Metoder för behandling av kronisk endometrit och deras effektivitet

Blödning

Under inflammation störs processerna för döende och endometrial tillväxt, som ett resultat bryts cykeln, infertilitet kan uppstå, blödning i livmodern kan öppnas och ett missfall kan också uppstå.

Behandling av kronisk endometrit är en lång procedur som involverar upprepade läkemedelsförändringar..

Vad är endometritis??

Endometritis är bildandet av inflammation i den inre delen av livmoderslimhinnan, den så kallade endometrium. Denna sjukdom orsakas av olika infektioner..

Endometriet förändrar sin struktur genom hela menstruationscykeln, nämligen att den växer och mognar, förbereder sig för framtida befruktning av ägget och dör om befruktningen inte inträffar. Livmoderhålan är i normalt skick och har en tillförlitlig skyddsbarriär mot infektiösa patogener om den är fodrad med endometrium.

Sjukdomen förekommer vanligtvis:

 • efter curettage av livmoderhålan,
 • intensiv obstetrisk vård,
 • abort,
 • länge bär en spiral,
 • kejsarsnitt,
 • äggstocksinflammation,
 • gynekologiska operationer,
 • endometrial biopsi.

Inflammationen utvecklas snabbt, den är akut. Flera patogener deltar i infektionen samtidigt..

Typer av enddometrit

Det finns två former av endometrit:

 • Den akuta formen av sjukdomen utvecklas till följd av förlossning, minabortioner eller aborter, såväl som diagnostisk curettage av livmoderhålan, hysteroskopi, etc. Dåligt avlägsnande av moderkakan eller partiklarna i fosterägget, bildandet av koagler eller flytande blod är en ideal mikroflora för uppkomsten av en akut inflammatorisk process och initieringen av infektionen. Ofta är orsaken till postpartuminfektion postpartum endometrit. Det börjar i 40% av fallen efter kejsarsnitt och i 20% med den naturliga formen av förlossning. Detta beror på en massiv omstrukturering av funktionen av immun- och hormonsystemet i den kvinnliga kroppen, eftersom under graviditeten av barnet, faller immunitet och resistens mot bakterier. Orsaken till akut endometrit blir ibland till och med herpes simplex och mycobacterium tuberculosis. Dessutom kan gonokocker, klamydia, cytomegalovirus, mykoplasmas etc. provocera en sjukdom..
 • Kronisk endometrit är en konsekvens av akut endometrit, inte fullständigt botad. I nästan 90% av fallen följer en sådan sjukdom företrädare för reproduktiv ålder och distribueras väl med intrauterina medicinska och diagnostiska åtgärder, med ett stort antal aborter. Denna typ av endometritis blir en av de ofta orsakerna till missfall, infertilitet, in vitro-fertilisering av dålig kvalitet, under svår graviditet och förlossning, samt under perioden efter förlossningen..

Diagnos av sjukdomen

För att motbevisa eller bekräfta diagnosen, hitta orsakssubstanserna och identifiera graden av deras aktivitet, bör följande studier göras:

 1. Undersökning på en gynekologisk stol. För att fastställa en diagnos undersöker läkaren livmoders tillstånd - finns det en ökning och en liten tätning. Samtidigt tas utstryk från tsovirkalkanalen och vagina. De visar inflammerad slemhinna eller inte. Dessutom tas slem i livmoderhalsen för framtida bakteriologisk undersökning, vilket visar sjukdomsorsakande medel.
 2. Ultraljudsförfarande. Ultraljudsförfarandet upprepas två gånger: första gången i början av menstruationscykeln, och andra gången under andra halvan av cykeln. Med hjälp av denna studie kan du se tecken på endometrit: polyper, cyster, vidhäftningar i endometriet och dess förtjockning.
 3. Hysteroskopi. Denna procedur innefattar en detaljerad mikroskopisk undersökning av penis med hjälp av en fiberoptisk anordning. Inspektion utförs under anestesi under den andra veckan i cykeln. Samtidigt, under undersökningen, utförs en biopsi av flera endometrialplatser samtidigt. Som ett resultat kan du inte bara få orsaken själv, utan också ta reda på hur aktiv den är..

Om diagnosen bekräftas måste läkaren förskriva ytterligare studier för att förstå den exakta orsaken till sjukdomen:

 • blodprov för närvaro av antikroppar (ELISA) - låter dig bestämma närvaron av en virusinfektion (cytomegalovirus och herpesvirus),
 • sådd av material tas från livmoderhålan och identifierar med hjälp av patogener av inflammation, vilket gör det möjligt att förstå vilka antibiotika som bota infektionen,
 • PCR-diagnos av slem från livmodern kommer att hjälpa till att exakt hitta alla virus och bakterier som orsakade bildandet av en kronisk form av sjukdomen.

Med infertilitet förskrivs patienten ett blodprov för hormoner.

Akut endometrit

Det orsakande medlet kommer in i livmoderhålan under sex eller när ett könsorgan är skadat. Med otidig behandling kan det orsaka komplikationer för hälsan, övergången till det kroniska stadiet och till och med infertilitet.

Konsekvensen av sjukdomen kan till och med vara vanliga hygieniska tamponger om reglerna för deras användning inte följs. Vid felaktig hygien, ofta douching och användning av intrauterin preventivmedel kan problem med bildningen och död av endometrium uppstå.

Symtom på akut enddomritit

Den akuta formen av endometrit i dess symtom liknar sjukdomar som uppstår i matsmältningssystemet: proctit, blindtarmsinflammation, paraproctitis. Denna typ av sjukdom förekommer den tredje dagen efter det att viruset inträffar..

Det kännetecknas av smärta i nedre del av buken, smärtsam urinering, feber, frossa, purulent utsläpp med en obehaglig lukt, blodiga blodproppar, ökad hjärtfrekvens, och i sällsynta fall, livmodersblödning.

Behandling av akut endometrit

Det är nödvändigt att bekämpa akut endometritis i en klinik, eftersom säng vila i kombination med läkemedelsbehandling krävs. Antibiotika föreskrivs, som väljs genom att ta en smet..

Baserat på resultaten kommer läkaren att fastställa infektionens känslighet för olika typer av antibiotika och välja den mest effektiva. Reaktionen på att ta läkemedel visas bara en vecka efter behandlingsstart.

Förutom antibiotika föreskrivs:

 • vitaminer,
 • antihistaminer,
 • infusionsterapi med glukos-saltlösning för avgiftning,
 • antioxidanter och immunostimuleringsmedel,
 • antimykotiska läkemedel.

Om en kvinna har blödning från livmodern, används en isblåsan i kampen mot akut endometrit och placeras på magen. Vid purulenta inflammationer tvättas livmodern med antiseptika. Om endometritis har en inaktiv fas behandlas sjukdomen med hirudoterapi (behandling med igler) och fysioterapi.

Skillnaden i valet av läkemedel och förfaranden är huvudsakligen baserat på typen av infektion, processens dynamik, immunitetstillståndet och sjukdomens stadium.

I den akuta formen av endometrit bör man inte glömma förgiftning av kroppen, eftersom bakterier släpper ut en enorm mängd toxiner. För detta föreskriver gynekologer pastorerna som används i form av ett intravenöst system: reopoliglyukin, almubin, saltlösning, reformerad. Antioxidanter C-vitamin kommer att vara ett användbart tillskott till denna behandling..

Kronisk endometrit

Om kampen mot akut endometritis skärps kommer den smidigt att bli kronisk. Vid behandling av åkommor avtar hennes symtom något, men det finns en kränkning av menstruationscykeln, liten smärta, utsläppet minskas något, men slutar inte.

Mycket ofta förekommer sjukdomen vid långvarig genital dysbios och med förvärrade kroniska former av sexuellt överförda sjukdomar. Vid kejsarsnitt provoseras endometrit av närvaron av suturmaterial som har varit i livmodern under lång tid, samt av abort av dålig kvalitet på grund av förekomsten av fosterrester i könsorganet.

Det finns flera klassificeringar av akut endometrit:

 • fokal - inflammation förekommer inte i hela den inre delen av membranet, utan på dess individuella delar,
 • diffus - en förändring inte i hela endometriet, utan i mer än hälften.

Det finns en klassificering enligt djupet på skadan:

 • endomyometritis - muskellagret i livmoderhålan påverkas,
 • ytlig - förekommer endast i livmoderns inre foder.

Beroende på sjukdomens art delas kronisk endometrit upp i:

 1. Inaktiv - remissionstadiet. Sjukdomen manifesteras inte av symptom och den upptäcks under undersökning före IVF och i studien av infertilitetsproblem.
 2. Trög - märkbara minimala symtom och dess tecken kan upptäckas med ultraljud i livmodern. Om en biopsi tas, kan du studera hur inflammation uppstår.
 3. Måttlig aktivitetsgrad - synlig endast vid ultraljud, och biopsi visar förändringar och deras aktivitet.

Symtom på kronisk endetrit

Ofta förekommer kronisk endometrit i frånvaro av symtom.

Men om sjukdomen är måttligt aktiv, representeras inflammation av följande symtom:

 • smärta under sex,
 • mycket magra eller rikliga perioder,
 • Trötthet,
 • värkande smärta i korsryggen eller suprapubisk region,
 • ihållande smärta som ökar under menstruationen,
 • menstruationsförsening,
 • blodflöde eller blödning mellan perioder,
 • oförmåga att bli gravid,
 • temperaturökning upp till 38 grader.

Orsaker till kronisk endometrit

Orsakerna till bildandet av den kroniska formen av endometrit är penetrationen av skadliga mikroorganismer i livmoderhålet - jästliknande svampar, virus och bakterier. Med en ospecifik form av sjukdomen orsakad av den "vanliga" floran, som finns på labia, perineum och anus.

I det normala tillståndet är livmoderkaviteten i ett stängt tillstånd från yttre påverkan, eftersom det slutar med ett smalt rör i livmoderhalsen, fylld med en tjock och viskös utsöndring. Mikrober kan tränga in i den endast under förlossning och menstruation, eftersom de kan tränga in i livmoderkaviteten, som för tillfället är osteril.

orsaker:

 • curettage och abort,
 • kejsarsnitt,
 • stora polypper i livmoderhalskanalen,
 • endometrial biopsi,
 • svår födelse,
 • långvarig användning av livmoderspiralen,
 • fel douching,
 • ofta användning av spermicidala krämer,
 • submucös myom, växer nära livmoderhalsen och öppnar sin kanal.

När det finns en ökad risk för kronisk endometrit?

Oftast finns den kroniska formen hos kvinnor i deras reproduktiva ålder (21-45 år) som lever ett aktivt sexliv. Sjukdomen är inte mindre utvecklad för det rättvisa könet som inte lever sexuellt.

Kvinnor löper hög risk:

 • efter endometrial biopsi,
 • med en intrauterin enhet,
 • efter ett missfall och biopsi,
 • med bakteriell candidiasis och vaginos,
 • efter hysteroskopi och hysterosalpingografi,
 • med infektion med cytomegavirus och genital herpes,
 • efter diagnostisk curettage,
 • efter sexuella sjukdomar - mykoplasmos, klamydia, trikomoniasis och gonorré,
 • med kronisk inflammation i livmoderhalsen (cervicit).
 • infektiösa komplikationer efter förlossningen, till exempel postpartum endometrit,
 • polyper eller submukösa livmoderfibroider.

Sjukdominfektioner

Denna sjukdom orsakas som regel av olika typer av infektioner. Vanligtvis är de desamma i kronisk och akut form..

Dessa är sjukdomar orsakade av de enklaste klamydierna och ureaplasmas, utlösta av candidiasis, samt bakterier och mikrober av olika slag, och naturligtvis sexuellt överförda sjukdomar. Alla sjukdomar som är lokaliserade i slidan kan snabbt passera in i livmoderkaviteten.

En förvärring av den kroniska inflammationsförloppet inträffar med en minskning av immunitet och passerar vanligtvis till det aktiva stadiet, vilket inte på något sätt beror på vilken infektionstyp.

komplikationer

Endometriet är det mest ansvarsfulla funktionella lagret i livmodern, ansvarig för den normala graviditetsförloppet.

Inflammatoriska processer i det innebär hot om missfall, svår bäring av fostret, placental insufficiens och, eventuellt, blödning efter förlossningen. Därför bör en kvinna som har endometritis vara särskilt uppmärksam av en gynekolog.

Bland konsekvenserna av denna fruktansvärda sjukdom förekommer vidhäftningar inuti livmoderhålet, d.v.s. intrauterin syneki, menstruation, cystor och polyper i endometrium, livmoderscleros.

Rör och äggstockar, vidhäftningar av bäckenorganen kan delta i den inflammatoriska processen vid denna sjukdom, och till och med peritonit kan utvecklas. Som regel, vid självhäftande sjukdom, uppstår svår buksmärta, vilket kan leda till infertilitet..

Behandling av kronisk endometrit

Mer än hälften av kvinnorna frågar sig om kronisk endometrit kan övervinnas. Naturligtvis är det möjligt när du väljer en individuell behandling, som beror på aktivitetsstadiet i processen och förekomsten av komplikationer.

I terapi använder moderna gynekologer ett integrerat tillvägagångssätt: immunmodulering, antimikrobiell, fysioterapeutisk och allmän förstärkande behandling. Kampen mot sjukdomen genomförs stegvis.

Först elimineras infektionen, på den andra - återställande av endometrium. För detta används antibiotika med ett brett spektrum av verkan. Återställningsprocessen är baserad på en kombination av metabolisk och hormonell terapi..

Läkemedel injiceras i slemhinnan i livmoderhålan för att öka koncentrationen i fokus för inflammation, och detta ger en hög behandlingseffekt.

Antibiotika och antivirala läkemedel

Vid endometritis med en bakteriell infektion förskrivs antibiotika strikt. Eftersom olika bakterier är mycket känsliga för vissa typer av antibiotika. Idag finns det fortfarande inget speciellt universellt behandlingsprogram..

För varje patient utvecklas den individuellt med fokus på patogenen och dess känslighet för läkemedlet. I det akuta stadiet administreras antibiotika intravenöst, nämligen Metrogil i kombination med Cephalosporin. Vid behov ges patienten Gentamicin-injektioner.

Om ett genital herpesvirus hittades i livmodern krävs antivirala läkemedel. Vanligtvis är detta Acyclovir. Immunomodulatorer föreskrivs också, det vill säga läkemedel för att öka immuniteten.

Antibiotikanvändningen ska vara längre än tio dagar.

De mest populära av dem:

 • Amoxicillin är ett prisvärt bredspektrumläkemedel som används för intravenös och oral behandling. Från 0,75 till 3 gram per dag används.
 • Ceftriaxone - används intravenöst för att blockera sepsis och undertrycka det orsakande infektionsmedlet. Det kan inte förskrivas i början av graviditeten. Dosen bör inte överstiga två gram per dag.

Hormonala droger

I hjärtat av den kroniska formen är inte bara infektion, utan också död av endometrium och en kränkning av dess bildning. Därför är hormonterapi ett integrerat steg i kampen mot sjukdom.

Olika preventivmediciner förskrivs vanligtvis, som måste tas mellan tre månader och sex månader. Efter att ha tagit dessa läkemedel återställs menstruationscykeln vanligtvis. Och efter behandlingen kan en kvinna bli gravid.

Om en kvinna är gravid, för att bevara fostret, föreskrivs hon läkemedel baserade på östrogenhormoner.

I andra fall, om kvinnan inte är på plats, tillämpas följande behandlingsschema:

 • 1 halvcykel - Divigel appliceras på huden i nedre buken, som utför endometrial hyperplasi. Han har många kontraindikationer, så behandling bör endast utföras med medicinsk övervakning. Den dagliga dosen bör inte överstiga ett gram.
 • 2 hälften av cykeln - vaginal administrering av suppositorier eller oral administrering av Utrozhestan. Det är skapat på progesteron och bör tas en kapsel på morgonen och kvällen. Vaginal behandling utförs endast med tillstånd av läkaren, eftersom det kan vara kontraindicerat för vissa typer av infektioner.

Behandling av folkmoder i endometritis

Är det möjligt att helt bota endometrit med farmors läkemedel? Som de säger 50 till 50, och bara efter samråd med din läkare. Han väljer dig ett läkemedel i kombination med folkmässiga åtgärder för att få bästa resultat..

Med en sådan kombinerad behandling kan läkaren förskriva ytterligare test som visar hur effektiv denna metod för behandling med örter är, för i slutändan kan du bara ta bort symtomen på sjukdomen, och inflammation i kroppen kommer att kvarstå.

Endometritis och graviditet

Kvinnor med endometrit, som andra, hoppas på en framgångsrik befruktning. Men problemet är att det är nästan omöjligt att fostra och få barn.

Det finns två viktiga hot som stör den normala graviditeten:

 • Den första är att slemhinnan i livmoderhålan inte är tillförlitlig, eftersom det skadade endometriet inte tillåter embryot att få fotfäste, även om befruktning inträffar. Men det finns fall som ägget kan hålla, men samtidigt finns det ett stort hot om missfall, som kommer att kvarstå under hela graviditetsperioden. Många kvinnor har inte ens tid att ta reda på deras graviditet och tror att de i allmänhet är infertila, så innan du gör för tidiga slutsatser bör du genomgå en undersökning av en gynekolog.
 • Det andra hotet är att den inflammatoriska processen inte slutar ens i det inledande stadiet av fostermognad, tvärtom, det utvecklas aktivt, vilket påverkar både väggarna i livmoderhålet och det växande fostret. Som regel slutar en sådan kombination av omständigheter i ett missfall i de tidiga stadierna. Vid denna tidpunkt kan intrauterin förgiftning eller fosterdöd inträffa..

Men tappa inte hjärtat, eftersom kronisk endometrit kan botas helt, vilket innebär att det i framtiden kommer att vara möjligt att planera en graviditet. Med en positiv dynamik i behandlingen och en minskning av den inflammatoriska processen utförs återställningsförfaranden för fysioterapi som hjälper till att återställa egenskaperna hos endometrialceller.

recensioner

Recensioner av kvinnor om endometritis:

Endometritförebyggande

Förebyggande åtgärder:

 • Förhindrande av endometrit vid förlossning innebär ett tidigt besök hos en gynekolog och regelbunden övervakning av en gynekolog. Komplikationer som uppstår under mognad av foster kan orsaka bildning av endpartritis efter födseln..
 • Överensstämmelse med regimet för arbete och vila med fullständigt undantag för övertid och nattarbete från befruktningen är viktiga aspekter i förebyggandet av endometritis.
 • Det är extremt förbjudet att komma i kontakt med olika bekämpningsmedel och arbeta med farlig produktion. Glöm inte mammaledigheten och använd den enligt avsikten.
 • Regelbunden näring bör innehålla vitamin- och mineralkomplex, grönsaker och frukt, promenader i frisk luft - allt detta hjälper till att öka immuniteten och förhindrar att infektioner rotar i en gravid kvinnas kropp.
 • Personlig hygien bör alltid övervakas, eftersom den inte tillåter utveckling av inflammatoriska processer i slidan. Det har stor relevans i de sista stadierna av fetalt mognad. Ohälsosamma tänder är det största problemet med rehabilitering och påverkas av karies, de blir det orsakande infektionsmedlet, vilket till och med kan leda till inflammation i könsorganet.
 • Kvinnor som utsätts för postpartum endometritis på sjukhuset genomgår strikt profylax för antibiotikabehandling. Vissa läkemedel används omedelbart efter leveransen. Det finns läkemedel som administreras upprepade gånger och vanligtvis tre gånger. Det är värt att notera att ett sådant läkemedel kan påverka amning, upp till dess förlust.

Således, periodiskt observerat av en gynekolog, är det möjligt att identifiera kronisk endometrit i de tidiga stadierna. Om en kvinna använder intrauterina tamponger under menstruationen, måste de ändras i tid, eftersom tamponger är ett hygienmedel.

Skyddat sexuellt samlag med användning av preventivmedel kommer att förhindra intag av skadliga mikroorganismer. Efter aborter, intrauterina ingrepp och kejsarsnitt bör antibiotika tas för förebyggande.

Endometritis: tecken och behandling av inflammation i livmoderslimhinnan

Endometritis är en inflammation i endometrium, livmoderslimhinna. Varje cykel växer, förbereder sig för befruktning och avvisas under menstruationen. Normalt skyddas livmodern som är fodrad med endometrium från smittämnen. Under påverkan av ogynnsamma faktorer bildas förhållanden för penetrering av mikroorganismer, vilket utlöser inflammation - endometrit. Skillnad mellan akut och kronisk form, deras behandling kommer att vara annorlunda.

Vad är endometritis?

Endometriet är det inre slemskiktet i livmodern. Det representeras av ett cylindriskt och basalt epitel. Den första kallas funktionell, eftersom den mot bakgrund av hormonella förändringar, exfolierar den varje månad. Strukturen i endometrium varierar beroende på menstruationscykeln. Dess patologier kan orsaka infertilitet, när livmoderslimhinnan slutar förändras och förbereder sig för befruktning.

Endometritis är en inflammatorisk process i endometrium. Det kan förekomma i akut, subakut och kronisk form..

Akut endometrit har ett infektiöst ursprung. Ofta inträffar det efter barnets födelse. Det funktionella, cylindriska lagret påverkas, mindre ofta basalen.

Det subakuta utseendet är mindre symptomatiskt. Den kroniska formen utvecklas på grund av bristen på behandling under den akuta perioden. Det kännetecknas av engagemang i den patologiska processen för det funktionella och basala lagret, en kränkning av strukturen och cykliska förändringar i endometrium. Det är kronisk inflammation som blir en faktor av infertilitet.

Beroende på morfologiska och funktionella förändringar, skilja mellan hypertrofiska, cystiska och atrofiska underarter. Var och en har sina egna kliniska tecken. Hypertrofiskt utseende inträffar med tillväxten av endometrium, atrofisk - med hypoplasi i slemhinnan, cystisk - med bildandet av cyster.

Akut endometrit

Akut inflammation föregås av abort, förlossning, curettage och olika instrumentella undersökningstekniker. Postpartum endometritis är vanligast. Det är förknippat med hormonella förändringar och en minskning av immunitet, när kroppen inte kan motstå infektioner.

Sjukdomen kan uppstå på grund av infektion av bakterier, svampar, parasiter, virus. Beroende på ursprung kännetecknas specifik och ospecifik inflammation. I den första gruppen inkluderar infektions- och parasitprocesser. De kan uppstå mot bakgrund av herpes simplexvirus, klamydia, mykoplasma, candida, toxoplasma och andra patogener. Den icke-specifika formen förekommer med bakteriell vaginos, närvaron av en intrauterin enhet och HIV-infektion. Att bidra till patologin kommer att ta hormonella preventivpiller..

Kliniska symtom på uterusinflammation i akut form:

 • smärta i nedre buken;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • vaginal urladdning;
 • smärta under urinering.

Symtomen har mer levande manifestationer när en kvinna har en intrauterin enhet. Om det finns störande tecken bör du genast gå till gynekologen. I en akut kurs ser läkaren ett förstorat livmodern, serös eller purulent urladdning. Behandlingen kommer att pågå i upp till 10 dagar. Den akuta formen kan botas snabbt och utan konsekvenser. Om terapi är ineffektiv eller frånvarande blir sjukdomen kronisk.

Utvecklingen av akut inflammation påverkas av tillståndet i det endokrina, nervsystemet och immunsystemet. Patologier på sin sida förvärrar endometriosförloppet. Samtidig störning kommer att påverka symtom och behandling av livmodersinflammation hos kvinnor.

Funktioner i den kroniska formen

Svårighetsgraden av kronisk endometrios bestäms av varaktigheten och djupet av patologiska förändringar. En kvinna märker en cykelstörning, uterusblödning, serös vaginal urladdning, värkande smärta. Vid kronisk inflammation åtföljs sexuellt samlag av obehag och smärta..

Utan behandling finns risken för komplikationer såsom spridning av polypper och cyster. I 10% av fallen orsakar sjukdomen infertilitet, i 60% - abort. Muskelskiktet är ofta involverat i den patologiska processen och sedan diagnostiseras myoendometritis..

Vid gynekologisk undersökning märker läkaren komprimering och utvidgning av livmodern. Efter en manuell gynekologisk undersökning föreskrivs en kvinna tester och studier för att bekräfta diagnosen. Beroende på symtomen kommer behandling av kronisk endometrit att utföras under övervakning av en gynekolog, specialist på infektionssjukdomar, immunolog, reproduktolog.

Orsaker till sjukdomen

Livmodersinflammation utvecklas i de flesta fall från påverkan av smittämnen. Anledningen kan vara villkorligt patogen mikroflora, som aktiveras under förhållanden med reducerad immunitet. De huvudsakliga patogenerna är streptokocker, Escherichia coli, gonokocker, mykoplasmer, cytomegalovirus, toxoplasma, klamydia.

Följande faktorer kommer att bidra till utvecklingen av patologi:

 • sexuellt överförda patologier;
 • traumatiska diagnostiska procedurer;
 • promiskuöst sexliv och brist på sexpartner;
 • aborter, orala preventivmedel;
 • komplicerad födelse;
 • operationer utförda på bäckenorganen.

Vanliga faktorer är systemiska sjukdomar. Denna diabetes mellitus, fetma, medfödda missbildningar i könsorganet, immunbrist. Mottagande av glukokortikoider påverkar också patologin, eftersom de har en immunsuppressiv effekt, det vill säga minska immuniteten.

Andra faktorer för utveckling av endometrit:

 • skador under förlossning - tårar i livmoderhalsen och slidan;
 • mekaniska, termiska, kemiska skador - douching med mycket koncentrerade produkter, hygienproblem, ofta användning av antibiotika och antibakteriella vaginala suppositorier;
 • intrauterina preventivmedel är potentiella smittkällor;
 • överarbete, stress - faktorer som försvagar kroppen.

När du känner till orsaken kan du börja behandlingen av endometrit hos kvinnor. Symtom i detta fall leder behandlingen i rätt riktning för att samtidigt bekämpa den patologiska processen och upprätthålla god hälsa.

Diagnostik

En allmän gynekologisk undersökning, tester och ytterligare tekniker hjälper till att diagnostisera. Mikroskopiska och bakteriologiska studier, ultraljud i bäcken, biopsi, hysteroskopi och andra, beroende på sjukdomsförloppet.

De mest effektiva diagnostiska metoderna:

 • bakteriologisk undersökning - såmaterial för att identifiera patogenen;
 • mikroskopi - en smuts från slidan, livmodern och urinröret;
 • Ultraljud - utförs transvaginalt och transabdominalt under den första eller sista veckan av cykeln, hjälper till att bestämma morfologiska förändringar, närvaron av cyster, undernäring, hypertrofi, vaskulära patologier;
 • allmänna blod- och urintest - utförs i den akuta sjukdomsförloppet för att identifiera inflammatoriska processer, vilket framgår av leukocytos, och förändringar i urinen kan indikera infektioner i könsorganet..

En obligatorisk diagnostisk procedur är en fysisk undersökning. Den består av att undersöka vagina och livmoderhalsen med hjälp av speglar. En gynekolog kan se cervicit, kolpit, purulent urladdning. En mer informativ metod är en tvåårig undersökning, men i många fall kan den inte utföras på grund av smärta.

Akut behandling

I den akuta sjukdomsförloppet behandlas en kvinna på ett sjukhus i överensstämmelse med säng vila, fysisk och psykologisk vila. Patienten visas en diet, ett dricksprogram och medicinering enligt schema..

De viktigaste läkemedlen för behandling av endometritis är antibiotika. De väljs med hänsyn till bakteriens känslighet. När flera typer av mikroorganismer upptäcks kombineras olika antibakteriella läkemedel. Det kan vara clindamycin, amoxicillin, gentamicin, kanamycin, lincomycin.

För att lindra rus administreras protein och saltlösningar intravenöst till en kvinna. Dessutom föreskrivs antihistaminer, svampdämpande medel, probiotika, immunmodulatorer. För anestesi används kalla kompresser som appliceras på magen med avbrott varannan timme. Efter eliminering av akuta symptom indikeras fysioterapi, hirudoterapi, folkhämmande läkemedel.

Terapi för kronisk endometrit

Behandling av en kronisk form av uterusinflammation är en lång och komplex process. En kvinna föreskrivs mediciner (tabletter, suppositorier), fysioterapi, allmänna förstärkningsåtgärder. Behandlingen består av flera steg.

Först elimineras infektionen, sedan vidtas åtgärder för att återställa endometriet. Kvinnan förskrivs antibakteriella läkemedel - Doxycycline, Sparfloxacin. Återställningskursen kombinerar hormonell och metabolisk terapi.

Mediciner förskrivs för oral administrering och injiceras direkt i livmodern. Det sista alternativet för läkemedelsleverans är mer effektivt, eftersom det är möjligt att öka koncentrationen av läkemedelssubstansen direkt inom det patologiska fokusområdet.

Vid uterusblödning föreskrivs hormoner och intravenös administrering av aminokapronsyra. Betydelsen ges till fysioterapeutiska förfaranden. Vid kronisk inflammation indikeras magnetoterapi, ultraljud och pulsbehandling, elektrofores och UHF. Hydroterapi och lerbad kommer att vara fördelaktigt..

Effektiviteten av terapin utvärderas enligt flera kriterier: eliminering av infektion, återställande av menstruationscykeln, återgång till normalt morfologiskt tillstånd i endometrium, eliminering av blödning.

Förebyggande och möjliga komplikationer

Endometritis innebär hotet om missfall, abort, placental insufficiens. Gravida kvinnor som har haft en sjukdom kräver ökad uppmärksamhet. Andra komplikationer är vidhäftningar, cyster, polyper, involvering i den patologiska processen hos äggledarna och äggstockarna.

Förebyggande av endometrios består i att upprätthålla personlig hygien, genomföra allmänna förstärkningsåtgärder, särskilt under graviditet och efter förlossningen. Användning av kondomer hjälper till att minska risken för sjukdomen, eftersom intrauterina enheter bara ökar risken för inflammation..

Med den snabba upptäckten av sjukdomen är prognosen gynnsam. Livmodslemhinnan återställs fullständigt efter behandling. Risken för återfall kvarstår, så du måste regelbundet undersökas av en gynekolog.

Endometritis: symtom och behandling

Endometritis är en inflammatorisk skada på endometrium, den inre fodret i livmoderhålshålan, som uppstår som ett resultat av infektion med en bakteriell, viral eller svampinfektion. Endometriumet är det funktionella membranet i livmoderhåligheten, som förändrar dess struktur under menstruationscykeln. Varje cykel i endometriumet mognar och växer och förbereder sig för implantering av ett befruktat ägg. Om befruktningen inte uppstår, avvisas endometriotiska vävnader och kommer ut med menstruationsblödning.

Livmoderkaviteten, som är fodrad med endometrium, är pålitligt skyddad från olika patogena bakterier. Emellertid, under påverkan av vissa faktorer, tränger infektionsmedel in i livmoderhåligheten och provocerar utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Orsaker till enddomritit

Den främsta orsaken till endometrial inflammation är påverkan av villkorligt patogen eller patogen mikroflora, som tränger igenom skikt i livmodern. Grunden för förekomsten av endometritis är bakteriell vaginos, som åtföljs av en kränkning av mikrofloraen i könsorganen, vilket leder till spridning och multiplikation av patogener (streptokocker, ureaplasma, stafylokocker, klamydia, gonokocker, mykoplasma, etc.).

De provocerande faktorerna som bidrar till penetrering av smittämnen i livmoderlagren inkluderar:

 • Gynekologiska sjukdomar (cervicit, vaginit, pelvioperitonit, vulvitis, salpingit, oophorit);
 • Abort
 • Diagnostiska och terapeutiska manipulationer på livmodern;
 • Ofta byte av partner;
 • Okontrollerad användning av en intrauterin enhet;
 • Sexuellt samlag under menstruationen;
 • Minskning av organismens skyddande funktioner;
 • Icke-iakttagande av intim hygien.

Endometritis klassificering

Kursens natur är endometrit akut, subakut och kronisk. Akut endometrit kännetecknas av förekomsten av uttalade symtom, som varar i 10 dagar. Om patienten vände sig till läkaren i tid och genomgick lämplig behandling, återhämtar hon sig helt. Med ett felaktigt utvalt behandlingsschema för endometrit får sjukdomen en kronisk kurs. Subakut endometrit är ett övergångssteg av sjukdomen som uppstår vid felaktig behandling av inflammation. Den kroniska formen av endometrit åtföljs av milda manifestationer, som är fylld med en långvarig inflammationsförlopp och utveckling av allvarliga komplikationer.

Beroende på spridning och lokalisering av inflammation, skiljer sig följande former av endometrit:

 • Lång endometrit är en typ av kronisk form av sjukdomen, som kännetecknas av frånvaron av kliniska manifestationer som är inneboende i sjukdomen. Det är möjligt att diagnostisera en trög form av patologi endast med en omfattande undersökning.
 • Purulent endometritis (pyometra) är den farligaste formen av sjukdomen, vilket kan leda till en ektopisk graviditet, infertilitet eller missfall. Anledningen till utvecklingen av pyometrar är ansamling av pus på grund av infektion. Livmodern upphör att samlas normalt och detta leder till blockering av livmoderhalsen av rester av mage vävnad och blodproppar.
 • Fokal endometrit är en typ av kronisk inflammation som kännetecknas av lokal endometriisk skada.
 • Atrofisk endometrit är en form av sjukdomen som åtföljs av atrofi i körtlarna i livmoderslimhinna eller stromfibros..
 • Autoimmun endometrit är en typ av kronisk endometrit där det finns en uttalad kränkning av lokal immunitet och utvecklingen av antikroppar mot endometriceller mot bakgrund av en lång infektiös och inflammatorisk process.

Postpartum endometrit utmärks också. Det förekommer hos kvinnor som har fött efter en komplicerad födelse eller felaktig hantering av födelseprocessen..

Tecken och symtom på endometrit

I de första stadierna manifesteras endometrit av milda symtom, vilket komplicerar diagnosen av sjukdomen. Intensiteten och svårighetsgraden av manifestationer av endometrit beror på sjukdomens form och varaktighet.

Akut endometrit uppträder 3-4 dagar efter infektion i livmodern. I detta fall kan följande patologiska störningar och avvikelser observeras:

 • Smärta i ljumsken, nedre buken;
 • Utseendet på flytande, mukopurulent leukorré från könsorganen. Utsläppet kan vara stötande;
 • Huvudvärk, aptitstörning, allmän försämring av hälsan;
 • Temperaturökning;
 • Tecken på hyperpolymenorré - en kränkning av menstruationscykeln, som manifesteras av långvarig och tung menstruationsblödning;
 • Utseendet på blodig vaginal urladdning utanför menstruationen.

Kronisk endometrit i livmodern åtföljs av nedsatt reproduktionsfunktion och ofta återfall. Följande symtom är kännetecknen för en kronisk form av inflammation:

 • En minskning av antalet vaginala urladdningar, medan de får en mukopurulent karaktär;
 • Störningar i menstruationsfunktionen (metrorrhagia, menorrhagia) mot bakgrund av livmoderns kontraktila funktioner, reparationsprocesser och endometrial avstötning;
 • Liten värkande smärta i korsbenet, korsryggen, nedre buken;
 • Missfall, infertilitet.

Kliniska manifestationer av den kroniska formen av endometrit - en smärtsam, komprimerad och förstorad livmoder, liksom partiell nekros och hyperemi i endometrium.

Om ett av ovanstående symtom uppstår, sök kvalificerad hjälp. Efter en serie studier kommer gynekologen att utveckla ett individuellt schema och taktik för terapeutisk effekt.

Diagnostik av endometrit

Innan en diagnos av endometrit genomförs, gör gynekologen en preliminär konsultation, som inkluderar insamling av medicinsk historiainformation, studier av befintliga klagomål och en vaginal undersökning. Baserat på kliniska data utvecklar läkaren ytterligare undersökningstaktiker.

Instrumental och laboratoriediagnos av endometrit innefattar följande studier:

 • Analys av vaginalsprutet för att identifiera patogenens natur och dess reaktion på antibakteriella läkemedel;
 • Klinisk, biokemisk undersökning av blod;
 • Diagnostisk curettage av livmodern för histologisk undersökning av patologiskt förändrade celler;
 • Endoskopisk (hysteroskopi) och ultraljudsundersökning av livmodern. Med hjälp av dessa metoder kan strukturella förändringar i endometrial vävnad detekteras..

Som regel räcker de listade studierna för diagnos av endometrit. Ytterligare diagnostiska procedurer kan förskrivas beroende på svårighetsgraden av de patologiska symtomen, sjukdomens stadium och patientens hälsotillstånd..

Behandling av endometritis hos kvinnor

Taktiken och behandlingsregimen för endometrial inflammation väljs av den behandlande läkaren baserat på de diagnostiska resultaten, med hänsyn till den patologiska processens form. Behandling av någon form av endometrit kräver en integrerad strategi och består i att eliminera symtomen och orsakerna till patologi.

Terapi av akut endometrit innefattar följande aktiviteter:

 • Överensstämmelse med säng vila;
 • Mottagande av antibakteriella läkemedel. Läkemedlets dosering och namn bestäms av läkaren, med hänsyn till ursprung, svårighet och varaktighet av den inflammatoriska processen;
 • Utnämning av antiinflammatoriska icke-steroida (desensibiliserande, lugnande) läkemedel;
 • Mottagning av immunmodulatorer, immunostimuleringsmedel;
 • Applicera kall på nedre del av buken;
 • Vid tung menstruation eller blödning föreskrivs hemostatiska medel och läkemedel som ökar livmoderns kontraktila funktion;
 • Dränering av livmoderhålan med antiseptiska kylda lösningar (enligt indikationer);

Vid behov utförs avlägsnande av underlag som stöder eller provocerar inflammation (decidual tissue, rests of the ovum). Förfarandet förskrivs efter den aktiva infusionsfasen eller antibakteriell terapi, samt vid normaliserad temperatur..

Behandling av en kronisk form av patologi består i en kombination av balneoterapi, farmakologiska, biologiska metoder och fysioterapi. Intag av antibiotika föreskrivs för menstruation. Med kraftig vaginal blödning utförs hemostatisk symptomatisk behandling. Det är också möjligt att förskriva installationen av antiseptiska läkemedel i livmoderhålet.

Fysioterapi och balneoterapi utförs för att återställa hemodynamiska processer i bäckenorganen, stimulera endometriumets och äggstockarnas funktion och öka kroppens skyddande egenskaper. För detta används centimetervågsmikrovågor, ultraljud, UHF, zink- eller kopparelektrofores, radonbad, terapeutisk lera och bevattning.

I kombination med huvudterapin eller efter det att den har avslutats föreskrivs administrering av immunmodulerande läkemedel, vitaminer och desensibiliserande medel.

Komplikationer och förebyggande av endometrit

I avsaknad av snabb och kvalificerad behandling kan endometrit provocera bildningen av vidhäftningar i livmodern (intrauterin syneki), leda till livmoderscleros, menstruationsdysfunktion och uppkomsten av cyster och endometrial polypper. Den långvariga förloppet av den inflammatoriska processen orsakar spridning av patogena mikroorganismer, vilket orsakar skador på äggledarna, äggstockarna och bäckenorganen.

Eftersom en av funktionerna hos endometriet är att säkerställa en normal graviditet under graviditeten är endometrit särskilt farligt. De kan leda till hot om missfall, placental insufficiens, blödning efter födseln och andra konsekvenser. Därför kräver hantering av gravida kvinnor som har drabbats av endometrit eller lider av denna sjukdom en individuell inställning och ökad uppmärksamhet.

För att förhindra utveckling och förvärring av endometrit, bör kvinnor undvika abort, följa reglerna för intim hygien (särskilt på menstruationsdagar), förebygga infektioner efter födseln och postabort, använda barriärpreventivmedel och utesluta sexuell kontakt under menstruationen. En regelbunden undersökning av en gynekolog och att kontakta en specialist vid upptäckt av de första tecknen på inflammation hjälper i tidiga skeden att identifiera asymptomatiska infektioner och genomföra effektiv behandling.

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast för informationssyften och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ett substitut för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Allt om endometritis på ett tillgängligt språk

Endometritis är en inflammatorisk sjukdom i det kvinnliga könsorganet, som oftast utvecklas vid reproduktionsåldern. Patologi betraktas som allvarligt, eftersom det kan betydligt skada den kvinnliga kroppen, upp till infertilitet. För att förstå vad det är är det viktigt att förstå orsakerna till sjukdomen, dess typer, kurs osv..

När man talar på ett tillgängligt språk är endometrit en inflammation i livmoders slemskikt (endometrium). Det kan utlösas genom exponering för septisk infektion och andra patogena mikroorganismer. Processen är akut och kronisk.

Kronisk endometrit, vars symtom och behandling skiljer sig från akut stör inte praktiskt taget en kvinna. Den akuta kursen har en rik klinisk bild. När patologin utvecklas orsakar den tecken på berusning, på grund av vilken kvinnan går till läkaren.

Vad är endometritis?

Innan du förstår vad livmodern endometrit är, måste du komma ihåg anatomin. Livmodern har 3 lager: endometrium, myometrium och perimetri. Patologi utvecklas i det inre skiktet, som också består av två delar - ytliga och basala. Det funktionella (ytliga) skiktet avvisas under varje menstruationscykel, och ett nytt ytligt lager växer från basal- eller groddlagret.

Under graviditeten inträffar ytskiktets hypertrofier och, som ett resultat, bildningen av decidualmembran, som är involverade i utvecklingen av fostret. Endometritis kännetecknas av inflammation i basskiktet, eftersom det ytliga ständigt uppdateras under menstruationen. I normalt tillstånd är livmodern väl skyddad. Cervikalkanalen passerar inte patogena mikroorganismer, och slemhinnan uppdateras för att förhindra infektion från att invadera dess djupa lager.

Endometrial inflammation utvecklas endast om slemhinnan är skadad och dess skyddande funktioner minskar, liksom allmän immunitet. Den akuta formen utvecklas oftast efter abort, förlossning och andra manipulationer i livmodern och dess lager. Den kroniska formen förefaller på grund av obehandlad akut endometrit. Ofta passerar inflammation till närliggande skikt i livmodern, från vilken metroendometritis och endomyometritis utvecklas.

Statistik

Sjukdomstatistiken säger att den akuta formen utvecklas i 2% av fallen av alla inflammatoriska patologier och kronisk endometrit - hos 14%. Oftast inträffar infektion efter förlossningen, när slemhinnan skadas och inte kan skydda livmodern på ett korrekt sätt. Vanligtvis är postpartum endometrit lätt och orsakar inte komplikationer.

Den akuta formen förekommer i 5% av fallen med gynnsamma födelser och i 30% efter kejsarsnitt. Endometritistatistik är instabil, de senaste åren påverkar sjukdomen alltmer unga kvinnor som har nått reproduktionsåldern..

Sjukdomen i sig är inte särskilt farlig, men om du startar den får patienten en lång och svår behandling.

Klassificering

Specialister skiljer flera typer av patologi, tre former skiljs ut enligt sjukdomsförloppet:

 1. Akut - manifesterar sig 2-3 dagar efter infektion med virus, svampar eller bakterier.
 2. Subakut - sjukdomen uppträder 5-10 dagar efter infektion. Det inträffar alltid efter en akut kurs och orsakar därefter kronisk.
 3. Den kroniska formen är ofta asymptomatisk. Det utvecklas i frånvaro av snabb behandling av akut och subakut endometrit..

Ursprunget är endometrit specifik och ospecifik. I det första fallet orsakas inflammation av patogena mikroorganismer, i det andra - av villkorad patogen mikroflora, som utvecklats på grund av minskad immunitet.

Klassificering av endometrit enligt kliniska manifestationer:

Purulent endometrit anses vara den farligaste, det kallas också pyometra. När infektion med Escherichia coli, streptokocker eller stafylokocker inträffar börjar pus att samlas i livmodern, vilket får kvinnan att känna smärta i nedre del av buken, slöhet, svaghet etc. Purulent process medför berusning, blodförgiftning, infertilitet.

Mycket ofta uppträder endometrit efter curettage och förlossning. I mild form visas de första symptomen på dag 5-10, och i svår form redan på dag 2-3. Det är troligt att symtom uppstår efter kejsarsnitt; på dag 2 efter operationen känner en kvinna smärta i nedre del av buken, hjärtklappningshastighet, kroppstemperatur stiger.

Beroende på patologin, väljer läkaren lämplig behandling, så självbehandling är bättre att utesluta.

Diagnostik av endometrit

Vanligtvis är den kliniska bilden livlig, men ibland ställs diagnosen plötsligt efter en planerad undersökning av en kvinna. I den akuta formen tar läkaren hänsyn till historia, symtom, klagomål, blodprovresultat och tank. sådd. Kronisk endometrit är ibland asymptomatisk, för att bekräfta patologin är det nödvändigt att studera tecken på endometrit vid ultraljud.

Nästan vilken form som helst diagnostiseras med ultraljud. Provning och sonografi föreskrivs ofta. Om man misstänker en purulent form är det nödvändigt att kontrollera livmodern med en speciell optisk anordning - ett kolposkop. Förutom kolposkopi, med endometrit, föreskrivs en hysteroskopisk undersökning, med vilken du kan undersöka livmodersväggar och få skrapat material för att diagnostisera en kronisk kurs.

För nästan alla typer av sjukdomar, en vaginal utstrykning, tank föreskrivs. fröutsöndring, PCR-diagnostik, UAC. Särskild uppmärksamhet ägnas åt patientens klagomål, läkaren utför också bimanual palpation och skickar den till tester som visar endometritens form och förlopp. Palpation gör att du kan ta reda på hur mycket livmodern förstoras och mjukas, oavsett om smärtsamma känslor uppstår när man palperar.

Ett blodprov är nödvändigt för att upptäcka tecken på inflammation. En smuts hjälper till att bestämma patogenen och PCR-diagnostik upptäcker dolda könsinfektioner.

Först efter att patologin har upptäckts börjar läkaren behandlingen av patienten.

Vad händer sekretion

Utsläpp med endometrit är det mest uppenbara tecknet på sjukdomen. Utsöndring kan variera beroende på formulär. Den akuta kursen åtföljs av riklig purulent, mukopurulent eller sackarosutflöde. Om en purulent process observeras, känner kvinnan en stark obehaglig lukt, ibland obehaglig. Postpartum endometritis orsakar ofta blödning och för långa perioder.

I kronisk form finns det en liten eller rik hemlighet under menstruationen. Grumlig, vattnig urladdning visas ofta, i vissa fall kan blodföroreningar observeras. Postpartumformen förekommer nästan alltid med långvarig fläckning.

All ovanlig utsöndring som åtföljs av feber, smärta och dålig hälsa är ett farligt tecken, vilket också indikerar förekomsten av inflammation..

Orsaker till förekomst

Vanligtvis är orsakerna till endometritis svamp, bakteriell eller viral. Patogener kan komma in i kroppen genom vagina, livmoderhalsen eller blod. Sällan orsakas sjukdomen av en typ av mikrober, oftast finns det flera bakterier: gonococcus, klamydia, E. coli, etc. Av virusen kan HPV, cytomegalovirus, herpes simplexvirus, etc. provocera patologi..

De viktigaste predisponerande orsakerna till endometrit innefattar:

 1. Curettage, abort - icke-sterila gynekologiska instrument, dålig hantering, fullständigt avlägsnande av ytlagret orsakar uppkomsten av ett stort sårställe som inte är skyddat på något sätt och är öppet för angrepp av patogena mikroorganismer.
 2. Hysteroskopi - sådana procedurer utvidgar livmoderhalskanalen och kränker endometriumens integritet. Med försvagad immunitet tränger infektionen lätt in i livmodern och börjar utvecklas.
 3. Spontan abort - om partiklar i ägget förblir i livmodern kommer bakterier eller svampar snart att spridas, vilket orsakar inflammation.
 4. Intrauterin enhet - patogena organismer tränger lätt in i spiraltrådarna, och i vissa fall, när antiseptiska regler bryts, införs en redan infekterad intrauterin enhet i kroppen.
 5. Lång födelse - arbetskraftsaktivitet, som varar mer än 12 timmar, förekommer oftast när fosterblåsan öppnas. Under processen är livmoderhalsen och livmodern i sig öppen för infektion.
 6. Douching - ofta, oregelbunden douching bryter med mikrofloran i slidan, varför dess skyddskrafter reduceras.
 7. Sex under menstruationen - under denna period är nacken svår, och ytlagret rivs bort och utsätter basalen. Oskyddat samlag - en direkt väg till infektion av ett öppet sår i livmodern och utveckling av endometritis.

Vissa gynekologiska sjukdomar förekommer mot bakgrund av hormonsvikt, stress, depression etc. Psykosomatika kan inte orsaka någon inflammation i endometrium eller andra livmoderlager, men provocerar ofta en minskning av immunitet, varifrån kroppen inte kan bekämpa infektioner som tränger in i den..

Symtom på endometritis hos kvinnor

Sjukdomen fortskrider på ett annorlunda sätt, den kliniska bilden skiljer sig beroende på kvinnans ålder, lesionsområdet, immunitetstillståndet, samtidiga sjukdomar, patogenens aggressivitet.

Akut endometrit åtföljs av följande symtom:

 • Förgiftning - en stark temperaturökning (39-40 grader), frossa, svettningar, förlust av styrka, illamående och kräkningar, minskad aptit;
 • Smärtsyndrom - smärta i nedre del av buken kan vara av annan karaktär. Ibland ger det korsryggen, benen, axelbladen eller sakralregionen. Ofta klagar en kvinna över smärta över pubis eller i mitten av nedre buken;
 • Utsöndring - purulent, mukopurulent urladdning med en obehaglig lukt verkar mot bakgrund av tillväxten av pyogena bakterier. Avstötningen av det funktionella lagret och dess dåliga återhämtning åtföljs av blodutsöndring, som har färgen "köttslickar." Dessutom kan urladdningen vara helig och pågå länge..

I kronisk form visas följande symtom:

 1. Temperatur - inte en stark ökning, upp till 38 grader. Mot denna bakgrund känner en kvinna trasig och svag..
 2. Menstruella oregelbundenheter - en kronisk kurs åtföljs av en ökning av volymen eller en förlängning av menstruationsperioden. Ibland observeras oregelbundna blödningar i livmodern och fläckar före menstruation..
 3. Smärta - en kvinna känner en icke-intensiv, konstant smärta i nedre delen av ryggen eller magen. Obehag är möjligt vid sexuellt samlag eller tarmrörelser..
 4. Utsläpp - riklig, slemhinnig, mukopurulent utsöndring, med en lugn lukt.
 5. Omöjlig att bli gravid - kronisk endometrit orsakar missfall och infertilitet.

Om ovanstående symtom upptäcks, måste en kvinna nödvändigtvis dyka upp till en specialist för att identifiera patologin i tid och undvika komplikationer.

Hur man behandlar endometrit

Behandlingsregimen för sjukdomen väljs beroende på patogen. Den behandlande läkarens huvuduppgift är återställande av det skadade lagret och återupptagandet av reproduktionen. För att förstå hur man behandlar inflammation är det viktigt att utföra en kvalitativ diagnos..

I det första steget förskrivs antibiotika och immunmodulerande medel, och i det andra - metabolisk läkemedelsbehandling och fysioterapeutiska förfaranden. Behandlingsmetoder för den kroniska formen inkluderar procedurer såsom pulserad ultraljud, elektrofores, hysteroskopi, magnetoterapi, laserbehandling etc..

Medicin

I det akuta stadiet indikeras säng vila, kost och fullständig vila. Först och främst föreskriver läkaren olika piller och suppositorier med antibakteriell effekt. Av antibiotika används sådana läkemedel för att behandla endometrit som Linkomycin, Kanamycin, Gentamicin, etc. I vissa fall är kombinationsterapi med flera medel nödvändig. Om anaerob infektion observeras visas en kvinna en kurs av metronidazol.

För att avlägsna rus rekommenderas det att injicera proteiner och salter i venen upp till 2,5 liter per dag. Terapi kan också inkludera svampdödande medel, probiotika, multivitaminer, antihistaminer. Om smärta och blödning är närvarande, kan du lägga en kyla på magen i 2 timmar, ta en paus varje halvtimme. Efter att de viktigaste symtomen har tagits bort föreskrivs fysioterapi och igler.

Fysioterapi

Fysioterapeutiska förfaranden är effektiva i både akuta och kroniska stadier. De utförs under stationära förhållanden, oftast inkluderar:

 • Magnetoterapi - ett magnetfält som påverkar kroppen, förbättrar reflexfunktionen i vävnader och organ. Tack vare dess användning är det möjligt att öka immuniteten, eliminera smärta och inflammation och påskynda ämnesomsättningen. Magnetvågbehandling är indicerad för subakuta eller kroniska stadier. Sessioner varar i 10-15 minuter och varar 10-20 dagar. När man utsätts för en kvinna kan yrsel och illamående uppstå, men detta är inte farligt.
 • Elektrofores - en ström används för proceduren, vilket gör att läkemedlen kan mättas bättre. I processen används laddade elektroder som ligger så att livmodern ligger mellan dem. Denna metod lindrar svullnad och inflammation i 10-15 dagar av regelbunden användning. Daglig dos - 15-20 minuter.

Fysioterapi indikeras i vilket skede som helst. I den akuta formen utförs fysioterapi endast i återhämtningsstadiet. Kontraindikationer inkluderar graviditet, en tumör, en förvärring av den inflammatoriska processen.

Suppositorier för endometrit

Användningen av suppositorier (vaginal suppositorier) gör att du snabbt kan döda patogenen och bli av med sekret. Oftast föreskrivs sådana ljus:

 1. Hexicon - dödar trikomonader, klamydia, gardnerella. De läggs två gånger om dagen, på morgonen och före sänggåendet..
 2. Klion-D - ljus innehåller mikonazol och metronidazol, som eliminerar bakterier, svampar och protozoer.
 3. Terzhinan - suppositorier innehåller Nystatin, Pernisalon och Ternidazole. Komponenterna är effektiva mot Staphylococcus aureus, candida, trichomonas och grampositiva bakterier. Ljus används två gånger om dagen i 10 dagar.
 4. Suppositorier med indometacin är mycket effektiva mot smärtan som ofta följer endometrit. Beståndsdelarna väcker nervändar, slöser smärta och lindrar inflammation. Den dagliga dosen är 1-2 ljus per dag. Läkaren föreskriver behandling.
 5. Polygynax är ett svampdämpande och antiinflammatoriskt medel som innehåller nystatin, polymyxin och neomycin. Komponenter kränker inte den vaginala mikrofloran, men dödar effektivt negativa och gram-positiva mikroorganismer.
 6. Longidase - föreskrivs efter en ultraljudssökning, när intrauterin vidhäftning och allvarlig inflammation upptäcks. Mannitol och hyaluronsyra förstör vidhäftningar och tar bort livmodern.

Det finns många suppositorier som behandlar endometrit, så bara en läkare bör välja dem. Dessutom har några av dem allvarliga kontraindikationer, självmedicinering i detta fall är oacceptabelt.

Suppositorier från endometritis är effektiva endast när de har valts korrekt.

Folkrättsmedel

Alternativa recept kan användas som tilläggsterapi. Olika örter förskrivs ofta för att lindra symtom, men de kan inte döda bakterier och virus..

Behandling med folkrättsmedel:

 • Havtornsolja - du måste ta en bit bandage, lägga bomullsull inuti, binda den i en knut och doppa olja. Sätt vattpinnen över natten i 10-12 dagar. Havtornsolja lindrar inflammation och läker vävnader;
 • Fern - 20 g råmaterial hälls i 280 ml kallt vatten, buljongen kokas i 2 minuter, filtreras sedan och drickas 70 ml 3-4 gånger om dagen. Kurs - 10-15 dagar;
 • Aloe med endometritis - ta 400 g honung, 400 g aloe juice och 0,5 vin. Allt detta blandas och lämnas i 2 veckor på ett varmt ställe. Drick tinktur på 20 g 2 gånger om dagen före måltiderna.

Endometritis kan bara botas på ett omfattande sätt. Terapi bör inkludera svampdödande, antivirala och antibakteriella läkemedel, antipyretika, antibiotika och krampläkemedel. "Mormors" recept hjälper till att hantera symtomen, men de kan inte användas som huvudbehandling.

Hormonterapi

Hormonbehandling inkluderar att ta Divigel, Rigevidon, Regulon och Utrozhestan. Läkemedel hämmar frigörandet av hormoner från äggstockarna. Vanligtvis varar terapi upp till 12 månader, under vilken tid befintliga fokus fokuserar. Hormonala läkemedel används för att behandla patienter i fertil ålder för att återställa menstruationen och stoppa blödningen.

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgi är nödvändigt i de fall patologin orsakas av närvaron av en intrauterin enhet eller av resterna av fosterägget i livmodern efter en abort och missfall. Kirurgisk ingrepp indikeras för återstående efterfödelse. För att rengöra livmodern utförs curettage, som föreskrivs efter att temperaturen och saltlösningen normaliserats.

Leechbehandling

Hirudoterapi för endometritis är en hjälpterapi som används i samband med traditionell terapi. I komplexet ger leecher ett utmärkt resultat. Deras saliv innehåller antibakteriella komponenter som dödar infektionen, lindrar inflammation, stimulerar livmodernäring och blodcirkulation.

Användningen av igler gör att du kan undvika infertilitet, stärka immuniteten, återställa hormonella nivåer. Under behandlingen placeras de i nedre del av buken och i slidan. De blir snabbt mättade efter ungefär en halvtimme och försvinner sedan. Platser för bita är täckta med ett bandage eller packning. Behandlingsförloppet - högst 15 förfaranden.

Hur mycket behandlas endometrit

Endometritbehandling kan ta allt från två veckor till flera månader. Behandlingens varaktighet påverkas av många faktorer - graden av kränkningar, komplikationer etc. Den avgörande faktorn är kvinnans allmänna tillstånd. Den svåra formen behandlas med ett brett läkemedel, så det kommer att ta mycket tid. Mjuk endometrit behandlas snabbare, ungefär 2-3 veckor. Dessutom påverkas behandlingsvaraktigheten av ett antibiotikogram, varför effektiviteten hos de utvalda medicinerna bestäms.

Återställningsfas

Inflammation av endometrium är en allvarlig gynekologisk sjukdom, så ofta är rehabiliteringen av endometrit lång. Med patologi finns det en kränkning av menstruations- och reproduktionsfunktioner, och ibland sprider infektionen till närliggande organ. Om curettage utfördes tar återhämtningen cirka 2-4 veckor. Tidigare läkarvård och snabb behandling spelar en viktig roll. Om patologin har utvecklats mer än två år kan rehabilitering ta flera månader.

Komplikationer och konsekvenser

När den akuta formen blir kronisk inträffar infertilitet eller till och med purulent inflammation, som sprider sig till äggstockarna och rören, vilket är mycket farligt för en kvinnas hälsa.

De viktigaste konsekvenserna av patologin inkluderar:

 1. Vidhäftningar - noder och vidhäftningar uppträder i äggledarna, vilket påverkar spermis rörelse till ägget.
 2. Kärlmatade polypper.
 3. Pyometra - en ansamling av pus i livmodern.
 4. Pelvioperitonit - intag av pus i bäckenet.
 5. Menstruella oregelbundenheter.
 6. Ihållande smärta i nedre del av buken.
 7. Adenomyos - germination av endometrium till myometrium, från vilka noder uppträder som stör störning.
 8. Cystor - tillåta inte bli gravid och kan provocera bort äggstockarna.
 9. Hotet om missfall - i fall då graviditet inträffar, kan endometrit orsaka avstötning av ägg och för tidig födsel.
 10. Infertilitet.

Endometritis orsakar komplikationer, eftersom inflammation blir orsaken till en annan allvarligare patologi. På frågan om vad som är farligt endometrit finns det inget definitivt svar.

Obehandlad sjukdom är bedrövande i dess konsekvenser, så att snabb behandling behövs.

Hur man förhindrar patologi

Förebyggande av endometrit inkluderar personlig hygien, särskilt under menstruationen. Det är viktigt att skydda dig själv för att förhindra oönskad graviditet och som ett resultat av abort.

Vid samlag rekommenderas det att använda en kondom som skyddar mot infektion, och det rekommenderas också att regelbundet besöka en gynekolog efter förlossningen och under hela livet.

Hur menstruation efter behandling

Efter curettage kommer menstruationen i tid, eftersom orala preventivmedel som normaliserar cykeln tas. Den genomsnittliga blodintensiteten som släpps utan stora koagler tyder på att behandlingen är framgångsrik. Många kvinnor undrar varför det är en försening efter behandlingen? Om den är liten är det troligtvis förknippat med att ta antibiotika..

Ibland finns det små perioder, en kvinna känner inte smärta eller något annat obehag, men det finns smutsiga utsläpp av brun färg. I det här fallet är det bättre att göra en ultraljud och samråda med en gynekolog för att utesluta återfall och att utarbeta en plan för hur man ska behandla det. Menstruationscykeln borde bli vad det var innan inflammation.

Är graviditet möjligt?

Graviditet med endometritis är möjligt, men det är full av missfall. När patologin utvecklas dör fostret. Den inflammatoriska processen påverkar befruktningen, normal graviditet och födelsen av ett barn. Därför kan vi med säkerhet säga att det inte är tillrådligt att bli gravid med endometrit. Det är bättre att behandlas först och sedan planera befruktningen.

Är det möjligt att sola sig med endometrit

Som du vet rekommenderar inte acklimatisering "immunitet", så resor till havet och sola på stranden rekommenderas inte. Vissa flickor täcker höfter och mage så att solens strålar inte värmer livmodern så att du lätt kan sola. Sådana åtgärder är lämpliga, men ineffektiva. Med endometritis kan du inte överhettas, så du bör vägra från en lång tidsfördriv i solen.

Överförs det till partneren

Endometritis i sig är inte en sjukdom som överförs till partner, men könsinfektioner kan. Det är viktigt att fånga sjukdomen i tid och bota den. Om en kvinna har en sexpartner måste han också se en specialist, eftersom infektionen kan påverka honom.

Endometritis och klimakteriet

När klimakteriet inträffar minskar endometriet och blir bara 5 mm tjockt. Om detta inte händer eller kvinnan känner kraftig smärta, blödningar och fläckar inträffar, finns det några störningar i livmodern. Vid menopausal endometrit har en kvinna symptom på inflammation.

Ibland observerar en kvinna fläckar, yrsel, slöhet, men "tillskriver" dessa manifestationer till början av klimakteriet.

Kronisk och akut endometrit med klimakteriet, vars symtom och behandling är väsentligt olika, kan provocera utvecklingen av polyper och cyster.

Dessa formationer är godartade, men under vissa faktorer utvecklas de till onkologi. Därför bör alla blödningar eller fläckar under klimakteriet beröra patienten.

Svar på möjliga frågor

Efter diagnosen är patienter oroliga för många frågor, här är några av dem:

En akut kurs orsakar en pyometer (fyller livmodern med pus), och ibland sepsis, vilket leder till en kvinnas död. Den kroniska formen provocerar bildning av vidhäftningar, konstant smärta i bäckenet, störning av cykeln, missfall och infertilitet.

 • Kan jag ha sex?

Vid förvärringar eller akut form rekommenderar läkare inte att ha sex. Om kronisk patologi är i remission är inte sexuellt samlag förbjudet, men kondomer måste användas..

Överdriven övning vid endometrit kan orsaka komplikationer. I vissa fall indikeras gynekologisk gymnastik..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Smärtsamma perioder: orsaker, behandling. Menstruationssmärta bör behandlas

Mild smärta under menstruationen förekommer hos cirka 70% av flickor och kvinnor i fertil ålder. Smärtsyndromet som medföljer menstruationen kan ha varierande intensitet....

Progesteronhastigheten under tidig graviditet

Under graviditeten inträffar hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen. Förväntade mödrar kan variera hos väntande mödrar, på grund av vilket det kommer att vara ett hot om spontan abort eller patologi i utvecklingen av fostret....

Är det möjligt att färga hår under menstruationen

Fluktuationer i en kvinnas hormonella bakgrund påverkar hennes kropps reaktion på yttre stimuli. Känsligheten ökar, förändringar i termoregulering, blodcirkulation inträffar....