Algodismenorea - symtom och behandling

Ansvarsfrihet

Vad är algodismenorea? Orsakerna, diagnosen och behandlingsmetoderna kommer att diskuteras i artikeln av Dr. Alikhanova Evgenia Sergeevna, en barnläkare med en erfarenhet av 8 år.

Definition av sjukdomen. Orsaker till sjukdomen

Algodismenorea (dysmenorrhea) - smärta i bäckenområdet under menstruationen.

Normalt under en menstruation bör en kvinna inte uppleva svår smärta. Menstruationsblödning kan åtföljas av icke intensiv, lätt tolererad tråkig smärta och / eller obehag, en känsla av "tyngd" i nedre del av buken. Om smärtsyndromet är allvarligt orsakar det en minskning av arbetsförmågan och kräver utnämning av smärtstillande medel - tillståndet är patologiskt och kallas algodismenorea eller dysmenoré.

Dysmenorré har en ledande position bland gynekologiska sjukdomar hos kvinnor i reproduktiv ålder. Frekvensen för denna patologi varierar från 43 till 90%, beroende på ålder [1] [2]. Indikatorer för dess prevalens underskattas ofta, vilket är förknippat med kvinnors uppfattning av smärta under menstruationen som en variant av normen.

För närvarande är dysmenorré uppdelad i primär och sekundär, beroende på orsaken till dess förekomst. Orsakerna till primär algodismenorea inkluderar:

 • hyperprostaglandinemia (frisättning av hormonliknande ämnen - prostaglandiner, som är involverade i livmodersammandragningar);
 • hyperestrogenemia (ökade östrogennivåer);
 • bristande lutealfas (menstruationscykelperioden från ägglossning till menstruationsblödning);
 • neuropsykogeniska faktorer;
 • nervsystemets labilitet med en minskning av tröskeln för känslighet;
 • magnesiumbrist;
 • syndrom av systemisk dysplasi i bindvävnaden (en onormal utveckling av bindväv, som kännetecknas av defekter i dess basiska substans och kollagenfibrer).

Viktiga riskfaktorer för utveckling av primär dysmenorré är:

 • tidig ålder av början av menstruation (tidigare än 11 ​​år);
 • en längre menstruationscykel (mer än 45 dagar hos ungdomar och mer än 38 dagar hos kvinnor i reproduktiv ålder);
 • ärftlighet;
 • rökning.

Primär dysmenoré utvecklas ofta inom 1,5-2 år efter den första menstruationsblödningen, vilket sammanfaller med tidpunkten för etablering av ägglossningscykler.

Sekundär algodismenorea kan betraktas som ett symptom som uppstår i närvaro av sådana patologiska tillstånd:

 • endometrios (proliferation av det inre slemhinnan i livmodern utanför detta membran);
 • genitala missbildningar: bicorn eller sadel livmodern, intrauterin septum, fördubbling av könsapparaten, etc.
 • inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen;
 • vidhäftningar i bäckenet;
 • könstumörer (t.ex. submukosala livmoderfibroider);
 • intrauterin preventivmedel;
 • åderbråck i bäckenet;
 • Allen-Masters-syndrom (en sjukdom som orsakas av bristning av livmodersbanden åtföljs av venös överbelastning och åderbråck).

Sekundär dysmenorré är vanligare hos kvinnor över 30 år.

En betydande roll i utvecklingen av dysmenorré spelas av mentala faktorer som är förknippade med känslighet för smärta [3]. Smärtkänslens intensitet och natur beror på ett antal faktorer: typen av autonom nervös aktivitet, psykologisk stämning, emotionell bakgrund, miljö.

Riskfaktorer inkluderar också: brist på kroppsvikt, brist på god näring, hårt fysiskt arbete, professionell sport, hypotermi, infektionssjukdomar, skador, kronisk stress, kirurgiska ingrepp på könsorganen. En ärftlig predisposition för utvecklingen av dysmenoré noteras.

Symtom på Algodismenorea

Som regel är smärta krampande i naturen, kan vara värkande och / eller sprängande, sprider sig till det inre låret, ändtarmen och ryggen.

Smärtan uppträder omedelbart i början av menstruationen (minst två dagar innan den börjar) och varar inte mer än två dagar eller stoppar de närmaste timmarna. Emellertid beskaffenheten av bäckensmärta med dysmenorré, dess intensitet och varaktighet kan vara annorlunda. Med tiden är det möjligt att intensifiera smärta, öka dess varaktighet, minska eller brist på reaktion på läkemedel från olika farmakologiska grupper, som redan systematiskt tas.

Förutom smärta under algodismenorré kan andra symtom förekomma: allmän svaghet, illamående, kräkningar, huvudvärk, yrsel, brist på aptit, torr mun, uppblåsthet, känsla av "bomullsben", svimning och andra känslomässiga och vegetativa störningar. Dysmenorré störande sömn, och ackumulering av trötthet kan öka den negativa påverkan av smärta på aktiviteter i det dagliga livet. Därför definieras dysmenoré som ett symptomkomplex som förutom bäckensmärta inkluderar ett brett spektrum av neuro-vegetativa, metabola-endokrina, psykoterapeutiska störningar i kroppen under menstruationen.

Beroende på typen av störningar i neurovegetativ status i dysmenorré, två varianter.

Den första är övervägande av sympatisk vegetativ ton. Med detta alternativ åtföljs smärtsam menstruation av svår huvudvärk som migrän, illamående, feber med frossa eller inre skakning, känsla av värme, svettning och utseendet på röda fläckar i halsen i form av ett kärlhalsband. Möjlig smärta i hjärtat och hjärtklappning, allmän svaghet, yrsel, tarmkolik eller förstoppning, snabb urinering. Ibland noteras hudblekhet och akrocyanos (cyanotisk hudfärg), utvidgade pupiller, ofta sömnstörningar, inklusive sömnlöshet, humörförändringar (intern spänning och ångest, osäkerhet, tvångsmässig rädsla, depression)..

Det andra alternativet är övervägande av parasympatisk autonom ton: utöver bäcken smärta, kräkningar uppstår, salivation ökar, pulsen blir mindre frekvent, huden blir blek och astmaattacker visas. Kramper och besvimning är möjliga, särskilt i täta rum. Ofta är det en märkbar ökning av kroppsvikt före menstruationen, svullnad i ansiktet och lemmarna, utseendet på hudklåda, uppblåsthet och diarré, dåsighet, minskning av pupillerna, sänkning av kroppstemperatur och hypotoni (sänker blodtrycket).

Dysmenorré kombineras ofta med sjukdomar i andra organ och system, till exempel:

 • neurocirculatory dystonia (en sjukdom som manifesteras av hjärt-, andningsstörningar, dålig tolerans för stress och fysisk ansträngning);
 • mitralventil prolaps (slapp av en eller båda cusps i mitralventilen i hjärtat);
 • galldysskinesi (nedsatt rörelse i gallblåsan);
 • myopi;
 • skolios;
 • platta fötter [4].

Patogenes av algodismenorea

Mekanismen för smärta vid dysmenoré är förknippad med irritation av nervändarna på grund av lokal ischemi (minskad blodtillförsel) under påverkan av markerad kontraktil aktivitet i livmodern och vasospasm [5].

Orsakerna till primär algodismenorea är inte väl förståda, det finns flera teorier om dess utveckling. En allmänt accepterad teori är förhållandet mellan dysmenoré och prostaglandiner, som bildas av fosfolipider i membranen i döda celler i menstruerande endometrium. Prostaglandiner är en grupp fysiologiskt aktiva lipidämnen som bidrar till livmodersammandragningar och ökar smärta och ökar också menstruationsblödning på grund av blodplättdestruktion och vasodilatation. En ökad koncentration av prostaglandiner i blodet och som en följd av ansamlingen av kalium- och kalciumsalter i organ och vävnader kan orsaka ischemi, vilket leder till uppkomsten av symtom som huvudvärk, kräkningar, diarré, svettningar, takykardi, etc. [6]

Enligt hormonell teori förklaras dysmenorré genom överdriven verkan av östrogen med otillräckligt progesteron [7]. Östrogener är kvinnliga könshormoner som produceras i äggstockarna. De kan stimulera syntesen och / eller frisättningen av prostaglandiner och vasopressin (ett hormon som reglerar vätskebalansen i kroppen).

En av de möjliga mekanismerna för utveckling av algodismenorea är också en kränkning i systemet för lipidperoxidation och antioxidantskydd.

Ett månatligen återkommande smärtsyndrom, med tanke på svårighetsgraden av smärta och de tillhörande vegetativa-emotionella störningarna, låter dig definiera dysmenorré som emotionell smärtstress. Således betraktas i dag algodismenorea som ett maladaptationssyndrom, som är baserat på en ond cirkel: stressfaktorer stör funktionen hos olika delar av nervsystemet och leder till störningar i autonom reglering; som ett resultat förändras innehållet av biologiskt aktiva substanser i kroppen, som å ena sidan ökar livmodersammandragningar och å andra sidan irriterar smärtreceptorer. Dessutom fungerar smärta också som en stressfaktor och förvärrar funktionsstörningar..

Sekundär dysmenorré har samma patofysiologiska mekanismer som den primära, men initieringen av den patologiska processen är associerad med en organisk orsak.

Klassificering och utvecklingsstadier av algodismenorea

Enligt den etiologiska faktorn, enligt den moderna klassificeringen, skiljer man tre former av dysmenorré:

 • primär - kännetecknas av frånvaron av patologiska organiska och anatomiska förändringar i könsorganen;
 • sekundär - nödvändigtvis associerad med organisk patologi och / eller anatomiska förändringar i organen i könsapparaten;
 • ospecificerad [8].

Det finns också en klassificering av dysmenorré i svårighetsgrad. Svårighetsgraden bestäms av kriterierna som utvecklades 1996 av de grekiska forskarna E. Deligeoroglu och D.I. Arvantinos [6] [9].

Den första svårighetsgraden av dysmenorré kännetecknas av menstruation med måttlig ömhet utan systemiska symtom, medan prestanda inte försämras och användningen av smärtstillande medel är sällan nödvändig.

Den andra graden - menstruation med allvarlig ömhet, åtföljd av vissa metaboliska och endokrina och neurovägande symtom, nedsatt prestanda och behovet av smärtstillande medel.

Den tredje graden - svår smärta under menstruationen, ett komplex av metabolism-endokrina och neuro-vegetativa symtom med funktionshinder, medan det finns en ineffektivitet i att ta vissa smärtstillande medel.

Tabell 1. Svårighetsgrad för dysmenorré

AllvarlighetsgradPatientens prestandaSystemiska symtomAnalgetisk effekt
0 grad - menstruation smärtfriInte reduceradÄr frånvarandeAnalgetika krävs inte
Jag grad - mild smärta under menstruationenSällan minskatÄr frånvarandeAnalgetika krävs sällan.
II-grad - menstruation med svår ömhetMåttligt reduceradEndaAtt ta smärtstillande medel är nödvändigt och ger god effekt.
III grad - svår smärta under menstruation, autonoma symtom (huvudvärk, trötthet, illamående, diarré, etc.) observerasMinskat kraftigtUppträder oftaAnalgetika är inte särskilt effektiva.

Enligt kompensationsgraden kompenseras och dekompenseras dysmenorré. I de fall det inte sker någon utveckling av sjukdomens symtom över tid, anses dysmenorré som kompenserad. När symtomen och / eller svårighetsgraden ökar, dekompenseras.

Komplikationer av Algodismenorea

Intensiv periodisk bäckensmärta, uttalade systemiska symtom försämrar livskvaliteten avsevärt och leder till permanent funktionsnedsättning. Mot bakgrund av nervsystemets utarmning, astheniskt syndrom, ökad trötthet utvecklas, kognitiva funktioner försämras, minnet förvärras. Möjlig social missanpassning, bildning av neurotiska tillstånd, psykopatiska störningar och depression.

Sekundär dysmenorré kan utvecklas till kronisk bäckensmärta, det vill säga den är inte längre periodisk utan permanent. Det finns smärta under samlag (dyspareunia), vilket innebär en minskning av libido, upp till sexuella relationer, vilket förbättrar depressionens tillstånd.

Med tiden upplever patienter med långvarig primär dysmenoré ofta hyperplastiska processer i reproduktionssystemet (förknippade med spridningen av strukturella element i vävnaden): endometrial hyperplasi, livmoderfibros, könsdelar endometrios.

I avsaknad av diagnos och behandling av den underliggande sjukdomen med sekundär dysmenorré är utveckling av sådana komplikationer som kronisk järnbristanemi, infertilitet och maligna neoplasmer i bäckenorganen. Den mest lumvande sjukdomen, som manifesteras av sekundär dysmenorré, är endometrios, den kännetecknas av spridning av endometriumet utanför livmoderns innerfoder. Endometrios är en godartad sjukdom, men frånvaro av terapi leder till extremt negativa konsekvenser och kräver ofta kirurgisk behandling.

En förvärring av kroniska inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen kan kompliceras av en tubo-äggstocksabcess (akut purulent infektionsinflammatorisk sjukdom, där äggstocken och äggledaren smälter med bildandet av ett hålrum fyllt med purulent innehåll) och bäckenbensköttsinflammation (inflammation i bäckenbenen), vilket är en indikation för nödläge kirurgisk behandling fram till avlägsnande av livmodern och bilagor.

Vidhäftning i bäckenet och bukhålan, utöver en hög frekvens av infertilitet, är farligt för utvecklingen av självhäftande tarmhinder [1] [4] [7] [8].

Diagnos av Algodismenorea

Diagnos av sjukdomen är baserad på kliniska symtom (patientklagomål), sjukdomshistoria (medicinsk historia och liv) och laboratorie- och instrumentmetoder för forskning.

För att objektivisera smärta, med tanke på den subjektiva bedömningen av uppfattningen, används VAS-skalan (Visual Analogue Scale, VAS - visual analog skala). YOURS är en känslig metod för att kvantifiera smärta, som representerar en gradering av smärta från 0 (ingen smärta) till 10 (outhärdlig smärta) och för att bedöma smidens mångsidighet, med hänsyn till inte bara dess intensitet [10].

För att bedöma den sensoriska och emotionella komponenten i algodismenorea används McGill Pain Questionnaire. Vid undersökning av en patient uppmärksammar de svårighetsgraden på hårväxt, förekomsten av akne, striae (stretching band of the hud), tecken på bindvävsdysplasi. En obligatorisk studie av bröstkörtlarna, som kontrollerar utsöndringar från bröstvårtorna.

Hos tonåriga flickor är Tanners bedömning av sexuell utveckling nödvändig. Bestäm kroppsmassaindex, midjeomkrets. Se till att göra en vaginal-bukundersökning.

I vissa fall utförs en bimanual rekto-abdominal undersökning, till exempel, om retro-cervikal endometriose misstänks, växer de ectopiska fokusen i endometriumet i det rekto-vaginala utrymmet, vilket åtföljs av svår smärta under menstruationen (om det inte behandlas, kan det förvandlas till kronisk bäckensmärta).

Laboratorieforskningsmetoder inkluderar:

 • mikroskopisk undersökning av smet från slidan och livmoderhalskanalen;
 • cytologisk undersökning av utstryk från exo- och endocervix (smuts på atypiska celler från livmoderhalsens yttre yta och livmoderhalskanalen);
 • ett blodprov för hormoner (östradiol och progesteron 3-5 dagar före den förväntade menstruationen);
 • studie av blodserum på innehållet av spårelement: kalcium (Ca), järn (Fe), magnesium (Mg);
 • bestämning av blodnivåer av CA-125 (ett oncomarker-protein, som också används för diagnos av endometrios).

Om det finns misstankar om sekundär dysmenoré förknippad med inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen, undersöks de för sexuellt överförda infektioner (papillomavirus, gonokocker, trikomonader, klamydia, mykoplasma, cytomegalovirus, herpes simplexvirus typ 1 och 2), ett generellt blodprov och nivåbestämning krävs också C-reaktivt plasmaprotein.

Från instrumentella forskningsmetoder kan ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bröstkörtlar rekommenderas. Om det finns bevis utförs också en magnetisk resonansundersökning av bäckenorganen (för att bekräfta närvaron av endometrioida ovariecyster, uteslut missbildningar av könsapparaten). I vissa fall kan diagnostisk och behandlingslaparoskopi rekommenderas, till exempel med svår generaliserad bäckensmärta, förekomsten av volumetriska formationer i äggstockarna. Samråd med medicinska specialister kan rekommenderas: terapeut (barnläkare), neurolog, psykoterapeut, fysioterapeut, kirurg.

För differentiell diagnos av primär och sekundär dysmenoré används ett diagnostiskt test med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Om man tar NSAID under smärtsam menstruation, det sker en snabb minskning av svårighetsgraden av smärta och relaterade symtom under de första tre timmarna, är orsaken till smärtan troligen primär algomenorré. Persistens eller intensifiering av smärta på den andra eller tredje dagen av menstruationen med efterföljande försvagning av deras intensitet med testens femte dag indikerar sekundär dysmenorré. I detta fall är det nödvändigt att utesluta en sjukdom såsom endometrios.

Faktorer som gör det möjligt att misstänka endometrios i närvaro av dysmenorré inkluderar också:

 • ökad kropps allergisk beredskap och överkänslighet mot läkemedel, livsmedelsprodukter, kosmetika (astma, diatesen, neurodermatit);
 • högt infektiöst index;
 • dysuriska symtom (snabb, smärtsam urinering), sammanfaller med menstruation, med cyklisk karaktär;
 • genetisk predisposition (hos flickor vars mödrar drabbades av endometrios, ökas risken för dess upptäckt 2,2 gånger).

Avsaknaden av anestetisk effekt under ett diagnostiskt test med NSAID kan observeras med könsdelade missbildningar och psykopatiska personlighetsdrag.

En minskning av smärta med två till tre dagar, och från den fjärde dagen kan återupptagandet av smärta indikera förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Sekundär dysmenoré kan misstänkas hos patienter som inte svarar på NSAID-behandling och kombinerade orala preventivmedel.

Behandling med algodismenorré

Tillvägagångssätten för behandling av primär och sekundär dysmenoré är grundläggande olika.

Vid behandling av primär algodismenorrhea är första linjen läkemedel icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, gestagener (syntetiserade progesteronderivat) och kombinerade orala preventivmedel (COC) [11] [12] [13]. Den grundläggande användningen av NSAID för behandling av primär dysmenorré är baserad på deras verkningsmekanism, som består i förmågan att undertrycka enzymet cyklooxygenas, som är involverat i syntesen av prostaglandiner från arakidonsyra. Användningen av antiprostaglandinläkemedel leder till en minskning av smärta hos nästan 80% av kvinnor med dysmenorré [7] [14] [15] [16]. De viktigaste läkemedlen och NSAID för behandling av primär dysmenorré:

 • indometacin: via munnen, 25 mg 3 gånger om dagen i 5-7 dagar;
 • diklofenak (Voltaren): via munnen, 50 mg 1-3 gånger om dagen i 5-7 dagar;
 • diklofenak: oralt vid 75 mg 1-2 gånger om dagen eller rektalt vid 50 mg 2 gånger om dagen i 5-7 dagar;
 • celecoxib ("Celebrex"): inne i 200 mg 2-3 gånger om dagen i 5-7 dagar;
 • nimesulid: via munnen, 100 mg 2 gånger om dagen i 5-7 dagar;
 • acetylsalicylsyra: 500 mg oralt en gång om dagen i 5 dagar;
 • Ketoprofen: inne i 100 mg eller intramuskulärt 5% - 2,0 ml 1 gång per dag i 3-5 dagar;
 • meloxicam: via munnen, 15 mg en gång om dagen i 5-7 dagar.

Under behandlingen av NSAID bör observation av en obstetriker-gynekolog utföras under tre menstruationscykler med en obligatorisk bedömning av effektiviteten efter varje menstruation med en dosjustering med otillräcklig effekt. Vid ett positivt svar på NSAID-terapi - en planerad undersökning efter sex månader. Om det inte finns någon effekt genomförs en övergång till hormonbehandling med övervakning av effektiviteten i behandlingen var tredje månad under ett år.

Progestogener - syntetiska analoger av det kvinnliga könshormonet progesteron, som produceras i äggstockarna under den andra fasen av menstruationscykeln - används för milda former av primär dysmenorré, särskilt hos tonårsflickor eller unga kvinnor som planerar en graviditet. Förskriv gestagener i den andra fasen av menstruationscykeln från 16 till 25 dagar.

Patienter i reproduktiv ålder som behöver preventivmedel kan rekommenderas kombinerade orala preventivmedel med dienogest eller drospirenon. COC: er förskrivs tills graviditeten är planerad, och om patienten inte har reproduktionsplaner, under en obestämd lång tid, tills början av klimakteriet med en eventuell övergång till menopausal hormonbehandling. I vissa fall kan en intrauterin hormonell enhet vara ett behandlingsalternativ. Efter att hormonterapin har avbrutits kan effekten vara ganska lång eller pågå under en tid med efterföljande återkomst av symtomen på dysmenorré.

Förutom basterapi används hjälpmedel: vitamin E, vitamin D, magnesiumpreparat, akupunktur, fysioterapi och örtmedicin, massage, yoga, psykoterapi [17] [18].

Enligt strikta indikationer är det möjligt att använda selektiva serotoninupptagshämmare, nootropiska och lugnande läkemedel, lugnande medel och läkemedel som förbättrar perifer blodcirkulation. Med hyperprolaktinemi förskrivs dopaminerga läkemedel.

Terapi för sekundär dysmenorré beror på den underliggande sjukdomen. Till exempel används för diagnos av endometrios, gestagener och gonadotropinfrisättande hormonagonister. Vid inflammatoriska processer i bäckenorganen visas utnämningen av antibiotika med hänsyn till mikrofloraens känslighet. Genitala missbildningar kräver ofta kirurgisk behandling.

Prognos. Förebyggande

Oftast är prognosen för algodismenorrhea gynnsam och beror på dess variant och svårighetsgrad.

En snabb diagnos av orsaken till dysmenoré och adekvat behandlingstaktik gör det i de flesta fall möjligt att helt rädda en kvinna från menstruationssmärta eller avsevärt minska den. Hos 80,5% av patienterna med primär dysmenoré som tar NSAID, normaliseras tillståndet efter tre till fyra månader. Effektiviteten av hormonterapi når enligt litteraturen 90% [18].

Med tanke på att alla kända behandlingsalternativ för dysmenorré är patogenetiska (dvs endast syftar på vissa länkar i sjukdomens utvecklingskedja), är återfall av dysmenorré möjligt och kräver individuell komplex behandling och långvarig uppföljning av en gynekolog.

Patienter med riskfaktorer för dysmenorré (ärftlighet, tidig menstruationsblödning) rekommenderas:

 • regelbunden observation av en gynekolog i barndom och ungdomar;
 • regelbundna årliga förebyggande undersökningar från 14 års ålder;
 • efterlevnad av regimen för arbete och vila;
 • eliminering av överdriven fysisk och mental stress;
 • att ge upp rökning;
 • rationell näring, inklusive en tillräcklig mängd protein, vitaminer, fleromättade fettsyror;
 • kroppsviktskorrigering.

Förebyggande av sekundär dysmenorré är att förhindra utveckling, snabb upptäckt och behandling av strukturell patologi i reproduktionssystemets organ. Förebyggande åtgärder inkluderar också graviditetsplanering och användning av effektiva preventivmetoder, begränsning av antalet sexpartners och minimering av risken för att få sexuellt överförda infektioner. I fall av oplanerad graviditet rekommenderas skonsamma metoder för abort, till exempel medicinering. Curettage bör endast utföras enligt strikta medicinska indikationer, eftersom intrauterina ingrepp är direkt förknippade med utvecklingen av synechia (vidhäftningar) i livmoderhålan, patologisk minskning av livmoderhalskanalen, kronisk inflammation. Rekommenderat avlägsnande av polypper och myomer i de tidiga stadierna när lesionsområdet är minimalt.

Genomgång av planerade medicinska undersökningar, tidig tillgång till medicinsk vård, snabb diagnos av sjukdomen och efterlevnad av medicinska rekommendationer kan undvika komplikationer och förbättra livskvaliteten för patienter med dysmenorré.

Dysmenorré: orsaker, symtom och behandling

Enligt olika forskare varierar frekvensen av dysmenorré från 8 - 80%, detta beror på det faktum att ofta endast de fall av dysmenorré beaktas som åtföljs av en försämring av kvinnans allmänna tillstånd, minskar den normala nivån på hennes aktivitet och kräver medicinsk intervention. Det är känt att dysmenorré är den vanligaste orsaken till missade skolflickor och tillfälliga funktionshinder hos unga kvinnor.

Vad är dysmenorré

Dysmenorré är en kränkning av menstruationscykeln, vilket manifesteras av smärtsam menstruation. Översatt från det grekiska språket "dysmenorrhea" betyder bokstavligen "svår menstruationsflöde".


Smärtsam menstruation åtföljs som regel av huvudvärk, illamående, kräkningar, irritabilitet, uppblåsthet etc. Allvarlig smärta tappar nervsystemet, främjar utvecklingen av ett asteniskt tillstånd och minskar arbetsförmågan. I detta avseende bör dysmenorré tolkas som en cyklisk patologisk process, manifesteras av smärta i nedre del av magen på menstruationsdagarna och åtföljs av ett komplex av olika symtom.

Symtom på dysmenorré

 • irritabilitet;
 • anorexi;
 • depression;
 • dåsighet;
 • sömnlöshet;
 • bulimi
 • intolerans mot lukt;
 • smak perversion.

2. Vegetativa störningar:

 • illamående;
 • rapningar;
 • känsla av värme;
 • frossa;
 • svettas
 • torr mun
 • regelbunden urination
 • tenesmer;
 • uppblåsthet.

3. Vegetativa-vaskulära symtom:

 • huvudvärk;
 • svimning
 • yrsel;
 • tachy eller bradykardi;
 • extrasystole;
 • sorg;
 • en känsla av domningar i armar och ben;
 • svullnad i ögonlocken och ansiktet.

4. Utbytesendokrina symtom:

 • kräkningar
 • känsla av "bomullsben";
 • skarp svaghet;
 • kliande hud;
 • ledvärk
 • svullnad
 • polyuri.

Typer av dysmenorré

Dysmenorré sker:

 • primär;
 • sekundär.

Primär dysmenorré

Det manifesterar sig vanligtvis i tonåren 1-3 år efter början av den första menstruationen, med början av ägglossningsprocessen. Hon lider av unga kvinnor och flickor under 30 år. Det noterades att kvinnor med en viss konstitution och mental tillstånd ofta lider av primär dysmenorré: astenisk kroppsbyggnad med reducerad kroppsvikt, lätt exciterande, känslomässigt labila.

Under de första åren av sjukdomen är smärta under menstruationen vanligtvis tolerant, kortlivad och påverkar inte prestandan. Med tiden kan smärta intensifieras, deras varaktighet ökar, nya symtom visas. Smärta börjar vanligtvis 12 timmar före eller på den första dagen av menstruationen och varar de första 2-42 timmarna, mindre vanligt under menstruationen. Krampande smärta. Men de kan vara värkande, dragande, sprängande, med bestrålning i ändtarmen, området i livmodern, urinblåsan. Med en gynekologisk undersökning upptäcks inte patologiska förändringar i könsorganen. Måttlig hypoplasi av livmodern noteras ibland, dess felaktiga position i det lilla bäckenet.

Orsaker till dysmenorré

Orsakerna till primär dysmenorré är inte tillräckligt tydliga, men för närvarande tillskriver de flesta studier förekomsten av sjukdomen en ökning i förhållandet prostoglandiner, tromboxaner och leukotriener i endometrium. Prostaglandiner är kraftfulla stimulanter för mytriumens kontraktila aktivitet. Brott mot syntesen av prostoglandiner är den främsta orsaken till spastiska livmodersammandragningar, vilket orsakar vävnadsischemi och krampande smärta under menstruationen. Vissa studier har också visat att kvinnor med dysmenoré har en högre plasmakoncentration av vasopressin. En annan orsak är mentala faktorer - emotionell bakgrund och psykologiskt tillstånd..

Sekundär dysmenorré är en konsekvens av organisk skada på de kvinnliga könsorganen, som observeras oftare - hos kvinnor efter 30 år.

De vanligaste orsakerna:

 • myom;
 • endometrios;
 • äggstocks tumörer;
 • inflammatoriska sjukdomar och vidhäftningar i bäckenet;
 • genitala missbildningar;
 • intrauterin preventivmedel (missanpassning mellan storleken på IUD och volymen av livmoderhålan och fel position i spiralen)

Diagnos av dysmenorré

 • Bedömning av patientklagomål om smärtsam menstruation;
 • Hormonella statusstudier;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • hysteroskopi;
 • laparoskopi.

Dysmenorrébehandling

Behandling av primär dysmenorré

 1. Gestagener. För närvarande finns det två stora grupper av progestogener som används i gynekologi: progesteron och dess derivat (Duphaston, Utrozhestan, cyproteronacetat) och testosteronderivat (noretisteronderivat och levonorgestrel-derivat).
  Dyufaston och Utrozhestan läkemedel används i stor utsträckning hos patienter med dysmenoré, läkemedel tar bort tröskeln för excitabilitet hos livmodermuskelceller, vilket minskar dess kontraktila aktivitet. Minska koncentrationen av östrogener, som stimulerar produktionen av fysiologiskt aktiva ämnen i den andra fasen av cykeln, vilket leder till att dysmenoré försvagas eller försvinner. Duphaston, Utrozhestan orsakar inte biverkningar, påverkar inte de metabola parametrarna i blodet, kan användas hos kvinnor som är i riskzonen, till exempel med typ 1-diabetes.
 2. Hormonella preventivmedel (COC). Kombinerade orala preventivmedel minskar volymen av menstruationsflödet på grund av hämning av proliferation av endometrial vävnad och undertryckande av ägglossning. Minska livmoderns kontraktila aktivitet, vilket bidrar till en minskning av det intrauterina trycket. Användningen av monofasiska COC: er (Rigevidon, Lindinet 30, Regulon, Novinet, Jes, Mediana) eller preparat som endast innehåller progestogener (Charozetta, Lactinet) leder till en minskning av koncentrationen av östrogen och prostaglandiner och, som ett resultat, försvinnande eller minskning av symtom på dysmenoré..
 3. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Baserat på teorin om förekomsten av dysmenoré, som är baserad på en kränkning av syntesen och metabolismen av prostaglandiner, anser många forskare användningen av prostaglandinsynthetashämmare - NSAID: er tillräckligt.
  Dessa läkemedel är de läkemedel som väljs för unga kvinnor som inte vill använda hormonella läkemedel eller på grund av deras kontraindikationer.
  De mest använda är Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac, Raptenr Rapid, Ketonal, Nise. NSAID administreras vanligtvis oralt från den första dagen i menstruationscykeln tills smärtan upphör helt. Behandlingsregimen är som följer: när smärta uppstår, 1 tablett, var tredje 3-6 timme - 1 tablett tills smärtan försvinner. Denna grupp läkemedel används också för profylaktiska ändamål: 1-3 dagar före den förväntade menstruationen förskrivs en tablett med läkemedlet 2-3 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 3 menstruationscykler. Effekten kommer att kvarstå i 2-4 månader efter uttag.
 4. Antioxidantterapi. Eftersom dysmenoré kan betraktas som emotionell smärtsmärta är det patogenetiskt motiverat att använda antioxidanter, särskilt vitamin E, vid 150-200 mg / dag, från och med den första menstruationsdagen, för att minska smärta..
 5. Antispasmodics, akupunktur, fysioterapi används också för att behandla primär dysmenorré. Psykoterapi som verkar på den reaktiva delen av smärta är också effektiv..

Behandling av sekundär dysmenorré

Det bör syfta till att eliminera den identifierade organiska patologin i bäckenorganen. Detta kan vara läkemedelsbehandling eller kirurgisk behandling. Av de förskrivna läkemedlen:

 1. Gestagen droger.
 2. Hormonella preventivmedel (COC).
 3. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
 4. Antibiotikabehandling.
 5. Borttagning av den intrauterina enheten.

Om en inflammatorisk process uppstår vid användning av en intrauterin enhet, och, som ett resultat, smärtsam menstruation inträffar, indikeras antibiotika och, efter 24-48 timmar, avlägsnandet av IUD.
Således dysmenorré, som en manifestation av ett antal organiska och funktionella förändringar i det reproduktiva systemet. Det kräver en ganska stor erudition av en läkare, inte bara inom området gynekologi, utan också inom relaterade specialiteter. Detta är nödvändigt för en korrekt hantering av denna kvinnliga kontingent såväl som för en snabb översyn av medicinsk taktik i avsaknad av behandlingseffekten.
Sammanfattningsvis måste det betonas att den snabba diagnosen av dess orsaker är av primär betydelse för att bestämma rätt hanteringstaktik för patienter med dysmenorré. Detta avser främst sekundär dysmenorré, som orsakas av organiska skador på könsorganen, ofta som kräver kirurgisk behandling.

Hur man snabbt kan hantera dysmenorré

Klassificering och skillnad från andra kränkningar

Det finns två typer av störningar, beroende på vilka faktorer som provocerade det. Det primära alternativet är inte förknippat med sjukdomar i de inre organen. Det kallas ett brott mot neuro-humoral reglering. Den sekundära typen förekommer under påverkan av patologi, oftast av reproduktionsorganen.

Den primära sorten är uppdelad i flera former:

 1. Grundläggande. Det inträffar mot en låg smärttröskel..
 2. Psykogen. Det är förknippat med nervsystemets arbete. Manifesteras ofta hos unga flickor på grund av ångest innan de växer upp, hos känsliga eller hysteriska individer, liksom hos kvinnor med astheno-vegetativt syndrom.
 3. Spasmogena. Denna typ av sjukdom är direkt relaterad till de krampiga effekterna av livmoderens släta muskler..

Dysmenorréstörning kan kompenseras och dekompenseras. I det första fallet förändras inte de smärtsamma symptomens intensitet och karaktär, i det andra kan obehag uttryckas annorlunda från månad till månad.

Förutom dysmenorré finns det andra störningar i menstruationscykeln:

 1. Amenorré. Det finns inga perioder alls, till exempel under klimakteriet, amning eller på grund av patologiska faktorer.
 2. Menorragi. Långa perioder med överdrivet blod.
 3. Oligomenorré. Månatlig magra och håller inte länge, ibland mindre än en dag.
 4. Algomenorrhea. Cykeln är inte trasig, men menstruationen är extremt smärtsam.

Med en patologi som metrorragi, är oregelbunden urladdning inte en menstruation.

Beroende på smärtintensitet delas dysmenorrheal störning i tre grader. Den första kännetecknas av mild smärta, obehag, det är verkligt att leva en normal livsstil. Den andra graden registreras om smärtsyndromet uttalas, men när du tar medicinering kan du gå till jobbet, göra hushållssysslor. Den tredje - smärta outhärdlig, omöjlig att arbeta.

Orsaker till störningen

Sjukdomen utvecklas under påverkan av psykogena och patologiska faktorer. I det andra fallet är orsakerna till sjukdom oftast:

 • problem med bildandet av reproduktionsorgan;
 • livmoderböj;
 • hormonell obalans;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • inflammation
 • användningen av en intrauterin enhet.

Regelbunden smärta kan bero på könsskador..

Karakteristiska symtom

Sjukdomen manifesteras främst av smärta i nedre del av buken. Men det kan åtföljas av ett antal andra symtom:

 • känsla av svaghet;
 • illamående och kräkningar;
 • yrsel
 • temperaturökning, men inte stark;
 • hyperemi med utseendet på fläckar i ansiktet och halsen, mindre ofta på händerna;
 • takykardi och arytmi;
 • svårigheter med tarmrörelser;
 • problem att somna.

Denna symptomatologi är förknippad med förändringar i hormonell bakgrund eller nerv manifestationer..

Den sekundära sorten är alltid en konsekvens av sjukdomen i de inre organen, därför läggs symptomen på den underliggande sjukdomen till de viktigaste symtomen..

Upprätta diagnos

Det är inte svårt att identifiera själva störningen, eftersom den manifesterar sig ljust och smärtsamt. Det är svårare att hitta orsaken till sjukdomen.

Först undersöker gynekologen patienten. En utvidgning av livmodern, utseendet på neoplasmer kan indikera en sjukdom i reproduktionsorganen.

Men för att göra en noggrann diagnos räcker det inte med en undersökning. Patienten förskrivs laboratorietester:

 • vaginal smet;
 • analys som identifierar STD-patogener;
 • hormonell bakgrundsstudie.

Ultraljud av bäckenorganen är obligatoriskt. Det hjälper till att identifiera inflammatoriska processer, cystisk och tumörtillväxt. Om det råder tvivel om förekomsten eller typen av neoplasma utförs magnetisk resonansavbildning för att bekräfta diagnosen. Vid svår yrsel rekommenderas en encefalografisk studie. I komplexa fall föreskrivs diagnostisk laparoskopi.

Funktioner i läkemedelsbehandling

Den terapeutiska kursen syftar till att minska intensiteten i smärta och korrigera den hormonella bakgrunden. Se till att behandla sjukdomen som orsakade menstruations oregelbundenhet.

De viktigaste grupperna av läkemedel som en läkare kan förskriva är:

 • smärtstillande medel och kramplösande medel;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • vitamin-mineralkomplex som innehåller vitaminer E, C, B, folsyra, magnesium och zink;
 • kombinerade orala preventivmedel.

Vid problem med den hormonella bakgrunden förskrivs fytohormoner. Dessa är växtekstrakter som liknar i effekt som kvinnliga könshormoner. Om en sjukdom i de inre organen registreras kan en kurs med antibiotika, antivirala eller svampdödande läkemedel krävas..

Fysioterapiförfaranden

Om smärtan uttalas kan fysioterapeutiska behandlingsmetoder hjälpa. De mest effektiva inkluderar:

 1. Bad baserade på barrträxtrakt. De lugnar, minskar överdriven känslighet. Vattentemperaturen bör vara cirka 37 grader. Tio behandlingar räcker vanligtvis för att förbättra tillståndet..
 2. Ultratonotherapy. Exponering för högfrekvent ström ökar vaskulär ton, påskyndar blodcirkulationen, normaliserar metaboliska processer. I vissa fall utförs proceduren intravaginalt. Detta är nödvändigt för att förbättra blodcirkulationen i bäckenorganen. Minst tio sessioner rekommenderas.
 3. Galvanisering. Det innebär effekten av elektriska lågspänningspulser på hjärnan. Det tar 15 procedurer för att bli helt av med smärta. Det är också möjligt att utnyttja elektrisk stimulering av livmoderhalsen.
 4. Ultraviolett bestrålning av den intima zonen. Det är användbart för vävnadsregenerering och inflammation. Vanligtvis föreskrivs en kurs med åtta förfaranden.

Hemma kan patienten använda helioterapi. Solbad rekommenderas före kl. 11 och efter 16.00..

Men fysioterapeutiska förfaranden är inte lämpliga för alla. De kan inte utföras om patienten har endometrios, polycystiska äggstockarna eller livmoderfibroiderna, inflammation eller onkologi i reproduktionsorganen har diagnostiserats. Terapi är inte heller möjligt med patologiska förändringar i centrala nervsystemet.

Icke-läkemedelsmetoder

Dessa inkluderar att skapa en balanserad diet, följa din dagliga rutin, undvika stress och träningsterapi.

Grunden för menyn bör vara matsmältbara och vitaminrika livsmedel. Det inkluderar nödvändigtvis:

 • fet fisk, nötter, vegetabilisk olja med ett överflöd av värdefulla syror;
 • spenat, pumpa och solrosfrön - de har mycket E-vitamin;
 • soja, hirs, kli bröd, rik på magnesium.

På menstruationsdagar är koffeinhaltiga produkter och mjölkprodukter uteslutna. De kan öka intensiteten av smärta. Ett fullständigt avslag på alkohol, energidrycker och tobak är önskvärt. Det är bättre att äta bråk, i små portioner, för att inte orsaka överätande och ytterligare obehag i magen.

Att förbättra gymnastiken normaliserar blodcirkulationen och lymfflödet, vilket hjälper till att ta bort stagnation i reproduktionsorganen. Sjukgymnastik förhindrar vidhäftningar, förbättrar ämnesomsättningen och cellregenerering. Träningen måste innehålla övningar som stärker musklerna i bukhåret och bäckenbotten. Du måste börja med ett litet antal tillvägagångssätt och gradvis öka belastningen. Vid förvärrande av inflammation upphör träningen.

Kvinnor med menstruationsproblem rekommenderas att spara lektioner i promenader, jogging, yoga, simning, skidåkning, dans.

Var noga med att följa den dagliga rutinen, i synnerhet, sömn och vakenhet. Du måste sova minst åtta timmar om dagen.

Försök att agera för att undvika nervös belastning, stressande tillstånd. Om det inte går, hjälper en psykolog eller en psykoterapeut. Om det psyko-emotionella tillståndet normaliseras, minskar intensiteten av smärtsamma upplevelser eller försvinner de helt.

Av de psykoterapeutiska teknikerna kan läkaren rekommendera:

 • kroppsorienterad eller konstterapi;
 • psykodrama och psykosyntes;
 • transaktionsanalys.

Dessa metoder kommer inte bara att hjälpa till att ordna känslorna och psyken utan också ta bort ångesten innan menstruationen börjar, förväntningarna på smärta, vilket bara förstärker det. Om icke-farmakologiska metoder inte hjälper, kommer terapeuten att förskriva lugnande medel, lugnande medel.

Dysmenorré har en gynnsam prognos. Om patienten omedelbart söker medicinsk hjälp och följer läkarens rekommendationer kommer hon snabbt att bli av med obehagliga symtom även med allvarliga sjukdomar. För förebyggande bör du besöka en gynekolog minst två gånger per år och behandla sjukdomar i reproduktionsorganen så snart de uppstår.

MedGlav.com

Medicinsk katalog över sjukdomar

Dysmenorré (menstruation). Orsaker, symtom och behandling av dysmenorré.

dysmenorré.


Dysmenorré - en menstruationsstörning, fortsätter med neurovegetativ smärta, migränliknande huvudvärk, illamående, kräkningar, smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, svullnad, nervositet och andra subjektiva känslor.


Orsak.

Orsakerna till dysmenoré är mycket olika och inte helt förstås..
Följande faktorer kan spela en roll här:

 • psykoneuropatisk och somatisk status,
 • hormonella störningar,
 • livmoders anatomiska drag (antiflexion, retroflexion, spädbarn etc.).

Man trodde att orsaken till dysmenoré kan tjäna Smalning av livmoderhalskanalen eller inre svelget, förhindrar utsläpp av blod. Emellertid uppstår ofta smärta långt innan lösgörandet av det funktionella skiktet i endometriumet, när blod ännu inte har hällt ut i livmoderhålet.

Orsaken till dysmenorré kan vara Äggstocksfel - otillräcklig lösgöring av den täta, inelastiska livmodern, oförmögen att rymma menstruationsblod, vilket leder till smärtsam spänning i myometrium. Smärta överförs vanligtvis ner i buken och genom livmoderns ledband till korsryggen..

Infantil livmoder på grund av väggarnas tunnhet och svaghet gör det lättare att böjas på platsen för den inre svalget, vilket komplicerar flödet av menstruationsblod. Denna form av dysmenorré observeras ofta hos kvinnor och flickor med asthenisk konstitution..

Emellertid observeras dysmenoré också hos kvinnor med normalt utvecklade könsorgan. Dysmenorré i dem förklaras av akut ischemisk sammandragning av livmodern. Spastiska livmoderkontraktioner förklaras av överdriven spridning av spiralartärerna under påverkan av progesteron. Efter det att frisättningen av progesteron har minskats, vrids spiralkärlen, koaguleras till noder. Detta leder till nekros i uterusslemhinnan. Nekrotiska foci utsöndrar proteintoxiner som orsakar spasmer i kärlen och livmodern. Skarp uterin ischemi, tillsammans med smärta, orsakar ett antal andra neuro-vegetativa störningar: illamående, kräkningar, huvudvärk.

Hos vissa patienter kan orsaken till dysmenoré vara hyperöstrogenism följt av lutealinsufficiens. Denna form av dysmenoré kännetecknas av neuropsykiatriska störningar, neuroallergiskt ödem av typen Quincke och svår premenstrual spänning. Med denna form av smärta finns det tråkiga, permanenta natur, med en känsla av tyngd i det lilla bäcken. I sådana fall avslöjar undersökning med vaginala speglar allvarligt ödem och cyanos i livmoderns vaginala del, riklig vattnig urladdning från livmoderhalskanalen som ett resultat av överföring av livmoderhalscellerna.

Rent dysmenorré kan också vara faktorer Psykogena faktorer: mental trauma, besvikelse i äktenskap, infertilitet, familjekonflikter, överarbete osv. Liknande fall framträder som en neuropsykisk form av dysmenoré. Det bör noteras att dysmenorré alltid uppstår vid vissa neuropsykiska fenomen. Av detta kan vi dra slutsatsen att den neuropsykiska formen av dysmenoré manifesterar sig som en första plikt hos kvinnor med ett astheniskt nervsystem, som inte bara uppfattar algomenorré i en hyperbolisk form, utan också svarar på det med alla slags neurologiska reaktioner.

BEHANDLING AV DYSMENOREA.

Behandlingen ska tillämpas Symptomatisk (smärtstillande medel, lugnande medel) och Specifika beredningar.

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) --- Diclofenac, Nimesulide, Indometacin och andra förskrivs som smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel. Ett av läkemedlen ordineras 2-3 dagar före cykeln och under de första dagarna av cykeln. Användningen av dessa läkemedel i form av rektal suppositorier är mycket effektiv. Behandlingsförloppet genomförs under tre eller flera cykler;
 • I den andra fasen av cykeln, stora doser av östrogen i kombination med progesteron eller t estosteron (2-5 östradiol, 10 mg progesteron eller 5 mg testosteron).
 • För att öka effekten av östrogener rekommenderas folsyra på 10–20 mg och tyroidin - 0,1–0,2 g per dag. Behandlingen varar i 5 månader.
 • Dysmenorré hos kvinnor med normalt utvecklade könsorgan rekommenderas att behandlas med androgener - 10 mg metyltestosteron. dag mellan 10-18 dagar i cykeln. Att ta androgener hämmar inte ägglossningen, men eliminerar menstruationssmärta. Den positiva effekten av androgener förklaras av deras antagonistiska effekt på progesteron, vilket hämmar utvecklingen av spiralarterioler.
 • I fall där dysmenoré manifesteras i bakgrunden hyperöstrogenism,Det finns tydliga tecken på premenstrual spänning: bröstsmärta, svullnad eller pastiness. Det rekommenderas att under andra hälften av cykeln (från dag 16) progesteron - 5 mg, testosteron - 10 mg per dag eller varannan dag, vitamin A - 6-8 tusen enheter.
 • I fall där ovanstående behandlingsmetoder inte ger någon effekt utförs novokainblockering av det bakre parametriumet.
 • Vid ihållande dysmenoré rekommenderas det att göra en medicinsk-genetisk undersökning, eftersom det ofta upptäcks externt outtryckta kromosomavvikelser.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationscykelkalender

Menstruationscykelkalendern låter dig beräkna menstruationsdagar online:Vi beräknar kalendern för menstruationscykeln och förbättrar livskvaliteten!Menstruationscykelkalender....

Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen

Många kvinnor är intresserade av svaret på frågan "Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen?" Svaret på dem kan ge dig en gynekolog....

Magnetoterapi: indikationer och kontraindikationer, fördelar och skador, med osteokondros, för leder, i gynekologi

Magnetoterapi är en grupp metoder för alternativ medicin som använder verkan av ett magnetfält på människokroppen....