Vad är premenstruellt syndrom och vilka är dess symtom?

Ansvarsfrihet

Många kvinnor är väl medvetna om vad PMS är. Vi pratar om premenstruell sjukdom (spänning, syndrom). Detta koncept består av symtom på fysisk och mental orientering, som manifesterar sig cykliskt. Detta händer några dagar innan din period (regula) börjar. De flesta kvinnor i fertil ålder drabbas av syndromet.

Allmän information

Förkortningen PMS kan dekrypteras som ett premenstruellt syndrom. Det patologiska tillståndet tenderar att manifestera sig hos kvinnor i form av dålig hälsa och nervositet under premenstruella dagar.

När utseendet på tecken på PMS framför regulatorerna var förknippat med månkalenderns faser, området där kvinnan bor och hennes hälsotillstånd. Först under det tjugonde århundradet lyckades läkarna ge en förklaring av varför kvinnor är mottagliga för detta smärtsamma tillstånd före kritiska dagar.

PMS består av symtom associerade med vegetovaskulära, neuropsykiska och metabola endokrina störningar. Det visas före regleringens början. Vanligtvis sker detta om några dagar, hos vissa damer kan den smärtsamma perioden pågå i tio dagar.

Forskare har identifierat cirka 150 symtom som är förknippade med premenstrual sjukdom. De är fysiska och mentala. Hälften av kvinnorna möter detta problem; med åldern ökar antalet kvinnor som lider av PMS. Efter 40 år lider cirka 70% av det klara könet av det.

Vissa kvinnor känner inte till detta obehagliga tillstånd innan kritiska dagar. Hos vissa inträffar det efter att en kvinna blir mamma, i andra - tvärtom försvinner syndromet på bakgrund av moderskap.

Mest av allt, kvinnorna som röker, har ett viktproblem (överdriven tunnhet eller fetma), har haft aborter eller gynekologiska operationer är mest benägna att få ett patologiskt tillstånd framför reglerna. Det finns en sådan faktor som en genetisk predisposition. Kvinnor som lider av depression, liksom damer med kolesterol temperament, lider av PMS.

Skäl för utveckling

Olika faktorer kan provocera premenstruellt syndrom. Vi pratar om yttre orsaker, till exempel ekologi och konflikter i familjen eller arbetskollektivet, och interna, relaterade till hälsotillståndet.

De vanligaste orsakerna till premenstrual spänning eller syndrom är följande:

 • problemet med störd vatten-saltbalans;
 • förekomsten av en genetisk predisposition hos en flicka (tonåring) eller en vuxen kvinna;
 • effekterna av stressiga situationer, gräl i familjen;
 • speciellt mental tillstånd (irritabel, nervös natur);
 • brist på uppmärksamhet på sin egen hälsa;
 • problemet med hormonell obalans förknippad med en funktionsfel i produktionen av östrogen och progesteron och manifesterades under den andra halvan av den månatliga cykeln (manifesteras av ökad nervositet);
 • en ökning av prolaktinnivåer före regleringens period (manifesteras av en obekväm känsla i området av bröstkörtlarna);
 • sköldkörtelplåtar;
 • passion för dieter, brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kroppen (vi talar om zink, magnesium, kalcium);
 • kraftiga förändringar i produktionen av endorfiner, vilket påverkar stämningen på det klara könet.

De viktigaste symtomen på manifestation

Tecken på PMS hos kvinnor är många. Syndromet visar sig flera dagar före regleringens början. När menstruationen börjar gå försvinner premenstruella symtom eller blir mindre uttalad.

Läkare talar om flera former av syndromet, där följande symtom på PMS observeras hos flickor och kvinnor:

 1. Psyko-vegetativ form. Gör en kvinna medveten om glömska, nervositet, konflikt, harsel och tårfullhet. Hon har en minskad libido. Kanske uppkomsten av ilska eller perioder med undertryckt psykologiskt tillstånd. Samtidigt lider en kvinna av trötthet, dålig hälsa, sömnproblem, mag-tarmkanalen, domningar i lemmarna.
 2. Edematous. Damer klagar över smärta i området av mjölkkörtlarna, svullnad i benen och ansiktet, akne, muskelsmärta, en känsla av svaghet och trötthet. Det finns ett problem med överdriven svettning. Det kan finnas klagomål på gastrointestinal upprörelse.
 3. Cephalgic. Det manifesterar sig i smärta i huvudområdet, svimning, illamående och kräkningar. Kvinnan är irritabel.
 4. Kris. Det manifesterar sig i panikattacker, en ökning av blodtrycket, en snabb puls, smärta i bröstbenet och exponering för rädsla. Menopausala kvinnor lider av denna typ av PMS.
 5. Atypiska. Kvinnor klagar över höga temperaturer (37,5-38 grader Celsius), migränattacker, tandköttsinflammation. Kanske till och med kvävning.
 6. Blandad. En variation kombinerar symtomen på flera former av syndromet.

PMS kan vara mild eller svår. I det första fallet talar vi om flera symtom som har en svag svårighetsgrad. I det andra lider en kvinna av flera manifestationer av ett patologiskt tillstånd (från 5 till 12, varav några kännetecknas av stark svårighetsgrad).

Om en kvinna under förlossningsperioden känner sig så dålig att förmågan att arbeta minskar kraftigt, pratar vi om en svår kurs.

Hur man kan skilja PMS från andra sjukdomar

Tecken på syndromet tenderar att dyka upp några dagar före förordningen, ibland en vecka eller mer. Om en kvinna upprätthåller en individuell kalender, markerar kritiska dagar och ägglossningsfasen i den, vet hon säkert när PMS ska manifestera sig. Detta förklaras av den cykliska förekomsten av premenstruell sjukdom.

Närvaron av syndromet bestäms av närvaron av 5 tecken från listan:

 • sömnproblem;
 • distraktion, glömska, förlust av koncentration;
 • förändringar i aptit;
 • en känsla av svaghet, ökad trötthet;
 • ömhet i bröstet;
 • migrän;
 • uppkomsten av ödem;
 • muskel- eller ledvärk;
 • återfall av kroniska sjukdomar.

Förekomsten av PMS indikeras av förekomsten av minst ett av symtomen nedan:

 • ökad nervositet, aggression, önskan att argumentera och ingå konflikter;
 • överkänslighet i form av tårfullhet;
 • plötsliga förändringar i humör;
 • ångest, nervös spänning och exponering för rädsla;
 • depression.

Det huvudsakliga tecknet på att symptomatologin indikerar ett premenstruellt syndrom, och inte om ett annat patologiskt tillstånd, är dess cykliska karaktär. Om symptomen på PMS efter menstruationen inte försvinner, är det orsak till oro. Bör besöka en läkare och undersökas.

När regleringen börjar försvinner psyko-vegetativa symtom och fysiska manifestationer kan förvandlas till symtom som är inneboende i menstruationen.

Wellness under den första halvan av månadscykeln indikerar att det inte finns problem för kvinnors hälsa.

Om manifestationerna av PMS och kritiska dagar är mycket uttalade och smärtsamma, och i mitten av cykeln finns det blodig vaginal urladdning, kan du misstänka en gynekologisk patologi som endometrit eller endometrios.

När en svår PMS uppstår bör en kvinna träffa en läkare. Hormonanalys och ett antal studier krävs:

 • med klagomål om migrän, besvämning, brus i huvudet, MRI föreskrivs för en kvinna för att utesluta patologier i hjärnan;
 • om neuropsykiatriska symtom dominerar krävs en EEG för att avgöra om patienten lider av epilepsi;
 • vid svår svullnad görs en analys av njurprover för att diagnostisera organets tillstånd;
 • för klagomål om ömhet och svullnad i bröstkörtlarna krävs mammografi.

Förutom ett samråd med en gynekolog måste du undersökas av en neurolog, psykiater, nefrolog, endokrinolog, kardiolog, terapeut.

När man ska träffa en läkare

Att vädja till kliniken för födseln rekommenderas med en stark svårighetsgrad av symtom som är förknippade med premenstruell sjukdom, liksom om den inte försvinner efter avslutad reglering.

En specialist kommer att undersöka kvinnan, leda honom för tester, förskriva terapi. Han kommer också att ge rekommendationer om hur du får dig att må bättre innan kritiska dagar..

PMS-behandling

För att behandla PMS, om en sjukdom minskar livskvaliteten för det klara könet och negativt påverkar arbetsförmågan, bör det vara omfattande. Terapi föreskrivs med hänsyn till formen av syndromet. Oftast föreskriver läkare mediciner som lindrar damen från obehagliga symtom och underlättar hennes tillstånd.

Psykoterapi

Om PMS premenstruellt spänningssyndrom uttrycks av psykiatriska symtom, kommer kvinnor att rekommenderas tekniker relaterade till psyko-emotionell avslappning, samt ta lugnande medel.

Om menstruationen talar om irritation med irritabilitet, tårfullhet och andra psyko-emotionella tecken, finns det en anledning att dricka ett lugnande medel som Seduxen eller Rudotel. Läkaren kan rekommendera att man tar antidepressiva medel (Tsipramin, Coaxil). De är berusade med en kurs på cirka 2 månader.

Tar droger

Behandling av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom kan kräva användning av hormonbehandling. Till läkaren kommer läkaren att rekommendera en mottagning:

 • gestagens (Utrozhestan, Dufaston) under den andra halvan av cykeln;
 • monofasiska kombinerade preventivmedel som Jeanine, Logest;
 • derivat av ämnen som kallas androgener som Danazole (om kvinnan är orolig för ömhet i bröstet);
 • kvinnor vars ålder är nära klimakteriet, är det önskvärt att ta Zoladex, Buserelin (åtgärden syftar till att blockera äggstocksarbetet).

Om svår svullnad observeras rekommenderas behandling med diuretika (Spironolactone). För att normalisera högt blodtryck kommer läkaren att förskriva ett hypotensivt läkemedel.

Symtomatisk terapi har en anledning att genomföra till de första dagarna av menstruationen, då symtomen försvinner på egen hand. Bland de läkemedel som kan hjälpa till att eliminera de obehagliga symtomen på PMS är läkemedel som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Indometacin, Diclofenac) och antihistaminer (vi talar om Tavegil, Suprastin).

Homeopatiska medel som Mastodinon och Remens har vunnit stor popularitet. De består av växtkomponenter. Lindra symtomen (nervositet, tårfullhet, ångest) och agera på orsakerna till PMS.

Vid ett smärtsamt tillstånd framför regulatorerna, orsakat av brist på vitaminer med magnesium, rekommenderas det att dricka vitaminkomplex som Magne B6. Det finns en anledning att dricka mediciner med järn, om det finns ett problem med anemi.

Terapi för PMS utförs i kurser som varar från 3 månader till sex månader.

Full avkoppling

Kroppen behöver en sådan natts sömn så att personen känner sig vaken och vilad. Var och en har sin egen sömnorm. I genomsnitt behöver du cirka 8 - 10 timmar om dagen för en god vila. Från början av sömn normalisering minskar svårighetsgraden av obehagliga symtom på PMS hos kvinnor.

Brist på natt vila kan leda till ångest, irritation, aggression och en minskning av immunsystemets skyddande funktioner. Kvinnor som lider av sömnlöshet rekommenderas långa promenader i frisk luft innan de lägger sig..

Näring och avkoppling

En adekvat diet, rätt och balanserad kost bidrar till att eliminera obehagliga manifestationer av PMS. Den behandlande läkaren kan rekommendera en dam att minska användningen av kaffedrycker, salt, ost, chokladprodukter, animaliskt fett.

Dessa produkter bidrar till uppkomsten av migrän, som en manifestation av PMS. Du måste komplettera din meny med fiskrätter, ris, mejeriprodukter, baljväxter, grönsaksmix, frukt och örter. För att upprätthålla en insulinnivå i blodet, rekommenderas det att äta små måltider 5-6 gånger om dagen.

Avkoppling hjälper också till att minska svårighetsgraden av PMS-manifestationer. Stress bör undvikas, inte trött. Tankar bör också vara positiva. Du kan ta till yoga och meditation.

Motion

En positiv effekt på kroppen vid obehagliga manifestationer av PMS hos flickor är måttlig fysisk aktivitet. Detta kan vara löpning, dans, yoga etc. Värdefulla regelbundna träning gör att endorfiner ökar i kroppen.

Lyckahormoner hjälper till att bli av med depression och sömnlöshet, minskar allvarligheten av fysiologiska manifestationer.

Aromaterapi och vitaminer

Stark uttalad PMS hjälper till att övervinna aromaterapi om damen inte är benägen att allergiska manifestationer. Du bör välja rätt olja eller oljekompositionen. Lavendelolja, basiljolja, rosolja, geraniumolja, enbär, bergamotolja hjälper väl. Aromaterapibad måste startas 14 dagar före din period.

Det rekommenderas också att ta vitaminkomplex för att förbättra välbefinnandet under denna period. Mer uppmärksamhet bör ägnas åt att ta vitamin C. Forskare har bevisat att kvinnor med PMS är mer benägna att drabbas av sjukdom. Detta beror på ett försvagat immunsystem innan menstruationen börjar..

Premenstruellt syndrom anses vara ett allvarligt tillstånd. Ibland stör det hela livet och minskar kvinnans arbetsförmåga. Studier har visat att det oftare drabbar kvinnor som bor i stora städer och som bedriver psykiskt arbete.

Men efter alla rekommendationer från läkare om korrekt näring, fysisk aktivitet, att ta vitaminkomplex etc. kan du förbättra en kvinnas tillstånd betydligt under denna period.

"Vad är PMS - allt du behöver veta om premenstruellt syndrom"

6 kommentarer

En kvinnas nervösa tillstånd innan menstruationen har blivit föremål för löjning från män. Premenstruellt syndrom (PMS) "förstör" livet för dem båda, vilket ofta orsakar oenighet i ett par och gräl i familjen. Därför vad som är PMS hos flickor bör vara känt för män.

Kvinnor som har upplevt alla "charm" av PMS vet med säkerhet att detta inte är en serie nycklar, utan ett riktigt svårt tillstånd. Men bara ett fåtal av dem kan hantera manifestationerna av hormonella förändringar i kroppen. Modern medicin ger denna möjlighet: att följa vissa regler och använda säkra läkemedel hjälper dig att överleva den premenstruella perioden utan chocker och depression..

PMS hos kvinnor - transkript

Vad det är? PMS - ett speciellt tillstånd hos en kvinna några dagar före menstruationsblödning, kännetecknad av emotionell instabilitet, vegetovaskulära och metaboliska avvikelser. Förkortningen "PMS" står för premenstruellt syndrom. För att klargöra vad som utgör ett premenstruellt syndrom kommer vi att svara på vanliga frågor:

 • Preemenstrual syndrom: Har män rätt genom att stryka över en kvinnas tillstånd?

Den här gången har männen helt klart fel. Premenstruellt syndrom ingår i WHO-klassificeringen. Detta innebär att det globala medicinska samfundet erkänner denna avvikelse..

 • PMS förekommer hos alla kvinnor?

Varannan kvinna möter premenstruellt syndrom. Dessutom ökar förekomsten av PMS och svårighetsgraden av dess symtom med åldern. Så upp till 30 år lider bara 20% av kvinnorna av det, efter 30 - var tredje, och efter 40 år förekommer PMS hos 55-75% av kvinnorna.

 • Varför förekommer premenstruellt syndrom??

Läkarna ger inget definitivt svar. Hormonfluktuationer före menstruation, som orsak till PMS, är inte alltid motiverade. Hos vissa kvinnor är förändringar i nivåerna av hormonerna progesteron och östrogen inte så betydande. Närmast sanningen är teorin om en tillfällig förändring i neuroregulering.

 • Hur många dagar före menstruation visas PMS-symtom?

Kvinnans tillstånd förändras 2-10 dagar före början av menstruationsblödning. Varaktigheten för denna period och svårighetsgraden av dess manifestationer är individuell. Men alla smärtsamma upplevelser slutar nödvändigtvis under de första dagarna av menstruationen.

 • Premenstruellt syndrom måste bara tåla?

Inte alls nödvändigt. För att underlätta menstruationssyndromet har flera regler utvecklats för dagens behandling och näring. När det gäller dess manifestationer kan gynekologen förskriva vissa mediciner (de kommer att diskuteras nedan).

 • Passerar PMS efter förlossningen?

Hos vissa kvinnor är premenstruellt syndrom från början frånvarande och kan förekomma efter förlossningen. I andra, tvärtom, obehagliga symtom försvinner eller avtar (särskilt svullnad och ömhet i bröstet) efter födelsen av ett barn.

Oftast förekommer premenstruellt syndrom hos rökare (sannolikheten för PMS fördubblas!), Kvinnor med ett viktindex på mer än 30 (dela dina kg med höjd kvadrat i meter). Dessutom ökar risken efter abort och komplicerad leverans, efter gynekologisk kirurgi. En genetiskt bestämd reaktion av kroppen på fysiologiska förändringar före menstruation är också möjlig. Men oftast registreras PMS hos deprimerade (flegmatiska) och känslomässigt labila (koleriska) kvinnor.

Karakteristiska symtom på PMS

Det finns knappast några kvinnor med samma PMS-mönster: det finns cirka 150 tecken på premenstruellt syndrom. I en sådan mängd karaktärer kan emellertid huvudgrupperna särskiljas. Symtom på PMS hos kvinnor:

 • Avvikelser från nervsystemet och psyken

Stämningen hos en kvinna kan kallas med ett ord - negativt. Hon kan gråta för ingenting eller utan anledning alls. Redo att "riva till strimlor", graden av aggression sammanfaller inte heller med förolämpningen. I bästa fall är en kvinna deprimerad och känner sig irriterad, vilket hon inte alltid kan hantera..

På grund av den ökade nivån av progesteron på 1-2 veckor. före menstruationen, förstorar och märker en kvinna märkbart grovkörtlarna. Många kvinnor behöver en bh som är större än vanligt under denna period. Hel ömhet i bröstet kan vara så intensiv att promenader orsakar obehag.

Hos vissa kvinnor sticker vener ut på skinnkörtlarnas hud. Samtidigt kan svullnad i händer och ansikte observeras och svullnad på benen i slutet av dagen blir mer synlig. Ofta registreras en temperaturökning på upp till 37,0-37,2ºС. Ofta ökar magen i storlek på grund av ansamling av gaser och förstoppning.

Under PMS uppträder ofta en pulserande huvudvärk som strålar ut för ögat. Attackerna liknar migrän, ibland åtföljs av illamående och kräkningar, men trycket förblir normalt.

PMS efter 40 år, när hormonella förändringar förvärras av samtidigt sjukdomar, provocerar ofta tryckökningar på kvällen (hypertensiv kris), takykardi (hjärtklappning) andnöd och hjärtsmärta.

Premenstruellt syndrom kan uppstå med övervägande av vissa symtom (ödem, cephalg, kris), men oftast diagnostiseras en blandad form. Nästan varje kvinna som lider av PMS har:

 • konstant törst och överdriven svettning, akne;
 • yrsel och häpnadsväckande, särskilt på morgonen och trötthet;
 • önskan att äta salt eller söt, ökad aptit;
 • tyngd i nedre del av magen och spastiska smärta, bestrålning i nedre delen av ryggen orsakas oftast av en lång inflammatorisk process i könsorganen (trost, kronisk adnexit, etc.);
 • gåsbockar och mindre ofta domningar av fingrar och tår förknippade med brister vit. B6 och magnesium;
 • avvisande av skarp lukt, till och med ens egen parfym.

Premenstruellt syndrom kan uppstå i följande scenarier:

 • Kompensationsstadium - tecken på PMS är inte särskilt uttalade, försvinner omedelbart när menstruation inträffar. Stabil, ingen utveckling av symtom genom åren.
 • Subkompensationsstadium - svårighetsgraden av symtomen ökar med åren, därför blir kvinnans funktionsnedsättning störd under en tid.
 • Steg av dekompensation - allvarliga symtom (hypertensiva kriser, besvämning osv.) Försvinner först efter några dagar efter det att menstruationsblödningen avslutats. Kvinnor får panikattacker, självmordstankar är inte ovanliga. Under PMS visar kvinnor ofta våld, särskilt mot sina barn (de slår honom våldsamt).

Premenstruellt syndrom eller graviditet

Symtom på premenstruellt syndrom liknar mycket tecken på graviditet. Huvudfrågan för kvinnor är hur man kan skilja: PMS eller graviditet? Det är nästan omöjligt om du inte gör ett graviditetstest eller väntar på menstruationens stund. Enligt vissa tecken kan vi dock anta början av graviditeten:

 • Endast under graviditeten observeras en perversion av smak. Förutom att suga efter salt eller söt, som med PMS, vägrar en gravid kvinna sin tidigare älskade mat och uttrycker en akut önskan att konsumera krita, jord. Beroende kan till exempel förekomma till ister, som kvinnan inte tidigare hade tålat.
 • Skarp lukt hos en gravid kvinna orsakar också en negativ reaktion. Dessutom kan den gravida kvinnan uppleva luktande "hallucinationer": en specifik lukt förekommer på ett olämpligt ställe.
 • Smärta i nedre del av magen under graviditeten är mindre irriterande, uppstår regelbundet och är mildare och drar i naturen. Ländryggsmärta uppträder endast när det finns hot om missfall eller senare under graviditeten.
 • Stämningsförändringar kan inträffa redan under de första veckorna av graviditeten, som med tiden sammanfaller med PMS-perioden. En gravid kvinna uttrycker dock positiva känslor lika våldsamt som ilska. Preemenstrual inneboende negativ emotionell reaktion.
 • Trötthet förekommer närmare en månad. graviditet (ungefär 2 veckor. försenad menstruation).
 • PMS slutar med början av menstruation. I detta fall inträffar full blödning av livmodern. Ibland under graviditeten visas fläckning också de dagar då menstruationen bör inträffa. Skillnaden mellan blödning under graviditet och menstruation är fläckar: endast några droppar blod utsöndras, och utsläppet är rosa eller brunaktigt.
 • Ofta observeras ofta urinering endast under graviditeten från de första veckorna. För PMS är detta symptom inte karakteristiskt..
 • Illamående kan utlöses av premenstruellt syndrom och observeras under dagen. Under graviditeten uppstår illamående och kräkningar lite senare, vid 4-5 veckor. och indikerar tidig toxikos.

PMS-behandling - läkemedel och tips

Det är fullt möjligt att minska och i bästa fall helt bli av med premenstruellt syndrom. Om symptomen inte är för uttalade, hjälper följande rekommendationer att hantera PMS utan läkemedelsbehandling:

 • Full sömn i minst 8 timmar. Gång- och andningsövningar hjälper till att förbättra sömnen..
 • Fysisk aktivitet - stimulerar syntesen av endorfiner, som förbättrar humöret och lugnar nervsystemet. Under premenstrual period är dans, yoga och andra avkopplande metoder (massage, bad) särskilt användbara..
 • Näringskorrigering - avslag på söta och feta livsmedel, mättnad av kosten med frukt och grönsaker. Irriterar nervsystemet kaffe, alkohol, energi och choklad. Dessa produkter bör uteslutas under ICP-perioden..
 • Regelbundet sex är en källa till oxytocin (lyckohormonet). Dessutom slappnar livmodern, spastisk smärta försvinner. Drunka inte ut ökad sexuell lust: naturen föreslår själv vad kroppen behöver.
 • Håll fast vid dina känslor. Den bästa taktiken för den premenstruella perioden - jag kommer att tänka på det senare. Naturligtvis bör du inte ignorera det allvarliga negativa som sammanföll med ICP. Men att veta att det är lätt att "gå för långt" och säga för mycket, är det bättre att skjuta upp en seriös konversation tills senare.
 • Du bör inte shoppa under den förmånliga perioden. Det finns stor risk för slöseri med pengar, som i framtiden kan förvandlas till en familjekonflikt.

I svåra fall föreskrivs en kvinna läkemedelsbehandling:

 • PMS-smärta, vad ska man göra? - låt oss säga No-shpa's mottagning. Men engagera dig inte i detta läkemedel. No-spa i stora doser ger en antispasmodisk effekt och kan öka menstruationsblödningen. NSAID: er (Ibuprofen, Naproxen) ger en god smärtstillande effekt. Det är värt att komma ihåg: Ibuprofen (Nurofen, Mig-400) rekommenderas inte för kvinnor efter 40 år på grund av den negativa effekten på hjärtat.
 • Ömhet i bröstet och svullnad - elimineras enkelt genom att ta diuretika (Veroshpiron 25 mg, Furosemide 40 mg).
 • Multivitaminer - kompensera för bristen på magnesium, kalcium och vit. VID 6. Ett utmärkt verktyg för PMS är läkemedlet Magne-B6, mottagningen varar en månad. följt av en andra kurs. En god effekt ges av det homeopatiska läkemedlet Mastodinon och saffranbuljong.
 • Ta bort nervsystemets spänning - örtpreparat används ofta (Novo-Passit, Persen). Blandade tinkturer av valerian och morwort hjälper till att minska stress och förbättra sömnen, ta 15-25 mössor. 2-3 gånger om dagen eller bara en timme före sänggåendet. I svåra fall ordineras en lugnande Afobazol, vilket effektivt eliminerar ångesttillståndet. I detta fall påverkar läkemedlet inte negativt psyken, kvinnor kan köra bil medan det tas. Det är lämpligt att ta antidepressiva medel (Fluoxetin, Zoloft, Paxil) och antipsykotika (Nootropil, Sonapax, Aminalon). Beroligande medel, antidepressiva medel och antipsykotika används endast enligt instruktion av en läkare.!
 • Hormonala läkemedel - orala preventivmedel (Midiana, Yarina) används för att stabilisera den hormonella nivån och jämna ut symptomen på PMS, kursen är 3 månader, följt av en upprepning. Förhindrar upptäckt av körtlar och svullnad av gestagenläkemedlet Drospirenone (Anabella, Angelique, Vidora).

Premenstruellt syndrom kan inte tolereras. Tillståndet med PMS, särskilt hos kvinnor med en instabil psyk och neuros, kan förvärras med tiden, vilket kommer att påverka livskvaliteten och arbetsförmågan negativt..

Det är också värt att komma ihåg att sjukdomar i könsområdet, endokrina störningar (inklusive hypo- och hypertyreos) endast förvärrar förloppet med premenstruellt syndrom. Deras behandling, efterlevnad av rekommendationer för livsstilsförändringar och, om nödvändigt, läkemedel hjälper till att hantera även svår PMS.

Vad är PMS hos flickor och vad man ska göra när det inträffar?

Några dagar innan menstruationen börjar upplever många kvinnor ganska obehagliga känslor i kroppen, en känsla av obehag, ofta åtföljd av ett instabilt psyko-emotionellt tillstånd. Under denna period har de ökat trötthet, irritabilitet, orsakslös humörförändring.

För att förstå varför tjejers beteende förändras, vad som händer med den kvinnliga kroppen före menstruation, måste du förstå vad PMS hos kvinnor är. Hur du lindrar ditt tillstånd och vad du ska göra när det har kommit?

PMS hos flickor vad är det?

Enligt statistik upplever nästan 50% av kvinnorna PMS, experter kallar det cykliskt stresssyndrom..

Hur man översätter PMS till flickor

PMS står för premenstruellt syndrom, som manifesteras av ett komplex av symtom, det kan observeras hos flickor 2-10 dagar före menstruationens början. Många tror, ​​särskilt män, att PMS är ett kvinnligt infall, en myt som kvinnor själva kom med för att rättfärdiga sitt dåliga humör, men detta är ett felaktigt uttalande. Premenstruellt syndrom är officiellt erkänt som en sjukdom med varierande svårighetsgrad som kräver behandling.

Tecken och symtom

Vad är PMS hos flickor och kvinnor, vilka är tecknen och symtomen på premenstruell spänning? I de flesta fall kan kvinnor uppleva och manifestera flera symtom och tecken på sjukdomen samtidigt. Det vanligaste symptom och symptom är en smärtsam svullnad i bröstkörtlarna, som kan misstas under graviditet. Tecken på cykliskt stresssyndrom inkluderar:
- dragande smärta i nedre delen av ryggen, nedre buken;
- en kvinna kan uppleva och uppleva ökad känslighet för lukt, ökad aptit;
- vanliga förändringar i livet: irritabilitet, tårfullhet, ofta humörsvängningar, dåsighet, aggressivitet, vanliga livsförändringar;
- vissa har huvudvärk för närvarande, illamående eller kräkningar observeras.

Hur länge varar PMS för flickor och varför uppstår det?

Den främsta orsaken till uppkomsten av premenstrual spänning är den hormonella obalansen som uppstår i den kvinnliga kroppen mellan östrogener och progesteron. Premenstruellt syndrom kan vara en konsekvens av olika gynekologiska sjukdomar, operationer. Som regel börjar obehag, smärta och en förändring i beteende hos kvinnor på en dag, ibland 10 dagar, tills menstruationen börjar. Hur länge kan detta tillstånd pågå? Alla ovanstående symtom börjar gradvis försvinna på menstruationsdagen, men det finns fall som alla tecken på det smärtsamma syndromet kvarstår även efter det börjar, detta tillstånd kräver samråd med en gynekolog.

Vad man ska göra när PMS förekommer hos flickor eller kvinnor?

Vid de första manifestationerna av det närmande premenstruella syndromet är det nödvändigt att undvika stressiga situationer, skapa en daglig regim och slappna av mer. Om du lider av huvudvärk skulle illamående vara trevligt att ta en ledig dag och stanna hemma. Du måste tänka om din diet igen. Uteslut stekt mat, alkohol och kaffe, inkludera grönsaker, frukt i menyn, dricka örtte, särskilt de med en lugnande effekt. Användbara avkopplande promenader i friluft, bad eller varm avkopplande aromatiska bad.

Vad känner flickor under PMS och hur uppträder de?

För varje kvinna uttrycks premenstruellt syndrom annorlunda. Vissa damer kan, utöver huvudvärk, smärta i nedre del av buken, illamående, få lite vikt (upp till 2 kg), detta beror på vätskeansamling i kroppen. Det är en förändring i utseende, akne visas i ansiktet. Men de viktigaste förändringarna sker i beteende: humöret kan förändras varje minut, en flicka kan vara irritabel, aggressiv, tårfull, deprimerad, hon vill sova hela tiden, hennes aptit ökar, hennes smakpreferenser förändras. Varje organism reagerar individuellt på premenstrual spänning.

Hur man kommunicerar under en PMS i en tjej?

Vad man ska göra runt och hur man uppför sig med en person som har ett premenstruellt syndrom? Att ändra det vanliga beteendet och humörsvängningar som åtföljer sjukdomen kan göra en balanserad och trevlig tjej lockig och nervös. En kärleksfull man borde vara mer känslig och uppmärksam på sin själsfrände just nu. Sådant hennes beteende är ett tillfälligt fenomen, vara tolerant, provocera henne inte till gräl och konflikter.

Hur man behandlar?

PMS hos en flicka, som är mycket smärtsam och varar länge, kräver behandling för att lindra hennes tillstånd. Lugnande beredningar baserade på örter, naturligtvis (Novopasit) används för att lugna och minska nervspänningen. När det är nödvändigt att balansera hormoner i kroppen ordineras hormoner (Utrozhestan, Dufaston). Om du behöver eliminera smärtan kan du använda Diclofenac.

Efterlevnad av alla rekommendationer, omfattande behandling minskar avsevärt smärta, obehag som kvinnor upplever med premenstruellt syndrom, förbättrar hennes välbefinnande.

PMS: vilket slags djur är det här

Foto från sajten: fishki.net

Kvinnors hälsa, både fysiologisk och psykologisk, är ett otroligt komplext och stort ämne, som även de mest kända forskarna inte kan förstå grundligt. En av de viktigaste orsakerna till regelbunden sjukdom hos kvinnor, dålig hälsa, som påverkar nästan alla livsområden, vilket försämrar kvaliteten avsevärt, är PMS-syndrom. I själva verket har detta syndrom varit känt under lång tid, dess huvudsakliga tecken och symtom har identifierats, vissa behandlingsmetoder och metoder har utvecklats för att maximera välbefinnandet under svåra perioder. Men innan du förstår detaljerna bör du ta reda på vad PMS är, vad det uttrycks i och hur du kan hantera det.

Farligt PMS: vad är det för flickor och kvinnor

Foto från sajten: fishki.net

Den kvinnliga kroppen liknar inte den manliga, och vissa funktioner i dess struktur och fysiologi syftar till förplantning, det vill säga befruktning och graviditet. Det är dessa funktioner som avgör eventuell förekomst av speciella problem, sjukdomar och nackdelar hos flickor. Men vad är PMS, var kommer den ifrån och vilken natur har den? I själva verket kan detta syndrom inte kallas en sjukdom, bara en kvinna i förväg av menstruationen blir irritabel, kan känna sig dålig, huvudvärk förefaller, och vissa har till och med akuta attacker av aggression.

Det finns inget komplicerat i denna förkortning; varje person som absolut inte har någon professionell medicinsk utbildning kan räkna ut det. PMS är ett vanligt premenstruellt syndrom, som i själva verket är en ganska komplicerad uppsättning av olika symtom, liksom tecken på en kränkning i en kvinnas psykologiska och fysiologiska liv. Sådana tecken kan uppstå i cyklisk ordning, ungefär två till tio dagar före menstruationens början. I själva verket är alla dessa störningar endokrina, såväl som psykoterapeutiska till sin natur och ligger inte enbart på det fysiologiska planet.

Vissa läkare, tillsammans med städerna, kallar PMS och med andra ord, till exempel cykliskt syndrom eller premenstruellt overstrain-syndrom, premenstruell sjukdom och så vidare. Och oavsett hur olika dessa namn skulle låta förblir minskningen av medicinen densamma - PMS.

Foto från sajten: fishki.net

Trots den utbredda förekomsten av syndromet, vad det är, PMS, långt ifrån alla förstår det, och vissa finner detta problem i sig själva med stor överraskning, eftersom symptomen på fenomenet är ganska vaga, och många företrädare för det klara könet kan absolut inte koppla sitt eget tillstånd till början en gång i månaden.

Vad betyder PMS: ta reda på var benen växer från

Medicin har länge kämpat med frågan om vad PMS är hos kvinnor, varför det inte manifesteras i alla, och vad är ett sådant fenomen. Det finns flera teorier som helt har rätten till liv, men i själva verket förblir de bara hypoteser och antaganden. Låt oss förstå vad forskare tycker om ICP, hur de kommer att förklara problemet och erbjuda att lösa det..

Teori om hormonella störningar

Huvuddelen av forskarna är benägna att den hormonella karaktären av psyko-emotionella funktionsfel på grund av konflikten mellan de två huvudhormonerna i den kvinnliga kroppen - progesteron och östrogen. Precis under perioden före menstruationens början finns det i de kvantitativa indikatorerna för dessa ämnen en stabil obalans. Då kan en kvinna bli alltför trött, slö, irritabel. Under denna period kan blodtrycket öka eller minska avsevärt, huvudvärk uppstår, benen sväller.

Foto från sajten: fishki.net

Allt skulle vara perfekt, om inte för en nyans som inte kan diskonteras. PMS manifesteras ofta hos de kvinnor vars hormonella bakgrund är absolut eller nära denna norm. Detta beror på att underbar progesteron inte bara ansvarar för sexuell funktion, utan också påverkar direkt det högre nervsystemet. Det är han som orsakar utvecklingen av ett ämne som kvalitativt bedövar och lugnar. Om metaboliska processer försämras kan ett helt annat ämne börja frisläppas, vilket bara orsakar ett depressivt tillstånd, irritation, aggression, slöhet och dåsighet.

Allergi och puffiness: Nådelös PMS

För inte så länge sedan föredrog många läkare att betrakta PMS som något, i form av en allergisk reaktion av kroppen mot sitt eget hormon, progesteron. Det är anmärkningsvärt att denna teori har varit den viktigaste i många år, men den har ännu inte bekräftats väsentligt..

Foto från webbplatsen: Woman.ru

Det andra alternativet är teorin om puffiness, som också var ganska populär för inte så många år sedan. Enligt henne trodde man att sådana tillstånd och obehagliga tecken och symtom kan orsakas av ansamling av vätska i vävnaderna och orsakar svullnad i organen. Dessutom borde hypofysen, som producerar hormoner som fångar vätskor i kroppsvävnader, ha varit skylden.

Den moderna teorin om PMS: s ursprung

Den mest relevanta versionen av förekomsten av PMS är den signifikant ökade känsligheten hos organ som hypofysen och hypotalamus för yttre stimuli. Det vill säga orsaken till PMS kan vara svår stress, överdriven trötthet och kronisk sömnbrist, problem på jobbet och kränkning av harmoniska relationer i familjen, klimat och väderförhållanden, virusinfektioner, fysiologiska sjukdomar och till och med fel uppsättning basmat..

Foto från sajten: g3.nh.ee

Någon av dessa yttre stimuli kan fungera som en katalysator för uppkomsten av PMS, vilket utlöser en slags "kedjereaktion" i den känsliga kvinnliga kroppen. Då kan produktionen, liksom koncentrationen av progesteron och östrogen, störas, biverkningar och konstiga symtom uppträder, vilket inte skadar att studera mer i detalj.

De viktigaste tecknen och symtomen: vad är PMS hos flickor

Således, vad PMS betyder hos flickor har blivit mycket tydligare, men du bör veta att detta syndrom kanske inte har en stabil manifestation. Det är, det kan inte sägas att alla patienter under sin förekomst känner slapphet eller aggression, inte alls. Snarare är allt detta en variabel uppsättning av symtom och tecken som har en ganska flexibel förändringsstruktur. Huvudfunktionerna kan säkert delas upp i separata grupper:

Foto från sajten: fishki.net

 1. Den neuropsykiatriska gruppen ansvarar för alla manifestationer av PMS i form av neurotiska störningar. Kvinnor och flickor på denna tid kan bli särskilt känsliga för andras ord och handlingar, extremt rörande, irritabla. Ett depressivt tillstånd och till och med panikattacker kan inträffa, som är extremt svåra att övervinna på egen hand, och ibland inte alls möjligt. Vad är en panikattack, vilka är dess symtom och tecken kan läsas på vår webbplats.
 2. Den andra gruppen av tecken och symtom kallas ödem, eftersom vissa symptom på vätskeretention i kroppen fortfarande förekommer, varför motsvarande teori uppfanns. Sedan ökar svullnad, armar, ben, ansikte, vikten med en eller två kilogram, och till och med fingrarna kan verka som formade "korvar". Många flickor märkte att de inte kunde klämma in i sina vanliga kläder, blåmärken och påsar som bildades under ögonen, och ringarna gjorde ont smärtigt i huden..
 3. Den tredje gruppen av symtom är cephalg, som på grekiska betyder smärta i hjärnan. Faktum är att huvudvärk är den viktigaste följeslagaren till PMS, utan vilken det är svårt att föreställa sig detta syndrom. Det kan börja göra mycket ljud i huvudet, knackar vid tinningarna, det finns trängsel i öronen, trötthet uppträder, och smärtan utvecklas ofta till långvarig migrän. Ibland kan färgade fläckar och cirklar framför ögonen, illamående och kräkningar förekomma..
 4. Den mest slående gruppen av symtom är krisformen, den mest allvarliga och smärtsamma. I detta fall kan man observera skarpa hopp i arteriellt och intrakraniellt tryck, ögon gör ont och medvetandet blir dimmigt. Det är just vid sådana ögonblick som latenta sjukdomar kan manifestera sig, panikattacker och neuroser kan uppstå eller bli allvarligt förvärrade. Ofta kan sådana symtom förekomma på natten eller på morgonen, vilket ytterligare skrämmer patienterna.

Foto från webbplatsen: phytomed.org

Utöver allt ovanstående är PMS hos flickor uppdelat i både ljusa och svåra former. En mild kurs indikerar bara några få symtom från den kompletta uppsättningen, oftast 2-4, inte mer. Till exempel känner vissa skönheter en svag huvudvärk, rörelse, tårfullhet, medan andra har magvärk och svullna ben, medan andra inte kan somna och är redo att slå på alla som säger ett "krokigt" ord till dem.

En allvarlig form är något allvarligare, det är definitivt omöjligt att ignorera symptomen här. Här kan du ta reda på från fem eller fler tecken som bokstavligen gör ägaren galen. Sedan stiger trycket, det finns allvarliga psyko-emotionella reaktioner, rädsla, apati, depression, panikattacker. Illamående och kräkningar, regelbundna och ganska kraftiga hopp i temperatur, migrän med intensiv smärta i nedre del av magen, svullnad, svaghet och andnöd..

Riskgrupp och speciell predisposition

Foto från sajten: Eva.ru

Överraskande nog är PMS (tolkningen av termen ovan) långt ifrån varje tjej eller kvinna, och kan också uppstå plötsligt, även om inget liknande har observerats tidigare. Enligt statistik har sådana manifestationer den tveksamma lyckan att känna omkring åttio procent av den totala kvinnliga befolkningen i vårt land. Dessutom är frekvensen av manifestationer av syndromet direkt relaterad till patientens ålder.

 • Från femton till åtta och nio år är bara 20% av kvinnorna vana att känna tecken och symtom på PMS.
 • Efter tjugonio ökar andelen betydligt. Bland alla personer under 39 år hittades PMS-symtom i hälften av fallen.
 • Efter fyrtio, varje sekund kvinna, åtminstone ibland känner PMS, lider av komplexa akuta symptom och tecken.

Foto från sajten: edinstvennaya.ua

Det finns en ganska nära relation mellan externa faktorer som påverkar livskvaliteten och syndromet. I en speciell riskgrupp har invånare i stora städer, affärskvinnor, de som arbetar med mentalt arbete och tidigare har uthärt svårigheter med födelse av barn, missfall, har eller haft problem med att bli gravid. Fysiskt svaga, inaktiva eller underviktiga är också mer benägna att PMS.

Vad är PMS hos flickor?

Premenstrual syndrom (PMS) är ett komplext cykliskt symptomkomplex som förekommer hos vissa kvinnor på premenstruella dagar (2-10 dagar före menstruation) och kännetecknas av psykotomiska, vegetovaskulära och metaboliska endokrina störningar, som i sin tur påverkar negativt hur en kvinna är van vid av livet.
Att framkalla faktorer som förlossning och abort, neuropsykisk stress och infektionssjukdomar spelar en roll i manifestationen av PMS-symtom. Den exakta orsaken till utvecklingen av det cykliska syndromet är fortfarande okänd..
Huvudmålet med behandlingen av premenstruellt syndrom är normaliseringen av funktionerna hos en av hjärnavdelningarna - hypotalamus, liksom eliminering av samtidiga kvinnliga sjukdomar, infektioner och toxikos. De viktigaste metoderna för behandling av symptomkomplexet är farmakoterapi, hormonbehandling och icke-läkemedelsbehandling.

Den kliniska bilden av premenstruellt syndrom kännetecknas av dess symptomatiska variation. Det inkluderar:
psyko-emotionella symtom (t.ex. irritabilitet, depression, tårfullhet);
symptom på vegetativa-vaskulära störningar (huvudvärk, illamående, kräkningar, hjärtsmärta);
symtom som återspeglar metabola och endokrina störningar (ingrepp i bröstkörtlarna, ödem, klåda, feber, etc.).

Beroende på förekomsten av vissa symtom skiljer sig fyra huvudsakliga kliniska former av sjukdomen: neuropsykisk, edematös, kephalgisk och kris. Beroende på antal, varaktighet och intensitet av symtom under PMS, skiljer sig dessutom milda och allvarliga former av sjukdomsförloppet. En mild form av PMS är ett tillstånd där 3-4 symtom observeras 2-10 dagar före menstruationen, och ett allvarligt tillstånd kännetecknas av en manifestation av 5-12 symtom 3-14 dagar före menstruationens början. Tre stadier av syndromet skiljer sig också: kompenserad, subkompenserad och dekompenserad.

På grund av hormonella förändringar under cykeln, innan kritiska dagar (och under dem) börjar, kan flickan vara mycket nervös och humörig.

Syndrom - förvirringen av "kritiska dagar"

Tolerera eller läka?

Enligt undersökningar anser de flesta kvinnor från OSS-länderna att obehagliga upplevelser förknippade med PMS är en vanlig förekomst, vilket på inget sätt kan kallas ett tillfälle att träffa en läkare. Och inget annat sätt än:

 • traditionell valerian
 • och moderwort

kommer inte att hjälpa. Samtidigt för de flesta kvinnor i:

 • Europa
 • USA
 • Australien och några andra länder

uthärda eller behandlas, inträffar inte ens. De accepterar:

 • komplex av vitaminer och mineraler
 • Kosttillskott
 • växtbaserade infusioner rekommenderade av specialister

och må bra.

Enligt gynekologer kan PMS inkludera minst 150 symtom. Lyckligtvis träffas de samtidigt på en kvinna inte. Först är många manifestationer milda, men med tiden blir de allvarligare..

Symtom på PMS

För att avgöra hur mycket och i vilken utsträckning du behöver behandling, rekommenderar experter att lyssna på dig själv 7-14 dagar innan kritiska dagar börjar. Följande symtom kan visas just nu:

 • svaghet, ökad trötthet, distraktion, sömnlöshet eller dåsighet, ökad uppfattning av buller, huvudvärk, yrsel, svimning;
 • hudutslag och klåda, allergiska reaktioner;
 • anfall av hjärtklappning;
 • irritabilitet, förargelse, konflikt, tårfullhet, beslutsamhet, nervös spänning, ångest, plötsliga utbrott av ilska, minskat humör;
 • slapphet, "suddigt" tal, stickningar, domningar eller en känsla av "gåsbockar";
 • bristande känslor och ömhet i bröstkörtlarna;
 • svullnad (svullnad i ansiktet, påsar under ögonen, lätt viktökning);
 • värkande och dragande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • illamående och kräkningar, ökad flatulens i tarmen (flatulens);
 • feber, näsblödningar;
 • känslan av att allt faller ur händerna, en ökad risk för hushållsskador (nedskärningar, brännskador);
 • en förändring i smak (lockad av salt, jag vill söta) och uppfattningen av lukter (plötsligt vill jag lukta bensin, skokrem, lack), dålig tolerans mot alkohol;
 • ökad mottaglighet för infektioner och störningar (t.ex. urinvägar), förvärring av hemorrojder, ökade astmaattacker;
 • kraftig kraft eller nedgång i sexuell lust.

PMS-behandling

Om du upplever att du har mindre än fem symtom, kommer komplexa preparat som innehåller vitaminer (främst B6 - pyridoxin) och mineraler (särskilt kalcium och magnesium) att förbättra ditt humör och ditt välbefinnande. Mottagning av avkok av sådana örter som:

 • björn öron
 • pepparmynta
 • maskros
 • röda vinbärsblad
 • jordgubbsblad.

Om du har 6 eller fler symtom är det här ett tillfälle att konsultera en specialist:

 • gynekolog-endokrinolog
 • terapeut
 • neurolog.

Fel är de kvinnor som ständigt håller dålig hälsa inför kritiska dagar och tänker att deras menstruation upphör med deras problem. Faktum är att sjukdomarna ofta kvarstår även efter upphörandet av menstruationen.

Detta fenomen kallas av specialiserade transformerade PMS. Och därför, ju tidigare en kvinna börjar kämpa med smärtsamma upplevelser, desto bättre kommer hon att känna med åldern. Annars kan över tid (efter 45 år) PMS gradvis utvecklas till ett menopausalt syndrom. Och då kommer det månatliga lidandet att bli dagligen.

Det är konstigt att premenstruellt syndrom upptäcktes av psykologer hos... män. Det är sant, inte alla, utan bara de som är bundna av äktenskap.

Detta förklaras av principen om "dåligt exempel är smittsamt" och de känslomässiga manifestationerna av PMS:

 • dåligt humör
 • irritabilitet
 • hett temperament

fruar överförs till make. Här är ytterligare ett argument till förmån för att premenstruellt syndrom inte är en bagatell som du inte behöver vara uppmärksam på, utan ett allvarligt problem som måste åtgärdas.

Läs också:

Bädda in "Pravda.Ru" i din informationsström om du vill få operativa kommentarer och nyheter:

Lägg till Pravda.Ru till dina källor i Yandex.News eller News.Google

Vi är också glada över att se dig i våra samhällen på VKontakte, Facebook, Twitter, Odnoklassniki.

De viktigaste symtomen på PMS hos flickor. Hur man lindrar villkoret?

Senaste uppdatering - 28 januari 2019 kl. 16:59

Ofta är frågan - PMS vad är det här för flickor? Många har hört talas om detta, men inte alla har en klar uppfattning om vad som orsakar nervnedbrott och dåligt humör hos kvinnor tre till fyra dagar före menstruationen.

Vad är PMS hos flickor?

Börja med att dechiffrera ICP. Detta är ett premenstruellt syndrom som är karakteristiskt för de flesta flickor och kvinnor. Cirka 70% av det rättvisa könet påverkas av det.

PMS uppstår en gång i månaden i 2-12 dagar före menstruationen och varar från 3 till 6 dagar. Under denna period reagerar kvinnor på olika sätt på de processer som sker i kroppen. Vissa känner praktiskt taget inte förändringarna, medan andra är bättre att inte röra.

Sedan antiken har läkare försökt att dechiffrera detta fenomen. Olika antaganden gjordes om att PMS är förknippat med funktionerna i området där kvinnan bodde, hennes hälsotillstånd och till och med månfaserna. Läkare kunde bara komma till sanningen under det tjugonde århundradet och fortsätta att studera detta fenomen tills nu..

Under PMS förändras den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund. Mot bakgrund av brist på progesteron börjar produktionen av östrogen som reglerar cykeln, vilket leder till dess ansamling. I slutändan bildas en hormonell obalans, som har en direkt effekt på nervsystemet, vilket leder till dålig hälsa och humörsvängningar..

Det har visat sig att ju äldre kvinnan, desto svårare är det att utstå PMS. Faktorer som kan förvärra manifestationerna av premenstruellt syndrom:

 • undernäring;
 • påfrestning;
 • underlägsen vila;
 • ärftlig predisposition;
 • övervikt;
 • rökning;
 • gynekologiska operationer.

Så snart flickans perioder är slut och den hormonella bakgrunden är normal, försvinner alla symptom på PMS spor.

Tecken på PMS början

Till och med en helt frisk tjej några dagar innan menstruationen börjar kan uppleva en hel rad obehagliga upplevelser. Under PMS-perioden blir damer extremt hett tempererade och irritabla. Mot bakgrund av depression börjar de uppleva skarpa känslomässiga förändringar som kan leda till konflikter i familjen och på jobbet, smakpreferenser förändras.

För varje kvinna uttrycks PMS individuellt, beroende på kroppens egenskaper. Läkare har identifierat ett antal vanliga symtom associerade med syndromet:

 • sömnstörning;
 • ryggont;
 • konstant känsla av hunger;
 • smärtsam svullnad i bröstet;
 • viktökning;
 • smärta i lederna;
 • förlust av styrka även efter lätt och kort arbete;
 • migrän;
 • takykardi;
 • överkänslighet mot lukt;
 • illamående, kräkningar;
 • svullnad i ansiktet och lemmarna;
 • aggression, depression;
 • känsla av rädsla och ångest, panikattacker;
 • minskad koncentration, dåsighet;
 • feber.

En annan negativ effekt av PMS är att det kan förvärra en kvinnas befintliga sjukdomar betydligt:

PMS-perioden åtföljs vanligtvis av minst fem symtom. I sällsynta fall kan en dam uppleva nästan hela listan över obehag.

Är irritabilitet alltid ett tecken på PMS??

Betyder det att när PMS kommer, känner absolut alla flickor dåliga, irritabla och benägna till humörsvängningar? Detta uttalande är långt ifrån sanningen. Män tror ofta om en kvinna är trött och arg, då har hon ett premenstruellt cykelsyndrom. PMS varar dock bara några dagar och åtföljs inte alltid av uttalade symtom..

Orsaken till trötthet, aggressivt beteende och dåligt humör hos en dam kan bero på missnöje och problem i andra aspekter av hennes liv. Män borde vara mer uppmärksamma på det rättvisa könet och inte skriva av allt på Pms, vilket översätts som en premenstruell cykel.

Hur man lindrar symtom på premenstrual cykel?

Det är omöjligt att bli helt av med konsekvenserna av PMS. Detta är en naturlig process som sker varje månad i den kvinnliga kroppen..

Om en dam lider mycket av smärta under perioden av syndromet, kan hon lindra symtomen med smärtstillande medel. Det är värt att tänka på att med PMS förvärras kroniska sjukdomar. Därför är det bättre att köpa nödvändiga läkemedel i förväg.

För att underlätta hennes tillstånd kan en tjej följa en rad tips:

 1. Måttlig fysisk aktivitet. Klasser av yoga, dans, löpning, simning påverkar kroppen positivt. Regelbunden träning leder till en ökning av antalet endorfiner, vilket gör att du lyckas hantera ett depressivt tillstånd och övervinna sömnlöshet.
 2. Rätt näring. Det är nödvändigt att minimera konsumtionen av livsmedel som choklad, kaffe och livsmedel med mycket fett. Kosten bör innehålla mer färsk frukt och grönsaker. Nötkött rekommenderas inte heller för användning, eftersom det kan innehålla konstgjorda östrogener. Av drycker är det bättre att föredra morot och citronsaft. Alkoholhaltiga drycker, vilket leder till utarmning av vitaminer i kroppen, är det bättre att utesluta.
 3. Avkoppling och meditation. Om möjligt är det nödvändigt att undvika överarbetande och stressande situationer, försök att tänka positivt. Praktiska yoga- och meditationskurser hjälper dig att ordna dina tankar och kännas mycket bättre..
 4. Mineraler och vitaminer. Några veckor före menstruationen rekommenderas att man tar vitamin A, E, B6 och magnesium. Detta hjälper till att minska svårighetsgraden av PMS-symtom i form av ångest, trötthet, irritation, aggression, humörspikar, ökad hjärtfrekvens, sömnlöshet.
 5. Aromaterapi Om en kvinna inte har en allergisk reaktion kan du använda aromatiska oljor bland bergamott, salvia, lavendelolja, enbär, basilika, pelargon. Det är bra att ta bad med aromatiska oljor tio dagar före din period.
 6. Full vila. För att kroppen ska återhämta sig och vila är det nödvändigt att sova 8-10 timmar om dagen. Brist på sömn leder till en minskning av immunitet och utveckling av aggressivitet, känslor av ångest, irritabilitet. För att övervinna sömnlöshet kan du på kvällarna ordna små promenader i den friska luften. Många kvinnor medger att normalisering av sömn på kvällen har minskat svårighetsgraden hos ett antal obehagliga symtom i PMS..
 7. Medicinska örter. Detta råd är bland folkmöjligheterna. Med korrekt urval av örter kan du också försvaga effekten av syndromet. Brew tea rekommenderade primrose och hypericum.
 8. Regelbundet sexliv. Sex har en mycket gynnsam effekt på hälsan, främjar produktionen av endorfiner och stärker immunförsvaret. De som regelbundet övar är lättare att hantera dåliga känslor och övervinna stressande situationer. Aktivt sexliv är ett av de bästa sätten att hantera sömnlöshet..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Spotting mellan menstruation hos kvinnor: orsaker och behandlingsmetoder

Fortplantningssystemet för varje kvinna fungerar enligt menstruationscykeln. Det representerar bifasiska cykliska förändringar i livmodern, äggstockarna, hypofysen och hypotalamus förknippade med follikulär tillväxt och ägglossning och påverkar hela organismen....

Tilldelningar före menstruation

Vad är normalt urladdning före menstruation?Vanligtvis består vaginal urladdning av slem, som utsöndras av körtlarna i livmoderhalsen och epitelcellerna. De är praktiskt taget luktlösa....

Varför uppträder smärta i korsryggen efter ägglossningen? Låt oss ta reda på det

I avsaknad av hälsoproblem inträffar ägglossning hos kvinnor i reproduktiv ålder 14 dagar före menstruationens början. Under denna period spricker den mogna follikeln och ett ägg klart för befruktning kommer in i äggledaren från det....

I kontakt med: