Försenad menstruation på grund av fysisk ansträngning

Ansvarsfrihet

Senaste uppdatering: 14/14/2019

Innehållet i artikeln

Försenad menstruation på grund av fysisk ansträngning

Under senare år sker en kränkning av ovarie-menstruationscykeln som en försening av menstruationen (oligomenorrhea) alltmer hos helt friska kvinnor. Detta feminina problem kallas till och med den moderna trenden. Bland de möjliga orsakerna till försenad menstruation är en av de första platserna ockuperade av hög fysisk aktivitet. Låt oss förstå vad som leder till sådana konsekvenser och hur man undviker dem.

Försening eller hastighet?

Det är känt att varje kvinna har en normal cykel. Även om normen anses vara 28 dagar är fluktuationer från 21 dagar till 36 dagar tillåtna. Svängningar av en cykel på 3-5 dagar anses också vara normala: de betraktas inte heller som en försening. Därför är det värt att fokusera på din individuella menstruationscykel och din kropp.

Vad kan vara orsakerna till förseningen av menstruationen

I den här artikeln kommer vi inte att överväga sådana orsaker till förseningar som graviditet och gynekologiska sjukdomar. Om du har en försening i din period, men testet är negativt, tänk på andra möjliga problem. Detta kan vara en brist på vitaminer, stress, klimatförändringar, överarbete, viktminskning eller omvänt övervikt, avskaffande av hormonella preventivmedel och intensiv fysisk aktivitet, som vi kommer att prata om i detalj.

Försenad menstruation under träning

Påverkar sport menstruation?

Ett slående exempel på sportens påverkan på menstruationen är professionella idrottare. På grund av den enorma fysiska ansträngningen som inträffar under träning och tävling börjar de ofta ha problem med sköldkörteln, eftersom kroppen leder alla krafter att återhämta sig från träningen. En kvinna upplever ständigt överdriven stress - konstant överarbetande, vilket leder till hormonell obalans och en försening i menstruationen mot bakgrund av fysisk ansträngning.

Påverkan av fysisk aktivitet på fluktuationerna i ovarie-menstruationscykeln upplevs mer av kvinnor som arbetar med kraftsport - kraftlyft, viktlyft, kroppsbyggande. Dessa discipliner syftar till att lyfta vikt, minska andelen fett i kroppen och förbättrad muskeltillväxt - allt detta leder ofta till en förändring av hormonella nivåer och kan följaktligen utlösa oligomenorrhea, och ibland till och med amenorré.

Många kvinnor, efter att ha börjat sporter, märker cykelsvingningar. Ofta inträffar förseningen i menstruationen under fysisk ansträngning under flera dagar, men ibland kan de börja till och med i förväg.

I detta fall kan cykelstörningar vara farliga (fullständigt försvinnande, infertilitet) och tillfälliga, vilket läkare anser nästan ofarligt för kvinnors hälsa. Lyckligtvis, ofta än inte, flickor som har tappat sina perioder på grund av sport återhämtar sig utan allvarliga konsekvenser..

Försenad menstruation på grund av ökad fysisk aktivitet: vad man ska göra

Oftast frågar de om det kan vara en försening i menstruation från idrott, flickor som aldrig tidigare varit engagerade i intensiva fysiska övningar. När en kvinna kommer till gymmet eller för sport för första gången, utsätts hennes bäckenmuskler för en ovanlig belastning. Ibland orsakar detta också ett kortvarigt cykelfel. Vanligtvis, efter två månader, återgår cykeln till det normala. Detta anses vara giltigt..

I mer allvarliga fall måste du definitivt försöka förstå varför menstruationen kan bli försenad om graviditetstestet är negativt. Anledningen till förseningen kan vara en kraftig belastning, vilket orsakar stress i kroppen, men det spelar inte alltid en viktig roll.

Orsaker till försenad menstruation, statistik

För det första kan hård träning i samband med andra laster få en flicka att bli trött. Och detta är en vanlig orsak till cykelstörningar. Föreställ dig bördan på kroppen under intensiv träning i kombination med otillräcklig sömn och begränsad näring för att uppnå ett tidigt resultat..

För det andra kan orsaken vara en brist på fettvävnad. Ofta följer tjejer som började spela sport, och efter det att de har tappat menstruation, strikt diet för att uppnå ett resultat. Om förlusten av fettvävnad inträffar kraftigt, uppstår i de flesta fall problem med cykeln: upp till amenoré, upphörande av ägglossning, brist på ovariecykel och förändringar i endometrium.

Procentandelen fettvävnad från en kvinnas totala vikt anses normalt vara 17-20%. För att se kuberna på pressen måste du minska den till 10-12%. Det är med detta förhållande fettvävnad som problemen med det reproduktiva systemet börjar. Hos kvinnor efter 45 år kan detta leda till för tidig menopaus..

Hur man återställer kroppen?

Som regel blir träningen inte själva den främsta orsaken till förseningen av andra menstruationer än graviditet. I de allra flesta fall uppstår försenad menstruation till följd av stress och trötthet, vars behandling bör vara omfattande. Ofta läggs bristen på fettvävnad till detta..

Med en näringsbrist hjälper speciella kosttillskott med fleromättade fettsyror och primrosolja till att återställa cykeln. Till exempel Ginokomfort - kvällsolja - ett verktyg utvecklat av specialister från läkemedelsföretaget VERTEX och som har de nödvändiga dokumenten och certifikaten. Tillskott med kvällsolros bidrar inte bara till normaliseringen av cykeln, utan bidrar också till att mildra manifestationerna av PMS och stärka immuniteten.

Därför när läkaren hör patienten klagomålet "Jag går in för idrott - menstruation är borta", då bör hon först uppmärksamma sidofaktorer (stress, kronisk trötthet, viktminskning).

Om du precis börjar spela sport och märker cykelfel under flera dagar är detta inte en anledning till oro. Vila, ät bra, sova bra, ät vitaminer och kosttillskott. Men om problemet kvarstår ska du rådfråga en läkare.

Försenad menstruation på grund av sport, video

Anledningar till försenad menstruation. Källa - DreamBodyClub

Hantering av atletisk träning för flickor i tyngdlyftning med hänsyn till dimorfa skillnader i prestanda. Gorulev P.S. // dis. Dr. ped. Vetenskaper - Chelyabinsk. - 2006. - S. 286.

Konditionsträning och idrott i en kvinnas liv. F. Jordanska. // M.: sovjetisk sport. - 1995. - S. 159.

Fysiologiska egenskaper hos flickor 17-19 år gamla med olika längder på menstruationscykeln. Kadochnikova, N.I. // dis. Cand. biol. vetenskaper. - Kirov. - 2003.

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium. Denna förändring i reproduktionssystemet åtföljs av frigörandet av blodiga massor.

Normalt bör denna process pågå från 3 till 5 dagar, och volymen av förlorat blod bör inte överstiga 150 ml under hela perioden. Processen fortsätter normalt smärtfritt.

Om dessa processer inte inträffar bör du rådfråga en specialist. Intervallet mellan föregående och början av dessa perioder bör vara från 28 till 35 dagar.

Menstruationscykeln och dess roll i en kvinnas kropp

Menstruationscykeln är ett helt komplex av komplexa biokemiska processer i en kvinnas kropp. Det är han som tillhandahåller en av huvudfunktionerna i kvinnlig kropp - graviditet. Och dess manifestation är menstruation.

Menstruation hos en kvinna för första gången signalerar början av det reproduktiva systemet. För en flicka innebär detta att äggstockarnas arbete börjar och hennes kropp förbereder sig för att utföra en könsfunktion. Normalt uppträder menstruationscykeln i åldern 13 - 15 år.

Under en tid kan det vara oregelbundet och normalt sett bör en kvinna ha en fullgod reproduktionsfunktion under året. Om menstruationen under längre tid inte blir regelbunden, betyder det att du måste konsultera en specialist.

Cykelfaser:

 • Menstruationscykeln börjar med den första fasen, den kallas också sekretorin. Vid denna tidpunkt växer endometriet utan dess funktionella omstrukturering. Denna process sker under kontinuerlig kontroll av follikelstimulerande hormon och östrogen. Parallellt med tillväxten av endometrium bildas folliklar som ett framtida ägg i äggstockarna. I slutet av fasen förvandlas det till ett moget ägg som kommer in i bukhålan och är redo för befruktning.
 • Den andra fasen är spridning. Detta är ett av de viktigaste stadierna som är nödvändiga för att vidareutveckla graviditeten. Endometriet börjar transformera och förvandlas till mogen vävnad. I äggstockarna finns det en bildning av corpus luteum, denna formation är fylld med ett ämne som producerar progesteron. Det är under påverkan av progesteron som inträffar efter att det befruktade fosterägget fästs till livmoderhålet.

I händelse av att graviditet inte inträffar inträffar involvering av denna formation, hormonell omstrukturering och avstötning av det bildade endometriumet. Normalt bör dessa processer vara synkrona..

Orsaker till försenad menstruation

Graviditet

Detta är en av de mest gynnsamma orsakerna till försenad menstruation. Det är förknippat med befruktningen av ett moget ägg och bildandet av ett embryo..

Innan menstruationen börjar kommer ägget ut i livmoderhålet.

Från befruktningens ögonblick förändras kvinnans hormonella bakgrund dramatiskt.

Av stor betydelse i detta fall ges progesteron, det förhindrar endometrial avstötning och början av menstruation.

Normalt bör det inte förekomma någon blodig utflöde hos kvinnor före födseln.

I vissa fall fördröjer en kvinna även efter leveransanmälan försenad menstruation, detta beror både på amning och återställande av äggstockarna, som har varit inaktiva länge.

Påfrestning

Stressande situation är ett av de allvarliga orsakerna till förseningen av menstruationen..

Det kan vara förknippat med överdriven produktion av hormoner som är ansvariga för kroppens motstånd mot stressande situationer..

I ett sådant fall kan inte bara en allvarlig hormonell funktionsfel och störning av äggstockarna uppstå, utan också deras utarmning på grund av en kraftig ökning av hormoner eller cirkulationsstörningar på grund av ökat arbete.

En kvinna kan uppleva en försening i menstruationen och som ett resultat med efterföljande funktionsfel i äggstockarna. Några cykler senare återställs menstruationsfunktionen igen..

Hormonell obalans

Anledningen till förseningen av menstruationen kan också förknippas med en kränkning av den hormonella bakgrunden.

Emellertid är hormonerna i reproduktionssystemet inte alltid ett problem. Sköldkörtelhormoner kan också leda till en försening i menstruationen..

Med en otillräcklig produktion kan en kvinna notera cykelfel, såväl som okontrollerad konstant viktökning.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en kvinna och tillståndet i det reproduktiva systemets hormonella bakgrund, tillstånd som avbrott av graviditet eller missfall kan leda till ytterligare förseningar.

Som ett resultat sker det en kraftig förändring i äggstockarnas arbete och de behöver lång tid för att återhämta sig.

Inflammation

Den inflammatoriska processen är en av de vanligaste orsakerna till menstruationsfördröjning.

Dessutom kan dess lokalisering vara annorlunda, det är både livmodern och äggstockarna.

Det farligaste när det gäller utveckling av försenad menstruation är ovarieinflammation.

Det är med denna kropp utvecklingen av endometrium och början av menstruation är associerad. Oftast inträffar förseningen i cykeln när en infektion eller återfall av den inflammatoriska processen inträffar.

I vissa fall kan processen påverka mer än en menstruationscykel, detta är vikten av snabb diagnos och behandling, särskilt hos personer i reproduktiv ålder.

Den inflammatoriska processen i livmodern kan leda till underlägsenhet i bildningen av endometrium, och det är efter en liknande anledning som en kvinna kan märka en förändring i menstruationens natur. Efter en försening kan de vara mer rikliga eller omvänt misstänksamma.

Arten av urladdningen förblir brun och smutsad under lång tid. Nästa cykel efter förseningen blir mer smärtsam. I detta fall överskrider förseningen som regel inte två veckor.

Motion

Detta är en av de allvarliga faktorerna som leder till störning av äggstockarna och störning av ankomsten av menstruation.

Kvinnor som regelbundet upplever kraftig fysisk ansträngning, till exempel förknippade med arbete, eller som irrationellt närmar sig utposter för viktminskning, eller som är förtjust i träning, upplever problem med menstruationscykeln.

Det kan finnas många skäl som leder till en försening i menstruationen på grund av fysisk aktivitet, en av dem är en kränkning av blodcirkulationen i organet och ökat tryck på det.

Övervikt

Nyligen finns det en tendens att ändra menstruationscykeln hos kvinnor mot bakgrund av ökad kroppsvikt.

Det bör noteras att massan bör överstiga värden som är lämpliga för begreppet fetma.

Ett liknande problem är förknippat med det faktum att fettvävnad i sig är en källa till produktion av vissa hormoner, och som ett resultat kan betydligt förändra en kvinnas naturliga hormonella bakgrund. Problemet med övervikt kan också förknippas med hyperandrogenism..

Medicin

I vissa fall kan menstruation inte förekomma eller komma sent på grund av medicinering.

I större utsträckning hormonella läkemedel som syftar till kvinnors reproduktionsfunktion.

De vanligaste grupperna är orala preventivmedel eller preventivmedel.

Det kan inte alltid bero på mottagande av medel i denna cykel..

Många kvinnor upplever detta problem efter flera cykler..

Sådana förändringar är inte bara förknippade med en kränkning av äggstocken, utan också med den onormala utvecklingen av endometrium. I detta fall finns patologiska förändringar oftast med felaktig medicinering.

Hur många perioder kan försenas om testet är negativt?

Negativa testfördröjningsperioder:

 • Försening av menstruationen under 1 dag anses inte vara en försening, inte ens med en vanlig menstruationscykel. Detta kan bero på en liten förändring i rytmen hos utsöndrade hormoner i äggstockarna..
 • Under 2 till 3 dagar är det inte heller värt att betrakta som en patologi. Detta beror på det faktum att dessa fluktuationer kan uppstå i en helt frisk kropp..
 • Under fyra dagar kan menstruationsförseningen från den föreskrivna rytmen betraktas som ett alternativ, mellan patologi och dess frånvaro. Ett liknande problem är förknippat med det faktum att det är i denna menstruationscykel som inte bara hormonsvikt kan uppstå, utan också en mindre inflammatorisk process.
 • Under 5-6 dagar kan problemet likna ovanstående. En försening på en vecka kan vara förknippad med en mer uttalad överförd inflammatorisk process. En liknande situation kan kräva medicinsk behandling..
 • Under en vecka eller 8 till 10 dagar kan menstruationen försenas med cystiska förändringar i äggstockarna, en enda cysta, såväl som allvarlig inflammation i inte bara äggstockarna, utan också livmoderhulen.

När man ska se en läkare?

Eftersom normala avvikelser i menstruationscykeln inträffar inom tre dagar är det i denna tidsperiod inte nödvändigt att kontakta en specialist, förutsatt att det inte finns några klagomål.

Om en kvinna är orolig för några symtom, lägre buken börjar skada, drar i ryggen, känner sig sjuk eller reser, bör du omedelbart rådfråga en specialist för efterföljande diagnos och vid behov valet av grundlig behandling.

Det är flickorna på ett otydligt sätt till läkaren som kan hota utvecklingen av komplikationer.

Undersökning

Diagnostiska metoder beror på den påstådda orsaken till utvecklingen av cykelstörningar:

 • Vid misstänkt graviditet erbjuds en kvinna att utföra ett test baserat på bestämning i urinen av en specifik substans av humant koriongonadotropin. Det är han som ökar med en gradvis graviditet. Om det inte är möjligt att göra en icke-invasiv analys finns det ett alternativ. För att göra detta måste du donera blod till samma hormon, bara i detta fall blir resultatet mer exakt.
 • Ultraljudsförfarande. Det låter dig identifiera förekomsten av ett fosterägg med ett embryo, samt basera på dess storlek för att sätta uppskattad term.
 • I inflammatoriska processer räcker flera metoder för en noggrann diagnos. Först och främst är detta en bedömning av en smet på flora från innehållet i slidan. Ofta är det under inflammatoriska processer i äggstocken som också vaginalfloraen är involverad.
 • Allmänt blodprov, enligt dess resultat, kan vi dra slutsatsen att det finns en inflammatorisk process i äggstockarna eller livmoderhålan.
 • Menstruations oregelbundenheter förknippade med hormonell funktionsfel diagnostiseras med hjälp av den kliniska bilden, när läkaren tydligt kan se hormonella störningar.
  Laboratorieundersökning för att bestämma hormonprofilen. De nödvändiga hormonerna inkluderar follikelstimulerande, progesteron, prolaktin och andra.

Behandling

Terapi för försenad menstruation beror till stor del på orsaken till vilken den är associerad:

 • Så kvinnor vars graviditet är orsaken till förseningen behöver inte ordineras. Det är viktigt för dem att diagnostisera hennes tillstånd och förhindra utvecklingen av komplikationer, i vissa fall krävs bevarande terapi. När en kvinna har diagnosen graviditet måste du registrera dig hos en gynekolog på poliklinisk basis.
 • Behandling i samband med att ta mediciner syftar främst till att stoppa deras användning, samt att eventuellt nödvändig återställande av reproduktionssystemet. För detta kan vitaminer användas. När man tar kombinerade orala preventivmedel kan menstruationen också försenas, och tillståndet kräver inte behandling. Det är bara nödvändigt att fortsätta använda läkemedlen i det föreskrivna läget utan oavsiktliga utelämnanden enligt instruktionerna.
 • Behandlingen av menstruationsfördröjning förknippad med fysisk aktivitet syftar till dess fullständiga uteslutning från livsstil och möjlig utbyte av en mer skonsam metod. Under återhämtningsperioden kan du behöva inte bara vitaminbehandling, utan också en full och högkvalitativ kost.
 • Behandling av försenad menstruation med ökad kroppsvikt kräver dess obligatoriska reduktion med identifiering av orsakerna till viktökning. Du kan inte fasta, eftersom i vissa fall problemet kan uppstå när den hormonella bakgrunden förändras, till exempel behandling av hypotyreos.
  I en stressande situation bör du bli av med det, och om det är omöjligt att hantera depressionen på egen hand måste du kontakta en specialist. Kan behöva ta antidepressiva läkemedel.
 • Den inflammatoriska processen innebär utnämning av läkemedel som syftar till att förstöra patogenen, öka immuniteten och få vitaminer. Efter behandlingen kommer det att vara nödvändigt att diagnostisera igen och i efterföljande cykler antikroppsåtgärder.
 • I händelse av att förseningen i menstruationen orsakas av hormonsvikt är det nödvändigt att ta reda på dess exakta orsak. Detta kan vara en kränkning av andra organ och system. Frågan om val av läkemedel löses efter diagnos. Om orsaken till förseningen utesluts i framtiden kan du inte genomföra behandling.

Förebyggande

Förebyggande av en oregelbunden menstruationscykel är en ganska stor del av gynekologi. Det inkluderar primära och sekundära händelser.

I primära fall bör sjukdomar som resulterar i menstruations oregelbundenhet förebyggas..

Den:

 • Förebyggande av sexuellt överförda infektioner med kondom. En liknande metod är nödvändig om sexpartnerna inte är konstant eller om han inte klarat diagnosen sexuellt överförda sjukdomar.
 • Undvik fokus på kronisk infektion, såväl som hypotermi och stressande situationer som kan leda till inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemets organ..
 • Följ reglerna för god näring, under bildandet av menstruationsfunktionen begräns inte dig själv i näringsämnen genom strikta dieter, liksom försvagande fysisk ansträngning.
 • Ta inte droger på egen hand, särskilt inte på hormonell basis.
 • Kontakta i god tid specialister om det finns klagomål från könsorganen.
 • Undvik oönskad graviditet, och som ett resultat, avbrottet.

Sekundär förebyggande innefattar snabb behandling av identifierade tecken på gynekologisk och endokrinologisk patologi. Kursen mot återfallsterapi i närvaro av fokus på kronisk infektion.

recensioner

Recensioner av kvinnor om förseningen av menstruationen:

Försening av menstruationen

Försenad menstruation kallas försening av cyklisk blödning hos kvinnor. Gynekologer håller med om att förseningen av menstruationen i upp till 3 dagar är normen. Den ideala menstruationscykeln är 28 dagar, men den är sällsynt hos kvinnor. Det kvinnliga reproduktiva systemet är en komplex mekanism, så små förseningar är acceptabla.

Försenad menstruation i mer än 3 dagar kan rapportera en cykelstörning, en sjukdom i kvinnliga könsorgan eller graviditet och kräver diagnos. Läkare rekommenderar inte att man försöker anpassa cykeln på egen hand och orsaka menstruationsblödning med folkläkemedel. Om detta görs kan det komplicera diagnosen, och vid graviditet, komplicera kursen..

Varför är det en försening i menstruationen

En liten försening i menstruationen kan orsakas av förändringar i livets rytm, näring, klimat. Gynekologer skiljer följande orsaker till förseningar, inte relaterade till kvinnors sjukdomar:

 • undernäring;
 • brist på sömn;
 • hårt fysiskt arbete;
 • påfrestning;
 • plötslig viktförändring;
 • en kraftig förändring av sexualiteten;
 • dramatiska klimatförändringar, till exempel när man reser till ett avlägset land;
 • ta starka mediciner;
 • hormonintag;
 • förgiftning från mat eller kemisk förgiftning, rökning eller alkohol.

Många av dessa ögonblick är närvarande i en modern kvinnas liv, så en liten försening i menstruationen bör inte orsaka oro. Samtidigt kan olika sjukdomar vara de möjliga orsakerna till förseningen. Var försiktig om försenad menstruation åtföljs av andra symtom. De viktigaste sjukdomarna som orsakar en försening i menstruationen är:

 • hormonella störningar, oftast - en dysfunktion i sköldkörteln;
 • endometrios;
 • neoplasmer i livmodern och bilagor;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • infektionssjukdomar i könsorganet;
 • hypofystumör;
 • förkylningar.

Under tonåren bildas kroppen, så en cykel med förseningar i menstruationen är ett normalt fenomen. Bildningen av en konstant cykel kan ta 1-2 år.

Uppkomsten av sexuell aktivitet kan förändra cykeln med flera dagar, detta beror på stress och hormonella orsaker. Men om förseningen varar längre måste du konsultera en läkare.

Under amning efter förlossningen kan menstruationen vara frånvarande under lång tid och sedan komma med en försening. Cykeln normaliseras efter upphörande av amning.

Under klimatperioden kan en försening i menstruationen indikera hormonella förändringar i kroppen: reproduktionsfunktionen bleknar. Detta är en naturlig process om det inte finns andra symtom på sjukdomen..

Och naturligtvis är graviditet en naturlig orsak till försenad menstruation. Menstruationen kommer tillbaka några månader efter leveransen.

Frånvaron av menstruation kan också observeras efter en abort eller andra operationer, och menstruation kan vara frånvarande efter att ha tagit hormonella preventivmedel.

Hur man tar reda på orsaken till förseningen i menstruationen

Att hitta orsaken till förseningen i menstruationen hjälper till att övervaka en kvinnas kropp, laboratorietester och undersökning.

Med en försening på upp till 3 dagar är det inte nödvändigt att konsultera en läkare. Du måste komma ihåg funktionerna i ditt liv under den senaste månaden och tänka på vad som kan orsaka en cykelstörning. Hos kvinnor är detta ofta förknippat med ökad träning eller kost..

Om menstruationsblödning försenas i mer än tre dagar, bör du rådfråga en gynekolog. Han kommer att genomföra en undersökning, undersökning i gynekologisk ordförande, föreskriva ytterligare diagnostiska procedurer och tester för att upptäcka sjukdomar.

Diagnos under graviditet

Först och främst bekräftar läkaren närvaron eller frånvaron av graviditet. Under undersökningen utvärderar gynekolog tillståndet i livmoderhalsen, sonderar nedre buken, där livmodern är belägen. Därefter utförs en ultraljudssökning. Det är nödvändigt, eftersom det inte bara kan visa en normal livmoder utan också en ektopisk, liksom regressiv (död) graviditet. Dessutom föreskrivs en analys för hCG. Detta är ett specifikt hormon som kan indikera närvaron av graviditet från de första dagarna av förseningen och bestämma dess exakta varaktighet. Fastställande av hCG-nivåer hjälper också till att upptäcka regressiv graviditet - fosterutveckling bleknar.

En kvinna kan bestämma tidig graviditet genom följande symtom:

 • illamående och kräkningar, särskilt på morgonen;
 • regelbunden urination
 • ökad känslighet hos bröstvårtorna, urladdning från bröstvårtorna;
 • bröstförstoring;
 • dåsighet;
 • snabb utmattbarhet;
 • emotionell instabilitet;
 • mer riklig vaginal urladdning;
 • ökning av basal temperatur.

Ett graviditetstest i hemmet ger i vissa fall ett falskt negativt eller falskt positivt resultat, så du bör inte lita på uttrycktestet. Det är bättre att göra ett hCG-blodprov på laboratoriet om dina perioder är försenade.

Diagnos av dysfunktion i sköldkörteln

Om du misstänker hormonstörning skickar gynekolog kvinnan till en annan läkare - en endokrinolog. Följande symtom kan bli grunden för detta:

 • stark viktförändring;
 • emotionell instabilitet;
 • snabb puls;
 • ökad svettning;
 • trötthet och dåsighet;
 • sömnstörning.

Endokrinolog föreskriver ett blodprov för hormoner, ultraljud, urinalys.

Diagnos av könsinfektioner

Om gynekologen misstänker könsinfektioner tar han blod och vaginal urladdning för analys. Dessutom görs bäcken-ultraljud - detta hjälper till att identifiera inflammation, vidhäftningar, neoplasmer. Orsaken kan vara olika mikroorganismer - bakterier, virus och svampar.

Symtom på könsinfektioner:

För vissa könsinfektioner, se en venereolog.

Diagnos av endometrios

Om du misstänker endometrios kan läkaren förskriva ett blodprov för hormoner och tumörmarkörer, ultraljud, kolposkopi, hysteroskopi, laparoskopi.

 • tyngd i nedre del av buken;
 • tunga förlängda perioder i tid eller efter en försening;
 • smärta i korsryggen, benen, ljumsken;
 • fertilitetsminskningen.

Diagnos i neoplasmer

Neoplasmer diagnostiseras och behandlas av gynekologer tillsammans med onkologer. De vanligaste diagnoserna är cystor i livmodern, cyster på äggstockarna, livmoderpolypper, tumörer i äggstockarna och tumörer i livmodern. Maligna tumörer är ett särskilt hot..

Förskriv ultraljud, laparoskopi, ett blodprov för hormoner och tumörmarkörer, punktering, biopsi, kolposkopi, hysteroskopi.

Tecken på en neoplasma är:

 • buksmärta i nedre delen;
 • kränkning av cykeln;
 • smärta under samlag;
 • förekomsten av volymetrisk bildning eller komprimering under palpation (i fall av stora tumörer).

Hur man behandlar menstruationsfördröjning

Behandling för försenad menstruation föreskrivs beroende på orsaken. I frånvaro av sjukdomen föreskrivs förstärkt näring, vila, naturliga lugnande medel. När en sjukdom upptäcks är det inte förseningen som behandlas, utan orsaken till sjukdomen och cykeln normaliseras av sig själv efter behandling.

En ektopisk eller regressiv graviditet behandlas genom att fostret avlägsnas under operationen. En ektopisk graviditet som är obehandlad är ett hot mot en kvinnas liv, en livmoders regressiv graviditet utan avlägsnande kan orsaka svår rus och inflammation i livmodern.

Neoplasmer behandlas beroende på deras progression och lokalisering. Om de är godartade, växer inte snabbt och inte stör funktionen i kroppen, de lämnas under observation, hormoner kan också ordineras. Snabbväxande och maligna neoplasmer utsätts för omedelbar behandling, borttagning.

Endometrios behandlas med hormonbehandling, med överdriven spridning av endometrium, tas den bort. Hos kvinnor, efter utrotning av reproduktionsfunktionen, när menstruationen försvinner, kan endometrios härdas oberoende. Detta händer vanligtvis efter 55 år..

Sexuella infektioner som orsakar menstruations oregelbundenhet behandlas med antibiotika, antivirala eller svampdödande läkemedel. Dessutom föreskriven immunterapi och antiinflammatorisk fysioterapi. Vanligtvis är behandlingen hemma, men behandling av komplicerade infektioner sker på sjukhus.

Endokrina störningar behandlas med hormoner, näringskorrigering, det är möjligt att avlägsna körtelens lobar med sin starka ökning. Den hormonella bakgrunden återställs gradvis naturligt.

Om förseningen i menstruationen orsakas av medicinering, utvärderar läkaren lämplig användning.

Försening och frånvaro av menstruation (amenorré)

Allmän information om försening (frånvaro) av menstruation

En försening i menstruationen i 6 månader eller mer, samt en fullständig frånvaro av menstruation, kallas amenorré.

Om en tjej under 14-16 år inte börjar menstruation, pratar de om primär amenoré. Om det fanns menstruation tidigare, och då var det en försening på mer än sex månader - detta är sekundär amenoré.

I många fall är amenorré inte orsak till oro. På grund av individuella egenskaper hos vissa friska flickor börjar menstruationen senare än normalt.

Sekundär amenorré kan också vara förknippad med naturliga orsaker till försenad menstruation. Exempelvis upphör menstruationen under graviditet eller amning samt efter klimakteriet. Vissa typer av födelsekontroll kan också orsaka en tillfällig upphörande av menstruationen..

Men ofta är frånvaro eller försening av menstruation förknippad med olika sjukdomar:

 • polycystisk äggstocksjukdom - en sjukdom där ägglossningen inte förekommer;
 • hypotalamisk amenorré - när hypotalamus - den del av hjärnan som reglerar menstruationscykeln - slutar fungera normalt (det antas att detta kan orsakas av överdriven fysisk aktivitet, allvarlig viktminskning och stress);
 • hyperprolaktinemi - ett ökat innehåll av hormonet prolaktin i blodet;
 • ovariellt utarmningssyndrom - när äggstockarna slutar fungera normalt hos kvinnor som ännu inte har uppnått den naturliga klimakteriet - upp till 50 år.

Menstruationscykel

Menstruation (menstruation) är en del av menstruationscykeln. Vanligtvis börjar de hos flickor i åldrarna 10-13 år..

Cirka var 28: e dag släpper äggstockarna ett moget ägg. Detta kallas ägglossning..

Livmoderhinnan tjocknar och förbereder sig för att acceptera ett befruktat ägg. Om befruktning inte har inträffat avvisas och utsöndras detta odlade membran tillsammans med blodigt vaginal urladdning, som kallas menstruationsblödning - menstruation.

Vem påverkas

Sekundär amenoré är ganska vanligt. Enligt vissa uppskattningar kommer 1 av 25 kvinnor att möta detta under sin livstid. Menstruation kan försvinna i samband med professionell verksamhet, till exempel idrottare eller dansare under tung träning.

Primär amenoré är mindre vanligt hos cirka 1 av 300 flickor och kvinnor.

Amenorrébehandling

Behandling för amenoré beror på dess orsaker..

I vissa fall kan läkaren rekommendera en vänta-och-se-taktik: skjuta upp medicinsk behandling och se om cykeln återhämtar sig.

Till exempel med hypotalamisk amenoré återställs regelbundna perioder ofta naturligt, så snart en kvinna minskar fysisk aktivitet och återställer normal kroppsvikt.

Ett antal störningar kräver hormonbehandling, såsom polycystisk äggstock.

Ibland är behandlingen av amenoré inte effektiv, till exempel om menstruationen är borta på grund av för tidig utmattning av äggstockarna.

När man ska se en läkare

Om du är orolig för förseningen eller frånvaron av menstruation, besök en gynekolog för att ta reda på orsaken till cykelstörningen. Du kan kontakta födelsekliniken, den regionala kliniken, ett privat medicinskt center eller använda vår tjänst för att hitta en bra gynekolog utan att lämna ditt hem.

Vid behov kommer gynekologen att hänvisa dig till ett samråd med endokrinolog eller gynekolog-endokrinolog för en mer detaljerad undersökning och behandling. Följ länkarna för att hitta läkare av dessa specialiteter i din stad.

Orsaker till amenoré (försenad menstruation)

Försening eller frånvaro av menstruation har naturliga orsaker som inte kräver behandling. Men i vissa fall orsakas amenorré av en sjukdom..

Därför är det mycket viktigt att ta reda på orsakerna till cykelstörningar och förstå deras ursprung..

Avsaknad av perioder av naturliga skäl

Det finns tre huvudsakliga naturliga skäl för frånvaron av menstruation. Detta är graviditet, amning och klimakteriet..

Oftast är förseningen i menstruationen resultatet av en oväntad graviditet, som en kvinna kanske inte är medveten om. Detta händer ofta i fall där den vanliga preventivmetoden misslyckas. Efter graviditet, förlossning och avbrott av amning återställs menstruationen vanligtvis oberoende.

Menopaus är en naturlig minskning av äggstocksfunktionen hos kvinnor äldre än 50 år. Under klimakteriet blir menstruationen mer sällsynt och försvinner slutligen.

Försenad sexuell utveckling

Förseningen i sexuell utveckling är bristen på sekundära sexuella egenskaper hos flickor 13-14 år eller deras sena utveckling (2,5 år eller mer jämfört med normen). En sådan störning sägs vara, om en flicka på 13 år inte har en ökning i mjölkkörtlarna och vid 14-16 års ålder har hon inte en period.

Försenad sexuell utveckling kan vara en individuell egenskap hos en frisk flicka. Särskilt om detta var fallet med hennes mamma och äldre systrar. I det här fallet krävs inte behandling och menstruation sker ensam men senare.

Det finns mer allvarliga orsaker till försenad sexuell utveckling. Till exempel äggstocksutveckling, hjärtsjukdomar, medfödda genetiska avvikelser.

preventivmedel

Frånvaron av menstruation kan vara förknippad med användning av hormonella preventivmedel: Mirena intrauterin enhet, injektioner eller, mindre vanligt, orala preventivmedel.

Efter avbrott av preventivmedel bör menstruationen återupptas, även om detta ibland inte händer. Om menstruationen inte har återupptagits inom sex månader efter det att användningen av preventivmedel har upphört, kontakta en gynekolog.

sjukdomar

Olika sjukdomar kan vara orsaken till amenoré, av vilka några beskrivs nedan..

Polycystisk äggstock

Polycystisk äggstocksjukdom är en vanlig sjukdom som orsakar amenorré i 1 av 3. Följande störningar är karakteristiska för polycystiskt äggstocksyndrom:

 • flera underutvecklade folliklar (säckar där äggen är belägna) i äggstockarna;
 • oregelbunden ägglossning;
 • höga nivåer av manliga hormoner - androgener i kroppen.

Utöver frånvaron av menstruation är symtomen på polycystiska äggstockar ökad kroppshårighet, infertilitet och övervikt. Läs mer om polycystisk äggstock.

Hypotalamisk amenorré

Menstruationscykeln regleras av en del av hjärnan som kallas hypotalamus. Det producerar hormoner som är nödvändiga för mognad av ägget och dess utgång från äggstockarna - ägglossning. Med hypothalamisk amenorré slutar hypotalamus att producera dessa hormoner, och menstruationscykeln slutar.

Det tros att detta tillstånd utvecklas med:

 • överdriven viktminskning (till exempel på grund av en ätstörning såsom anorexia nervosa);
 • tung fysisk ansträngning (till exempel idrottare under intensiv träning);
 • påfrestning
 • allvarliga kroniska sjukdomar (t.ex. hjärtsjukdomar eller dekompenserad diabetes).

Hypotalamisk amenorré är vanligare hos kvinnor som på grund av sitt yrke måste spela en hel del sport och upprätthålla en låg kroppsvikt, till exempel dansare.

Förutom amenorré, är hypotalamisk dysfunktion åtföljd av andra symtom, till exempel ökad skörhet i benen, på grund av vilken du kan få ett brott även med ett lätt slag eller fall.

Se därför till att konsultera en läkare, även om du tror att en tillfällig frånvaro av menstruation inte stör dig.

hyperprolaktinemi

Hyperprolaktinemi är en ökning i blodnivåerna av ett hormon som kallas prolaktin. Normalt ökar koncentrationen av detta hormon först efter barnets födelse, eftersom prolaktin stimulerar amning - produktion av bröstmjölk.

Produktionen av stora mängder prolaktin stör menstruationscykeln och leder till amenorré. Hyperprolaktinemi förekommer hos cirka 1 av 200 kvinnor och kan orsakas av flera orsaker:

Ibland blir hyperprolaktinemi en biverkning:

 • strålterapi (till exempel avseende tumörer);
 • antidepressiva medel (används för att behandla depression);
 • kalciumkanalblockerare (föreskrivs för behandling av hypertoni);
 • omeprazol (ett läkemedel för behandling av magsår).

Hyperprolaktinemi kan också förekomma hos kvinnor som regelbundet använder heroin..

Ovariellt utarmningssyndrom

Ovarialt utmattningssyndrom är ett för tidigt dör ut ur funktionen av de kvinnliga könsorganen. Med denna sjukdom upphör ägglossning hos kvinnor yngre än 45-50 år (mognad och utlopp av ägg från äggstockarna) och amenorré uppstår.

Enligt vissa uppskattningar förekommer äggstocksutarmning hos en kvinna av 100 under 40 år och 1 kvinna på 20 under 45 år.

Det antas att orsaken till utarmning av äggstockarna kan vara ett fel i immunsystemet, där kroppen börjar förstöra sina egna äggstockar. En annan möjlig orsak är biverkningarna av strålning och kemoterapi..

Ovariellt utarmningssyndrom ökar risken för osteoporos, hjärtsjukdomar och andra problem, därför krävs behandling av en läkare.

Sköldkörtelsjukdom

Sköldkörteln finns i nacken. Det producerar hormoner som styr kroppens tillväxt och metabolism. Under påverkan av sköldkörtelhormoner lagras och förbrukas hjärtslagsfrekvensen, kroppstemperatur, energi..

Dessutom påverkar sköldkörtelaktiviteten menstruationscykeln. Så orsaken till amenorré kan vara:

 • hypotyreos - otillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner;
 • hypertyreos - överdriven produktion av sköldkörtelhormoner.

Genetiska sjukdomar

I sällsynta fall är orsaken till frånvaron av menstruation genetiska sjukdomar:

 • Turnersyndrom är en kromosomal sjukdom som förekommer hos cirka 1 av 2 000 flickor. Äggstockar från födseln kan inte producera de hormoner som krävs för en normal menstruationscykel..
 • Kallmans syndrom är en sällsynt sjukdom som förekommer hos cirka 1 av 10 000 nyfödda. Inga hormoner behövs för sexuell utveckling.
 • Testikulärt feminiseringssyndrom är en sällsynt sjukdom som finns hos cirka 1 av 20 000 nyfödda. Ett barn genetiskt kan en pojke föds med kvinnliga primära sexuella egenskaper.

Anatomiska defekter

En annan orsak till frånvaron av menstruation kan vara en medfödd avvikelse i flickans reproduktionssystem. Till exempel frånvaron av en livmodern eller vagina.

Diagnos av amenoré

En gynekolog är involverad i diagnosen amenorré och andra cykelstörningar. Denna specialist bör konsulteras om det finns problem med månatlig blödning.

I receptionen hos gynekologen

Först och främst kommer läkaren att rekommendera ett graviditetstest, eftersom detta är den vanligaste orsaken till frånvaron av menstruation. Oväntad graviditet inträffar ofta i fall där den vanliga preventivmetoden misslyckas.

För att ställa en diagnos kommer läkaren att behöva information om närstående släktingar, egenskaperna för ditt sexliv, de troliga känslomässiga omvälvningarna i nyare tid, förändringar i kroppsvikt, etc..

Vid det första besöket kommer gynekologen att göra en extern undersökning av kroppen för att utvärdera graden av utveckling av sekundära sexuella egenskaper, vilket är särskilt viktigt med primär amenoré hos tonåriga flickor. Sedan gör läkaren en gynekologisk undersökning.

Ytterligare undersökning

För diagnos av amenorré föreskrivs olika tester och undersökningar:

 • blodprover för hormoner, till exempel prolaktin, sköldkörtelstimulerande hormon, follikelstimulerande hormon, luteiniserande hormon;
 • Ultraljud, datortomografi eller MRI - dessa forskningsmetoder gör det möjligt för dig att studera de strukturella egenskaperna hos de inre könsorganen och hypofysen (hjärnsektion)

Var man hittar en läkare?

Du kan använda vår tjänst för att hitta en bra gynekolog i din stad. Dessutom, med klagomål på frånvaro eller försening av menstruation, kan du kontakta en gynekolog-endokrinolog. Läs mer om hur dessa läkare skiljer sig åt.

Om det inte finns något sätt att få en tid hos en gynekolog-endokrinolog, oroa dig inte. En vanlig gynekolog kommer att kunna ge dig ganska kompetent hjälp, och vid behov hänvisa dig till ett samråd med en endokrinolog och vidare behandling kommer att genomföras med deltagande av båda läkarna.

Amenorrébehandling

Vanligtvis syftar behandling av amenoré till att eliminera orsakerna till försenad menstruation, vilket leder till återställning av den normala cykeln.

I vissa fall kan läkaren rekommendera en vänta-och-se-taktik: skjuta upp medicinering och se om cykeln återhämtar sig på egen hand. Oftast rekommenderas flickor med primär amenoré (som aldrig har haft menstruation). Oftast börjar deras perioder vid 18 års ålder

Om tester tyder på att orsaken till amenoré är en sjukdom kommer behandlingen att bero på vad sjukdomen är. Ibland kan behandlingen utföras av din läkare, men vissa typer av behandling kan endast tillhandahållas av specialister..

Inte alla fall av amenorré kan botas. Till exempel med testikelfeminiseringssyndrom är menstruationens start inte möjligt.

Följande är behandlingar för några av de vanligaste orsakerna till amenoré..

Polycystisk äggstock

Polycystiskt äggstocksyndrom kan behandlas på olika sätt, men hormonbehandling rekommenderas ofta för att återställa den normala menstruationscykeln..

Vanligtvis är detta användningen av orala preventivmedel eller tabletter som innehåller progesteron. Läs mer om behandling av polycystisk äggstock.

Hypotalamisk amenorré

Frånvaron av menstruation med hypothalamisk amenoré är oftast förknippad med allvarlig viktminskning, överdriven fysisk aktivitet, stress eller kronisk sjukdom. Denna störning kan behandlas genom att eliminera orsaken..

Om den påstådda orsaken till amenoré är låg kroppsvikt (kroppsmassaindex under 18,5) eller fetma (kroppsmassaindex 30 eller högre), rekommenderas att du konsulterar en nutritionist för att korrigera näring.

Om en läkare misstänker en ätstörning eller om din period går förlorad på grund av stress kan hjälp av en psykoterapeut eller psykiater krävas. Genom att följa länkarna kan du välja läkare för dessa specialiteter i din stad.

För professionella idrottare kan en mild träningsprogram under ledning av en idrottsläkare rekommenderas. Efter minskad fysisk aktivitet återställs menstruationen vanligtvis på egen hand.

Om dina symtom orsakas av en kronisk sjukdom kan behandling av denna sjukdom hjälpa till att återuppta din period. Om du till exempel har typ 1-diabetes kan du behöva regelbundna insulininjektioner..

hyperprolaktinemi

Behandling av hyperprolaktinemi (en alltför hög nivå av prolaktinhormon) beror på dess orsak..

Om till exempel hyperprolaktinemi orsakas av en hjärntumör, krävs en operation för att ta bort eller minska tumören, ibland strålning eller kemoterapi. Om hyperprolaktinemi uppstår som en reaktion på ett läkemedel, kan du behöva ersätta det..

Ovariellt utarmningssyndrom

Vid utarmning av äggstockarna (när äggstockarna slutar producera ägg hos kvinnor yngre än 45-50 år) rekommenderas hormonbehandling.

Det kan vara p-piller eller hormonersättningsterapi.

Dessa behandlingar hjälper inte alltid att återställa cykeln, men minskar risken för komplikationer från utmattning av äggstockarna, till exempel osteoporos (ökad benbräcklighet).

Sköldkörtelsjukdom

Om amenoré är förknippad med hypertyreos rekommenderas en uppsättning terapeutiska åtgärder för att minska funktionen av sköldkörteln och dess hormons aktivitet..

Vid otillräcklig sköldkörtelfunktion föreskrivs hormonersättningsterapi med levotyroxin, som, när det tas kontinuerligt, kompenserar för bristen på naturliga sköldkörtelhormoner och menstruationen återställs.

Läs mer om behandling av hypotyreos och hypertyreos..

Du kanske också är intresserad av att läsa

Lokalisering och översättning utarbetad av Napopravku.ru. NHS Val tillhandahöll det ursprungliga innehållet gratis. Det är tillgängligt från www.nhs.uk. NHS Choices har inte granskat och tar inget ansvar för lokalisering eller översättning av dess ursprungliga innehåll

Upphovsrättsmeddelande: ”Hälsoavdelningen originalinnehåll © 2020”

Allt material på webbplatsen har kontrollerats av läkare. Men även den mest pålitliga artikeln tillåter inte att ta hänsyn till alla egenskaperna hos sjukdomen hos en viss person. Därför kan informationen som publiceras på vår webbplats inte ersätta ett besök hos en läkare utan endast komplettera den. Artiklar är endast för informationssyfte och är rådgivande..

Varför det inte finns några perioder, övriga skäl än graviditet

Varför det inte finns några perioder - regelbunden menstruation är en av de viktigaste tecknen på frånvaro av patologier och dysfunktioner i kvinnans kropp.

Om det finns en försening i menstruationen, för det första har flickor idén om befruktning, men det finns andra skäl till förseningen av menstruationen utom graviditet.

I den här artikeln kommer vi att överväga vad denna "försening" är, och även undersöka alla möjliga orsaker, bristen på reglering.

Vad är förseningen hos flickor, dess normer

Menstruationsfördröjning är en funktionsfel i menstruationen, vilket manifesteras av avsaknaden av regelbundna månatliga blödningar under mer än 35 dagar.

Både fysiologiska orsaker och olika funktionella och organiska störningar kan orsaka förseningar. Oregelbunden menstruation kan följa olika perioder i en kvinnas liv.

Så vid puberteten och under klimakteriet är förseningar av kritiska dagar normalt.

Tänk på de grundläggande normerna för förseningar:

 • om förseningen inte överstiger 5-7 dagar bör den inte betraktas som en patologi. En sådan kort frånvaro av kritiska dagar är karakteristisk för puberteten och premenopausen, liksom för vissa oegentligheter i menstruationscykeln (oligomenorrhea, opsenomenorrhea, amenorrhea);
 • om det finns infektioner och sjukdomar i kroppen kan menstruationen försenas i 10 dagar eller mer. I detta fall måste du definitivt rådfråga en läkare.
 • under graviditet börjar menstruationen inte hela förlossningsperioden förrän amningen upphör. I detta fall försenas menstruationen i 1-3 år. Om kvinnan inte är gravid, och de kritiska dagarna inte kommer mer än ett år, kan detta indikera att klimakteriet har kommit.

För att veta exakt varför menstruationen inte kom, bör du definitivt besöka en gynekolog.

När frånvaron av kritiska dagar är normen

Till att börja med, överväga vad som kan vara förseningen i menstruationen hos kvinnor med god fysisk hälsa. Det anses normalt om menstruationen är försenad, deras frånvaro kan endast vara i vissa perioder av det rättvisa könets liv:

 • under puberteten;
 • under graviditet;
 • efter förlossning;
 • med utrotning av reproduktiv funktion.

Tänk nu på varför menstruationen inte kommer, och detta är normen, mer i detalj..

Varför det inte finns några perioder - puberteten

Från 8-10 år, börjar flickor puberteten, under vilken den unga damens reproduktionssystem bildas. Vanligtvis före 12-13 års ålder visas den första menstruationen eller den så kallade menarchen.

På grund av det faktum att reproduktionssystemet och den hormonella bakgrunden ännu inte har bildats helt under denna period kommer funktionsfel i menstruationscykeln att vara ganska naturlig.

Under puberteten kan förseningar uppstå i 1-2 år efter den första menstruationen, om två år har gått och cykeln inte har blivit regelbunden bör du alltid konsultera en läkare och undersökas om det finns sjukdomar..

Dessutom behövs medicinsk hjälp i de fall där flickan redan är 15 år gammal, men menarchen har aldrig hänt..

Det är viktigt att ta reda på varför det inte finns några perioder om, förutom förseningen, flickan har problem med att vara överviktig, överdriven hårväxt i ansiktet och kroppen och röstförändringar. Allt detta kan vara ett tecken på hormonella störningar som kräver medicinsk korrigering..

Hos ungdomar, vid 15 års ålder, är menstruationscykeln vanligtvis redan normal, och sedan varje månad sker en cyklisk förändring av hormonnivån i kroppen, vilket orsakar ny reglering.

Varför det inte finns några perioder - graviditet

För att förstå varför kritiska dagar försenas under graviditeten beskriver vi de viktigaste processerna som sker i en kvinnas kropp under menstruationscykeln.

Under den första halvan av cykeln börjar äggstockarna att intensivt producera östrogener, vilket bidrar till mognaden av ett nytt ägg, som, tills fullständig beredskap finns i en speciell vesikel, follikeln. När groddcellen har mognat spricker follikeln och den kommer in i livmoderhålet.

Således ägglossning inträffar, åtföljd av mindre slemhinnor ur könsorganen och mild smärta på höger eller vänster sida av buken.

I stället för den sprängta follikeln börjar corpus luteum utvecklas intensivt, vilket syntetiserar progesteron. Under påverkan av detta hormon börjar det inre slemskiktet i livmodern att växa, vilket ökar i storlek och förbereder sig därför på att få ett befruktat ägg i fall av befruktning.

Om befruktning inte har inträffat produceras progesteron mindre, och endometriet börjar avfolieras och tas bort från livmodern som onödigt. Så menstruationen börjar.

Om ägget befruktas upphör inte produktionen av progesteron av corpus luteum utan ökar. Under påverkan av detta hormon implanteras zygoten i endometrium, morkaken börjar bildas och graviditeten utvecklas..

I detta fall inträffar inte nedbrytning och avstötning av endometrium, och progesteron hämmar mognaden av nya ägg och början av efterföljande ägglossning. Som ett resultat inträffar inte ny menstruation.

Således är graviditet det främsta skälet till förseningen för kvinnor som har ett aktivt sexliv och inte har hälsoproblem..

Varför det inte finns några perioder - förlossning

Födelse påverkar kvinnans kropp på olika sätt, så återställandet av menstruationsfunktionen sker hos varje mamma individuellt. Den typ av utfodring av den nyfödda påverkar mest återhämtningsperioden.

Om barnet omedelbart började äta konstgjorda blandningar efter födseln, bör den maximala förseningen i menstruationen inte överstiga en månad.

Vid kombinerad utfodring kan kritiska dagar vara frånvarande 3-4 månader. Mödrarnas släpar är längst försenad, eftersom mjölk produceras under påverkan av prolaktin, vilket samtidigt hindrar syntesen av progesteron och början av ägglossningen.

Således förhindrar prolaktin mogningen av ägget och utvecklingen av endometrium, vilket innebär att det inte finns någon groddcell för befruktning och en plats för implantation av zygoten.

Mot bakgrund av amning med gradvis introduktion av kompletterande livsmedel (kompletterar vanligtvis barnets kost med produkter från sex månaders ålder) sker återställandet av menstruationsfunktionen efter 8-12 månader.

Samtidigt kan cykeln vara oregelbunden i 2-3 månader, och förseningar kan inträffa om kritiska dagar inte visas även efter denna period, ett graviditetstest bör göras.

Varför ingen menstruation - klimakteriet

Antalet ägg som mognar i en kvinnas kropp under hela hennes liv är strikt begränsat, därför, från 40-45 år gammal, försvinner reproduktionsfunktionen gradvis och menstruationen blir oregelbunden.

Deras varaktighet och karaktär förändras också. För närvarande sker ägglossning med jämna mellanrum, därför är det inte värt att utesluta graviditet, som en möjlig orsak till förseningen. Under klimakteriet med en oregelbunden cykel är det bättre att använda preventivmedel för att förhindra graviditet.

Hormonala läkemedel hjälper till att lindra symptomen på klimakteriet och skyddar dessutom mot oönskad befruktning..

Varför perioder inte går?

Oftast, med försenad menstruation, misstänker kvinnor som har ett aktivt sexliv en befruktning, men om det inte finns någon graviditet och testet är negativt, bör du veta vilka andra orsaker till frånvaron av menstruation som finns förutom den "intressanta" situationen..

När en kvinna står inför en försening i menstruationen, men inte är gravid, kan frånvaron av reglering provocera andra fysiologiska skäl förutom graviditet. Först bör du utesluta dem och sedan misstänka förekomsten av patologi och omedelbart söka hjälp från en specialist.

Fysiologiska skäl

Under menstruationscykeln sker normalt alla processer med en viss sekvens, vars huvudsakliga syfte är att förbereda kvinnans kropp för befruktning och graviditet.

Även hos en fysiskt frisk kvinna försenas menstruationen ibland, en sådan misslyckande provoseras av olika yttre faktorer. En vanlig orsak till förseningar kan vara:

 • känslomässig överbelastning. Även överdriven förväntan på menstruation kan provocera deras försening, det händer när en kvinna hade oskyddat samlag, och hon är under stress på grund av en eventuell oönskad graviditet. En liknande reaktion av kroppen kan orsaka en stressande situation på jobbet eller personliga upplevelser;
 • överdriven fysisk och mental stress, intensiv sportträning och övningar i samband med tunga lyft;
 • förändring av bostad, ändring av klimatzon, även en försening av regleringen kan vara förknippad med en förändring av dagen för systemet och typ av aktivitet;
 • obalanserad kost, en stor mängd skadliga livsmedel i kosten, styva dieter, otillräckliga mängder vitaminer och näringsämnen, problem med övervikt;
 • förkylningar, sjukdomar i matsmältningssystemet och njurarna, diabetes;
 • ta antibakteriella läkemedel och vissa andra läkemedel;
 • hormonell preventivmedel, början av födelsekontroll, en kraftig förändring i oral preventivmedel eller dess avskaffande;
 • förgiftning av kroppen med alltför stora doser av alkohol, droger och nikotin;
 • arbeta i farligt arbete och nattvakt.

De fysiologiska orsakerna till frånvaron av menstruation inkluderar också de faktorer som diskuterats ovan: pubertet, klimakteriet och amning. Om menstruationen efter förlossningen inte visade sig efter ett år, bör du genomgå en gynekologisk undersökning för att utesluta förekomsten av sjukdomar på grund av födelseskador.

Om du utesluter alla fysiologiska skäl försenas kritiska dagar på grund av patologin i kroppen. För att identifiera det och förskriva adekvat behandling bör du definitivt söka hjälp från en gynekolog.

Ingen menstruation - patologi

Ju äldre kvinnan, desto mer i kroppen kan du hitta orsakerna som orsakade förseningen i menstruationen. Om kritiska dagar inte inträffar, måste du först utesluta graviditet och sedan misstänka förekomsten av patologiska tillstånd.

Sjukdomar i könsområdet och det endokrina systemet kan orsaka en periodisk försening i menstruationen. Tänk på de vanligaste patologierna i varje riktning.

Sjukdom som påverkar den hormonella bakgrunden

Sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna, äggstockarna och hypofysen kan leda till hormonell obalans och som ett resultat till systematiska och långa förseningar av kritiska dagar.

 • Hypotyreos. Ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med tyroxin och triiodotyronin. Dessa ämnen är direkt involverade i syntesen av östrogen, progesteron och follikelstimulerande hormon i äggstockarna. Utan en tillräcklig mängd av dessa hormoner kan ägget inte mogna, vilket innebär att ägglossningen inte inträffar och menstruationen inte börjar. I det första stadiet av sjukdomen är försenad början av kritiska dagar ett av symptomen på sköldkörtelproblem;
 • hyperprolaktinemi - med denna sjukdom fungerar hypofysen. Intensiv produktion av prolaktin påbörjas, vilket undertrycker utsöndring av östrogen, vilket förhindrar äggets äldre tid, ägglossning inträffar inte, vilket förklarar frånvaron av menstruation;
 • onkologiska neoplasmer i hjärnan eller medfödd underutveckling av hypofysen;
 • godartad neoplasma (adenom) i hypofysen eller binjurarna. Denna tumör orsakar fetma, en ökning av hårfästen i ansikte och kropp, menstruations oregelbundenhet;
 • funktionsfel i äggstockarna orsakade av hormonell obalans som lidit av inflammation;
 • om en flickas period inte anlände i tid, kan detta orsakas av installation av en IUD och användning av hormonbaserade läkemedel.

Anorexi kan orsaka förseningar under kritiska dagar. Detta är en psykisk sjukdom som är förknippad med en matsmältningsstörning..

Oftast lider de av unga flickor som försöker följa de "glansiga" kanonerna. Lusten att gå ner i vikt utvecklas till en besatthet, på grund av vilken mat inte absorberas av kroppen, och den är helt utarmad.

Att stoppa menstruationsfunktionen i detta fall är en skyddande reaktion av den kvinnliga kroppen, så när normalvikt återställs, menstruationen återupptas. Med denna sjukdom kan du behöva konsultera en psykoterapeut och en gastroenterolog.

Om menstruationen är försenad på grund av förekomsten av endokrina patologier, kan en endokrinolog förutom att besöka en gynekolog behöva konsulteras, men oftast beror förseningar på gynekologiska sjukdomar.

Gynekologisk patologi

Gynekologiska orsaker till försenad menstruation är inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna som leder till hormonella störningar. I detta fall förändras koncentrationen av hormoner som är ansvariga för mognad av reproduktionscellen och livmoderslimhinnan.

Som ett resultat finns det en försening, intensiteten och sammansättningen av de månatliga urladdningarna förändras, smärta uppträder i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen och andra patologiska symtom uppträder.

I detta tillstånd av reproduktionssystemet, utan korrekt behandling, kan tumörer i både könsorganen och bröstkörtlarna uppstå. Dessutom kan bristen på korrekt behandling leda till infertilitet..

Orsaken till inflammatoriska processer kan vara en infektion som får in i könsorganen på grund av felaktig hygien, oskyddat kön, livmoderskador efter förlossning, abort och medicinsk curettage.

Om det inte finns några perioder kan orsaken vara gynekologiska patologier som leder till förseningar:

 • salpingoophoritis - en sjukdom där livmodern med bilagor blir inflammerad, det kan leda till ovariell dysfunktion;
 • endometritis - den inflammatoriska processen påverkar det inre slemskiktet i livmodern, medan det finns ett hypomenstruellt syndrom när det inte finns någon utflöde på 2-3 månader;
 • cervicit - inflammation i livmoderhalsen, som, utan korrekt behandling, kan passera till livmodern och dess bifogningar;
 • endometrial hyperplasi kännetecknas av en stark förtjockning av det inre slemskiktet i livmodern, och efter en lång försening av kritiska dagar uppstår allvarlig blödning. Hormonella störningar på grund av endokrina patologier leder till utvecklingen av denna sjukdom;
 • uterus fibroids - en godartad neoplasma. Det har utseendet på en enda nod eller ett kluster av flera tumörer. Det kan lokaliseras både i livmodern och utanför. En oregelbunden cykel indikerar närvaron av en tumör;
 • polycystiskt äggstocksyndrom kännetecknas av bildandet av cyster i och utanför äggstocken. Symtomatologin på sjukdomen är outtryckt, ofta kan bara en mycket lång försening orsaka upptäckten av denna sjukdom;
 • polypper är en fokal tillväxt av endometrium i form av noder, som under vissa förhållanden kan spridas till livmoderhalsen. En polypp kan orsaka en fördröjning, som följs av kraftiga blödningar. Polyper kännetecknas av malign degeneration av vävnader;
 • endometrios är en patologisk spridning av livmoderslimhinnan utanför dess gränser (in i rören, äggstockarna och andra organ). Vanligtvis med endometrios, försämras äggledarnas styrka, vilket orsakar förseningar;
 • ektopisk graviditet. När ett befruktat ägg inte implanteras i livmoderhålet, men i röret, inträffar en ektopisk graviditet. Detta kan hänföras till obehandlad endometrios. Om det inte tas bort kirurgiskt under tiden, bryter röret, vilket är full av svår blödning med ett dödligt resultat. Ett tecken på ektopisk fosterfixering kan upptäcka fläckar istället för den förväntade regleringen. Om en sådan daub åtföljs av dragande smärta i nedre del av buken, illamående och kräkningar, bör du definitivt rådfråga en gynekolog. En ektopisk graviditet kan inträffa inte bara efter endometrios, utan också efter salpingoophoritis, vilket blir orsaken till vidhäftningar i rören och äggstockarna;
 • endometrial hypoplasi. En sjukdom där det är otillräcklig utveckling av endometrium. Med denna sjukdom är det inre livmoderskiktet så tunt att det inte kan hålla zygoten. Detta orsakar missfall i de tidiga stadierna, när en kvinna inte ens misstänker att hon är gravid. De kommande kritiska dagarna kommer sent och börjar med en brun daub. Inflammation i organen i könsorganen och urinvägarna, kirurgiska ingrepp i livmodern och äggstockarna samt hormonell obalans leder till hypoplasi.

Vad man ska göra om det inte finns några perioder

Om menstruationen försenas systematiskt är detta inte normen för kvinnor i reproduktiv ålder. Sådana menstruations oregelbundenheter kan skada en kvinnas hälsa, eftersom orsaken till en lång försening inte bara är graviditet, utan också en allvarlig sjukdom.

Den första saken att göra om förseningen av menstruationen är mer än 10 dagar, köp ett graviditetstest på apoteket, om det är negativt, bör du genast gå till gynekologen.

Försena inspektion

Om det inte finns några perioder under lång tid, och kvinnan vill ta reda på varför det fanns en försening med ett negativt graviditetstest, måste hon genomgå en gynekologisk undersökning utan att misslyckas. I avsaknad av menstruation under en mycket lång period kan läkaren dessutom förskriva följande tester och undersökningar:

 • mätning och schemaläggning av fluktuationer i basaltemperatur, en sådan studie kommer att bestämma närvaron eller frånvaron av ägglossning;
 • blodprov för hCG-nivå, liksom tester för hormoner i äggstockarna, hypofysen och andra körtlar;
 • Ultraljudsundersökning av organen i det reproduktiva och utsöndringssystemet. Denna diagnostiska metod gör det möjligt för dig att fastställa livmodern och ektopisk graviditet, förekomsten av godartade och maligna tumörer i livmodern, äggstockarna och tecken på andra sjukdomar;
 • CT och MR i hjärnan kan förskrivas för att utesluta neoplasmer i äggstockarna eller hypofysen.

Om din period inte går på grund av icke-gynekologiska sjukdomar kan du dessutom behöva besöka en endokrinolog, psykoterapeut, nutritionist och andra specialiserade specialister..

Sätt att framkalla reglering

Med en försening i menstruationen kan du påskynda deras början med flera metoder:

 • för att återställa menstruationen, vars försening orsakas av stress, en strikt diet, vitaminbrist, överbelastning och andra icke-patologiska faktorer är det tillräckligt för att eliminera en yttre irritation. Menstruationscykeln kommer snabbt att återgå till det normala om det är bra att vila, äta bra och inte utsätta kroppen för fysisk och emotionell överbelastning;
 • akuta preventivmedel som Pastinor kan användas. Detta är ett progesteronläkemedel som efter ägglossningen ökar nivån av progesteron i kroppen och kan stimulera den snabba tillväxten och exfolieringen av endometriet och därmed bidra till det snabba regleringens början. Andra hormonella läkemedel, såsom Duphaston, Utrozhestan, Norkolut, har en liknande effekt. Men var och en av dessa läkemedel har ett antal kontraindikationer, så du kan ta dem bara enligt anvisningar av en läkare;
 • om perioderna försenas kan läkaren också förskriva injektioner som stimulerar livmoderens muskelaktivitet. En ökad ton i livmodern kan orsaka menstruationens början;
 • hemma kan du provocera reglering med hjälp av växtbaserade avkok och infusioner av kamomill, laurblad, nuv, persilja, blå blåklint etc. Varma bad med jod visar bra prestanda med korta förseningar..

Trots att det finns ett stort antal metoder för att bekämpa försenad menstruation, bör var och en av dem utses enbart av en specialiserad specialist, eftersom orsakerna till förseningen kan vara mycket olika, vilket innebär att metoden för att hantera problemet bör väljas individuellt enligt resultaten från analyser och undersökningar.

Förebyggande åtgärder

Att förebygga sjukdomen är alltid lättare än att behandla den senare. För att förhindra förseningar av kritiska dagar är det bättre att hålla din hälsa i gott skick i förväg, för detta räcker det att följa några rekommendationer:

 • bli av med dåliga vanor och leva en hälsosam livsstil;
 • att spela sport, men inte tillåta stark överbelastning av kroppen;
 • göra en balanserad diet, eliminera alla skadliga livsmedel och drycker;
 • Ta inte ut dig med hunger och strikt diet;
 • använda läkemedel endast enligt instruktion av en läkare;
 • gå till förebyggande undersökningar till gynekologen minst två gånger per år.

Varje kvinna har ibland förseningar, men om du följer tipsen ovan kommer sannolikheten för att de inträffar vara minimal.

Faren för ständiga förseningar

Frånvaron av menstruation är inte ett farligt tillstånd för en kvinna, orsakerna till förseningen kan vara mycket allvarligare, särskilt när hon observeras varje månad. Graviditet är det mest positiva skälet till att vara sen.

De ständiga förseningarna i menstruationen orsakar inte bara obehag för kvinnan, förvirrar hennes planer, utan kan också indikera förekomsten av allvarliga patologier i kroppen.

Om det är en försening varje månad måste du besöka en läkare så snart som möjligt, eftersom tidig diagnos gör att du kan börja behandla sjukdomar och neoplasmer i tid, förhindra tidig menopaus, förebygga infertilitet eller eliminera en ektopisk graviditet, vilket är farligt inte bara för kvinnans hälsa, utan också för hennes liv.

Ingen månatlig slutsats

Först och främst, om menstruationen inte kommer i tid, bör kvinnan göra ett graviditetstest, och om det är negativt, söka hjälp av en läkare, särskilt om det finns en allmän försämring av tillståndet, en ökning av temperaturen och smärta i nedre del av buken.

Om en kvinna mår bra och det inte finns några patologiska symtom, kan ett besök hos gynekologen planeras till den tionde dagen av förseningen.

Förseningar i menstruationen, särskilt med sin långa frånvaro, är en ganska allvarlig kränkning av menstruationscykeln, vars eliminering bör kontrolleras av gynekologen

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man använder tamponger för flickor och kvinnor

Menstruation brukade vara ett problem för kvinnor. Senare, tack vare uppfinningen av sådana speciella hygienprodukter som dynor och tamponger, blev "kritiska dagar" mer bekväm....

Blodproppar under menstruationen: orsaker och är det alltid farligt

Hur går menstruationen?Normalt kan ett ägg ytterligare befruktning varje månad i en kvinnas kropp. Fortplantningsorganen börjar förbereda sig för en eventuell graviditet, produktionen av specifika hormoner inträffar, och som ett resultat, en förtjockning av det inre skiktet i livmodern - endometrium....

Vad är den normala storleken på äggstockarna hos kvinnor med klimakteriet, finns folliklar?

Starten av klimakteriet beror på en minskning av intensiteten hos äggstockarna. De minskar produktionen av könshormoner, vilket leder till förändringar i funktionen hos andra system, uppkomsten av ett komplex av symptom som är karakteristiska för klimakteriet....