Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Harmonier

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa. Vad är menstruation? Från vilken dag ska jag ta menstruationscykeln? Hur ska de vara normala? Vilka förändringar är bara avvikelser från normen och vilka kräver medicinsk behandling? Finns det några sätt att reglera cykeln utan hormoner? Låt oss leta efter svar på dessa frågor tillsammans..

Visst har du flera gånger hört att beräkningen av din egen menstruationscykel är användbar för att övervaka din hälsa. Detta beror på att många gynekologiska problem först signalerar sig själva genom cykelfel. En av de första frågorna som en kvinna ställs vid en gynekologutnämning gäller exakt menstruationscykelns varaktighet och frekvens. Många laboratorietester måste också göras med fokus på menstruationscykeln.

Hur man räknar menstruationscykeln?

Menstruation avser stadigt återkommande blödningar i livmodern, villkorligt kallad menstruationscykeln [1]. Denna cykel åtföljs av rytmiska förändringar, inte bara i det reproduktiva (hormonella) systemet, men i hela kvinnans kropp är syftet med dessa förändringar att förbereda sig för graviditet.

En stabil menstruationscykel är en viktig indikator på en kvinnas hälsostatus. Cykelns början är en menstruationsdag (början på kraftiga blödningar), och dess slut är den sista dagen före den nya menstruationen.

Modern medicin betraktar följande parametrar som normen för menstruationscykeln [2]:

 • Varaktighet - från 20 till 36 dagar.
 • Varaktigheten av direkt menstruation (fläckning) - 2-7 dagar.
 • Blodförlust - från 50 till 150 ml.
 • Ingen försämring av välbefinnande (subjektiva sensationer).

Cykeln med en period på 28 dagar (som de sa i antiken - måncykeln), en menstruation som varar i 3-5 dagar och blodförlust från 50 till 100 ml anses vara idealisk. Utifrån forskningsresultaten har de flesta kvinnor exakt en sådan cykel [3].

För att korrekt beräkna varaktigheten på menstruationscykeln behöver du antingen en kalender och en penna eller en speciell applikation på din smartphone, där du måste markera den första och sista dagen i cykeln. För att få en fullständig bild måste du göra anteckningar i minst tre månader i rad, och det är bättre att ta det som regel att markera din period kontinuerligt. Så du är garanterad att inte missa några negativa förändringar.

På grund av vad menstruationscykeln försvinner?

En cykel kan tappas av olika skäl. Det finns ett betydande antal gynekologiska sjukdomar som klassificeras som menstruella oegentligheter och har följande symtom:

 • Minska frekvensen av menstruation upp till 4-7 gånger per år.
 • Minska blödningstiden till 1-2 dagar eller en ökning med mer än 7 dagar.
 • Minskad cykeltid: mindre än 20 dagar.
 • Förekomst av promiskösa blödningar.
 • Markerad minskning eller ökning av menstruationsblodförlust.
 • Öm menstruation, vilket orsakar betydande obehag.
 • Frånvaron av menstruation i flera månader (6 eller mer) [4].

Denna symptomatologi kräver en konsultation med en läkare, eftersom den med hög sannolikhet indikerar uppkomsten av gynekologiska sjukdomar.

Sköldkörtelhormoner har också en betydande inverkan på tillståndet i menstruationsfunktion och cykelfel [5]. Samtidigt betraktas inte lägre förändringar i menstruationscykeln av läkare som avvikelser. Skälen till sådana fel är:

 • Stress på jobbet, särskilt bland unga flickor. Under stressiga förhållanden tvingas alla kroppssystem att arbeta med ökad belastning, vilket kräver ytterligare näring. Mycket ofta bidrar också personliga livsproblem negativt till frekvensen av cykeln och orsakar stress.
 • Brist på sömn: sömn som varar mindre än 8 timmar om dagen leder vanligtvis till överansträngning och, som ett resultat, att överbelasta kroppens biologiska system.
 • Att vara i luften mindre än 2 timmar per dag, vilket leder till otillräcklig syreproduktion, som är ansvarig för reglering av intracellulära processer [6].
 • Felaktig näring (i synnerhet oregelbunden), vilket också leder till brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Här är några exempel:
  • Kronisk brist på tokoferol (E-vitamin) kan provocera gonaderna.
  • Brist på askorbinsyra (C-vitamin) orsakar en ökning av bräcklighet hos kapillärer, ökad blödning.
  • Bristen på pantotensyra (vitamin B5) åtföljs av en minskning av gonadernas funktion.
  • Zinkbrist är farligt för att bromsa sexuell utveckling, infertilitet [7].
 • Aklimatisering kan också påverka frekvensen i menstruationscykeln, särskilt i de fall då förändringen av klimatzoner sker snabbt (resa med flyg över långa avstånd).
 • Cykelhopp är möjliga i tonåren, när den biologiska åldern för många flickor släpar efter kalendern och menstruationscykeln stabiliseras 2-3 år senare än allmänt accepterat.

I de flesta fall, för att få en normal menstruationscykel, bör du ändra din inställning till livsstil och i synnerhet tillhandahålla god näring samt extra intag av vitaminer och mineraler.

Förändringar i kroppen under PMS och menstruation

Huvudfunktionen hos en kvinna i reproduktionsåldern är, oavsett hur trite det låter, fortsättningen av släktet. Närvaron av menstruation är associerad med detta. Enkelt uttryckt, varje månad förbereds livmodern initialt för befruktning och rengörs sedan vid en misslyckad graviditet [8].

Vid menstruationscykelns dör dör corpus luteum, och under de första tre till fem dagarna slits slemhinnan, som är övermättad med blod och utsöndring, bort från livmoderns väggar och går ut. Därefter slutar regenerering av ytepitelet som täcker livmoderens såryta, förnyelse av dess slemhinna och mognadsprocessen av nya ägg i folliklarna med ägglossning - den mest gynnsamma perioden för befruktningen. Efter ägglossningen upprepas tillväxtfasen i corpus luteum och förtjockning av endometriumet, som om befruktning av ägget inte har inträffat slutar igen med menstruation.

Menstruationscykelns uppdelning i faser varierar beroende på vilka fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet som ligger till grund - i endometrium eller äggstockar (se tabell. 1).

Tabell 1. Faserna i menstruationscykeln, deras varaktighet och egenskaper hos den hormonella bakgrunden

Halv cykel

Faser med hänsyn till fysiologiska förändringar:

Hormonala egenskaper

i endometrium

i äggstockarna

1-14 dagar

1,1. Menstruation - varar normalt tills de första 3-5 dagarna av cykeln.

1. Follikulär, eller fasen av mognad av folliklar. Slutar med ägglossning.

FSH dominerar - follikelstimulerande (gonadotropiskt) hormon som stimulerar produktionen av östradiol folliklar.

1,2. Proliferativ eller fas av aktiv tillväxt av endometrium.

FSH-produktionen minskar, men östrogen, främst östradiol, och mindre aktiva hormoner, östron och östriol tar ledningen inom hormoner..

2,3. Ägglossning - sker normalt den 12-15: e dagen av cykeln, varar 1-2 dagar. Den dominerande follikeln brister och det utflyttade ägget börjar röra sig genom äggledaren.

Mot bakgrund av fortfarande höga nivåer av östrogen och FSH, uppstår LH, ett luteiniserande hormon, vars kraftiga våg provoserar ägglossning på kort avstånd framåt.

15–28 dagar

2,4. Sekretorisk, eller fasförtjockning av endometrium på grund av utsöndring av livmorkörtlarna.

2. Luteal eller tillväxtfasen av corpus luteum istället för en bruten follikel.

Alla östrogener, liksom LH och FSH, börjar snabbt minska till sitt minimum, och för närvarande spelas huvudrollen av progesteron, vars topp faller ungefär den 22: e dagen av cykeln. Vid denna tidpunkt utvecklar ett antal kvinnor PMS - premenstruellt syndrom.

Under den första halvan av menstruationscykeln är kvinnans kropp under dominerande påverkan av östrogen (från 1 till 14 dagar), och i den andra (från 15 till 28 dagar) - under påverkan av progesteron. Det är det senare som ofta är den triggare som utlöser utvecklingen av premenstruellt syndrom - en av de diagnoser som så ofta komplicerar moderna kvinnors liv.

Medicin hänvisar PMS till gynekologiska sjukdomar med tydligt definierade symptom [9]. Samtidigt, även om modern vetenskap inte indikerar en entydig orsak till denna patologi, förklarar många forskare det som ett resultat av den kvinnliga kroppens centrala nervsystemets reaktion på hormonell obalans [10].

De diagnostiska kriterierna för PMS inkluderar 11 symtom (10 av dem är betydande psykomotoriska och beteendestörningar), som kännetecknas av en tydligt distinkt cyklisk kurs [11]:

 1. Deppigt humör.
 2. Ångest och spänning.
 3. Labilitet av humör.
 4. Ökad irritabilitet.
 5. Minskat intresse för dagliga aktiviteter, apati.
 6. Dämpning av koncentrationen.
 7. Trötthet.
 8. Nedsatt aptit.
 9. Sömnlöshet eller patologisk dåsighet.
 10. Brott mot självkontroll.
 11. Fysiska symtom:
  • mastalgia, som manifesteras av tråkiga bristande smärta i bröstkörtlarna, såväl som deras engorgement;
  • cephalgi (huvudvärk);
  • ledvärk;
  • svullnad;
  • ökad fet hud (akne i ansiktet, fett hår etc.).

För att diagnostisera PMS och bestämma den specifika typen av störning måste minst 5 av ovanstående symtom vara närvarande. Modern medicin skiljer huvudsakliga PMS och fysiologiska (mjuka) PMS, där en kvinna noterar förekomsten av ovanstående symtom, men de har inte någon betydande inverkan på hennes livskvalitet.

Hur man lindrar smärtsamma symptom

Beroende på typen av PMS eller avvikelser i menstruationsförloppet skiljer sig också metoderna för terapi. I de fall där en läkare diagnostiserar en av formerna av den huvudsakliga PMS eller endokrin gynekologisk sjukdom, krävs systemisk behandling.

Vid fysiologisk (mild) PMS, eller mindre obehag under menstruation, krävs ingen specifik terapi, symtomatisk korrigering används med läkemedel såsom:

 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som har en uttalad smärtstillande effekt;
 • Krampläkemedel som undertrycker muskelspasmer från släta muskler;
 • Hormonella preventivmedel som minskar menstruationsblödning och smärta (föreskrivs av en läkare) [12].

Men du kan börja med användning av vitaminer och mineraler (cyklisk vitaminterapi) [13]:

 • B-vitaminer är involverade i alla typer av metabolism [14]. De har också en gonadotropisk effekt, deltar i hormonell metabolism och utövar en positiv effekt på nervsystemet [15].
 • Retinol (A-vitamin) har en gynnsam effekt på tillväxten av epitelceller, liksom på inaktiveringsprocessen av östrogener (i kombination med vitamin B6 och B9) [16].
 • Tocopherol (vitamin E) är den viktigaste komponenten i proteinmetabolism och återhämtningsprocesser, dess brist påverkar negativt hypotalamus funktion [17].
 • Magnesiumsalter ökar diurese, minskar svullnad och lindrar ångest.

De profylaktiska och milda symtomatiska åtgärderna inkluderar också användning av växtbaserade läkemedel, som kan inkludera:

 • Vitex agnus-castus, eller Vitex är helig, det är en vanlig kyckling, vild (eller munk) peppar, kysk, Abrahams träd. Extrakt från olika delar av denna växt innehåller eteriska oljor, tanniner, flavonoider, iridoider, alkaloider, vitaminer och spårämnen. Men det viktigaste är att den heliga Vitex är en naturlig källa till fytohormoner som har en positiv effekt med milda symtom på PMS [18].
 • Hypericum perforatum, eller Hypericum perforatum, det är - johannesört, johannesört, johannesört, malm, hare blod, blodsugare, rött gräs. I gynekologisk praxis används ett extrakt från blommorna på denna växt, vilket bidrar till normaliseringen av den psykomotiska bakgrunden [19].

För kvinnor med predisposition för sjukdomar som mag- eller tolvfingertarmsår, liksom njur- eller leversvikt, måste läkare väljas av läkare.

Så efter att ha lagt en av livets prioriteringar i att bevara hennes hälsa och önskan att föda ett friskt barn, kan en modern tjej, genom att observera cykeln i sin period, i tid uppmärksamma avvikelser från normen. Vid större förändringar bör du besöka en gynekologisk konsultation. Och i de fall då avvikelserna är obetydliga kan du förbättra ditt välbefinnande genom att tillämpa symptomatisk behandling, såväl som vitamin-mineralkomplex som korrigerar cykeln för att förhindra obehagliga tillstånd.

Tvåfasigt vitamin-mineralkomplex för normalisering av menstruationscykeln

Efter att ha beslutat om korrigering av obehagliga symtom på PMS eller eliminering av obehag under menstruation med vitaminer och mineraler, är det värt att uppmärksamma Cyclovita ® -komplexet, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Till att börja med noterar vi att det unika med Cyclovita®-beredningen bekräftas av patent nr 2443422 [20]. Detta läkemedel för kvinnor, inklusive ett komplex av vitaminer, spårelement och mikronäringsämnen av växtursprung, är utformat på ett sådant sätt att man tar hänsyn till funktionerna i den första och andra halvan av menstruationscykeln när det gäller hormonella nivåer.

CYCLOVITA ® påverkar tydligt kvinnornas förändrade hormonstatus och kan därför upprätthålla och justera kvinnors reproduktiva hälsa. Hur visas det? Komponenterna i VMK CYCLOVIT ® bidrar [21]:

 • minskning av smärta under menstruationen;
 • bildandet av en regelbunden menstruationscykel;
 • lättnad av PMS;
 • normalisering av reproduktionssystemet [22].

Så hos kvinnor i åldrarna 18–35 år som lider av menstruationsdysfunktion finns det ofta en brist på vissa näringsämnen:

  1. under halvan av månadscykeln - nästan alla B-vitaminer, samt zink och selen;
  2. under den andra halvan av månadscykeln - vitamin A, C, E, koppar och i större utsträckning än under första hälften av MC, selen och zink.

Dessa kvinnokroppsbehov består väl av CYCLOVITA ®, eftersom det är ett tvåfasigt vitamin-mineralkomplex som skapas med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp. Baserat på studier om behovet av vitaminer och mineraler i olika faser av månadscykeln, to formuleringar utvecklades - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2, totalt innehållande:

 1. 12 vitaminer: A, E, B1, PÅ2, PÅMED, PÅ5, PÅ9, PÅ12, PP, D, E, P;
 2. 5 spårelement: koppar, zink, jod, selen, mangan;
 3. rutin och lutein.

Doseringen väljs optimalt för östrogen- och progesteronhormonfaserna i menstruationscykeln och är avsedd att användas på lämpliga dagar.

Enligt resultaten från studier [23], var det en märkbar minskning av klagomål på symtom på smärtsamma perioder och PMS, hos patienter som tog kosttillskott CYCLOVITA ® som varade i 3 kurser. det var en återställning av den regelbundna menstruationscykeln hos de flesta kvinnor; minskat behov av smärtstillande medel under menstruationen; symtom som huvudvärk, irritabilitet och nervositet blir mindre uttalade; svullnad i ansiktet och lemmarna minskade; liksom engorgement av mjölkkörtlarna och smärtsamma känslor i dem. Också observerades var normaliseringen av innehållet av vitaminer och mineraler i blodplasma, en förbättring av hudtillståndet (minskning av fettinnehåll och akne), hår (minskning av håravfall och symtom på seborré) och naglar (minskning av skörhet).

Kontraindikationer att använda är individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om mottagande av det icke-hormonella komplexet CYCLOVIT ® kan erhållas på företagets webbplats.

* Antalet biologiskt aktiva livsmedelstillsatser "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA®" i registret över statsregistreringscertifikat för Rospotrebnadzor är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Intaget av vitaminer och mineraler i speciellt utvalda doser i enlighet med faserna bidrar till upprättandet av en regelbunden menstruationscykel.

Oregelbunden menstruation, humörsvängningar, viktökning, trötthet, minskad sexdrift - dessa symtom kan indikera hormonell funktionsfel i kroppen.

Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll för att upprätthålla en stabil funktion av organen i det kvinnliga reproduktionssystemet..

En obalans av hormoner kan orsaka smärta under menstruationen.

Komponenterna i CYCLOVIT ® hjälper till att minska svårighetsgraden av smärta under menstruationen, premenstruell spänning och upprätthålla en regelbunden cykel. *

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Även om en brist på vitaminer och mikroelement är ett vanligt problem för en kvinnas hälsa, bör det också förstås att en sådan brist kan vara selektiv, det vill säga endast berör vissa näringsämnen och uppvisa deras obalans. Därför bör IUD: er för långvarig användning väljas för att inte möta det omvända problemet - hypervitaminos och hyperhismisk mikroelementos - en övermättnad av kroppen med individuella näringsämnen. Se till att du inte överskrider de rekommenderade dagliga doserna med ingredienser som rekommenderas av Ryska federationen för hälsa i dina komplexa preparat.

Vad är menstruation

Menstruation förekommer vanligtvis varje månad, men det finns också icke-standardiserade perioder av menstruation. Före puberteten, under graviditeten och omedelbart efter förlossningen är menstruationen frånvarande. Tilldelningar omedelbart efter förlossningen kallas lochia och pågår flera veckor. Ibland under amning kan menstruationen vara frånvarande under en längre tid, och denna metod för graviditetsskydd, såsom metoden för amningsterminoré, bygger på denna frånvaro av menstruation [2].

Det första uppträdandet av menstruation (menarche) hos kvinnor förekommer i genomsnitt 12-14 år; (med en spridning från 9-11 år till 19-21 år). Menstruation i ett varmt klimat visas mellan 11 och 15 år av livet; i måttligt - mellan 12 och 18 år och slutligen i kylan - mellan 13 och 21 år av livet. God näring och fysiskt tillstånd påskyndar uppkomsten av menstruationsperioden; och vice versa, undernäring, överdrivet arbete och dåligt fysiskt tillstånd bromsar utseendet.

Efter den första menstruationen kan nästa vara efter 2 eller 3 månader. Med tiden fastställs menstruationscykeln och varar 28 dagar, men cykelns varaktighet från 21 till 35 dagar är normal. Endast 13% av alla kvinnor har en cykel på exakt 28 dagar. Menstruationen varar cirka 2-8 dagar. All urladdning kommer från slidan, men det kan förekomma fall när endometrieceller kommer in i andra delar av kroppen, då kommer blödning från dem.

Menopausens ålder (menstruationens upphör): normal - 40-57 år, troligen - 50-52 år. I ett tempererat klimat varar menstruationen i genomsnitt upp till 50 år, varefter menopaus inträffar; först försvinner förordningarna i flera månader, sedan dyker de upp och försvinner igen, etc. Det finns dock kvinnor som behåller menstruationen upp till 70 år. Menopaus förekommer vanligtvis senare hos kvinnor med tidig pubertet och därför är den produktiva perioden i allmänhet längre.

Menstruationscykeln är endast speciell för människor och humanoider [3].

Menstruationsregler och personlig hygien

För att upprätthålla personlig hygien använder flickor och kvinnor kuddar och / eller tamponger. I europeiska länder, USA och Kanada, blir menstruationsbägare mer och mer populära som personlig hygienprodukter, som anses vara mer sparsamma för kvinnors hälsa och mindre skadliga för miljön än traditionella produkter..

Under menstruationen är det särskilt nödvändigt att följa hygienreglerna (daglig dusch, tvätta 2-3 gånger om dagen) på grund av att blodiga menstruationsflöden är en gynnsam miljö för multiplikation av bakterier, inklusive patogena. Du kan inte heller använda fysisk aktivitet, du behöver mental fred.

Fullt doppning och bad (både i färskt och saltvatten) rekommenderas inte av medicin, det rekommenderas att du använder en dusch för bad. Sexuella relationer är strikt kontraindicerade på grund av faran för infektion; också alkohol och kryddig mat, eftersom de ökar livmodersblödningen på grund av en rusning av blod till bukorganen [3].

Menstruationsproblem

Menstruella oregelbundenheter är ganska vanliga och kommer till:

 1. Att stoppa eller stoppa (amenorré),
 2. Avvisad eller förskjuten blödning (menstruatio vicaria),
 3. Att öka (menorrhagia),
 4. Till smärtsam menstruation (dysmenoré, föråldrad. Algomenorré).

Att stoppa menstruationen beror på olika förhållanden. Befruktning stoppar den vanliga blödningen och utgör en fysiologisk orsak. Menstruationen kan stoppa med någon betydande blodförlust av en annan del av kroppen, i vilket fall menstruationsblodet försenas eller tas bort på andra sätt [vad?]. När man stoppar menstruationen är det nödvändigt att komma ihåg orsaken som orsakade denna abnormitet. Om menstruation efter förkylning, efter emotionella störningar inte inträffar under en lång tid, måste du se en läkare. Mekanisk försenad menstruation förtjänar särskilt omnämnande; det händer med en förträngning av ingången till vagina, med en förträngning av vagina och livmoderhalsen.

Ibland uppträder blödningar i någon del bort från livmodern, från det sista utflödet kan antingen minskas eller stoppas, detta fenomen kallas ytterligare eller avvisad menstruation. I sådana fall förekommer utflödet vanligtvis på platser som saknar hud, till exempel i sår, sår; också i slemhinnan, såsom munnen, näsan. Generellt sett finns det inte en enda punkt på kroppens yta på vilken ytterligare menstruation inte skulle observeras. Samtidigt i äggstockarna finns det fenomen som är vanliga för menstruation.

Med menorrhagia ökar utflödet. Detta händer med livmodersjukdomar eller angränsande organ: med livmodersinflammation, med erosion i livmoderhalsen, med blod som strömmar från de breda ligamenten osv.; ibland finns det inga livmodersjukdomar och ökat flöde beror på den allmänna försämringen av hälsan.

Menstruation, åtföljd av smärta, kallas dysmenorré. När de ofta lämnar blodproppar. Under behandlingen uppmärksammar de orsakerna som stöder menstruationens oegentlighet och försöker eliminera den.

Menstruation i religion

Maya-mytologin förklarar menstruationens ursprung som en straff för en kvinna som bryter mot de sociala reglerna i äktenskapssammanslutningen. Enligt Maya förvandlas menstruationsblod till ormar och insekter som används i svart magi, tills mångudinnan återupplivas genom det [4].

I den traditionella kulturen i Nepal finns det en praxis att dyrka utvalda små flickor som inkarnationer av gudinnan Teleju, som går tillbaka till tiden före det trettonde århundradet. Enligt legenden spelade gudinnan tärningar med härskaren i Nepal, tills han förolämpade henne med sina vackra blickar. Den kränkta Teleju har lovat att aldrig återvända till landet sedan förutom i en dräkt av en ung flicka, Kumari. Sedan den tiden har det förekommit en vördnadskult för Kumari-flickorna, levande inkarnationer av Teleju, som anses vara sådana fram till början av den första menstruationen, varefter gudinnan förmodligen lämnar kroppen. Allvarlig sjukdom, allvarlig blodförlust på grund av trauma och till och med skratt, betraktas också som gudinnans avgång och är av flickans skäl att återgå till det normala livet [5].

I Abrahamiska religioner betraktas menstruationsblod som rituellt orenligt, ett förbud mot kön och deltagande i vissa religiösa ritualer under menstruationen.

I satanismen används magiska, thelemiska och gnostiska religiösa ritualer, menstruationsblod (kallat "månens blod" på grund av närheten till mån- och menstruationscyklerna) som ett helgedom, som medlemmar av religiösa ritualer dricker direkt eller lägger till sammansättningen av mat som äts under religiösa ritualer [ 6].

se även

Menstruation i Wiktionary ?
Menstruation på Wikimedia Commons ?
 • menarche
 • Premenstruellt syndrom
 • Klimakteriet
 • amenorré
 • Opsomenorrhea
 • Algomenorrhea
 • Livmoderblödning
 • Menstruation Smärtlindrande läkemedel

Litteratur

 • V. N. Serov, V. N. Prilepskaya, T. V. Ovsyannikova “Gynekologisk endokrinologi” (3: e upplagan), - M.: MEDpress-inform, 2008. ISBN 5-98322-449-2
 • V. I. Kulakov, V. N. Serov "Rational farmacoterapi i obstetrik och gynekologi", - M.: Litterra, 2005. ISBN 5-98216-025-3

anteckningar

 1. ↑ Menstruationshygien
 2. ↑ Metod för laktational amenorrhea (MDA)
 3. ↑ 12Menstruation - artikel från Great Soviet Encyclopedia
 4. ↑ Braakhuis, H.E.M. (2005), Xbalanques kanot. Ursprunget till giften i Q’eqchi’-Mayan Hummingbird Myth, Anthropos 100: 175-185
 5. ↑ Kooij, K. R. Religion i Nepal. Brill Academic publishers, 1978. ISBN 9004058273
 6. ↑ Phoenix of Phoenix Sun korsar avgrunden

referenser

 • Menstruation // Brockhaus och Efron Encyclopedic Dictionary: I 86 volymer (82 volymer och 4 ytterligare). - SPb. 1890-1907.
 • T.A. Agapkina. Månadsvisningar av slavisk folkkultur
 • Mer om menstruation och menstruationscykeln
Mänskligt reproduktionssystem
Herr
Menstruationscykel
Händelser och faserMenstruation • Follikelfas • Ägglossning • Luteal fas
LivsstadierMenarche • Menopaus
spårning systemUndertryckande
symtomHormonell preventivmedel · Amningsteknisk amenorrémetod
disordersAmenorré · Anovulation · Försenad menstruation · Dysmenorré · Hypomenorré · Oregelbunden menstruation · Menometorrhagia · Menorrhagia · Metrorrhia · Oligomenorrhea
Relaterade händelserFollikulogenes · McClintock-effekt · Premenstrualt syndrom / premenstrual dysforisk störning
I kultur och religionChhaupadi · Menstruationstabuer · Nida

Wikimedia Foundation. 2010.

Se vad menstruation finns i andra ordböcker:

MENSTRUATION - (ny lat. Menstruatio, från mensis månad). Rengöring per månad, reglering. Ordbok med främmande ord som ingår i det ryska språket. Chudinov AN, 1910. MENSTRUATION Novolatinsk. menstruatio, från mensis, månad. Rengöring per månad. Förklaring 25000...... Ordbok med främmande ord på det ryska språket

MENSTRATION - månatlig blödning från livmodern; börjar hos kvinnor under puberteten och varar tills klimakteriet (se klimakteriet). Medelåldern vid vilken den första menstruationen observeras varierar mellan 13-15 år. I...... En kort leksik för hushåll

MENSTRUATION - MENSTRUATION. Innehåll: Tid för utseende och avslut. 85 5 Varaktighet, gam och karaktär M. 857 Orsaker och biologisk betydelse av M. 861. Menstruationscyklens påverkan på kroppen, på enskilda system och organ. 8R6...... Big Medical Encyclopedia

menstruation - perioder, månader, regula, blod, gäster, röda kryddnejlikor, demonstration, moster; kvinnors angelägenheter, menorré, algodismenorea, färger, kritiska dagar, dessa frågor, helgdagar, farlig vik, semester, estrus, månader Ordbok med ryska synonymer. menstruation... Ordbok för synonymer

Menstruation - eller menstruation, reglering, månadsvis rengöring (menstruation), estrus (hos djur) är en slags blödning från slemhinnan i huden, observerad hos kvinnor och kvinnor hos vissa däggdjur, pubertets ögonblick och...... Brockhaus och Efron Encyclopedia

menstruation - menstruation, menstruation, föråldrad. regula, razg. gäster målarfärger månader helgdagar, razg. helgdagar, razg. semester, razg. cykel nedgång blod, razg. nedgång., oförskämd. estrus... Ordbok-tesaurus av synonymer i ryska tal

MENSTRATION - (från latinska menstruationer varje månad), förknippat med förlossningsfunktion, cyklisk fördelning av blod från livmodern hos en tjej som har uppnått puberteten (vanligtvis från 12 år) och kvinnor i fertil ålder (vanligtvis upp till 47 50 år). Slutför cykeln med förändringar i...... Modern encyklopedi

MENSTRATION - (från Lat. Menstruationer varje månad) cyklisk fördelning av blod från livmodern hos en tjej som har uppnått puberteten (11 12 år) och kvinnor i fertil ålder (upp till 47 50 år). Det förekommer var 26 till 29 dagar. Mindre ofta efter 21 till 24 dagar. (förkortad cykel) eller...... Big Encyclopedic Dictionary

Menstruation - Menstruation, menstruation, vanligtvis flertal, fruar. (ny Lat. menstruatio) (honung.). Månatlig blödning av livmodern hos en kvinna; samma som stamgäster, månadsvis. Förklarande ordbok Ushakov. D.N. Ushakov. 1935 1940... Förklarande ordbok för Ushakov

MENSTRUATION - MENSTRUATION, och, fruar. Månadsvis urladdning från en kvinnas livmoder (liksom hos kvinnliga primater). | adj. menstruation, åh, åh. M. cykel. Förklarande ordbok Ozhegova. SI. Ozhegov, N.Yu. Shvedova. 1949 1992... Förklarande ordbok för Ozhegov

MENSTRUATION - kvinna, lat. månad, rengöring, tid (hon är i tiden), skjortafri, på sig själv, att tvätta, brådskande, blod, kvinna, tillfällig, tät. Förklarande ordbok om Dahl. IN OCH. Dahl. 1863 1866... Dahls förklarande ordbok

Menstruationsfas

Varje kvinnas kropp är ett unikt naturfenomen vars kunskap upptäcker forskarnas tankar hittills. En kvinna kan bytas ut, hon kan växa i sig själv och föda ett nytt liv. Och den enda som initieras i alla dessa processer är bara hon själv. Men för att förstå din kropp, inte att motstå dess flexibilitet och lära dig att använda dessa förändringar, måste du veta vad allt följer, nämligen: faserna i menstruationscykeln.

Kvinnlig fysiologi

Låt oss börja med att återkalla information från biologilektioner i grad 9: anatomi av de inre organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. När allt kommer omkring är de ansvariga för den månatliga cykeln hos kvinnor.

Det centrala reproduktiva organet är livmodern. Det är ett kraftfullt muskelorgan i form av ett päron, utvändigt täckt med ett seröst membran - perimetri och från insidan - ett förändrat slemhinnor (endometrium).

Tillståndet för det inre skiktet i livmodern beror på menstruationsfasen.

Endometrium är det skikt i vilket fosterägget (det framtida embryot) börjar utvecklas, så varje menstruationscykel som han förbereder sig för att "acceptera" det befruktade ägget. I livmodern utsöndras kroppen, ismusen och halsen, som öppnar sig i slidan.

Från livmoderns hörn sträcker sig eggledarna (äggledarna) fritt in i bukhålan. I slutet av var och en finns det många villier som leder ägget i rörets lumen. Fallopianrörens patency är en av de huvudsakliga egenskaperna hos det reproduktiva systemet som säkerställer graviditet.

Äggstockarna är parade körtlar som är belägna i bukhålan och fästas till den med hjälp av ligament. Äggstockarnas uppgift är sekretion: de producerar kvinnliga könshormoner (östradiol, progesteron, testosteron), och de är också en plats för ”lagring” och mognad av ägg.

Arbetet i de inre könsorganen är inte autonomt. Dess funktion, liksom funktionen för alla andra organ och system, bestäms av centrala nervsystemet.

Hypofysen kallas en speciell körtel, som producerar många vitala hormoner som reglerar hela organismen. För att reglera reproduktionsfunktionen släpper den främre hypofysen körkroppsstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner, såväl som prolaktin, i blodomloppet. I sin tur är det dessa bioagenter som får äggstockarna att producera kvinnliga könshormoner vid rätt tidpunkt i en viss fas av menstruationscykeln.

Hypofysens arbete är föremål för en förändring i koncentrationen av speciella frigörande faktorer i blodet, som är hormoner i hypotalamus - ett speciellt område i hjärnan.

Således kan regleringen av den kvinnliga cykeln representeras enligt följande:

Hypotalamus (frisättande faktorer) hypofysen (FSH, LH, prolaktin) Äggstockar (kvinnliga könshormoner).

Hormonfel åtminstone på en av nivåerna leder till betydande fel i reproduktionssystemet och kräver kommentar från en erfaren specialist.

Vid födelsetid läggs 1 till 2 tusen ägg i flickans äggstockar. Vid pubertetsstadiet bestäms endast 400 tusen. Deras antal beror ungefär på antalet ägglossningar (respektive månatliga cykler) under hela reproduktionsåldern. Om den första menstruationen inträffade i åldern 11-15 år betyder det att allt är i ordning. Om inte, särskilt när de återstående tecknen på pubertet är tydliga - det är dags att träffa en gynekolog.

Vad är menstruationscykeln

Menstruationscykeln är en form av arbete för det kvinnliga reproduktionssystemet, presenterat i form av cykliska förändringar i livmodern och äggstockarna, och syftar till att genomföra befruktning och förberedelse för en möjlig graviditet, vikten av hormoner där man inte annat än kan förråda betydelsen.

Normalt varar kvinncykeln 21–35 dagar. Början är den första dagen av menstruationsblödning, och slutet är den sista dagen innan nästa menstruation börjar. Få människor har samma menstruation. Det kan variera beroende på miljöförhållanden och olika faktorer. Men om varaktigheten inte går utöver normen - detta är fysiologiskt och bör inte orsaka oro.

Det finns tre faser av menstruation: follikulär, ägglossande och luteal. Varje period kännetecknas av dess karakteristiska förändringar i äggstockarna och endometrium, påverkan av olika hormoner. Det avgör humör, välbefinnande, sexuellt beteende och till och med en kvinnas utseende.

I en del litteratur kan du se en beskrivning av tvåfascykeln: ägglossningsfasen går in i follikulärperioden, och menstruationen kan beskrivas som den fjärde fasen.

Följande är en allmän tabell som visar faserna i menstruationscykeln och deras hormoner.

Follikulärovulatoriskaluteal
Hypotalamiska hormonergonadoliberingonadoliberin
HypofyshormonerFollitropin (FSH) Lutropin (LH) i små mängderEtt kraftigt hopp i LH-koncentrationen
OvariehormonerKoncentrationen av östradiol ökar gradvisEstradiol reduktionProgesteron, östrogen, testosteron
GrundfasprocessFollikulär mognadÄgglossningCorpus luteum mognad, endometrial förlängning / graviditet

Nu kommer vi att förstå detaljerna i faserna i menstruationscykeln varje dag och effekten av dessa stadier på välbefinnandet.

Follikulär

Den första fasen i menstruationscykeln (dess namn är follikulär) beror på påverkan av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Dess varaktighet beror på hur mycket perioderna går och överväger normal varaktighet från 7 till 22 dagar. Vanligtvis vid 28-dagarsperioder är det lika med 14 dagar. Den första halvan av fasen - själva menstruationen.

En kraftig minskning av koncentrationen av östrogen och progesteron till ett minimum leder till en endometrial vasospasme, upphörande av slemhinnecellernäring och dess avstötning. Produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner - börjar i vävnaderna. Deras höga koncentration utlöser livmodersammandragningar för att frigöra den från endometrium - menstruationsblödning börjar. En annan effekt av prostaglandiner är en ökning av känsligheten hos smärtreceptorer som svar på irritation. Detta orsakar förekomsten av obehag eller smärta i nedre del av buken till den tredje dagen.

Samtidigt med menstruationen av hypotalamus gonadoliberiner orsakar en ökning av sekretionen av FSH och LH från hypofysen. Under deras inflytande (nämligen FSH) börjar en av äggstockarna mognadsprocessen av flera folliklar (från 7 till 12 stycken), varav en kommer att avsluta utvecklingen i denna cykel och bli dominerande (resten genomgår omvänd utveckling). I slutet av fasen inträffar en kraftig ökning av koncentrationen av LH, vilket leder till övergången till nästa fas.

ovulatoriska

Den andra fasen av menstruationscykeln är ägglossning. Dess varaktighet är bara cirka tre dagar. Den dominerande follikeln fortsätter att växa och utsöndrar östradiol (det är i den andra fasen av cykeln som vitamin E eller tokoferol är viktigt eftersom det är nödvändigt för syntesen av kvinnliga könshormoner). Samtidigt ökar produktionen av LH, vars maximala koncentration leder till brott i väggen i den mogna follikeln och frigörandet av ägget från det.

Det släppta ägget lever två dagar, så den bästa perioden för befruktningen är 4-5 dagar (två dagar före ägglossningen, och hon själv).

luteal

Ungefär den 17-18: e dagen av menstruationscykeln inträffar lutealfasen, det kallas också corpus luteumfasen (denna fas av cykeln kan börja den 22-23: e dagen eller 10-11). Dess varaktighet, till skillnad från de andra två, är alltid 14 dagar (fluktuationer från 14 till 16 dagar är tillåtna).

Efter brott i follikeln bildas en gul kropp på sin plats som syntetiserar östradiol, testosteron och progesteron.

När graviditeten inträffar avgör den dominerande mängden progesteron implantationen av ett befruktat ägg (5-6: e dagen efter befruktningen) och den fortsatta utvecklingen av graviditeten. Fram till placentabildningen är det corpus luteum som kommer att vara den viktigaste källan till hormoner.

Om ett möte med spermierna inte inträffar, graviditeten inte utvecklas, koncentrationen av LH och FSH börjar gradvis öka, corpus luteum försvinner, mängden östradiol minskar och efter 14 dagar cykeln upprepas.
I olika faser av cykeln hos kvinnor inträffar motsvarande förändringar i endometrium..

Tabell över faserna i menstruationscykeln och endometriumstillståndet:

Fasendometrium
MenstruationDet finns avstötning av det inre skiktet i livmodern på grund av spasm i tillförselkärlen.
FollikulärEndometrial proliferation inträffar i denna fas Tidig spridning (fjärde till sjunde dagen i cykeln) - endometrial tjocklek är 3–5 millimeter; Mellan proliferationsfas (8–10 dagar) - 10 mm tjock; Sen spridningsfas (11–14 dagar) - 11 mm tjock
ÄgglossningÄgglossningstid (15–19 dagar) - sekretionsperioden genom endometriala celler, fas av tidig sekretion, skikttjocklek upp till 12 mm
lutealMedium sekretion (dag 20–24) - tjocklek upp till 14 mm; Sen sekretion (dag 25–28) - fullbordad sekretion, tjocklek upp till 12 mm

Beroende av en kvinnas känslomässiga och fysiska tillstånd i cykeln

De olika faserna i en kvinnas cykel förändrar hennes utseende, libido och välbefinnande varje dag. Detta beror på alla samma hormoner..

Under de tidiga dagarna av menstruationen domineras den kvinnliga kroppen av prostaglandin. Detta ämne bidrar till livmoderkontraktion, orsakar en minskning av smärttröskeln. Allt detta orsakar buksmärta, liksom huvudvärk, smärta i ryggen, ökad irritabilitet. Vanligtvis stör det inte livet, men annars måste du träffa en läkare. Eventuella smärtsamma kosmetiska procedurer nu är mycket stress, det är bättre att överföra dem till en mer lämplig tid. Hår blir ibland mindre lydigt, det är en ökning av produktionen av talg. Ha mer vila, koppla av, skäm bort dig själv med din favoritmat och bra sällskap.

3-4 dagar av follikelfasen i cykeln är en period då en kvinna inte är så irritabel, smärta blir mindre, men fläckningen fortsätter. Däremot är det inre skiktet i livmodern en kontinuerlig såryta, så du bör vara försiktig: risken för infektion ökar.

Vid den femte dagen slutar menstruationen vanligtvis, stämningen förbättras, kvinnan känner en kraftig kraft och kraft.
I slutet av menstruationen och fram till själva ägglossningen - den trevligaste perioden. Under påverkan av en ökande koncentration av luteiniserande hormon blommar en kvinna: huden förlorar sin feta glans, akne och svarta fläckar som den var, hår och naglar blir de mest "tacksamma" för vårdprocedurerna. Sexuell lust ökar och når sin topp vid ägglossningen. Metabolismen påskyndas, mentala förmågor förbättras.

Från dag 15 till dag 18 är alla processer i kroppen inriktade på bildandet av fosterägget och dess bestämning i livmodern. För närvarande ökar aptiten, matsmältningsproblem (uppblåsthet, förstoppning) kan dyka upp, kroppen fortsätter att lagra energi för framtiden, så det är bättre att särskilt övervaka näring.

På 20-21 dagen börjar cykeln, när corpus luteum når toppen av sin utveckling. Det är denna tid på månaden som graviditet är omöjligt. Men detta gäller bara om cykeln är 28-30 dagar, under andra omständigheter, händer någonting. Därför är det så viktigt att veta varaktigheten på din cykel.

Från 21–23 dagar fram till menstruationens början dominerar progesteron i blodet. Kvinnan är lugn och behållen, libido minskar, hudproblem uppträder. Progesteron mjukar upp ledbanden, så du bör utöva med försiktighet. Tre till fyra dagar före menstruationen börjar en ökning av prostaglandiner, symtom på PMS uppträder: bröstkänslighet, humörförändringar, apati, huvudvärk. ” Och sedan upprepas cykeln.

Planen för faserna av cykeln med dagar som upprättats i en kvinnas huvud gör att du kan kontrollera ditt liv, göra förändringar i tillstånd och tillfälliga förändringar i utseende, ha en uppfattning om befruktningsperioden eller vidta åtgärder för att förhindra det, snabbt genomgå den nödvändiga undersökningen, fastställa att graviditet har inträffat och vidta åtgärder för att förhindra det bevarande. Lär känna dig själv, var en förnuftig och utbildad kvinna. Att älska dig själv betyder att du känner till din natur och din fysiologi, noggrant övervaka din hälsa.

Häls menstruation
och fördomar:
Hygien, ICP
och kultur av skam

Text: Karina Sembe

Alla kvinnor är väldigt olika, och det här är vår styrka, men något förenar oss definitivt. Menstruation är ett fenomen som kvinnor lever halva livet, vilket innebär att du bör veta så mycket som möjligt om det..

Ändå är menstruationen fortfarande ett av de mest tabubelagda ämnena i samhället - och detta är i en era som anses tillräckligt avancerad för att kunna kallas postmodernitet. På grund av bristen på öppen konversation om menstruation vet miljoner flickor runt om i världen inte hur deras kropp fungerar och hur de ska ta hand om det, och många diskrimineras helt - i vissa kulturer får flickor inte gå i skolan eller ens röra andra människor under sina perioder. De försöker undvika teman för menstruation i biograf och i reklam, och diskussion om denna fråga i sociala nätverk väcker oundvikligen aggressiva kommentarer, även från kvinnorna själva.

Föråldrade religiösa stigmatiseringar, sociala stereotyper och en katastrofal brist på information om menstruation är inte förhållandena där flickor fullt ut kan utvecklas och leva bekvämt. Vi beslutade att gräva djupare in i detta ämne och förstå hur menstruationen inträffar, vad det är viktigt att uppmärksamma under menstruationen, varför detta helt naturliga fenomen är så svårt att behandla i samhället och vad vi kan göra för att korrigera situationen.

Hur det fungerar
menstruationscykel

Menstruation förekommer inte bara hos kvinnor, utan också hos kvinnor hos vissa placentala däggdjur: många primater, fladdermöss och till och med elefantskruvar. Konceptet är förankrat i de latinska menstruationerna ("månatligen") och är ett avslag på skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), åtföljt av blödning. Från den första dagen av menstruationen börjar menstruationscykeln. Obehagliga känslor för närvarande är normala och kan orsakas av livmodersammandragningar..

Och nu lite mer vardaglig latin. Samtidigt som menstruationsfasen startar follikelfasen och varar i genomsnitt 14 dagar. I denna fas bildas en ny follikel i äggstockarna, där ägget mognar. Dessutom börjar processen för uppdatering av endometrium i livmodern. Sedan kommer ägglossningsfasen, som varar cirka tre dagar. Under denna tid, under påverkan av hormoner, bryts den mogna follikeln och ett moget ägg frigörs från det, redo för befruktning. I detta avseende, under ägglossning, kan vissa kvinnor uppleva smärta i nedre buken..

Lutealfasen följer ägglossningsfasen, den varar i genomsnitt 11–16 dagar. För närvarande produceras hormonerna östrogen och progesteron aktivt, vilket förbereder kroppen på potentiell graviditet. Om det börjar måste det befruktade ägget fästa vid endometriet. När detta inte händer börjar menstruationsfasen igen, i vilken endometrium avvisas.

Om hormonella
undertryckning av menstruationscykeln

72% av kvinnorna i utvecklade länder är obekväma under sina perioder, och 40% föredrar aldrig att ha menstruation i livet, förutsatt att det är ofarligt för kroppen. Forskare konstaterar att denna "trötthet" inte är förvånande: förrän modern preventivmedel kom till vår värld var kvinnor i reproduktiv ålder nästan hela tiden under ett av två tillstånd - antingen de var gravida eller ammar - och upplevde cirka 160 menstruationscykler i hela deras liv. Numera lyckas vi överleva mer än 450 cykler, i samband med att det till och med finns en vetenskaplig uppfattning om att oändlig ägglossning och menstruation är spänningar för den kvinnliga kroppen.

Amerikanska forskare har skapat en effektiv metod för att göra livet lättare för kvinnor, som kallas förtryck av menstruation (från engelska. Menstrual suppression). Metoden är en förlängning av cykeln med hjälp av kombinerade hormonella preventivmedel, utformad för att minska antalet menstruationer från tolv eller fler till tre till fyra gånger per år och därefter helt eliminera dem. Tidigare användes sådana hormonella preventivmedel för att behandla endometrios, smärtsamma perioder (dysmenorré) och andra symtom förknippade med menstruation, men för flera år sedan var ett av skälen till att förskriva läkemedel önskan från kvinnor att lindra obehag i menstruationen.

Under menstruationens varaktighet
och sekretens intensitet påverkas av många faktorer: från näring
före preventivmetoder

Piller som innehåller en kombination av levonorgestrel och etinylöstradiol - syntetiska analoger av progesteron och östrogen - undertrycker inte bara menstruationscykeln utan också blockerar ägglossningen och förhindrar graviditet: produkten förhindrar ägget att mogna och lämnar äggstocken och gör hemligheten i livmoderhalsen tätare, hindrar rörelse spermier. 2003 introducerade Food and Drug Administration (FDA) Seasonale och fyra år senare certifierades Lybrel. Läkemedel säljs med recept och måste tas uteslutande under övervakning av en läkare. Du kan använda läkemedel tills det finns en önskan att bli gravid.

De flesta kvinnor som använder piller för att förlänga cykeln är nöjda med resultatet, läkarna är indelade i två läger: vissa tror att undertryckning av menstruationen minskar risken för att utveckla bröst- och äggstockscancer, medan andra säger att läkemedel ökar risken för att utveckla cancer i livmoderhalsen, bröst och lever. Vissa forskare förknippar till och med hormonellt undertryckande av menstruation med en minskning av kroppens förmåga att bekämpa det mänskliga papillomviruset, men sådana fynd stöds inte av ett tillräckligt antal lämpliga studier..

Om olika hygienprodukter
under menstruationen

Medan menstruationen fortfarande är en angelägen fråga för många av oss, föreslår vi att vi räknar ut hur man kan överleva den med komfort och minsta stress för kroppen. Olika faktorer påverkar menstruationens varaktighet och utsöndringsintensiteten: kost, mental tillstånd, förlossning, olika preventivmetoder. Överflödet av utflöde skiljer sig åt var och en av oss och även hos samma kvinna från månad till månad. Det är riktigt, i de fall utsläppet är så rikligt att hygienprodukten måste bytas nästan varje timme, är det vettigt att konsultera en gynekolog.

Menstruationsblod är en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier, dessutom är livmodern under menstruationen något svår och det är lättare för smittämnen att tränga igenom det. Därför måste tamponger och kuddar bytas var 3-4: e timme. Om urladdningen är måttlig eller knapp och dynan eller tampongen inte fylls på tre timmar, bör de fortfarande ersättas med rena..

Ett extremt allvarligt problem förknippat med användning av tamponger är toxisk chocksyndrom - en sällsynt och dödlig sjukdom som utvecklas mot bakgrund av stafylokockinfektion. Allmänhetens uppmärksamhet på denna fråga lockades nyligen av modellen Lauren Wasser, som förlorade benet på grund av toxisk chock-syndrom. CFS observeras inte bara hos kvinnor, utan det bevisas att sjukdomen provocerar användningen av tamponger. Faktum är att syntetiska komponenter används i deras produktion, så om bakterier av Staphylococcus aureus redan finns i kroppen, skapar sammansättningen av tamponger en miljö för deras reproduktion.

Valet av hygienprodukter under menstruationen kokar inte ner till tamponger och kuddar. Ett populärt alternativ är menstruationskoppar, som placeras i slidan för att samla sekret. Menstruationskoppar har många fördelar, och den viktigaste av dem är lönsamhet: koppen kan vara inne i upp till 10-12 timmar, och beroende på tillverkaren kan återanvändbara koppar användas från 1 år till 10 år. Menstruationskoppar är miljövänliga att tillverka och använda och utgör en lägre hälsorisk än andra hygienprodukter: deras användning orsakar inte en torr känsla som tamponger kan skapa, eller en komprimeringseffekt, som händer när du använder kuddar. Dessutom konstaterades ingen koppling mellan fall av giftig chock och användning av menstruationsbägare, och alternativ gjorda av medicinsk silikon är hypoallergeniska och påverkar inte den vaginala mikrofloran.

Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt
och säkert för båda parterna

Framtiden är redan här, och du kan få en smart menstruationskopp i den som synkroniseras med din smartphone och berättar när det är dags att tömma den. Ett annat hjärnsköld till vetenskapliga framsteg är återanvändbara absorberande byxor, vars ultratunna treskiktsstruktur enligt skaparna är hypoallergen, antibakteriell och är ett komplett alternativ till packningar.

Oavsett hygienmedel du använder under din period - bekant eller avancerad - glöm inte rätt rengöring av de yttre könsorganen. Efter avvisande av det "gamla" endometriumet bildas en såryta på livmoderväggarna, och i detta skede av menstruationscykeln finns det en högre risk för infektion, eftersom gynekologer rekommenderar att ägna särskild uppmärksamhet åt hygien och välja ett speciellt tvättmedel. Det bästa valet - hypoallergena neutrala pH-geler för intim hygien.

Varför under menstruationen
undvik inte sex
och fysisk aktivitet

Menstruation är ingen anledning att falla i koma och försumma allt vi älskar. Läkarna säger att sex under menstruationen inte skadar - det är naturligt och säkert för båda parterna, så om du är bekväm finns det ingen anledning att förneka dig själv nöje. Läkarna noterar till och med att under menstruationen kan känsligheten öka: den första dagen är nivåerna av östrogen och testosteron låga, men redan den tredje dagen ökar indikatorerna. Dessutom kan urladdningen fungera som ett extra smörjmedel, vilket ökar njutningen. Vissa forskare hävdar att orgasm kan underlätta kramper i livmodern och därmed lindra kramper i menstruationen..

Glöm inte preventivmedel. För det första är menstruationen inte en 100% garanti för att du inte blir gravid: hos vissa kvinnor varar menstruationen mer än en vecka, och början av ägglossningsfasen kan sammanfalla med slutet av menstruationen. Dessutom förblir spermatozoer livskraftiga från tre till fem dagar, vilket ökar chansen att bli gravid. En kondom hjälper till att förhindra infektion i livmodern, som, som vi redan har upptäckt, under menstruationen är särskilt försvarslös mot patogena bakterier. Nyligen uppfann de också ett mer avancerat hygienmedel för sex under menstruationen - Flex-membranet, som blockerar sekretioner upp till 12 timmar. Flex skyddar inte mot graviditet, men då behöver du inte tvätta lägenheten senare.

Om du vill ska du inte försumma idrott. Naturligtvis bör du avstå från ett maraton eller lyfta en skivstång på 40 kilo, men om du generellt är frisk skadas inte måttlig rörlighet. Dessutom tror gynekologer att en horisontell position minskar tonerna i livmodern, ökar smärta och noterar att under smärtsamma perioder är det bättre att inte ljuga, utan att röra sig så mycket som möjligt. Om du känner styrkan i dig själv, gå en promenad eller gör lättövningar - detta kommer att förbättra blodtillförseln till bäckenorganen och lindra livmodersspasm.

Vad är PMS
och är det värt det att behandla

Det finns många anekdoter om PMS, men det är lite roligt i själva fenomenet. Premenstruellt syndrom förekommer ofta i lutealfasen i cykeln. Detta är ett komplex av symtom som är förknippade med en naturlig förändring av den hormonella bakgrunden: före menstruationens början kan en kvinna uppleva smärta i nedre del av buken, ökad aptit, humörförändringar, svullnad i bröstkörtlarna. Vissa kvinnor upplever känslomässiga förändringar: irritabilitet, en känsla av trötthet, tårfullhet, depression observeras. Ett liknande intervall av emotionella effekter kan bero på brist på endorfiner..

Vid olika tidpunkter försökte vetenskapen annorlunda för att förklara förekomsten av PMS: från hormonella och allergiska teorier till teorin om "vattens berusning", där vätskeretention hos PMS-personer orsakades av neuroendokrina störningar. Den moderna versionen av förekomsten av PMS är teorin om neurotransmitter metaboliska störningar i centrala nervsystemet. Enligt denna hypotes betraktas premenstruellt syndrom som en störning i centrala nervsystemet på grund av verkan av yttre faktorer och medfödd eller förvärvad labilitet (funktionell rörlighet, instabilitet) i hypotalamisk-hypofysen-äggstocksystemet.

I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som "orena":
de kan inte sova under dagen, ta ett bad
och röra vid andra människor

Beslutet att behandla PMS eller inte beror på kvinnans personliga val och svårighetsgraden av syndromet. Behandlingen syftar som regel till att normalisera hypotalamusfunktioner, lindra svullnad samt eliminera samtidiga sjukdomar i könsorganet, både farmakologiskt och icke-farmakologiskt (med fysioterapi, massage etc.). Ett läger av motståndare mot PMS-behandling har också bildats, som anser att det är en social konstruktion och hävdar att premenstrual dysforisk störning och premenstruellt syndrom inte är relaterade till varandra. Enligt socialpsykolog och liberal feminist Carol Tavris är socialt betingade förväntningar på PMS vanliga bland västerländska kvinnor, och patienter rapporterar förmodligen sina symtom till läkare baserat på denna förväntning.

Det är inte nödvändigt att komma överens med den sociala konditionen för PMS, men denna kontrovers visar att det är viktigt att ta hänsyn till inte bara den fysiologiska, utan också den psykologiska aspekten i ämnet menstruation - särskilt sedan många århundraden sedan detta koncept förvandlades till en social inställning som stigmatiserar kvinnor runt om i världen.

Hur och varför menstruation i olika kulturer förblir ett tabu

I många världskulturer är ett sådant naturfenomen som menstruation fortfarande det starkaste tabuet. I indisk kultur betraktas menstruerade kvinnor som ”orena” och är begränsade i många bekanta aktiviteter: de får inte komma in i köket och templet, sova under dagen, ta ett bad, bära blommor som dekorationer, ha sex, prata högt eller till och med röra andra människor - som till män och kvinnor. I islam får en kvinna under menstruation inte be och delta i någon form av religiös aktivitet, liksom att ha sex. I den religiösa texten till judarna i Thor (3 Mos 15: 19-30) står: "När en kvinna har normal blödning är hon oren i sju dagar, och den som rör vid henne blir oren fram till kväll." Det är förbjudet att inte bara beröra kvinnan utan också föremålet som hon satt eller låg på.

Sådana tabuer påverkar den känslomässiga situationen hos kvinnor och flickor och komplicerar deras livsstil. Enligt forskning från indiska specialister inom socialmedicin slutar 23% av flickorna att gå i skolan när deras perioder börjar, inte minst för att det inte finns någon toalett. Var tionde afrikanska flicka missar minst en dag med klasser per månad på grund av menstruation. Som ett resultat faller den akademiska utvecklingen och andelen avdrag ökar. Observera att lärare också har begränsningar i den meningen..

77% av indiska kvinnor använder bitar av gammal vävnad som ofta använder
upprepat

Den oacceptabelt föråldrade offentliga ståndpunkten beträffande menstruation i många utvecklingsländer har lett till en katastrofal brist på information, som i kombination med det kritiska tillståndet i ekonomin och i synnerhet hygien hotar kvinnors hälsa. För mer än 77% av indiska flickor och kvinnor fungerar bitar av gammal vävnad, som ofta används flera gånger, som hygienprodukter under menstruationen. Dessutom tvingas 88% av kvinnorna ibland att ta sig till gamla tidningar, torrt bladverk, olika skal eller sand för att absorbera utsöndringarna. Med en så desperat situation för kvinnor ökar begränsad tillgång till rent rinnande vatten i städer och byar risken för infektion avsevärt..

Om situationen med hygien i väst inte är så beklaglig, är menstruationsämnet långt ifrån ett primitivt tabu. Enligt undersökningar, redan på 80-talet av förra seklet, ansåg de allra flesta amerikaner, både vuxna och ungdomar, att prata om menstruation som oacceptabelt, särskilt i närvaro av män, inklusive familjemedlemmar.

Man får en känsla av att rädslan för menstruation är mättad med hela informationsfältet. För annonser med kuddar och tamponger använder de av någon anledning, istället för röd vätska, blått, och själva menstruationen kallas mystiska eufemier som "dessa dagar", "kritiska dagar" eller, ännu bättre, "röda dagar i kalendern".

← Annonser för packningar Alltid

I film och tv är menstruation fortfarande ett obekvämt ämne som ofta undviks. Undantaget är kanske scenerna där menarchen visas, det vill säga flickans första menstruation. Till och med den extremt uppriktiga filmen "Fifty Shades of Grey" inkluderade inte en scen från romanen med samma namn, där hjälten drar en tampong ur sin partners vagina för att ha sex med henne. I en intervju med Variety förklarade regissören Sam Taylor-Johnson sitt beslut med att det finns tillräckligt med uppriktiga scener i filmen.

Psykoanalytiker, särskilt briten Claude Dagmar Dali, ser orsaken till tabuer i det så kallade menstruationskomplexet. Menstruationscykeln är alarmerande, förankrad i rädsla för blod och tron ​​att en menstruerande kvinna är en bärare av onda krafter. Sigmund Freud förklarade manens rädsla för en kvinna genom att hon var obegriplig för honom, främmande och därför fientlig. En man är rädd för att försvagas av en kvinna, för att förlora styrkan - främst i social bemärkelse. Som psykolog Ekaterina Mordas konstaterar övervinnas ångest i relation till menstruation i olika stammar genom ritualer och sexuella ritualer.

Menstruation i det moderna samhället är fortfarande ett stigma som reflekterar och samtidigt rotar misogyny upp till de mest absurda manifestationerna - som parallellerna mellan menstruation och tarmrörelse. Förresten, det finns tillräckligt med intern misogyny beträffande menstruation: kvinnor har länge anklagats för att de naturliga manifestationerna av sin egen fysikalitet måste vara blyg, och med alla offentliga diskussioner om menstruation i sociala nätverk kommer det säkert att vara prenumeranter som kommer att lämna pittiga kommentarer om detta ämne. Men teoretiker och feminister utövar mycket ansträngning i kampen mot menstruationstabuer, och vi börjar äntligen bli medvetna om vår kropp utan en blandning av skam.

Hur situationen förändras
för det bättre

Långsamt och med en knak, men ändå är det skift på statsnivå, även i utvecklingsländer. Sedan 2010 har den indiska regeringen godkänt ett system för att öka menstruationshygien genom distribution av dynor på landsbygden. Kampanjen är fortfarande i pilotfasen och mycket återstår att förbättra..

Ett fenomen som menstruationsavbrott får fart. Inom ramen för arbetsskyddspolitiken i västländerna är sådana framsteg fortfarande långt, men i Indonesien har 1948 kvinnor rätt till två dagars betald ledighet en månad, och i Korea har de gått ännu längre och betalar kvinnor en bonus för att gå till arbetet under menstruationen. Globala företag tvingas också vidta åtgärder i detta avseende: Nike inkluderade ledig tid på grund av menstruation i sin företagspolicy redan 2007, och den australiska tillverkningsunionen krävde 12 betalda menstruationsfrister per år för Toyota-anställda.

De flesta av framstegen kvarstår med privata medborgarinitiativ som expanderar till global skala. En av dem, den tyska ideella organisationen för att bekämpa hygienkrisen världen över, Wash United, förklarade 28 maj som Menstrual Hygiene och skapade plattformen med samma namn Menstrual Hygiene Day. Syftet med plattformen är att samla offentliga organisationer, entreprenörer, media och medvetna medborgare för att utbilda flickor och kvinnor runt om i världen om hygien under menstruationen.

Medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam
för din egen kropp

Framstegsmotorn i denna fråga är den så kallade menstruationsaktivismen, utformad för att ta bort stigma från fenomenet. 2009 tilldelade konstnären Ingrid Burton-Muan till exempel en menstruation till ett videoverk och en serie fotografier som en del av Venedigbiennalen för samtida konst, och 2012 uppmuntrade feministen Cella Quint i sitt TED Talk öppet och utan skam att prata om menstruation i reklamhygienprodukter. Förresten dyker sådana tillverkare gradvis ut: till exempel HelloFl-tampongannonser är färgglada, ärliga och om livet, och den brittiska tillverkaren av kroppshygienprodukter Bodyform, som en del av #Femodji-kampanjen, föreslog att designers skapar emojis som öppet talar om menstruationens omväxlingar. Marknadsgiganter är på vakt: förra året vann Procter & Gamble Cannes Glass Lion, en speciell nominering för att bekämpa ojämlikhet mellan könen, genom att införa kampanjen Touch the Pickle. Reklamen undergräver indisk traditionell övertygelse om att en menstruerande flicka kan förstöra mat med en touch.

Förra året inledde en student från Indien #HappyToBleed-kampanjen, där flickor försvarade sin fysikalitet och därmed kämpade menstruationstabuer i landet. Samma 2015, efter initiativ från en ung tysk kvinna, dök graffiti ut på gatorna i S: t Petersburg för att försvara menstruationen, och för bara ett par veckor sedan arrangerade studenter från Lahore universitet i Pakistan en demonstration för att uppmärksamma detta problem. Actionism och ironi gör sitt jobb, och medan skolflickor skapar datorspelskyttar om tamponger växer hoppet för framtiden starkare utan skam för sin egen kropp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vit tät urladdning hos kvinnor: varför du inte ska få panik

Varför vita markeringar visasKönsorganen hos en kvinna skapas så att utsöndring av deras slemhinne främjar frisättning av onödigt slem, befri kroppen från bakterier, förskjuter döda hudceller i överhuden och kvarstående tecken på menstruation....

Hur man går ner i vikt med klimakteriet snabbt och utan hälsorisk?

Den främsta manifestationen av klimakteriet är en förändring i reproduktionsfären. Äggstockarna slutar slutligen på sin egen funktionalitet, menstruationsflödet inträffar inte....

Kosttillskott Estrovel - bruksanvisning

Climax är den period som varje kvinna passerar i sitt liv. Naturligtvis är någon bara upphetsad med namnet på en sådan period, och någon förhåller sig till detta med fullständig lugn....