Påverkan av östrogenhormoner på menstruationen

Klimax

Östrogen är en grupp av kvinnliga steroidkönshormoner som huvudsakligen produceras i äggstocksfolliklarna. Hittills är mer än 30 sådana hormoner kända, varav tre viktigaste utsöndras: östradiol, östriol och östron.

Hur påverkar de kroppen?

 1. Utvecklingen börjar i embryonstadiet, när fostret utvecklas enligt den kvinnliga typen.
 2. Den första höjningen av sekretionsnivån sker vid 12 års ålder, med tillkomsten av menstruation.
 3. Steroider kontrollerar processerna i livmodern (tillväxt och avstötning av slemhinnan) och skapar också en gynnsam miljö för liv och rörelse av spermier.
 4. Mängden hormoner ökar under graviditeten. För närvarande produceras de av både äggstockarna och moderkakan.
 5. Hormoner ökar blodkoagulationen, vilket förhindrar överdriven blodförlust under menstruationen.
 6. Tack vare hormoner är det mindre troligt att kvinnor får hjärtattack och stroke..

estradiol

Den starkaste. Det är han som gör en kvinna till en kvinna, och hennes skönhet och förmåga att bli gravid beror på honom.

 • sexuell utveckling;
 • skapa en sur miljö i slidan;
 • en ökning av livmoderns storlek;
 • kroppsformning (ändra formen på bäckenet; brösttillväxt);
 • utseendet på regelbunden menstruation;
 • normalisering av vatten-saltbalansen;
 • normal benväxt;
 • stabilisering av det kardiovaskulära systemet;
 • stöd för sexuell lust;
 • kolesterolreglering och normal ämnesomsättning.

estriol

Det anses vara ett sekundärt kvinnligt hormon. Kommer fram under graviditeten.

Dess funktioner är följande:

 1. Ger livmodersväxt efter befruktningen.
 2. Förbättrar blodcirkulationen i moderkakans kärl.
 3. Reglerar energimetabolism och biokemiska processer i livmodern.
 4. Bereder mjölkkörtlarna för mjölkproduktion.

Efter födseln minskar mängden sekretion.

Estron

Huvudhormonet i klimakteriet. Medan nivån för andra östrogener minskar ökar mängden östron. Det syntetiseras inte bara av äggstockarna utan också av fettvävnad, därför är övervikt oönskat: östron kan provocera utvecklingen av maligna neoplasmer i bröstet och livmodern.

Menstruation

Delta i många processer, men ger främst möjligheten att få barn. De spelar en annan roll under menstruationscykeln, som i sin tur är indelad i tre faser:

 • follikulär (östrogen);
 • ägglossning;
 • luteal (aktivitet av corpus luteum; progesteron).

Innan

När nivån når ett tröskelvärde (två veckor efter cykelstart) släpper hypofysen luteiniserande hormon (LH), som är ansvarigt för möjligheten till befruktning. LH får follikeln att brista och släppa ett moget ägg. Ägglossning inträffar.

Efter den luteala fasen börjar (corpus luteum). Det är början av progesteron, och östrogen är minimal. Principen för användning av orala preventivmedel baseras på regleringen av dessa mekanismer..

Genom att sänka nivån av follikelstimulerande hormon (FSH) förhindrar de möjligheten till LH-produktion, och därmed utesluter ägglossning. Och utan ägglossning finns det ingen befruktning.

Under

Från den första dagen av cykeln börjar follikelfasen. Hypofysen börjar utsöndra FSH, vilket ger en signal för utvecklingen av en follikel i äggstocken. Samtidigt avvisas livmoderns endometrium.

Den växande follikeln utsöndrar östrogener. När menstruationen börjar är mängden sekretion minimal, men ökar när follikeln växer. Mängden progesteron vid denna tidpunkt reduceras också..

Efter

Östrogener stimulerar läkning och återställande av endometrium, såväl som dess efterföljande förtjockning. Den mogna follikeln fortsätter att utsöndra dem.

Bristproblem

Bristen på sexsteroider kallas hypoestrogenia. Det kan förekomma redan i tonåren, när menstruationen är försenad upp till 16 år (normalt från 11-12), eller inte kommer alls. Med en försening av menarchen hämmas också sexuell vuxen ålder.

För kvinnor i reproduktiv ålder kan följande symtom vara ett larm:

 1. Ofta kolpit och vaginit, svår att behandla.
 2. Sällsynta (en gång var 2-3 månader) och magra månadsvis.
 3. Allvarlig ICP.
 4. Vaginal torrhet.
 5. Peeling och torr hud.
 6. Depression, sömnlöshet, aggressivitet.
 7. Minskad prestanda.
 8. Blodtrycket sjunker, värmevallningar, hjärtsmärta.
 9. Minskad libido.
 1. Osteoporos. Fara för ökad skörhet i ben. Förenat med en kränkning av den vestibulära apparaten, vilket leder till förlust av balans och fall.
 2. Hjärtattacker och stroke. Fartyg är inte längre skyddade av hormoner.
 3. Vaginit, cystit och uretrit.
 4. Infertilitet.

Överflödiga konsekvenser

Överskott leder till hyperestrogeni.

Normalt klarar kroppen sig själv, men det finns tecken som kräver en läkares uppmärksamhet:

 • orimliga ofta humörsvängningar;
 • alltför smärtsam menstruation;
 • blödning i mitten av cykeln;
 • övervikt;
 • migrän;
 • smärta under buken utanför menstruationen.

Nästan alltid påverkar överskott månader. Blodförlust ökar, menstruationen är längre. Bröstsmärtor läggs till. PMS blir obehaglig.

Effektivitet och libido minskas, hälsan försämras. Hår, hud och naglar påverkas. Förhöjda nivåer leder ofta till tumörer, mastopati och blodproppar..

Vilka hormoner utsöndras aktivt under menstruationen

En kvinnas kropp är föremål för cykliska förändringar. Detta säkerställs genom periodiska förändringar i hormonnivån i blodet och bestämmer direkt alla kroppens funktioner och hälsotillståndet. Det hormonella systemet fungerar på flera nivåer, en kränkning i en av länkarna leder till allvarliga förändringar hos andra.

En kvinnas menstruationscykel är indelad i två faser. Tilldela: follikelfas, ägglossning, luteal fas. I var och en av dem spelar bara vissa hormoner en roll, vars nivå är högst, vilket tas med i beräkningen vid godkänd test.

Det follikulära stadiet börjar den första dagen av fläckning, en ökning av syntesen av FSH av hypofysen noteras. Detta leder till tillväxten av en dominerande follikel i äggstocken och mognaden av ägget i den. När du närmar dig dag 14 ökar FSH-nivåerna tillsammans med mängden östrogen som produceras. Gradvis höga hormonnivåer leder till en minskning av FSH-tillväxthastigheter. För närvarande ökar koncentrationen av LH och dess topp före ägglossning inträffar..

Äggstockningsfas - vid maximal koncentration av FSH och LH sker ägglossning. Oxytocin och prostaglandiner "skjuter" ut ägget, varifrån det rör sig längre in i äggledaren. Ägglossningen sker 12-24 timmar efter en östrogennivå. Därefter sjunker LH-nivån, förblir låg tills FSH-cykeln är slut.

Lutealstadiet efter ägglossningen sjunker nivån av LH kraftigt, men det räcker för att bibehålla funktionen av corpus luteum, som producerar progesteron. Det senare är nödvändigt för en speciell transformation av endometrium. Den högsta progesteronnivån på cykelens dag 20-22 enligt feedbackprincipen leder till en ännu större minskning av LH, vilket låser upp FSH. Fasen varar cirka 10-14 dagar, slutar med att spotting börjar. Under graviditeten ökar progesteronnivåerna, vilket hämmar FSH.

De huvudsakliga orsakerna till att studera den hormonella bakgrunden: menstruations oregelbundenhet; infertilitet hos ett par; polycystisk äggstocksförändring; akne och akne som inte är mottagliga för konventionell behandling; ange menopaus eller för tidig utmattning av äggstockarna; under graviditet med hot om avbrott; juvenilblödning hos flickor, amenorré.

Algoritm för att klara analysen och tiden: det är bättre att ta den på morgonen och på tom mage; du bör vägra att ta alkohol och andra dåliga vanor i två till tre dagar före leveransen; det är bättre att avstå från sexuell aktivitet i två till tre dagar; Det är meningsfullt att ta tester när du tar födelsekontroll, du behöver en paus minst en månad, men om du genomgår specialbehandling (till exempel förberedelse för IVF eller hormonersättningsterapi, tar sköldkörtelhormoner), enligt instruktion av din läkare.

Tiden för leverans av hormoner är nödvändig för att välja följande: på 2-7 dag av cykeln - östradiol, LH, FSH och förhållandet mellan LH / FSH, prolaktin, 17-hydroxyprogesteron; den 20-22 dagen i cykeln - progesteron; oavsett cykeldag - testosteron, DHEA, sköldkörteln (TSH, T3, T4 och antikroppar mot TPO), kortisol. Om en kvinnas period är extremt oregelbunden eller amenorré kan du ta tester varje dag.

Alla hormoner är ansvariga för strukturen hos en kvinna, hennes reproduktiva egenskaper.

För att "ringa" menstruation finns det ett antal läkemedel från progestogen-gruppen (ta inom 5-10 dagar, menstruationen bör gå till uttag). Till exempel Utrozhestan, Duphaston, Norkolut.

Läs mer i vår artikel om hormoner med menstruation, deras effekt på kroppen.

Hur det hormonella systemet fungerar

En kvinnas kropp är föremål för cykliska förändringar. Detta säkerställs genom periodiska förändringar i hormonnivån i blodet och bestämmer direkt alla kroppens funktioner och hälsotillståndet. Det hormonella systemet "fungerar" på flera nivåer:

 • extrahypothalamic system - områden med grå och vit substans i hjärnan som reglerar funktionen av hypofysen och hypotalamus;
 • hypofysen (inkluderar adeno- och neurohypophys), hypothalamus - finns i hjärnan, utsöndrar hormoner som reglerar äggstockarnas funktion och andra endokrina organ, och får också signaler från dem om behovet av ett specifikt hormon;
 • äggstockar - får signaler i form av hormoner (FSH, LH) från hypofysen, under påverkan av vilka östrogener och gestagener bildas, som vidare interagerar med andra vävnader;
 • målvävnader - detta är livmodern, vagina, bröstkörtlar, liksom andra organ och vävnader, vars tillstånd beror på nivån på könshormoner, är det slutliga målet i kedjan av interaktion mellan alla strukturer.

Brott i en av länkarna leder till allvarliga förändringar hos andra. Till exempel, om en kvinna tar bort äggstockarna, kommer signalerna från dem att upphöra att komma in i hypofysen, vilket kommer att orsaka en alltför hög nivå av hormonerna (FSH och LH). Samma sak händer i klimakteriet. Och till exempel störningar i hypofysen (den producerar för lite FSH och LH) leder till otillräcklig äggstocksfunktion, tecken på dysfunktion.

Hela detta hormonella system är självreglerande beroende på typen av direkt och feedback. Signaler kommer i flera riktningar på en gång, till exempel från hypofysen till äggstockarna och vice versa. Detta är det enda sättet att justera nivån och "förstå", det finns tillräckligt med hormoner eller så behöver du "lägga till mer".

Hormoner under hela cykeln

En kvinnas menstruationscykel är indelad i två faser. Eftersom de flesta kvinnor har en cykeltid på 28 dagar, tas denna siffra alltid som idealisk och beräkningar görs på den. Fördela:

 • follikelfas - kännetecknas av tillväxt och mognad av en follikel med ett ägg, varar cirka två veckor;
 • ägglossning - omedelbart utträde av ett moget ägg från follikeln, varefter det kan befruktas, antas det som inträffar den 14: e dagen;
 • luteal fas - kännetecknad av intensiv beredning av endometrium för möjlig implantering av ägget vid befruktning, varar cirka 10-14 dagar.

I varje fas spelar bara vissa hormoner en roll, vars nivå är högst. Vid godkänt test bör detta beaktas för en korrekt tolkning..

Follikulär scen

Det börjar den första dagen av blodig urladdning - en signal för kroppen att graviditet inte har inträffat och det är nödvändigt att påbörja förberedelserna för en eventuell början av nästa.

Det follikulära stadiet börjar med en ökning av syntesen av FSH av hypofysen. Detta leder till tillväxten av en dominerande follikel i äggstocken och mognaden av ägget i den. Dessa processer åtföljs av en ökning av bildningen av östrogener i själva äggstockarna, som är nödvändiga för den normala tillväxten av endometrium - det inre slemskiktet i livmodern. När du närmar dig dag 14 ökar FSH-nivåerna tillsammans med mängden östrogen som produceras.

Gradvis leder en hög nivå av kvinnliga könshormoner till en minskning av tillväxthastigheten för FSH. Vid denna tidpunkt ökar koncentrationen av LH och dess topp före ägglossning uppstår. Vid denna punkt når follikeln i äggstocken en storlek på 16-18 cm, den innehåller ett moget ägg, och endometrium i livmoderkaviteten har en tjocklek av minst 4-6 mm.

Mekanismen för förekomst av den pre-ägglossande toppen LH

Äggstegsstadiet

Vid den maximala koncentrationen av FSH och LH sker ägglossning. Utgången av ett moget ägg från follikeln är möjligt på grund av verkan av speciella enzymer som löser äggstocksmembranet i stället för den dominerande follikeln. Och oxytocin och prostaglandiner "skjuter" ut ägget, varifrån det redan rör sig längre in i äggledaren. Samtidigt släpps en liten mängd vätska, som är synlig med ultraljud och är bevis på processen..

Ägglossningen sker 12-24 timmar efter en östrogennivå. Därefter sjunker LH-nivån, förblir låg tills FSH-cykeln är slut.

Luteal scen

Efter ägglossningen sjunker nivån av LH kraftigt, men det räcker för att bibehålla funktionen av corpus luteum, som producerar progesteron. Det senare är nödvändigt för en speciell omvandling av endometrium - dess slutliga förberedelse för implantation av ägg om graviditet inträffar.

Den högsta progesteronnivån på dagarna 20-22 i cykeln genom feedbackprincipen leder till en ännu större minskning av LH, vilket låser upp FSH - dess värden ökar igen, och kedjan upprepas.

Lutealfasen varar cirka 10-14 dagar, slutar med början av blodig urladdning.

Vid graviditet ökar progesteronnivåerna, vilket hämmar FSH. Så utvecklingen av fosterägget stöds fram till 14-16: e veckan, varefter corpus luteum regresserar, och morkaken är redan ansvarig för syntesen av progesteron.

Se i den här videon om hormonreglering av menstruationscykeln:

Vad hormoner berättar

En studie av den hormonella profilen är nödvändig för kvinnor som har någon slags gynekologisk sjukdom för val av behandling och förebyggande av komplikationer som kan vara förknippade med detta. De främsta orsakerna till forskning om hormoner:

 • menstruations oregelbundenhet;
 • infertilitet hos ett par;
 • polycystisk äggstocksförändring;
 • akne och akne som inte är mottagliga för konventionell behandling;
 • ange menopaus eller för tidig utmattning av äggstockarna;
 • under graviditet med hot om avbrott;
 • juvenilblödning hos flickor, amenoré eller andra störningar.

Oftast är en hormonell profil nödvändig för att identifiera orsakerna till infertilitet. Undersökningen här är den mest omfattande..

En studie av en kvinnas hormonprofil kommer att avslöja om den första och andra fasen är fullständig, om ägglossning inträffar, om det finns en tillräcklig nivå av östrogen och progesteron för att förbereda endometrium för implantation av ägg, om det finns ett överskott av nivån av manliga könshormoner, prolaktin och sköldkörtelsjukdomar, som också kan påverka ägglossningen.

Analys Inlämningsalgoritm och tid

För att få tillförlitliga resultat är det nödvändigt att korrekt och snabbt passera alla nödvändiga indikatorer. De allmänna kriterierna för leverans är följande villkor:

 • det är bättre att ta det på morgonen och på tom mage, vissa hormoner (till exempel prolaktin) har till och med en tydligt definierad tid;
 • du bör vägra att ta alkohol och andra dåliga vanor i två till tre dagar före leveransen;
 • det är bättre att avstå från sexuell aktivitet i två till tre dagar, upphetsning kan ändra resultaten av analyser;
 • det är meningslöst att ta tester för könshormoner när man tar födelsekontroll, du behöver en paus minst en månad, men om du genomgår specialbehandling (till exempel förberedelse för IVF eller hormonersättningsterapi, tar sköldkörtelhormoner), kan du ta tester om du tar hormonella läkemedel enligt anvisningar från din läkare.

Tiden för leverans av hormoner är nödvändig för att välja följande:

Trots att det i alla laboratorier finns normer för alla hormoner på en cykeldag, bör du fortfarande följa dessa rekommendationer, annars kan tolkningen av den kliniska bilden vara felaktig. Dessutom finns det några funktioner i leveransen av enskilda hormoner:

 • prolaktin - det är bättre att bestämma efter fullständig uppvaknande så att det inte finns någon känsla av dåsighet; det är också omöjligt att ha sex på kvällen, ta en kall dusch på morgonen och det rekommenderas inte ens att borsta tänderna, på kvällen bör det inte finnas någon stress och fysisk ansträngning - allt detta kommer att leda till ett överskattat resultat;
 • sköldkörtelhormoner - det är nödvändigt att utesluta användningen av jodinnehållande läkemedel en månad före leveransen;
 • progesteron - om flickan har en lång cykel (mer än 30 dagar), är det tillrådligt att ta ett progesterontest i 25-27 dagar, bättre - med en ökning av basal temperatur eller en speciell ultraljudsbild (det finns ett corpus luteum och moget endometrium).

Analysfrekvens

Endast en specialist kan utvärdera resultaten av studien, eftersom nivåerna av hormoner varierar hos män och kvinnor, i fascykler i det senare och i ålder. Analysstandarderna presenteras i tabellen..

Vad betyder hormonobalans och vad leder det till

En förändring i nivån för varje hormon leder till dess konsekvenser. De vanligaste kränkningarna är:

Det svarar på kvinnliga sexuella egenskaper - en mjuk röst, en smal midja och bredare höfter, en speciell typ av kroppshår. Det är också viktigt för den normala tillväxten av endometrium i den första fasen, som i den andra är grunden för ytterligare förändringar.

Om östradiol faller, konstaterar en kvinna en minskning av libido, torra slemhinnor och slidan, försämring av hår och naglar, irritabilitet och tårar. Beträffande reproduktionsfunktion - ökar sannolikheten för missfall i tidiga stadier, frusna, såväl som patologisk bildning av morkaken.

Med en brist på östradiol störs menstruationscykeln (förseningar uppstår), mager varje månad. Överskott observeras med ett uttalat överskott i kroppsvikt, samt med östrogensyntetiserande tumörer. Uttryckt kliniskt genom blödning på grund av obalans.

Deras brist leder till hypoplasi av alla könsorgan, frånvaron av ägglossning. Ofta registreras patologi i tonåren, med hormonersättningsterapi kan du lösa problemet och återställa reproduktionsfunktionen hos flickor.

I vuxen ålder kan en brist förknippas med postpartum-komplikationer (Sheehans syndrom), som också kräver ständig användning av hormoner. Innan klimakteriet och redan i klimakteriet ökar nivåerna av FSH och LH, vilket är ett svar på "tyst äggstockar".

Det syntetiseras i den främre hypofysen. Dess nivå kan öka av funktionella skäl (med amning, bröstvårtstimulering, felaktiga tester), liksom vid ett antal sjukdomar, inklusive mikroadenom (tumörer på flera millimeter), med sköldkörtel dysfunktion.

En minskning av nivån är möjlig med en överdos av läkemedel, dopaminhämmare (Dostinex, Bromocriptine och andra). Höga prolaktinnivåer registreras mycket oftare. Finns vanligtvis hos flickor med infertilitet och brist på ägglossning.

Det ökar med polycystiska äggstockar, en kränkning av metabolismen av östrogener från androgener i äggstockarna, med tumörer med olika lokalisering.

Kliniskt manifesterat hos kvinnor med en menstruationscykel, en tendens till livmoderhalscancer, med missfall (spontan avbrott från 14 till 20 veckor av graviditeten).

Kvinnor noterar också hårväxt på ”manliga platser”, bildning av akne, ökad libido, en grov röst.

Vad man ska göra om det inte finns någon menstruation

Om en kvinnas menstruation inte passar in i parametrarna på 21-35 dagar måste du först kontakta en gynekolog, som efter att ha samlat anamnesis och undersökning dessutom kan skicka en endokrinolog för en konsultation.

Algoritmen för fördröjning bör vara ungefär som följer:

 • göra ett graviditetstest i urinen eller ta ett blodprov för hCG;
 • efter uteslutning av graviditet bör en ultraljud i bäckenet och undersökning av en gynekolog utföras;
 • läkaren beslutar - att förskriva läkemedel för korrigering av cykeln omedelbart eller fortfarande skicka till studien av den hormonella bakgrunden, allt individuellt.
Urin graviditetstest

Hur man returnerar menstruation med hormoner

För menstruationens "utmaning" finns det ett antal droger från gruppen gestagener. De ska tas inom 5-10 dagar, menstruationen bör gå till att avbryta. Dosen och behandlingen fastställs av läkaren. Exempel på läkemedel:

Och här handlar mer om orsakerna och behandlingen av östrogenbrist hos kvinnor.

En kvinna är "kraften hos hormoner." Deras nivå, balans och förändring under hela cykeln avgör hälsotillståndet, välbefinnandet, förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Du bör inte försöka tilldela dig själv en undersökning, detta är förfallet med slöseri med tid och pengar. Om du misstänker en överträdelse eller fel bör du kontakta en behörig specialist.

Användbar video

Om restaurering av menstruationscykeln med hormonella läkemedel, se den här videon:

Menstruationsfaser och hormoner

Hur går din månadscykel?

Den första dagen av din period kan du känna dig så trött att du inte ens kan laga dig själv något att äta. Och efter två veckor möter du en ny dag med gott humör och livet verkar inte längre så illa. Bekant situation? Välkommen, välkommen till den underbara världen av hormoner! Vi kommer att överväga hur deras nivå förändras under cykeln och hur det påverkar ditt välbefinnande och humör..

Hur många menstruationer kommer jag ha under hela mitt liv??

Om vi ​​anser att cykellängden från den dag menstruationen börjar till den dagen nästa börjar, i genomsnitt är 28 dagar, erhålls totalt 450 cykler. Den genomsnittliga menstruationscykeln varar 28 dagar, men dess varaktighet inom 21-40 dagar är en variant av normen.

Varför upplever jag en känslomässig gunga?

Våra känslor kan påverkas inte bara av händelser som äger rum i skolan eller hemma. Situationen där kan vara stabil, men du känner dig fortfarande inte särskilt bra. Detta beror på att hormonnivåerna ständigt förändras under hela cykeln och dessa förändringar påverkar ditt känslomässiga tillstånd..

Vi ger ett litet exempel. Föreställ dig varje hormon i form av en man: låt östrogen, testosteron, progesteron och många andra sitta i motsatta ändar av svängningen och balansera. Och plötsligt hoppar Estrogen från gungan, katapulerar resten i luften och tar omedelbart med dig ditt goda humör.

Oförutsägbara hormoner påverkar inte bara ditt välbefinnande, de avgör hur hungrig, energisk, uppmärksam eller fysiskt stark du är.

Och det är helt normalt att dessa indikatorer ändras under menstruationscykeln beroende på en minskning eller ökning av hormonnivåerna.

Vecka 1 (dag 1 till 7)

Under de tidiga dagarna av din menstruationscykel är ditt östrogen på sin lägsta nivå, så var inte förvånad om du saknar energi. För närvarande kan du känna dig trött, svag och irritabel. Dina menstruationsvärk kan plåga dig och bröstet har blivit mycket känsligt och tungt..

Kom ihåg att den här veckan är bättre att gå med flödet - om du är trött, ta en vila. Ät när du är hungrig. Och om du vill dela något, säg det. Dessa saker verkar enkla, men det handlar om dem som vi ofta glömmer.

När menstruationen fortsätter ökar östrogennivåerna, du blir smartare och mer uppmärksam. Det här är bra nyheter om du behöver göra viktiga saker just nu.!

Vecka 2 (dagar från 8 till 14)

Nu känner du dig mycket mer glad. Detta beror på ökade nivåer av östrogen och progesteron efter menstruationen..

Överraskande, den killen som sitter framför dig i klassrummet och som du helt enkelt inte hade lagt märke till tidigare, började plötsligt se väldigt attraktiv ut i dina ögon. Dessa förändringar är förknippade med en ökning av libido (sexdrift), som ökar under denna period..

Du känner dig fast besluten att avsluta saker som du tidigare inte hade någon styrka alls i. Men det är lättare i krökningar - du behöver inte extra hormonella skurar alls! Därför eliminerar du helt koffein och energidrycker från din diet och försök göra lågintensiva övningar: simning, yoga, promenader, för att hålla situationen under kontroll.

Vecka 3 (dagar från 15 till 21)

Östrogennivån sjunker, men progesteronnivån tvärtom ökar. Därför känner du dig lite tom och vill gömma dig i ett avskilt hörn, där ingen stör dig.

Dessa hormonella gungor balanseras i slutet av den tredje veckan, vilket ger en känsla av lugn och välbefinnande..

Ägglossning kommer också att ske den här veckan..

Vecka 4 (dagar från 22 till 28)

Vissa kallar det PMS-veckan (premenstruellt syndrom). Östrogen, testosteron och progesteron faller kraftigt, och du befinner dig i ett mer deprimerat än vanligt humör.

Det kan bli flyktigt på grund av en hormonell förändring. Var därför inte förvånad om du plötsligt blir irriterad över hur din flickvän äter, eller om du brister i tårar och är sen en sekund på din buss.

En kraftig minskning av östrogennivåerna kan orsaka sömnstörningar, eftersom detta hormon innehåller serotonin, som är ansvarigt för sömnen.

För att lugna ner, ta ett bad, skriva en vän eller titta på TV. Ensamhet från världen kan vara mycket användbar under denna period..

Och om det verkar för mig att allt går fel?

Prova att prata med någon du litar på, personligen eller via telefon. Vi vet hur svårt det är att öppna upp, men i gengäld kommer du att få stöd och hjälp med att lösa dina problem. Här är några enkla tips för att komma igång..

I de flesta fall kommer du att vara säker på att allt som händer dig är normen - från oregelbunden menstruation till konstant irritabilitet och dysterhet..

Men om du verkligen känner att förhållandena du upplever är "onormala":

· Din deprimerade humör varar i veckor

· Du känner ofta att du inte kan hantera dina känslor

· Du känner mycket stark menstruationssmärta

se till att berätta för någon om det. Du kan ringa en vän, familjemedlem, lärare eller hjälplinje. Kom ihåg att det alltid finns människor som kan hjälpa, och att du aldrig behöver ta itu med dina problem ensam.

Menstruationscykeln och hormonerna i den kvinnliga kroppen

Menstruationscykeln förstås som cykliskt förekommande förändringar i den kvinnliga kroppen, vilket främst påverkar reproduktionssystemet. Ett kliniskt tecken på dessa processer är menstruation - upprepad urladdning av en blodkaraktär från könsorganen. Liksom nästan alla processer i kroppen styrs menstruationscykeln av det neuroendokrina systemet. Regleringen av reproduktiv funktion utförs med deltagande av följande hormoner:

Tänk på funktionerna för var och en av dessa hormoner mer detaljerat.

Hormoner och hormonell status hos kvinnor

Hormoner som påverkar menstruationscykeln:

Neurohormonal kontroll av menstruationscykeln har flera hierarkiska nivåer (arrangerade i fallande ordning):

CNS (högsta nivå),

Målorgan (livmoder, vagina, andra organ).

Var och en av dessa kontrollnivåer verkar genom hormonella föreningar. Dessutom påverkar binjurarna och sköldkörteln reproduktionsfunktionen..

Gonadoliberin

Den gonadotropiska frisättningsfaktorn syntetiseras i hypotalamus (andra nivå av reglering). Dess huvudfunktion är att stimulera produktion av lutropin och FSH i hypofysen. Gonadoliberin frigörs inte ständigt i blodomloppet, utan i form av impulser (monoton utsöndring är ett tecken på patologi). Det bryts snabbt ner under påverkan av enzymer, därför bör dess urval vara regelbundet.

FSH

FSH, LH och prolaktin reglerar nivå 3-cykeln. Follikelstimulerande hormon är ett glykoprotein som utsöndras av adenohypofysceller. Under dess verkan mognar folliklarna i äggstockarna och äggen når deras mognad, granulosa-celler sprids och lutropinreceptorer bildas på deras membran. Dessutom stimulerar FSH bildningen av aromataser i de mogna folliklarna som är nödvändiga för omvandling av androgener till östrogenhormoner.

lutropin

LH, liksom FSH, produceras i basofila gonadotropa hypofysceller och är ett glykoprotein. Tillsammans med FSH stimulerar lutropin follikulär mognad och följaktligen början av ägglossning. Dessutom, under påverkan av detta hormon, bildas östrogenprekursorer, androgener, i de ovariella tecacellerna, och progesteron syntetiseras i granulosa-cellerna på platsen för den brustna follikeln.

LH och FSH verkar tillsammans, koncentrationen av dessa hormoner varierar beroende på cykelstadiet. Deras förhållande påverkas av gonadotropinfrisättningsfaktor. Samtidigt regleras koncentrationen av FSH och LH av koncentrationen av progesteron, androgener och östrogener (enligt feedbackprincipen).

prolaktin

Prolactin kontrollerar tillväxten av bröstkörtlar och reglerar sedan amning. Det påverkar också syntesen av progesteron i luteiniserade granulosa-celler. Mängden prolaktin ökar under graviditet och amning. En ökad koncentration av hormonet i blodet hämmar tillväxten av folliklar och mognad av ägg, bidrar till anovulation och relaterad infertilitet. Menstruation kan vara oregelbunden eller frånvarande. Det är därför man tror att en ammande kvinna under de första sex månaderna efter förlossningen har en nedsatt förmåga att bli gravid.

östrogener

Östrogener, progesteron och androgener är steroida könshormoner som bildas på basis av kolesterol. Produktionen av dessa hormoner sker i äggstockarna. Östrogener har 3 fraktioner representerade av östron, östriol och östradiol, vilka skiljer sig åt i deras aktivitet. Estrone har minst aktivitet, det är som regel syntetiserat hos kvinnor efter menopaus. Estradiol är mest effektivt. Det är nödvändigt för en normal menstruationscykel, spelar en stor roll i befruktning och upprätthållande av graviditet..

Östrogenkoncentrationen förändras i blodet beroende på cykelfasen. Under mognad av follikeln och fram till ägglossning ökar bildningen av alla könshormoner, men detta gäller särskilt östrogen.

progesteron

Progesteron syntetiseras av corpus luteum, som bildas på platsen för den tidigare follikeln och fungerar i två veckor, oavsett cykelns varaktighet. Om befruktning inte har inträffat, minskar lutealkroppen. När det gäller äggbefruktning fortsätter denna bildning att producera progesteron tills en morkaka bildas (12 första veckorna av graviditeten). Progesteron behövs för att förbereda den inre fodret i livmodern för implantation av embryot och dess näring.

androgener

Hos kvinnor syntetiseras testosteron och androstenedion i folliklarnas interstitiella celler och tecaceller. Vanligtvis genomgår nivån av dessa hormoner inte väsentliga förändringar. Av androgener under inverkan av aromataser, bildning av östrogenhormoner.

TK och tyroxin

Sköldkörteln har också en viss effekt på menstruationscykeln. Sköldkörtelceller syntetiserar jodinnehållande hormoner TK och T4 (tyroxin). Dessa hormoner, särskilt tyroxin, har en effekt på proteinsyntesfunktionen i levern och stimulerar produktionen av globuliner. Faktum är att steroidhormoner finns i blodet i formen förknippad med globulin. Detta är nödvändigt för att könshormoner endast ska ha effekt i målorgan.

Brist på TK och T4 leder till ökad syntes av tyroliberin. Det leder i sin tur till en ökad bildning av adenohypofys av inte bara sköldkörtelstimulerande hormon utan också prolaktin. Således kan hyperprolaktinemi med sköldkörtelninsufficiens orsaka anovulation och en oregelbunden menstruationscykel.

En ökad koncentration av sköldkörtelhormoner orsakar en överdriven syntes av globulin, som binder och transporterar könssteroider. Som ett resultat minskar fraktionen av fria östrogener, relativ hypoöstrogenism utvecklas, åtföljd av nedsatt äggmognad.

Hormonell reglering av ovariefunktionen

Menstruationscykeln på äggstocksnivån består av 3 faser: follikulär, ägglossande och luteal.

Huvudhändelsen för denna period är tillväxten av en dominerande follikel och mognaden av en oocyt i den. De huvudsakliga hormonerna som stimulerar dessa processer är FSH, LH, östrogener såväl som androgener, som omvandlas till östrogener genom aromatisering. Även om FSH i follikelfasen leder, verkar det i samband med LH. För de initiala stadierna av follikulär tillväxt krävs en hög nivå av FSH och en låg nivå av LH. I genomsnitt över 14 dagar i en dominerande follikel ökar mängden vätska nästan hundra gånger, och koncentrationen av aromataser i den ökar avsevärt. Under verkan av FSH och LH utsöndrar follikeln östrogener och deras föregångare, androgener. När östrogenkoncentrationen ökar minskar FSH-syntesen och LH-produktionen i hypofysen ökar tvärtom. Den maximala koncentrationen av lutropin och östrogen observeras strax före ägglossningen.

Inom 36 timmar efter toppvärdet för lutropin brister follikelns källmembran. Brottprocessen utförs med deltagande av prostaglandiner, kollagenas och andra enzymer som finns i follikulärvätskan. En mogen oocyt rör sig in i bukhålan, fångas av ampulla i äggledaren och rör sig långsamt längs den till livmodern.

Corpus luteum scenen (luteal)

Efter avslutad ägglossning genomgår granulosa-cellerna i den tidigare follikeln luteinisering, och som ett resultat uppträder corpus luteum. Lutealfasen börjar, som åtföljs av frisättningen av progesteron och varar i två veckor. Under denna tid sjunker gradvis lutropinnivån. Produktionen av progesteron ökar snabbt till 6-8 dagar. förekomsten av lutealkroppen (tills cirka 22 dagar av cykeln) minskar sedan. Efter 28 dagar. cykel, det är en minskning i koncentrationen av FSH, lutropin och östrogen. I slutet av cykeln upphör corpus luteum att fungera och ersätts av bindväv. Menstruationsblödning börjar och cykeln upprepas först.

Hormonberoende förändringar i livmodern

Funktionella förändringar i livmodern, beroende på hormonell bakgrund, hänför sig till endometriumets innerlager. Det består av epitelceller, körtelstrukturer och blodkärl. Under menstruationscykeln i endometriumets epitelskikt inträffar följande steg:

Desquamation (menstruation korrekt, åtföljd av avstötning av ytceller),

· Epitelregenerering på grund av endometriumets basskikt,

Alla dessa fenomen regleras av steroidhormoner - östrogen och progesteron. I livmodern är uppkomsten av menstruationscykeln förknippad med peeling och avstötning av epitelceller. Därefter återställs det saknade ytskiktet i endometriumet under påverkan av östrogen och börjar spridas..

Spredningsfasen börjar runt den femte dagen av cykeln och löper parallellt med follikulärstadiet i ovariecykeln. Endometrial proliferationsperiod varar cirka 12-14 dagar. Under denna tid bildas ett funktionellt skikt som innehåller rörformiga körtlar som är fodrade med ett cylindriskt epitel. Intensiv vaskularisering av endometriumet inträffar - ett stort antal nya blodkärl dyker upp, vilket ger näring till körtlar och epitel. Skikttjockleken vid slutet av spridningen når 8 mm.

Nästa period är sekretionsfasen. Det löper parallellt med lutealfasen i äggstockscykeln och är förknippad med corpus luteums funktion. Vid denna tidpunkt börjar det cylindriska epitelet som fodrar körtlarna i det funktionella endometriumet aktivt att utsöndra glykoproteiner, glukosaminoglykaner, glykogen och andra föreningar. Toppen av sekretionsfasen inträffar vid 20-21 dagar. menstruationscykel. Endometriet innehåller ett stort antal enzymer med proteolytisk aktivitet. Spirala arteriella kärl som penetrerar det funktionella lagret, når maximal utveckling, smälter samman till trasslar, venösa kärl dilateras. Med en 28-dagars cykelvaraktighet observeras sådana förändringar den 6-8: e dagen. från ägglossning. De ger optimala förutsättningar för införandet av ett befruktat ägg i endometriet..

Om befruktning inte har skett, med 25-27 dagar. i cykeln regresserar lutealkroppen, progesteroninnehållet minskar och näringsmaterialet för det funktionella lagret försämras. På grund av en minskning av koncentrationen av steroider uppstår en kramp i arteriell endometrium och hypoxi sätts in. I epitelcellerna och körtlarna ökar degenerationsfenomenen, blödningar och blodproppar uppträder, den vaskulära väggen blir spröd. Denna process åtföljs av aktiv leukocytinfiltrering. Vita blodkroppar utsöndrar proteolytiska lysosomala enzymer som bidrar till smältningen av ytskiktet i endometriet. Vasospasm ersätts av deras skarpa expansion och blodflöde.

Allt detta leder slutligen till nekrotisering av vävnadsställen och aktiv deskamation av epitelet med dess avslag. Redan under den första dagen från början av menstruationen avvisas upp till två tredjedelar av det funktionella endometriumet. Komplett desquamation observeras den 3-4: e dagen av menstruationsblödning. Omedelbart efter avstötning börjar epitelregenerering, som vanligtvis inte varar mer än en dag. Sedan upprepas alla faser igen..

Slutsats

En kvinnas menstruationscykel beror direkt på produktionen av hormoner. Eventuell patologi i det endokrina systemet, åtföljt av en förändring i koncentrationen av könshormoner, leder till en kränkning av menstruationscykeln och reproduktionsfunktionen i allmänhet.

Som regel gör det ont i underlivet hos de kvinnor som ännu inte har fött under menstruationen. Detta beror på att livmodern under menstruationskontrakt för att bli av med allt onödigt, dessa sammandragningar liknar sammandragningar under förlossningen, bara många gånger svagare. Därför kan kvinnor som ännu inte upplevt smärta i arbetet bli skadade. Ibland kan livmodern vara belägen i bukhålan lite icke-standard, då med sammandragningar kan det påverka nervcentralen, vilket orsakar smärta. Vanligtvis blir smärta mindre märkbara efter förlossningen. Varför kan ont i magen under menstruationen? Ofta orsakas smärta under menstruationen av olika

sjukdomar, särskilt är det värt att uppmärksamma de kvinnor som inte tidigare har upplevt obehagliga eller smärtsamma upplevelser under menstruationen. Det är nödvändigt att besöka en läkare, gynekologen kommer att undersöka dig och fastställa den exakta orsaken till smärtan och föreskriva den nödvändiga behandlingen. I sådana fall bör man inte uthärda och hoppas att allt kommer att gå av sig själv.

Hur kan jag förklara smärta under menstruationen?

Förändringar i hormonella nivåer. Könsorganen, särskilt äggstockarna och livmodern, reagerar kraftigt på hormonella förändringar. Ofta, efter 30 år, har kvinnor ökat östrogennivåer, vilket orsakar svår smärta under menstruationen. I detta fall är specialrådgivning och lämpliga mediciner nödvändiga. En hög nivå av prostaglandin stimulerar en stark sammandragning av livmoderns muskler, vilket i sin tur orsakar svår smärta och kan också orsaka kräkningar, illamående, huvudvärk och andra obehagliga känslor. Aktiviteten i sköldkörteln påverkar också menstruationsprocessen. Felaktig position av livmodern i bukhålan, dess olika utvecklingspatologier är orsakerna till smärtsamma perioder. Ofta kan ömhet under menstruationen vara ett symptom på infertilitet eller andra sjukdomar i könsorganen. Infektioner, virus, könstrauma på grund av abort eller efter en svår födelse, kirurgi, en intrauterin enhet, som ett sätt att förhindra en oönskad graviditet, är också orsaker till smärta under menstruationen. Som ni ser kan smärta under menstruationen förklaras av olika faktorer, därför är en läkarkonsultation nödvändig. Endast han kan bestämma den exakta orsaken till den smärtsamma menstruationen och förskriva lämplig behandling för bukspottkörteln. Om smärtan förklaras av kroppens egenskaper, som svarar på naturliga fysiologiska processer, i frånvaro av andra sjukdomar, kan en hälsosam livsstil hjälpa till..

Biofarm / Biofarm-klinik och forskning, dechiffrering av diagnos av DFKM - FCM, kliniska prövningar och analyser, användningsriktning vid komplex behandling av icke-hormonella läkemedel Mabusten / Mabusten - baserat på material tillhandahållet av medicinskt forskningscenter Bradner Deword GmbH Hirtenweg 30, 4125 Riehen, Suisse / Schweiz. Det publicerade forskningsmaterialet om diagnoser, mediciner och behandlingsmetoder är för informationssyften och är avsett för utbildningsändamål av specialiserade specialister. Bör inte användas som medicinsk rådgivning vid förskrivning av behandling. Diagnos, valet av behandlingsmetoder och mediciner är förbehållet för den personliga behandlande läkaren. LLC Biofarm / LLC Biofarm ansvarar inte för eventuella negativa konsekvenser till följd av den okunniga användningen av informationen som publicerats i recensionerna av mediciner, diagnoser och behandlingsmetoder på mabusten.com

MABUSTEN - MABUSTEN varumärke (TM), (R), upphovsrättsinnehavare BRADNER DEWORD GmbH, registrerat i det ryska statens register av den federala tjänsten för immateriella rättigheter. Registreringscertifikat: СГ Nr RU.77.99.88.003.E.002004.05.16

NEWSLETTER by - BRADNER DEWORD GmbH ALLA OM FIBROADENOMATOSIS OCH BAST MASTOPATHY

Vilka hormoner under menstruationen kan jag kontrollera

Hormoner under menstruationen är låga. På grund av detta noteras fysiskt och psykiskt obehag före början och tidigt. För testning är en 3-6 dagars cykel lämplig. Om hur du ordentligt förbereder dig för hormonell forskning, vilka indikatorer som bäst kontrolleras under menstruationen och vad du ska lämna vid ett senare tillfälle, läs mer i vår artikel.

Vilka hormoner som produceras under menstruationen

I någon av faserna i menstruationscykeln produceras alla hormoner i kroppen - under menstruationen, i slutet, under graviditeten och i klimakteriet. Men deras nivå varierar beroende på period. Månadsvis cykliska fluktuationer i fertil ålder bidrar till blödning, ägglossning och förberedelse av livmodern för ett eventuellt barn..

Hypofysen kontrollerar dessa processer, och äggstockarna som producerar östrogen och progesteron är de direkta "exekutorerna" av hans kommandon. Inte bara frekvensen och arten av utflödet, utan också kvinnornas allmänna tillstånd, hennes humör och känslor beror på tillståndet av den hormonella bakgrunden..

Och här handlar mer om hormoner under graviditeten.

Vad händer med hypofyshormoner

Två hormoner bildas i den främre hypofysen som reglerar sexuella funktioner, inklusive cykliska förändringar i livmodern. Deras toppvärden förekommer vid ägglossningen - äggets utgång från follikeln. Resten av tiden cirkulerar de i blodet med mått. Deras uppgift är att upprätthålla äggstockarnas normala funktion, säkerställa mognad i början av follikeln och sedan på sin plats - corpus luteum.

Under de första dagarna av cykeln, när själva blödningen inträffar, börjar koncentrationen av follikelstimulerande hormon gradvis öka. Innan ägglossningen minskar den något. Nivån av luteiniserande hormon, både före menstruationen och genom dem, är genomgående låg. Praktiskt taget ingen förändring i prolaktininnehållet i den första och andra fasen.

Vad som råder - östrogener eller progesteron

Efter den andra fasen av cykeln, när kroppen hade mycket östrogener och progesteron, faller de kraftigt. Det är denna minskning i nivån som leder till avlägsnande av det inre skiktet i livmodern - endometriet. Denna process kan vara smärtsam och åtföljs också av en förändring i matsmältningssystemet (uppblåsthet, förstoppning), en kränkning av vatten-saltbalansen (svullnad, huvudvärk). Före menstruationen noteras en ökning av bröstkörtlarna..

Under de första blödningsdagarna börjar follikeln i äggstocken att mogna. Denna process sker på grund av en gradvis ökning av nivån av follitropin och östrogener, främst östradiol. Under deras inflytande, i slutet av menstruationen, börjar celldelningen i endometriumet - spridning för att återställa det inre skiktet. Därför dominerar hormoner från östrogengruppen under hela första halvan av cykeln, och progesteron har de lägsta hastigheterna.

Hur humör och känslor förändras

Vad som händer med hormoner påverkar också kvinnors allmänna tillstånd, och särskilt det psykologiska tillståndet. På grund av en minskning av koncentrationen av kvinnliga steroider (östradiol, östron, östriol) och progesteron i blodet känner kvinnor svaghet, irritabilitet och depression före de flesta menstruationsperioder. Hjärnceller upplever ett slags abstinenssyndrom.

Efter att det fanns många hormoner i den andra fasen av cykeln, förlorar de ganska kraftigt sin vanliga stimulering.

Detta orsakar humörsvängningar, kvinnor börjar se allt i ”svart färg”. Med en tendens till psykiska störningar kan förändringar i nivån på sexsteroider till och med provocera menstruationspsykoser, kännetecknade av agitation och extrem aggressivitet.

Dessa trender fortsätter tills östrogennivåerna börjar öka. De svåraste känslomässigt är de första tre dagarna av cykeln och de sista 2. Estradiol hos kvinnor spelar rollen som ett antidepressivt medel. Det ökar innehållet av serotonin (glädjehormonet) i blodet och hjärnans känslighet för interna opiater - endorfiner (nöjehormoner).

Hormonblodtest

För att kontrollera tillståndet i follikelfasen i cykeln, rekommenderas det att donera blod för hormoner under menstruationen.

Vilka tester behövs

I händelse av oegentligheter i menstruationscykeln såväl som i infertilitet skickar gynekologen patienter för blodprov för hormoner:

 • genital - östradiol, testosteron;
 • hypofysen - follikelstimulerande, luteiniserande och prolaktin.

De är huvudreglerna för den första fasen av cykeln. Eftersom binjurarna kan påverka östrogennivån och deras aktivitet kan läkaren rekommendera en mer djupgående studie. I detta fall kompletteras testuppsättningen med kortikotropin, kortisol och dehydroepiandrosteron.

När ska man kontrollera sköldkörtelhormoner

Koncentrationen i blodet av tyroxin och hypofystyrotropin återspeglar funktionen hos sköldkörteln. Hennes sjukdomar kan påverka östrogennivåer. Oftast, med en ökning av sköldkörtelhormoner (hypertyreos), ökar östradiol också. Därför rekommenderar gynekologer ofta en diagnos av alla indikatorer i komplexet för att fastställa orsaken till hormonella störningar.

Regler för förberedelser för blodprover

Under minst 3-4 dagar är det viktigt att förbereda sig för forskning. Under denna period är det nödvändigt att utesluta användning av hormonella läkemedel och andra läkemedel, kosttillskott som kan påverka resultaten. Därför bör du diskutera med din läkare möjligheten att dra sig tillbaka eller tillhandahålla en lista över mediciner till laboratoriet.

Dagen före analys av hormoner rekommenderas inte:

 • förändringar i näring - överätande, dricka alkohol, starta en diet;
 • fysisk och emotionell, mental överbelastning;
 • samlag (särskilt för prolaktin);
 • nattarbete.

På kvällen behöver du en lätt middag och sedan en full åtta timmars sömn. En paus i måltiderna är optimal i intervallet 8 till 12 timmar. På morgonen före bloddonation kan du inte spela sport, röka, dricka te eller kaffe. Endast dricksvatten är tillåtet. Om ultraljud, tomografi, radiografi, fysioterapeutiska förfaranden planeras, bör de göras först efter analys.

Man bör komma ihåg att blodet för hormoner i varje laboratorium undersöks med olika metoder och reagens. Ofta rekommenderar läkaren att upprepa testen. Därför måste du välja den bekvämaste institutionen, där alla efterföljande steg i examen kommer att hållas..

Som inte behöver tas under menstruationen

Oinformativt under menstruationen är ett blodprov för progesteronnivåer. Detta hormon ansvarar för den andra fasen av cykeln och måste bestämmas på dag 22 med en 28-dagars varaktighet.

Ett undantag är dysfunktionell blödning, kraftig urladdning under menstruationen. Gynekologen kan rekommendera upprepade mätningar till sådana patienter, inklusive 5-7: e dagen. Det finns också fall då undersökningsdagen fastställs på grundval av mätningar av basal temperatur.

Och här handlar mer om hormoner under förlossningen.

Hormoner under menstruationen är låga. Detta orsakar malaise och humörförändringar. Under denna period rekommenderas det att testa innehållet av östradiol och testosteron samt hypofyshormoner - follikelstimulerande, luteiniserande, prolaktin.

Dessutom kan gynekologen förskriva och bestämma hormonell funktion i binjurarna och sköldkörteln. Före diagnos krävs förberedelse. I den första fasen av cykeln behövs sällan ett blodprov för progesteron..

Användbar video

Se videon om menstruationscykeln:

Det är nödvändigt att testa kvinnliga hormoner om man misstänker hormonsvikt när man planerar graviditet. Det är viktigt att veta exakt vilka dagar man ska ta och hur man förbereder sig korrekt för att få exakta resultat. Hur många analyser förbereds? Som anses vara normala och dechiffrerar resultaten för kvinnliga könshormoner.

Det är mycket tillrådligt att ta hormontester när du planerar en graviditet. De måste särskilt kontrolleras för dem som inte har kunnat bli gravida under en lång tid. Viktiga indikatorer på sköldkörteln i blodet samt hypofyshormoner.

Om hormonellt fel inträffar och menstruationen förändras. De kan vara knappa eller rikliga, i vissa fall är det en försening, i andra en fullständig frånvaro. Vad utlöser en försening? Vad ska man göra och hur man orsakar kvinnor om de inte går? Hur menstruation efter hormonförändring?

Hormoner förändras under graviditeten, beroende på trimestern. Därför skiljer sig normen för manliga och kvinnliga, sköldkörteln också i början och slutet hos kvinnor. Vad händer med hormoner? Varför hittas förhöjd progesteron, tyrotropin, luteinisering och andra?

Det har visat sig att hormoner under förlossningen inte bara påverkar själva processen utan också det efterföljande livet (bildar förhållandet mellan mor och barn, normal amning). Det finns provocerande, stimulerande, minskande smärta, och det finns också allmänna, utsöndrade och deltagande i förlossningen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Våra experter

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör!...

Diagnos och behandling av ovariecyster med klimakteriet

Menopaus (annars - menopaus) förekommer hos alla kvinnor, men i olika åldrar (efter 40 år). För närvarande förändras den hormonella bakgrunden kraftigt, vilket kan utlösa uppkomsten av många gynekologiska sjukdomar....

Varför bröst inte gör ont innan menstruationen?

Bröst gör inte ont innan menstruationen! Det verkade inte vara något allvarligt med detta. Lev och var lycklig! Men kvinnor som alltid har känt bröstsmärtor, bröstvårtor, är oroliga för den plötsliga förändringen....