Vad är PMS och dess symtom

Intim

Många kvinnor upplever anfall av plötslig ilska och irritation, ökad känslighet och humörsvängningar varje månad. De flesta män tror felaktigt att det är banala nyanser och manifestationer av karaktär. Men detta är ett speciellt tillstånd, som beror på menstruationscykeln och de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Under en lång tid var det ett mysterium, men med framstegen inom medicinsk vetenskap har experter identifierat och tolkat något som premenstruellt syndrom - PMS.

Nästan varje kvinna som minst en gång möter obehagliga manifestationer av PMS. För att underlätta de fysiska och psykologiska symtomen på premenstruellt syndrom hjälper sport, balanserad kost och följande läkares rekommendationer.

När PMS börjar, hur länge håller det, vad är tecknen på PMS och hur man ska hantera manifestationerna av premenstruellt syndrom - vi ska prata om detta i artikeln.

Vad är PMS hos flickor?

Premenstruellt syndrom (även kallad premenstruellt spänningssyndrom) är ett komplex av neuropsykiska, somatiska och metabola-endokrina förändringar som inträffar 2-14 dagar före menstruationens början och som regel försvinner helt med dess början. Enligt statistik observeras PMS-manifestationer hos 75% av kvinnorna i åldern 20-40.

Vanligtvis förekommer premenstruellt syndrom i en mild form, som inte behöver läkarvård. Det finns fall då manifestationerna av PMS blir uttalade, varför situationen förvärras varje månad, vilket avsevärt minskar livskvaliteten. I sådana fall krävs specialrådgivning. Efter en noggrann undersökning kommer läkaren att tillhandahålla omfattande rekommendationer, i enlighet med vilket underlättar förloppet av PMS, och vid behov förskriva medicinering.

Symtom på PMS hos kvinnor

Det speciella med syndromet av premenstruell spänning är att mångfalden av dess symtom är så stor att hos varje kvinna manifesterar sig på olika sätt. Det finns cirka 150 olika fysiska och mentala tecken på PSM. De är villkorat uppdelade i flera grupper:

 • Neuropsykiska förändringar - tårfullhet, aggression, irritabilitet etc.
 • Nervösa (autonoma) störningar - kräkningar, hjärtklappning, huvudvärk, illamående, blodtrycksfall, yrsel, hjärtsmärta;
 • Hormonella störningar - svullnad, bröstintrångning, frossa, feber, hög gasbildning, andnöd, törst, klåda i huden, synskada etc..

Som regel kombinerar ett premenstruellt symptom flera manifestationer (inte separat).

Typer av ICP och deras tecken

Beroende på manifestationerna av PMS, skiljer sig flera former av detta tillstånd, vars kunskap gör det möjligt att bestämma sätt att lindra premenstruellt syndrom. Dessa inkluderar:

 • Hjärnform (neuropsykisk) form - inkluderar förändringar i den emotionella sfären och nervsystemet. Samtidigt observeras tårfullhet, överdriven känslighet för lukt och ljud, irritabilitet, förargelse, trötthet och sömnstörningar hos kvinnor. Matsjukdomar och uppblåsthet kan uppstå på grund av överdriven gasuppbyggnad i tarmen. Hos tonåriga flickor noteras attacker av aggression, och hos vuxna kvinnor, ett deprimerat tillstånd;
 • Edematous form. Det uppstår som ett resultat av tillfälliga förändringar i njurarnas arbete. I detta fall börjar överskottsvätska att samlas i vävnaderna, särskilt i bröstkörtlarna. Kvinnor noterar svullnad i ansiktet, i skinn och händer, samt viktökning och obehag i bröstet;
 • Atypisk form - en kombination av sådana manifestationer som migrän, feber, kvävning och kräkningar;
 • Plötsligt förvärras (kris) form - en uppsättning avvikelser i matsmältningsorganen, hjärt-kärlsystemet och njurfunktionen. Patienterna har smärta bakom bröstbenet, panikattacker, hjärtklappning, högt blodtryck. Oftast förekommer denna form av PMS hos kvinnor under den pre-menopausala perioden, när förmågan att fostra barn minskar;
 • Cephalgisk form - åtföljt av en övervägande av vaskulära och neurologiska störningar. Det kännetecknas av förekomsten av illamående, kräkningar, migrän, yrsel och huvudvärk;
 • Blandad form - en kombination av flera former av PMS. Som regel talar vi om edematösa och emotionella former.

Det finns också flera utvecklingsstadier av syndromet av premenstruell spänning:

 • Kompenserad scen. PMS-syndrom fortskrider inte, uttryckt något. Dess manifestationer försvinner efter början av menstruationen;
 • Subkompenserad scen. Tecken på PMS är så uttalade att de minskar kvinnans arbetsförmåga och blir mer uttalade med åren.
 • Dekompenserad scen. Stark PMS, vars manifestationer avtar bara 2-3 dagar efter avslutad menstruation.

Beroende på antalet symtom som bildar premenstruellt syndrom finns det en mild och svår grad av svårighetsgrad av PMS. Förekomsten av 3-4 tecken med dominans av en av dem indikerar en mild form av sjukdomen. Vid konstant uppträdande av 5-12 symtom, bland vilka flera tecken är mest uttalade, diagnostiseras allvarlig PMS..

Hur man hanterar PMS hos kvinnor?

Behandling av premenstruellt syndrom syftar till att eliminera eller dämpa manifestationerna av PMS. Den terapeutiska effektens taktik bestäms efter en preliminär undersökning med hänsyn till syndromets gång och form. Sedativa och psykoterapisessioner kan ordineras för att korrigera beteende och emotionell stress. Diuretika används för att avlägsna överskott av vätska, och antiinflammatoriska läkemedel används för att lindra smärta.

Om de diagnostiska resultaten visade ett misslyckande i den andra fasen av menstruationscykeln, förskrivs hormonbehandling till kvinnan. Vid flera psykiska störningar används lugnande medel och antidepressiva medel. Dessutom kan antihistaminer som undertrycker histaminsyntes förskrivas, liksom läkemedel för att normalisera blodcirkulationen och förbättra överföringen av impulser från nervstrukturer, som ansvarar för vital energi och gott humör..

Om symptomen på PMS inte är för uttalade, kan en kvinna försöka hantera premenstruellt syndrom på egen hand utan medicinsk hjälp. Följande rekommendationer hjälper till att underlätta manifestationerna av PMS:

 • Överensstämmelse med en 8-timmars sömn. Detta kommer att bli av med ångest, irritabilitet, aggression och öka immuniteten. Att gå före sänggåendet och speciella andningstekniker hjälper till att normalisera och förbättra sömnens kvalitet;
 • Att upprätthålla en aktiv livsstil. Motion hjälper till att öka nivån av endorfin och minska intensiteten hos manifestationerna av PMS. Det kan vara Pilates, löpning, dans, yoga osv.;
 • Rätt kost med konsumtion av fiberrika livsmedel (grönsaker, grönsaker, frukt). Det rekommenderas att begränsa användningen av choklad och kaffe, eftersom de kan förbättra de psykiska symtomen på PMS. Det är också bättre att ge upp alkohol, rött kött och fett;
 • Vanligt kön. Ett stabilt sexuellt liv hjälper till att bekämpa dåligt humör, sömnlöshet, stress och stärker också immunsystemet och ökar produktionen av lyckohormoner.

Om symptomen på PMS börjar intensifieras och minskar livskvaliteten, bör du rådfråga en läkare som kommer att förskriva en lämplig undersökning och välja nödvändig behandling.

Video: Premenstrual syndrom (PMS) - symtom, behandling, orsaker, diagnos (gynekolog i St. Petersburg)

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Symtom på PMS och avkodning

Varje månad får kvinnor möjlighet att motivera sina nyanser och avskriva dåligt humör och irritabilitet på PMS. Denna obehagliga diagnos följer flickor under större delen av deras liv. Symtom på PMS och tolkningen av deras betydelse hjälper det kvinnliga könet att avgöra om deras tillstånd är normalt under denna period eller om det finns några avvikelser. För vissa är premenstruellt syndrom inte så lätt, så de måste övervaka deras hälsa.

Vad är PMS hos kvinnor?

Ett komplex av symtom förekommer i en viss del av den kvinnliga befolkningen några dagar innan menstruationens början Hur översätts PMS? Termen avslöjas som ett premenstruellt syndrom - det är så att denna förkortning avkodas. Tecken på menstruationens tillvägagångssätt kan enligt läkare förekomma långt innan de börjar, eftersom PMS-varaktigheten varierar från 2 till 12 dagar. För närvarande misslyckas vissa system i den kvinnliga kroppen, och normal funktion återställs endast med ankomsten av kritiska dagar eller till och med efter att de har slutat.

Hur förkortningen PMS dekrypteras sätter allt på sin plats och förklarar kvinnors underliga beteende med en fysiologiskt bestämd process. Anledningen är hormonella förändringar. Nervsystemet regleras av kvinnliga hormoner som ackumuleras i stora mängder under PMS. I de flesta fall börjar ljusa, märkbara symtom kännas en vecka före menstruationen..

Enhetliga förändringar skulle inte leda till negativa fenomen. Det finns ett undertryckande av ett hormon av ett annat: progesteron av östrogen, vilket orsakar dålig hälsa i denna fas av cykeln. Det finns en teori om att PMS är mottagligt för kvinnor som är känsliga för sina egna hormoner. Förespråkare för denna hypotes kallar symptomsystemet för en enkel allergi mot östrogen.

Tecken på PMS

Allmänna premenstruella symtom enligt medicinsk statistik har cirka 150 arter, medan de kan ha olika kombinationer. För enkelhets skull delades symptomen före menstruationen i grupper. Den första av dem är neuropsykisk. Det återspeglar det känslomässiga tillståndet och leder till förändringar i beteende. Här är tecken på menstruation som närmar sig, kännetecknande för denna form:

 • deppigt humör;
 • aggressivt humör;
 • irritabilitet för andra;
 • en kraftig förändring av aggression till tårfullhet;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • dåsighet, allmän svaghet.

Den andra formen är ödem, med så obehagliga symtom som:

 • bröst ömhet;
 • bröstsvullnad;
 • svullnad i benen, armarna och till och med ansiktet;
 • överdriven svettning;
 • akut luktkänslighet.

Den tredje formen av PMS kallas cephalg. Det uttrycks i följande symtom:

 • känslighet för ögonbollar, känsla av pulsering i dem;
 • huvudvärk, yrsel;
 • illamående med möjliga kräkningar.

Den sista formen av PMS manifesteras i adrenalinkriser, därför kallas den kris. Det provoseras av ytterligare stressande upplevelser, infektion och överarbete. Den svåraste PMS har följande symtom:

 • hoppar i blodtrycket;
 • trycktryck under bröstet;
 • cardiopalmus;
 • rädd tillstånd, uppkomsten av rädsla för att dö;
 • skakande lemmar, det finns en känsla av domningar i armar och ben;
 • svimning
 • regelbunden urination.

Hur man skiljer PMS från graviditet till försening

Symtom på PMS förväxlas ofta med tecken på graviditet, men om du tittar på nyanserna kan dessa två tillstånd lätt separeras. Det första tjejen uppmärksammar är "Jag började äta mycket." Då kommer slutsatsen omedelbart - "gravid", men ökad aptit och en förändring i smakpreferenser är typiska för graviditet och PMS samtidigt. Om du förstår, kommer toxikos efter en försening, men innan den inte visar sig. Det visar sig att det inte finns något att oroa sig på grund av önskan att äta choklad, om det inte fanns någon försening.

Det finns andra faktorer som gör att du kan separera tecken på PMS före menstruation från graviditet:

 1. Ryggvärk. Det förekommer oftare i ett senare stadium av graviditeten. Om du inte har en anständig mage är detta ett symptom på PMS.
 2. Känslomässigt tillstånd. Graviditet orsakar humörsvängningar, d.v.s. det kan vara dåligt och sedan dramatiskt förbättras. Premenstruellt syndrom orsakar endast depression och depression.
 3. Smärta i nedre buken. Under graviditeten är den diskret och kortlivad, och med PMS är den starkare och kan pågå en dag eller genom menstruation.
 4. Menstruationscykel. Om du firar det regelbundet kan du bestämma nästa början av din period. En försening på en till två dagar är tillåten och betyder inte graviditet.
 5. Avsättningar. Om blod utsöndras under perioden långt före menstruationens början och i knappa mängder - indikerar detta en möjlig graviditet. Ägget begravs i livmoderkroppen, vilket orsakar utseendet på flera rosa färgblå droppar.
 6. Basal temperatur Under ägglossningen stiger den. Vilken bastemperatur ska vara före menstruationen? Den sjunker från 37,1 till 36,7 ° C. Om temperaturen inte sjunker - kan detta indikera graviditet eller inflammation i livmoderhalsen.
 7. Även med en försening kan tjocka sekret uppträda på grund av den producerade progesteron, och med tiden blir de vattniga - ett karakteristiskt symptom på en graviditet.
 8. Ett graviditetstest är den mest effektiva metoden. Köp på apoteket och följ instruktionerna, ta ett test för att veta resultatet med noggrannhet.

Vad man ska göra med PMS

Det är förvånande att med en hög utvecklingsnivå av medicin förblir premenstruellt syndrom dåligt förstått. Kvinnor som inte lider av det betraktas som tur. Vad annat att göra när varje värld kollapsar varje månad? Det finns flera sätt att undvika ett obehagligt syndrom och minska symtomen. Genom att följa några enkla tips kan du enkelt hantera PMS.

mediciner

Efter att ha undersökt symptomen på PMS och avkodning för varje specifikt fall kommer läkaren att förskriva rätt behandling. Följande läkemedel är effektiva för att lindra symtomen på syndromet:

 1. Magnelis B6. Huvudkomponenten är magnesiumlaktat. Läkemedlet minskar irritabilitet i PMS och fungerar som ett lugnande medel. Dessutom återställer det sömn, lindrar frossa och muskelsmärta. Efter samråd med en läkare tar de från 6 till 8 tabletter per dag med mat. Pris från 200 r.
 2. Mastodinon. Homeopatiskt medel mot menstruations oregelbundenheter, mastopati och PMS. Ta en tablett upp till 2 gånger om dagen. Behandlingsförloppet bör vara mer än tre månader. Pris 480 r.
 3. Cyclodinone. Huvudingrediensen är extraktet av den vanliga kornfrukten. Det har en normaliserande hormoneffekt. Effektiv för PMS, menstruations oregelbundenhet. Ta en tablett på morgonen i 3 månader. Pris från 400 r.

Diet

Premenstruellt syndrom lindras genom att följa en diet. Följande produkter bör undvikas:

 • konfekt i form av godis, kakor, söta drycker;
 • socker;
 • koffein;
 • alkoholhaltiga drycker;
 • pommes frites.

Begränsa behovet av produkter som innehåller protein:

Det rekommenderas att använda produkter från följande lista:

Postmenstruellt syndrom

PMS är lätt att dechiffrera på ett annat sätt - postmenstruellt syndrom. Det manifesterar sig efter avslutade kritiska dagar. Det finns en teori om att ett sådant syndrom är förknippat med spänningar, som ökade under menstruationen. Om allt är i ordning i den gynekologiska planen, bör en psykoterapeut konsulteras. Efter diagnos föreskriver läkare ofta samma läkemedel som för premenstruellt syndrom.

Video: varför PMS-flickor

Den kvinnliga kroppen lider ofta av en svår förlopp med premenstruellt syndrom. Konstant irritabilitet, huvudvärk och andra symtom på PMS förhindrar dig från att göra dina vanliga aktiviteter. Familjerelationer kan också bli värre. För att upprätthålla den vanliga rytmen i liv och prestanda måste du följa rekommendationerna från specialister. De utvecklade en terapi för att stödja den kvinnliga kroppen under en svår period. Du kan ta reda på symptomen på PMS och deras avkodning mer i detalj genom att titta på en användbar video som förklarar orsakerna till syndromet och dess behandling.

Vad är PMS hos flickor

PMS är ett mycket vanligt syndrom bland kvinnor och flickor, och ofta inte bara dess ägare, utan också deras nära krets lider av dess manifestationer. Vissa tror att det rättfärdiga könet förklarar deras fula beteende genom detta syndrom helt enkelt letar efter en ursäkt för deras dåliga humör, men i verkligheten är det naturligtvis inte så. Du kan ta reda på hur du kan lindra de obehagliga symptomen på PMS i den här artikeln..

Vad är PMS hos flickor (kvinnor)

Hur ICP står för

Förkortningen PMS har en ganska enkel avkodning - vi talar om premenstruellt syndrom. Detta fenomen kännetecknas av en uppsättning symtom, som manifesterar sig i en flicka strax före menstruationens början. Naturligtvis talar vi inte om en separat sjukdom, men ungefär hälften av kvinnorna känner några förändringar i kroppen under denna period.

Vad betyder PMS?

Som redan nämnts kännetecknas PMS av vissa manifestationer, och nu kommer vi att överväga dem mer detaljerat.

 • Ilska och irritabilitet utan ett specifikt skäl.
 • Vanliga humörsvängningar - från total depression till aggression.
 • Orimlig ångest.
 • Förlust av intresse för vardagliga aktiviteter.
 • Trötthet.
 • Sömnproblem (kan uttryckas av dåsighet eller sömnlöshet).
 • Huvudvärk, svullnad, buksmärta.
 • Ökad aptit.
 • Förvärring av smittsamma processer och en allergisk reaktion i kroppen.

Om du observerar minst hälften av dessa symtom strax före periodens början, kan du säga att du har att göra med PMS.

Hur gammal är ICP?

Eftersom PMS är ett fenomen som inträffar strax före menstruationen kan det diagnostiseras hos en flicka från den första menstruationen. Även om naturligtvis varje organisme är individuell, och om du inte observerade några tecken på detta syndrom i din tidiga ungdom, är det mycket möjligt att de kommer att manifestera sig i mer vuxen ålder. Det är dock värt att notera att kvinnor mellan 20 och 40 år ofta upplever ångest för detta.

Hur många dagar innan menstruationen börjar

Uppkomsten av PMS i varje kvinna fortsätter individuellt. De flesta symtom börjar dyka upp 2-3 dagar före menstruationsperioden. Ändå är det värt att notera att vissa flickor är "mindre lyckliga" mycket mindre - de börjar känna irritabilitet, ilska och andra symtom mycket tidigare - ungefär en vecka, eller till och med tio dagar innan "menstruationen" kommer. Antalet dagar varje gång kan dock variera..

Hur många dagar varar PMS hos kvinnor?

Även om din PMS startade en vecka före din period eller till och med tio dagar - är det inte alls nödvändigt att dess syndrom dyker upp under denna period. Bara ett par dagar innan menstruation, aggression, apati, ångest och andra "läckerheter" av PMS kan upphöra. I detta fall finns det naturligtvis också ofta fall då syndromet varar tills menstruationen.

Hur man förstår att du har PMS

Ett av de första tecknen på PMS som började är plötsliga humörsvängningar. I sådana fall kan en kvinna, mot bakgrund av allmänt välbefinnande, plötsligt känna ångest och depression. Hon kan också vara obalanserad och föras till ett aggressivt tillstånd av några helt obetydliga problem, som hon vid en annan tidpunkt troligtvis inte hade lagt särskild uppmärksamhet åt. Naturligtvis påverkar sådana humörsvängningar ofta inte bara en kvinna som upplever PMS, utan också människor som har haft kontakt med henne under denna period.

Fysiologiska förändringar i kroppen

Uppkomsten av PMS kännetecknas ofta av förändringar inte bara i kvinnans psykologiska tillstånd, utan också av vissa fysiologiska förändringar.

Låt oss mer detaljerat överväga vissa former av syndromet.

 • I detta fall är huvudvärk dominerande, i vilket det totala blodtrycket kanske inte överskrider normen. Man kan också observera tummenhet i händerna, svettningar och stickningar i hjärtat..
 • Det finns också den edematösa formen av PMS, som främst påverkas av unga flickor. De viktigaste symtomen på denna form är svullna bröst, när hon berörs känner flickan ganska smärtsamma upplevelser. Dessutom kan svullnad i fötter, händer och ansikte observeras. Möjlig ökad svettning och smärta i nedre del av buken.

Vad du ska göra när du har PMS

Gynekologs råd

Läkare råder flickor som lider av PMS att öka fysisk aktivitet genom att börja träna i gymmet eller anmäla sig till yoga. Du kan dock också välja att springa, cykla och mycket mer..

Om du är överviktig, är det bättre att minska det. Om det saknas vikt måste det fås. Använd inte godis - godis, kakor, bakverk, kolsyrade drycker och så vidare. Observera att PMS kan vara särskilt uttalat hos kvinnor som tar preventivpiller..

Bli av med eventuella dåliga vanor. Ofta minskar symtomen på PMS avsevärt, och till och med eliminerar dem helt och hållet helt och hållet.

Kanske är ett av de viktigaste tipsen att ta reda på om du har hormon- eller infektionssjukdomar. Om du fortfarande har dem, bör du naturligtvis bli av med dem..

Observera att PMS är direkt relaterat till den cykliska fluktuationen av kvinnliga hormoner, och det bör elimineras. Om det inte finns några kontraindikationer, rekommenderar läkare att ta orala preventivmedel. Genom att välja rätt dosering av läkemedel kan du undvika kraftiga variationer i hormoner. Naturligtvis bör läkemedelsbehandling påbörjas först efter att ha konsulterat en läkare.

Visst förstår du att ditt känslomässiga tillstånd kan påverka balansen mellan hormoner i kroppen, och av denna anledning förbättrar stress avsevärt de obehagliga symtomen på PMS. Det är viktigt att eliminera tecken på nervös belastning och örtte, avslappning, andningsövningar kan hjälpa dig med detta. Prova olika tekniker och i slutändan kan du välja den som hjälper till att lindra ditt tillstånd. Det är också viktigt att få tillräckligt med sömn och inte överarbeta - särskilt strax före menstruationens början.

Hur man förklarar för en man eller kille vad PMS är

Under PMS-perioden försämrar många flickor och kvinnor ofta relationerna med partner. Anledningen till detta är ofta en kvinnas instabila psykologiska tillstånd - hon blir nervös och irriterad, med jämna mellanrum "bryter ned" hos sin älskade person. Inte alla människor vet att det finns något sådant som PMS. Om du förstår att det är syndromet som har en negativ inverkan på dig och på grund av detta är din relation lidande, se till att du berättar din älskare om det. Försök förklara för honom att du i dag inte alltid kan kontrollera dina känslor, som du senare ångrar mycket. Berätta för mannen att du kommer att göra allt för att du inte ska ge efter för humörsvängningar. Låt förresten inte avvika från gärningen.

Om du känner att en våg av dåligt humör rör sig mot dig, försök att undvika spänningar i ditt förhållande till din partner - gå till ett annat rum, vänta på toppen av ditt tillstånd där. Vi rekommenderar också att du varnar mannen i förväg så att han i dessa ögonblick försöker att inte provocera dig till låta utslag som ofta orsakas av PMS och inte har något att göra med dina verkliga tankar..

Hur PMS skiljer sig från menstruationen

Svaret ligger i att dechiffrera förkortningen PMS (premenstruellt syndrom). Detta är en period som föregår början av menstruation (menstruation). Efter PMS börjar perioderna själva, under vilka kvinnan också kan uppleva en viss obehag, men samtidigt försvagas de huvudsakliga symtomen på PMS eller deras fullständiga försvinnande.

Syndrom - förvirringen av "kritiska dagar"

Tolerera eller läka?

Enligt undersökningar anser de flesta kvinnor från OSS-länderna att obehagliga upplevelser förknippade med PMS är en vanlig förekomst, vilket på inget sätt kan kallas ett tillfälle att träffa en läkare. Och inget annat sätt än:

 • traditionell valerian
 • och moderwort

kommer inte att hjälpa. Samtidigt för de flesta kvinnor i:

 • Europa
 • USA
 • Australien och några andra länder

uthärda eller behandlas, inträffar inte ens. De accepterar:

 • komplex av vitaminer och mineraler
 • Kosttillskott
 • växtbaserade infusioner rekommenderade av specialister

och må bra.

Enligt gynekologer kan PMS inkludera minst 150 symtom. Lyckligtvis träffas de samtidigt på en kvinna inte. Först är många manifestationer milda, men med tiden blir de allvarligare..

Symtom på PMS

För att avgöra hur mycket och i vilken utsträckning du behöver behandling, rekommenderar experter att lyssna på dig själv 7-14 dagar innan kritiska dagar börjar. Följande symtom kan visas just nu:

 • svaghet, ökad trötthet, distraktion, sömnlöshet eller dåsighet, ökad uppfattning av buller, huvudvärk, yrsel, svimning;
 • hudutslag och klåda, allergiska reaktioner;
 • anfall av hjärtklappning;
 • irritabilitet, förargelse, konflikt, tårfullhet, beslutsamhet, nervös spänning, ångest, plötsliga utbrott av ilska, minskat humör;
 • slapphet, "suddigt" tal, stickningar, domningar eller en känsla av "gåsbockar";
 • bristande känslor och ömhet i bröstkörtlarna;
 • svullnad (svullnad i ansiktet, påsar under ögonen, lätt viktökning);
 • värkande och dragande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • illamående och kräkningar, ökad flatulens i tarmen (flatulens);
 • feber, näsblödningar;
 • känslan av att allt faller ur händerna, en ökad risk för hushållsskador (nedskärningar, brännskador);
 • en förändring i smak (lockad av salt, jag vill söta) och uppfattningen av lukter (plötsligt vill jag lukta bensin, skokrem, lack), dålig tolerans mot alkohol;
 • ökad mottaglighet för infektioner och störningar (t.ex. urinvägar), förvärring av hemorrojder, ökade astmaattacker;
 • kraftig kraft eller nedgång i sexuell lust.

PMS-behandling

Om du upplever att du har mindre än fem symtom, kommer komplexa preparat som innehåller vitaminer (främst B6 - pyridoxin) och mineraler (särskilt kalcium och magnesium) att förbättra ditt humör och ditt välbefinnande. Mottagning av avkok av sådana örter som:

 • björn öron
 • pepparmynta
 • maskros
 • röda vinbärsblad
 • jordgubbsblad.

Om du har 6 eller fler symtom är det här ett tillfälle att konsultera en specialist:

 • gynekolog-endokrinolog
 • terapeut
 • neurolog.

Fel är de kvinnor som ständigt håller dålig hälsa inför kritiska dagar och tänker att deras menstruation upphör med deras problem. Faktum är att sjukdomarna ofta kvarstår även efter upphörandet av menstruationen.

Detta fenomen kallas av specialiserade transformerade PMS. Och därför, ju tidigare en kvinna börjar kämpa med smärtsamma upplevelser, desto bättre kommer hon att känna med åldern. Annars kan över tid (efter 45 år) PMS gradvis utvecklas till ett menopausalt syndrom. Och då kommer det månatliga lidandet att bli dagligen.

Det är konstigt att premenstruellt syndrom upptäcktes av psykologer hos... män. Det är sant, inte alla, utan bara de som är bundna av äktenskap.

Detta förklaras av principen om "dåligt exempel är smittsamt" och de känslomässiga manifestationerna av PMS:

 • dåligt humör
 • irritabilitet
 • hett temperament

fruar överförs till make. Här är ytterligare ett argument till förmån för att premenstruellt syndrom inte är en bagatell som du inte behöver vara uppmärksam på, utan ett allvarligt problem som måste åtgärdas.

Läs också:

Bädda in "Pravda.Ru" i din informationsström om du vill få operativa kommentarer och nyheter:

Lägg till Pravda.Ru till dina källor i Yandex.News eller News.Google

Vi är också glada över att se dig i våra samhällen på VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

Premenstruellt syndrom

Allmän information

Om du plötsligt upptäcker att du längtade efter en smörgås med smör, eller brast i tårar av känslor vid synen av ett litet barn, eller om du smärtsamt ville köpa ett par örhängen som du osannolikt kommer att ha på dig, stanna en stund och fråga dig själv om din period kommer att börja. Om snart kan ditt ovanliga beteende orsakas av premenstruellt syndrom eller premenstruellt spänningssyndrom (PMS). Detta är ett specifikt tillstånd som föregår menstruationen och är mer eller mindre karakteristiskt för de flesta kvinnor. När PMS kommer, bara lugna ner och kontrollera dina handlingar. När din period börjar återgår du till ditt normala tillstånd..

Syndrom av premenstruell spänning är förknippat med regelbundna fluktuationer i nivån av hormoner i blodet.

Tidigare betraktades premenstruellt syndrom som en psykologisk sjukdom, tills forskare bevisade att detta tillstånd är organiskt till sin natur, på grund av förändringar i hormonnivån i kroppen.

Till exempel kan en minskning av östrogen- och progesteronnivåer:

 • öka aldosteronproduktionen, vilket orsakar många förändringar i kroppen,
 • öka nivån av monoaminoxidas (ett ämne som frigörs i hjärnans vävnader och kan orsaka depression),
 • sänka nivån av serotonin (ett ämne som frisätts i hjärnans vävnader och påverkar aktivitetsnivån och humöret).

Hos vissa kvinnor går PMS lugnt, i andra är det mycket stormigt, men tidpunkten för symptomdebut är alltid förutsägbar. Det är detta som gör det möjligt att skilja premenstruellt spänningssyndrom från andra sjukdomar.

Förändringar i det emotionella och fysiska tillståndet dyker upp 7-10 dagar före menstruationen och passerar nästan omedelbart efter början av menstruationen. Dessa datum kan ställas in om du håller en dagbok över menstruationen i flera månader och noterar alla symptom och datum för början och slutet av din period.

Om symptomen kvarstår under menstruationscykeln kan PMS inte vara orsaken. I detta fall bör du kontakta en psykiater.

Orsaker till premenstruellt syndrom

Utseendet av premenstruellt spänningssyndrom hos vissa kvinnor och frånvaron av det hos andra är främst förknippat med fluktuationer i hormonhalterna under menstruationscykeln och individuella reaktioner av hela organismen på dem. Nyligen började forskare dock undersöka andra möjliga orsaker till detta tillstånd (det finns inga slutliga bevis ännu):

 • månatliga cykliska fluktuationer i mängden av vissa substanser (neurotransmittorer) i hjärnan, som inkluderar endorfiner som påverkar humör,
 • undernäring: symtom på premenstruellt syndrom som humörsvängningar, vätskeretention, ökad bröstkänslighet, trötthet är förknippad med vitamin B6-brist, medan huvudvärk, yrsel, hjärtklappning och sug efter choklad orsakas av magnesiumbrist,
 • ärftlig faktor. Det bevisas att identiska tvillingar är mycket mer benägna att drabbas av PMS tillsammans än motsatta tvillingar. PMS kan ha en genetisk predisposition.

Symtom på preemenstruellt syndrom

 • överkänslighet eller till och med ömhet i bröstet,
 • bröstförstoring,
 • vätskeansamling i kroppen, vilket leder till svullnad i ben och armar och till en viktökning på cirka 2 kg,
 • huvudvärk, särskilt migrän,
 • illamående, kräkningar och yrsel,
 • muskel- och ledvärk och specifik ryggsmärta,
 • i vissa fall förstoppning, diarré,
 • intensiv törst och snabb urinering,
 • sugen på mat, särskilt salt eller söt, intolerans mot alkohol,
 • slöhet, trötthet eller vice versa, energi,
 • hjärtklappning och rodnad,
 • ökad akne.
 • ofta humörsvängningar,
 • depression, mjälte, känsla av depression,
 • konstant spänning och irritabilitet,
 • sömnlöshet eller långvarig sömn,
 • distraktion och glömska.

Vissa kvinnor kan ha svårare symtom:

 • panik
 • tankar på självmord
 • aggressivitet, tendens till våld.

Vad kan du göra

 • träna. Forskning har visat att regelbunden träning minskar uppkomsten av PMS-symtom, kanske? detta beror på frisläppandet av endorfiner eller andra ämnen i hjärnan som lindrar stress och ökar humöret.
 • sova 8-9 timmar om dagen. Brist på sömn förvärrar ångest och andra negativa känslor, ökar irritabiliteten. Om du lider av sömnlöshet, hitta ett sätt att hantera det. Djup andning och andra enkla avkopplingsmetoder vid sänggåendet är i många fall mycket effektiva. Innan du lägger dig, ta varma bad och dricka ett glas varm mjölk.
 • följ en fettsnål diet med hög fiber. Under PMS, försök att äta mat så lite som kaffe, ost och choklad så lite som möjligt. Deras användning är förknippad med uppkomsten av migrän och många andra symtom på PMS, såsom ångest, ofta humörsvängningar och en stark hjärtslag..
 • ät inte mycket, begränsa det söta, ta bättre frukt.
 • bibehålla en konstant nivå av insulin i blodet för detta, ät lite cirka 6 gånger om dagen, detta är bättre än att äta en gång en stor del. Försök att äta rätt.
 • näringsläkare rekommenderar daglig användning av vitamin B6 (50-100 mg) och magnesium (250 mg) som kosttillskott. Dessutom föreskriver läkare ett extra intag av kalcium, som tillsammans med magnesium eliminerar symptomen på PMS och skyddar mot osteoporos och järn (för att bekämpa anemi).
 • många kvinnor säger att primroseolja (ett ämne som är rikt på viktiga fettsyror) hjälper dem. Rådgör med din läkare om doseringen åt dig..
 • håll dig borta från folkmassorna, gå inte utanför om vädret är dåligt och konsumera så mycket C-vitamin som möjligt (antioxidant och immunsystemstimulant). Kvinnor med PMS är mer benägna att bli sjuka. Forskare tror att detta är en följd av ett försvagat immunsystem innan menstruationen börjar, vilket gör kroppen sårbar för virus-, bakterie- och svampinfektioner.

Vad kan en läkare göra?

Eftersom orsakerna till sjukdomen inte helt förstås, fokuserar PMS-behandling på att lindra dess symtom:

 • med ångest, sömnlöshet och andra psykologiska symtom kan läkaren förskriva lugnande medel eller lugnande medel. Långvarig användning av dessa läkemedel är emellertid oönskad på grund av att de är beroendeframkallande. De senaste antidepressiva medlen har visat sig vara effektiva vid PMS, men de bör tas under medicinsk övervakning..
 • för migrän i samband med PMS kan läkaren föreskriva specialterapi som syftar till att förhindra huvudvärkattacker. De flesta läkare förskrivar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen, för att lindra smärta..
 • med ödem eller andra tecken på vätskeansamling förskrivs diuretika, som måste tas 5-7 dagar före menstruationens början.
 • i vissa fall kan läkaren förskriva progesteroner och andra hormoner för PMS.

Förebyggande av PMS

Det är svårt att förhindra någon störning i kroppen vars orsaker inte är tydliga. Idag är det bästa sättet att kontrollera denna situation att hantera den, snarare än att förhindra den..

Vad är PMS och hur man hanterar det

Alla flickor och kvinnor känner till PMS-konceptet. Även män har hört den här förkortningen mer än en gång. Men konstigt nog, inte alla vet hur det står för. Ibland förväxlar människor PMS med menstruation, vilket är en felaktig bedömning..

Detta obehagliga fenomen i kroppen diskuteras ofta av de kvinnliga representanterna, eftersom det ofta ger fysiska och emotionella problem. Inte alla flickor förstår vilka symtom som är normen och vilka är en signal för behovet av att besöka en gynekolog. Därför är det värt att förstå mer detaljerat ICP: s funktioner..

Avkodning och definition

Förkortningen står för "premenstruellt syndrom." Det kallas också cykliskt syndrom eller premenstruellt spänningssyndrom. PMS kännetecknas av en kombination av fysiska och emotionella förändringar i den kvinnliga kroppen.

De första symptomen kan förekomma 3-8 dagar före menstruationens början, men hos vissa flickor och kvinnor förefaller de ännu tidigare. Alla dessa förändringar, som signalerar menstruationens förestående början, orsakar en förändring av den hormonella bakgrunden och manifestationen av en obalans av spårelement, vilket återspeglas i dåligt humör och fysiskt obehag.

Men inte alla kvinnor upplever symtomen på PMS. Ålder spelar också en roll i detta avseende. Oftast stöter problemen på det premenstruella syndromet av det klara könet i åldern 20–33 år. Med åldern kan symtomen inte längre bry, och under den sena reproduktionsperioden kan sällsynta tecken bara uppstå hos hälften av kvinnorna.

Från många observationer bevisades att flickor som är underviktiga och associerade med intellektuellt arbete ofta utsätts för manifestationer av det cykliska syndromet. Det noteras också att majoriteten av kvinnor med karakteristiska tecken på PMS tillhör den kaukasiska rasen. Symtom förekommer sällan hos unga flickor som just har börjat sin period..

Ibland dekrypteras PMS som ett postmenstruellt syndrom, som manifesterar sig i slutet av kritiska dagar. Många experter förknippar det med stress, som dök upp och ökade under menstruationen.

Orsaker till manifestation

De exakta orsakerna till syndromet har ännu inte fastställts, men det finns många teorier som kan vara helt motiverade..

När PMS börjar blir symtomen mer uttalade, och deras fullständiga fullständighet sker endast när menstruation inträffar. Detta mönster avslöjades även i antiken, när läkarna märkte förhållandet mellan den kommande nya cykeln och kvinnornas tillstånd.

Förfinade denna korrelation under XX-talet, då de genomförde en mer djupgående studie av syndromet. Forskare har funnit att manifestationen av tecken på PMS förklaras av det starka inflytandet av nivån av progesteron och dess förhållande i kroppen med östrogen: det senare undertrycker progesteron, vilket orsakar en kvinnas obehag.

Vissa forskare förklarar PMS som en enkel allergi mot östrogen. De tror att vissa kvinnor är överkänsliga för sina egna hormoner..

Experter noterade en brist på magnesium och vitamin B9 under perioden av premenstruellt syndrom.

Med PMS begår många kvinnor och flickor utslag och impulsiva beslut. För närvarande känner de sig illa, vilket vissa förvirrar med graviditetstecken..

Bland de aspekter som läkare anser provocera faktorer, sticker ut:

 • minskning av serotonin (lyckohormonet);
 • brist på magnesium;
 • vitamin B6-brist;
 • övervikt eller undervikt;
 • snabba skador av hormoner;
 • abort;
 • ärftlighet;
 • dåliga vanor.

Den australiska biologen Michael Gillings framförde teorin om att närvaron av PMS i det rättvisa könet uppstod på grund av naturligt urval. Förändringar i den hormonella bakgrunden under syndromförloppet inträffar för att kvinnan ska avgå med en partner som är minst kapabel att föda.

symtom

Symtom på detta syndrom idag är upp till 140 arter, de kombineras i flera grupper enligt vissa kriterier. Med kunskap om specifika symtom blir det lättare att skilja PMS från andra diagnoser..

Fysiologisk

Den kvinnliga kroppens fysiologiska tillstånd genomgår betydande förändringar i det cykliska syndromet. Corpus luteum - den tillfälliga körteln av intern sekretion - frigör i sin aktivitetsfas progesteron, vilket sätter de förändringar som leder till början av nästa cykel.

Vid denna tidpunkt växer och förtjocknar endometriet, liksom dess förberedelse för avskalning.

En gradvis ökning av progesteronnivåerna leder till följande:

 • svullnad i händer och fötter;
 • utseendet på ett utslag på hakan;
 • en minskning av libido och dess kraftiga förvärring i början av menstruationen;
 • bröstsvullnad;
 • rita smärta i nedre buken;
 • ökad vaginal urladdning eller torrhet;
 • överdriven svettning;
 • ofta törst;
 • ökad känslighet för lukt;
 • uppkomsten av smärta i nedre delen av ryggen, lederna och musklerna;
 • uppkomsten av en önskan att äta många livsmedel som har en stark söt eller salt smak;
 • förekomsten av förstoppning eller diarré.

Vegetativa-vaskulära

Under PMS-perioden manifesteras många vegetativa-vaskulära symtom på grund av bildandet av ett överskott av prostaglandiner i kroppen, vilket väcker dålig hälsa, som kännetecknas av:

 • yrsel
 • illamående eller kräkningar
 • plötsliga hopp i blodtrycket;
 • migränhuvudvärk;
 • nedsatt hjärtfunktion;
 • smärta i hjärtat.

Vid en ung ålder är dessa symptom sällan störande, men med tiden är de mer uttalade med början av premenstruellt syndrom.

Psykomotional tillstånd

Oftast kan andra märka de känslomässiga tecken på PMS som uppstår under nästan varje cykel. Psykomotionsförändringar uttrycks:

 • snabba humörsvängningar;
 • deprimerat tillstånd, depression och tårfullhet;
 • ökad irritabilitet, som ofta uppmanar kommissionen att impulsiva beslut och handlingar;
 • sömnstörning;
 • akut distraktion;
 • panikattacker (omedveten rädsla);
 • ökad aggressivitet.

Ett sällsynt men inte exklusivt känslomässigt tecken på PMS är förekomsten av självmordstendenser. Kvinnor kan tänka på självmord flera gånger om dagen när de befinner sig i stadium av premenstruellt syndrom, men vanligtvis tar tankar dem inte till ytterligheter och passerar när detta tillstånd är slutfört.

Manifestationsformer

Cykliskt syndrom kan förekomma i flera former:

 • neuropsykisk. Denna form kännetecknas av ett stort antal känslomässiga symtom;
 • cephalgic. Med denna form uttrycks svår och långvarig migrän;
 • svullen. Med den edematösa formen uppstår störningar i vatten-saltbalansen, vilket orsakar ansamling av vätskor i vävnaderna. PMS kan orsaka ofta törst eller öka blodtrycket;
 • kris. Det är den svåraste formen av PMS. Med denna form inträffar starka tryckstörningar och förlust av prestanda under detta premenstruella steg.

Hur man inte förväxlar PMS med graviditet

Flickor tar ofta PMS-symtom för tecken på graviditet. För att bestämma vad som faktiskt händer med kroppen är det nödvändigt att ta hänsyn till följande nyanser:

 • smärta i nedre buken. Graviditet kännetecknas av diskret och kortvarig smärta, och under PMS känns symtomen mycket starkare och håller hela dagen eller till slutet av menstruationsperioden;
 • ryggont. Under graviditeten visas de i de senare stadierna. Om buken inte uttrycks, signalerar symptomen PMS;
 • menstruation. Med regelbunden övervakning av dina menstruationscykler kan du alltid bestämma början på nästa menstruationsperiod. En försening på 1-2 dagar är tillåten och ger inte anledning att tro att detta är en graviditet;
 • ansvarsfrihet. Om tilldelningen av blod i en liten volym sker långt före menstruationsperioden kan detta betyda graviditet. Tät urladdning på grund av en ökning av progesteron under förseningen, som senare bildas i vattnigt, indikerar också graviditetstillstånd;
 • känslor. Under graviditeten uppstår humörsvängningar med positiva och negativa känslor. Under PMS observeras endast depression och depression;
 • basal temperaturmätning. När graviditeten börjar sjunker temperaturen inte under +37. Innan menstruationscykeln börjar bör den minska.

Den mest effektiva diagnostiska metoden är ett graviditetstest..

PMS-behandling

Eftersom PMS är ett premenstruellt stadium, visas tecken på syndromet och försvinner före början av menstruationen. Vanligtvis stör diagnosen inte kvinnornas normala funktion, men i vissa fall kan symtom störa det vanliga livet och störa arbetet. Ibland är sjukdomar och ett dåligt mentalt tillstånd ganska länge, vilket innebär att det är nödvändigt att vända sig till åtgärder.

Milda manifestationer av PMS kan behandlas med följande metoder:

 • fysiska övningar. Aktiva kroppsrörelser ökar nivån av endorfin i cirkulationssystemet och hjälper till att hantera ett depressivt tillstånd;
 • bra dröm. Korrekt vila normaliserar nervsystemets funktion och har en positiv effekt på det känslomässiga tillståndet;
 • begränsning av drycker och livsmedel med mycket koffein och socker. I avsaknad av dessa ämnen i kroppen kommer det inte att öka kroppsvikt och utseendet på ett utslag. Det kommer också att bli en lättnad i metaboliska processer;
 • användningen av vitaminer. Regelbunden användning av B-vitaminer och C-vitamin kommer att ha en positiv effekt på prestandan..

Vid en svår förlopp av syndromet förskrivs kvinnor lugnande medel eller antidepressiva medel. Med en mild form av PMS kan läkaren förskriva lugnande medel. Intag av medicinering bör utföras under överinseende av en specialist som föreskriver en grupp läkemedel baserat på tydligt synliga tecken på ett cykliskt syndrom.

Om en kvinna lider av migrän bör hon använda ett bedövningsmedel baserat på den aktiva substansen ibuprofen. Vanligtvis lindrar dessa mediciner också symtomen på det cykliska syndromet. Med ökad puffiness förskrivs diuretika, som måste tas flera dagar före början av PMS.

För att normalisera nervsystemets funktion och bli av med obehagliga symtom under premenstruellt syndrom är det bara nödvändigt att följa ovanstående tips, vilket kommer att hjälpa till att lindra sjukdomarna lättare..

Video

I våra videor hittar du många användbara rekommendationer om hur du kan lindra ditt tillstånd under PMS.

PMS (premenstruellt syndrom) - vad är det? Symtom och hur man ska behandla

Uttrycket "PMS" (premenstruellt syndrom) är bekant för nästan varje kvinna. Som praxis visar, möter en av fyra flickor och kvinnor i fertil ålder manifestationer av detta tillstånd före början av menstruationen. PMS är ett komplex av symtom som uppträder under premenstruella dagar (i den andra fasen av menstruationscykeln) och manifesterar sig i neuropsykiska, autonoma-vaskulära och metaboliska endokrina störningar. Premenstruellt syndrom är ett patologiskt tillstånd orsakat av fysiologiska egenskaper hos kvinnlig kroppsstruktur.

Vilka faktorer ökar risken för PMS?

Frågan om förekomst av PMS hos kvinnor studeras fortfarande, därför finns det ingen enighet om att det är just vad som får denna eller den typen av patologi att dyka upp.

Det visade sig att vissa faktorer signifikant kan öka sannolikheten för försämring av välbefinnande och intensifiering av smärta. Dessa inkluderar:

 • sjukdomar i nervsystemet, neuralgi med olika ursprung;
 • endokrina störningar; (rekommenderar endokrinolog)
 • hög föroreningsnivå i bosättningsområdet;
 • kärlsjukdom;
 • hjärtfel, VSD, arteriell hypertoni eller hypotension;
 • arbete förknippat med hög mental stress, mycket intellektuell aktivitet.

Orsaker till PMS

Den främsta orsaken till uppkomsten av specifika tecken på premenstruellt syndrom ligger i den hormonella omstruktureringen av kroppen, som inträffar 1-2 veckor innan menstruationens början.

Under denna period börjar kvinnans reproduktionssystem aktivt att producera kvinnliga könshormoner som är nödvändiga för att upprätthålla reproduktionssystemets hälsa och normala funktion..

En förändring av den hormonella bakgrunden orsakar störningar i nervsystemets funktion: en kvinna blir irritabel, tårfull, ibland kan till och med visa orimlig aggression.

Om det finns en historia av sjukdomar som är associerade med nervcellsaktivitet i det centrala eller perifera systemet, kan manifestationerna av PMS vara flera gånger mer intensiva. Som regel har en kvinna under sådana perioder svårt att kommunicera med kollegor, vänner och familjemedlemmar.

Bidra till försämringen av tillståndet:

 • stress och skandaler; (hjälpa till psykolog)
 • missbruk;
 • stillasittande livsstil;
 • mättat fett och raffinerad mat;
 • brist på mineraler och vitaminer (särskilt vitamin B6, magnesium, natrium, kalium);
 • långsam metabolism.

Mot bakgrund av hormonella förändringar kan kroniska sjukdomar förvärras, vilket åtföljs av karakteristiska symtom. Förväxla dem inte med manifestationerna av PMS (detta är inte samma sak) - svaghet, smärta, illamående och andra tecken i detta fall är kliniska manifestationer av störningar i de inre organen.

Typer av PMS och deras symtom

Flera typer av detta tillstånd skiljer sig beroende på orsakerna till PMS och tecken på patologi. Detta innebär att symtom av en typ kan finnas när man diagnostiserar en annan form: oftast är symtom (till exempel smärta) karakteristiska för flera typer av premenstruellt syndrom och skiljer sig bara i intensitetsgrad.

Neuropsykisk typ

Oftast kännetecknande för unga flickor under 23-24 år. Manifesteras av ökad känslighet för vardagliga saker och situationer..

Under denna period blir sorg, en känsla av ökad ångest, självtvivel och resultatet av deras aktiviteter, liksom ilska, aggressivt beteende och okontrollerade depressioner ständiga kamrater av flickor.

För vissa flickor kan detta tillstånd orsaka allvarliga problem i kommunikationen med andra människor, eftersom inte alla förstår de verkliga orsakerna till vad som händer..

Accept av lugnande medel är endast tillåtet med tillstånd från en läkare!

Kris typ PMS

Det är ganska sällsynt och är den farligaste av alla möjliga former av premenstruellt syndrom. Det kännetecknas av störningar i hjärtsystemets arbete och symtom på vegetativ-vaskulär dysfunktion, nämligen:

 • allvarliga huvudvärkattacker (migrän);
 • plötsliga tryckökningar;
 • smärta i bröstkaviteten;
 • takykardi;
 • en känsla av domningar i benen och armarna;
 • lokal minskning av lemmatemperaturen (isfingrar);
 • illamående (kräkning är i vissa fall möjligt).

Kristypen kan åtföljas av panikattacker och psykiska störningar. Vissa kvinnor under denna period börjar rädsla för döden, blir misstänkta och kan inte sova lugnt på natten (de är rädda för bränder, rånare osv.).

Sådana symtom kräver omedelbar hjälp, eftersom ett utdraget rädselsyndrom kan bli kroniskt.

Edematous typ

Den vanligaste formen av premenstruellt syndrom, där fysiska förändringar som inträffar med den kvinnliga kroppen noteras:

 • viktökning;
 • ökad aptit (i vissa fall är en förändring i smakpreferenser möjlig);
 • uppkomsten av ödem;
 • droppig av de inre organen;
 • flatulens;
 • led- och muskelsmärta (särskilt ofta - kramper i magmusklerna);
 • ömhet i bröstkörtlarna, särskilt när man ändrar kroppens position;
 • ökad svettning med en karakteristisk lukt;
 • acne.

Utseendet på ödem kan vara omöjligt under en visuell undersökning, så en kraftig ökning av kroppsvikt bör vara en anledning till att gå till kliniken. Detta symptom kan inte ignoreras, eftersom det kan leda till dödlighet i de inre organen..

Cephalgic typ av PMS

En ganska vanlig form av PMS bland kvinnor, där smärta i buken orsakad av spasmer intensifieras, och symtom på allmän sjukdom uppträder också: svaghet, dåsighet, försämring av humör, huvudvärk med mild till måttlig intensitet, etc..

Atypiskt handikapp

En sällsynt typ av störning där okarakteristiska symtom och tecken förekommer:

 • temperaturökning;
 • allergi;
 • astmaattacker;
 • infektioner i munhålan (stomatit, tandköttsinflammation etc.);
 • begränsad rörlighet på grund av svår smärta i muskler och leder.

Några av dessa tecken, som förekommer 3-10 dagar innan menstruationscykeln börjar, kräver läkarvård. Det är obligatoriskt att ringa en läkare eller besöka en lokal läkare i detta fall.

PMDD (premenstrual dysforisk störning)

Representerar okontrollerad ilska, attacker av aggression, raseri. Det förekommer i cirka 3-5% av fallen av det totala antalet diagnostiserade PMS-manifestationer..

I vissa fall kan en kvinna utgöra en fara för andra (till exempel är det inte ovanligt att en mamma slår sina barn under påverkan av PMDD). Denna typ av störning måste behandlas..

Behöver jag behandla PMS?

PMS är en integrerad del av den kvinnliga kroppens funktion och kräver inte medicinsk behandling. Men i vissa fall är behandling fortfarande nödvändig. Detta krävs av situationer där en kvinnas hälsa kan vara i riskzonen eller betydande förändringar inträffar som gör det omöjligt att leva en normal livsstil.

Det är nödvändigt att behandla PMS i fall då:

 • en allvarlig form av depression eller en progressiv typ av psykos uppstår;
 • panikattacker en kvinna;
 • starkt ödem uppträder;
 • hjärtklappning;
 • vanliga indikatorer på förändring av blodtryck;
 • smärtsyndrom har en hög grad av intensitet;
 • skälvning av extremiteter eller domningar i kroppsdelar (ett tecken på nedsatt cirkulation).

Behandlingsmetoder

Det bör förstås att PMS inte är en sjukdom, därför är uttrycket "behandla PMS" i grund och botten felaktigt. Terapi är för symptomen på ett tillstånd som stör den dagliga verksamheten, professionella uppgifter eller kommunikation med andra människor..

Icke-läkemedelsbehandling

Det innehåller en uppsättning förebyggande åtgärder som förhindrar uppkomsten av patologi och utvecklingen av samtidigt symtom. Dessa inkluderar:

 • organisering av rätt närings- och dricksordning (dricka rent vatten dagligen i en volym av minst 1,5-2 liter);
 • begränsa saltintaget och minska antalet salta livsmedel i kosten;
 • fysioterapi;
 • bra vila;
 • avkopplande aktiviteter (aromterapi, varma saltbad, massage);
 • regelbundna promenader för att mätta blodet med syre.

Riskfaktorer för utveckling av PMS: stressiga situationer; neuroinfection; komplicerade födelser och aborter; olika skador och kirurgiska ingrepp. Ospecifik profylax: regelbundna orala preventivmedel (i frånvaro av kontraindikationer), en hälsosam livsstil (rökupphör, motion, regelbundet sexliv, förebyggande av stressiga situationer).

Drogterapi

Det utförs enligt indikationer och föreskrivs av en läkare beroende på symtomens intensitet, liksom typen av PMS.

Följande metoder och läkemedel kan användas för behandling:

 • smärtstillande medel (används för att lindra allvarliga smärtslag i buken, samt muskel- och ledvärk);
 • antidepressiva medel (nödvändigt för att normalisera det psyko-emotionella tillståndet och eliminera symptom på depression);
 • tilldelas enligt de identifierade kränkningarna av hormonell homeostas individuellt i varje fall;
 • fysioterapeutisk behandling (som föreskrivs av den lokala läkaren eller sjukgymnasten);
 • lugnande medel (för att återställa nervsystemet, bekämpa sömnlöshet, panikattacker, etc.);
 • diuretika (används för att avlägsna överskottsvätska);
 • läkemedel för att förbättra hjärtfunktionen (med takykardi);
 • antihypertensiva läkemedel (används när PMS åtföljs av en ökning av blodtrycket).

Terapi ordineras individuellt av en gynekolog eller endokrinolog. Tolkningen av begreppet PMS karakteriserar detta tillstånd som en normal manifestation av hormonella förändringar i kroppen.

PMS hos vissa kvinnor åtföljs av endast en lätt dragande smärta, som är lokaliserad i nedre del av buken. Skillnader i humör, om de inte är progressiva och inte stör kommunikationen i grupper, bör inte heller oroa kvinnor.

I alla andra fall måste du se en läkare, eftersom att ignorera vissa symtom kan leda till kroniska störningar som avsevärt minskar livskvaliteten.

Om vad PMS är och hur man hanterar det, se videon:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

PMS: former och tecken. Hur man stoppar symptomen på premenstruellt syndrom?

Den väletablerade idén om den kvinnliga kroppens bräcklighet är motiverad: till skillnad från män har det rättvisare könet en mer komplex fysiologisk organisation, vilket är nödvändigt för att utföra reproduktionsfunktionen....

Orsaker till brunt urladdning hos kvinnor: norm och patologi

Vitens färg är ett av de karakteristiska tecknen som en kvinnas reproduktiva hälsostatus bedöms. En förändring i skugga är inte alltid ett tecken på patologi....

Låg ryggsmärta före menstruation: möjliga orsaker

Strax innan kritiska dagar börjar hos kvinnor kan en massa obehagliga symtom förekomma. Det är värt att förstå varför korsryggen gör ont innan menstruationen....