Betydelsen av ordet "cykel"

Intim

Hej! Vad ska varje kvinna veta om sitt månatliga fenomen, fastställt av naturen? I materialet - ”Menstruationscykel hos kvinnor” finns det detaljerade svar på många viktiga frågor.

Den kvinnliga kroppens egenhet

Vad är menstruation? En gång i månaden bygger livmodern upp en ny endometrium eller foder och förbereder sig för att få ett befruktat ägg. När hon inte är där, börjar livmodern att riva bort fodret.

Menstruationen börjar hos flickor, när de fyller 11-14, och varar till ungefär 50 års ålder hos kvinnor. Tilldelningarna blir oregelbundna vid 39-51 års ålder och slutar sedan helt.

Början av detta naturfenomen kan leda tjejen till oro. Först kan flickor också ha oregelbundna blödningar. Om ett år kommer allt att återgå till det normala..

Normen är 21.28.30 dagar. Menstruationscykeln bekräftar att flickan är frisk, utvecklad och kan få avkommor.

Den kvinnliga cykeln kan leda en tjej till graviditet, till och med av misstag. Mamma måste förbereda sin dotter för vuxen ålder så att det inte finns några problem.

Vad är menstruationscykeln? Cykeln är perioden från den första dagen av blodflödet till den första dagen av nästa blödning.

Menstruationscykelvaraktighet:

 • genomsnitt - 28 dagar
 • kort - 21 dagar
 • lång - 35 dagar
 • ungdomar är inte ovanliga - 45 dagar. Detta är normalt, då fungerar allt.

Om du märker oegentligheter i menstruationscykeln, det vill säga den varar mer än sju dagar, måste du se en läkare. Kanske kommer han att förskriva behandling.

Hormoner ger kontroll över cykeln: östrogen och progesteron. Vad det är? Dessa är de viktigaste kvinnliga hormonerna..

 • Östrogen främjar uppbyggnad i livmodern i endometrium.
 • Progesteron bildas i mitten av cykeln, dvs efter ägglossning.

Båda hormonerna förbereder livmodern för att få ett befruktat ägg.

Mittcykel hos kvinnor, vad är det?

Runt mitten av cykeln mognar ett ägg som kan befruktas i den kvinnliga kroppen, det vill säga ägglossning inträffar. Om du planerar en graviditet är den kvinnliga kroppen för närvarande redo för befruktningen av barnet. Hur man bestämmer detta ögonblick för dag.

Med en cykel på 28-30 dagar sker ägglossning dag 14-15, om du räknar från början av blodutflödet.

Sexuellt samlag i dag slutar oftast under graviditeten. Köp äggmognadstest. Testning ska utföras 24-48 timmar före ägglossningen. Om du inte planerar att få barn, anses dessa dagar vara de farligaste.

Men testning kan misslyckas, eftersom det finns många olika faktorer som kan påverka cykeltiderna. Du kan själv beräkna faserna i menstruationscykeln om du mäter basal temperatur dagligen. Vissa kvinnor räknar dessa dagar för befruktning, medan andra - tvärtom, för att inte bli gravida.

 1. Ta en konventionell termometer. Tidigt på morgonen, utan att komma ur sängen, utan att plötsliga rörelser (detta är viktigt!), Mata in det i ändtarmen.
 2. Håll där i 7 minuter.
 3. Skriv ner indikationer.
 4. Rita en graf baserad på dagliga avläsningar. I den övre raden ange mätdagarna, på sidan - basalindikatorn. Vid korsningen, placera prickarna, som sedan ansluter en rak linje.

När börjar denna process?

På dagar då temperaturen stiger kraftigt sker ägglossning.

Det är viktigt för varje kvinna att känna till faserna i cykeln för att inte göra ett misstag i beräkningen. Fascykel, vad är det? Det här är viktiga perioder mellan perioder.

 • Den första fasen är follikulär (den första fasen, hur många dagar varar den? 3-4 dagar);
 • Den andra fasen är ägglossning;
 • Den tredje fasen är luteal.

Follikulär ger början av bildandet och mognaden av ägget. Ägglossning - utformad för att utföra en viktig kvinnlig funktion - befruktning.

Vad händer i den andra fasen?

I den första fasen av cykeln håller temperaturen cirka 36,8 ° C. 1-2 dagar före ägglossningen är det en bokstavlig minskning med en bråkdel av en grad. Sedan börjar indikatorn växa inom 3 dagar och förblir vid sådana indikatorer tills slutet av den andra fasen (37,0-37,5 ° C). Kroppen förbereder sig för graviditet.

Uppmärksamhet! All stress, obehag, alkohol, dåliga vanor kan ändra ditt schema och ägglossning kan inträffa en annan dag, och efter det en oönskad graviditet. Vad händer med kroppen om febern varar i två veckor? Du kan gratuleras till graviditeten!

Den genomsnittliga varaktigheten för den andra fasen av cykeln, vad betyder det för en kvinna? Inom 4-6 dagar kan du bli gravid ett barn.

Lutealfasen passerar två alternativ:

 • med ett befruktat ägg;
 • eller utan henne, om hon inte befruktades;
 • om befruktningen har inträffat börjar corpus luteum att produceras, vilket aktivt utsöndrar hormonet lutein. Det är han som kommer att stödja och "mata" ägget.

Vad hindrar en kvinna från att åldras

Det här är hormoner. En kvinnas effektivitet, ungdom, attraktivitet och humör beror ofta på dem. Dessutom förändras hormonproduktionen nästan varje dag under blödningsprocessen, så stämningen hos kvinnor förändras så ofta.

Det är viktigt att veta cykeldagarna, beskrivningen som hjälper dig att lära känna dig själv bättre. På dag 1 kastar livmodern ut det gamla endometriumet, det vill säga, blödning börjar. En kvinna kan uppleva malaise, smärta i nedre del av buken. För att minska smärta kan du ta "No-shpa", "Buscopan", "Belastezin", "Papaverine.

På dag 2 börjar svettningen. På dag 3 är livmodern något orolig, vilket kan bidra till infektion. På denna dag kan en kvinna också bli gravid, så sex måste skyddas.

Från fyra dagar börjar stämningen förbättras, arbetsförmågan visas, eftersom menstruationen närmar sig slut.

Vad är en daglig cykel under andra halvåret? Dagar från den 9 till den 11: e dagen anses vara farliga, du kan bli gravid. De säger att du för närvarande kan bli gravid en tjej. Och på dagen för ägglossning och omedelbart efter det är det lämpligt för befruktningen av en pojke.

På den 12: e dagen ökar kvinnors libido, vilket innebär en stark sexuell lust.

När börjar andra hälften? Från dag 14, när ägget börjar flytta till den manliga början, ägglossning inträffar. På dag 16 kan en kvinna gå upp i vikt när hennes aptit ökar. Fram till 19 dagar återstår möjligheten att bli gravid.

På den 20: e dagen börjar "säkra" dagar. Vad är säkra dagar? Dessa dagar minskar chansen att bli gravid.

Många kvinnor ställer sig frågan: är det möjligt för en kvinna att bli gravid före menstruationscykeln??

Sannolikheten är liten, men ingen kan garantera full garanti. Menstruationsperioden kan variera under påverkan av många faktorer. Ingen kvinna har en jämn cykel under hela sitt liv. Även en förkylning, trötthet eller stress kan förändra det..

Många läkare varnar för att kroppen kan "ge ut" upprepad ägglossning, därför kan du, även en dag före menstruationen, bli gravid ett barn.

Den kvinnliga cykeln för dagen, vad som händer dessa dagar, bör varje kvinna veta, eftersom han kommer att visa när du är redo att bli gravid, när du är passionerad eller vice versa - kallt, varför stämningen ändras så.

Sexuella cykler

När du hör den äggstocks-menstruationscykeln är det i kroppen att gonadotropinsekretionen är cyklisk. Begreppet sexuell cykel inkluderar en normal process som sker i äggstockarna under påverkan av hormoner, och nästa menstruation.

Dess varaktighet är i genomsnitt 28 +/- 7 dagar. Vad är normen mellan menstruation? Om befruktning inte inträffar börjar perioden för en ny cykel så snart denna cykel slutar. Hur länge varar det? Intervallet mellan menstruation, normen är från 21 till 35 dagar. Men det händer annorlunda. Skaffa en liten kalender där du firar den första dagen av urvalet..

Det är värt att notera att 14 dagar bör gå mellan ägglossning och nästa menstruation, men avvikelser på 1-2 dagar är möjliga. Om du märker att din cykel är för kort eller för lång, bör du kontakta din gynekolog för att ta reda på orsakerna.

Brott mot cykliskheten kan indikera sjukdomar i könsområdet. När börjar förlängningscykeln? Cykeln kan bara förlängas efter 45 år, eftersom förändringar sker i äggmognadsprocessen.

Ibland kan en kvinna märka blodigt utflöde efter menstruationen. Detta borde inte vara!

En droppe blod kan bara släppas vid ägglossningen. Om du märker plötslig urladdning, behandla inte dig själv - kontakta en läkare omedelbart!

Faser av ovarie-menstruationscykeln. namn:

 • Menstruation (desquamation fas)
 • Postmenstrual (östrogen, proliferativ, reparativ eller follikulär)
 • Premenstrual (progestin, luteal, sekretionsfas före graviditeten).

Menstruationsfasen varar i genomsnitt 4 dagar. Den första dagen i cykeln är början på endometrial avstötning. Det finns ingen progesteron idag, och östrogen har ännu inte bildats.

Postmenstrual fas - börjar den 5: e dagen av äggstockscykeln, slutar 1-2 dagar efter ägglossningen. Ägglossningen står för mitten av cykeln. I denna fas sker tillväxt och utveckling av folliklar. Under utvecklingen av folliklar produceras en stor mängd östrogen..

Den premenstruella fasen varar 12-14 dagar. Hög progesteron i dag skapar gynnsamma förhållanden för implantation av embryot.

Grafen visar perioden för perioden när du kan bli gravid.

Den första menstruationen hos flickor

Mamma måste gå igenom med sin dotter i alla stadier av hennes uppväxt, inklusive början av menstruationen. Först och främst är det nödvändigt att förklara vad menstruation är för flickor. Den enklaste förklaringen är att detta fenomen är inneboende i naturen och det finns inget behov att vara rädd för det. Var noga med att förklara - hur länge menstruationscykeln är.

Det är viktigt för en tjej att känna till faserna i hennes perioder, för i mitten av dem kan en tjej bli gravid, vilket är mycket oönskat för en omogen organism. Vilken fas som anses vara den farligaste bör varje tonåring också veta om det.

Om hur menstruationen inträffar, skrivs ovan i testet. Denna process är densamma för både en vuxen kvinna och en flicka. Men om en vuxen kvinna redan vet vilka symtom som föregår henne, måste tonåringen tydligt förklara.

Innan menstruationen börjar observeras följande fenomen:

 • rita smärta i korsbenet, ofta i korsryggen;
 • huvudvärk;
 • trötthet, svaghet;
 • nippelkänslighet;
 • viktökning;
 • ibland finns det utsläpp av slemhinnor.

Markera om dagen:

 • 1 dag - knappt urladdning;
 • 2,3 dag - rikligt;
 • 4,5 dagar - en minskning av urladdningen;
 • 6-7 dagar - upphör av menstruationen.

Kära mödrar, när din dotter är 10-11 år gammal, börja en konversation om den naturliga processens strategi. Lär dig hur du använder kuddar och andra produkter för personlig vård. Det viktigaste är att du pratar om tidig graviditet och dess konsekvenser, så att din dotters liv är glädjande och utan onödiga problem.

Vad är en cykel

Betydelsen av ordcykeln enligt Efraim:

Cykel - 1. Hela sammankopplade fenomen, processer, arbete och bilda en komplett utvecklingscirkel under loppet av en. tidsinställd.
2. En viss grupp av vetenskaper, discipliner, förenade av allmän princip.
3. Den färdiga raden med ngt. anges.

Betydelse av ordet Ozhegov cykel:

Cykel - En eller annan vetenskapscirkel

Cykel Totala fenomen, processer som utgör kretsen under en viss tidsperiod

Cykeln Den färdiga serien av några verk, av något som anges, utförs

Cycle in the Encyclopedic Dictionary:

Cykel - (från det grekiska. Kyklos - cirkel) -.. 1) en uppsättning fenomen, processer som utgör kretsen under en viss tid (t.ex. en årlig cykel)... 2) Grupp av vetenskaper, discipliner (t.ex. historisk cykel)... 3 ) En färdig serie av alla verk, föreläsningar, konserter, etc.... 4) Ett antal konstnärliga verk, förenade av ett samhälle av skådespelare, teman (cykel med noveller) eller förenade av författaren själv på en genre, tematisk, emotionell basis (poesi-cykel). Den mest utvecklade, närmar sig den lyriska plottlösa dikten, formen av den lyriska cykeln i poesi från 1900-talet. ("Snow Mask" av A. A. Blok)... 5) Cykeln i musik, se Cyclic Forms.

Betydelsen av ordet Cycle enligt ordboken till Ushakov:

CYCEL, cykel, m. (Grekisk kyklos, lit. hjul). 1. totaliteten för någon. fenomen, processer, verk som slutför den slutförda utvecklingscirkeln under vissa n. tidsinställd. Produktionscykel (en uppsättning processer från början till slutet av behandlingen). En cykel inom gruvindustrin (avslutad arbetscykel från lavaskärning till kolskörd och förberedelse för en ny skärning). En ökning av antalet cykler per dag. Den årliga cykeln för landrörelse. Borrcykel. Förbränningsmotorns cykel (processen i motorcylindern från luftintag till avlägsnande av avgas). Industricykeln (periodvis upprepad Den slutförda utvecklingscirkeln för den kapitalistiska ekonomin, som passerar genom faserna av återhämtning, kris och depression till en ny uppgång och vidare till en djupare kris). Cykeln med förändringar i den deformerbara kroppen (mech.). Utvecklingscykeln för 2. En komplett cirkel, en uppsättning sammankopplade fenomen, handlingar. En serie föreläsningar om historia. Koncentrets cykel. || En grupp vetenskaper, discipliner, förenade av allmän princip. Matematisk cykel. Geologisk cykel. || En grupp litterära verk förenade av vissa gemensamt tecken (lit.). Kiev epos cykel. Diktcykeln.

Betydelsen av ordet Loop i Dahl-ordboken:

Cykel
grekisk tidsperiod, period, omsättning av dagar, år, cirkel. Månens cirkel, 19 år gammal. solkretsen, 28 år gammal. Cycloid, en kurva som beskriver någon punkt på en cirkel som rullar i en rak linje..

Betydelse av ordet Loop i ordboken för Brockhaus och Efron:

En cykel är en sekvens av år varefter kända fenomen upprepas i samma ordning och inträffar på samma dagar under året (jfr Period). Av stor vikt vid beräkningen av tiden var den gamla så kallade. lunar C. Solåret (Julian i Zb5 & frac14. dagar) och den synodiska månaden (se) är oöverträffade, och därför kan olika månar C. som tar månens faser till årets tidigare dagar bara vara ungefärliga. Den mest berömda av månen Ts. Är Metonov (se påsk), upptäckt av babylonierna och kineserna (19 tropiska år är lika med 235 synodiska månader). Fyra Metonov C. (76 år) bar namnet C. Calippa. Den fyrdubblade Kalippov C. kallades C. Hipparchus. Grekerna använde den åtta år gamla C. Cleostratus (όκταέτηρις). Den fördubblade åtta år gamla ts. (Hippolyta) och den 84 år gamla månen Ts användes under påsktiden av forntida kyrkor. Från en kombination av Metonov C. och den så kallade. sol C. vid 28 år gammal, vilket förde veckodagarna till de föregående dagarna av året, vände Dionisiev C. på 532 år (se påsk). Sedan från en kombination av Metonovs cykler, solenergi och så kallade. den lilla indikationen vid 15 år gammal (förknippad med den sporadiska skatteuppgiften under de romerska kejsarna) bildade den Julianska perioden (se) vid 7980 år, som fann tillämpning i modern astronomi (se julianska dagar). En annan typ av månen C. erhålls från en kombination av varaktigheten på året med månens drakoniska och synodiska månader och bestämmer repeterbarheten i samma ordning av förmörkelserna. Av dessa är C. den mest berömda Saros (se). Det är värt att nämna även här C., som finns av Pengre (året 521 är nästan lika med 6444 synodiska, 6993 drakoniska och 6906 anomalistiska månader. Se månen). Forntida författare nämner existensen i Egypten av C. Apis vid 25 år och C. Phoenix vid 500 år gammal. Den första kom förmodligen från en kombination av 365 dagar (annus vagus) året som använts i Egypten med månmånaden, medan den andra komponerades antingen som tjugofaldigt C. Apis, eller var förknippat med den sotiska perioden (se Sirius) och uppgick till cirka en tredjedel av den senare. FÖRE KRISTUS.

Definitionen av ordet "cykel" av TSB:

Cykeln (från grekiska. Kekios - kpyг)
en uppsättning sammankopplade processer, verk, fenomen som bildar en komplett cirkel med utveckling av något, ett harmoniskt system (till exempel C. föreläsningar). Se även Motorcykel, produktionscykel.

Menstruationscykel

jag

Menstruationochlincykel (lat. menstrualis varje månad, månad)

cykliska förändringar i organen i reproduktionssystemet hos kvinnor, vars huvud manifestation månadsvis upptäcker från könsorganen - menstruation. Menstruationen börjar under puberteten och markerar slutet på den första fasen av puberteten (se Puberteten). Den första menstruationen (menarche) inträffar som regel vid 12-14 års ålder, mycket mindre ofta vid 9-10 år (tidig menarche) eller vid 15-16 år (senare menarche). Ursprungligen M.ts. är anovulatorisk (ägglossning inträffar inte - brott i äggstocksfollikeln och frigörandet av ägget i bukhålan), menstruationen är ofta inte regelbunden. Inom 1-1 1 /2 år efter uppkomsten av menarche (cykelbildningsperioden) M. c. får en regelbunden karaktär och förvandlas från anovulatoriskt till ägglossande med rytmiska processer av follikelmognad, ägglossning och bildandet av corpus luteum istället för en sprängande follikel.

Efter 16 år etableras vanligtvis en viss rytm av M.c. - Från början av menstruationen till den första dagen i nästa menstruation går 21–32 dagar. Hos 75% av kvinnorna varar M.ts. Det är 28 dagar, 10% - 21 dagar, 10% - 32 dagar. Menstruationsblödning varar i 3-5 dagar, vanligtvis 3 dagar; blodförlust överstiger inte 150 ml. Under hela reproduktionsperioden i en kvinnas liv (i genomsnitt 18 till 45 år) förändras M.c, som regel inte, med undantag för perioder av graviditet och amning, när menstruationen upphör. Under perioden före förlossning (se Menopause), som vanligtvis inträffar efter 45 år, M.ts. det störs på grund av utrotningen av hormon- och reproduktionsfunktionen i äggstockarna: ägglossningen blir oregelbunden, då utvecklas ihållande anovulation, intervallet mellan menstruationen ökar och slutligen sker den sista menstruationen, ofta benämnd med termen "menopaus" (i genomsnitt händer detta vid 50 års ålder). Den period som varar 6-8 år efter klimakteriet kallas postmenopaus..

Förordning M.ts. den är komplex och multikomponent, den utförs med deltagande av den mediobasala (hypofysen) hypofyszonen, den främre hypofysen och äggstockarna, vars hormoner (östrogener och progesteron) orsakar cykliska förändringar i målorganen i reproduktionssystemet, särskilt i livmodern. De fysiologiska rytmiska processerna i hypothalamus och hypofysen, tillsammans med fluktuationer i utsöndring av gonadotropa hormoner (se hypofyshormoner), leder till cykliska förändringar i äggstockarna (äggstockar) (fig. A, b). I den första (follikulära) fasen M.ts. folliklar växer och mognar i äggstockarna, varav en (dominerande eller ledande) når preovulatory stadium. Mitt i M.ts. denna follikel spricker och ett moget ägg kommer in i bukhålan (ägglossning). Efter ägglossningen börjar den andra (luteala) fasen av M.c., under vilken en gul kropp bildas på platsen för den sprängande follikeln. I slutet av M.c., om befruktning inte har inträffat, regresserar corpus luteum. I samband med dessa processer förändras utsöndring av östrogen och progesteron cykliskt.

Det mest känsliga för verkan av äggstockshormoner är endometrium (se livmodern) på grund av förekomsten av ett stort antal östrogen- och progesteronreceptorer i cytoplasma och kärnor i dess celler. Antalet östradiolreceptorer i endometriet når maximalt i mitten av den första fasen M. och minskar sedan; det maximala halten av progesteronreceptorer faller under den preovulatoriska perioden (Fig. c). I hela M.ts. endometrium växer, vars tjocklek vid slutet av den andra fasen av cykeln ökar 10 gånger jämfört med den första fasen av cykeln (fig. d). Enligt ultraljudsskanning når tjockleken på det premenstruella endometriumet 1 cm. Tillsammans med tillväxten av endometriumet uppstår cykliska förändringar i körtlarna, stroma och blodkärl i det. I den histologiska bedömningen av endometrialtillstånd skiljer sig spridningsfasen (tidig, mitten och sen) motsvarande M. follikelfasen och utsöndringsfasen (tidig, mitten och sen) motsvarande cykelns lutealfas (tabell).

Endometriala förändringar under menstruationscykeln i ägglossningen

| Fas | Dag | Körtlar | Stroma |

| menstruation | menstruation | endometrium | endometrium |

| Tidig | -10-8 | Direkt, | Celler |

| spridning | | liten, | spindelformad |

| | | runda; | med små |

| | | foder | kärnor och små |

| | | deras epitel | kvantitet |

| | | små kärnor; | sällsynta mitoser |

| Medium | -6-4 | Långsträckt, | Lossad, |

| spridning | | något krusad; | svullen; i celler |

| | | cellkärnor | kvantitet |

| | | större än i | ökas; |

| | | tidiga stadier | multipel |

| Sent | -2-0 | Vridna, med | Svullnad är oskarp |

| spridning | | bred | uttrycks; mitoser |

| Tidig | + 2 + 4 | Starkt | Relativt till |

| utsöndring | | veckad; kärnor | kompakt |

| | | celler | sällsynta mitoser |

| Medium | + 6 + 8 | Sågtand, | Allvarligt ödem, |

| utsöndring | | i lumen - | prejudiciell |

| | | hemlighet; mitoser | reaktion |

| Sent | + 10 + 12 | Regression | Uttalade |

| utsöndring | | körtlar, | prejudiciell |

| | | deras väggar; | infiltration |

Notera. Dagarna i menstruationscykeln räknas från ögonblicket av ägglossning (0), medan dagarna i follikelfasen indikeras med tecknet -, i lutealfasen - med tecknet +

I slutet av den luteala fasen M.c. menstruation inträffar, under vilken det funktionella skiktet i endometrium avvisas. Menstruation är en konsekvens av en minskning av nivån av ovariehormoner (östrogen och progesteron) i blodet; cirkulationsstörningar i endometrium (expansion och trombos i venerna, artärspasm, fokal nekros); öka intravaskulär fibrinolys, minska blodkoagulationsprocesser i endometriumkärlen; öka innehållet av prostaglandiner i livmodern och förbättra mytriumens kontraktila aktivitet. Upphörandet av blodiga urladdning beror främst på regenereringen av endometrium på grund av epitelet av resterna av körtlarna som bevarats i dess stridsskikt; regenerering börjar den andra dagen M.ts. redan före utsläppets slut. Stoppningen av blödning underlättas genom ökad blodplättaggregering i endometriumkärlen under påverkan av prostaglandiner.

Ovariehormoner orsakar cykliska förändringar i andra delar av reproduktionssystemet. I den första fasen M.ts. under påverkan av östrogener ökar mytriumens kontraktila aktivitet, i den andra fasen minskar den. Livmoderens musmus, utvidgad i den första fasen av M.c., avsmalnar till sin andra fas. I körtlarna i livmoderhalskanalen i den första fasen M. slemutsöndring ökar - från 50 mg till 700 mg per dag vid tidpunkten för ägglossningen, medan dess struktur förändras - under ägglossningsperioden är slemet flytande, lätt genomträngligt för spermatozoa, det mest viskösa (Fig. g). I den andra fasen M.ts. utsöndringen av körtlarna i cervikalkanalen minskar kraftigt, slemet blir visköst och ogenomskinligt. I hela M.ts. strukturen hos det vaginala epitelet förändras och som ett resultat den cellulära sammansättningen av det vaginala innehållet (fig. e): när ägglossningen närmar sig ökar antalet ytliga keratiniserande celler - stora celler med en punkt (pyknotisk) kärna - i den andra fasen av M.c. det domineras av mellanliggande celler som har en mindre storlek och en större kärna. I den andra fasen M.ts. ökade peristaltiska rörelser hos äggledarna och cilia-vibrationer i epitelets foder.

I bröstkörtlar i den första fasen M.ts. under påverkan av östrogener noteras spridning av laktocyter, de körtelceller som foder det alveolära hålrummet; i den andra fasen M.ts. sekretoriska processer dominerar i laktocyter, vilket är förknippat med påverkan av progesteron. Under den premenstruella perioden är bröstkörtlarna något grova på grund av vätskeansamling i bindvävnaden. Hos vissa kvinnor uttrycks engorgement signifikant och åtföljs av smärtsamma upplevelser (mastalgia).

Förutom förändringar i förplantningssystemets organ observeras cykliska förändringar i funktionsläget för andra system i den kvinnliga kroppen, som noterades i slutet av 1800-talet. inhemska forskare - S.S. Zhikharev och D.O. Ott. Det konstateras att under M.ts. excitabiliteten i hjärnbarken förändras cykliskt. Så under den premenstruella perioden intensifieras hämningsprocesserna, förmågan att koncentrera uppmärksamheten minskar, arbetsförmågan minskar, före menstruationen minskar sexuell aktivitet. I den första fasen M.ts. tonen för det parasympatiska avdelningen i det autonoma nervsystemet stiger, i den andra fasen - det sympatiska. Förändringar i vatten-saltmetabolism och hjärt-kärlsystemets funktion leder till vätskeansamling i kroppen under den premenstruella perioden. Alla dessa förändringar beror främst på äggstockshormoner (östrogener och progesteron), vars effekt realiseras genom cellulära receptorer av steroidhormoner och neurotransmitter-systemet (sändare av humorala och nervimpulser).

Forskningsmetoder. För att klargöra förekomsten eller frånvaron av ägglossning (oftare när man identifierar orsaken till infertilitet) används funktionella diagnostiska test; mätning av basal eller rektal temperatur (Fig. f), undersökning av pupillesymtomet, bestämning av längden på livmoderhalsslemspänningen, cytologisk undersökning av vaginalsprutet med beräkning av det karyopiknotiska indexet, etc. (se Gynekologisk undersökning). Ibland används histologisk undersökning av skador på endometri för att fastställa ägglossning. För detta ändamål utförs fullständig eller partiell ("tåg") curettage av endometriumet 3-4 dagar före menstruationens början. Detekteringen av sekretoriska förändringar i endometrium indikerar att ägglossningen inträffade med en noggrannhet av 90%. Om curettage utförs vid ett senare datum eller i början av menstruationsblödning, bestäms uttryckt leukocytinfiltration i endometrium, som i frånvaro av en exakt indikation av dagen M. i riktning mot studien eller otillräcklig kvalifikation av histolog kan leda till upprättandet av en felaktig diagnos av endometrit. Det diagnostiska värdet för studien av skrotning av endometri är extremt viktigt i fall av M.c.-störningar, eftersom det gör det möjligt att identifiera atrofiska, hyperplastiska, dysplastiska och atypiska förändringar. Bestämning av innehållet av östrogener och gravandiol (en progesteronmetabolit) i urinen, östradiol och progesteron i blodplasman för diagnos av ägglossning i öppenvård är inte praktisk, eftersom dessa metoder är komplexa, dyra och en enda studie är inte särskilt informativ..

Menstruella oregelbundenheter är det huvudsakliga symptom på en störning i hormonell funktion av äggstockarna och livmodersjukdomarna. De kan också uppstå med somatisk (endokrin, etc.), psykiska sjukdomar, användning av vissa mediciner (till exempel hormoner); i dessa fall M.ts. indirekt störd på grund av förändringar i den neuroendokrina reglering av syntesen av könshormoner i äggstockarna.

En av de ofta kränkningarna av M.ts. är anovulatoriska cykler där, på grund av förändringar i rytm och sekretionsnivå av de gonadotropiska hormonerna i hypofysen i äggstockarna, tillväxten och mognaden av follikeln, ägg störs och ägglossningen inte inträffar. Anovulation orsakar den så kallade endokrina infertiliteten (infertilitet), amenoré (amenoré), dysfunktionell uterinblödning (dysfunktionell uterinblödning). Det senare kan också observeras med en ägglossningsmenstruationscykel.

Till överträdelser M.ts. inkluderar också algomenorré (Algomenorrhea) - smärtsam menstruation; hypomenorré - menstruation som varar mindre än 2 dagar; hypermenorré - menstruation som varar 6-7 dagar; oligomenorré - sällsynt menstruation (intervallet mellan menstruationen är mer än 35 dagar); hypomenstruellt syndrom - en kombination av hypo- och oligomenorrhea; polymenorré - frekvent menstruation (intervallet mellan menstruationen är mindre än 21 dagar); menorrhagia - överdriven menstrual blodförlust på grund av en ökning av den dagliga volymen av sekret eller deras varaktighet upp till 8-14 dagar.

De listade störningarna M.ts. kan inte vara en diagnos, eftersom liknande störningar uppstår med olika gynekologiska och extragenitala patologier. För eventuella brott M.ts. En grundlig undersökning är nödvändig för att identifiera deras orsaker. Undersökningen utförs av en gynekolog med deltagande av läkare från andra specialiteter (endokrinolog, psykiater, etc.).

Hygien kvinnor. Under menstruationen är det nödvändigt att tvätta de yttre könsorganen två gånger om dagen med tvål under en ström av varmt vatten. I regel används ett hygieniskt bälte med en packning för urladdning idag. Nyligen har vaginalpinnar som absorberar fukt väl blivit utbredda. Använd vattpinne tas bort från slidan genom att dra i tråden. Användningen av vaginala tamponger gör att du kan undvika kontaminering av linne och ger en kvinna större rörelsefrihet under menstruationen.

Under menstruation är inte sexuellt samlag tillåtet, sport är förbjudet. Det rekommenderas inte att ta ett bad, varm dusch eller åka till bastun. Det är nödvändigt att begränsa läxor som är förknippade med fysisk aktivitet och viktlyftning (tvätt, mopping, etc.).

Bibliografi: Gynekologisk endokrinologi, under redaktion av K.N. Zhmakina, p. 6. M., 1980; Gynekologiska störningar. under redaktionen av J. Powerstein, trans., Från engelska., M., 1985; Topchieva O.I., Pryanishnikov V.A. och Zhemkova Z.P. Endometrial biopsi, sid. 29, M., 1978.

Cykliska förändringar i organen i det kvinnliga reproduktionssystemet under den ägglossande menstruationscykeln: a - utsöndring av hypofyshormonerna (FSH - follikelstimulerande hormon, LH - luteiniserande hormon, Prl - prolaktin); b - förändringar i äggstocken (1, 2, 3 - stadier av follikulär mognad, 4 - ägglossning, 5, 6, 7 - stadier av utvecklingen av corpus luteum); c - koncentration av östradiolreceptorer (röd linje) och progesteron (blå linje) i endometrium; g - morfologiska förändringar i endometrium; d - den cellulära sammansättningen av vaginalsprutet (färgning enligt Papanicolaou); e - basal temperatur; g - viskositeten i livmoderhalsslemet (längden på tråden bildad av det sträckta slemet).

II

Menstruationochlincykel (cyclus menstrualis)

helheten av att successivt utveckla förändringar i reproduktionssystemet (äggstocks- och livmodercykler) mot bakgrund av allmänna funktionella förändringar i en kvinnas kropp, som inträffar från den första dagen i början till den första dagen för efterföljande menstruation.

Menstruationochanovuleringscykelhandla omr (synk. M. c. monofasisk) - M. c., där ägglossning och bildandet av corpus luteum inte förekommer (dvs. det finns ingen luteal fas).

MenstruationochMonof cykelochsultry - se. Anovulatorisk menstruationscykel.

om den kvinnliga cykeln är förståelig i enkla ord. del 1

I allmänhet, de tjejer som jag blev anslutna till en läkare här, jag gillade hur hon förklarar allt på ett tillgängligt sätt, det verkar, och du vet mycket, men inte allt, och jag kunde inte föreställa mig det så och så vidare, och ändå... Jag bestämde mig för att dela det) plötsligt kommer det att vara till nytta för någon)

Så en cykel i intervallet 21 - 35 dagar anses vara normal.

1. Cykeln räknas från den första menstruationsdagen till nästa första dag i nästa menstruation. Det är lämpligt att fira dessa dagar om du inte tar kombinerade hormonella preventivmedel. Det är lämpligt att veta exakt startdatum för den sista menstruationen innan du går till gynekologen, så att det på kontoret i receptionen är smärtsamt att inte ansluta livshändelser till köp av kuddar.

2. Regularitet är inte 21-28-22-35... regelbundenhet är 21-22-21-23-21-21 eller 32-33-32-35-33-32 ser jag? Det vill säga, om cykeln är kort 21-22 dagar, är den alltid kort, eller om den är lång, är den alltid lång. Och alternativet: 21 - 28 - 22-35 är en tydlig kränkning av menstruationscykeln.

Blödningsperioden tar normalt 3 till 7 dagar. Allt som är mer än sju bör klargöras av en gynekolog.

Överflöd beräknas med antalet tamponger (kuddar) under de första (rikliga) dagarna. Konventionellt är dessa fyra packningar, om du inte ändrar dem, inte "när du vill", men som de är fyllda.

Något mer, med blodproppar och med en minskning av hemoglobin och brist på styrka, att gå inte bara till kontoret utan också till sidan i Odnoklassniki är dåligt. Detta är till läkaren.

Förresten, om du har hemoglobin och svaghet och detta inte är förknippat med menstruation, måste du fortfarande se en läkare.

Nu om åtgärderna per tidsenhet (dagligen och nattvis). Om vår kvinnliga kropps strategi och taktik. För enkelhets skull tar vi den genomsnittliga menstruationscykeln på 28 dagar som bas, men vi kommer automatiskt ihåg att det kan vara 21 - 35 dagar. Och kom ihåg (förlåt mig för import, men jag var glagol!) Att om det är kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar, så stänger du snabbt av Internet och går till läkaren.

Om allt fungerar "medsols" är det här som händer... män som läser texten, jag är ledsen, men jag kommer att hävda att en kvinna inte bara är en vacker varelse, utan också flerlager! Flernivå och variabel.

Skikt (nivåer) från en gynekologs synvinkel påminner mycket om ett isberg.

På ytan - blödning och buksmärta, och inuti finns det kraftiga droppar i nivån för vissa hormoner med andras tillväxt, kampen för ledarskap i folliklarna, separering och kramp i spiralarterierna i endometrium...

På ytan - ett lekfullt utseende, önskningar och feromoner, och inuti fabriken för produktion av östrogen, martens för syntes och återsmältning, är levern på gränsen, huden lyser och glöder, och den strålande vätskan håller inte upp!

Eller på ytan - huvudet gör ont, alla jävlar är tacksamma, http://cream-breast.com/ är en storlek större och mer känslig för parsecs, men jag känner mig inte som sex alls, jag vill att choklad och chips ska göra säckar, och inuti - godhet och vågor cilia är i rören, och slemhinnan i livmodern är lugn och förväntande, och hormonfabrikerna har inte bråttom att stampa, väntelistorna väntar på graviditet eller inte...

Jag kommer att försöka sönderdela dessa nivåer till en mer förståelig stavelse.

Om kretsens vertikala är cykelns fas, är horisontella (djupet på isberget) de organ och system som säkerställer övergången från en fas till en annan.

Det övergripande bordet (horisontellt och vertikalt) ser komplicerat ut. Bastemperaturgrafen här... onödigt att säga.

Och detta är fortfarande på diagrammet, det finns inga linjer i hypofysen, hypotalamus och hjärnbarken.

Det är väldigt svårt med dem

Vi ser bara toppen i isberget och bara hos kvinnan i menstruationscykelnlivmodernivå.

De första 3-7 dagarna finns det blod.
Varför kommer hon? Det finns en medeltida version att en kvinna är ren från synd och "allt dåligt" kommer ut ur henne. Jag kommer inte att argumentera med inkvisitionen, men jag kommer att tillägga: blodet kommer för att det övre funktionella lagret i endometrium avvisas. Jag översätter det till gammalslavoniskt - det inre skiktet i livmodern uppfanns för att kasta ett växande embryo. Om graviditet inte inträffar får epitelcellerna en signal: tvätt av! I kärl som närar slemhinnan inträffar en total kramp och cellerna, utan att få mat, beslutar att lämna huset, där till och med bearbetad ost inte serveras. Slemhinnan avvisas av alla på olika sätt. Någon är blyg och lite - därför börjar menstruationen inte samtidigt, utan med fläckar inom 24 timmar. Om fläckar går mer än 24 timmar - detta är ett symptom på sjukdomen. Detta är till läkaren.
Hos andra flickor öppnar Aki-kranen.
Vad ska man tänka på rikliga perioder? Om du använder 1-2-3 dagar använder du mer än fyra kuddar (märkta med 5 eller fler droppar). En helt fylld packning anses användas..
Proppar. Av någon anledning skrämmer deras närvaro kraftigt ägaren för kritiska dagar.
1. Koaguleringar ökar mängden blodförlust
2. Blodproppar är inte fragment av slemhinnan, detta är inte en avbruten graviditet, de är inte ens polypper - det här är blod som hälldes ut från kärlen och inte direkt flödade ut ur livmodern, och stod under en tid på en "smal" plats, i halsen. Så, svimma inte vid synen av koaguleringar, men gå de första dagarna av cykeln. Det hjälper om du tar fysikens lagar om tro..
3. Många blodproppar - detta är ingen katastrof, det här är en tung menstruation. Och om deras antal ökar med varje menstruationsankomst - är detta inte en särskilt bra trend..

Detta är början på cykeln..
Under de första 3-4 dagarna är det tillrådligt att avstå från sexuellt samlag (inte för att det är ohygieniskt, utan för att risken för att utveckla endometrios ökar kraftigt), från poolen (även med en tampong), från intensiva sporter (samma endometrios).

Proliferativ fas.

Sedan slutar blödningen och som regel finns det nästan ingen vaginal urladdning just nu.

I den proliferativa fasen växer slemhinnan i livmodern aktivt (prolifererar). Det ersätter det resulterande såret och vi slutar se blödning. Uppmärksamhet! Långvarig fläckning efter menstruation är bara oftast förknippad med en kränkning av denna förmåga hos slemhinnan i livmodern att växa snabbt och stänga den defekt som har bildats. Naturligtvis förstår vi alla att denna process är hormonberoende och hormonstyrd..

Vidare, närmare mitten av cykeln på dag 14-16, har en kvinna viskös tjock slemutsöndring. Och det är INTE en sjukdom! Om dessa utsöndringar inte har en obehaglig lukt, de inte avger grönt eller blodig, de åtföljs inte av klåda, det är PERFEKT urladdning som berättar kvinnan och gynekologen att den proliferativa fasen av cykeln flyter in i sekretorn.

Slemhinnan i livmodern börjar aktivt tjockna och förbereda en plats för ett befruktat ägg. För detta växer nya blodkärl i det, körtlar börjar fungera, och förresten, utsöndringarna (som på ytan) blir mindre slemhåriga och viskösa, de blir något grumliga eller gula på grund av verkan av hormonet progesteron, som vid den tiden är dofigisa! eftersom detta är all dess åtgärd för att förbereda slemhinnan för befruktning.

Och om detta inte händer, sjunker nivån av progesteron kraftigt, och utan dess stöd kan slemhinnan i livmodern inte längre växa och... och allt börjar igen.

Och nu den andra nivån. Hormon fabrik -äggstock.

Kolossal skala och förändringshastighet uppstår i den. Detta är förmodligen inte mitten av isberget, utan Titanic-turbinerna i kraft.

Det finns också två faser, de bryts av ägglossning och kallas i enlighet med processerna i äggstocken - follikulär och luteal.

I den första fasen mognar follikeln, vesikeln (vi har redan pratat om den), som producerar östrogen i stora mängder och bär en hemlighet - ägget. Sedan, under ägglossningen, spricker denna bubbla, släpper ägget, och i stället för hålet från follikeln, växer en ny fabrik, corpus luteum (luteus är gul, luteal fas), som med all sin kraft och omsorg producerar inget östrogen, men progesteron, det är nödvändigt för uppkomsten graviditet. Om graviditet inte inträffar (nivån av hCG och hormonerna av nidation signalerar dess början), minimerar corpus luteum aktiviteten och menstruation inträffar.

Vad är menstruation. Menstruationscykel

Menstruationscykeln har ett stort inflytande på en kvinnas välbefinnande och känslomässiga bakgrund..

Varje kvinnors skyldighet är att veta om honom och kunna känna sin kropp.

Till artikeln erbjuder vår onlinebutik moderna produkter av intim feminin hygien som hjälper dig att passera din period med maximal komfort och säkerhet..

Till exempel:

Menstruationen är ett ultramodernt medel för kvinnlig intim hygien. Ger en ny grad av frihet under perioden. Menstruation är inte längre en anledning att skjuta upp saker.

Vi har alltid bara ett hygienutbud av menikalkoppar av silikon från olika tillverkare..

Tyskland, Finland, Spanien, Ryssland, Kina. Anatomiskt formade, med ventil, skåluppsättningar.

Du kan bekanta dig med det och välja rätt på produktsidan:

Speciella återanvändbara menstruationsbyxor, skyddande med vattentätt lager eller hygieniska, som kan bäras utan tamponger och kuddar. Välj enkelt din storlek från produkter från mer än 10 tillverkare.

På bilden bärs trosor inuti modellen så att storleken på de absorberande och skyddande vattentäta skikten kan uppskattas.

Med hög, medellång eller låg midja. Halkar, bikini och till och med ringar.

Besök sidan i vår onlinebutik med speciella underkläder för cykeln: "Menstrual briefs"

Vad är menstruation?

Menstruation (från lat. Mensis - månad, menstruationer - månadsvis), menstruation eller reglering - del av menstruationscykeln i kvinnors kropp. Under menstruationen avvisas det funktionella skiktet i endometrium (livmoderslimhinna), åtföljt av blödning. Från den första dagen av menstruationen börjar menstruationscykeln.

Varför behöver jag varje månad?
Menstruationsprocessen är den period då livmoderns epitel förnyas under varje månad.

Under denna process inträffar förändringar i epitelet irreversibelt och det utsöndras från kroppen, eftersom det inte längre kan användas. Istället bildas ett nytt epitel i kroppen, som med framgång är involverat i interna processer..

Funktionellt syfte:

Återfödelse av celler. Menstruationsprocessen möjliggör förnyelse av epitelceller, vilket ger en viktig roll för flickans reproduktionsförmåga.


Naturligt skyddande. Ett separat lager av livmodern är involverat i menstruationsprocessen, som ansvarar för att analysera felfunktioner i ägg som inte befruktas, och stör störningen av implantationen av dessa ägg. Dessa ägg utsöndras tillsammans med epitel varje månad..

Menstruationsblod koagulerar inte och har en mörkare färg än blodet som cirkulerar i kärlen. Detta beror på närvaron av en uppsättning enzymer i menstruationsblodet..

Menstruationsblod avser vätskeutsläpp från slidan under menstruationen. Strängt taget är menstruationsvätska ett mer korrekt uttryck, eftersom dess sammansättning, förutom själva blodet, inkluderar slemutsöndring av livmoderhalsens körtlar, utsöndring av slemkörtlar i slidan och endometrial vävnad.

Den genomsnittliga volymen menstruationsvätska som frisätts under en menstruationscykel är enligt Big Medical Encyclopedia cirka 50-100 milliliter.

Men individuella spridningar sträcker sig från 10 till 150 och till och med upp till 250 ml.

Detta område anses vara normalt, mer omfattande (eller omvänt knappt) utsläpp kan vara ett symptom på sjukdomen. Menstruationsvätska är rödbrun, något mörkare än venöst blod.

Mängden järn som förloras med menstruationsblod är relativt liten för de flesta kvinnor och kan inte i sig orsaka symtom på anemi..

I en studie undersöktes en grupp kvinnor som visade symtom på anemi med ett endoskop. Det visade sig att 86% av dem faktiskt led av olika mag-tarmsjukdomar (såsom gastrit eller duodenalsår, som orsakar blödning i mag-tarmkanalen).

Denna diagnos kanske inte har ställts på grund av felaktig tillskrivning av järnbrist på bekostnad av menstruationsblodförlust. Emellertid kan regelbundna tunga menstruationsblödningar i vissa fall fortfarande leda till anemi..

Menstruation (och i allmänhet menstruationscykler) förekommer vanligtvis inte under graviditet och amning. Och frånvaron av menstruation vid den förväntade tiden är ett vanligt symptom, vilket antyder förekomsten av graviditet.

Under menstruationen kan en kvinna uppleva fysiskt obehag. Innan menstruation, irritabilitet, dåsighet, trötthet, en lätt ökning av hjärtfrekvensen kan observeras under menstruationen - en svag avmattning av pulsen.

Premenstruellt syndrom

Vissa kvinnor upplever känslomässiga förändringar i samband med menstruation.

Ibland finns det irritabilitet, en känsla av trötthet, tårfullhet, depression. Ett liknande utbud av känslomässiga effekter och humörförändringar är också förknippat med graviditet och kan bero på brist på endorfiner..

Uppskattningar av förekomsten av premenstruellt syndrom varierar från 3% till 30%. I vissa sällsynta fall hos personer som är utsatta för psykotiska störningar kan menstruation utlösa menstruationspsykos.


Det är viktigt att känna till cykeldagarna, vars beskrivning hjälper dig att lära känna dig själv.

Den kvinnliga cykeln för dagen, vad som händer på dessa dagar, bör varje kvinna veta, eftersom han kommer att visa när du är redo att bli gravid, när du är passionerad eller vice versa - kallt, varför stämningen förändras så:

Den första dagen kastar livmodern ut det gamla endometriet, det vill säga, blödning börjar.

En kvinna kan uppleva malaise, smärta i nedre del av buken. För att minska smärta kan du ta "No-shpa", "Buscopan", "Belastezin", "Papaverine.

Den andra dagen börjar kraftig svettning.

På dag 3 är livmodern något orolig, vilket kan bidra till infektion. På denna dag kan en kvinna också bli gravid, så sex måste skyddas.

Från den 4: e dagen börjar stämningen förbättras, arbetsbarheten verkar, eftersom menstruationen närmar sig slut.


Vad är en daglig cykel under andra halvåret?

Dagar från den 9 till den 11: e dagen anses vara farliga, du kan bli gravid.

De säger att du för närvarande kan bli gravid en tjej. Och på dagen för ägglossning och omedelbart efter det är det lämpligt för befruktningen av en pojke.

På den 12: e dagen ökar kvinnors libido, vilket innebär en stark sexuell lust.

När andra halvlek börjar?

Från dag 14, när ägget börjar flytta till den manliga början, ägglossning inträffar.

På den 16: e dagen kan en kvinna gå upp i vikt när hennes aptit ökar.

Fram till 19 dagar återstår möjligheten att bli gravid.

På den 20: e dagen börjar "säkra" dagar. Vad är säkra dagar? Exakt! "Safe" - i citattecken!

Dessa dagar minskar chansen att bli gravid. Många kvinnor ställer sig frågan: är det möjligt för en kvinna att bli gravid före menstruationscykeln? Sannolikheten är liten, men ingen kan garantera full garanti.

Menstruationsperioden kan variera under påverkan av många faktorer. Ingen kvinna har en jämn cykel under hela sitt liv. Även en förkylning, trötthet eller stress kan förändra det..

Många läkare varnar för att kroppen kan "ge ut" upprepad ägglossning, därför kan du, även en dag före menstruationen, bli gravid ett barn.

Klimakteriet

Menopausens ålder (menstruationens upphör): normal - 40-57 år, troligen - 50-52 år.

I ett tempererat klimat varar menstruationen i genomsnitt upp till 50 år, varefter menopaus inträffar; först försvinner reglerna i flera månader, sedan dyker de upp och försvinner igen, etc..

Det finns dock kvinnor som behåller menstruationen upp till 70 år. Ur medicinsk synvinkel anses menopaus ha inträffat om menstruationen var helt frånvarande under året.

Vad är menstruationscykeln?

menarche.

Det första utseendet på menstruation (menarche) hos en kvinna förekommer i genomsnitt 12-14 år (med en spridning från 9-11 år till 19-21 år). Menstruation i ett varmt klimat börjar mellan det 11 och 15 livet. I ett tempererat klimat - mellan 12 och 18 år och i kyla - mellan 13 och 21 år av livet.

Menarche-åldern avslöjar vissa rasskillnader: till exempel visade man i ett antal studier att menarche förekommer tidigare i negroider än hos européer som lever under samma socioekonomiska förhållanden..

Efter den första menstruationen kan nästa vara efter 2 eller 3 månader. Med tiden fastställs menstruationscykeln och varar 28 dagar, men cykelns varaktighet från 21 till 35 dagar är normal. Endast 13% av alla kvinnor har en cykel på exakt 28 dagar. Menstruationen varar cirka 2-8 dagar. All urladdning kommer från slidan.

Menstruationscykler börjar i genomsnitt mellan 12 och 15 års livstid och fortsätter till ungefär 45-50 års ålder.

Eftersom menstruationscykler är en följd av förändringar i äggstockarna i samband med bildandet av oocyter, har en kvinna fertilitet endast under de år då hon har menstruationscykler. Detta betyder inte att sexuell aktivitet upphör med början av klimakteriet - i detta fall försvinner bara fertiliteten.

Av praktiska skäl anses början av menstruationscykeln vara den dag då menstruationsblödning visas.

Menstruationsflödet består av en kollapsande endometrium blandad med blod från rivna blodkärl.

Innan menstruationen börjar observeras följande fenomen:

 • rita smärta i korsbenet, ofta i korsryggen;
 • huvudvärk;
 • trötthet, svaghet;
 • nippelkänslighet;
 • viktökning;
 • ibland finns det utsläpp av slemhinnor.

Markera om dagen:

 • 1 dag - knappt urladdning;
 • 2,3 dag - rikligt;
 • 4,5 dagar - en minskning av urladdningen;
 • 6-7 dagar - upphör av menstruationen.

Menstruationsfasen varar i genomsnitt i 3-4 dagar. Det följs av två andra faser i menstruationscykeln - spridningsfasen och utsöndringsfasen (lutealfas eller corpus luteumfas).

Utsöndringsfasen börjar efter ägglossningen och varar cirka 14 dagar. Spredningsfasens varaktighet är varierande, i genomsnitt 10 dagar.

Så kallas menstruationscykeln vanligtvis längden, vars början är den första dagen för uppkomsten av menstruation, och slutet är dagen tills nästa menstruationsflöde.

Den normala menstruationscykeln för en frisk kvinna har fyra faser, var och en varar cirka 7 dagar. Varaktigheten för hela cykeln är 28 dagar. Menstruationen av 28 dagar är dock en genomsnittlig siffra.

För varje enskild kvinna kan hon variera både uppåt och nedåt. Men en cykel som varar från 21 till 35 dagar anses också vara normal..

Om cykeln inte passar in i dessa tidsperioder är detta inte normen. I detta fall bör du kontakta en gynekolog och genomgå en omfattande undersökning under hans vägledning.

Menstruationsfas

Menstruationscykeln består av flera faser. Faserna för förändringar i äggstockarna och endometrium är olika. Var och en av dem har sina egna egenskaper och egenskaper..

Förberedelserna av den kvinnliga kroppen för dräktighet kännetecknas av cykliska förändringar i livmoderns endometrium, som består av tre på varandra följande faser: menstruation, proliferativ och sekretorisk - och kallas livmodern eller menstruationscykeln.

Menstruationsfas - den första fasen av cykeln

Menstruationsfasen med en livslängd på livmodercykeln på 28 dagar varar i genomsnitt 5 dagar. Denna fas blöder från livmoderhålan som inträffar i slutet av äggstockscykeln om befruktning och implantering av ägget inte inträffar..

Menstruation är processen för avstötning av endometrialskiktet. De proliferativa och sekretionsfaserna i menstruationscykeln inkluderar endometriell återställningsprocesser för möjlig äggimplantation under nästa äggstockscykel. Den mest obehagliga och ofta smärtsamma fasen.

Proliferativ eller follikulär fas - den andra fasen av cykeln

Den proliferativa fasen varierar i varaktighet från 7 till 11 dagar. Denna fas sammanfaller med follikulära och ägglossningsfaser i äggstockscykeln, under vilken nivån av östrogen, huvudsakligen est-radiol-17p, i blodplasma stiger.

Östrogenens huvudfunktion i den proliferativa fasen av menstruationscykeln är stimulering av cellproliferation av vävnader i organen i det reproduktiva systemet med återställande av det funktionella skiktet i endometriumet och utvecklingen av epitelfodret i livmoderslimhinnan.

Den proliferativa (follikulära) fasen - den första halvan av cykeln - varar från den första dagen av menstruation till tidpunkten för ägglossning. Vid denna tidpunkt, under påverkan av östrogener (huvudsakligen östradiol), spridning av cellerna i basalskiktet och återställande av det funktionella skiktet i endometrium.

Fasens varaktighet kan variera. Basal kroppstemperatur är normal. Epitelceller i körtlarna i basskiktet migrerar till ytan, sprider sig och bildar en ny epitelfoder i endometriet. I endometrium sker också bildandet av nya livmoderkörtlar och tillväxten av spiralartärer från basskiktet..

I denna fas, under påverkan av östrogen, inträffar en förtjockning av livmoderns endometrium, en ökning av storleken på dess körtlar som utsöndrar slem och spiralartärernas längd ökar. Östrogener orsakar spridning av vaginalt epitel, ökar utsöndring av slem i livmoderhalsen.

Utsöndringen blir riklig, i sin sammansättning ökar mängden vatten, vilket underlättar förflyttningen av spermier i den.

I början av menstruationscykeln observeras en mycket låg koncentration av kvinnliga hormoner östrogen i en kvinnas kropp. En sådan låg nivå blir ett incitament för hypotalamus att utveckla speciella frisättande hormoner som därefter påverkar hypofysvävnaden. Det är i hypofysen som två huvudsakliga hormonella substanser som reglerar den månatliga cykeln produceras - follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande hormoner (LH).

Dessa kemikalier kommer in i blodomloppet och når vävnaderna i kvinnans äggstockar. Som ett resultat av denna interaktion börjar äggstockarna att producera de mycket östrogener som inte är tillräckligt i kroppen under de tidiga dagarna av menstruationscykeln. En hög östrogennivå i blodet är nödvändig för att processen med aktiv tillväxt av folliklar (kvinnliga bakterieceller) ska börja i äggstockarna.

Stimulering av proliferativa processer i endometriumet är förknippat med en ökning av antalet progesteronreceptorer på endometricellens membran, vilket förbättrar proliferativa processer i det under påverkan av detta hormon. Slutligen stimulerar en ökning av östrogenkoncentrationen i blodplasman sammandragningen av de släta musklerna och mikrovillierna i äggledarna, vilket främjar rörelsen av spermatozoer i riktning mot ampullsektionen i äggledarna, där ägget bör befruktas.

Varje månad börjar flera sådana celler mogna i den kvinnliga kroppen, bland vilka en dominerande follikel sticker ut. Det är processen för mognad och tillväxt av follikeln som utgjorde grunden för att tilldela namnet till det första steget i menstruationscykeln, som kallas follikulär.

Varaktigheten på detta steg kan vara annorlunda för varje kvinna, men i genomsnitt, med en 28-dagars cykel, tar follikelmognad ungefär 14 dagar. Ju längre detta stadium varar, desto längre är kvinnans hela menstruationscykel.

Denna period anses vara den mest oförutsägbara och den mest "anbud". Det är i den proliferativa fasen som kroppen svarar kraftigt på alla negativa fenomen som uppstår med den.

Stress eller sjukdom kan enkelt stoppa mognadsprocessen i follikeln och därmed förlänga cykeln, eller tvärtom leda till avstötning av endometriet som just har börjat sin återhämtning (imitation av menstruation).

I slutet av follikelfasen minskar FSH-nivån, mitten av cykeln börjar, kroppen förbereder sig för ägglossning.

Menstruationscykelmekanismer video

Ägglossning - den tredje fasen av menstruationscykeln

Det börjar efter en kraftig frisättning av LH (luteiniserande hormon), den så kallade luteiniserande explosionen. Efter att den dominerande follikeln sprängts lämnar ett ägg det och börjar sin rörelse genom äggledaren.

En gång utanför follikeln kommer ägget in i äggledarna eller äggledarna (denna process kallas ägglossning). Den inre ytan av rören är fodrad med villi, på grund av rörelsens rörelse som ägget rör sig in i livmoderhålet och förbereder för befruktning och implantation.

Under påverkan av LH mjuknar livmoderhalsslemet och blir mer sprött, varför spermatozoa lätt kommer in i livmoderhålan och rören. Ägget har en livslängd på 12-48 timmar (medan spermier lever upp till 5 dagar). Om ägglossningen inte inträffar under denna period dör ägget.

Ägglossningen kan beräknas och bestämmas med de tecken som anges nedan:

 1. En kvinna börjar ha en stark sexuell lust.
 2. Basal temperatur stiger.
 3. Mängden utsläpp ökar, de blir slemhinniga, viskösa, men förblir ljusa och åtföljs av andra symtom.
 4. Milda, dragande smärta kan uppstå i korsryggen..

Om ägget och spermierna möts, bildas ett embryo och kvinnan kan bli gravid.

Som nämnts ovan växer den dominerande follikeln aktivt och snabbt under det andra steget. Under denna tid ökar dess dimensioner med cirka fem gånger, vilket resulterar i att den förstorade cellen sticker ut utanför äggstockens väggar, som om den sticker ut från den.

Resultatet av detta utsprång är ett brott i follikelmembranet och frigörandet av ett ägg, redo för ytterligare befruktning. Det är i detta skede av menstruationscykeln som den mest gynnsamma perioden för befruktningen börjar.

Det är inte svårt att beräkna datum för ägglossning, särskilt om en kvinna har en stabil och regelbunden menstruationscykel. Ägglossningsdagen sker exakt 14 dagar före den första menstruationsdagen.

Luteal (sekretorisk) - den fjärde fasen av menstruationscykeln

Den sekretoriska fasen (luteal) - den andra halvan - fortsätter från ägglossning till början av menstruation (12-16 dagar). En hög progesteronnivå som utsöndras av corpus luteum skapar gynnsamma förutsättningar för implantation av embryot. Basal kroppstemperatur över 37 ° C.

Förändringar i äggstockarna

Produktionen av luteiniserande hormon stoppar så plötsligt som det började, omedelbart efter ägglossningen. En gul kropp bildas på platsen för follikeln - ett slags endokrin organ som producerar graviditetshormonet - progesteron.

Förändringar i livmodern

Progesteron främjar riklig blodtillförsel till ett redan ökat endometrium. Slemhinnan blir mjukare och "klibbig", så att det befruktade ägget lätt fästs vid det.

Det har inte gjorts några betydande förändringar under denna period. Kroppen "väntar" på äggbefruktning. Nivån av hormoner är oförändrad. I händelse av befruktning har inträffat passerar cirka 10 dagar från befruktningstillfället till implanteringen av ett framtida embryo i endometriet. Under denna tid lyckas ägget dela, och det fäster sig vid en liten organisme där det finns cirka 12 celler.

I händelse av att befruktning inte har inträffat dör corpus luteum, progesteron upphör att utsöndras, därför lever inte endometriet blod så intensivt att det leder till dess död. Ytlagret i endometrium avvisas och släpps tillsammans med det döda ägget. Den första fasen av menstruationscykeln börjar - de fattigaste på kvinnliga hormoner, därför är kvinnor ofta irritabla och aggressiva under menstruationen.

Hos friska kvinnor förekommer ägglossning runt mitten av menstruationscykeln. Genom att lägga till tre dagar före och efter ägglossningen får vi de optimala dagarna för att bli gravid. Faktum är att spermier kan komma in i livmoderhålan före ägglossningen, men med tanke på deras långa livslängd kan befruktning inträffa även om sexuell kontakt ägde rum 4-5 dagar före ägglossningen.

Kvinnor som lider av bäckeninflammatoriska sjukdomar och endokrina störningar har också menstruations oregelbundenhet. Och även om dess varaktighet och regelbundenhet inte har förändrats kan vissa av faserna förändras eller till och med falla ut ur cykeln..

Menstruationscykelns uppdelning i proliferativa och sekretionsfaser är villkorad, eftersom en hög spridningsnivå bibehålls i epitelet i körtlarna och stroma i den tidiga sekretionsfasen. Endast uppträdandet av hög koncentration av progesteron i blodet den fjärde dagen efter ägglossningen leder till ett kraftigt undertryckande av proliferativ aktivitet i endometrium.

Menstruation

Under en lång tid ansågs det att på grund av ökad sårbarhet för olika infektioner bör sexuell aktivitet under menstruationen undvikas. Enligt moderna rekommendationer är sex under menstruationen inte kontraindicerat, men på grund av den eventuella ökningen av risken för överföring av könsinfektioner rekommenderas det att använda en kondom.

Menstruationsproblem


Menstruella oregelbundenheter är ganska vanliga och kokar ner till:

 • Avbrott eller suspension (amenorré).
 • Avvisad eller förskjuten blödning (menstruatio vicaria).
 • Vinst (menorrhagia).
 • Smärtsam menstruation (dysmenorré, föråldrad. Algomenorrhea).

Menstruationens upphängning beror på olika förhållanden..

Befruktning stoppar den vanliga blödningen och utgör en fysiologisk orsak. Menstruationen kan stoppa med någon betydande blodförlust av en annan del av kroppen, i vilket fall menstruationsblod försenas eller tas bort på andra sätt..

När man stoppar menstruationen är det nödvändigt att komma ihåg orsaken som orsakade denna abnormitet. Om menstruation efter förkylning, efter emotionella störningar inte inträffar under en lång tid, måste du se en läkare. Mekanisk försenad menstruation förtjänar särskilt omnämnande; det händer med en förträngning av ingången till vagina, med en förträngning av vagina och livmoderhalsen.

Ibland uppträder blödningar i en del bort från livmodern, från det sista utflödet kan antingen minskas eller stoppas, detta fenomen kallas ytterligare eller avvisad menstruation (vicar menstruation).

I sådana fall förekommer utflödet vanligtvis på platser som saknar hud, till exempel i sår, sår; också i slemhinnan, t.ex. mun, näsa.

Generellt sett finns det inte en enda punkt på kroppens yta på vilken ytterligare menstruation inte skulle observeras. Samtidigt i äggstockarna finns det fenomen som är vanliga för menstruation.

Med menorrhagia ökar utflödet.

Detta händer med sjukdomar i livmodern eller angränsande organ:

 • med inflammation i livmodern,
 • med erosion i livmoderhalsen,
 • när blodet hälls av breda ligament osv.;
 • ibland finns det inga livmodersjukdomar och ökat flöde beror på den allmänna försämringen av hälsan.

Menstruation åtföljd av smärta kallas dysmenorré..

När de ofta lämnar blodproppar. Under behandlingen uppmärksammar de orsakerna som stöder menstruationens oegentlighet och försöker eliminera den.

Funktioner med personlig hygien under menstruationen.

Det är oerhört viktigt för kvinnor att observera könshygien under menstruationen.

Naturligtvis måste du ständigt övervaka renhet i kroppen, men om du har din period, bör du göra det mycket mer noggrant..

Det rekommenderas minst 2-3 gånger om dagen att tvätta de yttre könsorganen med varmt vatten och tvål (tvätt), varje dag tvätta i duschen. Varma bad, värmedynor, smärtstillande medel kan minska obehag under smärtsamma perioder.

Kvinnans prestanda under denna period upprätthålls till viss del, men ökad fysisk aktivitet, hypotermi och överhettning bör undvikas.

Alkohol och kryddig mat är kontraindicerat, eftersom de senare ökar livmodersblödningen på grund av en rusning av blod till bukorganen.

Uppföranderegler för menstruation.

 • Tvätta flera gånger om dagen.
 • Byt underkläder när det blir smutsigt.
 • Använd specialhygienkuddar eller tamponger. Byt dem under dagen minst en gång var tredje timme.
 • Sov inte med en vattpinne. Detta kan leda till vaginal inflammation..
 • Eller använd en menstruationskopp av medicinsk silikon. Töm skålen minst en gång var 12: e timme. Du kan sova med en hypoallergen menstruationskopp.
 • Ät rätt, ta vitaminer. De hjälper till att hantera psykologisk obehag..

Vad är skillnaden mellan hygien under menstruationen? Vilka åtgärder är bättre?

Som nämnts ovan använder tonåriga flickor och kvinnor engångsstrumpbyxor och / eller tamponger införda i slidan för att upprätthålla personlig hygien.

I båda fallen absorberar dynan eller svampvävnaden menstruationsflödet, vilket i en fuktig och varm miljö kan orsaka utveckling av skadliga patogener och vaginal inflammation, liksom orsaken till STS (Toxic Shock Syndrome).

I europeiska länder, USA och Kanada, och nu i Ryssland, blir återanvändbara (livstid upp till 5 år) menstruationsbägare alltmer populära som personlig hygienprodukter. Denna typ av hygienprodukt absorberar inte urladdningen utan samlar upp den, så det är säkert att använda skålen i upp till 12 timmar utan utbyte.

Skålen skyddar nästan hermetiskt vagina, så att du kan simma med den i poolen och öppet vatten, utan rädsla för att få vatten inuti och infektion.

Det betyder att hon kan skydda dig hela natten eller hela dagen, oavsett vad du gör.!

Även återanvändbara ekopakningar gjorda av naturliga material får relativt snabbt popularitet..

När allt kommer omkring vill vissa kvinnor kategoriskt inte använda hygienprodukter som måste sättas in i sig själva. Av olika skäl. Därför kanske inte menstruationsbäggen och tampongerna passar dem.

Från användningen av engångshygienprodukter för apotek förbättras kvinnors hälsa definitivt inte, för Det finns ett antal problem som de kan orsaka. Hur man är?

Bara i fallet, såsom ett bekvämt och mer pålitligt och säkrare alternativ, är återanvändbara packningar lämpliga för dem..

Fördelar med återanvändbara packningar:

 • Sparande. Tillverkaren förklarar att med noggrann användning - upp till 5 års livslängd.
 • Att ta hand om miljön. Minskar månadsavfall.
 • Fördelar för hälsan. Många kvinnor blev av med irriterande klåda och trast, helt enkelt övergav syntetiska hygienprodukter för engångsbruk tillverkade av oljeprodukter med blekmedel, parfymer etc..
 • Trevliga taktila sensationer. Andas.
 • Skapa inte en växthuseffekt. Håll dig inte fast vid kroppen.
 • Förorsaka inte obehag och irritation.
 • Mer tillförlitliga än engångsunderlag. Absorbera bättre och mer. Läcka inte.
 • De har ett vattentätt lager av vattentätt material.
 • Den naturliga sammansättningen av de allra flesta återanvändbara kuddar - bomull, viskos, bambusduk, mikrofiber.

Var kan jag köpa en menstruationskopp?

Detta är verkligen en underbar uppfinning! Det bästa som uppfanns för kvinnor.

I själva verket ångrar 99% av de kvinnor som har försökt menstruationsbägaren bara att de lärde sig ett sådant ultramodernt medel för kvinnlig intim hygien just nu!

När allt kommer omkring finns det inga gynekologiska kontraindikationer för friska kvinnor för användning av skålar. Inte alls!

Och det finns så många fördelar med att använda menstruationskoppen (jämfört med traditionella metoder för kvinnlig intimhygien), vi räknade mer än 30 av dem att de alla är listade i en separat artikel i vår blogg, som du kan följa.

För maximal komfort kräver intim hygien också speciella medel som kan behandla mikrofloran noggrant utan att orsaka torrhet och irritation.

Vilket botemedel man ska använda vid tvätt eller dusch bör bestämmas individuellt, i många avseenden spelar flickans hudtyp en stor roll.

Till exempel är det värt att förstå att alla medel har en mycket alkalisk sammansättning och utövar mycket tryck på huden, lägger till nya spänningar i kroppen och inte ger avkoppling.

Om flickan har torr hud, desto mer alkali kommer att vara i produkten, desto mer hudirritation kommer detta att orsaka..

I sådana fall rekommenderas att vägra att använda tvål och föredra gelprodukter. Alla föroreningar geler kommer att tas bort mer försiktigt från de intima områdena utan att få en ny grad av irritation på huden.

Ett underbart verktyg för daglig användning är den milda, intima gelén "Delight" Bioritm.

Den speciella formeln vårdar försiktigt huden, har en förebyggande och åldrande effekt. Till skillnad från vanliga geler och tvålar orsakar produkten inte allergier och irritationer. Den innehåller provitamin B5, kamomillxtrakt och aloe vera gel.

Kamomillxtrakt hjälper till att lindra irritation och rodnad. Intim gel har en delikat struktur och en neutral lukt. Det skummer väl och tvättas lätt även med en liten volym vatten. Ger renhet, friskhet och komfort hela dagen.

Den neutrala formeln hjälper till att upprätthålla en naturlig pH-balans. Innehåller inte aggressiva tensider (SLS, SLES)

I vår onlinebutik finns alltid bara ett hygieniskt sortiment av menstruationskoppar från olika tillverkare.

Tyskland, Finland, Spanien, Ryssland, Kina. Anatomiskt formade, med ventil, skåluppsättningar.

Du kan bekanta dig med det och välja rätt på produktsidan:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vattenpeppar extrakt

StruktureraHighlander gräs, etylalkohol.Släpp formulärFlytande extrakt med bitter smak för oral administrering i en flaska med en dropp av 25 ml i en kartong.farmakologisk effektUterotoniserande, hemostatisk (hemostatisk)....

Menstruationen startar inte, men testet är negativt: vad är orsaken

Enligt kvinnor är den vanligaste orsaken till försenad menstruation graviditet. För att få ett snabbt och otvetydigt svar görs speciella tester....

Anledningar till försenad menstruation, utom graviditet

Menstruation, menstruation eller reglering är ett periodiskt avslag på livmoderns livmodersystem, åtföljt av blödning. Frånvaron av menstruation orsakar främst en kvinna i reproduktiv ålder misstänker graviditet....