Om du vill bli gravid ett barn måste du känna till faserna i menstruationscykeln

Intim

Varje flicka möter förr eller senare begreppet "menstruationscykel." Vad är menstruation? Vilka är faserna i menstruationscykeln, vilken tid anses vara normal och hur man beräknar den korrekt?

Vad är menstruationscykeln?

Vad betyder begreppet "menstruationscykel"? Detta är en liten tidsperiod som börjar den första dagen av menstruationen och slutar på den sista. Menstruation är en naturlig process som sker i varje fysiskt och psykiskt frisk kvinna varje månad, inte räknar med förväntade mödrar och kvinnor under amning. Så fungerar naturen: efter en jämn tid anpassar kroppen sig till en möjlig befruktning och förbereder alla förutsättningar för den mest bekväma graviditetsförloppet.

Processen börjar från födseln: när en tjej föds finns det redan i hennes äggstockar cirka 2 miljoner ägg, som så småningom dör och lämnar cirka 400 tusen. Deras antal reduceras till puberteten när den aktiva puberteten börjar. Under cykeln förblir endast ett ägg aktivt. En regelbunden, frisk menstruationscykel är inte möjlig utan aktivt deltagande av hjärnhalvor och normala hormonnivåer..

Vad är schemat för att starta menstruationscykeln och hur fungerar det med ett exempel? Den korrekta och standardsekvensen för alla handlingar som är karakteristiska för den normala cykeln inträffar på grund av att hängorna (äggstockarna), hypofysen (nämligen den främre loben) och hypotalamus fungerar smidigt.

Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar, men den kvinnliga kroppen är ganska humörig och denna process är individuell för varje. Det kan också finnas indikatorer från 21 till 35 dagar, vilket också anses vara en vanlig förekomst. Om indikatorerna går utöver ovanstående ramverk - är det värt att tänka på din hälsa genom att kontakta en läkare.

Externa manifestationer av menstruationscykeln

Vilka manifestationer är karakteristiska för menstruationen:

 • blodutmatning av lämplig färg och konsistens från könsorganen;
 • en ökning i storlek och "svullnad" i bröstet, smärta vid palpation är möjlig;
 • dåligt humör, irritabilitet, ovilja att kommunicera och till och med ett deprimerat tillstånd.

Det finns andra karakteristiska tecken, men de är helt individuella och anses inte som normen för alla. Ett normalt och snabbt system för menstruationsflödet är nyckeln till en kvinnas hälsa och villighet att föda och föda ett barn. Vid menstruationsproblem rekommenderar deras varaktighet eller rikliga gynekologer att inte skjuta upp problemet förrän senare och söka läkarhjälp i god tid.

Menstruationscykel

Med en normal menstruationscykel hos en frisk kvinna varierar menstruationens varaktighet från 3 till 7 dagar. Cykelns tidsram bestäms endast av flickans hälsotillstånd och naturliga interna fysiologiska processer.

Mensvärk

Enligt statistik tål endast 25% av alla flickor och kvinnor menstruation lugnt och smärtfritt och tar inte smärtmedicin och gör de vanliga sakerna. De återstående 75% applicerar aktivt kalla värmeplattor, sväljer tabletter och rynkar från obehag.

Läkare införde till och med en ny term som ger en medicinsk beteckning för detta fenomen - "algodismenorea". Det huvudsakliga kriteriet som indikerar det normala förloppet är att det finns smärta, men det är acceptabelt, utan skarpa och akuta smärtsamma symtom. Om du på ett säkert sätt kan göra dina vanliga aktiviteter, oroa dig inte.

Cykelns huvudfaser

Varje månad, året runt, byggs den kvinnliga kroppen upp igen - tre stora processer äger rum i den: faserna i menstruationscykeln. Naturen klokt ordnad - flickan behöver inte oroa sig för att skapa gynnsamma förutsättningar för befruktningen, hon behöver bara beräkna tiden för början av den gynnsamma fasen. Alla tre perioderna är logiska och var och en uppfyller sin biologiska roll. Tre faser:

 • den första är follikulär;
 • den andra är ägglossning;
 • den tredje är luteal.

Alla tre processerna styrs helt av hormonell balans. Under hormonens kontroll är både början och slutet av hela cykeln. Den första fasen - follikulär, är den viktigaste - den ger upphov till bildandet, mognaden av ägget.

Den första fasen är follikulär eller menstruerad

Den första dagen av menstruationscykeln kännetecknas av uppträdandet av fläckar - menstruationsvätska som utsöndras från könsorganen. Detta åtföljs av mindre (eller vice versa) smärtsamma känslor som drar smärta i nedre del av buken. Varför händer det? Under den föregående cykeln har ett slemhinne växt på livmoderns väggar, som börjar avvisas av kroppen under början av menstruationen.

Vidare kommer hypofysen, körteln som finns inuti hjärnan, in i arbetet. Dess huvudmål är att få äggstockarna att producera nya ägg genom att producera det stimulerande follikelhormonet. Under denna process mognar folliklar (små vesiklar i vilka ett omogt ägg ligger) inuti äggstockarna. Östrogen (hormon) börjar produceras efter mognad av de flesta av dessa bollar. Hormonala nivåer motsvarar accelererad follikulär mognad.

Endast en bubbla - follikeln blir den huvudsakliga, ledande och som ett resultat membranet för äggets mognad. Parallellt med en ökning av östrogennivåer, driver han flitigt blod till livmoderns foder och "täpper" användbara ämnen i slemhinnan.

Detta händer så att embryot vid befruktning kan få alla nödvändiga element för vidareutveckling. Dessutom täcks membranet gradvis med slem, vilket bidrar till den aktiva rörelsen av spermier längs kanalen till ägget.

Den andra fasen är ägglossning

Det finns något som en "grafbubbla" - den så kallade mogna follikeln, som är redo för ägglossning. För närvarande fortsätter den dominerande follikeln att utvecklas aktivt och syntetiserar hormonet östradiol. Ägglossningsfasen varar i tre dagar, under vilken hormonet lutein frisätts flera gånger, vilket stiger betydligt i blodet hos en kvinna.

Utvecklingen av den dominerande "bubblan" slutar när hormonet börjar släppas ut i blodet. Luteiniserande hormon främjar produktionen av andra enzymer och hormoner som sedan riva slemväggen. Ägglossning är i huvudsak 5 till 10 ml vätska från en follikel som innehåller ett frisatt, moget ägg.

Om en kvinnas välbefinnande under denna period

Den andra fasen av cykeln åtföljs av helt olika symtom:

 • humöret förbättras avsevärt;
 • nivån på libido ökar - sexuell lust ökar;
 • det finns en önskan att arbeta.
DagMinsta värdeMaximalt värde
8 - 108 mm1 cm
11-149 mm1, 4 cm

Vad händer med ett moget ägg under denna fas?

Det första steget är förstörelsen av follikulärväggen - den börjar gå in i äggledaren med epitel villi. Befruktning inträffar - ägget möter spermierna. Om graviditet inte inträffar dör ett ägg utan befruktning inom en dag efter frisläppandet, senare helt enkelt upplöst i slemhinnan i livmodern.

Tecken på ägglossningens början:

 • skuggan och konsistensen av vaginal urladdning förändras: de blir flytande, vitaktiga. Ibland kan det inträffa blodiga utflöden i dem;
 • bröstkörtlarna är förstorade och svullna;
 • bastemperaturen har blivit högre;
 • ofta huvudvärk;
 • värkande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • ökad sexuell lust.

Det finns många metoder som bestämmer början och slutet av ägglossningen hemma. De diagnostiserar en liknande period med ultraljud mycket bra, och kontrollerar äggstockarnas storlek och deras nuvarande tillstånd. Endometriet når en tjocklek på upp till 2 cm. Den genomsnittliga varaktigheten är två veckor. En gul kropp visas i stället för äggbubblan som har lämnat ägget - en formation som aktivt producerar östrogener, progesteron (ett graviditetshormon) och androgen.

Endometriumets fysiologi förändras, det förändrar strukturen, det lossnar och är redo att acceptera ett fosterägg. Huruvida en kvinna är gravid eller inte kan bedömas under den sista fasen - luteal.

Den tredje fasen är luteal eller sekretorisk

Denna period är den viktigaste för alla som planerar en graviditet. Spermierna lever i 5 dagar i äggledaren, vilket ökar risken för att den "får" sig på ett levande moget ägg. Bastemperaturen stiger till 38 grader, och menstruationens början efter befruktningen kommer inte längre att vara.

Två beprövade alternativ som hjälper till att bestämma graviditetens början är ett test som kan köpas på vilket apotek som helst eller ett intravenöst blodtest för hCG-nivåer. Alla primära och allmänt kända tecken på graviditet (illamående, yrsel) väntar framåt.

Tecken och symtom på lutealfasen

Ett karakteristiskt drag i lutealfasen är flickans utmärkta hälsa, både gravid och inte "i position". Det är omöjligt att urskilja detta tillstånd, särskilt i ett tidigt skede. Det finns en liten punkt som kan hjälpa till att bestämma befruktningen som inträffade - en liten droppe blod (eller flera) - detta är en implantation som inträffar några dagar efter intim kontakt.

Progesteron orsakar svullnad i bröstkörtlarna och väcker dålig hälsa. Uppblåsthet uppstår ofta.

Om graviditet inte inträffar visas PMS som många kvinnor är bekanta - nervositet, irritabilitet, dålig hälsa. Det kan också åtföljas av bröstförstoring och lätt smärta i nedre del av buken.

Hur länge är faserna i cykeln

Om du talar om menstruationscykelns varaktighet enligt tidsramen kan du sammanfatta ett visst resultat: hela perioden varierar från 21 till 35 dagar, andra halvåret är exakt 2 veckor, enligt studier. Det kan bli mer eller mindre beroende på förekomsten av problem eller en funktionsfel i den hormonella bakgrunden. Om det finns kränkningar i det kvinnliga reproduktionssystemet kan tidpunkten ändras. För att undvika detta rekommenderas det att du besöker en gynekolog regelbundet.

Dagliga slingfaser

Alla tre faserna kännetecknas av olika blödningar: för någon riklig, för någon - nej. Var och en av dem sker individuellt, med olika smärtupplevelser. Men hos olika kvinnor har faserna ungefär samma varaktighet per dag:

 1. Follikelfasen varar cirka 14 dagar, varav de första fyra eller fem dagarna - menstruation.
 2. Den ägglossande fasen börjar den 14-15: e dagen av hela cykeln och varar bara cirka tre dagar.
 3. Lutealfasen varar också cirka två veckor..

Varaktigheten för den första fasen är olika för varje kvinna - detta är ett vetenskapligt bevisat faktum. Det är värt att överväga mer detaljerat hur länge denna fas varar. Information kan sorteras ut tack vare den allmänna bilden av sensationer hos flickor som de upplever i början av menstruationscykeln:

 • det vanliga sättet att leva kränks: Jag vill inte göra någonting, en nedbrytning, dåsighet, slöhet och smärta i nedre del av buken;
 • 3 - 5 dagar: hälsan förbättras, tillståndet blir mer stabilt;
 • vecka: attackera positiva känslor. Depressivt tillstånd ger plats för glädje, leenden och ökad lust till arbete och intimitet;
 • två veckor: kroppen förbereder sig för ägglossning;

Den andra fasen, som nämnts ovan, varar exakt 14 dagar. Vad är karakteristiskt i 15-23 dagar? Om befruktningen har inträffat förändras tillståndet något, och några droppar blod kan förekomma - du ska inte få panik, fenomenet är säkert och förväntat.

Orsaker till menstruations oregelbundenhet

Det kan hända att menstruationscykeln går förlorad och det kan finnas flera skäl till detta:

 • brist på ett normalt ägglossningsregim - anovulation. Vad kan vara drivkraften för detta? Onkologiska sjukdomar, bildning av tumörer eller cyster; tarm- och gastrointestinala störningar - bulimi, anorexia nervosa; sköldkörtelproblem eller Cushings sjukdom; PCOS, överdriven träning eller ovariefel;
 • endometrial hyperplasi eller bildning av en polypp;
 • problem på den hormonella bakgrunden - nivån på hormoner - regulatorer förändras. Anledningen till detta kan vara felaktigt urval av preventivmedel eller intrauterina enheter. Kanske början av tidig menopaus, med ett stort antal läkemedel som har progesteron eller andra hormoner;
 • en mängd inflammatoriska processer i livmodern eller könsorganen, inklusive sexuellt överförda sjukdomar;
 • ta antikoagulantia;
 • sjukdomar i njurarna och könssjukdomar i allmänhet, tarmarna. Diabetes eller koagulationsproblem.

Normindikatorer

Det största problemet och avvikelsen från normen är skillnaden i antalet dagar i den genomsnittliga cykellängden. Om han till exempel är 30 dagar gammal och de kommande 21 dagarna måste du söka hjälp hos en gynekolog. Tillåten avvikelse, som kan vara upp till 3 dagar. Om urladdningen varar mer än en vecka - detta är inte normen, särskilt om de är rikliga. Det finns troligtvis en patologi som bara en läkare kan bestämma.

Det finns några indikatorer som anses vara en normal avvikelse från normen:

 • puberteten. Tonåringens kropp är oförutsägbar och att bestämma något fungerar definitivt inte. Fel är ständigt möjliga eftersom reproduktionsfunktionen bara blir bättre. 13 - 15 år är normal ålder för den föreskrivna cykeln för en tonårsflicka. Men glöm inte personlighet !;
 • stress, neuros;
 • alltför strikt diet eller svält;
 • klimakteriet - slutet på det reproduktiva systemet.

Vad du behöver vara uppmärksam på?

I alla åldrar är det mycket viktigt att uppmärksamma de signaler som din kropp avger för att undvika allvarliga komplikationer. Det finns ett antal skäl som indikerar förändringar i negativ riktning:

 • obegripligt urladdning mellan menstruationen bör varna kvinnan - detta indikerar en möjlig sjukdom i könsorganet;
 • oregelbunden cykel;
 • för starka och ofta smärta i nedre del av buken, som kvarstår länge före och efter menstruationen;
 • PMS är för uttalad, svår stress och neuros;
 • menstruationsvaraktighet - om perioden överstiger en vecka.

Blodtest för hormonnivån under menstruationen

Om det fanns ett hormonellt misslyckande rekommenderas att man snarast testar för att identifiera antalet. Varför behövs detta? Att lära sig i de tidiga stadierna om förekomsten av olika patologier som är farliga för en kvinnas hälsa. Kliniska indikatorer kontrolleras när lämpliga dagar på cykeln kommer:

 • LH - 2 - 5 dagars cykel;
 • FSH - 3-5 dagar;
 • 6 - 10 - testosteronnivå;
 • från dag 20 - progesteron och ibland östradiol.

Vilka regler måste följas innan du testar:

 • Du kan inte äta innan leveransen, den sista måltiden bör vara tidigast för 8 timmar sedan;
 • läkaren bör utfärda en remiss för tester;
 • Gå inte in i intimitet 24 timmar före leveransen;
 • inte ta några mediciner (kontakta läkare);
 • Var inte nervös, inte överarbeta.

Analysen tas för vissa hormoner, strikt för det avsedda syftet..

Varför behöver jag en dagbok varje månad?

I den moderna världen av prylar och apparater finns det många bekväma menstruationskalendrar. Gynekologer rekommenderar starkt att alla unga flickor använder sådana elektroniska (eller inte) dagböcker: det är bekvämt, enkelt och mycket användbart, du behöver inte oroa dig för följande menstruation - kalendern kommer att meddela dig om alla tre faser eller en försening.

Dagboken hjälper dig att lära dig om alla avvikelser från normen och brott som har inträffat i kroppen. Du kan beräkna ägglossning, menstruationens slut. Detta är en gudshändelse för flickor som planerar en graviditet..

Allt som behöver göras: mata in data i en elektronisk applikation, och i framtiden kommer den automatiskt att beräkna alla nödvändiga datum och göra viktiga anteckningar. Du kan markera mängden blödning, överflöd, välbefinnande, ogynnsamma ögonblick för befruktningen och vice versa.

Slutsats

Varje tjej som vill och planerar att bli mamma i framtiden bör ta sin kvinnliga hälsa på allvar och ansvarsfullt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt menstruationscykeln - dess varaktighet, färg, lukt och riklig urladdning. Om det finns några avvikelser från normen bör du inte lösa detta problem själv genom självmedicinering..

Hur länge varar faserna i menstruationscykeln och vilka är deras funktioner

Vad styr cykeln

Menstruationscykeln återspeglar det koordinerade arbetet i reproduktionsorganen, som inkluderar livmodern, äggstockarna och bröstkörtlarna, såväl som hjärnan och delar av det endokrina systemet. De fungerar i en strikt hierarki..

Huvudregulatorn är hjärnbarken. Dess receptorer får signaler från den yttre och inre miljön, reagerar på dess förändringar genom fluktuationer i koncentrationen av neurotransmittorer:

 • serotonin;
 • dopamin;
 • melatonin;
 • norepinefrin;
 • acetylkolin;
 • gamma-aminobutyric acid.

Samma ämnen deltar i aktiveringen av kroppen under stress, reglerar sömn, vakenhet och mentala processer. Detta förklarar varför en kvinna med starka upplevelser, brist på sömn, menstruationscykeln kan komma på vila.

Den andra nivån av regleringen är området för hypotalamus. Det producerar hormoner som reglerar hypofysen. De undertrycker eller aktiverar frisättningen med en viss frekvens. Funktionen av hypotalamus är förknippad med dykandrytmer i kroppen. Lyder hypothalamus hypofysen. Under påverkan av gonadoliberiner producerar det:

 • follikelstimulerande hormon;
 • luteiniserande hormon.

För andra hormoner i hypofysen finns det också stimulerande kininer i hypotalamus: tyroliberin, kortikoliberin, somatoliberin. Hormonnivåerna varierar under dagen och hela månaden..

De perifera endokrina organen är underordnade hypofysen: äggstockar, sköldkörteln, binjurarna. Tillsammans deltar de i regleringen av menstruationscykeln och bestämmer reproduktiv hälsa. Men hur äggstockarna och andra terminalorgan i denna kedja fungerar, genom principen om återkoppling, påverkar hjärnans och hypothalamisk-hypofyssystemets funktion.

Menstruationscykeln regleras av ett komplext system där sköldkörteln och binjurarna deltar. Därför uppstår cykelfel vid sjukdomar eller dysfunktioner i dessa organ.

Utsöndring av hormoner sker cykliskt. Detta gör att du kan dela upp den månatliga cykeln i två faser mellan vilka ägglossningen sker. Nedräkningen är från den första dagen av menstruationen, då det finns en maximal minskning av hormonnivåerna.

Äggstockscancer och livmodercykel

Äggstockarna och livmodern reagerar annorlunda på hormonfluktuationer. Varje organ har sina egna förändringar, vars syfte är att förbereda sig för graviditet. Därför finns det inom gynekologi en uppdelning i äggstocks- och livmodercykeln. Nedräkningen för var och en av dem börjar den första dagen av menstruationen.

För äggstockscykeln skiljer man två faser:

 • follikulär - det är en ökning av den dominerande follikeln och äggmognad;
 • luteal fas - ett tillfälligt hormonorgan bildas på platsen för follikeln - corpus luteum.

Follikelväxt utlöses av en ökning av koncentrationen av FSH i blodet. Under påverkan av detta hormon växer follikeln i storlek, och granulosa-cellerna som omger oocyten börjar producera en stor mängd östrogen. Samtidigt ökar nivån av FSH- och LH-receptorer i follikeln.

I slutet av den första fasen i blodet ökar östrogenkoncentrationen avsevärt, vilket stimulerar en toppfrisättning av LH. 12 timmar efter detta inträffar ägglossning - follikeln spricker och ägget kommer in i bukhålan.

Intressant fakta. I äggstockarna syntetiseras initialt androgener testosteron och androstendion. Men genom biokemiska reaktioner förvandlas de till östradiol - det huvudsakliga kvinnliga hormonet.

LH fortsätter att påverka resterna av follikeln, en gul kropp bildas på sin plats. Dess funktion förändras. I stället för östrogen syntetiserar den progesteron, graviditetens huvudhormon. Det utlöser de förändringar i livmodern och kroppen som är nödvändiga för graviditeten.

Den andra fasen av cykeln fortsätter tills början av nästa menstruation, corpus luteum dör gradvis. Men om befruktning har inträffat, stöds aktiviteten hos progesteron av det korioniska gonadotropinet som syntetiserats av embryot från de första dagarna av dess existens.

Livmodercykeln är en återspegling av äggstocksfunktionen. Men mer faser utmärks i det, detta beror på det speciella med cykliska förändringar:

 • desquamationsfas - motsvarar början av menstruationen, på grund av regression av corpus luteum, inträffar en kramp i kärlen som tillför endometrium, den separeras ut med en liten mängd blod;
 • regenereringsfasen - det börjar nästan samtidigt med den föregående, under påverkan av en gradvis ökning av östrogen, slemhinnan börjar återhämta sig, det slutar på den 4: e dagen av menstruationen;
 • proliferativ fas - en ökning av tjockleken på det funktionella skiktet i endometrium sker under påverkan av östrogen som utsöndras av äggstockarna;
 • sekretorisk fas - det påverkas av progesteron producerat av corpus luteum, antalet körtlar i endometriumet ökar, glykogen ackumuleras.

På 6-7: e dagen efter ägglossningen skapas de mest gynnsamma förhållandena för implantation av embryot. Om detta inte händer, bryts trofiska processer i slemhinnan efter 3 dagar och hon förbereder sig för nästa menstruation.

Vad passar in i begreppet norm

Hur länge faserna i månadscykeln varar beror på de individuella egenskaperna hos hormonsystemet och påverkan av externa faktorer. Följande norm har antagits för kvinnor i reproduktiv ålder:

 • total varaktighet - 21–35 dagar;
 • den första fasen är 14 dagar, nedräkningen börjar med början av menstruationsblödning;
 • den andra fasen - i genomsnitt 14 dagar, men fluktuationer är möjliga.

Menstruationscykeln tar i genomsnitt 28 dagar. Av dessa har menstruationen i genomsnitt 4 dagar. Men hos vissa kvinnor går de tre dagar eller ökas till 7. Samtidigt inträffar en ökning eller minskning av cykelns varaktighet. Med kort menstruation minskar det och med långvarig blödning ökar. Huvudvillkoret är samma varaktighet för varje cykel.

Men follikelfasen börjar räkna från den första dagen av uppkomsten av blödning. Dess dagliga varaktighet är stabil..

Om en ökning eller minskning av cykeln inträffar, bara på bekostnad av andra hälften. Detta beror på egenskaperna hos corpus luteums aktivitet och utsöndring av hormoner.

Det är viktigt för kvinnor att komma ihåg datumet för den första dagen i den sista menstruationen för att beräkna ungefärligt startdatum för nästa menstruation och veta om förseningen. För att bestämma dagen för ägglossning används särskilda test som bestämmer koncentrationen av LH i urinen. Men de som planerar en graviditet måste kontrollera bastemperaturen, som varierar beroende på cykelfasen. Med avvikelser från normala värden bestäms corpus luteuminsufficiens eller brist på ägglossning.

Hur länge varar den andra fasen av menstruationen

Menstruationscykeln består av tre delar, som var och en har en specifik funktion. I den första fasen mognar ägget och kroppen förbereder sig för en möjlig befruktning. Den andra fasen är ansvarig för ägglossningen och befruktningen av ägget som har lämnat follikeln. Det sista steget är den luteala fasen. Det kännetecknas av en ökning av progesteronnivåerna. Fas 2 i menstruationscykeln - det viktigaste under graviditetsplanering.

Cykelns huvudfaser

En kvinnas reproduktionssystem utför sitt arbete enligt en viss algoritm. Det är vanligt att skilja två faser av cykeln, men det finns en tredje - ägglossning. Det är grundläggande och kännetecknas av cykliska mellan de två perioderna i menstruationscykeln. Varje kvinna i reproduktiv ålder bör veta vad den andra fasen är och vilka nyanser hon innehåller.

 1. Den follikulära fasen i cykeln är den förberedande perioden för kroppen för ägglossning. Under påverkan av östrogen ökar folliklarna och endometriumet under denna period. Närmare ägglossningen börjar en dominerande follikel visualiseras. Symtom under denna period är inte särskilt uttalade. Vaginal urladdning är klar och flytande. Lite magsmärta kan förekomma..
 2. Ägglossning är toppen av en kvinnas fertilitet. Med en genomsnittlig 28-dagars cykel inträffar den den 14-15: e dagen. Under denna period lämnar ägget follikeln och väntar på ett möte med spermierna. Hur länge den andra fasen efter ägglossningen varar beror på kroppens individuella egenskaper. Framgången för befruktningen påverkas inte bara av äggets kvalitet, utan även äggledarnas tålamod, samt endometriumets tjocklek.
 3. Lutealfasen börjar efter ägglossningen. I stället för den sprängande follikeln bildas en gul kropp som producerar progesteron. Under dess inflytande förbereder endometriet för implantation av embryot. Om det inte inträffar, sjunker nivån av progesteron kraftigt, vilket provocerar menstruationens ankomst. Toppprogesteron observeras på dag 22. Sedan minskar det gradvis.

Den andra fasen av menstruationscykeln

Den andra fasen av cykeln är ansvarig för kvinnors reproduktiva hälsa. Det är under denna period som en kvinna kan bli gravid. Ägglossning är frånvarande hos gravida och ammande kvinnor, samt i tonåren och i klimakteriet. Normalt ägglossning sker upp till 10 gånger per år. Två menstruationscykler under denna period kan vara anovulatoriska. För att ägglossningen ska ske är en balans mellan hormonerna LH och FSH nödvändig. De produceras av hypofysen..

Man tror allmänt att närvaron av menstruation är garant för rätt ägglossningsförlopp. Detta är faktiskt inte fallet. Menstruation kan komma, oavsett om ägglossning har ägt rum eller inte. Bekräfta dess närvaro med hjälp av speciella test som svarar på en ökning av nivån av LH i urinen. Men ultraljudsövervakning betraktas som ett mer pålitligt sätt att bestämma ägglossningen. Med sin hjälp kan du spåra äggets tillväxt och fånga den exakta dagen för dess utträde i bukhålan. Denna metod utförs för diagnostiska ändamål och för att öka chanserna för befruktning vid planering av graviditet.

Hur länge är faserna i cykeln

Varje kvinna har en annan varaktighet på menstruationscykeln. Det beror på nivån på hormoner, ärftlighet och livsstil. Varaktigheten för det första steget i cykeln varierar från 7 till 14 dagar. Vid hormonella störningar kan det finnas betydande avvikelser från normen..

Hur många dagar varaktigheten för den andra fasen av cykeln varar är det omöjligt att bestämma. Exakta uppgifter kan endast erhållas på laboratoriet. I genomsnitt varierar denna siffra från flera timmar till 3 dagar. Graden av en kvinnas fertilitet beror på hur länge den andra fasen av cykeln varar..

Lutealperioden, oavsett menstruationscykelns längd, varar alltid två veckor. Denna information gör det möjligt att förutsäga en kvinnas fertilitet baserat på en analys av flera cykler. För att ta reda på dagen för ägglossning tar de 14 dagar från varaktigheten av sina perioder. Det erhållna antalet visar dagen för den cykel på vilken ägget frisattes från follikelkapseln.

Vad händer under den andra fasen

Den andra fasen av menstruationscykeln är den mest gynnsamma tiden för samlag när man planerar graviditet. Under denna period börjar en kvinna märka förändringar i kroppen. De uttrycks i följande:

 • bankande smärta i en eller båda äggstockarna;
 • vätskeutsläpp som liknar äggvita i konsistens;
 • ökad sexuell lust;
 • skarpa humörsvängningar;
 • lätt bröstförstoring.

De beskrivna symptomen är resultatet av en kraftig ökning av hormoner. Vissa kvinnor märker inte några betydande förändringar under denna period. Det beror på kroppens individuella egenskaper..

Antalet dagar för den andra fasen av menstruationscykeln är högst tre. Om spermierna inte lyckades tränga igenom ägget under denna period, dör det. I slutet av det sista steget lämnar ägget livmoderkaviteten tillsammans med menstruationsblodet och endometriumets basskikt.

Överträdelser av den andra fasen av cykeln

Den andra fasen bestämmer reproduktionssystemets fortsatta funktion. Om ägglossning av någon anledning inte äger rum inträffar kränkningar av den tredje fasen. Detta påverkar menstruationscykelns regelbundenhet och kvinnors välbefinnande. Orsakerna till kränkningar kan vara följande:

 • stressande situationer;
 • hormonella avvikelser;
 • liten äggstocksreserv;
 • mekanisk skada på hypofysen;
 • dålig kost;
 • endokrina sjukdomar;
 • tjockt äggstocksmembran.

Huvudsteget i fas 2 i cykeln är brott i follikelns väggar. Om detta inte händer lämnar ägget inte sina gränser. Hon regresserar eller förvandlas till en cysta. I det första fallet kanske en kvinna inte känner till patologin, eftersom menstruationens regelbundenhet förblir densamma. Med cystiska formationer försenas menstruationen, eftersom en minskning av progesteron vid rätt tidpunkt inte inträffar.

Kort luteal fas

Varaktigheten av lutealfasen är normalt två veckor. Om det är kortare än 10 dagar, talar vi om patologi. En kort luteal fas leder till infertilitet. I detta fall upphör funktionen av corpus luteum för tidigt. Detta gör implantation omöjlig..

Möjliga orsaker till patologi inkluderar infektionssjukdomar, överföring av allvarliga skador, kroniska inflammatoriska processer och störning av sköldkörteln. För att förlänga lutealperioden ordineras hormoner till kvinnan.

Att definiera avvikelse är enkelt. För att göra detta, var uppmärksam på hur många dagar cykeln varar. Om dess varaktighet är mindre än 28 dagar är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Ultraljudsövervakning utförs på olika dagar av cykeln för att bekräfta diagnosen. Hormoner donerar också blod.

Lång luteal fas

Den andra fasen i menstruationscykeln kan också provocera en ökning av varaktigheten av lutealfasen. Detta bidrar till hormonell omstrukturering, vilket påverkar kvinnans vikt, hennes välbefinnande och inre organ. Patologi förekommer ofta mot bakgrund av ökat insulin. Det orsakar en ökning av sugen efter söta livsmedel..

Förlängning av det sekretoriska stadiet indikerar utvecklingen av en godartad tumör eller cysta. Det framkallar en försening i menstruationen och tillåter inte progesteron att sjunka till önskad storlek. Om orsaken till patologin ligger i follikulär cysta, förskrivs kvinnan specialläkemedel. Cysten upplöses och menstruationen börjar.

Om problemet ligger i neoplasmer, som inte bara försvinner utan också ökar med tiden, kan kirurgisk hjälp krävas. I formationer av liten storlek utförs laparoskopi. Det kännetecknas av en snabb återhämtningsperiod och enkel uppförande. Under operationen görs punkteringar i bukhinnan, genom vilka medicinska instrument sätts in. En bukoperation utförs när tumören är för stor.

Medicinsk rådgivning

Att planera ett barn med menstruations oregelbundenhet görs först efter godkännande av läkare. Den hormonella bakgrunden normaliseras initialt och kroniska sjukdomar elimineras. För att förhindra olika komplikationer och inte störa barnets befruktning, rekommenderar läkare att följa följande principer:

 • Du måste regelbundet ha en menstruationskalender. Uppgifterna som erhållits som ett resultat av bedömningen av kritiska dagars regelbundenhet hjälper till vid diagnosen.
 • Det rekommenderas att undvika hypotermi. Att fånga bilagorna kan orsaka allvarlig skada på reproduktionen..
 • Tidiga hygienprocedurer skyddar mot utveckling av infektionssjukdomar.
 • En komplett diet kommer att ge den nödvändiga mängden vitaminer i kroppen. Det är lämpligt att äta mer grönsaker, frukt, fisk, nötter och greener.
 • Användning av preventivmedel påverkar indirekt könsdelarnas funktion. Om du väljer fel läkemedel stör den hormonella bakgrunden.
 • Regelbundna besök hos en kvinnlig läkare hjälper i tid att diagnostisera patologiska processer i könsorganen..

Sammanfattning

Kvinnlig reproduktion är ett komplext system, vars funktion påverkas av varje komponent. Om det finns en kränkning i en av faserna i menstruationscykeln inträffar förändringar i andra. Bortse inte från patologin. Med korrekt behandling är det möjligt att normalisera könsorganens funktion och förebygga sådana problem i framtiden.

Varje flicka möter förr eller senare begreppet "menstruationscykel." Vad är menstruation? Vilka är faserna i menstruationscykeln, vilken tid anses vara normal och hur man beräknar den korrekt?

Vad är menstruationscykeln?

Vad betyder begreppet "menstruationscykel"? Detta är en liten tidsperiod som börjar den första dagen av menstruationen och slutar på den sista. Menstruation är en naturlig process som sker i varje fysiskt och psykiskt frisk kvinna varje månad, inte räknar med förväntade mödrar och kvinnor under amning. Så fungerar naturen: efter en jämn tid anpassar kroppen sig till en möjlig befruktning och förbereder alla förutsättningar för den mest bekväma graviditetsförloppet.

Menstruation är en naturlig process för en kvinna

Processen börjar från födseln: när en tjej föds finns det redan i hennes äggstockar cirka 2 miljoner ägg, som så småningom dör och lämnar cirka 400 tusen. Deras antal reduceras till puberteten när den aktiva puberteten börjar. Under cykeln förblir endast ett ägg aktivt. En regelbunden, frisk menstruationscykel är inte möjlig utan aktivt deltagande av hjärnhalvor och normala hormonnivåer..

Vad är schemat för att starta menstruationscykeln och hur fungerar det med ett exempel? Den korrekta och standardsekvensen för alla handlingar som är karakteristiska för den normala cykeln inträffar på grund av att hängorna (äggstockarna), hypofysen (nämligen den främre loben) och hypotalamus fungerar smidigt.

Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar, men den kvinnliga kroppen är ganska humörig och denna process är individuell för varje. Det kan också finnas indikatorer från 21 till 35 dagar, vilket också anses vara en vanlig förekomst. Om indikatorerna går utöver ovanstående ramverk - är det värt att tänka på din hälsa genom att kontakta en läkare.

Externa manifestationer av menstruationscykeln

Vilka manifestationer är karakteristiska för menstruationen:

 • blodutmatning av lämplig färg och konsistens från könsorganen;
 • en ökning i storlek och "svullnad" i bröstet, smärta vid palpation är möjlig;
 • dåligt humör, irritabilitet, ovilja att kommunicera och till och med ett deprimerat tillstånd.

Den mest uppenbara yttre manifestationen av menstruation är fläckar från slidan

Det finns andra karakteristiska tecken, men de är helt individuella och anses inte som normen för alla. Ett normalt och snabbt system för menstruationsflödet är nyckeln till en kvinnas hälsa och villighet att föda och föda ett barn. Vid menstruationsproblem rekommenderar deras varaktighet eller rikliga gynekologer att inte skjuta upp problemet förrän senare och söka läkarhjälp i god tid.

Menstruationscykel

Med en normal menstruationscykel hos en frisk kvinna varierar menstruationens varaktighet från 3 till 7 dagar. Cykelns tidsram bestäms endast av flickans hälsotillstånd och naturliga interna fysiologiska processer.

Mensvärk

Enligt statistik tål endast 25% av alla flickor och kvinnor menstruation lugnt och smärtfritt och tar inte smärtmedicin och gör de vanliga sakerna. De återstående 75% applicerar aktivt kalla värmeplattor, sväljer tabletter och rynkar från obehag.

Läkare införde till och med en ny term som ger en medicinsk beteckning för detta fenomen - "algodismenorea". Det huvudsakliga kriteriet som indikerar det normala förloppet är att det finns smärta, men det är acceptabelt, utan skarpa och akuta smärtsamma symtom. Om du på ett säkert sätt kan göra dina vanliga aktiviteter, oroa dig inte.

Kylvattenflaska hjälper till att lindra smärta under menstruationen

Cykelns huvudfaser

Varje månad, året runt, byggs den kvinnliga kroppen upp igen - tre stora processer äger rum i den: faserna i menstruationscykeln. Naturen klokt ordnad - flickan behöver inte oroa sig för att skapa gynnsamma förutsättningar för befruktningen, hon behöver bara beräkna tiden för början av den gynnsamma fasen. Alla tre perioderna är logiska och var och en uppfyller sin biologiska roll. Tre faser:

 • den första är follikulär;
 • den andra är ägglossning;
 • den tredje är luteal.

Alla tre processerna styrs helt av hormonell balans. Under hormonens kontroll är både början och slutet av hela cykeln. Den första fasen - follikulär, är den viktigaste - den ger upphov till bildandet, mognaden av ägget.

Det finns tre faser av menstruationscykeln.

Den första fasen är follikulär eller menstruerad

Den första dagen av menstruationscykeln kännetecknas av uppträdandet av fläckar - menstruationsvätska som utsöndras från könsorganen. Detta åtföljs av mindre (eller vice versa) smärtsamma känslor som drar smärta i nedre del av buken. Varför händer det? Under den föregående cykeln har ett slemhinne växt på livmoderns väggar, som börjar avvisas av kroppen under början av menstruationen.

Vidare kommer hypofysen, körteln som finns inuti hjärnan, in i arbetet. Dess huvudmål är att få äggstockarna att producera nya ägg genom att producera det stimulerande follikelhormonet. Under denna process mognar folliklar (små vesiklar i vilka ett omogt ägg ligger) inuti äggstockarna. Östrogen (hormon) börjar produceras efter mognad av de flesta av dessa bollar. Hormonala nivåer motsvarar accelererad follikulär mognad.

Endast en bubbla - follikeln blir den huvudsakliga, ledande och som ett resultat membranet för äggets mognad. Parallellt med en ökning av östrogennivåer, driver han flitigt blod till livmoderns foder och "täpper" användbara ämnen i slemhinnan.

Detta händer så att embryot vid befruktning kan få alla nödvändiga element för vidareutveckling. Dessutom täcks membranet gradvis med slem, vilket bidrar till den aktiva rörelsen av spermier längs kanalen till ägget.

Den follikulära fasen börjar vanligtvis med menstruation

Den andra fasen är ägglossning

Det finns något som en "grafbubbla" - den så kallade mogna follikeln, som är redo för ägglossning. För närvarande fortsätter den dominerande follikeln att utvecklas aktivt och syntetiserar hormonet östradiol. Ägglossningsfasen varar i tre dagar, under vilken hormonet lutein frisätts flera gånger, vilket stiger betydligt i blodet hos en kvinna.

Utvecklingen av den dominerande "bubblan" slutar när hormonet börjar släppas ut i blodet. Luteiniserande hormon främjar produktionen av andra enzymer och hormoner som sedan riva slemväggen. Ägglossning är i huvudsak 5 till 10 ml vätska från en follikel som innehåller ett frisatt, moget ägg.

Om en kvinnas välbefinnande under denna period

Den andra fasen av cykeln åtföljs av helt olika symtom:

 • humöret förbättras avsevärt;
 • nivån på libido ökar - sexuell lust ökar;
 • det finns en önskan att arbeta.
DagMinsta värdeMaximalt värde
8 - 108 mm1 cm
11-149 mm1, 4 cm

Vad händer med ett moget ägg under denna fas?

Det första steget är förstörelsen av follikulärväggen - den börjar gå in i äggledaren med epitel villi. Befruktning inträffar - ägget möter spermierna. Om graviditet inte inträffar dör ett ägg utan befruktning inom en dag efter frisläppandet, senare helt enkelt upplöst i slemhinnan i livmodern.

Ägglossning är den bästa tiden att bli gravid

Tecken på ägglossningens början:

 • skuggan och konsistensen av vaginal urladdning förändras: de blir flytande, vitaktiga. Ibland kan det inträffa blodiga utflöden i dem;
 • bröstkörtlarna är förstorade och svullna;
 • bastemperaturen har blivit högre;
 • ofta huvudvärk;
 • värkande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • ökad sexuell lust.

Det finns många metoder som bestämmer början och slutet av ägglossningen hemma. De diagnostiserar en liknande period med ultraljud mycket bra, och kontrollerar äggstockarnas storlek och deras nuvarande tillstånd. Endometriet når en tjocklek på upp till 2 cm. Den genomsnittliga varaktigheten är två veckor. En gul kropp visas i stället för äggbubblan som har lämnat ägget - en formation som aktivt producerar östrogener, progesteron (ett graviditetshormon) och androgen.

Endometriumets fysiologi förändras, det förändrar strukturen, det lossnar och är redo att acceptera ett fosterägg. Huruvida en kvinna är gravid eller inte kan bedömas under den sista fasen - luteal.

Den tredje fasen är luteal eller sekretorisk

Denna period är den viktigaste för alla som planerar en graviditet. Spermierna lever i 5 dagar i äggledaren, vilket ökar risken för att den "får" sig på ett levande moget ägg. Bastemperaturen stiger till 38 grader, och menstruationens början efter befruktningen kommer inte längre att vara.

Två beprövade alternativ som hjälper till att bestämma graviditetens början är ett test som kan köpas på vilket apotek som helst eller ett intravenöst blodtest för hCG-nivåer. Alla primära och allmänt kända tecken på graviditet (illamående, yrsel) väntar framåt.

Undersökning av en gynekolog kan hjälpa till att bestämma närvaron av graviditet, men inte i de tidiga stadierna

Tecken och symtom på lutealfasen

Ett karakteristiskt drag i lutealfasen är flickans utmärkta hälsa, både gravid och inte "i position". Det är omöjligt att urskilja detta tillstånd, särskilt i ett tidigt skede. Det finns en liten punkt som kan hjälpa till att bestämma befruktningen som inträffade - en liten droppe blod (eller flera) - detta är en implantation som inträffar några dagar efter intim kontakt.

Progesteron orsakar svullnad i bröstkörtlarna och väcker dålig hälsa. Uppblåsthet uppstår ofta.

Om graviditet inte inträffar visas PMS som många kvinnor är bekanta - nervositet, irritabilitet, dålig hälsa. Det kan också åtföljas av bröstförstoring och lätt smärta i nedre del av buken.

Hur länge är faserna i cykeln

Om du talar om menstruationscykelns varaktighet enligt tidsramen kan du sammanfatta ett visst resultat: hela perioden varierar från 21 till 35 dagar, andra halvåret är exakt 2 veckor, enligt studier. Det kan bli mer eller mindre beroende på förekomsten av problem eller en funktionsfel i den hormonella bakgrunden. Om det finns kränkningar i det kvinnliga reproduktionssystemet kan tidpunkten ändras. För att undvika detta rekommenderas det att du besöker en gynekolog regelbundet.

Du måste spåra cykelns varaktighet för att vara säker på reproduktionssystemets hälsa

Dagliga slingfaser

Alla tre faserna kännetecknas av olika blödningar: för någon riklig, för någon - nej. Var och en av dem sker individuellt, med olika smärtupplevelser. Men hos olika kvinnor har faserna ungefär samma varaktighet per dag:

 1. Follikelfasen varar cirka 14 dagar, varav de första fyra eller fem dagarna - menstruation.
 2. Den ägglossande fasen börjar den 14-15: e dagen av hela cykeln och varar bara cirka tre dagar.
 3. Lutealfasen varar också cirka två veckor..

Varaktigheten för den första fasen är olika för varje kvinna - detta är ett vetenskapligt bevisat faktum. Det är värt att överväga mer detaljerat hur länge denna fas varar. Information kan sorteras ut tack vare den allmänna bilden av sensationer hos flickor som de upplever i början av menstruationscykeln:

 • det vanliga sättet att leva kränks: Jag vill inte göra någonting, en nedbrytning, dåsighet, slöhet och smärta i nedre del av buken;
 • 3 - 5 dagar: hälsan förbättras, tillståndet blir mer stabilt;
 • vecka: attackera positiva känslor. Depressivt tillstånd ger plats för glädje, leenden och ökad lust till arbete och intimitet;
 • två veckor: kroppen förbereder sig för ägglossning;

Den andra fasen, som nämnts ovan, varar exakt 14 dagar. Vad är karakteristiskt i 15-23 dagar? Om befruktningen har inträffat förändras tillståndet något, och några droppar blod kan förekomma - du ska inte få panik, fenomenet är säkert och förväntat.

Orsaker till menstruations oregelbundenhet

Det kan hända att menstruationscykeln går förlorad och det kan finnas flera skäl till detta:

 • brist på ett normalt ägglossningsregim - anovulation. Vad kan vara drivkraften för detta? Onkologiska sjukdomar, bildning av tumörer eller cyster; tarm- och gastrointestinala störningar - bulimi, anorexia nervosa; sköldkörtelproblem eller Cushings sjukdom; PCOS, överdriven träning eller ovariefel;
 • endometrial hyperplasi eller bildning av en polypp;
 • problem på den hormonella bakgrunden - nivån på hormoner - regulatorer förändras. Anledningen till detta kan vara felaktigt urval av preventivmedel eller intrauterina enheter. Kanske början av tidig menopaus, med ett stort antal läkemedel som har progesteron eller andra hormoner;
 • en mängd inflammatoriska processer i livmodern eller könsorganen, inklusive sexuellt överförda sjukdomar;
 • ta antikoagulantia;
 • sjukdomar i njurarna och könssjukdomar i allmänhet, tarmarna. Diabetes eller koagulationsproblem.

Den inflammatoriska processen i könsorganen kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln

Normindikatorer

Det största problemet och avvikelsen från normen är skillnaden i antalet dagar i den genomsnittliga cykellängden. Om han till exempel är 30 dagar gammal och de kommande 21 dagarna måste du söka hjälp hos en gynekolog. Tillåten avvikelse, som kan vara upp till 3 dagar. Om urladdningen varar mer än en vecka - detta är inte normen, särskilt om de är rikliga. Det finns troligtvis en patologi som bara en läkare kan bestämma.

Det finns några indikatorer som anses vara en normal avvikelse från normen:

 • puberteten. Tonåringens kropp är oförutsägbar och att bestämma något fungerar definitivt inte. Fel är ständigt möjliga eftersom reproduktionsfunktionen bara blir bättre. 13 - 15 år är normal ålder för den föreskrivna cykeln för en tonårsflicka. Men glöm inte personlighet !;
 • stress, neuros;
 • alltför strikt diet eller svält;
 • klimakteriet - slutet på det reproduktiva systemet.

Vad du behöver vara uppmärksam på?

I alla åldrar är det mycket viktigt att uppmärksamma de signaler som din kropp avger för att undvika allvarliga komplikationer. Det finns ett antal skäl som indikerar förändringar i negativ riktning:

 • obegripligt urladdning mellan menstruationen bör varna kvinnan - detta indikerar en möjlig sjukdom i könsorganet;
 • oregelbunden cykel;
 • för starka och ofta smärta i nedre del av buken, som kvarstår länge före och efter menstruationen;
 • PMS är för uttalad, svår stress och neuros;
 • menstruationsvaraktighet - om perioden överstiger en vecka.

Om man observerar för tung urladdning under menstruationen - är detta ett tillfälle att besöka en gynekolog

Blodtest för hormonnivån under menstruationen

Om det fanns ett hormonellt misslyckande rekommenderas att man snarast testar för att identifiera antalet. Varför behövs detta? Att lära sig i de tidiga stadierna om förekomsten av olika patologier som är farliga för en kvinnas hälsa. Kliniska indikatorer kontrolleras när lämpliga dagar på cykeln kommer:

 • LH - 2 - 5 dagars cykel;
 • FSH - 3-5 dagar;
 • 6 - 10 - testosteronnivå;
 • från dag 20 - progesteron och ibland östradiol.

Vilka regler måste följas innan du testar:

 • Du kan inte äta innan leveransen, den sista måltiden bör vara tidigast för 8 timmar sedan;
 • läkaren bör utfärda en remiss för tester;
 • Gå inte in i intimitet 24 timmar före leveransen;
 • inte ta några mediciner (kontakta läkare);
 • Var inte nervös, inte överarbeta.

Analysen tas för vissa hormoner, strikt för det avsedda syftet..

Tester kan upptäcka sjukdomen i dess tidiga stadier.

Varför behöver jag en dagbok varje månad?

I den moderna världen av prylar och apparater finns det många bekväma menstruationskalendrar. Gynekologer rekommenderar starkt att alla unga flickor använder sådana elektroniska (eller inte) dagböcker: det är bekvämt, enkelt och mycket användbart, du behöver inte oroa dig för följande menstruation - kalendern kommer att meddela dig om alla tre faser eller en försening.

Dagboken hjälper dig att lära dig om alla avvikelser från normen och brott som har inträffat i kroppen. Du kan beräkna ägglossning, menstruationens slut. Detta är en gudshändelse för flickor som planerar en graviditet..

Allt som behöver göras: mata in data i en elektronisk applikation, och i framtiden kommer den automatiskt att beräkna alla nödvändiga datum och göra viktiga anteckningar. Du kan markera mängden blödning, överflöd, välbefinnande, ogynnsamma ögonblick för befruktningen och vice versa.

Slutsats

Varje tjej som vill och planerar att bli mamma i framtiden bör ta sin kvinnliga hälsa på allvar och ansvarsfullt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt menstruationscykeln - dess varaktighet, färg, lukt och riklig urladdning. Om det finns några avvikelser från normen bör du inte lösa detta problem själv genom självmedicinering..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Akne med klimakteriet: effektiva metoder för att bekämpa symptomet

Obehagliga symptom irriterar inte bara från insidan utan också från utsidan. Under klimakteriet märks förändringar i utseende: huden tappar sin elasticitet, rynkor uppträder, huden bleknar, vaskulära nätverk och rodnad kan ofta märkas....

Hur man blir gravid snabbt efter en period

Stadier av menstruationscykelnI det första stadiet av menstruationscykeln bildas en follikel, från vilken ägget sedan mognar. Efter det inträffar ägglossning eller "bördigt fönster" från 1,5 till 3 dagar, då sannolikheten för befruktningen är så stor som möjligt....

Smärta i mitten av cykeln (med ägglossning): orsakar svår smärta i höger eller vänster sida under och efter ägglossningen

Som ni vet är menstruationscykeln den viktigaste assistenten vid bedömningen av kvinnors hälsa....