Vad är den luteala fasen, hur man beräknar den, möjliga kränkningar och deras konsekvenser

Harmonier

En viktig indikator på en kvinnas reproduktiva hälsa är karaktären av menstruationscykeln. När de planerar ett barns födelse försöker många att beräkna på vilka dagar sannolikheten för befruktningen blir störst. Som du vet kan graviditet endast inträffa om ägget mognar i äggstocken och ägglossningen inträffar. I den efterföljande luteala fasen av cykeln är befruktning möjlig. Bristen på denna fas (dess förkortning) indikerar en hormonell obalans, som ofta orsakar infertilitet. Eliminera störningen med speciella läkemedel.

Vad är den luteala fasen, dess funktioner

Menstruationscykeln består av ett antal processer som sker i äggstockarna och livmodern under perioden från en menstruation till en annan.

Den follikulära fasen börjar den första dagen av menstruationen. Det är mognad av ägget, inneslutet i en stark kapsel (follikel). Normalt slutar det med ägglossning (brott i follikelmembranet och utgången av ett moget ägg från det).

Därefter börjar lutealfasen. Det varar från ögonblicket av ägglossning till början av nästa menstruation.

Vad händer i corpus luteum-fasen

Efter brott i follikeln och frigörandet av ägget bildas en gul kropp på sin plats. Detta är en tillfällig körtel som producerar hormoner som skapar förutsättningarna för att fixera ett befruktat ägg i endometriet. Järn bildas av proteiner och gult pigment, vilket ger det en färg.

Processerna i follikulära och luteala faser av cykeln sker under påverkan av hypofyshormoner. Follikulär mognad regleras av follikelstimulerande hormon (FSH). Uppkomsten av ägglossning och bildandet av corpus luteum i lutealfasen inträffar på grund av en kraftig ökning av nivån av LH (luteiniserande hormon).

Efter det att lutealfasen inträffar och corpus luteum visas börjar progesteron och en liten mängd östradiol att produceras i den. Östrogener påverkar tillväxten av endometrium, en ökning av dess tjocklek. Under påverkan av progesteron blir livmoderslimhinnan lösare, vilket underlättar implantering av embryot. Detta hormon produceras i en övervägande mängd, så den luteala fasen kallas progesteron annorlunda..

På grund av ökningen av progesteron inträffar följande:

 • bevarande av embryot, dess fixering i livmodern;
 • försvagning av dess sammandragningar, vilket bidrar till avstötning av ägg;
 • ökad elasticitet och distensibilitet hos livmoderväggarna under graviditeten.

Om befruktningen av ägget inträffar fortsätter ökad progesteronproduktion. Av denna anledning avbryts mogningen av nya folliklar. Progesteron stärker endometriumet, förhindrar dess exfoliering och början av menstruation. I den luteala fasen av cykeln kan innehållet av detta hormon i blodet användas för att bedöma om befruktningen har inträffat eller inte. Vid framgångsrik befruktning förblir dess nivå hög tills bildandet av morkakan.

Om befruktningen inte inträffar dör corpus luteum gradvis, lutealfasen avslutas och produktionen av progesteron reduceras till ett minimum. I detta fall börjar endometriet att exfoliera, följande menstruation inträffar.

Hur man beräknar början av corpus luteumfasen

Det finns flera sätt att bestämma dagen för den cykel på vilken lutealfasen börjar (dvs. ägglossning inträffar).

Kalender metod

Cykelns varaktighet varierar för olika kvinnor, men är vanligtvis inom 21-35 dagar. Om menstruationen kommer ungefär lika många dagar, säger de att cyklerna är regelbundna. Om avbrottet mellan menstruationen ändras hela tiden (till exempel är det 25, sedan 35 dagar), är cyklerna oregelbundna.

Varaktigheten av själva lutealfasen i vilken cykel som helst är 14 dagar (normalt är en avvikelse på 2 dagar upp eller ner tillåten). För att ta reda på vilken dag i cykeln början av fas 2 faller (det vill säga för att bestämma den mest sannolika dagen för ägglossning) är det nödvändigt att subtrahera från antalet dagar i cykel 14. Med en 28-dagars cykel börjar den dag 14 från början av menstruationen, med en 25-dagars cykel vid 11 dag.

Denna metod för att bestämma början av lutealfasen är inte särskilt tillförlitlig, eftersom det i verkligheten finns många faktorer som kan påverka processens gång. Med en oregelbunden cykel är det generellt svårt att göra några förutsägelser. Avvikelser kan uppstå på grund av hormonella störningar, sjukdomar i endokrina organ, användning av vissa läkemedel. Varaktigheten av nästa cykel och tiden för början av lutealfasen påverkas av upplevd nervstress eller en tillfällig förändring av levnadsförhållandena.

Dessutom har till och med en frisk kvinna ibland cykler utan ägglossning, när nivån av progesteron är stabilt låg under hela dess varaktighet, och det finns ingen mening att prata om några beräkningar i samband med uppkomsten av corpus luteum.

Bestämning av basal temperatur

För att bestämma tidpunkten för början av ägglossning och början av lutealfasen kan vara mer exakt genom att rita en graf av basaltemperatur. Det mäts varje dag vid samma tidpunkt i minst 3 månader. Det rekommenderas att göra detta på morgonen utan att komma ur sängen..

Du kan märka att i början av lutealfasen stiger temperaturen till 37 ° -37,2 ° och vid början av menstruationen sjunker den igen med cirka 0,5 °. Om graviditet inträffar sjunker temperaturen inte utan förblir på samma nivå.

Video: Hur man bestämmer bastemperaturen

Metod för bestämning av ultraljud

Denna metod för att bestämma början av lutealfasen är den mest exakta. Ultraljud utförs i fas 1 i cykeln flera gånger. Detta gör att du kan följa follikelns tillväxt och bestämma ägglossningens moment, från vilket början av ägglossningsfasen räknas.

Brott mot varaktigheten av progesteronfasen

Lutealfasen kan vara längre eller kortare än vanligt..

Om menstruationen inte kommer i tid och veta vilken dag denna fas började, kan du bestämma hur länge den varar längre än normalt. Förlängning av corpus luteumfasen indikerar dess ökade aktivitet. Anledningen kan vara antingen början av graviditeten eller bildandet av en cysta.

Att förkorta denna fas kallas dess insufficiens..

Corpus luteuminsufficiens

Om lutealfasen är kortare än 10 dagar, bildas en brist på progesteron i en kvinnas kropp. I detta fall blir full utveckling av endometrium omöjlig. Som ett resultat kan ett befruktat ägg inte fixas i det och graviditeten "bryts ned". För att en kvinna ska bli gravid måste hon eliminera orsaken till misslyckandet och genomgå behandling för att återställa den hormonella bakgrunden.

Orsaker till misslyckande

Det kan visas både av naturliga skäl och som ett resultat av patologier i kroppen..

Lutealfasbrist manifesterar sig ibland även hos perfekt friska kvinnor, om de är dåligt matade eller specifikt följer "hungriga" dieter. Detta villkor främjas av alltför intensiva sporter. För att eliminera det i sådana fall är det ofta nödvändigt att bara normalisera näring och minska fysisk aktivitet.

Orsakerna till patologiskt fel i lutealfasen kan vara:

 1. Brott mot produktion av hormoner FSH och LH. Ofta händer detta på grund av förekomsten av hyperprolaktinemi (ökad produktion av prolaktin i hypofysen).
 2. Brott i hypotalam-hypofyssystemet på grund av sjukdomar och skador i hjärnan, allvarlig stress.
 3. Överdriven produktion av manliga könshormoner (hyperandrogenism) till följd av nedsatt funktion av äggstockarna och binjurarna. Detta leder till en minskning av nivån av progesteron i lutealfasen..
 4. Sjukdomar i sköldkörteln och nedsatt produktion av sköldkörtelhormoner som bidrar till produktionen av könshormoner.
 5. Inflammatoriska, infektionssjukdomar och tumörsjukdomar i äggstockarna och livmodern.
 6. Ovarieutarmning.

Obs: Progesteronbrist förekommer också hos kvinnor som ammar. Efter denna period återställs vanligtvis hormonnivån och den normala naturen av cykeln.

Former av brist

Det finns två former av fel i lutealfasen:

 1. Hypoprogesteron, när corpus luteum har minskat i storlek, är progesteronproduktionen för liten och tjockleken på endometrium är mindre än 10 mm.
 2. Hypestrogenic. Progesteronnivån minskas på grund av att östrogenproduktionen överskrids. I detta fall ligger storleken på corpus luteum inom normala gränser.

Konsekvenser och symtom

För ett tillstånd såsom lutealfasinsufficiens är uppkomsten av menstruationsstörningar karakteristiska. På grund av dess förkortning reduceras hela cykelns varaktighet (upp till 20 dagar eller mindre). Menorrhagia förekommer (menstruationen blir mycket riklig, koaglar förekommer i dem) eller oligomenorrhea (korta perioder av smutsig art).

Konsekvenserna av cykelstörningar är missfall (missfall i tidiga stadier) och infertilitet.

Video: Vilka cykler anses vara normala

Diagnos och eliminering av misslyckande

En av de viktigaste metoderna för att diagnostisera insufficiens i lutealfasen är ett blodprov för progesteron, liksom att bestämma nivån av LH i urinen.

Förhållandet mellan progesteronnivåer i fas 1 och 2 i cykeln bestäms. Med luteinbrist är det mindre än 10. Eftersom produktionen av progesteron även hos en frisk kvinna kan variera avsevärt i olika cykler, för diagnos av en onormal minskning är det nödvändigt att utföra tester i minst 3 cykler.

För att bestämma orsaken till misslyckandet i lutealfasen utförs även tester för andra hormoner.

Hormoninnehåll

Typ av hormon

Normen för innehållet i hormoner under den andra fasen av cykeln

Förändringar i hormonnivåer i lutealbrist

Arten av patologierna som ledde till misslyckandet i lutealfasen

Endokrina störningar, inflammatoriska och andra sjukdomar i äggstockarna och livmodern

Endometrioidcyst eller äggstocks tumör

Sjukdomar i hypofysen, levern, sköldkörteln, vilket leder till hyperprolaktinemi och en minskning av nivån av FSH och LH i lutealfasen

Hyperprolaktinemi, polycystic, fetma, endokrina sjukdomar

Hyperestrogenism, hyperprolaktinemi, sjukdomar i hypofysen, sköldkörteln

Adrenalinsufficiens, hypofyssjukdom

När man studerar orsakerna till insufficiens i lutealfasen utförs en endometrial biopsi ungefär 22-24 dagar av cykeln, vilket gör att vi kan märka ett fördröjning i dess utveckling. För att studera tillståndet i äggstockarna och livmodern används ultraljud, MRI och CT..

Obs: Det är omöjligt att självständigt bestämma förekomsten av lutealfasinsufficiens, eftersom det inte finns några specifika symtom, och det kan vara många orsaker till cykelstörningar och infertilitet. En liknande patologi upptäcks endast med hjälp av laboratorie- och instrumentella diagnostiska metoder..

Behandlingsprinciper

Behandling mot brist på lutealfasen syftar först och främst till att eliminera de underliggande sjukdomarna som ledde till en liknande störning av cykeln. För att rädda en kvinna från infertilitet, använder de ofta stimulering av äggstockarna genom hormonersättningsterapi med progesteronläkemedel, såsom Duphaston, Utrozhestan, Norkolut.

Vilken dag i cykeln börjar lutealfasen?

Menstruationscykeln är ett komplext system av cykliska förändringar i en kvinnas kropp, som består av flera stadier. Varje steg har sin egen betydelse och regleras av könshormoner under hela cykeln. Tänk på vad den luteala fasen i cykeln betyder, hur man beräknar den och vilken roll den spelar i reproduktionsfunktionen?

Menstruationsfas

Det biologiska målet för menstruationscykeln, som inkluderar månatliga cykliska förändringar, är att förbereda kvinnans kropp för en möjlig graviditet. För att förstå vad den luteala fasen är, och på vilken cykeldag den börjar, överväga alla faser i menstruationscykeln:

Follikulär

Det börjar den första dagen av menstruationen, med blödningens början. Under denna period börjar den kvinnliga kroppen att producera follikelstimulerande hormon (FSH), som är ansvarig för mognaden av ett visst antal folliklar i äggstocken.

Varje follikel innehåller ett ägg, klart för befruktning. Med tiden minskar koncentrationen av FSH gradvis, och endast en follikel, som kallas "dominerande", fortsätter att utvecklas, vilket frigör östrogen. Det finns förändringar i det inre slemhinnan i livmodern (endometrium). Vid befruktningen tjocknar den, fylls med vätska och näringsämnen och förbereder sig för att ”acceptera” ett befruktat ägg.

Den genomsnittliga varaktigheten för follikelfasen kan variera från 12 till 14 dagar. Slutförandet kommer när en kraftig ökning (frisättning) av luteiniserande hormon sker i en kvinnas kropp. Detta markerar början av ägglossningen.

ovulatoriska

Ett kort steg i menstruationscykeln, under vilket ett ägg lämnar follikeln under verkan av ett luteiniserande hormon. Ägglossningen varar från 16 till 32 timmar. Under denna period är ägget klart för befruktning. Under ägglossningen upplever många kvinnor smärta i nedre del av buken från en av äggstockarna.

luteal

Det sista steget efter ägglossningen. Den genomsnittliga varaktigheten är 12-14 dagar före början av blodigt utflöde. Därefter kommer vi att försöka förstå vad lutealfasen är, vilken cykeldag den inträffar och hur progesteron påverkar graviditeten.

Vad är den luteala fasen

Den luteala fasen är tiden för intensiv beredning av den kvinnliga kroppen för den troliga befruktningen. Detta är perioden mellan rubriken i follikeln innan menstruation eller graviditet börjar. Follikeln från vilken ägget kommer ut stängs och börjar bilda corpus luteum - den tillfälliga körtel som produceras av progesteron, androgen, östradiol och östrogen. Dessa är kvinnliga hormoner som stimulerar förtjockningen av endometrium..

Progesteron har som uppgift att tillhandahålla gynnsamma förhållanden i livmodern för "införande" av ett befruktat ägg, och i framtiden att förse embryot med näringsämnen. Och även graviditetshormonet förbättrar bröstkörtlarnas arbete. Mjölkkanalerna expanderar, körtlarna sväller och blir smärtsamma. Efter utvecklingen av morkaken försvinner funktionen av corpus luteum.

Efter en framgångsrik implantering av embryot i livmoderkaviteten börjar kvinnans kropp att producera hCG-hormonet. Det är för honom som graviditetstest, som utförs med en försening i menstruationen, svarar. Om embryot inte har fixerat i livmodern eller befruktningen inte har inträffat, degenereras corpus luteum gradvis, och koncentrationen av lutein, könshormoner minskar. Detta innebär att kvinnan började nästa menstruation.

Lutealfasens roll i reproduktionssystemet:

 1. Livmodern förbereder sig för implantering av embryot;
 2. Blockering av mognad av ett nytt ägg;
 3. Bevarande av graviditet innan moderkakan börjar bildas;
 4. Reglering av kroppstemperatur.

Hur man tar reda på och beräknar lutealfasen

Början av lutealfasen bör betraktas som dagen efter ägglossningen. För beräkningen tas den genomsnittliga varaktigheten för det sista steget i månadscykeln från 12 dagar till 2 veckor från dagen för ägglossning till den första menstruationsdagen. För varje kvinna är beräkningen individuell, eftersom månadscykeln varierar från 21 till 30 dagar. För att beräkna den luteala fasen i menstruationscykeln är det nödvändigt att beräkna äggfrisättningstiden (ägglossning) från menstruationskalendern. Vid denna tidpunkt märker kvinnan följande symtom:

 1. Ägglossning kan bestämmas genom karakteristiska sekretioner. De blir transparenta, dragande, flytande i struktur..
 2. Mätning av basaltemperatur är en av de exakta metoderna för att bestämma ägglossning som används av kvinnor som styr deras cykel. Under utstötningen av ett ägg från en mogen follikel uppstår ett kraftigt hopp i basaltemperaturen. Termometern visar en kroppstemperatur på 37 - 37,1 grader, som förblir på denna nivå i tre dagar.

Förutom sina egna känslor och kroppssignaler etableras lutealfasen med hjälp av ett ägglossningstest. Detta test ger ett relativt exakt datum från vilket du kan börja räkna..

Är det möjligt att bli gravid under lutealfasen?

Du kan bli gravid ett barn under denna period. Men det beror på när ägglossningen inträffade med tanke på att äggets livslängd varar i 1-2 dagar. Eftersom nivån av progesteron under denna period är hög, är chansen för en framgångsrik graviditet hög..

Avvikelse från normen: begreppet lutealfasinsufficiens

Den otillräckliga varaktigheten av lutealfasen (mindre än 10 och mer än 16 dagar), tillsammans med oregelbunden menstruation, är en av orsakerna till infertilitet. Liten produktion av graviditetshormonet tillåter inte livmodern att förbereda sig för implantering av ett ägg i dess hålighet, och den snabba utrotningen av corpus luteum leder till ett missfall. Ofta blir detta ett hinder för en önskad graviditet. Kort luteal fas på 10% är ett problem med kvinnlig infertilitet.

De huvudsakliga symtomen på denna patologi är:

 1. Fel i menstruationsdatumet samt förändringar i livmoders menstruationsflöde, som kan vara magra eller rikligt.
 2. En kvinna upplever smärta i nedre del av buken, humörsvängningar och irritabilitet.
 3. Oförmågan att bli gravid under en lång tid, infertilitet.
 4. Missfall i tidig graviditet på grund av otillräckligt endometriellager i livmodern.
 5. Orsaken till sådana menstruations oregelbundenheter är:
 6. Stressfulla situationer, neuroser som har en negativ effekt på reproduktionssystemet.
 7. Inflammation i hängorna eller äggstockarna.
 8. Höga prolaktinnivåer i kroppen.
 9. Hyperadrogenism (äggstockar eller binjurar).
 10. Sköldkörtelsjukdomar.

Den korta luteala fasen i menstruationscykeln är svår att fastställa, eftersom patologin är asymptomatisk, med undantag för kränkningar av menstruationens varaktighet.

I vissa fall observeras en ökad koncentration av progesteron och en lång luteal fas diagnostiseras. Med denna avvikelse känner kvinnan allmän trötthet, huvudvärk, irritabilitet uppträder.

Yttre tecken på patologi - hudtillstånd förvärras (fet eller akne uppträder), oönskat kroppshår, snabb viktökning och ömhet i bröstet.

Hur man diagnostiserar patologi

För att fastställa orsaken används undersökningar av kvinnliga reproduktionsorgan med ultraljud. Den moderna metoden för att bestämma ägglossningen gör att du kan beräkna den exakta tiden för äggets frisättning, samt att ta reda på storleken på den dominerande follikeln. Baserat på nödvändiga blodprover, tester för progesteron, fastställande av basaltemperatur under ägglossningen, identifierar gynekologen de viktigaste orsakerna till avvikelsen från normen och föreskriver behandling. Vid laboratoriediagnostik beaktas menstruationens individuella varaktighet.

Behandlingsmetoder

Efter att ha godkänt analysen, baserad på diagnosen, hormonbehandling med läkemedel såsom:

 • Dufaston;
 • Utrozhestan;
 • Follitropiner - läkemedel som förbättrar produktionen av könshormoner.

Dosering och behandlingstid bestäms individuellt.

Förutom hormonbehandling rekommenderas patienten att byta miljö, vila, begränsa tung fysisk aktivitet, ta lugnande medel och vitaminer för att återställa en stabil känslomässig bakgrund, vilket påverkar den framgångsrika befruktningen. I händelse av att orsaken till patologin är en viss kränkning av den anatomiska strukturen i reproduktionsorganen eller en tumör som har bildats hos en kvinna, används kirurgiskt ingripande.

Vad är den luteala (progesteron) fasen hos kvinnor?

En kvinna är familjens väktare, eftersom hennes huvudsakliga syfte är att uthärda och ge liv till ett barn. Ägget kan befruktas endast i en viss fas av menstruationscykeln - ägglossning, varefter lutealfasen inträffar (progesteron, corpus luteumfas).

I det här ämnet vill vi berätta i detalj vad den luteala fasen hos kvinnor är, på vilken cykeldag den kommer och hur länge den varar. Dessutom kommer vi att analysera fel i lutealfasen, dess symtom och behandling.

Luteal fas: vad är det?

Den luteala fasen i cykeln är en period som börjar från ögonblicket av ägglossning och fortsätter till början av menstruationen. Under denna fas bryts follikeln, och dess celler ackumulerar pigment och fetter, som färgar den gula. På grund av färgen kallas denna follikel corpus luteum. Detta förklarar också det andra namnet på lutealfasen - corpus luteum-fasen.

Huvudfunktionen för corpus luteum är produktionen av androgener, östrogener och progesteron, som är könshormoner. Progesteron kallas också "graviditetshormonet" eftersom det förbereder endometrium för fästning av ett befruktat ägg.

När graviditet inträffar, håller detta hormon livmodern i ett avslappnat tillstånd, vilket förhindrar missfall eller för tidig födsel. Om kvinnan inte blir gravid upphör syntesen av hormoner i corpus luteum och menstruationen kommer.

Du måste också veta vad follikelfasen är. Menstruationscykeln går igenom flera steg, varav den första är follikelfasen, det vill säga perioden från början av menstruation till början av ägglossning.

Hur lång är den luteala fasen??

Normalt tar corpus luteumfasen 12-16 dagar. Men du måste förstå att längden på lutealfasen direkt beror på varaktigheten av menstruationscykeln, varaktigheten på den gula follikelns funktion och egenskaperna hos en kvinnas hormonella bakgrund.

Till exempel, med en cykel som varar 28 dagar, är lutealfasen 14 dagar, men den kan inträffa en dag tidigare eller senare.

En längre luteal fas kan orsaka cyster på äggstockarna. För graviditet är en förlängning av detta stadium av menstruationsperioden också karakteristisk.

En kort luteal fas kan orsaka infertilitet, så inte i något fall bör en sådan överträdelse ignoreras.

Hur man beräknar lutealfasen?

För att beräkna varaktigheten för corpus luteumfasen måste du veta varaktigheten på menstruationscykeln, som kan beräknas från kalendern, där menstruationens början och slut noteras. Den enklaste beräkningsmetoden är följande: den kvinnliga cykelns varaktighet delas upp i två och får dagen för ägglossning. Följaktligen är perioden från ägglossning till början av kritiska dagar den luteala fasen.

Denna metod är naturligtvis enkel, men inte helt korrekt, eftersom många kvinnor kan uppleva cykelfel, så att ägglossningen inte kommer i tid.

En mer exakt metod för att bestämma varaktigheten av lutealfasen är att ägglossningsdagen känns igen av temperaturen i anus (över 37 ° C) eller genom övervakning med användning av gynekologisk ultraljud. Den beräknade varaktigheten för corpus luteumfasen med denna metod kommer att vara korrekt, till skillnad från den tidigare metoden.

Vad är hastigheten på progesteron i lutealfasen?

Progesteronnivån i kvinnornas blod förändras inte bara under hela livet, utan hela månaden, beroende på cykeln. Normen för detta hormon ligger i området 6 till 56 pmol / l. Under corpus luteum-fasen toppar progesteronnivåerna.

Om nivån av progesteron under lutealfasen sänks innebär detta troligen att det fanns någon form av funktionsfel i kroppen.

Progesteronnivån i blodet bestäms med hjälp av ett blodprov, och blod måste doneras under den påstådda luteala fasen, det vill säga under den andra halvan av cykeln.

För att eliminera det felaktiga resultatet av ett blodprov för könshormoner är det nödvändigt att förbereda sig för analysen, nämligen:

 • några månader före testet måste du räkna menstruationscykelns varaktighet för att ta reda på datum för ägglossning och välja den optimala dagen för blodprovtagning;
 • 24 timmar innan du tar blod från kosten måste du ta bort livsmedel som innehåller mycket fett, stekt och kryddig mat, kaffe och alkohol.
 • dagen före analysen bör du begränsa fysisk aktivitet och skydda dig från nervösa chock;
 • analysen utförs strikt på tom mage, så den sista måltiden bör vara senast åtta timmar innan blodprovtagning;
 • om du tar något läkemedel, ska du informeras om detta av läkaren som hänvisade dig till denna studie, eftersom orala preventivmedel och andra läkemedel kan påverka progesteronnivåerna.

Baserat på resultaten av ett blodprov kan en gynekolog överväga att genomföra hormonersättningsterapi.

I det fall progesteron ökas i lutealfasen används läkemedel som återställer balansen mellan könshormoner i en kvinnas kropp.

Om en gravid kvinna har progesteron med lågt blod, förskrivs progestiner också, eftersom en brist på detta hormon kan leda till en abort eller för tidig födsel.

Vid undersökning av blod på en hormonell sexuell panel bestäms nödvändigtvis nivån av östradiol i blodet. Normen för denna indikator i corpus luteumfasen anses vara 91-861 pmol / l.

Ökad östradiol i lutealfasen är också ett tecken på hormonsvikt i kroppen eller någon sjukdom.

Lutealfasbrist i menstruationscykeln: orsaker, symtom och behandling

Låg progesteron i lutealfasen kan bero på följande skäl:

 • funktionsfel i hypothalam-hypofyssystemet mot bakgrund av psykomotisk chock, traumatisk hjärnskada eller infektionssjukdomar med hjärnskada;
 • binjurens sjukdom;
 • sjukdomar i äggstockarna och äggledarna;
 • hyperprolaktinemi;
 • sköldkörtelsjukdomar åtföljt av hyper- eller hypofunktion av organet.

Luteal progesteronbrist kan bara manifestera sig som en funktionsfel i månadscykeln, det vill säga en kvinna kommer inte att ha några yttre tecken på hormonell funktionsfel.

Innan du börjar behandlingen för progesteronbrist måste du fastställa orsakerna till dess förekomst.

Behandling av progesteronbrist i en kvinnas kropp utförs med hormonersättningsterapi (stöd för lutealfasen), vilket stimulerar ankomsten av ägglossning. De läkemedel som valts i detta fall kan vara Utrozhestan, Ingesta, Endometrine, Lutein och andra.

Behandlingen kommer att vara mer effektiv om den kombineras med fysioterapeutiska metoder (intravaginal fonofores), akupunktur och spa-behandling.

Att snabbt vädja till en specialist och ett strikt genomförande av hans medicinska rekommendationer hjälper till att framgångsrikt bli gravid en kvinna och hitta lyckan med moderskapet.

Hög progesteron i lutealfasen: när det händer?

Progesteron hos kvinnor kan öka av flera skäl, bland vilka är:

 • graviditet;
 • misslyckande med månadscykeln;
 • corpus luteumcyst;
 • binjurens sjukdom;
 • njursvikt;
 • stimulering av ägglossning med progestins.

Hos kvinnor som har ökat progesteron kan följande symtom förekomma:

 • bröstkänslighet;
 • nervsystemets labilitet, som manifesteras av tårfullhet, nervositet och en kraftig förändring av humöret;
 • spotting från vagina;
 • huvudvärk;
 • fullständig frånvaro eller minskning av sexuell lust;
 • flatulens.

Vad är 17-OH-progesteron??

17-OH-progesteron är ett binjurens hormon som styr sexuell och reproduktiv funktion. I den kvinnliga kroppen är mängden av detta hormon mycket lägre än hos den manliga. Därför bör inga ändringar i dess nivå ignoreras och kräva samråd med specialister - en endokrinolog och en gynekolog.

I den follikulära fasen av cykeln är syntesen av 17-OH-progesteron på en miniminivå, men ökar med början av ägglossningen och är på den nivån tills menstruationens början.

Om 17 OH-progesteron förhöjs hos en kvinna, betyder detta att patologiska förändringar inträffar i binjurarna eller äggstockarna, till exempel en godartad eller malign tumör.

Som ett resultat kan vi dra slutsatsen att corpus luteumfasen är en av de viktigaste perioderna i månadscykeln, och förändringar i progesteronnivåer i denna fas kan indikera kvinnlig infertilitet.

Luteal fas i menstruationscykeln (progesteron, corpus luteum): betydelse och problem vid beredning av kroppen för graviditet


I den kvinnliga kroppen under månaden är det många förändringar förknippade med reproduktionssystemets arbete. Till exempel, 10-16 dagar före menstruationens början, efter ägglossningen, börjar cykelns luteala fas.
Menstruationscykeln är indelad i två huvudfaser: före ägglossning - follikulär och efter den - luteal. Fasen före ägglossningen kan pågå under en annan tid, och inte bara för olika kvinnor, utan också för var och en av dem. Som regel bestämmer denna fas varaktigheten för hela cykeln, och förseningen av menstruationen beror på detta, eftersom fasen i corpus luteum nästan alltid är oförändrad.

Grundläggande koncept

Att förstå vad den luteala fasen är och varför dess insufficiens uppstår ("graviditetshormonet" -progesteron uppfyller inte standarderna) kommer att hjälpa till grundläggande kunskaper om menstruationscykeln.

Normalt varar det 28 dagar och består av tre på varandra följande perioder:

 1. Follikulär - inträffar efter menstruationens slut. Östrogennivån i kroppen växer, vilket leder till mognad i äggstockarna i folliklarna.
 2. Ägglossning - ett luteiniserande hormon produceras och den fullmognade dominerande follikeln är redo för bristning.
 3. Luteal - det finns ett brott i corpus luteum, färgat med fetter och pigment som ackumuleras i dess celler. Som ett resultat observeras sekretionsprocesser i livmodern, dvs förbereder den för en möjlig graviditet. Om befruktningen inte inträffar med alla partners insatser, betyder det att denna period av cykeln fortsätter med kränkningar.

Hur lång tid LF har efter ägglossningen beror både på tidpunkten för "liv" i graafblåsan och på effekten av kvinnliga hormoner på reproduktionsorganens funktion.

Vad händer under fasen

Vad är lutealfasen hos kvinnor? Detta är namnet på scenen mellan ägglossningen och den första dagen i en ny period. På vilken cykeldag den börjar är det lätt att beräkna: du måste lägga till två veckor till dagen för menstruationsblödningens början, och inte glömma det eventuella felet på +/- 2 dagar.

Lutealfasen i cykeln är en period med aktiv frisättning av hormoner i blodet: progesteron, östradiol och androgen. Just nu kan livmodern fästa ett befruktat ägg i slemhinnan.

Om befruktning sker under fasen fortsätter corpus luteum att producera progesteron. Lite senare kommer denna funktion att gå till moderkakan som redan har utvecklats till önskad nivå. Om befruktningen inte har inträffat, försvinner mängden "graviditetshormon", själva lutealcellerna dör och kvinnan börjar ytterligare en period. Härifrån blir det tydligt vad follikelfasen är - utseendet på nya folliklar.

Progesteron solo

Från det ögonblick av menstruation i kvinnans kropp startas processerna för återställande av endometrium. Detta sker under påverkan av östrogen som utsöndras av äggstockarna. Vid den 12-14: e dagen mognar ägget, follikeln spricker och på sin plats omedelbart efter ägglossningen börjar utvecklingen av corpus luteum. Från detta ögonblick tar lutealfasen (corpus luteumfasen) räkningen.

Follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormoner har inte längre så höga koncentrationer. Men utan deras topp före ägglossningen skulle ytterligare förändringar inte ha varit möjliga. LH är pulserat och stimulerar produktionen av progesteron av äggstockarna. Och detta är huvudhormonet i fasen av corpus luteum.

Luteinisering av en burstfollikel innebär ackumulering av luteinpigment i speciella thecaceller. Samtidigt hypertrofi, öka produktionen av steroidhormoner. Deras blodtillförsel ökar på grund av tillväxten av nya kapillärer.

Cellerna kan syntetisera progesteron från lipoproteiner med låg densitet. För att de kan fånga denna typ av fett från blodomloppet behöver du ett tillräckligt antal receptorer som bildas under påverkan av LH. Med en minskning av mängden luteiniserande hormon störs hela mekanismen för progesteronsyntes. Den når den största mängden i mitten av den andra fasen, vanligtvis är det 21 dagar på cykeln. Men med tanke på de möjliga fluktuationerna under den första fasens varaktighet, tros det att det maximala värdet på progesteron inträffar den sjunde dagen efter ägglossningen.

Varaktigheten av lutealfasen är mer konstant och är 13-14 dagar. Under denna tid, under påverkan av progesteron, inträffar följande förändringar:

 • i endometrium - antalet fartyg och körtlar ökar;
 • i livmodermusklerna - ton och kontraktion reduceras;
 • i bröstkörtlarna - alveoler börjar växa aktivt;
 • i slidan - lokal immunitet reduceras.

Den fortsatta utvecklingen beror på om ägget har befruktats eller inte..

 • Befruktning var. Medan embryot rör sig genom äggledarna bildar det ett specifikt organ - trofoblast. Det syntetiserar hCG. Detta hormon har en liknande struktur med LH, men på grund av ytterligare aminosyror håller det längre. HCG stimulerar corpus luteum för att öka produktionen av progesteron, vilket är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten. I detta fall ökar körtlarnas storlek till 20-30 mm. Corpus luteum kommer att kvarstå tills bildandet av morkakan, då det kan ta hormonell funktion.
 • Det fanns ingen befruktning. Ägget rinner fritt genom äggledarna in i livmoderhålet. Men det finns inga ytterligare stimulanser för att corpus luteum ska fungera, och LH ensam räcker inte. Därför minskar koncentrationen av progesteron gradvis. I detta fall är kärlen krampaktig, blodflödet i endometrium störs. Stagnerande blod exfolierar det gradvis från livmodern. Vid någon tidpunkt står vävnaden inte upp och tvättas ur kroppen medan menstruationsflödet visas.

Corpus luteum minskar gradvis, regresserar och ett litet ärr kvar på sin plats - den vita kroppen.

Norm

Förbindelsen mellan progesteron och graviditet är uppenbar. Därför förskrivs kvinnor som inte kan bli gravida en omfattande undersökning, inklusive ett blodprov för hormoner. Normerna för progesteron i lutealfasen och på andra dagar av cykeln presenteras i tabellen. De som tar hormonella preventivmedel (COC) har något olika indikatorer.

Tabell - Normala progesteronvärden

CykeldagNormala värden, nmol / lNär du använder COC: er, nmol / L
1-150,97-4,73Upp till 0,36
17-212,39-9,551,52-5,45
22-2916,2-85,93,01-66

Vid klimakteriet hämmas äggstockarnas arbete, så mängden progesteron förblir konstant under hela cykeln och är lika med 0,52-3,21 nmol / l.

Vid utvärdering av hormontester bör man komma ihåg att olika laboratorier använder olika enheter och beräkningsmetoder, så indikatorerna kan skilja sig från de som presenteras ovan. Endast en läkare kan dekryptera resultatet korrekt.

Koncentration förändras

Mängden progesteron i blodet kan variera under påverkan av olika patologiska faktorer. Både höga och låga nivåer är varningstecken.

Låg kan vara på:

 • corpus luteuminsufficiens;
 • brist på ägglossning;
 • könsinflammatoriska sjukdomar.

Hög koncentration observeras i följande fall:

 • corpus luteumcyst;
 • graviditet;
 • njursvikt;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • binjurepatologi.

Låg progesteron är ett hot mot infertilitet och kortvarig graviditet.

Hur lång är den luteala fasen?

En två veckors varaktighet anses vara normal. Men detta är ett medelvärde. Ställ frågan "hur länge varar lutealfasen" rekommenderar läkare att beakta:

 • menstruationscykelns varaktighet och specificitet;
 • livslängden på den gula follikeln;
 • specifikationerna för en specifik patients hormonella bakgrund.

Så den långa luteala fasen är en indikator på graviditet, liksom ett symptom på ovariecyster. Kort - anses vara en av de möjliga orsakerna till infertilitet. Det är därför information om hur många dagar som varar för en kvinna med LF i menstruationen är en viktig del av sjukhistorien.

Hur man beräknar lutealfasen

Hur kan jag beräkna lutealfasen? Cykelns varaktighet (antalet dagar mellan de första dagarna i två perioder) krävs dividerat med 2. Det resulterande antalet är dagen för ägglossning, perioden efter det är den LF vi letar efter. Nackdelen med denna metod är att den inte tar hänsyn till de cykelfel som observeras hos de flesta damer.

Lutealfasen hos kvinnor kan också bestämmas med hjälp av:

 1. Online-kalkylator, där du måste ange cykelns varaktighet och dess första dag, samt menstruationens varaktighet.
 2. Daglig mätning av basaltemperatur i ändtarmen - den bör överstiga 37 ° C.
 3. Gynekologisk ultraljud - gör det möjligt för dig att mest exakt beräkna varaktigheten för perioden för funktionen av corpus luteum.

Hur kan denna period beräknas??

Efter att ha förstått vad den luteala fasen är kan du beräkna den. Som tidigare noterats börjar denna period samma dag som ägglossningssteget slutar.

Därför är det nödvändigt att klargöra den totala varaktigheten för menstruationscykeln för att beräkna funktionsstadiet för corpus luteum. För att göra detta, beräkna hur många dagar som går innan början av vissa menstruationsflöden före nästa. Trots att var och en av kvinnorna i reproduktiv ålder har denna kvantitet individuellt, är normen för honom 21-31 dagar.

Efter att ha beräknat antalet dagar på cykeln bör den resulterande perioden delas upp i hälften. Början på lutealfasen kommer att vara antalet dagar från det datum som bestämmer ägglossningen till den första menstruationsdagen. För varje representant för det rättvisa könet kommer denna indikator att vara individuell. Under livets reproduktionsstadium förändras det som regel inte. Men om du beräknar lutealperioden kommer menstruationscykeln inte att vara en avgörande indikator..

Vad orsakar brist på lutealfasen?

En kort luteal fras anses vara en patologi som leder till kvinnlig infertilitet. Orsakerna till denna överträdelse:

 • sjukdomar i binjurarna, sköldkörteln, äggledarna eller äggstockarna;
 • störningar i funktionen av hypothalam-hypofyssystemet till följd av överförda infektionssjukdomar, kraniocerebrala skador, alla typer av mentala och andra känslomässigt färgade chocker;
 • hyperprolaktinemi;
 • ofta missfall / aborter, etc..

Bristen på corpus luteumfasen är mestadels asymptomatisk, vilket komplicerar dess diagnos..

Patologi

På grund av bristande lutealfas minskar risken för framgångsrik befruktning till infertilitet. Bristen på full ägglossning är en utbredd patologi bland kvinnor. Detta bidrar till:

 • kronisk stress;
 • fysisk skada på hypofysen på grund av huvudskada;
 • hyperandrogenism i binjurarna och äggstockarna;
 • överskott av prolaktin i blodet;
 • sköldkörtelpatologi;
 • inflammatoriska processer i de inre könsorganen.

Fasfel orsakas av externa faktorer som kan undvikas om så önskas. Detta är inte en född, utan en förvärvad patologi. Ofta underskattar kvinnor effekterna av stressande omständigheter på reproduktionsfunktionen och underlåter frestelsen att bevisa sin mening eller försvara sin egen synvinkel till varje pris. Nervsystemet påverkar direkt hormonell funktion. Därför upphör hormoner att produceras med kronisk stress.

Hormonterapi kan återställa en störd månadscykel, men inte utan biverkningar. Den hormonella läkemedelsregimen sammanställs av en gynekolog efter en omfattande undersökning av patienten. Det är strängt förbjudet att stoppa eller på annat sätt ändra läkemedelsregimen. En biverkning kan vara hormonberoende eller okontrollerad viktökning. Hormonterapi åtföljs ibland av nervsystemets patologi - störningar, depression, neuros.

Lutealfasbrist utlöses ofta av abort. Tvungen abort bryter med harmonin i reproduktionssystemets funktion, nämligen: produktionen av progesteronhormonet av corpus luteum.

Denna patologi bildas på grund av en otillräcklig mängd av hormonet progesteron i blodet. Corpus luteum producerar hormonet, men det är inte tillräckligt för en framgångsrik utveckling av ägget. Befruktning ägde rum, men kvinnan kan inte bära fostret: en missfall inträffar i de tidiga stadierna av graviditeten.

Vid missfall i de tidiga stadierna krävs en omfattande diagnos som identifierar orsaken till avstötning av fostret. I de flesta fall beror detta på otillräcklig produktion av hormonet progesteron.

Diagnostik utförs på följande sätt:

 • blodprov för progesteron;
 • endometrial biopsi;
 • rektal mätning av kroppstemperatur omedelbart efter vakningen;
 • förtydligande av början av ägglossning (enligt menstruationskalendern);
 • Ultraljud av livmodern under äggets utgång i håligheten;
 • diagnos av utskrivning under ägglossningen;
 • undersökning av livmoderhalsen i den gynekologiska stolen.

Ett blodprov hjälper dig att exakt bestämma mängden hormoner som produceras: tillräckligt eller inte nog. Ibland är det nödvändigt att göra en studie av endometriala vävnader (biopsi) för att klargöra reproduktionssystemets hälsotillstånd. Temperaturmätning krävs endast för att klargöra diagnosen. Bastemperaturen under ägglossningen är något högre än 37 ° C.

En menstruationsdagbok är en värdefull assistent för att bestämma den exakta tidpunkten för ägglossning, det är lämpligt att hålla den ständigt. Om det är möjligt att bestämma den exakta perioden för ägglossning får en kvinna en ultraljud vid denna tidpunkt. Arten av vaginal urladdning, vars produktion idag blir mer intensiv, kommer också att hjälpa till att klargöra den diagnostiska bilden. En frisk kvinnas utsläpp liknar en transparent äggvita, de måste vara elastiska.

Livmoderhalsen bestämmes genom undersökning i en gynekologisk stol. Om vävnaderna kännetecknas av sprödhet och mjukhet, talar vi om det patologiska tillståndet i reproduktionssystemet.

Innan diagnosen ska kroppen vara väl förberedd:

 • sluta ta antibiotika några dagar innan blodprovtagning;
 • utesluta alkohol och tobak;
 • vägra varma, salta, rökt och inlagda ett par veckor före undersökningen;
 • utesluter stekt och för pepparrätter från kosten;
 • intima kontakter med en partner bör uteslutas om ett par dagar.

Som alla test tas blod för hormoner på tom mage och utan vätskeintag.

Vid undersökning av hormoner är det viktigt att utesluta stressande omständigheter några dagar innan blodprovtagning. Det är nödvändigt att helt lugna psyken på vilket sätt som helst. Det kan vara promenader i skogen eller i parken, en fisketur eller en svamptur. Bra hjälp att lugna ner meditation, lyssna på ljud av natur.

Detta tillstånd gäller också patologiskt tillsammans med en kort fas, om inte en följd av en framgångsrik befruktning. Den ökade tiden för denna fas kan också indikera bildandet av en corpus luteumcyst. I vuxen ålder indikerar en lång lutealfas början av klimakteriet. Vad visar det direkta beroendet av luteiniserande hormonet av kvinnans ålder och kroppens allmänna hälsa.

Med åldern ökar koncentrationen av luteiniserande hormon, vilket minskar produktionen av östradiol. När nivån på luteiniserande hormoner blir absolut sätter klimakteriet in. Överskott hormon på grund av bristen på en begäran från kroppen om användning.

Diagnostik

Förändringar i menstruationscykeln, fläckar före "kritiska dagar", öm menstruation, såväl som långvarig infertilitet eller ihållande missfall, kan vara symtom på NLF (lutealfasinsufficiens). Med enkla ord är fasvaraktigheten mycket kortare än standardindikatorer.

Ett sätt att upptäcka reproduktionsstörningar och hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen är att mäta basal temperatur. Bekräfta diagnosen med:

 • ett antal speciella tester och ultraljud;
 • endometrial biopsi;
 • studier av hormonell status, som gör att du kan ta reda på nivån av progesteron i blodet och få omfattande information om arten av andra kvinnliga hormoner;
 • hysterosalpingografi.

Vilka faser är NLF??

Brott mot den luteala fasen i menstruationscykeln kan ske i två former:

 • Med hypoprogesteronformen visas följande symtom:
 • Corpus luteum är inte helt bildad eller mindre än normala volymer;
 • Mängden progesteronhormon som produceras av corpus luteum reduceras;
 • Det inre skalet i livmodern under den andra halvan av månadscykeln nådde inte önskad tjocklek, det kan vara mindre än en centimeter.
 • En patologisk hyperestrogenic art åtföljs av sådana egenskaper:
 • Corpus luteum har en normal volym;
 • Livmoderhalometri har en tjocklek större än 12 mm under den 21: e dagen av menstruationscykeln;
 • Hög östrogenkoncentration i blodet;
 • Progesteronnivån i blodet reduceras något.

Behandling och förebyggande

NLF behandlas endast konservativt, dvs icke-kirurgiskt sätt. Den primära sjukdomen som orsakade störningen av fasen i corpus luteum elimineras först. Vidare kan en kort behandling bestå av hormonterapi som stimulerar ägglossningens början. För att återställa endometriumet och normalisera äggstockarnas arbete kan vitaminterapi, akupunktur, spa-behandling och fysioterapi användas. En hälsosam kost och återställande av patientens psykomotiska tillstånd med lugnande medel och psykoterapeutisk hjälp kommer inte att vara överflödigt i händelse av brott mot lutealfasen..

För ytterligare förebyggande av NLF är det nödvändigt att upprätthålla en balanserad diet, exklusive stekt och fet mat, samt godis och mjölprodukter. Dessutom rekommenderas:

 • hålla en menstruationskalender;
 • besöka en gynekolog minst två gånger om året;
 • minimera mental stress och stress;
 • behandla endokrina, gynekologiska och kroniska sjukdomar i tid;
 • träna regelbundet.

Terapi

Vilka läkemedel, utom hormoner, kan bota patologi? Om orsaken till avvikelserna är en immunbrist eller genetiska förutsättningar, används icke-hormonella läkemedel Duphaston och andra. Med ett överskott av progesteron indikeras hormonbehandling uteslutande. Hormoner används också vid hyperandrogenism och hyperprolaktinemi..

Hormonell insufficiens kan elimineras med användning av preventivmedel i tablettform. Orala preventivmedel hjälper till att reglera hormonproduktionen och balansera kroppen..

I frånvaro av ägglossning förskrivs läkemedel som stimulerar äggstockarnas arbete. Vid endometrial patologi förskrivs antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel och immunmodulerande medel. För att öka immunstatusen föreskriver gynekologen vitaminkomplex, akupunktur och fysioterapi.

Om patologin orsakades av en nervnedbrott eller en akut mental reaktion på stress, förskrivs patienter lugnande medel. Om läkemedlets arbete inte räcker, kontakta en psykolog eller psykoterapeut.

Hög progesteron i lutealfasen: när det händer?

Normen för progesteron i kvinnligt blod varierar från 6 till 56 pikomol / liter, vilket är direkt relaterat till det nuvarande aktiva stadiet i menstruationscykeln. Under lutealfasen växer mängden tiotals gånger.

Vilka är orsakerna till att mängden hormoner "graviditet" är utanför skalan:

 1. Vänta baby.
 2. Corpus luteum cystos.
 3. Menstruella oregelbundenheter.
 4. Ägglossningen stimulerades av progestins.
 5. Njursvikt / ett antal binjurar.

Hög progesteron kan känna av symtom som nervsystemets nervöshet, brist på sexuell lust (eller dess synliga minskning), ökad känslighet i bröstkörtlarna, flatulens, etc..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A....

Varför menstruationen kan gå en dag: vad är orsakerna till menstruations oregelbundenheter, vad man ska göra i en sådan situation?

Kvinnor måste vara försiktiga med sin menstruation och identifiera eventuella kränkningar....

Menopausetabletter

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning....