Försenad menstruation utan graviditet

Klimax

Med menstruationens försening möter varje flicka. Det första som alla kvinnor tror i denna situation är: "Finns det en graviditet?" De springer till apoteket, köper ett test och han visar ett negativt resultat. Sedan finns det många tankar och självdiagnoser som har blivit orsaken till en långvarig förväntan på menstruation. Men vad är faktiskt skälen och är det värt det att få panik så mycket? Låt oss ta reda på det.

Är det verkligen en allvarlig försening eller bara lite problem?

En normal kvinnlig cykel varar från tre veckor till fem. Om skillnaden i menstruationskalendern försenas upp till en vecka, har kvinnan troligtvis vissa fel i kroppen och de måste undersökas tillsammans med en specialist, gynekolog. Han kommer att bestämma med säkerhet om det finns en graviditet. Faktum är att ett negativt test kan visa sig vara falskt, eftersom nivån på hCG, på grund av vilken två remsor förekommer, ofta fortfarande är låg i de tidiga stadierna. Falskt negativt test är särskilt troligt om det utfördes på dagen då menstruation förväntas.

Men i fallet när graviditeten inte är riktigt kan många faktorer bli orsaken till förseningen. Deras svårighetsgrad beror på vilken typ av försening som inträffade hos en viss kvinna. Detta kan vara en kränkning av cykeln med en skillnad på upp till två månader, men samtidigt åtföljd av mild blödning under hela några dagar. Dessutom kan menstruationen helt enkelt försenas i flera dagar, när själva cykeln försenas till dess maximala intervall på upp till 35 dagar. Eller menstruation är frånvarande i en kvinnas liv i ett halvt år redan.

Det är okej om förseningen bara varar några dagar. Avla inte panik och tillskriv dig ett antal sjukdomar. Det är möjligt att detta bara är ett milt misslyckande mot bakgrund av undernäring eller stress, vilket inte utgör ett hot mot kvinnokroppen. Men om detta upprepas från månad till månad, finns det ett skäl att besöka din läkare.

De huvudsakliga orsakerna till förseningen i menstruationen

 • Oftast är orsaken till försenad menstruation allvarliga stressiga situationer. Detta kan vara en följd av den svåra passeringen av sessionen hos unga flickor, problem med att uppfostra det första barnet, svåra arbetsdagar, konflikter med chefen, onödiga bekymmer om hans personliga liv, allvarlig sjukdom eller död av en älskad, etc. Eventuella nervösa tillstånd på ett eller annat sätt påverkar den kvinnliga kroppen och kan vid någon tidpunkt få konsekvenser. Det är bättre att lära sig att analysera från början och vara så lugn som möjligt om allt, ihåg att hälsa alltid är viktigare.
 • En annan vanlig orsak är en stark viktförändring. Denna förändring kan vara antingen uppåt eller nedåt. Om en kvinna bestämde sig för att snabbt gå ner i vikt och gick på en diet, begränsade sig näringsmässigt, slutade äta ett antal vitaminprodukter och tappade mer än fyra kilogram i månaden, faller kroppen i krigstillstånd och svarar på så skarpa förändringar. En vacker figur är bra. Men utan för mycket entusiasm.
 • Fetma som orsak till försenad menstruation. Överviktiga kvinnor möter inte sällan sådana problem. För att hantera problemet och bara gå ner i vikt fungerar det troligtvis inte i sådana situationer. Det är nödvändigt att inte bara konsultera en gynekolog utan också en endokrinolog. Det är nödvändigt att fastställa den verkliga orsaken till övervikt och eliminera den. Det är möjligt att allvarliga organsjukdomar eller allvarligt hormonellt misslyckande kan påverka fetma..
 • Omlokalisering. Bostadsbyte är också till viss del stress för kroppen. Särskilt om du inte ändrade bara städer utan också klimatzoner, även tidszoner. Varje klimatregion har sina egna naturliga egenskaper och kroppen behöver tid för att anpassa sig till dem..
 • Felaktigt förskrivna piller för att förhindra oönskad graviditet. Eventuella piller från en oönskad graviditet bör förskrivas av en läkare, baserat på resultaten av testerna, hormonnivåerna och individuella egenskaper hos den kvinnliga kroppen. Piller är hormonella och kan påverka kroppen negativt. Samma anledning kan hänföras till en förändring av hormonella läkemedel eller p-piller..
 • Skälen till förseningen i menstruationen inkluderar nyligen genomförda operationer. Särskilt om de genomfördes på könsorganen. Konsultation och övervakning av en läkare under en viss period är obligatorisk.
 • Det kan också vara konsekvenserna av en tidigare abort eller till och med flera aborter. Abort är ett allvarligt ingripande i en kvinnas kropp och dess konsekvenser kan ofta inte inträffa omedelbart, men efter några månader eller år. Vilken metod för abort utfördes och hur professionellt påverkar detta..
 • Inflammation i njurarna eller urogenitalsystemet. Sjukdomen är ganska allvarlig och den åtföljs ofta av svårigheter vid försök att gå på toaletten, smärta som ger tillbaka. Vissa kvinnor kan förväxla en så allvarlig sjukdom med cystit och PMS. Men om du hittar de första sådana symtomen, behöver du bara se en läkare, genomgå en undersökning och ta tester.
 • Tumör i livmodern, äggledarna eller äggstockarna. Sjukdomen är fruktansvärd. Procentandelen som det hittas i de sista stadierna är hög. För att undvika detta eller upptäcka det i tidiga skeden är det viktigt att konsultera en läkare regelbundet som profylax. Experter säger att friska kvinnor bör besöka gynekologen minst en gång var sjätte månad.
 • Stark vitaminbrist. För alla människors hälsa, inte bara kvinnor, är det mycket viktigt att alla vitaminer som är nödvändiga för liv och funktion kommer in i kroppen. Därför är det viktigt att övervaka din egen näring och vid behov dricka vitaminkomplex.
 • Och ändå är stress det vanligaste och vanligaste problemet med att försena månader i avsaknad av graviditet. Det är särskilt dåligt om en kvinna ständigt utsätts för allvarliga känslor. Då börjar det inte bara handla om att besöka en gynekolog utan också en psykolog för att lära sig att hantera känslomässigt tryck.

Men om ditt problem verkar verkligen allvarligt för dig och förseningen redan är lång, så släpp inte för att gå till proffsen på lång sikt. En omfattande diagnos, som din läkare kommer att förskriva för dig, kommer att hjälpa till att förstå orsaken och eliminera den så snart som möjligt, tills konsekvenserna blir irreversibla och drar ut en kedja av andra sjukdomar (orsaken, glöm inte, kan vara regelbunden regelbunden stress).

Enligt den senaste statistiken skjuter kvinnor väldigt ofta, med hänvisning till olika argument, detta viktiga besök hos gynekologen så att de upptäckta sjukdomarna blir svåra att bota. Du måste förstå att tumören i de flesta fall växer utan onödiga symtom och smärta. Det känner sig redan i de allra sista stadierna då behandlingen är ineffektiv eller värdelös..

En regelbunden och hälsosam menstruationscykel är den viktigaste indikatorn på att det går bra med dig. Det är inte värt att försumma förseningen. Särskilt om du i framtiden vill få barn. Om du missar några fel eller sjukdomar kan du få problem med att bli gravid, bära det eller föda.

Vad man ska göra om menstruationen är försenad, men det finns ingen graviditet?

Om du är säker på sanningen i det negativa testet och menstruationen fortfarande inte kommer, kan det finnas en bit råd - kontakta en läkare. Endast en gynekolog och ingen annan kommer att kunna avgöra orsaken och berätta hur du ska gå vidare. Uteslut ohälsosam mat från kosten (eller ännu bättre, uteslut den helt) under den undersökning som föreskrivs av en specialist och godkända tester, sluta vara nervös och orolig. En gynekolog hjälper dig definitivt.!

Försenad menstruation - varför det händer?

Varför är det en försening i menstruationen

Ildar Zaynullin barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper, författare till utbildningen "Mjukt födelse", Ufa

Vid rådgivning för kvinnor stöter barnläkare-gynekolog ofta på ett klagomål om "försenad menstruation." I det här fallet har patienten ångest och logiska frågor: "Är allt bra? Tänk om jag är gravid? Händer det med andra? Är jag frisk?" Låt oss prata om orsakerna till detta tillstånd, som kan vara annorlunda.

Lite fysiologi

Menstruationscykeln är de månatliga förändringarna i den kvinnliga kroppen som sker under påverkan av könshormoner. Huvudtecknet för den normala cykeln (dess varaktighet är 21-35 dagar) är regelbunden menstruation - blodig utflöde från könsdelarna, vars längd normalt är 3-7 dagar. Normal blodförlust under menstruationen överstiger inte 50-100 ml.

Menstruationsfunktionen regleras av den gemensamma aktiviteten hos ett komplex komplex av nervösa och humorala strukturer (hjärnbarken, hypotalamus och hypofysen - endokrina körtlar lokaliserade i hjärnan), liksom könsorgan (äggstockar, livmoder). Eftersom alla nivåer i detta system är sammankopplade kan förseningen i nästa menstruation förknippas med en funktionsfel i någon av ovanstående länkar. Därför kan en "uppdelning" på någon nivå av regleringen av menstruationscykeln bli en anledning till försenad menstruation..

Orsaker till försenad menstruation

Försenad menstruation kan orsakas av olika gynekologiska sjukdomar, såsom livmodersinflammation (salpingoophoritis), livmoderfibroider (godartad tumör i livmodern) och andra. Det bör dock noteras att med dessa sjukdomar är livmodningsblödning vanligare.

Periodiska förseningar i menstruationen är karakteristiska för en sjukdom såsom polycystisk äggstock (PCOS). Enligt detta koncept kombineras ett antal patologiska processer där hormonproduktionen försämras. Samtidigt förekommer inte ägglossning i kroppen (äggets utgång från äggstocken) och infertilitet inträffar.

PCA observeras i strid med funktionen i olika organ: hypothalamus, hypofysen, binjurarna, sköldkörteln och själva äggstockarna. Därför kan sjukdomen manifestera sig på olika sätt beroende på orsakerna till dess förekomst, och användningen av något diagnostiskt tecken eller metod räcker inte för att fastställa en diagnos.

Med polycystiska äggstockar är menstruations oregelbundenheter vanligast (oftare förseningar från flera dagar till flera månader), överdriven hårväxt i kroppen, en ökning av äggstocksstorleken (men inte alltid) hos hälften av patienterna - fetma. Vid mätning av bastemperatur (i ändtarmen) förblir den ungefär konstant under cykeln och ökar inte under andra hälften, som normalt. Med den mest uttalade (primära) formen av sjukdomen visas dessa tecken redan i tonåren efter menstruationens början.

För att behandla detta tillstånd förskrivs olika hormonella läkemedel, läkemedel används som reducerar nivån av manliga könshormoner (vars bildning ökar med denna sjukdom), reglerar metaboliska processer i strukturerna i hjärnan, etc. I närvaro av fetma är viktminskning absolut nödvändig. Som förberedelse för den planerade graviditeten består ett viktigt steg i behandlingen i att stimulera ägglossningen - frigörandet av ett ägg från äggstocken. För detta används läkemedel och om de är ineffektiva används kirurgiska behandlingsmetoder. För närvarande utförs det genom laparoskopi: små hål görs i den främre bukväggen genom vilka optiska instrument för undersökning av bukhålan och kirurgiska instrument sätts in.

Försenad menstruation kan också uppstå efter abort. Anledningen är en hormonell obalans, liksom det faktum att under livmoderens instrumentella curettage kan en överdriven mängd vävnader avlägsnas, inklusive den del av livmoderns innerfoder, som normalt växer under menstruationscykeln och utsöndras i form av menstruationsblod. För att återställa det funktionella lagret tar det ibland lite mer tid än under en normal cykel. Det vill säga, efter en abort kan menstruation inträffa inte efter 28-32 dagar, men efter 40 dagar eller mer. En sådan försening är inte normal: en kvinna behöver undersökning och behandling.

Anledningen till förseningen i menstruationen kan vara att ta orala preventivmedel. Under administreringen av läkemedlet eller efter det att det har avbrutits under flera menstruationscykler kan det finnas en brist på menstruation: detta är det så kallade ovariehypertrofisyndromet.

Med utvecklingen av ovarial hypertrofisyndrom avbryts orala preventivmedel. Som regel, inom 2-3 månader, det maximala - inom 6 månader efter slutet av intaget återställs ovariefunktionen spontant. Om frånvaron av menstruation varar längre, förskriva medel som stimulerar hypofysen (KLOMIFEN) eller läkemedel som stimulerar mognad av ägget och dess utgång från äggstocken (PERSONNEL, CHORION GONADOTROPINE). Innan du återställer normal menstruationsfunktion måste du använda andra preventivmetoder.

Stress - lång eller stark på kort sikt - är orsaken till ett fel i de centrala strukturerna (hjärnbarken, hypotalamus) som reglerar äggstockarnas och livmoderns funktion. Ett exempel på sådana störningar är den så kallade krigshinnororréen, när kvinnor slutade menstruera under stress.

En annan orsak till en betydande försening i menstruationen kan vara betydande och snabb viktminskning. Så, läkare har en sådan sak som kritisk menstruationsmassa - det är vikt, i närvaro av vilka tonåriga flickor, som regel, börjar menstruation. Vi är emellertid mer intresserade av det faktum att en kvinna med en stark önskan att gå ner i vikt, efter att ha nått denna kritiska menstruationsmassa (45-47 kg), kan en kvinna inte bara få det önskade resultatet, utan också en lång försening i menstruationen.

Oftast inträffar denna effekt med anorexia nervosa - en kränkning av ätbeteendet, kännetecknat av vägran att äta och / eller dess avslag. Detta åtföljs av en störning i funktionen av sådana reglerande system i kroppen som nervösa och endokrina. Anorexia nervosa kännetecknas av en kraftig minskning av produktionen av hypofyshormoner, som också reglerar äggstockarnas funktion. I detta fall bör reproduktiv dysfunktion betraktas som en skyddande reaktion vid tillstånd av matbrist och mental stress. För att återställa åldersrelaterad sekretion av hormoner är det därför nödvändigt att uppnå perfekt kroppsvikt och eliminera mental stress.

Anorexia nervosa i 50% av fallen kan uppstå vid episoder av bulimi (frossa), varefter patienten visar särskilt tydliga tecken på ångest, ånger och depression, framgångsrika försök att framkalla kräkningar.

Av denna anledning, försök inte uppnå det perfekta "90 - 60 - 90" när du förbereder dig för graviditeten. Om du planerar att gå ner i vikt, ta det klokt, men snarare, kontakta en nutritionist.

Graviditet är lyckligtvis den vanligaste och mest fysiologiska orsaken till försenad menstruation hos kvinnor i reproduktiv ålder. I detta fall kan en försening i menstruationen åtföljas av sådana tecken som en förändring i smak och luktupplevelser, engorgement, ömhet i bröstkörtlarna. Som regel ger ett graviditetstest i detta fall ett positivt resultat. Försenad menstruation inträffar under ektopisk graviditet, när fosterägget fäster vid äggledaren. I detta fall kan alla subjektiva känslor som är karakteristiska för graviditet också vara närvarande..

Vad kan en läkare göra??

Vid menstruations oregelbundenhet bör du omedelbart rådfråga en läkare. Undersökning av en förlossningsgynekolog utesluter tillstånd som kräver omedelbar kirurgisk ingripande. Detta kan vara en ektopisk graviditet, en frusen graviditet, tumörsjukdomar etc..

För att förstå orsaken till menstruations oregelbundenheter kan läkaren föreskriva ytterligare undersökningar:

 • mätning av basaltemperatur och schemaläggning av dess förändring - dessa mätningar, tillsammans med andra metoder, gör det möjligt att bedöma förekomsten eller frånvaron av en sådan händelse som ägglossning - utloppet av ett ägg från äggstocken;
 • Ultraljud av bäckenorganen - livmoder, äggstockar;
 • blodprov för hormoner - med dess hjälp bestämmer nivån på hormoner i hypofysen, äggstockarna, och, om nödvändigt, andra körtlar av inre sekretion;
 • datoranalys eller magnetisk resonansavbildning - metoder med vilka du kan få skiktade bilder av hjärnstrukturer för att utesluta en hypofystumör.

I närvaro av samtidigt endokrina sjukdomar kommer gynekologen att utse ett samråd med andra läkare - en endokrinolog, en psykoterapeut, en nutritionist.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Försening av menstruationen

Försenad menstruation: rotorsaker

Vad är menstruationscykeln? Hur man förstår att förseningen av menstruationen började?

Försenad menstruation är en av de vanligaste klagomålen hos patienter på det gynekologiska kontoret. Låt oss titta närmare på en kvinnas fysiologi och försök, i enlighet med den kunskap som erhållits, komma till botten av orsaken till denna patologi.

Den första menstruationen (menarche) förekommer hos flickor i åldern 12-14 år, ibland lite tidigare eller senare. Efter början av menark i 1-2 år upplever flickor ofta en försening i början av menstruation och detta anses vara normen, eftersom i tonåren är det bara den normala hormonella bakgrunden i kroppen. Om menstruationsförseningarna fortsätter att observeras efter denna tid, är detta ett tillfälle att konsultera en gynekolog.

Menstruationscykeln är en tidsperiod från en menstruation till en annan. Normalt bör dessa intervall vara desamma. En ny menstruationscykel bör börja räkna från menstruationens första dag. Normalt är dess varaktighet 21-35 dagar. Oftast - 28 dagar. Om menstruationscykeln förlängs av någon anledning, bör detta betraktas som en försening av menstruationen. I början av menstruationscykeln inträffar en fysiologisk ökning av hormonet östrogen. Det finns en ökning av endometrium i livmoderkaviteten för att "acceptera" det befruktade ägget. Samtidigt sker äggmognad i äggstocken. Runt mitten av menstruationscykeln, vanligtvis 12-14 dagar, lämnar ett moget ägg äggstocken. Ägglossning inträffar - en period då befruktningen börjar vara möjlig. Och i stället för ägget bildas den så kallade gula kroppen, som är ett derivat av progesteron. Med brist på progesteron inträffar ofta missfall i tidig graviditet. Befruktning av ägg äger rum i äggledaren, fostrets utveckling - i livmodern. Om befruktningen har inträffat är orsaken till förseningen i menstruationen graviditetens början. Om befruktningen inte har inträffat, är det en minskning av nivån av progesteron och östrogen och nästa menstruation inträffar. Således kan vi dra slutsatsen att förseningen i menstruationen, eller snarare dess orsaker, oftast ligger i kränkning av kroppens hormonella bakgrund (i avsaknad av graviditet).

Försenad menstruation under graviditet och efter förlossningen.

Lyckligtvis, oftast, är förseningen av menstruationen förknippad med graviditetens början, och inte med allvarliga sjukdomar. Försenad menstruation observeras under hela graviditetsperioden. Efter förlossningen är orsaken till förseningen i menstruationen en ökad nivå av prolaktin (hormonet som ansvarar för amning). Om en kvinna inte ammar, kommer förseningen i menstruationen att vara minimal. Vanligtvis inte mer än 6-8 veckor. Om en kvinna ammar kan en försening i menstruationen observeras under hela ammeperioden, upp till 2-3 år. Men det finns undantag när förseningen i menstruationen, även hos en ammande kvinna, inte är mer än 1,5-2 månader efter förlossningen. Varje organisme är individuell.

Ovariell dysfunktion. Är detta orsaken till förseningen i menstruationen?

Många läkare, som har hört att du ofta har en månatlig försening på fem dagar eller mer, diagnostiseras omedelbart med ovariell dysfunktion. Även om försenad menstruation och ovariell dysfunktion är synonymer. Ovariell dysfunktion är ett vanligt tillstånd som förekommer hos kvinnor med en oregelbunden menstruationscykel. Men själva äggstocksfunktionen kan orsakas av många skäl. Oftast är det patologier för det endokrina systemet eller sköldkörtelsjukdomen. Därför, om det finns en försening i menstruationen, och testet är negativt, bör du besöka endokrinologen och genomgå de rekommenderade undersökningarna. Vanligtvis är detta en ultraljud av livmodern, sköldkörteln och binjurarna, hjärntomografi.

Vissa gynekologiska orsaker till försenad menstruation.

Försenad menstruation kan orsakas inte bara av endokrina utan också gynekologiska sjukdomar. Patologier som uterusfibroider, inflammatoriska processer i en kvinnas inre könsorgan, adenomyos, endometrios, cancer i livmoderhalsen eller livmoderkroppen etc. kan påverka äggstocksfunktionen negativt. Ofta är förseningar av menstruationen i 5-10 dagar med negativt graviditetstest förknippade med inflammatoriska processer som förekommer i äggstockarna själva.

Polycystiskt äggstocksyndrom som orsak till försenad menstruation.

En av de vanligaste diagnoserna hos kvinnor som ofta har problem med försenad menstruation är polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Denna diagnos ställs på grundval av en extern undersökning av en kvinna. Det vill säga, en kvinna som lider av denna sjukdom har ofta överviktig hårväxt av manlig typ (hårväxt ovanför läpparna, i inguinalområdet, på benen, under armhålorna i stora mängder), fet hud och hår. Men man kan argumentera med dessa tecken. Till exempel har många östra kvinnor som inte upplever månatliga förseningar "överdriven" hårväxt. Men detta är deras individuella inslag, inte patologi. Den viktigaste indikatorn för PCOS utöver yttre tecken är en ökning av det manliga hormonet i blodet (testosteron). På grund av dess överskott är en kvinnas menstruationscykel upprörd, men det värsta är att det leder till infertilitet, eftersom det inte finns någon ägglossning med hög testosteron.

Det är inte värt att vara rädd. Det är helt behandlingsbart. I milda situationer kan gynekologen rekommendera att du tar en kur med orala preventivmedel (preventivpiller). Det finns speciella orala preventivmedel som rekommenderas för kvinnor med höga testosteronnivåer. De hjälper inte bara att återställa sina hormonnivåer, utan också förbättrar utseendet avsevärt och glömmer menstruationsförseningen. Menstruationscykeln, i de flesta fall, när man tar orala preventivmedel blir regelbundet.

Men om du inte har yttre tecken på polycystiskt äggstocksyndrom, eller om det inte finns några andra tecken på dem - en försening i menstruationen och förgäves försök att bli gravid i mer än ett år, bör du inte riktigt bry dig om detta ämne.

Andra vanliga orsaker till försenad menstruation.

Ofta är en försening i menstruationen med ett negativt graviditetstest förknippat med onormala kroppsvikt. För att ta reda på om din vikt är normal måste du beräkna visa BMI (body mass index). För att göra detta, dela din kroppsvikt i kilogram i kvadratisk höjd (i meter). Om den erhållna siffran är mer än 25 är du överviktig; om färre än 18 är du undervikt. Om den månatliga förseningen på 5 dagar, 10 dagar eller mer är exakt kopplad till vikt, kommer menstruationscykelns regelbundenhet att återställas efter dess normalisering.

Ofta observeras en försening i menstruationen hos kvinnor som är anställda i fysiskt arbete. I detta fall kan orsaken till förseningen i menstruationen endast tas bort genom att byta till ett enklare schema eller typ av arbete.

Ganska ofta observeras försenad menstruation hos kvinnor, ofta upplever nervös stress, som bedriver allvarligt mentalt arbete. Försenad menstruation kan uppstå när man reser till en plats med ett annat klimat, tar vissa mediciner och till och med (i sällsynta fall) orala preventivmedel.

Vad hotar med ofta förseningar i menstruationen?

Det finns ingen fara i förseningen av själva menstruationen. Men faran kan ligga i orsaken till att menstruationscykeln misslyckats. Därför bör denna situation inte vara kontrollerad..

Till exempel, om menstruationen försenas på grund av en ökning av prolaktin i blodet, och detta i sin tur är förknippat med bildandet av mikroadenom (tumörer) i hjärnan, kan detta leda till fruktansvärda konsekvenser om behandlingen inte startas i tid.

Detsamma gäller inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, livmoderfibroiderna och andra gynekologiska och endokrinologiska sjukdomar.

Ofta försenad menstruation utan manifestation av de första tecknen på graviditet kan indikera allvarliga kränkningar i kroppen. Och om den inte behandlas kan det till och med leda till infertilitet..

Och trots allt är det mycket lättare för en kvinna som har sex att leva med en regelbunden menstruationscykel. Om försenad menstruation upptäcks kan de första tecknen på graviditet märkas i tid. Och vid vissa sjukdomar spelar tidig upptäckt av graviditet en enorm roll..

Som ni nu förstår är en oregelbunden menstruationscykel inte en specifik, allvarlig sjukdom. Men följ din menstruations regelbundna ändå. Försenad menstruation är nästan alltid en indikator på något slags problem i kroppen.

Lista över uppenbara orsaker till försenad menstruation

Menstruationscykel

Menstruationscykeln är ett komplex av förändringar i en kvinnas kropp, syftar till förmågan att bli gravid. Regleringen utförs med hjälp av en komplex hormonell mekanism.

Den genomsnittliga menstruationscykeln är 28 dagar. Emellertid kan dess längd hos friska kvinnor förkortas till 21 dagar eller förlängas till 35 dagar.

Ägglossning är processen för kvinnliga genitalceller som lämnar äggstocken till det fria bukhålan. Denna händelse motsvarar mitten av menstruationscykeln - 12-16 dagar. Under ägglossningen och 1-2 dagar efter det är den kvinnliga kroppen redo att bli gravid.

Menarche - den första menstruationscykeln i en flickas liv, det är början på den kvinnliga kroppens reproduktiva aktivitet. Vanligtvis inträffar denna händelse mellan åldrarna 11 och 14 år, men perioden 9 till 16 år anses vara normen. Menarche-tid beror på många skäl - genetik, kroppsbyggnad, matvanor, allmän hälsa.

Menopaus eller klimakteriet är den sista menstruationscykeln i livet. Denna diagnos fastställs efter faktum, efter 12 månaders brist på blödning. Det normala området för klimakteriet anses vara från 42 till 61 år, i genomsnitt - 47-56 år. Starten beror på antalet graviditeter, lager av ägg, orala preventivmedel, livsstil.

Menstruation eller menstruation - en del av den kvinnliga cykeln, kännetecknad av utveckling av livmodersblödning. Normalt är dess varaktighet från 3 till 7 dagar, i genomsnitt - 4-5 dagar. Menstruation är ett avslag på livmoderns livmodern - dess inre slemlager.

På grund av menstruation uppdateras livmoderns endometrium. Denna process är nödvändig för att förbereda organväggen för nästa cykel, där befruktningen är möjlig.

Menstruationsförseningen anses vara dess frånvaro längre än 6-7 dagar i en normal cykel. En kortare period anses inte vara en patologi. Normalt är cykelväxlingar på 2-3 dagar möjliga. Menstruationsförsening kan förekomma hos kvinnor och flickor i alla åldrar på grund av naturliga (fysiologiska) och patologiska skäl.

Anledningar till försenad menstruation

Påfrestning

Reglering av menstruationscykeln är en komplex process, beroende på många faktorer i kroppens inre miljö. Det hormonella systemet är mycket mottagligt för stress och emotionell omvälvning. Denna funktion är resultatet av en nära interaktion mellan de endokrina körtlarna och hjärnan..

Psykologiska och emotionella påfrestningar är en ogynnsam miljö för graviditet. Det är därför hjärnan ger en signal till det endokrina systemet att befruktningen inte bör inträffa. Som svar på detta ändrar de hormonella körtlarna sitt arbetssätt och förhindrar början av ägglossning.

Anledningen till förseningen i menstruationen kan vara olika påfrestningar. Vissa kvinnor tål lugnt svåra chocker (en nära död, diagnos av sjukdomen, uppsägning från jobbet etc.). Hos vissa patienter kan frånvaron av menstruation förknippas med mindre upplevelser..

Möjliga orsaker till försenad menstruation inkluderar också svår sömnbrist och överarbete. För att återställa cykeln bör en kvinna utesluta effekten av en provocerande faktor. Om detta inte är möjligt, rekommenderas patienten att konsultera en specialist. Vanligtvis överstiger inte menstruationens fördröjning under stress 6-8 dagar, men i allvarliga fall är dess långvariga frånvaro möjlig - 2 veckor eller mer.

Tung fysisk ansträngning

Av naturen är den kvinnliga kroppen inte anpassad till stark fysisk ansträngning. Överdriven stress kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln. Sådana störningar i reproduktionssystemet observeras ofta hos professionella idrottare.

Anledningen till förseningen i menstruationen vid kraftig fysisk ansträngning är produktionen av en ökad mängd testosteron - det manliga könshormonet. Tack vare honom kan muskelvävnad växa som svar på dess spänning. Normalt har den kvinnliga kroppen en liten mängd testosteron, men dess ökning leder till fel i menstruationscykeln.

Höga nivåer av testosteron påverkar komplexa mekanismer mellan hypofysen och äggstockarna, vilket stör deras interaktion. Detta leder till brist på ägglossning och försening av menstruationsblödning..

Om det finns fel i menstruationscykeln, bör en kvinna utesluta styrketräning. De kan ersättas med aeroba övningar - dans, löpning, yoga.

Av vilka skäl det finns en försening i menstruationen?

Klimatförändring

Ibland är människokroppen svår att anpassa sig till nya levnadsvillkor. En kraftig klimatförändring kan orsaka menstruations oregelbundenheter. Oftast observeras denna funktion när du reser till heta och fuktiga länder..

Förändrade miljöförhållanden är en signal om behovet av att förhindra befruktning. Denna mekanism liknar förseningen av menstruationen vid emotionell stress och chock. Hjärnan skickar en signal till äggstockarna om behovet av att blockera ägglossningen.

En annan orsak till förseningen i menstruationen med ett negativt graviditetstest är en lång exponering för solen. Ultravioletta strålar påverkar äggstockarnas funktion negativt. Förseningar kan uppstå vid missbruk av ett solarium.

Typiskt överstiger inte längden på försenad menstruationsblödning under resan 10 dagar. Med en längre frånvaro bör en kvinna konsultera en specialist.

Hormonjustering

Hos tonåriga flickor är hopp i cykeln möjliga under de första 2-3 åren efter menarchen. Denna funktion är ett normalt fenomen förknippat med regleringen av äggstocksaktiviteten. Vanligtvis är cykeln inställd på 14-17 år, om förseningen av menstruationen fortsätter efter 17-19 år bör flickan rådfråga en specialist.

Anledningen till förseningen i menstruationen efter 40 år är början av klimakteriet, kännetecknad av utrotningen av reproduktionsfunktionen. Vanligtvis varar menopauseperioden i 5-10 år, i vilken det gradvis ökar perioden mellan blödning. Ganska ofta åtföljs av klimakteriet av andra symtom - en känsla av feber, svettningar, nervositet, hopp i blodtryck.

En lång försening i menstruationen är också en naturlig reaktion av kroppen efter graviditeten. Under amning produceras ett speciellt hormon, prolaktin, i hypofysen. Det orsakar blockering av ägglossning och frånvaro av menstruationsblödning. Denna reaktion är tänkt av naturen, eftersom den kvinnliga kroppen måste återhämta sig efter förlossningen.

Om en kvinna inte ammar omedelbart efter födseln återställs hennes normala cykel efter cirka 2 månader. Om en ung mamma börjar amning kommer menstruationen efter att den slutar. Den totala varaktigheten för försenad blödning får inte överstiga ett år.

Naturliga hormonförändringar inträffar efter avskaffandet av orala preventivmedel. Under intaget upphör äggstockarna att fungera, så de behöver 1-3 månader för att återhämta sig. Denna reaktion av kroppen anses vara helt normal, den kräver inte medicinsk justering.

En annan orsak till förseningen i menstruationen under en vecka eller mer är användningen av nödprevention (Postinor, Escapel). Dessa läkemedel innehåller artificiella hormoner som blockerar deras syntes. På grund av denna effekt blockeras ägglossningen och menstruationscykeln förskjuts..

Undervikt och undernäring

Den endokrina metabolismen i den kvinnliga kroppen involverar inte bara de endokrina körtlarna, utan också fettvävnad. Andelen kroppsvikt bör inte vara lägre än 15-17%. Fettvävnad är involverat i syntesen av östrogen - kvinnliga könshormoner.

Underernäring är orsaken till allvarlig viktminskning, vilket leder till amenorré - brist på menstruation. Med en allvarlig brist på massa kan cyklisk blödning inte observeras under en lång tid. Denna funktion är anpassningsbar - hjärnan skickar signaler om att en kvinna inte kommer att kunna fostra ett barn.

Permanenta menstruationsförseningar kan vara förknippade med otillräckligt intag av fleromättade fettsyror och vitamin E. Dessa ämnen deltar i äggstockarnas endokrina funktion, vilket orsakar normal uppdelning av kvinnliga könsceller..

För att återställa cykeln, bör en kvinna få de saknade punden och se över sin kost. Den bör inkludera havsfisk, rött kött, nötter, vegetabilisk olja. Om det är nödvändigt är det möjligt att använda preparat av vitamin E.

Fetma

En ökning av kroppsvikt kan framkalla en kränkning av menstruationscykeln. Mekanismen för reproduktionsfunktionens patologi är förknippad med blockering av ägglossning på grund av överdriven ansamling av östrogener i fettvävnad.

Mot bakgrund av fetma uppstår också insulinresistens - ett tillstånd där cellerna i människokroppen blir mindre känsliga för insulin. Som svar på detta börjar bukspottkörteln att syntetisera en ökande mängd hormon. En stadig ökning av insulin i blodet höjer testosteronnivåerna.

En ökad mängd manliga könshormoner stör den normala menstruationscykeln. Det är därför kvinnor rekommenderas att övervaka sin vikt och förebygga fetma..

Smittande process

Varje inflammatorisk process stör den normala förloppet för kvinnlig cykel. Kroppen uppfattar det som en negativ bakgrund för början av befruktningen, därför blockerar den eller förflyttar ägglossningen.

En av de vanligaste orsakerna till försenad menstruation är förkylning och andra sjukdomar i övre luftvägarna. Typiskt, med sådana patologier, rör sig cykeln inte mer än 7-8 dagar.

Specifika sjukdomar i könsorganen (cystit, trast, vaginos) kan orsaka en långvarig frånvaro av menstruation på grund av en felaktig funktion i de inre organen. Om en kvinna gör ont eller drar i nedre del av magen, observeras patologisk urladdning från könsorganen, hennes kroppstemperatur stiger, smärta uppstår under samlag, hon bör konsultera en specialist.

Polycystiskt ovariesyndrom

Denna patologi kännetecknas av flera förändringar i den hormonella bakgrunden, vilket orsakar blockering av ägglossning och en förskjutning i menstruationscykeln. Med polycystiskt äggstocksyndrom störs hypofysens endokrona funktion. Detta leder till mognad av flera folliklar, men ingen av dem blir dominerande.

Med polycystiskt äggstocksyndrom observeras en ökad mängd manliga könshormoner i en kvinnas blod. De förvärrar sjukdomsförloppet och förhindrar ytterligare ägglossning. Ganska ofta, mot bakgrund av patologi, observeras insulinresistens, vilket ökar utsöndringen av testosteron.

För att diagnostisera sjukdomen är en ultraljudssökning nödvändig. Vid ultraljud är förstorade äggstockar synliga med många folliklar. Med patologi i blodet observeras en ökning av androgener (manliga könshormoner) och deras derivat. Ganska ofta åtföljs polycystiskt äggstocksyndrom av yttre symtom - hårväxt av manlig typ, akne, seborré, låg röst timbre.

Behandling av patologi inkluderar användning av hormonella preventivmedel med antiandrogena effekter. Vid planering av graviditeten hos den blivande modernen kan stimulering av ägglossning med hjälp av läkemedel visas.

Hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom som kännetecknas av en minskning av sköldkörtelfunktionen. Det finns många faktorer som orsakar detta tillstånd - jodbrist, hypofysepologi, trauma, autoimmunskada.

Sköldkörtelhormoner är ansvariga för alla metaboliska processer i människokroppen. Med sin brist observeras en minskning av reproduktionsfunktionen på grund av blockering av ägglossning. Det är därför med hypotyreoidism ofta observeras långa förseningar i menstruationen tills dess frånvaro.

För att diagnostisera sköldkörtelpatologier används dess ultraljudsundersökning och räknar mängden hormoner i blodet. Behandlingen är baserad på typen av sjukdom, den kan inkludera jodintag, ersättningsterapi, kirurgi.

hyperprolaktinemi

Denna sjukdom kännetecknas av ökad syntes av hypofyshormonet - prolaktin. Dess överdrivna mängd blockerar ägglossningen och stör menstruationscykeln. Hyperprolaktinemi uppstår på grund av trauma, hypofystumörer, mediciner eller hormonstörningar.

Diagnos av patologin inkluderar leverans av ett blodprov för hormoner, samt MR eller CT i hjärnan. För att behandla denna sjukdom används mediciner - dopaminagonister.

Hyperprolaktinemi: huvudmekanismen för utveckling av PMS

Graviditet

Försenad menstruation anses vara ett av de allra första tecknen på graviditet. För att bekräfta befruktningen kan den förväntade modern använda testremsor som bestämmer nivån på hCG i urinen. Den mest moderna av dem kan bestämma graviditet innan förseningen av menstruationen.

Förutom graviditet kan mer sällsynta patologier och sjukdomar orsaka menstruationsförseningar:

  • Itsenko-Cushings sjukdom (hyperproduktion av hormoner i binjurebarken);
  • Addisons sjukdom (hypoproduktion av binjurebarken);
  • skada på livmoderns endometrium (som ett resultat av operation, rengöring, abort);
  • resistent äggstocksyndrom (autoimmun sjukdom);
  • ovariellt utmattningssyndrom (för tidig menopaus);
 • ovariellt hypertrofisyndrom (mot bakgrund av långvarig användning av oral preventivmedel, strålningsexponering).

Försenad menstruation: symtom och behandling

Försenad menstruation (opsomenorrhea) är en kränkning av den cykliska fördelningen av menstruation, som ett resultat av vilken menstruationen är frånvarande vid uppskattad tid. Försening beaktas när menstruationen inte inträffar inom 35 dagar från starten av cykeln eller inte visas längre än 7 dagar. I allmän mening uppstår förseningen på grund av fysiologiska eller patologiska skäl. Men för att förstå dem måste du förstå vad en menstruationscykel är..

Menstruations fysiologi

Utseendet på menstruationscykeln indikerar att den kvinnliga kroppen är redo för befruktning. Normalt är cykeln 21-35 dagar eller 28 dagar i genomsnitt. Cykeln slutar och börjar när menstruationen (blodutflödet) visas - detta är den första dagen av menstruationen.

Menstruationscykeln består av tre perioder:

 • Den första fasen är follikulär.
 • Ägglossning.
 • Den andra fasen är luteal.

På hormonnivå består cykeln av två faser, där en av könshormonerna dominerar, och ägglossning. I den första fasen börjar hormonet östrogen att öka. Under denna period utvecklas follikeln, från vilken ägget kommer att släppas i framtiden.

Sedan kommer ägglossning. Detta är ett utsläpp från en follikel av ett moget ägg i äggledaren, där befruktningen äger rum. Ägget lever i 1-2 dagar, under vilket det går ner i livmoderhålet och förväntar sig befruktning. En gul kropp skapas i stället för follikeln. Den andra fasen börjar.

Corpus luteum är en tillfällig körtel som skapar en balans mellan östrogen och progesteron och progesteron stiger gradvis. Endometriumhypertrofier och förbereder sig för att ta ett ägg. Om befruktningen har kommit förblir progesteron på en hög nivå och bidrar till den normala graviditeten. I motsatt fall, i slutet av cykeln, faller progesteron, det slemhögt hypertrofiserade skiktet i endometrium avvisas (blodkärlen skadas, vilket bidrar till blödning) och cykeln slutar. Och så i en cirkel. Allt detta regleras av hjärnbarken, hypothalamus, hypofysen, hormonella nivåer, och en kränkning i någon av kedjorna leder till störning av menstruationscykeln. Oregelmässig urladdning under 2-3 cykler, en förändring av arten och mängden blod som utsöndras indikerar kränkningar och kräver specialistråd.

Anledningar till försenad menstruation

Problem som bidrar till förseningen kan vara fysiologiska eller patologiska, och de senare är indelade i gynekologiska och icke-gynekologiska orsaker.

Fysiologiska orsaker till försenad menstruation

Det första skälet till en normal försening i menstruationen är graviditet. Detta skäl står för de flesta förseningar. Även under amning och postpartum, på grund av en ökning av hormonet prolaktin, är östrogenkoncentrationen inte stabil, vilket gör cykeln oregelbunden.

Normalt börjar den första menstruationen hos flickor under 12-14 år och de första två åren är cykeln bara formande, så förseningar är inte ovanliga. Med klimakteriet minskar koncentrationen av könshormoner, vilket orsakar cykelfel och senare fullständigt upphörande av menstruationen. En försening på 5-7 dagar är normalt. Förseningar i menstruationen en gång per år två gånger per år är också normalt. Allt annat betraktas som en patologi och kräver en gynekologisk undersökning.

Patologiska orsaker till försenad menstruation

De patologiska orsakerna till försenad menstruation är indelade i gynekologiska och de som inte är relaterade till reproduktionssystemet.

Gynekologiska problem som orsakar en försening i menstruationen inkluderar:

 • Akuta och kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganen hos kvinnor och deras bilagor (adnexit, salpingit, oophorit).
 • Cystiska formationer eller polycystisk äggstocksdegeneration. Samtidigt med förseningen är det en ökning av manliga hormoner, som manifesteras av hårets tillväxt i ansiktet och kroppen, utseendet på akne och en ökning av kroppsvikt.
 • Onkologiska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen (godartade och maligna tumörer - myom, fibromyom, livmoderpolypper, livmoderhalscancer).
 • Abort. Vid skrapning skadas endometriumet (livmoderslimhinnan), vilket hjälper till att öka sin återhämtningstid. Under abort störs också den hormonella bakgrunden kraftigt.
 • Ektopisk graviditet (ett befruktat ägg implanteras utanför livmoderhålet, vanligtvis i äggledaren).
 • Könsdelade missbildningar.

Andra orsaker till försenad menstruation

 • Anpassning av en kvinnas kropp när man ändrar klimat, livsstil, bostad eller arbete.
 • Känslomässiga påfrestningar (positiv - till exempel överdriven glädje eller negativ - depression, känslor).
 • Hög och ovanlig fysisk aktivitet (cykelfel observeras ofta hos idrottare som deltar i tyngdlyftning).
 • Ökad mental stress (under godkänt och förberett tentamen).
 • avitaminosis.
 • Plötslig viktminskning. Fettvävnad är aktivt involverad i att bibehålla östrogenkoncentrationen i kroppen. Det är logiskt att anta menstruations oregelbundenheter med plötslig viktminskning, och kroppen svarar med en skyddande reaktion - en försening eller fullständig upphörande av sekret. Detta observeras när man observerar utmattande dieter, långvarig fasta och anorexi. Menstruationen återupptas med normalisering av vikten. Överdriven viktökning påverkar också cyklernas regelbundenhet..
 • Kirurgi, skador.
 • Efter att ha stoppat preventivmedel. Eftersom de sistnämnda är hormonella läkemedel måste tiden efter deras avbokning passera för återställande av den hormonella bakgrunden. Användning av läkemedel för nödsituation.
 • Virala och bakteriella infektioner (SARS, influensa, tonsillit, faryngit och andra).
 • Förgiftning och berusning.
 • Brott mot sköldkörteln, bukspottkörteln, binjurarna, hypofysen, såväl som kroniska sjukdomar och perioder med deras förvärringar (pyelonefrit, gastrit).
 • Mottagande av hormonella läkemedel, antidepressiva, terapi mot tuberkulos.

Hur manifesteras förseningen av menstruationen??

Normala fysiologiska förseningar i menstruationen inträffar under puberteten, klimakteriet, amning, efter förlossningen och manifesteras helt enkelt genom en ökning av varaktigheten och en oregelbunden cykel (med menopaus försvinner menstruationen helt).

På grund av patologiska problem kan försenad menstruation åtföljas av olika slags symtom, som beror på orsaken. Om orsaken är i de kvinnliga könsorganen, kommer opsomenorré att uppstå mot bakgrund av inflammation (feber, dragande smärta i nedre del av magen eller, å ena sidan, patologisk urladdning), cancer (smärta av olika intensiteter kan uppstå eller inte uppenbart alls), diagnosen ställs genom tomografi eller Ultraljud), avvikelser - kränkningar av utvecklingen av könsorganen, mot bakgrund av stress, överdriven stress, och så vidare.

Vad man ska göra med en försening i menstruationen

Det första du måste göra är att utesluta eller bekräfta graviditeten, eftersom det är det vanligaste skälet till förseningen. I tidig graviditet, smärta i bröstkörtlarna, deras svullnad kan förekomma, illamående, yrsel, trötthet och irritabilitet kan förekomma. Men dessa symtom är också karakteristiska för premenstruellt syndrom (PMS).

Symtom som förändring i smak och aptit, ökad och förändrad känslighet för lukt, råmjölk, samlag förra månaden (att använda preventivmedel är inte ett faktum för att försena graviditeten), indikerar framgångsrik befruktning. Men varje kvinna har allt individuellt och manifesterar sig på olika sätt..

För att bekräfta graviditet används först ett graviditetstest. Det är baserat på detektion av korioniskt gonadotropin (hCG) i urinen. HCG visas två veckor efter befruktningen, och om testet utförs tidigare kommer det att vara negativt. Utseendet på den andra remsan indikerar graviditetens början. För att exakt bestämma graviditeten måste du donera blod för hCG. Om resultatet är negativt är problemet annorlunda.

Du måste registrera dig för en gynekologisk undersökning till en gynekolog för att identifiera orsaken. Vid undersökning kan cystor och tumörer, utvecklingsavvikelser, inflammationssymtom (svullnad, rodnad, smärta) upptäckas.

För att diagnostisera orsakerna till opsomenorrhea använder de dessutom:

 • Bestämning av koncentrationen av hormoner i hypotalam-hypofysen och reproduktionssystemen (prolaktin, gonadotropin, östrogen, progesteron).
 • Ultraljud av bäckenorganen under graviditet och volumetriska processer (godartade och maligna neoplasmer, cystor, strukturella förändringar i könsorganen, diagnos av ektopisk graviditet). För bättre detaljer används databehandling och magnetisk resonansavbildning (CT, MRI)..
 • En annan diagnostisk metod är att mäta bastemperatur. De utförs för att bekräfta ägglossningen. I den första fasen håller temperaturen upp till 36,6 ° C. Under ägglossningen stiger temperaturen med cirka 5 grader (ungefär 37,1-37,3 ° C) och i den andra fasen håller den tills menstruationens början. Detta betyder att cykeln är ägglossande. Under den anovulatoriska cykeln, temperaturkurvan utan en ökning topp.

Rådfråga vid behov en endokrinolog (för sjukdomar i endokrina körtlar), en psykoterapeut (om orsaken är stress), en nutritionist (om det finns problem med vikt).

Rekommendationer och prognos

För den tidiga diagnosen av opsomenorré och dess orsaker måste du hålla en kalender av menstruation, hålla fast vid en aktiv hälsosam livsstil, reagera ordentligt på stressande situationer, kontrollera din vikt, ta hand om dig själv och ha tillräckligt med vila.

Opsomenorrhea utgör inte någon hälsorisk. Detta är en signal om att något bryts i kvinnans kropp. Anledningen till förseningen i menstruationen kan vara farligt..

Som ni ser är orsakerna till att en annan menstruation fördröjs än graviditet, postpartum, amning och klimakteriet mycket olika. Från ofarliga, till exempel, känslomässiga skakningar, till allvarligare, till exempel, tumörer. Det är bättre att konsultera en specialist i tid. Endast en läkare kan ställa rätt diagnos och förskriva lämplig behandling..

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast för informationssyften och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ett substitut för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Anledningar till försenad menstruation: varför menstruationen inte startar i tid?

I en frisk och fysiologiskt utvecklande kropp hos en kvinna är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets hälsa menstruationscykeln. Eventuella förändringar i dess varaktighet, regelbundenhet, kvalitativa och kvantitativa egenskaper hos menstruationsflödet indikerar kränkningar i könsområdet, avbrott i det neuro-humorala systemet och en möjlig hormonell obalans associerad med endokrin patologi.

Beroende på olika livssituationer och provocerande faktorer inträffar förseningar en gång, periodiskt eller systematiskt. I de senare fallen kan symptomen inte lämnas utan vederbörlig uppmärksamhet, en omfattande diagnos krävs och vid behov full behandling för att eliminera det patologiska tillståndet.

Alla orsaker till menstruationscykelens misslyckande kan delas in i fysiologiska och patologiska. Den första inkluderar villkor som föreskrivs av kvinnornas ålder och individuella egenskaper. Vanligtvis behöver de inte behandling och specialiserad hjälp, förseningen elimineras oberoende och påverkar inte kvinnors hälsa.

Fysiologiska skäl inkluderar:

OrsakFörsena utvecklingsvillkorÅldersfunktioner och tidsperioder
Inträde i reproduktiv ålderFlickor som just har börjat sina perioder bör inte förvänta sig en stabil cykel omedelbart efter menarchen. En obalans av hormoner är normen i 1-1,5 år efter den första menstruationen. En cykel kan ha en annan varaktighet och blödning kan ha en annan intensitet.Menstruationens början är från 11 till 15 år (i genomsnitt 12-13), och om flickan efter denna ålder fortfarande inte har menstruation, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Specialkonsultation kräver också en situation där en regelbunden cykel inte är etablerad längre än 1,5-2 år efter menarche
Övergång till klimakterietDetta är en övergångsperiod för kvinnans endokrina system. Hormonell obalans orsakas av en minskning av nivån på könshormoner, som inte kan uppstå jämnt. Cykeltiden ändras igen, vilket inte är en avvikelse från normen. Vissa gynekologer föreskriver hormonläkemedel till sina patienter för att hjälpa dem smidigt att gå in i klimakteriet och inte uppleva obehag och komplikationer från en förlorad hormonell bakgrund.Efter 45-48 år inträffar de första manifestationerna av klimakteriet. Dess genomsnittliga varaktighet är 3-6 år, varefter menstruationen försvinner helt eller, som ett undantag, förekommer extremt sällan under flera år
GraviditetOfta i de tidiga stadierna upplever inte en kvinna några speciella upplevelser. Därför bör du, med en försening i menstruationen, först göra ett graviditetstest och sedan konsultera läkareEn kvinnas reproduktiva ålder eller perioden före början av postmenopaus

Fel i menstruationscykeln kan orsakas av följande patologiska skäl:

 • störning av det hypotalamiska hypofyssystemet;
 • äggstocksjukdom;
 • patologiska förändringar i livmodern;
 • endokrin störning.

Patologiska orsaker kräver noggrann diagnos, inklusive laboratorium, eftersom det inte alltid är möjligt att identifiera en organisk störning, och många förändringar sker mot bakgrund av enzymatiska och biokemiska dysfunktioner.

Hypotalamus och hypofysen är hjärnstrukturer som reglerar funktionen hos många system, inklusive den reproduktiva. Överträdelser kan vara funktionella (utan att kränka strukturen) och organiska (med skada på organets struktur).

Funktionsstörningar orsakas som regel av påverkan av miljöfaktorer på kroppen, orsakar ett stressande tillstånd i hjärnan och stör arbetshindringen i hypotalamus och hypofysen. Sådana faktorer inkluderar: mental trauma, fysisk överbelastning, stress, infektioner och missbruk, användning av vissa droger.

Ibland är stressfaktorn så obetydlig att en kvinna inte fokuserar på honom, men kroppen genomgår fortfarande dess effekt: förändring av tid och klimatzoner, förändring i solaktivitet, en livlig känslomässig reaktion etc. Situationen kompliceras av det faktum att en försening i menstruationen kan inträffa senare 3 cykler efter exponering för en stressfaktor, och det är mycket svårt att avgöra vad som orsakade misslyckandet.

Organiska skador (hypofystumörer, traumatiska hjärnskador, hjärninfektioner, patologier i de kärl som levererar den), förutom att försena menstruationen, uppvisar en omfattande klinisk bild och kräver professionell diagnos och behandling av specialister.

Störningar i äggstockarna är också uppdelade i organiska och funktionella. Det senare inkluderar polycystiskt äggstocksyndrom, vars orsaker inte förstås fullt ut, men det finns troligtvis en kränkning av produktionen av luteiniserande och follikelstimulerande hypofyshormoner. Effekten av hyperinsulinemi hos kvinnor med diabetes mellitus, ökad glukostolerans och övervikt noteras också..

Kärnan i polycystiskt äggstocksyndrom är att follikeln (en vesikel som innehåller ett ägg) inte spricker, ägglossningen inträffar inte, corpus luteum bildas inte, all hormonreglering försvinner, menstruationscykeln förlorar sin stabilitet. Sjukdomen åtföljs av hyperandrogenism, som manifesteras av överdriven hårväxt på den inre ytan av låren, buken, överläppen och andra platser som inte kännetecknar detta. Ofta är detta symptom det främsta skälet till att gå till läkaren.

En annan funktionell störning är resistent äggstocksyndrom. Det inträffar när äggstocksreceptorerna för hypofyshormoner av någon anledning slutar svara på dem. Centralreglering förlorar sin kontroll, menstruationscykeln försvinner.

Ovariellt utarmningssyndrom är faktiskt början av klimakteriet i en tidig ålder (upp till 40 år), när äggstocken på grund av dess genetiska egenskaper upphör att fungera, som det borde vara för en ung kvinna. För att korrigera detta tillstånd föreskriver läkare hormonersättningsterapi.

Organiska orsaker inkluderar ovarietumörer som producerar hormoner som saktar ner den normala cykeln. Maligna neoplasmer kännetecknas ofta av snabb utveckling.

Om livmoderns endometrium är skadat kommer menstruationen inte i tid. Brott mot dess integritet inträffar under curettage under abort eller som ett resultat av diagnostiska procedurer, när de är nödvändiga för differentiell diagnos av tillståndet.

En av de ofta patologierna i livmoderslimhinnan är endometrios, som kännetecknas av ett brott mot villkoren i menstruationscykeln och långvarig blödning.

En felaktig installerad intrauterin enhet kan också leda till förseningar. I processen för implantering i livmoderhalsen är skada på slemskiktet eller fullständig blockering av livmoderhalskanalen möjlig.

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggledarna leder också till störning av menstruationscykeln. Detta gäller särskilt för sexuellt överförda sjukdomar. Med täta förändringar hos sexuella partners och förutsättningarna för en möjlig infektion är en fullständig undersökning nödvändig.

Förtjockat endometrialskikt med endometrios

Eftersom könshormoner är i känslig koppling till resten, kommer eventuell dysfunktion att medföra störningar i reproduktionssystemet. Störning av sköldkörteln (hypo- eller hypertyreoidism) och produktion av steroidhormoner, binjurepatologi, diabetes mellitus, hyperprolaktinemi och många andra sjukdomar kommer oundvikligen att leda till en oregelbunden cykel.

Genom att använda kombinerade orala preventivmedel normaliseras vanligtvis menstruationscykeln och gör menstruationen regelbunden och magra. Men under de första tre månaderna utesluts inte förändringar och misslyckanden, först efter den stabiliseringen.

I händelse av en orimlig försening måste du analysera ditt eget tillstånd efter uteslutandet av graviditetsfaktorn. En kvinna bör lyssna på sin kropp och avgöra om det finns några ytterligare symtom som kan indikera förekomsten av patologi. Dessa inkluderar: svaghet, sjukdom, frekvent eller periodisk smärta i bäckenområdet, patologiska föroreningar i urinen eller en specifik lukt och vaginal urladdning.

Om menstruation inte inträffar, men kvinnan känner av följande tecken på PMS: hon drar nedre buken i buken, bröstkörtlarna blir oförskämd, ofta uppstår humörförändringar, då kommer menstruationen snart. Men PMS-symtom liknar troliga tecken på graviditet, så det är värt ett test.

Om en kvinna vet att hon har lidit psyko-emotionell stress, förändrat sin livsstil och gjort en lång resa, kan vi anta att detta orsakade en försening i menstruationen.

För flickor under de första 1,5 åren efter menarche är cykelinstabilitet inte en patologi. Detta utesluter inte möjligheten till graviditet om flickan lever sexuellt. För kvinnor efter 55 års ålder är förseningar också förutsägbara på grund av närhet till klimakteriet.

Om ömhet i nedre del av magen åtföljs av utsöndringar av en vit, gulaktig färg med en obehaglig lukt, feber och allmän sjukdom, kan en inflammatorisk sjukdom i könsorganen eller andra organiska problem ha utvecklats. I detta fall måste du snarast konsultera en läkare.

Om förseningen är kortvarig (1-5 dagar) är det för tidigt att frukta för din egen hälsa. I fall där det varar mer än 5 dagar, men graviditetstestet är negativt, är det värt att överväga orsakerna. Om det inte finns någon månad i tio dagar eller mer, måste du träffa en läkare, detta är redan ett tydligt avvikelse från normen. Ibland händer det att kroppen saknar en menstruation och den nästa kommer bara två månader efter den föregående. Detta indikerar inte alltid någon allvarlig patologi, men det är viktigt att konsultera en specialist..

En konstant fördröjning på flera dagar, upp till en vecka, indikerar en förlängd menstruationscykel. Hos vissa kvinnor är den normala livscykeln upp till 35 dagar. Ibland varierar dess varaktighet på grund av fysiologiska cykler, efter förlossning, abort, tidigare sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet och av ett antal andra skäl. Med denna kurs är den första dagen av menstruationen inte annorlunda än normalt, det finns ingen uttalad blödning eller patologisk urladdning, vilket indikerar kroppens normala tillstånd.

När menstruationen inte börjar i mer än två dagar och förseningen åtföljs av smärta i bäckenet, obehag i korsryggen och allvarligt premenstruellt syndrom, indikerar detta ofta förkylningar. Detta tillstånd utvecklas också efter att ha tagit mediciner..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Cervical conization

Cervical conization är det kirurgiska excisionen av vävnad från den konformade delen av livmoderhalsen. Operationen kan vara både diagnostisk - för vidare histologisk undersökning av vävnaden och uteslutning / bekräftelse av cancer i livmoderhalsen, och terapeutisk - för behandling av dysplasi, i närvaro av stora delar av patologiskt epitel på livmoderhalsens yta med spridning till livmoderhalskanalen....

Varför det inte finns några perioder (gå inte länge utan anledning)?

En kvinna som tar hand om sin hälsa övervakar alltid menstruationscykelns varaktighet, eftersom varje gång ett nytt litet stadium i livet inträffar med dess början....

Är en kränkning av utflödet från bröstet före menstruation?

Vissa kvinnor med menstruationsmetoden och i avsaknad av graviditet märker utskrivning från bröstkörtlarna. Är detta symptom normalt? Experter tror att utflöde från bröstet före menstruationen kan vara både ett fysiologiskt inslag och ett patologiskt tecken....