Behandling av endometrial hyperplasi - orsaker och tecken på patologi

Klimax

Tre bollar skiljer sig i livmoderväggen - slemhinnor, muskler och bukhinnor. Den patologiska tillväxten av det inre skiktet kallas endometrial hyperplasi.

Sjukdomen kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast hos kvinnor i klimakteriet. Detta är förknippat med skarpa hormonella förändringar i kroppen under denna period..

Hyperplasi kännetecknas av en långvarig kurs med ofta återfall. Dessutom är diagnosen av svårigheter, eftersom sjukdomen inte har levande symtom.

För att stabilisera slemhinnans kondition använder läkarna kirurgiska och konservativa behandlingsmetoder.

Vad är endometrial hyperplasi

Hyperplasi av livmoderns endometrium är en funktionsfunktion i organets slemkula, vilket uppstår på grund av hormonell obalans i kroppen och kännetecknas av en patologisk spridning av det inre membranet - hypertrofi.

Normalt förändras tjockleken på endometrium hos en kvinna under hela menstruationscykeln. Ursprungligen är dess lager tunt, men gradvis, under påverkan av könshormoner, börjar det tjockna, förbereda för implantering av ett befruktat ägg.

Om den inte befruktar eller inte når livmoderhålan, exfolierar slemkulan och lämnar kroppen under menstruationen. Det är viktigt att veta att det finns två typer av endometrium - basal och funktionell.

Den första är alltid närvarande i livmodern, och den andra är mottaglig för menstruationsförändringar, rivs av under menstruationen och växer upp igen från baskulan efter att de är över.

Om hormonhopp inträffar i den kvinnliga kroppen reagerar livmoderslimhinnan först på förändringar i koncentrationen av könshormoner. Det finns en utveckling av måttlig endometrial hyperplasi, som gradvis ökar i storlek och volym.

Inte alla delar av det inre skalet är lika känsliga för hormonsverkan, så att endast en del av cellerna kan bukta för patologisk tillväxt - lokal skada.

När endometriumet växer diffust, lämpar sig hyperplasi sig till hela ytan mer eller mindre jämnt.
På bilden kan du se hur tjock endometrium är med hypertrofi jämfört med livmoderslemhinnens fysiologiska tillstånd.

Livmoderkaviteten är liten, endast 3-4 cm lång och 2-3 cm bred, så slemhinnan kan inte hypertrofi för länge.

Som ett resultat exfolierar det patologiskt hyperplastiska endometriumet, vilket leder till svår uterinblödning. Efter separation av endometrium ser ett stort område av livmodern ut som ett kontinuerligt blödande sår.

För att stoppa denna process behöver du hjälp av en specialist som kommer att förskriva medicinering eller göra en curettage.

Det är viktigt att sjukdomen upprepas cykliskt tills det är möjligt att eliminera orsaken till endometrial hyperplasi. Detta innebär att den funktionella bollen kommer att skiktas om och om igen och sedan sticker ut med stor blodförlust..

Hur man behandlar hyperplasi

Valet av taktik för behandling av endometrial hyperplasi beror på många faktorer - kvinnans ålder (reproduktiv eller klimakterisk period), sjukdomens svårighetsgrad, närvaron av cyster eller polyper, patientens önskan.

Tidigare behandlades sjukdomen radikalt genom att ta bort problemorganet, det vill säga livmodern.

Moderna tekniker gör det möjligt att behandla hyperplasi utan förlust av förlossningsfunktion och i milda former - även utan kirurgiskt ingripande, med utnämning av mediciner.

Vanligtvis manifesteras patologin i form av många långa perioder. Därför, i det första steget av terapin, är det viktigaste att stoppa blödningen. För att göra detta, curettage av livmoderhålan.

Förfarandet är både terapeutiskt och diagnostiskt, eftersom den resulterande vävnaden skickas för undersökning till ett histologiskt laboratorium. Efter att ha fått resultaten från undersökningarna väljer läkaren dessutom taktiken och föreskriver nödvändig behandling.

Mediciner

För att stoppa den patologiska spridningen av livmoderns livmodern använder de behandlande läkarna tre huvudgrupper av läkemedel relaterade till hormonella läkemedel:

 • COC. Kombinerade preventivmedel som innehåller kvinnliga könshormoner i olika koncentrationer och förhållanden. Tilldelas flickor som inte har graviditetshistoria. Bästa COC-hjälpmedel hjälper till med körtel- och körtelcystisk hyperplasi. Läkemedlet stabiliserar patientens hormonella bakgrund, lär sin kropp hur, i vilken ordning och hur mycket östrogen och progesteron som ska produceras. Terapiförloppet är lång, i bästa fall tar behandlingen sex månader, men det händer att flickor måste ta piller i flera år. De mest kända företrädarna är Yarina och Zhanin.
 • Syntetisk progesteron. Vanligtvis beror hyperplastiska förändringar i den inre livmodern på otillräcklig produktion av progesteron av den kvinnliga kroppen. Därför hjälper utnämningen av bithormon att stabilisera menstruationscykeln och återhämtningen. Progesteron är effektivt vid alla typer av hyperplasi, dessutom finns det inga speciella instruktioner om patientens ålder. Nackdelen med läkemedlet är att det i vissa fall kan framkalla utbredning av intermenstruell blödning. Behandlingsförloppet är från 3 till 6 månader, representanter som Dufaston eller Norkolut används oftast..
 • Antagonister mot frisättning av hormon som påverkar utsöndring av gonadotropin. Användningen av läkemedel bromsar utsöndring av östrogen i den kvinnliga kroppen, och eftersom det är de som stimulerar tillväxten av livmoderslimhinnan upphör endometriet att hyperplas. Dess celler slutar dela, och omvänd utveckling sker - atrofi. Plus läkemedel som är lätta att använda - en injektion en gång i månaden räcker. De första 10-14 dagarna försöker kroppen kompensera för effekten av antagonisten, vilket ökar produktionen av östrogen, så att kvinnor klagar över förvärrade tillstånd. Efter två veckor inträffar motsatt effekt, och patientens välbefinnande förbättras - smärta försvinner, menstruationscykeln stabiliseras.

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgisk ingripande består i att avlägsna livmodern fullständigt, ibland tillsammans med äggledarna och äggstockarna. Denna metod är ett radikalt sätt att behandla endometrial hyperplasi..

De använder det för att bli av med patologi hos kvinnor i klimakteriet, samt i alla åldrar, om atypiska celler hittas efter fraktionerad curettage, eftersom sådana strukturer indikerar en cancerformig transformation av slemkula.

Om det inte finns någon kraftig blödning och patienten inte behöver akuthjälp utförs interventionen som planerat. Före honom undersöks en kvinna noggrant med avseende på förekomst av samtidig patologi, akuta sjukdomar botas och kroniska sjukdomar bringas till en stabil remission..

Enligt resultaten av forskningen bestäms operationens omfattning - borttagandet av endast livmodern eller dess bilagor inklusive. Om det inte finns några patologiska förändringar i äggstockarna och äggledarna, lämnas de kvar på plats.

skrapning

Den huvudsakliga metoden för terapi och diagnos. Det består i att ta bort funktionell endometrium från livmodern med specialverktyg.

Förfarandet utförs under generell anestesi, det kräver inte snitt eller suturering. Instrument sätts in i organkaviteten genom slidan och livmoderhalsen, vars ingång utvidgas med en speciell anordning - Geghar-expander.

Minidriftens längd är cirka 20 minuter. Om interventionen var framgångsrik och utan komplikationer kan en kvinna gå några timmar efter att den har slutförts.

Det är viktigt att veta att curettage är en tillfällig metod. Om du inte tar bort orsaken till hyperplasi kommer sjukdomen att återkomma ständigt.

Cryodestruction

Metod för behandling av fokal hyperplasi. Under kamerans kontroll (hysteroskop) sätts en kryodestruktor in i livmodern - en anordning genom vilken flytande kväve tillförs, som specifikt fryser patologiska områden.

Under påverkan av förkylningen dör vävnaderna bort och så småningom rivs de bort och släpps ut. Cryodestruction samt curettage, ett tillfälligt sätt att stoppa sjukdomen.

Folkmetoder

Behandlingen av endometrial hyperplasi med alternativa metoder har ingen vetenskaplig motivering.

Vissa läkemedel kan förbättra det totala välbefinnandet, öka hemoglobin efter blodförlust eller stabilisera tonen i myometrium (livmodermuskelboll), men de påverkar inte själva sjukdomen.

Det vill säga alternativ medicin kan endast användas som symptomatisk terapi, vilket är ett komplement till huvudbehandlingen.

 • Nettla blad tinktur - normaliserar hemoglobinnivåerna efter blödning, hjälper till att förebygga efterföljande blodförlust.
 • Avkok och alkoholtinkturer baserade på firewed, yarok stabiliserar den hormonella bakgrunden, hämmar produktionen av östrogen.
 • Tall livmodern - påverkar tonen i myometrium, vilket leder till ett fysiologiskt tillstånd.

Du kan ta till folkrecept endast tillsammans med traditionell behandling. Att endast använda örtmedicin leder till en förvärring av sjukdomen och utvecklingen av komplikationer.

symtom

Behandling av endometrial hyperplasi efter uppkomsten av livliga symtom (blödning) består i curettage, och med betydande blodförlust och ineffektivitet i behandlingen - avlägsnande av livmodern.

Ofta är tecken på endometrial hyperplasi svåra att fastställa, eftersom det inte finns någon karakteristisk symptomatologi, men vissa manifestationer kan indikera en patologisk förtjockning av det inre skiktet i livmodern:

 • Störningar i menstruationscykeln är den vanligaste manifestationen av patologin. Menstruation sker med olika intervall, ofta försenad. Utsläppsstrukturen är heterogen, i stort antal finns det blodproppar och exfolierade partiklar i endometriet.
 • Amenorré - frånvaron av menstruation under flera cykler. Under lång tid växer slemhinnan i livmoderhålet, när dess tjocklek når 2-3 cm avvisas den och kommer ut. Denna process åtföljs vanligtvis av stor blodförlust, vilket kan äventyra patientens liv..
 • Patologisk urladdning från slidan - visas några dagar före eller efter menstruationen, ser ut som en sakrum. Symtom kännetecknas av längden på hyperplasi med uppträdandet av polypper i livmodern.
 • Ömhet under menstruationen - en förtjockning av endometriet leder till smärtsam exfoliering av det från väggarna i livmodern. Det är viktigt att ett sådant tecken endast indikerar hyperplasi om menstruationen brukade vara asymptomatisk och då smärtan dök upp. Om en tjej under denna period alltid upplevde obehag, betraktas detta som en variant av den fysiologiska normen.
 • Stabil cykel i närvaro av riklig urladdning under lång tid - mer än en vecka.
 • Umuligheten av graviditet, eftersom ägglossning inte sker i varje cykel. Även om ägget befruktas kommer hon inte ha någonstans att fästa på grund av förändringar i endometrium.

Symtom på endometrial hyperplasi kan lätt förväxlas med tecken på andra patologier, så inte självmedicinera. Med de första manifestationerna måste du träffa en läkare och genomgå en undersökning.

Diagnostik

Diagnosen endometrial hyperplasi görs på grundval av anamnestiska data, liksom resultaten av ytterligare undersökningar.

Ofta upptäcks sjukdomen av misstag vid ultraljuddiagnostik av bäckenorganen.

Vaginal ultraljud låter dig bättre överväga förändringar i slemhinnan och tydligt bestämma dess tjocklek. Det föreskrivs för tidig diagnos, liksom för att övervaka effektiviteten i behandlingen.

Det största diagnostiska värdet är hysteroskopi och curettage. Med deras hjälp bestäms graden av utveckling och typ av patologi.

Sjukdomsklassificering

Med hänsyn till beskaffenheten och typen av celler som råder i de patologiska vävnaderna skiljer sig flera typer av endometrial hyperplasi:

 • Atypisk - en farlig form av sjukdomen, kännetecknad av förekomsten av onormala celler. De kan ge efter för canceromvandling när som helst. Atypisk hyperplasi behandlas vanligtvis genom avlägsnande av livmodern och bilagorna..
 • Fokal - inte hela slemkulan lämpar sig för patologisk tillväxt, utan bara dess individuella sektioner, så små skador uppstår.
 • Körtelcystik - endometrialkörtlar ökar i storlek, cyster bildas längs hela ytan.
 • Glandular - den körtelvävnad i den inre livmoderns ballong växer, vilket ökar tjockleken på hela endometrium.
 • Komplex - detta är det andra namnet på den atypiska typen av patologi eller adenomatos. Strukturen hos endometrialceller störs, spridningen av körtelepitel dominerar.
 • Enkel endometrial hyperplasi kännetecknas av en enhetlig ökning av alla slemhinneceller och frånvaron av strukturella förändringar.

Orsaker till patologi

Den vanligaste orsaken till endometrial hyperplasi är ett fel i produktionen av hormoner, varför nivån av progesteron minskar och koncentrationen av östrogen i en kvinnas blod ökar.

Sjukdomen kan också uppstå på grund av immundysfunktion, när antikroppar attackerar endometrieceller, vilket leder till accelererad tillväxt..

Skador på endometriumens basskikt, till exempel efter felaktiga aborter, leder till sjukdomen. Receptorer som svarar på mättnaden i kroppen med progesteron skadas och även med en normal nivå av hormoner stoppar tillväxten av slemkula inte.

Genetisk faktor spelar en stor roll vid uterus endometrial hyperplasi. Om sjukdomen diagnostiserades i nära släktingar, ökar risken för dess förekomst.

Det är viktigt att veta! Om orsakerna till endometrial hyperplasi inte elimineras kommer behandlingen inte att ge resultat och snart kommer sjukdomen att manifestera igen.

Vad är faran för endometrial hyperplasi

Om du ignorerar symtomen på sjukdomen hotar tillväxten av livmodern i livmodern uppkomsten av ett antal komplikationer:

 • utveckling av den onkologiska processen;
 • stor blodförlust under endometrial avstötning;
 • oförmåga att uthärda graviditet;
 • kronisk anemi.

För att undvika obehagliga konsekvenser är det viktigt att starta rätt behandling i tid.

Förebyggande

Två gånger om året ska en flicka i reproduktiv ålder besöka en läkare och genomgå en gynekologisk undersökning. Detta kommer att hjälpa till att upptäcka förändringar i ett tidigt utvecklingsstadium och förhindra hyperplasi..

Det är också viktigt att behandla inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen i tid och att förhindra övergång till en kronisk kurs.

Det har visat sig att hormonella preventivmedel minskar risken för patologi, eftersom läkemedlen stabiliserar patientens reproduktiva system.

Trauma mot livmoders väggar leder till hyperplasi, därför är det nödvändigt att undvika ingrepp i organhålan - abort, kejsarsnitt, om möjligt, fysiologisk födelse, curettage utan uppenbar anledning.

Är det möjligt att bota endometrial hyperplasi

Behandlingen av patologin är lång och kräver ett tydligt genomförande av läkarens recept, men du kan bli av med hyperplasi. Efter normalisering av den hormonella bakgrunden stoppar tillväxten av vävnader.

I fallet när konservativ terapi är maktlös, använd radikala metoder - avlägsnande av livmodern.

Kan endometrial hyperplasi försvinna på egen hand

Utan korrekt behandling kommer sjukdomen endast att förvärras, så att symptom och möten hos en specialist inte kan ignoreras..

Om hyperplasin har gått av sig själv innebär det att inledningsvis ställdes fel diagnos, eftersom en sådan allvarlig sjukdom kräver särskild behandling.

Vad är endometrium?

Vad är en ökning av endometrium, och vad är avvikelserna från normen.

Endometriet är det tunna inre slemhinnan i livmodern. Denna slemhinna kallas också slemskiktet. Det är en av de viktigaste komponenterna för att stabilisera den hormonella bakgrunden i hela kvinnokroppen. I olika stadier av menstruationscykeln ändrar livmoderns livmoders tjocklek. Men det finns avvikelser från normen, vilket nödvändigtvis leder till en kränkning av den normala funktionen av hela reproduktionsfunktionen hos kvinnor. Vad är en ökning av endometriet och vilka avvikelser finns?

Endometrial struktur

Strukturen i livmoderns endometrium är ett komplext system med flera komponenter som består av:

 • körtelepitel;
 • stroma;
 • huvudämne;
 • integumentärt epitel;
 • dilaterat cirkulationssystem.

Tillväxten av endometriumet och dess ytterligare frigöring är en naturlig process som är nödvändig för en kvinnas reproduktionsfunktion och den normala hormonella bakgrunden för hela organismen. I endometriumets eget lager finns livmoderkörtlar, som är långa, något krökta i form.

Endometrium hos en vuxen kvinna i reproduktiv ålder

En vuxen kvinna i reproduktiv ålder har en menstruationscykel som varar 24-32 dagar. Den första fasen under påverkan av östrogen kännetecknas av spridning av endometrialkörtlar, folliklar som producerar östrogener, orsakar epitelregenerering, växer och utvecklas. Denna process kallas polyration..

Den andra fasen under påverkan av progesteron kännetecknas av utvecklingen av corpus luteum, som producerar progesteron. De sekretoriska transformationerna av endometriumet under påverkan av en tillräcklig mängd hormoner ändras. Spirala artärer ökar också.

En tydlig sekvens i alla stadier av komprimering och tillväxt av epitelet bidrar till den normala befruktningen av ägget (graviditet) eller den naturliga exfolieringen av den förtätade livmoderns endometrium (början av menstruationscykeln).

Endometriala störningar hos kvinnor

Brott mot tillväxten av endometrium är en vanlig orsak till både inflammatoriska processer och störningar i menstruationscykeln (konstgjord menopaus inträffar ofta, menstruation med förtjockat endometrium är frånvarande i flera månader). Skälen som kan provocera störningar i tillväxten och naturlig avstötning av endometrium kan vara både virussjukdomar och hormonell brist i kroppen. Konsekvenserna av endometriell dysfunktion - infertilitet, viktförändringar, depression, brist på menstruation eller dålig allokering.

Endometrium hos gravida kvinnor

Om befruktningen av ägget inträffar, ändras hormonell tillväxt av endometrium. Graviditet och endometrium är alltid nära besläktade. Fästning av ett befruktat ägg är möjligt till livmoderns (förtätade) väggar. Innan befruktningen dominerar den sekretoriska fasen i endometrium i en kvinnas livmodern. Biologiskt aktiva substanser fylls i stromceller (lipider, salter, glykogen, enzymer). Hemodynamiska förändringar observeras under implantation (två dagar), fosterägget fäster vid livmoderens väggar. Följaktligen ökar antalet blodkärl på platsen där ägget är fäst, och expanderar i volym. Detta är nödvändigt för den ytterligare bildningen av moderkakan (barnens plats).

Vad man ska göra om endometriet inte växer?

I de fall där otillräcklig sekretion av hormoner (progesteron) inträffar växer inte endometriumet, det blir tunt. Med en endometrialtjocklek på mindre än 7 mm bryts cykeln, fästning av ett befruktat ägg är omöjligt.

Det är nödvändigt att öka tjockleken på endometrium. Det finns flera metoder för att bygga endometrium:

 • hormonterapi;
 • alternativ behandling med örter;
 • speciell näring.

Det är dock värt att notera att om det inte finns tillräckligt med hormoner är det ganska naturligt att behandla en sådan defekt med hormonterapi..

Innan medicinsk behandling påbörjas är det värt att göra all nödvändig screeningdiagnostik för att bestämma epitelets tjocklek, dess utarmningsgrad och regenereringsstadiet där livmodern ligger.

Förberedelser för endometrial förlängning (hormonersättningsterapi)

Självadministrering av något av dessa läkemedel utan medicinsk övervakning kan vara skadligt. De mest effektiva läkemedlen för att bygga livmodernepitel:

Folkläkemedel för att bygga endometrium

 1. Ananas hjälper till att bygga den önskade tjockleken på endometrium. Du måste äta färska ananas varje dag i vilken mängd som helst.
 2. Curry, ingefära, paprika, timjan, dill bidrar till snabb kompaktering och korrekt tillväxt av livmoderns epitel..
 3. Avkok av hallon, klöver, mistel hjälper väl. Ta infusion från något specifikt läkemedel som te.
 4. Örter Boron livmodern och en röd borste är effektiva växtbaserade produkter för att bygga endometrium. Vid användning är det viktigt att hålla sig till receptet. Godtycklig antagning kommer bara att förvärra situationen. Det är bättre att använda färdiga tinkturer för alkohol, ta på tom mage i förhållandet 1: 1 med honung.
 5. Övningar som syftar till att arbeta i musklerna i bäckenet och abs. Utför regelbundet lätt gymnastik, uppmärksamma den kontrasterande själen och pumpa upp pressen.
 6. Rätt kost är en av de viktigaste funktionerna i framgången för behandling hemma. Det är nödvändigt att uppmärksamma färska juicer, konsumera ett stort antal frukter, grönsaker. Undantag från kosten stekt och fet, liksom fläsk.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

endometrit

Endometritis är en inflammatorisk process i det inre slemskiktet i livmodern - endometrium. Det kan uppstå akut eller kroniskt, vilket lämnar intryck på symptomen. Tillsammans med smärta, urladdning, menstruations oregelbundenhet. Av största vikt för diagnosen akut endometrit är uppgifterna från en gynekologisk undersökning och resultaten av vaginala utstryk; den kroniska formen av sjukdomen bekräftas genom ultraljud och hysteroskopi. Behandling innefattar antibakteriell, antiinflammatorisk terapi, fysioterapi.

ICD-10

Allmän information

Endometritis kombineras ofta med inflammation i livmoderns muskelskikt - endomyometritis. Endometriet är det inre funktionella membranet i livmodern, vilket ändrar dess struktur under hela menstruationscykeln. Varje cykel växer och mognar på nytt, förbereder sig för att fästa ett befruktat ägg och avvisas om graviditet inte inträffar. Normalt är livmoderkaviteten fodrad med endometrium pålitligt skyddad från infektion. Men under vissa förhållanden kommer infektiösa patogener enkelt in i livmodern och orsakar en inflammatorisk reaktion av dess inre skikt - endometrit. Genom kursens natur utmärks akut och kronisk endometrit.

Orsaker till enddomritit

Akut endometrit

Endometritis kan orsakas av olika patogener: bakterier, virus, svampar, parasiter, blandad flora. Beroende på ursprungens art, särskiljas särskild endometrit och icke-specifik:

 1. Speciellt inkluderar smittsam (viral, klamydial, bakteriell, protozoal, svamp) och parasitisk endometrit. Patogener som herpes simplexvirus, cytomegalovirus, klamydia, mycobacterium tuberculosis, toxoplasma, mycoplasma, candida, strålande svampar, gonokocker etc. kan orsaka dem..
 2. Med endometritis ospecifika karaktär upptäcks inte den patogena floran i livmodern. Icke-specifik form av endometrit kan orsakas av bakteriell vaginos, HIV-infektion, närvaron av en intrauterin anordning, användning av hormonella preventivmedel.

Vid utvecklingen av endometrit är tillståndet för immun-, endokrina och nervsystemet viktigt, vilket ofta förvärrar sjukdomsförloppet. Uppkomsten av akut endometrit föregås ofta av:

 • förlossning,
 • abort eller mini-abort,
 • diagnostisk curettage av livmoderhålan (WDV),
 • hysteroskopi och andra intrauterina manipulationer.

Ofullständigt avlägsnande av resterna av fosterägget, moderkakan, ansamling av flytande blod och blodproppar gynnar utvecklingen av infektion och den akuta inflammatoriska processen i livmoderns inre yta. Den vanligaste manifestationen av postpartuminfektion är postpartum endometrit. Det förekommer i 4% -20% av fallen efter naturlig förlossning och i 40% efter kejsarsnitt. Detta beror på hormonell och immunomvandling i den gravida kroppen, en minskning av allmän immunitet och resistens mot infektioner.

Kronisk endometrit

Den kroniska formen av endometrit är ofta resultatet av obehandlad akut endometrit som uppstår efter förlossning, abort, intrauterin manipulation, på grund av förekomsten av främmande kroppar i livmodern. I 80-90% av fallen förekommer kronisk endometrit hos kvinnor i reproduktionsperioden och har en tendens att öka, vilket förklaras av den utbredda förekomsten av intrauterin preventivmedel, en ökning av antalet aborter och intrauterina diagnostiska och terapeutiska procedurer. Kronisk endometrit är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet, missfall, misslyckade försök med in vitro-befruktning, komplicerade graviditeter, förlossning och postpartum..

För att identifiera ett smittämne vid kronisk endometrit, används immucytokemisk diagnostik med hög precision. Den kroniska formen av endometrit har ofta en raderad klinisk kurs utan uttalade tecken på mikrobiell infektion. Det finns en förtjockning av uterusslemhinnan, serös plack, blödningar, fibrösa vidhäftningar, vilket leder till störning av endometriumets normala funktion.

Riskfaktorer

Vid förekomsten av endometrit spelas en speciell roll av minskningen av barriärförsvarsmekanismer som förhindrar infektion av penetrering i de inre könsorganen. Detta kan orsakas av följande faktorer:

 • Födelseskador på modern. Rupturer i perineum, vagina, livmoderhalsen under förlossningen bidrar till penetrationen av infektionen i könsorganen och dess uppstigning i livmoderhålet.
 • Mekaniska, kemiska, termiska faktorer som skadar vaginalslemhinnan. Brott mot könshygien, frekvent douching, användning av vaginala spermicidala medel etc. leder till en förändring av den normala mikrofloraen i slidan och dess skyddande egenskaper.
 • Menstruation, förlossning, abort. Tilldelningen av blod leder till urlakning av sekretionen av livmoderhalskanalen, alkalisering av den sura miljön i slidan och en minskning av dess bakteriedödande egenskaper. Under dessa förhållanden penetrerar patogena mikroorganismer fritt från den yttre miljön och multiplicerar aktivt på livmoderens såryta.
 • Intrauterina preventivmedel. Under en lång tid blir de intrauterina anordningarna som finns i livmoderkaviteten en potentiell källa till inflammation, vilket bidrar till penetrationen av infektionen genom trådarna i IUD. Om endometrit uppstår, är borttagning av IUD nödvändig.
 • Användning av vaginala vattpinnar. Absorberande fläckar, tamponger är det optimala mediet för utveckling av infektion. Tamponger bör bytas var 4-6 timmar, använd dem inte på natten, före eller efter menstruationen, i heta klimat. Brott mot reglerna för användning av tamponger kan leda till utveckling av toxiskt chocksyndrom.
 • Vanliga faktorer: kronisk stress, överarbete och otillräcklig hygien. Dessa faktorer försvagar kroppen och gör att den riskerar att infekteras..

Symtom på endometrit

Akut endometrit

Akut endometrit utvecklas vanligtvis 3-4 dagar efter infektion och manifesteras av feber, nedre buksmärta, utflöde från könsorganen med en obehaglig lukt, smärtsam urinering, ökad hjärtfrekvens och frossa. Akut endometrit hos patienter med intrauterina enheter har en särskilt svår och snabb förlopp. Därför är de allra första tecknen på akut endometrit ett tillfälle för ett omedelbart samråd med en gynekolog.

Under en gynekologisk undersökning bestäms en måttligt förstorad och smärtsam uterus, somatisk eller serös-purulent urladdning. Det akuta stadiet varar från en vecka till tio dagar och slutar med effektiv terapi med ett botemedel, annars en övergång till kronisk endometrit.

Kronisk endometrit

Svårighetsgraden av förloppet med kronisk endometrit beror på djupet och varaktigheten av förekomsten av strukturella förändringar i endometriet. De viktigaste manifestationerna av kronisk endometrit är menstruations oregelbundenheter (smala eller tunga perioder), livmodersblödning, patologisk serous-purulent eller fläckig, värkande smärta i nedre del av buken, smärtsamt samlag. En tvåhandig gynekologisk undersökning avslöjar en liten komprimering och en ökning av livmoderns storlek.

Strukturella förändringar i endometrium vid kronisk endometrit kan orsaka bildning och tillväxt av polyper och cyster. Kronisk endometrit i 10% av fallen är orsaken till infertilitet, i 60% - missfall. Muskelskiktet i livmodern är ofta involverat i den inflammatoriska processen - myoendometrit uppstår.

komplikationer

Endometriet är ett viktigt funktionellt lager i livmodern, som ansvarar för att säkerställa en normal graviditet. Inflammatoriska sjukdomar i endometriumet - endometritis - medför en komplicerad graviditet: hotet om missfall, placental insufficiens, blödning efter födseln. Därför bör graviditetshantering hos en kvinna med endometrit utföras med ökad uppmärksamhet.

Långsiktiga konsekvenser av endometrit är vidhäftningar inuti livmodern (intrauterin synechia), skleros i livmoderhålan, störd menstruationscykel, polyper och endometrial cyster. Med endometritis kan äggstockarna och rören vara involverade i den inflammatoriska processen, peritonit, vidhäftningar i tarmen och bäckenorganen (självhäftande sjukdom) kan utvecklas. Vidhäftningssjukdom manifesteras av smärta och leder ofta till infertilitet..

Diagnostik

Diagnos av akut endometrit baseras på en historia av sjukdomen, klagomål från patienter, symtom, gynekologisk undersökning, ett kliniskt blodprov och bakterioskopisk undersökning av utstryk. Kvinnor med akut endometrit behandlas permanent, eftersom det finns en potentiell risk för att utveckla allvarliga septikkomplikationer (parametritis, pelvioperitonit, peritonit).

Vid diagnos av den kroniska formen av endometrit, förutom att belysa de kliniska symtomen och anamnese av sjukdomen, hör en speciell roll till livmoderns curettage som utförs för diagnostiska syften. En histologisk undersökning av det förändrade endometriet bekräftar diagnosen kronisk endometrit. Viktiga diagnostiska metoder är ultraljud (ultraljud) och endoskopisk (hysteroskopi) studier för att upptäcka strukturella förändringar i endometrium.

Endometritisbehandling

Terapi av akut endometrit

I den akuta fasen av endometrit visas patienter som behandlas på ett sjukhus i överensstämmelse med sänghvila, mental och fysisk vila, en lätt smältbar, fullständig diet och ett dricksprogram. Grunden för läkemedelsbehandlingen av akut endometrit är:

 • Antibiotikabehandling. Det väljs med hänsyn till patogenens känslighet (amoxicillin, ampicillin, clindamycin, gentamicin, kanamycin, lincomycin, etc.). Med en blandad mikrobiell flora indikeras en kombination av flera antibiotika. På grund av den ofta anslutningen av anaeroba patogener ingår metronidazol i behandlingsregimen för akut endometrit.
 • Patogenetisk terapi. För att lindra berusning indikeras intravenös administrering av salt- och proteinlösningar upp till 2-2,5 liter per dag. Det rekommenderas att inkludera multivitaminer, antihistaminer, immunmodulatorer, probiotika, svampdämpande medel i behandlingsregimen för akut endometrit..
 • Behandling med fysiska faktorer. För smärtstillande, antiinflammatoriska och hemostatiska ändamål appliceras kall på buken (2 timmar - kallt, 30 minuter - paus). När akuta symtom avtar, föreskrivs fysioterapi, hirudoterapi (medicinska igler).

Terapi av kronisk endometrit

Vid behandling av kronisk endometrit använder modern gynekologi ett integrerat tillvägagångssätt, inklusive antimikrobiell, immunmodulerande, restaurerande, fysioterapeutisk behandling. Behandlingen utförs stegvis. Det första steget är eliminering av smittämnen, följt av en kurs som syftar till att återställa endometrium. Vanligtvis används bredspektrumantibiotika (sparfloxacin, doxycyklin, etc.). Återställningskursen baseras på en kombination av hormonell (östradiol plus progesteron) och metabolisk terapi (hemoderivativt kalvblod, inosin, askorbinsyra, vitamin E).

Läkemedel kan injiceras direkt i livmoderslimhinnan, vilket skapar deras ökade koncentration direkt i inflammationsfokus och ger en hög terapeutisk effekt. Lindring av livmodersblödning utförs genom utnämning av hormoner eller en lösning av aminokapronsyra (intravenöst eller intrauterint).

En viktig plats i behandlingen av kronisk endometrit ges till fysioterapi: UHF, elektrofores av koppar, zink, lidas, jod, pulserad ultraljudsterapi, magnetoterapi. Fysioterapeutisk behandling minskar inflammatoriskt ödem i endometrium, aktiverar blodcirkulationen, stimulerar immunologiska reaktioner. Patienter med kronisk endometrit visas spa-terapi (lerterapi, hydroterapi).

Effektiviteten av behandlingen av kronisk endometrit utvärderas enligt följande kriterier:

 • återställande av den morfologiska strukturen i endometrium (enligt resultaten av ultraljud)
 • menstruation.
 • eliminering av infektion
 • försvinnande av patologiska symtom (smärta, blödning)
 • återställande av fertilfunktion

Förebyggande

För att undvika förekomst av endometrit är det nödvändigt att förhindra abort, observera hygieniska åtgärder, särskilt under menstruationen, för att förhindra infektioner efter födseln och postabort, använd barriärprevention (kondomer) för att förhindra sexuellt överförda infektioner. Den snabba upptäckten av asymptomatiska infektioner och deras behandling ger i de flesta fall en gynnsam prognos för efterföljande graviditeter och förlossning..

Endometritis: tecken och behandling av inflammation i livmoderslimhinnan

Endometritis är en inflammation i endometrium, livmoderslimhinna. Varje cykel växer, förbereder sig för befruktning och avvisas under menstruationen. Normalt skyddas livmodern som är fodrad med endometrium från smittämnen. Under påverkan av ogynnsamma faktorer bildas förhållanden för penetrering av mikroorganismer, vilket utlöser inflammation - endometrit. Skillnad mellan akut och kronisk form, deras behandling kommer att vara annorlunda.

Vad är endometritis?

Endometriet är det inre slemskiktet i livmodern. Det representeras av ett cylindriskt och basalt epitel. Den första kallas funktionell, eftersom den mot bakgrund av hormonella förändringar, exfolierar den varje månad. Strukturen i endometrium varierar beroende på menstruationscykeln. Dess patologier kan orsaka infertilitet, när livmoderslimhinnan slutar förändras och förbereder sig för befruktning.

Endometritis är en inflammatorisk process i endometrium. Det kan förekomma i akut, subakut och kronisk form..

Akut endometrit har ett infektiöst ursprung. Ofta inträffar det efter barnets födelse. Det funktionella, cylindriska lagret påverkas, mindre ofta basalen.

Det subakuta utseendet är mindre symptomatiskt. Den kroniska formen utvecklas på grund av bristen på behandling under den akuta perioden. Det kännetecknas av engagemang i den patologiska processen för det funktionella och basala lagret, en kränkning av strukturen och cykliska förändringar i endometrium. Det är kronisk inflammation som blir en faktor av infertilitet.

Beroende på morfologiska och funktionella förändringar, skilja mellan hypertrofiska, cystiska och atrofiska underarter. Var och en har sina egna kliniska tecken. Hypertrofiskt utseende inträffar med tillväxten av endometrium, atrofisk - med hypoplasi i slemhinnan, cystisk - med bildandet av cyster.

Akut endometrit

Akut inflammation föregås av abort, förlossning, curettage och olika instrumentella undersökningstekniker. Postpartum endometritis är vanligast. Det är förknippat med hormonella förändringar och en minskning av immunitet, när kroppen inte kan motstå infektioner.

Sjukdomen kan uppstå på grund av infektion av bakterier, svampar, parasiter, virus. Beroende på ursprung kännetecknas specifik och ospecifik inflammation. I den första gruppen inkluderar infektions- och parasitprocesser. De kan uppstå mot bakgrund av herpes simplexvirus, klamydia, mykoplasma, candida, toxoplasma och andra patogener. Den icke-specifika formen förekommer med bakteriell vaginos, närvaron av en intrauterin enhet och HIV-infektion. Att bidra till patologin kommer att ta hormonella preventivpiller..

Kliniska symtom på uterusinflammation i akut form:

 • smärta i nedre buken;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • vaginal urladdning;
 • smärta under urinering.

Symtomen har mer levande manifestationer när en kvinna har en intrauterin enhet. Om det finns störande tecken bör du genast gå till gynekologen. I en akut kurs ser läkaren ett förstorat livmodern, serös eller purulent urladdning. Behandlingen kommer att pågå i upp till 10 dagar. Den akuta formen kan botas snabbt och utan konsekvenser. Om terapi är ineffektiv eller frånvarande blir sjukdomen kronisk.

Utvecklingen av akut inflammation påverkas av tillståndet i det endokrina, nervsystemet och immunsystemet. Patologier på sin sida förvärrar endometriosförloppet. Samtidig störning kommer att påverka symtom och behandling av livmodersinflammation hos kvinnor.

Funktioner i den kroniska formen

Svårighetsgraden av kronisk endometrios bestäms av varaktigheten och djupet av patologiska förändringar. En kvinna märker en cykelstörning, uterusblödning, serös vaginal urladdning, värkande smärta. Vid kronisk inflammation åtföljs sexuellt samlag av obehag och smärta..

Utan behandling finns risken för komplikationer såsom spridning av polypper och cyster. I 10% av fallen orsakar sjukdomen infertilitet, i 60% - abort. Muskelskiktet är ofta involverat i den patologiska processen och sedan diagnostiseras myoendometritis..

Vid gynekologisk undersökning märker läkaren komprimering och utvidgning av livmodern. Efter en manuell gynekologisk undersökning föreskrivs en kvinna tester och studier för att bekräfta diagnosen. Beroende på symtomen kommer behandling av kronisk endometrit att utföras under övervakning av en gynekolog, specialist på infektionssjukdomar, immunolog, reproduktolog.

Orsaker till sjukdomen

Livmodersinflammation utvecklas i de flesta fall från påverkan av smittämnen. Anledningen kan vara villkorligt patogen mikroflora, som aktiveras under förhållanden med reducerad immunitet. De huvudsakliga patogenerna är streptokocker, Escherichia coli, gonokocker, mykoplasmer, cytomegalovirus, toxoplasma, klamydia.

Följande faktorer kommer att bidra till utvecklingen av patologi:

 • sexuellt överförda patologier;
 • traumatiska diagnostiska procedurer;
 • promiskuöst sexliv och brist på sexpartner;
 • aborter, orala preventivmedel;
 • komplicerad födelse;
 • operationer utförda på bäckenorganen.

Vanliga faktorer är systemiska sjukdomar. Denna diabetes mellitus, fetma, medfödda missbildningar i könsorganet, immunbrist. Mottagande av glukokortikoider påverkar också patologin, eftersom de har en immunsuppressiv effekt, det vill säga minska immuniteten.

Andra faktorer för utveckling av endometrit:

 • skador under förlossning - tårar i livmoderhalsen och slidan;
 • mekaniska, termiska, kemiska skador - douching med mycket koncentrerade produkter, hygienproblem, ofta användning av antibiotika och antibakteriella vaginala suppositorier;
 • intrauterina preventivmedel är potentiella smittkällor;
 • överarbete, stress - faktorer som försvagar kroppen.

När du känner till orsaken kan du börja behandlingen av endometrit hos kvinnor. Symtom i detta fall leder behandlingen i rätt riktning för att samtidigt bekämpa den patologiska processen och upprätthålla god hälsa.

Diagnostik

En allmän gynekologisk undersökning, tester och ytterligare tekniker hjälper till att diagnostisera. Mikroskopiska och bakteriologiska studier, ultraljud i bäcken, biopsi, hysteroskopi och andra, beroende på sjukdomsförloppet.

De mest effektiva diagnostiska metoderna:

 • bakteriologisk undersökning - såmaterial för att identifiera patogenen;
 • mikroskopi - en smuts från slidan, livmodern och urinröret;
 • Ultraljud - utförs transvaginalt och transabdominalt under den första eller sista veckan av cykeln, hjälper till att bestämma morfologiska förändringar, närvaron av cyster, undernäring, hypertrofi, vaskulära patologier;
 • allmänna blod- och urintest - utförs i den akuta sjukdomsförloppet för att identifiera inflammatoriska processer, vilket framgår av leukocytos, och förändringar i urinen kan indikera infektioner i könsorganet..

En obligatorisk diagnostisk procedur är en fysisk undersökning. Den består av att undersöka vagina och livmoderhalsen med hjälp av speglar. En gynekolog kan se cervicit, kolpit, purulent urladdning. En mer informativ metod är en tvåårig undersökning, men i många fall kan den inte utföras på grund av smärta.

Akut behandling

I den akuta sjukdomsförloppet behandlas en kvinna på ett sjukhus i överensstämmelse med säng vila, fysisk och psykologisk vila. Patienten visas en diet, ett dricksprogram och medicinering enligt schema..

De viktigaste läkemedlen för behandling av endometritis är antibiotika. De väljs med hänsyn till bakteriens känslighet. När flera typer av mikroorganismer upptäcks kombineras olika antibakteriella läkemedel. Det kan vara clindamycin, amoxicillin, gentamicin, kanamycin, lincomycin.

För att lindra rus administreras protein och saltlösningar intravenöst till en kvinna. Dessutom föreskrivs antihistaminer, svampdämpande medel, probiotika, immunmodulatorer. För anestesi används kalla kompresser som appliceras på magen med avbrott varannan timme. Efter eliminering av akuta symptom indikeras fysioterapi, hirudoterapi, folkhämmande läkemedel.

Terapi för kronisk endometrit

Behandling av en kronisk form av uterusinflammation är en lång och komplex process. En kvinna föreskrivs mediciner (tabletter, suppositorier), fysioterapi, allmänna förstärkningsåtgärder. Behandlingen består av flera steg.

Först elimineras infektionen, sedan vidtas åtgärder för att återställa endometriet. Kvinnan förskrivs antibakteriella läkemedel - Doxycycline, Sparfloxacin. Återställningskursen kombinerar hormonell och metabolisk terapi.

Mediciner förskrivs för oral administrering och injiceras direkt i livmodern. Det sista alternativet för läkemedelsleverans är mer effektivt, eftersom det är möjligt att öka koncentrationen av läkemedelssubstansen direkt inom det patologiska fokusområdet.

Vid uterusblödning föreskrivs hormoner och intravenös administrering av aminokapronsyra. Betydelsen ges till fysioterapeutiska förfaranden. Vid kronisk inflammation indikeras magnetoterapi, ultraljud och pulsbehandling, elektrofores och UHF. Hydroterapi och lerbad kommer att vara fördelaktigt..

Effektiviteten av terapin utvärderas enligt flera kriterier: eliminering av infektion, återställande av menstruationscykeln, återgång till normalt morfologiskt tillstånd i endometrium, eliminering av blödning.

Förebyggande och möjliga komplikationer

Endometritis innebär hotet om missfall, abort, placental insufficiens. Gravida kvinnor som har haft en sjukdom kräver ökad uppmärksamhet. Andra komplikationer är vidhäftningar, cyster, polyper, involvering i den patologiska processen hos äggledarna och äggstockarna.

Förebyggande av endometrios består i att upprätthålla personlig hygien, genomföra allmänna förstärkningsåtgärder, särskilt under graviditet och efter förlossningen. Användning av kondomer hjälper till att minska risken för sjukdomen, eftersom intrauterina enheter bara ökar risken för inflammation..

Med den snabba upptäckten av sjukdomen är prognosen gynnsam. Livmodslemhinnan återställs fullständigt efter behandling. Risken för återfall kvarstår, så du måste regelbundet undersökas av en gynekolog.

”Endometritis - vad är det? Typer, huvudsymptom och behandlingsregimer ”

4 kommentarer

Den inre ytan av livmodern är täckt med ett slemhinne - endometrium. Beroende på menstruationsfasen, ändrar den dess tjocklek och struktur: under menstruationen är den tunn, vid tid av ägglossningen har den en tjocklek på 0,9 - 10 mm, och när nästa menstruation når 1,2 - 1,4 mm. En av de ofta patologierna i endometriumstrukturen kallas endometrit..

Oftast förekommer det hos flickor och unga kvinnor, men det kan också visas i ålderdom. Medicinsk terminologi är ibland komplicerad och patienter vill förklaras på ett vanligt språk - vad är livmodern endometrit? Denna sjukdom är en infektiös inflammation i endometriumet, som ibland påverkar inte bara slemhinnan utan också muskelskiktet i det reproduktiva systemet..

Orsakerna till sjukdomen:

 1. Mekanisk skada på livmodern under vilken infektionen introducerades. Som regel är detta förlossning, abort, missfall, vårdslös instrumentell undersökning på en gynekologisk stol. Som ett resultat av alla dessa åtgärder uppträder ett sår som smittas inuti livmodern eller på livmoderhalsen. Efter ett tag stiger infektionen och endometriet är involverat i den inflammatoriska processen.
 2. De fysiologiska orsakerna som vanligtvis är förknippade med menstruation. Det finns en gjutning av gammalt menstruationsblod i livmodern. Oftast händer detta på grund av sexuell kontakt under menstruationen eller med regelbunden användning av intravaginala vattpinnar. Som ett resultat börjar förfall av gammalt menstruationsblod i livmoderhålet, vilket leder till infektion som påverkar endometrium.

Gynekologer delar inflammationen i endometriet i två grupper: akut och kronisk endometrit. De har olika symtom, en klinisk bild och en annan grad av reaktion av kroppen på behandlingen.

Symtom och behandling av akut endometrit

Den akuta inflammatoriska processen i endometriumet börjar efter att kirurgiska ingrepp har utförts i livmodern eller efter barnets födelse. Därför uppträder akut postpartum endometrit oftast, vilket förekommer hos ungefär hälften av kvinnorna efter kejsarsnitt. Anledningen till detta är blodproppar som finns kvar i livmodern efter operationen. Patienten har följande symtom:

 • Hög temperatur (inte lägre än 38 grader)
 • Akut smärta i nedre tredjedel av buken
 • Smärta under urinering. Uppträder i avancerade fall av akut endometrit, när urinröret är involverat i den inflammatoriska processen.
 • Utsläpp från könsorganen, åtföljt av en obehaglig lukt
 • Frossa

Akut endometrit bildas ofta efter en slarvig installation av en intrauterin enhet, under vilken en infektion infördes i livmoderhålan.

Sjukdomsbehandling

För att undvika risk föredrar gynekologer att hänvisa patienten till ett sjukhus för behandling. Akut endometrit har mycket allvarliga symtom och dess behandling kräver ständig medicinsk övervakning. Annars kan sjukdomen vara ett allvarligt hot mot en kvinnas liv och hälsa..

På sjukhuset utförs en analys av känsligheten för en viss typ av antibiotika, och sedan föreskrivs antibiotikabehandling, bestående av de läkemedel som kroppen ger det största svaret på. I särskilt allvarliga fall föreskriver gynekologen behandling med flera antibiotika samtidigt. För att stödja kroppen förskrivs droppar med glukos- och vattensaltlösningar (Glukosolan, Acesol, Disol, etc.).

Om patienten lider av trasor då och då, förskrivs antifungala läkemedel (Nystatin eller Flucostat) samtidigt med antibiotika. Dessutom är deras utnämning motiverad även om det inte finns några tecken på trast. Vid intensiv antibakteriell behandling bör svampdödande medel tas för förebyggande syften snarare än för terapeutiska ändamål..

Standardbehandlingen inkluderar ofta immunostimulerande och vitaminpreparat, som väljs individuellt av läkaren. Föreskrivs också fysioterapi i form av douching med antibakteriella och antiseptiska läkemedel baserade på örter.

Tecken på kronisk endometrit, behandlingsregimer

Sjukdomen är en följd av inte helt botad akut endometrit. Den kliniska bilden är ofta mild. På grund av detta inser kvinnor inte allvarligheten i situationen och konsulterar inte en läkare under lång tid. Tecken på kronisk endometrit skiljer sig från den akuta formen av denna sjukdom:

 • Mellanstruktur knappt blödning
 • Förändring i själva menstruationens natur: de blir längre och i vissa fall mer rikliga.
 • Grågul tjock urladdning med en obehaglig lukt
 • Ihållande mild smärta i nedre tredjedel av buken, inte förknippad med början av menstruation eller ägglossning.
 • Konstant närvaro av vätska i det intilliggande utrymmet vid ultraljud
 • Endometrial konturer på ultraljud oskarp, fuzzy
 • En liten ökning av livmoderkroppens storlek

Den största risken för en kronisk form av sjukdomen är att den kan orsaka missfall under tidig graviditet..

Behandlingsfunktioner

Behandling av kronisk endometrit kan utföras både på sjukhus och på poliklinisk basis. Läkaren föreskriver antibiotika, bland vilka kan vara Amoxicycline, Gentamicin, Lincomycin. Dessutom förskrivs antiinflammatoriska läkemedel som Ibuklin, Ibuprofen.

Kursen med antibiotika kan vara lång, äga rum i flera steg och består inte av ett, utan av flera läkemedel. Först efter att resultaten av undersökningen har visat att den inflammatoriska processen i livmoderkaviteten har eliminerats, kan vi börja återställa det skadade inre slemskiktet - endometrium. För detta ändamål föreskrivs en kvinna en kurs med östrogeninnehållande hormonella läkemedel, som måste tas i flera månader (vanligtvis från 3 till 6).

Särskild uppmärksamhet ägnas immunostimuleringsterapi. Läkaren kan förskriva inte bara vitaminkomplex, utan också sådana läkemedel som Interferon, Orvirem, Cycloferon, Kogacel.

 • Att stärka immuniteten i detta fall är nödvändigt för att kroppen ska kunna delta i kampen mot den smittsamma och inflammatoriska processen..

Endometritis och graviditet

Ett fosterägg måste implanteras i en av livmoderns väggar för att framgångsrikt kunna fortsätta dess utveckling. Genom att ansluta det vaskulära nätverket till moderkroppen får embryot alla nödvändiga ämnen för livet. Inflammerad endometrium kan bli ett allvarligt hinder för implantationsprocessen, eftersom det regelbundet kommer att exfolieras.

Vanligtvis, om en ultraljud diagnostiserar lossning av ägg, förskrivs patienten hormonellt stöd och missfall kan undvikas. Men med inflammerad endometrium kan hormonintaget inte stoppa det avlägsnande som börjat, eftersom orsaken till avstötning av embryot inte är bristen på ett hormon, utan förekomsten av en inflammatorisk process. Därför är endometrit och graviditet saker som är oförenliga med varandra, och det är bättre att behandla sjukdomen innan du börjar planera barnet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är hemostatiska läkemedel som används för uterinblödning?

Datum för publicering av artikeln: 09.16.2018Artikeluppdateringsdatum: 06/25/2019Författare: Julia Dmitrieva (Sych) - Praktiserande kardiolog...

"Vad är PMS - allt du behöver veta om premenstruellt syndrom"

6 kommentarer

En kvinnas nervösa tillstånd innan menstruationen har blivit föremål för löjning från män. Premenstruellt syndrom (PMS) "förstör" livet för dem båda, vilket ofta orsakar oenighet i ett par och gräl i familjen....

Varför kommer blodproppar ut under menstruationen

De flesta kvinnor upplever spasmodisk buksmärta varje månad, vilket ger tillbaka till korsryggen. Dessutom åtföljs de av svullnad och humörsvängningar. Liknande tecken indikerar början på menstruationen....