Ostadisk cystadenom

Blödning

Ovarial cystadenom (cyste) är en patologisk kavitet i äggstocksvävnaden som är fylld med vätska eller blod. Neoplasmer kan vara godartade, maligna, kantlinjiga eller med låg malign potential (LMP). Därför anses inte alla tumörer som cancer..

Äggstockarna är parade könskörtlar av mandelformen, som finns i bäckenområdet. Den ena änden av organet är fäst med hjälp av peritoneala veck till livmodern, den andra hänger fritt i bäckenbottenhålrummet. Äggstocksfunktionen är förknippad med produktionen av hormoner (progesteron, östrogen, androgen), mognad av ägg och regleringen av en kvinnas menstruationscykel.

Oftast förekommer bildningen av cyster under klimakteriet, i tonåren och före menopausen. Hos flickor är neoplasmen funktionell (follikulär cysta, cystisk bildning av corpus luteum, teratom) - med tiden löser den sig oberoende och är inte malig. Hos premenopausala kvinnor förekommer ökade fluktuationer av kvinnliga och steroidhormoner, vilket leder till att mer än 20 typer av olika tumörer bildas. I 75% av fallen diagnostiseras cancer i ett sent skede och ytterligare behandling är ineffektiv..

Godartat äggstockscystadenom är ett förstadier, därför är noggrann diagnos och lämplig behandling nödvändig.

Klassificering

Det finns mer än 40 typer av epiteliala tumörer i äggstockarna, de vanligaste är följande tre:

Mucinös cystadenom i äggstocken

Mucinös cystadenom eller mucinös ovariecyst är en övervägande godartad tumör i form av en kapsel med en slät yttre och inre yta. Den kan nå stora storlekar, vilket inte alltid indikerar dess malignitet, även när diametern är mer än 50 cm och väger 20 till 50 kg. I genomsnitt har en slemhinne cysta en diameter på 15 till 30 cm och är endast bilateral i 10% av fallen.

Cirka 80% av mucinösa tumörer är godartade, 10% är kantlinjer med låg malig potential och de återstående 10% är maligna. De är sällsynta hos flickor före puberteten, under graviditeten och efter klimakteriet är den uppskattade högsta prevalensen av patologi från 30 till 50 år.

Denna typ av patologi manifesteras av följande symtom: smärta i buken, vaginal blödning, samt en ökning av buken. Komplikationer kan inkludera bristning av en cysta i bukhålan eller vridningen av äggstocken. Det är asymptomatiskt i de flesta fall och upptäcks under ultraljud av bukorganen, som utförs av andra skäl..

Seröst äggstockscystadenom

Seröst äggstockscystadenom är den vanligaste godartade ovarietumören från 5 till 10 cm stor, vilket förekommer i 40% av fallen. Det liknar formen på en vesikel fodrad med ett tätt cylindriskt epitel och fylld med en klar ljusgul vätska med föroreningar av blod. En tumör kan utvecklas från en funktionell (follikulär) cyste, om neoplasma inte minskar inom 3-4 menstruationscykler.

Förekomsten av seröst cystadenom är förknippat med slutet av den kvinnliga kroppens reproduktionsålder. Därför ökar risken för spridning av patologi med 40-50 år. I de flesta fall diagnostiseras en godartad tumör i höger äggstock, och endast 15 till 20% av serösa cystadenom är bilaterala.

Papillär cystadenom i äggstocken

Papillär cystadenom i äggstocken är en typ av serös neoplasma, kännetecknad av utväxtar som är ojämnt belägna på ytan i form av papiller. Platsen för papiller är: invertera (inre), invertera (extern) och blandad. Epitelet är platt, cellens bas är lös eller tät.

De huvudsakliga orsakerna till patologin är okända, men risken för att den förekommer ökar hos överviktiga kvinnor som tar hormonella läkemedel vid tidpunkten för klimakteriet. Oftast förekommer papillär cystadenom i åldersgruppen 40 till 60 år. I de flesta fall observeras bilaterala organskador, åtföljt av en ansamling av vätska i bukhinnan.

Orsaker till äggstockscystadenom

Ovarialt cystadenom kan utvecklas till följd av följande sex faktorer:

Follikulär cysta - bildas efter ägglossning, när hypofysen släpper ut en liten mängd luteiniserande hormon, som signalerar follikeln för att frigöra ägget. Om utkastet inte inträffar kan follikeln inte brista och börjar växa och förvandlas till en cysta. Denna formation är ofarlig och löser vanligtvis på egen hand inom två menstruationscykler..

Metaboliska störningar - under klimaxperioden inträffar metaboliska förändringar (diabetes, fetma), kvinnans hormonella bakgrund störs, det finns ett överskott av östrogen, risken för att utveckla cystadenom i äggstockarna ökar.

Luteal cysta - bildas under produktionen av en bursted follikel av en stor mängd östrogen och progesteron, som förbereder kroppen för befruktningen. Därefter blir follikeln en gul kropp, som kan ackumulera blod och vätska, om befruktning inte har inträffat, försvinner den efter en stund på egen hand. Det finns dragande smärta i bäcken och buken, det finns en risk för inre blödningar när cysten brister.

Teratom - förekommer främst hos kvinnor under 30 år. Utvecklas från bakterieceller (primär oocyt).

Endometrios är ett tillstånd där livmodersceller, som vanligtvis täcker livmoderens insida, börjar växa utanför.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är ett tillstånd där många små och ofarliga cyster utvecklas på äggstockarna när balansen av kvinnliga hormoner förändras.

Stress, blödning under klimakteriet, ektopisk graviditet, abort, sexuell abstinens, operation, sexuella infektionssjukdomar (syfilis, klamydia) och ärftlighet kan också vara orsaker till bildning av cystadenom..

Vanliga symtom

Symtom på olika ostadiska cystadenom liknar varandra: det finns uppblåsthet, tarmvätskeuppbyggnad (ascites), förstoppning, diarré. Det är aptitlöshet och vikt, snabb trötthet, tyngd i buken, illamående och kräkningar, onormal menstruationsblödning, förändringar i menstruationscykeln.

Konstant eller periodisk dragande smärta i nedre del av buken, som kan pulseras i nedre delen av ryggen och höfterna, smärta under samlag (dyspareunia), en känsla av en tom urinblåsan som inte är helt dragen, är karakteristiskt.

Diagnostik

Om du hittar de första symptomen på äggstockscystadenom, bör du rådfråga en gynekolog. För att bestämma typen av cyste utför läkaren ett antal förfaranden: utför en gynekologisk undersökning, sammanställer en medicinsk historia, skickar patienten till laboratorie- och hårdvaruundersökningar (ultraljud, MR, laparoskopi).

Resultaten av blod- och urintest kan visa ett överdrivet innehåll av röda blodkroppar, hemoglobin i blodet, vilket indikerar kränkningar av kroppen.

Den vanligaste metoden för diagnostik av hårdvara är ultraljud. Under undersökningen kan gynekologen upptäcka förändringar i bilagorna, upptäcka en cysta med sin stora storlek, ultraljud gör det möjligt att fastställa lokaliseringen av neoplasmen, dess storlek och struktur.

En annan metod är diagnostisk laparoskopi - ett förfarande när bukhålan undersöks med ett läkemedel som injiceras genom ett litet snitt i buken. Minimalt invasivt tillvägagångssätt minskar risken för komplikationer och längd på sjukhusvistelse.

Laparoskopi gör att du kan ta ett prov av tumörvävnad för biopsi, som går till laboratoriet för histologisk undersökning. Laboratorieassistenten undersöker provet under ett mikroskop, utför molekyltestning, elektronmikroskopi. Dessa åtgärder kommer att avslöja tumörens malignitet.

I de flesta fall diagnostiseras cystadenom i vänster äggstock på grund av den fysiologiska karaktären hos den kvinnliga kroppen, ägget mognar oftare i detta område.

Behandling av cystadenom i äggstockarna

Om patologiskt ostadiskt cystadenom upptäcks är kirurgi nödvändigt. Handlingsomfånget bestäms individuellt. Om tumören är större än 3 cm avlägsnas äggstocken helt, men patienter som planerar en graviditet försöker inte skada gonaderna.

Den säkraste metoden för behandling av äggstockscystadenom betraktas som laparoskopi. Denna kirurgiska ingrepp utförs genom flera snitt i bukhinnan, som gör att du kan tillföra nödvändiga verktyg (pincett, elektrisk sax) i kroppens hålighet. Fördelen med denna operation är snabb rehabilitering, låg andel postoperativa komplikationer, förmågan att få barn.

Kirurgens uppgifter skiljer sig något beroende på patientens ålder. Hos unga flickor är det viktigt att bevara äggstocksvävnaden så mycket som möjligt. Om operationen lyckas normaliseras nivån på könshormoner, vikten förblir normal, kvinnans reproduktionsfunktion förloras inte.

För kvinnor i åldern är kirurgens huvuduppgift att minska risken för komplikationer senare. Under operationen tas alla foci av inflammation bort, risken för förekomst och förvärring av befintliga sjukdomar minimeras.

Hjälpterapi är alternativa behandlingsmetoder, som inkluderar användning av tinkturer av akacia, kamomill, mynta, maskros, gröna valnötter, kardanjuice, björnbär och tranbär. Det rekommenderas också att du tar en kurs av vitamin E för att undvika utmattning av äggstockarna. Under den postoperativa perioden bör fysisk aktivitet uteslutas, följ gynekologens rekommendationer.

Vad är en ovariecyst och behöver den tas bort?

Patologi förebyggande

En kvinna bör övervaka den hormonella bakgrunden i hennes kropp, hålla en kalender för menstruationscykeln och, om några avvikelser hittas, söka hjälp av en specialist. Försök att förhindra faktorer som påverkar hormonella förändringar, såsom stress, gifter, psykologiskt trauma. Besök en gynekolog för en allmän undersökning en gång om året.

Oskärpa intima förhållanden bör undvikas, användning av preventivmedel, bäst av alla barriärer (kondomer), som ger skydd mot sexuellt överförda infektioner, är obligatoriskt. När man tar hormonella piller är det viktigt att genomföra en grundlig könshygien efter varje samlag. Dessa åtgärder förhindrar risken för äggstockscystadenom.

För att undvika komplikationer är det nödvändigt att behandla inflammatoriska sjukdomar i reproduktions- och urinvägssystemet i tid för att förhindra hypotermi.

Kroppen ska få en tillräcklig mängd av alla element, så du måste dricka kurser av vitamin A, C, PP. Av stor betydelse för att förebygga cystor i äggstockarna är begränsningen av exponering för solen, undvik långvarig exponering för direkta strålar. Solariumbesök är också oönskade..

cystadenom

Cystadenom är en godartad tumör eller cystisk neoplasma som oftast lokaliseras i en kvinnas äggstockar, men finns också i andra inre organ i bukhålan eller i bröstkörteln. Orsaken är främst hormonella störningar, tidigare kirurgiska ingrepp på bäckenorganen, kroniska inflammatoriska processer relaterade till reproduktionsorganen.

Ostadiskt cystadenom bland cystiska neoplasmer förekommer oftast och har en annan form av uttryck och symptomatiska manifestationer. Sjukdomen börjar vara asymptomatisk och diagnostiseras först efter att ha besökt en gynekolog och genomfört en hårdvarustudie.

Hos kvinnor förekommer cystadenom i intervallet mellan 25-50 år och är lokaliserat i äggstockarna, hos män kan en cystisk massa upptäckas i levern, men det är sällsynt.

Med snabba studier och kvalitetsbehandling har sjukdomen en positiv prognos, men bara om patienten följer alla medicinska rekommendationer under rehabiliteringsperioden.

Orsak

En sådan cystisk neoplasma, som cystadenom, har ett stort antal orsaker. I äggstockarna är cystiska neoplasmer vanligare som förekommer hos kvinnor under klimakteriet eller under premenopausal period, vilket är förknippat med hormonella problem i kroppen.

Forskare identifierar de huvudsakliga orsakerna som bidrar till diagnosen äggstockscystadenom:

 • hormonella störningar - leder till störningar i äggmognad, medan cystadenom i äggstocken observeras i klimakteriet, när kvinnlig reproduktionsfunktion börjar försvinna eller under bildandet av menstruationscykeln under tonåren;
 • endokrina sjukdomar;
 • emotionell överbelastning;
 • problem i sexuell aktivitet på grund av brist på sexliv;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • infektionssjukdomar i könsorganen;
 • genetisk predisposition - upptäcks ofta när papillär cystadenom upptäcks;
 • menstruations oregelbundenheter hos en kvinna;
 • ofta graviditetsavbrott genom mekanisk handling;

Sköldkörtelcystadenom uppstår på grund av cirkulationsstörningar eller vävnadsnekros, vilket leder till bildning av hålrum fyllda med vätska när kapselcyster bildas.

Att ta hormonella preventivmedel eller hormonbehandling kan utlösa en diagnos av levercystadenom.

Patogenesen av sjukdomen är som följer: under påverkan av ogynnsamma faktorer förekommer tumörliknande noder - adenom, som oftast har en godartad karaktär, i enskilda organ. När cystiska tillväxter visas på dem, bildas cystadenom.

En cyste är en kapselbildning som är fylld med vätska. Cystisk tillväxt på adenom är komplikationer av den underliggande sjukdomen, som förekommer i frånvaro av snabb behandling.

Klassificering

Cystadenom är en form av cystisk bildning som förekommer i bäckenorganen, kan lokaliseras i levern, sköldkörteln och bröstkörteln.

Det kan klassificeras på utbildningsorten:

 • i äggstockarna;
 • lever
 • sköldkörtelcystadenom;
 • i bröstkörteln.

Enligt den morfologiska strukturen:

 • serös;
 • papillär cystadenom;
 • papillär serös;
 • slemhinne cystadenom;
 • gräns.

Seröst cystadenom har en godartad kurs, det bildas i organet från dess epitelvävnad. Om storleken är liten, finns det inga symtom. Tumörens plats finns på äggstocken på livmodersidan eller bakom den. Oftare har formationen utseendet som en enkelkammare och förekommer på en av sidorna, mycket sällan - tvåkammars- och flerkammartumörer. Om den inte behandlas, omvandlas patologin efter några år till en grov papillär form.

Det grova papillära serösa cystadenomet ser ut som en cystisk neoplasma med tillväxter eller papiller, som finns i och utanför kapseln. De skiljer sig från den serösa typen inte bara i form utan också i färg med det inre innehållet i kapseln. Ofta förekommer på två äggstockar och har flera kammare. Kan degenerera till en ondartad form.

Papillär cystadenom i äggstocken är en av sorterna i den serösa formen, har en uttalad kapsel med papillära tillväxter. Detta är en av de typer av tumörliknande neoplasmer som utvecklas till adenokarcinom. Denna art finns hos kvinnor i reproduktiv ålder, ofta ärftliga.

Papillarsorten är indelad i underarter:

 • invertera cystadenom i vänster äggstock eller höger - en typ av cystisk bildning, förekommer endast inuti kapseln på väggens yta, kan se ut som enskilda papiller eller papillärväxter;
 • utskjutningsformen är lokaliserad på kapselns yta i form av papillärväxter;
 • blandad - har bara två sorter som visas inifrån och ut.

Förutom äggstockarna kan bröstpapillom uppstå, som utvecklas i mjölkkanalen. Den är bildad av epitelceller, har utseende som papillärväxter, och med ett stort antal cyster kan den degenerera till en malig form.

Mucinöst cystadenom i äggstocken kännetecknas av en slät kapselform inuti och utanför, innehållet i kapseln fylls med slem - mucin. Färgegenskaperna för det inre innehållet sträcker sig från ljusgul till brun. Det kan växa till en enorm storlek, lokaliserad på ena sidan av äggstocken, manifesterar sig sällan i en bilateral form. Mer än 80% av tumörer av denna typ är godartade..

Efter långvariga studier kom specialister till slutsatsen att denna speciella typ av tumör kan tränga ut från vävnaden i äggstocken i bukspottkörteln under utvecklingen av prenatal..

Slemhinnans cystadenom i bukspottkörtel är sällsynt, det kännetecknas av snabb tillväxt, kan växa till en ondartad tumör och har en struktur med flera kammare.

Borderline mucinöst cystadenom är en godartad neoplasma som består av epitel och dess element, och inuti kapseln finns ett ämne i form av slem - pseudomucin. En sådan tumör avlägsnas endast kirurgiskt. Visas på grund av funktionsfel i den embryonala bildningsperioden, vanligare på ena sidan. Ett särdrag av denna typ är närvaron av ett ben, på grund av vilket tumören förvärvar rörlighet, kan ha en multikammarstruktur. De inre och yttre ytorna är släta, papillära tillväxter är sällsynta. Visas hos kvinnor efter 40 år..

symtomatologi

Ovarialt cystadenom har i de flesta fall inte symtomatiska manifestationer i de tidiga utvecklingsstadierna, och det kan bara upptäckas av en slump under undersökningen av bäckenorganen. Symtom uppträder när cystisk bildning blir betydande och börjar komprimera de närmaste organen, vilket leder till störningar i avföringen och urinering, smärta i nedre del av buken.

Seröst cystadenom kan orsaka:

 • smärta i nedre buken;
 • ryggont;
 • regelbunden urination;
 • upprörd avföring, ofta förstoppning;
 • svullnad i de nedre extremiteterna.

Papillär seröst cystadenom kännetecknas av:

 • en känsla av tyngd i nedre del av buken;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • generell svaghet;
 • storleken på buken på grund av ascites;
 • nekros kan uppstå;
 • kapselbrott leder till peritonit;
 • kan orsaka infertilitet.

Om denna typ av tumör är lokaliserad i bröstkörteln, kommer den symptomatiskt att manifestera sig i omfattande sekretioner av grönaktig eller brun färg från bröstvårtorna.

Mucinöst cystadenom kan, förutom buksmärta, orsaka:

 • svår blödning;
 • kan leda till ovariell torsion;
 • pressa inre organ.

Enligt de symtomatiska manifestationerna är det praktiskt taget omöjligt att bestämma typen av tumör, eftersom symtomen kan variera beroende på graden av utveckling av neoplasma..

Det grova papillära cystadenomet i äggstocken har symptomatiskt de allvarligaste manifestationerna och liknar cancer mycket:

 • illamående;
 • svår svaghet;
 • huvudvärk;
 • kraftig viktminskning.

Denna sort är mycket sällsynt och utan snabb behandling kan utvecklas till cancer.

Att differentiera olika cystiska former hjälper bara till hårdvaruforskning.

Diagnostik

En cystisk neoplasma kan ha en annan plats, så samråd med många specialister kan krävas: mammolog, gynekolog, allmänläkare, onkolog och kirurg.

En ovarie- eller bröstcyst kan upptäckas under en undersökning hos en specialist, men dess variation och form kan bestämmas endast med hjälp av instrumentell undersökning. Med det kan du bestämma vilken av patientens tumörtyper som är enkel serös, papillär, mutation, enkelkammare eller tvåkammare, samt bestämma fördelningen av kapseln och innehållet i kapseln.

Studier kan tilldelas enligt följande:

 • ductography;
 • mammografi;
 • Ultraljud i bröstet, levern, äggstockarna, sköldkörteln;
 • ultrasonografi;
 • MR eller CT.
 • cytologi av vaginal urladdning eller nippel;
 • blodkemi;
 • allmän analys av urin och blod;
 • blod för tumörmarkörer ca 125;
 • punkteringsbiopsi i äggstockarna, bukspottkörteln.

Med hjälp av laboratorietester kan du ta reda på arten av cystiska neoplasmer, det vill säga en godartad eller malign form, graden av den inflammatoriska processen.

Efter hela åtgärdskomplexet differentierar läkaren diagnosen och väljer individuell behandling.

Behandling

Vid val av terapeutiska åtgärder beaktas patientens ålder, arten av cystisk neoplasma, samtidigt symtom, storlek, komplikationer orsakade av tumören..

Mucinös cystadenom når nästan alltid stora storlekar, men blir sällan malign och avlägsnas genom operation.

När cystadenom i vänster äggstock och höger äggstock upptäcks, beaktas graden av delaktighet i processen för det reproduktiva organet, patientens ålder. Om kvinnan har fyllt 40 år avlägsnas tumören tillsammans med båda äggstockarna och drabbade vävnader.

Huvudlistan över möjliga förfaranden:

 • Laparotomi - avser säkraste kirurgiska ingrepp. Flera snitt görs i bukhinnan, genom vilka kirurgiska instrument sätts in i kroppshåligheten. Graden av intervention beror på patientens ålder. Hos nulliparösa flickor kommer interventionen att vara minimal för att bibehålla äggstockarnas funktionalitet, och hos kvinnor efter fyrtio elimineras alla lesioner;
 • Ooforektomi - en operation för att ta bort äggstockarna från en sida eller två, kan delvis påverka äggledaren;
 • Cystektomi - består i att ta bort cysten och bevara äggstocken.
 • Kilresektion när kilar skärs ut.
 • Sektoriell resektion - tillämplig för brösttumörer, när en organsektor med fokus tas bort.
 • Resektion av levern eller bukspottkörteln - med deras hjälp dissekeras en tumör.
 • Adnexektomi på en eller två sidor eller hysterektomi med bilagor - föreskrivs för patienter med bilaterala fokuser på en cystisk tumör och för kvinnor efter 35 års ålder.
 • En mastektomi utförs med omfattande skador när mjölkkörtlarna avlägsnas helt med fettvävnad och lymfkörtlar..
 • Dränering av gallkanalerna - utförs efter dissektion av cysten för att återställa gallflödet.

Om en malign neoplasma upptäcks, avlägsnas den och strålbehandling eller kemoterapi föreskrivs, följt av läkemedelsbehandling. I detta fall är prognosen för terapi dålig.

Möjliga komplikationer

Obehandlade cystiska neoplasmer leder i 80% av fallen till cancer, och i avancerade former kan leda till inre blödningar på grund av brist på cyster, menstruationsstörningar, nekros, urineringstörningar och tarmrörelser. Med en fullständig borttagning av bilagorna kan en kvinna inte bli gravid och fostra ett barn.

Förebyggande

För att förhindra är det nödvändigt att leda en hälsosam livsstil, behandla inflammatoriska processer i bäckenorganen i tid, besöka en gynekolog två gånger per år, inte missbruka hormonella läkemedel och undvika abort.

Cystom i höger och vänster äggstockar - vad är det?

Cystadenom ser ut som en ovariecyst, men är en tumör. Innan man når stora storlekar fortsätter det ofta utan symtom, och då finns det tyngd, smärta, brister i buken, svårigheter med urinering, tarmrörelser, livmodersblödning. Komplikationer är vridning av tumörens ben och bristning av kapseln med skarp smärta, spänningar i bukväggen, svimning.

Cystom betraktas som villkorat godartat, eftersom det kan degenerera till cancer. Diagnosen hjälper till med ultraljud, tomografi, blodantal för tumörmarkörer, laparoskopi med biopsi. När cystadenom upptäcks föreskrivs alltid kirurgi, efter det, enligt histologi, kan den maligna processen helt uteslutas eller bekräftas.

Vad är cystom

Oftast finns sjukdomar av denna typ hos kvinnor över 30 år, särskilt för patienter som är i klimakteriet (gradvis blekning av reproduktionssystemet). Cystom, som en neoplasma, kan växa upp till 10 - 15 cm i diameter och malig (provocera bildningen av cancerceller och bli en malig tumör). Det är därför patologin i sig definieras som ett prekanceröst tillstånd och kräver läkemedelsinsatser i tid.

Cystoma är en typ av påse med en eventuell inre separering i flera kammare, vars kavitet är fylld med vätska. Bildningen av tillväxter kommer från cellerna i de kvinnliga könskörtlarna. Som regel är sjukdomen ensidig, till exempel cystom i höger äggstock, men bilateral skada är också möjlig.

Faren för en sjukdom under graviditeten är en möjlig klämning av livmodern och försämrad fosterutveckling, vilket leder till missfall och kan också vara skadligt för kvinnan själv.

Tecken på cystom i vänster bihang

Den kliniska bilden av patologin bestäms av storleken på neoplasma, liksom av hur mycket inre organ som är involverade och om det finns komplikationer. Tumörer av liten storlek brukar inte göra sig kända och upptäcks av en slump under en undersökning eller en ultraljudssökning. Men även en liten cystom kan förvandlas till cancer.

Oftast, med en tumör i vänstra bihang, uppstår smärta av olika intensiteter. Möjligt obehag i nedre del av magen under intimitet eller tarmrörelse. Smärta kan vara permanent och dra. De är lokaliserade i området av könsorganet, migrerar ofta till korsryggen eller inguinalen, förstärkta när de gör övningar, går.

Ibland finns det en känsla av fullhet. När tumören når en imponerande storlek blir magen större, vilket ofta leder till en ökning av kroppsvikt. Sådana förändringar i en kvinnas utseende kan orsakas inte bara av den snabba tillväxten av neoplasmen, utan också av ascites.

En stor cystom på vänster skjuter organ i närheten och sätter press på dem. I det här fallet är patienten orolig för ofta behov av att tömma urinblåsan, förstoppning, svullnad i nedre extremiteter. Utvecklingen av hydrosalpinx utesluts inte.

Vilka är orsakerna till utbildning

En specifik lista över orsakerna till manifestationen av sjukdomen i medicinsk praxis är inte tillgänglig. Det finns ett antal funktioner som kan provocera bildandet av cystom. Vi talar om patienter som tidigare har haft en abort eller en äggstocksoperation. Kvinnor som har diagnostiserats med en ektopisk graviditet bör också vara försiktiga med sin hälsa..

Möjliga skäl inkluderar också:

 • hormonell obalans;
 • förekomsten av kroniska, såväl som inflammatoriska och infektionssjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • manifestationer av herpes av den andra typen eller HPV (humant papillomavirus);
 • förekomsten av dåliga vanor och överensstämmelse med en kalorifattig diet med överdrivet fett;
 • oregelbundenhet i menstruationscykeln, som ofta åtföljs av blödningar i livmodern.

Särskild uppmärksamhet på möjlig patologi bör ägnas åt kvinnor med karakteristisk ärftlighet om liknande tumörer redan har hittats hos kvinnliga släktingar.

Ganska ofta utförs cystomdetektion under diagnos och behandling av bröstcancer..

Förebyggande och prognos

Sannolikheten för ondartad omvandling av tumören är vanligtvis inte mer än 15%, men om läkaren erbjuder operation bör du inte vägra den. Vid snabb behandling av patologi är prognosen positiv, men en kvinna bör observeras av en onkolog under en tid och genomgå alla nödvändiga undersökningar.

För att förhindra utveckling av cystom till vänster är det nödvändigt att genomföra terapi av gynekologiska sjukdomar, för att skydda mot oönskad graviditet (för att undvika behovet av en abort), använda kondomer för att förhindra sexuellt överförda infektioner. Det är viktigt att regelbundet besöka en gynekolog och korrigera hormonella störningar.

Klassificering

Klassificeringen av sjukdomen beror på egenskaperna hos den vätska som tumören själv är fylld med. Neoplasma är:

 • serös om den inre vätskan är lätt och transparent;
 • slemhinnor, om det påminner mer om slem i sin struktur.

Samtidigt är mucinösa cystom mycket mindre benägna att ha en ökad risk för malign degeneration jämfört med serös (inte mindre än tre gånger).

Det är också vanligt att skilja tumörer med internt innehåll beroende på graden av risk för deras malignitet:

 1. Godartad.
 2. Malign.
 3. Spolning eller gräns, varav en femtedel blir cancerorgan.

Ytterligare behandling av sjukdomen beror på korrekt diagnos, liksom möjligheten att helt eliminera riskerna för dödsfall.

Mucinös cystadenom i äggstocken

Mucinösa cystadenom i äggstocken är vanligtvis stora ensidiga tumörer med tät konsistens, rund eller oval, med en ojämn yta. De innehåller många små håligheter inuti, varav en är den viktigaste, och resten är separerade från det under tillväxt.

Det inre skiktet är fodrat med celler som liknar livmoderhalsepitelet. De utsöndrar slem i cystomen. Från insidan är tumören jämnväggig eller så växer papiller på den - papillär. Utanför täcks cystadenomen med ett tätt membran av bindväv, blod och lymfkärl passerar under det.


Mucinös cystadenom i äggstocken

Mucinösa tumörer har ett ben, vilket ger dem rörlighet och leder till vridning, intrång. Denna typ av formation förekommer huvudsakligen efter 50 år. Genom kursens natur skiljer man godartad, mellanliggande (benägen till tillväxt och degeneration) såväl som med tecken på en malign process. Risken för cancer är 13-17%.

Skillnader från Serous

Seröst cystadenom har sådana skillnader från slemhinnor:

 • mest enskilda kammare;
 • finns oftare i båda äggstockarna;
 • det inre skiktet är epitelceller som kan utsöndra en klar halmfärgad vätska;
 • upptäcks vanligtvis i åldern 40-50 år;
 • har sällan ett ben;
 • en tendens att degenerera manifesteras i 7-10% av fallen.

papillärt

Papillära eller papillära cystadenom kännetecknas av intern spridning av epitelet i form av papiller. De förekommer som regel hos kvinnor i fertil ålder och de betraktas som ett mellanliggande alternativ mellan godartad och ondartad, före cancer. Hos mer än hälften av patienterna förvandlas ett papillärt cystom till en cancertumör. Cirka 40% hittar samtidigt fibroider, endometrios och livmodercancer.

Riskerna för malignitet är högre med:

 • tidig pubertet,
 • sen klimakterie,
 • överskott östrogen,
 • få födslar,
 • ofta aborter,
 • vägran att amma.


Sektionspapillärt cystadenom

Grov papillär

Grubo papillära cystom har en ännu större förmåga att överföra till cancer - cirka 70%. Epitelväxter kan lokaliseras både på de inre och yttre ytorna av cystadenom. 60% av kvinnorna hittar blandade former. I detta fall är papillerna enkla och multipla och formen liknar koraller eller blomkål.

När en tumör groddar genom en kapsel sprids den till bukhinnan, urinblåsan och tarmen. Detta är karakteristiskt för en malign process, men den slutliga slutsatsen om strukturen och scenen görs först efter operation och histologisk analys av det borttagna cystoma.

Se videon om äggstockscystadenom:

symtomatologi

Eventuella symtom på cystom i äggstockarna förekommer vanligtvis i fall då tumören har nått imponerande storlek och stör den normala funktionen hos angränsande organ och vävnadsregenerering. I de inledande stadierna kan patologi bara detekteras med en noggrann undersökning av en läkare och genomföra rutinundersökningar.

Misstänksamhet om en godartad tumör i äggstocksregionen kan indikeras av:

 • rita smärta i nedre del av buken, som uppträder med svår fysisk ansträngning, under tarmrörelsen och under sex;
 • orsakslöst för den första kränkning av menstruationscykeln;
 • funktionsfunktion i bäckenorganen (på grund av tumörtryck), som kan manifestera sig som förstoppning, smärtsam och extremt frekvent urinering.

Stor cystom provocerar en ökning i buken, som liknar graviditetstillstånd. I närvaro av ovarietumörer klagar patienter ofta över tyngd i benen och utvecklingen av åderbråck i benen.

Om patienten har illamående, skärande smärtor, samt en ökning av temperatur och arytmi, är det vettigt att kontrollera neoplasmaens position, eftersom de listade symtomen är karakteristiska när tumörbenen vrids.

Möjliga komplikationer från resektion

Även laparoskopisk resektion (partiell excision) av äggstocksvävnaden kan åtföljas av komplikationer:

 • intolerans mot anestesi;
 • oavsiktlig skada på blodkärl, tarmvägg, urinblåsan;
 • infektionsfästning;
 • blödning;
 • ansamling av vätska eller blod på platsen för tumörborttagning;
 • vidhäftningsprocess i bukhålan.

Deras risk är mycket lägre än vid öppen operation, men det kan inte uteslutas helt. De flesta identifieras redan på sjukhuset (före utskrivning) med kontroll-ultraljud, och vissa kan förekomma hemma.


Vidhäftningsprocess efter avlägsnande av äggstockarna

Anledningarna till ett omedelbart besök hos gynekologen är:

 • ökad smärta i nedre del av magen eller konstant värk;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • allmän svaghet i två veckor eller mer;
 • svårigheter och smärta vid urinering eller avrättning.

Diagnostik

Diagnos är möjlig vid den första undersökningen av patienten av den behandlande gynekologen. En ultraljudsundersökning av bäckenorganen med ett ytterligare test för histologi för att bestämma strukturen hos neoplasmer föreskrivs som bekräftelse eller motbevisning av misstankar. Som regel undersöks tumörinnehållet med avseende på förekomst av cancerceller för att bekräfta dess godartade eller malignitet..

Under konsultationen måste läkaren fråga:

 • förekomsten av eventuella klagomål hos patienten själv med en förklaring av deras varaktighet, till exempel hur länge sedan smärta i nedre del av buken dök upp och hur ofta de återkommer;
 • möjliga tidigare kirurgiska ingripanden och förekomsten av sexuellt överförda sjukdomar;
 • egenskaper hos menstruationscykeln, inklusive eventuella samtidigt smärta från själva sekreten och deras överflöd;
 • graden av befintliga bakgrundssjukdomar, till exempel närvaron av övervikt hos patienten eller avvikelser i det endokrina systemet.

I processen med ultraljud bestämmer specialisten platsen för neoplasmerna, liksom deras egenskaper, former och omedelbara storlekar. För att skilja en godartad från en ondartad cyste kan en läkare utföra en speciell färg Doppler-kartläggning. Med sin hjälp bekräftas närvaron eller frånvaron av blodflöde i neoplasma, vilket skiljer tumörens natur.

Obligatoriskt är blodprovet för tumörmarkörer, vars resultat bestämmer nivån av cancer-embryonalt antigen, alfa-fetoprotein och andra markörer. Resultatet av ett blodprov för tumörmarkörer är den mest exakta bekräftelsen av arten hos de upptäckta tumörerna, särskilt deras maligna natur.

Ett ytterligare sätt att diagnostisera neoplasmer i äggstocksområdet är laparoskopi, där ett kirurgiskt snitt är nödvändigt för att få en bild av cystom, såväl som dess eventuella borttagning.

Papillär cystadenom i äggstocken: prognos

För kvinnor som har upptäckt och tagit bort papillär cystadenom, anses prognosen i 95% av fallen vara gynnsam. Sådana tumörer är sällan benägna att dyka upp igen. Patienterna måste vara under tillsyn av en gynekolog och genomgå en undersökning årligen. Om operationen inte utförs ökar risken för vätskeansamling i bukhålan, vridning av benet, bristning av den yttre kapseln, degeneration till cancer.

Livslängden med andra typer av utbildning

Med äggstockscystadenokarcinom relaterat till cancer förändras prognosen beroende på sjukdomens utveckling, samtidiga sjukdomar, ålder.

Den genomsnittliga livslängden efter borttagningen beror på scenen:

 • fem år eller mer vid första lever minst 80%,
 • den andra - 50%,
 • tredje - 15%,
 • den fjärde - 7-10%.

I allmänhet kännetecknas en neoplasma som uppstod från en tidigare godartad karaktär av en mer gynnsam kurs, eftersom dess celler vanligtvis behåller strukturen hos vanlig vävnad (differentierad). Med seröst cystadenom och andra typer av cyster (utan tecken på degeneration) förändras inte förväntad livslängd med snabb operation.

Taktik för gränsöverskridande tumörer efter operationen

Med gränsöverskridande tumörer efter operationen görs en tid hos en gynekolog. Dessa sjukdomar betraktas som villkorade godartade. På grund av detta måste de alltid tas bort..

Efter att kirurgisk behandling har utförts och tecken på cancer är uteslutna räcker det för kvinnor att besöka en gynekolog minst en gång var sjätte månad under de första fem åren och sedan en gång om året i 20 år. Det är viktigt att kontrollera den hormonella bakgrunden, preventivmedel i tabletter kan förskrivas för att återställa den.

Vad är farligt cystom

Avsaknaden av snabb och korrekt behandling i sådana fall leder till att de ytterligare ökar, vilket ökar risken för bristning av själva formationsväggarna, vridning av tumörens ben, samt början av suppuration och intern blödning. Var och en av dessa alternativ provocerar uppkomsten av akut buksyndrom och allvarlig blodförlust.

Cystom i vänster äggstock (eller höger) kan tyst utvecklas till en malig form, vilket är farligt för patienternas liv. Om tumören upptäcktes när graviditeten redan börjat finns det alltid en risk för missfall och missfall. Om graviditeten kan upprätthållas, kan det vid ett senare tillfälle inträffa en överträdelse av den fulla blodtillförseln till livmodern, vilket innebär att det finns en risk för hypoxi (syre svält) i fostret.

Operation för borttagning av utbildning

Med seröst cystadenom kan endast tumören tillsammans med kapseln tas bort. För detta används laparoskopi. Den endoskopiska utrustningen injiceras, membranet genomträngs, innehållet pumpas ut med en aspirator (pump), kärlen bränns och äggstockens integritet återställs.

Det resulterande materialet skickas till histologi. Hela operationen varar i cirka 45 minuter. Detta alternativ anses vara det enklaste, eftersom orgelet bevaras, förekommer sällan omfattande vidhäftningar. Tilldelas unga kvinnor som planerar ytterligare graviditet och förlossning.

Papillärcystom och slemhinne kräver vanligtvis avlägsnande av äggstocken. I avsaknad av tvivel om malignitet kan detta också göras genom laparoskopi..


Laparoskopisk metod för borttagning av äggstockarna

När testdata är osäkra (till exempel markörer med höga tumörer) är det bättre att genomföra en öppen laparoskopi. Det krävs för att upptäcka cancer. I detta fall avlägsnas äggstockarna, livmodern och magkörteln för att minska risken för återfall..

Funktioner i övergången till cancer

Upptäckta tumörer med inre vätska, som ökar på grund av det ackumulerade innehållet och den direkta celldelningen på bildningens väggar, är redan ett förkansartat tillstånd hos kvinnlig kropp. I det här fallet beror inte början på maligniseringsprocessen av påverkan av externa faktorer.

I stadiet att förvärva en ondartad natur raderas tydliga konturer i tumörerna och innehållet i sig blir tätare, varför de växer till angränsande organ och vävnader. Bekräfta förekomsten av cancerceller med hjälp av histologiska blodprover (för närvaro av tumörmarkörer).

Orsaker till godartade ovarietumörer

Orsakerna till utvecklingen av godartade ovarietumörer har inte klargjorts. För vissa typer av tumörer antas rollen för genetiska störningar under intrauterin utveckling, för andra, en hormonell obalans. Det finns emellertid fortfarande inga bevis på en förening av tumörer i äggstockarna med liknande tillstånd..

Studier tyder på ett samband mellan vissa riskfaktorer och utvecklingen av tumörliknande funktionella cyster på äggstockarna. Dessa riskfaktorer är:

 • tidig menarki, fetma, infertilitet och hypotyreos;
 • cigarettrökning (fördubblar den relativa risken för att utveckla funktionella cyster på äggstockarna);
 • Tamoxifen (ökar risken för cystabildning med 15-30%);
 • Hormonersättningsbehandling (ökar frekvensen för cellulära cyster hos kvinnor i åldern> 50 år).

Enligt nyligen genomförda studier kan cirkulerande follikelstimulerande hormon (FSH) vara en drivkraft för utveckling av neoplasmer i äggstockarna. Ytterligare forskning behövs för att bestämma den exakta roll som FSH och FSH-frisättande faktor spelar för utvecklingen av epiteltumörer i äggstocken..

Behandling

Behandling är endast möjlig genom att genomföra en operation för att avlägsna farliga neoplasmer, eftersom det nästan är omöjligt att på något sätt beräkna ögonblicket för dess övergång till det maligna stadiet. Avlägsnandet av cystom utförs individuellt i varje enskilt fall, med det obligatoriska med hänsyn till sjukdomens stadium, tumörens storlek och deras antal, patientens ålder, samt förekomst av olika samtidiga sjukdomar, möjlig graviditet.

Det är omöjligt att självständigt behandla en sjukdom med okontrollerad användning av läkemedel och folkläkemedel, eftersom situationen kan förvärras och själva operationen blir mycket svårare, med minimala chanser att lyckas fullbordas.

Avsaknaden av korrekt behandling i form av kirurgi kan provocera en snabb ökning av neoplasmer med uppkomsten av farliga komplikationer under ganska kort tid. Behovet av kirurgi (med stor utbildning) är förmågan att ta bort tumören fullständigt och minimera ett eventuellt återfall i framtiden.

I närvaro av stora tumörer kan deras eliminering utföras samtidigt med avlägsnande av det drabbade äggstocken eller äggledarna (med förbehåll för början av klimakteriet). Små tumörer med minimal skada på angränsande organ tillåter borttagandet av själva formationen samtidigt som hela reproduktionssystemets effektivitet, inklusive äggstockarna, upprätthålls.

Menopausal ovarialt cystadenom

Sannolikheten för att utveckla cystadenom i äggstockarna ökar under klimakteriet. Oftast finns slemhinnor och papillär neoplasmer. Till och med före menstruationens upphörande på 2-3 år har kvinnor den så kallade "hormonella gungan". De kännetecknas av skarpa förändringar i östrogennivån i blodet med en övervägande ökning. Denna bakgrund skapar förutsättningarna för bildande av cystom.

Tillväxttakten beror på det allmänna hälsotillståndet, en snabb ökning provoserar:

 • fetma;
 • brott mot kolhydratmetabolismen - prediabetes, typ 2-diabetes mellitus;
 • minskad sköldkörtelfunktion;
 • rökning;
 • påfrestning
 • användning av hormonella läkemedel eller kosttillskott med fytoöstrogener utan undersökning;
 • kronisk inflammatorisk process.

Är det farligt under graviditeten?

Cystom under graviditeten förekommer hos 0,5% av kvinnorna. Tumören fortsätter ofta med komplikationer:

 • spontan abort, missfall (7-12%);
 • vridning av benen eller hela äggstocken (från 10 till 50%) på grund av sträckning av den ligamentösa anordningen i livmoderhängen, med en förändring i uterushålans storlek eller läge;
 • kapselbrott (15-20%) med blödning i äggstocken eller bukhålan;
 • komprimering av tumören av den växande livmodern med ökad smärta, nedsatt funktion av urinblåsan och tarmarna (13-15%);
 • fosterets snedställda eller tvärgående position (8-10%);
 • ett hinder för att främja fostret under förlossningen (14-19%);
 • övergång till ondartad (2-5%).

Med en asymptomatisk kurs av cystomen är konstant övervakning nödvändig för det (undersökning av en gynekolog, ultraljud). De försöker skjuta upp operationen, och leveransen utförs med kejsarsnitt om det finns risk för brist, vridning eller svårigheter i arbetet. Om du inte kan klara dig utan det, är det föredragna alternativet efter 14 veckor laparoskopi. Men det kan också leda till abort, fosterutvecklingsstörningar.

Titta på videon om huruvida cysten på äggstocken är farlig under graviditeten:

Cyst och cystom - vad är skillnaden?

Huvudskillnaden mellan en cysta och en cystom är baserad på det faktum att den första alltid har en chans att upplösas på egen hand, och den andra kan bara sluta växa, men kräver obligatorisk kirurgisk ingripande för fullständigt avlägsnande.

Det är möjligt att bestämma skillnaden endast med hjälp av ultraljud, eftersom cysten ofta är en ganska stor formation med tunna väggar, tydliga konturer och homogent innehåll. Skillnaden i cystom är i väggens ojämna konturer och möjliga förändringar i tjockleken.

Varför visas patologi

Cystom på höger äggstock förekommer av vissa skäl. De faktorer som provocerar henne är:

 1. Störningar i äggstockarna.
 2. Dålig gynekologisk arv.
 3. Menstruationscykelproblem.
 4. Kronisk inflammation.
 5. Colpit.
 6. endometrit.
 7. Virus.
 8. Tidig menstruation.
 9. Sent menopaus.
 10. Kirurgi utsatt.
 11. Ektopisk graviditet.
 12. amenorré.
 13. Överdriven fettintag.
 14. Rökning, alkoholmissbruk.

Inte alla skäl är ofarliga. Detta antyder att du vid de första ovanliga symtomen bör konsultera en specialist.

Diagnos


Diagnos av äggstockscystadenom inkluderar:

 • gynekologisk undersökning:
 • instrument- och laboratorietekniker.

Vid undersökning av en gynekolog bestäms en tät elastisk rundad formation. Genom palpation upptäcks bihangernas asymmetri, deras frånvaro eller måttliga ömhet, full rörlighet.

Instrumentell undersökning - det är viktigt att verifiera diagnosen och utföra differentiell diagnos med funktionella cyster, myom, ektopisk graviditet, oophorit, cancer, sekundära metastaser, tarmdivertikulum, akut blindtarmsinflammation, njurinflammation.

 • Ultraljud av bäckenorganen och bröstkörtlarna;
 • CT / MR-OMT;
 • punktering genom den bakre vaginal fornixen;
 • färgdopplerografi;
 • gastroskopi.

Obligatoriska laboratorieparametrar:

 • klinisk och biokemisk blodanalys;
 • allmän urinanalys;
 • blodprov för socker och RW;
 • rhesus tillhörighet.

Specifika analyser inkluderar:

 • bestämning av tumörmarkör CA-125, CA 19-9, CA 72-4;
 • cytologisk analys av vätska från rektal livmodern (Douglas) utrymme;
 • endometrial biopsi.

Vid tveksam klinisk presentation, konsultationer av relaterade specialister.

Kliniska rekommendationer


För att förhindra utveckling av cystom rekommenderar gynekologiska utövare starkt att de genomgår en planerad undersökning minst 1-2 gånger per år. Rätt behandling av sexuellt överförda infektioner, kroniska sjukdomar i de inre könsorganen, korrekt val av preventivmetod och förebyggande av curettage minskar risken för cyster.
Full återhämtning efter laparoskopisk operation sker efter 2 veckor. Det är lämpligt att planera en graviditet efter 2-3 månader efter oophorektomi eller adnexektomi.

Efter resektion är sexuell vila nödvändig i 2-3 veckor. Coitus av måttlig aktivitet rekommenderas, om smärta uppstår, fortsätt inte.

Cystadenom i äggstockarna betraktas som prekancerösa tillstånd, vilket är förståeligt. Tumörens lurande ligger i den snabba degenerationen av friska celler till cancerceller. Att övervaka kvinnors hälsa är nödvändigt i alla åldrar för att i tid eliminera sjukdomen.

Cystadenom under graviditeten

Vid diagnos av cystadenom i äggstocken i tidig graviditet rekommenderas vänta-och-se-taktik, tumöraktivitet utvärderas, exakt lokalisering och möjligheten till komplikationer fastställs.

Vid en ökning i storlek, komprimering av vitala organ och en ökning av patognomoniska symtom, är den gravida kvinnan beredd på en planerad operation i II-trimestern. Nödläkarmottagning är nödvändig vid varje tid där barnet bär upp oönskade konsekvenser, till exempel: vridning av benen, kapselbrott, ovarial apoplexi.

Våra tjänster

Administrationen av CELT JSC uppdaterar regelbundet prislistan på klinikens webbplats. För att undvika eventuella missförstånd ber vi dig dock klargöra kostnaderna för tjänster per telefon: +7

Service namnPris i rubel
Transvaginal ultraljud av livmodern och bilagor2 800
MR av bäckenet7000
Endoskopisk äggstocksresektion95.000 - 125.000

Boka tid via ansökan eller via telefon +7 +7 Vi arbetar varje dag:

 • Måndag - fredag: 8.00–20.00
 • Lördag: 9.00-18.00
 • Söndag: 9.00-17.00

Närmaste tunnelbanestationer och MCC:

 • Motorvägsentusiaster eller Perovo
 • Partisan
 • Motorvägsentusiaster

Kan jag bli gravid efter avlägsnande av cystom i äggstockarna

Det finns inget enda svar på denna fråga. Läkaren kan göra en korrekt prognos först efter en histologisk undersökning. Som regel har avlägsnande av neoplasma i frånvaro av komplikationer inte någon negativ effekt på graviditetens början.

Upptäckten av en kvinnas cystom i äggstockarna betyder inte att hon utvecklar cancer. Och om läkaren insisterar på behovet av operation, behöver du inte vägra.

Rätt behandling av tumören ger ett bra resultat och garanterar förebyggande av ytterligare cancer.

Diagnostisk process


Det viktigaste sättet att diagnostisera cystom i äggstockarna är genom gynekologisk ultraljud. Det utförs enligt plan, under en undersökning i samband med sjukdomar i könsorganen eller infertilitet, samt med misstänkta cyster. Det är omöjligt att diagnostisera klagomål och sjukdomshistoria - dessa metoder ger inte korrekt information. I kontroversiella fall föreskrivs en MR- eller CT-skanning av bäckenet, vilket gör att du kan överväga tumörens struktur mer detaljerat än ultraljud. En biopsi gör att du kan bestämma tumörens art, graden av malignitet.

Hur man behandlar patologi


Alla typer av tumörer måste avlägsnas omedelbart. Om patologins natur är godartad, bevarar specialister äggstocksvävnader. När det gäller gränstillstånd eller malignitet, tas äggstockarna och livmodern bort med en cysta. Under den postoperativa perioden utförs behandling med kemo- eller strålterapi.

Borttagningsmetod

Det finns två alternativ för kirurgisk ingripande:

 1. Laparoskopi är den senaste tekniken, varefter patienten snabbt återhämtar sig. Passera det genom 3 miniatyrbukspunkter.
 2. Laparotomi - en operation av kavitet, som föreskrivs i fallet då det inte är möjligt att utföra laparoskopi.

Ingripande kan föreskrivas för vridning av utbildning, provocerad av överdriven träning eller fysisk aktivitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Cystitis försening

Effekten av cystit på menstruationscykelnTänk på hur cystit och försenad menstruation kan associeras. Cystit är en mycket vanlig patologi vid korsningen av urologi och gynekologi. Fallfrekvensen bestäms av den fysiologiska strukturen hos den kvinnliga urogenitala apparaten....

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen i 2-3 dagar, läkarens svar. Vad är sannolikheten för att bli gravid omedelbart efter menstruationen....

Hur många dagar före menstruationen börjar nedre buken att skada

Normalt bör en frisk kvinna inte ha någon smärta innan menstruationen, men sällan har någon dessa dagar går helt smärtfritt. Vid mindre matsmältningsstörningar, hormonstörningar, en säsongsmässig minskning av immunitet, uppstår fortfarande obehagliga känslor....