Avkodning av kolposkopi: tolkning av protokollets andra del

Ansvarsfrihet

Efter en gynekologundersökning fick du ett förfarande som kallas kolposkopi? En sådan diagnostisk studie av livmoderhalsen utförs med hjälp av specialutrustning. Läkaren undersöker noggrant organets yta under ett mikroskop, fixerar vävnadens reaktion på en lösning av jod eller vinäger.

Sådan testning gör att du kan få fullständig och pålitlig information om hälsotillståndet. När kolposkopi av livmodern är klar, ges resultaten, vars tolkning är ganska komplicerad, till patienten. Men att förstå den okända terminologin utan en speciell medicinsk utbildning är inte så enkelt.

Tänk på vad det är - kolposkopi av livmoderhalsen och hur det utförs. Efter att ha studerat den presenterade informationen kan du självständigt dechiffrera resultaten från denna analys.

Cervikalform

Under kolposkopi studerar och beskriver gynekologen formen på livmoderhalsen.

FormenNorm / patologiBeskrivning
KoniskNorm för nolliparösa kvinnorLivmoderhalsen är avgränsad till utgången, och livmoderhalskanalens öppning har en rund eller halvcirkulär form
CylindriskNorm för att föda kvinnorHalsen har formen av en cylinder. Cervical kanal sprickor
Konisk förkortadPatologiTecken på genital utveckling
hypertrofiskPatologiLivmoderhalsen är betydligt förstorad (hypertroferad). Ibland kan det nå utgången från könsskillnaden. Orsaker - avvikelser i utvecklingen, inflammatoriska processer, tumörer

Med en konisk förkortad nack föreskrivs en ultraljud av det lilla bäckenet. Ultraljudsundersökning gör att du kan bedöma tillståndet hos andra reproduktionsorgan som med denna patologi kan vara underutvecklade, outvecklade eller till och med frånvarande. Med cervikal hypertrofi föreskrivs också ultraljud i livmodern för att upptäcka tumörer och patologiska processer.

Funktioner för förberedelser

För att få de mest exakta resultaten, förutom läkarnas erfarenhet, är ett viktigt villkor rätt tillvägagångssätt för studien. Innan en diagnos utförs är det viktigt att konsultera en gynekolog som kommer att ge rekommendationer om hur man kan förbereda sig för kolposkopi..

Vanligtvis rekommenderas en kvinna:

 • två dagar före studien, vägra att ha sexuellt samlag;
 • douch inte;
 • använd inte vaginala suppositorier, tabletter, krämer;
 • utföra hygienmetoder endast med rent vatten utan att använda rengöringsmedel.

Innan förfarandet ska en kvinna inte ta kramplösande medel och smärtstillande medel. Eftersom denna metod är helt säker och smärtfri.

Transformation Zone Status

Omvandlingszonen är det område där två typer av epitel är i kontakt - platt, som täcker halsen och cylindrisk, belägen i livmoderhalskanalen. Detta område undersöks särskilt noggrant, eftersom 90% av maligna tumörer härstammar. Protokollet anger den allmänna statusen för transformationszonen.

Typer av transformationszon som beskrivs i kolposkopiprotokollet

Transformation Zone TypeZonstorlekBeskrivning
Den förstaStorKorsningen mellan de två typerna av epitel ligger nära utgången från livmoderhalskanalen. Ett sådant arrangemang gör det möjligt att undersöka transformationszonen väl och ta cytologianalyser.
AndraSmåKorsningen mellan de två typerna av epitel är belägen på nivån för det yttre svalget. Hos sådana kvinnor är det inte alltid möjligt att överväga transformationszonen, vilket leder till otillfredsställande diagnostiska resultat.
TredjeSaknasTransformationszonen är "dold" inuti cervikalkanalen. Det är omöjligt att överväga det, därför är sådan kolposkopi otillfredsställande (oinformativ)


Typ 1 Transformation Zone


Transformation Zone 2

Alla dessa tre alternativ anses vara normala.

, om resten av bilden
kolposkopi
och
testresultat
avslöjade inte patologiska avvikelser.

Transformationszonen kan vara belägen långt från livmoderhalskanalen. Denna bild anses vara normal hos unga kvinnor. Med tiden kommer denna fog att flytta på plats. Processen kan emellertid sakta ner och kvinnan får en "flickig" version av halsen. I det här fallet talar de om medfödd pseudo-erosion (ektopi). Om detta tillstånd inte behandlas kommer vävnader som inte är anpassade till att vara i slidan konstant inflammeras, vilket kan leda till utveckling av en malig tumör. Patienter med ektopi behandlas med en laser, en radiokniv, fotodynamisk terapi och andra metoder. Under proceduren avlägsnas det cylindriska epitelet och under vävnadsläkning ersätts det av ett stratifierat skive.

Patienter där det är omöjligt att överväga transformationszonen och ta en smet från den, tilldelas en diagnostisk curettage. Under proceduren "skrapar" vävnadsprov från insidan av livmoderhalskanalen för att undersöka cancer och prekancerösa celler.

Transkript av resultaten av inspektionen av transformationszonen

Resultatdekryptering
Transformationszonen är normal.Inga patologiska förändringar upptäcktes
Omvandlingszonen är onormalDet finns patologiska förändringar (erosion, tecken på dysplasi och tumörer, förändringar i blodkärl, ljusa områden under den utökade proceduren)

Sexuellt liv före proceduren


Två dagars vila rekommenderas före proceduren.

Det är lika viktigt att veta om det är möjligt att ha sex innan kolposkopi. För att få tillförlitliga resultat under undersökningen rekommenderar läkare att du avstår från sex innan studien. Denna period bör vara 1-2 dagar.

Om sexuellt samlag före kolposkopi var, måste kvinnan definitivt varna läkaren om detta.

Det är nödvändigt att avstå från sexliv i 1-2 dagar så att läkaren har möjlighet att bedöma slemhinnans färg och yta, vaskulärt mönster, oavsett om det finns förändrade områden i epitelet, öppna eller stängda körtlar.

Förutom sexuellt samlag rekommenderas det inte att duka, använda tamponger, suppositorier och andra vaginalprodukter, såvida inte läkaren har ordinerat dem.

Tolkning av begreppet ”atrofiska förändringar”

Atrofi av livmoderhalsslemhinnan förekommer oftast under klimakteriet och postmenopaus, men det kan också utvecklas vid en tidigare ålder med hormonell obalans. I menopaus och postmenopausal ålder anses detta fenomen vara en variant av normen, och hos unga kvinnor - patologi.

Varianter av livmoderhalsvävnadsatrofi syns på kolposkopi

Graden av atrofi av epiteletmanifestationer
LättSlemhinnan är något tunn, kärl (kapillärer) lyser genom det. Mindre punktblödningar är möjliga..
UttaladBetydande tunnning av slemhinnan observeras, på ytan av vilka små blödningar och många kärl är synliga. När en smet tas, blöder vävnaderna. Tillståndet kan åtföljas av en inflammatorisk process - atrofisk cervicit.

Med atrofi under utökad kolposkopi med en lösning av vinäger, smalnar inte kärlen. Men om halsytan under Schiller-testet med jod målades i en enhetlig brun färg, indikerar detta frånvaron av farliga patologiska processer. Om färgningen är ojämn, finns det ingen glykogen i cellerna. Detta tillstånd ger dysplasi och till och med karcinom.

I de flesta kvinnor som lider av atrofiska processer är transformationszonen belägen i livmoderhalskanalen. Därför måste de med jämna mellanrum utföra diagnostisk curettage för att kunna testa cancer och förkanker.

Behandling under klimakteriet och postmenopaus utförs endast i närvaro av samtidigt patologier - prekancer, tumörer, inflammatoriska processer. Och hos kvinnor i fertil ålder anses slemhinneatrofi vara en patologi, därför måste sådana patienter behandlas ändå.

Dekryptering av kolposkopi i närvaro av decidua

Deciduosis är en tillväxt i form av en tumör eller polypper i livmoderhalsen. De vanligaste orsakerna till detta tillstånd är graviditet och hormonell obalans..

Decidua-alternativ beskrivna med kolposkopi

Typ av DeciduaKolposkopisk bild
polypoidCervikala tillväxter i form av många polyper
Tumör-liknandeBildande i form av en rosa eller vit tumör på slemhinnan eller som sticker ut från livmoderhalskanalen

Under graviditeten behandlas inte deciduosis, eftersom det efter de flesta fall försvinner på egen hand.

Hos icke-gravida patienter med denna patologi utförs en biopsi, under vilken ett vävnadsprov tas från den tumörliknande formationen. Detta är nödvändigt för att upptäcka livmoderhalscancer, som kan likna deciduos. Hormonterapi ges till patienter..

Biopsi Video

Kontra

En korrekt utförd procedur utgör inget hot för patienten, eftersom det i själva verket är en längre gynekologisk undersökning med införandet av en spegel i slidan. Det finns inga stränga kontraindikationer för implementeringen av denna metod, men läkare försöker att inte ta till det första gången efter förlossning, en abort, nyligen genomförda operationer eller med en aktiv inflammatorisk process. Vid förlängd kolposkopi är en allergisk reaktion på ättiksyra, jod och andra ämnen som vanligtvis används också en kontraindikation.

Cervical körtlar - Tolkning av protokollresultat

Protokollet innehåller information om tillståndet i nackkörtlarna. Så kallade rörformade strukturer genom vilka flytande slem frigörs för att smörja könsslemhinnan. Dessa strukturer är belägna i det cylindriska epitelet och täcker insidan av livmoderhalskanalen.

Vissa körtlar är belägna i omvandlingszonen, där två typer av epitel är anslutna, som täcker livmoderhalsen från utsidan och foder i livmoderhalsen. Öppna körtlar ser ut som hål omgiven av en lätt fälg, och stängda har en "mössa" på epitelet.

Normer och patologier i livmoderhalscellerna

KörtypstypNorm / patologiVad betyder deras upptäckt?
Öppna utan keratiniseringNormNärvaron av körtlar utan keratinisering indikerar ett friskt liv i livmoderhalsen. Genom dem kan slem lätt rinna ut
Öppet med keratiniseringPatologiSådana körtlar indikerar dyskeratos, ett tillstånd i vilket täta fläckar bildas på slemhinnan. Patologi indikerar en prekancerös skada på livmoderhalsen (dysplasi, leukoplakia) eller livmoderhalscancer
Stängt (kvarhållning)PatologiDeras upptäckt indikerar ett svårt flöde av slem. Stagnation av innehållet i körteln leder till bildning av cyster

Ectopia

I vissa fall kan delar av det cylindriska epitelet uppträda utanför livmoderhalsen och fånga livmoderhalsens vaginala del. Detta fenomen kallas ektopi, det kan också kallas medfödd erosion eller pseudo-erosion..

Ektopi kan uppstå i ung ålder, liksom i fallet med p-piller och i tidig graviditet. Ectopia i sig är inte ett farligt tillstånd och kräver sällan terapeutisk korrigering..

Tolkning av forskningsresultat för livmoderhalsfartyg

Livmoderhalsen är utrustad med kärl som ger näring till vävnaderna. Normalt finns grenade små fartyg på dess slemhinna - kapillärer med starka men elastiska väggar. Därför blödar inte en frisk hals under undersökningen, och vid behandling med vinäger smalnar kärlen och “gömmer sig” ett tag.

Men med ett prekanceröst tillstånd - dysplasi, fyller spridande celler hela det fria utrymmet och pressar blodkärl, vilket stör blodcirkulationen i vävnaderna. Som svar bygger kroppen upp och stärker kärlen. Därför, med denna sjukdom, finns ett stort antal dilaterade kapillärer på livmoderhalsen.

Med övergången av dysplasi till livmoderhalscancer ökar vaskulär tillväxt. En cancertumör växer snabbt och kräver ett stort blodflöde. Därför visas små blodkärl på ytan på halsen, som inte håller i takt med tillväxten av neoplasma, kvarstår underutvecklade, inte grenade och underordnade.

Upptäckt av onormalt utvecklade kärl indikerar en eventuell förekomst av cancer och prekancerösa patologier.

Under kolposkopi


nacke
också hittad:

 • Mosaik - en struktur som består av patologiskt förändrade livmoderhalscancer. Det patologiska nätverket är som en mosaikbeläggning. Delar av slemhinnan avbryts av kärl som delar ectocervixen i kvadratiska, triangulära och polygonala fragment.
 • Tegnsättning - en ritning i form av små streck på livmoderhalsen som representerar förändrade kapillärer.

Normer och patologier i livmoderhalscärlkärlen detekterade med kolposkopi

Beteckning på typ av fartyg i protokolletNorm / patologidekryptering
TypiskNormVaskulärt nätverk är normalt
atypiskaPatologiKärlen är utvidgade, har oregelbunden form och smalnar inte med ett vinägerprov
Delikat mosaikMed andra bra indikatorer anses det vara normalt.Små kärl finns på livmoderhalsen, som försvinner när de behandlas med vinäger, men snart dyker upp igen
Grov mosaikPatologi som indikerar dysplasi (prekancer)Stora, uttalade fartyg är sammankopplade i ett nätverk. När man utför ett vinägerprov smalnar de inte, och tyget som ligger mellan dem förblir vitt under lång tid.
KullerstenbeläggningPatologi. Tecken på svår dysplasiMycket grov mosaik. Fragment av vävnad mellan kärlen buknar som stenar på en kullerstensbeläggning
Mjuk skiljeteckenNormalternativSmå vaskulära "funktioner" försvinner efter exponering för vinäger, och visas snart igen. Tyget som omger dem blir inte vitare eller lättare
Grov skiljeteckenPatologi som indikerar dysplasi (prekancer)Ljusa vaskulära "streck" och fläckar försvinner inte efter exponering för vinäger. Tyget som omger dem blir vitt

Metod

Vad är den här proceduren och hur utförs den? För en kvinna skiljer sig denna studie praktiskt taget inte från den vanliga undersökningen på en gynekologisk stol. Vissa damer känner lätt ömhet. Kolposkopi för erosion kan orsaka en brännande känsla på grund av applicering av reagens. Med ett lågt smärttröskelvärde rekommenderas att man dricker ett antispasmodikum före undersökning.

Efter att ha placerat spegeln tar läkaren colposkopet så nära som möjligt och påbörjar en fasvis undersökning. Först inspekteras vulven, sedan väggarna i slidan och livmoderhalsen. En grundlig undersökning under multipel förstoring gör att du kan studera färg, lättnad, vikning av slemhinnan, vaskulärt mönster, organets form och kontur, epitelets utseende, utsläpp.


Colposcopy i sig är ett icke-kontaktförfarande

De vanligaste resultaten från undersökningen är:

 1. Erosion och pseudo-erosion av livmoderhalsen;
 2. Epitelial dysplasi;
 3. Leukoplakia (betyder prekancerös sjukdom);
 4. Polypper och adenomatos (även en förkämpa);
 5. Inflammation och hyperplasi av slemhinnorna;
 6. Atrofiska processer i ålderdom;
 7. Kräfta.

Många sjukdomar avslöjade med kolposkopi kräver en biopsi för cytohistologisk undersökning för att klargöra diagnosen, bestämma graden, stadiet och typen av patologisk bildning. Med en speciell skalpell eller pincett tar läkaren en liten bit av den modifierade vävnaden och skickar den till ett laboratorium i ett sterilt rör. Själva kolposkopiproceduren varar 15-20 minuter i tid, och om skrapning behövs, sedan lite längre. Efter att ha tagit en plott av slemhinnan för analys, rekommenderas en skyddsplan för en kvinna.

Vad kan inte göras efter kolposkopi:


Du kan inte dussa efter kolposkopi

 • Ha inte sex;
 • Ta inte ett bad.

Efter kolposkopiförfarandet kan fläckar upptäckas i flera dagar (detta händer ofta med erosion)!

Komplikationer (smärta i nedre del av buken, blödning, inflammation) är mycket sällsynta. Vad ska en kvinna göra om obehagliga symtom uppstår efter proceduren? Svaret är entydigt: kontakta omedelbart en klinik för födelse och vänta inte på nästa möte!

Histologiresultaten kommer att vara redo om en vecka. Som regel utser den behandlande läkaren en andra möte för att meddela laboratorierapporten och föreskriva den nödvändiga behandlingen. Undersökningsnoggrannheten är mycket hög (över 87%).

Avkodning av kolposkopi för leukoplakia och keratos

Keratos är en skärpning av halsvävnaden. Normalt är epitelet i detta område ständigt mjukt. Men med dysplasi, leukoplakia, avancerad erosion och livmoderhalscancer försämras mogningen av epitelceller. De blir täta (kåta) och bildar täta fläckar och inneslutningar i form av diskeratocytceller. Detta tillstånd indikerar patologiska processer i slemhinnan.

Leukoplakia är ett prekanceröst tillstånd där vita täta fläckar finns i livmoderhalsen. Det finns två grader av denna patologi..

Kolposkopi av livmoderhalsen - som visar hur man gör det

Kolposkopi av livmoderhalsen är ett förfarande vars huvudsyfte är att bestämma livmoderhalsen, vulva och vagina. Det låter dig bestämma eller misstänka förekomsten av sjukdomar..

Förfarandet rekommenderas för varje representant för den svaga halvan av mänskligheten med ett förebyggande mål två gånger per år. Med vilken kolposkopi av livmoderhalsen är nu kommer vi att försöka räkna ut det.

Slutsats

 • colposcopy av livmoderhalsen - en gynekologisk procedur som inte ger obehagliga upplevelser;
 • oftast utförs med ett förebyggande syfte;
 • kan vara enkelt och utökat;
 • kräver lite förberedelser, vilket gör undersökningen mer informativ.

Målen med kolposkopi

Kolposkopi av livmoderhalsen kan utföras profylaktiskt, för att diagnostisera inflammatoriska processer eller associeras med en förändring i cellkompositionen. Det är möjligt att identifiera:

 • vårtor;
 • förändringar i prekancerös genesis;
 • neoplasmer i livmoderhalsen.

Behandlingen övervakas också..

Regler för att förbereda förfarandet

Förfarandet för kolposkopi av livmoderhalsen kräver överensstämmelse med rekommendationer från en läkare, detta gör att du kan fastställa en mer exakt diagnos. De grundläggande reglerna är:

 • avhållsamhet från sexuella relationer i två dagar före undersökningen;
 • ett förbud mot användning av vaginala suppositorier, tamponger och douching i två dagar;
 • tar smärtstillande medel om det behövs.

Med kolposkopi måste läkaren ta hänsyn till menstruationscykeln.

Vad är kolposkopi gjort för?

Målet med en kolposkopisk undersökning av livmoderhalsen i en stor del av fallen är att identifiera processerna för livmoderhalsens neoplastiska natur, nämligen prekancerösa tillstånd och karcinom. Lokalisering av patologer bestäms och differentiell diagnos utförs..

Under kolposkopi klargörs också behovet av provtagning av biopsimaterial. Undersökningen gör att du kan fastställa en noggrann diagnos och föreskriva en adekvat behandlingsplan.

Indikationer för kolposkopi

Det anses berättigat att genomföra förfarandet när:

 • förändringar i cellkomposition;
 • processer av inflammatorisk karaktär provoceras till exempel av dysbios;
 • endometrios;
 • neoplasmer i livmoderhalsen av okänd etiologi;
 • kondylom;
 • polyper;
 • uppkomsten av en misstank om förekomsten av maligna neoplasmer;
 • rutininspektion.

Kontra

Kolposkopi i gynekologi anses vara en icke-invasiv metod med en minimal risk för biverkningar. Men det är inte alltid tillåtet att utföra det, de viktigaste kontraindikationerna är indelade i relativa och absoluta.

Relativ

Denna grupp av kontraindikationer inkluderar patologiska processer, vars närvaro kan orsaka oinformativa eller felaktiga resultat av förfarandet.

Sådana kontraindikationer betraktas som tillfälliga, kolposkopi kan utföras efter att de försvunnit. De viktigaste är:

 • fläckar orsakade av en sjukdom eller menstruation;
 • inflammatoriska processer i livmoderhalsen;
 • förlossning varefter två månader inte har gått;
 • abort eller annan intervention i livmodern, varefter mindre än en månad har gått.

Absolut

De viktigaste absoluta kontraindikationerna är:

 • allergi mot använda reagens;
 • strålterapi;
 • limprocesser.

Vad kolposkopi visar

Studien ger en möjlighet:

 • att identifiera lokaliseringen av lesioner;
 • att analysera tillståndet hos slemhinnorna;
 • genomföra differentiell diagnos av patologier.

Typer av kolposkopi

Kolposkopi delas vanligtvis in i enkelt och avancerat.

Enkel kolposkopi

Det kräver inte användning av lösningar. Storleken och formen på livmoderhalsen, cikatriciala förändringar, neoplasmer, tårar bestäms.

Avancerad kolposkopi

Kräver specialreagens.

När är proceduren

Kolposkopi utförd på dagarna 7-9 av menstruationen anses vara den mest informativa..

Undersökning

Kolposkopi av livmoderhalsen består av följande steg:

 1. Introduktioner av den gynekologiska spegeln.
 2. Behandling av livmoderhalsen med ättiksyra.
 3. Applicering av jodlösning och utvärdering av resultatet.
 4. Spegelborttagning.

Kolposkopi under graviditeten

Det anses berättigat att genomföra en studie för kvinnor oavsett graviditetsålder när man registrerar eller misstänker närvaron av en neoplasma.

På grund av undersökningen bestäms livmoderhalsen och förekomsten av en ondartad process utesluts. En annan indikation är fläckar.

Förfarandet utförs enligt standardschemat. Gravida kvinnor bör ha kolposkopi.

Kontraindikationer under graviditeten

Förfarandet är förbjudet för kvinnor när man bär barn med:

 • förekomsten av risk för missfall;
 • förekomsten av graviditetskomplikationer;
 • allergier mot reagens som gäller.

effekter

Att utföra en enkel kolposkopi är säkert, det leder inte till komplikationer..

En utökad procedur kan provocera utseendet på sekretioner av en mörk färg, detta anses vara en variant av normen. Reaktionen förklaras med användning av reagens. Det kan vara en utveckling av blödning, som slutar om 1-2 dagar.

Avkryptera resultaten

Resultaten kan inkludera:

 1. Livmoderhalscancer. Det kännetecknas av spridningen av ett cylindriskt epitel. Närvaron av ektopi vid användning av COC, under uppfödningen av ett barn och i tonåren anses vara en variant av normen.
 2. Närvaron av acetonepitel. Det kännetecknas av färgen på celler i vitt. Tillståndet kräver en detaljerad undersökning och behandling..
 3. Förekomsten av jodnegativa områden. Färgen på exocervix observeras i en atypisk ljus färg. Det förekommer med dysplasi, atrofiska processer och leukoplakia. Kräver en biopsi.
 4. Atypisk förändring i vaskulärt mönster.
 5. Visualisering av mosaik och skiljetecken. Karakteristisk för kärlsjukdomar, viral vagn och inflammatoriska sjukdomar.
 6. Cystiska förstorade körtlar. Förändring provocerar oftast hormonell obalans. Tillståndet kräver konservativ terapi.
 7. Cervikal leukoplakia. Det kännetecknas av bildandet av områden med en ökad nivå av keratinisering. Det anses vara en variant av normen, men kräver en biopsi.
 8. Identifiering av genitala vårtor. Närvaron av kåt epitel observeras, dess utseende liknar en blomkål. Det är farligt att utveckla blödningar och infertilitet. Villkoret kräver behandling och avlägsnande av könsytor.

Vad som inte kan göras efter kolposkopi

Det finns inga särskilda begränsningar, de visas om en biopsi har utförts. För att förhindra utvecklingen av komplikationer är det nödvändigt:

 • avstå från sex under 14 dagar;
 • duk inte;
 • använd inte tamponger;
 • ta inte aspirinbaserade läkemedel;
 • Utför inte tung fysisk ansträngning;
 • gå inte till bastun.

Vad du ska göra efter proceduren

Förfarandet innehåller inga särskilda begränsningar, patienten lever i den vanliga rytmen. Det rekommenderas att använda dagliga kuddar inom 1-2 dagar, eftersom det finns risk för mindre urladdning.

Om de är närvarande under lång tid eller har blivit purulenta, temperaturen har stigit och smärta har uppträtt i nedre del av buken, rekommenderas att konsultera en läkare.

Procedurskostnad

Priset beror på typen av kolposkopi och reagens som används, det börjar på 1300 rubel. I privata institutioner i Moskva kommer undersökningen att kosta cirka 2500 rubel.

recensioner

”Jag mötte colposcopy av livmoderhalsen för några år sedan. Det visade sig vara ett helt smärtfritt och ofarligt förfarande. Med dess hjälp diagnostiserades jag med erosion, och sedan övervakade jag behandlingen ".

Tatyana, St Petersburg:

”Vid den sista förebyggande undersökningen gillade inte läkaren resultatet av smet, och han erbjöd mig att genomgå kolposkopi av livmoderhalsen. Förfarandet väckte inte alls obehag. De upptäckta problemen botades snabbt och allt tack vare en snabb diagnos. ".

Vad är kolposkopi?

Kolposkopi är en diagnostisk undersökning av livmoderhalsen för att upptäcka olika skador och förändringar i slemhinnan och livmoderhalskanalen samt diagnos av prekancerösa och onkologiska processer. Studien utförs med hjälp av en speciell anordning - ett kolposkop utrustat med ett optiskt system, under förfarandet gör läkaren en skrapning av det modifierade slemhinnan för ytterligare studier på cytologi. Kolposkopi måste utföras årligen av en kvinna över 35 år, och även vid planering av graviditet, efter förlossningen och i närvaro av inflammatoriska processer i bäckenet.

Typer av kolposkopi

Kolposkopi är av flera typer:

 1. Enkel eller översikt - inkluderar undersökning av slemhinnorna i slidan, livmoderhalsen och livmoderhalsen utan användning av ytterligare förstoringsföremål. Denna diagnostiska metod gör att du kan bedöma vävnadens allmänna tillstånd, närvaron på slemhinnor i tårar, erosion, ärr och neoplasmer.
 2. Med en ökning på 300 gånger - till skillnad från undersökning colposcopy, med en ökning på upp till 300 gånger kan du studera i detalj strukturen hos celler och vävnader som är fodrade med vulva, nacke och livmoderhalsen.
 3. Utökad - indikerad för obligatorisk användning för kvinnor efter 35 års ålder och för patienter i riskzonen (som har en hög risk att utveckla livmoderhalscancer). Under studien behandlas livmoderhalsen med en 3% -ig lösning av ättiksyra, som gör att du kan identifiera elementen i tumörvävnaden även i det första stadiet av dess bildning. Efter detta behandlas livmoderhalsvävnaderna med en lösning av Lugol med glycerin - friska områden i epitelet är jämnt färgade, och områden med patologi är inte färgade, vilket gör dem väl urskiljbara vid undersökning.
 4. Med användning av färgfilter - vid färgning av slemhinnan med ett grönt filter blir epitelets vaskulära nätverk och eventuella förändringar tydligt synliga för läkaren.
 5. Kromkoloskopi - under denna studie används olika färgämnen. Friska vävnadsområden är färgade jämnt, och muterad och skadad vävnad tonas inte..

Varför föreskrivs kolposkopi??

Undersökning av livmoderhalsen och livmoderhalskanalen med hjälp av ett kolposkop avslöjar förändrade delar av slemhinnan, närvaron av neoplasmer och patologiska tillväxter på livmoderhalsen. Studien kan utföras med olika metoder, var och en av dem gör att du kan få detaljerad information om tillståndet för en kvinnas reproduktionssystem, nämligen vulva, livmoderhalsen och livmoderhalsen.

Indikationer för kolposkopi är:

 • en förändring i karaktären av menstruation - de blev smärtsamma, förlängda med kraftigt blodigt urladdning;
 • förekomsten av kontaktblödning från könsorganen - efter att ha haft sex, tagit bort en tampong, douching;
 • långvariga ritningar i nedre del av buken;
 • riklig slemhinnor ur könsorganen med en blandning av pus eller blod;
 • positiv analys för närvaron av humant papillomavirus;
 • misstänkta onkologiska processer;
 • närvaro av modifierade atypiska celler i gynekologisk smet för cytologi.

Kolposkopi rekommenderas för kvinnor efter förlossning (efter 6 veckor) för att bedöma livmoderhalsen och förekomsten av ektopi på ytan.

Kolpososkopi är kontraindicerat för kvinnor under menstruationen, liksom om kirurgiska ingrepp i livmoderhalsen utfördes för mindre än en vecka sedan, inklusive artificiell avbrott av graviditet och diagnostisk curettage av livmodern.

Är förberedelse för kolposkopi nödvändig??

För att resultaten av studien ska vara tillförlitliga och läkaren under undersökningen skulle kunna få cellprover från livmoderhalsen måste colposocpy förberedas. Det finns inga rekommendationer för att ändra kosten, en kvinna kan äta vad hon vill, men det är bättre att vägra alkohol, överdrivet dricka kaffe och starkt te - dessa produkter ökar blodflödet till bäckenorganen. 2-3 dagar innan en diagnostisk undersökning av livmoderhalsen rekommenderas:

 • utesluta samlag eller använda kondomer så att manlig spermvätska inte kommer in i slidan;
 • tvätt inte vagina;
 • använd inga vaginala suppositorier, tabletter och krämer;
 • använd inte aggressiva tvättmedel och geler som kan bryta med pH i slidan - det är bäst att använda vanlig babytvål eller en speciell produkt för kvinnlig intim hygien.

Hur är colposcopy?

Kolposkopi kan inte förskrivas på dagarna av menstruationsblödning, optimalt om en kvinna kommer för undersökning den 7-10: e dagen av cykeln, det vill säga 3-5 dagar efter menstruationens slut. En undersökning av livmoderhalsen kan utföras både på poliklinik (i en förlossningsklinik) och på ett sjukhus om en kvinna av någon anledning är inlagd på sjukhus. Under kolposkopi används inte anestesi eller anestesi eftersom proceduren är smärtfri. Naturligtvis, om en kvinna har en kronisk inflammatorisk process i slidan eller livmoderhalsen, kan införandet av ett colposcope åtföljas av viss obehag. Så efter en preliminär förberedelse och röster från läkaren om deras handlingar börjar de undersöka:

 • kvinnans läge på ryggen, i den gynekologiska stolen, som vid en rutinundersökning av en läkare;
 • den vanliga gynekologiska spegeln sätts först in i slidan och sedan ett kolposkop;
 • läkaren undersöker tillståndet i slemhinnorna i slidan, livmoderhalsen och livmoderhalsen, vid behov, försiktigt tömning av vaginal sekret med en bomullspinne - undersökningen utförs under förstoring;
 • använd vid behov lösningar av ättiksyra, lugol och glycerol;
 • när neoplasmer upptäcks på livmoderhalsens yta, uttrycker läkaren deras natur - cyster, polypper, vårtor, tumörer etc.
 • delar av livmoderhalsen som inte är mottagliga för färgning under Schiller-testet (behandling med Lugol med glycerin) undersöks mer detaljerat under en ökning av 300 gånger;
 • vid behov tar läkaren en skrapning från livmoderhalsen eller gör en biopsi av de förändrade områdena;
 • colposcope avlägsnas och förfarandet anses vara komplett.

Viktig! Om en kvinna genomgick en biopsi, kan hon efter en studie under dagen uppleva blodig brun fläckning, vilket är normalt och inte kräver någon behandling.

Vad kolposkopi visar?

Kolposkopi gör att du snabbt och smärtfritt kan identifiera fokus på ektopi (erosiva formationer) på livmoderhalsen, vilket kan vara fysiologiskt, till exempel efter förlossning, och vara ett tidigt tecken på utvecklingen av onkopatologi. Stora fokus på ektopi kan orsaka så kallad kontaktfläck, till exempel efter sex eller en vaginal undersökning - i detta fall behöver kvinnan en detaljerad undersökning, biopsi och behandling av ektopi.

I så fall, om kolposkopi visade en liten ektopi som inte blöder vid kontakt och inte stör en kvinna kliniskt, behöver inte behandling, du behöver bara observation och en obligatorisk gynekologisk undersökning två gånger per år.

Kolposkopi visar förekomsten av neoplasmer på slemhinnans yta, inflammatoriska processer i livmoderhalsen och vulva, atrofiska förändringar i livmoderhalsen och vaginalvävnaderna. Baserat på undersökningen beslutar läkaren om ytterligare åtgärder - hänvisa patienten till en specialist, genomföra ytterligare studier eller föreskriva en behandlingskurs.

Är kolposkopi gjort för gravida kvinnor??

Om en kvinna är registrerad för graviditet över 30 år, måste hon genomgå kolposkopi av livmoderhalsen i tidigt skede - detta är nödvändigt inte bara för diagnosen onkopatologi i de tidiga stadierna, utan också för att identifiera långvariga ärr i livmoderhalsen, ektopier, atrofiska förändringar i slemhinnorna som kan förbli efter föregående födelse, abort eller gynekologisk kirurgi och kan påverka graviditetsförloppet och födelseprocessen.

Kolposkopi i tidig graviditet är ett obligatoriskt förfarande, oavsett kvinnans ålder, om förändrade epitelceller finns i utstryk för cytologi. Många blivande mödrar oroar sig för hur undersökningen av livmoderhalsen kommer att påverka graviditeten och kommer detta inte att orsaka missfall? Förfarandet är helt säkert för fostret och graviditeten och påverkar inte kvinnans välbefinnande.

Vad du ska göra efter kolposkopi?

Efter kolposkopi kan en kvinna leda en välkänd livsstil och delta i alla företag. Begränsningar kräver endast om vävnadsprover från livmoderhalsen togs för histologi. För att förebygga infektion under 7 dagar rekommenderas inte:

 • leva sexuellt;
 • simma i öppet vatten, besök poolen och bastun;
 • douching vagina;
 • använd tamponger (endast sanitetsunderlägg är tillåtna).

Samtidigt som fläcken bibehålls inom 1-2 dagar, bör viktlyftning och ökad fysisk ansträngning undvikas. Om kvinnan även efter 2-3 dagar efter biopsin förblir riklig fläckning, som under menstruationen, ska du kontakta en läkare så snart som möjligt.

kolposkopi

Vissa namn på medicinska undersökningar är inte kända för de flesta kvinnor. Detta är till det bättre, eftersom det betyder att kvinnan fram till en viss tid hade allt i ordning och kunskap om ordets betydelse helt enkelt inte var nödvändig. Och så var det alltid. Men livet tvingar oss ibland fortfarande att titta i ordböcker (och oftare på Internet) för att ta reda på vad läkaren föreskrev där. Idag kommer vi att överväga vad kolposkopi är, när och varför den utförs..

Vad är kolposkopi??

Colposcopy är ett förfarande för undersökning av vagina (eller snarare dess väggar och ingång) med hjälp av en speciell anordning - ett colposcope. Enheten är en kikare och en belysningsenhet..

Metodens namn kommer från orden "colpo" (vagina) och "scope" (look) och översätts bokstavligen som "look in the vagina". Under kolposkopi utförs en grundlig undersökning av livmoderhalsen under multipel optisk förstoring (upp till 40 gånger). Denna enhet är utrustad med speciell belysning så att det är möjligt att se mörkare vävnader och ett litet vaskulärt nätverk. Inspektion med ett colposcope sker på en gynekologisk stol.

Idag kan läkare erbjuda sina patienter fotokolloskopi och videokolposkopi. I båda fallen är det möjligt att spara data, vilket senare gör att du kan jämföra bilden före och efter behandlingen. Detta är särskilt värdefullt i situationer där det finns misstankar om att en kvinna har livmoderhalssjukdomar som är benägna att återfall..

Kolposkopi löser flera viktiga problem. Med sin hjälp är det möjligt att identifiera lesioner, analysera det allmänna tillståndet i slemhinnan i slidan och livmoderhalsen, skilja godartade neoplasmer från maligna och utföra en biopsi för vidare diagnos. Läkaren, som utför undersökningsförfarandet med hjälp av ett kolposkop, utvärderar färgen på de undersökta vävnaderna och vaskulära mönstret, fastställer epiteliala störningar, bestämmer närvaron och form av körtlarna samt gränserna för de identifierade formationerna. Under kolposkopi kan en specialist noggrant bestämma urladdningens natur (de kan vara purulenta, blodiga, slemhinnor osv.).

Kolposkopi är av två typer: enkel och avancerad. Med en enkel specialist använder han inte mediciner, men med en utvidgad, tvärtom, han använder speciella tester. Till exempel visar tre procent ättiksyra som appliceras på ett slemhinneställe förändringar som har inträffat på ytan. I detta fall smalnar de oförändrade fartygen. Detta test har den största kliniska betydelsen. Tillsammans med denna diagnostiska metod används ett test med en Lugol-lösning (jod) som bestämmer glykogen i epitelet. Detta test kallas Schillers test. I avancerade fall (till exempel med cancer) används en speciell sond och ett Hrobak-test utförs. I de flesta fall med intolerans mot jod eller ättiksyra är kolposkopi kontraindicerat.

Hur man förbereder sig för kolposkopi?

Särskild förberedelse för kolposkopi förväntas inte. Ett av få krav är frånvaron av en kvinnas menstruation. Samtidigt spelar det ingen roll vilken dag en kvinna har på sin menstruationscykel. De flesta läkare rekommenderar emellertid också colposcopy i mitten av cykeln, eftersom under denna period samlas en ganska stor mängd slem i livmoderhalskanalen och i livmoderhalsen. Den andra är avslag på sexuell intimitet med en partner 2-4 dagar före ingreppet. Några dagar före kolposkopi kan du inte använda douching, vaginal krämer och tabletter. Under denna period är det mycket viktigt att mikrofloraen i slidan och livmodern är naturlig. När mikrofloran är normal - är det lättare att fastställa rätt diagnos och se den verkliga bilden. 2-3 dagar före ett besök hos läkaren för personlig hygien är det bättre att använda vanligt varmt vatten och en liten mängd babytvål.

Kolposkopi av livmoderhalsen. Indikationer, kontraindikationer, teknik. Hur man förbereder sig för kolposkopi och vad man ska göra efter det?

Colposcopy är en metod för gynekologisk undersökning av livmoderhalsen med en optisk enhet - ett colposcope. Denna enhet liknar ett kikare mikroskop utrustat med en ljuskälla. Vid behov kan läkaren välja den nödvändiga ökningen från 2 till 40 gånger. Användningen av färgfilter för kolposkopi gör att du kan bedöma tillståndet hos ytliga kapillärer och blodkärl.

Kolposkopiproceduren varar inte mer än 30 minuter. Det kan åtföljas av viss obehag, men det är helt smärtfritt..

Colposcopy-mål

 • identifiering av områden med patologiskt epitel som kan indikera dysplasi eller livmoderhalscancer;
 • bestämning av storleken och lokaliseringen av de drabbade områdena i slemhinnan i livmoderhalsen och vagina;
 • bestämning av genomförbarheten av en biopsi;
 • valet av en metod för att behandla identifierade sjukdomar - cauterisering med läkemedel, elektrisk ström, laser, kirurgiskt instrument;
 • övervakning av upptäckta foci var 3-6 månad;
 • utvärdering av effektiviteten i behandlingen.
Möjligheterna med kolposkopi. Med ett kolposkop kan du i detalj undersöka de minsta förändringarna i slemhinnan i livmoderhalsens vaginala del. Under proceduren utvärderar gynekologen:
 • färgen på slemhinnan utan färgning och efter behandling med lösningar av ättiksyra och jod;
 • yta och lindring av slemhinnan (plack, höjningar, fördjupningar, erosion);
 • vaskulärt mönster (närvaron av förändrade kärl, kärlslingor);
 • förekomsten och storleken av områden med förändrat epitel;
 • gränserna för de identifierade fokuserna (kan vara suddiga eller tydliga);
 • körtlarnas närvaro och tillstånd (öppet, stängt).
Datum för kolposkopi. Proceduren kan utföras på vilken dag som helst av cykeln, men inte under menstruationsblödning. De första 5 dagarna efter upphörandet av menstruationen anses vara optimala. Vidare producerar livmoderhalsen en stor mängd slem, vilket gör diagnosen svår.

Typer av kolposkopi:

 • enkel eller översikt - undersökning av livmoderhalsen med hjälp av ett kolposkop utan användning av kemikalier;
 • utökad - under undersökningen används olika tester med kemikalier (ättiksyra och jodlösning). Ger dig möjlighet att upptäcka små foci av atypiskt epitel osynliga med enkel kolposkopi;
 • colpomicroscopy - en studie av slemhinnan med en stor förstoring över 300 gånger. Låter dig utvärdera förhållandet mellan kärnan och cytoplasma och andra funktioner i cellstrukturen.
Colposcopy-resultat utfärdas omedelbart efter undersökningens slut. De kan vara i form av:
 • en schematisk ritning beroende på typen av klockratten - läkaren anger schematiskt platsen och storleken på de identifierade patologiska områdena;
 • verbal beskrivning av de identifierade förändringarna;
 • fotografering eller video.

Cervix

Livmoderhalsen i livmoderhalsen täcker organets yta. Den består av:

 • Epitel - vävnad som foder slemhinnans yta. I olika delar av livmoderhalsen finns normen normalt:
 • Stratifierat skivepitel - täcker den vaginala delen;
 • Cylindriskt epitel - täcker väggarna i livmoderhalskanalen.
 • Bindvävnadsplatta (källarmembran) - liggande under epitel av fibrös bindväv, som inte innehåller celler, men består av kollagen och elastiska fibrer.
Slemhinnan i livmoderhalsens vaginala del är fodrad med stratifierat skivepitel, samma som väggarna i slidan. Detta epitel har egenskapen till desquamation och förnyelse. Uppdateringshastigheten beror på fasen i menstruationscykeln, den är maximalt under ägglossningen. I stratifierat skivepitel delas 4 lager av celler, som skiljer sig i storlek, förhållande mellan kärna och cytoplasma och i funktion:
 • Basal - omogna celler som finns i en rad på basalmembranet;
 • Parabasal - celler där tecken på differentiering uppträder. Ligger i 2-3 rader på bascellerna;
 • Mellanprodukt - måttligt differentierade celler belägna ovanför parabasalen i 6-12 rader;
 • Yta - celler som är i det övre skiktet av slemhinnan. De är inte keratinerade och uppdateras ständigt. Ligger i 3-18 rader.
Slemhinnan i cervikalkanalen är fodrad med ett cylindriskt eller bägert epitel. Celler är höga cylindrar ordnade i rad. Det cylindriska epitelet ger en slemutsöndring, vars densitet varierar beroende på cykelns fas. Detta slem bildar livmoderhalskanalens slempropp, ger filtrering och främjande av spermier, skyddar livmodern från bakterier. Slemhinnan i cervikalkanalen viks till krypter. I veckens djup innehåller ett stort antal enkla rörformade körtlar, även fodrade med ett cylindriskt epitel. Ibland blir de tilltäppta och bildar cyster. Samtidigt ackumuleras en stor mängd slemutsöndring inne i körtlarna.

Slemhinnan i övergångszonen är av särskilt intresse. Övergångszonen är området med slemhinnan där omvandlingen av det cylindriska epitelet till ett skiktat skvaller sker. Vanligtvis är det beläget på gränsen till den yttre farynxen. Hos flickor och unga kvinnor kan det växla, täcker området av den vaginala delen. Hos kvinnor äldre än 45 år kan övergångszonen vara belägen djupt i livmoderhalskanalen. I övergångszonen inträffar ofta misslyckande i formning, mognad och död av epitelceller. Här utvecklas 90% av sjukdomar och patologiska tillstånd i livmoderhalsen. I detta avseende undersöks övergångszonen särskilt noggrant under kolposkopi..

Indikationer för kolposkopi av livmoderhalsen

 • Misstänkta områden med förändrat epitel i livmoderhalsen, som hittades under en rutinmässig gynekologisk undersökning. I detta fall är målet med kolposkopi att identifiera små fokuser på förändringar som är otillgängliga för blotta ögat.
 • För att klargöra diagnosen av misstänkt livmoderhalssjukdom:
 • cervicit;
 • endometrios;
 • polyper i livmoderhalsen;
 • cervikala vårtor;
 • misstänkt livmoderhalscancer.
 • Klinisk observation av kvinnor med livmoderhalscancer.
 • Kontroll efter behandling av livmoderhalssjukdomar.
Kontraindikationer för kolposkopi är:
 • De första fyra veckorna efter födseln och livmoderhalscirurgi;
 • Intolerans mot jod och ättiksyra under utökad kolposkopi.

Kolposkopiteknik

Kolposkopi utförs i ett gynekologisk rum. En kvinna placeras på en gynekologisk stol. Läkaren expanderar vagina med en spegel för att få tillgång till livmoderhalsen. Väggarna i slidan och livmoderhalsen rengörs för sekret med en tapp i dopp i saltlösning.

Colposcope installeras på ett avstånd av flera centimeter från ingången till vagina.

Första steget. En gynekolog undersöker livmoderhalsen vid olika förstoringar för att upptäcka patologiska delar av epitelet. I detta skede slutar konventionell kolposkopi. Om det finns ett behov av en mer ingående undersökning av slemhinnan, utför sedan en utvidgad kolposkopi, vars steg beskrivs nedan.

Andra fasen. Behandling med 3% ättiksyra-lösning. En vattpinne fuktad med en sur lösning lämnas i slidan i 30-40 sekunder. Sedan tas det bort och de fortsätter att undersöka slemhinnan under olika förstoringar. Under inverkan av ättiksyra är de ändrade delarna av epitelet målade vit - acetoblastiskt epitel. Dess närvaro kan indikera infektion med humant papillomavirus eller dysplasi. För att klargöra diagnosen kan du behöva ha en biopsi. Läkaren kan ta ett vävnadsprov just där..

Den tredje etappen. Schiller-test eller behandling med en vattenlösning av jod. En vattpinne doppad i jodlösning smörjer ytan på livmoderhalsen. Friska slemhinnor blir jämnt bruna. Det förändrade epitelet förefaller lättare. Områden med ektopi, foci av cylindriskt epitel är inte färgade. Dessa är de så kallade jodnegativa zonerna..
Om delar av ett misstänkt epitel upptäcks under kolposkopi, tas ett vävnadsprov från var och en av dem för biopsi.

Hur man förbereder sig för kolposkopi av livmoderhalsen?

Vad kan vara resultatet av kolposkopi?

Hos en frisk kvinna, med en konventionell kolposkopi, ser läkaren en enhetlig blank yta på livmoderhalsen. Under den första halvan av menstruationscykeln är den ljusrosa. Under andra halvåret förvärvar det en cyanotisk, cyanotisk nyans. Den yttre farynxen hos nolliparösa kvinnor är rund, hos de som föder har den formen av ett gap. När den friska slemhinnan behandlas med ättiksyra lyser den snabbt och efter 2 minuter får den den vanliga färgen. Efter bevattning med en jodlösning brunas den normala slemhinnan jämnt. I detta fall rapporterar gynekologen att resultatet av kolposkopi är normen.

Om avvikelser under studien hittas, fixar läkaren dem i detalj. Som ett resultat av kolposkopi får en kvinna en slutsats som innehåller information om livmoderhalsen. I de flesta fall kan dessa vara muntliga beskrivningar och en schematisk ritning som visar förändringarnas fokus.
Beskrivningen kan innehålla följande artiklar:

BedömningskriterierNormavvikelser
CervikalformKoniskOregelbunden form
StorlekenInte hypertroferadHypertroferad - ökad i volym, atroferad - minskad.
TransformationszonDet är inte synligt om det är beläget i livmoderhalskanalen, eller är det normalt.Stor med öppna eller stängda körtlar, stora nabotcyster.
Fog - gränsen mellan det stratifierade skvam- och cylindriska epiteletKlarSuddigt
körtlarInte identifieradStängda eller öppna körtlar avslöjade
Retentionscystar är nabotkörtlar vars kanaler är stängda av skivepitelNejdet finns
fartygTypiskAtypisk: kort, snodd, korkskruvliknande, i form av komma, utan anastomoser (anslutningar)
Keratos - leukoplakia - områden med ökad keratinisering och orbitalisering av stratifierat skivepitelNejdet finns
Mosaik - en avvikelse av blodkärl som uppstår när blockering av tillväxten av atypiskt epitelNejMjuk eller grov mosaik
Tegnsättning är en avvikelse av blodkärl. Pekekapillärer genomskinliga genom överhudenDet finns ett anbudGrov punktering.
Gränserna för det onormala epiteletNormalt inte upptäcktKlart, fuzzy
Atrofi i slemhinnan - tunnning av slemhinnans övre lager. Baslagret sparasNejDet finns. Tunt epitel. Ojämn färgad med Lugols lösning.
Ektopi - utgång från det cylindriska epitelet till vaginalytanNejdet finns
Acetabular epidermis i epidermis, som blev vit efter behandling med ättiksyraNejdet finns
Jodnegativ zon - områden i slemhinnan som är dåligt färgade med jodlösning på grund av bristen på glykogen i cellernaNejdet finns
Endometrios är en godartad sjukdom där celler i livmoderhalsens livmoderhals går utöver detta lager.Nejdet finns

Vilka sjukdomar kan identifieras i denna studie?


SjukdomDefinitionTecken detekterade med kolposkopi
Cervikal intraepitelial neoplasi eller dysplasiEn sjukdom i livmoderhalsen, i vilken celler i det lagdrivna skivepitelet skadas. Det åtföljs av utseendet på atypiska celler, därför anses det vara ett prekanceröst tillstånd.Acetabulära epitelplatser. Leukoplakia - täta vita plack som stiger över ytan på slemhinnan. Tegnsättning: anbud i de initiala stadierna av dysplasi och med en hög grad av skada - grov. Vid färgning med jod bestäms de klara gränserna för det drabbade området.
Medfødt ektopiEtt medfødt tillstånd där gränsen mellan det cylindriska och skiktade skivepitelet ligger på yttre ytan av livmoderhalsens vaginala del. Om det inte finns några komplikationer är det ett fysiologiskt tillstånd, inte en sjukdom.Enkel kolposkopi: slemhinnan kring den yttre svelyn är ljusröd. Rödhetsområdet har en regelbunden rundad form. Efter behandling med syra försvinner inte det ektopiska området, har tydliga jämna gränser, täcks jämnt med ett cylindriskt epitel. Det finns ingen transformationszon. Lugols lösning är lätt färgad.
Förvärvad ektopi eller pseudo-erosion
Förskjutning av det cylindriska epitelet på livmoderhalsen i livmoderhalsen. Förvärvat tillstånd associerat med virus, infektioner, skador, graviditet, förändringar i äggstocksfunktionen.Det cylindriska epitelet har en granulär yta. Platsen har tydliga gränser och ojämna konturer. Med en komplicerad form hittas stängda eller öppna körtlar.
Riktigt erosion i livmoderhalsen
Tillfälligt avslag på de övre skikten på det lagdrivna skivepitelet som ett resultat av kemisk och fysisk skada, inflammation, varm douching.Plottar av skador på epitelet. Erosionens botten är belägen under slemhinnans yta. Den har ojämn terräng och en ljusröd yta..
Eroded ectropion
Inversion av livmoderhalsen i livmoderhalskanalen.Cervikal deformitet. En betydande ökning av kroppsvolymen är möjlig. Överväxt av ärrvävnad är synlig. Längs periferin bildas erosion, öppna och stängda körtlar. I en komplicerad kurs finns det tecken på inflammation - svullnad, rodnad, ojämn färgning med jod.
endometrios
Utloppet av endometriaceller utanför livmoderhalsen.Avrundade foci i endometriumet, tornet ovanför slemhinnan. På olika dagar i cykeln ändrar de färg från rosa till cyanotiska. Byt inte under påverkan av syra och jod.
kondylom
Små utväxt av slemhinnan som uppträder vid infektion med det mänskliga papillomviruset.Exophytic condylomas - komma över ytan på slemhinnan. De har en svampkropp på ett ben i form av en kupol, papilla eller kon. Resultatet av prover med syra och jod beror på storleken på vårtorna och graden av keratinisering av epitelet.
Plana kondylom rager inte över ytan. Svagt märkt med vanlig kolposkopi.
Polypper av slemhinnan i livmoderhalsen
Överväxter av livmoderhalskanalen.Avrundade eller lobade formationer i området för yttre svelget. Färgen är röd. Byt inte under påverkan av syra och jod.
Erytroplakia i livmoderhalsen
Ett patologiskt tillstånd där fläckar av atrofi och dyskeratos uppträder på livmoderhalsslemhinnan. Orsaker: infektioner, immunstörningar, hormonell status, kemiska eller mekaniska effekter.Ljusa röda fläckar av tunnare skivepitel som blöder lätt vid beröring. Blodkärl lyser genom epitelet. Erythroplakia bleknar vid behandling med ättiksyra. Infläckad med jod.
Atypisk transformationszonEn term som beskriver förändringar och patologier inom området för omvandling av ett cylindriskt epitel till en platt. Beroende på svårighetsgraden av processen kan den atypiska transformationszonen vara gränsen till normal eller ha en hög nivå av atypi (ett stort antal atypiska celler) och indikerar ett prekanceröst tillstånd.Ljus hyperemi - rodnad i slemhinnan. Hypertrofi är en ökning i livmoderhalsen. Stratifierat skivepitel med inflammatoriska förändringar, deformerad transformationszon. Delikat mosaik - små blödningar, öm punktering. Dilaterade grenfartyg.
Öppna och stängda körtlar kan upptäckas. Områden med kronisk inflammation är dåligt färgade med jod..
cervicitInflammation i livmoderhalsslemhinnan.Konturerna är inte tydliga. Stängda körtlar och stora nabotovcystar upptäcks. På periferin finns öppna kanaler i körtlarna. Det finns foci av leukoplakia, acetabular epitel, atypiska kärl (korta veckade kapillärer), mosaik och punktering.
LivmoderhalscancerCervical malign tumör.Glasytliga matytor på vilka utväxt av olika former kan bildas. Atypiska kapillärer ses i form av en korkskruv, komma, hårnål. Kapillärer ansluter inte till varandra och försvinner inte när de utsätts för syra.
Grov mosaik och grov punktering upptäckt.
Vid behandling med syra blir områdena vita.
Cervical Leukoplakia
Patologi, manifesterad i områden med ökad keratinisering av det skiktade skivepitelet i livmoderhalsen.En vit fläck som stiger över det omgivande epitelet eller på dess nivå. Har fuzzy gränser.

Vad du ska göra efter kolposkopi?

Vad är avancerad kolposkopi??

Utökad kolposkopi är en kolposkopiundersökning under vilken ytan på livmoderhalsen först behandlas med en svag lösning av ättiksyra och sedan med en vattenlösning av jod. Efter varje steg undersöker gynekologen livmoderhalsen och registrerar förändringar.

1. Testa med syra. Använd en 3% -ig lösning av ättiksyra eller en 0,5% -ig lösning av salicylsyra. Under påverkan av syra förekommer cellsvullnad, epitelödem och minskning av friska blodkärl (patologiska reagerar inte på syra och förblir tydligt synliga). Det stratifierade skivepitelet blir jämnt blekt. Det cylindriska epitelet förblir rött och ser ut som druvor. Dess gränser har tydliga konturer. Efter 2 minuter får den friska slemhinnan den vanliga blekrosa färgen. En lätt enhetlig blekning av stora områden anses inte vara ett onormalt tecken. Men desto starkare vävnaden blir vit och ju längre effekten pågår, desto djupare är skadan.

Syrtestet är det viktigaste steget i avancerad kolposkopi, eftersom det ger maximal information om livmoderhalsen. Det låter dig identifiera:

 • gränserna för det stratifierade och cylindriska epitelet;
 • de minsta förändringarna i det skivepitel, som ser ut som blekning av varierande intensitet och varaktighet;
 • atypiska kärl som inte förändras efter behandling med vinäger;
 • områden som drabbats av humant papillomavirus;
 • små fokuser på intraepitelial neoplasi i livmoderhalsen - ett prekanceröst tillstånd;
 • leukoplakia-foci (keratos) skiljer sig i färg från neoplasier;
 • adenokarcinom och skivepitelcancer i livmoderhalsen.
Tecken på patologier upptäckta under syrabehandling:
 • Fläckar av vitaktigt eller vitt epitel kan vara tecken på inflammation och cervicit..
 • Ett vitaktigt epitel förekommer i områden med slemhinnesatrofi. Dessutom är blekningen svag och på kort sikt. Suddig konturer.
 • Lätt bleka områden där regenerering (restaurering) av slemhinnan inträffar efter skada. Till exempel i stället för sann erosion.
 • Tjockt vitt epitel indikerar förkankande förändringar i skivepitel.
 • Patologiska grenade kapillärer drabbas inte.
 • Tomter med lecoplakia har en mättad vit färg. Effekten av syra kvarstår i mer än 5 minuter.
2. Schiller-test med en vattenlösning av jod eller Lugols lösning. Används för att upptäcka patologiskt epitel utan glykogen. Sådana celler är färgade svagt eller helt resistenta mot jod. Efter behandling av slemhinnan är friska områden jämnt färgade mörkbruna.

Tecken på patologier upptäckta genom jodbehandling

 • Atrofierat, förtunnat epitel är färgat ojämnt.
 • Godartade förändringar skiljer sig något i färg från frisk vävnad och har fuzzy, suddiga konturer. Exempelvis är metaplastiskt, cylindriskt och atrofiskt epitel färgat svagt eller delvis..
 • Delvis färgade små områden med inflammation.
 • Jodnegativ (inte helt färgad) - livmoderhalsdysplasi, områden med kronisk inflammation, betydande atrofi orsakad av hormonella störningar.
 • Leukoplakia är också jodnegativt. Det ser ut som en ljus blank film med en slät eller grov yta..
 • Ett ogynnsamt tecken är grå, senap, kontrasterande områden med tydliga vassa konturer. Atypiska celler finns ofta i sådana områden av epitelet..
Från platser som inte svarar på jod tas en riktad biopsi för att utesluta utvecklingen av en cancer i livmoderhalsen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till ledvärk vid klimakteriet

Menopaus åtföljs av många inte särskilt trevliga symtom. För vissa kvinnor är förberedda i förväg i form av förebyggande. Men när ett symptom på smärta i lederna uppstår, kan inte alla hantera det....

Ägglossning och akne

Många kvinnor har akne före ägglossningen. De ger många obehagliga känslor, såsom rodnad, klåda och ömhet, liksom ett oestetiskt utseende. Deras utseende påverkas inte på något sätt av hudvård, eftersom de är en konsekvens av hormonella störningar i en kvinnas kropp....

Orsaker till menstruation med slem och blodproppar

Det speciella hos den kvinnliga kroppen är att dess hälsa till stor del beror på menstruationscykeln. Regelbunden menstruation och deras normala karaktär indikerar att i den kvinnliga kroppen fortsätter alla processer utan avvikelser, och han är redo att uppfylla sitt huvudsyfte - reproduktionsfunktionen....