Faserna i menstruationscykeln. Menstruationscykel

Harmonier

Menstruationscykeln är indelad i faser, som alltid ersätter varandra. För att en kvinna ska förstå vad det handlar om måste du ta isär faserna i menstruationscykeln varje dag. Den första fasen är follikulär, den varar cirka 14 dagar. Den andra är ägglossning, ersätter follikulär dag 14-15. Den tredje är luteal, börjar den 15-17: e dagen av menstruationscykeln och varar i cirka två veckor. Låt oss titta på var och en av dem mer detaljerat..

Menstruationscykel

Den kvinnliga cykeln kan ha olika längder. Tills en kvinna planerar en graviditet uppmärksammar hon sällan längden på denna period. Menstruationscykeln bör dock alltid övervakas noggrant..

Det är värt att notera att den första dagen av cykeln är den när blödningen från könsorganen började. Den sista dagen är dagen före början av den nya kvinnliga perioden.

Lång cykel

En onormalt lång period anses vara en period som är längre än 35 dagar. I detta fall möter representanten för det svagare könet ofta problem med lutealfasen i menstruationscykeln. Typiskt uttrycks dessa sjukdomar i hormonbrist under denna period. Detta leder till oförmågan att bli gravid.

Varaktigheten av menstruationsblödning under en lång cykel kan vara annorlunda och sträcker sig från flera dagar till två veckor. Korrigering i detta fall är nödvändig. Annars kan allvarligare hälsoproblem börja..

Första delen av cykeln

Denna period kallas follikelfasen. Detta namn är allmänt accepterat och mer känt. Det finns också följande namn: follikulär, polyperativ period. Denna tidsperiod varar i genomsnitt två veckor. Men detta värde kan variera från en till tre veckor. Allt detta är en variant av normen och kräver inte medicinsk intervention..

Detta givna tidsintervall börjar när menstruationen börjar. Från detta ögonblick producerar hypofysen follikelstimulerande hormon. Det har en gynnsam effekt på endometriet och hjälper till att återställa det inre skiktet av könsorganet efter menstruationsblödning. FSH har också en enorm effekt på äggstockarna. I dessa organ börjar tillväxten av vesiklar som kallas folliklar. Runt mitten av cykeln släpps en (mindre ofta två eller tre) dominerande bubbla som sedan släpper ägget.

I den första fasen av den kvinnliga cykeln undersöks de flesta hormoner. Materialprovtagning utförs under perioden från den tredje till den femte dagen i denna period.

Det är värt att notera att förändringar inträffar inte bara i den kvinnliga kroppen under denna period. En representant för det rättvisa könet kan konstatera att utsläppet från könsorganen är ganska knappa och täta. Även vid denna tidpunkt hålls bastemperaturen låg. Medelvärdet på termometern är från 36 till 36,5 grader.

Faserna i menstruationscykeln förändras exakt när ägglossningen inträffar. Hypofysen under denna period börjar aktivt producera luteiniserande hormon. Detta ämne påverkar den vuxna follikeln och bubblan spricker. Det är från denna sekund som den andra fasen av menstruationscykeln börjar.

Medicinsk rådgivning

Att planera ett barn med menstruations oregelbundenhet görs först efter godkännande av läkare. Den hormonella bakgrunden normaliseras initialt och kroniska sjukdomar elimineras. För att förhindra olika komplikationer och inte störa barnets befruktning, rekommenderar läkare att följa följande principer:

 • Du måste regelbundet ha en menstruationskalender. Uppgifterna som erhållits som ett resultat av bedömningen av kritiska dagars regelbundenhet hjälper till vid diagnosen.
 • Det rekommenderas att undvika hypotermi. Att fånga bilagorna kan orsaka allvarlig skada på reproduktionen..
 • Tidiga hygienprocedurer skyddar mot utveckling av infektionssjukdomar.
 • En komplett diet kommer att ge den nödvändiga mängden vitaminer i kroppen. Det är lämpligt att äta mer grönsaker, frukt, fisk, nötter och greener.
 • Användning av preventivmedel påverkar indirekt könsdelarnas funktion. Om du väljer fel läkemedel stör den hormonella bakgrunden.
 • Regelbundna besök hos en kvinnlig läkare hjälper i tid att diagnostisera patologiska processer i könsorganen..

Andra delen av cykeln

Så snart ägget lämnar äggstocken ändrar hypofysen sitt arbete något. Just nu är det äggstockens tur att utsöndra rätt ämne. På den plats där den dominerande follikeln tidigare var, bildas en ny bubbla. Det kallas corpus luteum. En sådan neoplasma är nödvändig för den normala förloppet av den kvinnliga cykeln. Corpus luteum producerar hormonet progesteron. Detta ämne stöder äggets livslängd och har en generell effekt på hela kroppen..

Efter en förändring i menstruationsfasen börjar också aktiv tillväxt av könsorganets inre membran. Blodcirkulationen ökar och blodkärlen växer. Endometrialskiktet blir större varje dag och når sitt maximum ungefär en vecka efter ägglossningen. Under samma period har progesteronnivåerna ett maximivärde. Om du behöver genomföra en analys och bestämma mängden, måste du göra det exakt en vecka efter follikelbrottet.

Utflödet från slidan under denna period är krämig, och det finns många av dem. Allt är helt normalt och kräver inte behandling. De enda undantagen är de fall då obehag är fäst vid urladdningen: klåda, brännande eller smärta. Det är också nödvändigt att se en läkare om slemet har en obehaglig lukt eller en ovanlig färg. Bastemperaturen under denna period stiger sedan follikelns bristning. Detta beror på effekten av progesteron på kroppen. Medelvärdet för termometern är 37 grader. Dessutom konstaterar kvinnan en ökning och ökning av känsligheten hos bröstkörtlarna.

I händelse av att befruktning har inträffat börjar den tredje fasen av kvinnliga perioden. I avsaknad av graviditet förändras perioder av menstruationscykeln igen och menstruationen börjar.

Den andra fasens varaktighet är från tio till fjorton dagar. Det påverkar inte cykelns varaktighet. Olika variationer kan bero på skillnaden i den första halvan av kvinnperioden. Om progesteronfasen har ett mindre antal dagar än 10, indikerar detta en hormonbrist. I detta fall måste kvinnan genomgå en undersökning och börja med att ta korrigerande läkemedel.

Vad påverkas av vissa hormoner?

En ökning eller minskning av mängden kvinnliga hormoner i en viss fas är ett tecken på förekomsten av en sjukdom som påverkar reproduktionssystemets funktion negativt..

Med den snabba tillväxten av follikelstimulerande hormon uppstår sådana avvikelser som:

 • maligna tumörer i hypofysen;
 • försämring av bilagornas funktion;
 • snabbt svar på fetma och dåliga vanor.

Att sänka nivån av luteiniserande hormon anses vara ett tecken på problem med hypofysen, det kan orsakas på grund av närvaron av extra kilo. Och läkaren noterar en ökning i mängden av detta ämne när en malig tumör upptäcks i hjärnan.

Prolactin påverkar mängden progesteron. Hjälper till att undertrycka follikelstimulerande hormon under graviditeten. Ger mjölk under amning. Med detta hormonella misslyckande noteras följande:

 • follikulära syntesproblem som påverkar ägglossning och äggstocksfunktion;
 • nedsatt funktion av hypofysen och dess bilagor.

Östrogen påverkar bildandet av ägget, dess produktion efter follikelbrott inträffar. Ett ökat antal indikerar förekomsten av en tumör i äggstocken eller binjurarna. Nivån kan höjas om kvinnans vikt är under det normala.

Problem med syntesen av östrogen provocerar ett antal störningar:

 • minskar risken för att bli gravid;
 • kränkning av cykeln;
 • infertilitetsutveckling.

Testosteron är ett manligt könshormon, av vilket en liten mängd också finns i kvinnors kropp. Den stöder muskelmassa, reglerar talgkörtlarna och påverkar nervsystemets tillstånd. Dessutom främjar hormonet tillväxten av bröstkörtlarna under graviditeten och ökar sexualiteten..

Anledningar till överskottsnivåer:

 • polycystisk;
 • godartade och maligna tumörer;
 • ärftlighet;
 • problem med binjurarnas funktion;
 • störningar i hypofysen.

Androgener är en typ av hormon som spelar en ganska viktig roll i det kvinnliga reproduktionssystemet. Med hjälp av fettceller och hud förvandlas dessa hormoner till östrogen.

Androgener hämmar benförlust och ansvarar för sexlyst och tillfredsställelse.

Om en kvinna har en menstruationscykel, bör det förstås att eventuella avvikelser påverkar reproduktionssystemets funktion negativt.

En resa till gynekologen och testning av innehållet av hormoner i kroppen bör vara obligatorisk. Du bör också övervaka faserna i menstruationscykeln för dag, då blir det lättare att identifiera oegentligheter, vilken cykeldag och vilken fas som kan hittas med hjälp av speciella elektroniska kalendrar, de undertecknar en cykel av kvinnor varje dag.

Brott mot den kvinnliga cykelns varaktighet

Som nämnts tidigare kan en cykel vara lång eller kort. Eventuella avvikelser bör behandlas..

Det är också värt att notera att den kvinnliga perioden alltid ska vara stabil. Skillnaden i cykelns varaktighet bör inte vara mer än tre dagar. Till exempel, om en kvinna har en period på 25 dagar, är detta normalt. Men om denna period är 32 dagar i nästa månad, är detta redan en avvikelse och en funktionsfel i kroppen.

Ibland kan ett fel i cykeln uppstå på grund av bildandet av funktionella cyster. Det finns ingenting att oroa sig för. Oftast löser sådana tumörer på egen hand. Om detta fenomen uppstår ganska ofta måste kvinnan undersöka faserna i menstruationscykeln. Detta kan göras med hjälp av ett blodprov. Laboratorieassistenter bestämmer nivån på hormoner i kroppen och ger resultatet..

Kort luteal fas

Varaktigheten av lutealfasen är normalt två veckor. Om det är kortare än 10 dagar, talar vi om patologi. En kort luteal fas leder till infertilitet. I detta fall upphör funktionen av corpus luteum för tidigt. Detta gör implantation omöjlig..

Möjliga orsaker till patologi inkluderar infektionssjukdomar, överföring av allvarliga skador, kroniska inflammatoriska processer och störning av sköldkörteln. För att förlänga lutealperioden ordineras hormoner till kvinnan.

Att definiera avvikelse är enkelt. För att göra detta, var uppmärksam på hur många dagar cykeln varar. Om dess varaktighet är mindre än 28 dagar är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Ultraljudsövervakning utförs på olika dagar av cykeln för att bekräfta diagnosen. Hormoner donerar också blod.

Behandling av kränkningar av den kvinnliga cykelns varaktighet

Oftast väljs hormonella läkemedel för korrigering.

Om en kvinna planerar en graviditet, förskrivs hon mediciner för att stödja den andra fasen. De har också en gynnsam effekt på hormoner som produceras av hypofysen. Oftast rekommenderar läkare Progesteron-injektioner, Utrozhestan vaginala suppositorier eller Dufaston-piller.

I händelse av att representanten för det kända könet inte planerar att föda under en snar framtid kan hon rekommenderas att ta muntliga preventivmedel. Beroende på resultaten från den hormonella bakgrundsstudien kan läkaren förskriva Diane-35, Logest, Novinet och andra. Det finns många liknande droger i vår tid. En kompetent specialist väljer vad som är rätt för dig.

Menstruationsfas

Kvinnokroppens reproduktionssystem är en komplex mekanism som skapas av naturen för att fortsätta mänskligheten. Från puberteten till början av klimakteriet är syftet med den vackra halvan av mänskligheten ett barns födelse och födelse. För att förbereda sig för denna händelse inträffar månatliga osynliga processer med ett enkelt öga, som kallas fasen för menstruationscykeln.

Den första fasen av menstruationscykeln

Den cykliska perioden hos varje kvinna är ett individuellt fenomen. Det börjar betraktas som den första menstruationsdagen och varaktigheten sträcker sig från 21 till 35 dagar. Det genomsnittliga idealvärdet anses vara 28 dagar..

Cykeldiagram - visar tydligt äggets utveckling (follikulär + ägglossning + corpus luteum)

Början på äggtillväxt

Den första fasen i menstruationscykeln är ansvarig för början av äggets tillväxt och utveckling, det kallas follikulär. I äggstockarna hos en kvinna finns ett stort antal primordier av vätskeblåsor. Tillsammans med den första dagen med månadsblödning planeras de som kommer att växa under den aktuella månaden.

Östrogenproduktion

Den första fasen i menstruationscykeln är perioden där, under påverkan av follikelstimulerande hormon, produktionen av östrogen, som stöder utvecklingen av folliklar, gradvis ökar. Ungefär den 7: e dagen av cykeln, en bubbla i alla avseenden förbättrar avsevärt resten, för dem är det något som en signal för att stoppa tillväxt och vända utveckling. Och loppledaren fortsätter att odla ett ägg och når en gränsstorlek på 20-25 mm i diameter. Vid denna tid når nivån av östrogen sin högsta punkt, vilket provocerar frisättningen av luteiniserande hormon (LH), en föregångare av ägglossning.

Funktioner av ägglossning

Så snart LH-tillväxten är fixad närmar sig ägglossningsfasen, det är som separationen av de två halvorna av cykeln, som kan kallas menstruationscykelens 3 fas, även om det snarare är en skiljelinje mellan dem, belägen i mitten.

Den andra fasen av menstruationscykeln

Så snart ägget lämnar äggstocken börjar den andra fasen av menstruationscykeln. En gul kropp börjar växa på platsen för follikelbrott, vilket producerar progesteron, vilket hjälper befruktningen, gör att endometriet blir lös, mjukt och tjockt nog så att fosterägget lätt kan invadera sin vägg.

Luteal fas

Det andra segmentet kallas den luteala fasen i menstruationscykeln, vad det är och varför det kallas på det sättet förklaras enkelt. Från rester av vävnad i den flytande vesikeln och blodkärlen börjar speciella celler växa med en gul färg. Gradvis förvandlas cellerna till en tillfällig körtel som producerar luteinhormon, graviditetshormonet. Körteln kallas corpus luteum, och eftersom den spelar en ledande roll i den andra perioden av cykeln kallas fasen luteal.

Progesteronproduktion

Den andra fasen i menstruationscykeln är den process som är ansvarig för början och utvecklingen av graviditeten med hjälp av progesteron, producerat av körtlarna tills morkakan bildas och tar det på sig själv. I avsaknad av befruktning, i början av en ny cykel, försvinner corpus luteum.

Hur länge är faserna i cykeln

Gå tillbaka till de digitala värdena och analysera faserna i menstruationscykeln varje dag. Vi minns att gränserna för detta månatliga fenomen sträcker sig från 21 till 35 dagar. Många studier har visat att den andra halvan är konstant och uppgår till 14 dagar. Hon kan ändra sin varaktighet i riktning för att minska eller öka endast om patologiska avvikelser uppstår i det kvinnliga reproduktionssystemet. Men den första fasen är ett annat värde för varje dam.

Vi kommer att analysera i detalj hur många dagar varje fas varar och hur den kännetecknas

Låt oss nu titta på våra flickors känslor, hur den första fasen av menstruationscykeln fortsätter och hur många dagar det kan ta med en 28-dagars längd:

 • De första och andra dagarna är inte uppmuntrande, nästan alla våra damer lider av smärta i nedre del av buken, och naturligtvis förbättrar inte fläckningen också humöret, arbetsförmågan minskar, den vanliga rytmen i livet minskar.
 • Från 3 till 6 dagar börjar tillståndet och det fysiska välbefinnandet att stabiliseras långsamt.
 • 7-12 dagar går i gott humör, önskan att arbeta, att delta i bekanta aktiviteter ökar, sexuell attraktion och en mängd andra positiva känslor dyker upp.
 • 13-14 dagar - väntar på ägglossning.

Med en annan varaktighet av den rytmiska perioden passar en liknande tabell mellan 7-21 dagar.

Och vi går smidigt in i den andra fasen av menstruationscykeln, och hur många dagar den varar, har vi redan bestämt hur det etablerade konstantvärdet är 14 dagar.

Om ägget dör utan att möta den manliga cellen, kan tecken på premenstruellt syndrom observeras från 23 till 28 dagar. De uttrycks i irritabilitet, täta förändringar i humör, tårarhet, en tendens till depression, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna.

Menstruation fas tabell

Om dessa dagar är bundna till möjligheten till befruktning, ser tabellen över faserna i menstruationscykeln enligt följande:

 • Från den första dagen i menstruationen till den 11: e dagen med en 28-dagarsperiod är befruktning osannolik.
 • Den maximala tiden för befruktningen faller på 12-16 dagar. Det är under denna tidsperiod, om du vill bli gravid, kan samlag vara framgångsrikt, i form av ett nytt liv.
 • Tja, om en glad händelse för tillfället inte inträffade, från 17 till 28 dagar är förmågan att gödsla noll.

Men du bör ta hänsyn till att alla dessa beräkningar avser den vanliga menstruationsprocessen. I händelse av överträdelse kan alla utfall inträffa. Ja, plus varje kvinnas individualitet, så du behöver verkligen inte lita helt på de föreslagna tabellerna, eftersom reproduktionssystemet är en mycket knepig mekanism som kan ge oväntade överraskningar i en till synes beräknad livssituation.

Schema för menstruationscykeln - menstruation och ägglossning

För att förhindra funktionsfel i reproduktionsfunktionens väl fungerande arbete är det nödvändigt att faserna i menstruationscykeln och de hormoner som ger deras stöd är i fullständig harmoni. I denna process har naturen tänkt igenom allt till minsta detalj..

Om östrogen växer under äggmognad, har progesteron sitt minimivärde. Så snart den första når sin topp, stiger den andra omedelbart och tar sin tur att kontrollera följande åtgärder. I mitten av cykeln kommer östrogen inte att öka, det kommer inte att bli någon kraftig ökning i LH, ägglossning kommer inte att inträffa, det kommer inte att finnas någon corpus luteum, ingen kommer att producera hormonet i den andra fasen.

Oftast har externa faktorer en negativ effekt på hormonernas funktion. Därför för att din menstruationscykel ska fungera som en klocka:

 • försök att undvika stressiga situationer;
 • observera regimet för arbete och vila;
 • granska din kost, ät hälsosamma livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler.

Vid interna orsaker i form av gynekologiska sjukdomar, försök inte att hantera problemet själv, för det finns det tillräckligt kvalificerade läkare som snabbt kan rädda dig från problem.

Den tredje fasen är ägglossning

Den kvinnliga cykeln består av två faser, i den första mognar ägget, och i den andra läker såret från brott i follikeln eller befruktningen börjar. Den normala processprocessen styrs av de producerade hormonerna. Fas 3 i menstruationscykeln betraktas som ägglossning, cellens utgång när befruktning är mest troligt. Flickan bör hålla en kalender - en tabell där man börjar menstruationens början varje månad. Med det kan du beräkna dagen för ägglossning och övervaka den normala cyklussättningen.

Menstruationsfas

Faserna i menstruationscykeln är sekventiella hormonella och strukturella förändringar i den kvinnliga kroppen av cyklisk karaktär, vilket säkerställer förverkligandet av reproduktionsfunktionen. Vid bildandet av fasen i menstruationscykeln dominerar alltid äggstockarnas hormonella funktion, vilket inte bara påverkar könsorganet, det ändrar hela organismen.

Eftersom hos kvinnor menstruationscykeln har individuella egenskaper, varierar begreppet "norm" inom ett mycket brett spektrum. Följande begrepp används för att karakterisera menstruationscykeln:

- Varaktighet Det mäts med tidsintervallet mellan början av två efterföljande perioder, det vill säga den första menstruationsdagen är samtidigt början på nästa cykel och slutet på den föregående. De flesta moderna kvinnor markerar den första dagen för varje menstruation i kalendern, så de kan mycket enkelt beräkna varaktigheten på sin menstruationscykel genom att räkna antalet dagar mellan de markerade datumen. Menstruationskalendern visar också tydligt alla kränkningar av den vanliga rytmen i menstruationen. Den normala varaktigheten för menstruationscykeln beaktas om den passar inom intervallet 25 - 35 dagar, i de flesta (60%) är den lika med 28 dagar.

- Antalet dagar i cykeln som menstruationsblödning inträffar. Menstruation är en integrerad del av alla (och patologiska) menstruationscykler. Menstruationsblödning hos 75% varar inte längre än en vecka, men bör inte vara för kort (mindre än tre dagar).

- Menstrual blodförlust, dess volym och varaktighet. I genomsnitt är det 40 - 150 ml. Det är svårt att mäta mängden blod som förloras vid varje menstruation av en kvinna. Därför tas den villkorade "normen" en sådan mängd menstruationsblod, som inte kräver användning av mer än fyra sanitetsunderlag dagligen. Det bör noteras att denna parameter är acceptabel för situationer när byte av packningar motsvarar det etablerade läget för deras användning.

Det bör inte finnas många blodproppar eller slem i menstruationsblodet. Under den normala menstruationsminskningen minskar blodförlusten kvantitativt från den första dagen till den sista, och antalet "rikliga" dagar, som regel, överstiger inte tre.

Det tros också att menstruationsblodförlust bör vara smärtfritt och inte störa den vanliga rytmen i livet. Kort milt dragande eller värkande känsla i utskjutningen av livmodern på "rikliga" dagar är tillåtet.

Det bör noteras att det finns en liten grupp kvinnor (mindre än 30%) som har en individuell ”norm” i menstruationscykeln mot bakgrund av absolut gynekologisk hälsa. Som regel upprättas den från den första menstruationen och förändras inte förrän menstruationsfunktionen har fullbordats, det vill säga till menopausen. Om en kvinnas menstruationscykel skiljer sig från den villkorade "normen", men inte åtföljs av patologi och inte stör den reproduktiva funktionen, korrelerar den med begreppet en individuell fysiologisk "norm".

Förutom den villkorade "normen" finns det flera strikta parametrar som varje menstruationscykel ska ha, en av dessa är förekomsten av två faser.

Den första fasen av menstruationscykeln börjar med nästa menstruationsblödning och med förbehåll för den fysiologiska cykeln slutar den med en kort period av ägglossning. Efter ägglossning, i frånvaro av graviditetsstart, börjar fas 2 i menstruationscykeln, som slutar med början av nästa menstruation. Tvåfascykler åtföljs inte alltid av ägglossning, men utan förekomsten av båda faserna är ägglossning omöjlig. Under varaktighet är båda faserna av den normala cykeln ekvivalenta, men skiljer sig åt i hormonella och strukturella förändringar, som vi kommer att prata om senare.

Faserna i menstruationscykeln bildas med obligatoriskt deltagande av komplexa biologiska processer i hela kvinnliga kroppen, som styrs av det centrala nervsystemet: hypofysen och hypotalamus. Var och en av dess faser kännetecknas av vissa hormonella förändringar i äggstockarna, vilket framkallar strukturell omorganisering av endometriet..

Hypotalamusen "övervakar" menstruationscykeln. Det i en cyklisk rytm hemlighet biologiska aktiva föreningar (frigörande hormoner) som kommer in i hypofysen. Hypofysen kan producera hormoner som påverkar äggstockarna: follikelstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) och prolaktin. Var och en av dem utsöndras av hypofysen enligt cyklernas faser. Under påverkan av hypofyshormoner i äggstockarna inträffar vissa förändringar som säkerställer äggets mognad. Alla händelser som inträffar under varje menstruationscykel ger reproduktionsfunktion.

Diagnos av en bifasisk menstruationscykel är mycket viktig för att studera orsakerna till menstruationsdysfunktion och infertilitet. Laboratoriemetoder används för att bestämma nivån på bashormoner, deras kvantitet och förhållande studeras vid olika perioder av cykeln. Ultraljudsskanning gör att du visuellt kan bedöma endometriumens tillstånd och bestämma hur strukturella förändringar i livmoderslimhinnan motsvarar den avsedda fasen i cykeln. Det hjälper också till att studera strukturen på follikelapparaten i äggstockarna..

En kvinna kan också lära sig karaktären av menstruationscykeln själv, om hon tillämpar metoden för att mäta basaltemperatur är hon baserad på förmågan hos hormoner i den andra fasen av cykeln (progesteron) att något öka kroppstemperaturen, som mäts rektalt. Om du mäter denna temperatur dagligen och registrerar resultaten i en graf, kan du äntligen se de karakteristiska grafiska tecknen på en tvåfasig ägglossningscykel. Mätningar görs under de närmaste cyklerna. Metoden rekommenderas av specialister som en av diagnostiska procedurer, men i avsaknad av menstruationsdysfunktion och / eller infertilitet är det inte meningsfullt att mäta basaltemperaturen.

Villkorligt är båda faserna i menstruationscykeln lika i varaktighet, oftare varar var och en cirka 2 veckor. Eftersom ägglossningen avgränsar menstruationscykeln i två, antas det konventionellt att den hör till mitten av cykeln.

Den första fasen av menstruationscykeln

En fas i menstruationscykeln involverar tillväxt, mognad av follikeln och följaktligen ägget.

I äggstockarna, under det yttre (protein) membranet, finns det många strukturer som liknar tunnväggiga små vesiklar - folliklar, och var och en av dem fungerar som en behållare för ägget. Follikeln som inte har nått rätt mognad kallas primordial. Primordiala folliklar mognar symmetriskt med ägget, men under en period som är lika med en cykel, når endast en av dem maximal mognad.

I den första, follikulära fasen av cykeln producerar hypofysen follikelstimulerande hormon så att follikeln utvecklas korrekt. När follikeln mognar förändras strukturen: den ökar något (upp till 20 mm), är fylld med en klar follikulär vätska och ett granulärt membran foder inuti. Den primordiella follikeln, som avslutade mognadsstadiet, kallas graaffbubblan. Cellerna i follikelns granulosa utsöndrar östrogener, ansvariga för rätt utveckling och tillväxt av ägget.

I den första fasen förändras endometriumens tillstånd också. Under direkt påverkan av östrogener (östradiol) i endometriet börjar processen med förbättrad spridning (spridning) av det yttre (funktionella) slemskiktet och de körtelstrukturer som finns i det. Volym av livmoderslimhinna ökar avsevärt, slemhinnans struktur blir lösare, det finns många nya små blodkärl.

Vissa strukturella förändringar observeras i muskelskiktet (myometrium): dess celler ökar volymen (hypertrofi).

Kulminationen av den första fasen av menstruationscykeln är ägglossning. När ägget når sitt maximala utvecklingsstadium och inte längre behöver den näring och skydd som follikeln försvinner, försvinner graafbubblans vägg och släpper ut ägget. Ett livskraftigt ägg kvarstår inte längre än två dagar, och sedan, om befruktningen inte har inträffat, dör det.

Således är den första fasen av någon menstruationscykel:

- sammanfaller i början med menstruationsblödning;

- inträffar med deltagande av det follikelstimulerande hormonet i hypofysen;

- kännetecknas av äggmognad;

- åtföljt av utsöndring av östrogen follikel;

- olika processer för proliferation och vaskularisering av det funktionella skiktet i endometriumet;

- slutar med en period av ägglossning.

Förlängningen av den första fasen av cykeln indikerar hormonell dysfunktion. Den långa första fasen i menstruationscykeln är oftare förknippad med en kränkning av ägglossningsprocesserna. Defekt eller helt frånvarande ägglossning provoserar ett hormonellt fel: äggstockarna slutar inte utsöndra östrogener, och i livmodern fortsätter överdriven endometrial proliferation. Resultatet av sådana kränkningar är ofta allvarliga patologiska förändringar, när man diagnostiserar orsakerna till uterus dysfunktionell blödning och / eller infertilitet, detekteras en lång första fas av menstruationscykeln, såväl som anovulation.

För att inte bli förvirrad i olika termer måste patienter komma ihåg att den första fasen av cykeln kan kallas follikulär (eftersom den kännetecknas av processen för mognad av folliklar) eller spridningsfasen (enligt den strukturella omarrangemanget i endometriet). Den andra fasen kan också karakteriseras på olika sätt: den kallas luteal eller sekretorisk.

Den andra fasen av menstruationscykeln

Den andra, sekretoriska fasen av menstruationscykeln börjar omedelbart efter att ägglossningen har avslutats. Samtidigt börjar ett annat reglerande hormon, luteiniserande (LH), produceras i hypofysen. När ett ägg lämnar en bruten follikel utvecklas det blödning och trombos. De återstående cellerna i granulosa-membranet börjar aktivt delas upp, groddar i små kärl (vaskularisering) och omvandlas gradvis till en ny, tillfälligt befintlig hormonstruktur som kallas corpus luteum. Det fick sitt namn på grund av det gula ämnet som produceras av cellerna i granulosa i den förstörda graafbubblan. Efter att corpus luteum har börjat upphör mognaden av nya folliklar och återupptas först i slutet av den andra fasen.

Den andra, luteala fasen i menstruationscykeln är nära besläktad med hormonaktiviteten i corpus luteum, som utsöndrar hormonet progesteron. Omedelbart efter ägglossningen provoserar en ökande koncentration av progesteron ytterligare förändringar i endometrium i form av spridning av stroma och en ökning av körtelstrukturer. Körtlarna i slemhinnan börjar intensivt producera utsöndringar, deras kavitet expanderar och stromcellerna blir voluminösa. Menstruationscykelens sekretionsfas förbereder faktiskt endometriumet för potentiell implantation av fosterägget, det vill säga för utvecklingen av graviditeten. Om befruktning inträffar fortsätter corpus luteum att fungera för att behålla fostret i livmodern tills en morkaka bildas. Sedan passerar hon "stafettpinnen", minskas corpus luteum.

Om befruktningen inte inträffar, börjar corpus luteum, enligt lagen om återkoppling, regressera. Processen för omvänd utveckling åtföljs av en minskning av koncentrationen av progesteron. Corpus luteum dör strax före nästa menstruation, och i endometriumet börjar degenerationsprocesser. Det odlade slemskiktet avvisas gradvis.

Den luteala fasen i menstruationscykeln slutar alltid med blödning. Menstruation är resultatet av fullständig avstötning av det funktionella (ytliga) epitelskiktet i livmoderhålan, som återställs igen efter 5-6 dagar.

Således menstruationscykelens 2 fas:

- inträffar med deltagande av hormonet progesteron producerat av corpus luteum;

- åtföljs av processer för aktivering av endometriumets körtelstrukturer;

- skiljer sig i slemhinnedegeneration mot bakgrund av döden av corpus luteum;

- slutar med blödning i menstruationen.

Informationen i denna artikel är endast avsedd för informationssyften och ersätter inte professionell rådgivning och kvalificerad medicinsk hjälp. Var noga med att rådfråga en läkare vid minsta misstanke om förekomsten av denna sjukdom!

Menstruationscykel, dess faser

Ingenting talar så vältaligt om en kvinnas hälsostatus som hennes menstruationscykel. Faktum är att denna funktion av reproduktionssystemet beror på många faktorer som påverkar hela organismen som helhet. För att förstå vilken cykel som är normal och vilken patologiskt förändras måste du känna till huvudparametrarna och faserna i cykeln.

Vad är menstruationscykeln: när börjar den och hur lång tid tar det

Menstruationscykeln är en av huvudfunktionerna i det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen. Det beror på många faktorer. Från cirka 11-13 års ålder inträffar hormonella förändringar i varje flickas kropp. Detta medför förändringar i funktionen av könskörtlarna och organen för slakt. Efter uppkomsten av den första menstruationen, som kallas menarchen, och före klimakteriet sker utloppet hos varje kvinna regelbundet. Med ungefär samma intervall.

Det biologiska målet för menstruationscykeln är att förbereda den kvinnliga kroppen på en möjlig graviditet. I avsaknad av implantation av fosterägget i livmoderväggen, under påverkan av hormoner, inträffar menstruation.

Normal menstruationscykel

Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar, vilket är förknippat med de individuella strukturella egenskaperna hos varje organisme. Cykeldagarna börjar den första dagen i din period. Uppkomsten av upprepad menstruation inträffar 12-16: e dagen efter ägglossningen. För att förstå funktionerna hos MC: er är det nödvändigt att känna till faserna i cykeln och deras egenskaper.

Menstruationsfas

Hela menstruationscykeln kan delas upp i fyra faser:

Varje fas har en viktig fysiologisk betydelse, som syftar till att bevara och utveckla graviditet. Om befruktningen inte har inträffat börjar menstruationen. Vissa läkare kallar bildligt menstruationen "tårar" i livmodern efter en oförutsedd graviditet.

Menstruations

Den inledande fasen, referenspunkten, är utseendet på fläckar. De första dagarna av menstruationen kan åtföljas av uppträdande av värkande smärta i nedre del av buken, vilket är förknippat med den aktiva aktiviteten hos hormoner som bidrar till avstötning av epitelet som stärker livmoderens inre yta. Denna period varar från 3 till 7 dagar. Under menstruationen förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 50 ml blod per dag. Den första dagen av MC är nivån av östrogenhormoner på den lägsta nivån.

Follikulär

Från födseln har varje kvinnas kropp ett stort antal ägg, som, när de mognar, kommer att lämna äggstocken och vara redo för befruktning. I början av follikelfasen kommer huvudkörtlarna för den inre utsöndringen av vår kropp, hypofysen, att producera follikelstimulerande hormon (FGS). Det är detta hormon som stimulerar mogningen av friska ägg i folliklarna. Follikeln i sig är en liten bubbla med en vätska inuti som är ett omogt ägg.

Under påverkan av hormoner mognar äggen i flera folliklar, varav ett blir stort dominerande. Det är ägget i denna follikel som är redo för befruktningen. Tillsammans med äggets tillväxt ökar östrogennivån. Livmoderslimhinnan är för närvarande mättad med näringsämnen och blod, förtjockas och skapar alla nödvändiga förutsättningar för implantering av ett befruktat ägg. Under påverkan av samma östrogener ökar mängden slem i den kvinnliga kroppen, vilket hjälper spermatozoa att upprätthålla sin aktivitet längre och gå snabbare genom könsorganen. Många flickor och kvinnor märkte att efter slutet av menstruationen uppträder slem, oklart vaginal urladdning, detta är att slem.

luteal

När östrogennivåerna stiger förbereder en kvinnas kropp mer på ägglossningen. Det kommer ett ögonblick då, under påverkan av östrogen, inträffar ett äggstopp (högt hopp) av luteiniserande hormon. Denna process åtföljs av ett brott i follikeln och frigörandet av ett moget ägg, som skickas till livmodern i äggledarna. Denna period kallas ägglossning..

ovulatoriska

Bland kvinnor finns det en uppfattning om att ägglossning sker den 14: e dagen av cykeln, men detta är inte en korrekt indikator, eftersom kroppen för varje representant för det klara könet är individuellt och cykeln är annorlunda. Månadens ägglossningsdag kan växla med 1-2 dagar i valfri riktning. Vanligtvis åtföljs inte denna process av några symtom, men vissa flickor kan känna skarp kortvarig smärta i äggstocken, lätt obehag och yrsel. Dessa symtom kan orsaka vid brott i äggstocksfollikeln och försvinna utan medicinskt ingripande i 1-2 timmar.

Intressant! Moderna gynekologer använder ofta ett uttryckt test, som hjälper till att bestämma dagen för ägglossning med en noggrannhet på 1 dag, bestämma nivån på luteiniserande hormon i kroppen. Under denna period ökar chanserna för att bli gravid ett avsevärt.

Varaktigheten för denna fas är individuell, men äggets livscykel är ungefär 1 dag, medan spermierna kan förbli aktiva i 3-5 dagar. Under denna period är den största chansen att bli befruktad.

Vad händer med en tom follikel? Befri från ägget börjar det aktivt minska i storlek och producera hormonet progesteron, som upprätthåller en gynnsam miljö i livmodern för implantering av ett befruktat ägg. Genom att kontrahera börjar det producera östrogen utöver progesteron. Den ständigt föränderliga hormonella bakgrunden i kroppen medför förändringar i arbetet i andra organ och system. Så under denna period av cykeln känner många kvinnor ökad irritabilitet, förvärrad humör, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna, uppblåsthet, svullnad i benen, som kallas PMS eller premenstruellt syndrom på medicinsk slang.

Om graviditet inträffar, förblir nivån av östrogen och progesteron på en hög nivå under lång tid tills morkakan börjar fullständigt utföra sina funktioner. Annars, i livmodern, avvisas det odlade slemhinnan och en annan menstruation inträffar.

Vad är fas 2 i menstruationscykeln

Menstruationscykelfaser: dagligt schema

Från tonåren (11-16 år) och fram till menopausen uppträder en kvinna regelbundet med fläckar - menstruation. Alla tre faser i menstruationscykeln varar i genomsnitt 21-28 dagar (+/- 3-5 dagar). Under denna period lyckas ägget mogna och lämna äggstocken, befruktningen och embryokonsolidering i livmoders slemskikt. Om fusionen av den manliga reproduktionscellen och det kvinnliga ägget inte inträffar börjar en ny menstruationscykel.

Huvudfaserna i menstruationscykeln

Menstruationscykeln är indelad i tre huvudfaser:

Deras normala förlopp bidrar till att reproduktionssystemet fungerar korrekt. I vart och ett av de tre stadierna förändras förhållandet mellan hormoner. Detta påverkar förmågan att bli gravid, samt hälsa och humör..

Den första dagen med blodig urladdning tas som början av menstruationscykeln, dess slutförande sammanfaller med de sista dagarna innan ny blödning. Normalt varierar cykelns varaktighet från 21-35 dagar. Intensiteten hos urladdningen och de obehagliga känslorna som följer med dem är individuella.

Faserna i menstruationscykeln kännetecknas av deras beredskap för ett nytt liv. Stadens namn speglar de processer som sker i den kvinnliga kroppen. I olika stadier förändringar förknippade med den hormonella bakgrunden.

Första fasen

När blodig urladdning uppträder sammanfaller början av den första fasen av menstruationscykeln, follikulär,. Det finns ett avslag på livmodern i det inre skiktet (endometrium), som växte under föregående månad. Samtidigt startar processen för follikulär mognad under verkan av follikelstimulerande hormon (FSH) i äggstocken.

Under perioden som menstruationen pågår börjar 7 till 12 celler växa. Den största follikeln (dominerande) efter 7 dagar efter starten av cykeln fortsätter att utvecklas, resten atrofi.

Ett foder av könsorganet blandat med blod från skadade kärl kommer ut ur en kvinnas kropp i små fragment. Dess andel i den totala utsläppsvolymen är relativt liten - högst en tredjedel. Därför upprätthålls normal hälsa efter menstruation hos friska kvinnor, anemi utvecklas inte.

Under de första dagarna av en ny cykel kan en tjej uppleva tyngd, ömhet i nedre del av buken. Detta beror på att muskelskiktet i livmodern tränger ihop för att fördriva död endometrium.

Om folliklarna under follikelfasen av cykeln inte växer eller inte når önskad storlek, ägglossning inträffar inte. En kvinna med en sådan kränkning kan inte bli gravid. Ett annat misslyckande är närvaron av många medelstora sekundära folliklar på dag 8-9 av cykeln. En sådan kränkning kan vara förknippad med stimulering av äggstockarna, användning av preventivmedel.

Andra fasen

Början av den andra fasen av menstruationscykeln bestäms av follikelns vilja att spricka och släppa ägget, redo för befruktning. Ägglossning sker under påverkan av luteiniserande hormon.

Omedelbart innan ägget lämnar follikeln och under denna process är kvinnan särskilt attraktiv, glad, energisk och strävar efter sex.

Ett liknande fenomen förklaras av det faktum att under ägglossningen är hormoner (östrogen, luteinisering) på topp. Därför anses den bästa dagen för befruktningen vara perioden för äggets utgång från äggstocken.

Den andra fasen i menstruationscykeln åtföljs inte av ägglossning varje gång. Man tror att ägglossning 2-3 gånger per år inte kan förekomma. Detta händer under påverkan av stressiga situationer, sjukdomar, förändringar i arbete och vila och klimatförhållanden. Ett liknande fenomen anses inte vara en patologi. Detta är ett drag i den kvinnliga kroppen..

Tredje fas

Lutealfasen slutför månadscykeln, annars kallas den corpus luteumfasen. Det börjar efter att ett moget ägg kommer in i röret. I stället för den sprängande follikeln bildas en gul kropp. Denna körtel är instabil, den producerar progesteron. Hormonet är nödvändigt för att förbereda endometrium för fästning av ett befruktat ägg, graviditetens början. Under denna period minskas produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner avsevärt.

Om en sperma befruktar ett ägg under rörelse genom ett rör, kommer det ner i livmodern och fästs vid dess inre membran. Omedelbart efter implantation börjar syntesen av korionisk gonadotropin (hCG). Nivån på detta hormon växer ständigt, från de första timmarna av graviditeten till 8-11 veckor. Under påverkan av hCG fungerar corpus luteum och producerar progesteron fram till födseln.

Om befruktningen inte har inträffat dör ägget (36-48 timmar efter att ha lämnat follikeln). Corpus luteum dör 10-12 dagar efter ägglossningen. Progesteron upphör att syntetiseras. Inuti livmodern exfolierar endometrium, nästa menstruation börjar.

Daglig cykelfas

Varaktigheten för den månatliga cykeln är från 21 till 28-35 dagar. Längden på andra halvåret är oförändrad - 14 dagar. Hennes ökning eller en kortare period är endast förknippad med patologiska processer i en kvinnas kropp.

Men den första halvan av menstruationscykeln kan variera i varaktighet. För att bättre förstå vad kvinnor känner i den inledande fasen av menstruationscykeln varje dag är det värt att överväga det i detalj.

Under de två första dagarna av menstruationen känner de flesta kvinnor sig illa. Det manifesteras av krampande smärta av olika intensiteter i nedre del av magen, värk i ryggradens ryggrad. Denna period av cykeln kännetecknas av en minskad prestanda, dåligt humör.

Från 3 till 6 dagar förbättras flickornas hälsa. En vecka efter menstruationens början och upp till 12 dagar känner de en kraftig kraft, energisk, deras libido är på topp.

På dagarna 13-14 förekommer ägglossning hos kvinnor med en 28-dagars cykel. För damer med en kortare eller längre initial period passar det beskrivna schemat in i tidsramen mellan 7 dagar och 3 veckor. Därefter går kvinnans kropp smidigt in i den andra fasen av cykeln, den varar i 14 dagar.

Perioden mellan 15-22 dagar för kvinnor är en tid med gott humör och en kraftig kraftökning. I händelse av att befruktning har inträffat kan det uppstå mindre urladdningar, lindrande smärtor i livmodern. De är satelliter för implantation som inte varar mer än en dag.

När ägget förblir odödligt, uppträder symtom på premenstruellt syndrom. De faller på perioden från 23 till 28 dagar av cykeln. Flickor blir irriterande, tårar, några av dem har depression.

Vad kan orsaka en cykelförändring

Fortplantningssystemet fungerar bra om alla faser i månadscyklerna styrs av hormoner. Eventuell endokrin störning återspeglas omedelbart i menstruationen.

Till exempel, när ägget mognar, ökar östrogeninnehållet, är progesteronnivån låg. När den första når maximal koncentration ökar också mängden av den andra biologiskt aktiva substansen. Om östrogennivån är låg till mitten av cykeln, ökar inte mängden luteiniserande hormon, vilket leder till att ägglossning inte inträffar, platsen i follikeln förblir tom, den kommer att dö. Så möjligheten till befruktning kommer att uteslutas.

 1. Svår stress.
 2. Fysisk, mental överarbetning.
 3. Dramatiska klimatförändringar.
 4. Brist på näringsämnen i kosten.
 5. Övervikt eller undervikt.

En vanlig orsak till ett månatligt cykelfel är hälsoproblem. De virala infektioner som bärs av kvinnor - influensa, vattkoppor, röda hundar - återspeglar nästan alltid det månatliga schemat. Ofta observeras stora avbrott, alternerande med ofta blödning, vid dysfunktion i sköldkörteln. Därför bör oregelbundna, för långa eller korta perioder vara anledningen till att gå till läkaren.

Efter de första månatliga perioderna hos ungdomar fastställs tydliga faser av cykeln under 1-2 år. Hos friska vuxna kvinnor är de stabila. Därför, om rytmen misslyckas, är det nödvändigt att leta efter dess orsak. När allt kommer omkring kan alla problem från gynekologins sida påverka en kvinnas förmåga att bli mamma.

Fas 2 i menstruationscykeln när den börjar

Menstruationscykeln består av tre delar, som var och en har en specifik funktion. I den första fasen mognar ägget och kroppen förbereder sig för en möjlig befruktning. Den andra fasen är ansvarig för ägglossningen och befruktningen av ägget som har lämnat follikeln. Det sista steget är den luteala fasen. Det kännetecknas av en ökning av progesteronnivåerna. Fas 2 i menstruationscykeln - det viktigaste under graviditetsplanering.

Cykelns huvudfaser

En kvinnas reproduktionssystem utför sitt arbete enligt en viss algoritm. Det är vanligt att skilja två faser av cykeln, men det finns en tredje - ägglossning. Det är grundläggande och kännetecknas av cykliska mellan de två perioderna i menstruationscykeln. Varje kvinna i reproduktiv ålder bör veta vad den andra fasen är och vilka nyanser hon innehåller.

 1. Den follikulära fasen i cykeln är den förberedande perioden för kroppen för ägglossning. Under påverkan av östrogen ökar folliklarna och endometriumet under denna period. Närmare ägglossningen börjar en dominerande follikel visualiseras. Symtom under denna period är inte särskilt uttalade. Vaginal urladdning är klar och flytande. Lite magsmärta kan förekomma..
 2. Ägglossning är toppen av en kvinnas fertilitet. Med en genomsnittlig 28-dagars cykel inträffar den den 14-15: e dagen. Under denna period lämnar ägget follikeln och väntar på ett möte med spermierna. Hur länge den andra fasen efter ägglossningen varar beror på kroppens individuella egenskaper. Framgången för befruktningen påverkas inte bara av äggets kvalitet, utan även äggledarnas tålamod, samt endometriumets tjocklek.
 3. Lutealfasen börjar efter ägglossningen. I stället för den sprängande follikeln bildas en gul kropp som producerar progesteron. Under dess inflytande förbereder endometriet för implantation av embryot. Om det inte inträffar, sjunker nivån av progesteron kraftigt, vilket provocerar menstruationens ankomst. Toppprogesteron observeras på dag 22. Sedan minskar det gradvis.

Den andra fasen av menstruationscykeln

Den andra fasen av cykeln är ansvarig för kvinnors reproduktiva hälsa. Det är under denna period som en kvinna kan bli gravid. Ägglossning är frånvarande hos gravida och ammande kvinnor, samt i tonåren och i klimakteriet. Normalt ägglossning sker upp till 10 gånger per år. Två menstruationscykler under denna period kan vara anovulatoriska. För att ägglossningen ska ske är en balans mellan hormonerna LH och FSH nödvändig. De produceras av hypofysen..

Man tror allmänt att närvaron av menstruation är garant för rätt ägglossningsförlopp. Detta är faktiskt inte fallet. Menstruation kan komma, oavsett om ägglossning har ägt rum eller inte. Bekräfta dess närvaro med hjälp av speciella test som svarar på en ökning av nivån av LH i urinen. Men ultraljudsövervakning betraktas som ett mer pålitligt sätt att bestämma ägglossningen. Med sin hjälp kan du spåra äggets tillväxt och fånga den exakta dagen för dess utträde i bukhålan. Denna metod utförs för diagnostiska ändamål och för att öka chanserna för befruktning vid planering av graviditet.

Hur länge är faserna i cykeln

Varje kvinna har en annan varaktighet på menstruationscykeln. Det beror på nivån på hormoner, ärftlighet och livsstil. Varaktigheten för det första steget i cykeln varierar från 7 till 14 dagar. Vid hormonella störningar kan det finnas betydande avvikelser från normen..

Hur många dagar varaktigheten för den andra fasen av cykeln varar är det omöjligt att bestämma. Exakta uppgifter kan endast erhållas på laboratoriet. I genomsnitt varierar denna siffra från flera timmar till 3 dagar. Graden av en kvinnas fertilitet beror på hur länge den andra fasen av cykeln varar..

Lutealperioden, oavsett menstruationscykelns längd, varar alltid två veckor. Denna information gör det möjligt att förutsäga en kvinnas fertilitet baserat på en analys av flera cykler. För att ta reda på dagen för ägglossning tar de 14 dagar från varaktigheten av sina perioder. Det erhållna antalet visar dagen för den cykel på vilken ägget frisattes från follikelkapseln.

Vad händer under den andra fasen

Den andra fasen av menstruationscykeln är den mest gynnsamma tiden för samlag när man planerar graviditet. Under denna period börjar en kvinna märka förändringar i kroppen. De uttrycks i följande:

 • bankande smärta i en eller båda äggstockarna;
 • vätskeutsläpp som liknar äggvita i konsistens;
 • ökad sexuell lust;
 • skarpa humörsvängningar;
 • lätt bröstförstoring.

De beskrivna symptomen är resultatet av en kraftig ökning av hormoner. Vissa kvinnor märker inte några betydande förändringar under denna period. Det beror på kroppens individuella egenskaper..

Vad är fas 2 i menstruationscykeln

Menstruationscykeln återspeglar det koordinerade arbetet i reproduktionsorganen, som inkluderar livmodern, äggstockarna och bröstkörtlarna, såväl som hjärnan och delar av det endokrina systemet. De fungerar i en strikt hierarki..

Huvudregulatorn är hjärnbarken. Dess receptorer får signaler från den yttre och inre miljön, reagerar på dess förändringar genom fluktuationer i koncentrationen av neurotransmittorer:

 • serotonin;
 • dopamin;
 • melatonin;
 • norepinefrin;
 • acetylkolin;
 • gamma-aminobutyric acid.

Samma ämnen deltar i aktiveringen av kroppen under stress, reglerar sömn, vakenhet och mentala processer. Detta förklarar varför en kvinna med starka upplevelser, brist på sömn, menstruationscykeln kan komma på vila.

Den andra nivån av regleringen är området för hypotalamus. Det producerar hormoner som reglerar hypofysen. De undertrycker eller aktiverar frisättningen med en viss frekvens. Funktionen av hypotalamus är förknippad med dykandrytmer i kroppen. Lyder hypothalamus hypofysen. Under påverkan av gonadoliberiner producerar det:

 • follikelstimulerande hormon;
 • luteiniserande hormon.

För andra hormoner i hypofysen finns det också stimulerande kininer i hypotalamus: tyroliberin, kortikoliberin, somatoliberin. Hormonnivåerna varierar under dagen och hela månaden..

De perifera endokrina organen är underordnade hypofysen: äggstockar, sköldkörteln, binjurarna. Tillsammans deltar de i regleringen av menstruationscykeln och bestämmer reproduktiv hälsa. Men hur äggstockarna och andra terminalorgan i denna kedja fungerar, genom principen om återkoppling, påverkar hjärnans och hypothalamisk-hypofyssystemets funktion.

Menstruationscykeln regleras av ett komplext system där sköldkörteln och binjurarna deltar. Därför uppstår cykelfel vid sjukdomar eller dysfunktioner i dessa organ.

Utsöndring av hormoner sker cykliskt. Detta gör att du kan dela upp den månatliga cykeln i två faser mellan vilka ägglossningen sker. Nedräkningen är från den första dagen av menstruationen, då det finns en maximal minskning av hormonnivåerna.

Äggstockscancer och livmodercykel

Äggstockarna och livmodern reagerar annorlunda på hormonfluktuationer. Varje organ har sina egna förändringar, vars syfte är att förbereda sig för graviditet. Därför finns det inom gynekologi en uppdelning i äggstocks- och livmodercykeln. Nedräkningen för var och en av dem börjar den första dagen av menstruationen.

För äggstockscykeln skiljer man två faser:

 • follikulär - det är en ökning av den dominerande follikeln och äggmognad;
 • luteal fas - ett tillfälligt hormonorgan bildas på platsen för follikeln - corpus luteum.

Follikelväxt utlöses av en ökning av koncentrationen av FSH i blodet. Under påverkan av detta hormon växer follikeln i storlek, och granulosa-cellerna som omger oocyten börjar producera en stor mängd östrogen. Samtidigt ökar nivån av FSH- och LH-receptorer i follikeln.

I slutet av den första fasen i blodet ökar östrogenkoncentrationen avsevärt, vilket stimulerar en toppfrisättning av LH. 12 timmar efter detta inträffar ägglossning - follikeln spricker och ägget kommer in i bukhålan.

Intressant fakta. I äggstockarna syntetiseras initialt androgener testosteron och androstendion. Men genom biokemiska reaktioner förvandlas de till östradiol - det huvudsakliga kvinnliga hormonet.

LH fortsätter att påverka resterna av follikeln, en gul kropp bildas på sin plats. Dess funktion förändras. I stället för östrogen syntetiserar den progesteron, graviditetens huvudhormon. Det utlöser de förändringar i livmodern och kroppen som är nödvändiga för graviditeten.

Den andra fasen av cykeln fortsätter tills början av nästa menstruation, corpus luteum dör gradvis. Men om befruktning har inträffat, stöds aktiviteten hos progesteron av det korioniska gonadotropinet som syntetiserats av embryot från de första dagarna av dess existens.

Livmodercykeln är en återspegling av äggstocksfunktionen. Men mer faser utmärks i det, detta beror på det speciella med cykliska förändringar:

 • desquamationsfas - motsvarar början av menstruationen, på grund av regression av corpus luteum, inträffar en kramp i kärlen som tillför endometrium, den separeras ut med en liten mängd blod;
 • regenereringsfasen - det börjar nästan samtidigt med den föregående, under påverkan av en gradvis ökning av östrogen, slemhinnan börjar återhämta sig, det slutar på den 4: e dagen av menstruationen;
 • proliferativ fas - en ökning av tjockleken på det funktionella skiktet i endometrium sker under påverkan av östrogen som utsöndras av äggstockarna;
 • sekretorisk fas - det påverkas av progesteron producerat av corpus luteum, antalet körtlar i endometriumet ökar, glykogen ackumuleras.

På 6-7: e dagen efter ägglossningen skapas de mest gynnsamma förhållandena för implantation av embryot. Om detta inte händer, bryts trofiska processer i slemhinnan efter 3 dagar och hon förbereder sig för nästa menstruation.

Vad passar in i begreppet norm

Hur länge faserna i månadscykeln varar beror på de individuella egenskaperna hos hormonsystemet och påverkan av externa faktorer. Följande norm har antagits för kvinnor i reproduktiv ålder:

 • total varaktighet - 21–35 dagar;
 • den första fasen är 14 dagar, nedräkningen börjar med början av menstruationsblödning;
 • den andra fasen - i genomsnitt 14 dagar, men fluktuationer är möjliga.

Menstruationscykeln tar i genomsnitt 28 dagar. Av dessa har menstruationen i genomsnitt 4 dagar. Men hos vissa kvinnor går de tre dagar eller ökas till 7. Samtidigt inträffar en ökning eller minskning av cykelns varaktighet. Med kort menstruation minskar det och med långvarig blödning ökar. Huvudvillkoret är samma varaktighet för varje cykel.

Men follikelfasen börjar räkna från den första dagen av uppkomsten av blödning. Dess dagliga varaktighet är stabil..

Om en ökning eller minskning av cykeln inträffar, bara på bekostnad av andra hälften. Detta beror på egenskaperna hos corpus luteums aktivitet och utsöndring av hormoner.

Det är viktigt för kvinnor att komma ihåg datumet för den första dagen i den sista menstruationen för att beräkna ungefärligt startdatum för nästa menstruation och veta om förseningen. För att bestämma dagen för ägglossning används särskilda test som bestämmer koncentrationen av LH i urinen. Men de som planerar en graviditet måste kontrollera bastemperaturen, som varierar beroende på cykelfasen. Med avvikelser från normala värden bestäms corpus luteuminsufficiens eller brist på ägglossning.

Egenskaper för den andra fasen av cykliska förändringar hos kvinnor

Totalt skiljer läkare två faser av menstruationscykeln. I var och en av dem inträffar vissa fysiologiska förändringar. Den sista fasen avslutas med endometrial peeling och början av menstruation. Det är viktigt att känna till kvinnornas funktioner för flickor som planerar en graviditet eller omvänt är försiktiga med den. Mitten av menstruationscykeln är den mest gynnsamma perioden för befruktningen. Det är just nu som ägget lämnar äggstocken och är redo att träffas med spermierna. Om befruktning inte har inträffat, kommer endometriet under verkan av vissa hormoner att börja exfoliera..

Olika faser i menstruationscykeln skiljs.

Vilka är faserna i cykeln

Det är vanligt att skilja två faser i cykeln, men det finns också en tredje - ägglossning, som är kopplingslänken mellan de två första faserna. Betydande förändringar inträffar i den kvinnliga kroppen genom hela menstruationscykeln.

Huvudfaserna i menstruationscykeln presenteras i tabellen.

Menstruationscykeln är tydligt cyklisk.

Vad händer under den andra fasen

Det är allmänt accepterat att den luteala fasen är den andra. Ägglossningen varar bara ett par timmar eller en dag och är den så kallade länken.

Den andra fasen är bildandet av corpus luteum

Den andra fasen av cykeln varar upp till 2 veckor, beroende på individuella egenskaper. Det kännetecknas av bildandet av corpus luteum. Alla förändringar aktiveras på grund av det luteiniserande hormonet som produceras av hypofysen.

Corpus luteums huvuduppgift är produktion av progesteron. Således är kroppen beredd på den troliga befruktningen.

Progesteron som produceras i den andra fasen har följande effekter:

 • ökar känsligheten hos endometrium;
 • slappnar av livmoderns muskelskikt;
 • aktiverar uterusförstoring
 • stöder kroppens skyddande funktioner;
 • bidrar till avsättning av subkutant fett;
 • avslutar kritiska dagar efter framgångsrik befruktning.

Om befruktningen är framgångsrik förstörs corpus luteum och hormoner produceras av moderkakan. Om det inte finns någon graviditet börjar perioden.

Efter befruktningen förstörs corpus luteum

Vad är situationen för en kvinna i fas 2

På grund av fluktuationer i den hormonella bakgrunden i den andra fasen inträffar förändringar i välbefinnande. Följande symtom uppstår:

 • humöret förbättras avsevärt;
 • ökad sexdrift;
 • arbetsförmåga och mental potential ökar.

Alla dessa symtom förekommer omedelbart efter ägglossningen. Då, om befruktning inte äger rum, uppstår PMS-symtom..

Flickan börjar klaga på:

 • svaghet;
 • ökad känslighet i bröstkörteln;
 • ökad mängd vaginal urladdning;
 • utslag på huden;
 • huvudvärk;
 • minskad prestanda;
 • ofta humörsvängningar;
 • tearfulness;
 • viktökning;
 • svullnad;
 • ökad aptit;
 • dåsighet;
 • obehag i nedre del av buken.

Före menstruationen växer aptiten ofta.

Alla individuellt. Hos vissa flickor kan PMS försvinna intensivt och orsaka betydande obehag, medan det i andra tvärtom inte finns några tydliga tecken på en förändring av tillståndet.

PMS, som passerar i den andra fasen av menstruationscykeln, bör åtföljas av måttligt obehag. Vid svår försämring - kontakta en läkare för att utesluta troliga patologiska störningar.

Vad är en kort 2-fas

Det diagnostiseras när en liten mängd progesteron produceras. Det anses vara ett misslyckande. Diagnosen ställs när fas 2 varar upp till 10 dagar.

Orsakerna till överträdelsen inkluderar:

 • störningar i funktionen hos organ som producerar hormoner;
 • minskad känslighet hos endometriumet för hormonella förändringar;
 • störningar i metaboliska processer;
 • dålig kost och näringsbrister;
 • störningar i blodflödet;
 • ärftlig predisposition.

Om alla funktioner i menstruationscykeln, se den här videon:

Med en sådan överträdelse är låg sannolikhet för att fullständigt utföra barnet låg. Avvikelse leder också till infertilitet. Endast en läkare kan fastställa en diagnos med en omfattande undersökning.

Endometriet har en mer lös struktur. Ett fosterägg kan inte fästa normalt. Kroppen avvisar det som något främmande. Tillståndet behöver en omfattande läkemedelsbehandling.

Lång 2-fas

Patologi diagnostiseras när den andra fasen varar mer än 10 dagar. Progesteronnivåerna ligger utanför listorna. Tillståndet åtföljs av symtom som liknar graviditet. Kroppstemperaturen stiger. Bastemperaturen höjs. Tillståndet kan orsaka störningar i mag-tarmkanalen. Det är ömhet i huvudet.

En kvinna tror ofta att hon är gravid, men det är möjligt att motbevisa en sådan orsak till överträdelsen med ett test eller ultraljud.

Orsakerna till långsträckta två faser inkluderar:

 • fel i binjurarna;
 • njursjukdom
 • cystiska formationer.

Tillståndet behöver korrekt medicinsk behandling. Träffa en läkare.

Om du har några störande symtom, kontakta genast en läkare.

När man ska besöka läkare

Kontakta en gynekolog om du misstänker förekomsten av:

 • fibroider;
 • polyper;
 • hormonella störningar;
 • polycystisk;
 • vaginalskador.

Dessa patologiska tillstånd åtföljs vanligtvis av:

 • illamående
 • kräkningar
 • en stark ökning av kroppstemperaturen;
 • oregelbundet blodtryck;
 • främmande vaginal urladdning;
 • förseningar eller vice versa tidigt början av menstruationen.

Vad är fas 2 i menstruationscykeln

Menstruationscykeln återspeglar det koordinerade arbetet i reproduktionsorganen, som inkluderar livmodern, äggstockarna och bröstkörtlarna, såväl som hjärnan och delar av det endokrina systemet. De fungerar i en strikt hierarki..

Huvudregulatorn är hjärnbarken. Dess receptorer får signaler från den yttre och inre miljön, reagerar på dess förändringar genom fluktuationer i koncentrationen av neurotransmittorer:

 • serotonin;
 • dopamin;
 • melatonin;
 • norepinefrin;
 • acetylkolin;
 • gamma-aminobutyric acid.

Samma ämnen deltar i aktiveringen av kroppen under stress, reglerar sömn, vakenhet och mentala processer. Detta förklarar varför en kvinna med starka upplevelser, brist på sömn, menstruationscykeln kan komma på vila.

Den andra nivån av regleringen är området för hypotalamus. Det producerar hormoner som reglerar hypofysen. De undertrycker eller aktiverar frisättningen med en viss frekvens. Funktionen av hypotalamus är förknippad med dykandrytmer i kroppen. Lyder hypothalamus hypofysen. Under påverkan av gonadoliberiner producerar det:

 • follikelstimulerande hormon;
 • luteiniserande hormon.

För andra hormoner i hypofysen finns det också stimulerande kininer i hypotalamus: tyroliberin, kortikoliberin, somatoliberin. Hormonnivåerna varierar under dagen och hela månaden..

De perifera endokrina organen är underordnade hypofysen: äggstockar, sköldkörteln, binjurarna. Tillsammans deltar de i regleringen av menstruationscykeln och bestämmer reproduktiv hälsa. Men hur äggstockarna och andra terminalorgan i denna kedja fungerar, genom principen om återkoppling, påverkar hjärnans och hypothalamisk-hypofyssystemets funktion.

Menstruationscykeln regleras av ett komplext system där sköldkörteln och binjurarna deltar. Därför uppstår cykelfel vid sjukdomar eller dysfunktioner i dessa organ.

Utsöndring av hormoner sker cykliskt. Detta gör att du kan dela upp den månatliga cykeln i två faser mellan vilka ägglossningen sker. Nedräkningen är från den första dagen av menstruationen, då det finns en maximal minskning av hormonnivåerna.

Äggstockscancer och livmodercykel

Äggstockarna och livmodern reagerar annorlunda på hormonfluktuationer. Varje organ har sina egna förändringar, vars syfte är att förbereda sig för graviditet. Därför finns det inom gynekologi en uppdelning i äggstocks- och livmodercykeln. Nedräkningen för var och en av dem börjar den första dagen av menstruationen.

För äggstockscykeln skiljer man två faser:

 • follikulär - det är en ökning av den dominerande follikeln och äggmognad;
 • luteal fas - ett tillfälligt hormonorgan bildas på platsen för follikeln - corpus luteum.

Follikelväxt utlöses av en ökning av koncentrationen av FSH i blodet. Under påverkan av detta hormon växer follikeln i storlek, och granulosa-cellerna som omger oocyten börjar producera en stor mängd östrogen. Samtidigt ökar nivån av FSH- och LH-receptorer i follikeln.

I slutet av den första fasen i blodet ökar östrogenkoncentrationen avsevärt, vilket stimulerar en toppfrisättning av LH. 12 timmar efter detta inträffar ägglossning - follikeln spricker och ägget kommer in i bukhålan.

Intressant fakta. I äggstockarna syntetiseras initialt androgener testosteron och androstendion. Men genom biokemiska reaktioner förvandlas de till östradiol - det huvudsakliga kvinnliga hormonet.

LH fortsätter att påverka resterna av follikeln, en gul kropp bildas på sin plats. Dess funktion förändras. I stället för östrogen syntetiserar den progesteron, graviditetens huvudhormon. Det utlöser de förändringar i livmodern och kroppen som är nödvändiga för graviditeten.

Den andra fasen av cykeln fortsätter tills början av nästa menstruation, corpus luteum dör gradvis. Men om befruktning har inträffat, stöds aktiviteten hos progesteron av det korioniska gonadotropinet som syntetiserats av embryot från de första dagarna av dess existens.

Livmodercykeln är en återspegling av äggstocksfunktionen. Men mer faser utmärks i det, detta beror på det speciella med cykliska förändringar:

 • desquamationsfas - motsvarar början av menstruationen, på grund av regression av corpus luteum, inträffar en kramp i kärlen som tillför endometrium, den separeras ut med en liten mängd blod;
 • regenereringsfasen - det börjar nästan samtidigt med den föregående, under påverkan av en gradvis ökning av östrogen, slemhinnan börjar återhämta sig, det slutar på den 4: e dagen av menstruationen;
 • proliferativ fas - en ökning av tjockleken på det funktionella skiktet i endometrium sker under påverkan av östrogen som utsöndras av äggstockarna;
 • sekretorisk fas - det påverkas av progesteron producerat av corpus luteum, antalet körtlar i endometriumet ökar, glykogen ackumuleras.

På 6-7: e dagen efter ägglossningen skapas de mest gynnsamma förhållandena för implantation av embryot. Om detta inte händer, bryts trofiska processer i slemhinnan efter 3 dagar och hon förbereder sig för nästa menstruation.

Vad passar in i begreppet norm

Hur länge faserna i månadscykeln varar beror på de individuella egenskaperna hos hormonsystemet och påverkan av externa faktorer. Följande norm har antagits för kvinnor i reproduktiv ålder:

 • total varaktighet - 21–35 dagar;
 • den första fasen är 14 dagar, nedräkningen börjar med början av menstruationsblödning;
 • den andra fasen - i genomsnitt 14 dagar, men fluktuationer är möjliga.

Menstruationscykeln tar i genomsnitt 28 dagar. Av dessa har menstruationen i genomsnitt 4 dagar. Men hos vissa kvinnor går de tre dagar eller ökas till 7. Samtidigt inträffar en ökning eller minskning av cykelns varaktighet. Med kort menstruation minskar det och med långvarig blödning ökar. Huvudvillkoret är samma varaktighet för varje cykel.

Men follikelfasen börjar räkna från den första dagen av uppkomsten av blödning. Dess dagliga varaktighet är stabil..

Om en ökning eller minskning av cykeln inträffar, bara på bekostnad av andra hälften. Detta beror på egenskaperna hos corpus luteums aktivitet och utsöndring av hormoner.

Det är viktigt för kvinnor att komma ihåg datumet för den första dagen i den sista menstruationen för att beräkna ungefärligt startdatum för nästa menstruation och veta om förseningen. För att bestämma dagen för ägglossning används särskilda test som bestämmer koncentrationen av LH i urinen. Men de som planerar en graviditet måste kontrollera bastemperaturen, som varierar beroende på cykelfasen. Med avvikelser från normala värden bestäms corpus luteuminsufficiens eller brist på ägglossning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Varför sväller magen före menstruationen

Men PMS i varje kvinna manifesterar sig på olika sätt, så inte alla har en större mage före menstruation. Det beror på: Fysikegenskaper; Fysisk kondition - muskelkorsett; Uterin muskelelasticitet....

Huvudvärk i klimakteriet

Klimakteriet ger många förändringar i en kvinnas liv. Tyvärr är de flesta negativa. På det här stadiet i livet kan en kvinna störas av en hel mängd åkommor som är förknippade med hormonella förändringar i kroppen och gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen....