion av endometrium i livmodern;
 • skarp expansion av artärer;
 • genombrott av blod genom endometriet med tillkomsten av den första menstruationsdagen.

Många kvinnor stöder tvärtom detta villkor, eftersom det är till hands. Det finns en anledning att komma ur kontroll, slänga upp de ackumulerade känslorna och ilska på släktingar, nära eller nära de som är i närheten. Sådan är den kvinnliga naturen som ibland, men jag vill gråta, klaga på problem, problem i livet.

PMS-myterna bör innehålla liknande tecken som praktiskt taget inte är kopplade till detta syndrom, och är inte, det är:

 • opassande beteende;
 • irritabilitet;
 • orimliga ambitioner;
 • depression;
 • manifestation av ilska och raseri.

Det är snarare problem av psykologisk karaktär eller personlighetsdrag, social kondition i samhället snarare än argument och tecken på utvecklingen av premenstruellt syndrom.

Det är värt att lyfta fram några myter om PMS:

 1. Detta är en sjukdom som vem som helst i världen kan bli sjuk med. Det är inte sant. I själva verket lider inte mer än 70% av kvinnorna när yrsel, trötthet, magkramper observeras.
 2. PMS är ett symptom på dåligt humör och kan undvikas genom att till exempel tappa choklad och godis. Det är en illusion. Om kolhydrater kan ladda, utrusta med energi och förbättra välbefinnandet inför menstruationen, påverkar de inte PMS. Detta är ett större psykologiskt tillstånd hos en kvinna än ett botemedel mot syndromet. Så du kan bara tillfälligt maskera problemet.
 3. PMS-syndrom stoppas av lugnande antispasmodika, smärtstillande medel och obotligt. Faktum är att syndromet kan förebyggas om du lyssnar på kroppen när symtomen försämras och på vilka dagar de börjar minska. Kanske verkar de ljusare i mitten av cykeln, från vilken behandlingen kommer att vara helt annorlunda.

För vissa kvinnor är premenstruellt syndrom ett vanligt sätt att leva, för andra - verkliga, plåga och lidande när irritabilitet, hysteri, nervositet kommer.

Kanske är orsaken utvecklingen av en allvarlig intern sjukdom och det känner sig självt. Den hormonella bakgrunden reagerar med sådana manifestationer. Det händer ofta att orsakerna till PMS är mer psykologiska än fysiologiska.

Klassificering

PMS-kursen är annorlunda:

 1. Neuropsykisk mot bakgrund av störningar i centrala nervsystemet med uppträdande av tårfullhet, depression, omotiverad aggression, irritabilitet.
 2. Vegetovaskulär, med uppträdande hos kvinnor av hopp i tryck, illamående, huvudvärk, hjärtklappning, yrsel.
 3. Endokrin vid metabola störningar, åtföljt av flatulens, ökad svettning och temperatur till 39 gram, svår törst, andnöd, diarré, minskad intelligens och minne.
 4. Cephalgisk vid upptäckt av hypertoni, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.
 5. Kris, som en svårare form, ofta som uppstår mot bakgrund av svår överarbetning, stress och oro. Det manifesterar sig i form av hopp i blodtryck, svårighetsgrad och känsla av komprimering i bröstbenet, hjärtklappning, panikattacker, migrän.

Tecken på PMS hos kvinnor har en annan riktning. För vissa är detta en vanlig förekomst och inte ens en anledning att uppmärksamma. Mer mottagliga kvinnor börjar skapa en verklig panik och bli deprimerade före menstruationen och förväntar sig obehagliga manifestationer.

Baserat på kroppens individuella egenskaper, skiljer läkare tre alternativ för utvecklingen av syndromet:

 • uppkomsten av symtom i den andra fasen av cykeln och hela passagen med tillkomsten av menstruation;
 • försvinnandet av tecken efter en fullständig upphörande av menstruationen, men med åldern, ökade manifestationer;
 • utvecklingen av obehagliga manifestationer med tillkomsten av menstruation och fullständigt försvinnande 2-3 dagar efter dess upphörande.

Riskfaktorer för PMS

Forskare kan inte förklara varför kvinnor utvecklar PMS-syndrom.

Enligt teorin kan en psykosomatik av en person eller hormonsvikt bli en faktor. I den andra fasen av menstruationscykeln blir könshormonskoefficienten extremt instabil.

Östrogener utformade för att förbättra kreativ intelligens och mental tillstånd börjar uppleva en stor obalans.

Progesteron samlades i överflöd, vilket orsakade många kvinnor äkta förtvivlan och till och med förargelse.

Androgenens nivå, ansvarig för energi och prestanda, ökar kraftigt. Misslyckande med många funktioner observeras och kroppen börjar bete sig olämpligt. Hormoner som är ansvariga för känslor och beteende påverkar hjärnan negativt..

Kan provocera ett syndrom:

 • ärftlig faktor;
 • misslyckande i det endokrina systemet;
 • psyko-vegetativ avvikelse.

Liknande fluktuationer i könshormoner återspeglas i de limbiska regionerna i hjärnan. Endorfiner och östrogener påverkar cykliska förändringar negativt..

Om nivån av endorfiner stiger, och progesteron - minskar, hos kvinnor observeras:

 • svullnad;
 • oförklarlig aggression;
 • matsmältningsbesvär, hjärt-kärlsystem;
 • psykiska störningar före PMS med brist på serotonin, som ett glädjehormon, vilket leder till psykiska störningar, manifestationer av depression, sorg, tårfullhet;
 • brist på vitamin B6 i kroppen, och detta är humörsvängningar, överkänslighet, ökad trötthet. Om magnesium inte räcker upplever kvinnor yrsel, huvudvärk, tecken på takykardi.

Menstruationscykeln har två faser.

Först bildas follikeln, sedan:

 • ägget utvecklas och växer;
 • mognar under påverkan av östrogen, som det kvinnliga huvudhormonet;
 • ägget lämnar follikeln med bildandet av corpus luteum;
 • progesteron produceras, vilket främjar graviditet, en ökning i buken, svullnad i bröstkörtlarna.

Vid icke-befruktning börjar ägget att dö och förfalla. För närvarande är det bara en minskning av progesteronnivåer, hormonstörningar, östrogentillväxt.

Hopp kommer att märkas mer med inre kroniska sjukdomar i den kvinnliga kroppen.

Provokerande faktorer kan påverka tecken på PMS:

 • abort;
 • traumatisk hjärnskada;
 • undernäring;
 • Trötthet;
 • överspänning.

Enligt statistik påverkar PMS ofta damer som röker eller har låg kroppsvikt med ett index på högst 30. I synnerhet kan fetma få syndromet att manifestera. Genetisk faktor och arv är inte utesluten.

Spela ett grymt skämt och provocera ett syndrom:

 • komplicerad födelse,
 • kirurgi,
 • gynekologiska sjukdomar,
 • oplanerad abort.

Symtom på PMS

Symtom med PMS är ljusa. Läkarna utser nästan 150 olika tecken och endast 4 av dem anses vara normen. Alla är specifika och viktigast av allt, lära dig att skilja dem från graviditet, eftersom de kan vara mycket lika..

Särskilda förändringar observeras under aktiveringsperioden av corpus luteum, som en tillfällig körtel som börjar utsöndra progesteron. Det är detta hormon som utsätter kroppen för vissa förändringar, får dig att bygga om, förbereda dig för nästa cykel.

Så endometriet börjar växa, tjockna, sedan - exfoliera.

Samtidigt ökar progesteronnivån när kvinnor förekommer:

 • akne på hakan, ansiktet;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • förvärring av kvinnlig libido;
 • torr vagina eller ökad urladdning;
 • grovhet, svullnad i mjölkkörtlarna;
 • snedvridning av smak, sug efter salt (söt) mat;
 • ökad törst;
 • diarre;
 • muskel- och ledvärk.

De uttalade symtomen på är ökad törst, beroende på välsmakande mat, en ökning av blodtrycket vid störningar i det vegetativa-vaskulära systemet

Med den neuropsykiska formen hos kvinnor finns det:

 • depression, längtan;
 • minskad uppmärksamhet span;
 • sömnlöshet;
 • yrsel;
 • känsla av depression;
 • aggression;
 • panikattacker.

Med en edematös form mot bakgrund av störd vatten-saltbalans och ansamling av vätska i vävnaderna är tecknen enligt följande:

 • ökad törstkänsla;
 • klåda på huden;
 • smärta vid urinering;
 • huvudvärk;
 • flatulens på bakgrund av matsmältningsstörningar.

Med en cephalgisk form:

 • migrän;
 • överdriven känslighet för arom;
 • tecken på takykardi;
 • feber;
 • dåsighet;
 • yrsel;
 • apati;
 • stomatit, ulcerös gingivit;
 • munkavle;
 • kroppsstagnation.

I en krisform kan symtomen vara följande:

 • ökad urination;
 • svimningstillstånd;
 • domningar i övre, nedre extremiteterna;
 • temperaturökning;
 • en känsla av rädsla för döden;
 • oförklarlig livlighet;
 • hjärtklappning;
 • ökning i tryck;
 • takykardiaattacker;
 • panikattacker.

Med en atypisk form, tecken:

 • ökning av kroppstemperaturen (37-38 grader),
 • illamående,
 • kräkningar,
 • allergi,
 • Quinckes ödem,
 • dåsighet.

Beror PMS på en kvinnas ålder?

Under många observationer avslöjades det att kvinnor i åldern 25-30 lider mest av patologin. Naturligtvis kan allvarliga interna sjukdomar, dåliga vanor, undernäring, negativa lutningar fungera som provokatörer.

Som regel är PMS benägen att kvinnor med ett svagt nervsystem, utsatta och instabila för stress, tar allt till hjärtat.

Enligt hypotesen kan förekomsten av PMS påverkas av:

 • endokrina systemsjukdomar;
 • brott mot dagens regim;
 • dålig kost
 • overeating;
 • känslomässig stress;
 • fysisk trötthet, viktlyft.

Symtomen kan vara milda eller svåra. Med PMS är ett tydligt tecken cykliskitet. Välbefinnandet förvärras sedan 2 - 10 dagar före menstruationen, och försvinner sedan utan spår med deras ankomst. Uppkomsten av sjukdomen är smidig, går ofta in i en stark och långvarig migrän.

Om det finns smärta innan menstruationen eller med dess ankomst tillsammans med blodutsöndringar i mitten av cykeln, är det troligt att det finns en utveckling av gynekologiska sjukdomar: dysmenoré, endometritis.

Det finns inget exakt svar på frågan om en kvinnas ålder påverkar uppkomsten av premenstruellt syndrom. I vissa manifesterar det sig ständigt, i andra - periodiskt eller helt frånvarande.

PMS och hormoner

Det finns en uppfattning om att den hormonella bakgrunden påverkar PMS, särskilt funktionsfel, en kraftig ökning av koncentrationen av vissa hormoner och en minskning av andra. Men läkarna försäkrar att om ägglossningscykeln är reglerad, bör det inte vara hormonella störningar.

Enligt teorin kan utvecklingen av PMS påverkas av förgiftning, brist på vitaminer och fettsyror i kroppen, allergier, psykosomatika, dysfunktion i aldosteronsystemet.

Med syndromet ökar antalet östrogen betydligt och antalet gestagen minskar. Om det finns huvudvärk, svullnad och flatulens, är det troligt att det finns en fördröjning av natrium och vätska i kroppen. Östrogener bidrar också till detta genom att aktivera aldosteronsystemet..

Om nivån av glukos och kalium i blodet sänks, visas tecken:

 • sorg;
 • takykardi;
 • svaghet;
 • obehag;
 • huvudvärk;
 • minskad gestagenaktivitet.

PMS verkar försena uppkomsten av menstruation. Reaktionen återspeglas i form av feber, ömhet i bröstet. Med en tydligt ökad nivå av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln inträffar fysiska, somatiska och mentala förändringar.

Hur man skiljer PMS från graviditet?

Ofta förvirrar kvinnor syndromet med graviditetens början, även om förhållandena är olika och de är lätta att skilja mellan varandra. Det räcker för att förstå några av nyanserna och specificiteten av sjukdomen..

Med syndromet är smaken förvrängd, aptiten uppträder och illamående på morgonen. Symtomen liknar graviditet. Då vill du plötsligt choklad eller något annat gott. Även om det inte finns någon försening i menstruationen, men det gör ont i ryggen. Detta kan inte innebära att kvinnan är gravid..

Skarpa humörsvängningar och dålig hälsa.

Emellertid uttalade tecken på PMS:

Om det gör ont i nedre del av buken, är smärtan under graviditeten kortvarig och diskret. Skillnaden i syndromet är att det manifesterar sig starkare och längre i tid, kan pågå under menstruationen.

Det är viktigt för kvinnor att lyssna på kroppen, naturligtvis indikerar en försening på 2-3 dagar ännu inte graviditet. Men bara blodets utseende några dagar innan menstruationens början på grund av äggets utströmning till livmoderkroppen, när några rosa droppar dyker upp på underkläderna, bör varna.

Om vi ​​tar hänsyn till bastemperaturen, ökar den med ägglossningen. Det börjar sjunka före menstruationen till 36,7 grader, vilket indikerar ankomsten av menstruation. I avsaknad av en sänkning av temperaturen till denna punkt kan graviditet eller inflammation i livmoderhalsen misstänkas.

Det händer att tät urladdning avgår och gradvis förändras till vattnigt på grund av en försening i produktionen av progesteron. I detta fall rekommenderas kvinnor att köpa ett ytterligare graviditetstest och testas..

Symtom på PMS och graviditet kanske inte skiljer sig mycket:

 • Trötthet,
 • bröstsvullnad,
 • irritabilitet,
 • illamående
 • hästkapplöpning,
 • smärta i nedre rygg,
 • emotionell obalans.

Det är inte lätt för kvinnor att hitta skillnader. Även om du kan gå det enkla sättet. Om du känner dig illa, vänta på början av menstruationen, och vid förseningar, kolla på graviditet och köpa ett test som är ganska känsligt för hCG-hormonet när det utsöndras i urinen, när det visar ett resultat på 100% på 10-11 dagar efter befruktningen.

Med manifestationen av PMS är det naturligtvis bättre att besöka en gynekolog. Läkaren kommer att undersöka livmoderhålet och förskriva en ultraljud om du misstänker en graviditet.

Hur man diagnostiserar PMS?

Diagnostiska metoder beror direkt på klagomål som har symtom, manifestationen av PMS. Om du misstänker en kefalgisk, psyko-vegetativ form, kan du omdirigeras till en neurolog för en konsultation.

Kvinnor uppmuntras att föra dagbok och notera när de börjar och deras perioder slutar. Registrera särskilt basaltemperatur, störande symtom.

Så, helst för 3 cykler i rad. Det viktigaste är att identifiera själv 4 eller fler existerande störande tecken, till exempel bröstsmärta, svaghet, smakförändring, depression, nervositet, aggression.

Att upprätta rätt form av PMS betyder att genomföra en studie av hormoner. Screenas för progesteron, östradiol, prolaktin.

Baserat på rådande klagomål kommer läkaren att föreskriva lämplig diagnos:

 • MR, CT-skanning med konstant yrsel, tinnitus, nedsatt syn;
 • EKG för neuropsykiatriska störningar, epileptiska anfall;
 • urinalys för att kontrollera njurarna med svullnad i benen och nattlig enurese;
 • Ultraljud av bröstkörtlarna under engorgement;
 • mammografi för att utesluta utvecklingen av en möjlig organisk patologi.

Behandling

Att behandla syndromet innebär att reglera hypotalamusfunktioner, eliminera befintliga inre sjukdomar, särskilt uttorkning. När PMS är viktigt att ta hänsyn till svårighetsgraden av syndromet.

De viktigaste behandlingsmetoderna inkluderar:

 • akupunktur,
 • zonterapi,
 • mediciner,
 • örtmedicin,
 • hormonterapi med östrogen och progesteron.

Icke-läkemedelsmetoder

För att underlätta välbefinnande, minska manifestationerna av PMS rekommenderas kvinnor:

 • justera kraften;
 • utesluta choklad, kaffe, alkoholhaltiga drycker, feta livsmedel 7 dagar före menstruationens början;
 • tillsätt kalciummat till kosten;
 • normalisera sömn, sova minst 8 timmar;
 • promenera på kvällarna i den friska luften;
 • dricka varm mjölk innan du lägger dig;
 • ta ett bad med honung;
 • dos fysisk aktivitet, inte glömma att en passiv livsstil direkt leder till komplikationer och obehagliga manifestationer av PMS;
 • ta vitaminer (magnesium B6, Magnerot) 10 dagar före den förväntade månaden;
 • tillgodose aromterapi i frånvaro av en allergi mot eteriska oljor (enbär, bergamot);
 • Tillsätt olja i varma bad, genomför sessioner upp till 10 dagar före menstruation, aroma av dessa örter kan förbättra humöret och stabilisera psyken.

Det är sömn som stärker immunförsvaret och centrala nervsystemet, som har en gynnsam effekt på hela organismen.

Hormonterapi

Behandling för PMS innefattar användning av orala preventivmedel som hormonersättningsterapi.

I synnerhet kan läkemedel minimera obehagliga symptom i den andra fasen av menstruationscykeln:

För kvinnor i reproduktiv ålder och i frånvaro av kontraindikationer kan orala preventivmedel användas:

 • Danazole med uppträdande av smärta i bröstkörtlarna;
 • Zoladex som en antagonist som kan inaktivera äggstocksfunktionen och leda till att symptomen försvinner.
 • Dostinex vid ökad utsöndring av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln, ihållande depression.

Naturligtvis, när du väljer hormonella läkemedel, måste du konsultera med läkare, i synnerhet, en psykiater med en instabil psyke och uttalade avvikelser i beteende före början av syndromet..

Kanske utnämningen av dräneringsläkemedel för att blockera syntes av prostaglandin.

PMS-symptommedicinering

Det är osannolikt att syndromet kan botas fullständigt. Obehag, på ett eller annat sätt, kommer att observeras hos kvinnor vid varje menstruation, speciellt med ålder eller i närvaro av inre kroniska sjukdomar. Behandlingen bör börja med den patologi som finns i kroppen..

Med PMS lider nervsystemet tydligt, så du måste minimera obehagliga symtom genom att agera i kombination.

Följande lista med läkemedel hjälper till att normalisera välbefinnande, eliminera irritabilitet, nervositet, spastisk huvudvärk och kolik i magen.

 • antidepressiva medel;
 • icke-steroida läkemedel hjälper till att lindra smärta (Nimesulide, Ibuprofen);
 • diuretika för svullnad för att avlägsna överskott av vätska;
 • homeopatiska medel för att minska intensiteten i manifestationen av PMS, återställa hormonbalansen, eliminera psykologiska störningar;
 • gestagener (Oxyprogesteron, Duphaston) den 6-7: e dagen av cykeln;
 • lugnande medel;
 • antidepressiva hjälpmedel att bli av med överdriven ångest, panikattacker, depression, sömnlöshet (Parlodel);
 • prostaglandiner (Nasrasen, Indometacin) i den andra fasen av cykeln;
 • histaminer från och med den andra menstruationsdagen (Grandaxinum, Nootropilum, Aminalon) för att förbättra blodcirkulationen i det centrala nervsystemet;
 • homeopatiska medel (Remens);
 • antipyretiska tabletter vid hög temperatur (Paracetamol, Ibuprofen);
 • selektiva hämmare, krampläkemedel mot buksmärta;
 • växtbaserade lugnande medel som innehåller isoflavoner;
 • växtöstrogener (Magnelis B6) som ett lugnande medel som hjälper till att lindra irritabilitet, tårfullhet, återställa sömn, hjälpa till att försvinna muskelsmärta.

Med bröstsvullnad och ömhet i bröstet rekommenderar läkare att kvinnor tar Progestogel, men inte försummar doseringarna och administreringsvaraktigheten. Det kan vara kontraindikationer, biverkningar, så det är bättre att be gynekologen om rekommendationer först på kliniken.

Folkrättsmedel

Det är mycket möjligt att minska manifestationerna av PMS genom folkläkemedel, även om det är extremt nödvändigt att be gynekologen om råd och godkännande före användning.

Recepten är säkra, effektiva och kan lindra de negativa manifestationerna av syndromet:

 • kalendula (tinktur) genom att ta 10 droppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • maskros (rot), förbered en avkok, 1 tsk. häll kokande vatten (200 ml), insister 15 minuter, ta med bröstsmärtor 0,5 koppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • röd yarrow + jasmin, förbered en avkok, plantera blommor (30 g) blanda med röd yarrow (40 g), häll kokande vatten (1 kopp), insistera, dricka 1/4 kopp 3 gånger om dagen. Det rekommenderas att börja ta sju dagar före menstruationens början;
 • förbered samlingen: nässlor, manschetter, kamomillapotek (ta 2 delar), 1 msk. insamling, häll kokande vatten, insistera, dricka 150 ml 3 gånger om dagen, utför behandling om även små tecken på PMS uppträder.
 • ett lugnande medel anses vara en dryck från maskros (gräs kan köpas på apotek). 1 msk. l Häll kokande vatten (2 koppar), stå i 1 dag, sil, ta 1/4 kopp strax före måltid 3-4 gånger om dagen. Du kan förbereda samlingen: mynta + citronmelisse + valerian + kamomill + jasmin. 2 msk häll kokande vatten, insistera, ta 3 gånger om dagen, 0,5 koppar för att uppnå önskad effekt.

Syndromet kommer att vara mycket lättare om du tränar på morgonen, förhindrar depressiva symtom, normaliserar sömn, lindrar humörsvängningar genom att ta vitamin B, C och fortsätta arbeta på dagen.

Det är viktigt att direktbehandla för att öka nivån av endorfin, som ett hormon av glädje, le mer och på alla sätt köra bort latskap, depression, deprimerad humör. Kvinnor rekommenderas att ta sin favorithobby (sömnad, handarbete, stickning) under fritiden. Arbetskraft förbättrar, lugnar, stärker nerver och psyken.

PMS-syndrom är inte en sjukdom, men det kan starkt påverka välbefinnandet och därpå negativt påverka kroppen som helhet. Bortse inte från uppkomsten av mental instabilitet, det här är ett tillfälle att kontakta specialister och genomföra en undersökning.

Förebyggande av PMS

Om kvinnor störs av syndromet och obehagliga tecken, blev obsessiva från månad till månad strax före menstruationens början, rekommenderar läkare:

 • bibehålla den vanliga rytmen i livet;
 • göra sport, träna;
 • hitta ett jobb åt dig;
 • stödja nervös, var inte nervös;
 • lära sig att korrekt och i tid dechiffrera tecknen på PMS av psykologisk, fysisk karaktär;
 • eliminera dåliga vanor.

Många kvinnor är intresserade av hur många dagar PMS varar. Vanligtvis är perioden 3-4 dagar, men mycket beror på de kritiska dagarna för varaktigheten. Symtom kan plötsligt börja och också försvinna spårfritt..

Om du inte passerar länge och tål outhärdlig, är det bättre att kontakta specialister. Kanske är detta bara en förklädnad för utvecklingen av en allvarlig sjukdom i kroppen och är inte alls ett tillfälligt syndrom.

PMS är ett tillstånd med manifestation av obehagliga tecken och många kvinnor går inte förbi. Tecknen är oftast plötsliga, även om de inte utgör ett särskilt hot mot kvinnors liv och hälsa, men de starkaste kan orsaka obehag.

Det är viktigt att lära sig att hantera sådana manifestationer, inte ge dem en anledning att härska och ta över kroppen.

Vilka är symtomen och tecknen före menstruationen

Manifestationer av PMS är bekanta för många kvinnor. Lidande är inte så mycket blödning sig själv som ett otillfredsställande tillstånd före menstruation.

Anledningen till att läkarna är medvetna är hormonella förändringar som påverkar nervsystemets funktion och vissa organ. Därför blir kvinnor deprimerade, klagar över huvudvärk och blir irritabla.

Idag kommer vi att berätta med vilka tecken den premenstruella perioden erkänns.

Menstruationscykel kort

För att förstå vad som händer varje månad i kroppen och var obehag kommer kort före början av blodiga utflöde, bör en kvinna studera funktionerna i menstruationscykeln.

Menstruationen varar flera dagar, och under denna tid avvisas den inre fodret i livmodern på grund av avsaknad av graviditet. Endometriala partiklar lämnar kroppen med blod.

I genomsnitt varar blödningen 3 till 7 dagar. Om en kvinna är sjuk kan menstruationen upphöra snabbare eller gå längre. Även vid sjukdomar i reproduktionssystemet förändras urladdningens natur.

Menstruationscykeln (MC) är ett tidsintervall som delar de första dagarna av i följd blödning. Det fortsätter i tre faser:

 1. Follikulär - vid detta tillfälle mognar ägget i äggstocken.
 2. Äggstockar - utgång från ägget redo för befruktning från urinblåsan.
 3. Luteal - fasen av corpus luteum som ger de obehagliga känslorna av PMS.

Mest tydligt börjar symtom före menstruation dyka upp i ägglossningsstadiet. Fasen varar 1 till 2 dagar eller bara några timmar. För närvarande förändrar representanter för det kända könet kraftigt sitt humör, ökar deras aptit, övervinner sömnlöshet eller tvärtom, damer faller i sömnigt tillstånd. Vissa flickor kyla, andra lockar godis.

Ett instabilt psyko-emotionellt tillstånd förklaras av en aktiv frisättning av hormoner. Ibland störs kvinnor av mardrömmar, rädsla, en känsla av ångest. Den ökade mängden östrogen är skylden. Ingen av läkarna anser dock att PMS är en avvikelse. Detta är ett kliniskt fenomen som uttrycks av dålig hälsa:

 • Uppträdande smärta uppträder i nedre del av buken.
 • Prickande känsla i ländryggen.
 • Kroppstemperaturen stiger plötsligt till 37 ° C.
 • Rullar dåsighet.
 • Illamående och yrsel uppträder.
 • Övervinner trötthet även från att "göra ingenting".
 • Bröstkörtlarna sväller och blir känsliga.
 • Vaginal urladdningen blir vit och sur. Ibland är deras färg brun.

Om urladdningen från könsorganen några dagar innan den förväntade menstruationen blir för rik och är orolig för klåda eller bränna inuti, indikerar detta ett brott mot mikrofloraen. Troligtvis utvecklas candidiasis eller trast. En smet kommer att hjälpa till att diagnostisera det..

En kvinnas välbefinnande före menstruation vid olika tidpunkter

Tänk på hur många dagar innan menstruationstecken på premenstruellt syndrom visas.

Dagen före början av blödningar känns smärta och stickningar i buken och korsryggen. Ibland stör smärta och stickningar. Vaginal urladdning blir tjockare, mörkare och mer riklig. Hos ungdomar och jungfruor observeras hudutslag och hyperhidros. Flickor känner sig trötta och äter mycket godis..

Lite tidigare, till exempel tre dagar före menstruationens början, kan tecken på dess tillvägagångssätt vara mer intensiva. PMS förvärrar och ger kvinnor (inte alla, naturligtvis) rädsla för sitt eget liv och säkerhet. Vissa kommer till paranoia, och detta är normalt med fluktuationer i den hormonella bakgrunden. Kroppen förberedde sig för graviditet, men befruktningen hände inte. Nu förändras det hormonella systemet.

3 till 5 dagar före menstruationen oroar följande symtom kvinnor:

 1. Migrän.
 2. Lätt sömn.
 3. Rädsla och ångest.
 4. Skillnader i blodtryck och kroppstemperatur.

Cirka 11 dagar eller en vecka före menstruationen, PMS manifesteras av dåsighet, trötthet, fussiness och skämma av humör över bagateller. Flickor noterar ökad svettning och en känsla av värme, snabbt utvecklas till frossa. Bröstet förstoras och blir smärtsamt.

När menstruationen börjar är de först bruna, sedan röda. Den första dagen kan temperaturen öka något och matsmältningssystemet kan bli upprörd. De flesta kvinnor märker ryckningar i buken och inre höftmusklerna.

Symtom före menstruation hos flickor och kvinnor i klimakteriet

Överväg vilka symtom som förekommer före menstruation hos tonåriga flickor och vuxna kvinnor som har klimakteriet.

Hos flickor

Den första menstruationen hos flickor börjar i åldern 10-14 år. Ibland tidigare, men ibland senare, eftersom varje organisme är individuell. I vissa fall finns det inga specifika symtom före menarchen, men omstruktureringen av kroppen är uppenbar.

Under ett och ett halvt år innan menstruationen börjar kommer flickor att ha symtom som:

 • Snabb kroppstillväxt.
 • Kroppsformning.
 • Pubiskt och axillärt hår.
 • Nippelpigmentering.
 • Brösttillväxt.
 • Genitalförstoring.

Med tillkomsten av menarche fortsätter puberteten. Cykeln är etablerad inom 1,5 - 2 år. Till en början är menstruationen oregelbunden. Kalendern hjälper till att kontrollera aktualiteten i deras utseende.

När 3 till 4 månader återstår före den första menstruationen kommer utflödet från könsorganen genomskinlig. De kallas leukocé. Normal urladdning är gles och måttligt riklig. Om vitare med en skarp lukt, och dottern klagar över klåda och sveda i ljumsken, måste det visas för läkaren.

3-4 månader före menarchen kan barnet också störas av smärta i nedre del av buken. PMS, liksom hos vuxna flickor och kvinnor, manifesteras i en tonåring av slöhet, tårfullhet, humörsvängningar, yrsel, aggression. Premenstruellt syndrom oroar flickor 1 till 4 veckor före menstruation. Datum är individuella.

En tonårsflickas hud och hår kan reagera på menarkens tillvägagångssätt med akne, mjäll och kontaminering av trådar. Det är väldigt viktigt under denna avgörande period att förklara för min dotter vad som händer i kroppen, hur hon ska ta hand om sig själv och hur man ska uppträda i en relation med motsatt kön.

Mogen kvinna

Hos premenopausala kvinnor över 40 - 45 år minskar koncentrationen av könshormoner, nervsystemet försämras och menstruationen börjar gå oregelbundet. De första tecken på åldrande påverkar svårighetsgraden av PMS och situationen i vuxen ålder förvärras.

Många kvinnor vid 50 års ålder klagar över yrsel och huvudvärk, depression och en accelererad hjärtslag. Bilden kompletteras av humörsvängningar och ökad svettning.

Ofta är symptomen på uppkomst av menstruation hos premenopausala kvinnor så smärtsamma att läkarna måste förskriva hormonbehandling med specialläkemedel.

Hur man tar bort PMS

Problemet med PMS stör inte kvinnor endast under graviditet och i undantagsfall när kroppen normalt uppfattar hormonella fluktuationer. Men om du inte tål obehag kan du ta aromatiska bad med droppar eteriska oljor av lavendel, gran eller tall för att lugna själen och kroppen. 5 - 6 droppar för hela vattenvolymen räcker.

För aromterapi med rökning av rummet kan du använda eteriska oljor från ylang-ylang, bergamot, orange. Det rekommenderas inte att sprida söta lukter i rummet, eftersom de väcker illamående. På bearbetningsområdet 9 - 15 kvadratmeter. m kommer att behöva 15 droppar doft.

Om påverkan på menstruationen är smärtan i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, såväl som migrän, skadad, är det nödvändigt att ventilera rummet och arbetsplatsen och sovrummet - innan du lägger dig. På kvällen är det användbart att dricka varmt kamomillte eller varm mjölk med honung (1 tsk. Per glas drink).

Piller för att eliminera symptomen på PMS är bättre att inte använda. Kompresser som appliceras på buken eller korsryggen kan leda till lättnad.

Förbandet är mättat med varm kamomill avkok..

Om obehag kvarstår under menstruationen kan du blöta i en kort tid i ett varmt bad (med en vattpinne i 10 minuter). För avkoppling, lägg till ett avkok av kamomill eller spindelfot i vattnet.

Om enkla läkemedel inte hjälper dig att bli av med PMS, föreskriver gynekologer antispasmodika och smärtstillande medel:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Oljor i gynekologi

Vad är skillnaden mellan tamponger och oljor från vanligaSyftet med konventionella tamponger är att absorbera så mycket av menstruationsvätskan som möjligt. Tamponger med oljor har minimala absorberande egenskaper, deras uppgift är att föra maximalt näringsämnen till det drabbade organet....

Vilka smärtstillande medel kan du dricka med menstruation

Menstruation är en normal process som indikerar en kvinnas förmåga att få barn. Menstruationen börjar dock ofta åtföljas av obehagliga symtom, det vanligaste av dem är smärta....

Återställning av menstruationen efter amning

Graviditet och förlossning är inte ett enkelt test för en kvinnas kropp. En kardinal omstrukturering av den hormonella bakgrunden inträffar. Efter att barnet har fött börjar förändringar igen....