Symtom på klimakteriet hos kvinnor

Klimax

Senaste uppdatering: 04/13/2020

Innehållet i artikeln

Utseendet på de första symptomen på klimakteriet orsakar ofta kvinnors ångest. Men detta är ett helt normalt fysiologiskt tillstånd, orsakat av åldersrelaterade förändringar i kroppen, så början av klimakteriet bör inte orsaka ångest, och ännu mer - rädsla. En hälsosam livsstil, rätt näring och sport hjälper till att minska obehagliga tecken på klimakteriet och klimakteriet, och att följa medicinska rekommendationer hjälper till att hantera hälsoproblem om de uppstår. I den här artikeln kommer du att lära dig vad klimakteriet är, vilka är de vanligaste symptomen på klimakteriet, hur länge den varar och när det rekommenderas att söka medicinsk hjälp..

Vad är klimakteriet hos kvinnor: symtom, ålder, behandling av möjliga problem

Menopaus (menopaus) är en period av gradvis utrotning av kroppsföringens funktion, vilket beror på en minskning av produktionen av könshormoner. I detta skede blir menstruationsflödet (månadsvis) oregelbundet, magert och upphör med tiden. Detta inträffar på grund av en minskning av produktionen av östrogen och progesteron, utarmning av äggstockens follikulära reserv under menopausen, deras atrofi, vilket leder till en minskning av deras vikt och storlek med nästan hälften.

Någon kan klaga på värmevallningar, huvudvärk, instabilt blodtryck, och någon kan knappast märka förändringar i sin egen kropp, utom för upphörandet av menstruationen, det vill säga denna period går utan symptom. Om symptomen på början av klimakteriet orsakar en försämring av en kvinnas livskvalitet föreskrivs lämplig terapi, som kommer att beskrivas nedan.

När de första tecknen på klimakteriet visas: kvinnornas ålder

Tidpunkten för början av denna period är individuell för varje kvinna och beror på ett antal faktorer (ärftlighet, allmän hälsa, antal födelser i historien). I genomsnitt börjar de första symtomen på klimakteriet vara 50 år, men i vissa fall kan början av klimakteriet observeras vid både 40 och 60 år. Den största intensiteten av klimakteriets symtom varar vanligtvis i ett år, varefter den gradvis minskar och slutar.

Separat är det värt att notera den tidiga klimakteriet. Symtom på detta tillstånd kan börja så tidigt som 28-30 år. Om de första tecknen på klimakteriet uppträder så tidigt finns det risk för hjärt-kärlsjukdom, osteoporos (osteoporos) i ung ålder.

De första symptomen på klimakteriet hos kvinnor i åldern 40-50: hur klimakteriet börjar?

Bland de viktigaste tecknen på klimakteriet efter 40, som främst manifesteras, skiljer sig följande:

 • Varmblinkar, svettning. Tidvatten är de första tecknen på klimakteriet som 75-85% av kvinnorna upplever. Hormonella förändringar i kroppen under klimakteriet påverkar processerna med termoregulering. Som en följd av förändringar i den hormonella bakgrunden under klimakteriet kan en kvinna plötsligt känna värmeattacker, vanligtvis varar flera minuter och går förbi sig själva. Mekanismen för deras förekomst är förknippad med östrogenens verkan på hypotalamus, i vilken det finns ett termoreguleringscenter som kontrollerar processerna för värmebehållning av kroppen. När mängden östrogen i klimakteriet minskar, kommer signaler om överhettning av kroppen in i hypotalamus, som ett resultat aktiveras funktionen att förbättra svettning och utvidgning av perifera blodkärl. Vid sådana ögonblick blir kvinnans ansikte och nacke röd, svett uppträder på huden, hjärtklappning påskyndas, yrsel, illamående och svaghet kan förekomma. I slutet av attacken kan riklig kallt svett förekomma, åtföljt av utskott av skakning.
 • Hjärtrytmstörningar under klimakteriet. Takykardi (takykardi) med klimakteriet beror på en minskning av östrogennivåer, vilket normalt påverkar upprätthållandet av det kardiovaskulära systemets normala funktion.
 • Yrsel, huvudvärk. Dessa symtom på en början av klimakteriet kan bero på högt / lågt blodtryck, liksom dess skarpa droppar.
 • Glömska. Förändringar i hormonella nivåer leder till en minskning av vaskulär ton och påverkar hjärncirkulationen, varför kvinnor klagar på minnesproblem under klimakteriet.
 • Instabil känslomässig bakgrund med klimakteriet. Minskade östrogen- och endorfinnivåer leder till tårfullhet, irritabilitet och överdriven sentimentalitet.
 • Brist på sköldkörtelhormoner (hypotyreos (hypotyreos). Symtom på hypotyreos hos kvinnor i klimakteriet representeras av apati, nedsatt koncentration, håravfall.
 • Vaginal torrhet, klåda och sveda i slidan vid klimakteriet. På grund av en minskning av östrogennivåer observeras en minskning av produktionen av naturlig vaginal smörjning, intensiteten av blodflödet i kärlen i väggarna i slidan och minskar slemhinnan. Allt detta leder till torrhet och klåda, intimitet under klimakteriet orsakar smärta.
 • Osteoporos. Osteoporos är ett av de farliga symptomen på klimakteriet som kan leda till benfrakturer. Anledningen till minskningen av bentätheten är en gradvis urlakning av kalcium från kroppen, samt en kränkning av absorptionen av fosfor och vitamin D, brist på kisel, bor, fluor, magnesium och mangan.
 • Viktökning. Viktförändringar förklaras av en minskning av hastigheten för metaboliska processer, ett försök att kompensera fettvävnad för främmande syntes av könshormoner, vilket är ett av de karakteristiska symtomen på kvinnlig klimakterie..
 • Minskad hudton. En av östrogenens funktioner är att bibehålla hudens elasticitet. När produktionen av dessa hormoner minskar, förvärras hudtonen, vilket leder till att klimakteriet leder till rynkor, torrhet, skalning.
 • Förekomsten av mastopati och bröstsmärta på grund av pågående hormonella förändringar.

Problematiska drag i klimakteriet hos kvinnor: symtom och behandling

I vissa fall ger manifestationerna av klimakteriet en kvinna en så allvarlig försämring av livskvaliteten att de måste söka medicinsk hjälp för att minska dem. Nedan hittar du allmän information om behandling av menopausala symtom, men kom ihåg att en specialist bör förskriva behandlingen.

Behandling av värmevallningar med klimakteriet

Med ofta och intensiva värmevallningar som orsakar fysisk och känslomässig obehag för en kvinna, kan medicinering för menopausal hormonterapi (MHT) förskrivas. De inkluderar analoger av könshormoner - både växt- och syntetiskt ursprung. Oftare är det ett kombinationsmedel baserat på östrogen och progesteron, vilket har en skyddande effekt på livmodern (endometrium (Endometrium) och bröstkörtlar).

För bästa resultat bör hormonersättningsläkemedel helst startas redan i början av klimakteriet, när de första symtomen visas. Dosering och administration bör sammanställas av en läkare med hänsyn till kvinnans allmänna hälsotillstånd, historia, ålder, nivå av TSH, FSH.

Trots att menopausal hormonbehandling kan minska de obehagliga symptomen på klimakteriet, är det i vissa fall omöjligt att utnämna det. Vi talar om absoluta kontraindikationer för att ta MHT - som hjärtattack (Infarctus) och / eller stroke (Insultus), trombos i djup ven, nedsatt njur- eller leverinsufficiens, hormonberoende cancer, autoimmuna sjukdomar.

Fytoöstrogenbaserade läkemedel, såsom Klimafemin Ginokomfort, fungerar som ett effektivt alternativ till MHT. Detta är ett biologiskt aktivt tillskott, som innehåller fytoöstrogengenistein - ett organiskt ämne som hjälper till att minska spolning och svettning, normaliserar ämnesomsättningen och hormonnivåerna och förbättrar sömnkvaliteten. Förutom genistein inkluderar produktens sammansättning sådana aktiva komponenter som vitamin E, koenzym Q10 och druvfröekstrakt. Alla har en gynnsam effekt på en kvinnas kropp, vilket bidrar till bevarandet av ungdomar och normal hälsa.

Behandling av hypertoni under klimakteriet

Om symtomen på klimakteriet åtföljs av en ökning av blodtrycket, kan behandlingen även omfatta att ta antihypertensiva läkemedel (diuretika och diuretika).

Normalisering av det psykomotiska tillståndet

Om en kvinna under en klimakteriet har en allvarlig instabilitet av den känslomässiga bakgrunden, fram till utvecklingen av depressiva tillstånd, lugnande medel och, i särskilt allvarliga fall, kan antidepressiva medel rekommenderas..

Behandling av osteoporos med klimakteriet

För att bekämpa ett sådant menopausalt symptom hos kvinnor som osteoporos föreskrivs bisfosfonater, kalcitonin, strontium, fluoridsalter, vitamin-mineralkomplex och kosttillskott som innehåller bor, kalcium, vitamin K1 och D. Under klimakteriet rekommenderas att livsmedel ingår i kosten livsmedel som är rika på kalcium och D-vitamin (mjölk, hård ost, vallmofrön och sesamfrön, sojabönor, nötter, färska örter, fisk; lever och nötkött, äggula, fiskolja, torsk och hälleflundra, smör).

Kampen mot vaginal torrhet i klimakteriet

För att lösa problemet med torrhet i slidan på grund av början av klimakteriet kan du använda speciella intima geler. Till exempel kan du använda Ginokomfort-fuktgivande gel, som ger en brist på naturlig vaginal utsöndring och eliminerar klåda, torrhet, brännande och irritation i slidan.

Detta verktyg testades under kliniska prövningar vid Institutionen för dermatovenereologi med kliniken vid St. Petersburg State Medical University, under ledning av A. Ignatovsky. och Sokolovsky E.V. Kliniska studier har visat att användningen av produkten på grund av komponenterna i gelén hjälper till att uppnå god hydrering..

Neurolog Dmitry Shubin och uppkomsten av klimakteriet. Lev sunt!

Den slemliknande konsistensen av muggekstrakten, som är en del av produkten, omsluter och fuktar slemhinnan i vulva, har en mild lugnande och antiinflammatorisk effekt på den. Kamomilextrakt har en gynnsam effekt på befintliga mikrokrackar och bidrar till deras snabba förnyelse. Panthenol och bisabolol eliminerar irritation och har antibakteriella egenskaper. Ginokomfort fuktgivande gel har utvecklats av specialister från ett läkemedelsföretag och har de nödvändiga intyg om överensstämmelse.

Under klimakteriet kan gynekologen också råda användningen av vaginala suppositorier som innehåller växt- eller syntetiska analoger av könshormoner. Vissa folkrättsmedel för att behandla krisens symtom är också extremt effektiva. Men det är bättre att samordna allt med läkaren.

Hur man minskar symtomen och symtomen på klimakteriet hos kvinnor: användbara tips

När början av klimakteriet rekommenderas att följa följande rekommendationer:

 • Flytta dig mer, engagera dig i sport och fysisk träning.
 • Behärsk andning och avslappningstekniker
 • Ät och drick ordentligt.
 • Ladda hjärnan (läs, lösa korsord, lära sig främmande språk).
 • Utför övningar som tränar finmotorik.

Mjuk KLIMAX. Zheksembinova R.S // // Bulletin of Surgery of Kazakhstan. - 2011. - Nr 4. - S.98.

Menopausalt syndrom. ÄTA. Vikhlyaeva // Guide till endokrin gynekologi. - M.: MIA. - 1998. - S. 603-650.

Terapi av depressiva störningar i allmän medicinsk praxis. Dubnitskaya, E.B. A.V. Andryushchenko // Modern Psychiatry. - 1998. - Nr 2. - S. 10-14.

Menopaus och perimenopausal period. R.B.Jaffe // Reproduktiv endokrinologi. Under redaktionen av S.S.C. Yen, R.B.Jaffe. - M.: Medicin. - 1998. - T.2. - S. 560-586.

När klimakteriet börjar - hur man känner igen klimakteriet?

Panik tankar om förestående ålder fångar kvinnans hjärna långt innan klimatperioden börjar. Även 35-åriga damer i sitt presentabla utseende letar efter brister som indikerar utrotningen av kroppen.

Men var inte nervös och leta efter vad som kommer att hända förr eller senare. Det viktigaste är att förbereda sig för de oundvikliga förändringarna och försöka försena ankomsten av klimakteriet.

Vad är klimakteriet?

Termen "klimakteriet" kom till modern medicin från grekiska källor.

Dess bokstavliga översättning är steget. Ur filosofisk synvinkel är klimakteriet en speciell period i varje kvinnas liv.

Steg är de stadier som alla människor går igenom. Men en negativ inställning till detta fenomen är felaktig. Livet slutar inte med klimakteriet, det börjar gå smidigare och meningsfullt.

På fysiologisk sida är klimakteriet hos kvinnor en utrotning av reproduktionsfunktion i samband med naturliga åldersrelaterade förändringar i kroppen.

Menstruationens och könshormonernas roll hos kvinnor

Det komplexa reproduktionssystemet i den kvinnliga kroppen avgör stadierna i menstruationscykeln. De följer det neuroendokrina systemet som producerar den nödvändiga mängden hormoner.

Detta är nödvändigt för bildandet av en follikel i ägget, skyddet av fostret med möjlig befruktning och framgångsrikt bärande av barnet. Om befruktningen inte har inträffat krävs rengöring för att uppdatera kvinnliga funktioner - menstruationsflödet.

Typer och funktioner för könshormoner

Fortplantningssystemets väl fungerande mekanism beror på hormoner:

 1. Progesteron är ett steroidhormon som produceras av corpus luteum i äggstocken och binjurebarken. Denna process sker under andra hälften av menstruationscykeln. Progesteron stimulerar fästningen av ett befruktat ägg till livmoderns väggar, dess ytterligare tillväxt. Detta hormon stoppar menstruationen och förbereder kvinnans kropp för att fostra ett barn.
 2. Östrogener är en grupp hormoner som produceras av folliklarna i äggstockarna. Deras funktion är att stabilisera menstruationscykeln. Effekten av östrogener sträcker sig också till huden, talgkörtlarna, benvävnaden och vatten-saltbalansen i en kvinnas kropp.
 3. Prolactin utsöndrar hjärnans hypofysen. Hormonet går in i brösttillväxt, ökar tiden för corpus luteumfasen. Under graviditet påverkar prolaktin mogning av råmjölk och efter födseln är det ansvaret för kvaliteten och mängden bröstmjölk.
 4. Follikelstimulerande hormon är ett glykoproteinhormon som ackumuleras i den främre hypofysen. Förutom att reglera gonadernas funktion är det involverat i produktionen av östrogener. Follikelstimulerande hormon bidrar till normal ägglossning och follikelbildning.
 5. Luteotropiskt hormon produceras av hypofysen för framgångsrik produktion av östrogen och progesteron. Dess nivå stiger i en kvinnas kropp under ägglossningen för att bilda ett corpus luteum i äggstockarna. Avsaknad av menstruation och en minskning av luteotropa hormoner kan innebära början av graviditet eller början av klimakteriet.
 6. Androgener är manliga steroidkönshormoner. I den kvinnliga kroppen är äggstockarna involverade i deras produktion. De är nödvändiga för korrekt utveckling av yttre könsorgan hos kvinnor. Med en ökning av androgenens nivå minskar produktionen av kvinnliga könshormoner. Detta leder till äggstocksutveckling och infertilitet..

Vid klimatåldern minskar en kvinnas kropps produktion av alla hormoner kraftigt. Detta leder till stora förändringar i hela kroppen..

Hur lång tid är klimakteriet?

Enligt statistik byggs en kvinnas kropp om inom 2-10 år. Denna variation i varaktighet i klimakteriet beror på många faktorer relaterade till liv och hälsa..

Dessa är:

 • ålder för början av klimakteriet;
 • förekomsten av endokrina sjukdomar eller deras frånvaro;
 • kardiovaskulära systemets tillstånd;
 • styrka immunförsvaret;
 • ålder då sexuell aktivitet börjar;
 • graden av sexuell aktivitet;
 • antal graviditeter och aborter;
 • sjukdomar i könssystemet;
 • genital kirurgi;
 • känslomässigt tillstånd;
 • motion;
 • dåliga vanor;
 • livsstil;
 • diet;
 • ärftlighet.

När och i vilken ålder börjar klimakteriet?

Utrotning av ovariefunktionen börjar i åldern 37-38 år. En kvinna har fortfarande en chans att bli mamma. Men det är litet på grund av en minskning av antalet ägg och instabil ägglossning. Större förändringar inträffar efter 40-45 år.

Under denna period märker en kvinna ett fel i menstruationscykeln och en försämring av det känslomässiga tillståndet. På grund av hormonell obalans kan åldrande börja vid 35.

Och om det i det rättvisa könets liv fanns gynnsamma förhållanden, då upplevs klimaxen vid 50 år inte.

Orsaker till klimakteriet

Åldringsprocessen i kroppen börjar med naturliga hormonella förändringar. Det påverkar alla system och organ, men i första hand påverkar kvinnors sexuella apparater.

Upphörandet av follikulär utveckling, frånvaron av ägglossning och den allmänna utrotningen av reproduktionsfunktionen sker av följande skäl:

 • ökade nivåer av gonadotropa hormoner;
 • minskad östrogenproduktion;
 • oförmåga hos follikelstimulerande hormoner att stabilisera äggstocksfunktionen;
 • äggreduktion.

Hormonbrist får en kvinna till allvarliga hälsoproblem - hjärt-kärlsjukdomar och gynekologiska sjukdomar, nervsystemets störningar och andra störningar.

Vad händer klimakteriet?

Åldrande av en kvinnas kropp sker oftast på grund av naturliga förändringar. Men det finns tillfällen när klimakteriet inträffar under påverkan av externa negativa faktorer.

Typerna av klimakteriet inkluderar:

 1. Fysiologisk klimakteriet - ett normalt tillstånd hos kvinnlig kropp i ålderdom.
 2. Konstgjord menopaus inträffar efter operationen, där läkare måste ta bort livmodern och äggstockarna för att rädda patientens liv.
 3. Strålningsmenopaus utvecklas efter en strålterapikurs som används för att döda cancerceller. Om låga doser av strålning användes kommer äggstockarna att återhämta sin funktion efter ett tag.
 4. Tidig klimakterium kännetecknas av utrotning av reproduktionsfunktion hos kvinnor under 40 år. Många faktorer leder till dess för tidiga utveckling, till exempel närvaron av endokrina sjukdomar, utarmning av kroppen, sjukdomar i centrala nervsystemet.

Ett sällsynt fenomen är klimakteriet, upp till 30 år. Det förekommer hos kvinnor med äggstocksutmattningssyndrom. I det kvinnliga fostrets livmoder, inträffar en kränkning i processen att lägga folliklarna - för lite bildas. Efter att ha uppnått puberteten varje månad förlorar flickan bubblor med vätska, där det finns omogna ägg.

Symtom på klimakteriet

Hos varje kvinna kännetecknas klimakteriet med stark tidvatten när värmen sprider sig i kroppen och huden blir röd. Men inte bara detta tillstånd kan berätta om klimakteriet.

Symtom på klimakteriet inkluderar:

 • en förändring i formen av mjölkkörtlarna;
 • smärta under samlag;
 • okontrollerad urinering;
 • torrhet och förbränning av slidan;
 • håravfall;
 • förlust av hudelasticitet;
 • viktökning;
 • sömnstörning;
 • emotionell instabilitet;
 • snabb utmattbarhet;
 • anfall av hjärtklappning;
 • träningsvärk;
 • hoppar i blodtrycket;
 • lång försening av menstruationen;
 • livmodersblödning;
 • huvudvärk och yrsel.

Stadier och faser av klimakteriet

Den klimakteriska perioden varar flera år och innehåller flera stadier:

 1. Premenopause. Äggstockarna fortsätter att fungera, men på samma gång förekommer inte äggmognad och ägglossning i varje menstruationscykel. Premenopaus börjar oftast efter 40 år och varar 2-3 år.
 2. Menopaus - äggstocksfunktionen och menstruationen slutar helt. Inom ett år har en kvinna många symtom på klimakteriet.
 3. Postmenopaus avslutar processen för utrotning av reproduktionsfunktion och åldrande. Kroppen har anpassats till hormonella förändringar och stör inte längre manifestationerna av klimakteriet.

Hur man försenar början av klimakteriet?

En kvinna kan bevara ungdom, skönhet och försena ålderdomen med hjälp av ett aktivt och uppfyllande liv. Det rekommenderas att göra lätt morgonövningar dagligen, vilket kommer att utlösa många mekanismer och processer i kroppen..

Ytterligare fysisk aktivitet under dagen kommer att stödja utmärkt välbefinnande. Det kan vara en lugnande yoga eller uppmätt simning i poolen.

Climax kommer att försenas i flera år om en kvinna följer rätt diet:

 • balanserat intag av fetter, proteiner, kolhydrater;
 • ge företräde för komplexa kolhydrater;
 • äta färsk frukt, grönsaker och bär dagligen;
 • vägra kaffe, kolsyrade drycker och bakverk.

Mycket senare kommer de obehagliga symptomen på klimakteriet att kännas av en kvinna som ofta går i frisk luft, är lite nervös och slappnar av helt..

Hur man undviker tidig menopaus?

Kvinnor över 30 har ofta inte fri tid att noggrant ta hand om sin hälsa. Arbeta, make, barn, hem - dessa viktiga aspekter fyller hela hennes liv. Men för att inte möta en tidig menopaus bör du sluta tänka på din livsstil.

När allt kommer omkring tidpunkten för ålderdomens ankomst beror till stor del på hur den passerar och vad kroppen dagligen möter..

Och efter det, ompröva dina vanor och försök att göra allt för att eliminera förutsättningarna för utveckling av en tidig menopaus:

 • äta livsmedel berikade med vitaminer och mineraler;
 • i kosten bör det inte finnas rökt kött, fett- och mjölmat;
 • daglig fysisk och mental aktivitet;
 • sluta röka och alkohol;
 • besök hos gynekologen var sjätte månad;
 • sömnens varaktighet är minst 8 timmar;
 • förhindra stressiga situationer.

En kvinna kan inte överarbeta sin kropp med överdrivet fysiskt arbete och ta sig till ett emotionellt utbrott. För en god vila före sängen är en halvtimme promenader i frisk luft önskvärd.

Hur man lindrar klimakteriets symtom?

Manifestationer av klimakteriet är direkt relaterade till den hormonella bakgrunden. För att lindra symtomen bör det därför stödjas av intag av vitaminkomplex.

För att normalisera det allmänna tillståndet bör du ta följande element:

 1. Vitamin A är nödvändigt för styrkan hos ben och tänder, hudens elasticitet. Under klimakteriet ökar risken för osteoporos i kroppen. Dessutom hjälper A-vitamin att stärka immunförsvar och upprätthålla vaksamma ögon..
 2. Vitamin B2 har etablerat sig som ett ämne som hjälper till att stärka immuniteten och upprätthålla en normal ämnesomsättning. Med klimakteriet kommer en brist på riboflavin (vitamin B2) att manifestera sig i depression och ofta infektionssjukdomar.
 3. Vitamin B6 hjälper en kvinna att eliminera humörsvängningar och anpassa sig för att bekämpa för tidigt åldrande.
 4. Vitamin B7 kommer att bromsa processen för att torka kvinnlig skönhet. Biotin förhindrar torr hud, försämring av hår och naglar.
 5. Vitamin B9 är det viktigaste elementet som ansvarar för kvinnors hälsa. Det är folinsyra som kan bibehålla den hormonella bakgrunden i ett mer normalt tillstånd.
 6. Vitamin B12 normaliserar ämnesomsättningen och hjärnaktiviteten. Menopausala kvinnor kommer inte att öka övervikt så snabbt och drabbas av korttidsminnesförlust.

Efter 45 år blir den kvinnliga kroppen känslig för yttre aggressiva faktorer. Även en vanlig förkylning kan leda till allvarliga komplikationer..

För att förhindra att detta inträffar behövs också vitamin C. Det hjälper inte bara kroppen att hantera akuta luftvägsinfektioner och influensa utan konsekvenser, utan också aktiverar vävnadstillväxtprocesser..

Populära läkemedel för klimakteriet

Symtom på klimakteriet, som varar flera år, minskar avsevärt nivån och livskvaliteten för en kvinna. Läkemedlets verkan syftar till att eliminera effekterna av hormonella förändringar och obehag.

Hormonterapi

Läkare med klimakteriet känner igen hormonersättningsläkemedel. När allt kommer omkring lider den kvinnliga kroppen av brist på specifika hormoner, därför är deras artificiella analog nödvändig.

De mest effektiva hormonläkemedlen inkluderar:

 1. Atarax bidrar till normaliseringen av det psykofysiologiska tillståndet. En kvinna är mindre irriterad över bagateller, andnöd, svettningar och minnesproblem försvinner.
 2. Grandaxinum - ett läkemedel med den aktiva substansen Tofizolam. Att ta läkemedlet kan hantera neuros och kronisk depression. Grandaxin är indicerat för frekvent yrsel och blodtrycket sjunker..
 3. Sagenite är en konstgjord analog av östrogen. Läkemedlet leder inte till hormonell skakning, utan påverkar bara hjärncentralerna som är ansvariga för äggstocksfunktionen.
 4. Dermestril - plåster med ett ämne som ersätter östrogen. Läkemedlet föreskrivs för kvinnor med tidig eller sen klimakterium för att eliminera sömnstörningar, känslomässigt hett humör. Dermestril är bekvämt att använda.

Eventuella hormoner bör förskrivas av din läkare. Annars är sannolikheten för felaktig bestämning av doseringen och som en följd av uppkomsten av biverkningar hög.

Phytopreparations

Vissa kvinnor har kontraindikationer för användning av hormonersättningsterapi. Ja, och många damer vill inte ta ett stort antal kemiska läkemedel på grund av deras stora lista över biverkningar.

Därför kan växtbaserade läkemedel och homeopatiska medel vara ett utmärkt alternativ för att upprätthålla kroppen med klimakteriet. De inkluderar aktiva komponenter och enzymer som härrör från medicinalväxter..

De mest effektiva växtbaserade läkemedlen utmärks:

 1. Climaxan är en homeopatisk medicin som upprätthåller östrogennivåer. Han kan justera en kvinnas allmänna tillstånd under klimakteriet.
 2. Remens är ett botemedel med aktiva substanser. Normaliserar organens funktion som är ansvarig för frisättning av hormoner.
 3. Climactoplan är ett tysk homeopatiskt medel med en åtgärd som syftar till att lindra symptomen på klimakteriet. Läkemedlet har också en positiv effekt på kvinnors mentala och emotionella tillstånd.
 4. Klimadinon är ett växtbaserat botemedel med en komplex ersättning av östrogen. Läkemedlets aktiva substans är racimosekstrakt. Denna växt hjälper till att hantera vegetovaskulära sjukdomar med klimakteriet, som svettningar, värmevallningar, sömnlöshet.
 5. Inoclim. Sammansättningen av det fytoterapeutiska läkemedlet inkluderar sojabönsextrakt. I deras struktur finns substanser som liknar östrogener. Därför, med ett regelbundet intag av Inoclam hos en kvinna, minskas symptomen på klimakteriet.

Läkemedelsbehandling i kombination med ett väl övervägt intag av växtbaserade läkemedel hjälper till att förbättra kvinnans tillstånd och låter henne njuta av livet utan obehag och obehag.

Till dessa åtgärder för att eliminera effekterna av klimakteriet kan biologiskt aktiva tillsatser användas. Även om de inte är mediciner, kan de upprätthålla en balans mellan vitaminer och mineraler i kroppen.

Myter och sanning om klimakteriet

Kvinnor med rädsla väntar på ålderdomens inställning, enligt deras förståelse har det bara negativa konsekvenser. När allt kommer omkring, i spegeln ser du inte ett vackert och välvårdat ansikte, figuren kommer att upphöra att locka motsatt kön. Allt detta i kombination ger upphov till många rykten om klimakteriet, som är ännu mer skrämmande och störtar i depression..

Men alla myter är lätta att avlägsna:

 1. Tillkomsten av klimakteriet upphäver sexlivet. Enligt statistik inträffar en minskning av sexuell lust i klimakteriet endast hos 30% av kvinnorna. Och då beror detta inte alltid på hormonella störningar. Resten av kvinnorna fortsätter under gynnsamma förhållanden sitt fulla intima liv i flera år efter avslutad menopaus.
 2. Med övervikt är det svårare för en kvinna att överföra manifestationerna av klimakteriet. Övervikt, naturligtvis, provocerar den tidiga början av klimakteriet, men dess symtom är mindre uttalade. Detta händer eftersom fettlagret kan ackumulera östrogener. Med klimakteriet minskar kroppen produktionen av dessa hormoner, men den har fortfarande tillräckligt med reserver under en tid..
 3. Du kan inte bli gravid efter avslutad menstruation. Naturligtvis har en kvinna efter 40 år en minskad chans att bli gravid. Men frånvaron av menstruation i flera månader och till och med år betyder inte att befruktningen är omöjlig. Utrotningen av reproduktionsfunktionen sker gradvis och kan ta 1-2 år. Under den här perioden bör preventivmedel användas vid samlag, såvida det naturligtvis inte finns en önskan att bli mamma vid 50 år.
 4. Sen födelse hjälper till att föryngra kroppen. Ett födelse av ett barn efter 40 påverkar inte början av klimakteriet. Men kvinnan känner samtidigt mindre obehagliga symptom på denna period på grund av det verkade ansvaret, besvär och glädje i att ta hand om den nyfödda.
 5. Förändringar med klimakteriet kan förstöra myom. Bildningen och tillväxten av myomatösa noder sker på grund av det aktiva intaget av hormoner genom blodomloppet. När äggstockarna stoppar sin produktion av fibroider minskar bristen på näringsämnen. Men samtidigt kan hon inte helt försvinna.

Sent menopaus

Minskningen av hormonproduktionen och efterföljande symtom börjar först efter 55 år - denna funktion kännetecknar sen klimakteriet. Oftast är sådana klimakteriet karaktäristiskt för en hel generation kvinnor i samma familj.

Om det inte finns någon predisposition för detta fenomen, är det värt att kontrollera förekomsten av tumörformationer. De stimulerar kroppen att producera fler hormoner, vilket försenar början av klimakteriet.

Stagnation i bäckenorganen kan också vara ett skäl till förlängningen av reproduktionssystemet.

Vi kan skilja de uppenbara fördelarna med sen klimakterie:

 • långsiktig bevarande av benstyrka;
 • uteslutna känslomässiga manifestationer - nervositet, touchiness, tårfullhet;
 • tydligt och exakt tänkande;
 • normal sömn;
 • brist på grundläggande förändringar i utseende;
 • möjligheten till graviditet kvarstår.

Sent menopaus har många positiva egenskaper:

 • En kvinna bevarar skönhet och hälsa längre, leder en aktiv livsstil i det vanliga och sexuella livet.
 • Hon störs inte av manifestationerna av klimakteriet och de möjliga åtföljande sjukdomarna.

Sex och libido

Climax leder till en oundviklig minskning av en kvinnas sexuella aktivitet. I vissa fall försvinner en man också med en önskan att ha sex.

Sådana familjer lever ett gemensamt liv på ett mättare sätt, deras förhållande bygger på ömsesidig kärlek och respekt, tillgivenhet till barn och barnbarn.

Om situationen är sådan att mannen är i den aktiva fasen av sexdrift, och fruen inte har någon lust, börjar konflikter i familjen.

Ibland oenigheter i fråga om kön leder män och kvinnor efter 50 år till gräl och skandaler, vissa av paren bestämmer sig för att skilja sig.

Men makan måste inse att hans älskade kvinna genomgår allvarliga, oberoende av önskan, förändringar. Och om han vägrar att ha sexuellt samlag, borde han behandla sin hustrus hälsa med förståelse och sorg.

Hormonjustering

Testosteron ansvarar för sexuell lust. Brist på detta hormon leder till det faktum att en kvinna förlorar sin förmåga att bli väckt. Till detta läggs en otillräcklig östrogennivå i kroppen.

De ändrar könsorganens tillstånd:

 • torr vagina leder till mikrotrauma på slemhinnorna;
 • smärta under samlag;
 • brist på naturligt skydd av vagina från patogena bakterier och infektioner;
 • minskad klitoriskänslighet.

Med hormonell anpassning känner en kvinna en nedbrytning, och tankar om sexuell kontakt uppstår inte.

Känslomässigt tillstånd

Ålderdomens inställning och vissnande skönhet kränker idyllen i kvinnors sinne. Hon är mer och mer besatt av manifestationerna av klimakteriet, som kastar sig in i depression och depression. Negativa tankar gör det omöjligt att känna passion och lust.

Följande faktorer påverkar det känslomässiga tillståndet:

 • negativa förändringar i utseende;
 • förlust av kvinnlighet och charm;
 • förtroende för att sex och klimakteriet är oförenliga saker;
 • sexuella relationer med sin man under äktenskapens år har blivit en rutin;
 • föreslå för dig själv omöjligt att få din partner till orgasm.

Kvinnans psykoterapeutiska tillstånd förvärras om en man insisterar på sexuell kontakt och, om han vägrar, gör skandaler. Särskilt om han redan har börjat med erektionsproblem och kräver ytterligare åtgärder för att stimulera den.

Medicinska problem

Förutom menopausala förändringar i kroppen kan patologiska processer som minskar libido uppstå.

Det kan vara:

 • prolaps av bäckenorganen;
 • urininkontinens;
 • kränkning av blodflödet i könsorganen;
 • förekomsten av gynekologisk inflammation och infektioner.

Medicinska problem bör lösas snabbt, eftersom bristen på lust inte är det sorgligaste som kan vara med sådana patologier.

I klimakteriet bör sexlivet fortsätta. Men det är viktigt att ta hänsyn till de förändringar som har skett i kvinnans kropp och hennes önskan.

Intimitet i ålderdom är önskan att ha kul och dela den med din nära och kära. Måttlig sexuell aktivitet kan förlänga båda makarnas ungdomar och ytterligare stärka dem i rätt val av partner i livet.

Mänskligt liv är indelat i viktiga perioder som skiljer sig från varandra i sina fördelar och nackdelar. Menopaus betyder inte att det är dags att förbereda sig för ålderdom och död, att detta är slutet.

Menopaus får bara en kvinna att se sig omkring och förstå vad livet kan vara och hur mycket man kan koppla av och njuta av..

Men viktigast av allt, samtidigt försöka känna igen och identifiera de första symtomen på klimakteriet och använda deras korrekta behandling, dricka droger för att minska effekten av klimakteriet på kroppen och lindra dess symtom, återvända glädjen i livet. Och då åldras processen mer bekvämt och omöjligt.

Höjdpunkt: ålder, symptom och hormonbehandling

Nästan omedelbart efter fyrtioårsdagen börjar kvinnor tänka upphetsat över det kommande testet - klimakteriet. De flesta har hört talas mycket om detta fenomen: humörsvängningar, värmevallningar, svettningar, yrsel, sömnstörningar, trötthet och minskad prestanda... Vem är nöjd med utsikterna? Men som de säger är motstånd meningslöst.

Foto - Lory Photo Bank

Vad är klimakteriet?

Med åldern börjar kvinnans reproduktionssystem gradvis "begränsa" dess funktioner. Menstruationscykeln, som reglerar hela kvinnokroppens liv, blir oregelbunden, menstruationen kommer mindre och mindre tills den slutar helt.

Climax är indelat i tre faser:

 • Premenopause. Premenopaus kännetecknas av funktionsfel i menstruationscykeln, tung menstruation.
 • Klimakteriet. Det noteras när menstruationen är frånvarande under hela året..
 • Postmenopause. Perioden efter början av klimakteriet, då menstruationen har slutat helt. Under de första fem åren av postmenopaus känner kroppen sig särskilt brist på östrogen, vilket påverkar alla system: ben, muskler, kardiovaskulär, urogenital.

Vid vilken ålder inträffar klimakteriet?

Hos de flesta kvinnor förekommer klimakteriet i området 50 år. Men en tredjedel av friska kvinnor har en tidig menopaus - i området 45 år, och varje femte klimaks är sent, efter 55 år.

Menopausens ålder beror på olika faktorer: ärftlighet, tidigare gynekologiska sjukdomar, antalet graviditeter och förlossning, allmän hälsa. Långvarig stress och dåliga vanor kan leda till början av klimakteriet.

Vilka är tecken på klimakteriet?

Först och främst är det här funktionsfel i menstruationscykeln. Menstruationer blir sällsynta, men också mer rikliga. De vanliga symptomen på klimakteriet är dessutom följande:

 • "Varmblinkar" - korta (från flera sekunder till flera minuter) attacker av värme, överdriven svettning, takykardi. Stickningar kan uppstå inom räckhåll. I slutet av tidvattnet kan en kvinna känna en skarp känsla av kyla.
 • Yrsel. De orsakas av hopp i blodtryck orsakat av hormonella förändringar.
 • Sömnstörningar. Detta är ett mycket obehagligt symptom - sömnlöshet plågar en kvinna på natten och dåsighet övervinner under dagen.
 • Humörsvängningar, känslomässig instabilitet. Dessa symtom liknar vad som inträffar med PMS. Vissa kvinnor har anfall av ångest och rädsla, tårar, irritabilitet.

Hos postmenopausala kvinnor kan också andra symtom relaterade till olika kroppssystem kännas:

 • Tunnare och slapp hud, utseendet på åldersfläckar
 • Hårförlust på huvudet, ansiktshårtillväxt
 • Torra vagina och minskad sexlyst
 • Urininkontinens (speciellt när man skrattar), kläder i könsorganen
 • Osteoporos - en ökning av benets skörhet på grund av läckage av kalcium från kroppen, en minskning av kvinnans tillväxt, ledvärk, lutning och en ökning av sannolikheten för frakturer
 • Problem i det kardiovaskulära systemet
 • Huvudvärk, brist på luft, andnöd. Intolerans mot värme och stuffiness

Hur lång tid är klimakteriet??

Premenopaus, det vill säga den första perioden av klimakteriet, kan pågå i 8-10 år. Menopaus är frånvaron av menstruation i 12 månader. Sedan kommer postmenopausen, som pågår till livets slut. Om de första tecknen på klimakteriet inträffar vid 50 års ålder, och med en livslängd på 80 år, är klimakteriet en ganska lång tid. Men de mest obehagliga symptomen åtföljer klimakteriet under premenopausen och klimakteriet, det vill säga vid en tidpunkt då äggstockarna gradvis slutar fungera och kroppen upplever hormonella förändringar.

Är det möjligt att försena klimakteriet?

Det är möjligt att försena början av klimakteriet. För att göra detta måste du leda en aktiv livsstil, spela sport, följa en hälsosam kost, undvika dåliga vanor.

Sen graviditet och ett barns födelse i 40 år kan bidra till att kvinnans kropps funktioner förnyas. Hos kvinnor med många barn är äggstockarna mindre slitna (på grund av perioder med ”vila” under graviditet och förlossning) och kan därför arbeta något längre än hos kvinnor som inte har fött barn.

Hur man minskar symtomen i klimakteriet?

Vid svåra symtom på klimakteriet kan läkaren förskriva hormonersättningsterapi.

Kommenterad av Tatyana Trubina, barnläkare-gynekolog vid Nova Clinic-nätverket för reproduktions- och genetikcentra.

- Behöver jag träffa en läkare om en kvinna har märkt symtom på klimakteriet?

Ja, om menopausala symtom uppträder är det utan tvekan vettigt att göra en tid hos en barnläkare-gynekolog för samråd. Den terapi som läkaren rekommenderar hjälper inte bara att förbättra livskvaliteten, vilket gör att en kvinna smidigt kan övergå till ett nytt tillstånd för henne, utan också minska risken för olika sjukdomar orsakade av brist på könshormoner..

- Hur ofta ordineras mediciner för att lindra klimakteriet? Vad bygger deras handling på??

Terapi krävs om patientens livskvalitet minskar på grund av symtom på klimakteriet. Det finns dock inget generellt recept som passar alla på en gång. Vid den första möten ställer läkaren kvinnan de nödvändiga frågorna och utser en undersökning, som kan avslutas på några dagar. Baserat på anamnesen och de erhållna resultaten bestämmer läkaren om det finns några kontraindikationer för hormonersättningsterapi (HRT) och väljer lämpliga läkemedel.

HRT tillåter dig att kompensera för bristen på dina egna könshormoner, vars koncentration minskar under denna period av en kvinnas liv, på grund av utnämningen av optimala doser av läkemedel.

- Finns det några kontraindikationer för att ta dessa läkemedel??

Vissa kvinnor är rädda för HRT eftersom de har hört att en sådan terapi har ett antal begränsningar. Men i verkligheten finns det inte så många absoluta kontraindikationer. Dessa inkluderar i synnerhet onkologiska sjukdomar i endometrium, äggstockar eller bröstkörtlar, historia om akut djup venetrombos eller akut tromboembolism, kutan porfyri, vissa leverpatologier samt allergier mot läkemedelskomponenter..

Det finns också relativa kontraindikationer, inklusive migrän, epilepsi och ett antal andra störningar.

Läkaren fattar ett beslut om HRT: s tillrådlighet efter undersökning med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

- Är det möjligt att minska symptomen på klimakteriet utan medicinering?

Om det av någon anledning (till exempel om vissa kontraindikationer identifieras) inte hormonersättningsterapi rekommenderas, kan läkaren föreslå icke-specifika behandlingsmetoder..

Som monoterapi i närvaro av symtom på klimakteriet kan doserad aerob träning användas. Naturligtvis kommer vi inte kunna fylla på östrogennivån, men det har visat sig att vi kan korrigera de negativa manifestationerna av klimakteriet (humörsvängningar, spolningsfrekvens, förändringar i kroppsvikt, hud- och hårtillstånd) på detta sätt. För att uppnå en positiv effekt måste kvinnor delta i konditionsträning minst 3-4 gånger i veckan.

Det finns också växtöstrogener. De kan ordineras till de kvinnor som är absolut kontraindicerade för hormoner. Med hjälp av dessa läkemedel är det möjligt att utjämna svårighetsgraden av vegetativa symtom (värmevallningar, svullnad, minskat humör, huvudvärk). Dessutom kan neurologisk terapi rekommenderas..

Alla kvinnor under postmenopausal period riskerar att utveckla osteoporos med olika svårighetsgrad. Om HRT ges i tid kompenserar vi för kalciumbrist. Om ögonblicket saknas (till exempel 10-15 år har gått sedan menstruationens fullständiga upphörande) eller det finns kontraindikationer för HRT, måste du undersöka kvinnan för osteopeni (en patologi som kännetecknas av en minskning av benmineralens densitet och volym). Därefter föreskriver läkaren antingen särskild ersättningsterapi för att förebygga osteoporos eller kalciumtillskott isolerat.

- Medierna smyger in * att hormonbehandlingar i klimakteriet ökar risken för bröstcancer. Så det är kanske bättre att vara tålamod?

Det finns inga vetenskapliga bevis på att HRT provocerar bröstcancer.

En familjehistoria måste identifieras för risken för bröstcancer. Prädispositionen kan lätt verifieras genom att genomföra en genetisk analys för närvaron av mutationer i BRCA1- och BRCA2-generna. Med dessa resultat kan du redan boka tid hos en läkare som kommer att fatta ett välgrundat beslut om huruvida man använder HRT.

- Du sa att HRT tar bort menopausens symtom och skyddar också mot osteoporos. Men om du tänker logiskt, eftersom kroppen minskar produktionen av hormoner inte av en slump, uppenbarligen så tänkt av naturen. Och vi lägger till dem artificiellt. Men tål kvinnor på något sätt klimakteriet vid en tidpunkt då konstgjorda hormoner inte fanns? Naturligtvis dog många kvinnor tillräckligt tidigt, men många levde till mycket ålder. Till exempel levde Sofia Tolstaya 75 år, Polina Viardo 88 år, Anna Dostoevskaya 71 år.

Det är lämpligt att HRT ligger i terapin för komplikationer i klimakteriet. Det vill säga, du kan leva upp till 90 år, frågan är med vilken livskvalitet. Möjliga resultat: hjärtattacker, stroke; diabetes; osteoporos. Alla dessa förhållanden minskar livskvaliteten avsevärt, och deras konsekvenser är till exempel inte jämförbara med tidvattnet. Det är viktigt att notera att nivån och takten i livet, sysselsättning, aktivitet, sociala funktioner hos kvinnor i Viardots tid och moderna kvinnor är mycket olika. Nivån på medicinsk kunskap har också vuxit markant.

* Den 30 augusti 2019 publicerade The Daily Telegraph resultaten från en studie av forskare från Oxford University. Efter att ha undersökt hälsodata för 100 tusen kvinnor över 50, fann experter att risken för bröstcancer hos patienter i åldrarna 50 till 59 år som inte använde sig av HRT var 6,3%, och för dem som tog östrogen och progestogen mycket högre och lika med 8,3%. Dessutom, de som tog hormoner i tio år, risken för att utveckla cancer nästan fördubblats jämfört med kvinnor som satt på HRT i fem år. Det rapporteras av TASS.

Menopaus hos kvinnor: tecken och symtom, hur man ska behandla

För många kvinnor är klimakteriet en fruktansvärd process, särskilt eftersom vi vanligtvis bara hör om de dåliga detaljerna. Menopaus är ett faktum för alla kvinnor, oavsett om de gillar det eller inte. Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån, om du är en kvinna, måste du någon gång i ditt liv möta symptomen på klimakteriet.

Detta hjälper till att se klimakteriet som en naturlig del av åldringsprocessen, snarare än en sjukdom eller tillstånd, som vissa människor tror. När det gäller att lindra symptomen på klimakteriet är den svåraste delen ofta de känslomässiga och fysiska symtomen som det orsakar. Under klimakteriet kommer du att hantera oönskade symtom som viktökning, brist på energi, minskad sexlyst och förändringar i ditt humör.

Ett av de vanligaste sätten att lindra de ibland överväldigande symptomen på klimakteriet är att använda hormonersättningsläkemedel. Det inkluderar vanligtvis användning av östrogen och / eller läkemedel som ersätter progestin eller användning av hormonella krämer.

Ändå har risken för kvinnors hälsa att ta hormonella läkemedel blivit ett allvarligt problem. Den goda nyheten är: även om tecken och symtom på klimakteriet kan variera från irriterande till försvagande, finns det sätt att hantera dem naturligt utan att öka risken för vissa sjukdomar..

I den här artikeln kommer vi att undersöka i detalj vad klimakteriet är, vilka är dess tecken och symtom och hur man kan lindra tillståndet under denna period av en kvinnas liv.

Vad är klimakteriet??

Låt oss se exakt vad klimakteriet är..

Women's Health Research Institute vid Northwestern University förklarar att klimakteriet har tre stadier (1):

 • Perimenopause (före klimakteriet)
 • Klimakteriet
 • Postmenopaus (efter klimakteriet)

Till skillnad från vad många tror, ​​menopausen varar inte för alltid, och din kropp vänjer sig till nya förändringar över tid. Hur lång tid det tar beror på varje enskild kvinna, hennes egen kropp och allmän hälsa.

Menopaus är slutet på en kvinnas menstruationscykel och därför hennes fertilitet. Tekniskt anses klimakteriet börja ett år efter den sista menstruationen hos en kvinna (det vill säga att hon har "amenorré" eller frånvaron av en menstruationscykel under ett år).

Detta innebär att 12 månader efter din senaste menstruation är du officiellt "i" klimakteriet och antagligen redan börjar uppleva några vanliga symptom på klimakteriet. Denna tidsperiod innebär slutet av reproduktionsfunktionen i äggstockarna och övergången genom olika hormonella förändringar (2).

Menopausesymtom uppträder vanligtvis omkring 35 år, när äggstockarna blir mindre och slutar producera hormonerna östrogen och progesteron som styr menstruationscykeln..

Vilka är orsakerna till klimakteriumssymptom?

Klimakteriet inkluderar många naturliga förändringar i en kvinnas hela reproduktionssystem, inklusive hennes inre organ, yttre könsorgan, bröstvävnad (som kan utsöndra hormoner), såväl som olika reproduktiva och icke-reproduktiva hormoner. Vid cirka 30 års ålder börjar dina äggstockar att producera mindre östrogen och progesteron, och därför börjar fertiliteten att minska..

De hormoner som huvudsakligen är involverade i kvinnors reproduktionssystem och därför i klimakteriet inkluderar:

 • Gonadotropinfrisättande hormon (GnRH)
 • Follikelstimulerande hormon (FSH)
 • Luteiniserande hormon (LH)
 • Östrogen (tre typer, inklusive östron, östradiol och östriol)
 • progesteron
 • testosteron

Före klimakteriet i reproduktiv ålder är östradiol den huvudsakliga formen av östrogen, som huvudsakligen utsöndras från äggstockarna. Efter klimakteriet blir östron den vanligaste typen av östrogen som huvudsakligen utsöndras från en kvinnas fettceller och binjurar. Östrogen fungerar genom att fästa vid cellereceptorer i vävnader, inklusive livmodern och bröstkörteln, och i mindre utsträckning i njurarna, hjärtat, blodkärlen och andra vävnader..

Detta är inte det enda skälet till klimakteriet, eftersom det är en mycket komplex process. Men de viktigaste förändringarna som sker i kvinnans kropp under denna övergång är att det finns en ökning av förlusten av äggstocksfolliklar (den så kallade follikulära atresien) och följaktligen en minskning av östrogenproduktionen.

Mogna folliklar utsöndrar östrogen, och eftersom hastigheten för förlust av folliklar fortsätter att accelerera, produceras mindre östrogen. Östrogennivåerna börjar falla 6–12 månader före klimakteriet (under perimenopaus) och fortsätter under hela processen.

En annan sak att tänka på är att varje vuxen kvinna, oavsett om hon går genom klimakteriet eller inte, har några tecken på åldrande.

Som Harvard Medical School säger: ”Det är ofta svårt att säga vilka förändringar som är ett direkt resultat av att sänka hormonnivåerna och vilka är de naturliga effekterna av åldrande. Vissa av symtomen sammanfaller eller har en kaskadeffekt. ”(3).

Vanliga symtom på klimakteriet

Den hastighet med vilken olika reproduktionshormoner regleras under klimakteriet varierar mycket från kvinna till kvinna, så symptomen på klimakteriet kan vara mycket olika för var och en av dem, liksom mycket oförutsägbara. Hormonnivåer faller som regel inte på ett snabbt, linjärt sätt - de kan ibland stiga tillbaka, vilket hjälper till att förklara varför en kvinnas menstruationsperiod fortfarande kan uppstå under övergången genom klimakteriet.

Vad kvinnor är mest rädda för under klimakteriet är inte frånvaron av menstruation, utan biverkningarna som orsakas av lägre nivåer av reproduktionshormoner i kroppen. En minskning av östrogen påverkar i synnerhet hypotalamus, en del av hjärnan som ofta kallas "kroppstemperaturreglerare" eftersom den reglerar kroppstemperatur, sömnmönster, könshormoner, humör och aptit.

Vilka symtom på klimakteriet kan du förvänta dig? Återigen beror det på din unika hormonprofil. Studier har visat att symptomen på klimakteriet varierar kraftigt beroende på varaktighet och intensitet, eftersom även hos kvinnor i samma ålder kan hormonnivåerna variera kraftigt vid varje given tidpunkt..

Här är några av de vanligaste symptomen på klimakteriet (4):

 • Oregelbunden menstruation: detta är särskilt vanligt under perimenopaus, när menstruationen tenderar att uppstå i genomsnitt varannan till fyra månader. Menstruation kan förekomma och vara frånvarande och ibland bli tyngre eller lättare.
 • Värmevallningar och nattsvettningar: Johns Hopkins University rapporterar att cirka 75% av alla kvinnor i klimakteriet upplever värmevallningar (plötsliga, kortsiktiga, periodiska ökningar i kroppstemperatur), varav 80% förekommer inom två år eller mindre. Cirka 15% av kvinnor i klimakteriet rapporterar "högvatten" orsakade av hormonella förändringar som påverkar hypotalamus, som styr kroppstemperaturen.
 • Humörsvängningar: ökad irritabilitet, ångest eller depressiva symtom.
 • Vaginal torrhet: slidan är tekniskt förkortad och förlorar elasticiteten (den så kallade vaginalatrofin). Vävnadens tunnhet och torrhet i slidan kan åtföljas av ökad känslighet för urinvägsinfektioner orsakad av förlust av vätska från slidan / mindre smörjmedel som förskjuter bakterier.
 • Ökat bukfett och viktökning: på grund av långsam metabolism.
 • Sömnlöshet och förändringar i sömnkvalitet.
 • Tunnare hår och torr hud.
 • Förändringar i urinering: på grund av förändringar i vaginalvävnaden upplever vissa kvinnor ofta, plötslig, våldsam urinering eller kan ha svårt att kontrollera urinering.
 • Bröstet blir mindre: eftersom östrogen inte längre stimulerar bröstet, blir det mindre, blir mindre tätt, har mer fettvävnad och förlorar en del av sin volym (blir "sagging").
 • Minskad sexuell lust: i könsområdet minskar blodflödet, labia blir mindre, och klitoris muskelvävnad börjar sammandras.
 • Förändringar i livmodern, äggstockarna och livmoderhalsen: även om du förmodligen inte känner att detta händer, blir äggstockarna och livmodern mindre och musklerna i livmodern blir hårdare (fibrotiska). Livmoderhalsen blir också mindre och smalare.
 • Högre risk för andra sjukdomar och komplikationer: studier visar att kvinnor efter klimakteriet har en ökad risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar samt osteoporos. Detta beror på en minskning av östrogennivåer, vilket förändrar ansamlingen av fett och hjälper också till att minska bentätheten, försvaga ben och en ökad risk för sprickor..

Förutom de allmänna symtomen som anges ovan kan slutet på din period och fertilitet ofta innebära känslomässiga förändringar i en kvinnas liv. Övergången från en ung, livgivande, produktiv kvinna till en gammal kvinna kan ibland orsaka psykologisk och emotionell skada på denna kvinna.

Detta är dock bara om du tillåter att detta händer. Om du arbetar för att förstå denna period av livet, välkomna och acceptera klimakteriet och tillämpa lämpliga behandlingar som inte utsätter din hälsa, kan detta till och med vara en av de bästa, mest betydelsefulla perioderna i ditt liv..

Hur länge varar menopausen?

De flesta kvinnor genomgår dessa förändringar inom 5–10 år. I de flesta fall händer detta inom cirka 5 år, men symtom kan uppstå och försvinna hos andra kvinnor mycket längre..

Vilka goda nyheter är relaterade till klimakteriet? Livslängden för kvinnor i den västra världen ökar och det beräknas att äldre kvinnor för närvarande lever i genomsnitt upp till 79,7–84,3 år. Det är mycket mer än tidigare.

Fakta och statistik för klimakteriet

 • Menopaus förekommer vanligtvis mellan 45–55 år, med en genomsnittlig ålder på 51 år (5).
 • Det uppskattas att 75% av alla kvinnor i åldrarna 50–55 år är postmenopausala, medan endast cirka 5% av kvinnorna i åldrarna 40–45 år upplever naturlig menopaus..
 • Endast cirka 1% av kvinnorna upplever klimakteriet före 40 års ålder (den så kallade för tidiga klimakteriet).
 • Studier visar att de två vanligaste symptomen på klimakteriet är värmevallningar och torrhet i vaginal, följt av sömnstörningar, klagomål på urinering, sexuell dysfunktion och humörförändringar..
 • Enligt en studie publicerad i tidskriften North American Menopause Society har vissa studier visat att upp till 80% av kvinnor med klimakteriet inte rapporterar en minskning av livskvaliteten, och endast cirka 10% rapporterar känslor av förtvivlan, irritabilitet eller trötthet under klimakteriet (6).
 • Idag lever kvinnor minst en tredjedel av sina liv efter klimakteriet. År 2026 beräknas att nästan en fjärdedel av den vuxna befolkningen i västra industriländer kommer att vara kvinnor över 50.
 • Vissa studier visar att cirka 50% av kvinnorna uppger att de är lyckligast och mest nöjda mellan 50–65 år, jämfört med när de var 20, 30 eller 40.

Standardbehandling för klimakteriet

Behandling, inklusive kemoterapi, strålterapi, ovariecirurgi eller hormonbehandling, kan påverka hormonnivåerna. Detta är en av orsakerna till att kvinnor som har tagit dessa läkemedel / har behandlats tidigare har haft klimakteriet vid en tidigare ålder än de som inte gjorde det..

Vad studier visar om hormonersättningsterapi:

Studier visar att hormonersättningsterapi kan öka risken för att utveckla ett antal allvarliga sjukdomar och tillstånd, inklusive:

 • Bröstcancer
 • Hjärtsjukdom
 • Stroke
 • Blodproppar
 • Urininkontinens
 • Demens och minnesförlust

I en av de största studierna konstaterades det faktiskt att kvinnor som tog östrogenpreparat var 24% mer benägna att utveckla bröstcancer jämfört med kvinnor som inte tog hormonterapi läkemedel alls (7, 8).

 • Två grupper av kvinnor deltog i studien: en tog endast östrogener, och den andra tog både östrogen och progestin. Studien inleddes 1991 och stoppades plötsligt för gruppen med både östrogen och progestin 2002 eftersom forskarna fann att riskerna med att använda båda läkemedlen övervägde fördelarna. År 2004 stoppades studien av samma östrogengrupp av samma skäl. Andra studier har visat att hos kvinnor som tar hormonella läkemedel är bröstcancer mer benägna att vara allvarlig, dödlig och spridas till andra delar av kroppen. Det finns också bevis för att både kombinationen och användningen av östrogen ensam kan göra mammografistudier mindre effektiva för att tidigt upptäcka bröstcancer.
 • Förutom bröstcancer visar studier en koppling mellan hormonersättningsterapi och sjukdomar / tillstånd, inklusive stroke, blodproppar, hjärtattack, urininkontinens, demens och eventuellt andra typer av cancer, inklusive lung- eller tjocktarmscancer.
 • Användningen av östrogen plus progestin visade sig fördubbla risken för demens hos postmenopausala kvinnor 65 år och äldre, och det visade sig att kombination av hormonbehandling eller östrogen enbart ökade risken för stroke, blodproppar och hjärtattack (9, 10).

Dessa data är skrämmande, särskilt med tanke på att klimakteriet är en normal del av åldringsprocessen som inte kommer att pågå för evigt. Många av de vanliga symtomen förknippade med klimakteriet kan behandlas effektivt med säkra och effektiva naturläkemedel..

Menopaus kan vara en skrämmande och förvirrande period i ditt liv - om du låter detta hända. Men om du följer stegen nedan, håll dig borta från farlig hormonbehandling och ta hand om dig själv, kommer du sannolikt att gå igenom det med ett leende.

Naturliga metoder och åtgärder för att lindra klimakteriets symtom

Här är vad du kan göra för att lindra symtomen i klimakteriet..

1. Träning

Ett av de bästa sätten att hantera många klimakteriebesvär är fysisk aktivitet. Under klimakteriet gör fysiska övningar underverk, och du bör inte underskatta deras styrka..

Motion ökar inte bara serotoninnivåerna, vilket förbättrar ditt humör, din aptit och hjälper dig att sova, utan förbättrar också ditt totala välbefinnande.

Experter rekommenderar att göra aerobics i 10-30 minuter i form av "explosiv träning", samt att utföra styrketräning flera gånger i veckan. Viktträning kan öka din självkänsla och hjälpa till att balansera hormoner naturligt och hjälpa till att upprätthålla mager muskelmassa, vilket är viktigt för att förhindra viktökning..

De stärker också dina ben för att bekämpa osteoporos, en annan sjukdom som ofta följer med klimakteriet..

2. Växtbaserade beredningar

Många örter och livsmedel innehåller naturliga hormoner (som fytoöstrogener) eller har hormonbalanseringsegenskaper som kan hjälpa dig att underlätta övergången..

Även om det finns ett antal alternativ för att behandla symtom i klimakteriet med växtbaserade läkemedel, verkar vissa av dem vara mer effektiva än andra. Innan du börjar ta det rekommenderas att du konsulterar en naturläkare, särskilt om du har andra sjukdomar och du tar medicin.

Här är några av de vanligaste växtbaserade läkemedelna för behandling av klimakteriebesvär:

 • Ginseng
 • Primrose olja på kvällen
 • Lakritsrot (lakrits)
 • Svart cohosh racemose
 • Vilda yams
 • Röda hallonblad
 • Johannesört
 • Vitex är heligt
 • Sarsaparill
 • Ängklöver

Var och en av ovanstående växtbaserade läkemedel har ett specifikt symptom (eller ibland symtom) som det kan hjälpa till att lindra. Det är viktigt att notera vilka av dina menopausesymtom som är de mest obehagliga och börja med att lindra dem först och sedan flytta ner listan..

Det är här kunskapen från en erfaren naturopatisk läkare kan vara användbar. Läkaren har omfattande kunskap om vilken växt som ska användas för att behandla dina exakta symtom, vilka doser som är de säkraste, och ger tips om vilka örter som kan användas säkert..

3. En hälsosam kost som hjälper till att balansera hormoner

Som Hippocrates sa: "Låt din mat vara din medicin och din medicin din mat." En hälsosam kost är ofta ett förbises sätt att minska obehagliga symtom på klimakteriet, samt minska risken för många andra åldersrelaterade sjukdomar. Se till att du under din förändringsperiod ger din kropp allt du behöver.

Här är några tips för en hälsosam kost som hjälper till att balansera hormoner:

 • Ät massor av färska, ekologiska frukter och grönsaker varje dag. Inte bara under klimakteriet (eller någon av stadierna i klimakteriet), men under hela ditt liv är det rimligt att äta färska ekologiska produkter som odlas i ditt område som har genomgått minsta möjliga bearbetning.
 • Tänk på att du kanske behöver färre kalorier i allmänhet för att bibehålla din vikt. Begränsa ditt intag av "tomma kalorier" genom att minska intaget av förpackade eller bearbetade livsmedel, tillsatt socker, raffinerade kolhydrater, sockerhaltiga drycker, alkohol och raffinerade oljor.
 • Ät mat med mycket fiber för att kontrollera din aptit, förbättra matsmältningen och hjärtfunktionen..
 • Drick mycket rent, färskt vatten..

Du kommer att bli förvånad över hur mycket bättre du kommer att känna dig genom att inkludera den maximala mängden hela ekologiska livsmedel i din diet. Dessutom kommer du att kämpa mindre med viktkontroll..

Säkerhetsåtgärder

Som med alla behandlingar, naturliga eller inte, vad som fungerar för den ena kommer eller inte fungerar för den andra. Alla våra kroppar är unika, så det är vettigt att olika metoder är lämpliga för vissa kvinnor, men inte lämpliga för andra..

Det finns ingen garanti för att naturläkemedel kan hjälpa till att minska alla dina menopausesymtom, så var realistisk när det gäller dina förväntningar. Enligt en undersökning publicerad av National Women’s Health Network visar i allmänhet vissa studier att några av de naturliga alternativen som beskrivs ovan är effektiva för en stor andel kvinnor, medan andra studier visar att de inte fungerar alls (11).

Detta innebär att du kanske måste göra lite research, prova flera olika naturliga botemedel och sedan bestämma vilka som är bäst för att kontrollera symptomen på klimakteriet. Det tar lite tid och lite forskning, men det kommer definitivt att ge dig möjlighet att undvika utveckling av farliga sjukdomar i samband med användning av hormonella läkemedel..

När det gäller användningen av växtbaserade läkemedel för att behandla klimakteriebesvär, tänk på att det är viktigt att köpa högkvalitativa, rena livsmedel och använda dem i rätt mängder..

Jämfört med farmaceutiska eller hormonella läkemedel är mindre känt om de potentiella biverkningarna av örter eftersom studier i allmänhet är kortare och har en mindre provstorlek..

Det nationella centret för kompletterande och alternativ medicin ökar finansieringen för långsiktiga studier av effektiviteten och säkerheten hos naturliga örter / växtbaserade läkemedel för att lindra klimakteriet, men tills vi får veta mer, leta efter tecken på biverkningar, inklusive matsmältningssymtom, blödning, yrsel eller svimning, allergier och blodtrycksfall.

Sammanfatta

Många kvinnor upplever olika klimakteriebesvär mellan 40 och 50 år, både på grund av naturliga förändringar i hormonnivåer och som en biverkning av åldrande..

Några av de vanligaste symtomen på klimakteriet inkluderar viktökning, sömnproblem, onormala blödningar i livmodern, värmevallningar, minskad sexdrift och vaginala förändringar.

Symtom på klimakteriet kan variera mycket vad gäller varaktighet och intensitet. Mer än 35 olika klimakteriebesvär anses vara "normala" och vanliga - men inte alla kvinnor upplever symtom under hennes klimakterium som orsakar en minskning av hennes livskvalitet..

Även om klimakteriet kan vara obekvämt och svårt, kan man ta hormonella läkemedel orsaka många biverkningar. Ett mer rimligt alternativ är att naturligt kontrollera symtomen med en hälsosam kost, motion, stresslindring och ibland med naturliga örter..

Var den här artikeln hjälpsam för dig? Dela det med andra!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Behandling av kvinnliga problem: användning av aloe och honung i gynekologi

Aloe swabs i gynekologiTerapi innebär användning av tamponger med honung och aloe, samt en liten mängd ricinolja.Många är intresserade av hur man gör tamponger med aloe....

Är det möjligt att bli gravid före menstruationen?

Frågan om en oplanerad graviditet hos kvinnor är alltid akut, ofta kan graviditet uppstå även efter ett oskyddat samlag, även om det inträffade, verkar det, på en "smickrande" dag....

Tecken på graviditet med menstruation

Orsaker till menstruation under graviditetenDen kvinnliga kroppen är väldigt komplex i strukturen, den i rätt ögonblick ger välkända meddelanden om vad som händer inuti....