När övergångsåldern slutar

Klimax

Föräldrar till ungdomar bör veta när övergångsåldern för flickor och pojkar upphör, och dess huvudstadier. Denna information hjälper dig att överleva en svår period för hela familjen och upprätthålla en varm relation med barn..

Artikelens innehåll:

Steg i puberteten hos flickor

Att växa upp är en komplex och flerstegsprocess. Tonårskrisen sticker ut mot andras bakgrund som den mest komplexa. För närvarande sker bildningen av det reproduktiva systemet. En flicka blir en flicka, hennes kropp förbereder sig för dess huvudfunktion - moderskap.

Puberteten hos flickor börjar tidigare än hos pojkar, varar lite längre och går i allmänhet lugnare

Individuella utbrott av hormonella problem är möjliga, så det är viktigt för föräldrar att inte bara veta när övergångsåldern slutar, utan också dess huvudstadier:

 1. Prepubertal börjar ganska tidigt. Vid 8–11 år gammal, i barnets kropp, börjar dock osynliga förändringar inträffa. Kroppens tillväxt påskyndas, mjölkkörtlarna sväller, hårstrån visas på kroppen.
 2. Vid 11-14 års ålder börjar den första menstruationen - menark, och detta anses vara början på puberteten. Skarp tillväxt av ben och muskler noteras. Sexuella homoner aktiverar utsöndring av talgkörtlarna, akne och en obehaglig kroppslukt kan förekomma. Detta är den svåraste perioden i en ung kvinnas liv, den varar upp till 17–16 år. Det är viktigt för föräldrar att vara mycket känsliga och hjälpsamma..
 3. Mellan åldrarna 15 och 18 upprättar flickan en stabil menstruationscykel. Huden rengörs för akne och kroppen får kvinnliga böjningar. Detta innebär att tonåren är över. Skelettets tillväxt och bildning kommer dock att fortsätta till 20-22 år.

Varje pubertetsstadium kännetecknas av sina egna specialegenskaper. Försök inte påskynda eller omvänt långsammare naturliga processer.

Vid vilken ålder kommer tecken att visas att övergångsåldern är slut

Avslutningen av puberteten väntar inte bara på föräldrar utan också på ungdomar själva. Ett instabilt mentalt tillstånd och specifika sjukdomar orsakar konkreta obehag. Det är svårt att bestämma tidsramen, de är för suddiga och beror på ett antal externa och interna faktorer.

Tecken på slutet av puberteten hos flickor:

 • stabil menstruationscykel
 • brist på plötsliga hopp i höjd och vikt
 • mjölkkörtlarna är helt bildade
 • hår visas på armar, ben, armhålor och ljumsken
 • figuren förlorar sin vinkel, blir rundad
 • första tecken på libido visas
 • mental tillstånd stabiliseras

Tidpunkten för uppkomsten av dessa symtom varierar, men sammanfaller vanligtvis med examen.

Hos pojkar är puberteten mycket mer aktiv, men den är kortare i tiden. Början kan inträffa om 13-14 år. För närvarande börjar aktiv hormonell omstrukturering av hela den framtida människans organisme. Fortplantningssystemet börjar mogna, ben och muskler sträcker sig mycket, testiklarna mognar och börjar fungera.

Tecken på slutet av puberteten hos unga män:

 • höjd och vikt stabiliseras
 • hårfäste bildas på kroppen och ansiktet
 • plötsliga humörsvängningar stannar
 • libido stabiliseras
 • reproduktionssystemet mognar helt

För unga män kan examen ske både i slutet av skolan och på universitetets första kurser

Slutet på en svår tonårstid är en viktig etapp i en flickas och en pojkes liv. Det är viktigt för föräldrar att stödja barn i alla uppväxtstadier, för att visa visdom och sympati.

Övergångsålder hos flickor: hur man beter sig med en tonåring, känner till hans funktioner och problem

Barn från 10 till 15 år anses vara svår inte bara för sina mödrar och fäder utan också för sig själva. Detta beror på många allvarliga fysiologiska förändringar som påverkar nervsystemets tillstånd. Föräldrarnas uppgift är att hjälpa ett barn att växa upp så bekvämt som möjligt, att stödja i svåra tider och inte tappa ett förtroendeförhållande. Detta blir möjligt när mor och far förstår orsakerna till deras barns okarakteristiska beteende..

Förändringarna som sker med en tonåring från 11 till 15 år är mycket snabba. Psykologer och läkare är enhälliga i åsikten, under denna period finns det det största och mest allvarliga språnget i mänsklig utveckling, vars resultat är särskilt märkbara i jämförelse med de mer uppmätta förändringarna under de första åren.

Alla processer som sker under tonåren är svåra att tolerera av barnet själv. Hos flickor börjar de tidigare än hos pojkar, vid ungefär 10 år är de första tecknen redan synliga. Förändringarna gäller både fysiologi och psykologi. Därför finns det problem med beteende och kommunikation, det blir ofta svårt att påverka dottern och på något sätt övertyga henne.

Psykologer säger att denna period liknar krisen på 3 år: barnet vill också protestera mot allt, vara oberoende, bevisa för alla att de är självförsörjande och kan fatta viktiga beslut.

Men övergångsåldern är farligare, eftersom barnen verkligen blir mer självständiga och i händelse av felaktigt beteende hos sina föräldrar kan fatta felaktiga beslut och begå ödesdigra handlingar. Om barnet vid 3 år separeras från mamman är tonåringen separerad från familjen, för efter några år kommer han troligen att lämna föräldrahemmet och kommer att bygga upp sin relation.

Svårigheten med denna kris ligger i det faktum att en tonåring, till skillnad från ett 3-årigt barn, inte kan klättra i mamma eller pappas armar, begrava sig i axeln, låta sig lugna och återuppleva ett svårt ögonblick med dem - han är redan en "vuxen" och måste hantera känslorna själv eller kommunicera med släktingar muntligt. Men i denna ålder försämras ofta relationerna med äldre nära släktingar, det verkar för hennes dotter att allt är emot henne och ingen förstår henne, och uppriktig konfidentiell kommunikation med sina föräldrar är sällsynt.

Fysiologiska förändringar i tonåren hos flickor är associerade med puberteten:

SvängBeskrivning
FormförändringarEn tonåring växer snabbt - den blir mycket högre, armarna förlängs och deras längd blir oproportionerligt storleken på andra delar av kroppen. På grund av detta känner han sig besvärlig, kan ofta snubla och skada föremål i hans väg. Många tjejer under denna period går upp i vikt - på grund av hormonella processer ökar aptiten, och hela kroppen börjar gå runt och får kvinnliga konturer
ÖmhetKroppen har inte alltid tid att snabbt anpassa sig till den ökande storleken på kroppen, så den fungerar hårt och för slitage. Detta är förknippat med konstant trötthet, apati och viljan att sova. Under denna period, på grund av den stora belastningen på alla organ, förvärras befintliga kroniska sjukdomar och nya dyker upp som kan stanna hos flickan hela livet
HormonjusteringUnder puberteten produceras progesteron och östrogen i större mängder. Detta kan påverka barnets känslomässiga tillstånd, hudtillstånd: riklig akne, akne och inflammation berör de flesta tonåringar 13 år och äldre.
Första periodenDen första menstruationen åtföljs av svaghet och smärta.

Alla processer som sker med en tonåring påverkar oundvikligen nervsystemet. De mest slående psykologiska och andra kännetecknen hos flickor 10-14 år gamla, som ofta orsakar problem i relationer med andra:

Psykologiska inslagBeskrivning
komplexÖverviktig, för stor eller vice versa små bröst, rundade skinkor, problemhud påverkar nästan alltid negativt självkänsla hos en tonårsflicka. De komplicerar också på grund av luktarna som dök upp under den fysiologiska mognaden: svett och mun. De skäms för det faktum att menstruationen ser ut - precis som allt nytt, de orsakar dem moraliskt obehag. Barn i denna ålder tenderar att överdriva sina brister och hävdar att de förstör hela livet
Trötthet och svaghetDe är förknippade med kroppens oförmåga att snabbt anpassa sig till alla interna förändringar. Många inkompetenta föräldrar uppfattar felaktigt dessa åldersrelaterade funktioner som lata och ovilja att göra någonting
HumörsvängningarPå grund av stora doser av könshormoner är flickans känslomässiga tillstånd instabil, dess olika former ersätts med hastigheten på en split sekund:

 • apati;
 • spänning utan någon specifik anledning;
 • irritabilitet - man kan ofta höra från en tjej att ”allt blev trött”, ”allt irriterar”, ”allt är fel”;
 • irascibility - barnet börjar skandal vid det minsta tillfället, och omfattningen av hans ilska är "att förstöra allt och alla";
 • tråkighet - ofta hos ungdomar "allt är dåligt", "Jag vill dö"
 • tårfullhet utan anledning;
 • okontrollerat raseri och hat för de närmaste och käraste
Psykisk nedgångFörvärrar minnet, koncentrationen, förmågan att uttrycka sina tankar. Anledningen till detta är hormonella förändringar
Negativism och förnekandeSamtidigt som kännetecknar ett treårigt barn är också kännetecknande för en tonåring. Du kan ofta höra från honom: "Jag vill ha det själv", "Lämna mig i fred", "Jag kommer inte att göra vad du säger," "Du gör allt fel och tänker," "Blanda mig inte i mitt liv" och liknande.
SjälvidentifieringUnder övergångsåldern upptäcker flickor att de har möjlighet att inte lyssna på råd från sina föräldrar om deras åsikter inte sammanfaller. Först missbrukar ungdomar övergrepp och protester och testar därmed omedvetet deras förhållande till sina föräldrar för styrka.

Korrekt föräldrars beteende hjälper till att undvika:

 1. 1. Barn som drabbas av alkohol- eller narkotikamissbruk, sekt, negativ miljö, dåligt företag.
 2. 2. Konsekvenserna av tidig sexuell aktivitet: graviditet eller infektion med sexuellt överförda sjukdomar.
 3. 3. Självmord.
 4. 4. Separation från varandra: moralisk, när förtroende är helt förlorat och äldres myndighet faller, eller fysiskt, när ett barn springer hemifrån.

Tonåringens psykologi är arrangerad på ett sådant sätt att han, trots hans "igelkott" -beteende, precis som i alla andra åldersstadier, behöver kärlek, tillgivenhet och stöd från sina egna människor. Experter säger att barn som inte får tillräckligt med uppmärksamhet ofta blir offer för pedofilt våld eller har dåliga vanor..

Innan en beteendestrategi utvecklas är det viktigt för föräldrar att förstå några punkter som illustrerar förändringen i tonåringens tänkande:

 1. 1. Föräldrarnas beundran och idealisering ersätts av besvikelse: fadern verkar inte så stark, framgångsrik och allmänt, och modern är inte den vackraste och snällaste. Barnet ser att vuxna kan ha fel och göra misstag. En dotter kan till och med skämmas över sin närmaste familj.
 2. 2. Mötes och pappas åsikter och åsikter om olika situationer tycks vara 12-15 år gammal föråldrad och tråkig. Detta beror på särdragen i utvecklingspsykologin: i åldern 35-40 år vill människor ha fred, ordning och stabilitet. De har sin egen personliga erfarenhet, inte alltid positiva, de vill skydda sitt barn från misstag. Tonåringens natur kräver äventyrism, risk, nyhet och avslag på allmänt accepterade regler. Personliga åsikter verkar vara de enda sanna, deras kritik orsakar irritation. Levande exempel på denna konfrontation är konflikter som uppstår mot bakgrund av en olikartad musikalisk smak eller klädstil.
 3. 3. En tonåring känner sig mycket akut ensam. Han längtar efter kärlek och förståelse. Istället börjar de flesta föräldrar, inför de första protesterna och nyckorna, starkt "utbilda" och fastställa nya regler. Detta distanserar bara de mest kära människorna från varandra, och förstör dotterens åsikt av vuxna, med vilka "det är meningslöst att prata, de förstår ingenting ändå".

Det är särskilt viktigt att veta om dessa förändringar i barnets tänkande för flera typer av föräldrar: de som alltid har "levt för barnets skull", de som inte är nöjda med sin livskvalitet och prestationer för tillfället, liksom de som alltid har försökt att vara idealiska och "rätt" bygga relationer. Det är viktigt att kunna förklara konfliktsituationer med periodens egenskaper och att inte ta alla dotterens ord till hennes personliga hänsyn - hon är fortfarande ett barn och att se hennes uttalanden som förolämpningar är orimligt.

Tips från experter om hur man uppför sig mot föräldrar, beroende på situationen:

SituationRåd
konflikterEtt barn i tonåren är mycket känsligt för gräl med sina föräldrar, han kan utveckla allvarliga psykologiska trauma, även om det utåt ser ut som om han inte bryr sig. I alla konfliktsituationer är det viktigt:

 1. 1. Undvik diktatur och order - så att dottern känner sig missförstått, onödig, oudläsbar, kommer att ogilla mamma och pappa, visa det.
 2. 2. Låt aldrig en tonåring tvivla på att han är älskad. Vuxna från förtvivlan tenderar att gå till ytterligheter och säga att "jag behöver inte dig så", "du förtjänade inte ett bra förhållande", "och varför älskar dig." I alla problematiska situationer är det viktigt att "jag tror det eftersom jag älskar dig mer än någonting i världen och vill hjälpa dig att göra rätt val och undvika misstag".
 3. 3. Lyssna på och respektera barnets synvinkel.
 4. 4. Undvik upphöjda toner och förolämpningar - det är svårt för en tjej att hantera själv tveksamhet, och negativa uttalanden från hennes släktingar minskar självkänslan
Klagomål från andraOmgivande barn klagar ganska ofta på tonårsbarn: släktingar, grannar, lärare. Teman för dessa klagomål: han blev oförskämd, vill inte studera, uppfyller inte förfrågningar och anvisningar, bryter reglerna. I denna situation måste barnet veta säkert att mamma och pappa är på hans sida och hans intressen är en prioritering för dem. Om vi ​​analyserar varje händelse, som ett resultat av att barnet kritiserades av en utomstående, blir det uppenbart att det senare inte hade rätt i allt. Det är viktigt att förstå situationen, lyssna på dottern för att säga minst sagt och fråga om hon håller med honom. Varje nyans av en ovänlig ton kommer att uppfattas som en utmaning. En vanlig situation - föräldrar "skäms" för sin tonåring. Här måste du prioritera och ta reda på själv: vad som är viktigare - yttrandet från en person som inte ens känner till hundratalsdelen om flickans personlighet eller den käraste personens komfort. Frasen "Jag älskar dig alltid, även om det kan vara obehagligt för mig på grund av." Borde låta i sådana situationer
Dåligt självförtroendeUnder tonåren måste flickor få hjälp att känna sig vackra - detta är viktigt för bildandet av självkänsla. Effektiva sätt:

 • regelbundet röstförklaring av kärlek;
 • kompliment utseende;
 • köp flickan de kläder och accessoarer som hon gillar;
 • se till att hon har kosmetika av hög kvalitet som krävs för hennes ålder: intima hygienprodukter, antiperspirant, eau de toilette, allt du behöver för att ta hand om ditt ansikte, hår och naglar, den första mascaraen, läppglans och mer;
 • lära henne att ta hand om sig själv hemma, gå med henne till skönhetssalonger, till en frisör, etc..

Om flickan började gå upp i vikt måste hela familjen:

 • växla till rätt näring;
 • bli fysiskt aktiv.

Sådant stöd med personligt exempel och förbättrad livskvalitet hjälper till att undvika konsekvenser: överdriven vikt, oattraktivitet, hälsoproblem.

Man kan inte i något fall tala negativt om extra kilo - detta kommer bara att leda till ätstörningar och andra psykologiska problem som kan följa en person hela livet

Första förhållandetDe flesta tonårsflickor är inte medvetna om allvarligheten i konsekvenserna av tidig sexuell aktivitet. Detta är helt normalt för denna period - de har fortfarande varken kunskap eller erfarenhet..

Många problem uppstår eftersom ”detta” inte talas om i familjer och i skolor. För att ta upp ämnet sexuella relationer måste det finnas förtroende mellan föräldrar och dotter. Specialister betraktar förlägenhet för mamma och pappa som en ursäkt för att undvika konversation, en ansvarslös avvikelse från den direkta skyldigheten att lära barnet att kommunicera med motsatt kön.

Föräldrar måste lugnt och så uppriktigt, som om de kommunicerar med varandra, att berätta allt de vet om samlag:

 • varför är detta naturligt;
 • när och hur farligt det är;
 • hur viktigt det är att vara säker på en partner;
 • vilka preventivmetoder som ska användas.

Behovet av sådana samtal hos många vuxna orsakar obehag eller rädsla av flera skäl:

 • ingen talade med dem om sådana ämnen och de vet helt enkelt inte hur de ska göra det;
 • det är svårt för dem att inse att deras dotter inte längre är ett barn och är redo att få information om sexuella relationer;
 • de tror att flickan kommer att uppleva sådan kommunikation som godkännande för början av ett sexuellt liv;
 • på grund av deras fördomar och missuppfattningar är de övertygade om att diskutera ämnet sex med sina egna barn betraktas som oändligt.

Men denna rädsla måste övervinnas, förberedd för samtalen moraliskt och informativt (om nödvändigt, rådgöra med specialister) och se till att fråga och berätta allt.

Psykologer säger att de vanligaste situationerna där sexuellt samlag förekommer hos flickor är:

 • brist på fars kärlek;
 • önskan att bevisa för en partner "kärlek";
 • önskan att vara "som alla andra";
 • oavsiktlig rus.

Förutom sex är den första relationen farlig frustration, i vilken omfattning ungdomar ofta överdriver. Det är väldigt viktigt att vara intresserad av, stödja och lugna en tjej som inte går bra med en kille

Dåligt sällskapKollegvänner är ett naturligt medium för tonåringar att kommunicera. Det ligger i det att de lär sig att bygga relationer, kommunicera, få trovärdighet och komma ur konflikter. All erfarenhet från dessa processer är ovärderlig..

Faran är att medlemmarna i detta samhälle har stor auktoritet med flickan, ibland är han mer än föräldern. Det förekommer i sådana situationer:

 • vägran att studera om det inte är välkommen bland vänner;
 • önskan att se ut som de andra medlemmarna i gruppen;
 • önskan att bevisa sin styrka och oberoende genom olydnad, rökning, samlag.

För föräldrar att bevisa (särskilt i upphöjda toner) att företagets ledare har en dålig effekt på sin dotter är värdelös. Experter rekommenderar att man bara väntar på den här perioden, eftersom behovet av att angränka publiken ersätts av individualism med 16-17 år. Men det är nödvändigt att vara redo att lyssna, stödja utan oförskämda uttalanden, hjälp med råd.

Om detta inte görs kan något irreparabelt hända - ungdomars samhälle präglas av grymhet och en benägenhet för lynch

Hjälp att bestämmaOfta förvirras barn mellan 11 och 15 år av nära släktingar med sina nya hobbyer och intressen. De verkar särskilt konstiga i en kollision av en mer tekniskt progressiv generation av nuvarande barn och deras "bakåtriktade" föräldrar. Begäran om utveckling bör stödjas och uppmuntras på alla sätt:

 • Råd
 • pengar
 • vädja till specialister: lärare, människor som har nått höjderna på detta område för att studera med dem;
 • godkännande och höga poäng för framgång, studie av aktiviteter.

Om en ny hobby stör studien, men barnet verkligen gillar det och potentiellt kan bli en fråga om sitt liv, måste du hitta en kompromiss och försöka ordna tid så att dottern har tid överallt.

Universella tips som hjälper dig att överleva övergångsåldern:

 1. 1. Kommunicera mycket, dela personliga erfarenheter och minnen. Låt dottern veta att mamma verkligen förstår henne, för hon upplevde detta.
 2. 2. Kontrollera tonåringen, men utan fanatisme. Det är mer tillrådligt för föräldrar att engagera sig själva: självutveckling, intresseutveckling och kommunikationskrets, självförbättring. Ett personligt exempel är mycket effektivare än långa tråkiga notationer från de som inte är en myndighet för en tonåring.
 3. 3. Behandla allt med lite humor.
 4. 4. Att vara intresserad av smak, hobby, flickvänner och att inte kritisera dem.
 5. 5. Lita på barnet - fraserna "du är fortfarande dum", "du förstår ingenting, att lösa detta" och liknande bör ersättas med "Att känna dig, min smarta och förnuftiga tjej, jag tror att du inte kommer att göra något som kommer att skada dig annars skulle jag vara mycket orolig för dig. Men jag skulle ha agerat annorlunda, och du bestämmer själv, jag litar på dig ".
 6. 6. Att inte kräva av det omöjliga dottern: att vara smartare, snabbare, mer framgångsrik. Ord som "du måste, för du är redan. År gammal" är också bättre att inte använda.
 7. 7. Att inse att barnet behöver sina föräldrar och ingen annan kommer att ta hand om honom längre.

Experter rekommenderar att man inte försummar påföljder för allvarligt fel. Men innan du implementerar dem måste du komma överens med barnet vilken typ av sanktioner som kommer att vara för vissa åtgärder (tydligt förklara varför) och få hans samtycke till dem. Bristande anses vara de mest effektiva straffarna: Internet, fickpengar, fritid. Fysiskt och psykologiskt våld måste överges.

Det är viktigt att på allvar närma sig uppfostran och övervinna den svåra perioden så att slarviga handlingar och ord inte förstör barnets förhållande till föräldrar eller hans dotters liv.

Ungdomar hos flickor - råd från en psykolog

Specificiteten för tonåren varierar beroende på kön. Övergångssteget hos flickor har sina egna egenskaper, främst relaterat till det reproduktiva systemet. Vilka kännetecken har utvecklingen av tonårsflickor, vilka situationer väntar sina föräldrar och vilka är riskerna? Hur passerar jag övergångsåldern korrekt? Läs mer om detta..

Först vill jag nämna att jag i artikeln följer klassiska periodiseringar och inte till moderna förslag för att utvidga tonåren till 24 år. Du kan läsa om varför jag håller med denna åsikt i artikeln "Adolescent Age and Crisis in Adolescents - Psychologist's Advice".

Baserat på analysen av olika åldersperiodiseringar kan vi säga att hos ungdomar varar flickor från 10 (12) år till 15 (16) år. Samtidigt är toppen av negativa reaktioner från 11 till 13 år. Och toppen av emotionell instabilitet faller på 13-15 år. Hos flickor slutar den negativa fasen i 70% av fallen med litterärt arbete (brev, dagböcker, dikter).

Tecken på puberteten

Tecken på pubertet hos flickor inkluderar:

 • uppkomsten av primära och sekundära sexuella egenskaper;
 • hudproblem
 • början på menstruationen;
 • förändring i hårstruktur;
 • önskan att sticker ut (ofta manifesteras av oförskämdhet, aggressivitet, känslomässighet, fräckt beteende);
 • envishet;
 • maximalism;
 • humörsvängningar;
 • kraftig förändring i vanligt beteende, intressen, hobbyer.

Sexuell utveckling

Hos flickor börjar puberteten i genomsnitt 12 år gammal och slutar vid 16 år. Ett karaktäristiskt drag i puberteten är önskan att behaga. För att göra detta börjar de klä sig, tar hand om sig själva. Samtidigt blir de lätt och uppriktigt förälskade, dras till pojkens samhälle. Bildningen av kvinnlighet (könsidentitet) beror emellertid inte på de omkringliggande pojkarnas maskulinitet.

Ibland överskrider lusten att vara perfekt och missnöje med sig själv till nervstörningar, till exempel anorexi. Även om det är värt att notera att detta under de senaste åren har påverkat pojkar inte mindre.

Om du märker eller misstänker en ätstörning hos din dotter, ska du omedelbart kontakta en specialist.

Menstruationens början spelar en speciell roll i utvecklingen av flickor:

 • Å ena sidan uppfattas detta som ett stadium av omvandling till en kvinna, är en symbol för sofistikering och ömhet. Flickan börjar sträva efter den här bilden. Detta händer dock bara om flickan accepterar sina förändringar..
 • Om en flicka inte kan acceptera början av menstruationen och anser att den stänger dörren till sin barndom, blir detta ett hinder för en framgångsrik anpassning. En känsla av underlägsenhet, skam, osäkerhet kan förekomma. På grund av ungdomarnas motstridiga natur uppstår dock stolthet och självförtroende, vilket förvärrar situationen..

Att provocera en intrapersonlig konflikt i en sexuell (kön, reproduktiv) sfär för en flicka kan vara önskan att skilja sig från sin mamma, påtvingad lusten att bli som henne (en kvinnas modell). Situationen kan förvärras av moderns önskan att göra sin dotter till en kopia av sin dotter och farens positiva inställning till konvergensen av ”hans kvinnor”..

Fysisk utveckling

Toppens tillväxt hos flickor sjunker i åldern 10-11 år, vid 16 års ålder minskar tillväxten avsevärt. I detta fall inträffar viktökning från 11 till 14 år.

Bildandet av immunitet

Ungdom står för den sista fasen av utvecklingen av det mänskliga immunsystemet. Hos flickor händer detta 12-13 år. Bildandet av immunitet beror på de yttre miljöförhållandena och av ärftlighet. Det är därför tonåringar måste:

 • äter väl och äter gott;
 • göra sport;
 • undvik dåliga vanor.

Det kardiovaskulära systemet

Flickor har en snabb hjärtslag och högt blodtryck. Blodtrycket ökas maximalt på 13-14 år. Från detta uppstår:

Muskel

När det gäller fysisk styrka når flickor graden av vuxna kvinnor i åldern 14-15.

Andetag

Andningsväxt uppstår. Hos flickor råder brösttypen av andning. Flickor drabbas av sämre luftbrist under fysisk ansträngning.

Känslomässig sfär

Flickor är ljusare än pojkar som upplever känslor. De uppfattar allt som mycket viktigt, viktigt, viktigt.

 • Toppen av känslomässighet faller på 13-14 år och minskar sedan.
 • En ny kraft kommer om 18 år.

Ofta kallas dessa utbrott en ungdomskris. Känslomässiga och humörsvängningar är karakteristiska: sorg och förtvivlan ersätts av eufori och glädje. I allmänhet råder ett maniskt depressivt tillstånd hos flickor, vilket beror på hormonell och somatisk omstrukturering med låg medvetenhet och självacceptans.

Hälsofakta (psykologiska, fysiska)

Om vi ​​talar om moderna tonårsflickors hälsa i allmänhet kan vi notera flera nedslående fakta (data från en studie av M. B. Krasnikova):

 • långsam fysisk utveckling;
 • kränkningar vid bildandet av reproduktionssystemet;
 • ett överflöd av kroniska och återkommande sjukdomar;
 • psykosomatiska problem;
 • förekomsten av sexuellt överförda infektioner;
 • tidiga graviditeter;
 • avvikande beteende (alkoholism, drogberoende, missbruk);
 • problem med social integration;
 • varje åttonde tjej har en kränkning av sexuell utveckling eller gynekologiska problem.

Det noteras att dessa fakta är relaterade till de mentala utvecklingsproblemen hos tonåriga flickor. Detta inträffar under påverkan av destruktiv familjeutbildning, minskningen av moral i samhället, tillgången på information mot bakgrund av en liten mängd organiserad propaganda av användbart material.

Familjens roll i att forma en tonårsflicka

Föräldrarnas uppgift att lösa detta problem är att bidra, det vill säga först och främst att skapa:

 • gynnsamma familjerelationer;
 • psykologiskt bekväma förhållanden för utvecklingen av en tonårsflicka.

Det är också nödvändigt att genomföra pedagogiska samtal, för att snabbt bekanta flickan med förändringar i kroppen (för det första att prata om menstruation, graviditet), för att beskriva för- och nackdelarna med dessa förändringar, det vill säga fördelarna och riskerna.

Det är viktigt att visa värdet av en hälsosam livsstil genom personligt exempel. Det är oacceptabelt att dina ord och handlingar avviker. Skillnaden mellan föräldrapositioner i utbildningen är också oacceptabel.

En vanlig men felaktig åsikt är att det i familjen bör finnas förbud mot att diskutera ämnen, till exempel kön. Eller ibland är föräldrar generade. Det bör inte finnas några tabuer. En flicka ska och har rätt att veta om sin funktion som kvinna och en framtida mor. Analfabetism är ofta grundorsaken till avvikande beteende. Du kan inte prata själv - ge en bok, en videoband, en skiva.

Rekommendationer till föräldrar

 1. Om flickans problem är förfalskade, men lätt löses, måste du göra det. Det är viktigt att se den fina gränsen mellan farligt beteende och tillåtet. Till exempel, om en flicka är missnöjd med sig själv på grund av håret, kan hon ändras. Om det finns ett verkligt problem med att vara överviktig, är ett rimligt sätt att gå ner i vikt. Men om flickan slutar äta helt, är det nödvändigt att börja förebygga (behandling) av anorexi.
 2. Du kan inte dumpa dotterens utbildning på mamman. Far är en lika viktig figur. Detta är ett exempel på en manlig roll. Det är viktigt för pappor att inte vara rädda för sin växande dotter och inte fly från henne, men inte att falla i total vårdnad, förbud. Far - stöd, vård, skydd (vid behov).
 3. Hantera tonårskritik och maximalism tillsammans. Demontera alla situationer och visa tydligt dualiteten i varje händelse och steg. Allt har två medaljer. Beskriv dina verkliga situationer och känslor, men kom ihåg att ditt barn är unikt (han är inte du).
 4. Ge flickan rätten att välja, men med ytterligare ansvar.
 5. Det viktigaste verktyget för att skapa kontakt är dialog. Är alltid. Även om barnet skriker. Han är inte vuxen ännu, därför är han ursäktande (hormoner, karaktär accentuationer). Du är en vuxen och har inte rätt att luta dig till en sådan nivå. Men det är också omöjligt att svälja. Du kan rapportera vad som upprörde dig. Om du fortfarande inte kan tala lugnt - lämna, lugna ner och tala om situationen senare.
 6. Våga inte läsa din dotters dagbok. Jag förstår att jag vill veta hur hon andas, men detta är inte alternativet. Det kan bara finnas ett undantag - du är 100% säker på att din dotter är i fara. Om du bara undrar vad som händer i hennes liv, måste du tåla och hitta sätt att hennes dotter vill berätta om det.
 7. Kom ihåg att en tonåring själv inte förstår vad som händer med honom. Frågan "Vad är fel med dig?" kommer inte att förbättra situationen.

Sammanfattning

Självkännedom är grunden för tonåren. Hos flickor spelas den ledande rollen genom att planera ett framtida familjeliv, söka efter en potentiell make och skapa sitt ideal. Flickan utvärderar sin framgång genom framgång i interpersonliga relationer.

All tonår kan beskrivas som kritisk. Förvärra inte situationen. Framför allt förväntar sig en tonårsflicka av dig kloka råd, stöd, förståelse..

Ungdomar är i stort sett lika hos pojkar och flickor, därför rekommenderar jag dessutom att du läser artikeln "Ungdom hos pojkar - råd från en psykolog." Där hittar du ytterligare rekommendationer för att interagera med din unga dam och länkar till litteratur.

Var den du vill se ditt barn! När allt kommer omkring kommer han fortfarande att kopiera huvudfunktionerna från dig.

Övergångsålder hos flickor: hur man uppför sig mot föräldrar

Övergångsålder är en ganska svår period. En tonåring har förändringar både fysiskt och känslomässigt och med det nya problem.

Vi kommer att prata om vad en tonårig tjej kan oroa sig för i sin pubertet och hur man uppför sig själv mot tjejens föräldrar, i den här artikeln.

Övergångsåldern hos flickor

Flickor har inte en tydlig åldersbeteckning för övergångsperioden. I själva verket kan alla förändringar i barnets liv betraktas som en övergångsperiod: födelsemomentet, 1, 3 år, 7 år, puberteten (11-13 år) och ungdomens början (16-17 år). Men den allvarligaste och farligaste av dem är puberteten eller puberteten.

Det antas att det i åldersintervallet i genomsnitt faller med 11-13 år, men det finns undantag när förändringar inträffar med flickan i åldern 9-10, och till och med 15-16.

Övergångsperioden hos flickor i samband med puberteten är enorm. Vid denna tid förbereder kroppen sig för nya fysiologiska och psykologiska förändringar, flickan lär sig självständighet, förvärvar individualitet, försöker lära sig förmågan att bygga psyko-personliga relationer med kamrater, lärare, äldre människor.

Hon har sina egna åsikter om vissa saker, hennes tänkande och logik blir mer utvecklad. Flickan blir vuxen.

För föräldrar är övergångsåldern för deras barn också en mycket viktig och svår etapp på sitt eget sätt. Det är viktigt för dem att plocka upp sådana nycklar till sitt barn för att inte störa deras dotters psyko-emotionella tillstånd, inte verka påträngande, men samtidigt försöka förbli deras bästa vän. Under tonåren blir barn väldigt känsliga, skiljer lätt falskhet, känner sig när de inte är öppna med honom.

Tecken på puberteten

Början av övergångsperioden är förknippad med uppkomsten av förändringar i kroppen och framför allt med en förändring i den hormonella bakgrunden för flickan. De börjar arbeta hårt och producera hormoner, hypofysen och sköldkörteln, vilket innebär ett antal förändringar i fysiologiska och emotionella termer. Följande symptom hänvisas till fysiologiska förändringar.

 • Figuren blir mer avrundad på grund av utseendet på fettvävnad i lårområdet.
 • Bröstkörtlarna börjar bildas.
 • I området för armhålorna och på pubis visas hårstrån.
 • Markerade hudförändringar, akne och akne visas.
 • Håret blir fetare..
 • Menstruation visas.

I känslomässiga termer kommer flickan också att uppleva ett antal förändringar i samband med hormonell obalans. Hon ändrar ofta sitt humör, attityd till sig själv, en önskan att stå ut från den totala massan av kamrater till varje pris. Flickor blir oförskämda, oförskämda, ibland till och med oförskämda och aggressiva.

Envishet och maximalism är också tecken på tonåren. Ofta, plågas av depressiva stämningar, börjar flickan flytta bort från sina släktingar, känna en önskan att gå med i något konstigt företag, sekt eller subkultur.

Det händer tvärtom, en tjej börjar bli aktivt intresserad av mode, kosmetiska innovationer och hur man bygger relationer med motsatt kön. Alla dessa förändringar förvåna föräldrar.

Psykologiska problem hos flickor i puberteten

Mycket många psykologiska problem är inte, men föds på grund av närvaron av fysiologiska problem.

Om flickan inte är nöjd med sitt utseende, kommer hon att uppleva obehag i att kommunicera med sina kamrater, med det motsatta könet, hon kommer att bilda komplex och så vidare. Men om du försöker eliminera de fysiologiska problemen (välj en frisyr, bild etc.) kommer problemen med psyken gradvis att elimineras.

Psykologer rekommenderar fyra huvudsakliga sätt att lösa psykologiska problem hos flickor under övergång. Låt oss överväga var och en av dem mer detaljerat..

 1. Sömn. Defekt vila, sömnlöshet och en liten tid för sömn blir ofta orsaken till ett trött utseende, gammal hudfärg hos en flicka. Om barnet inte får tillräckligt med sömn blir han deprimerad, irriterad eller tvärtom slö. Allt detta påverkar inte bara utseendet negativt, utan förvärrar också relationerna med klasskamrater, lärare, släktingar och därmed psykologiska problem.
 2. Trafik. Om en tjej inte har något att ockupera sig efter skolan kommer hon att fördjupa sina problem och engagera sig i självdisciplin. Dessutom, med en inaktiv livsstil, börjar flickor som har nått en övergångsålder flytta bort från samhället och spendera mer tid bakom den låsta dörren i sitt rum. Föräldrar bör oroa sig för att barnet har hobbyer, intressen, att dottern går i cirklar eller avdelningar förutom skolutbildning. Det är bra om en tjej från denna ålder är van vid en aktiv livsstil: du kan springa, hoppa, göra övningar på morgonen.
 3. Många psykologiska problem är förknippade med överbelastning av kroppen. Om ett barn konsumerar en stor mängd information, interagerar det dagligen med många yttre stimuli. Därför är det viktigt att reglera tiden för att titta på TV, klasser vid datorn, sitter på sociala nätverk.
 4. Vid utdragna psykologiska problem rekommenderar experter att man besöker en endokrinolog - en läkare som hanterar hormonella problem, endokrina körtlar. Många psykologiska problem är förknippade med obalansen i den hormonella bakgrunden. Om föräldrar märker att deras dotter är i ett allvarligt psyko-emotionellt tillstånd, måste hon visas till en specialist.

Funktioner av att uppfostra en flicka i puberteten

Det är mycket viktigt att modern introducerar flickan i kvinnlighetens värld, men faderns stöd är inte mindre viktigt under denna period. Stödet bör vara tillräckligt, inte kritik, inte borttagande (som vi ofta gör när fäder är rädda för att växa döttrar) eller överdrivet vårdnad och vård till följd av rädsla för att dottern kommer att välja fel väg för sina släktingar, nämligen förståelse och tålamod från faderns sida.

Pappa är den första kärleksfulla mannen i en flickas liv. Förhållandet mellan far och dotter beror på hur flickan utvecklar relationer med motsatt kön i framtiden..

Förändringar i utseende

Det mest slående tecknet på puberteten är en förändring i flickans utseende. Själv är hon väldigt svår att vänja sig med att hennes kropp blir annorlunda.

Barnets hjärna inser ännu inte att kroppen har förändrats, en viss kantlighet uppträder härifrån, vilket väldigt förvirrar flickan. Det är väldigt viktigt att föräldrarna kan förhålla sig till sin dotter under denna period, nedlåtande, lugnt observera de förändringar som sker i henne.

Försök förklara för din dotter vad som händer med henne just nu. Det kommer att vara mycket bra om förklaringarna stöds av exempel från vårt eget liv, om hur mamma eller pappa själv upplevde denna period.

Sexualitet och sexuell beredskap

Tillsammans med kroppens förändrade proportioner kan flickan upptäcka sexuella impulser, intresse för sig själv och motsatt kön. Ofta är ämnet sexualitet med ett växande barn mycket svårt för föräldrar. Att inte veta hur man ska prata om "detta" börjar föräldrar att skärpa sin dotters kontroll, begränsa kommunikationen med pojkar för att förhindra henne från att ta några utslag.

Barnet förstår inte varför föräldrar börjar strama ramarna och tror att på detta sätt föräldrar visar sin auktoritet, sin myndighet över sin dotter och så vidare. Det är ofta mycket svårt för föräldrar att hitta rätt ord att prata öppet om sexualitet.

Förklara för barnet att sexuella relationer inte är ett pass in i vuxenvärlden. Det är mycket viktigt att de bygger på ömsesidig respekt, harmoni, förtroende. Det är nödvändigt att förklara för flickan att det inte är värt att skynda sig in i denna värld så snart som möjligt. Hon borde förstå att om hon inte är redo för den här typen av relation, så kan hon alltid vägra det, och detta kommer inte att vara ett tecken på "inte vuxen ålder", utan snarare tvärtom.

Förändringar i tjejens tänkande

Tanken på en flicka i puberteten är utformad på ett sådant sätt att hon inte kan se att samma händelse sker ambivalent.

I själva verket tänker en tonåring i absolut: det som händer är antingen otvetydigt dåligt eller otvetydigt bra. Begreppet "gyllene medelvärde" för henne i denna ålder saknas. På grund av detta kan flickan uppleva plötsliga humörsvängningar, hon kan vara för ivrig att försvara sina rättigheter.

Föräldrarnas uppgift är att försiktigt peka ut denna grå nyans mellan vitt och svart. Det är väldigt viktigt att hjälpa min dotter att hantera hennes kategorisering, att förklara att varje händelse kan ha både negativa och positiva sidor. Det hjälper barnet att växa upp..

Förändring i förhållandet med föräldrar

Ungdom kallas ofta svårt. Sedan under denna period blir förhållandet mellan barn och föräldrar svårt att uttrycka det mildt. Barnet börjar förstå att han inte är samma baby, men att han ännu inte är fullvuxen - han förstår inte ännu. Med andra ord, en tonåring kräver fler rättigheter, men vet inte hur man ska genomföra detta. Och föräldrarna själva förstår inte alltid hur de känner igen deras dotters vuxenhet, men samtidigt kommer de inte att förvandla dessa relationer till permissivitet.

Det är viktigt att visa ditt barn att vuxen ålder inte bara är oändliga möjligheter eller empowerment. Varje bit av frihet följs av en ökning av ansvaret. Den växande flickan kräver autonomi, vill utforska denna värld på egen hand, men samtidigt är hon rädd att göra val på egen hand.

Det är viktigt att kunna upprätthålla en balans: om vi ger barnet något mer frihet, bör vi kräva mer ansvar av honom. Om du tillåter något att fatta ett beslut eller fatta ett val, borde hela ansvaret för detta val ligga på barnet. Bara på detta sätt lär sig barnet växa upp och inser att frihet och ansvar är komplementära komponenter.

Ungdom: Tips för föräldrar

Först och främst bör föräldrarna vara tålmodiga och lugna. För att inte tappa den känslomässiga förbindelsen med dottern, som blir för ömtålig i puberteten, kan man under inga omständigheter lösa problemen med skrik och skandaler. Alla problem, oavsett hur olösliga det kan verka vid första anblicken, bör bara lösas genom dialog med barnet.

Försök hålla dig uppdaterad om allt som dotter "andas", vad som händer i hennes liv. Om flickan har upphört att lita på sina hemligheter med sin mamma kan du fiska ut nödvändig information genom diskret observation. Detta varnar flickan från dåliga företag och handlingar..

Oavsett hur upptagen en vuxens dag är, är det viktigt att hitta tid att prata med sin dotter, för gemensamma promenader, resor.

Kritisera inte flickan, försök att gå tillbaka till samma ålder och förstå hur hon tänker, vad hon förväntar sig av dig. Tja, om du kritiserar på något, gör det så diskret, men rimligen, ge exempel, med ett ord, inte vara moraliserande.

Om flickan inte övervakar sitt utseende, eller bär trassiga eller löjliga kläder, köp flera modetidningar och lämna dem på en synlig plats. Dotter kommer definitivt att vara intresserad av dem och kommer att revidera sin garderob..

I tonår är ofta oförskämd, oförskämd mot sina föräldrar. Naturligtvis är ditt barns beteende extremt obehagligt för föräldrar, men försök att inte svara oförskämd på råhet.

Tyst, låt flickan veta att hon med sina egna ord kränkt dig, så att hon snart inser att hon hade fel och ångrar.

För fysiskt fel och beteende, straff inte fysiskt, utan moraliskt, till exempel, förbjuda att titta på TV, spela på en dator, etc..

I alla fall, glöm inte att visa den växande dotter att du älskar henne, förstår hennes upplevelser och alltid är redo att vända axeln.

Tecken på pubertet hos flickor

Förnuftiga föräldrar förstår vikten av att vara medvetna om de grundläggande tecknen på tonåren bland sina döttrar. En sådan medvetenhet gynnar rätt uppfattning och utveckling av ditt barn, som inte längre är ganska liten, men inte heller en vuxen. Föräldrarnas beredskap kan vara lämpligt i svåra situationer, som är mättade med denna period i en flickas liv, och hjälper till med deras upplösning.

Fysiologiska tecken på pubertet hos flickor

Övergångsåldern hos flickor börjar vid 10-11 år. Föräldrar kan bestämma dess början genom att ändra utseendet på sin dotter. För det första visas hår i könsområdet, armhålor och även på flickans ben, armar och över hennes överläpp. Hennes bröst börjar växa, menstruationen är etablerad. Det är intensiv tillväxt av kroppen, som får en rundad form på grund av avsättning av fettvävnad på höfterna, buken och bröstet. På grund av svettkörtlarnas intensiva arbete märks ökat fet hår och ungdomars ansikte. Akne kan också visas på flickans ansikte. Sådana förändringar kan under en tid förvärra barnets utseende. Därför är det mycket viktigt under denna period att inte skada flickan med slarviga uttalanden. Barn i denna ålder uppfattar mycket skarpt kritik i förhållande till deras utseende. Det kan bli en utgångspunkt för utvecklingen av komplex och isolering i framtiden..

Upplevelser och komplex hos flickor i en övergångsålder

Början av puberteten bestäms inte bara genom att ändra flickans utseende. Hennes inre värld genomgår också vissa förändringar. Flickan börjar förhålla sig till sig själv och andra på ett annat sätt. Hon uppfattar världen annorlunda. Hennes beteende och karaktär förändras. Flickan börjar ofta titta i spegeln och förblir som regel missnöjd med vad hon såg. Hon verkar vara ofullkomlig och ser mycket värre ut än andra barn. Flickor börjar plåga sig med onödiga dieter och försöker dölja de långtgående händelserna med kilogram kosmetika. Ljusa och löjliga kläder visas i deras garderob, och imitering av en vuxen kvinnas beteende glider i vägen att bete sig. Sådana tecken på övergångsålder hos flickor som nervositet, aggressivitet, oförutsägbarhet, humörsvängningar ger många problem, ångest och ångest för föräldrar. Pappa och mamma är inte nöjda med olydnad, maximalism, oöverträfflighet, ödmjukhet, oförskämdhet och själviskhet hos deras mogna barn. Barn flyttar bort från sina föräldrar. Ibland begår ungdomar fullständigt irrationella handlingar, till exempel stjäla, etc..

Stöd för föräldrar i tonåren hos flickor

Barn i tonåren känner och uppfattar skarpare, djupare och starkare än vuxna eller småbarn. Varje händelse, uttalande eller handling från en annan person kan skada en tjej så mycket att hon, när hon är glad och godmodig, blir stängd och aggressiv. Dessutom kan en lugn och mild varelse förvandlas till en fräck och arrogant tonåring. I denna ålder blir flickor intresserade av motsatt kön, vilket enligt deras åsikt kan orsaka olösliga problem. De kan inte ta reda på att det inte är så, eftersom de inte anser att det är nödvändigt att rådfråga vuxna. Det verkar för dem att de redan är så vuxna och smarta att de kan hantera alla problemen själva och anser det vara ödmjukt att be sina föräldrar om råd. Därför bör fäder och mödrar vara så omtänksamma och nedlåtande mot sina barn under denna period. De måste göra allt för att upprätthålla en tillförlitlig relation med sitt barn. Barnet ska se vänner i föräldrarna, inte människor som skriker och sätter sina åsikter.

Pubertet hos flickor: när det börjar och slutar, psykologi, tecken

Puberteten hos flickor och pojkar börjar vid en annan period och sker på olika sätt. Det finns ett mål - att växa. Låt oss prata om hur flickor växer upp, vad är pubertetsperioden och hur man kan hjälpa en flicka i denna svåra tid för henne.

Uppmärksamhet! Materialet är endast för vägledning. Du bör inte ta till de behandlingsmetoder som beskrivs i den utan att först konsultera en läkare.

Puberteten hos flickor: när det börjar och slutar, tecken

Pubertetsperioden börjar vid tio års ålder när kvinnliga hormoner, östrogener produceras. Vid 11–13 år inträffar den första menstruationen. Flickans pubertet slutar i den aktiva fasen vid femton års ålder och slutar helt närmare tjugo.

Puberteten är en uppväxtperiod under vilken flickan börjar förvandlas till en kvinna. För det mesta är förändringar i den kvinnliga kroppen förknippade med dess omstrukturering, övergången till den nivå där du kan föda ett barn.

Puberteten på fysiologisk nivå manifesteras enligt följande:

 • intensiv hårväxt i könen och underarmarna, på benen;
 • bröst växer - bröstkörtlar bildas. Flickan kan börja känna obehag i detta område vid tio års ålder, om inte tidigare. Bysten hos alla växer upp till olika åldrar: kanske upp till tjugofem år;
 • en ökning av bäcken och könsorganen i både labia och livmodern.

Ursprungligen tillför flickan tillväxt - upp till åtta centimeter per år. Sedan börjar massförstärkning, fettvävnadstillväxt upp till tjugo procent på kritiska punkter. Läkare rekommenderar att inte ta ut en fyllig tjej med dieter och sport: detta är ett tecken på att växa upp, inte lathet.

Puberteten förknippas med den första menstruationen. Flickans mage börjar ofta skada, hennes humör försämras, akne visas. Akne kan minskas, men inte tas bort helt. Konsultera en professionell hudläkare. Han kommer att berätta ett botemedel mot huden och sätt att ta bort akne.

Den första menstruationen är inte en indikator på början av ägglossningsprocesser. Det första året eller två cykler är inte stabilt, symtomen förändras ständigt. Fluktuationer i cykeln kan dra på.

Om puberteten är tidigare än nio år eller om det inte finns några tecken före fjorton års ålder måste du visa flickan till en läkare.

Puberteten hos flickor: psykologi

Psykologiska problem under puberteten är mycket allvarligare än viktökning. De visas på följande sätt:

 • Flickan är missnöjd med sig själv och sitt utseende, anser sig ständigt antingen för tunn eller för fet.

Under inga omständigheter ska man försöka motivera henne till en hälsosam kost och sport i överdrivet omfattning: det leder lätt tonåringar till anorexi. Denna typ av mental ätstörning kan leda till ett antal sjukdomar i de inre organen..

Prata inte om flickans utseende brister, men om vilken typ av sport hon bör ta och i vilken ålder dessa problem kommer säkert att försvinna.

 • Flickan längtar efter förändringar i utseende: ändrar hårfärg, klädstil.

Psykologer rekommenderar att du föreslår att du färgar håret inte med en permanent färg, men med en tonic och byter till en permanent även om tonårsflickan blir starkare enligt hennes åsikt. Du kan byta ut piercing med en manschett, föreslå en tillfällig tatuering.

Kom ihåg att en bra relation med din dotter är viktigare än en negativ inställning till förändringar i hennes utseende.

 • Flickan börjar bli intresserad av pojkar: det verkar för henne att det är nödvändigt att börja sexlivet så snart som möjligt, när kroppen behöver det.

Förklara för henne om behovet av preventivmedel, om alla problem som kan följa ett sådant beslut. Var inte rädd för att berätta något överflödigt - det blir värre om din dotter får svar på sina frågor från mycket mindre pålitliga källor.

 • Lusten att växa upp så snart som möjligt kan leda flickan till ökad irritabilitet och förnekande av allt som hon gillade tidigare.

Dottern slutar lita på sin mamma, hon har hemligheter. Försök förklara för flickan att även för de mest skamliga hemligheterna skyller du inte på henne, utan stöder henne. Bli en dottervän.

En flickors pubertet är den period då uppfostran av barn blir en tonåring och detta är naturligt.

Förstå vad pubertetsperioden är, och du kommer inte bara att skada din dotter utan också hjälpa henne under en svår period.

Författare: Anna Ivanovna Tikhomirova, kandidat för medicinska vetenskaper

Granskare: kandidat för medicinska vetenskaper, professor Ivan Georgievich Maksakov

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att gå ner i vikt under menstruationen och hur man gör det?

Många kvinnor märker att med en månatlig hormonell omstrukturering av kroppen ökar vikten. Men dieter fungerar inte just nu. Och läkare och näringsläkare rekommenderar att man svarar på frågan om hur man går ner i vikt under menstruationen att skjuta upp denna process till dess slut....

Smärta i mitten av cykeln (med ägglossning): orsakar svår smärta i höger eller vänster sida under och efter ägglossningen

Som ni vet är menstruationscykeln den viktigaste assistenten vid bedömningen av kvinnors hälsa....

Grunderna i tamponger

Vill du veta vad en tampong är, hur den såg ut, vad den kan vara och hur man använder den? Du hittar svar på dessa och många andra frågor i den här artikeln. Vi såg till att du inte behövde leta efter allt detta i olika källor och slösa bort vår tid....