Funktioner hos folliklar i äggstockarna

Blödning

Folliklar i äggstockarna är en integrerad del av det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket gör att du kan bli gravid ett barn. Avvikelser från normen i utvecklingen av dessa element är fyllda med obehagliga patologier och ibland infertilitet.

Ultraljud av äggstockarna. folliklar

Folliklar, allmän vy

Ovariecykeln består av två faser - follikulär och luteal. Vi är intresserade av det första.

Follikeln innehåller ett ägg som omges av ett lager epitelceller och två lager bindväv. Det beror på hur väl ägget skyddas och om det kan bevaras, om en kvinna kan bli gravid och fostra ett barn. Således är den huvudsakliga funktionella betydelsen av dessa strukturer att ge ägget skydd mot de negativa effekterna av olika faktorer, vilket är mycket viktigt under graviditeten. Mognad av en sådan formation utförs per månad.

En annan, inte mindre viktig funktion av sådana formationer är produktionen av hormonet östrogen. Hos kvinnor bildas folliklarna kontinuerligt under hela livet. Av dessa dör 99,9%, inte ägglossning. Och bara en, sällan 2-3 folliklar genomgår ägglossning.

Dominanta folliklar och deras roll

Den dominerande follikeln är det största och mest mogna elementet som skyddar ett ägg klart för befruktning. Innan ägglossningen kan han uppnå två centimeter. Ligger vanligtvis i höger äggstock.

Att nå ett tillstånd av mognad och vara under påverkan av hormoner, den dominerande follikeln går sönder, en ägglossningsprocess inträffar. Ägget rör sig snabbt till äggledarna. Om det dominerande elementet inte mognar kommer det inte att ägglossning ske.

Antalet och normen för folliklar i äggstockarna

Folliklar i äggstockarna räknas baserat på den dag menstruationscykeln börjar. Om flera folliklar upptäcks ett par dagar efter menstruationens slut anses detta inte vara en avvikelse.

Mitten av cykeln kommer att markeras av ett eller två element som är överlägsna i storlek än resten. I slutet av cykeln förblir bara en stor. Ett ägg borde komma ut ur det, som då är klart för befruktning. Klyftan i själva utbildningen manifesteras i början av menstruationscykeln..

Avvikelser från normen

Om den kvantitativa sammansättningen i folliklarnas äggstock överstiger 10 anses detta vara en kränkning. Diagnosera en sådan patologi är endast möjlig genom ultraljud. Dessutom förändras deras antal inte under cykeln. Under ultraljud noteras ett stort antal små bubblor. I händelse av att antalet ökar flera gånger diagnostiseras en kvinna med polycystic. Polycystic kännetecknas av bildandet av flera follikulära formationer i periferin.

I vissa fall kräver emellertid underutvecklingen av follikulära element speciell terapi. Dessa inkluderar följande:

 • om orala preventivmedel valts felaktigt;
 • med förekomsten av endokrina problem;
 • när man får övervikt eller omvänt dramatisk viktminskning.

Om folliklarna i äggstocken är högre än normalt betyder detta inte nödvändigtvis att polycystisk sjukdom har utvecklats eller är en signal om någon sjukdom. Det är troligt att orsaken till detta var överarbetande, stress, konstant känslomässig överbelastning. I detta fall normaliseras antalet efter den första ägglossningen..

Eftersom fetma kan provocera ett follikelfel och leda till obalans i processerna för äggstocksfunktion, rekommenderas kvinnor att övervaka sin kost och vara uppmärksam på fysisk aktivitet.

Varje kvinna måste regelbundet besöka en gynekolog-endokrinolog. Detta gör det möjligt att snabbt upptäcka patologi och snabbt börja behandla den..

För att fastställa varför folliklar i äggstockarna bildas med avvikelser, är det bara en gynekolog som kan ha godkänt vissa tester och en speciell undersökning.

Ihållande follikel

Frågan om vad som är en bestående follikel ställs av dem som har diagnostiserats med detta. Patologi innebär att bildandet av det dominerande elementet inträffade som det borde till det ögonblick då det var tänkt att brista. Detta hände inte och ägget kommer följaktligen inte ut. Oavsett var utseendet på en bestående follikel på höger äggstock eller vänster diagnostiserades, ägglossning inträffar inte. Orsaken till sjukdomen kan ligga i hormonstörningar hos en kvinna, i de fall då det manliga hormonet finns i överflöd. Om du inte ingriper i en sådan process i rätt tid, utesluts inte utvecklingen av infertilitet.

I det första skedet tas mediciner som undertrycker manliga hormoner i kroppen.

Det andra steget innebär introduktion av hormoner intramuskulärt. Dessutom är det nödvändigt att utföra massageprocedurer, laserterapi, ultraljudseffekter på bäckenorganen.

Brist på folliklar

Ibland händer det emellertid att follikulära strukturer på äggstockarna är helt frånvarande. Anledningen till detta ligger i den tidiga början av klimakteriet eller funktionsfel i äggstockarnas funktion. I detta fall föreskriver läkaren hormonbehandling. Du kan ta reda på om det finns ett liknande problem genom oegentligheter i menstruationscykeln..

Folliklar i kroppen av det rättvisare könet bör producera en viss mängd. I händelse av att de bildas mer eller mindre, betraktas detta alltid som en avvikelse. Ibland kan det sluta med utvecklingen av infertilitet. Därför, inför en oegentlighet i menstruationscykeln, bör en kvinna omedelbart kontakta en läkare för att fastställa orsaken och förskriva nödvändig behandling.

Vad är en dominerande follikel

Den kvinnliga kroppen är mycket intressant arrangerad, alla förändringar i den sker cykliskt, under påverkan av kvinnliga hormoner, på grund av menstruationscykeln, som kan vara normal eller har några avvikelser. På vilken menstruationscykel beror mycket på kvinnans kropp, särskilt hennes reproduktionsfunktion.

Många kvinnor, när de börjar tänka på ett barn, först ta reda på vilken cykel de har, vad ägglossning är, på grund av vilken befruktning inträffar, och när läkare säger sådana termer som "follikel", "basal temperatur", "follikelstimulerande hormon" och mycket mer en annan, de har ingen aning om vad det är. För att minska detta, och kvinnor förstår vad som händer i deras kroppar, kommer vi att diskutera huvudpunkterna i cykeln och analysera i detalj vad en dominerande äggstocksfollikel är.

Den follikulära fasen är normal

Menstruationscykeln hos varje kvinna är indelad i faser: follikulär och luteal fas. Var och en av dem har sina egna förändringar. Normalt är menstruationscykelns varaktighet från 28 till 35 dagar.

Cykelns början är den första menstruationsdagen, som varar från tre till sju dagar. För närvarande inträffar endometrial avstötning. Under denna period kan en kvinna känna smärta och riklig blödning från livmoderhålet.

Efter det förbereder kroppen sig för ägglossning. Under påverkan av follikelstimulerande hormon stimuleras äggproduktionen. Detta hormon främjar mognad av flera folliklar och produktionen av östrogen. En follikel är en vesikel i äggstocken som är inre fylld med vätska, och var och en av dem innehåller ett omogt ägg. När folliklarna mognar utsöndras en "dominerande follikel", där ägget mognar senare.

Under påverkan av östrogen sker tillväxten av endometrium, så att embryot senare under befruktningen lyckas fästa sig vid livmoderväggen. För att den dominerande follikeln ska brista och ägget kommer ut, behövs ett annat hormon - luteinisering. Dess nivå stiger, den dominerande follikeln spricker, ägglossning inträffar.

Vissa kvinnor säger att när en dominerande follikel mognar och brister, tecken, även om de är obetydliga, är närvarande, till exempel, drar smärta från sidan där follikeln har mognat, och nedre del av buken, feber, svaghet. Många tror att detta händer på den 14: e dagen av cykeln, men detta är en felaktig åsikt, eftersom varje kvinna har en annan cykeltid och till och med cyklerna själva förändras under hela livet.

Efter början av ägglossningen rör sig ägget genom äggledarna till livmodern. Under den här perioden, när den dominerande follikeln spricker, kan graviditet uppstå inom 24 timmar. Follikeln producerar en stor mängd progesteron, som under graviditeten dominerar över andra hormoner. Om graviditeten inte har inträffat börjar kroppen förbereda sig för nästa cykel. Nivåerna av östrogen och progesteron minskar under denna period, endometriet börjar exfolieras och menstruationen börjar - en ny cykel.

Som ni förstår är follikeln av stor betydelse i menstruationscykeln, eftersom den i någon av faserna utsöndrar ett visst hormon.

Normer för folliklar

Storleken på den dominerande follikeln före ägglossningen är upp till två centimeter i diameter, den anses vara den största av de andra. Den dominerande follikelstorleken, norm, mycket är den individuell, men mestadels från en till två och en halv centimeter. Oftast observeras en dominerande follikel i höger äggstock, detta inträffar på grund av den anatomiska positionen. Naturligtvis är den dominerande follikeln i vänster äggstock inte heller ovanlig, och detta är normalt, men med hänsyn till statistiken, läkarna märkte att i den högra äggstocken de dominerande folliklarna oftare mognar.

Alla är intresserade av hur många dominerande folliklar som ska finnas i en menstruationscykel för att befruktningen ska inträffa? Normalt en högkvalitativ dominerande follikel, högst två, varefter tvillingar kan föds.

Allt som vi beskrev ovan är normalt, men när en kränkning av follikelapparaten inträffar, måste kvinnan undersökas och behandlas. Vilka avvikelser kan uppstå?

Follikulära störningar

En av de ofta patologierna är mognad av ett stort antal folliklar, detta tillstånd kallas polycystisk äggstock. Med denna patologi mognar inte den dominerande follikeln, så det är mycket svårt för sådana kvinnor att bli gravida. Denna patologi kräver långvarig hormonbehandling. Det händer när få folliklar produceras eller om de inte mognar alls. Detta beror på hormonellt misslyckande, när kroppen har en låg nivå av östrogen.

Varför två dominerande folliklar mognar?

En vanlig fråga som kvinnor ställer. Detta kan vara normen när dominerande folliklar mognar i en eller två äggstockar. Om dessa ägg befruktas, födas tvillingar hos kvinnan. Det händer till och med att folliklar mognar med en kort tidsperiod i en cykel, och om en kvinna hade olika sexuella partners, är det mer troligt att barnen har olika genetiska fäder. Mognad av två eller flera dominerande folliklar inträffar efter hormonbehandling mot infertilitet eller under förberedelser i IVF-programmet.

För att planera en graviditet måste en kvinna inte bara veta vilka sjukdomar hon hade i gynekologi och hur lång cykeln var, men det är också nödvändigt att veta ägglossningscykler eller inte, i så fall är chansen att bli gravid mycket högre.

Folliklar i äggstockarna - mängden är normal. Dominant follikel och hur mognad inträffar i äggstockarna

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i. Förväntande mödrar bör veta vilka processer som händer i deras reproduktionsorgan, så att i fall av kränkningar i tid, kontakta en gynekolog.

Vad är folliklar

Processen för uppkomsten av människoliv börjar med befruktningen av ägget. Vad är folliklar? Det här är elementen som utövar sitt skydd, den plats där den mognar tills ägglossningsögonblicket. Ägget omges säkert av ett lager av epitel, ett dubbelt täckt av bindväv. Möjligheten att graviditet och fostra ett barn beror på kvalitetsskydd. Vid ultraljud ser det ut som en rund formation. Elementens andra funktion är produktionen av hormonet östrogen.

Äggstocksfolliklarna genomgår sin månatliga evolutionära cykel:

 • börja utveckla flera små bitar;
 • en - antrum - börjar öka i storlek;
 • resten minskas och dör - atresia inträffar;
 • den största - dominerande - fortsätter att växa;
 • under påverkan av hormoner, det bryter igenom, ägglossning inträffar;
 • ägget kommer in i äggledarna;
 • under samlag vid tidpunkten för mötet med spermierna inträffar befruktning;
 • om detta inte händer - under menstruationen lämnar ägget livmodern tillsammans med epitelet.

Vad är en dominerande follikel

I mitten av menstruationscykeln närmar sig follikelapparaten huvudstadiet i sin aktivitet. Vad är en dominerande follikel? Detta är det största och mest mogna elementet som skyddar ägget, som redan är klart för befruktning. Innan ägglossningen kan växa upp till två centimeter, oftare belägen i rätt äggstock.

I moget tillstånd, under påverkan av hormoner, brister det - ägglossning. Ägget rusar till äggledarna. Om mognaden av det dominerande elementet inte inträffar inträffar inte ägglossning. Orsakerna till detta tillstånd är utvecklingsstörningar.

Ihållande äggstocksfollikel - vad är det

På grund av hormonella förändringar som börjar i tonåren under klimakteriet är en kränkning av folliklarapparatens aktivitet möjlig - uthållighet. Detta kan orsaka förseningar i menstruation, blödning. Ihållande äggstocksfollikel - vad är det? Situationen innebär att det skyddande elementet:

 • lagrad;
 • nådde ett dominerande tillstånd;
 • dess gap uppstod inte;
 • ägget kom inte ut;
 • befruktningen följde inte;
 • graviditet ägde inte rum.

I denna situation inträffar uthållighet - den omvända utvecklingen av follikulärbildning, med vidareutveckling av händelser därifrån, är cystabildning möjlig. För att bildningen ska brista föreskriver gynekologi behandling med progesteron. Vad händer med uthållighet? Följande process utvecklas:

 • hormoner fortsätter att produceras;
 • det finns en förtjockning av endometrial slemhinna;
 • livmodern komprimeras;
 • endometriet börjar avvisas;
 • blödning inträffar.

Ursprung

Lagret med ägg för hela kvinnans liv läggs i livmodern, det kallas äggstocksreserv. Primordial follikel är det primära utvecklingsstadiet för det skyddande elementet. Könscellerna - oogonia - ligger på periferin av äggstockens inre yta, har dimensioner som inte är synliga för ögat. De skyddas av ett lager granulosa-celler, de är i vila..

Detta fortsätter tills flickans pubertet - början av menstruationscykeln. Perioden för denna period kännetecknas av:

 • bildning av follikelstimulerande hormon;
 • under dess inflytande, tillväxten av kärnan i ägg - oocyten;
 • mognad av två lager av det yttre skyddsskalet;
 • månatlig utveckling av flera äggfollikulära element.

Antrala folliklar

I nästa sekundära steg fortsätter folliklarna i äggstockarna sin utveckling. Cirka den sjunde dagen i cykeln ökar antalet celler som producerar follikelvätska. Strukturella processer i byggnaden sker:

 • antral folliklar på åttonde dagen börjar produktionen av östrogen;
 • tecacellerna i det yttre skiktet är syntetiserade androgener - testosteron, androstendion;
 • kaviteten som innehåller follikelvätskan ökar;
 • epitelet differentierar, blir tvåskikt.

Preovulatorisk follikel - vad är det

Vid det sista, tertiära mognadsfasen, ägget äger rum på en speciell kulle, är det redo för befruktning. Preovulatory follikel - vad är det? Vid denna tidpunkt kallas det graafbubblan och är nästan helt fylld med vätska. Dess antal i jämförelse med föregående period ökade tiofaldigt. Dagen före ägglossningen börjar allvarliga förändringar inträffa.

Vid denna tidpunkt ökar östrogenproduktionen, då:

 • det stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossning;
 • graafbubbla bildar ett stigma på väggen - utsprång;
 • på denna plats finns det ett genombrott - ägglossning;
 • därefter bildas en gul kropp, som förhindrar avbildning av endometri på grund av produktion av progesteron;
 • efter ägglossning bildar det ett uttalat nätverk av kärl, hjälper till vidare bildandet av morkaken.

Enda folliklar i äggstocken

Hur många tragedier händer på grund av omöjligheten att bli gravid. I vissa fall observeras ovariellt utarmningssyndrom. En kvinna kan inte bli gravid, eftersom deras funktion upphör. Enstaka folliklar i äggstocken kan inte utvecklas till en normal storlek, det finns en brist på ägglossning, en tidig menopaus uppstår. Orsakerna till denna situation kan vara:

 • aktiv sport;
 • hungriga dieter;
 • klimakteriet;
 • hormonella störningar;
 • fetma.

Äggstocksfolliklar hos kvinnor

God dag till alla! En av patienterna som begärde infertilitet under ett nyligen besöket oväntat rädd reagerade på beskrivningen av närvaron av flera stora folliklar i slutet av en ultraljudssökning. Det visade sig att hon inte hade någon aning om vilka folliklar som finns i äggstockarna hos kvinnor. Därför tar jag fram information om detta ämne.

Återkalla strukturen i äggstockarna, mognaden hos kvinnliga gameter och den cykliska förändringen i produktionen av kvinnliga könshormoner.

Vad är folliklar hos kvinnor

Dessa är små sackar - små fysiologiska cyster som innehåller ett omoget ägg och vätskan runt det. De, som naturliga "behållare", skyddar fosterägget hela tiden som krävs för dess mognad. Det finns folliklar i äggstockens parenkym (vävnad).

Äggstocksfollikeln består av:

 1. Första ordningen oocyt.
 2. Follikulärt epitel.
 3. Vätskor - en produkt från utsöndring av epitelceller.
 • trofisk (skapar en grogrund för oocyt);
 • barriär (inklusive från autoimmuna reaktioner);
 • utsöndring (bildning av follikelfluid);
 • fagocytiskt (med atresi - användning av follikeln);
 • hormonell (östrogenproduktion).

Puberteten hos kvinnor börjar med närvaron i båda äggstockarna med cirka 300-400 tusen omogna folliklar. Var och en av dem i framtiden har potential för frisläppande av det specifika ägget, som kommer att befruktas. Men bara ett fåtal kommer att inse denna potential. Folliklar är en viktig del i utvärderingen av kvinnors hälsa och infertilitetsbehandling inom gynekologi.

Bedömning av folliklar av en specialist

För att bestämma en kvinnas fertilitet utför de:

Blodtest för hormonet Anti-Mullerian - Anti-Muller Hormone (AMH)

AMH-hormonnormer hos kvinnor i reproduktiv ålder

ÅlderReferensvärden för normen, i ng / ml
18-25 år gammal0,96 - 13,34
26-30 år gammal0,17 - 7,37
31-35 år gammal0,07 - 7,35
36-40 år gammal0,0,3 - 7,15
41-45 år gammal0,00 - 3,27
> = 46 år gammal0,00 - 1,15
Låg AMGNivån av antimuller hormon är en pålitlig barometer för att bedöma tillståndet i äggstocksreserven hos kvinnor. En låg nivå indikerar att äggstocksreserven snabbt minskar. Genom att bestämma nivån på AMH bestäms kvaliteten och antalet fosterägg vid diagnosen infertilitet.
Låg AMH och graviditetAMH är en indikator på tillståndet i äggstocksreserven. Ett utmattat utbud av äggstockar leder till problem i samband med graviditet och infertilitet. Om antalet ägg i äggstocksreserven minskar, minskar chansen att bli gravid.
Symtom på låg AMHDet finns inga uppenbara symtom. Men oregelbundna perioder eller upphörandet av menstruationscykeln är vad kvinnor med låg AMH vanligtvis märker. Ett blodprov är det mest effektiva sättet att mäta AMH..
Anledningar till låg AMH1. Hormonell obalans.

4. Genetisk faktor.

5. Miljöpåverkan.

6. Okänd (idiopatisk).

Ultraljudssökning av reproduktionsorganen - livmodern och äggstockarna

bäckenorgan visar storleken och antalet folliklar i äggstockarna som ökar under mognadsfasen. Storlek efter cykeldag i normala värden i tabellen nedan:

Follikelstorlek efter cykeldag

Tabell nedan för cykellängd

28 dagar. Om din cykel är längre kommer "follikelstorlekarna" att skiftas i dagar till större antal. Till exempel på den 14: e dagen av cykeln kan follikelstorleken vara 10 mm om din cykel är längre.

Baserat på resultaten från denna skanning och blodprov utvärderar en reproduktolog en kvinnas förmåga att bli gravid.

Under en normal menstruationscykel inträffar tillväxten av många folliklar, men bara en av dem mognar - den dominerande.

Mognad varar cirka 14 dagar från den första dagen då menstruationscykeln börjar. Follikeln växer tills den bryts under ägglossningen, under vilken ägget går ut. Vår patient idag var intresserad av hur många ägg i en follikel. Follikeln innehåller vanligtvis ett fosterägg..

Normal äggstocksfunktion

Äggstockarna är två små organ med en tumme som är placerade i det lilla kvinnliga bäckenet. De är fästa vid livmodern, en på varje sida, bredvid öppningen av äggledaren. Det äggstocksparenkym innehåller kvinnliga kamceller - oocyter eller ägg. I icke-medicinska kretsar kallas en oocyt ett "ägg". Äggen finns i folliklarna.

Flickor är födda med ett komplett utbud av gametes för livet. Vid födseln innehåller en normal äggstock cirka 1-2 miljoner ägg. Den kvinnliga kroppen kan inte producera nya ägg. Det totala antalet fosterägg reduceras varje månad.

När flickan går in i puberteten återstår endast cirka 25% av hennes totala utbud - cirka 300 000 - 400 000 oocyter. Under de kommande 30–40 åren av en kvinnas reproduktiva liv kommer hela utbudet att vara slut..

Stora lager av ägg läggs initialt i varje äggstock. Dessa är omogna eller primära oocyter. Varje månad måste de växa och mogna inne i äggstocksfolliklarna, växelvis - en månad till höger, den andra i vänster.

Under en kvinnas liv konsumeras ett stort antal folliklar och ägg under tillväxt och mognad. Men de allra flesta av dem når inte full mognad, de dör i en process som kallas atresia. Således mognar bara cirka 300-500 fosterägg under en kvinnas liv.

Fruktande ägg tar cirka 14 dagar och kan delas upp i två perioder. Under den inledande perioden börjar många ägg (upp till 1000 stycken) utvecklas och försöker mogna. Den andra utvecklingsfasen kräver stimulering av gonadala hormoner för att ytterligare utveckling kan ske..

Trots det faktum att hundratals ägg började mogna, passerar oftast bara en primär - preantral follikel som innehåller ett fosterägg, genom flera "bröder" av utvecklingsförändringar som en sekundär - antral follikel och dominerar sedan resten.

Som en preovulatorisk tertiär follikel, eller graafvesikel, slutför den äggmognadcykeln. Och så vidare för varje normal menstruationscykel. Ett moget ägg kan ägglossning och är redo för befruktning. De återstående folliklarna bryts ned, dör, genomgår atresi. Sedan används de av epitelceller med fagocytisk aktivitet.

Åldersfunktioner i äggstocksutvecklingen

Före puberteten producerar flickans kropp inte gonadala hormoner, som är nödvändiga för den andra utvecklingsfasen. Därför kan många ägg som börjat mogna inte fortsätta och helt enkelt dö.

Hos kvinnor under fertil ålder utvecklas det dominerande fosterägget under påverkan av tillväxthormoner och stimulering. När den är klar för befruktning, spricker den mogna follikeln och frigör ägget.

Den kommer in i äggledaren, går till livmodern och kan befruktas endast i cirka 48 timmar. Detta visar hur mycket ägget lever efter att ha lämnat follikeln. Om hon inte befruktas dör hon inom två dagar. Och efter en vecka börjar en ny graviditetscykel för fostrets ägg.

Denna cykliska utvecklingsprocess fortsätter under hela livet, tills äggen har tappats och mycket få folliklar kvar i dem. Sedan kommer klimakteriet. Detta händer efter 43 år. Medelåldern är 51 år.

Utarmning av äggbeståndet när som helst upp till 40 år kallas för tidigt äggstocksfel.

Varje kvinna som behandlas med follikelskadande läkemedel riskerar att utveckla för tidigt ovariefel. Till och med många år efter avslutad behandling.

De flesta unga kvinnor som har fått kemoterapi upprätthåller initialt fertilitet, men kan riskera att utveckla för tidig äggstocksfel. Denna kunskap är viktig för familjeplanering..

Ultraljud av äggstockarna för diagnos av infertilitet

För kvinnor som genomgår reproduktiv terapi är äggstockscanningar ett effektivt verktyg för behandling av infertilitet. Ägglossningsfel eller dysfunktion är den främsta orsaken till infertilitet bland många. Efter att ha ställt rätt diagnos bestämmer läkaren hur man ska öka chanserna för en kvinna att bli gravid.

Äggstocken är det organ som oftast skannas med ultraljud. Fastställande av äggstocksstatus och övervakning av folliklar är det första steget i bedömningen av infertilitet. Det kan vara förknippat med tillväxten av en dominerande follikel utöver den preovulatoriska diametern och den efterföljande bildningen av en stor anovulatorisk follikelcyst.

Äggstocken visualiseras av dess:

 • Morfologi - normal, polycystisk eller multicystisk.
 • Anomalier - cyste, dermoid, endometrios, tumör och andra.
 • Förändringar i utvecklingen av folliklar vid övervakning av ägglossning, för att bevisa ägglossning, bildning och funktion av corpus luteum.

Vid behandling av infertilitet är det viktigt att veta när man ska vänta på ägglossning för att bestämma det gynnsamma befruktningsstunden. Genom att skanna i väntan på ägglossning - follikulometri, kan läkaren bestämma när fosterets ägg ägglossas. Daglig ultraljud bestämmer den växande follikeln, som ska visualiseras som en svart bubbla på enhetens skärm.

Klassificering av äggstockarna efter antal och storlek på folliklarna

Resultatet av en äggstocksbedömning är en klassificering i en av tre typer:

 1. Normala äggstockar.
 2. Cystiska äggstockar.
 3. Polycystisk äggstock.

Normal äggstock med antrum (dominerande) folliklar

Den vanligaste frågan på mitt kontor är hur många folliklar som ska vara för att kunna bli gravid. En normal äggstock består av 8-10 folliklar i storlek från 2 mm till 28 mm. En grupp folliklar mindre än 18 mm i storlek kallas antrala folliklar, och inom området 18-28 mm är de kända som dominerande folliklar..

Vi kommer att förstå i vilken storlek follikeln spricker och ägglossningen inträffar. I den normala menstruationscykeln med ägglossning utvecklas en mogen follikel, som också är en cystisk struktur. Storleken på en mogen follikel redo för ägglossning är cirka 18-28 mm i diameter.

Follikulogenesen börjar med insamlingen av en grupp folliklar i den sena luteala fasen i den föregående menstruationscykeln, följt av den synliga tillväxten av folliklar i nästa follikelfas.

Gruppen av folliklar börjar växa, och i mitten av follikelfasen - på sjunde dagen, slås en - dominerande follikel ut ur den accelererade tillväxtgruppen. Många är intresserade av hur snabbt den dominerande växer. Det är känt att dess tillväxt är cirka 2 mm per dag..

Den preovulatoriska follikeln har vanligtvis en diameter på 24-28 mm när en frisättning av luteiniserande hormon (LH) frigörs från hypofysen, vilket orsakar ägglossning. Ägglossning sker ungefär 36 timmar efter frisättningen av LH. Det vill säga storleken under ägglossningen är 24-28 mm.

cystisk

Ovariecyster är ett hålrum som bildas i äggstocken fylld med vätska.

Det finns många olika typer av ovariecyster. Detta är ett vanligt gynekologiskt problem. Det är viktigt att veta att de flesta cystor i äggstockarna inte är ett tecken på cancer.

Men godartade cyster kräver behandling, eftersom de inte försvinner på egen hand. I sällsynta fall kan cyster vara ett tecken på ondartad tillväxt. Histologisk analys för atypiska celler kan bestämma vad det är - en cancer eller en godartad cyste.

Den vanligaste typen av ovariecyster är funktionell. De uppstår genom ansamling av vätska runt ett utvecklande fosterägg. Varje månad samlas en liten mängd vätska inuti follikeln. Det här är normalt.

Kombinationen, som inkluderar:

 • ägg,
 • specifika celler som producerar vätska,
 • denna vätska själv

är en follikel. En vanlig follikel har just en sådan struktur och storlek med en ärt.

Av olika skäl bildar cellerna som omger oocyten ibland för mycket vätska, och denna vätska, oftast en halmfärgad, expanderar äggstocken från insidan. Om vätskan blir större än den normala follikeln, mer än 28 mm i diameter, talar de om en follikulär cyste.

Om vätska fortsätter att bildas, sträcker äggstocken. Äggstockskapseln är vanligtvis vitfärgad, blir tunn och slät och ändrar färg till blågrå. Follikulära cyster är oftast enstaka formationer. De kan sällan nå 75-100 mm i diameter..

polycystiskt

Om en kvinna under undersökningen har fastställt för många folliklar, kommer detta att förklaras av den behandlande läkaren. Det är han som kommer att utvärdera resultaten av en ultraljudundersökning korrekt, sätta den slutliga diagnosen på grundval av alla symptom som du specifikt har.

En typisk bild av polycystic vid ultraljud bestäms av närvaron av 12 eller fler folliklar med en diameter av 2-9 mm, belägen på periferin runt strömens täta kärna.

Andra funktioner i ultraljudsavbildning inkluderar:

 • förstorade äggstockar,
 • ökat antal folliklar,
 • ökad täthet av ovariestroma.

Den största skillnaden mellan polycystiska och normala äggstockar är att de innehåller flera små antrumfolliklar med ägg som inte utvecklas, inte mognar ordentligt. Därför förekommer inte ägglossning. Den fysiologiska normen är antalet folliklar från 1 till 10. Mer än 12 - patologi.

Infertilitet på grund av polycystisk äggstock är en mycket vanlig förekomst. Många små cystiska strukturer, kallade antrala folliklar, ger ultraljudsbilden en karakteristisk bild av "polycystic". När follikeln med ägget inte mognar samtidigt, vad frågar varje tjej?.

Sjukdomen kallas polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS). Kvinnor med denna patologi har inte ägglossning regelbundet, så de har inte normala menstruationsperioder. Varför exakt den dominerande follikeln i äggstockarna hos sådana kvinnor inte mognar olika skäl.

Men patogenesen är en kränkning av den hormonella regleringen av cykeln. Därför föreskriver den behandlande läkaren hormonell korrigerande terapi för att normalisera äggstockarna. Detta är det första stadiet av infertilitetsbehandling med liknande störningar hos kvinnor.

För att bestämma typen skannas äggstocken med follikelidentifiering. Storlekarna mäts och antalet folliklar räknas..

Enligt dessa ultraljudsparametrar skiljs tre kategorier av äggstockar:

 1. En äggstock som innehåller 1-2 folliklar större än 28 mm är en cystisk äggstock.
 2. En äggstock som innehåller 12 eller fler folliklar mindre än 10 mm är polycystisk äggstock.
 3. Äggstocken, som innehåller 1-10 folliklar 2-10 mm i storlek - antrala folliklar, och 10-28 mm i storlek - dominerande folliklar, är en normal äggstock.

Tabell: kategorier av äggstockar efter antal och storlek på folliklar.

Typ av äggstockenFollikelantalFollikelstorlek
Normal äggstock1-102-28 mm
Cystisk äggstock1-228 mm och mer
Polycystisk äggstock12-201,5-9,9 mm

Kära läsare, jag ber er att ge feedback - anonymt rösta nedan för informationens kvalitet så att jag förstår hur väl ämnet avslöjas.

Dessutom föreslår jag att du tittar på videon "Tillväxt och utveckling av follikeln hos kvinnor" av gynekolog Garyaeva I.V..

Follikel eller follikel

Äggstocksfollikeln (lat. Folliculus ovaricus) - en strukturell komponent i äggstocken, bestående av ett ägg, omgiven av ett lager epitelceller och två lager bindväv.

Innehåll

Byggnad [redigera | redigera kod]

Oocyte [redigera | redigera kod]

Follikeln innehåller en första ordningens oocyt. Kärnan i oocyten kallas kärnblåsans kärnblad (se bild)

Granulosa celler [redigera | redigera kod]

Oocyten omges av ett lager av glykoproteiner, zona pellucida (zona striata). Han är i sin tur omgiven av ett lager granulosa-celler..

Theca-celler [redigera | redigera kod]

Granulosa-celler omges av ett tunt lager extracellulär matris - källarmembranet (indikerat som fibro-vaskulär beläggning i figuren). Theca-celler finns runt källarmembranet..

Utvecklingsstadier [redigera | redigera kod]

Follikulogenes (follikulär mognad) är en kontinuerlig process som börjar under antenatalperioden slutar först efter början av klimakteriet. De flesta folliklar dör i olika utvecklingsstadier till följd av apoptos (”atresi av folliklarna”), bara en liten del passerar genom alla mogna stadier och deltar i ägglossningen. Vid början av klimakteriet inträffar åldersrelaterad utarmning av beståndet av folliklar i äggstockarna [1].

I överensstämmelse med utvecklingsstadiet finns det åtskilda primordiala, preantrala (primära), antrala (sekundära) och preovulatoriska (tertiära) folliklar.

Ursprungliga folliklar 50 mikron i storlek kan inte skiljas med blotta ögat och läggs före födseln. De bildas i processen med mitotisk spridning av primära könsceller (oogonium) som erhållits i den äggstocken i kärnan vid sjätte graviditeten. Oogonier genomgår profas I om meiotisk uppdelning och blir primära oocyter. Dessa oocyter omges av 1-2 lager av kubiska epitelceller och bildar kärnfolliklar. Oocyter som inte ingår i follikeln genomgår omvänd utveckling. Mitotisk spridning upphör under graviditeten före födseln. Vid födelsetiden är således antalet ursprungliga folliklar i äggstocken ungefär 1-2 miljoner. [2]

Utvecklingen av primordiella folliklar väntar på puberteten. Vid denna tidpunkt finns det cirka 300 000 folliklar i äggstocken. Hypofysen börjar producera follikelstimulerande hormon (FSH), vilket stimulerar mognaden av 5-15 primulära folliklar. Nu är dessa folliklar preantrala (primära) folliklar (storlek - 150-200 mikron). Oocyten börjar växa, oocytens yttre yta täcks med glykoproteiner och glykosaminoglykaner och bildar zona pellucida. Nu är oocyten redan täckt med 2-4 lager av granulosa-celler, ett membran bildas från bindvävnad runt follikeln.

I nästa steg bildas en kavitet (antrum folliculare) innehållande en follikulär vätska (liquor folliculare). De follikulära cellerna som är ansvariga för produktion av östrogen delas in i cellerna i de yttre (theca externa) och interna (theca interna) membranen. Samtidigt förvandlas follikelns epitelceller till granulosa-celler, ansvariga för produktionen av progestiner. Antrumns (sekundära) follikelns diameter är 500 mikron.

Under follikelmognaden producerar cellerna i det inre skiktet av theca androgener, som penetrerar de granulära cellerna i follikulärmembranet genom källarmembranet och omvandlas där till östrogen, främst östradiol. Således utsöndras östrogener i follikulär hålighet, och den sekundära follikeln blir ett tillfälligt organ i det endokrina systemet.

Bildningen av follikulär kavitet provoserar den snabba tillväxten av follikeln, under denna period ökar follikelns diameter från 1 mm till 16-20 mm omedelbart före ägglossningen. Nu ligger ägget på en äggbärande knöl, eller äggläggande hög (cumulus oophorus). Kaviteten utgör en stor del av den preovulatoriska (tertiära) follikeln (graafblåsan), mängden follikulär vätska är ungefär 100 gånger större än i den antrala follikeln.

Cirka 24 timmar före ägglossningen börjar thecaceller att producera stora mängder östrogen. Ökade östrogennivåer stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon (LH), vilket initierar ägglossning. Ett utsprång (stigma) bildas i follikelväggen, som bryts, och ägget lämnar follikeln - ägglossning sker. Om den mogna follikeln inte har genomgått ägglossning bildas en cystisk follikel.

Efter ägglossning från follikeln (från granulosa och techceller) bildar ett corpus luteum progesteron. Progesteron förhindrar för tidig avstötning av det funktionella lagret i endometrium (menstruation). Om ägget inte har befruktats upphör corpus luteum att fungera, nivån på progesteron sjunker och menstruationen börjar. Om befruktning har inträffat börjar korion att producera korionisk gonadotropin, som nu istället för LH stimulerar tillväxten av corpus luteum.

När man planerar en graviditet eller genomgår infertilitetsterapi genomgår patienter en ultraljudsundersökning för att avgöra om en dominerande follikel finns i äggstocken och om ägglossning är möjlig. Många kvinnor känner sig när ett moget ägg lämnar den högra eller vänstra könskörteln: stickande smärta visas på höger eller vänster i nedre del av buken. Mer aktiv follikulär syntes utförs i höger äggstock, bättre försett med blod.

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor?

Vad är folliklar i äggstockarna hos kvinnor? Den kvinnliga månatliga cykeln är indelad i två faser - follikulär och luteal. Follikelbildning bildas i den första fasen. Follikeln, bestående av epitelbeläggningen och tvålags bindväv, är äggets behållare, vilket säkerställer dess utveckling och bevarande. Strukturen mognar inom en månad. Inuti är bakteriecellen skyddad från effekterna av negativa faktorer. Det mognar till ett förutbestämt steg, men mognaden slutar efter befruktningen. Även äggstocksfollikelstrukturen som ger syntes av östrogen. Follikarsyntes sker kontinuerligt under en kvinnas liv.

Mer än 99% av formationerna dör innan de når ägglossningsstadiet.

Varje månad kvarstår en follikel i äggstocken, kallad dominerande (mindre ofta två eller tre). Från det kommer ägget. Den dominerande formationen är större än de andra, innan ägglossningen kan dess diameter uppgå till 2 cm. Under påverkan av hormoner bryts väggarna, cellen redo för befruktning kommer in i äggledaren, flyttar till livmodern. Om den dominerande strukturen inte förekommer i äggstocken, är cykeln anovulatorisk, corpus luteum bildas inte, befruktning är omöjlig. Det händer att det på en månad kommer två eller fler dominerande formationer i äggstocken. Detta är ett normalt fenomen, vilket innebär att det är möjligt att gödsla två ägg med tvillingar. Men utseendet på två kärnor noteras endast om båda dominanter bröt och släppte celler samtidigt, och detta händer sällan i verkligheten.

Mognad av follikeln i äggstocken. Follikelutveckling

Dominant i äggstocken utvecklas i genomsnitt 2 veckor, de återstående folliklarna hämmas i det initiala bildningsstadiet. Den dominerande formationen under påverkan av östrogen och luteiniserande hormon brister i mitten av månaden. En ultraljudsundersökning visar att bubblan i könskörtlarna försvann, en liten mängd vätska kvar på sin plats. Vidare kommer en corpus luteum att bildas på denna plats.I dess bildning av äggstocksfolliklarna beskrivs fyra steg nedan..

Ursprunglig scen

I det ursprungliga stadiet av bindväv. Hon är liten, platt. I en cykel bildas 5 till 20 sådana strukturer i könskörtlarna.

Sekundär follikel

På åttonde - 10: e dagen av cykeln bildas sekundära strukturer. Det förtjockade follikulära epitelet producerar en vätska som är en källa till östrogen som gradvis fyller den resulterande urinblåsan, vars diameter är 10 - 12 mm. Utbildning kan vara enhålig eller bestå av flera kammare. I detta skede kvarstår cirka 10 formationer.

Visuellt stadium i follikelutvecklingen

Tertiär äggstocksfollikel

I det sista skedet fortsätter utvecklingen av en oocyt, för övriga formationer börjar processen för hämning - atresi. Den återstående dominerande når 2 cm, sticker ut i bukhålan från ena sidan och fästs vid bindvävets bindeskikt från den andra. Inuti är ett ägg klart för befruktning.

Normen för folliklar enligt cykeldagarna. Äggstocksfollikelstorlek.

Den cykliska utvecklingen av en dominerande cell bestäms av östrogenexponering. Östrogen förbereder livmodern för den troliga fästningen av ett befruktat ägg, stimulerar förtjockningen av endometrium. Kroppen svarar på detta genom att förbättra syntesen av luteiniserande hormon i hypofysen. Under påverkan av detta hormon tunnas follikulärmembranet gradvis och spricker sedan. Äggstocksfollikeln förändras dagligen enligt följande:

 1. På 5-7: e dagen från början av menstruationen är cellen 4-5 mm i diameter.
 2. På 8 - 10 dagar visas ett täcke av bindväv. Dominant sticker ut bland andra enheter.
 3. På dagarna 11–13 når den dominerande diametern 16–18 mm. De återstående folliklarna regresserar, löser gradvis.
 4. Den 14-16: e dagen börjar nästa ägglossningscykel. Diametern för den återstående follikulära cellen, kallad i detta skede graffbubblan, är 20 - 22 mm.

En gul kropp bildas i stället för den sprängande bubblan, som syntetiserar progesteron - ett hormon som förbereder kroppen för en möjlig graviditet, reglerar förändringen i livmoderns endometrium för bättre fästning av embryot, försvagar livmoderns kontraktila aktivitet och upprätthåller tonen i livmoderhalsen under de senaste månaderna av graviditeten. Efter brott i follikulärmembranet rör sig bakteriecellen i cirka 2 dagar längs äggledaren till livmodern. Om det inträffar med en spermier och befruktas, introduceras det i livmoderns endometrium. Om mötet inte äger rum, dör sedan, varefter en ny cykel börjar.

Hur många folliklar finns i äggstocken?

Flera folliklar i äggstockarna under de tidiga dagarna av menstruationscykeln är normala. Men närmare mitten av cykeln bör 5-8 mogna celler förbli i äggstocken. Före ägglossningen överlever en eller två dominanter. Om antalet mogna follikulära celler överstiger 9 enheter kallas detta patologiska fenomen multifollikulära äggstockar. Detta fenomen kan inte störa graviditetens början. Men om menstruationen är frånvarande, bör polycystos misstänkas. Patologi kräver behandling, annars är det möjligt:

 • Mycket uterinblödning;
 • Infertilitet;
 • amenorré;
 • Hormonell obalans;
 • Tillväxten av livmoderns endometrium;
 • Maligna neoplasmer i reproduktionsorganen.

Dominant follikel i höger äggstock

I praktiken är follikeln i höger äggstock ofta dominerande. Detta är möjligt på grund av en bättre blodtillförsel till organet och ett större antal kärl än i vänster bihang.

Undersökningar, frågeformulär och statistik över läkare har intressant statistik. Enligt dessa uppgifter sker utvecklingen av en ektopisk graviditet när en dominerande follikel bildas till höger. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till denna process..

I sällsynta fall kan två dominerande folliklar omedelbart vara i rätt äggstock. Detta kommer att leda till befruktningen av identiska tvillingar.

Dominant follikel i vänster äggstock

Om det kvinnliga reproduktionssystemet är i ordning och friskt, kan båda organen i det reproduktiva systemet växelvis producera ägg som är klara för befruktning. Om en dominerande follikel i vänster äggstock i de flesta fall visas på en ultraljudssökning, kan detta indikera patologiska avvikelser i höger äggstock, till exempel:

 • Inflammatoriska processer;
 • Cystiska formationer;
 • Anomal struktur;
 • Ändra formen på ett organ till följd av operation, skador.

I vissa fall åsidosätter den så kallade follikeln, där dess storlek når mer än 22 mm. I detta fall kanske ägglossning inte inträffar och kvinnan blir inte gravid. Men detta gäller båda äggstockarna..

Antrala folliklar i äggstockarna

Antrala folliklar är vesiklar med en storlek på cirka 8 mm, i vilka äggmognad inträffar. Förmågan att bli gravid är direkt relaterad till funktionell aktivitet och antalet formationer. En stor roll spelas för att bestämma kvinnors fertilitet. I infertilitet räknas vanligtvis antalet antrala folliklar. Deras antal avgör sannolikheten för en framgångsrik befruktning av ett barn.

Antalet antrala folliklar

beloppResultat
Upp till 5Den värsta indikatorn. Infertilitet där stimulering inte ger resultat.
6 - 10Indikerar kränkningar i kvinnors reproduktionssystem
10 - 15Låg risk för befruktning
15 - 26Stor sannolikhet för graviditet
Mer än 26Det finns en chans att utveckla polycystic

Avvikelse från normen

Antalet folliklar i äggstockarna är ändå viktigt. När follikulära celler bildas kan följande avvikelser uppstå:

 1. Brist på dominerande, när kroppen inte producerar tillräckligt follikelstimulerande, men ett överskott av luteiniserande hormon.
 2. Brist på folliklar. Det observeras i diabetes, hypertyreos och andra endokrina patologier, är en följd av hormonell misslyckande.
 3. Utseendet på en ihållande cell. Med uthållighet växer follikelcellen, men går inte in i bristningsfasen. Det finns ingen ägglossningsprocess. Ett patologiskt fenomen förknippas vanligtvis med ett överskott av manliga hormoner i den kvinnliga kroppen. Infertilitet utvecklas utan behandling.
 4. Multifollikulära äggstockar. I före-äggsteget finns det ett överskott av oocyter i gonaderna. Ett patologiskt fenomen uppstår på grund av stress, kronisk överansträngning, mentala och emotionella störningar. Med flera folliklar krävs inte alltid terapi; efter ett par cykler kan follikelsyntes normaliseras..
 5. Luteinisering - utseendet på corpus luteum från ett ägg som inte har lämnat membranet. Patologi observeras med hormonsvikt, endometrios, inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet.
 6. Den follikulära cysten bildas av en oexploderad dominerande. Bubblan fortsätter att växa, på monitorn ser ultraljudet ut som en formation fylld med vätskeinnehåll, i diameter som överstiger 25 mm. Om det finns flera sådana bubblor diagnostiseras polycystos..

Många folliklar i äggstocken

Om mer än 9 folliklar upptäcks i äggstocken, och detta antal förändras inte under loppet av cykeln, är detta en patologi. Ultraljud avslöjar flera små bubblor. Läkaren diagnostiserar polycystic, men inte alltid. Ibland finns flera cyster i en cykel, provocerad av stressande effekter, överarbetande och andra negativa faktorer, försvinner på egen hand efter nästa ägglossning. Om polycystos förhindrar bildandet av en dominerande, blir ägglossningsprocessen omöjlig. I detta fall föreskrivs hormonbehandling..

Det är nödvändigt att behandla polycystos, provocerad av oriktiga p-piller, störning av det endokrina systemet, fetma eller anorexi.

Få folliklar i äggstockarna

När follikulära formationer förekommer i äggstockarna, inte varje cykel, och då i allmänhet upphör att bildas, bör vi prata om den tidiga ankomsten av klimakteriet eller en kränkning av sexkörtlarnas funktion. Förstå att det finns en patologi, det är möjligt genom kränkning av menstruationens cyklitet. Hormonterapi föreskrivs till patienten..

När man ska gå till läkaren?

Både överdrivet och otillräckligt antal folliklar i äggstockarna är en patologi, som ofta slutar i infertilitet. Du måste gå till gynekologen när det finns en kränkning av menstruationens cykliskitet: blod visas inte inom cykeln, eller visas mer än en gång, eller om icke-menstruell vaginal blödning noteras. Terapi innebär användning av hormonella läkemedel. Med en follikulär cysta utförs kirurgi. Med en inflammatorisk reaktion i reproduktionssystemet förskrivs antiinflammatoriska läkemedel. I vissa fall stimuleras follikulär syntes av hormoner. Men detta kan leda till multipel graviditet, eftersom under påverkan av hormoner bildas flera dominerande celler. I avsaknad av en positiv effekt av terapi rekommenderar läkaren en IVF-patient som vill bli gravid.

Har du frågor? Känn dig fri att fråga alla! Och vår heltidsspecialist hjälper dig. Gå >>

Vad är en dominerande follikel? Svaret på denna fråga bör vara känt för alla kvinnor som är intresserade av strukturen i hennes kropp och ännu mer på stadium av graviditetsplaneringen. Ta reda på struktur, funktioner, mognadstadier, storlekar och andra viktiga och intressanta punkter..

Vad det är?

Kvinnors reproduktiva system har en komplex struktur. Grunden för det framtida livet är groddcellen, kallad ägget. Varje månad mognar den i äggstocken, för att sedan lämna den och ansluta sig till spermierna för att initiera ett nytt liv. Funktionerna för att skydda omogna ägg (oocyter) utförs av de funktionella follikulära cellerna som omger dem och är belägna i de yttre skikten i hängorna, som senare omvandlas för att uppfylla deras huvudsyfte.


Vilken dag man ska göra en ultraljudsskanning för att ta reda på om follikelmognad är på?

I början av menstruationscykeln börjar follikulära celler att snabbt utvecklas och bilda vesiklar. En av dem växer snabbare än de andra: det är dominerande och det ligger i det att ägget mognar och förbereder sig för befruktning. Samtidigt går resten in i involvering, det vill säga återgå till sitt tidigare ursprungliga tillstånd.

Folliklar bildas innan en flicka föddes.
Det totala beloppet är cirka 1 miljon, men en del förstörs, och när puberteten är klar, återstår cirka 200-300 tusen. Men under hela reproduktionsperioden lyckas inte mer än 500 stycken att mogna, resten förstörs och utsöndras.

Utvecklingsstadier

Under hela kvinnans liv, från födseln, genomgår folliklarna flera utvecklingsstadier:

 1. Förstadiet. Dessa är omogna follikulära celler som läggs under bildandet av det kvinnliga fostret. De är mycket små och i diameter överstiger inte 0,05 mm. Folliklar som kan multipliceras genom uppdelning täcks med epitel och går vidare till nästa steg.
 2. Primära eller preantralformationer når 0,2 mm i diameter. Under aktiv pubertet syntetiserar flickhypofysen aktivt follikulotropin, som påskyndar utvecklingen av celler, stärker deras membran och bildar ett skyddande skikt.
 3. Sekundära eller antrala folliklar i storlek ökar till 0,5 mm. Deras totala antal är cirka 8-10. Under påverkan av östrogen börjar det inre hålrummet att fyllas med vätska, vilket sträcker väggarna och provoserar den snabba tillväxten av bubblor. Sekundära folliklar anses förresten tillfälliga organ i det endokrina systemet som producerar hormoner.
 4. Som regel passerar bara en follikulär formation, den dominerande, till nästa steg. Det blir det mest omfattande och omfattar ett ägg som är nästan fullt mognat och klart för befruktning. Bubblan består av ett stort antal granulosa-celler och är utformad för att ge tillförlitligt skydd av oocyten fram till ägglossning. De återstående sekundära folliklarna syntetiserar för närvarande östrogener, vilket säkerställer en snabb utveckling av huvudvesikeln.
 5. Den tertiära eller preovulatoriska vesikeln kallas graaf. Follikulär vätska fyller helt sin kavitet, dess volym ökar hundra gånger jämfört med originalet. Under ägglossningen brister vesikeln, ett ägg lämnar den.

Mognad i varje menstruationscykel

Från början av menstruationscykeln bildas cirka 8-10 sekundära folliklar i båda äggstockarna. Från ungefär den åttonde eller nionde dagen i cykeln börjar bubblorna fylla med vätskan som bildas under påverkan av östrogen som syntetiserats av kvinnlig kropp. Och redan i detta skede märks en dominerande follikel: den är större än resten, och detta kan ses på ultraljud.

Äggets utgång från follikeln.

Bubblan fortsätter att fyllas med vätska, sträcker sig och brister i ögonblicket av ägglossningen. Det visar sig ett moget ägg, som kommer att börja röra sig längs äggledaren in i livmodern för att ansluta till spermierna. Vilken dag är uppbrottet? Det beror på varaktigheten av menstruationscykeln: om det varar 28-30 dagar, då ägglossning och följaktligen, frigörandet av ägget från den sprängande follikeln faller den 14-16: e dagen (räknas från början av menstruationen).

En gul kropp bildas på platsen för den sprängande vesikeln - en tillfällig körtel av inre utsöndring, som aktivt syntetiserar progesteron och säkerställer att livmodern förbereds för en möjlig graviditet. Det producerade hormonet gör endometriet sprött och mjukt så att fosterägget kan ordentligt fixas i det och börja utvecklas.

Normala storlekar

Vad är storleken på en dominerande follikel? Det växer från början av menstruationscykeln till ägglossning, och dess diameter förändras ständigt. Tänk på normerna för olika perioder:

 • Från den första till den 4: e dagen av cykeln har alla bubblor ungefär samma storlek - cirka 2-4 millimeter.
 • På den femte dagen når diametern 5-6 mm.
 • Den sjätte dagen kommer bubblan att växa till 7-8 mm i diameter.
 • Vid den sjunde åttonde dagen kommer follikeln att nå en storlek på cirka 10-13 millimeter.
 • På den 9-10: e dagen ökar diametern till 13-17 mm.
 • Vid den 11-12: e dagen ökar storleken till 19-21 mm.
 • Innan ägglossningen kan diametern vara cirka 22 mm.
 • Under ägglossningen har den dominerande follikeln en storlek på 23-24 millimeter.

Normalt börjar aktiv tillväxt omkring den femte dagen i menstruationscykeln och är cirka två mm per dag.

I vilken äggstock mognar den dominerande follikeln?

En dominerande follikel kan mogna både i vänster äggstock och i höger. Hos friska kvinnor som inte har patologier och sjukdomar i reproduktionssystemet fungerar bilagor helt och växelvis. Det vill säga om ett moget ägg under den sista cykeln har lämnat follikeln i den högra äggstocken, kommer oocyten i nästa menstruationscykel att mogna i vänster bihang.

Äggets rörelse genom äggledaren.

Forskare har märkt att den dominerande follikeln oftast mognar i rätt äggstock. Vissa forskare tillskrev detta till en mer aktiv innervation av denna sida hos högerhänta, varav den stora majoriteten av kvinnorna är. Med andra ord, den högra sidan fungerar mer, så att rätt bihang tillförs bättre med blod och syre, vilket stimulerar mognaden till bubblan.

Ett mer sällsynt fenomen är två dominerande folliklar som bildades omedelbart i båda äggstockarna. I det här fallet är det möjligt att ha flera graviditeter, och de födda tvillingarna kommer att vara heterogena och inte lika varandra. Det är teoretiskt möjligt att bli gravid av två olika biologiska fäder, om folliklarna inte mognar samtidigt, och äggen kommer ut vid olika tidpunkter med ett visst intervall.

Möjliga patologier

Överväg några avvikelser från normen:

 • Den dominerande follikeln är frånvarande. Detta antyder att ägglossningen i den nuvarande menstruationscykeln, sannolikt, inte kommer att vara. Anovulatoriska cykler förekommer hos varje frisk kvinna en eller två gånger om året. Om ägglossningen saknas flera månader i rad är detta inte normalt..
 • Flera folliklar eller de så kallade multifollikulära äggstockarna är en avvikelse som utvecklas till följd av hormonella störningar. Den dominerande follikeln kan vara frånvarande eller utvecklas långsamt, vilket minskar sannolikheten för befruktningen.
 • Bildandet av cyster. Den dominerande follikeln spricker inte, flyter över med vätska och sträcker sig och bildar en godartad formation - en cysta (den kan växa eller regressera på egen hand, det vill säga brista och försvinna).
 • Atresia - bromsa ner, stoppa tillväxten av huvudvesikeln och dess efterföljande död utan att ett moget ägg frisätts.
 • Uthållighet. Den dominerande follikeln når önskad storlek, men bryts inte och förblir oförändrad i sin helhet tills menstruationens början. Befruktning blir omöjlig.
 • Luteinisering. Corpus luteum börjar bildas när det finns en hel follikel i äggstocken.

De listade patologierna märks vid ultraljud och orsakas av hormonella störningar eller sjukdomar i reproduktionssystemet.

Dominant follikel behövs för befruktning. Men befruktningen kommer att inträffa om vesikeln formas korrekt och ett moget ägg kommer ut ur den. Informationen i artikeln hjälper till att förstå befruktningsmekanismen och identifiera vissa problem..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Analgin för menstruation för att lindra smärta

De flesta kvinnor upplever obehag i nedre del av buken under menstruationscykeln. Detta fenomen inom medicinen kallas algomenorré. Det bör noteras att sådant obehag kan vara både en obehaglig känsla och svår smärta....

Vad man ska göra om det inte finns någon menstruation och bröstsmärta

När ett fel inträffar i cykeln med kritiska dagar är det alltid oroande. Men vad händer om försenad menstruation åtföljs av en känsla av bröstsmärta?...

Dufaston orsakar menstruation. Bruksanvisning, kontraindikationer

För att orsaka menstruation rekommenderar läkare ofta att ta hormonläkemedlet Dufaston. Läkemedlet har vunnit popularitet inom gynekologi på grund av egenskaper som säkerhet, effektivitet och överkomliga priser....