De tidigare kvinnorna använde när det inte fanns några packningar?

Blödning

I forntida Egypten användes papyrus, från vilka de rika egypterna tillverkade tamponger. Papyrus var mycket dyrt, så enkla egyptier använde en trasa som tvättades efter användning. I Byzantium användes också tamponger tillverkade av papyrus eller liknande material. Sådana tamponger var knappast praktiska, eftersom papyrusen är mycket grym.

I antika Rom användes material för att lägga, och ibland tamponger gjorda av bollar av ull. Det finns bevis för användning av tamponger i antika Grekland och Judea. Men uppenbarligen var den vanligaste hygienprodukten i forna tider återanvändbara dynor tillverkade av ett eller annat material som duk, tyg, siden, filt, etc..

I medeltida Japan, Kina och Indien sattes feminin hygien mycket hög, många storleksordningar bättre än i Europa. Det var i Asien som först dök engångsskydd. Asiater använde engångspappersservetter vikta i ett kuvert. Ett sådant kuvert hölls av en halsduk monterad på ett bälte. Senare i Japan började menstruationsbälten göras (om författaren inte tar fel kallas de "Du"), som var ett bälte med ett band som saknas mellan benen. En servett placerades mellan remsan och vulven: bältet var återanvändbart, servetten var engångsbruk. Utåt liknade ett sådant bälte något omvänd korg. Varje intelligent japansk kvinna borde ha kunnat göra ett sådant bälte.

I Polynesien användes speciellt beredd växtbark, gräs, ibland djurskinn och havssvampar. Uppenbarligen gjorde indianerna i Nordamerika ungefär samma sak..

I Europa under medeltiden var feminin hygien på den lägsta nivån. Vanliga människor, till exempel, använde bara golv i skjortor eller underkjortor, undangömda mellan benen. I Ryssland under XVII-XVIII århundraden, den så kallade. "Skamliga portar", det vill säga något som snävt monterade pantalon eller långa underbyxor (vanliga underbyxor bar inte då) gjorda av tjockt material - menstruationsflödet absorberades direkt av hamnarna som låg under de stora kjolarna.

Från kvinnors kuddar
Historien om feminina hygienprodukter går tillbaka tusentals år. Kvinnor använde speciella underkläder eller tygstycken för dessa ändamål, som tvättades och återanvändes. Under första världskriget började sjuksköterskor tillverka hygienprodukter av material för kirurgiska förband. Idén plockades upp och 1920 började kommersiell produktion av packningar.

Tamponger tillhör inte heller de senaste årens uppfinning. Till och med i antika Egypten gjorde kvinnor dem från mjuka papyrus. I det antika Rom användes vikna rivor av linne som tamponger. I början av 1900-talet använde skådespelerskor och dansare hemmagjorda bomullspinnar. På 30-talet av vårt århundrade uppfann Dr. Earle Haas från Denver tamponger i den form som de släpps nu, vilket ger kvinnor ett alternativt hygienmedel. Fonder som produceras av den moderna industrin ger kvinnor ett stort val med tanke på deras mångfald och tillåter också ett mer aktivt socialt liv.

Historien om hygienprodukter för kvinnor, som den blev känd, har sina rötter på minst 50-talet av förra seklet. Den tidens amerikanska etiska standarder tillät oss tydligen inte direkt att säga vad exakt annonserades, så ganska intressanta livsstilsföretag visade sig.

Det här är inte en reklam för klänningar eller parfymer - det är exakt hur packningannonsen såg ut innan någon tänkte marknadsföra dem med en blå vätska.

Målet med kampanjen är att visa att en kvinna kan förbli elegant under alla omständigheter..

Denna kampanj ägde rum i Amerika på 50-talet, publicerades i tidningarna Vogue, Good Housekeeping och andra..

De första hygienprodukterna: intressanta historiska fakta

Som redan hänt föds många publikationer på vår portal i diskussioner - från dina frågor, kommentarer. Så frågan om hygienprodukter har redan frågats vilken månad och vi börjar med historien

Den moderna kvinnan var otroligt lycklig: att tillfredsställa nästan alla hennes behov, även särskilt intima, i dag producerar världsindustrin sådana varor som våra förfäder inte ens kunde föreställa sig i ett par hundra år! Är det - att drömma

När vi tittar på sortimentet av alla typer av hygienprodukter, snyggt placerade i hyllorna i välrenommerade butiker och ”försiktigt” dekorerar ”fönstren i de flesta bås, tänker vi sällan på historien om alla dessa verkligt underbara produkter. För mycket unga flickor, för vilka en sådan mångfald är mer än bekant, verkar det som det alltid har varit så. De som är äldre kommer ihåg mycket "sovjetiska" tider då de hade att göra med bomulls ull omsluten av gasväv. Eller hemmagjorda tygkuddar som måste tvättas för hand. Det fanns inget prat om några snäva kläder. Någon tror till och med att kuddar och tamponger dök upp nyligen.

Naturligtvis är alla dessa vackra moderna förpackningar och de perfekta materialen, som vi ständigt får höra av tv-skärmar, resultatet av tekniska framsteg och införandet av ny teknik under de senaste decennierna. Men i århundraden förblev essensen densamma: först och främst skydd. Men ingen har någonsin glömt bort bekvämligheten. När allt kommer omkring har en kvinna alltid försökt säkerställa maximal komfort för sig själv, för att minimera de begränsningar som måste ställas inför under kritiska dagar. Och här var vi tvungna att använda allt som var tillgängligt, allt som kom till var bekant med det befintliga sättet att leva. Naturligtvis, i vad en kvinna i årtusenden, århundraden och decennier sedan i olika länder valde själv, spelade både hennes ekonomiska kapacitet och vad hon gjorde. Mycket berodde på klimatet och de naturliga förhållandena i kvinnans "livsmiljö".

Så de rika invånarna i Egypten, Syrien och Babylon föredrog de första tampongerna, som var rullar med mjuk papyrus. De som var fattigare måste nöja sig med en tuffare vass. I manuskript av egyptiska faraoner från det andra årtusendet f.Kr. e. innehåller information om tamponger tillverkade av linfibrer närmare moderna material som "sattes in i köttet" under menstruationen.

Forntida grekiska kvinnor föredrog också den inre formen av skydd, och använde hemlagade tamponger tillverkade antingen av ett hoprullat tyg eller från en rund trästång belagd med absorberande material. Håller med om att trädet, det vassen, knappast kunde ge en behaglig känsla. Sådana tamponger kunde inte ta form och orsakade ofta inre skador på väggarna i slidan.

De forntida romarna använde mer skonsamma taktila sensationer, föregångarna till tamponger - rullar av mjuk ull, något oljad. Byzantina aristokrater föredrog bara den bästa ullen, importerad från Kaukasus, som kammades och rullades till tamponger på ett speciellt sätt.

Japanska kvinnor gjorde bollar på en valnötstorlek av tunna pappersstycken.

Men europeiska kvinnor föredrog prototypen på ett modernt trosskydd, och bar det vanliga tygbandaget vikta flera gånger och fästes till kjolbältet under menstruationen. Tyvärr var en sådan packning opålitlig, orsakade fysiskt obehag på grund av dess skrymmande och var en utmärkt miljö för snabb tillväxt av bakterier som orsakar en obehaglig lukt och inflammation. Så det fanns inget behov av att prata om hygien här. Förutom estetik: det fanns många kjolar på kvinnan, de märkte inte de omgivande fläckarna. Sådana kuddar var naturligtvis återanvändbara.

Invånarna i norr släpptes inte efter. Eskimoski använde skinn av pälsbärande djur, renmossa och tunna eldspån. De med ett hav i närheten tog alger för sina kvinnliga behov..

Men du är förmodligen intresserad av hur våra landsmän kom ut ur situationen? Damer i en högre klass, som kunde köpa utländska varor för sin garderob och toalett, var lyckligare än bönder som fick använda vanligt hö för sådana intima ändamål.

Under medeltiden och efterföljande epoker närmar vi oss gradvis idag

Början av 1900-talet.Teknologiska framsteg står naturligtvis inte stilla. Eftersom nya material uppfinns med egenskaper som är unika för sin tid, börjar också nya typer av produkter dyka upp. En kvinna i sin uppfinningsrikedom och förmåga att komma ur situationen är unik. Ibland kan hennes handlingar ändra historiens gång. Och börja utvecklingen av en ny industriell riktning. Packningar och tamponger är inget undantag.

De första kuddarna bestod av ett hölje gjord av mjukt, välabsorberande tyg eller tunt papper, varav insidan var ett absorberande lager av fluffmassa, och under placerades cellofan för att förhindra läckage. Senare påbörjades ett lager av lim att appliceras på undersidan av dynan så att det inte skulle röra sig under promenader eller aktiva rörelser. Men en sådan enhet var ofullkomlig och orsakade fortfarande mycket besvär. Företag som producerar sådana verktyg utvecklas ständigt för att förbättra dem. Nu är det översta skiktet anordnat så att vätskan, som passerar genom speciella porer in i packningen, inte kan komma tillbaka, så ytan förblir torr. Men torrhet är inte det enda kravet. Tjock packning orsakar obehag, stör normal rörelse och förband enligt mode och humör. I stället för ett tjockt lager av cellulosa och cellofan började därför material användas som absorberar en stor mängd vätska, medan de upptar en minimal volym. Kuddarna i den senaste generationen har lager som gör att huden kan "andas". Principen för deras verkan är baserad på det faktum att detta skikt tillåter fukt att förångas, och håller huvudvätskan inuti. Samtidigt bibehålls normal hudfuktighet, vilket förhindrar blöjautslag och irritation. När menstruationsflödet kommer i kontakt med luft uppstår en obehaglig lukt. I moderna sanitetsunderlägg är sannolikheten för detta låg..

De första industriproducerade packningarna dök upp i USA. Vid den tiden använde kvinnor fortfarande speciella kläder eller tygstycken för intim hygien under kritiska dagar, som efter nästa tvätt användes upprepade gånger. Men under första världskriget drog sjuksköterskor uppmärksamhet på cellulotons unika egenskaper - ett nytt material uppfunnet och producerat specifikt för att klä de sårade. Dess höga absorptionsgrad uppskattades omedelbart och användes omedelbart som de bästa hembakade hygienprodukterna vid den tiden. I sin tur lockade användningen av materialet inte för det avsedda syftet omedelbart uppmärksamheten från Kimberly-Clark-specialister. Idén tog naturligtvis upp och 1920 kom kommersiell produktion av packningar in. Till en början var kvinnor mycket generade över att köpa dem "öppna". Och sedan på apotek kom med specialrum med skärmar (som montering rum), där flickan gick in, tog varorna och kastade pengar i en låda. Dessutom kontrollerade ingen om hon lägger pengarna korrekt eller inte - allt baserades på förtroende.

Den första tampongen - prototypen på dagens tampaker, koteks, o.b, etc. - uppfanns lite senare, på trettiotalet av 1900-talet. I början av förra seklet var kvinnor, av vilka deras yrke eller av andra skäl komfort och skydd under rörelse (samma skådespelerskor och dansare) av stor betydelse, använde hemmagjord bomullspinnar. Men 1933 var det en ny medvetenhetrevolution

Hustrun till den amerikanska kirurgen Earl Haas älskade att rida på häst. Men den vanliga läggningen på kritiska dagar hindrade henne från att göra detta. Hon hade ingen lust att ta en paus i sin hobby på grund av kritiska dagar. Vägen ut hittades av en omtänksam make, som kom fram med en tampong för henne, rullades upp med kirurgisk bomullsull, syttes längs hela sladden och placerades i ett kartongrör (applikator) för att underlätta införandet. Haas kallade sin tampong "Tampax", från de engelska orden "tampon" (tampong) och "pack" (förpackning). Och tre år senare erkändes samma tampax som en upptäckt inom hygienområdet. Som ett resultat använder idag cirka 100 miljoner kvinnor tamponger som det mest moderna, bekväma och säkra sättet för menstruationshygien..

Som ni ser har de främsta orsakerna som uppmuntrar kvinnor vid olika tidpunkter att välja mellan prototyper av moderna kuddar och tamponger alltid förbli desamma: valet gjordes beroende på kvinnans livsstil och graden av hennes aktivitet. Tamponger och deras föregångare passade för en aktiv livsstil, medan kuddar dominerade i applikationer där livet var mättare och lugnare.

På detta slutar vår historiska utflykt. Framför är en berättelse om vilka typer av hygienprodukter som för närvarande erbjuds moderna kvinnor, hur man kan göra rätt val, vad är fördelar och nackdelar med olika hygienprodukter och hur de skiljer sig åt i olika märken.

Vad användes under menstruationen före tillkomsten av moderna tamponger och kuddar?

Menstruationen åtföljde kvinnor hela tiden. Men det hände så att historiker alltid tystade om detta ämne. Därför har mycket lite information överlevt fram till idag om hur våra förfäder hanterade ”blodiga gärningar”.

Detta kan bedömas utifrån knappa källor under de senaste 4 000 åren. Det är hur mycket tid som antecknats historiska dokument finns..

Först och främst måste du förstå att begreppet menstruation vid olika tidpunkter var annorlunda. Nu vet varje dam att det finns en viss cykel. Det kan vara individuellt för varje kvinna, men regelbundet. Och om det störs blir det ett tecken på patologiska störningar i kroppen.

Men i gamla tider visste människor inte något liknande. De åt vad de behövde, blev ofta hungriga och led av en brist på vitaminer. Detta ledde till en obalans i den hormonella bakgrunden, vilket påverkade menstruationscykeln. Och om kvinnan var väldigt tunn, bleknade hennes reproduktionsfunktioner och menstruationen kunde inte längre dyka upp.

Moderna tillverkare av tamponger hävdar att den här enheten, som skyddar mot blodiga sekret, uppfanns av egyptiska kvinnor i forntida tider. Men de hänvisar till uttalanden från Hippokrates. Han beskrev påstått några pinnar gjorda av trä, som det klara könet lindade med mjuk trasa och infogade i sig själva under menstruationen.

Men den berömda Dr. Helen King är säker på att denna myt uppfanns av annonsörer för att marknadsföra deras produkt. Det finns inga originaldokument med sådana uttalanden från Hippocrates. Samt inga bevis för att kvinnor i antika Grekland använde tamponger.

Men det finns dokumentära bevis på att romarna fäster några kuddar av absorberande bomullsmaterial till sina underkläder. Men under medeltiden, och dessa enheter var frånvarande. Faktum är att kvinnor under lång tid inte bär underkläderkjolar, så det fanns ingenting att fixa kuddarna.

Endast rika damer hade råd med speciella bälten som kunde hålla en trasa mellan benen. Historiskt faktum antyder att den första drottningen Elizabeth av England hade tre sådana bälten gjorda av naturligt svart siden.

En del kvinnor från medeltiden infogade bitar av mjukvävnad i slidan så att blodet inte skulle rinna så mycket. Men få hade råd. Mjukt tyg var dyrt och det var olönsamt att använda det för sådana ändamål. I fattiga familjer var till och med kläder tillverkade av grova tyger, det bar längre. Därför var de flesta kvinnor inte blyga för blodig utflöde, det ansågs naturligt och störde ingen.

Experten, Laura Klosterman, har arbetat med detta ämne under lång tid. Hon studerade kvinnodagböcker från den tiden och brev som beskrev rekommendationer till resenärer. Och ingenstans hittade jag nämnandet att något måste tas på vägen vid en kritisk period.

I början av 1800-talet har nästan ingenting förändrats i detta avseende. Det tyska läkarnas uttalande har bevarats sedan 1899, där han är upprörd över hur kvinnor inte tar hand om sig själva. Han hävdade att de färgade kläderna med blod och kunde bära dem i en vecka utan att bli generad av blodfläckarna på dem. Även då sa han att det föder upp en infektion..

Naturliga tyger hade inte råd med många

Inte många hade råd att använda tygkuddar. Därför gick majoriteten av de fattiga så. De fick göra olika arbeten, men på sådana dagar var det förbjudet att arbeta i livsmedelsföretag. Det var en uppfattning om att produkter från dem kan bli giftiga. Och verkligen fanns en sådan fara om infektionen anslöt sig.

I slutet av 1800-talets början av 1900-talet dök de första hygieniska bältena upp. 1888 dök en annons för engångsservetter i USA. Men på grund av det faktum att ämnet menstruation alltid har varit ett tabu, på den tiden hittade dessa produkter inte erkännande bland kvinnor och upphörde att produceras..

Och först 1920 användes hygieniska bälten i stor utsträckning. Under första världskriget använde medicinsk personal specialpapper som bra absorberade blod från sår. Därefter började detta papper användas för menstruation för engångsfoder på det hygieniska bältet. Det var vid den tidpunkten som de första Koteh sanitära kuddarna, kända till denna dag, kom ut.

Och från 30-talet av förra seklet såg de första Tampax-tampongerna med en kartongapplikator ljuset. De gick in på marknaden 1934 och rekommenderades endast till kvinnor som redan hade berövats jungfrulighet. Man trodde att de inte passade för flickor.

Med utbrottet av andra världskriget hade kvinnor inte mycket tid att ta itu med sig själva under menstruationen. Men problemet måste lösas på något sätt, och vanliga tamponger utan applikator hjälpte till. De blev mycket populära bland det klara könet, tvingade att vara i krigszonen..

På 50-talet upphör menstruationens historia igen. Det här problemet blir återigen obekvämt att prata om. Kvinnor återvänder igen till hygieniska bälten och vägrar tamponger. De kan inte tala högt om detta ämne, och på sådana dagar undantar ingen dem från deras vanliga arbete.

Men tio år senare finns återanvändbara kuddar som kan tvättas till försäljning. De hade skyddande vingar och speciella fästelement för att hålla dem på tvätten..

Och tio år senare dök de första packningarna utrustade med självhäftande i USA. De höll fast vid underkläder på samma sätt som idag. Men de var feta och obekväma. De måste bytas ofta, eftersom de snabbt absorberade och kunde läcka. För närvarande tilläts den första annonsen att marknadsföra liknande produkter.

På 80-talet av förra seklet dök de första tampongerna med superabsorberande material och en plastapplikator upp. Men de visade sig vara giftiga och ledde till 84 kvinnors död. I mitten av 80-talet uttalades ordet "månad" för första gången från skärmarna.

I början av 90-talet dök upp packningar med vingar av superabsorberande material, som nu används av alla kvinnor.

Sedan 2010 har menstruationsbägare använts i stor utsträckning. De är återanvändbara och miljövänliga..

Det visar sig att kvinnor för närvarande bäst skyddas denna dag. Och medeltida bollar var inte så lysande som historiker beskrev dem..

”Det viktigaste är inte att dö i underbyxor för män”: hur kvinnor överlevde och hanterade livet under kriget

Det var kvinnor som etsade löss. De fanns överallt: i hår och i kläder och i sängkläder. Lucky var den till vilken håret inte klipptes utan behandlades med en brinnande blandning. Håret blev hälften så mycket, men de var fortfarande.
Istället för kuddar kan du ta tidningar. Det viktigaste är att inte använda framsidan med ett porträtt av ledaren

På grund av konstant stress och hunger stoppade många kvinnor menstruationscykeln. Menstruationen kan vara frånvarande inte bara i månader, utan också i flera år. Det uppfattades bara som ett plus, eftersom överlevnad krävde koncentration på helt andra saker..

Vid den tiden fanns det inte bara packningar, utan även vanliga trasor från gamla sängkläder var bristfälliga. Kvinnor med brinnande skam minns den tiden. Speciellt de som kämpade upplevde fruktansvärt obehag:

Används på kritiska dagar och tidningar. Det var viktigt att inte bara ta de första sidorna med porträtt av ledaren eller att försiktigt dölja avfallet från allt. Om det inte fanns några tidningar, användes skinkblad..

När hon insåg att det inte var något att förlora, stänkte hon bröstmjölk i officerens ansikte

Trots den svåra tiden blev kvinnor gravida och födde. Antalet våldtäkter gick vild, och både främlingar och deras egen våldtäkt. Frågan om preventivmedel var mer än relevant.

Som ett preventivmedel användes små bitar av vävnad genomdrivna med späck som injicerades djupt i slidan. Det var en improviserad prototyp av det vaginala membranet. Naturligtvis var skyddsnivån låg...

Under kriget kunde kvinnor ofta inte få barn, missfall inträffade i de tidiga stadierna. Dödlighetsgraden för mödrar och barn var enorm. Graviditet och förlossning av fångar i koncentrationsläger är ett särskilt svårt ämne. I vissa koncentrationsläger på unga och gravida kvinnor genomfördes omänskliga experiment på sterilisering med olika metoder..

Men samtidigt, i krigsminnet om krigstid, kan du hitta många otroliga historier om förlossning med ett lyckligt slut: du födde ju i ett fält eller i en släde på väg till barnmorskan, och från instrumentet fanns det bara en skål med varmt vatten.

Det var svårt att uppfostra och lämna ett barn under krigstid, men kvinnor försökte sitt bästa. Från minnen från en invånare i Mogilev:

Kvinnor arbetade från morgon till natt, ibland fanns det ingen att lämna barnen med. Därför växte barnen upp snabbt:

Ja, och de unga flickorna själva har vuxit bortom sina år, har missat deras flickvän och drömtid. Men ibland var det möjligt att se hur en kämpe, redo med en automatisk maskin, går in i en butik och ber om att sälja hennes godis. Eller, med ringar med medaljer, hoppar på bordet, ser en liten mus.

I själarna hos var och en av dessa kvinnor bodde en sårbar liten flicka som helt enkelt inte kunde gråta förrän kriget avslutades..

Gillade? Vill du hålla dig uppdaterad med uppdateringar? Prenumerera på vår Twitter-, Facebook-sida eller Telegram-kanal.

Hur man hanterar menstruation innan, när det inte fanns några hygienprodukter?

Under kriget, för många, stoppade menstruationen helt enkelt från stress, enorm fysisk stress och viktminskning. Den kvinnliga kroppen är programmerad för en viss procentandel kroppsfett (där en kvinna kan fostra ett barn). Om du går ner i vikt under denna vikt upphör dina perioder. Jag kontrollerade mig själv - en gång var jag väldigt förtjust i att gå ner i vikt, och menstruationen slutade, återvände bara när hon återhämtade sig till normal vikt. Anorexics är bekanta med detta ämne (de läste en gång i LiveJournal of the Anorexic community, de bara skrytade där, vid vilka perioderna slutade med vilken vikt). Förresten, det kom en högre kommentar om en rå matdiet - att när kvinnor byter till en råmatdiet, försvinner menstruationen, vad de anser vara en direkt läkning av kroppen - det har inget att göra med "läkning", det är bara banal viktminskning och därmed förlust av menstruation. Det spelar ingen roll för kroppen hur vikten förlorades - även på mirakulösa grönsaker och frukter, även på kaffe och cigaretter, när% av kroppsfettet faller under det normala, stoppar det helt enkelt menstruationen.

Och i gamla dagar, ja, kvinnan var ständigt gravid eller ammade, slutade mata - hon blir gravid igen (naturlig preventivmedel från amning går förlorad), så varje månad hade alla inte denna lycka. Men när det var - ja, långa kjolar, trasor och längre ner på listan. Min oldemor talade om denna charm. Vad är vi tjejer glada!

Menstruation hos djur

Menstruation, förutom människor, observeras också hos kvinnor hos vissa placentala däggdjur. Dessa inkluderar för det första många primater. Menstruation är vanligt hos arter som är representanter för den apa-liknande infraorder, som människor tillhör, antropoidapor, Old World-apor (eller apor) och New World-apor (eller wide-nosed apor) [1]. Menstruation uttrycks sällan i representanter för den mer primitiva underordningen av halva apor: de hittades inte i undervärden av våtnosade apor (som inkluderar lemurer och loris), men ibland observeras i vissa arter av tarsier [1].

Andra djur som har menstruation, förutom primater, inkluderar fladdermöss (fladdermöss) och trattrar (även känd som elefantskruvar). Det är intressant att de senare hittar malarial plasmodia i blodet, vilket också är ett bevis på deras evolutionsmässighet med lägre primater (endast primater, inklusive människor, och tupai är sjuka av malaria).

Hos kvinnor i andra typer av mödrar från morkakor äger en estruscykel rum istället för menstruationscykeln, under vilken endometriet inte avvisas utan reabsorberas fullständigt i kroppen. Det bör noteras att hos personer med menstruationsblod frigörs endast en tredjedel av volymen av endometriumet, medan de återstående två tredjedelarna absorberas av kroppen.

Menstruationscykelns varaktighet hos kvinnliga orangutanger, som hos människor, är i genomsnitt 28 dagar, nära längden på månmånaden, 29,53 dagar, medan till exempel hos kvinnliga schimpanser är cykeltiden cirka 35 dagar.

* uttalanden om "det fanns inte sådant förut" visar bara att en person inte läser någonting utom för sin råa mat eller något forum. Åtminstone för en mängd olika folk och stammar är en hel massa traditioner, ritualer och zaboboner från en mycket avlägsen tid kopplad till temat menstruation. Så, allt var förut! Det är enkelt, som det sades tidigare, när mänskligheten inte kunde kontrollera födelsetalen, kvinnor helt enkelt var antingen gravid eller ammande, och deras perioder var inte konstant.

Kuharka.ru - Culinary Encyclopedia

Att komma in

En kort historia om menstruationshygien

  • Registrering 01/15/2007
  • Aktivitetsindex 12 694
  • Författare betyg 756
  • Kiev stad
  • Blogg 92
  • Recept 358

Här är hela artikeln om den kvinnliga kroppen.

Mycket intressant artikel.

En passage om menstruationshygien. Och det finns fortfarande mycket kognitivt.

"Vulven är inte idealisk för menstruation, vilket bevisas av det faktum att människan i sin långa historia inte har kommit med ett oklanderligt hygieniskt alternativ för kvinnor.

Tänk kort på menstruationshygienens historia. Under århundradena har det funnits en mängd olika hygienalternativ. Ett av de äldsta sätten är utsöndring (dvs isolering) av menstruerade kvinnor från samhället. Detta var ganska vanligt i Polynesien och bland afrikanska stammar. I varje bosättning fanns en speciell koja för menstruation, där kvinnor skulle vara under menstruationen. Varför gjordes detta? Kort sagt är kärnan att isolera kvinnor som menstruerar för att säkerställa deras största säkerhet. Men var detta det enda målet? Här är ett citat från en historiker: ”... eftersom kläderna för kvinnor i den tiden inte helt döljer deras tillstånd, skulle en sådan kvinna bli ett ämne för löjligt för andra, om hon märkte till och med det minsta spåret av sin sjukdom, skulle hon förlora sin make eller älskares favor. Därför ser vi att naturlig bashfulness endast baseras på medvetenheten om ens egen brist och rädsla för att sluta tycka om. ” Så bristen på grundläggande hygienprodukter i forntida tvingade en kvinna till isolering under menstruationen. Utseendet på menstruationshygienprodukter gjorde utsöndringen frivillig, men det fanns ett behov av att utveckla hygienprodukter, vars huvuduppgift var att säkerställa absorptionen av sekret och att dölja kvinnans tillstånd för andra.

I forntida Egypten användes papyrus, från vilka de rika egypterna tillverkade tamponger. Papyrus var mycket dyrt, så enkla egyptier använde en trasa som tvättades efter användning. I Byzantium användes också tamponger tillverkade av papyrus eller liknande material. Sådana tamponger var knappast praktiska, eftersom papyrusen är mycket grym.

I antika Rom användes material för att lägga, och ibland tamponger gjorda av bollar av ull. Det finns bevis för användning av tamponger i antika Grekland och Judea. Men uppenbarligen var den vanligaste hygienprodukten i forna tider återanvändbara dynor tillverkade av ett eller annat material som duk, tyg, siden, filt, etc..

I medeltida Japan, Kina och Indien sattes feminin hygien mycket hög, många storleksordningar bättre än i Europa. Det var i Asien som först dök engångsskydd. Asiater använde engångspappersservetter vikta i ett kuvert. Ett sådant kuvert hölls av en halsduk monterad på ett bälte. Senare i Japan började menstruationsbälten göras (om författaren inte tar fel kallas de "Du"), som var ett bälte med ett band som saknas mellan benen. En servett placerades mellan remsan och vulven: bältet var återanvändbart, servetten var engångsbruk. Utåt liknade ett sådant bälte något omvänd korg. Varje intelligent japansk kvinna borde ha kunnat göra ett sådant bälte.

I Polynesien användes speciellt beredd växtbark, gräs, ibland djurskinn och havssvampar. Uppenbarligen gjorde indianerna i Nordamerika ungefär samma sak..

I Europa under medeltiden var feminin hygien på den lägsta nivån. Vanliga människor, till exempel, använde bara golv i skjortor eller underkjortor, undangömda mellan benen. I Ryssland under XVII-XVIII århundraden, den så kallade "Skamliga portar", det vill säga något som snävt monterade pantalon eller långa underbyxor (vanliga underbyxor bar inte då) gjorda av tjockt material - menstruationsflödet absorberades direkt av hamnarna som låg under de stora kjolarna.

Det bör noteras att under medeltiden var menstruationen en sällsynt "gäst" för europeiska kvinnor. Menstruationen började sedan i åldern 16-18 år, stannade vid en ålder av cirka 40-45 år. Eftersom preventivmedel var frånvarande var många kvinnor nästan ständigt i graviditet eller amning (menstruation är vanligtvis frånvarande under mjölkmatning). Således kan många kvinnor i hela deras liv ha bara 10 till 20 menstruation, det vill säga lika mycket som en modern kvinna har i genomsnitt i ett år eller två. Det är uppenbart att frågorna om menstruationshygien inte sedan stod inför den europeiska kvinnan så akut som nu. I slutet av XIX - början av XX-århundradena var emellertid problemet med menstruationshygien redan före amerikaner och européer extremt akut.

I Amerika och Europa i slutet av XIX - tidiga XX-århundraden använde de återanvändbara hemgjorda filt- eller dukdynor, som efter användning föll i en påse, tvättades och återanvändes. Vissa antog den kinesiska metoden med hjälp av pappers kuvert. I de fall där det var omöjligt att bära den använda packningen med dig eller det inte var tillrådligt att hålla packningen, brände kvinnor den i spisen. Anpassningen att bränna packningar i en eldstad uppstod inte av en slump. Faktum är att toaletten var utbredd först i slutet av XIX-talet (även om den dök upp två århundraden tidigare). Innan toalettens uppträdande i England (och i många europeiska länder) skrev kvinnor i krukor medan de stängde i ett sovrum eller ett annat rum; efter urinering eller avföring togs krukorna ut av tjänaren eller av kvinnan själv. Därför genomfördes också en förändring av menstruationshygienprodukter i rum, eftersom det helt enkelt inte fanns några speciella toalettanläggningar då. Observera att i dessa dagar var nästan alla vardagsrum utrustade med en öppen spis. Därför var det lättare att bränna packningen i spisen än att ta den till papperskorgen. Detta var särskilt sant när en kvinna reser - i det här fallet var det tydligen lättare att offra en återanvändbar packning än att bära den med dig under en lång tid. För detta ändamål användes en eldstad. I slutet av 1800-talet fanns det i England till och med speciella bärbara diglar för att bränna packningar - för de fall då det inte fanns någon eldstad till hands!

Vanan att förpacka använda packningar i papper eller tidningar och kasta dem i papperskorgen bildades först på 70-talet. XX-talet med den utbredda användningen av engångsskydd - innan det, som vi ser, lagrades antingen kuddarna för efterföljande tvätt, eller så bränns de eller kastades bort. Ändå var återanvändbara kuddar obekväma för kvinnor, inte bara på grund av obehaglig tvätt (som pigor gjorde för de rika), utan också på grund av behovet av att samla in använda kuddar under menstruationen.

För ytterligare skydd användes förkläden, klädda som underkläder, det vill säga de skyddade övre kjolen från förorening. Ganska lång tid på 10-30-talet. XX-talet (eller till och med längre) i Amerika (eventuellt i Europa) använde menstruationsbyxor som kallas trosor eller blommor (namnenas ursprung är oklart, inte översatt till ryska). Tamponger, som engångsunderlag, var praktiskt taget okända i Amerika, Europa och Asien vid den tiden..

Betydande förändringar inträffade under första världskriget. Då märkte de franska barmhärtiga systrarna på militära sjukhus att materialet som utvecklats av det amerikanska företaget Kimberly Clark, cellulotton (något som bomulls ull tillverkat av cellulosa), som i stor utsträckning levererades till Europa för militära ändamål, absorberar menstruationsflödet perfekt och började använda det, faktiskt skapa de första hemgjorda men redan engångsbeläggarna i Europa.

Denna upptäckt hade en betydande inverkan på den fortsatta utvecklingen av menstruationshygien, tänkte Kimberly Clark-företaget på frigörandet av packningar från detta material. De första engångsplattorna, kallade Cellunap, släpptes 1920, men deras marknadsföring i Amerika har visat sig vara extremt problematisk. I princip var kvinnor entusiastiska över idén om engångsunderlag (detta visades genom en grundlig och mycket komplicerad sociologisk undersökning vid den tiden), men det var uppenbart att kvinnor var mycket blyga för menstruationen. Annonsering eller visning av kuddar var då otänkbart; kvinnor generade även för att köpa kuddar, som sedan såldes endast på apotek; ofta skickades mödrar för kuddar med små döttrar-förtal. När de köpte var kvinnor mycket blyga till och med att uttala produktens namn genom att bara använda den sista stavelsen, det vill säga "tupplur". Nap (tupplur) - på engelska betyder det ”servett”, och det här uttrycket är ganska djupt förankrat - i många år användes ordet tupplur för att packa, det vill säga servett, även om servettkuddar, naturligtvis, inte var det. Snart döptes Cellulunaps till Kotex, men såldes fortfarande i paket utan inskriptioner och ritningar..

Ändå bekräftade opinionsundersökningar att endast förlägenhet under köpet förhindrar en utbredd distribution av nya produkter - kvinnor gillade verkligen inte återanvändbara filtkuddar, men de var blyga för att be om "sanitetsservetter" på apoteket. Tiderna var mycket puritanska, särskilt i Amerika.

Vid den tiden inledde tillverkningsföretag (som Kotex, Fax och andra) en bred kampanj för en mycket snygg, men ihållande och tankeväckande hygienproduktannons, vars viktigaste länk var böcker för flickor, som talade om pubertet, menstruation och "diskret" tanke om behovet av att använda produkterna från ett eller annat företag (den mest kända boken är ”Marjorie Mays 12-årsdag”, vilket orsakade en explosion av förargelse bland gammaldags moralister). Disney Company for Girls gjorde en pedagogisk tecknad film om menstruation. Packning-reklam dök upp på sidorna i damtidningar.

Denna politik ledde till en ganska snabb framgång, år 1940 minskade andelen känsliga återanvändbara kuddar till 20%, och efter kriget, i slutet av 40-talet. - upp till 1%, varefter återanvändbara kuddar är en saga historia. Ändå var det bara den sexuella revolutionen på 60-talet. slutligen bort många tabuer, inklusive tabu på TV och gata reklam för feminina hygienprodukter.

Vilka var de första industriella packningarna som Cotex? För att använda "våtservetter" används menstruationsbälten (bälte). Euro-amerikanska bälten skilde sig från de japanska, och liknade en inverterad korg i form - de var ett ganska tunt horisontellt elastiskt bälte som bärs i midjan, varifrån två remmar föll ner fram och bak, och slutade med metallklämmor (som klämmor för gardiner). En packning fördes till dessa klämmor, som fördes mellan benen. Bältenes utformning var något annorlunda men hade samma kretsschema. Kuddarna i sig var väldigt långa och tjocka, vanligtvis rektangulära i formen och täckte hela grenen. Kuddens absorptionsförmåga var tillräckligt låg, så ibland var två kuddar fästa vid bältet på en gång. Att byta packning var mycket svårt, efter kvinnans urinering installerade de troligen alltid en ny packning. Detta ledde till att kvinnor föredrog att tåla så länge som möjligt innan de gick på toaletten, vilket negativt påverkade deras hälsa. Om vi ​​tar hänsyn till att strumpor sedan slitits, som också fästes på bältet, kan vi föreställa oss hur mycket tid och ansträngning processen för att urinera en menstruerad kvinna tog.

Kuddarna var olika, och kvinnors åsikter om dem är mycket olika, så en generaliserad slutsats är inte lätt att dra. Uppenbarligen var dessa kuddar mjuka och gnuggade inte vulven. Å andra sidan var det svårt att installera dem i rätt läge, de strövade ofta och läckte, även om de var något förtjockade under. Därför bar kvinnor speciella snäva underbyxor, ibland med ett vattentätt skikt i perineum, vilket minskade läckor, men orsakade ökad svettning av vulven. På vissa underbyxor fanns specialanordningar för ytterligare fästning av packningen. Om en menstruerande kvinna skulle dansa eller ha på sig dyra vackra kläder, klädde de också något som ett skärp. Sådana packningar måste bytas flera gånger om dagen.

Men för Europa och Amerika var detta ett stort steg framåt - från återanvändbara till engångs hygienprodukter. Sådana bälten var ganska utbredda fram till slutet av 60-talet, men senare kom de gradvis till intet med tillkomsten av packningar med ett klibbigt (självhäftande) lager, som hade en annan princip att bära.

De första industristavarna dök upp i Amerika i slutet av 1920-talet. (Fax, Fibs, Wix). De hade inte applikatorer, ibland till och med förlängningssladdar. Den första vattpinnen med en applikator (den berömda Tampax) dök upp i Amerika 1936 och började gradvis spridas. Spridningen av tamponger underlättades kraftigt av Dickinsons berömda rapport, "Tamponger som ett medel för menstruationsskydd," som publicerades 1945 i tidskriften American Medical Association. Denna rapport bidrog till viss del till att övervinna kvinnors misstro mot idén om en tampong. Ändå på 20-50-talet. tamponger för amerikanska och europeiska kvinnor var fortfarande "exotiska", och tamponger användes tydligen ofta bara på 70-talet.

Engångskuddar av det nuvarande konceptet dök upp i slutet av 60-talet. - tunnare, behöver inte bälten bära och placeras i trosor eller strumpor. Vi noterar emellertid att de allra första sådana engångsskyddarna för engångsbruk Johnson & Johnson dök upp redan 1890 (!), Curads 1920, men sedan slog de sig inte alls, eftersom kvinnosamhället helt enkelt inte var redo för idén om engångshygienprodukter..

På 1960-talet började tamponger med applikatorer av olika slag spridas mer och mer - från stift till teleskop, vanligtvis plast. Då utvecklades reklam för läggning och tamponger på tv och i kvinnatidningar.

Acceleration (på grund av vilken åldern för den första menstruationen inom några generationer minskade från 16 till 12-13 år), en ökning av menopausens ålder (upphörande av menstruation), den utbredda utvecklingen av preventivmedel, en betydande minskning av antalet barn i en europeisk och amerikansk familj, utvecklingen av emansipation - allt detta ledde till en ökning av antalet menstruationer i kvinnors liv och gjorde hygienproblemet mycket mer brådskande än tidigare. Förnyelsen av kvinnors liv har ställt nya krav - hastigheten på att byta hygienprodukter, osynlighet för andra, tillgänglighet för försäljning, tillförlitlighet, lätt att bära, etc. Allt detta kan endast tillhandahållas av engångshygienprodukter från industriell produktion. Redan på 70-talet. livet för en civiliserad kvinna utan fabrikstamponger och kuddar blev otänkbart.

På 80-talet fortsatte packningarna att förbättras, ett skyddande undre lager och ett "torrt" absorberande lager, vingar dök upp; började använda absorberande material som förvandlar blod till gel; kuddar började göras med hänsyn till strukturen i den kvinnliga perineum (anatomisk form). Packningar blev mer blodtörstiga och samtidigt tunnare expanderade nomenklaturen - från kraftfull "över natten" till den tunnaste "för varje dag". Tamponger utvecklades också - till exempel blev tamponger med teleskopapplikatorer mer populära, som oftare blev gjorda av kartong (eftersom, till skillnad från plast, är kartong lätt upplöst i vatten och därför är mer föredraget ur miljösynpunkt).

Ungefär samma period började feminina hygienprodukter snabbt internationaliseras - varumärken som Tampax, Ob, Kotex, Always, Libresse och andra sprids över hela världen och finns sällan bara i fattiga länder (men de rikaste kvinnorna, även i de fattigaste länderna, blir allt mer använd globala varumärken). I vissa länder läggs deras "nationella" märken till dem. Nationella varumärken kan delas in i två kategorier. Den första är billigare jämfört med internationella modeller. I Polen är det Bella-packningar, i Ryssland - Angelina, Veronika-packningar och andra, inklusive polska. Sådana produkter är som regel inte lika bekväma som internationella. Den andra kategorin är produkter som närmare uppfyller nationella smaker och preferenser än internationella. I Frankrike är det till exempel Nana- och Vania-kuddar (försedda med en omslag där packningen kan förpackas efter användning), i Japan - tamponger med längre och vanligtvis plastapplikatorer, utrustade med plastpåsar för inpackning av använda tamponger etc..

Observera att det finns vissa nationella preferenser i valet av hygienprodukter. De är inte alltid mottagliga för förklaringar, men är ofta mycket spårade. Så, japanska kvinnor accepterar kategoriskt inte tanken på att införa ett finger i slidan, så nästan alla japanska tamponger är med applikatorer, och sällsynta varumärken som inte är applikatorer är utrustade med gummi fingertoppar! I allmänhet föredrar japanska kvinnor definitivt packningar. Packningar föredras också av asiatiska, latinamerikanska och ryska kvinnor. Amerikaner föredrar definitivt tamponger, i Västeuropa är förekomsten av tamponger och kuddar jämförbar. Författaren antar (men har inga bevis) att muslimska kvinnor endast använder kuddar och hemmagjorda, eftersom menstruationsreklam är förbjudet i muslimska länder.

I Sovjetunionen fram till slutet av 80-talet. industriella tamponger fanns inte alls, och industrikuddar var extremt sällsynta och såldes ibland på apotek under namnet... "hygienprodukter" - kort sagt, situationen i 30-talets Amerika reproducerades med anekdotisk noggrannhet. Men i varje bok för skolflickor förklarades det i detalj hur man tillverkar packningar av bomullsvull inpackade i gasväv. Denna "kunskap" behärskades perfekt av alla sovjetiska kvinnor.

De första Tampax-tapparna och kuddarna dök upp i Sovjetunionen i början av 90-talet. och orsakade en verklig sensation bland kvinnor. Den första Tampax-annonsen dök upp i Burda-magasinet 1989. På sidan fanns en tampong med en applikator på lådans bakgrund. Det fanns också en kort text, vars essens kokade ner till det faktum att med tamponger i vaginorna kommer ryssarna att få frihet och en aldrig tidigare skådad komfort.

Författaren såg personligen på när kvinnliga studenter bokstavligen frös, öppnade en sida med denna annons och fascinerade under lång tid att studera innehållet i denna annons. Tidningen gick från hand till hand tills alla studenter blev bekanta med denna annons. En intressant psykologisk subtilitet: vanligtvis tittade flickor på sidan i grupper om två, viskade ofta till varandra. Följaktligen tvekade de inte mellan menstruationen, men när killarna dök upp låtsades de överväga klänningens stilar. Det bör noteras att vid den tidpunkt då denna annons visades fanns det ingen försäljning av tamponger eller kuddar ännu, och flickor kunde bara använda hemgjorda kuddar. Idén om en tampong har upphetsat flickorna.

Ursprungligen var hygienprodukter dyra, det fanns många billiga östeuropeiska hantverk, så spridningen av nya hygienprodukter var ganska långsam. De första som menstruerade till produkter från industriproduktion var rika damer, flickvänner till banditer, tjuvar och andra "nya ryssar". Men spridningen av världsmärken hindrades inte bara av det höga priset och den allmänna fattigdomen, utan också av en viss fördom för sovjetiska kvinnor mot industrihygienprodukter ("varför köpa dyra när jag kan göra utläggningen mycket billigare") Utländska tillverkare var intresserade av snabb distribution av sina produkter på den ryska marknaden. Och sedan, som i efterkrigstidens Amerika, lanserades en reklam i strid, vars syfte i vårt fall var att övertyga ryssarna om att menstruationen ”det gammaldags sättet” till improviserade kuddar nu är helt enkelt omodligt. Det var nödvändigt att bryta stereotypen och övertyga kvinnor, särskilt unga, att livet utan Koteksov, Tampaks, Olvaizov helt enkelt var omöjligt.

Alla kommer ihåg de tider då landet bokstavligen druknade i reklammenstruation. Denna ström av reklam, mycket taktlös, högt och irriterande, till en början fruktansvärt förvirrad och chockad både kvinnor och män. Det fanns till och med en rörelse "Mot reklamdynor och för en flickas ära" (men vi noterar att kuddarna inte har något att göra med flickans ära, snarare tvärtom, den som "ser på ära" är definitivt menstruerande, till skillnad från dess "flygande" flickvänner ) Den modiga och självhäftande reklamen gjorde dock sitt jobb - den moderna generationen av 15 - 25-åriga flickor menstruerar endast i kuddar och tamponger för industriell produktion och håller helt enkelt inte med om några hemlagade produkter (även om hemligheten med att göra hemlagade produkter förmodligen inte går förlorad i den ryska outbacken). Dessutom har flickans blyghet i denna fråga minskat - om tidigare flickor i princip inte talade om sin menstruation och var extremt blyga över att nämna det, ser flickor nu på menstruationen som ett helt naturligt fenomen - intimt, men i princip inte skamligt. Tack för den här annonsen. "

Hur hanterade kvinnor från medeltiden menstruation i avsaknad av underkläder och moderna hygienprodukter?

I Europa under medeltiden gick livet för en kvinna i fertil ålder under en serie graviditeter, plus ammeperioder, då för många kvinnor inte hade menstruation. 10-20 menstruation under en livstid är en helt normal situation för de tiderna, så att kvinnor inte bry sig. Dra den nedre tröjan mellan benen plus några nedre kjolar - Gud vill, kommer inte läcka mycket.

Det finns information om att kvinnor i Ryssland använde "skamliga hamnar" av tätt tyg, men troligen, i de flesta fall, hjälpte även undre skjortor och sundresses.

Om vi ​​pratar om Asien, var det mer noggrant. Japanska kvinnor hade till exempel ett speciellt bälte som omgav alla nödvändiga platser och absorberade menstruationsflödet. I Asien dök upp en slags engångsunderlag - vikta kuvert i papper.

Under mycket lång tid i Europa och Amerika använde de återanvändbara filtkuddar eller tätt tyg. Begagnad - tvättad. Det finns inget sätt att tvätta (till exempel på en resa) - kastade den i spisen.

En prototyp av den moderna dynan dök upp under första världskriget: de franska barmhärtiga systrarna räknade ut hur man bäst kan använda cellulotton (som bomullsull, men baserad på cellulosa), och detta blev en slags revolution för feminin hygien.

De hade få menstruationer på grund av bristen på gastronomi, ju mer "förorenad" kroppen från insidan, till exempel mat, alkohol och rökning, desto mer menstruation kommer att bli, och magen kommer att skada mer.

ja - de bad, fasta och lyssnade på radio Radonezh XD

@ Aurora Ivanova, prata om "föroreningar av kroppen från insidan" från skräpmat? Varför inte prata om att rena själen från insidan från böner och fasta. Säkert balanserade den gudomliga renheten det naturliga "smutset". Om inte, naturligtvis, allvarligt prata om förhållandet mellan menstruation och näring. Jag är ingen specialist i menstruation, men även jag vet att menstruation är en fysiologisk process som inte är relaterad till vad du äter eller vad du läser. Även musiken som spelas i din bil är oberoende. Så jag hittade på grenen till Prostokvashino.

Det är därför jag inte delar glädjen för dem som skulle drömma att leva under medeltiden.

Var är eldstaden när du reser?

Min sena mormor, en coeval från 1900-talet, som kom från en döv, fattig by, sa att antingen de inte använde någonting alls (det rann ner i mina ben), eller så fastnade de nedre kjolen på mitt ben, eller bandade mina trasor med några sjerpar eller rep.

Förresten, hon kallade det "köttigt", förmodligen från ordet "kött".

"I Europa under medeltiden gick livet för en kvinna i fertil ålder under en serie graviditeter, plus perioder med amning, då för många kvinnor inte hade menstruation. 10-20 menstruationer under en livstid är en normal situation för dessa tider, så kvinnor gjorde inte bry." - Jag har inte ens läst vidare, med sådana uttalanden kan du gå långt. Var kommer informationen ifrån? Har du arkeologiska / dokumenterade indikationer på detta? De behöll ljuset och du vet antagligen hur de levde under medeltiden (detta trots att medeltiden sträcker sig åt minst tusen år).
PS: med en sådan gag här, ser du, tror allvarligt att de inte tvättade i det medeltida Europa.

10-20 menstruation och permanent graviditet - detta är jättebra nonsens! Hustrur kunde inte se sina män av en eller annan anledning, inte bara i månader utan i flera år (ett exempel). Så låt dig inte luras av läsarna.

I medeltida, men fortfarande inte innergård i Europa, inte utan kyrkans hjälp, ansågs en kvinna i allmänhet som en varelse ful, svik och bedräglig. Så de ädla damerna i dessa tider i ”sådana dagar” hade inte rätten att inte bara uppträda i samhället utan att lämna sina kamrar helt. Särskilt fanatiska kristna trodde att sådant blod kunde förgifta landet och floderna. Aristokrater satt i sina kamrar, inslagna i lager av tyg och försökte röra sig så lite som möjligt. Därefter raderades allt detta, torkades och tills vi träffas igen.

Vanliga kvinnor var mycket svårare. Men återigen skulle det inte vara sant att avvisa underkläder. Under denna period blev "underbyxor", liknande mäns behåar, håna (något som "familjemän" med strängar sydd av linne eller bomull). Tyglager läggs också i dem och / eller de nedre kjolarna drogs av.

I Ryssland var det nästan samma sak, men en paneva sattes på våra arbetsklänningar (en kjol av tre paneler av ull, vanligtvis randigt eller rutigt ljust tyg som bärs av bondekvinnor). Nobelkvinnor, klädda i många klänningar, satt på de kvinnliga halvorna och broderade.

Där det ändå inte fanns några underkläder eller det var omöjligt att bära, retade de bakkanten till bältet framför. De som är rikare, återigen, använde tyg, och som var oturliga stoppade många gamla mormors kjolar.

Ryska kvinnor i någon klass tvekade inte heller använda badet.

Tamponger uppfanns i allmänhet i det forna Egypten, om jag inte misstar mig, användes de av de forna romarna, men de nådde varken Europa eller Ryssland..

Och avslutningsvis, fortfarande på vissa modersjukhus, använder kvinnor i arbetskraft blöjor och trasor, vikta flera gånger, för det är osäkert eller smärtsamt att använda underkläder och kuddar.

  • Till sist

Tja, vad de såg - de såg inte män, detta är naturligtvis en fråga. Med tanke på fem till sju barn i familjerna dog ju något mer än överlevde. Födde mycket. Jag minns att min mormor berättade om sin äldre syster - "hon födde dem varje år, låt alla dö," eller om hennes föräldrar med tre döttrar - "det fanns fortfarande systerbröder, men små dog." Och med tanke på att det enda sättet att skydda dig själv var amning - de matade upp till 4 år. Så det är inte så dumt om den långa frånvaron av menstruation.

Natalia, jag förnekar inte konstant födelse och många barn i familjer, MEN igen, inte alls. Bondefamiljer har fler, adelsmän har mindre, familjer av arbetare, familjer av tjänare, politiska, ekonomiska, religiösa påfrestningar, etc. Det finns många nyanser. Dessutom har naturligtvis människor lärt sig att skydda sig från forntida tider som behövde det. Så uppfattar inte avlägsna förfäder som absolut "mörka" och okunniga människor.

Amning är inte preventivmedel. Du kan bli gravid även genom att amma. Och vid den tiden var kvinnor bättre gravid även nu.

Men likväl, det är grymt att föreställa sig det till och med... undervånare... några trasor. Nu är allt mycket enklare.

Allt är mycket bra, men om kära historiker hänvisade inom parentes till källan från vilken de tog denna information, skulle det vara bättre. Till exempel: ”Den äldre Plinius trodde att en kvinna under menstruationen kunde driva bort stormar och, genom att gå runt på fältet, befria sig där planterade av oönskade insekter” (Naturalis Historia, 28.23). Och sedan, även efter detta, är det fortfarande nödvändigt att ange om det var en allmän åsikt (i så fall hur vet vi det), eller om vi fortfarande inte har någon information om synpunkter från Plinys samtida i detta ämne.

Och sedan skriver du motsatsen till saker, ingen hänvisar till någon källa. Finns det något att tro på ditt ord? Eller genom logiken för saker att navigera? Endast vår moderna logik, tillämpad på andra kulturer och tider, leder ofta till felaktiga slutsatser. I allmänhet, låt mig veta var du får informationen..

Om tamponger i Egypten och Rom, till exempel, är mycket intressant. Detta, du vet, är ett allvarligt uttalande. Och på något sätt ska ett sådant uttalande följas av "om jag inte tar fel", ett sådant uttalande bör följas av en länk till källan!

Något tvivel orsakar tamponger i Egypten, och infektionen kan bringas vilken som helst

Och avslutningsvis, fortfarande på vissa modersjukhus, använder kvinnor i arbetskraft blöjor och trasor, vikta flera gånger, för Använd underkläder och kuddar är inte säkra eller smärtsamma.

Varför behöver de packningar? Gravida kvinnor har ingen mentorskap.

@Nata Odonata, efter födseln. Om du hade fött minst en gång skulle du inte ha ställt så dumma frågor.

@Nata Odonata, det är skrivet på modersjukhuset de använde kvinnor i förlossningen (nyckelordet är kvinnor i förlossningen, vilket innebär att de redan har fött barn, inte gravida kvinnor)

Nata, kvinnor i förlossning, inte gravida, läste noggrant. Efter förlossningen skiljer sig lochia - något som stark menstruation, det kan ta ungefär en månad.

Och ja, sällan, men under graviditeten finns det perioder eller något liknande.

Om tamponger i antika Egypten, en populär saga (eller sanningen, vi vet inte säkert) från en annons för moderna tamponger, som vände sig för 10 år sedan på en låda.

Och då fick kyrkan =) för din information, om någon i medeltida Europa officiellt förklarade att en kvinna som var ful och svåra skulle ha bränt honom på spelet. Gissa varför? Och vanligt folk, naturligtvis, men kyrkan har ingenting att göra med det

Och varför använder inte kvinnor i arbetet kuddar?

Det var förresten nunnor som inte kommunicerade med män alls.

http://fpfamily.narod.ru/ch3.htm klausul 3.6.2.3. beskriv i detalj vad när och hur kvinnor använde, börjar med de mest forntida metoderna - utsöndring (dvs isolering)

10-15 menstruation är inte ett problem, men riklig lochia, som kan fortsätta i en månad, men i början tas de inte hänsyn till? Detta är mer obekvämt än menstruation..

NATALYA GRIN, något jag tvivlar starkt på att din mormor bodde under medeltiden)

Jag är rädd med en sådan rekonstruktion av medeltiden som du bättre kan ge efter för efterskocken :)

Och vad med medeltiden, jag själv hittade fortfarande gånger då det inte fanns några aktuella packningar alls. Bocken viks flera gånger efter användning kokt och väntade på nästa månad. Detta verktyg är naturligtvis helt otillförlitligt. Vilken underbar tid vi fortfarande lever nu!

Tvättades först, kokades sedan för sterilitet i en separat behållare. Vet du hur mycket gasväv du var tvungen att köpa varje månad? Det skulle inte räcka för alla. Pi * ja, ägg. Allt klart.

Herre, barn! Då var problemet till och med att köpa bomullsull, inte som ostduk! Ja, jävla det, tvättades i kallt vatten och kokades sedan (i en separat kastrull, hushåll.)

Då varför och blöjorna tvättades och kokades. Det fanns inga pamprar heller. Du är förmodligen för ung för att veta om det..

Ja, det fanns problem med gasväv, men där vårt inte försvann)) Att anpassa någon ren trasa som har vikts flera gånger är inte ett problem. Och stift med en stift för att inte växla))

Babyblöjor användes. En annan sak är konstig: I sovjetiden har detta elementära problem inte lösts av staten, även om kvinnans omsorg ständigt utökades. Och detta trots att de i andra stater släppte det nödvändiga under lång tid. Men många kvinnor vill återvända dessa tider - tydligen tyckte jag mycket om det. och till och med barnbarn berättar.

Kapets! Jag visste inte att gasen måste kokas och avsättas för nästa gång.

@Jennie Sn, i provinsen var bomull och gasbind inte alltid till försäljning.

@Jennie Sn, 1971 i Kiev (!) Kunde jag inte köpa bomullsull.

Ja. Och jag hittade sådana tider. Inte hela Sovjetunionen levererades lika. I många regioner gällde gasbindning och bomullsull inte för varor som alltid var tillgängliga..

Att bedöma den nuvarande tiden endast genom närvaron av packningar i butikerna är mycket konstigt. Att kalla det vackert? Inga ord! Jag är säker på att utan förstörelse av landets packningar skulle vara tillgängliga idag. I unionen var de helt enkelt bristfälliga. Ändra landet för packningar? gjort billigare.

@ Natalia D., varför på packningarna? Om personlig frihet, om rätten att flytta runt i världen av din egen fria vilja, om rätten att bo i vilken stad som helst, inklusive båda huvudstäderna, på rätten att läsa alla böcker, titta på alla filmer, uttrycka synpunkter (nu minskar dessa rättigheter gradvis och vi, tyvärr, återvänder i vad de flydde från). Rätten att inte stå i linje, rätten att lämna ditt hem som en arv som du anser nödvändig och i allmänhet rätten att köpa och sälja bostäder. På rätten att köpa varor och produkter, som underskottet försvann som ett fenomen tillsammans med frågorna: "Vad ger de?", "Var fick de det?". På rätten att arbeta utan tillstånd från den huvudsakliga arbetsplatsen på en, två osv. Arbetar. Om du har tillräckligt med styrka, naturligtvis. På rätten att delta i kyrkan av alla tro, moské, synagoge etc. utan några konsekvenser för en karriär (min vän blev avskedad från jobbet i början av 80-talet på grund av att han gick regelbundet i kyrkan), rätten att INTE tillhandahålla en karaktärisering från en gammal plats eller skola till ett universitet eller en ny arbetsplats, till rätten att inte att gå med i alla organisationer utan din egen önskan (du kunde inte formellt ansluta sig till pionjärerna och Komsomol, men du skulle inte avundas på skolan för en sådan ”enmann”. Även om du nu återvänder till skoluniformer är de fortfarande smarta och demokratiskt sinnade På rätten att arbeta inte för staten, utan för dig själv eller för ägaren som du själv har valt. Jag på 90-talet, efter att ha arbetat i mer än 20 år i ett trist forskningsinstitut, kunde äntligen få ett privat företag i mitt specialitet och lyckligt arbeta där, 17 år med en lön är den andra högre än vid forskningsinstitutet. Rätten att hjälpa frivilliga och ideella organisationer i närvaro av ett "speciellt" barn i familjen eller bara allvarligt sjuk. I Sovjetunionen fanns det ingen välgörenhet alls. Dessa tusentals barn, som till exempel fick hjälp från barnhjärtfonden och lyckades drivas, skulle ha dött tyst under sovjetiden och ingen utom deras familjer skulle ha vetat om detta. För rätten till åtminstone någon form av offentlig kontroll över vad som händer i våra internatskolor för barn med funktionsnedsättning och i PNI. Åh, jag är trött på listan.

Från historien om min mormor (en by i Yaroslavl-regionen) Information gavs utan tvång.))) När min vanliga månad, för cirka 40 år sedan, kom. Grannies har länge varit borta, men torkad mossa användes, och det fanns inga trosor. Och ingen avbröt jordbruksarbetet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför äggstockarna skadar innan menstruationen, smärta i äggstockarna före menstruationen

Magvärk före menstruation, orsakerKvinnor som har uppnått fertil ålder svarar lugnt på månadsvis fläckning i början av menstruationscykeln....

Ritande smärta i nedre del av magen och vit rygg i nedre delen

Till och med en vanlig menstruationscykel kan ibland brytas av en eller annan anledning. Ofta klagar en kvinna över att det finns brunt urladdning och drar nedre buken, och det finns inga vanliga blödningar och att det inte finns någon vanlig månadsblödning....

Menofors piller för klimakteriet

Menofors - en fytopreparation mot klimakterietEfter 45-50 år börjar kvinnor få symtom på klimakteriet - psyko-emotionell instabilitet, värmevallningar, torr vagina. För att eliminera dessa obehagliga kliniska manifestationer utförs hormonersättningsterapi.....