Ovariella folliklar: normal mängd, behandling av follikulogenesinsufficiens

Klimax

I kvinnors reproduktionsorgan upprepas komplexa processer regelbundet, varför födelsen av ett nytt liv blir möjligt. Ägget utvecklas inuti kapseln, som skyddar det från skador, ger näring. Antalet och kvaliteten på folliklarna i äggstockarna beror på om befruktningen kan inträffa, hur den hormonella bakgrunden förändras och vilka hälsokomplikationer som kan uppstå. Det finns metoder för att bestämma storlek, kvantitet, mognad för sådana kapslar, bestämma chanserna för graviditet.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliklar är säckar med omogna ägg. Varje kvinna har sin äggstockstillförsel av ägg, som är avslappnad under perioden med embryonal utveckling, från och med 6 veckor. Bildningen av folliklar i äggstockarna slutar vid tidpunkten för födseln. Deras totala antal i äggstockarna kan vara 500 tusen eller mer, men bara 300-500 folliklar mognar helt under hela reproduktionsperioden (i genomsnitt 35 år), resten dör.

De har två huvudroller: att skydda ett moget ägg från yttre påverkan och generera östrogen.

I den första fasen av cykeln, under påverkan av FSH (follikelstimulerande hormon i hypofysen), börjar tillväxten av flera folliklar på en gång. Kapseln med starka väggar skyddar ägget tills det når full mognad, vilket inträffar i mitten av cykeln. Vätskevolymen ökar gradvis medan väggarna är sträckta. Vid ägglossningen, när ägget är klart för befruktning, spricker kapseln, vilket ger det möjlighet att gå ut och flytta in i äggledaren, där det finns ett möte med spermier.

I varje cykel når vanligtvis endast en follikel (dominerande) full mognad. Resten producerar intensivt östrogener som är ansvariga för utvecklingen av endometrium, bildandet av de kvinnliga bröstkörtlarna och många andra processer.

Folliklarna i äggstockarna är fyllda med en vätska som innehåller proteiner, salter och andra element som är nödvändiga för utveckling av ägg.

Follikel-typer

Följande typer av folliklar skiljer sig:

Dominant är den huvudsakliga follikeln i äggstocken, når mognad, riva under ägglossningen. Oftast är det den enda. Mycket mindre ofta visas de på båda sidor samtidigt. Detta sker till exempel vid behandling av infertilitet genom att stimulera ägglossning. I detta fall är födelsen av tvillingar möjlig.

Beständig. De säger om dess utseende, om kapseln inte spricker, dör ägget i den. En sådan cykel kallas anovulatorisk. Befruktning är inte genomförbar..

Antral. Detta är namnet på de få folliklarna som börjar växa i början av varje cykel under påverkan av FSH. När en av dem blir dominerande slutar resten växa och dö.

Vad är antalet antrala folliklar?

Beror graviditetens början hos en kvinna på antalet antrala folliklar i äggstockarna?.

Normalt bör de vara från 11 till 26. I detta fall är sannolikheten för ägglossning 100%. Chansen för befruktningen maximeras.

Deras innehåll i äggstockarna på mer än 26 indikerar ofta närvaron av en kvinna med polycystic. Men hon kan bli gravid och normalt föda ett barn endast efter ett fullständigt botemedel. Andra orsaker till denna avvikelse kan vara endokrina störningar, stress, en kraftig förändring av kroppsvikt (viktminskning eller fetma).

Om antalet är 6-10 är sannolikheten för ägglossning 50%. I fallet när det finns mindre än 6 är befruktningen på ett naturligt sätt för en kvinna omöjlig. I detta fall kan endast artificiell insemination (IVF) hjälpa..

Om det inte finns några folliklar i äggstockarna alls talar de om början av en tidig klimakterium och slutlig infertilitet. En kvinna kommer dock att kunna föda om ett befruktat donerat ägg transplanteras i hennes livmoder.

Räkning görs med hjälp av en transvaginal ultraljudsgivare. Forskning genomförs på en 2-3 dagars cykel. Förändringar i hormonell bakgrund, förekomst av sjukdomar i livmodern och äggstockarna (polycystos, endometrios) kan påverka denna indikator..

Om en kvinna har en avvikelse som indikerar omöppningen av befruktning är detta inte en mening. Situationen kan förändras under nästa månad även utan någon behandling, om till exempel stress orsakade misslyckandet av den hormonella bakgrunden. Med en bestående infertilitet behöver en kvinna undersökning och eventuellt stimulering av ägglossning med hjälp av speciella mediciner.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, om allt är normalt, under påverkan av FSH, börjar utvecklingen av nya folliklar i äggstockarna (follikulogenes). Processen utvecklas enligt följande:

 1. Från den första till den 4: e dagen av cykeln (genomsnittlig varaktighet på 28 dagar) ökar storleken på de antrala folliklarna i genomsnitt till 4 mm.
 2. Från 5 till 7 dagar växer de med en hastighet av 1 mm / dag.
 3. På dag 8 blir en av dem den viktigaste, fortsätter att öka med en hastighet av 2 mm / dag, och resten regresserar och försvinner.
 4. På dag 14 (tid för ägglossning) är storleken på den dominerande follikeln 24 mm.

Vad är follikulometri, vad är det för?

För att bestämma antalet och storleken på folliklarna, för att kontrollera deras utveckling, används transvaginal ultraljud (med hjälp av en vaginal sensor). Denna metod kallas follikulometri. Under den första halvan av cykeln studeras tillståndet i endometrium och ägg, och i den andra undersöks hur folliklar utvecklas i äggstockarna efter ägglossningen..

Metoden används för att undersöka kvinnor som lider av olika menstruationsstörningar eller infertilitet. Med det kan du exakt bestämma dagen för ägglossning, fastställa vilken dag befruktningen är mest trolig, kontrollera en multipel graviditet, fastställa orsaken till cykelstörningar och arten av hormonell brist, övervaka utvecklingen av behandlingen av äggstocksjukdomar.

För att få en fullständig bild utförs studien upprepade gånger på olika cykeldagar.

Samtidigt används andra diagnostiska metoder, såsom ett blodprov för innehållet av homoner (FSH, LH, östradiol, progesteron, anti-Muller-hormon), bäcken-ultraljud för att bestämma storleken på äggstockarna och upptäcka olika sjukdomar i livmodern och bihangarna. Vid behov utförs en punktering för att välja och studera vätskan i kapseln.

Obs: På samma sätt avlägsnas ägget innan IVF-proceduren utförs. Ursprungligen utförs ovariell stimulering för att erhålla flera ägg av hög kvalitet.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Orsaken till en kvinnas infertilitet är ofta bristen på ägglossning i cykeln, när follikeln växer till en viss storlek och sedan inte går sönder. I framtiden kan följande processer inträffa:

 1. Atresia - stunting och efterföljande minskning av den dominerande follikeln i äggstocken. Om en kvinna har detta konstant, är hon infertil, medan hon kanske inte har någon menstruation, men liknande blödningar 2-3 gånger per år.
 2. Uthållighet. Follikeln växer, men spricker inte, förblir i äggstocken tills cykelns slut är oförändrad och dör sedan.
 3. Bildningen av en follikulär cyste. Den oexploderade follikeln rinner över med utsöndringsvätska, dess vägg är sträckt, bildar en bubbla 8–25 cm stor. Under flera cykler kan cysten lösa sig eftersom follikeln gradvis minskar och dör..
 4. Luteinisering är bildandet av corpus luteum i den oexploderade äggstocksfollikeln. Detta händer om för många LH produceras i hypofysen. Anledningen är en kränkning av hjärnans hypotalamisk-hypofyssystem. I detta tillstånd har en kvinna som har en normal cykel och menstruation infertilitet.

Orsakerna till kränkningar kan vara sjukdomar i sköldkörteln och andra organ i det endokrina systemet, användning av hormonella preventivmedel. Anovulatoriska cykler observeras ofta hos ungdomar i början av puberteten, liksom hos kvinnor under premenopaus med en kraftig fluktuation i tillståndet av hormonella nivåer.

Varning: För att eliminera en sådan patologi bör du inte i något fall använda folkrättsmedel. Du bör inte försöka orsaka ett brott i follikeln konstgjord med gymnastik eller ökad fysisk aktivitet. Alla dessa åtgärder är inte bara värdelösa, utan kan också orsaka stor skada på kroppen, orsaka en fullständig störning i cykeln, bidra till bildandet av cyster..

Video: Orsaker till uppkomsten av anovulatoriska cykler, hur behandlingen utförs

Reglering av follikulär mognad

Målet med behandlingen är att återställa menstruationscykeln och bli av med infertilitet. Detta uppnås genom att stimulera ägglossningen, reglera processen för mognad av folliklar i äggstockarna..

Stimulering av ägglossning

Det utförs för att minska antalet anovulatoriska cykler och öka sannolikheten för graviditet. Kontraindikation är fullständig utarmning av äggstocksbeståndet (början av tidig menopaus) samt hindring av äggledarna.

Läkemedel används (till exempel klomifen), som tas enligt ett strikt definierat schema. I den initiala fasen av cykeln stimuleras produktionen av östradiol och follikulär tillväxt, och därefter avbryts läkemedlet plötsligt, vilket ökar LH-produktion och bristning av follikulära kapsel.

För att förhindra bildandet av cystor görs en injektion av pregnin- eller gonacorpreparat innehållande hCG-hormon, som hämmar tillväxten av follikelmembranet..

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av antrala folliklar i äggstockarna utförs terapi för att normalisera den hormonella bakgrunden (reglering av produktionen av FSH, LH, östrogen, prolaktin och progesteron).

Behandlingen utförs med hjälp av kombinerade orala preventivmedel. Beroende på arten av avvikelserna används preparat som innehåller östrogener (östradiol), progesteron (duphaston) eller en blandning därav (angelica, climonorm).

Clostilbegit används också. Det reglerar östrogennivåer genom att verka på östrogenreceptorer i äggstockarna. Beroende på dos kan läkemedlet också försvaga eller förbättra produktionen av hypofyshormoner..

Är det möjligt att öka antalet antrala folliklar

Antalet folliklar beror bara på innehållet i kroppen av anti-Muller-hormonet (AMH), som produceras av cellerna i äggstockarna, oavsett den allmänna hormonella bakgrunden. Det är omöjligt att öka hormonproduktionen med läkemedel eller på annat sätt. Det beror bara på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Om hennes hälsoproblem och befruktningsproblem uppstår på grund av brist på antrala folliklar i äggstockarna (och följaktligen ägglossningar), kan du bara öka chansen för deras framgångsrika mognad genom att stimulera äggstockarna. För detta används läkemedel som innehåller biologiskt aktiva substanser, såväl som vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel och blodcirkulationsförbättrande medel..

Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna: normala och avvikelser

För att graviditeten ska ske snabbt och enkelt måste kvinnliga organ fungera som urverk. Folliklarna i äggstockarna (de kallas också graafovy vesiklar) är den främsta länken i ursprungskedjan för ett nytt liv. Deras viktiga uppgift är att upprätthålla äggets integritet under dess utveckling och mognad. Det är från dessa "bubblor" som kvinnliga celler som är redo för befruktning kommer ut. Dessutom hjälper follikulära element det kvinnliga hormonet östrogen att utsöndras..

Kvinnornas reproduktiva system börjar utvecklas i livmodern. Från denna ålder till början av puberteten bildas ett visst antal folliklar, vars antal kommer att variera beroende på cykelstadiet.

Vad det är

För att förstå vad folliklar är, måste du känna till de strukturella egenskaperna hos kvinnliga organ.

Graffianblåsor finns i äggstockarna, vars funktion är att producera könshormoner. Inuti varje follikelelement finns ett ägg. Som ni vet är det tack vare henne att befruktningen inträffar.

Follikeln "skyddar" ägget från skador med hjälp av flera lager: epitelceller och bindväv. Denna struktur gör att ägget kan utvecklas utan skada innan ägglossningen.

Månadsförändringar observeras i struktur, storlek och antal folliklar. Låt oss undersöka hur graafbubblor deltar i befruktningen..

 • Flera små "vesiklar" börjar utvecklas i äggstockarna;
 • En av dem (dominerande) börjar växa snabbt;
 • Alla återstående element blir tvärtom mindre och dör efter kort tid;
 • För närvarande fortsätter den mest "starka" follikeln att växa;
 • Hormonella brister provoserar brott i follikeln;
 • Ägglossning inträffar;
 • Moget ägg tränger igenom livmoderns rör.

Vidare finns det två möjliga scenarier:

 • Om ägget möter spermierna under ägglossningsperioden kommer befruktning att ske, det vill säga befruktning;
 • Om det ödesdigra mötet inte inträffar lämnar ägget livmodern tillsammans med döda partiklar av epitelet.

Utvecklingsstadier

Folliklar uppstår i äggstockarna hos en flicka i livmodern - även när hon växer i sin mammas mage. Aktiv utveckling sker under pubertets pubertet och slutar med början av klimakteriet. Ju närmare en kvinna närmar sig klimakteriet, desto snabbare sker den naturliga processen för utarmning av element..

Tänk på de viktigaste stadierna i utvecklingen av graafbubblor för att bättre förstå specificiteten i deras "arbete".

 1. Förstadiet. Folliklar av denna typ börjar bildas hos flickor även i embryonstillståndet under den sjätte graviditeten. Och när hon föddes innehåller äggstockarna cirka 1-2 miljoner follikulära element. Samtidigt får de inte ytterligare utveckling och förväntar sig pubertet. Vid denna tidpunkt minskas antalet avsevärt. Denna bestånd kallas äggstocksreserv. Under denna period börjar ägget bara mogna i follikel-epitelet. Ytterligare skydd ges av två skal bestående av bindväv. Med varje cykel (efter puberteten) börjar utvecklingen av många primordiella folliklar, som gradvis ökar i storlek.
 2. Preantral scen. Follikulär mognad påskyndas eftersom hypofysen börjar producera follikelstimulerande hormon. Omogna ägg täcks med ett membran. Samtidigt börjar syntesen av östrogen i epitelceller..
 3. Antral scen. "Injektion" i utrymmet för celler i en speciell vätska börjar, som kallas follikulär. Det innehåller redan östrogen som kroppen behöver..
 4. Preovulatory scen. Från follikulärmassan börjar en "ledare" stå ut: follikeln, som kallas dominerande. Det är den som innehåller den mest follikulära vätskan, som i slutet av mognaden ökar hundra gånger. I detta fall når östrogennivån sitt maximala värde..

Inom det dominerande rör sig ett moget ägg till det äggbärande knölet. Och resten av follikulära element dör.

Folliklar på ultraljud

För att spåra rätt utveckling och tillväxt av follikulära element används ultraljuddiagnostik.

Endast vissa dagar är lämpliga för forskning. Faktum är att det är omöjligt att bestämma förekomsten av element hela veckan från början av kritiska dagar.

På åttonde - 9: e dagen av cykeln på skärmen kan du tydligt se utvecklingen av små "bubblor".

Så här ser de antrala folliklarna på ultraljud

Studien gör att du kan bestämma mognaden för den dominerande follikeln, som oftast utvecklas i en enda äggstock. Det finns dock ofta fall då två dominanter mognade, både i höger och i vänster äggstock. I det här fallet är chansen stor att en kvinna kan bli gravid på ett säkert sätt. Och troligen kommer hennes glädje att vara dubbelt: två barn kommer att föds.

Ledaren känns igen av ultraljud i rund form och ökad storlek - en mogen "bubbla" når 20-24 mm.

Normalt belopp

Under kvinnors fertil ålder syntetiserar äggstockarna ett specifikt antal folliklar. Hur många av dem som kommer att vara exakt beror på egenskaperna hos kvinnans kropp. Det finns emellertid vissa standarder som avgör riktigheten i processen. Om diagnostiska tester på ultraljud avslöjade några avvikelser från normala värden, kan vi prata om follikulära störningar. De måste behandlas..

Hur många folliklar ska finnas i äggstockarna hos en frisk kvinna? Dessa siffror kommer radikalt att variera beroende på utvecklingsstadiet för elementen..

Det antas att det normala antalet folliklar bör vara följande:

 • På 2-5 dagar efter cykelstart - 11-25 stycken;
 • Från den åttonde dagen bör en gradvis försvinnning av element spåras, och bara en "bubbla" fortsätter att öka i storlek;
 • Vid den 10: e dagen av cykeln är normen en tydlig ”ledare”, de återstående elementen blir mindre.

En annan indikator på de korrekta naturliga follikulära processerna är storleken på den dominerande "bubblan", som också beror på vissa cykliska dagar. Läs den detaljerade artikeln om follikelstorlek efter cykeldagar..

Avvikelser från normen

Tänk på vilka avvikelser från normala indikatorer som finns och vad det är kopplat till..

Ökad kvantitet

Det händer att antalet folliklar överskattas, men de har normal storlek (2-8 mm). Sådana äggstockar kallas multifollikulära. Detta är dock inte alltid en patologi, ibland är det en variant av den fysiologiska normen, men som fortfarande kräver en läkares övervakning.

Om folliklarna växer (storlek 10 mm eller mer), om processen påverkar både höger och vänster äggstock, om äggstockarna själva är förstorade och folliklarna är större än 26-30, diagnostiseras utvecklingen av polycystos.

Sjukdomen motsvarar inte dess namn, eftersom en cysta inte bildas på äggstocken. Sjukdomen kännetecknas av närvaron av ett stort antal element som ligger i periferin av äggstockarna..

Detta antal folliklar tillåter inte "ledaren" att mogna, vilket påverkar ägglossningen och därmed graviditeten.

Det bör noteras att sådana förändringar inte alltid orsakas av patologi och kräver behandling. Om en kvinna har upplevt allvarlig stress eller överdriven mental eller fysisk stress, kan hennes prestationer överskridas. Men efter en kort tid kommer situationen att återgå till det normala..

Obligatorisk behandling kräver polycystic, vilket orsakas av sådana faktorer:

 • Patologi för det endokrina systemet;
 • Övervikt;
 • Snabb och drastisk viktminskning;
 • Felaktigt utvalda preventivmedel.

En otillräcklig mängd

Vad betyder frånvaron av follikulära element för kroppen? I det här fallet kan kvinnan inte bli gravid ett barn, och läkare kommer att diagnostisera infertilitet. Orsakerna till denna patologi är olika. Endast en behörig läkare kan identifiera dem efter en detaljerad undersökning.

Om få folliklar är fixerade orsakas deras minskning oftast av en förändring av den hormonella bakgrunden.

Enstaka folliklar i äggstockarna minskar risken för befruktning ibland. För att klargöra antalet element, tillämpa ytterligare forskning. Oftast analyseras situationen med en vaginal sensor, som exakt kan "beräkna" antalet element.

Vilka är chansen för befruktning som ges av enstaka folliklar:

 • Från 7 till 10. Sannolikheten för graviditet minskar;
 • Från 4 till 6. Sannolikheten för graviditet är låg;
 • Mindre än 4. En kvinna kan inte bli gravid.

Uthållighet

En allvarlig patologi, i vilken utvecklingsprocessen dominerar ”blockerar” resultatet av ett ägg som är klart för befruktning. Om denna situation utvecklas varje månad kommer det att leda till att en riktig cyste utvecklas. Det spelar ingen roll om denna process sker i vänster eller höger äggstock: ägglossning kommer inte att äga rum.

Sjukdomen kräver obligatorisk behandling med hormonella läkemedel. I detta fall består kursen av flera steg. Utan lämplig terapi väntar en kvinna på infertilitet.

Behandling

Äggstockarnas korrekta funktion påverkas av många faktorer relaterade till livsstil:

 • Felaktig näring;
 • Okontrollerad långvarig användning av droger;
 • Påfrestning
 • Överdriven fysisk och emotionell stress.

Ibland räcker det för att minimera dessa faktorer, och tacksamma äggstockar börjar fungera perfekt. Därför, innan du planerar graviditet, är det lämpligt att uppmärksamma din livsstil.

Det är också viktigt att upprätthålla ett månatligt schema för menstruationscykeln. Vid den minsta misstanken om avvikelser från normen måste du genomgå en undersökning och få råd från en gynekolog.

Orsakerna till follikulära problem kan vara många och först och främst hormonella störningar. De är förknippade med funktionsfunktion i sköldkörteln, hypofysen, äggstockarna eller bukspottkörteln, och ibland hela detta komplex.

Tillsammans med resultaten från ultraljudstudier kommer analyser som bestämmer mängden kvinnliga könshormoner att förstå orsaken till follikulära förändringar (i båda fallen kommer testlistan att vara annorlunda).

Ibland föreskriver läkare också ytterligare ultraljudsundersökningar eller röntgenundersökningar. Till exempel ultraljud av sköldkörteln, hjärnans MR, etc..

Baserat på de uppgifter som erhållits förskrivs mediciner som gör att du kan normalisera nivån för vissa hormoner i en viss fas av cykeln. Det är inte alltid hormonella läkemedel, ibland finns det tillräckligt med vitaminer och tabletter som stimulerar blodcirkulationen. I sällsynta fall indikeras kirurgisk ingripande (till exempel äggstocksresektion).

Vad är en dominerande follikel

Den kvinnliga kroppen är mycket intressant arrangerad, alla förändringar i den sker cykliskt, under påverkan av kvinnliga hormoner, på grund av menstruationscykeln, som kan vara normal eller har några avvikelser. På vilken menstruationscykel beror mycket på kvinnans kropp, särskilt hennes reproduktionsfunktion.

Många kvinnor, när de börjar tänka på ett barn, först ta reda på vilken cykel de har, vad ägglossning är, på grund av vilken befruktning inträffar, och när läkare säger sådana termer som "follikel", "basal temperatur", "follikelstimulerande hormon" och mycket mer en annan, de har ingen aning om vad det är. För att minska detta, och kvinnor förstår vad som händer i deras kroppar, kommer vi att diskutera huvudpunkterna i cykeln och analysera i detalj vad en dominerande äggstocksfollikel är.

Den follikulära fasen är normal

Menstruationscykeln hos varje kvinna är indelad i faser: follikulär och luteal fas. Var och en av dem har sina egna förändringar. Normalt är menstruationscykelns varaktighet från 28 till 35 dagar.

Cykelns början är den första menstruationsdagen, som varar från tre till sju dagar. För närvarande inträffar endometrial avstötning. Under denna period kan en kvinna känna smärta och riklig blödning från livmoderhålet.

Efter det förbereder kroppen sig för ägglossning. Under påverkan av follikelstimulerande hormon stimuleras äggproduktionen. Detta hormon främjar mognad av flera folliklar och produktionen av östrogen. En follikel är en vesikel i äggstocken som är inre fylld med vätska, och var och en av dem innehåller ett omogt ägg. När folliklarna mognar utsöndras en "dominerande follikel", där ägget mognar senare.

Under påverkan av östrogen sker tillväxten av endometrium, så att embryot senare under befruktningen lyckas fästa sig vid livmoderväggen. För att den dominerande follikeln ska brista och ägget kommer ut, behövs ett annat hormon - luteinisering. Dess nivå stiger, den dominerande follikeln spricker, ägglossning inträffar.

Vissa kvinnor säger att när en dominerande follikel mognar och brister, tecken, även om de är obetydliga, är närvarande, till exempel, drar smärta från sidan där follikeln har mognat, och nedre del av buken, feber, svaghet. Många tror att detta händer på den 14: e dagen av cykeln, men detta är en felaktig åsikt, eftersom varje kvinna har en annan cykeltid och till och med cyklerna själva förändras under hela livet.

Efter början av ägglossningen rör sig ägget genom äggledarna till livmodern. Under den här perioden, när den dominerande follikeln spricker, kan graviditet uppstå inom 24 timmar. Follikeln producerar en stor mängd progesteron, som under graviditeten dominerar över andra hormoner. Om graviditeten inte har inträffat börjar kroppen förbereda sig för nästa cykel. Nivåerna av östrogen och progesteron minskar under denna period, endometriet börjar exfolieras och menstruationen börjar - en ny cykel.

Som ni förstår är follikeln av stor betydelse i menstruationscykeln, eftersom den i någon av faserna utsöndrar ett visst hormon.

Normer för folliklar

Storleken på den dominerande follikeln före ägglossningen är upp till två centimeter i diameter, den anses vara den största av de andra. Den dominerande follikelstorleken, norm, mycket är den individuell, men mestadels från en till två och en halv centimeter. Oftast observeras en dominerande follikel i höger äggstock, detta inträffar på grund av den anatomiska positionen. Naturligtvis är den dominerande follikeln i vänster äggstock inte heller ovanlig, och detta är normalt, men med hänsyn till statistiken, läkarna märkte att i den högra äggstocken de dominerande folliklarna oftare mognar.

Alla är intresserade av hur många dominerande folliklar som ska finnas i en menstruationscykel för att befruktningen ska inträffa? Normalt en högkvalitativ dominerande follikel, högst två, varefter tvillingar kan föds.

Allt som vi beskrev ovan är normalt, men när en kränkning av follikelapparaten inträffar, måste kvinnan undersökas och behandlas. Vilka avvikelser kan uppstå?

Follikulära störningar

En av de ofta patologierna är mognad av ett stort antal folliklar, detta tillstånd kallas polycystisk äggstock. Med denna patologi mognar inte den dominerande follikeln, så det är mycket svårt för sådana kvinnor att bli gravida. Denna patologi kräver långvarig hormonbehandling. Det händer när få folliklar produceras eller om de inte mognar alls. Detta beror på hormonellt misslyckande, när kroppen har en låg nivå av östrogen.

Varför två dominerande folliklar mognar?

En vanlig fråga som kvinnor ställer. Detta kan vara normen när dominerande folliklar mognar i en eller två äggstockar. Om dessa ägg befruktas, födas tvillingar hos kvinnan. Det händer till och med att folliklar mognar med en kort tidsperiod i en cykel, och om en kvinna hade olika sexuella partners, är det mer troligt att barnen har olika genetiska fäder. Mognad av två eller flera dominerande folliklar inträffar efter hormonbehandling mot infertilitet eller under förberedelser i IVF-programmet.

För att planera en graviditet måste en kvinna inte bara veta vilka sjukdomar hon hade i gynekologi och hur lång cykeln var, men det är också nödvändigt att veta ägglossningscykler eller inte, i så fall är chansen att bli gravid mycket högre.

Follikel

En follikel är ett membran där ett ägg utvecklas i ett flytande medium. När du vet vad det är och vilka processer som händer med denna lilla partikel kan du planera ett barn, identifiera patologier som inte tillåter att barnet tas ut.

Uppdrag i befruktningen

Antalet bakterieceller som bildas på intrauterin nivå är nära 1-2 miljoner, och vid puberteten hos flickor är detta antal i genomsnitt 300 000. Deras antal minskar kontinuerligt.

I genomsnitt, för en kvinnas liv, går hela cykler bara 400-500 gånger. Försvagningen av könsorganen observeras vid över 40 års ålder.

Med hjälp av kalendern och dina egna observationer kan du beräkna början av menstruationscykeln och ägglossningen. Som regel anses ägglossningen vara den mest gynnsamma tiden för befruktning av barn. Tidpunkten för början beror på egenskaperna hos flickans kropp.

En av de mest obehagliga konsekvenserna av ett underordnat eller fungerande kvinnligt reproduktionssystem är infertilitet. Du kan fastställa problemet, dess orsaker, förskriva behandling med hjälp av en gynekolog och en ultraljudsundersökning.

Mognadstadier

Mognad av äggstockarna är en kontinuerlig process som fortsätter till klimakteriet. Inte alla folliklar klarar av att överleva varje stadium av follikulogenes och genomgå en viktig ägglossningsperiod.

Följande typer av faser skiljer sig:

 1. Ursprunglig. Deras läggning utförs vid stadium av embryogenes (vid 6 veckor av dräktigheten). De flesta urblåsa vesiklar förstörs på grund av apoptos. Fram till puberteten minskar antalet i äggstockarna gradvis..
 2. Primär (företrädesvis). Under mognaden av 5-15 primulära folliklar, under påverkan av det hormon som produceras av hypofysen, blir partiklarna förkroppsliga. Oocyten är belagd med granulosa-celler och membran.
 3. Sekundär (antral). De karakteristiska kännetecknen för detta steg är närvaron av vätska i skalet. Östrogenproducerande celler delas upp i två epitelmembran.
 4. Tertiär (preovulatory). I detta steg ökar kaviteten till 20-24 mm och vätskan blir större. Under påverkan av intensiva utsläpp av östrogen och luteiniserande hormon skapas stigma som bryter och frigör ägget. Processen kan åtföljas av mild blödning..

Dominant follikel

Under varje menstruationscykel i äggstockarna börjar kvinnor utveckla upp till åtta follikulära celler. Endast en av dem blir dominerande, det vill säga redo för ägglossning när andra celler regresserar.

Den gradvisa tillväxten av två eller flera dominerande folliklar bör inte orsaka oro. Detta innebär att fler bakterieceller förbereds för befruktningen, varefter graviditeten kommer att vara flera.

I avsaknad av den mest utvecklade strukturella komponenten kan ägglossning och befruktning inte äga rum..
På samma sätt kommer frånvaron av en äggcell ut från membranet, som fortsätter att växa och förvandlas till en follikulär cysta med en reducerad äggcell. Bildningen kan lösa upp eller fortsätta växa under lång tid och skada organets väggar, som kallas polycystiskt äggstocksyndrom..

Äggavkastning

Varje follikel har en reproduktionscell inuti, omgiven av ett epitel och lager av bindväv. När de spricker lämnar ägget hålrummet, som kallas ägglossning.

Denna period är den mest gynnsamma för befruktningen, eftersom ett redan moget ägg gradvis rör sig med hjälp av villi genom livmoderns rör in i huden i livmodern, mot spermierna..

Processen med "befrielse" tar ett par minuter, men i allmänhet anses perioden vara en dag. En corpus luteum bildas på denna plats som producerar progesteron.

Detta hormon är nödvändigt för att upprätthålla utvecklingen av en begynnande graviditet, därför, vid befruktning, fortsätter corpus luteum att växa. Om spermierna inte tränger igenom ägget börjar menstruationsperioden och det lämnar kroppen.

normer

Med hjälp av flera ultraljudssessioner kan man observera utvecklingen av folliklar. Denna övervakning kallas follikulometri och utförs på vissa dagar under cyklisk period..

Under studien bestämmer läkaren antalet, diametern, platsen, den dominerande storleken före ägglossningen och gör förutsägelser baserade på indikatorer.

Om en medelålders kvinna med en fyra veckors cykel inte tar hormonstörande läkemedel är de acceptabla storleksnormerna:

DagFormationens storlek (i mikron)
1-4upp till 4
5-65-7
79-10
811-12
913-14
1015-16
elva17-18
1219-20
tretton21-22
1423-24

Andelen antrala folliklar beror på flickans äggstocksreserv. Deras plats är i båda äggstockarna eller i en. Det optimala antalet kan bestämmas med hjälp av en vaginal sensor.

Dekryptering av antrala folliklar av medelstor storlek 6 mm:

 1. 16-30 stycken - normen;
 2. 7-15 stycken - en tillfredsställande nivå;
 3. 5-6 stycken - en mycket låg takt;
 4. 4 och mindre - signal om möjlig infertilitet.

avvikelser

Eventuella avvikelser påverkar reproduktionsförmågan negativt. Närvaron av överskott av miniatyrblåsor är multifollikularitet, och en avvikelse från normen för 10 element kallas multifollikularitet.

Om en kvinna diagnostiseras med överflöd av folliklar, kan detta leda till frånvaron av en dominerande partikel på grund av en stor "tävling".

Hormonsvikt, kännetecknat av en utarmning av bestånden av folliklar, kan utlöses av en kränkning av hypofysen, inflammation, tidig menopaus.

Folliklar i äggstockarna - mängden är normal. Dominant follikel och hur mognad inträffar i äggstockarna

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i. Förväntande mödrar bör veta vilka processer som händer i deras reproduktionsorgan, så att i fall av kränkningar i tid, kontakta en gynekolog.

Vad är folliklar

Processen för uppkomsten av människoliv börjar med befruktningen av ägget. Vad är folliklar? Det här är elementen som utövar sitt skydd, den plats där den mognar tills ägglossningsögonblicket. Ägget omges säkert av ett lager av epitel, ett dubbelt täckt av bindväv. Möjligheten att graviditet och fostra ett barn beror på kvalitetsskydd. Vid ultraljud ser det ut som en rund formation. Elementens andra funktion är produktionen av hormonet östrogen.

Äggstocksfolliklarna genomgår sin månatliga evolutionära cykel:

 • börja utveckla flera små bitar;
 • en - antrum - börjar öka i storlek;
 • resten minskas och dör - atresia inträffar;
 • den största - dominerande - fortsätter att växa;
 • under påverkan av hormoner, det bryter igenom, ägglossning inträffar;
 • ägget kommer in i äggledarna;
 • under samlag vid tidpunkten för mötet med spermierna inträffar befruktning;
 • om detta inte händer - under menstruationen lämnar ägget livmodern tillsammans med epitelet.

Vad är en dominerande follikel

I mitten av menstruationscykeln närmar sig follikelapparaten huvudstadiet i sin aktivitet. Vad är en dominerande follikel? Detta är det största och mest mogna elementet som skyddar ägget, som redan är klart för befruktning. Innan ägglossningen kan växa upp till två centimeter, oftare belägen i rätt äggstock.

I moget tillstånd, under påverkan av hormoner, brister det - ägglossning. Ägget rusar till äggledarna. Om mognaden av det dominerande elementet inte inträffar inträffar inte ägglossning. Orsakerna till detta tillstånd är utvecklingsstörningar.

Ihållande äggstocksfollikel - vad är det

På grund av hormonella förändringar som börjar i tonåren under klimakteriet är en kränkning av folliklarapparatens aktivitet möjlig - uthållighet. Detta kan orsaka förseningar i menstruation, blödning. Ihållande äggstocksfollikel - vad är det? Situationen innebär att det skyddande elementet:

 • lagrad;
 • nådde ett dominerande tillstånd;
 • dess gap uppstod inte;
 • ägget kom inte ut;
 • befruktningen följde inte;
 • graviditet ägde inte rum.

I denna situation inträffar uthållighet - den omvända utvecklingen av follikulärbildning, med vidareutveckling av händelser därifrån, är cystabildning möjlig. För att bildningen ska brista föreskriver gynekologi behandling med progesteron. Vad händer med uthållighet? Följande process utvecklas:

 • hormoner fortsätter att produceras;
 • det finns en förtjockning av endometrial slemhinna;
 • livmodern komprimeras;
 • endometriet börjar avvisas;
 • blödning inträffar.

Ursprung

Lagret med ägg för hela kvinnans liv läggs i livmodern, det kallas äggstocksreserv. Primordial follikel är det primära utvecklingsstadiet för det skyddande elementet. Könscellerna - oogonia - ligger på periferin av äggstockens inre yta, har dimensioner som inte är synliga för ögat. De skyddas av ett lager granulosa-celler, de är i vila..

Detta fortsätter tills flickans pubertet - början av menstruationscykeln. Perioden för denna period kännetecknas av:

 • bildning av follikelstimulerande hormon;
 • under dess inflytande, tillväxten av kärnan i ägg - oocyten;
 • mognad av två lager av det yttre skyddsskalet;
 • månatlig utveckling av flera äggfollikulära element.

Antrala folliklar

I nästa sekundära steg fortsätter folliklarna i äggstockarna sin utveckling. Cirka den sjunde dagen i cykeln ökar antalet celler som producerar follikelvätska. Strukturella processer i byggnaden sker:

 • antral folliklar på åttonde dagen börjar produktionen av östrogen;
 • tecacellerna i det yttre skiktet är syntetiserade androgener - testosteron, androstendion;
 • kaviteten som innehåller follikelvätskan ökar;
 • epitelet differentierar, blir tvåskikt.

Preovulatorisk follikel - vad är det

Vid det sista, tertiära mognadsfasen, ägget äger rum på en speciell kulle, är det redo för befruktning. Preovulatory follikel - vad är det? Vid denna tidpunkt kallas det graafbubblan och är nästan helt fylld med vätska. Dess antal i jämförelse med föregående period ökade tiofaldigt. Dagen före ägglossningen börjar allvarliga förändringar inträffa.

Vid denna tidpunkt ökar östrogenproduktionen, då:

 • det stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossning;
 • graafbubbla bildar ett stigma på väggen - utsprång;
 • på denna plats finns det ett genombrott - ägglossning;
 • därefter bildas en gul kropp, som förhindrar avbildning av endometri på grund av produktion av progesteron;
 • efter ägglossning bildar det ett uttalat nätverk av kärl, hjälper till vidare bildandet av morkaken.

Enda folliklar i äggstocken

Hur många tragedier händer på grund av omöjligheten att bli gravid. I vissa fall observeras ovariellt utarmningssyndrom. En kvinna kan inte bli gravid, eftersom deras funktion upphör. Enstaka folliklar i äggstocken kan inte utvecklas till en normal storlek, det finns en brist på ägglossning, en tidig menopaus uppstår. Orsakerna till denna situation kan vara:

 • aktiv sport;
 • hungriga dieter;
 • klimakteriet;
 • hormonella störningar;
 • fetma.

Follikelstorlekar efter cykeldag

Folliklar är en del av en kvinnas gonader, det vill säga deras integrerade komponent. Dessa är speciella formationer där omogna groddceller är under tillförlitligt skydd. Follikelns uppgift är att skydda oocyterna, och när det är dags, att säkerställa äggets säkerhet under mognad och utgång på ägglossningsdagen.

Hur sker tillväxt??

Folliklar ges till en kvinna vid födseln. Nyfödda flickor har i äggstockarna från 500 tusen till en miljon primulära folliklar, av vilka storleken är försumbar. När puberteten börjar startar flickan den månatliga kontinuerliga follikulogenesprocessen, som kommer att pågå under hela hennes reproduktiva liv och endast slutar med början av klimakteriet..

För en kvinnas hela liv tilldelas cirka 500 groddceller, de mognar en i varje menstruationscykel, och på ägglossningsdagen lämnar tillflyktbubblan, som har nått sin maximala storlek. Efter ägglossning inom 24-36 timmar är befruktning möjlig. För att bli gravid behöver du bara en follikel och ett ägg.

När puberteten börjar börjar flickan producera ett hormon som ansvarar för follikulär tillväxt. Det kallas FSH - follikelstimulerande hormon. Det produceras av den främre hypofysen. Under dess påverkan börjar primodiella vesiklar att växa, och redan under nästa ägglossning blir några av dem först preantral, och sedan antrum, inuti det finns ett hålrum fyllt med vätska.

Antrala folliklar i början av den kvinnliga cykeln kan vara från 5 till 25. Deras antal gör det möjligt för läkare att förutsäga hur kapabel en kvinna är av självuppfattning, om graviditet är möjligt utan stimulering och läkares hjälp. Normen är från 9 till 25 bubblor. Om en kvinna visar sig ha mindre än 5 folliklar av antrumtypen, fastställs diagnosen infertilitet, där IVF med givarägg visas.

Antrala folliklar växer i ungefär samma takt, med samma hastighet, men snart börjar en ledare att bildas och växer snabbare än andra - denna bubbla kallas dominerande. Resten bromsar ner och genomgår omvänd utveckling. Och den dominerande fortsätter att växa, i den håligheten med vätskan i vilken ägget mognar expanderar.

I mitten av cykeln når follikeln stora storlekar (från 20 till 24 mm), med dem spricker den vanligtvis under påverkan av hormonet LH. Ägget blir tillgängligt för befruktning de närmaste 24-36 timmarna.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Den tidigare follikeln, eller snarare resterna av dess membran, grupperas i en ny formation - corpus luteum, som producerar progesteron. Om befruktningen inte har inträffat, dör corpus luteum efter 10-12 dagar och progesteronproduktionen minskar kraftigt före menstruationen. Under graviditeten fortsätter corpus luteum att fungera till slutet av första trimestern.

I avsaknad av graviditet följer ett nytt stadium av follikulogenes samma mönster från den första dagen av cykeln, det vill säga från början av nästa menstruation. Om en kvinnas kropp fungerar bra, det finns inga problem med den hormonella bakgrunden, då ägglossning sker varje månad. Giltiga är 1-2 anovulatoriska cykler per år. Med åldern ökar antalet cykler utan follikulär mognad och ägglossning till 5-6 per år, men detta är normalt, eftersom kvinnans genetiska material åldras och follikulärreserven är uttömd.

Det är omöjligt att fylla på det - naturen gav inte en sådan möjlighet, och därför är det viktigt att övervaka din hälsa och ta hand om ägglossningsreserven.

Resize

Det är svårt att säga vilka storlekar follikeln normalt ska ha i ett eller annat stadium av dess utveckling. Uppgifterna som finns i tabellerna är endast ungefärliga, de tar inte hänsyn till en viss kvinnas individualitet. Med varje dag i cykeln förändras vesiklarnas storlek, eftersom follikulogenesprocessen är kontinuerlig och konstant.

I början av cykeln överstiger follikelstorlekarna inte 2-4 mm. Men med tillväxt blir diametern för de antrala folliklarna större och antalet folliklar själva minskar. Efter 8 dagar från början av cykeln utsöndras vanligtvis en dominerande follikel, och sedan fixeras endast dess storlek tills ägglossningen.

Follikelstorlekstabell efter dag.

Cykeldag

Follikelstorlek

Ändringar

Det är möjligt att bestämma antalet antrala folliklar.

Antalet antralblåsor börjar minska..

Den dominerande follikeln sticker ut.

Det finns en tillväxt av en dominerande follikel

Inuti den dominerande follikeln är det möjligt att bestämma håligheten med oocyten.

Kaviteten inuti follikeln expanderar.

En tuberkel bildas på follikelns yta, follikeln själv närmar sig äggstocksmembranet så nära som möjligt.

Bestämmer stigma på ytan av follikeln.

21-22 mm (giltigt 23-24 mm)

Follikeln är redo för ägglossning.

Det är inte alls nödvändigt att cykelns 10–11 dag i ett särskilt fall är tillväxten av den dominerande vesikeln 11–18 mm, eftersom allt är ganska individuellt, men follikelstorleken används fortfarande för att förutsäga ägglossningsperioden. Till exempel kommer en kvinna med en follikelstorlek på 16 mm fortfarande att erbjudas att vänta på ägglossning, eftersom storleken på bubblan inte antyder att brottet kommer att inträffa mycket snart.

Och det är också viktigt att överskrida storleksnormerna: om follikeln är större än 25 mm (26-27, 30-34 mm och så vidare) den 7: e 9: e dagen av cykeln eller under någon annan period före ägglossningen, kommer läkaren sannolikt att föreslå cystik utbildning än normal ägglossningscykel.

Viktig! Dessa standarder är relevanta för kvinnor som inte får hormonbehandling. Med stimulering av ägglossning kan storlekarna variera.

Hur man kontrollerar?

Det är naturligtvis omöjligt att självständigt mäta folliklar. Det enda sättet att göra detta är att besöka en läkare och göra follikulometri. Detta är en typ av ultraljudundersökning (ultraljud), där tillståndet hos en kvinnas äggstockar observeras i dynamik. Den första ultraljuden görs vanligtvis omedelbart efter menstruationens slut, vanligtvis på den 7-8: e dagen av cykeln finns det alla möjligheter att uppskatta antalet antral vesiklar. Sedan görs en ultraljudsskanning flera gånger med regelbundenhet i 2-3 dagar, för att inte kunna missa ägglossningsdagen.

En ultraljudsläkare, baserat på genomsnittsstorleken på follikeln, kommer att berätta när det är bättre att stimulera ägglossningen, när det är bättre att förskriva proceduren för borttagning av ägg genom äggstockning i IVF-protokollet, och även med förtroende kommer att kunna säga om det var ägglossning i allmänhet under den aktuella cykeln.

Follikulometri krävs för att fastställa karaktären och orsakerna till infertilitet, samt för att bestämma huruvida stimuleringen är lämplig..

Vid den första proceduren kan en kvinna bli förvånad över att höra att en hel del folliklar mognar i äggstockarna. För antral - detta är helt normalt. En oroande situation är när sådana bubblor antingen är för många eller för få. Om det är 26 eller fler misstänker läkaren polycystiskt äggstocksyndrom, där befruktning är omöjlig utan föregående behandling.

Om det finns mindre än 5 antralblåsor (enkel follikel, 2, 3, 4 folliklar), betyder det att kvinnan är infertil, därför växer folliklar inte ens med stimulering - IVF och stimulering av ovariefunktionen utförs inte i detta fall. Acceptabel IVF med en givarococyt.

Den optimala mängden för befruktning utan problem anses vara 11-25 folliklar. Det är denna mängd som indikerar en normal follikelförsörjning och fertilitetsnivå. Med en mängd av 6-10 talar de om en reducerad follikulär reserv, en kvinna kan stimuleras.

Orsaker till follikulogenesstörningar

Förfarandena för follikulogenes fortsätter under ledning av hormonell bakgrund och beror på koncentrationen och förhållandet mellan hormonerna FSH, östradiol, luteiniserande hormon, progesteron, testosteron, prolaktin. Och därför kan varje avvikelse i den endokrina åtföljande orsaka en kränkning av folliklarnas mogna process, vilket kommer att leda till att mognaden går antingen för långsamt eller snabbt. I det första fallet är sen ägglossning möjlig, i det andra - tidigt. Någon av dem är inte för gynnsam för en normal befruktning.

Brott mot follikulogenes är olika. Till exempel, med uthållighet finns det ingen bristning av follikulärmembranet. Detta fenomen är vanligtvis förknippat med otillräckliga nivåer av hormonet LH. I detta fall mognar ägget, dör och follikeln fortsätter att finnas på ytan av gonaden i några veckor till. Detta orsakar ett fel i menstruationscykeln, befruktning under denna period är omöjlig.

Med luteinisering av follikeln börjar corpus luteum utvecklas tidigare än brott inträffar, så ägglossningen inte heller inträffar. Och om follikeln inte mognar till önskad storlek och plötsligt stoppar dess utveckling, talar de om folliklarnas atresi. I alla fall är ägglossningsprocessen nedsatt - en kvinna kan inte bli gravid ett barn.

Skälen till att follikelutvecklingen försämras är många. Det finns tillfälliga faktorer, efter eliminering av vilken cykeln återställs, och en kvinna kan bli en mamma utan hjälp av läkare.

Det finns mer allvarliga skäl som kräver obligatorisk behandling, hjälp av reproduktologer, embryologer och andra specialister som kan ge en kvinna lyckan med moderskap även i helt till synes hopplösa fall..

Tillfälliga kränkningar kan orsaka:

 • överdriven fysisk aktivitet, professionell sport;
 • hobby för mono-dieter, kraftig viktminskning eller gå upp mycket vikt på en kort tidsperiod;
 • kronisk stress, emotionell instabilitet, känslor;
 • arbeta på ett företag med hög arbetsnivå (med färger, lack, nitrater, på en nattskift, under starka vibrationer och förstärkt elektromagnetisk strålning);
 • resor och flyg, om de är förknippade med en förändring av klimat och tidszoner;
 • tillbakadragande av orala preventivmedel;
 • överförs under de nuvarande månaderna av sjukdomen med feber.

Ofta märker kvinnor inte någon kränkning av follikulär mognad alls, eftersom vi inte alltid lägger vikt vid försenad menstruation eller mer riklig utflöde.

Bland de patologiska orsakerna till nedsatt follikulär mognad kan olika sjukdomar och tillstånd där den endokrina bakgrunden störs noteras:

 • patologi i hypofysen, hypothalamus;
 • dysfunktion i äggstockarna;
 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen och bäckenorganen;
 • skador på äggstocksvävnaden, konsekvenserna av kirurgi;
 • kränkning av sköldkörteln, binjurebarken.

Hormonfel föregås ofta av förlossning och abort, dåliga vanor, långvarig användning av antibiotika, antidepressiva medel, antikoagulantia.

Vad ska man göra?

Vid nedsatt follikulär tillväxt och ägglossning används vanligtvis hormonbehandling. Hemläkemedel, traditionell medicin (bor livmodern, salvia och andra) kan inte lösa problemet som finns på metabolisk nivå, öka utbudet av folliklar eller bygga upp endometrium, hjälpa till att växa folliklar.

För att påskynda deras tillväxt och uppnå en mogen follikel och full ägglossning hjälper läkemedel med innehållet av FSH. De förskrivs av en läkare i en strikt individuell dos (”Klostilbegit”, ”Klomifen” och andra). Vid vilken hastighet folliklar växer per dag kontrollerar follikulometri. När tillväxten når de önskade parametrarna administreras en injektion av hCG 10000, varefter ägglossningen börjar efter 24-36 timmar.

Läkemedel som stimulerar follikelväxt kan inte förskrivas på egen hand och tas okontrollerat. Detta kan leda till mycket sorgliga konsekvenser..

Om tillväxt inte inträffar ens med den rekommenderade hormonbehandlingen, rekommenderas IVF med givareocyter, eftersom det inte finns något annat sätt att få mogna ägg, hur man stimulerar hyperaktivitet i äggstockarna.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation under amning: när börjar de och går de

Publiceringsdatum: 06/11/2018 | Visningar: 12242 Graviditet är en av de lyckligaste perioderna för alla kvinnor. Men vid den här tiden har den förväntade modern många tvivel när det gäller inte bara barnets bärande, men också postpartumperioden....

Hur kan jag bli gravid två dagar före menstruation?

Du kan bli gravid två dagar före din period - den här frågan är av intresse för många kvinnor som beräknar menstruationscykeln varje dag i hopp om att skära ut några "lugna dagar"....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....