Orsaker och behandling av erosion i livmoderhalsen

Klimax

En ganska vanlig gynekologisk patologi är erosion i livmoderhalsen, som observeras hos ungefär en tredjedel till hälften av kvinnor som har ansökt om inlägg. Även om diagnosen ”livmoderhalserosion” inte är helt korrekt när de talar om erosion, menar de vanligtvis pseudo-erosion av livmoderhalsen, olika metoder för att behandla en eller annan patologi skiljer sig åt. Det föreslagna materialet kommer att fokusera på pseudo-erosion av livmoderhalsen eller ektopi.

Lite anatomi

Livmoderhalsen är en fortsättning på det främsta reproduktiva organet för en kvinna - livmodern. Halsen är uppdelad i den supravaginala delen, gömd i bäckenet och vaginalen, synlig med ögat i gynekologiska speglar. Vagina med livmoderhålet kommunicerar genom livmoderhalskanalen, som är fodrad med ett cylindriskt (kubiskt) epitel. Körtlarna i detta epitel producerar aktivt slem, som skyddar livmoderhalskanalen och livmodern från smittämnen. Den vaginala delen av halsen är fodrad med ett stratifierat skivepitel.

En brist i slemhinnan i den del av nacken som är synlig för ögat kallas erosion. Denna sjukdom tillhör bakgrundens processer i nacken, men i vilket fall som helst erosion behöver behandling. Som ett resultat av denna brist ersätts det stratifierade epitelet beläget på den vaginala delen av halsen med epitel från livmoderhalskanalen. Tre former av erosion är kända:

Sann erosion

Det är ett skadat område i det stratifierade skivepitelet och liknar ett sår, som i nötning (desquamation). Som ett resultat av skador blir sårytan inflammerad. Sann erosion existerar inte länge, bara 7-14 dagar, varefter den antingen läker på egen hand eller övergår till ektopi.

Pseudo-erosion eller ektopi

En sådan patologi uppstår på grund av krypningen av det cylindriska epitelet på det ulcererade området i halsen eller sann erosion. Det kubiska epitelet ser ut som sammet, så ögat är synligt i det röda området med små villi-sammet.

Medfödd erosion

Det är en förskjuten gräns av det lagdrivna skiveformiga och kubiska epitelet mot den del av nacken som skjuter ut i slidan och är belägen utanför den yttre svalget. Dess dimensioner är små. Detta tillstånd kräver inte behandling, vanligtvis vid 23 års ålder försvinner kongenital erosion (det cylindriska epitelet "kryper ut" in i livmoderhalskanalen).

Orsaker till erosion

Cervikal erosion, liksom orsakerna till dess utseende, har diskuterats av läkare under ganska lång tid. För närvarande har flera teorier spridit sig:

 • För det första är teorin om inflammation i de kvinnliga könsorganen, särskilt endocervicit, som åtföljs av ökad utsöndring av körtlarna i livmoderhalsepitelet..
 • Mindre signifikant är den patologiska urladdningen som strömmar från livmodern (endometrit, kollapsande polypper, inflammerade myomatiska noder, etc.). Sådan patologisk urladdning har en långvarig effekt på epitelfodret i den vaginala delen av nacken, vilket resulterar i att den macerates och desquamates (desquamation). Resultatet är sann erosion, vars yta aktivt koloniseras av patogena mikroorganismer (klamydia, ureaplasma, herpesvirus, humana papillomer, Trichomonas, gonococci och andra).
 • En annan, inte mindre viktig teori om erosionens utveckling är traumatisk. Mekanisk skada på nacken inträffar under förlossningen, operationer i nacken, aborter (konsekvenser), intrauterina procedurer och andra saker leder till bildandet av en ektropion (eversion av nacken) och dess erosion.
 • Teorin om det dishormonala ursprunget av livmoderhalsextros föreslår en kränkning av förhållandet mellan könshormoner. Så hormonella förändringar inkluderar tidig och sen pubertet, olika cykelstörningar, ovariell dysfunktion, kronisk ovarieinflammation, förlossning i ung och sen ålder.

Och disponerar för sjukdomens början:

 • tidigt sexliv
 • promiskuöst sex
 • sällsynt sex
 • försvagad immunitet

Förhållandet mellan faktorer som:

 • ärftlighet
 • rökning
 • hormonella preventivmedel och utveckling av ektopi är fortfarande bevisat.

Den kliniska bilden av erosion i livmoderhalsen

I mer än 90% av fallen förekommer erosion i livmoderhalsen latent, utan symtom. Sjukdomen upptäcks som regel av en slump, under en rutinundersökning, när gynekologen i speglarna ser en defekt i livmoderhalsslemhinnan.

 • Okomplicerad ektopi i livmoderhalsen kännetecknas av det enda tecknet - en ökning av leukocé. Utsläpp under erosion förklaras av slemproduktion av körtlarna i det cylindriska epitelet, vars område ökade.
 • Alla andra kliniska manifestationer av ektopi (utsläpp med lukt, smärta, oregelbunden menstruation) är okarakteristiska och förknippade med andra sjukdomar associerade med pseudo-erosion.
 • Vissa kvinnor kan klaga på obehag och tyngd i nedre del av buken, vilket ökar under koition och blodutflöde efter.

Diagnostik

Läkaren, som har undersökt livmoderhalsen i speglarna, ställer en diagnos, fortfarande preliminär: "Cervical pseudo-erosion", och sedan leder patienten till en ytterligare undersökning. Ytterligare forskning inkluderar analyser och instrumentell undersökning:

 • smeta på mikrofloran i vagina (se vita blodkroppar i en smet);
 • blod för syfilis och antikroppar mot HIV-infektion;
 • smeta på atypiska celler från den vaginala delen av livmoderhals- / livmoderhalskanalen (det kan finnas fyra typer: utan funktioner, spridning av kubiskt epitel, cytogram av endocervikos, inflammatoriskt cytogram, tecken på leukoplakia eller cervikal dysplasi).
 • PCR-diagnos av könsinfektioner (främst HPV);
 • colposcopy - livmoderhalsen undersöks under ett mikroskop, en absolut säker och smärtfri metod (under diagnostiska tester avslöjas en sektion med en sammetisk yta och tydliga gränser efter behandling med en lösning av vinäger som är lätt färgade eller inte färgade efter exponering för jodlösning).
 • ta en bit vävnad från det mest misstänkta stället under kontroll av kolposkopi eller halsbiopsi;
 • Ultraljud av de inre könsorganen för att upptäcka inflammatoriska och dishormonella sjukdomar;
 • hormonblodtest (som anges).

Hur man behandlar

Behandling av erosion i livmoderhalsen väljs med hänsyn till många faktorer. Efter undersökningen avgör läkaren orsaken som orsakade sjukdomen. Om möjligt, eliminera orsaken.

 • Det vill säga om latenta könsinfektioner upptäcktes rekommenderas lämplig behandling beroende på den valda patogenen (antivirala läkemedel eller antibiotika).
 • Efter avslutad antiinflammatorisk behandling väljer gynekologen det bästa sättet att avlägsna pseudo-erosion, med hänsyn till det patologiska fokusområdet, kvinnans ålder, hennes attityd till barnets födelse i framtiden och andra faktorer.
 • Nästan alla metoder för att avlägsna livmoderhalsen i livmoderhalsen kan nu användas hos kvinnor som inte har gått igenom förlossningen (detta är viktigt, tills nyligen erosionsbehandlingen skjutits upp för perioden efter att barnet föddes, vilket kan dra i ett år eller 10 år).
 • Pseudo-erosion i livmoderhalsen bör avlägsnas i den första fasen av cykeln, omedelbart efter menstruationens slut, men diatermokoagulationsmetoden är ett undantag.

"Kauterisering av erosion i livmoderhalsen" utförs på ett farmakologiskt sätt och icke-läkemedelsmetoder.

Kemisk koagulation

Denna metod för avlägsnande av livmoderhalsceller består i att behandla det patologiska området med kemiska lösningar, till exempel Solkovagin. Dess beståndsdelar är organiska syror (oxalsyra och ättiksyra) och zinknitrat med salpetersyra. Kemisk förstörelse tillämpas endast vid bearbetning av små områden med ektopi.

För inte så länge sedan var Vagotil populär, tamponger som applicerades på erosion i 7-10 dagar. Idag används inte vagotilbehandling, eftersom djupet i dess penetration i de förändrade vävnaderna är litet, vilket innebär att terapiens effektivitet är låg. Efter cauterisering av erosion med en solovagin bildas en skurv på ytan, som avvisas efter några dagar. Full regenerering sker efter 6 - 8 veckor.

Proffsen inkluderar:

 • nästan fullständig smärtfrihet;
 • enkel bearbetning (två gånger med ett intervall på flera minuter);
 • relativt billigt (kostnaden för solkovagin sträcker sig från 750 till 1200 rubel: i ett paket med 2 ampuller om 0,5 ml vardera);

Nackdelarna inkluderar låg effektivitet, bearbetning utförs endast på småstora ektopi i livmoderhalsen.

Diathermocoagulation

Ganska gammal metod med många brister. Kärnan i diatermokoagulering är att cauterisera ektopi med en högfrekvent ström, det vill säga på erosionsplatsen bildas en svart scab efter en brännskada. För närvarande nästan aldrig används.

 • ömhet;
 • risken för blödning som inträffar under och efter cauterisering;
 • förändras genom ärr i livmoderhalsen, och detta gör det omöjligt att tillämpa metoden på nolliparösa flickor och kvinnor som planerar en graviditet.

Fullständig läkning sker efter 4-6 veckor. Kauterisering utförs i den andra fasen av cykeln, före menstruationen, så att menstruationen "tvättade" skorstenen, vilket bidrar till dess mer "skonsamma" avslag.

Positiva aspekter av DTC: möjligheten till conisation av livmoderhalsen vid behov, enkelhet och låga kostnader för metoden.

Laserförångning

En utbredd metod, som består i att behandla ett patologiskt område med en laserstråle (icke-kontaktmetod). Före manipulation torkas livmoderhalsen med en lösning av ättiksyra för att krampa kärl och jodlösning för att bestämma gränserna för ektopi. Under påverkan av laserstrålar avdunstar vätska från patologiskt förändrade celler och de förstörs.

 • metoden är nästan smärtfri;
 • hög effektivitet (98% härdning);
 • bilda inte ärr på halsen.

Nackdelarna inkluderar de höga kostnaderna och behovet av specialutrustning, vilket gör tillgängligheten för metoden relativt stor och sönderfallsområdet för frisk vävnad (1,2 mm) än vid radiovågbehandling av erosion.

Cryodestruction

Kryokoagulering är baserad på behandlingen av en patologisk skada med flytande kväve kylt till 100 - 150 grader (ersättning - kväveoxid), som sprayas med apparaten. Det behandlade området vitnar och förlorar känsligheten. Vätskan i cellerna kristalliseras, vilket resulterar i att de förstörs. Varaktigheten av manipulationen är 15 minuter. Efter behandling uppträder betydande vattnig urladdning, restaurering av de flesta ektopi börjar vid dag 7, och fullständig läkning sker efter 4-6 veckor.

 • ganska effektiv (85 - 97%);
 • enkelhet;
 • nästan fullständig smärtfrihet;
 • bryter inte med strukturen i nacken.

Nackdelarna inkluderar möjligheten till blodutladdning efter behandling och risken för ofullständig behandling av patologiska celler.

Radiovågmetod

Denna metod för att behandla ektopi och har inte bara varit mycket populär nyligen. Gynekologiska onkologer behandlar behandling av nacksjukdomar med radiovågor som den mest optimala metoden bland alla använda. Metoden avser icke-kontakt och är baserad på omvandling av elektrisk ström till radiovågor (Surgitron-apparat), som skickas till det drabbade området med hjälp av en elektrod.

Under manipulationen kommer elektroden inte i kontakt med vävnaderna och värms inte upp, det vill säga risken för brännskador är helt utesluten. Under påverkan av radiovågor förångas vätskorna från cellerna och de sönderfaller. Zonen med förändrat epitel vid gränsen till frisk och patologisk vävnad är 0,04 mm, det vill säga, vi kan säga att radiovågorna stannar på det drabbade området utan att påverka friska celler. Metoden är relativt smärtsam, men kräver endast lokalbedövning.

 • cicatricial deformity i nacken efter manipulation inte inträffar;
 • effektiviteten når 100%;
 • risken för blödning är praktiskt taget noll.

Läkning sker efter 2 till 3 veckor. Proceduren kan utföras på valfri dag i cykeln..

Nackdelarna inkluderar det faktum att inte alla kliniska kliniker har specialutrustning.

Efter cervikal erosionsbehandling

Oavsett metod som används för att ta bort ektopi måste vissa rekommendationer följas:

 • sexuell vila under en period av 6 veckor, sex är tillåtet av en läkare efter undersökning av livmoderhalsen;
 • begränsning av viktlyft och utmattande fysisk ansträngning;
 • att skjuta upp besök i badet / bastun, vägran att ta bad.

Under den postoperativa perioden visas lokal terapi i form av tamponger med medicinska salvor (levomekol, havtornsolja), vilket hjälper till att mjukgöra skurven och förhindra blödning under dess avstötning. Folkrättsmedel för att eliminera ektopi används inte, de kan endast användas som ett tillägg till de viktigaste postoperativa rekommendationerna och efter samråd med läkaren.

Notera! Kärleksfullt av kvinnor, havtornsolja används inte för att bli av med erosion (i form av tamponger), det orsakar spridning (spridning) av epitelet och därmed erosion. Denna utnämning är endast möjlig efter cauterisering.

Efter framgångsrikt behandlad cervikal erosion kan patienten säkert planera en graviditet. I vilket fall som helst, innan man beslutar om graviditet, bör man behandla alla kroniska patologier och bli av med infektionsfocier.

Även om den beskrivna patologin är relaterad till livmoderhalscancer i livmoderhalsen inkluderar konsekvenserna av erosion livmoderhalscancer, som varje patient bör komma ihåg. Naturligtvis betyder livmoderhalsen inte livmoderhalsen 100% degeneration till en ondartad process, men det är den första klockan. Till exempel hos 3% av kvinnor med erosion finns atypiska celler i cytologiska utstryk, vilket indikerar dysplasi, vilket är en direkt väg till livmoderhalscancer.

Hur man kauteriserar erosion i livmoderhalsen i modern gynekologi?

Nästan hälften av kvinnorna i vår tid diagnostiseras med erosion i livmoderhalsen. Det verkar som att inga uppenbara symtom på sjukdomen observerades, det fanns inget obehag, smärta eller störande urladdning. Men frånvaron av uttalade symtom betyder inte alltid att det inte finns några kränkningar.

Vad är cervikal erosion??

Vanligt bland kvinnor är en sjukdom i reproduktionssystemet. På grund av påverkan från ett antal yttre och inre orsaker uppträder erosion i kroppen, nämligen på livmoderhalsen, (en liten öm).

Erosion i sig, särskilt liten storlek, kanske inte är farlig.

Ångest orsakas av sannolikheten för infektioner som kommer in i livmodern, vilket kan orsaka andra sjukdomar..

Sjukdomen kan uppstå utan några symtom..

Då kan bara en gynekolog upptäcka det under en visuell undersökning. Efter att ha fått en diagnos bör behandlingen påbörjas för att undvika allvarliga konsekvenser..

Typer erosion

Det finns tre tillstånd av erosion i livmoderhalsen beroende på storlek:

 1. Liten, där det finns en lätt inflammation i vävnaderna. Lätt att läka.
 2. Medium, där ungefär hälften av vävnaderna påverkas. Kirurgi kan behövas för behandling..
 3. Stor (omfattande), där från 70 till 100% av vävnaderna påverkas. Det finns en hög risk för infertilitet och onkologi.

Det finns tre huvudtyper av erosion:

 • Erosion är sant. Vid undersökning observeras ett litet fokus på rodnad av vävnader med tydligt definierade gränser. Diametern överstiger inte 1 cm. Den är belägen i livmoderhalsen (inre och yttre hål i livmoderhalsen). Varaktigheten för verklig erosion är upp till 2 veckor. Om den inte behandlas kan den:
  • sprida sig till friska vävnadsområden och gå till nästa stadium av sjukdomen - pseudo-erosion;
  • gå på egen hand om preventivmedel eller graviditet är orsaken.
 • Pseudo-erosion eller ektopi. Vid undersökning ser det ut som en plats med ljusröd färg utan tydliga gränser med en diameter på flera millimeter till flera centimeter. Det kan bildas slemhinnor på det skadade området, och i försummat tillstånd, en purulent typ. Om den inte behandlas kan den finnas i flera år..
 • Medfödd erosion. Det diagnostiseras endast genom visuell inspektion som kallas colposcopy, med hjälp av en speciell enhet med förstoringsspeglar. Det kommer till uttryck i förskjutningen av det cervikala cylindriska epitelet (vävnad), vilket uppstår när det finns ett brott i utvecklingen av livmoderhalsen. Överväxt av medfödd erosion till maligna tumörer finns praktiskt taget inte, därför används behandling sällan.

Med den fortsatta utvecklingen av erosion och skador på ett ökande antal friska celler utvecklas sjukdomen till komplicerade former:

 • Ektropion. Det utvecklas i närvaro av en inflammatorisk process. Manifesteras genom fläckar, menstruations oregelbundenhet, smärta. Kan inte passera utan kirurgisk (kirurgisk) ingripande.
 • Cervicit. Allvarlig erosion i erosion. Det manifesterar sig i form av purulent urladdning, smärta under urinering och under samlag. Kronisk cervicit leder till utveckling av olika infektioner i livmodern, hypertrofi (förtjockning) i livmoderhalsen. Det behandlas endast med användning av antiinflammatoriska och antibakteriella läkemedel..
 • endometrios Det utvecklas när celler i livmoderslimhinnan hamnar i närliggande vävnader eller organ i bukhålan. Det manifesterar sig i form av skarpa smärtor i bäckenområdet och under menstruation, fläckar. Om det inte behandlas kan det väcka infertilitet..
 • Leukoplaki. Skador på slemhinnorna i vävnaderna. Det kan vara asymptomatiskt eller vice versa - med många vita urladdningar. Bota genom moxibustion.
 • Polypar i livmoderhalsen och polypper i livmoderhalsen. Det är godartade neoplasmer. Manifesteras av smärta i nedre del av buken, stark menstruation, utsöndringar, i vissa fall menstruations oregelbundenhet och infertilitet.

Orsaker till förekomst

Erosion kan uppstå av många skäl eller en kombination därav..

Vi delar upp dem i flera typer:

 • Mekanisk skada:
  • Förlossning
  • Abort
  • Spiral
  • Drift
  • Grovt samlag
 • Sexuellt överförda infektioner:
  • Gonoré Symptom: purulent utflöde, smärta, brännande känsla under urinering. Orsakar cervicit (inflammation i livmoderhalsen) och sedan erosion.
 • Ureaplasmosis. Det huvudsakliga symptomet: vaginal urladdning. Förutom erosion orsakar det många andra sjukdomar..
 • Genital herpes. Det är asymptomatiskt under mycket lång tid. När den utvecklas orsakar den inflammation, rodnad och klåda i huden i könsområdet, feber, muskelsmärta. Små vesiklar förekommer på ytan av de yttre könsorganen, i urinröret, vagina och livmoderhalsen.
 • Urogenital klamydia. Symtom: utflöde från könsorganen, blödning i livmodern, smärta under urinering, smärta i bäckenhålan, klåda, förbränning av de yttre könsorganen.
 • trikomonasinfektion Symtomen liknar klamydia: rodnad, klåda och sveda, utflöd, smärta och smärta..
 • mykoplasmos En infektion som kan visas tillsammans med de två föregående. Det orsakar många komplikationer, bland vilka: cystit, pyelonefrit, spontana missfall hos gravida kvinnor.
 • Papillomavirusinfektioner. Det finns mer än hundra olika infektioner. Det huvudsakliga symptomet är bildandet av papillom (små tumörer som liknar en liten bröstvårta). Orsakar godartade och maligna neoplasmer.
 • Inflammatoriska sjukdomar:
  • Vaginit (eller kolpit) Symptom: inflammation i slemhinnan i slidan, yttre könsorgan. Dessutom minskas sexuell lust och aktivitet, smärta uppstår under samlag.
  • Candidiasis (eller trast). Symtom: grå eller vit urladdning ostmassa konsistens, klåda, brännande.
  • vaginosis Symtom: förändringar i vaginal mikroflora, klåda, obehag.
 • Hormonella störningar:
  • Tar hormonella läkemedel under lång tid
  • Tidig eller sen början av sexuell aktivitet
  • Menstruella oregelbundenheter
  • Graviditet - under påverkan av "graviditetshormonet" - progesteron
 • Försvagad immunitet på grund av stress, dåliga vanor, undernäring eller en stillasittande livsstil.
 • Kombination av flera orsaker.

symtom

Som nämnts tidigare kan erosion vara helt asymptomatisk och smärtfri. I detta fall är det bara en gynekolog som kan diagnostisera sjukdomen.

Men om vi pratar om uttalade symtom, så inkluderar de:

 1. Utsläpp: blodig, slemhinnor, med en obehaglig lukt.
 2. Lång och smärtsam menstruation.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Smärta under urinering.
 5. Smärta under samlag, efter det.

Behandlingsmetoder

Typer av behandling:

 1. Hormonterapi.
 2. Drogbehandling.
 3. Drift.

Kirurgi inkluderar:

 1. diatermocoagulation, eller cauterization med hjälp av elektrisk ström;
 2. kryodestruktion eller kauterisering med flytande kväve;
 3. laser moxibustion;
 4. kauterisering av radiovågor;
 5. ultraljudsbehandling;
 6. argonplasmaablation eller kauterisering med joniserad gas (argon);
 7. kemisk moxibustion.

Undersökning innan proceduren

Innan man hänvisar till erosion av erosion är det nödvändigt att klara flera typer av tester och genomgå en serie diagnostiska procedurer:

 1. Gynekologisk vattpinne från slidan. Låter dig lära dig om förändringar i mikroflora, om smittsamma processer.
 2. Bakteriologisk sådd. Det föreskrivs som en ytterligare analys för att förtydliga resultaten efter en smuts. Det kan också ordineras för att behandla upptäckta infektioner..
 3. Analys av urin.
 4. Colposcopy är en speciell visuell undersökning av livmoderhalsen och vagina med ett colposcope, en förstoringsanordning. Längden på en sådan undersökning är 25-40 minuter.
 5. Istället för kolposkopi kan läkaren förskriva en ultraljud av bäckenorganen.
 6. Molekylär diagnostik av PCR (hela reaktionen av polymer) utfördes för att detektera ett antal infektionssjukdomar.
 7. Blodtest för könsinfektioner: hepatit, syfilis, HIV.
 8. Cytologisk undersökning av skrotning med erosion för att studera sammansättningen av ytvävnader.
 9. Erosionsbiopsi. Det föreskrivs för de alarmerande resultaten från en cytologisk studie, för att studera ett större vävnadsskikt.
 10. Bekräftelse av frånvaron av graviditet, med ytterligare analys, ultraljud.

Innan du utför kauterisering med någon av de metoder som finns tillgängliga idag bör du avstå från:

 1. Intimt liv (om 2-3 dagar).
 2. Användning av tamponger, vaginala suppositorier, douching (detta kan störa mikrofloran och skada vaginalslemhinnan).
 3. Användning av aspirin, kardiomagnyl och flera andra blodförtunnare.
 4. Överätande, tunga och feta livsmedel (i 5-7 dagar). Och direkt på proceduren bör du begränsa dig till ett lätt mellanmål eller vägra att äta alls.

Kontra

Kontraindikationer för proceduren för cauterisering av erosion i livmoderhalsen är:

 1. Akut inflammation i könsorganen.
 2. Blodkoagulationsstörningar.
 3. Menstruation eller fläckar.
 4. Ett positivt resultat för sexuellt överförda infektioner.
 5. Upptäckt av papillomovirusinfektion och maligna tumörer.
 6. Installerad intrauterin enhet.
 7. Graviditet.
 8. Postpartum period.
 9. Födelse med kejsarsnitt.
 10. Psykiska störningar (schizofreni, kramper).
 11. Perioden med förvärring av kroniska sjukdomar.

Typer av moxibustion

Diathermocoagulation

Förfarandet är cauterisering av skadade vävnadsplatser med högfrekvent elektrisk ström. Elektroden cauteriserar ett mycket litet område åt gången i 10 sekunder.

Därför tar proceduren en lång tid. Diathermocoagulation är en av de äldsta metoderna för cauterization, liksom en av de mest smärtsamma.

fördelar:

 • låg kostnad;
 • enkelhet och hastighet i förfarandet;
 • hög effektivitetsprocent.

nackdelar:

 • lång läkningsprocess - upp till 8 veckor;
 • obehaglig smärta under proceduren;
 • bildandet av ärr från bindväv i livmoderhalsen;
 • höga risker för komplikationer;
 • möjlig blödning;
 • hög sannolikhet för att utveckla infektioner och inflammatoriska processer runt ärret;
 • inte utförs av icke-kvinnliga kvinnor.

Laser moxibustion

Inom medicin är denna metod för cauterisering känd som "laserförångning." Det består i det faktum att med hjälp av en laser väljer läkaren en plats för den drabbade vävnaden i livmoderhalsen och sedan börjar gradvis avdunstning av de infekterade cellerna.

fördelar:

 • smärtfri metod som inte kräver bedövning;
 • det finns ingen risk för blödning;
 • brist på ärrbildning av vävnader;
 • utförs av icke-kvinnliga kvinnor;
 • proceduren är 7-10 minuter;
 • läkningsperiod - upp till 6 veckor.

nackdelar:

 • mindre urladdning efter förfarandet;
 • för behandling av stora erosionsområden krävs en upprepning av proceduren med en skillnad på 30-40 dagar.

Cryodestruction

Förfarandet är cauterisering med flytande kväve. Under påverkan av kväve kristalliseras (fryser) vatten i de infekterade cellerna, och sedan inträffar en gradvis förstörelse av cellstrukturen.

fördelar:

 • proceduren är 5 minuter;
 • smärtfrihet;
 • utförs av nolliparösa kvinnor.

nackdelar:

 • hög risk för skador på ett friskt halsområde;
 • läkningsprocess - upp till 10 veckor;
 • vattnig urladdning;
 • lång process med postoperativ observation;
 • hög sannolikhet för behovet av att upprepa proceduren;
 • inte utfört med erosion större än 3 cm.

Radiovågor

Med radiovågsmetoden, såväl som med kryodestruktion, förångas vattenmolekyler från skadade vävnadsceller. Dessutom sker cellförstörelse varken under påverkan av låga temperaturer, utan under påverkan av högfrekventa radiovågor, d.v.s. värme.

fördelar:

 • minimal vävnadsskada;
 • frånvaron av brännskador på livmoderhalsen;
 • brist på ärrbildning av vävnader;
 • smärtfrihet;
 • minimal risk för blödning och utveckling av komplikationer efter proceduren;
 • proceduren är 10-20 minuter;
 • läkningsperiod - upp till 5 veckor;
 • fullständig eliminering av erosion i en procedur;
 • lämplig för kvinnor som inte är noll.

nackdelar:

 • liten spotting;
 • högt pris på förfarandet.

Argonplasmaablation

Argonplasmaablation (eller argonkoagulering) består i den icke-kontaktverkan av argon (joniserad gas) på skadade celler. I detta fall värms vävnader upp och cauteriseras, vars djup inte överstiger 3 millimeter.

fördelar:

 • brist på ärrbildning av vävnader;
 • ingen risk för att utveckla infektioner;
 • proceduren är 7-12 minuter;
 • smärtfrihet.

nackdelar:

 • liten vattnig urladdning;
 • möjliga dragvärk i nedre del av buken

Kemisk koagulation

Kemisk koagulation (eller kemisk kauterisering) är en behandling med hjälp av mediciner. Under proceduren torkas det skadade området i livmoderhalsen med en bomullspinne och behandlas sedan med ett speciellt preparat.

fördelar:

 • brist på ärrbildning av vävnader;
 • lämplig för kvinnor som inte är noll;
 • smärtfri;
 • proceduren är 3 minuter.

nackdelar:

 • patienten kommer troligen att behöva upprepa proceduren;
 • inte utförs med erosion större än 1 cm;
 • allergiska reaktioner på det använda läkemedlet är möjliga.

Ömhet i förfarandet

Kauterisering av erosion orsakar nästan ingen smärta. Detta beror på det lilla antalet nervändar som finns i livmoderhalsen. Dessutom tillåter moderna behandlingsmetoder du att utföra proceduren på kort tid..

För vissa typer av cauterisering (t.ex. diatermokoagulering) kan läkare föreslå användning av ett bedövningsmedel, oftast lidokain.

Möjliga komplikationer efter cauterisering

När du väljer någon av ovanstående metoder för att kauterisera erosion kan olika komplikationer uppstå.

Det är viktigt att märka störande symtom i tid och konsultera en läkare:

 1. Dålig lukt. Kan visas om läkarens rekommendationer eller intima hygienregler inte följs. Lukten kan indikera utvecklingen av infektion. I detta fall kommer läkaren att göra en smet för att bestämma den patogena mikrofloraen..
 2. Inflammation av äggledaren och / eller äggstockarna.
 3. Svår och långvarig blödning.
 4. Stenos i livmoderhalskanalen (patologisk förträngning av kanalen). Kan förekomma som ett resultat av ärrvävnad.
 5. Cervikal koagulationssyndrom. Vävnad ärrbildning med möjlig upprepning av erosion.
 6. Endometrios (blödande foci av inflammation), som kan bildas under restaurering av det mukokutana lagret i halsen.
 7. Återuppkomst av erosion på grund av infektion, inflammatoriska processer.

Läkares rekommendationer efter operationen

Återställningsperioden beror på metoden för kauterisering av erosion och kan ta från tre veckor till 3 månader.

I detta fall är de allmänna rekommendationerna från läkare följande:

 1. Avstå från sex under 1 till 2,5 månader. En återgång till sexuell aktivitet börjar bäst minst 3-4 veckor efter en gynekologisk undersökning och med kondom.
 2. Vägra i två veckor från att besöka badet, poolen, badet och bastun. Hygieniska procedurer görs bäst i duschen..
 3. Lyft inte vikterna i 1-2 veckor. Efter denna tid kan du börja delta i lätta sporter..
 4. Observera personlig hygien. Använd inte tamponger, byt kuddar i tid.
 5. Övervaka möjliga sekretioner (mängden och varaktigheten beror på cauteriseringsmetoden och vävnadshälsningshastigheten). Efter förfarandet kan urladdning verka: transparent eller brun, med små orenheter i blodet. Detta är en normal fysiologisk process som kan pågå från flera dagar till flera veckor. Om urladdningen åtföljs av smärta, feber, en ökning av mängden blod, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog.
 6. Kanske utnämningen av ytterligare terapi för att påskynda återhämtningsprocessen. Vanligtvis kan gynekologer ge råd om användning av tamponger med medicinska örter eller speciella läkande salvor och geler.
 7. Genomgå regelbundna gynekologiska undersökningar två gånger per år.

Graviditet och förlossning efter erosion av erosion

Behandling mot erosion i livmoderhalsen kan behövas både för kvinnor som förlossar och för unga flickor som just börjat leva sexuellt. För det senare rekommenderar läkare att skona behandlingsmetoder: först och främst läkemedelsalternativet och först sedan kirurgiskt ingripande.

Själva proceduren för att kauterisera erosion är inte en anledning till att vägra att bli gravid ett barn. Men läkare rekommenderar att du försöker bli gravid först efter återhämtningsperioden och fullständig läkning av livmoderhalsvävnaden.

Nulliparous flickor när de väljer en metod för cauterization måste uppmärksamma det faktum att:

 • diatermokoaguleringsmetod är kontraindicerat;
 • efter borttagning av erosion bör det inte bildas ett ärr eller ärr på vävnaden - detta kan komplicera processen med naturlig födsel eller göra det omöjligt;
 • Att försöka bli gravid är bättre efter undersökning av en gynekolog och bekräftelse av en fullständig återhämtning.

Om erosion uppträdde under graviditeten, bör behandling vidtas med försiktighet.

Det är viktigt att uppmärksamma och överväga följande punkter:

 1. Kauterisering av erosion vid barnfödelse utförs inte. Efter en visuell undersökning och tester kan läkaren förskriva ett skonsamt behandlingsalternativ. Eventuellt kirurgiskt ingripande skjuts upp till postpartum..
 2. Undersökningar av en gynekolog under graviditeten bör begränsas. Men med utseendet på blodig eller riklig vattnig urladdning, liksom förekomsten av klåda och förbränning av könsområdet, bör du omedelbart rådfråga en läkare.
 3. Behandlingen av sjukdomen är förebyggande i syfte att förhindra förvärring.
 4. Med spotting kan läkaren förskriva vaginala suppositorier med havtornsolja eller med metyluracil. Starkare läkemedel - antiviralt eller antibiotika - föreskrivs endast för inflammatoriska processer.

Sannolikheten för framgångsrik förlossning på naturligt sätt efter cauterisering av livmoderhalsen och fullständig vävnadsreparation är mycket hög. Komplikationer kan uppstå endast vid ofullständig behandling, komplikationer under återhämtningsprocessen eller en felaktigt utvald kauterisering.

Därför, när du väljer en behandlingsmetod, är det viktigt att bekanta dig med alla frågor, kontraindikationer och möjliga konsekvenser.

Sjukdomsprevention

Förebyggande åtgärder:

 1. Det är nödvändigt att genomgå en förebyggande undersökning av en gynekolog två gånger per år.
 2. Observera personlig hygien.
 3. Behandla sjukdomar i reproduktionssystemet under övervakning av en läkare.
 4. Ha en permanent sexpartner och undvika avslappnade relationer.

recensioner

Recensioner av kvinnor om kauterisering av erosion i livmoderhalsen:

Utsläpp efter cauterisering av erosion i livmoderhalsen

Om en kvinna har erosion i livmoderhalsen och en fråga uppstår om behandling, är hon orolig för hur effektiva de olika metoderna är, vilka metoder är mindre smärtsamma. Och naturligtvis är hon intresserad av hur snabb läkning pågår, vilka komplikationer det kan vara i läkningsprocessen. Hur framgångsrikt förfarandet var kan bedömas av utsläppet efter cauterisering av erosion. Om deras konsistens, lukt och färg inte skiljer sig från normen, var behandlingen framgångsrik. Det är bara nödvändigt att följa vissa regler för att inte skada det behandlade området och inte smitta.

Arten av vävnadsskada på erosionens cauteriseringsplats

Efter eliminering av erosion bildas en skurv på livmoderhalsen, som försvinner när den underliggande vävnaden läker. Hur lång tid denna process kommer att ta och vilken typ av skada beror på sårets storlek och metoden för att cauterisera erosion.

Så vid behandling av ett sår med elektrisk ström (diatermokoagulation) påverkar det inte bara vävnaden som förstörs av erosion, utan också det omgivande området. Ärr kvar på platsen för cauterisering, vilket minskar livmoderhalsen och reducerar töjbarheten. Därför används denna metod vanligtvis inte vid behandling av kvinnor som inte är noll.

Cryodestruction (cauterization by cold), såväl som kemisk cauterization i detta avseende är säkrare, eftersom de inte orsakar så djupa skador på vävnader.

Under laserförstörelse kontrolleras bearbetningsdjupet med hjälp av ett kolposkop, därför utesluts skada på friska vävnader.

Den snabbaste läkningen sker efter koagulering av radiovågor. Med hjälp av en radioelektrod förseglas de smärtlösa nerverna nästan smärtfritt på erosionsplatsen. Det finns inga ärr..

Men i alla fall tar det tid att stoppa blödningen från skadade kärl, vävnadsregenerering och körningarna i återställningen. Deras skador leder till ökad produktion av slem.

Video: Fördelarna med lasererosionsbehandling

Normal urladdning efter cauterisering

Under cirka 2-3 veckor efter ingreppet har kvinnan urladdats, vars natur förändras under läkningsprocessen. Det anses normalt om det finns utsläpp av följande typ:

 1. Transparent, färglös, låg intensitet. Ibland i dem kan du märka små blodproppar. En sådan urladdning uppträder vanligtvis under de första 2-10 dagarna.
 2. Rosa (kräm-rosa till röd). Intensionsintensiteten ökar, de blir tätare, observeras ungefär till slutet av den andra veckan.
 3. Mager brun (daub). De tjocknar gradvis mer och mer, efter ungefär en vecka försvinner de.

Under hela läkningsperioden i utsöndringarna kan du märka bitar av en gradvis fallande skabb. Om jordskorpan var stor, kan en kvinna efter att den faller av (mot slutet av 2-3 veckor) märka blodets utseende. I detta fall slutar blödningen efter ett par timmar. Men om det fortsätter med samma intensitet och vidare, måste du gå till läkaren, eftersom orsaken kan vara skador på ett stort fartyg vid det att skurven faller av. Stoppa blödningen endast genom ligering av kärlet.

Som regel åtföljs utflödet av mild buksmärta, vilket inte orsakar mycket oro. Normalt urladdning efter erosion av erosion har inte en obehaglig lukt.

Efter att kroppen har återställts har kvinnan den vanliga leukorré som ligger i de olika faserna i menstruationscykeln. Innan cauterization varnar läkaren patienten för hur länge utskrivningen kan pågå vid användning av denna metod, vilka avvikelser som är möjliga.

Varning: Om fläcken efter cauterisering ökar har kvinnan feber, svaghet och yrsel, vilket innebär att farliga blödningar har öppnat. Ring en ambulans omedelbart.

Möjliga komplikationer efter erosion av erosion

Denna procedur, liksom alla operationer på de kvinnliga könsorganen, är alltid förknippade med en viss risk, eftersom efter ingripandet kan konsekvenser uppstå både under de första veckorna och i framtiden.

De omedelbara konsekvenserna är förknippade med spridningen av den inflammatoriska processen från livmoderhalsen till livmoderhålet, rören och äggstockarna. Inflammation kan uppstå på ena sidan eller båda..

En farlig komplikation är blödning. Störning av menstruationscykeln, en förändring i menstruationens natur kan inträffa. Vanligtvis uppstår dessa komplikationer under de första 8 veckorna..

Långsiktiga konsekvenser uppstår om, som ett resultat av cauterisering, livmoderhalsen minskas eller livmoderhalskanalen blockerades med en ärrvävnad. Ärrbildning förekommer också i ett djupare lager (koagulerat halssyndrom), vilket leder till en fullständig förlust av elasticitet. Möjlig ombildning av erosion på samma plats.

Endometrios utvecklas ofta om nästa menstruation börjar snabbare än såret läker helt. Med ett flöde av menstruationsblod introduceras endometrialpartiklar i den icke-läktade vävnaden och börjar växa och bildar foci av inflammation, vilket stör störningen i livmoderhalsen.

Liknande komplikationer manifesteras av smärta i nedre del av buken, feber, cykelstörningar och förändringar i urladdningens natur.

Gul urladdning efter cauterisering

Utseendet på rikligt utsläpp av gul färg kan indikera följande patologier:

 1. Återuppträdande av erosion i livmoderhalsen i samma område. Anledningen är en otillräcklig noggrann effekt på det drabbade området eller ytskador under proceduren..
 2. Utseendet på en bakteriell infektion i slidan (den kan införas både under proceduren och senare). Rikligt skummande gult utsläpp är karakteristiskt för trikomoniasis, gonorré. De kan ha en grönaktig nyans. Dessa utsöndringar har en obehaglig lukt..
 3. Inflammation i vagina (vaginit), äggstockar (oophorit) eller rör (salpingit). Om en purulent process inträffar i livmodern och bihangarna, visas tjock gulgrön urladdning med en skarp refaktiv lukt.

Anmärkning: Kauterisering med kemikalier eller flytande kväve utförs ibland i flera steg, så att effekten blir mer skonsam. Detta betyder inte att varje gång en ny sår tas bort.

Brun urladdning

Om en sådan urladdning åtföljs av smärta i nedre del av buken, uppstår några dagar före menstruation, är orsaken endometrios. Tillväxten av endometrium i livmoderhalsområdet åtföljs av skador på ett stort antal blodkärl i samband med att utsläppet blir brunt. Färgen kan vara rödaktig eller svart. De är rikliga, har en tjock slemkonsistens. Blodproppar märks i dem. Om sådana utsöndringar har en dålig lukt indikerar detta infektion av endometrium, förekomsten av en inflammatorisk process.

Video: Hur är kryokoagulation

Hur man påskyndar läkning. Läkares rekommendationer

För att kvinnan inte blöda efter erosion av erosion rekommenderas hon att undvika fysisk ansträngning och långvarig promenad under de kommande veckorna.

Man måste vara försiktig för att förhindra infektion. Besök inte poolen, simma i dammarna. En kvinna bör särskilt noggrant utföra hygienprocedurer med endast rinnande vatten. Det är ofta nödvändigt att byta packningar. Läkare varnar för att tätt syntetiskt underkläder skapar särskilt gynnsamma förutsättningar för reproduktion av mikroorganismer. Efter cauterisering ska endast naturliga tyger bäras..

Termiska procedurer kan öka urladdningen och provocera blödning. Därför kan du bara tvätta under en varm dusch. Du kan inte ta ett bad, gå till bastun.

Douching är mycket skadligt. Med denna procedur kan du lätt skada den läkande ytan, orsaka brännskador eller infektion..

Det är inte tillåtet att göra en transvaginal ultraljud där en sensor sätts in i slidan. Sexuellt samlag är möjligt tidigast 1,5-2,5 månader efter eliminering av erosion.

Hur är återhämtningen efter behandling av erosion i livmoderhalsen med cauterisering?

För att behandla erosion i livmoderhalsen föreskrivs ofta ett förfarande som cauterisering. Denna medicinska manipulation gör att du snabbt och säkert kan eliminera erosionsproblemet - cauterisera sår, vilket ger dem framgångsrika ärrbildning..

Men som alla andra kirurgiska ingrepp innebär kauterisering en återhämtningsperiod, som har sina egna egenskaper. I artikeln kommer vi att prata om de viktiga återhämtningspunkterna efter cauterisering, ta reda på hur läkningsprocessen går, vad som är möjligt och vad som inte kan göras till en kvinna efter proceduren. Du kommer att ta reda på hur ett läkt sår ser ut och hur rehabilitering går och om återfall är fortfarande möjligt..

Läkningsprocess

Ta reda på vilka stunder som är inneboende i processen för återhämtning av den kvinnliga kroppen efter proceduren.

Ibland kan en kvinna som har genomgått erosionskärlning känna kliande känslor i det inre könsdelområdet. Läkare anser att sådana upplevelser är ganska normala under återhämtningsperioden: klåda är vanligtvis svag och på några dagar försvinner utan störningar utanför. Inflammation.

Denna komplikation inträffar om en infektion infördes under cauterisering av erosion. Observera att det behandlade magsåret är ett mycket känsligt område i kroppen som är mottagligt för infektion: därför måste erosion behandlas mycket noggrant.

Hygienprocedurer efter cauterisering bör utföras med rena händer och vatten, utan att använda kosmetika med kemikalier. Om inflammation har påbörjats krävs omedelbar medicinsk behandling eftersom behandling i detta fall kräver akut vård. Temperatur.

Detta symptom är ett tecken på en inflammatorisk process. Som regel, om kroppstemperaturen har stigit, förvärras det allmänna välbefinnandet, liksom riklig fläckning. Återfall.

Ibland ger cauterisering av erosion inte positiva resultat under en lång tidsperiod, och strax efter proceduren visas såret igen. Återfall anses vara en komplikation av cauterization, och oftast blir det en konsekvens av den inflammatoriska processen som har börjat i kroppen. ärrbildning.

På senare tid var ärrproblemet efter cauterisering av erosion ganska akut. Ärr på livmoderhalsen ledde ibland till och med till kvinnans infertilitet, och komplicerade också i hög grad befruktningen, graviditeten och förlossningen: det ärriga livmodern kontrakterade dåligt.

Men nu med den moderna utvecklingen av medicinsk teknik är ärrproblemet nästan helt löst. Efter laserbehandling eller exponering för flytande kväve sker sårläkning snabbt och utan komplikationer - som regel finns det inga ärr. Lukt.

Många kvinnor som har drabbats av erosion av erosion plockas efter proceduren av problemet med den obehagliga lukten av sekret. Lukten är emellertid vanligtvis bara inneboende för att släppas ut den första månaden efter ingreppet, det indikerar läkningen av skorpan (skorpan) i den behandlade erosion.

Funktioner för återhämtning efter moxibustion-behandling

I de flesta fall varar återhämtningsperioden från en månad till två, medan det under den första månaden är oerhört viktigt att hålla sig till regimen för fullständig sexuell avhållsamhet och som regel läker såret sig själv.

Observera att varaktigheten av rehabiliteringsperioden efter moxibustion också beror på metoden med vilken denna moxibustion utfördes. Efter den traditionella proceduren med elektrisk ström tar återhämtningsperioden 2 månader, efter kryodestruktion - 1,5 månader, efter lasern - en månad, efter exponering för radiovågor - 1-1,5 månader. Om kemikalier användes för att behandla erosion, varar återhämtningsperioden från tre till fyra veckor.

Förfarande för behandling av cervikal erosion

Efter erosion av erosion kvarstår ett öppet sår med en utdragen skorpa (skorpa) på livmoderhalsens epitel. Detta sår blir en sårbar plats för infektion, därför föreskriver läkaren i vissa fall ytterligare medel för patienten att behandla läkerområdet..

Som regel förskrivs lokala salvor:

 • Levomekol.
 • Kolpocidgel.
 • Dermazin.
 • Havtornsolja.

Utöver dessa medel kan du använda Terzhinan-tabletter samt suppositorier: Clotrimazole, Depantol, Betadine. Observera att du inte kan förskriva läkemedel kategoriskt själv: läkaren ska vara involverad i behandlingen, och alla mediciner används endast efter hans utnämning.

Vissa av läkemedlen som listas ovan tillhör den antibakteriella gruppen, och de bör endast användas om det finns misstankar och symtom på infektion och inflammation. Om du använder dessa läkemedel okontrollerat, när det inte finns något behov av dem, kan detta leda till en kränkning av mikroflora i slidan - och läkningsprocessen kommer att vara komplicerad.

Som regel utförs behandling av läkande scab med läkemedel 5-7 dagar efter cauterisering. Och vattpinnen används inte under behandlingen för att inte skada skorpan i den bearbetade erosionen.

Vad kan inte göras?

Tänk på de säkerhetsåtgärder som en kvinna måste vidta efter att ha lidit cauterisering av erosion:

 1. Först och främst bör du avstå från sexuellt samlag i en månad, eftersom det finns en hög risk att införa infektionen i ett öppet sårbart sår.
 2. För det andra är det värt att ta bad (särskilt varmt), simma i dammar och pooler, besöka bastur och bad. Alla hygienprocedurer är bättre att överföra till duschen - det är säkrare.
 3. Det är inte nödvändigt att lyfta betydande vikter, eftersom överdriven fysisk ansträngning kan leda till långvarig läkning av skorstenen, uppkomsten av ett stort antal koagler i urladdningen. Lätt sport visas om två veckor, inte tidigare.
 4. Använd kuddar, inte tamponger, för att skydda din tvätt från utsöndringar. Faktum är att tamponger lätt kan skada ett läkande sår: det kan leda till blödning och infektion. Duschning bör inte utföras, och det är nödvändigt att tvätta endast med rent vatten utan kosmetiska preparat.

Sedan den andra återhämtningsmånaden efter cauterisering är sexuell aktivitet vanligtvis tillåten, men endast med en vanlig partner och med kondom.

Ultraljud med en vaginal sond i en månad efter cauterisering är också förbjudet. I detta fall finns det risk för infektion.

Postoperativ behandling

Som flera gånger har nämnts, bildas en sårskorpa på magsårets plats efter cauterisering av erosion - ett sår täckt med en läkande skorpa. För att förhindra att skurven blödar måste hårdskorpan mjukas: för detta används speciella medicinska salvor. Salvor, krämer och geler administreras oralt, med lokala effekter på såret. Följande läkemedel är särskilt effektiva för behandling efter cauterisering:

 • Levomekol salva.
 • Geneferon ljus.
 • Metyluracil-ljus.

Depantol suppositorier och vissa andra läkemedel med antibakteriella och sårläkande effekter.

Råd

 1. Det är mycket viktigt att hålla fast vid sterilitet under återhämtningsperioden efter cauterisering, eftersom det finns en hög risk för infektion av ett öppet sår.
 2. Dessutom måste du följa alla medicinska rekommendationer och inte tillåta oberoende i terapifrågor och val av läkemedel. Det är nödvändigt att noggrant övervaka ditt tillstånd, och om du finner störande symtom bör du definitivt rådfråga en läkare.
 3. Sårläkning sker vanligtvis inom tre veckor - och det är oerhört viktigt att åtminstone denna period följer alla läkares rekommendationer. Om förfarandet genomfördes korrekt, kommer kvinnan snart att bli av med erosionsproblemet efter cauterisering.

Slutsats

Så vi lärde oss hur processen för återhämtning av den kvinnliga kroppen går efter att ha lidit cauterisering av livmoderhalserosion. Som ni kan se kan konsekvenserna av detta förfarande vara mycket allvarliga - och du måste vara noga med alla oroande symtom som uppstår..

Att kontakta läkare i rätt tid och vidta lämpliga åtgärder hjälper till att eliminera farliga konsekvenser och förhindra återfall.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Läkemedlet "Etamsylate" (tabletter). Bruksanvisning och beskrivning av farmakologiska egenskaper

Läkemedlet "Etamsylate". Beskrivning av farmakologiska egenskaperLäkemedlets farmakologiska verkanVilka är de viktigaste farmakologiska egenskaperna för Etamsylate (tabletter)?...

Vad man ska göra med tunga perioder

Cirka en tredjedel av alla kvinnor har ibland perioder som är rikliga. En ökning av volymen eller varaktigheten av kritiska dagar kallas hypermenstruellt syndrom. Avvikelse kan förekomma hos alla kvinnor i reproduktiv ålder, men oftast kommer patienter efter 30 år till läkarens läkare....

Menstruation kommer med rött blod - de främsta orsakerna till att det är farligt eller inte?

Fysiologiska skälMenstruation tillhandahålls av den kvinnliga kroppens natur för avlägsnande av en mogen oförgiftad äggcell tillsammans med livmoderns endometrioid (slemhinne) en gång i månaden....