Menstruationskopp - vad är det och hur man använder det

Klimax

Hej! Idag vill jag beröra det "feminina" ämnet och prata med dig om miljövänliga hygienprodukter. Vad använder du under kritiska dagar? Är du nöjd med dem? Vad vill du ändra?

Jag vill dela med dig min personliga upplevelse av att byta till menstruationskappar och hemligheterna för bekväm användning. Jag hatade alltid packningar. Det är bara motbjudande, ohygieniskt, obekvämt och helt icke-sexuellt. Jag var tvungen att kontrollera allt så att det inte fanns någon förlägenhet och läckor. Tamponger, detta var det enda alternativet som jag visste om och hade råd med, men de har också ett antal brister!

Vad är en menstruationskopp?

Menstrual cup (från engelska m. Enstrual cup) är en personlig hygienprodukt, som är en behållare placerad i slidan för att samla menstruationsflödet.

Det första magasinet släpptes och patenterades 1932 samtidigt som tamponger. Men vid den tiden ansågs det inte vara anständigt att röra dina könsorgan och de använde helt enkelt inte munskydd. På 1960-talet började varumärket Tassaway producera sådana produkter för kvinnor, men tyvärr var de inte efterfrågade..

Hur jag upptäckte menstruationslock?

Ärligt talat, det var helt spontant och inte planerat. Jag hade aldrig hört talas om sådana åtgärder tidigare. Detta är förståeligt, eftersom det är mycket mer lönsamt att reklamera och sälja engångstamponger och kuddar. Är det inte? Jag stötte på en munskydd i ett phyto-apotek när jag sökte en medicin mot huvudvärk. Den ovanliga förpackningen och formen intresserade mig omedelbart. Jag frågade säljaren om en sådan nyhet, och efter några dagars sökning efter information på Internet skaffade jag den. Och ångrade inte!

Min första erfarenhet med en menstruationsmössa!

Den första användningen var inte utan svårigheter. Även om jag studerade hela manualen upp och ner, fanns det fortfarande ett antal problem. Jag var också orolig som när jag använde den första pinnen. Har jag angett det korrekt? Varför är det inte så bekvämt? Det var svårt för mig att hålla den veckad och införd på samma gång, men med tiden fick jag tag på det, vilket jag var väldigt glad.

Så oroa dig inte om du också stöter på små svårigheter för första gången. Obehag kommer att passera på bara ett par dagar, varefter du kommer att bli glad.

Menstruationskopp: fördelar och nackdelar!

Jag är säker på att många damer främst är intresserade av bristerna i modern menstruation. Låt oss sedan göra en jämförande analys av alla fördelar och nackdelar!

fördelar

 1. Under de kommande tio åren kan du glömma miljöföroreningar med personlig hygienprodukter.
 2. Bekvämlighet. Med rätt val av produktens storlek och form samt frånvaro av läckage.
 3. Du behöver inte bära reservdelar eller kuddar.
 4. Menstruationskoppen är billigare än hundratals intima hygienprodukter.
 5. Ändrar inte mikrofloran och pH i slidan.
 6. Frånvaron av obehaglig lukt, irritation, skavning och blöjautslag i de yttre könsorganen.
 7. Möjlighet att användas inom 8-12 timmar.
 8. Menstruationen är osynlig under kläder eller trosor i en baddräkt medan du kopplar av på stranden.

Viktig! Menstruationskoppen är den enda återanvändbara intima vårdprodukten.

nackdelar

 1. Komfortförhållanden för att byta munskydd är inte alltid möjliga. Frånvaron av diskbänk i båset där det är nödvändigt att skölja menstruationen.
 2. Svårigheter att introducera och extrahera (första erfarenhet).
 3. Kan läcka om fel installerat.
 4. Psykologisk obehag (närvaro av ett främmande föremål).
 5. I det inledande skedet stoppar ibland ett högt pris (från 500 till 2500 rubel).
 6. Virgins och flickor med en fast spiral kan inte använda skålen.

Hur väljer man det bästa menstruationslocket? Storlekar och former.

Din fråga har troligen mognat, så hur man väljer rätt menstruationskopp. Innan du klickar på köpknappen bör du vara uppmärksam på dina anatomiska funktioner, nämligen:

 • mängden utsläpp under menstruationsperioden;
 • vaginal längd och muskelelasticitet.

För detta har tillverkarna skapat tre storlekar (S, M och L) som ger bekväm användning av silikon munskydd.

Att inte födda flickor under 30 år, med smala utsöndringar, den minsta storleken S är oftast lämplig, men att föda kvinnor efter 30 år med rikliga sekret, M eller L rekommenderas.

Ofta känner det ganska könet inte närvaron av en hygienisk menstruation i munnen, eftersom slidan är extremt dålig i nerv- och smärtaändar. Ändå, när du använder en munskydd, kan du stöta på ökad känslighet för urinblåsan (ofta kräver), i vilket fall det är nödvändigt att använda skålar gjorda av mjukare material.

När du väljer en skål bör du också vara uppmärksam på formen, eftersom slidan kan vara antingen kort eller lång. En gynekolog hjälper dig ta reda på sådana funktioner. Faktum är att om du har en kort vagina, och du har fått en bred droppformad skål, kan du stöta på att du inte öppnar, läcker och obehag.

Vilka menstruationskoppar finns det? Översikt över tillverkare!

Det är bra att dagarna har gått när skålarna var helt otillgängliga för vår region. Ändå komplicerar den moderna marknaden bara valet. Det är oerhört svårt att analysera alla tillverkare, former, storlekar, material och naturligtvis priser. Därför skapade jag ett bord för dig som hjälper dig att göra ett enkelt och snabbt val av en skål..

Du kan hitta yttrandet från obstetriker-gynekolog om menstruationskoppar i denna artikel!

Är LoonCup menstruationskopp så smart? Vad är det?

Ja, du misstog inte. Tekniken har redan nått menstruationsbägarna själva. LoonCup-tillverkarna har skapat ett munstycke med en kalender och en integrerad tracker. Tack vare applikationen installerad på smarttelefonen kan du övervaka cykeln och kontrollera fyllningen av skålen. Det tar också fullt ansvar och analyserar utsläppets längd, volym och färg. Om något plötsligt verkar misstänkt, kommer programmet att meddela dig så att du vänder dig till en gynekolog för att få hjälp.

Mer information om produkten, samt beställning av den, kan du på den officiella webbplatsen för LoonCup.

Instruktioner: hur man använder menstruationen?

Det första som kommer att tänka på när du ser en skål under kritiska dagar är besväret. Detta är en missuppfattning. Om du följer alla rekommendationerna känner du inte några obehag!

 1. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du sätter in munskyddet i slidan..
 2. Ta en bekväm ställning. Vissa flickor gör denna procedur när du sitter på toaletten eller sitter på huk, liksom står och ligger... I allmänhet eftersom du är bekväm.
 3. Se till att slappna av musklerna i slidan.
 4. Vid första användningen är det värt att applicera ett vattenbaserat smörjmedel på skålens kanter eller fukta det med rent vatten.
 5. Vik locket på det C-formade eller E-formade sättet så att det blir lättare att införa det.
 6. Därefter ska du agera som vid normal användning av tamponger. Vi hjälper till med ena handen (vi sprider labia), och med den andra handen sätter vi in ​​menstruationen. Det är viktigt att spetsen på hästsvansen är på ett djup av cirka 1-2 cm för att förhindra läckage..
 7. För att menstruationslocket ska öppna helt och uppta rätt position, måste det vridas något runt basen.
 8. Om du gjorde allt rätt så kommer du inte att känna närvaron av en skål inuti under rörelse och sittläge, samt spela sport.

Hur man fäller koppen för menstruation?

Idag känner flickor mer än sju sätt att fälla munskydd, vilket gör att du kan välja mer bekvämt. Ursprungligen passade inte den vanligaste C-formen mig, så jag började leta efter det perfekta för mig själv. Nu lägger jag ihop skålen med den så kallade "Punch Down" (figur 3).

Visste du att menstruationen kan hålla 15 till 32 ml vätska? Denna siffra är lika med en matsked, samma mängd Super Plus-vattpinne absorberar (5-6 droppar).

Hur man tar bort menstruationskoppen korrekt?

Ibland stöter damer på ett antal svårigheter, varefter de tror att introduktionen är mycket lättare än utvinning. För att göra detta behöver du bara veta om några nyanser som i hög grad kommer att förenkla hela processen..

 1. Precis som med introduktionen måste du tvätta händerna noggrant med tvål innan du börjar.
 2. Ta en bekväm ställning, helst över toaletten, eftersom innehållet kan spillas.
 3. Känn med två fingrar den täta basen på skålen som du behöver trycka lätt på. Denna åtgärd bryter mot munstyckets täthet, varefter det är fritt avtagbart.
 4. Vi häller innehållet i locket i toaletten och tvättar vår produkt under rinnande vatten med tvål. Därefter kan du ange det igen.

Vad man ska göra om menstruationen inte öppnas?

Ofta, under de första dagarna av att använda skålen, möter kvinnor ett antal besvär, inklusive det faktum att den inte öppnas väl inuti vagina. Om du har blivit offer för denna omständighet, förtvivla inte att det finns en lösning. Inspektera silikonbrickan noggrant, under ringen kommer du att märka små hål. Ibland händer det att tillverkarna inte har skurit igenom dem helt, så du måste ta en tjock nål och hålla igenom dessa hål. Du kan också öka antalet hål själva, det vill säga om det finns två, gör det igen. Detta borde hjälpa.

Den andra metoden som hjälper till att hantera ett liknande problem är att prova den E-formade metoden för att fälla munskyddet.

Jag vill rekommendera en lista över böcker som varje kvinna måste läsa för att lära känna sig bättre.

Vad man ska göra om menstruationslocket faller ut eller läcker?

Om du står inför problemet med att falla ut ur munskyddet är det första du bör uppmärksamma formen och storleken på hygienprodukten. Försök att ta en större eller tuffare skål. Tja, om ovanstående metoder inte hjälpte, finns det bara en sak kvar - expertråd. Kanske har du en speciell struktur i vagina, det kan vara en prolaps av bäckenorganen eller försvagning av de intima musklerna.

När det gäller flödet är det också värt att uppmärksamma:

 1. Rätt introduktion. Kanske har du ännu inte anpassat dig för att bädda in den.
 2. Ofullständig öppning av skålen.
 3. Pluggar hål. Ofta förhindrar de att det sitter tätt (inget vakuum skapas) på väggarna i slidan.
 4. Fel produktform, storlek eller densitet.

Hur man sköter och steriliserar koppen före och efter menstruationen?

I de bifogade anvisningarna för menstruationslocket rekommenderar tillverkare övertygande att sterilisera det varje cykel (koka i 3-5 minuter). Det är lämpligt att göra en liknande procedur före första användningen, samt efter att menstruationen har avslutats. Och under kritiska dagar, skölj och skölj med en mild hygienprodukt under rinnande vatten. Det antas att vanlig toalettvål kan störa pH och vaginal mikroflora.

Innan menstruationscykeln börjar är det nödvändigt att koka koppen, eftersom bakterier kommer in i luften under lagring.

Kontraindikationer för användning av menstruationslock

Det är definitivt värt att avstå från att använda silikonskålen för dess avsedda ändamål, om du har:

 1. Inflammatoriska processer i könssystemet, eftersom skålen kan fungera som en "inkubator" för utveckling av bakterier.
 2. Kirurgi.
 3. Tumörer i livmoderhalsen och vagina.
 4. Postpartum tårar eller bäckenprolaps.
 5. Närvaron av en spiral.
 6. Utan att konsultera en specialist rekommenderas det inte att använda jungfrur för unga flickor. Eftersom det finns risk för skador på jomfruhinnen.
 7. Allergiska reaktioner på materialet från vilket menstruationskoppen är gjord.

Om du tvivlar om detta rekommenderas att du konsulterar en specialist innan du använder menstruationslocket.

Menstruationskoppar: miljövänlighet, etik och lönsamhet!

Följare av Zero Waste noterar de omskakliga fördelarna med silikonlock över andra produkter för personlig vård. De är mer miljövänliga och etiska till skillnad från icke-nedbrytbara dynor och tamponger..

Dessutom är det ett intressant faktum att du kan använda koppen i flera år (upp till 10 år), medan de vanliga servetter och tamponger för engångsbruk kommer att användas och kastas i deponiet hundratals gånger mer.

När det gäller kostnaderna kostar skålen säkert mer än konventionella hygienprodukter, men bara en behövs! Beroende på kostnad och märke betalar menstruationslocket från några månader till ett år.

Hur mycket och var man kan köpa en menstruationskopp?

Efter ovanstående fördelar har du förmodligen en fråga, så var kan du få en sådan kopp för menstruation? Idag är detta inte ett så stort problem. De finns i nätverket för stora apotek såväl som i onlinebutiker. Det viktigaste är att bekanta dig med dina anatomiska funktioner innan du köper och väljer optimal form, storlek och naturligtvis företaget.

Dela dina personliga upplevelser med den återanvändbara menstruationen i kommentarerna. Det verkar för mig att detta är oerhört användbart för nybörjare som inte har någon att konsultera med! Vilka svårigheter mötte du?

Bokmärk min blogg och dela användbar information med dina nära och kära!

Vad är en menstruationskopp?

Menstruationen är en nyhet inom området intim hygien, som anses vara ett acceptabelt alternativ till kuddar och tamponger. Vi talade om det senare i detalj när vi övervägde frågan om vad vi ska använda för menstruation. Däremot är menstruationen en återanvändbar hygienprodukt och kan vara en kvinna upp till 10 år. Det är om henne som vi kommer att prata idag på webbplatsen för Vackra och framgångsrika.

De allra första frågorna som uppstår i huvudet när du först hör om detta nya medel för intim hygien:

 • Vad är denna innovation??
 • Hur håller koppen inuti? Faller den ut ur slidan??
 • Spill det under överflödet?
 • Vad är den gjord av??
 • Hur mycket kostar det och om det finns dessa produkter på vår marknad?
 • Vad verkliga användare säger om henne?

Det här är frågorna vi kommer att försöka besvara i detalj i den här artikeln..

Vad är menstruationen??

Namnet "menstruation cup" kommer från den engelska "menstrual cup". Du kan träffa hennes andra namn:

 • silikonkopp (skål);
 • menstrual burl (mössa);
 • menstruationsmössa.

Munskydd eller menstruationskoppar är behållare i form av en liten mössa tillverkad av högkvalitativ medicinsk silikon som sätts in i slidan under menstruationen. De absorberar inte (absorberar) urladdningen, som en dyna eller tampong, men samlar dem i enlighet med koppprincipen. De kan också vara tillverkade av latex eller termoplastisk elastomer (TPE).

Hur koppen håller sig inuti?

En silikonkopp, som en vattpinne, sätts för hand in i slidan. Innan du går in i munstycket måste du fälla det, som visas i instruktionerna.

En gång i vagina öppnas munstycket och håller sig inne tack vare vaginalmusklerna och vakuumet som bildas när det sätts in korrekt. En snäv passning på livmoderhalsens väggar tillåter inte skålens innehåll. Koppen introduceras oberoende av en kvinna.

 • ”Det var lite svårt för mig att komma in i menstruationskoppen för första gången. Det tog cirka 15 minuter. Men efter att ha tränat flera gånger kan jag nu göra det på cirka 30 sekunder. Jag använder Ladycup menstruationskoppen. Det viktigaste när du sätter in måste du koppla av och inte anstränga dig. Ingenting komplicerat. Och en sak till - första gången är bättre att prova innan menstruationen. Marina."

Menstruationskoppen kan vara i slidan från 5 till 12 timmar, beroende på menstruationsdagen, deras överflöd. Det är lätt att ta ut det. Det räcker med att trycka ett finger på skålens sida för att ta bort luftvakuumet och dra försiktigt i svansen i botten av brickan. Häll ut allt innehåll, skölj skålen och sätt tillbaka den.

Det viktigaste är att inte dra spetsen!

Är innehållet i skålen spillt?

Skålen ser ut som en liten mjuk kopp som är ungefär 5 cm hög och 4,5 cm i diameter. Det mjuka materialet från vilket det är gjordt pressar inte eller skärs i väggarna i slidan. Latex är ganska flexibel och smidig. Det är omöjligt för dem att skada väggarna i slidan eller musklerna.

Tack vare vakuumet som skapas med introduktionen av menstruationskoppen faller det inte bara ut utan passerar också vatten in i slidan. Därför skyddar det dig också när du besöker pooler från infektion från utsidan.

Vattpinne och skål

Till skillnad från tamponger, som är mycket populära bland den yngre generationen, accepterar koppen endast menstruationsflödet. Det förändrar inte tillståndet i mikrofloraen i slidan.

På en gång kan den innehålla två gånger mer menstruationsblod än den mest absorberande dynan eller vattpinnen.

Med kapa kan du säkert besöka poolen, simma i havet och sola. Det blir inte vått som en vattpinne och spricker inte från insidan. Blodet som vattpinnen tar upp på ett eller annat sätt kommer i kontakt med väggarna i slidan. När du använder skålen flyter blod fritt in i behållaren och kommer inte i kontakt med könsorganen.

Packning och skål

Till skillnad från trosskydd, skapar inte menstruationskoppen, recensioner som inspirerar henne att köpa, inte växthuseffekt, orsakar inte irritation. Materialet från vilket det är tillverkat är återanvändbart och behöver inte bortskaffas.

I genomsnitt 1 200 kuddar ersätts av en menstruationshatt.

 • ”Jag byter koppen tre gånger under de första dagarna, och i det följande håller det mig en hel arbetsdag. Naturligtvis var jag orolig för att innehållet skulle spillas, men om dess kapacitet var tillräckligt. När allt kommer omkring är mina perioder rikliga. Tro mig, när jag tar ut koppen, är den ofullständig. Det finns fortfarande en anständig plats för ansvarsfrihet. Ingenting har någonsin spillt eller läckt ut. Och för den delen, då kan packningen läcka och vattpinnen också. Är du rädd För säkerhet kan du använda packningen. Men detta behövs inte. Du måste byta locket först efter 8 timmar! Förresten, hon faller inte heller ut i en dröm. Jag har en Mooncup menstruation. Kseniya."

Menstruationskopp: hur man väljer storleken?

Ibland har de som använder skålar problem på grund av att storleken på menstruationen är felaktig vald.

Storleken

Som regel finns de i två storlekar - S och L. I vissa företag A och B eller 1 och 2.

Men det finns också tillverkare som tillverkar tre storlekar (MeLuna). En av dem är särskilt för dem som har omfattande ansvarsfrihet..

Kort sagt, S är den lilla storleken på menstruationslocket för nolliparösa kvinnor eller de vars menstruation inte är mycket riklig. L är en något större storlek för de som redan har fött eller har opererat på de kvinnliga könsorganen (till exempel abort), liksom för de som har tunga perioder.

Precis som vid köp av en produkt måste du välja menstruationslocket individuellt. Till exempel, om du är över 30, men du är en liten och ömtålig kvinna, behöver du inte köpa en större skål.

Formen

Dessutom glömmer vissa köpare att tänka på att det förutom storleken på skålen också finns dess form. Runda koppar med menstruation och långsträckta menstruationsskålar - det finns munformer av sådana former.

Den runda formen är lämplig för kvinnor som har en kort vagina och långsträckta munskydd - för de som har en lång vagina..

Du kan själv bestämma höjden på din vagina och göra det bättre innan du köper en skål.

För att göra detta, tvätta händerna och sätt bara in fingret i slidan. Om den lätt vidrör nacken (en fast tätning på storleken 5 cent), är vagina kort, om du knappt räckte ut - så har du en lång vagina.

Du kan be om att mäta höjden på vagina hos din gynekolog, samtidigt rådfråga honom om menstruationslocket (eller kanske till och med upplysa honom i denna fråga).

Många leverantörer av onlinebutiker erbjuder en olämplig produktbytartjänst. För att undvika förlägenhet erbjuder vissa företag att klippa munstycket och skicka dem för utbyte till önskad storlek.

 • ”Under lång tid tvivlade jag på vilken skål jag skulle välja. Jag bestämde mig för att ta en liten. Och förlorade det. Jag var upprörd, men efter att ha kontaktat säljaren bytte jag koppen mot en annan. Nu passar allt. Jag är väldigt nöjd. Och jag sympatiserar med de flickor som är rädda för att använda nya produkter. Jag vill påminna dem om att tamponger och kuddar också förbryllade våra mödrar och mormor. Maria."

Sympaty.net tror att det här kan vara bekvämt under menstruationen..

Om du bestämmer dig för att använda menstruationskoppen, ignorera inte besöket hos gynekologen för en rutinundersökning: kopparnas effekt på kvinnans hälsa har ännu inte studerats till fullo. Det finns studier av amerikanska och kanadensiska forskare som har utvärderat säkerheten och effektiviteten i skålar, men dessa är endast initiala uppgifter. Denna fråga förstås inte helt..

Menstruationskopp: skada, nackdelar

Vi är säkra på att du också är intresserad av möjliga negativa åsikter om användningen av menstruationskoppar. Fram till slutet har deras effekt på den kvinnliga kroppen ännu inte studerats..

Vissa gynekologer kan inte kalla detta verktyg hygieniskt. Menstruationen kan orsaka stagnation av blod i slidan. Vid en temperatur på 37 grader och bristen på tillgång till syre skapas en miljö som är gynnsam för reproduktion av bakterier. Därför rekommenderar gynekologer att byta dem åtminstone efter 4 timmar.

Däremot säger andra att på grund av det faktum att menstruationsblodet inte kommer i kontakt med luft, finns det ingen miljö för reproduktion av bakterier. Detta bekräftas av det faktum att innehållet i menstruationsmunnen inte har en skarp lukt som kännetecknar några patologier.

Med menstruation öppnar livmoderhalsen något så att allt rinner ut ur livmodern.

Det är möjligt att när du ändrar kroppens position (till exempel på natten, under sömnen), kommer det ackumulerade blodet att hälla tillbaka i livmodern. Och detta är enligt vissa gynekologer en direkt väg till endometrios, när endometrieceller växer på fel plats för detta. Det finns inga exakta uppgifter om det här problemet. Detta är en hypotes som har rätt att existera..

Om du har en intrauterin enhet kan du behöva rådfråga en läkare innan du använder skålen.

Skålen kan orsaka skador på jomfruhinnen, så det rekommenderas fortfarande inte att använda det för jungfruliga.

Om du vet att du har hälsoproblem, liksom om du är kontraindicerad med att använda tamponger, är det bättre att överge menstruationskoppen. Återanvändbara bomullsdynor är det bästa alternativet..

Hur man lagrar en skål?

Munskydd eller menstruationskoppar kräver ingen särskild vård. Innan den första användningen och längre innan menstruationen börjar rekommenderas att koka en kopp i 5 minuter.

Detta är inte nödvändigt under menstruationen. Det räcker med att skölja munstycket först med kallt vatten, sedan tvätta det med tvål och skölj igen. Skålen klar att användas.

Till försäljning finns också speciella tabletter som hjälper till att sterilisera skålen om det inte går att koka den. Det är bekvämt när du reser.

Skålen förvaras i en speciell bomullspåse som medföljer.

Tillverkarna tillverkar skålar av transparent material eller färgade. Enligt konsumentrecensioner är det bättre att föredra transparent, eftersom färg förlorar sin färg. Men detta är en personlig fråga för alla..

Många kvinnor gillar menstruationen. Recensioner om denna produkt är ofta positiva. De mest populära skålarna med företag Mooncup, LadyCup, Yuuki, Lunette.

Naturligtvis finns det de som misstroar denna hygienprodukt, men sanitetsunderlag och tamponger har också anhängare och motståndare.

Idag säljs inte menstruationen på apotek, den kan köpas med nätverksmarknadsföringstjänster.

Denna nyhet kostar cirka 50-80 dollar. Det är lätt att beräkna att det kommer att lönas under det första användningsåret. Och om vi tar hänsyn till att det tjänar minst 5-10 år, då de betydande besparingarna.

Vi önskar dig att göra rätt val.!

-
Författare - Julia Spiridonova, webbplats www.sympaty.net - Vacker och framgångsrik

Kopiering av denna artikel är förbjuden!

En ekonomisk och säker menstruationskopp (kapa) för kvinnodagar

Det verkar som att i dag bara lata människor inte är medvetna om alla typer av hygienprodukter som används av kvinnor under menstruationen.

Information om detta ämne finns överallt - i TV-reklam, på kvinnors webbplatser, apotekaffischer. Men inte alla vet om ett sådant alternativ till sanitetsunderlag och tamponger, som en menstruationskopp. Menstruationen är på många sätt mer bekväm och säkrare än de mer bekanta sätten, och den kan användas många gånger.

Varför och varför du behöver en menstruationskopp?

Menstruationskoppen, eller locket, är en liten klockformad behållare gjord av silikon eller latex, som placeras direkt i slidan under menstruationen.

Om koppen är korrekt inställd, samlas all fläckning i den medan läckage och vätning utesluts. När munstycket är fullt måste det tas bort från slidan, tömmas, sköljas och placeras tillbaka.

För att underlätta extraktionen har de flesta koppar en liten "svans" på utsidan av botten. En sådan munskydd kan användas en gång på några år (det finns koppar med årlig byte och med en livslängd på upp till 5-10 år). Engångsskålar av polyeten tillverkas också..

Nu positionerar många tillverkare och säljare mössor som den senaste utvecklingen inom kvinnlig intimhygien. Men i verkligheten släpptes de första munskyddarna tillbaka på 30-talet av XX-talet.

De fick då inte bred distribution på grund av psykologiska hinder och sociala tabuer - vid den tiden fanns det inte så många damer som var så progressiva att skaffa sig ett sådant verktyg. När du använder det måste du ju inte bara röra på dina könsdelar, utan också sätta in munstycket med händerna i slidan.

Hittills har sådana tabuer nästan blivit föråldrade, och fördelarna med koppar - hygien, ekonomi, miljövänlighet och komfort - har kommit fram för konsumenterna. Som svar på efterfrågan dök också utbudet. Nu erbjuder många tillverkare silikonmössor för kvinnodagar och förbättrar dessa produkter, vilket gör dem mer praktiska och praktiska..

Känner du obehag i slidan med spänningar i den främre bukväggen? Vad är orsaken till dessa symtom? Fler detaljer

Munskydd av silikon: huvudtyper och storlekar

I de flesta fall finns silikonlock i två storlekar: stora (L) och små (S). Användningen av en eller annan storlek ska inte bestämmas av utsläppets intensitet utan av de anatomiska egenskaperna.

Så, rekommenderade kvinnor under 25 år använder endast små munskydd. Stor designad för kvinnor som är födda eller över 25 år.

De vanligaste varumärkena och storlekarna idag:

 • S - diameter 40 mm, längd 46 mm;
 • L - diameter 46 mm, längd 53 mm.
 • A - diameter 46 mm, längd 50 mm;
 • B - diameter 43 mm, längd 50 mm.
 • 1 - diameter 42 mm, längd 48 mm;
 • 2 - diameter 47 mm, längd 57 mm.
 • S - diameter 40 mm, längd 40 mm;
 • M - diameter 45 mm, längd 45 mm;
 • L - diameter 45 mm, längd 54 mm.
 • 1 - diameter 41 mm, längd 47 mm;
 • 2 - diameter 46 mm, längd 52 mm.

Fördelar och nackdelar med munskydd över packningar och tamponger

 • lönsamhet. I sig själv är silikonbricka för kvinnodagar relativt dyra, men med tiden lönar det sig detta pris. Du behöver inte köpa paket med kuddar eller tamponger varje månad, och under åren när du använder koppen kommer besparingarna att märkas mycket;
 • komfort att använda. Kvinnor som använder menstruationshattar kontinuerligt, försäkrar att koppen nästan inte känns inuti kroppen med korrekt placering. Till skillnad från packningar finns det ingen "kompress" -känsla. Till skillnad från tamponger finns det ingen övertorkning av slemhinnan;
 • det finns inget behov av att byta koppen så ofta som vattpinnar eller kuddar. Om du kan gå med en vattpinne i högst tre till fyra timmar, kan munstycket förbli på sin plats nästan hela dagen eller hela natten;
 • bekvämlighet i resor, resor osv. Det finns inget behov att ta med dig flera packningar, bara ta en munskydd. Samtidigt kan du säkert simma med henne i en damm eller pool, spela sport. Till skillnad från en tampong har munstycket inte en våt svans som kan orsaka obehag eller till och med dyka upp under en baddräkt. Till skillnad från packningar kommer koppen inte att röra sig med aktiva rörelser;
 • oskadlighet. I vissa fall kan tamponger orsaka giftig chock, inga fall har rapporterats med munskydd. Dessutom används blekt bomull vid tillverkning av tamponger och kuddar, vilket kan orsaka irritation och allergiska reaktioner. Capa är skapad av medicinsk silikon, kroppens reaktioner på den är praktiskt taget uteslutna;
 • miljövänlighet. Under hela livet använder en kvinna cirka 11 tusen kuddar och tamponger. Därefter förvandlas de alla till skräp som måste kasseras, samt förpackningar från dem alla;
 • förtroende. Koppen är fixerad på grund av effekten av att skapa ett vakuum. Med korrekt installation elimineras praktiskt taget läckor, både på dagen och på natten, under sömnen;
 • luktbrist. Capa samlar absolut all urladdning så att obehagliga lukt som följer med menstruationen är helt uteslutna;
 • med en oregelbunden cykel kan locket installeras i förväg och inte vara rädd för obehagliga överraskningar;
 • många användare noterar en förbättring av den allmänna hälsan under menstruationen.

Det finns emellertid ett antal nackdelar, på grund av vilka många kvinnor föredrar mer bekanta hygienprodukter:

 • till en början, när du använder skålen, kan det orsaka obehag, vissa kvinnor klagar till och med på smärta. Detta kan bero på felaktig storlek eller felaktig installation;
 • korrekt insättning och borttagning av en munskydd kräver vissa färdigheter. Det är inte så lätt att göra allt utan skicklighet så att inget läcker, inte orsakar smärta eller obehag och inte blir smutsigt;
 • om hygienkrav för brickans innehåll inte följs är inflammation och svampinfektioner möjliga;
 • installation och borttagning av koppen, dess tömning kräver vissa villkor. Det är nödvändigt att tvätta händerna noggrant med tvål innan och efter proceduren, tvätta själva locket. Allt detta kan vara omöjligt i många situationer - till exempel på ett tåg, under en resa till landsbygden, om menstruationens början har fångat dig på jobbet etc..

Hur du använder och förvarar din menstruationskopp?

Så de flesta bristerna i denna enkla enhet är förknippade med dess felaktiga introduktion. Om du inte vet om du kan anpassa dig till proceduren, är det svårt att bestämma om du behöver en menstruationskopp. Instruktionerna är vanligtvis fästa på locket självt. För att göra detta, koka det i flera minuter eller använd speciella steriliseringstabletter.

Innan du sätter in menstruationskoppen för första gången måste den steriliseras. Tvätta händerna noggrant med tvål innan du rör vid skålen innan du sätter i den..

Du kan, för att göra det enklare för dig själv, smörja munstycket med vattenbaserat gelfett från utsidan, men det är bättre att endast använda vatten.

Fäll koppen i hälften, pressa den med tummen och pekfingret så att den blir nästan platt. Vik sedan igen (det vill säga i slutändan att det fälls fyra gånger längs med) och pressa så mycket som möjligt. I detta formulär sätter du in skålen i slidan. Insidan kommer det att öppna på egen hand.

För att ta bort koppen bekvämt genom att känna för botten, dra inte i något fall. Kom ihåg effekten av vakuum. Tryck lätt ned botten åt sidan för att bryta vakuumet. Därefter tas koppen lätt bort.

Video: "Hur ska man sätta in och ta bort menstruationskoppen?"

När du har tömt koppen, skölj den med kallt vatten (varmt kommer att orsaka blodkoagulation, det blir svårare att tvätta). Du kan ytterligare sterilisera skålen innan du återinför den i slidan.

Var noga med att sterilisera munstycket varje gång efter menstruationens slut. Det ska bara förvaras i en bomullspåse..

Vilka nukleosidpreparat och immunmodulatorer används för att behandla cytomegalovirusinfektion kommer du att lära dig av den här artikeln..

De viktigaste kontraindikationerna för användning av NovaRing vaginala preventivmedelsring beaktas här / novaring

Menstruationskopp: vägledande pris

Silikonmössa för kvinnodagar är naturligtvis betydligt dyrare än förpackningsdynor eller tamponger - du kan ju använda det i mer än en cykel.

Kostnaden för menstruationskoppar varierar mellan 500 och 1500 rubel, beroende på tillverkaren, rekommenderad livslängd, utrustning.

Koppar kan säljas på egen hand eller med en förvaringspåse, steriliseringstabletter, gel smörjmedel, våtservetter.

Vissa tillverkare och butiker erbjuder uppsättningar av två eller flera koppar som skiljer sig i volym (för olika dagar i cykeln) eller till och med färg.

Menstruationskopp: svar på de 7 mest populära frågorna

Menstruationen anses vara en av de mest avancerade hygienprodukterna, men är den lika bra som han får höra? Lisa.ru fick reda på alla fördelar och nackdelar med skålar hos en gynekolog.

Vad är en menstruationskopp?

En menstruationskopp eller en menstrual munskydd är en mössa gjord av medicinsk silikon, latex eller annat elastiskt icke-poröst material, munstycket är installerat i slidan, skapar ett vakuum och samlar alla sekret. Menstruationen kan vara inne i upp till 12 timmar utan paus. En sådan hygienprodukt ger komfort under menstruationen och betydande kostnadsbesparingar, eftersom en kopp kan användas i upp till tio år.

Vilka är fördelarna med skålen??

Kvinnor gör sitt val till skålar av olika skäl, därför rekommenderar vi att du bekanta dig med hela listan för att förstå om något av ovanstående är viktigt för dig personligen.

 • Kostnadsbesparingar. Samma skål kan användas upp till tio år, så du sparar betydligt på packningar och tamponger.
 • Miljövänlighet. Varje kvinna kastar bort tusentals hygienprodukter under sitt liv, och nedbrytning av kuddar kommer att ta hundratals år! Med koppen bidrar du till att bevara naturen.
 • Skålens kapacitet är större än en vattpinne eller dyna, så den kan tömmas mindre ofta - en gång var 6-12 timme.
 • Skydd mot patogena bakterier. Skålen absorberar inte utsöndringar utan samlar dem, och tack vare vakuumet multiplicerar inte bakterierna.
 • Staphylococcus aureus, som är orsaken till toxiskt chock-syndrom, multiplicerar inte inuti skålen, så de kvinnor som använder denna hygienprodukt riskerar inte att drabbas av denna sjukdom.
 • Skålen stör inte mikrofloran i kroppen, eftersom den, till skillnad från en tampong, inte tar upp vaginal urladdning.
 • En korrekt installerad skål känns inte inuti.
 • Skålarna är gjorda av allergivänliga material, så du kan inte vara rädd för obehagliga symtom.
 • Menstruationen är osynlig under kläderna - du kan välja snygga kläder och de minsta badstammarna.

Vilka är nackdelarna med skålen??

Trots entusiastiska recensioner från användare på Internet har menstruationsmuggar flera nackdelar. Inte varje kvinna möter dem, men innan du använder skålen bör du bekanta dig med de möjliga riskerna.

 • Skålen samlar inte restblod på väggarna i slidan. Därför, om det finns sekret på väggarna, kommer de fritt ut och skapar en perkoleringseffekt.
 • Kvinnor med en smal vagina kan ha problem med att installera och ta bort även de minsta kopparna..
 • På den offentliga toaletten kan du ha svårt att tömma skålen. Du kan dock ta antibakteriella våtservetter och en flaska vatten med dig till båset för att ordna dig själv.
 • För att lära dig hur du sätter in och tar bort skålen på rätt sätt måste du öva lite.
 • Menstruationen är en dyr sak som du inte kan prova på innan du köper. Därför, om du gjorde ett misstag med storleken, kommer du att behöva tappa bort bortkastade pengar.

Hur man väljer rätt skål?

De flesta tillverkare tillverkar skålar i två storlekar - större och mindre. En större rekommenderas vanligtvis för kvinnor som är över 30 år eller som har fött naturligt minst en gång. Den mindre är lämplig för kvinnor under 30 år och har inga barn.

Dessa riktlinjer är ganska grova, så du kan använda ett annat sätt att bestämma storleken. För att göra detta måste du ta reda på hur hög livmoderhalsen är. Under menstruationen måste du tvätta händerna noggrant, sitta på toaletten och sätta in fingret i slidan. Försök att nå livmoderhalsen. En hals är en avsedd stor mynt som känns som nässpetsen. Det är beläget upp och mot ryggen..

Om du förstår att nacken inte är i mitten - oroa dig inte, det här är normen. om du inte kan nå din hals med fingret, har du en lång vagina. Välj en lång skål. Om du hittade nacken mycket lätt - vagina är kort, leta efter lämplig skål.

En annan viktig parameter när du väljer är silikonens styvhet. Medel styvhet passar de flesta kvinnor med normalt utvecklade muskler. Det är värt att titta på mjukare eftersom de upplever smärta under införandet av tamponger eller har svaga intima muskler. Hårda skålar rekommenderas för kvinnor som aktivt deltar i sport och inte kommer att ge upp intensiv träning under menstruationen.

Vad är en menstruationskopp och varför ska den användas

Förra gången skrev jag om fördelarna med att använda återanvändbara kuddar jämfört med att använda engångshygienprodukter. Den här gången bestämde jag mig för att skriva om ett annat, fortfarande lite känt botemedel, som kan vara ett utmärkt alternativ för kvinnor som tänker på deras hälsa, miljö och även om att spara ekonomi. Artikeln kommer att fokusera på användningen av en återanvändbar menstruationskopp i stället för engångshygienprodukter.

Vad är en menstruationskopp?

Menstruationen är precis vad du tänkte på: det är behållaren som samlar menstruationsvätskan. Den första versionen av den här klockformade hygienprodukten patenterades redan 1932. På 1960-talet tillverkades menstruationsskålar under märket Tassaway, men de hade inte kommersiell framgång, tydligen var kvinnor ännu inte redo för en sådan hygienprodukt. De började vinna popularitet senare, i slutet av 1980-talet. Först tillverkades skålar endast av gummi, men många kvinnor är allergiska mot latex och andra gummikomponenter, så medicinska silikonskålar är nu vanligare.

Menstruationen är av två typer:

 1. En klockformad skål som är gjord av gummi (latex), silikon eller en termoplastisk elastomer (TPE). Denna typ är avsedd för återanvändbar användning, och vissa tillverkare rekommenderar att byta skålen varje år, andra tillverkare rekommenderar att de byter ut efter 5-10 års användning.
 2. Skålen av den andra typen är tillverkad av polyeten och liknar ett preventivmembran. Det finns två typer av plastskålar: engångsbruk, som kastas ut efter en användning och återanvändbara, som återanvänds under en menstruationscykel.
Wikimedia Commons / Detienne MC och istället Softcup / CC BY-SA 2.0

I artikeln betraktar jag den första typen av skålar.

Hur man använder menstruationen?

Bruksanvisning är fäst på skålarna, men de flesta kan ta lite tid att vänja sig till det nya läkemedlet, vanligtvis kvinnor vänjer sig i 2-4 cykler. Det kan tyckas att skålens utformning är för stor, men man måste komma ihåg att den sätts i ett hopvikt tillstånd, även om dess diameter förblir något större än tampongens diameter. Först kan det vara en skrämmande uppgift att installera skålen, det kräver skicklighet. Det minimeras på olika sätt och du kan välja det bekvämaste alternativet. Efter att ha vant sig vid det med rätt installation och valt rätt storlek, skapar det inte obehag.

Koppen innehåller mer menstruationsblod än en tampong eller dyna, så det kan bäras längre. Vanligtvis är koppkapaciteten 25-37 ml. Många kvinnor tror att deras utflöde är rikligt, men i själva verket förlorar en kvinna i genomsnitt 30 till 120 ml per dag (eller 2-8 matskedar), och utsläpp på mer än 60 ml anses rikligt.

Skålen ska tömmas var 12: e timme (detta kan göras oftare, vid kraftig urladdning), sedan måste den tvättas med vatten med en neutral tvål, varefter den kan monteras på nytt. I slutet av varje menstruationscykel ska koppen kokas i 20 minuter. För att rengöra silikonskålen bör du inte använda något annat än vatten och tvål, annars kan det skadas. När den används korrekt ska menikonkoppen av silikon vara minst ett år.

Val av menstruationskopp

Som regel tillverkar tillverkaren två storlekar skålar: små - för kvinnor under 25-30 år (beroende på varumärke) som aldrig har varit gravid, och stora - för kvinnor över 30 eller föder kvinnor.

Komfort när man bär en menstruationskopp beror på rätt val av materialets storlek och mjukhet. Skålens storlek bestäms av diameter och längd. Om du vet hur livmoderhalsen är belägen (låg eller hög) är det lättare att bestämma storleken. Om du till exempel lätt kan röra livmoderhalsen med fingret, är troligen korta skålar mer lämpade för dig. Naturligtvis är allt mycket individuellt, när du väljer det är det värt att börja med dina känslor. Du kommer antagligen att behöva prova flera alternativ från olika tillverkare. Det finns flera märken av menstruationsmuggar på marknaden - Diva Cup, Lunette Cup, Keeper Cup, Fleur Cup, Moon Cup, MCUK, Meluna, LadyCup och Yuuk.

När du väljer en skål är det värt att överväga en indikator som materialets mjukhet eller styvhet. Keeper Cup-skålar är styvare, så de passar bättre för kvinnor med starka vaginalmuskler eller för kvinnor som inte har fött barn. Meluna skålar har olika mjukhetsgrader.

Wikimedia Commons / Franziska Neuhaus / CC BY-SA 3.0

Fördelarna med att använda en menstruationskopp

Hälsa

När man använder menstruationsskålen fungerar slidan i normalt läge, den rensar sig själv, och väggarna i slidan förblir fuktiga, vilket är viktigt för att skydda mot infektioner och skador. Skålarna är tillverkade antingen av medicinsk silikon eller av naturgummi, vilket innebär att bakterier inte har någonstans att föda upp.

Menstruationskoppar innehåller inte farliga kemikalier, tillsatser eller blekmedel. Tamponger är tillverkade av speciellt behandlade och blekta bomulls- och viskosfibrer, efter bearbetning förblir fibrerna dioxiner (blekning av biprodukter, som är kumulativa gifter och tillhör gruppen farliga xenobiotika), så att bära tamponger är potentiellt farligt för kvinnor. Tamponger torkar också slidan. Användning av tamponger kan leda till infektioner och toxiskt chocksyndrom. Till skillnad från tamponger har det ännu inte hittats något samband mellan användningen av menstruationskoppen och toxisk chock-syndrom.

Många kvinnor rapporterar om en minskning av antalet menstruationsflöden och en minskning i kramper när de byter från tamponger till menstruationskoppar.

Renhet

När du använder skålar, är vagina självrengörande från sekret, följaktligen visas inte en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier, som i fallet med tamponger. Vaginal miljö med en skål skiljer sig inte från en vaginal miljö utan att använda en skål.

Användningen av skålar är lika hygienisk som användningen av andra medel, dessutom kan skålen steriliseras ytterligare. Eftersom menstruationsvätskan i skålen är separerad från väggarna i slidan och inte har luftåtkomst, är användningen av denna hygienprodukt förknippad med mindre lukt än att använda kuddar eller tamponger.

Allt som krävs för att rengöra skålen är neutral tvål och vatten. Det är naturligtvis lättare att tömma innehållet i skålen i duschen, men vid behov kan du ta med dig en flaska vatten och servetter på en offentlig toalett.

bekvämlighet

Skålar kan bäras upp till 12 timmar, beroende på intensiteten av utsöndringar, de kan användas före menstruationens början (för att inte missa dess början och inte förbli utan skydd), kan den användas på natten.

De är fantastiska för att spela sport eftersom de inte orsakar kramper och uppblåsthet, de är tillförlitliga och kan inte ses från utsidan, de tar inte heller upp vätskor, vilket gör dem till ett utmärkt sätt att skydda medan du simmar.

När du använder dem finns det inget behov av att bära reservskålar; det finns ingen anledning att oroa sig för att skålen kan falla ut eftersom den hålls i slidan på grund av vakuumet som skapats under introduktionen och släta muskler i slidan.

Sparande

En menstruationskopp kan kosta cirka 1 000 till 2 000 rubel, beroende på modell och märke. Med tanke på att en kvinna vanligtvis använder cirka 180 tamponger per år är Tampax-tamponger 16 st. kostar ungefär 160 rubel., för ett år tar det 1800 rubel., då lönar sig menstruationsbänken inom ett år.

De flesta koppstillverkare returnerar pengar med garanti, så om en menstruationskopp inte passar kan du returnera den och välja en annan kopp utan extra kostnad.

Miljövänlighet

I genomsnitt kastar en kvinna 16 800 engångsunderlag eller tamponger i sitt liv. Menstruationen kan användas i upp till tio år, så detta kan avsevärt minska avfall som dumpas i deponier och slutligen hamnar i mark i avloppssystem, floder och hav.

Tillverkningen av tamponger och kuddar är förknippad med användningen av oorganisk bomull, syntetmaterial, trä, för vilka skogar skärs ner. Dessa material bearbetas sedan kemiskt, vilket också leder till miljöföroreningar och användning av ytterligare energi.

bild //www.wikihow.com/ CC BY-SA 3.0

Nackdelar med att använda menstruationen

Färdighet behövs

Användning av skålar kräver en viss skicklighet, vilket kan bli ett hinder för användning för vissa kvinnor. Vid fällning kan skålen glida ut ur dina händer. En svår procedur för att ta bort koppen och om den inte lyckas genomföra den kan menstruationsvätska spillas. Därför är det först bättre att göra det i duschen.

En sådan hygienprodukt är inte lämplig för alla.

Även om de flesta kvinnor säger att skålarna är mycket bekväma, känner vissa kvinnor sig obekväma, känner tryck på ändtarmen eller urinröret, andra kvinnor tycker att absorptionen är för stark.

Eftersom skålen kan orsaka sträckning eller bristning av vaginal krona (jomfruhinnen), rekommenderas inte jungfruer att använda skålen.

Om en sådan hygienisk produkt inte är lämplig är det värt att överväga möjligheten att använda återanvändbara kuddar, som också är säkrare för både kvinnor och miljön..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilken färg ska vara normal??

Problemets naturUnder de senaste åren har en situation ofta observerats där flickor snabbt utvecklas fysiskt, vilket resulterar i tidig pubertet. Men om en tjej leder en hälsosam livsstil, äter ordentligt, är känslomässigt stabil, och den angivna perioden skiljer sig inte i uppenbara förändringar, börjar menstruationscykeln i tid i enlighet med varje enskild flickas fysiologi....

Kan menstruation gå med ektopisk graviditet?

Ektopisk graviditet eller ektopisk graviditet (VMB) är ett farligt patologiskt tillstånd inte bara för det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket kan hota infertilitet, utan också i livet som helhet....

Endometrium på cykeldagarna. Tjockhetsstandarder för befruktning, IVF, under graviditet, klimakteriet, lång cykel, i spridningsfasen, heterogen

När man planerar graviditet möter unga par ofta ett av problemen - den lilla tjockleken på slemvävnaden som täcker livmodersväggar....