När den första menstruationen visas hos flickor. Norm och avvikelser

Klimax

Vid 10-11 års ålder är flickor vanligtvis redan medvetna om att menstruation inträffar och varför de behövs. Inledningen av den första menstruationen är början av vuxen ålder. De väntar med spänning. Ofta finns det frågor som inte alla mamma kan svara på. Vilken typ av konstig urladdning uppträdde till exempel, är det normalt för en tjej på 9-10 år, när man väntar på början av menstruationen och varför de är sena. Och det händer också att menstruationen verkar helt oväntat redan vid åldern 7-8. Flickan är inte redo för detta varken mentalt eller fysiskt. Det är viktigt att förstå vilka orsaker och konsekvenser av tidig och sen menstruation kan vara..

Vad som bestämmer den första menstruationens utseende

Puberteten hos flickor börjar vid ungefär 10 års ålder och slutar med 17-18 år. De börjar tillväxten av bröstkörtlar, utvecklingen av könsorgan. Efter 1-1,5 år efter mognadets början uppträder den första menstruationen (menarche). Äggstockarna börjar fungera, kvinnliga könshormoner produceras. Ägglossning visas just nu, graviditet är möjligt.

Tidpunkten för denna period beror på följande faktorer:

 • ärftlighet;
 • fysisk utveckling;
 • nervsystemets tillstånd;
 • livsstil och social miljö;
 • genusmedvetenhet;
 • allmän hälsa, närvaron av endokrina sjukdomar.

Om flickan ofta var sjuk sedan barndomen, hade hon medfödda patologier, hon var tvungen att ta många mediciner, då kan menstruation dyka upp senare. Normen är utseendet på den första menstruationen i åldern 12-15 år. Om det inträffar om 8-10 år tror man att månatliga perioder är tidiga, och om de är sena efter 15 år. I det ena och det andra fallet är orsakerna till avvikelser oftast hormonella störningar eller onormal utveckling av könsorganen.

Vad bör vara den första menstruationen

Den första menstruationen hos flickor visas i samband med början av äggstockarnas funktion. Puberteten börjar när hormoner produceras i hypofysen och hypothalamus (FSH - follikelstimulerande hormon, LH - luteiniserande hormon), vilket bidrar till bildandet av östrogen i äggstockarna. I det reproduktiva systemet börjar processer som äggmognad, ägglossning och utveckling av endometrium ske. Befruktning blir möjlig. I detta fall förekommer regelbundna fluktuationer i nivån på könshormoner, kännetecknande för menstruationscykler.

Tillsats: Folliklar med ägglossa primordia finns i äggstockarna hos en flicka från födseln. Deras antal bestäms genetiskt. De konsumeras under hela reproduktionsperioden. Beståndet är slut på 45-52 år. En kvinna börjar klimakteriet, menstruationen slutar.

Menstruation sker som ett resultat av avstötning och förnyelse av livmoderslimhinnan om befruktning av ägget inte sker. I menstruationsflödet finns blod från kärl skadade under endometrial peeling. Därför har normal första menstruation en mörkröd färg och en slemkonsistens med koagler. Det finns en liten obehag, svår buksmärta bör inte vara.

Volymen av blodutflöde under hela menstruationsperioden är från 50 till 150 ml. De mest intensiva perioderna är hos flickor under de första 2-3 dagarna.

Tillnärmning av den första menstruationen, tecken och förberedelser

Med några tecken kan du förstå att flickan kommer att börja sin första menstruation snart. Mild smärta uppträder i bröstkörtlarna, deras volym börjar öka, könshår, armhålor, ben och armar visas. Cirka 1-1,5 år före menstruationens början uppträder luktfri vit urladdning. Om deras volym ökar blir de mer flytande, inom 1 månad börjar den första menstruationen.

En uppmärksam mamma konstaterar att flickans humör ofta förändras utan anledning, hon har ett ökat intresse för intima hygienprodukter och förändringar i sin egen figur. Innan den första menstruationen blir vissa feta.

För att den första menstruationen för flickan inte ska bli en överraskning och inte orsaka panik, måste den vara förberedd på deras början. Flickan ska veta vad menstruation är, vad det ska vara normalt, varför avvikelser är möjliga, om de alltid är en patologi. Hon borde ha en uppfattning om i vilken ålder den första menstruationen kommer, hur många dagar varar, vad menstruationscykeln ska vara..

Flickan måste berättas om vilka känslor hon kan ha, i vilket fall råd och hjälp från en läkare krävs. Efter att tecken på att den första menstruationen är överhängande, bör flickorna alltid ha packningar med sig.

Varning: Mamma bör förklara för sin dotter hur man använder kuddar, prata om behovet av förbättrad vård av könsorganen under menstruationen. Annars, genom erfarenhet, kan en infektion införas i könsorganen. Felaktigt utvalda packningar läcker ofta. Detta orsakar inte bara obehag, utan också känslomässig stress..

Efter uppkomsten av menstruation är det nödvändigt att starta en kalender, markera datumet för deras början och slut i den. Detta gör att du kan övervaka regelbundenhet i cykeln, märka avvikelser i menstruationens natur. De första cyklerna är instabila i varaktighet och starttid.

Video: Orsaker till instabilitet i den första menstruationen

När man ska träffa en läkare

De säger om patologi om:

 1. Menstruationen verkar för ung eller för sen.
 2. Menstruationsvolymen överstiger 150 ml, de har en ljusröd färg. Detta kan vara ett tecken på hormonella störningar, patologisk utveckling av reproduktionsorgan. Sådan onormal första menstruation hos flickor förekommer med blodsjukdomar. Sådan menstruation är ett tecken på tumörsjukdomar som uppstår på grund av intaget av vissa mediciner som påverkar utvecklingen av endometrium..
 3. Den första menstruationen dök upp, men nästa kom inte, även om mer än 3 månader redan hade gått. Anledningen till detta fenomen kan vara professionell sport eller balett, när kroppen upplever för mycket stress. Samtidigt är denna patologi en konsekvens av den inflammatoriska processen, infektionssjukdom, funktionsfel i endokrina körtlar.
 4. Menstruationen kommer oregelbundet, även om mer än 1,5 år har gått sedan de började. De visas om 20 dagar, sedan i 35-40. Orsakerna till inkonsekvens i cykler är sjukdomar, skador, vitaminbrist, önskan om viktminskning genom att tömma kroppen genom svält.
 5. Svår buksmärta under menstruationen.
 6. Deras varaktighet är 1-2 dagar. Anledningen kan vara en brist på östrogen på grund av underutveckling av äggstockarna. I händelse av att de varar 8-10 dagar, indikerar detta en ökad funktion av äggstockarna eller svag sammandragning av livmodermusklerna.

I sådana fall är det nödvändigt att genomföra en omfattande undersökning med en barngynekolog samt en endokrinolog.

Video: Om funktionerna i den första menstruationen, behovet av att förbereda flickor för deras början

Symtom med menstruation

Flickan bör vara beredd på det faktum att hon i början av menstruationen kan ha följande symtom:

 • snabb utmattbarhet;
 • tårfullhet, orsakslös irritabilitet;
 • huvudvärk, yrsel, illamående;
 • värkande smärta i nedre del av buken;
 • tarmsjukdomar under menstruationen.

Det är nödvändigt under menstruationsdagarna att begränsa sport och andra fysiska aktiviteter, slappna av mer.

Tidig menstruation

Menstruation som förekommer hos en flicka yngre än 11 ​​år anses vara tidig. Det finns tillfällen då menstruation inträffar hos 8-åriga flickor.

Ibland är tidig pubertet inte en patologi. Om samma situation observerades hos mor och mormor, beror detta på genetik. Accelererad fysisk utveckling, intensiv sport, dans kan också utlösa menstruationens början i ung ålder.

Hur som helst, när den första menstruationen uppträder hos en flicka i denna ålder, rekommenderas det dock att undersöka henne, eftersom oftast orsaken till fenomenet är hormonella störningar, utvecklingspatologier eller sjukdomar i reproduktionssystemet. Orsaker till hormonella störningar är hjärntumörer, eftersom det är i hypofysen och hypotalamus som hormoner som reglerar menstruationscykeln produceras.

Menstruation inträffar tidigt om barnet har diabetes. Tidiga perioder observeras ofta hos flickor som har upplevt allvarlig stress och psykologisk trauma. En av orsakerna till stress kan vara för tidigt kännedom om könens fysiologi. Barnets psyke skadas lätt på grund av att du tittar på barnprogram på TV, samt tittar på sexuella relationer till nära och kära.

Vad är faran för tidig pubertet

Den tidiga uppkomsten av menstruation hos flickan orsakar framtida hälsoproblem, såsom tidigt början av klimakteriet, hjärt-kärlsjukdomar, avvikelser i sköldkörteln, hormonella störningar. Kvinnor vars menstruation visade sig tidigt har en ökad risk att utveckla tumörer i reproduktionsorganen och bröstkörtlarna.

När puberteten börjar bromsas tillväxten och den fysiska utvecklingen. En viktig faktor i rätt utveckling av reproduktionssystemet är god näring och normala levnadsförhållanden.

Förebyggande av tidig menstruation

För att inte provocera början av för tidig menstruation måste föräldrar överväga vilka faktorer som bidrar till tidig sexuell utveckling. Förebyggande åtgärder är:

 1. Eliminering av påfrestningar som kan skada barnets anbudssyn. Vi behöver en lugn, vänlig atmosfär i familjen och förtroendeförhållanden mellan barn och föräldrar, i tid bekant med sexuella utvecklingsproblemen.
 2. Tillhandahålla rätt diet. Det är skadligt för barn att äta kryddig, för salt eller sur mat, dricka mycket kakao, kaffe, starkt te. Användning av öl och andra alkoholhaltiga drycker är strikt kontraindicerat för tonåringar.
 3. Endokrin sjukdomsbehandling.
 4. Föräldrakontroll över vad ett barn tittar på TV eller på en dator.

Det är viktigt att upprätthålla måttlighet i idrott, inte fysiskt överbelasta barnets kropp.

Video: Vad kommer flickan att växa upp tidigt

Sen menstruation

Inledningen av den första menstruationen hos flickor i åldern 16-18 anses vara en avvikelse från normen. Svag utveckling av bröstkörtlarna talar också om sen sexuell utveckling..

Orsakerna till sen menstruation kan vara felaktig utveckling av livmodern och äggstockarna, nedsatt funktion av hypofysen och hypotalamus, förekomsten av neuropsykiatriska sjukdomar. Sen pubertet orsakas av infektionssjukdomar från barndomen (mässling, kusma, skarlagnsfeber, röda hundar).

Ofta är orsaken till sen menstruation flickans överdrivna tunnhet. Fettvävnad, som äggstockar, producerar östrogen. I dess frånvaro är östrogennivån otillräcklig för att könsorganen ska fungera normalt.

Det finns andra ogynnsamma faktorer som leder till att den första menstruationen senast uppträder hos flickor: vitaminbrist, dålig ekologi, användning av genetiskt modifierade livsmedel.

Konsekvenser av sen sexuell utveckling

Om du inte går till läkaren i tid och inte eliminerar avvikelserna i tonåren, utvecklar kvinnan därefter den så kallade genital infantilism. Samtidigt förblir reproduktionssystemet hos en mogen kvinna underutvecklad (som hos en tonåring). Detta påverkar utseendet, leder till hormonella störningar som påverkar den allmänna hälsan.

Till skillnad från vuxna kvinnor är denna patologi vanligtvis behandlingsbar.

Första menstruationen: vad en flicka och föräldrar behöver veta?

Mamma är bredvid sin dotter från de första minuterna av sitt liv, genomgår alla stadier av att växa upp med henne. Och, naturligtvis, en av de viktiga stadierna i en flickas liv är puberteten och första menstruationen. Vilka är tecknen på den första menstruationen hos flickor? Hur berättar hon om dem? Vid vilken ålder börjar den första menstruationen och hur länge håller den? Hur ser de första perioderna ut? Vi kommer att försöka svara på dessa frågor i den här artikeln.

Sexuell utveckling

Problemet med puberteten i Ryssland är relevant i vår tid. Det hände så att i många ryska familjer har diskussioner med barn i frågor om sexuell utveckling, äktenskap och barnomsorg lämnats bakom kulisserna. Men inte bara föräldrar, utan också lärare i skolorna behöver föra samtal med barn, skolbarn och sträva efter en kompetent sexuell utbildning för våra ättlingar.

Puberteten fortsätter som en fysiologisk process i en viss sekvens.

I pubertetsfasen (10-12 år) växer bröstkörtlarna, som kallas telark; pubic pubic hair börjar (11 år - 12 år) - detta kallas pubarhe. Färdigställandet är den första menstruationens början - menarche (menstruationen börjar hos flickor i åldern 12 till 13 år), sammanfaller med att kroppsutvecklingen i längd slutförts.

Vad är menstruation (menstruation)?

Menstruation, och på den medicinska sidan - menstruation, är en avstötning av endometrium (slemhinnan i det inre lagret i livmodern), en rytmisk process som upprepas med vissa intervall. Menstruation är slutförandet av den fysiologiska processen - menstruationscykeln, som varar 3 till 4 veckor.

Under sexuell tillväxt börjar gonadotropa hormoner (FSH-follikelstimulerande hormon och LH-luteiniserande hormon) produceras i hypotalamus och hypofysen, som utlöser follikeltillväxtmekanismen, steroidproduktion och äggmognad. I slemhinnorna i livmodern, slidan, livmoderhalskanalen inträffar cykliska förändringar som motsvarar faserna i menstruationscykeln.

Cykelfaser

Menstruationscykeln har flera faser:

 • endometrial avstötningsfas, som har individuella varaktiga perioder från en dag till flera dagar. Detta är en mycket komplex process, varefter endometrial tillväxtprocessen börjar omedelbart, vilket sker med extraordinär hastighet;
 • sedan börjar spridningsfasen (med en normal 4-dagars cykel) från den 5: e dagen och varar till den 14: e dagen av menstruationscykeln. Med varje dag som går ökar endometrial tillväxtprocess, och vid slutet av spridningsfasen når endometrial tillväxt i tjocklek maximalt;
 • efter spridningsfasen börjar utsöndringsfasen från den 15 till den 28: e dagen av menstruationscykeln. I denna fas stoppar tillväxt i endometri och dess förberedelse för att acceptera ett befruktat ägg eller avslag börjar (om ägget inte befruktar).

Förändringar i kroppen

Innan menstruationen börjar signalerar kroppen detta med olika manifestationer, bland dem:

 • rita smärta i korsryggen och korsbenet
 • huvudvärk;
 • känsla av svaghet;
 • spänningar i bröstvårtorna;
 • viktökning;
 • i många flickor och flickor, några dagar före menstruationens början, börjar utsläppet av rikliga slemutsekret;
 • möjligt, men inte alltid, ökning i kroppstemperatur, fluktuationer i blodtrycket.

Förutom ovanstående förändringar kan de första tecknen på menstruation hos flickor manifesteras genom förändringar i den psykologiska sfären: minnesnedsättning, irritabilitet, tårfullhet, sömnlöshet.

De första 1,5 åren efter menarchen når frekvensen av cykler med ägglossning (det vill säga cykler där ägget mognar) 60%. Hos 1/3 av flickorna, de första 3 till 5 åren efter menarchen, kännetecknas menstruationscyklerna av bristande corpus luteum, men oftast är cyklerna anovulat. Detta förklarar den höga frekvensen av dysfunktionell uterinblödning vid puberteten..

Vilka faktorer som påverkar puberteten (menstruationens början) och hur gamla börjar flickor få menstruation?

Det bör sägas att ett stort antal faktorer påverkar tidpunkten för början och pubertetsförloppet. Dessa inkluderar ärftliga (ras, nation), konstitutionella faktorer, hälsostatus, kroppsvikt.

Till exempel hos flickor med stor kroppsmassa förekommer menstruation tidigare, i motsats till deras kamrater som har en lägre kroppsvikt.

På frågan hur mycket då, i genomsnitt, flickans månatliga perioder börjar, finns det ett svar: när man når en kroppsvikt på 47,8 + -0,5 kg, när fettlagret är 22% av den totala kroppsvikten (i genomsnitt 12 - 13 år )

Förutom dessa faktorer påverkar andra faktorer (extern) också början och förloppet av sexuell utveckling: klimat (belysning, höjd, geografisk plats) och balanserad näring (med ett tillräckligt innehåll av proteiner, fetter, kolhydrater, spårämnen och vitaminer).

Andra källor kan inkludera sjukdomar såsom hjärtsjukdomar med hjärtsvikt, tonsillit, allvarliga mag-tarmsjukdomar med malabsorption av näringsämnen, njursvikt, leversvikt. Alla dessa tillstånd försvagar flickans kropp och hämmar den normala puberteten..

Hur många dagar varar de första perioderna?

Enligt Världshälsoorganisationen varade 38% av flickorna menstruationscykeln från menarche till den andra menstruationen mer än 40 dagar, på 10% - mer än 60 dagar, på 20% - 20 dagar.

Längden på den första menstruationen är från 2 till 7 dagar, men kan gå längre, upp till 2 veckor, och i genomsnitt använder flickan från 3 till 6 kuddar. Men vanligtvis är den första menstruationen hos flickor riklig och lång.

Och vad säger Dr. Komarovsky??

Artikeln av den berömda barnläkaren Komarovsky O. E. säger att den slutliga installationen av menstruationscykeln tar från 8 till 12 år och för ett större antal ungdomar är dess varaktighet 21 till 45 dagar.

De tre första åren är menstruationscykeln i genomsnitt 28 - 35 dagar, men med åldern förkortas den på grund av äggstocksarbetet.

Följande fluktuationer i menstruationscykeln hos ungdomar skiljer sig:

 • det första året efter menarchen - 23 - 90 dagar;
 • det fjärde året - 24 till 50 dagar;
 • sjunde året - 27 - 38 dagar.

Vad du ska leta efter föräldrar?

Det bör noteras att det finns tecken och förhållanden som bör varna föräldrar och få dem att konsultera en specialist i tid.

Dessa inkluderar:

 • frånvaro av menstruation i 6 månader;
 • symtom på en endokrin systemstörning (diabetes mellitus, fetma);
 • polycystiska äggstockar;
 • aktiv sport (som ofta finns hos flickor 12 år);
 • förlust eller brist på aptit, eller vice versa, när flickor börjar öka aptiten;
 • ta vissa mediciner, droger;
 • tumörer i hypofysen, äggstockarna, binjurarna;
 • blodsjukdomar.

Det finns menstruations oregelbundenheter:

 • amenorré, när det inte finns några perioder på mer än 3 månader (det är värt att säga att det finns en fysiologisk frånvaro av perioder under graviditet och amning, och i andra fall är amenorré patologisk och kräver behandling);
 • oligomenorrhea - intervallet mellan menstruationen mer än 35 dagar;
 • polymenorré - ett intervall på mindre än 22 dagar;
 • hypomenorré - fläckens varaktighet är mindre än 3 dagar;
 • hypermenorré - mer än 7 - 10 dagar;
 • menorrhagia, vid fläckning varar 10 till 14 dagar eller mer;
 • opsomenorrhea - sällsynt med ett intervall på mer än 35 dagar och magra varje månad.

Ett stort inflytande på installationen av menstruationscykeln har stress. Om flickan ständigt utsätts för stress (hemma, på institutet under sessionen), kan menstruationen försenas, magra eller frånvarande, detta är den så kallade stress amenorré.

Och det händer att den första menstruationen börjar och senare: i åldern 16 - 18 år. Orsakerna till menstruationens sena början kan vara brist på kroppsvikt, hypofystumörer, tidigare infektionssjukdomar (mässling, röda röd hund), stress, psyko-emotionell överbelastning.

Vad är bättre att använda: kuddar eller tamponger?

När våra mormor hade menstruation, använde de gasväv, trasor, sedan tvättade de dem och använde igen.

I den moderna världen har ett stort antal kuddar och tamponger utvecklats och införts i utbredd användning..

Detta är verkligen väldigt bekvämt, eftersom du använder dem gör att du kan fortsätta att leva ett aktivt liv och inte vara rädd för att något kommer att läcka någonstans. Frågan kvarstår, vad är bättre att använda: tamponger eller kuddar.

Jag måste säga att användningen av packningar är säkrare än tamponger, för när man använder bomullscylindrar är det nödvändigt att följa säkerhets- och hygienåtgärder.

Tampongen kan lämnas i slidan i högst 2 timmar, och längre användning skapar en gynnsam miljö för tillväxt av patogener.

Psykologråd

Här är några rekommendationer från en psykolog om hur man berättar en tjej om sina första perioder:

 1. Eftersom flickans första blod kan visas inte vid 12 års ålder, men vid 11 års ålder, och ibland vid 10 års ålder, är det nödvändigt att berätta för flickan i förväg om menstruation.
 2. Det är nödvändigt att titta på barnet hur aktivt han visar intresse för de "förbjudna" ämnena.
 3. Vi måste hitta lämplig litteratur, där vi på ett tillgängligt språk kan förklara hur man berättar en tjej om menstruation och i vilken ålder de bör börja (böcker, tidskrifter, videoföreläsningar).

Vanliga frågor från tonårsflickor: "Gör det ont?", "Hur mycket ansvarsfrihet tar det?", "Hur mycket är de första perioderna?".

När flickans ålder närmar sig 11-12 år, börjar hon vänta på sin period. Under denna period kan du köpa hygienprodukter - kuddar eller tamponger. Om flickan fortfarande inte lever sexuellt kommer dessa naturligtvis att vara kuddar. Det är nödvändigt att förklara för flickan att det är nödvändigt att byta packningar var 3 till 4 timmar eller när de blir smutsiga, ta en dusch två gånger om dagen (morgon och kväll) och tvätta med varje packningsbyte.

Förklara dessutom för flickan att början av menstruationen antyder att det finns en möjlighet till graviditet och från detta skede borde flickan vara mer ansvarig för sin hälsa, livet.

Den första menstruationen hos flickor

Den första menstruationen kallas vetenskapligt menarche. När denna period börjar har flickor flera frågor som jag vill få svar på. När allt kommer omkring måste du veta åtminstone ungefär när de börjar, vilka symtom som kommer att visas, hur länge de ska hålla och vad exakt de ska göra just nu.

I den här artikeln kommer jag att prata om den första menstruationen hos flickor och försöka svara på alla frågor som stör dig.

Hur gamla är de första perioderna

Den första menstruationen börjar mellan 11 och 14 år gammal.
Eftersom varje person är individuell fortsätter processen med alla flickor
annorlunda. Det betyder att menstruationsdagar kan börja hos en flicka
vid 10 år gammal och en annan vid 15 år gammal. Många faktorer påverkar detta: klimat, vikt,
kost, livsstil och mer. Om din period började, då kroppen
bilden visar att den är redo för reproduktion. Du kan prata med
barngynekolog eller med mamma. Och då vet du allt i detalj.

Hur man förstår att menstruationsdagarna börjar snart

- 2 år före den första menstruationen ser tecken på att
kroppen börjar mogna. Bröstkörtlarna växer. Vid denna tidpunkt är bröstet mycket
känslig. Det kan vara smärta.

- Könshår, armhålor och ben börjar växa.

- Sebaceous körtlar arbetar aktivt. Hår snabbt
blir smutsig, ansiktshuden blir fet och akne visas på grund av detta.

- I sex månader före den första menstruationsdagen kan du observera utsläpp som orsakar obehag. De kan vara lätta och mjölkiga slemhinnor.

- Flickans karaktär förändras. Blir mycket
emotionell. Snabbt förolämpad, irritabel. Allt beror på hormonella
förändringar i kroppen.

- 7-14 dagar innan kritiska dagar börjar kan det göra ont
buk.

- 2-3 dagar före menstruationens början kan det skada
huvud, diarré kan börja, kräkningar, yrsel, ökad aptit och
etc. Alla dessa tecken kallas premenstruellt syndrom (PMS)..

- När menstruationen börjar ser du på dina underbyxor
bruna eller röda fläckar.

Vad man ska göra före den första menstruationen

- Förbered dig mentalt för detta evenemang..

- Lägg en packning och rena trosor i din handväska.
Du vet aldrig att din period börjar när du till exempel befinner dig i skolan. Då går du
byt trosorna på toaletten och lim fast packningen. Det finns inget att oroa sig för när den första menstruationen börjar
alla kvinnor går igenom det.

- Om det inte fanns någon packning, byt ut med vad som helst
henne. Låt oss rulla upp toalettpapper, lägga torra våtservetter. Använd i allmänhet
så att absorberar fukt.

- Om din mage gör ont, kan du hälla den i en värmedyna
kallt vatten och fäst vid magen. Men overdriv inte för att inte överkyla
inre organ.

- Du kan också dricka ett narkosmedel.

Hur länge håller menstruationen

Normen anses vara från 3 till 7 dagar..
Varje gång antalet dagar ändras. Cykeln i sig varar 21-35 dagar. 30%
ungdomar, den andra månaden börjar om 30 dagar. De första två åren är kritiska
dagarna är inte vanliga. Detta anses vara normen eftersom kroppen byggs om. Efter
menstruationscykeln är jämn. För att hålla reda på allt som det borde starta en kalender.
Det är lättare att kontrollera i dag med honom..

Det händer, och så kan den andra menstruationen vara 2-3 månader
gå inte. Detta betyder inte att flickan är gravid. Förmodligen
tonåringens känslomässiga tillstånd stördes. Eller kanske fanns det några fysiska
och psykologisk stress. Låt oss överdriva det med sport eller
kastade killen. Flickan var mycket nervös och på grund av detta fanns ett misslyckande i
kroppen. I den här situationen är det bättre att konsultera en läkare.

Hur ser de första perioderna ut?

Som nämnts tidigare är varje person individuell. den
gäller menstruation och utseende. Processen i sig är så här. Blod
utsöndras från slidan samt slem. Färgen på urladdningen är brun, röd eller mörkbrun. Mängden utsläpp kan uppgå till 150 ml i detta
just nu är det viktigt att övervaka välbefinnandet. Om det beror på stor blodförlust
Om du känner dig värre, måste du alltid kontakta en gynekolog.

Normen för själva ansvarsfriheten hos flickor är som följer. Första dagen
små mängder brun urladdning visas. På den andra och tredje dagen
blödningen börjar och sedan minskar den. På sjätte dagen är tilldelningen mycket
liten, mestadels daub.

På grund av vad du behöver springa till läkaren

Se till att konsultera en gynekolog om menstruationen fortsätter på detta sätt:

- Det tar mer än sju dagar.

- Menstruationens varaktighet 1-2 dagar, i allmänhet mindre än 3
dagar.

- Om du gick till 10 år eller 16 år, eller till och med senare.

- Stark urladdning, om du byter packningar vardera
timme.

- Du känner kraftig smärta under menstruationen, det till och med
du kan förlora medvetandet.

Om du ser några avvikelser från normen eller det finns frågor som berör dig. Var inte blyg för att gå till gynekologens möte. Det är inget fel med det.

Vad är perioderna för flickor

Varje modern första klassare vet redan att kvinnor och flickor regelbundet har perioder. Men idén om denna process är ofta även suddiga av vuxna, och vissa unga damer är inte ens förberedda för denna period, som den borde. Vilka är perioderna för flickor? Varför allt det rättvisa könet, från 11-13 år gammal, blöder under flera dagar i månaden?

När de första kritiska dagarna börjar

Ett viktigt steg i varje flickas liv är början av menstruationscykeln. På senare tid började det med flickor vid 18 års ålder, men nu kommer puberteten mycket tidigare. Om perioden började med flickan vid 11 år gammal anses detta vara normen. Men om menstruationscykeln började vid 12, 13, 14, 15 eller 16 år, är detta också normalt, eftersom uppkomsten av menstruation beror på många faktorer:

 1. fysisk utveckling
 2. ärftlighet
 3. tidigare sjukdomar
 4. levnadsvillkor
 5. klimat
 6. strömförsörjning

Om mormor och mor hade en tidig cykel, är det troligt att flickan är för tidigt. Om en tjej är fysiskt svag och ständigt sjuk sedan barndomen, är det troligt att hon i puberteten släpar efter sina kamrater. En för tidig mognad för en tjej är fylld med en kränkning av den hormonella bakgrunden och försenad - i otillräcklig funktion av äggstockarna, nedsatt hypofys eller nervstress.

De första tecknen på menstruation hos flickor

Flickan observerar spår av atypisk urladdning på underkläder några månader före menstruationen. Det är en vitaktig, gulaktig eller transparent luktfri urladdning. Men om urladdningen åtföljs av klåda, brännande eller en obehaglig lukt, bör du definitivt besöka en gynekolog, eftersom detta inte är normen. Tecken på premenstruellt syndrom (PMS) hos en flicka observeras flera dagar före menstruationens början. Detta tillstånd åtföljs ofta av:

 • aggression eller apati
 • tearfulness
 • ofta humörsvängningar
 • huvudvärk
 • smärta i nedre buken

Det första tecknet på menstruationens början är fläckar. De är vanligtvis mycket måttliga till en början, sedan förstärks blödningen (mot mitten av cykeln) och i slutet av perioden återigen blir måttlig. Vid den allra första menstruationen lämnar en flicka från 50 till 150 ml blod. En sådan annan volym beror på ärftliga faktorer. Månadsutsläpp har en karakteristisk lukt som är inneboende i alla flickor utan undantag i någon ålder, eftersom under denna period slemkörtlarna i vulven aktivt ger hemligheter.

Oroa dig inte heller för att det under menstruationen finns ont i smärtan. Detta tillstånd förklaras lätt med normal kvinnlig fysiologi. Redan före menstruationens början måste flickor känna till behovet av att följa hygienreglerna, eftersom blod är en mycket gynnsam miljö för multiplikation av mikroorganismer, vars närvaro snabbt kommer att leda till inflammatoriska processer i könsorganet..

Funktioner i menstruationscykeln

Menstruationens varaktighet varierar från 3 till 7 dagar, men det är omöjligt att säga exakt hur länge menstruationen varar, eftersom cykeln förändras i olika år och i olika perioder av en kvinnas liv. Hos tonåriga flickor når ibland intervall mellan den första menstruationen från en och en halv till sex månader. Menstruationsfunktionen har ännu inte bildats helt, så sådana pauser betraktas som normen.

Vanligtvis är menstruationscykeln från 21 dagar till 35, om du räknar perioden från den första dagen i föregående månad till början av nästa. Det förändras därför under olika månader det observeras på olika nummer. Men om avbrottet mellan den första menstruationen är riktigt långt: det finns ingen blodutflöde på mer än 6 månader, måste du kontakta en gynekolog. Detta tillstånd indikerar ett fel i den unga kroppen.

Varför har tjejer en försening

Menstruationscykeln blir mer eller mindre regelbunden först efter två år. Men om det uppstår oregelbundna perioder, till exempel, förseningen med ett negativt test konstant når 60 eller fler dagar, måste du leta efter skäl. Problem uppstår vanligtvis på grund av:

 • dramatiska klimatförändringar
 • undernäring
 • förekomsten av endokrina eller infektionssjukdomar
 • hög fysisk ansträngning
 • påfrestning
 • övervikt eller undervikt
 • könsskador eller skador
 • metaboliska störningar

En populär anledning bland moderna tonårsflickor för försenad menstruation är anorexi. En sådan nervös sjukdom uppstår med brist på vikt, när en tjej tror att något ätat stycke kommer att förvandla henne till en ful fet kvinna. Alkohol och promiskuösa samlag leder också till långa förseningar i månadscykeln. Efter förseningar uppstår vanligtvis tunga perioder med kraftigt blodförlust smärtsamt..

Hygien

Hygien under menstruationen bör vara särskilt noggrann. Detta krav är motiverat inte bara av förekomsten av en obehaglig lukt i sekreten, utan framför allt genom att bevara flickans intima hälsa. En intim dusch behövs oftare än vanligt. Det vore också trevligt att ta hand om speciella tvättmedel, eftersom vanlig tvål inte är det bästa sättet för intim hygien: den torkar till och med ut huden, som redan utsätts för överdriven friktion på grund av bärande kuddar.

Det rekommenderas inte att ta ett bad i dessa dagar, eftersom kranvatten innehåller många patogena mikroorganismer och livmoderhalsen är öppen. Detta gör det lättare för dem att komma in, och då är infektion oundviklig. Dessutom kommer varmt vatten att leda till ökad blödning, vilket kommer att påverka det allmänna tillståndet negativt. Det är bättre att tvätta 3-4 gånger om dagen under varmt vatten, och om detta inte är möjligt bör du köpa speciella våtservetter för intim hygien.

Video: allt du behöver veta om din period

Om du just har börjat din period, men inte har en vanlig menstruationscykel - oroa dig inte, efter ett tag kommer den att återgå till det normala. Vilka är de första menstruationsperioderna hos flickor, och i vilka fall, om de är frånvarande, måste du se en läkare, se videorapporten med specialister. Ta också reda på varför menstruationen går två gånger i månaden.

Första perioden.

Den första menstruationen är en av de viktigaste händelserna i varje flickas liv. När detta händer är en tjej överväldigad av ett stort antal alla slags känslor, som med ord är mycket svåra att förmedla. Det är troligt att hundratusentals tankar kan svärma i huvudet på en gång, men detta är inte en anledning till oro. För närvarande bör du förstå att när din period börjar blir du verkligen vuxen och du måste förbereda dig för detta evenemang. Du ska inte anstränga dig och vara ledsen just nu, och oavsett vilken tid och när den första menstruationen kommer, måste du komma ihåg att detta är en normal process i utvecklingen av den kvinnliga kroppen, tack vare honom kan flickan bli mamma.

Första dagen i menstruationen.

Den första dagen i din period är den dag du märker de första dropparna av blod på dina underkläder. Vanligtvis är menstruationens varaktighet hos flickor, flickor och kvinnor 3 till 7 dagar. De första perioderna i livet anses vara de mest smärtsamma och de är de mest rikliga. Med tiden minskar både smärtan och mängden urladdning. Under de sista dagarna av menstruationen finns det nästan inget blod och smärta känns inte alls.

Varaktigheten av den första menstruationscykeln (tiden från början av en till början av en annan blödning) är individuell för varje flicka. I genomsnitt varar det 28 dagar, men olika flickor kan ha en cykellängd på 21 och 35 dagar, det beror på kroppens struktur. Dessutom kan cykelns varaktighet ändras under påverkan av olika faktorer, till exempel stress, med klimatförändringar under vårmånaderna.

De första dagarna av menstruation.

De första dagarna av menstruation är de svåraste dagarna för hela menstruationstiden, eftersom de orsakar mest obehag. I de flesta fall börjar menstruationen med små fläckar med ljusbrun färg eller några droppar blod. Färgen på fläckarna kan vara helt annorlunda för olika människor och den kan variera från cykeldagen. Menstruationsblod har ofta en röd, brun eller till och med mörkbrun nyans. Under de första dagarna av menstruationen kan utflödet skilja sig från andra dagar, eftersom de inte bara består av blod, utan också av skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), samt vaginal urladdning.

Oftast släpper inte de första dagarna av menstruationen (särskilt vid första tiderna) mycket blod. Men det kan vara så att din ansvarsfrihet kommer att vara riklig från första gången. I alla fall - oroa dig inte, eftersom det är ganska normalt!

Du kommer att kunna förstå att dina perioder börjar snart ett par dagar innan de börjar. För närvarande kan det uppstå ritningsvärk eller helt enkelt konstiga känslor i nedre del av buken. Nästan alla vuxna kvinnor känner dessa känslor och kallas - premenstruellt syndrom (PMS). Hos unga flickor och flickor manifesteras premenstruellt syndrom huvudsakligen av följande symtom:

 • ofta humörsvängningar;
 • ökad irritabilitet och melankoli;
 • svaghet och apati.

PMS kan vara ganska ljus, eller det kan vara att du inte ens märker det. I vilket fall som helst är det tilldelningen av blod som är huvudtecknet för den första menstruationen, eftersom de visas exakt under de första dagarna av menstruationen. Och inte nödvändigtvis kommer du att uppleva smärta under de första dagarna. Hos vissa flickor orsakar menstruation aldrig smärta, och då kan du ta reda på hur menstruationen börjar bara enligt schemat och direkt från de första blodfläckarna. Ibland, istället för smärta, kan bara en obehaglig värkande känsla i nedre del av buken vara närvarande. Smärta ärvs, så de första och sannolikt följande månaderna kommer att vara ungefär samma som din mammas känslor, dvs närvaron av smärta, intensiteten och arten av urladdningen.

De första tecknen på menstruation.

De första tecknen på menstruation är vad du kan förstå att menstruationen redan har börjat eller kommer att börja snart. Den första menstruationen börjar vanligtvis hos flickor i ungefär samma ålder, men det kan förekomma avvikelser och detta är normalt. Det beror på många faktorer:

 • Ärftlighet. Ju tidigare perioden gick med modern, desto mer troligt var deras utseende i samma period med sin dotter;
 • Nationalitet. Södern mognar tidigare;
 • Tidigare sjukdomar, vissa av dem kan bromsa fysisk utveckling;
 • Livsstil och näring;
 • Kroppstyp, fysisk utveckling.

Förutom den ungefärliga åldern när menstruationen börjar finns det andra faktorer som du kan se när du förstår att du snart måste möta detta. De kan börja märkas även 2 år före menstruationens början..

Så, de första tecknen på menstruation på de fysiska förändringarna av flickan:

 • Figuren blir mer feminin, dvs mjölkkörtlarna förstoras, höfterna är bredare;
 • Armpit och könshår börjar växa;
 • Talgkörtlarna börjar arbeta mer intensivt, så att hud och hår blir fetare, finnar syns i ansiktet, bröstet, ryggen.

Om din mamma är ganska uppmärksam, kommer hon att märka förändringar i din kropp och kropp och varnar dig före menstruationens början.

De första tecknen på menstruation enligt förändringar i kroppen och sekret:

 • Typen av vaginal urladdning förändras - de blir tätare. Men här är det värt att inte förväxla utsöndringen av en frisk flicka med slemet som uppstår med inflammation. Normalt urladdning bör vara transparent eller luktfri mjölkaktig;
 • Värkande i nedre del av buken. Utöver det kan huvudvärk uppstå, utan uppenbar orsak och trötthet;
 • PMS. Kritiska dagar hos ungdomar skiljer sig inte känslomässigt mycket från vuxna flickor och kvinnor. Precis igår kan en glad och glad tjej innan de första kritiska dagarna bli arg, rörande, humörig. Eller den andra sidan: apati och dåsighet kan uppstå.

Om flickan tog form, de sekundära sexuella kännetecknen framträdde tydligare och de listade omständigheterna noterades, kan vi utan tvekan förvänta oss en tidig ankomst av menstruation.

Röd dag på kalendern: den första menstruationen hos flickor

Menstruationens början är en viktig händelse i en flickas liv. I början av de första kritiska dagarna bör barnet vara mentalt beredd. Många moderna flickor som vet hur man använder Internet, långt innan menstruationen börjar, vet vad den här fysiologiska processen är. Detta avlastar emellertid inte mödrarna från behovet av att berätta för sina döttrar om vad menstruation är, när menstruationen börjar hos flickor, hur de flyter och vad de ska vara rädda.

Vi kommer att diskutera alla viktiga frågor: med vilka tecken kan du gissa om den överhängande starten på menstruationen, hur man bibehåller hygien i dessa dagar och om du ska besöka en gynekolog.

När de första kritiska dagarna kommer?

För flera decennier sedan, hos flickor, började menstruationen nästan 18 år gammal. Nu kommer puberteten tidigare. Inledningen av den första menstruationen på 11-16 år anses vara normen. För vissa flickor kommer kritiska dagar tidigare och för några senare.

Det beror på flera faktorer:

 • sjukdomar som överfördes i barndomen;
 • ärftlighet;
 • näring;
 • levnadsvillkor;
 • fysisk utveckling.

Dessutom, om mormor och mamma började sina perioder tidigt, är det troligt att barnet gör detsamma. Om en tjej överträffar sina kamrater i den fysiska utvecklingen kommer hennes period att komma tidigare. Och vice versa, om barnet blir svagt och ofta sjukt, är det troligt att hon släpar efter i puberteten. Menstruationen kommer senare med dålig näring, en brist på vitaminer och näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av en ung kropp.

Det finns fall då den första menstruationen hos flickor börjar vid 8–9 år. Tidig sexuell utveckling kan orsakas av hormonell obalans, stor fysisk ansträngning. Om menstruationen inte började vid 17 års ålder är detta ett tillfälle att besöka en gynekolog. Anledningen till förseningen i den sexuella utvecklingen kan vara otillräcklig funktion av äggstockarna, känslomässig stress, nervös överbelastning, hormonella metabolismproblem, störningar från hypofysen, utmattande sportträning, ogynnsamma miljöförhållanden, bantning.

Tecken före den första månaden

Varje mamma som övervakar sin dotters tillstånd och hälsa kan märka tecken som föregår början av hennes första menstruation. Det är från detta ögonblick som det är nödvändigt att börja förbereda barnet för en ny livstid. Cirka ett par år innan menstruationen börjar förändras flickans figur (hennes bröst ökar, hennes höfter blir bredare). Under armarna och på pubis börjar håret växa. Dessutom föregås menstruation hos flickor av akne i ansiktet, ryggen.

Några månader före de första kritiska dagarna märker flickor spår av atypisk urladdning på sina underkläder. De kan vara transparenta, gulaktiga eller vitaktiga utan en obehaglig lukt. Allt detta är normen och indikerar inte någon sjukdom. Om symptom som klåda på en intim plats, en konstig lukt som är inneboende i utsöndringar observeras, är det värt att besöka en specialist.

Några dagar innan menstruationen börjar kan flickan visa tecken på premenstruellt syndrom (PMS) som förekommer hos vuxna kvinnor:

 • ofta humörsvängningar, tårfullhet;
 • apatiskt eller aggressivt tillstånd;
 • huvudvärk som uppstår utan anledning;
 • smärta av dragande natur, lokaliserad i nedre del av buken.

Hur är den första menstruationen och hur man förbereder ett barn?

De första tecknen på menstruation hos flickor upptäcker. De kan vara måttliga eller mycket knappa. Vid den första menstruationen lämnar cirka 50-150 ml blod kroppen (beroende på flickans individuella egenskaper, ärftliga faktorer). Den första dagen går en liten mängd menstruationsblod förlorad. Den vanligaste urladdningen observeras den andra dagen. Sedan minskar deras volym gradvis. Menstruationens varaktighet kan variera från 3 till 7 dagar.

Första gången en tjejperiod kan åtföljas av svaghet, obehag i nedre buken. Vid nästa menstruation kan de också observeras. Dessa symtom förekommer hos de flesta vuxna kvinnor, så oroa dig inte om detta.

Månadens karakteristiska lukt. Det förklaras av det faktum att vulkanens slemkörtlar fungerar aktivt under menstruationen, vilket skapar hemligheter.

Den första fläckiga, lindriga smärta kan skrämma barnet. Moderens uppgift är att förklara för sin tjej att menstruation är en normal fysiologisk process som förekommer i kroppen på varje flicka och vuxen kvinna. Konversationen ska vara vänlig, inte lärorik.

Mödrar ska berätta för sin dotter:

 1. Om menstruationscykeln. Kritiska dagar inträffar varje månad. Var noga med att säga hur lång menstruation varar för flickor. Det bör också noteras att den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar, men under de första två åren kan den variera.
 2. Om behovet av att följa hygienreglerna. Blod är en mycket gynnsam miljö för tillväxt och reproduktion av mikroorganismer. De kan leda till utveckling av allvarliga inflammatoriska sjukdomar i könsorganet..
 3. Om riskerna med sexuella relationer. När menstruationen börjar går varje flicka i fertil ålder och intima förhållanden med motsatt kön kan leda till graviditet, vilket i denna ålder är extremt oönskat. Födelse kan skada både en ung mamma och hennes barn. Det är därför tjejen borde veta om vad promiskuitet, oskyddat sex kan leda till.

Funktioner i menstruationscykeln

Hos tonåriga flickor är menstruationscykeln (perioden från den första dagen i föregående menstruation till den första dagen i nästa menstruation) 21–35 dagar. Men under de första två åren blir inte alla regelbundna. För vissa fluktuerar han ständigt. Till exempel kan en menstruationscykel vara 25 dagar och de kommande 32 dagarna. Detta är en normal förekomst. Det indikerar inte att flickan har någon form av patologi. Om det finns misstankar kan du besöka en läkare. Specialisten säger säkert om detta är normen eller sjukdomen.

Det är värt att notera att intervallen mellan perioder kan vara från en och en halv månad till sex månader. Oroa dig inte om din period inte inträffar vid rätt tidpunkt. I ung ålder är menstruationsfunktionen ännu inte fullständigt bildad. Det är därför vissa flickor har långa pauser. Om menstruationen inte inträffar efter några månader måste du söka hjälp från en läkare. En lång paus mellan den första och den andra menstruationen hos flickor kan indikera en allvarlig funktionsfel i den unga kroppens arbete.

I början av den första menstruationen bör dottern vara vana att hålla en kalender där hon kunde märka när hennes perioder började och slutade. Denna information kanske inte är användbar under de första 1-2 åren från början av kritiska dagar, eftersom menstruationscykeln för närvarande ännu inte är fullt etablerad. Men då kommer kalendern att vara praktiskt när du konsulterar en specialist om cykeln förblir oregelbunden. För korta eller långa perioder kan ett litet eller stort intervall mellan menstruationen vara ett tecken på en sjukdom.

Hygien och kost under menstruationen

Hygien är en viktig fråga som mödrar bör lyfta fram när de berättar för sina döttrar om menstruation. Under kritiska dagar använder alla flickor och vuxna kvinnor kuddar, tamponger. För flickor är kuddar mest föredragna. Tamponger stör det naturliga utflödet av blod. Packningar är mycket mer praktiska att använda. Det är bäst för flickor att köpa dessa intima hygienprodukter med ett bomullsskikt. Packningar med en nätbeläggning ("plast") är mindre hygieniska och provoserar svettningar, irritation av känslig hud.

Packningar under menstruationen ska bytas var 2-3: e timme. Ju längre dynan är fäst vid underkläderna, desto mindre kommer att vara till nytta (antalet bakterier kommer att växa exponentiellt). Om du inte byter packningen inom sex eller fler timmar kommer kroppen att skadas allvarligt. Infektiöst toxisk chock kan utvecklas - ett tillstånd som uppstår till följd av mikroorganismernas och deras toxins verkan (kroppstemperaturen stiger, blodtrycket minskar, förvirring uppstår, koma är möjligt).

Vad du behöver veta om användning av kuddar under menstruation hos flickor:

 • Se till att tvätta händerna innan du byter packning (patogena mikroorganismer kan komma från smutsiga händer till en ren packning);
 • använd inte förfallna dynor (desto mindre tid har gått sedan tillverkningen av produkten för intim hygien, desto högre skyddsgrad);
 • använd inte kuddar med aromatiska dofter (kemiska komponenter väcker ofta allergier, hudirritation);
 • Spara inte på att köpa trosskydd (ofta intima hygienprodukter som säljs till ett lågt pris är tillverkade av råmaterial av låg kvalitet, vilket är farligt för flickans hälsa);
 • det rekommenderas inte att förvara kuddar i badrummet (en stor mängd fukt är en idealisk miljö för aktiv reproduktion av mikrober som kan penetrera en intim hygienprodukt).

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt underkläder. Flickor bör bära vanliga trosor tillverkade av naturliga tyger. Thongs är vackra och sexiga underkläder som många tonårsflickor drömmer om, men att bära det är helt ohygieniskt. En smal remsa kan kallas en slags bro för att flytta mikroorganismer mellan anus och vagina. Intestinal mikroflora bör inte komma in i könsorganet, eftersom det kan provocera utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar.

Menstruationens början hos flickor är inte en anledning att ofta ta ett bad. Det mest lämpliga alternativet är en daglig dusch. Det är också nödvändigt att tvätta dig själv under dagen minst 2-3 gånger. Tvål är inte önskvärt. Gynekologer rekommenderar användning av speciella medel för intim hygien (geler, mousser, etc.), som inkluderar mjölksyra. Denna komponent påverkar inte negativt mikrofloran, till skillnad från vanliga tvålar..

Det rekommenderas att undvika fysisk ansträngning under den första och efterföljande menstruationen. Sport måste skjutas upp. Det är tillåtet att utföra lätta fysiska övningar, att göra hälsoövningar. Dessutom behöver flickor psykologisk fred.

En annan viktig punkt som du bör vara uppmärksam på under menstruationen är en diet. Ordet "diet" förstås inte som en minskning av mängden mat som konsumeras, utan som en översyn av kosten och borttagning av kryddig mat från den. På grund av den här typen av mat, finns det en rusning av blod till de inre organen i bukhålan. Detta kan leda till ökad blödning av livmodern. Alkohol drycker är också kontraindicerade..

Behöver jag besöka en gynekolog?

I början av den första menstruationen är det inte nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog om det inte finns någon uppenbar orsak till detta: konstig urladdning med en obehaglig lukt, klåda, menstruationsregelbundenhet. Som regel sker den första undersökningen av en gynekolog på 15-16 år.

Läkaren måste se till att flickan utvecklas korrekt och att hon inte har några hälsoproblem. Om flickan började ett sexuellt liv bör besök hos läkaren vara regelbundna - 1 gång per år.

Det är värt att kontakta en gynekolog i fall då menstruationen hos flickor kränks:

 • kritiska dagar varar 1–2 dagar eller mer än sju dagar (för kort menstruation indikerar otillräcklig produktion av könshormoner, nedsatt äggstocksfunktion och för länge indikerar livmoders dåliga kontraktila förmåga, signifikant uttryckt östrogen funktion av äggstockarna);
 • för kraftig fläckning krävs, vilket kräver ofta byte av kuddar eller tamponger;
 • efter den första menstruationen avbröts menstruationen under en lång period (en paus på mer än 6 månader);
 • efter normalisering av menstruationscykeln började oregelbundenheter (cykel mindre än 21 dagar eller mer än 35 dagar);
 • mycket stora blodproppar (storleken på en druva) syns i blodiga sekret.

Du måste se en läkare omedelbart eller ringa en ambulans när fläcken åtföljs av mycket stark smärta i buken, yrsel, svår svaghet, blekhet, feber, illamående, kräkningar och tarmsjukdomar.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att den första menstruationen kan orsaka rädsla och panik hos flickan. För att förhindra att detta händer, bör mödrar ägna lite tid åt sina döttrar och prata om den fysiologiska processen, som snart börjar uppstå regelbundet i den unga kroppen, för att förklara varför flickor har sina perioder i denna ålder.

Du måste också vara intresserad av om månatliga perioder kommer regelbundet, om det finns förseningar eller om svår smärta uppstår. Ibland är flickor generade att låta sina föräldrar veta. Om avvikelser upptäcks måste du besöka en läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Brun urladdning hos kvinnor

Vaginal urladdning är en hemlighet som produceras av körtlarna i slidan och livmodern, kännetecknad av frånvaron av lukt, slemkonsistens och brist på färg (den vitaktiga färgen på hemligheten anses också som normen)....

Varför komma varje månad före schemat: vanliga orsaker

Kvinnor uppmärksammar ofta försenad menstruation, men det är farligare när de börjar före schemat. Om en kvinna inte befinner sig i en situation där cykelstörningar är ett normalt fenomen (amning, övergång, klimakteriet), bör detta varna....

Fitness under, före och efter menstruationen - hur man tränar ordentligt?

Fitness under menstruationen - är du för eller emot? Någon märker inte menstruationen alls, men någon vrider sig så att det inte finns några tankar om träning, de skulle överleva till morgonen....