Amenorré - vad är det, orsaker, typer, symtom och behandlingsmetoder

Klimax

Absolut varje kvinna i sitt liv, en eller flera gånger inför menstruationens försvinnande. Vad är amenorré? Amenorré är en störning i menstruationsfunktionen, där kvinnor i fertil ålder (16 - 45 år) inte har menstruation på sex månader eller mer. Amenorré ensam är inte en sjukdom. Det indikerar bara förloppet för andra sjukdomar i kroppen eller organens patologi.

Vad kvinnor behöver veta om amenoré

Amenorré är ett tillstånd som kännetecknas av frånvaron av menstruation i 6 månader eller mer. Frånvaron av menstruationsflöde i vissa fall anses vara normen. Det senare inkluderar:

 • graviditet;
 • amningstid;
 • perioden före puberteten (13-15 år);
 • perioden efter klimakteriet (45-50 år).

Under livstiden från början av puberteten och före början av klimakteriet utanför graviditet eller amning hos en frisk kvinna, bör menstruationscykeln vara regelbunden.

Amenorré anses vara ett normalt alternativ när man tar orala antikonceptiva medel med låg dos, vilket leder till menstruationsblödning i intervallet mellan att ta tabletter i varje cykel. Om du tar dessa läkemedel under lång tid, blir det inre skiktet i livmodern (endometrium) tunnare, och menstruationen kan bli mycket knapp eller stoppa helt.

Sjukdomsklassificering

Klassificeringen är baserad på två typer av amenoré - falskt och sant.

Typer av amenoré
FalskVid falsk amenoré bevaras cykliska och hormonella förändringar i äggstockarna och livmodern, men menstruationsflödet från könsorganen saknas på grund av någon form av anatomisk hindring. Sådana hinder kan vara medfödda missbildningar av könsorganen: slemhinnan i slidan, livmoderhalsen eller hymen Beroende på den anatomiska defekten med falsk amenoré, kan menstruationsblod samlas i äggledarna (hematosalpinx), livmoderhålan (hematometer) eller vagina (hematocolpos).
SannÄkta amenoré utvecklas i kroppen med hormonella störningar som förhindrar cykliska förändringar i äggstockarna och livmodern. Hormonella störningar består i en betydande minskning av mängden könshormoner i blodet, varför ägget inte mognar, ägglossning och som ett resultat av menstruation. Sann amenorré händer:
 • fysiologiska orsakas av naturliga processer i patientens kropp (barns ålder, graviditetsperiod och amning, klimakteriet). Sådan amenorré kännetecknas av frånvaron av cykliska förändringar i äggstockarna och hypofysen;
 • patologisk - indikerar förekomsten av vissa sjukdomar (ovariell dysfunktion, inflammatoriska processer i könsorganen, hormonell obalans, gynekologiska manipulationer och andra).

Amenorré kan förekomma i två sorter, varav primär eller sekundär.

 1. Primärt: det finns hos unga flickor och kännetecknas av en absolut frånvaro av menstruation från tonåren. Detta tillstånd är vanligtvis förknippat med en försening i puberteten. Primär amenoré förstås som en försening i sexuell utveckling, där det finns en fullständig frånvaro av menstruation under 14 år. Primär amenoré kan också uppstå i frånvaro av menstruation upp till 16 år, men endast när minst en sekundär sexuell egenskap finns.
 2. Sekundär: sekundär amenoré sägs vara när en kvinna i reproduktiv ålder efter en period med regelbunden eller sällsynt, men periodvis upprepar månatliga menstruationer stannar under en period av 6 månader eller mer. Sekundär amenoré är ett syndrom, inte en sjukdom och är en typ av menstruationsstörning. Denna patologi förekommer hos 10% av alla registrerade cykelstörningar.

Grader av amenoré: mild, måttlig och svår

Amenorré har 3 grad av progression (beroende på menstruationens frånvaro):

 1. Inom 6-12 månader - en mild form. Med snabb diagnos och behandling kan du snabbt hantera sjukdomen;
 2. Över 3 år - en genomsnittlig grad, som ett resultat, vegetovaskulära komplikationer visas (enligt statistik, varannan kvinna);
 3. Mer än 3 år är en svår form. Det senare kännetecknas av en ökning av livmoderns storlek och allvarliga vaskulära komplikationer. I detta fall är behandlingen sällan framgångsrik..

Orsaker till amenorré

Eftersom amenorré inte framträder som en oberoende sjukdom utan bara följer den huvudsakliga är det också sjukdomar och kliniska syndrom som oftast förekommer bland orsakerna till dess förekomst.

 • graviditet, inklusive ektopisk;
 • klimakteriet, inklusive för tidig
 • anorexi och bulimi;
 • medfödda missbildningar av de inre könsorganen;
 • cystor på äggstockarna;
 • hjärntumörer;
 • prolaktinom (hypofyseadenom och mikroadenom, hypofystumör);
 • fetma;
 • påfrestning;
 • polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS);
 • utmattat äggstocksyndrom;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • kronisk stress.

Faktorer som också leder till brist på menstruation:

 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i bäckenorganen;
 • dieter, dramatisk viktminskning, undernäring;
 • akut stressande situation;
 • ta hormonella läkemedel;
 • snabb viktökning.

Amenorré som helhet är inte en störning som betraktas som ett hot mot livet. Som regel är orsakerna till primär amenoré mer allvarliga i jämförelse med övervägandet av orsakerna till sekundär amenoré. Frånvaron av menstruation vid 16 års ålder (primär amenorré) avgör den möjliga relevansen av endokrina eller genetiska störningar.

Under tiden upptäcks ofta infertilitet hos patienter med en sekundär form av amenoré (eller omvänt början av graviditet, vilket är förknippat med frånvaron av menstruation), såväl som anovulation (brist på ägglossning).

Det är värt att komma ihåg att om din kropp är ung nog, bör du inte ge den för tunga belastningar. Tjejer rekommenderas inte att lyfta baren. När det gäller näring, här bör du känna till normen för vitaminer som din kropp ska få. Om du behöver en diet, gå bara till läkaren, så väljer han dig allt individuellt.

Symtom och tecken

De huvudsakliga symtomen på amenoré är två - frånvaron av menstruationsblödning i mer än sex månader och infertilitet. Dessa två symtom är karakteristiska för alla typer av amenoré. Amenorré skiljer sig från den vanliga förseningen i menstruationen med tidpunkten - fördröjningens längd överstiger aldrig sex månader.

Om amenorré är primär kan könsorganen vara underutvecklade. Flickor med denna diagnos har ett karakteristiskt utseende: hög tillväxt, långa ben och armar, kort kropp.

Sekundär amenorré hos 4 av 5 patienter åtföljs av vasomotoriska störningar:

 • störningar i nervsystemet (irritabilitet, dåligt humör),
 • minskad sexlyst,
 • smärta i könsområdet under samlag.

För den primära formen av denna patologi är sådana symtom och tecken inte karakteristiska.

I den sekundära formen av amenoré, orsakad av endokrina störningar, observeras symptomen på klimakteriet redan vid ung ålder: allmän svaghet, smärta i hjärtat, värmevallningar.

Hur diagnostiseras en sjukdom?

Innan läkaren förskrivs, måste läkaren veta orsakerna till sjukdomen. Frågan är till läkaren: "Patienten har amenorré. Vad hände i en kvinnas kropp? ” En medicinsk undersökning avslöjar ofta ett antagande om orsakerna till amenorré, eftersom varje typ av amenoré har sina egna kliniska manifestationer. I princip påverkar dessa manifestationer typen av kroppsbyggnad, fördelningen av fettvävnad, tecken på virilisering.

 1. Allmän undersökning - identifiering av möjliga tecken på somatiska (icke-sexuella) sjukdomar: kroppstyp, distribution och mängd fettvävnad, striae (strimmor på huden), typ av hårväxt, utveckling av bröstkörtlar och utflöde från bröstvårtan, etc..
 2. Laboratoriebestämning av hormoner i blodet. Listan över hormoner beror på den specifika situationen och bestäms av läkaren. Oftast är dessa: sköldkörtelhormoner, könshormoner, binjureshormoner, hypofyshormoner.
 3. Progesterontest. Det är en pålitlig metod som hjälper till att fastställa östrogennivån, samt att identifiera eventuella intrauterina störningar.
 4. FSH-nivå. Hos alla patienter med amenoré bestämmes serum FSH, prolaktin och sköldkörtelstimulerande hormonnivåer. En ökning av FSH antyder en kränkning av ägglossningen.
 5. Prolaktisk nivå. Bestämning av nivån av prolaktin i blodplasma (en ökad mängd indikerar behovet av att undersöka hypofysen för prolaktinom);

För diagnostiska ändamål används för att fastställa orsakerna till amenorré och deras ytterligare eliminering:

 • laparoskopi;
 • hysteroskopi (en speciell anordningshysteroskop införs i livmoderhålan genom slidan och livmoderhalskanalen);
 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen (ultraljud är mest informativ vid äggstocks-, livmoders- och binjur amenoré. Det avslöjar strukturella förändringar som ledde till utvecklingen av sjukdomen.);
 • Röntgenundersökning av den turkiska sadeln (med misstänkt prolaktinom);
 • intravenös pyelografi (med misstänkt dysgenes av livmoderhalskanalerna i kombination med njuravvikelser);
 • datortomografi och MR, om det behövs.

Behandling

För det mesta åtföljs behandling av amenoré av utnämningen av en kurs med hormonella läkemedel som kan ersätta bristen på nödvändiga hormoner och förbättra hypofysens funktion, hypothalamus och normalisera produktionen av hormoner hos äggstockarna..

Med korrekt vald behandling är det möjligt att bli av med sekundär amenoré, men den primära formen kräver en noggrannare korrigering av läkaren.

Amenorré betyder en kvinnas oförmåga att bli gravid, så huvudmålet är att återställa fertiliteten. Efter att ha hittat den verkliga orsaken till amenoré föreskrivs behandling. Behandlingen av amenoré inkluderar hormonterapi i samband med fysioterapi.

 1. Amenorré förknippad med drastisk viktminskning behandlas med dietterapi. Efter återställande av normal kroppsvikt återställs menstruationen.
 2. I fetma, tvärtom, återhämtas man genom viktminskning..
 3. Med medfödda avvikelser utförs operationer, till exempel skapandet av en vagina i dess frånvaro eller dissektion av jomfruhinnen.
 4. Med polycystisk äggstock är det viktigt att minska symptomen på ökad androgenproduktion och återställa ägglossningen. För att göra detta, använd preventivmedel och läkemedel som minskar syntesen av androgener i binjurarna och äggstockarna.

För behandling av den primära formen föreslås följande metoder för eliminering:

 • Korrigering av mentala tillstånd;
 • Vitaminterapi;
 • Dietmat;
 • Slutsats från stressiga tillstånd och förstärkning av nervsystemet;
 • Hormonterapi;
 • Kirurgiskt ingrepp.

För behandling av den sekundära formen är både ovanstående åtgärder och följande förutbestämda:

 • Livsstilsförändringar;
 • Intag av hormonella läkemedel;
 • Efterlevnad av regimen för arbete och vila;
 • Vägran att gå ner i vikt.

Konsekvenserna av amenorré för en kvinna

Liksom alla andra sjukdomar kan amenorré orsaka ett antal komplikationer hos en kvinna:

 1. Den huvudsakliga konsekvensen av obehandlad amenorré är infertilitet.
 2. Med en lång sjukdomsförlopp kan osteoporos utvecklas.
 3. Tidig utveckling av ”åldersrelaterade” sjukdomar orsakade av östrogenbrist. Vid en långvarig sjukdomsförlopp kan osteoporos utvecklas;
 4. Hög risk för att utveckla livmodersjukdomar i hyperometri och livmodercancer.

Andra komplikationer beror på den specifika sjukdomen, vars resultat är frånvaron av menstruation..

Amenorré - symtom, diagnos och behandling

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Symtom på amenoré

Amenorré kan åtföljas av olika kliniska symtom. Hennes kliniska presentation beror inte så mycket på graden eller typen av amenorré som på den underliggande sjukdomen, som hon är ett symptom på..

Brist på menstruation

Hirsutism med amenorré

Smärta i nedre del av buken med amenoré

Galaktoré med amenoré

Galaktoré är det spontana utflödet av mjölk från bröstkörtlarna. Normalt förekommer galaktoré hos ammande mödrar, men det kan också vara ett symptom på vissa patologiska tillstånd. Galaktoré med amenoré förekommer när det åtföljs av en ökad koncentration av hormonet prolaktin. I själva verket är detta orsaken till amenoré, eftersom prolaktin stör den cykliska transformationen av endometrium och minskar utsöndringen av kvinnliga könshormoner.
Mängden utsöndrad mjölk kan vara annorlunda - från några droppar till ett konstant rikligt utsläpp. Hos de flesta patienter förekommer galaktoré inte i de tidiga stadierna av sjukdomen eller är intermittent (intermittent).

Alternativ för förloppet av galaktoré med amenorré är:

 • periodiskt utsläpp av droppar mjölk;
 • fördelning av droppar mjölk när man trycker på;
 • pressa mjölk med tryck;
 • spontan frisättning av mjölk i form av droppar eller strömmar;
 • konstant mjölkproduktion.
Galaktoré kan också observeras i många sjukdomar i olika organ och system. Dessa patologier kan direkt påverka hypofysesekretionen av hormoner eller upprätthålla en ökad koncentration av hormonet i blodet. Oftast är galaktoré en manifestation av hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon), polycystisk äggstocksinsufficiens i binjurebarken eller kronisk form av njursvikt. Att ta vissa mediciner kan stimulera frisättningen av prolaktin med den fortsatta utvecklingen av galaktorré. Att stoppa användningen av sådana läkemedel eller minska doserna reducerar signifikant nivån av prolaktin i blodet.

Läkemedel som kan orsaka galaktoré är:

 • antiemetika - metoklopramid, domperidon;
 • antipsykotika - haloperidol, klorpromazin, risperidon;
 • hormonella preventivpillerar;
 • kalciumkanalblockerare - verapamil, diltiazem.

Akne för amenoré

Fetma med amenorré

Viktökning och andra metabolismsjukdomar registreras i 30 procent av fallen med polycystisk äggstock och mer än 50 procent av fallen med binjurar amenoré. Typ av fetma beror på orsaken till sjukdomen..

Typer av övervikt med amenorré är:

 • fetma av cerebral typ;
 • fetma av hypofysen.
Cerebral fetma
Med fetma av cerebral typ sker fördelningen av subkutant fett ojämnt. Fettavsättning noteras på buken i form av ett "förkläde", på höfterna i form av en "byxa". Dessutom ökar fettvävnaden i axelbandet och bröstet.

Fetma i hypofysen
Med fetma av hypofysen uppstår viktökning jämnt.

Fetma åtföljs av andra metaboliska störningar i form av hypersekretion av hormonet kortisol. Detta leder i sin tur till högt blodtryck och hyperglykemi. Patientens hud är torr, blek, med röda ål i ansiktet, i magen och i lårområdet noteras ljusröd ränder. I början av sjukdomen finns hyperestrogeni (ökad östrogenkoncentration), som därefter ersätts av hypofunktion av äggstockarna och amenoré. Hypofunktion av äggstockarna åtföljs också av hypofunktion av sköldkörteln och hypoplastiska förändringar i könsorganen. Ökat blodsocker (hyperglykemi) hos patienter orsakar symtom som törst och ofta urinering.

Metabolisk störning

Amenorré infertilitet

Processerna som störs med polycystisk äggstock är:

 • follikulär tillväxt och mognad;
 • sprängning av en dominerande follikel;
 • äggets utgång från follikeln;
 • äggvandring från äggstocken till äggledaren;
 • spermier befruktning.
Alla dessa processer är nödvändiga för befruktningsprocessen. Om en av dem inte inträffar som förväntat sker inte sammanslagningen av ägget och spermierna (befruktningsprocessen). Men med polycystisk äggstock bryts alla ovanstående processer, vilket blir ett hinder för den önskade befruktningen. Den fullständiga desorganiseringen av äggstockarnas struktur med byte av folliklar med cyster gör processen för äggmognad omöjlig. Infertilitet är också en komplikation av resistent äggstocksyndrom och ovariell hypofunktionssyndrom..

I sjukdomar i sköldkörteln registreras infertilitet i 8 till 10 procent av fallen. Det finns flera skäl till detta. Så, med hypertyreos (tyrotoxikos) på grund av en ökad koncentration av sköldkörtelhormoner, undertrycks hormonens ägglossningstopp. Som ett resultat av detta förekommer inte ägglossning, vilket är orsaken till infertilitet. Minskad sköldkörtelfunktion medför också infertilitet. I detta fall minskar produktionen av kvinnliga könshormoner på grund av den allmänna minskningen av gonadotropa hormoner. Detta leder till atrofiska förändringar i endometrium (inre skiktet i livmodern) och ovarial resistens mot hormoner. För både ökad och minskad sköldkörtelfunktion är således en kränkning av reproduktionsfunktionen karakteristisk. Infertilitet och menstruations oregelbundenheter är också karakteristiska för sköldkörteln..

Infertilitet och menstruations oregelbundenhet vid olika sköldkörtelsjukdomar

(minskad sköldkörtelfunktion)

Hypertyreos eller tyrotoxikos

Infertilitet är mycket vanligt.

Mer vanlig missfall.

Mestadels amenorré.

Oligomenorrhea, opsomenorrhea, amenorrhea.

Menstruella oregelbundenheter.

Menstruella oregelbundenheter.


Mycket ofta kan infertilitet vara en följd av livmoder amenoré. Anledningen i detta fall är omöjligt att implantera ett redan befruktat ägg i endometriet. Vid livmoder amenoré observeras endometrial dysfunktion, frånvaron av dess cykliska transformation eller sklerotisk förändring. Till exempel, med Ashermans syndrom, finns många vidhäftningar i livmoderhålan som hindrar införandet av ägget i slemhinnan i slemhinnan. Ibland kan strukturella förändringar i livmodern vara frånvarande. Men samtidigt finns det en insolvens av receptorer för verkan av könshormoner. Som ett resultat blir en anatomiskt och strukturellt hälsosam endometrium immun mot sexhormoner. Detta leder till avsaknad av cyklisk transformation, vilket orsakar amenorré och infertilitet av livmoders ursprung. Det bör noteras att både amenorré och infertilitet i detta fall är primära.

Osteoporos med amenoré

Osteoporos är en patologi som åtföljs av en minskning av benmineraltätheten. Osteoporos kan vara en följd av både fysiologisk amenorré (nämligen under klimakteriet) och patologisk. I klimakteriet, när frånvaron av menstruation inte är en patologi, sker utlakning av kalciumsalter från benvävnad hos varje andra kvinna. Sådan osteoporos kallas också postmenopausal, den står för 85 procent av alla fall av primär osteoporos. Anledningen till minskningen av benmineraltätheten är "avstängning" av ovariefunktionen och, som ett resultat, minskningen av östrogenproduktionen. Östrogener är kända för att ha anabola effekter på benvävnaden. Detta innebär att de stimulerar processen med "benbildning". Under sin frånvaro börjar kataboliska processer (förstörelseprocesser) i benvävnad röra sig över anabola processer (syntesprocesser). Graden av osteoporos bestämmer svårighetsgraden av den kliniska bilden av klimakteriet. Extremt svåra fall kännetecknas av en förlust av 3 till 10 procent av benmassan under det första året. Samtidigt upplever femte kvinnor frakturer i ryggraden eller halsen på lårbenet och var 6: e har sprickor i radien. Sedan inom 2-3 år ökar benförlusten till 15 procent..

Osteoporos med patologisk amenoré har samma karaktär. Huvudmekanismen är hypoestrogenism och tillhörande förstörelse av benvävnad. Minskad östrogenutsöndring noteras med polycystisk äggstock, ovariell hypofunktion och andra patologier.

Diagnos av amenoré

Diagnos av amenoré baseras främst på patientklagomål, objektiv data och laboratorietester. Patientens huvudsakliga klagomål är frånvaron av menstruation i mer än 6 månader. Dessutom kan en kvinna presentera andra klagomål som kompletterar den kliniska bilden av amenoré.

Andra klagomål från en patient som lider av amenoré är:

 • ofrivillig frisättning av mjölk från bröstkörtlarna (galaktoré);
 • brott mot reproduktionsformen (infertilitet);
 • viktökning eller omvänt viktminskning;
 • osteoporos;
 • acne;
 • riklig hårväxt;
 • högt eller lågt blodtryck;
 • ökad utmattning, svaghet (med hypotyreos);
 • tårfullhet, ökad irritabilitet (med hypertyreos).

Undersökning av en patient med amenoré

En medicinsk undersökning avslöjar ofta ett antagande om orsakerna till amenorré, eftersom varje typ av amenoré har sina egna kliniska manifestationer. I princip påverkar dessa manifestationer typen av kroppsbyggnad, fördelningen av fettvävnad, tecken på virilisering.

Utseende av kvinnor med olika typer av amenoré

Amenorré av hypotalamisk-hypofysen

 • specifik distribution av subkutant fett - på buken, axelbanden, ansiktet;
 • ansikts crimson färg;
 • hyperpigmentering av hudveck, armbågar;
 • torr hud;
 • hypoplasia (reduktion) av bröstkörtlarna.
 • distributionen av subkutant fett är enhetlig;
 • underutveckling av primära och sekundära sexuella egenskaper med primär amenoré;
 • akne med polycystisk äggstock.
 • fetma är inte heller karakteristiskt;
 • överflödigt manligt hår;
 • acne
 • manlig kroppstyp;
 • bröstförminskning.
 • fysikförändringar är inte karakteristiska, fetma eller metabolisk störning observeras inte heller;
 • det finns vissa medfödda avvikelser i livmodern och könsorganen, som upptäcks under en gynekologisk undersökning.

Amenorré i ICD10

Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar vid den tionde revisionen (ICD-10) skiljer sig flera varianter av amenoré, var och en har sin egen kod.

Typerna amenorré enligt ICD-10 inkluderar:

 • primär amenorré - kod N91.0;
 • sekundär amenorré - kod N91.1;
 • amenorré av ospecificerad genesis - kod N91.2.
Ett integrerat stadium i diagnosen amenorré är laboratorieforskning. De består i att mäta nivån av sköldkörtelhormoner, hypofysen, binjurarna, liksom nivån för kvinnliga och manliga könshormoner.

Laboratoriediagnos av amenoré

Laboratoriediagnostiska parametrar

Pituitary Amenorrhea

Amenorré av hypotalamisk-hypofysen

Amenorré med hypotyreos

 • en minskning i koncentrationen av follikelstimulerande (FGS) och luteiniserande hormon (LH);
 • minskad östrogenkoncentration;
 • ökad koncentration av androgener (särskilt testosteron).
 • ökad koncentration av prolaktin;
 • ökade halter av adrenala androgener - dihydrotestosteron och kortisol;
 • minskning i koncentrationen av follikelstimulerande och luteiniserande hormon.
 • brott mot förhållandet mellan follikelstimulerande och luteiniserande hormoner - en ökning av hormonet LH och en minskning av FGS;
 • hyperandrogenism;
 • hyperinsulinemi.
 • hyperandrogenism med en ökning av både DHEA (dehydroepiandrosteron) och DHEA-C (dehydroepiandrosteronsulfat);
 • ökad koncentration av adrenokortikotropiskt hormon (ACTH).
 • ökad utsöndring av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH);
 • minskning av sköldkörtelhormoner (T3, T4);
 • ökning i förhållandet mellan LH och FSH;
 • hypoöstrogenism.
 • normala hormoner.

Ultraljud för amenoré

Hormonstest för amenoré

Hormonella tester är också en viktig länk vid diagnosen amenorré. De hjälper till att identifiera orsaken till amenoré och dess nivå av skada..

Dexametason-test
Testet består i att bibehålla en specifik dos av dexametason, vilket leder till en minskning av DHEA (dehydroepiandrosteron) och DHEA-C (dehydroepiandrosteronsulfat). En minskning av androgenens blod, som hämmar utsöndring av adrenokortikotropiskt hormon, indikerar adrenal natur hos amenoré.
Med polycystiskt äggstocksyndrom utförs funktionella tester med östrogen och liberinum. Så med införandet av östrogen i blodet noteras en minskning av follikelstimulerande hormon. Samtidigt med introduktionen av liberiner ökar koncentrationen av detta hormon, liksom koncentrationen av luteiniserande hormon. Dessa test bevisar bevarandet av den omvända hypotalamisk-hypofysanslutningen, vilket antyder att lesionen är lokaliserad på äggstockarnivån. För den mest djupgående studien av arten av polycystiska äggstockar utförs cyklisk administrering av östrogener och gestagener. Under den första fasen administreras 1 ml av en 0,1 procent lösning av follikulin eller östradiolbensoat under en period av 14 dagar. Under den andra fasen administreras 10 mg progesteron. Denna fasade administration av hormoner efterliknar faserna i menstruationscykeln. 5 dagar efter det att testet avslutats utvecklar en kvinna en menstruationsreaktion.

Progesterontest
Ett test med progesteron används för differentiell diagnos av livmoder amenorré. Progesteron administreras intramuskulärt i en dos av 10 mg per dag under en vecka. 2 till 3 dagar efter den senaste injektionen har kvinnan en menstruationsreaktion. Detta talar för en brist på progesteron i en kvinnas kropp och livmoderns normala funktion. Om reaktionen inte utvecklas talar detta till förmån för livmoder amenorré. I detta fall, trots en tillräcklig nivå av progesteron, förblir livmodern i livmodern immun mot den. Detta test används också för den differentiella diagnosen av hyperandrogenism i äggstockarna och binjurarna. För detta bestäms koncentrationen i urinen hos 17-ketosteroider (17-KS) före testet. Därefter genomförs ett test med progesteron under en vecka. Om nivån på 17-KS efter testet sjunker med 50 procent eller mer, indikerar detta sjukdomens äggstocksart.

Testa med regulon
Denna typ av test används för att bestämma det funktionella tillståndet i hypothalamisk-hypofyssystemet. Läkemedlet ska tas 21 dagar i månaden i 3 månader. Om menstruationen börjar efter att testet har avslutats, indikerar detta att hypothalam-hypofyssystemet fungerar bra.

Chorioniskt gonadotropin-test
Det utförs också för att bestämma äggstockarnas funktionella tillstånd. Chorial gonadotropin administreras intramuskulärt i en dos av 1 500 enheter (verkningsenheter), från 12 till 14 dagar av cykeln (5 dagar). Om amenoré varar länge, administreras gonadotropin oavsett cykel. Med funktionellt kompletta äggstockar åtföljs testet av en ökning av progesteron- och basaltemperaturen. Med primära drabbade äggstockar åtföljs inte provet av några förändringar..

Klomifenttest
Testet rekommenderas också för amenoré, åtföljt av brist på ägglossning. Klomifencitrat förskrivs oralt med 2 tabletter per dag (100 mg), från 5 till 10 dagar av cykeln. Ett positivt test beaktas när det åtföljs av en ökning i östradiolkoncentrationen, en ökning av basaltemperaturen och en ökning av gonadotropiner i blodplasma. Ett positivt test med klomifen indikerar bevarandet av hypothalamisk-hypofysanslutningen. Om inga förändringar observeras indikerar detta ett negativt prov.

Parlodel-prov
Denna typ av test används vid den differentiella diagnosen av funktionell hyperprolaktinemi och hyperprolaktinemi på grund av hypofystumör. För detta mäts prolaktinnivåer på tom mage. Därefter tar patienten 2 tabletter med parlodel (5 milligram) inuti, och efter 2 timmar mäts igen prolaktinnivån. Om koncentrationen av prolaktin därefter minskar med två eller flera gånger, talar detta till förmån för hyperprolaktinemi på grund av medicinering eller andra oorganiska skäl. Emellertid åtföljs inte hypofystumörer av fluktuationer i prolaktinnivåer, och efter testet förblir koncentrationen av detta hormon oförändrat..

Endoskopi för amenoré

Vid diagnos av amenoré används också olika endoskopiska metoder för att bestämma strukturella förändringar i de inre könsorganen..

Endoskopiska metoder som används vid diagnos av amenorré är:

 • kolposkopi;
 • hysteroskopi;
 • laparoskopi.
kolposkopi
Detta är en diagnostisk metod som används för att undersöka livmoderns vaginala del med en optisk enhet (colposcope). Det finns enkel och avancerad kolposkopi. I en enkel kolposkopi undersöks den vaginala delen av livmodern, livmoderhalskanalen, vagina och yttre könsorgan. Samtidigt uppmärksammas slemhinnens tillstånd - dess lättnad, färg, vaskulära mönster. Därefter byter de till avancerad kolposkopi med användning av farmakologiska medel. Avancerad kolposkopi med en 3-procentig lösning av ättiksyra hjälper till att identifiera patologiskt förändrade delar av slemhinnan. Om du använder Lugols lösning får friska slemhinneceller en mörk färg och de skadade cellerna blir ljusare. Denna metod för avancerad kolposkopi kallas Schiller's test. Metoden är enkel att använda, och viktigast av allt, mycket informativ. Ljusa fläckar av skadat slemhinnor sticker ut mot en mörk bakgrund.

hysteroskopi
Hysteroskopi - är guldstandarden vid diagnos av olika patologier i de inre könsorganen. Det är baserat på användning av fiberoptiska enheter med ett luftlinssystem. Genom dessa anordningar tillhandahålls olika lösningar som leder ljus väl och sträcker livmoderhålet. Allt detta skapar optimala förutsättningar för att visualisera livmoderens inre miljö. Isotonisk natriumkloridlösning eller en 10-procentig dextroslösning används ofta. De är mindre benägna än andra läkemedel att ge olika komplikationer (allergiska, nöd-syndrom). Samtidigt, när de utför hysteroskopi, tar de ett foto eller en video.

laparoskopi
Laparoskopi är också en universell metod för diagnos av olika orsaker till amenorré. Den tillhandahåller undersökning av bäckenorganen, nämligen livmodern och dess bilagor med hjälp av optiska instrument. Dessa enheter sätts in i bukhålan genom små snitt på buken. Genom linssystemet visualiserar läkaren som utför laparoskopi det yttre tillståndet i livmodern, äggledarna och äggstockarna. Så, med polycystiska äggstockar, äggstockarna förstoras med 2 till 3 gånger och täckas med ett tätt pärlafärgat membran.

Principerna för behandling av amenoré

Femoston, duphaston och andra läkemedel vid behandling av amenoré

Valet av läkemedel för amenoré beror på dess typ och på förekomsten av andra patologier. Vid hyperprolaktinemi används medel som stimulerar dopaminreceptorer. För detta ändamål används bromokriptin, vars dos väljs i steg. Inledningsvis föreskrivs en halv tablett per dag med måltider. Därefter fördubblas dosen varannan dag, vilket ger 4 tabletter per dag. Dosupptrappning utförs under strikt kontroll av prolaktinnivåer i blodet. När menstruationscykeln återställs reduceras dosen bromocriptin till en tablett per dag. Vid denna dos fortsätter behandlingen ytterligare 6 till 8 månader. Effektiviteten av denna metod är 80 - 90 procent. För återupptagandet av hypofysen-äggstocksförbindelsen (eller för bildandet av denna anslutning, när det gäller primär amenoré), rekommenderas hormonella läkemedel som föreskrivs i cykliska kurser. Oftast förskrivs läkemedel för en period av 2 till 3 månader, följt av en tre-månaders paus.

Vid brist på menstruationscykelens andra fas föreskrivs ytterligare klomifen, vilket stimulerar ägglossningen. Behandlingen är effektiv mot infertilitet, vilket åtföljs av brist på ägglossning. Analoger av bromokriptin är norprolac, dostinex. De ordineras 1 milligram per dag i 3 till 4 månader.
Med polycystiskt äggstocksyndrom är klomifen också effektiv. Han ordineras 100 milligram per dag, från 5 till 10 dagar. I detta fall återställs ägglossningen i 40 - 70 procent av fallen, och graviditet hos tidigare infertila kvinnor förekommer i 20 - 30 procent av fallen. Klomifenanaloger är Pergonal, Humegon. Restaurering av menstruationscykeln hos kvinnor med äggstocksborrning utförs med användning av kombinerade orala hormonella preventivmedel.

De kombinerade orala preventivmedlen (COC) som används vid behandling av amenorré är:

 • Diana
 • androcourt;
 • femoston;
 • jeanine;
 • Yarina.
Femoston är ett kombinationsläkemedel som innehåller östradiol och dydrogesteron. Han ordineras en tablett per dag i 28 dagar. Under de första 14 dagarna av cykeln förskrivs en rosa tablett (märkt med numret ”1” i förpackningen) inuti, oavsett måltid. Under de återstående 14 dagarna (från 15 till 28 dagar) föreskrivs en gul tablett (i förpackningen under numret "2") också inuti och oavsett matintag. Oftast kombineras femoston med utnämningen av utrozhestan eller östrogen.

Utrozhestan ordineras 200 milligram från 15 till 25 dagar, i 2 till 3 månader i rad. Oftast åtföljs att ta femoston av biverkningar som magsmärta, illamående, kräkningar, huvudvärk.

Duphaston är ett läkemedel som innehåller progestogener, och därför föreskrivs det för amenoré under klimakteriet. Det rekommenderas att ta 10 mg duphaston två gånger om dagen, från 11 till 25 dagar av menstruationscykeln. Lägsta behandlingstid är 6 månader.

Amenorré: tecken, behandling, orsaker, symtom

Amenorré är ett ganska vanligt fenomen som diagnostiseras hos kvinnor i reproduktiv (barnfödande) ålder. Det är en konsekvens av olika fysiologiska och patologiska orsaker och leder till vändbar eller irreversibel kvinnlig infertilitet.

Låt oss nu tänka mer på detta..

Vad är amenorré??

Termen amenorré definierar ett patologiskt tillstånd, som åtföljs av frånvaron av en kvinnas menstruationsblödning under flera cykler (vanligtvis mer än 3 månader). Beroende på den huvudsakliga utvecklingsmekanismen (patogenes) skiljer sig flera typer av patologiska tillstånd:

 • Falsk amenoré - cykliska hormonförändringar i kroppen förknippade med mognad och frigöring av ägget ändras inte, och huvudorsaken till frånvaron av menstruationsblödning är ett hinder för frisättning av blod (volymtumörer i kaviteten, livmoderhalsen).
 • Sann amenoré - frånvaron av menstruationsblödning är förknippad med en kränkning av den cykliska syntesen av hormoner i hypofysen och äggstockarna, liksom processen med äggmognad och utgång (ägglossning).
 • Primär amenoré - menstruation är redan frånvarande under en tonårsflicka.
 • Sekundär amenorré - ursprungligen hade en kvinna menstruation, men slutade på grund av olika faktorer.
 • Fysiologisk amenorré - frånvaron av menstruation är inte resultatet av sjukdomar eller patologiska processer i en kvinnas kropp. De främsta orsakerna är fysiologiska förändringar i hormonnivåer förknippade med graviditet, amning. En variant av normen är också åldersrelaterad involvering (omvänd utveckling) av det kvinnliga reproduktionssystemet, i vilket menstruationen upphör. Åldersrelaterad amenorré förekommer hos kvinnor äldre än 45 år och kallas klimakteriet..

Uppdelningen av amenorré i typer är mycket viktig eftersom de terapeutiska metoderna för var och en av dem har grundläggande skillnader. Det vanligaste är sekundär amenoré, som diagnostiseras hos 3% av kvinnorna.

Primär amenoré

Flickors pubertet börjar i tonåren (14-17 år). I frånvaro av den första menstruationsblödningen upp till 16 års ålder inträffar primär amenoré. Det patologiska tillståndet är resultatet av olika orsaker, varav den vanligaste är en avvikelse i utvecklingen av strukturerna i det reproduktiva systemet på grund av störningar på genetisk nivå. Ofta förekommer en sen början av menstruationscykeln vid en ålder av cirka 17 år. Det har vanligtvis en ärftlig disposition. I familjen till en tjej med en sen början av menstruation (senare menarche) förekommer tillståndet i nästan alla kvinnliga släktingar (mamma, äldre systrar). Primär amenoré har ofta en ogynnsam prognos beträffande återställande av det funktionella tillståndet i organen i det reproduktiva systemet och åtföljs av kvinnlig infertilitet (oförmågan att bli gravid i mer än sex månader under villkor av systematisk engagemang i oskyddat sex med en sexpartner och frånvaron av problem med reproduktiv hälsa).

De första tecknen på amenoré

Det första första tecknet på utvecklingen av amenoré, oavsett typ av patologiskt eller fysiologiskt tillstånd, är frånvaron av menstruationsblödning. Det manifesterar sig i olika åldrar:

 • Frånvaron av menstruation hos en flicka i tonåren, vilket är det första tecknet på primär amenoré.
 • Upphörandet av menstruation hos vuxna kvinnor i reproduktiv ålder, vilket försenas under en tidsperiod mer än 3 månader.
 • Utseendet på andra tecken på den möjliga utvecklingen av den patologiska processen med reproduktionssystemets organ.

Upphörandet av menstruationsblödning har också ett fysiologiskt ursprung. Det händer hos gravida kvinnor, ammande kvinnor (under amning produceras laktotropiskt hormon, som hämmar mognadsprocessen och frigörandet av ägget), liksom hos personer över 45 år. Menstruationens uppträdande i barndomen är ett tecken på utvecklingen av patologi eller tidig pubertet.

Symtom på amenoré

Den huvudsakliga manifestationen av amenoré hos kvinnor är fullständig frånvaro eller upphörande av menstruationsblödning under en period som överstiger 3 månader (flera cykler). Utvecklingen av sekundär amenoré åtföljs ofta av andra symtom som indikerar en möjlig utveckling av den patologiska processen:

 • Utseendet på smärta i nedre del av buken, som har en annan grad av intensitet och karaktär (kramp, drag, skarp, skärande smärta).
 • Torrhet i slemhinnorna i slidan, till följd av en minskning av östrogennivån i en kvinnas kropp, som ofta åtföljer amenoré.
 • Dyspareunia - ömhet i slidan och nedre buken, det uppstår under sex och orsakas av torrt slemhinna.
 • Utseendet på patologisk vaginal urladdning, som ofta åtföljer infektionssjukdomar.
 • Minskad libido (sexuell attraktion mot motsatt kön) på grund av hormonell obalans och nästan alltid följer utvecklingen av amenoré.

Oavsett närvaro eller frånvaro av samtidiga kliniska symtom, är upphörandet av menstruationsblödning eller frånvaron av utseende hos tonåriga flickor orsaken till att man besöker en medicinsk specialist. En gynekolog utför en klinisk undersökning (förhör, undersökning, palpation av vävnader), på grundval av vilken han gör en första slutsats. För att på ett tillförlitligt sätt bestämma typen av amenorré, för att identifiera orsaken till utveckling, föreskrivs en objektiv studie (laboratorietester, ultraljud av livmodern, hysteroskopi).

Orsaker och förebyggande av amenorré

Amenorré är ett polyetiologiskt patologiskt tillstånd, vars utveckling kan bero på påverkan av ett betydande antal olika orsaker, som skiljer sig beroende på typ. Primär amenoré utvecklas vanligtvis på grund av närvaron av följande faktorer:

 • Anatomiska missbildningar av livmodern (infektion i kaviteten, som kallas atresia, fullständig frånvaro av ett organ), äggstockar (dysgenes), där det reproduktiva systemets normala funktion blir omöjlig. Mot bakgrund av en kränkning av utflödet av blod från livmoderhålet, mot bakgrund av anomalier i livmoderns struktur, utvecklas falsk primär amenoré.
 • Genetiska störningar - gener som är ansvariga för det funktionella tillståndet i olika strukturer i det reproduktiva och endokrina systemet förändras.
 • Medfödda sjukdomar som kännetecknas av en förändring i antalet kromosomer (Shereshevsky-Turner syndrom).
 • En medfödd sjukdom som kallas äggstocksresistens och kännetecknas av frånvaron av receptorer i kroppen för den reglerande effekten av hypofyshormoner.
 • Hypopituitarism (en minskning av hypofysens funktionella aktivitet), med ett medfødt ursprung eller bildas före pubertets pubertet.
 • Återkoppling dysregulation av hypofys och hypothalamisk aktivitet.

Utvecklingen av sekundär amenoré sker på grund av påverkan av ett stort antal faktorer, som inkluderar:

 • Systematisk tung fysisk ansträngning, inklusive sportträning.
 • Svår stress.
 • Irrationell näring, som kännetecknas av otillräckligt intag av vitaminer, mineraler, proteinföreningar i en kvinnas kropp. Upphör av menstruationsblödning är ett ofta resultat av dieter, som vissa kvinnor, som tror att de är fulla, tar ut sig själva.
 • Utsatta patologiska processer, invasiva manipulationer, vars resultat är bildandet av vidhäftningar i kaviteten och livmoderhalsen med försämrad blodproduktion.
 • Sköldkörtelsjukdomar åtföljt av en ökning eller minskning av funktionell aktivitet (hypotyreos, hypertyreos, tyrotoxikos).
 • Inflammatoriska, onkologiska processer i äggstockarna, vilket leder till en förändring av den funktionella aktiviteten hos den körtliga delen av organet (ökning eller minskning av aktiviteten för östrogenproduktion, progesteron).
 • Bildningen av hormonproducerande hypofystumörer, som ett resultat av att den funktionella aktiviteten hos könsorganen försämras.
 • Metabolisk störning, åtföljd av en långvarig ökning av blodglukos (diabetes mellitus typ 1 eller 2).

På grund av påverkan av de flesta provocerande faktorer vid sekundär amenoré, utvecklas utmattning av äggstockarna och produktionen av östrogen och progesteron, som är nödvändiga för den normala förloppet för ägglossning och menstruation, minskar. Menstruella oregelbundenheter kan endast förebyggas om sekundär amenoré utvecklas. Förebyggande åtgärder syftar till att förebygga utmattning av äggstockarna och hormonell obalans. En kvinna ska äta ordentligt och förse kroppen med nödvändiga näringsämnen, vitaminer, mineraler och undvika negativa effekter på kroppen (giftiga föreningar, dåliga vanor, överdriven belastning). Det är viktigt att snabbt behandla olika infektiösa, endokrina eller somatiska patologier som kan påverka äggstockarnas funktionella tillstånd. och hypofysen.

Amenorrébehandling

Behandlingen av amenoré är alltid komplex. Det huvudsakliga terapeutiska målet är att återställa det funktionella tillståndet i organen i det endokrina och det reproduktiva systemet. Etiotropisk terapi föreskrivs, vilket syftar till att eliminera effekterna av orsakerna till det patologiska tillståndet och innehåller flera metoder:

 • Kirurgisk ingripande - en operation föreskrivs i närvaro av strukturella förändringar i livmodern, dess nacke samt äggstockarna.
 • Hormonersättningsterapi, som inkluderar användning av läkemedel med analoger av östrogen och progesteron.
 • Användning av hormonella läkemedel som inkluderar laktotropa och gonadotropa hormoner syntetiserade i de körtelcellerna i hypofysen.
 • Normalisering av glukos- och fettmetabolism vid samtidig diabetes mellitus typ 1 och 2.
 • Minska svårighetsgraden av det inflammatoriska svaret med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller glukokortikosteroider.
 • Tillhandahålla en balanserad diet med obligatorisk inkludering i kosten för produkter som innehåller naturliga vitaminer, fiber, lätt smältbara proteiner. Om en kvinna utmattar sig med dieter utförs psykologiskt arbete nödvändigtvis med en förklaring av skadan av otillräckligt intag av mat i kroppen.
 • Stimulering av mognadsprocessen och frigörandet av ägget med hjälp av specialläkemedel (klomifen). Det terapeutiska förfarandet utförs under kontroll av ultraljud i en medicinsk anläggning..
 • Långvarig användning av växtbaserade preparat som innehåller naturliga organiska föreningar som har en liknande effekt med östrogen.
 • Förskriva homeopatiska läkemedel som förbättrar metaboliska processer i kroppen.

I de flesta fall är behandlingen av amenoré hos kvinnor komplex och tar lång tid. Ofta krävs livslång administration av läkemedel som innehåller olika hormoner.

Prognosen för amenoré hos kvinnor är gynnsam för livet. Möjligheten att bli gravid och få ett friskt barn i framtiden beror på typen av menstruations oregelbundenhet, liksom orsaken. Med utvecklingen av väsentlig primär amenoré är prognosen för att återställa det funktionella tillståndet för kvinnans reproduktiva system tveksam. Eftersom den patologiska processen ofta åtföljs av irreversibla komplikationer, särskilt infertilitet till spädbarn, är den enda möjligheten för en kvinna att bli gravid och fostra ett barn användning av modern reproduktionsteknologi. En av dem är IVF - in vitro-befruktning.

Sekundär (falsk) amenorré hos kvinnor

Varje kvinna möter en menstruationscykel, så det är viktigt att snabbt avgöra var mindre störningar är involverade och var situationen kräver noggrann uppmärksamhet. Vi kommer att prata om funktionerna i varje enskilt fall..

Slutsats

Så amenoré är inte en sjukdom, utan indikerar bara förekomsten av vissa fel i kroppen av en kvinna i reproduktiv ålder:

 • det kännetecknas av ett antal tecken;
 • detta tillstånd har studerat orsaker;
 • amenorré är mycket diagnostiskt och behandlingsbart.

Vad är amenorré

Detta är frånvaron av menstruation hos kvinnor i fertil ålder i sex månader eller mer. Detta tillstånd är inte en sjukdom - det indikerar bara närvaron av en sjukdom i ett visst system eller organ.

Tecken och symtom

Brist på menstruation

Amenorré kännetecknas av en fullständig frånvaro av menstruation. Andra fel i deras diagram bildar en annan bild..

Obehag eller buksmärta

Inflammatoriska sjukdomar, förändringar i äggstockarna, fibroider orsakar inte bara frånvaron av menstruation, utan åtföljs också av smärta. Dessa manifestationer underlättar diagnosen..

Allmän sjukdom

Svaghet, svettning, humörsvängningar, irritabilitet. Dessa symtom orsakas av hormonobalanser..

Röststörning

I en kvinnas kropp börjar det manliga hormonet testosteron produceras alltför mycket, vilket ger det manliga egenskaper.

Viktförändring

En kvinna kan gå ner i kroppsvikt eller öka dramatiskt i volym. Allt beror på orsaken till amenoré..

Förändring i hårdensitet

Detta är överdriven hårväxt eller håravfall, särskilt i armhålorna och på pubis, vilket är typiskt för amenoré orsakad av en kränkning av hypotalamus.

Amenorré klassificering

Beroende på förekomsten av en funktionsfel i kroppen, skiljer man två typer av amenoré:

 • falskt - i det här fallet finns det inga störningar i kroppssystemets funktion, det finns bara avvikelser i de kvinnliga könsorganens struktur, till exempel frånvaron av hål i jomfruhinnen.
 • sant - i denna situation finns det ingen ägglossning, det vill säga äggets produktion.

Beroende på orsaken till bristen på ägglossning delas amenorré i två typer:

 • fysiologisk - kroppen är normal;
 • patologisk - det finns vissa fel.

Degrees

Beroende på kursens längd delas amenorré i tre typer:

 • amenorré av den första graden - menstruation är frånvarande i mindre än ett år;
 • amenorré av den andra graden - de är inte från ett år till tre år;
 • amenorré av tredje graden - löptiden överstiger tre år.

orsaker

Det finns två grupper av orsaker till amenoré..

Fysiologiska skäl

I dessa situationer finns det inga störningar i kroppen.

Graviditet

Under förlossningen av ett barn upphör menstruationen, eftersom behovet av dem försvinner. Alla vet om detta..

Laktation

Matning av ett barn upp till sex gånger om dagen under året garanterar 98% frånvaro av graviditet. Amning främjar produktionen av hormoner som hämmar ägglossningen.

Patologiska orsaker

I det här fallet talar vi om felfunktioner i kroppen.

Påfrestning

Nervös spänning påverkar produktionen av hormoner som reglerar menstruationscykeln. Vid långvarig allvarlig stress kan ägglossningen försvinna helt.

Tung fysisk ansträngning

En kvinnas kropp är inte avsedd att utföra tungt arbete och överdriven träning. Annars börjar inte bara amenorré, utan också prolaps i livmodern.

Endokrina störningar

Störningar i hypofysen eller hypotalamus

Ibland förekommer symtomen på sjukdomen på ett ställe, och dess orsak ligger på en helt annan plats. Så orsaken till amenoré kan vara en hypofystumör - en del av hjärnan som producerar ett hormon som reglerar menstruationscykeln.

Gynekologer utför misslyckad behandling, värdefull tid slösas bort, patienten blir värre.

Sköldkörtelsjukdom

En obalans av sköldkörtelstimulerande hormoner medför förändringar i reproduktionssystemets funktion. Ibland tas manifestationerna av störningar i sköldkörteln under en tidig menopaus och förlorar tid för behandling.

Inflammatoriska processer

Det kvinnliga könsorganet är extremt sårbart för infektioner. Intracellulära patogener är särskilt farliga: klamydia, mykoplasma, ureaplasma, eftersom de kan orsaka asymptomatiska sjukdomar.

Polycystiska äggstocksförändringar

Flera cyster, det vill säga hål fyllda med vätska, förändrar äggstockarnas funktion, och under tiden spelar de en nyckelroll för att reglera menstruationscykeln.

Myom

Effekten av denna godartade tumör på arbetet i äggstockarna och slemhinnan i livmodern leder ofta till amenoré. Det är därför gynekologer är uppmärksamma.

hyperprolaktinemi

Överskott hormon prolaktin står i konfrontation med menstruationscykeln. Ofta indikerar vit urladdning från bröstkörtlarna inte en graviditet, som många kvinnor tror, ​​utan om kränkningar i hypofysen.

Anorexia och fetma

Ofta möter amenorré av kvinnor som utmattar sig med dieter. Dock kan övervikt utlösa förändringar i det endokrina systemet och därmed amenorré

Diagnostik

Gynekologkonsultation

Läkaren måste samla in information om sjukdomar, livsstil, ärftlighet, bedöma förhållandet mellan patientens höjd och vikt samt genomföra en undersökning i gynekologisk stol. I vissa fall har amenorré karakteristiska tecken, till exempel elevsyndrom.

Valet av andra diagnostiska åtgärder beror på den påstådda orsaken till amenorré..

Blodprov

Denna studie låter dig bestämma följande:

 • follikelstimulerande och luteiniserande hormonnivåer;
 • nivåer av sköldkörtelhormon;
 • prolaktinnivå;
 • närvaron av antikroppar mot infektionsmedel, till exempel klamydia.

Bekken ultraljud

Metoden hjälper till att fastställa faktumet om cystisk degeneration av äggstockarna och se andra avvikelser. Det är viktigt att kontakta en kvalificerad specialist, eftersom USDG är en av de mest operatörsberoende studierna.

MR av hjärnan

Metoden används om det finns misstankar om fel i hypofysen. Det ska inte användas onödigt..

Behandlingsalternativ för amenoré

mediciner

Valet av läkemedel beror på den identifierade orsaken. Med polycystiska äggstocksförändringar behövs hormonella medel, lugnande medel är nödvändiga vid neuros, vid fel i sköldkörteln, läkemedel som syftar till att korrigera dess funktion, fibroider kräver kirurgisk ingripande, fel i hypofysen - hantering av patienten av en neurolog.

Kompletterande och alternativa behandlingar

Dessa åtgärder bör endast tillämpas efter att ha konsulterat en läkare, eftersom de också har kontraindikationer och interagerar med de viktigaste läkemedlen, vilket kan leda till oönskade konsekvenser..

Näring och kosttillskott

Funktionerna i kosten beror på kroppsvikt. Med anorexi föreskrivs en kost rik på långsamma kolhydrater och en viss mängd fett, och med övervikt måste de minskas. I båda fallen är det nödvändigt att komplettera det med grönsaker och frukter, proteinmat och tillräckligt med vatten.

örter

Växtbaserade preparat används för att normalisera nervsystemets tillstånd. Det är nödvändigt att ta en handfull oregano, mynta och morwort, blanda dem, häll sedan ett glas varmt vatten på en matsked i samlingen, insistera och ta före måltider hela dagen.

Homeopati

Efter överenskommelse med gynekologen kan du komplettera behandlingen med Remens-läkemedlet, som stabiliserar hypotalamus, hypofys och äggstockar, liksom Klimadinon-läkemedlet, som hjälper till att normalisera aktiviteten i det autonoma nervsystemet.

Sjukgymnastik

Speciellt effektivt är användning av fysioterapeutiska procedurer för inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna. Elektrofores och UHF kompletterar effektivt deras läkemedelsbehandling. Med neuros utses Dorsenval.

Det är viktigt att komma ihåg att fysioterapi är kontraindicerat i godartade och maligna tumörer, så det kan inte användas utan föregående undersökning.

Akupunktur

Med amenorré används två metoder:

 • en metod för att aktivera njurarnas energi med exponering för meridianerna;
 • blommande metod där nedre rygg, nedre del av magen och nedre ben är akupunktur.

Mästare tror att manipulation bidrar till att väcka reproduktionssystemet.

effekter

Eftersom menstruationscykeln är en viktig del av arbetet i äggstockarna och livmodern leder dess frånvaro till deras patologier. Endometriet lider, hormonell funktion försämras och degeneration inträffar. En avlägsen konsekvens är infertilitet, ibland irreversibel.

recensioner

Sophia, 27 år

Jag led av amenoré länge, tills jag fick reda på att det orsakas av en ökning av hormonerna T3, T4 och TSH. Efter behandling av endokrinologen återvände menstruationen.

Katerina, 39 år

Jag fick amenoré orsakad av cystisk äggstocksdegeneration. Behandlingen bestod i att ta hormonella läkemedel. Resultatet kom ganska snabbt, men jag tog extra vikt.

Oksana, 49 år

Frånvaron av menstruation orsakades av ett överskott av prolaktin i blodet, vilket berodde på medicinering. Efter behandling återhämtade sig menstruationscykeln.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Honungspinnar i gynekologi

En speciell plats inom folkmedicin ockuperas alltid av biodlingprodukter, särskilt honung. På grund av dess unika sammansättning har den en helande effekt på hela människokroppen, och dess effektivitet har länge bekräftats av vetenskaplig forskning....

Folliklar i äggstockarna: utvecklingsstadier, normer och avvikelser

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig....