Avkodning av kolposkopi: tolkning av protokollets andra del

Harmonier

Efter en gynekologundersökning fick du ett förfarande som kallas kolposkopi? En sådan diagnostisk studie av livmoderhalsen utförs med hjälp av specialutrustning. Läkaren undersöker noggrant organets yta under ett mikroskop, fixerar vävnadens reaktion på en lösning av jod eller vinäger.

Sådan testning gör att du kan få fullständig och pålitlig information om hälsotillståndet. När kolposkopi av livmodern är klar, ges resultaten, vars tolkning är ganska komplicerad, till patienten. Men att förstå den okända terminologin utan en speciell medicinsk utbildning är inte så enkelt.

Tänk på vad det är - kolposkopi av livmoderhalsen och hur det utförs. Efter att ha studerat den presenterade informationen kan du självständigt dechiffrera resultaten från denna analys.

Cervikalform

Under kolposkopi studerar och beskriver gynekologen formen på livmoderhalsen.

FormenNorm / patologiBeskrivning
KoniskNorm för nolliparösa kvinnorLivmoderhalsen är avgränsad till utgången, och livmoderhalskanalens öppning har en rund eller halvcirkulär form
CylindriskNorm för att föda kvinnorHalsen har formen av en cylinder. Cervical kanal sprickor
Konisk förkortadPatologiTecken på genital utveckling
hypertrofiskPatologiLivmoderhalsen är betydligt förstorad (hypertroferad). Ibland kan det nå utgången från könsskillnaden. Orsaker - avvikelser i utvecklingen, inflammatoriska processer, tumörer

Med en konisk förkortad nack föreskrivs en ultraljud av det lilla bäckenet. Ultraljudsundersökning gör att du kan bedöma tillståndet hos andra reproduktionsorgan som med denna patologi kan vara underutvecklade, outvecklade eller till och med frånvarande. Med cervikal hypertrofi föreskrivs också ultraljud i livmodern för att upptäcka tumörer och patologiska processer.

Funktioner för förberedelser

För att få de mest exakta resultaten, förutom läkarnas erfarenhet, är ett viktigt villkor rätt tillvägagångssätt för studien. Innan en diagnos utförs är det viktigt att konsultera en gynekolog som kommer att ge rekommendationer om hur man kan förbereda sig för kolposkopi..

Vanligtvis rekommenderas en kvinna:

 • två dagar före studien, vägra att ha sexuellt samlag;
 • douch inte;
 • använd inte vaginala suppositorier, tabletter, krämer;
 • utföra hygienmetoder endast med rent vatten utan att använda rengöringsmedel.

Innan förfarandet ska en kvinna inte ta kramplösande medel och smärtstillande medel. Eftersom denna metod är helt säker och smärtfri.

Transformation Zone Status

Omvandlingszonen är det område där två typer av epitel är i kontakt - platt, som täcker halsen och cylindrisk, belägen i livmoderhalskanalen. Detta område undersöks särskilt noggrant, eftersom 90% av maligna tumörer härstammar. Protokollet anger den allmänna statusen för transformationszonen.

Typer av transformationszon som beskrivs i kolposkopiprotokollet

Transformation Zone TypeZonstorlekBeskrivning
Den förstaStorKorsningen mellan de två typerna av epitel ligger nära utgången från livmoderhalskanalen. Ett sådant arrangemang gör det möjligt att undersöka transformationszonen väl och ta cytologianalyser.
AndraSmåKorsningen mellan de två typerna av epitel är belägen på nivån för det yttre svalget. Hos sådana kvinnor är det inte alltid möjligt att överväga transformationszonen, vilket leder till otillfredsställande diagnostiska resultat.
TredjeSaknasTransformationszonen är "dold" inuti cervikalkanalen. Det är omöjligt att överväga det, därför är sådan kolposkopi otillfredsställande (oinformativ)


Typ 1 Transformation Zone


Transformation Zone 2

Alla dessa tre alternativ anses vara normala.

, om resten av bilden
kolposkopi
och
testresultat
avslöjade inte patologiska avvikelser.

Transformationszonen kan vara belägen långt från livmoderhalskanalen. Denna bild anses vara normal hos unga kvinnor. Med tiden kommer denna fog att flytta på plats. Processen kan emellertid sakta ner och kvinnan får en "flickig" version av halsen. I det här fallet talar de om medfödd pseudo-erosion (ektopi). Om detta tillstånd inte behandlas kommer vävnader som inte är anpassade till att vara i slidan konstant inflammeras, vilket kan leda till utveckling av en malig tumör. Patienter med ektopi behandlas med en laser, en radiokniv, fotodynamisk terapi och andra metoder. Under proceduren avlägsnas det cylindriska epitelet och under vävnadsläkning ersätts det av ett stratifierat skive.

Patienter där det är omöjligt att överväga transformationszonen och ta en smet från den, tilldelas en diagnostisk curettage. Under proceduren "skrapar" vävnadsprov från insidan av livmoderhalskanalen för att undersöka cancer och prekancerösa celler.

Transkript av resultaten av inspektionen av transformationszonen

Resultatdekryptering
Transformationszonen är normal.Inga patologiska förändringar upptäcktes
Omvandlingszonen är onormalDet finns patologiska förändringar (erosion, tecken på dysplasi och tumörer, förändringar i blodkärl, ljusa områden under den utökade proceduren)

Sexuellt liv före proceduren


Två dagars vila rekommenderas före proceduren.

Det är lika viktigt att veta om det är möjligt att ha sex innan kolposkopi. För att få tillförlitliga resultat under undersökningen rekommenderar läkare att du avstår från sex innan studien. Denna period bör vara 1-2 dagar.

Om sexuellt samlag före kolposkopi var, måste kvinnan definitivt varna läkaren om detta.

Det är nödvändigt att avstå från sexliv i 1-2 dagar så att läkaren har möjlighet att bedöma slemhinnans färg och yta, vaskulärt mönster, oavsett om det finns förändrade områden i epitelet, öppna eller stängda körtlar.

Förutom sexuellt samlag rekommenderas det inte att duka, använda tamponger, suppositorier och andra vaginalprodukter, såvida inte läkaren har ordinerat dem.

Tolkning av begreppet ”atrofiska förändringar”

Atrofi av livmoderhalsslemhinnan förekommer oftast under klimakteriet och postmenopaus, men det kan också utvecklas vid en tidigare ålder med hormonell obalans. I menopaus och postmenopausal ålder anses detta fenomen vara en variant av normen, och hos unga kvinnor - patologi.

Varianter av livmoderhalsvävnadsatrofi syns på kolposkopi

Graden av atrofi av epiteletmanifestationer
LättSlemhinnan är något tunn, kärl (kapillärer) lyser genom det. Mindre punktblödningar är möjliga..
UttaladBetydande tunnning av slemhinnan observeras, på ytan av vilka små blödningar och många kärl är synliga. När en smet tas, blöder vävnaderna. Tillståndet kan åtföljas av en inflammatorisk process - atrofisk cervicit.

Med atrofi under utökad kolposkopi med en lösning av vinäger, smalnar inte kärlen. Men om halsytan under Schiller-testet med jod målades i en enhetlig brun färg, indikerar detta frånvaron av farliga patologiska processer. Om färgningen är ojämn, finns det ingen glykogen i cellerna. Detta tillstånd ger dysplasi och till och med karcinom.

I de flesta kvinnor som lider av atrofiska processer är transformationszonen belägen i livmoderhalskanalen. Därför måste de med jämna mellanrum utföra diagnostisk curettage för att kunna testa cancer och förkanker.

Behandling under klimakteriet och postmenopaus utförs endast i närvaro av samtidigt patologier - prekancer, tumörer, inflammatoriska processer. Och hos kvinnor i fertil ålder anses slemhinneatrofi vara en patologi, därför måste sådana patienter behandlas ändå.

Dekryptering av kolposkopi i närvaro av decidua

Deciduosis är en tillväxt i form av en tumör eller polypper i livmoderhalsen. De vanligaste orsakerna till detta tillstånd är graviditet och hormonell obalans..

Decidua-alternativ beskrivna med kolposkopi

Typ av DeciduaKolposkopisk bild
polypoidCervikala tillväxter i form av många polyper
Tumör-liknandeBildande i form av en rosa eller vit tumör på slemhinnan eller som sticker ut från livmoderhalskanalen

Under graviditeten behandlas inte deciduosis, eftersom det efter de flesta fall försvinner på egen hand.

Hos icke-gravida patienter med denna patologi utförs en biopsi, under vilken ett vävnadsprov tas från den tumörliknande formationen. Detta är nödvändigt för att upptäcka livmoderhalscancer, som kan likna deciduos. Hormonterapi ges till patienter..

Biopsi Video

Kontra

En korrekt utförd procedur utgör inget hot för patienten, eftersom det i själva verket är en längre gynekologisk undersökning med införandet av en spegel i slidan. Det finns inga stränga kontraindikationer för implementeringen av denna metod, men läkare försöker att inte ta till det första gången efter förlossning, en abort, nyligen genomförda operationer eller med en aktiv inflammatorisk process. Vid förlängd kolposkopi är en allergisk reaktion på ättiksyra, jod och andra ämnen som vanligtvis används också en kontraindikation.

Cervical körtlar - Tolkning av protokollresultat

Protokollet innehåller information om tillståndet i nackkörtlarna. Så kallade rörformade strukturer genom vilka flytande slem frigörs för att smörja könsslemhinnan. Dessa strukturer är belägna i det cylindriska epitelet och täcker insidan av livmoderhalskanalen.

Vissa körtlar är belägna i omvandlingszonen, där två typer av epitel är anslutna, som täcker livmoderhalsen från utsidan och foder i livmoderhalsen. Öppna körtlar ser ut som hål omgiven av en lätt fälg, och stängda har en "mössa" på epitelet.

Normer och patologier i livmoderhalscellerna

KörtypstypNorm / patologiVad betyder deras upptäckt?
Öppna utan keratiniseringNormNärvaron av körtlar utan keratinisering indikerar ett friskt liv i livmoderhalsen. Genom dem kan slem lätt rinna ut
Öppet med keratiniseringPatologiSådana körtlar indikerar dyskeratos, ett tillstånd i vilket täta fläckar bildas på slemhinnan. Patologi indikerar en prekancerös skada på livmoderhalsen (dysplasi, leukoplakia) eller livmoderhalscancer
Stängt (kvarhållning)PatologiDeras upptäckt indikerar ett svårt flöde av slem. Stagnation av innehållet i körteln leder till bildning av cyster

Ectopia

I vissa fall kan delar av det cylindriska epitelet uppträda utanför livmoderhalsen och fånga livmoderhalsens vaginala del. Detta fenomen kallas ektopi, det kan också kallas medfödd erosion eller pseudo-erosion..

Ektopi kan uppstå i ung ålder, liksom i fallet med p-piller och i tidig graviditet. Ectopia i sig är inte ett farligt tillstånd och kräver sällan terapeutisk korrigering..

Tolkning av forskningsresultat för livmoderhalsfartyg

Livmoderhalsen är utrustad med kärl som ger näring till vävnaderna. Normalt finns grenade små fartyg på dess slemhinna - kapillärer med starka men elastiska väggar. Därför blödar inte en frisk hals under undersökningen, och vid behandling med vinäger smalnar kärlen och “gömmer sig” ett tag.

Men med ett prekanceröst tillstånd - dysplasi, fyller spridande celler hela det fria utrymmet och pressar blodkärl, vilket stör blodcirkulationen i vävnaderna. Som svar bygger kroppen upp och stärker kärlen. Därför, med denna sjukdom, finns ett stort antal dilaterade kapillärer på livmoderhalsen.

Med övergången av dysplasi till livmoderhalscancer ökar vaskulär tillväxt. En cancertumör växer snabbt och kräver ett stort blodflöde. Därför visas små blodkärl på ytan på halsen, som inte håller i takt med tillväxten av neoplasma, kvarstår underutvecklade, inte grenade och underordnade.

Upptäckt av onormalt utvecklade kärl indikerar en eventuell förekomst av cancer och prekancerösa patologier.

Under kolposkopi


nacke
också hittad:

 • Mosaik - en struktur som består av patologiskt förändrade livmoderhalscancer. Det patologiska nätverket är som en mosaikbeläggning. Delar av slemhinnan avbryts av kärl som delar ectocervixen i kvadratiska, triangulära och polygonala fragment.
 • Tegnsättning - en ritning i form av små streck på livmoderhalsen som representerar förändrade kapillärer.

Normer och patologier i livmoderhalscärlkärlen detekterade med kolposkopi

Beteckning på typ av fartyg i protokolletNorm / patologidekryptering
TypiskNormVaskulärt nätverk är normalt
atypiskaPatologiKärlen är utvidgade, har oregelbunden form och smalnar inte med ett vinägerprov
Delikat mosaikMed andra bra indikatorer anses det vara normalt.Små kärl finns på livmoderhalsen, som försvinner när de behandlas med vinäger, men snart dyker upp igen
Grov mosaikPatologi som indikerar dysplasi (prekancer)Stora, uttalade fartyg är sammankopplade i ett nätverk. När man utför ett vinägerprov smalnar de inte, och tyget som ligger mellan dem förblir vitt under lång tid.
KullerstenbeläggningPatologi. Tecken på svår dysplasiMycket grov mosaik. Fragment av vävnad mellan kärlen buknar som stenar på en kullerstensbeläggning
Mjuk skiljeteckenNormalternativSmå vaskulära "funktioner" försvinner efter exponering för vinäger, och visas snart igen. Tyget som omger dem blir inte vitare eller lättare
Grov skiljeteckenPatologi som indikerar dysplasi (prekancer)Ljusa vaskulära "streck" och fläckar försvinner inte efter exponering för vinäger. Tyget som omger dem blir vitt

Metod

Vad är den här proceduren och hur utförs den? För en kvinna skiljer sig denna studie praktiskt taget inte från den vanliga undersökningen på en gynekologisk stol. Vissa damer känner lätt ömhet. Kolposkopi för erosion kan orsaka en brännande känsla på grund av applicering av reagens. Med ett lågt smärttröskelvärde rekommenderas att man dricker ett antispasmodikum före undersökning.

Efter att ha placerat spegeln tar läkaren colposkopet så nära som möjligt och påbörjar en fasvis undersökning. Först inspekteras vulven, sedan väggarna i slidan och livmoderhalsen. En grundlig undersökning under multipel förstoring gör att du kan studera färg, lättnad, vikning av slemhinnan, vaskulärt mönster, organets form och kontur, epitelets utseende, utsläpp.


Colposcopy i sig är ett icke-kontaktförfarande

De vanligaste resultaten från undersökningen är:

 1. Erosion och pseudo-erosion av livmoderhalsen;
 2. Epitelial dysplasi;
 3. Leukoplakia (betyder prekancerös sjukdom);
 4. Polypper och adenomatos (även en förkämpa);
 5. Inflammation och hyperplasi av slemhinnorna;
 6. Atrofiska processer i ålderdom;
 7. Kräfta.

Många sjukdomar avslöjade med kolposkopi kräver en biopsi för cytohistologisk undersökning för att klargöra diagnosen, bestämma graden, stadiet och typen av patologisk bildning. Med en speciell skalpell eller pincett tar läkaren en liten bit av den modifierade vävnaden och skickar den till ett laboratorium i ett sterilt rör. Själva kolposkopiproceduren varar 15-20 minuter i tid, och om skrapning behövs, sedan lite längre. Efter att ha tagit en plott av slemhinnan för analys, rekommenderas en skyddsplan för en kvinna.

Vad kan inte göras efter kolposkopi:


Du kan inte dussa efter kolposkopi

 • Ha inte sex;
 • Ta inte ett bad.

Efter kolposkopiförfarandet kan fläckar upptäckas i flera dagar (detta händer ofta med erosion)!

Komplikationer (smärta i nedre del av buken, blödning, inflammation) är mycket sällsynta. Vad ska en kvinna göra om obehagliga symtom uppstår efter proceduren? Svaret är entydigt: kontakta omedelbart en klinik för födelse och vänta inte på nästa möte!

Histologiresultaten kommer att vara redo om en vecka. Som regel utser den behandlande läkaren en andra möte för att meddela laboratorierapporten och föreskriva den nödvändiga behandlingen. Undersökningsnoggrannheten är mycket hög (över 87%).

Avkodning av kolposkopi för leukoplakia och keratos

Keratos är en skärpning av halsvävnaden. Normalt är epitelet i detta område ständigt mjukt. Men med dysplasi, leukoplakia, avancerad erosion och livmoderhalscancer försämras mogningen av epitelceller. De blir täta (kåta) och bildar täta fläckar och inneslutningar i form av diskeratocytceller. Detta tillstånd indikerar patologiska processer i slemhinnan.

Leukoplakia är ett prekanceröst tillstånd där vita täta fläckar finns i livmoderhalsen. Det finns två grader av denna patologi..

Kolposkopi av livmoderhalsen, vad är det

Kolposkopisk undersökning är en av de vanliga metoderna för diagnos av gynekologiska sjukdomar. Inför en sådan möte för första gången vet kvinnor inte hur colposcopy av livmoderhalsen utförs, vad det är, om denna procedur är smärtsam och om särskild förberedelse behövs för det. Under tiden är denna undersökning ett viktigt verktyg för att identifiera ett antal hälsofarliga patologier..

Vad är kolposkopi inom gynekologi

Kolposkopisk undersökning är en undersökning av väggarna i slidan och den yttre delen av livmoderhalsen, som utförs med hjälp av speciell optisk utrustning - ett kolposkop. Denna enhet är utrustad med ett speciellt optiskt och belysningssystem som ger en ökning av synligheten hos de inre organen med 10–40 gånger, vilket hjälper till att utföra en grundlig undersökning och att upptäcka även mindre patologiska förändringar osynliga för blotta ögat.

En mer avancerad utrustning för att utföra en sådan studie är ett videokolposkop utrustat med en digitalkamera. Med sin hjälp visas bilden av de undersökta inre organen på monitorn. Resultaten av videokolposkopi sparas och därefter kan specialister se dem, analysera behandlingseffektiviteten eller utvärdera utvecklingen av patologiska processer.

indikationer

Eftersom kolposkopi används för att diagnostisera många gynekologiska sjukdomar, har det ett stort antal indikationer. Denna undersökning måste förskrivas för otillfredsställande resultat av en smetanalys för cytologi och om könsdelwarts upptäcks under undersökningen. Dessutom kan läkaren rekommendera ett colpo-test för kvinnor i närvaro av följande symtom:

 • långvarig smärta i nedre del av buken;
 • vaginal urladdning, klåda;
 • vaginal blödning som inte är förknippad med menstruation;
 • fläckar och smärta under samlag.

Kolposkopi kan också förskrivas i frånvaro av tydliga indikationer som en undersökning som är nödvändig för att utvärdera resultaten av behandlingen. Denna procedur har inga strikta kontraindikationer. Den enda begränsningen för dess uppförande är överkänslighet mot ättiksyra, jodpreparat eller andra reagens som används vid avancerad kolposkopi.

Hur är

För första gången som går till kolposkopi ställer kvinnor frågor om hur denna procedur görs och om det gör ont. Kolposkopi utförs efter en allmän gynekologisk undersökning, som utförs med speglar och tillåter endast en ytlig undersökning av livmoderhalsen. Efter det fortsätter gynekologen direkt till colposcopy, undersöker livmoderhalsen i colposcope-objektivet med olika zoomskalor.

Om endast en visuell undersökning av de inre organen utförs anses colposcopy vara enkel, och när läkaren använder ytterligare test för att upptäcka förändringar i slemhinnan kallas detta förfaringsalternativ förlängd. Om patologiska områden upptäcks utförs en biopsi - ta ett fragment av den drabbade vävnaden för analys.

Vad visar

Kolposkopi av livmoderhalsen hjälper till att upptäcka vaskulära förändringar i slemhinnan, noggrant diagnostisera sjukdomar som endometrios, ektopi, erytroplakia, dysplasi och leukoplakia, för att studera i detalj arten och stadiet för utveckling av erosion eller andra skador. Med hjälp av kolposkopi kan en gynekolog identifiera onkologiska patologier i tidiga utvecklingsstadier - maligna neoplasmer.

När är bättre att göra

Vilken dag i cykeln görs kolposkopi? Den rekommenderade tiden för denna procedur är den första halvan av cykeln, och bäst av allt, om den kan avslutas under de första 3-5 dagarna efter menstruationen. Under menstruation föreskrivs inte sådana diagnostiska test. Kolposkopi under graviditeten är inte förbjudet och kan förskrivas vid olika tidpunkter.

Kolposkopipreparat

Efter att ha lärt mig om vad som är funktionerna i colposcopy i livmoderhalsen, vad det är och när de gör undersökningen återstår det att ta reda på hur man kan förbereda sig för det. För att denna diagnostiska procedur ska vara så informativ som möjligt, några dagar innan besöket hos gynekologen, måste du följa några regler för intim hygien, ta mediciner och sexuell aktivitet. Om läkaren ordinerade en kolposkopi för kvinnan, måste hon:

 • Vänta kön minst två dagar före förfarandet;
 • under veckan före undersökningen, inte douchning, använd inte speciella medel för intim hygien;
 • avstå från att använda födelsekontroll krämer, beredningar i form av vaginala suppositorier eller sprayer, såvida inte föreskrivs av en läkare som är medveten om den kommande proceduren.

Vad är avancerad kolposkopi av livmoderhalsen

Vilka är funktionerna i en utökad colposcopy av livmoderhalsen, vad är det och hur tolkas dess resultat? Efter en visuell undersökning använder läkaren en vattpinne för att applicera lite tre procent lösning av ättiksyra på livmoderhalsen. Under dess påverkan smalnar blodkärlen i slemhinnan, och detta gör eventuella patologiska förändringar mer uttalade och märkbara.

Förutom ättiksyra, för ytterligare undersökning, kan jod eller specialreagens som kan glöda under ultraviolett strålning användas. Om det finns drabbade områden på livmoderhalsen, då när jod appliceras, blir de inte mörka, vilket gör att läkaren kan identifiera sin plats och skala exakt. Vid användning av andra reagenser kan påverkade vävnader färgas i en viss färg under ljuset av en ultraviolett lampa.

Colposcopy-resultat

Efter att förfarandet är avslutat upprättar specialisten ett skriftligt protokoll - ett formulär som innehåller information om nackens funktioner och förekomsten eller frånvaron av tecken som indikerar möjlig utveckling av patologier. Att dechiffrera resultaten av kolposkopi kan innehålla beskrivningar av sådana avvikelser som bildandet av patologiska kärl, närvaron av vitade områden efter behandling med ättiksyra, närvaron av områden som inte är färgade med jod.

Kolposkopi är en säker undersökning, orsakar inte sådana biverkningar och komplikationer som smärta eller blödning, kräver inte tid att återhämta sig. I sällsynta fall kan man efter proceduren observera mild smärta i nedre del av magen eller obetydlig urladdning med jodföroreningar, som försvinner efter 2-3 dagar..

Video: kolposkopisk undersökning

För att lära sig mer om kolposkopi och metoder för att dechiffrera dess resultat, hjälper speciella videomaterial. I dem avslöjar experter i detalj information om funktionerna i genomförandet av denna undersökning, ger råd om förberedelserna för den och pratar om alla stadier i dess uppförande. Efter att ha tittat på videon kommer kvinnan inte att ha några utestående frågor.

recensioner

Svetlana, 27 år. Jag fick förskrivning av kolposkopi på grund av misstänkt livmod i livmoderhalsen. Det skadade inte alls, bara jag upplevde lite obehag när läkaren flyttade spegeln och nabbade lite medan hon applicerade jod. I allmänhet är det inget fel med den här proceduren, graden av obehag är densamma som med en standardundersökning, och jag tillbringade inte mer än 15 minuter i ordföranden.

Irina, 32 år. Tack vare kolposkopi avslöjades progressiv erosion i tid. Detta förfarande förskrivs ofta, men många klarar det inte, så sjukdomen förblir oupptäckt. Först var jag också rädd, men jag lugnade mig när jag läste recensionerna. Det visade sig verkligen att inte skada. Det är bättre att få diagnosen än att möta en obotlig sjukdom på några år.

Olga, 28 år gammal. När jag undersöktes på sjukdomskliniken under graviditeten upptäckte gynekologen erosion. Några månader efter födelsen bestämde jag mig för att undersökas, gick till en betald klinik, där fick jag ordinerat kolposkopi. Priset var acceptabelt, bara 700 rubel. Själva proceduren är snabb, orsakar inte smärta och behöver inte vänta länge på resultaten.

Beredning och kolposkopi av livmoderhalsen

Liksom många andra sjukdomar i könsorganen visar patologierna i livmoderhalsen ofta inte några symtom. Vissa av dem har dock allvarliga konsekvenser och kan ibland leda till cancer. Därför föreskriver läkare colposcopy av livmoderhalsen för en grundlig undersökning och diagnos.

De karakteristiska egenskaperna för kolposkopi

Många kvinnor, som inte känner till studiens detaljer, ställer frågor som varför colposcopy av livmoderhalsen, när är det bättre att ställa en diagnos, vad läkaren studerar under proceduren och hur lång tid det tar. Du bör dock inte vara rädd för själva proceduren, eftersom det oftast inte är smärtsamt och inte skiljer sig mycket i fysiska sensationer från en regelbunden undersökning.

Beskrivning och diagnostik

Colposcopy är ett sätt att diagnostisera gynekologiska patologier med ett mikroskop (colposcope). Ett colposcope är en anordning som låter dig undersöka patientens livmoderhalskanal under förstoring. Under en kolposkopisk undersökning uppmärksammar läkaren på:

 • storlekar på inre organ;
 • slemhinnans yttillstånd;
 • antal, placering, färg och form på infektionscentrum.

Med diagnos kan du identifiera de minsta avvikelserna från vaginalepitel från normen. Så i samband med kolposkopi uppmärksammar läkaren på:

 • slemhinnefärg;
 • oregelbundenheter i ytan av slidan;
 • tillstånd och placering av blodkärl;
 • närvaro, kvantitet, storlek och tillstånd för de drabbade områdena i den vaginala delen av halsen;
 • körtlarnas närvaro och tillstånd.

Den kolposkopiska undersökningen av själva halsen varar upp till 30 minuter. Diagnos rekommenderas på dag 3-5 i cykeln, då livmodern börjar aktivt utsöndra slem, vilket komplicerar proceduren.

Kolposkopi utförs inte under menstruationen, såväl som under de första 4-8 veckorna efter födseln för att undvika skador på ohelade vaginalvävnader. I närvaro av inflammation och sår i slidan är proceduren också kontraindicerad.

Det finns inga kontraindikationer för kolposkopi av den vaginala delen av nacken under graviditeten, men det är värt att närma sig valet av specialist med extrem försiktighet. Under graviditeten täcker den framtida mammas livmoderhalsskanalen med mycket slem för att skydda barnet från infektioner. Eftersom slem gör det omöjligt att inspektera vävnader, bör läkaren vara mycket försiktig när man tar bort detta skyddande skikt med en bomullspinne och under proceduren för att inte skada den framtida modern och fostret..

Indikationer för undersökning

I det fall då läkaren under en vanlig förebyggande gynekologisk undersökning på ytan av väggarna i vagina märker skadade områden föreskriver han colposcopy, vilka indikationer kan vara:

 • klåda och smärta i organen i könsorganet;
 • atypisk urladdning (ibland med en blandning av blod);
 • smärta under och efter sexuellt samlag;
 • ihållande smärta och tyngd i nedre del av buken;
 • närvaron av atypiska celler i smet.

Men om ett eller flera av dessa symtom finns i sig själv, behöver man inte omedelbart gå till en kolposkopispecialist. Det första steget är att tycka din gynekolog som kommer att avgöra de möjliga orsakerna till obehag, ordinera behandling eller ytterligare undersökningar.

Läkare rekommenderar också att kolposkopisk undersökning utförs minst en gång per år som profylax, och om patologier upptäcks, var tredje till 6 månad.

Diagnostisk förberedelse

Innan kolposkopi måste patienten följa vissa hygienregler för att upprätthålla den naturliga balansen i vaginal mikroflora, så att läkaren måste varna henne om undersökningen i förväg.

Så, för att förbereda för proceduren, en vecka före diagnosen, bör en kvinna sluta använda intravaginal medicin. Under två dagar före undersökningen är det nödvändigt att avstå från sexuellt samlag, och före diagnos rekommenderas inte douching, användning av tamponger och bad, eftersom detta leder till en kränkning av sammansättningen av den naturliga flora i slidan.

Innan undersökningen måste läkaren också se till att patienten inte är allergisk mot de ämnen som används i undersökningsprocessen. De vanligaste vattenhaltiga lösningarna av jod och ättiksyra.

Som ett resultat av användningen av lösningar kan en lätt stickande eller brännande känsla kännas, men vanligtvis medför detta inte mycket obehag eller smärta, eftersom konventionella gynekologiska speglar används i diagnosen och colposcope är placerat utanför. Vid speciell känslighet hos patienten rekommenderas det dock att ta en tablett med bedövningsmedlet före undersökningen.

Procedur

Vid diagnos undersöker läkaren slemhinnens tillstånd, noterar platsen, antalet och storleken på de drabbade områdena, beräknar preliminärt sjukdomens natur. Vid behov kan läkaren ta en analys för onkocytologi för en detaljerad studie, vilket eliminerar misstänkt cancer.

Beroende på vilka patologier som måste identifieras kan läkaren använda olika undersökningsmetoder. Således är kolposkopi av tre typer:

 • enkel (granskning): läkaren undersöker den vaginala delen av halsen under förstoring utan att använda kemiska reagens;
 • utvidgad: läkaren utför några tester, kontrollerar slemhinnens reaktion med ättiksyra eller jodlösning, samt använder färgfilter, vilket gör det möjligt att identifiera patologier i det första utvecklingsstadiet, som inte kan skiljas under granskningsdiagnosen;
 • colpomicroscopy: läkaren undersöker under flera gånger (över 300 gånger), vilket gör att du kan utvärdera funktionerna i den inre strukturen i celler.

Vanligtvis förskrivs patienter avancerad kolposkopi. En sådan diagnos består av fem steg:

 1. Patienten är belägen i gynekologisk stol och läkaren använder en spegel, som vid en rutinundersökning. Ett colposcope med en lokal belysningsanordning installeras några centimeter från slidan. I det första steget bedömer läkaren tillståndet i kapillärerna och blodkärlen, för vilket han behandlar den vaginala delen av halsen med en 3% -ig lösning av ättiksyra. I detta fall förblir fartygen i de drabbade områdena oförändrade medan friska fartyg smalnar.
 2. I det andra steget behandlas livmodern med jodlösning. Under denna studie bör friska områden i slemhinnan vara mörkbruna, och den drabbade vävnaden kommer inte att ändra färg och förbli ljusrosa..
 3. Därefter undersöker läkaren gränserna för de drabbade områdena och den skadade vävnadens natur.
 4. I det fjärde steget kan läkaren ta en smet för analys. Om läkaren tvivlar på neoplasmas natur utförs en vävnadsbiopsi.
 5. För att klargöra arten på de skadade områdena kan colposcopy-sorter som färg och självlysande användas. I det första fallet behandlar läkaren halsens vaginala område med blå eller gröna lösningar, som fungerar identiskt med jod. Med hjälp av den självlysande metoden absorberar cancertumörer självlysande färgämnen och blir rosa blå när de tänds med ultraviolett ljus..

Under hela undersökningen undersöker läkaren organen på datorskärmen, påpekar och kommenterar sina observationer till patienten.

Undersökningsresultat

I ett friskt tillstånd är ytan på halsvävnaden slät och jämn, mestadels rosa i färgen, och kärlen täcker järnytan jämnt. Resultaten av undersökningen kan indikera närvaron av följande patologier hos patienten:

 • ektopi av epitelet (erosion) - det cylindriska epitelet passerar till livmoderhalsen i livmoderhalsen;
 • svullnad, bildning av sår och cyster i slemhinnan;
 • leukoplakia - vitaktig tillväxt i livmodern;
 • inflammerade områden, dysplasi eller atrofi i vävnaderna i slidan av slidan;
 • HPV - närvaron i kroppen av en kvinna av det mänskliga papillomviruset, vilket leder till uppkomsten av papillom, och i vissa fall till utvecklingen av cancerceller.

Resultaten av kolposkopi av livmoderhalsen med avkodning ges till patienten omedelbart efter proceduren. Så i slutet av diagnosen kan patienten få undersökningsdata i form av:

 • text med en verbal beskrivning av avvikelser;
 • en schematisk karta som visar platserna för de drabbade områdena och deras storlek;
 • foto eller videokolposkopi av livmoderhalsen.

Kolposkopi hos gravida kvinnor

Kolposkopi av livmoderhalsen under graviditeten har inga kontraindikationer. Tvärtom, en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden och fysiologiska förändringar i kvinnans kropp under denna period kan leda till utvecklingen av patologier, som kan ha en betydande negativ effekt på barnets tillstånd och hälsa. Därför krävs ofta regelbunden övervakning av reproduktionsorganen. Vid allvarlig skada på livmoderkanalerna straffas en kvinna i förlossningen med kejsarsnitt. Om förändringar i organ inte är signifikanta, kan förlossning förekomma naturligt, och behandling föreskrivs under perioden efter förlossningen.

Konsekvenser och rekommendationer

Även efter undersökning utesluter inte den mest kvalificerade specialisten möjligheten till manifestation av olika komplikationer. Utöver vårdslöshet från läkaren kan obehag efter kolposkopi förknippas med organens fysiologiska struktur, med överbelastning eller med bristande efterlevnad av läkarnas rekommendationer.

Olika komplikationer från kolposkopi är sällsynta. I de fall där magsår eller andra sår finns i vaginalslemhinnan eller som ett resultat av en biopsi kan patienten emellertid observera brun, rosa-röd eller blodig utflöde inom en dag efter studien. Konsekvenserna av förfarandet kan också vara manifestationer av smärta i nedre buken.

Trots det faktum att utseendet på dessa tecken är normalt, om de varar längre än 3 dagar, såväl som vid feber, blödning eller om menstruationscykelens natur förändras, bör du omedelbart söka råd och hjälp från en specialist.

Möjligheten till en infektion av patienten på grund av felaktig hygien hos läkaren, liksom på grund av förekomsten av öppna sår på ytan av livmoderhalsen i livmoderhalsen, utesluts inte..

För att undvika förekomsten av olika komplikationer måste en kvinna följa vissa regler under en tid efter proceduren. Läkare rekommenderar vanligtvis att man undviker ökad fysisk ansträngning, douching och sexuellt samlag i flera dagar, inte ta ett bad och en varm dusch, och inte heller ta blodförtunnare under en vecka.

Kolposkopi av livmoderhalsen för att lösa pussel i kvinnors hälsa

Livmoderhalsen är det nedre segmentet av livmodern hos kvinnor. Denna plats anses vara en av de viktigaste, eftersom det i sin struktur finns en korsning av epitelet av två arter, på vilka den maligna processen oftast utvecklas. Regelbunden kolposkopi av livmoderhalsen möjliggör snabb upptäckt av patologiska förändringar och tidig behandling, vilket förhindrar tillväxt av maligna celler. Vissa kvinnor är dock rädda för detta förfarande, eftersom de inte vet vad det är i gynekologi, varför och hur det görs.

Vad är det - diagnostiskt, svårt

Kolposkopi eller kolposkopi är en diagnostisk metod för visuell utvärdering av exocervix (den vaginala delen av livmoderhalsen i kontakt med vaginal mikroflora). För att utföra det krävs ett colposcope, som är utrustat med optisk utrustning som gör att du kan visualisera strukturer under multipel förstoring.

Studien utförs av en obstetriker-gynekolog i de flesta medicinska institutioner med syftet till en detaljerad undersökning av exocervix och livmoderhalskanalen, upptäckt av förändringar i förstadier och även övervakning av effektiviteten i behandlingen av den neoplastiska processen.

Typer av forskning för en detaljerad utredning

I klinisk praxis används flera typer av kolposkopi som var och en skiljer sig åt i mål och teknik..

Enkel kolposkopi

Denna typ är den vanligaste och tekniskt enkelt. Det syftar till visuell utvärdering av exocervix. Under sitt uppförande utvärderas arten av urladdningen, konfigurationen av halsen och förändringar i strukturen.
Den första uppgiften är att söka efter avvikelser i organ och vävnader. Inflammatoriska foci, erosion, polyper och tumörprocesser upptäcks visuellt.

Utökad

Förbättrad kolposkopi (ibland förkortad som PKC) hänvisar till en mer djupgående metod för att bedöma livmoderhalsen genom att applicera reagens och utvärdera förändringar i cellfärgning. Huvudämnena inkluderar en lösning av Lugol, jod och ättiksyra.

Chromoscopy

Detta alternativ är baserat på undersökning av livmoderhalsen med speciella färgämnen. Metoden innebär att man ändrar färgen på olika celler med olika ämnen.

Ett grönt eller blått reagens, liksom ett speciellt ljusfilter inbyggt i colposcope, låter dig identifiera ett misstänkt område på exocervix.

Kromkoloskopi är mest värdefullt för att upptäcka en malign process. Applicering av ett självlysande färgämne med efterföljande interaktion med patologiska celler leder till utsläpp av glöd i ultravioletta strålar.

Videokolposkopi

Videokolposkopi avser en mängd olika avancerade digitala kolposkopier, som utförs med modern utrustning utrustad med en speciell foto- eller videokamera..

Utrustningen låter dig fånga den sedda bilden, såväl som reaktionen av celler som svar på applicering av reagens. Med hjälp av den lagrade informationen kan läkaren utvärdera behandlingsdynamiken såväl som sjukdomens progression.

Indikationer och kontraindikationer för korrekt förståelse

Som alla andra diagnostiska metoder har kolposkopi sina egna indikationer och kontraindikationer för.

När kolposkopi ska göras, indikationer:

 • uppkomsten av fläckar efter samlag;
 • klagomål på smärta hos en kvinna i nedre del av buken;
 • erosion upptäckt;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • uppkomsten av patologisk urladdning;
 • återkommande inflammatoriska processer;
 • avvikelser från normen för smet för oncocytologi;
 • obehag under samlag;
 • uppkomsten av genitala vårtor;
 • övervakning av behandlingen och dynamiken i den patologiska processen.

Innan studien utnämns är det nödvändigt att utesluta förekomsten av kontraindikationer. Bland dem är:

 • en period som är lika med två månader efter födseln;
 • en period på en månad efter abort;
 • förekomsten av en historia av behandling med kryodestruktion eller andra kirurgiska metoder som utförts under månaden.

Om patienten föreskrivs avancerad kolposkopi måste läkaren se till att det inte finns några allergier mot läkemedel som innehåller jod eller ättiksyra..

Du kan inte tillfälligt utföra en studie om:

 • menstruationsblödning;
 • förekomsten av en inflammatorisk process i akut form;
 • svår slemhinneatrofi.

Graviditet är inte en av kontraindikationerna för kolposkopi. I vissa fall är proceduren indikerad för att snabbt upptäcka sjukdomar, lösa frågan om förlängning av graviditet och val av leveransmetod.

För kvinnor med identifierad erosion eller närvaron av förändringar i smet för onkocytologi föreskrivs en studie upprepade gånger för graviditet. Detta beror på den möjliga utvecklingen av sjukdomen och dess övergång till en malig process på bakgrund av en instabil hormonell bakgrund..

Därför måste läkaren, innan han utför kolposkopi, förklara för patienten förloppet med proceduren och dess funktioner, liksom syftet med metoden. Det rekommenderas att skjuta upp det till menstruationens upphörande..

Hur kolposkopi

Om en kvinna vet hur kolposkopi utförs kommer hon inte att vara rädd för en så viktig procedur.

Studieförberedelse

Förberedelserna för kolposkopi av livmoderhalsen inkluderar:

 • undersökning av innehållet i slidan för inflammation;
 • uteslutning av lokala läkemedel med en vaginal administreringsväg under en vecka;
 • uteslutning av sexuell kontakt en dag före metoden, samt användning av smörjmedel;
 • efterlevnad av personlig hygien några timmar före studien med borttagning av hår vid ingången till vagina, douching med varmt vatten.

Läkaren ska berätta hur man förbereder sig för kolposkopi, vad som kan och inte kan göras innan studien.

Stages

Hur utförs kolposkopi, stadier:

 • undersökning av en kvinna med en spegel med dess efterföljande fixering i slidan;
 • avlägsnande av slem och sekret från vagina med en bomullspinne;
 • inspektion utan användning av reagens;
 • ritning på den vaginala delen av livmoderhalsen i en 3% -ig lösning av ättiksyra;
 • efterföljande inspektion med en bedömning av förändringen som inte varar mer än en minut;
 • tillämpa en Lugol-lösning med en bedömning av resultatet;
 • spegelborttagning.

Efter proceduren: råd till patienter

Efter kolposkopi är det nödvändigt / omöjligt:

 • använda hygienprodukter i tre dagar efter studien, eftersom utseende av blodigt utsläpp är tillåtet;
 • att utesluta sexuella kontakter inom 3-5 dagar, samt douching och införande av droger i slidan;
 • konsultera en gynekolog i närvaro av långvarig fläckning eller andra klagomål.

Avkryptera resultaten

Baserat på resultaten från kolposkopitester ställer läkaren en diagnos. Normalt representeras exocervixens yta av ett plant och cylindriskt epitel med en tydligt definierad korsning. Ytan är slät med en ljusrosa färg. Det körtelformiga epitelet kan ha en grov, finkornig yta med knappt synlig genomskinlighet av kärlen.

Patologiska områden som kan identifieras inkluderar:

 1. Jod är den negativa zonen. Acetabulärt epitel orsakat av skarp spasm i blodkärlen och förvirring av ytan med dysplasi, kondylom, papillom, erytroplakia, malign process.
 2. Tegnsättning eller mosaik. Detta tillstånd orsakas av avvikelser i den vaskulära komponenten i dysplasi, cancer, atrofi eller kronisk inflammation..
 3. Ectopia. Variationen på det cylindriska epitelet utanför livmoderhalskanalen kan vara medfödd och gäller inte patologiska förändringar.
 4. dysplasia Dessa förändringar är de farligaste. De klassificeras som prekancerösa sjukdomar, eftersom det förändras strukturen hos celler och blodkärl.
 5. Malig process. Cancer upptäcks när flera patologiska förändringar upptäcks samtidigt..

Bilden visar exempel på colposcopy-resultat:

Svar på ofta ställda frågor

När läkaren förskrivs måste läkaren förklara inte bara handlingen, utan också de möjliga förändringar i välbefinnande som patienten kan stöta på.

Är det smärtsamt att göra colposcopy av livmoderhalsen

Förfarandet är smärtfritt. Patienten kan uppleva obehag med införandet av en gynekologisk spegel mot bakgrund av torr vagina, applicera reagens på det erosiva området. Det är möjligt att bränna och klåda, som försvinner på egen hand på några minuter.

Varför under undersökningen var webbplatsen inte färgad med jod

Jodnegativa områden indikerar frånvaron av stärkelse i cellerna, som finns i friska celler. Detta tillstånd är associerat med närvaron av:

 • dysplastiska eller metaplastiska platser;
 • leukoplaki;
 • atrofiska platser.

Hur lång tid tar proceduren

I närvaro av en tydlig och tydlig bild är studiens längd högst 10 minuter. Om patologiska förändringar i strukturen upptäcks krävs en längre tid, som kan nå 30 minuter.

Hur ofta kan jag göra

En studie föreskrivs vid varje överklagande av en kvinna med klagomål på nedsatt reproduktionssystem. Rekommendationerna för metodens frekvens inkluderar:

 • årlig undersökning av patienter under 35 år från början av sexuell aktivitet;
 • halvårsundersökning för kvinnor äldre än 35 år.

Dessa rekommendationer måste följas i frånvaro av avvikelser hos patienten. Om strukturella förändringar upptäcks ställs ledningsfrekvensen in individuellt.

Efter kolposkopi blödar det - varför

Utseendet av sekretioner orsakas av vävnadstrauma mot erosion, vaskulära patologier eller tumörprocesser. Som regel kräver detta tillstånd inte medicinsk hjälp, eftersom det passerar på egen hand under dagen.
En längre konservering av blodigt utflöde kan orsakas av en samtidig biopsi.

Med rikligt urladdning, som påminner om menstruation, liksom en ökad patologisk dynamik, är det nödvändigt att söka hjälp från en specialist. Det är förbjudet att använda medicinska och icke-läkemedelsmetoder på egen hand.

Efter ingreppet gör ont i nedre del av buken

Uppträdandet av smärta efter studien kan vara förknippat med obehag under utvidgningen av vagina genom spegeln, samt avlägsnande av livmoderhalsen. Detta tillstånd försvinner på egen hand flera minuter efter slutet av proceduren..

Smärta kan kvarstå i upp till 24 timmar efter en biopsi. För att eliminera smärta rekommenderas det att använda krampläkemedel eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

Vid längre konservering av smärta i nedre del av buken måste du söka hjälp hos en specialist.

Kromoskopi med biopsi - vad är det

Chromocolposcopy med biopsi avser en mängd avancerade studier av livmodern. Tekniken är baserad på färgning av exocervix med färgämnen som ger färgning i speciella filter. Vid identifiering av en plats med en glöd utför läkaren en biopsi med ett staket av det patologiska fragmentet för histologi.

När är det bättre att göra vilken dag i cykeln

Studien rekommenderas att utföras under den första halvan av cykeln för att få det mest exakta resultatet. Optimal är den tredje dagen efter slutet av menstruationen.

Är studien farlig, vad kan konsekvenserna vara

Kolposkopi anses vara en säker metod för uterinundersökning. De vanligaste konsekvenserna som inträffar efter förfarandet inkluderar:

 • obehag i nedre buken under dagen;
 • spotting: sällan, mot bakgrund av vaskulär trauma, kan en ökning i volymen av sekretioner förekomma.

Regelbunden forskning gör att du i tid kan identifiera patologiska förändringar i exocervix och börja behandlingen.

Colposcopy - en europeisk undersökningsmetod

Kolposkopi är en klassisk metod för diagnos av gynekologiska sjukdomar. Genom att undersöka tillståndet i slidan, vulva och livmoderhalsen använder gynekologen en speciell enhet som kallas ett kolposkop. Kolposkopi är ett effektivt verktyg för att upptäcka många kvinnliga patologier, inklusive prekancerösa tillstånd.

Många kvinnor upplever allvarlig spänning innan en kolposkopisk undersökning. Detta beror på en banal okunnighet. Kolposkopisk undersökning - en enkel och smärtfri, men extremt nödvändig gynekologisk procedur.

"data-medium-file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/01/kolposkopiya.jpg?fit=450%2C266&ssl=1?v= 1572898820 "data-large-file =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/01/kolposkopiya.jpg?fit=900%2C532&ssl=1?v = 1572898820 "src =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/01/kolposkopiya-900x532.jpg?resize=790%2C467 "alt =" colposcopy "bredd =" 790 "höjd =" 467 "srcset =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/01/kolposkopiya.jpg?w=900&ssl= 1 900w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/01/kolposkopiya.jpg?w=450&ssl=1 450w, https: //i2.wp. com / medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/01 / kolposkopiya.jpg? w = 768 & ssl = 1 768w, https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp -innehåll / uppladdningar / 2017/01 / kolposkopiya.jpg? w = 992 & ssl = 1 992w "sizes =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data-recalc-dims =" 1 "/>

Vad är kolposkopi?

Colposcopy är en detaljerad undersökning av de inre kvinnliga organen som är tillgängliga för gynekologen med hjälp av ett speciellt mikroskop med inbyggd belysning - ett colposcope. Proceduren liknar en konventionell gynekologisk undersökning - väggarna i slidan är utspädda med en expander (spegel), och själva undersökningen varar inte mer än 20 minuter. Colposcopy - valet av alla moderna medicinska centra.

Idag är kolposkopi det enda förfarande som cancer upptäcks i det första utvecklingsstadiet..

Vad ett colposcope visar: varför colposcopy behövs?

Med hjälp av ett kolposkop kan en gynekolog undersöka livmoderhalsens vaginala del och hela slidan - de organ som oftast lider av infektion, tumörprocesser och erosion.

Kolposkopi avslöjar många sjukdomar, även de i ett tidigt utvecklingsstadium och förekommer utan några symtom (latent, dold), samtidigt som det ger extremt exakta forskningsresultat. Enheten ser alla förändringar i slemhinnan och bildförstoring kan varieras. Dessutom kan problemområden tas bort och sparas elektroniskt genom att använda bilder sedan för att jämföra resultaten av terapi, samt för att konsultera med kollegor, utan att involvera patienten.

Resultaten som erhållits med kolposkopi är redan ett tillfälle att ställa en preliminär diagnos. Gynekologen drar den slutliga slutsatsen, efter att ha fått ett svar från laboratoriet, där, för en cytologisk och histologisk undersökning, vävnadsprover tagna under kolposkopi skickas. Diagnosen som fastställts under hela undersökningen är 100% tillförlitlig.

Vilka sjukdomar upptäcker kolposkopi?

Det huvudsakliga målet som kolposkopi av livmoderhalsen, livmodern sätter sig är att bestämma följande sjukdomar och patologier:

 • genitala vårtor som kan förvandlas till onkologiska tumörer;
 • livmoderhalscancer;
 • cervicit (inflammation i livmoderhalsen);
 • prekancerösa förändringar som påverkar vävnaderna i vagina, livmoderhalsen, vulva;
 • vulvarcancer;
 • vaginal cancer.

När utförs kolposkopi?

Huvudmålet för kolposkopisk forskning är en snabb diagnos av cervikala patologier. Kolposkopi måste förskrivas om:

 • Resultat från cervikalcytologi visar dysplasi. Kolposkopi av livmodern i detta fall visar ett specifikt område i livmoderhalsen, på vilket de modifierade cellerna finns. Om foci av patologiskt epitel (integumentär vävnad) upptäcks under kolposkopi, gör gynekologen omedelbart en biopsi.
 • Under standardgynekologisk undersökning upptäcker gynekologen misstänkta områden på livmoderhalsens yta. Metoden identifierar områden med förändrat epitel (övre integumentet) som inte kan upptäckas utan användning av videoutrustning.

Dessutom är indikationer för förfarandet:

 • Lokal behandlingskontroll.
 • Genitala vårtor avslöjade i livmoderhalsen.
 • Kvinnan är orolig för klåda, obehaglig lukt, utsläpp och utslag i slidan.
 • Under samlag kännas smärta, sedan märks utflöd med en blandning av blod eller pus.
 • Långvarig dragande smärta i nedre del av buken, inte relaterad till typiska menstruationsproblem.
 • Utanför cykelblödning.
 • Svullnad, tillväxter, sår i underlivet.
 • Minskad enhet.
 • Svårigheter med befruktningen;
 • Fryst graviditet, missfall.

Kolposkopi tillhör den kategori förebyggande förfaranden som varje kvinna måste genomgå årligen.

Hur man förbereder sig för proceduren

För att få ett exakt resultat rekommenderas kolposkopi de första 2-4 dagarna efter menstruationens slut. Det är inte förbjudet att genomföra den på en annan dag i cykeln, undantaget är menstruation, eftersom urladdningen inte tillåter noggrann undersökning av organen.

En viktig punkt - colposcopy görs bäst i den första fasen av cykeln. Efter ägglossningen ackumuleras en stor mängd slem i livmoderhalskanalen, därför är resultaten ibland förvrängda. Dessutom regenererar vävnader under andra hälften av menstruationscykeln mycket långsammare, vilket ökar sannolikheten för obehagliga sensationer under proceduren.

Förberedelse för kolposkopi kräver följande regler:

 • Avslag på sexuella kontakter 2 dagar före förfarandet;
 • Under denna period är det förbjudet att använda vaginala suppositorier, sprayer, tabletter och krämer och douching. Om en kvinna genomgår terapi med deras användning, bör du rådfråga en gynekolog om detta.
 • Ta inte ett bad, utan byt tillfälligt till en dusch.
 • Personlig hygien bör endast utföras genom att tvätta könsorganen med vatten utan att använda särskilda medel.

Hur är proceduren

Denna procedur är smärtfri och tar bara 5-10 minuter. Läkaren utför en undersökning som vanligt på en gynekologisk stol. Först sätts en vaginal spekulum in, sedan kolposkopet självt. Under undersökningen tar gynekologen utstryk från slemhinnan för undersökning på laboratoriet. För att undvika obehag och obehag bör patienten bosätta sig i det så bekvämt som möjligt och, viktigast av allt, slappna av.

"data-medium-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/kolposkopicheskoe-obsledovanie.jpg?fit=450%2C275&ssl=1? v = 1572898701 "data-large-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/kolposkopicheskoe-obsledovanie.jpg?fit=900%2C550&ssl = 1? V = 1572898701 "src =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/kolposkopicheskoe-obsledovanie-900x550.jpg?resize=790% 2C483 "alt =" colposcopy "bredd =" 790 "höjd =" 483 "srcset =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/kolposkopicheskoe -obsledovanie.jpg? w = 900 & ssl = 1 900w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/kolposkopicheskoe-obsledovanie.jpg?w=450&ssl= 1 450w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/kolposkopicheskoe-obsledovanie.jpg?w=768&ssl=1 768w, https: // i0. wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/06/kolposkopicheskoe-obsledovanie.jpg?w=1124&ssl=1 1124w "storlekar = "(max-bredd: 790px) 100vw, 790px" data-recalc-dims = "1" />

I forskningsprocessen används ett colposcope, som inkluderar en belysningsanordning och en kikare. För att göra livmoderhalsen tillgänglig för undersökning utspädes vaginalväggarna med hjälp av en spegel (gynekologisk instrument), som med en standardundersökning i stolen. Proceduren varar i genomsnitt 10 - 15 minuter.

Med hjälp av enheten kan läkaren se tårar, tumörer, deformiteter, inflammerade områden.

Om det finns bevis kan ytterligare test användas: användning av optiska filter, behandling med en lösning av ättiksyra i livmoderhalsen, och så vidare. Detta krävs för att diagnostisera vävnadsplatser där man misstänker dysplasi. Prover avslöjar dolda slemhinnefel - de initiala erosionsstegen och andra patologier.

Avancerad kolposkopi

En utvidgad undersökning genomförs enligt följande:

 • Gynekologen sätter in i kvinnans vagina en vanlig dilator och en spegel, ett colposcope installeras 10-15 cm från ingången till vagina.
 • Med en bomullsboll appliceras en svag lösning av ättiksyra (3-5%) på ytan på slemhinnan. Med hjälp av enheten övervakar gynekologen kärlets tillstånd: friska vävnader träder samman, inga patologiska förändringar inträffar.
 • Slemhinnans yta behandlas med en lösning av Lugol eller jod (patienten kan känna en lätt brännande känsla). Gynekologen utvärderar vävnadens respons: friska ska målas i färgens lösning, påverkas - kommer inte att ändra färg.
 • Om patologiska delar av slemhinnan hittas, tar läkaren ett biopsitest - "plockar" en partikel av den drabbade vävnaden.

Kvinnor bör inte oroa sig: colposkopet sätts inte in i slidan och själva förfarandet, även om det inte är särskilt trevligt, men nästan smärtfritt. Varar inte mer än 30 minuter.

En utvidgad undersökning ger gynekologen stora möjligheter. Doktorn får

 • Bedöma slemhinnans yttillstånd.
 • Ta bilder och förstora berörd eller förändrad vävnad.
 • Bestäm typen av neoplasma (godartad, malign).
 • Ta biopsimaterial.
 • Ta en smuts från tvivelaktiga områden i slemhinnan.

Trots ett antal fördelar är colposcopy inte ett universalmedel. En noggrann diagnos och behandling kan endast göras efter en omfattande undersökning med onkologiska test.

Självlysande och färgkolposkopi

Dessa tekniker skiljer sig bara i de använda reagensen. Med färgkolposkopi behandlas orgelslimhinnan med lösningar som färgar blått eller grönt. Luminescerande kolposkopi föreskrivs endast om cancer misstänks. Det tillhandahåller applicering av fluorokrom, varefter, under påverkan av ultravioletta strålar, studeras slemhinnens tillstånd: cancerceller målas i rosa färg.

Vilka sjukdomar kan upptäckas med avancerad kolposkopi?

Denna procedur är nödvändig för att upptäcka följande patologier:

 • Kronisk cervicit - inflammation i livmoderhalsen.
 • Cervikal erosion - förändringar i strukturen hos slemhinnarsektionerna i livmoderhalsen. Om patologi inte behandlas finns det ett stort hot om infektion i livmodern, infertilitet, efterföljande utveckling av onkologi.
 • Ectopia (pseudo-erosion) är resultatet av förskjutningen av endocervixceller utanför gränserna för den yttre svalget. Under 25 år är detta ofta en fysiologisk norm, men hos äldre kvinnor är det ett faktum av förekomsten av en inflammatorisk process som ett resultat av infektion.
 • Könsdelwartser (papillomas, kondylom) är godartade formationer som kan degenerera till malig, om de inte behandlas.
 • Leukoplakia är en skada på slemhinnans yta, som manifesteras i keratinisering av epitelet. Det finns en risk för degeneration i en malig tumör.
 • Dysplasi är en prekancerös förändring. Mild patologi utvecklas sällan till en tumör, i motsats till dysplasi i grader 2 och 3.
 • Onkologiska sjukdomar.

Kontra

De viktigaste faktorerna i vilken en undersökning är förbjuden:

 • menstruation;
 • inflammatoriska processer;
 • 1-2 månader efter en abort eller förlossning;
 • allergi mot de använda lösningarna;
 • livmoderkirurgi;
 • atrofi av ektocervix.

Efter kolposkopi: komplikationer

Efter en enkel undersökning av konsekvenser och begränsningar förväntas det inte, eftersom gynekologen inte kom i kontakt med livmodern. Efter att kvinnan har expanderat kan mörkbruna sekret uppträda, men de bör inte fruktas: det här är resterna av Lugols lösning. Ritningsvärk i nedre del av buken under 4-10 dagar är också karakteristiska.

Det finns tillfällen när en infektion kommer in i kvinnans vagina, vilket resulterar i inflammation och dess följd symtom. Men detta faktum gäller inte direkt colposcopy, detta beror på vårdslöshet från gynekologen som begick infektionen. Eller infektionen kan plockas upp före eller efter kolposkopi, men hittills har den inte utvecklats aktivt.

Inom två dagar efter ingreppet kvarstår vissa patienter med blödning. Samtidigt är endast packningar tillåtna, tamponger är förbjudna. Detta händer ganska sällan och är inte en anledning att kontakta en gynekolog. Undantaget är graviditet.

Som regel har det inga andra konsekvenser efter förfarandet..

Kolposkopi under graviditeten

Kolposkopisk undersökning föreskrivs endast till gravida kvinnor i extrema fall. Det utförs främst på grund av misstankar om erosion i livmoderhalsen, som ofta finns nu hos unga kvinnor. I detta fall bör proceduren utföras av den mest erfarna gynekologen. Förutom erosion, kommer kolposkopi att hjälpa till att identifiera många andra sjukdomar hos en gravid kvinna, vars tidiga diagnos är viktig både för det ofödda barnet och för kvinnan själv.

undersökning av en gynekolog med kolposkopi

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/obsledovanie-u-ginekologa-s-kolposkopiey.jpg?fit= 450% 2C298 & ssl = 1? V = 1572898747 "data-large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/obsledovanie-u-ginekologa -s-kolposkopiey.jpg? fit = 831% 2C550 & ssl = 1? v = 1572898747 "src =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/ obsledovanie-u-ginekologa-s-kolposkopiey-831x550.jpg? storlek = 790% 2C523 "alt =" undersökning av en gynekolog med kolposkopi "bredd =" 790 "höjd =" 523 "srcset =" https: //i1.wp. com / medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/03 / obsledovanie-u-ginekologa-s-kolposkopiey.jpg? w = 831 & ssl = 1 831w, https://i1.wp.com/medcentr -diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/obsledovanie-u-ginekologa-s-kolposkopiey.jpg?w=450&ssl=1 450w, https://i1.wp.com/medcentr-diana- spb.ru/wp-content/uploads/2017/03/obsledovanie-u-ginekologa-s-kolposkopiey.jpg?w=768&ssl=1 768w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru / wp-content / upload s / 2017/03 / obsledovanie-u-ginekologa-s-kolposkopiey.jpg? w = 1027 & ssl = 1 1027w "sizes =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data-recalc-dims =" 1 "/>

Undersökningen bör utföras så noggrant som möjligt, annars är det stor sannolikhet för sorgliga konsekvenser - blödning, missfall i första trimestern eller för tidig födsel vid ett senare tillfälle. En biopsi under graviditeten kan leda till samma resultat. Utan ett hot mot hälsan rekommenderas det att det utförs under postpartum (efter 1,5-2 månader).

Rekommendationer efter tentamen

Efter en enkel kolposkopi antas en normal livsstil. Men förlängd, särskilt i kombination med en biopsi, kräver följande regler i 1-2 veckor:

 • personlig hygien med tvättmedel är förbjuden;
 • vägrar att besöka bad, bastur, bad;
 • ta bara en dusch;
 • kön är förbjudet;
 • använd inte tamponger (endast kuddar), duk inte;
 • begränsa dig från tung fysisk ansträngning och sporter;
 • ta inte acetylsalicylsyra och läkemedel som innehåller den.
 • Sök omedelbar läkare om:
 • kroppstemperatur ökade över 38 ° C;
 • tungt blodigt urladdning stoppar inte mer än en dag;
 • svår smärta, frossa, yr, generellt tillstånd förvärras kraftigt;
 • purulent urladdning dök upp;
 • urladdning med blod varar mer än 5 dagar.

Var man kan få kolposkopi i St Petersburg

Denna diagnostiska teknik tillhör kategorin subjektiva, eftersom en medicinsk åsikt sätts på grundval av vad han såg, utan bekräftelse genom analyser. Därför måste gynekologen ha stor erfarenhet och höga kvalifikationer för att exakt kunna bedöma situationen. Det är sådana specialister som arbetar i kliniken Diana (St. Petersburg). Specialister har till sitt förfogande ett nytt colposcope med kraftfull förstoring. Du kan få colposcopy på kliniken när som helst bekvämt för dig..

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur hjälper nässlor med menstruationen??

Nyttiga egenskaper hos nässlorDenna anläggning ingår i listan över de mest fördelaktiga för kvinnors hälsa på grund av dess sammansättning. Järn är en av de viktigaste komponenterna i blodet....

Orsaker till fläckar före menstruation

Det kvinnliga reproduktiva systemet beror på både externa och interna faktorer. Menstruationscykeln förändras på grund av fluktuationer i hormonell bakgrund och emotionellt tillstånd....

Menstruationen började en vecka tidigare: möjliga orsaker. Menstruella oregelbundenheter

Regulariteten i menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på hälsan hos det klara könet. Varje tjej som redan har etablerat en cykel kan beräkna sin period och ta reda på ungefärligt datum för nästa menstruation....