Vad är follikelfasen hos kvinnor?

Harmonier

Publicerad: 28 april 2020

Det är lätt att förstå det här problemet om du tittar på menstruationscykeln mer detaljerat..

Den follikulära fasen är en tidsperiod som börjar den första dagen av menstruationen. Det varar vanligtvis 14 dagar, i sällsynta fall varar det upp till 21 dagar (beroende på varaktigheten av menstruationscykeln). Den follikulära fasen fick sitt namn eftersom en eller flera folliklar bildas under denna period..

Processen för follikulär bildning ser ut så här:

 1. De första 5-7 dagarna växer flera folliklar, vanligtvis 5-6.
 2. Sedan fortsätter tillväxten av en (sällan två) folliklar, som kallas dominerande, de återstående folliklarna genomgår omvänd utveckling.
 3. Vid ägglossningen når dess storlek 21-23 mm, vilket är tydligt synligt med ultraljud.

Samtidigt med utvecklingen av follikeln uppstår en gradvis förtjockning av livmoderslimhinnan, endometrium. Detta är nödvändigt för att det befruktade ägget på ett tillförlitligt sätt kan fästa vid livmoderns väggar. Om befruktningen inte inträffar, i början av nästa menstruationscykel, avvisas endometrium och menstruationen börjar.

Hastigheten för follikelstimulerande hormon (FSH) i follikelfasen

En av de viktigaste hormonerna i follikelfasen är follikelstimulerande hormon. Det är nödvändigt för äggets tillväxt och utveckling.

Om det är nödvändigt att genomföra en studie om innehållet av FSH i blodet, rekommenderas det att göra en analys den 2: a-5: e dagen från början av menstruationen.

I follikelfasen är normen för follikelstimulerande hormon 1,1-9,9 U / ml.

Avvikelser från normen kan orsakas av olika skäl:

 • äggstocks tumörer;
 • störning av hypofysen;
 • operation på äggstockarna;
 • endokrina systemsjukdomar;
 • metabolisk sjukdom;
 • rökning;
 • undernäring osv.

Om hormonkoncentrationen avviker från normen kan en kvinna uppleva funktionsfel i menstruationscykeln.

Normen för luteiniserande hormon i follikelfasen

Analys för luteiniserande hormon utförs vanligtvis samtidigt med FSH. LH reglerar progesteronsekretion och bildning av corpus luteum. Att nå en kritisk nivå av LH leder till ägglossning och stimulerar progesteronsyntes till stöd för graviditet.

Koncentrationen av hormonet förändras under menstruationscykeln och i follikelfasen är inte mer än 15 enheter / ml.

Avvikelser från LH-värden från det normala kan indikera en kränkning av äggstockarna, endokrina störningar och också vara en konsekvens av att man tagit ett antal mediciner. I detta fall kan menstruationscykelns varaktighet variera..

Norm för östradiol i follikelfasen

Estradiol produceras i äggstockarna, i moderkakan och i nätområdet i binjurebarken under påverkan av follikelstimulerande hormon (FSH), luteiniserande hormon (LH) och prolaktin. Detta kvinnliga hormon är involverat i många processer i kroppen, särskilt ansvarar det för bildandet av sexuella egenskaper hos ungdomar. Estradiol är också involverad i bildandet av follikeln, förbereder endometrium för fixering av det befruktade ägget (bidrar till dess tillväxt).

Ofta utförs ett östradioltest i follikelfasen för att bestämma kroppens beredskap för graviditet.

Normen för östradiol i follikelfasen är 68 - 1269 pg / ml. Hormonkoncentrationen fortsätter att öka i ägglossningsfasen och minskar gradvis i luteal.

Norm av prolaktin i follikelfasen

Prolactin är ett hormon som svarar på amning hos kvinnor. I en större eller mindre koncentration finns det alltid i den kvinnliga kroppen. Under kritiska dagar, det vill säga med början av follikelfasen, minskar prolaktinnivåerna. Det kan öka under denna period mot bakgrund av hypertoni eller stress.

Den dagliga utsöndringen av prolaktin är pulserande i sin natur. Under sömn stiger dess nivå. Efter att ha vaknat minskar koncentrationen av prolaktin kraftigt och når ett minimum under de sena morgontimmarna. På eftermiddagen stiger hormonnivån. I avsaknad av stress ligger dagliga fluktuationer i nivån inom normala värden.

Normen för prolaktin anses vara 109 - 557mU / l. Koncentrationen av hormonet varierar också med kvinnans ålder. Under fertil ålder är prolaktininnehållet högre än hos kvinnor före klimakteriet.

Betydande avvikelser från normen indikerar tumörer och andra allvarliga sjukdomar.

Förändringar i östradiolnivåer kan vara förknippade med nedsatt funktion av äggstockarna och endokrina organen. Avvikelser från östradiol från normalt kan åtföljas av menstruations oregelbundenhet.

Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid.

Vad är folliklar, deras roll i kroppen

Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

Det finns tre tillväxtstadier:

Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

Follikel-typer

I enlighet med utvecklingsstadiet är elementen indelade i vissa typer:

UrsprungligDenna typ inkluderar omogna element som finns i de ytliga delarna av äggstocken. Ha en platt form.

De finns i stort antal, men de minsta storlekarna.

Primär eller preantralDenna typ inkluderar uppvaknade element som har gått in i mogningsfasen. De är större än tidigare folliklar, har en kubisk form.
Sekundär eller antrumFolliculus har i detta skede en mogenare form. De är flerskiktade och hålrum fyllda med flytande form mellan skikten. Det finns ett extra tecalt membran som visas före hålrummen och är avgörande för att identifiera detta element.
Tertiär eller preovulatorisk eller mogenElement av denna art uppnår maximal utveckling, därför har den största storleken. Deras hålrum är vätskefyllda och omgiven av tecaskalet.

Utvecklingsstadier per dagscykel

Mognad av element sker kontinuerligt. I tillväxtstadierna sker deras aktiva bildning..

Folliklar i äggstockarna, som är normala för antalet hos flickor uppgår till cirka 6 miljoner, beror direkt på mognad och hälsa hos föräldrarnas kropp. Reproduktion av element sker under perioden med fostrets utveckling. Under livets gång tillbringas de i samma mängd som de tidigare bildades..

Det finns tre utvecklingsstadier. I det första förstadiet består folliklarna av en kärna och epitelceller. Innan detta är de i vila. Under puberteten går flickor till småstadier.

Element täcks gradvis med nya lager och en mikroskopisk hög. De blir flerskiktade och börjar utsöndra det kvinnliga hormonet östrogen. I detta skede bildas kapillärer, bindväv. Mängden vätska i håligheterna börjar öka..

Under denna period kan olika sjukdomar i barndomsperioden, stress, oroligheter påverka mängden folliculus.

Vissa element dör och andra flyttar till ett annat skede - av stor tillväxt. Vid denna tidpunkt ackumuleras ägget näringsämnen, och en hålighet med en follikulär vätska bildas också. Celler börjar producera stora mängder östrogen.

Den tredje etappen är den kortaste. Follikeln börjar mogna 12 timmar före ägglossningen och försvinner 2 dagar efter befruktningen. Med en framgångsrik process fortsätter celldelningen och mognadssteget slutar med bildandet av en haploid uppsättning av kromosomer.

Den dominerande follikelns roll

Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

Folliklar i äggstockarna, vars norm tjänar till att bestämma de morfologiska kriterierna för ålder, beror på kroppens hormonella aktivitet. Ett viktigt argument som utvärderar reproduktionssystemet är ålder. De viktigaste mönstren för follikulär utveckling beror på hormonell reglering av kroppsfunktioner.

Från tonåren, under påverkan av hormoner i den främre hypofysen, inträffar cykliska förändringar hos flickor i äggstockarna. Det endokrina systemet styr varje folliculus.

Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

 • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
 • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
 • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
 • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
 • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

Normen för antalet folliklar under graviditeten

Folliklarna i äggstockarna har sin egen norm, vilket är en uppskattning av den kommande superovulationen under befruktningen.

Deras antal tolkas på följande sätt:

 • mindre än 5 - infertilitet;
 • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
 • 8-15 - graviditet är möjligt;
 • 16-30 - normen;
 • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

Normen för antalet folliklar med klimakteriet, klimakteriet

Med början av klimakteriet, förändringar i könsorganens funktion, hormonell misslyckande inträffar. Folliklar i äggstockarna, vars norm är begränsade, under klimakteriet förändras dramatiskt och sammandras. Det är deras frånvaro som bestämmer minskningen av östrogennivåer. När antalet menstruationer minskar, minskar folliculus.

Normen för follikeln i äggstockarna med klimakteriet ändras tillsammans med hormonnivån

Med klimakteriet komplicerar elementen avsevärt loppet av den sista oberoende menstruationen. Under denna period minskar äggstockarna i storlek och utsätts för olika sjukdomar. Om de började öka, orsakas det kanske av utvecklingen av en cysta, polycystisk, malig tumör.

Det är viktigt under denna period att besöka gynekologen var sjätte månad för att diagnostisera sjukdomen i tid.

Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

 • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
 • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
 • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
 • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

Vad är follikulometri, vad är det för?

Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

 • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
 • studie av äggstockarnas funktion;
 • få bekräftelse av ägglossning;
 • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
 • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
 • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
 • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
 • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
 • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

 • fastställa faktum av ägglossning;
 • bestämma faserna i menstruationscykeln;
 • ta reda på dagen ägget släpps;
 • utföra in vitro-befruktning;
 • diagnostisera infertilitet;
 • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

Vid utförande av follikulometri uppmärksammas follikulär mognad och endometrium.

Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

 • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
 • patologi för äggstocksfunktionen;
 • problem med ägglossning;
 • östrogenbrist;
 • endokrina körtelstörningar;
 • kvinnliga könsinfektioner;
 • hypofyseadenom.

Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

Möjliga avvikelser

Folliklar i äggstockarna, vars norm kan överskridas eller underskattas, kan sluta växa eller utvecklas till önskad storlek. I det här fallet har kvinnan inte ägglossning. Anledningen till avvikelserna upptäcks med hjälp av ultraljud och bestämmer nivån på könshormoner hos en kvinna.

Uthållighet

Patologi orsakas av obalans i hormoner, vilket är nödvändigt för reglering av menstruationscykeln.

Persistens kan erkännas av följande symtom:

 • underskattad progesteronnivå i blodet;
 • ökade östrogennivåer;
 • dominerande follikel existerar under lång tid;
 • det finns ingen luteal fas i menstruationscykeln;
 • det finns ingen corpus luteum och vätska i det intilliggande utrymmet.

Terapi syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden. Läkare föreskriver läkemedel som sänker östrogennivåerna i follikelfasen och ökar progesteronnivåerna i lutealfasen i menstruationscykeln.

Överskottsstorlek

Överdriven överdimensionering av follikeln kan indikera en cysta. Bildningen är en hålighet fylld med vätska, ibland med blod eller pus. I detta fall överstiger follikulusens diameter normalen och blir mer än 30 mm. I detta fall är det nödvändigt att punktera och suga folliklarna.

Patologi orsakar funktionsfel i menstruationscykeln och smärtsamma symtom i nedre del av buken.

Brist på

Den tillfälliga frånvaron av folliculus förknippas huvudsakligen med kvinnans psykologiska tillstånd. Så snart kroppen återställs, bildas elementen igen.

Fel kan orsaka följande faktorer:

 • felaktigt utvalda preventivmedel;
 • endokrina sjukdomar;
 • en kraftig förändring i vikt upp eller ner.

Försvinnandet av folliculus över 45 år är en naturlig process, eftersom klimakteriet går in.

Reglering av follikulär mognad

Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

Stimulering av ägglossning

Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

Minska antalet antrala folliklar

Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

Är det möjligt och hur man kan öka antalet folliklar

Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

Artikel design: Mila Fridan

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A. Martin, MD

Sammanfattning

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Hela cykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för en vuxen kvinnas menstruationscykel är 28-35 dagar, varav cirka 14-21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år finns det relativt små fluktuationer i cykeltiden. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i varaktighet under de första 5-7 åren efter menarkon och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3).

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad.

Introduktion

Den normala menstruationscykeln är en finkoordinerad cyklisk process med stimulerande och hämmande effekter som leder till frisläppandet av ett moget ägg från en pool med hundratusentals primulära folliklar. Olika faktorer är involverade i regleringen av denna process, inklusive hormoner, paracrin och autokrina faktorer som hittills identifierats. Cykliska förändringar i koncentrationen av hormoner i adenohypophys och äggstockar visas i figurerna (Fig. 1 och Fig. 2).

Figur 1. Hormonförändringar under den normala menstruationscykeln. Sekventiella förändringar i koncentrationen av hypofyshormoner (FSH och LH, vänster panel) och äggstockar (östrogen och progesteron, höger panel) i blodserum under den normala menstruationscykeln. Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (visas här som dag-14).
Cykeln är indelad i två faser: follikelfasen - från början av menstruationen till en kraftig ökning av LH-koncentrationen (dag 0) och lutealfasen - från toppen av LH-koncentrationen till nästa menstruation. För att konvertera serumöstradiolkoncentration till pmol / L (pmol / L), multiplicera diagrammet med 3,67 och omvandla serumprogesteronkoncentrationen till nmol / L (nmol / L) multiplicera med 3,18.

Fig. 2 Menstruationscykel

Denna översikt kommer att diskutera fysiologin i den normala menstruationscykeln..

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för den vuxna kvinnans menstruationscykel är 28–35 dagar, varav cirka 14–21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen [1,2]. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år noteras ganska obetydliga fluktuationer under cykelns varaktighet. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i menstruationscykelns varaktighet under de första 5-7 åren efter menarchen och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3) [1].

Fig. 3 Åldersberoende av menstruationscykelns varaktighet. De visade percentilerna för fördelning av menstruationscykelns varaktighet beroende på ålder erhålls på resultaten för 200 000 cykler. Förlängningen av menstruationsintervallet sker hos kvinnor omedelbart efter menarken och några år före klimakteriet.

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad [3].

Vidare i denna artikel kommer vi att överväga hormonella förändringar, såväl som förändringar i äggstockarna och endometrium som förekommer i olika faser av menstruationscykeln.

Tidig follikelfas

Den tidiga follikulära fasen är den period då äggstocken är i läget med den lägsta hormonella aktiviteten, vilket leder till låga koncentrationer av östradiol och progesteron i blodserumet (Fig. 1). När den negativa återkopplingen av östradiol, progesteron och eventuellt hämmande A på hypofysen frigörs från de hämmande effekterna leder den sena luteala / tidiga follikulära fasen till en ökning i frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) med en efterföljande ökning av serumkoncentrationen av follikelstimulerande hormon (FSH) ungefär 30% [4]. Denna lilla ökning av FSH-sekretion verkar involvera poolen av att utveckla folliklar.,

Serumkoncentrationen av inhibin B som utsöndras av den utvalda poolen av små folliklar är maximal i den tidiga follikulära fasen och kan spela en roll för att undertrycka en ytterligare ökning av koncentrationen av FSH i denna fas av cykeln (Fig. 4) [8]. Även vid denna tidpunkt är det en kraftig ökning i frekvensen av fluktuationer i LH-koncentrationen, från en svängning var fjärde timme i den sena luteala fasen till en svängning var 90: e minut i den tidiga follikulära fasen [9].

Fig. 4 Hormonnivåer: äldre och yngre reproduktiva åldrar. De dagliga värdena för nivåerna av gonadotropiner, könssteroider och hämmor i den äldre åldersgruppen (35-46 år; n = 21) visas med rött, i de yngre (20-34 år; n = 23) - i blått.

Den tidiga follikulära fasen kännetecknas också av ett unikt neuroendokrin fenomen: en avmattning eller avslutning av fluktuationer i koncentrationen av LH under sömn, som inte inträffar vid en annan tidpunkt i menstruationscykeln (Fig. 5). Processens mekanism är för närvarande okänd..

Fig.5. Episodisk utsöndring av LH i follikelfasen. Mönster av episodisk LH-sekretion under de tidiga (RFF), mitten (SFF) och sena (PFF) follikelfaserna i menstruationscykeln. Dag 0 är dagen för en kraftig ökning av koncentrationen av LH i mitten av cykeln. I RFF noteras ett unikt undertryckande av LH-sekretion i sömnfasen.

Äggstockar och endometrium. Ultraljudsundersökning avslöjar inga förändringar i äggstockarna som är karakteristiska för denna fas i menstruationscykeln, med undantag för att det ibland kan urskiljas regresserande corpus luteum kvar från föregående cykel. Endometriumet under menstruationen är relativt enhetligt, efter fullbordad menstruation är det ett tunt lager. För närvarande visualiseras folliklar med en diameter på 3-8 mm.

Mellan follikulär fas

En måttlig ökning av FSH-sekretion i den tidiga follikulära fasen stimulerar gradvis follikulogenes och produktion av östradiol, vilket leder till tillväxt av folliklar från den pool som valdes i denna cykel. Så snart flera folliklar mognar före det antrala steget, hypertrofi och delar deras celler, vilket leder till en ökning av serumkoncentrationen av första östradiol (via FSH-stimulering av aromatas) och därefter hämmar A.

En ökning av östradiolproduktionen med den negativa återkopplingsmekanismen påverkar hypothalamus och hypofysen, vilket leder till en minskning av serumkoncentrationen av FSH och LH, såväl som till en minskning i amplituden av LH-vibrationer. Som jämförelse är genereringen av GnRH-pulser något accelererad till medelvärdena på LG-svängningsfrekvensen - en per timme (jämfört med en på 90 minuter i början av follikelfasen). Antagligen sker GnRH-stimulering på grund av slutet av den negativa återkopplingseffekten av progesteron från den föregående luteala fasen. Förändringar i äggstockarna och endometrium. De första sju dagarna från början av menstruationen, med ultraljudsundersökning av äggstockarna, visualiseras antrala folliklar, 9-10 mm stora. En växande koncentration av östradiol i plasma leder till spridning av endometrium, som blir tjockare, antalet körtlar ökar i det och en bild av ett "trippelband" (treskikt) visas, synligt under ultraljudundersökning (Fig.2) [10].

Sen follikelfas

Serumkoncentrationen av östradiol och inhibin A ökar dagligen under veckan före ägglossningen på grund av produktionen av dessa hormoner av den växande follikeln. Koncentrationen av FSH och LH i serum vid denna tidpunkt minskar på grund av effekterna av negativ återkoppling från östradiol och eventuellt andra hormoner som bildas i äggstockarna (Fig. 1). Efter bestämning av den dominerande follikeln inducerar FSH uppkomsten av LH-receptorer i äggstocken och ökar utsöndringen av intrauterina tillväxtfaktorer, såsom till exempel insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1).

Förändringar i livmoderhalsen, livmoderhalsen och slemhinnan i livmoderhalsen. Vid den sena follikulära fasen har den enda dominerande follikeln bestämts, resten av poolen med mogna folliklar stoppar i dess utveckling och genomgår atresi. Den dominerande follikeln ökar i storlek med 2 mm per dag tills en mogen diameter på 20-26 mm uppnås.

En ökande koncentration av östradiol i serum leder till en gradvis förtjockning av livmoderns livmodersättning och en ökning av antalet och "töjbarheten" (kristallisering av slem) av livmoderhalsslemet. Många kvinnor märker dessa förändringar i slemets natur. Studier av mucusprov i livmoderhalskanalen under menstruationscykeln visar en toppkoncentration av mucinproteinet MUC5B i den sena follikulära fasen, vilket kan vara viktigt när spermier kommer in i livmoderhålet [11].

Luteal fas: snabb tillväxt och ägglossning i mitten av cykeln

Östradiolkoncentrationen i plasma fortsätter att öka tills den når sitt maximala värde ungefär en dag före ägglossningen. Sedan inträffar ett unikt neuroendokrin fenomen: snabb tillväxt i mitten av cykeln [12]. Snabb tillväxt representerar en skarp övergång från att kontrollera LH-sekretion med äggstockshormoner (såsom östradiol eller progesteron) genom en negativ återkopplingsmekanism till en plötslig positiv återkopplingseffekt som leder till en tiofaldig ökning i LH-koncentrationen och en något mindre ökning av FSH i serum (fig. 1 ) Förutom östrogen och progesteron finns det andra faktorer som produceras av äggstockarna som bidrar till den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Det är omöjligt att uppnå en LH-koncentration i serum som liknar den som observerades i mitten av en cykel genom att helt enkelt administrera östrogen och progestin till kvinnor under den tidiga perioden av den mitten follikulära fasen [13].

Vid denna tidpunkt inträffar LG-pulsens svängningsfrekvens ungefär en gång per timme, men pulssvängningarna ökar kraftigt. Övergången från negativa effekter till positiva återkopplingseffekter i mekanismen för LH-frisättning är för närvarande dåligt förstås. En ökning av antalet GnRH-receptorer i hypofysen kan bidra till detta, men med riktad introduktion av GnRH i hypofysen inträffar förmodligen inte förändringar [14].

Förändringar i äggstockarna. Den snabba tillväxten av LH inleder betydande förändringar i äggstockarna. Ägget i den dominerande follikeln slutför sin första meiotiska uppdelning. Dessutom ökar lokal utsöndring av plasminogenaktivator och andra cytokiner som är nödvändiga för ägglossningsprocessen [15,16]. Ett ägg frigörs från en follikel på ytan av äggstocken ungefär 36 timmar efter en snabb ökning av LH-koncentrationen. Sedan vandrar den ner längs äggledaren till livmoderhålet. Processen för brott i follikeln och frigörandet av ägget är nära besläktad med den snabba tillväxten av LH; därför kan mätning av koncentrationen av LH i serum eller urin användas för att uppskatta ägglossningstiden hos infertila kvinnor.

Redan innan ägget släpps börjar granulosa-cellerna runt det att luteinisera och producera progesteron. Progesteron bromsar snabbt LH-pulsgeneratorn och följaktligen blir slutet av den snabba tillväxtfasen LH-pulser mindre frekvent. Endometrium. En gradvis ökning av serumprogesteronkoncentrationen har en djup effekt på endometriets nedre lager, vilket leder till upphörandet av mitos och "organisationen" av körtlarna [17]. Denna förändring kan upptäckas med ultraljud på relativt kort tid efter ägglossningen: bilden av "trippelremsan" försvinner, endometriet blir jämnt ljus (fig. 2>) [10].

Mellan- och sena luteala faser

Under den mellersta och sena luteala fasen leder utsöndringen av progesteron av corpus luteum [18] till en gradvis ökning av dess koncentration. Detta leder i sin tur till en gradvis minskning av frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av LH till en oscillation på 4 timmar. Fluktuationer i koncentrationen av progesteron börjar inträffa strax efter att svängningarna i LH-koncentrationen har minskat. Som ett resultat finns det betydande fluktuationer i serumkoncentrationen av progesteron under lutealfasen (Fig. 6) [19]. Inhibin A produceras också av corpus luteum och toppen av dess koncentration i serum faller i mitten av lutealfasen. Inhibin B-sekretion är praktiskt taget frånvarande i lutealfasen (fig. 4). Serumkoncentrationen av leptin är högst i lutealfasen [20].

Fig. 6 Fluktuationer i LH stimulerar frisättningen av progesteron i den mellersta luteala fasen. Plasmakoncentration av luteiniserande hormon och progesteron inom 24 timmar efter blodprovtagning med 10-minutersintervall hos normala kvinnor som undersöktes i mitten av lutealfasen. Det finns en märkbar korrelation mellan LH-fluktuationer och en ökning av plasmaprogesteronkoncentrationen. För att konvertera serumprogesteronkoncentration till nmol / L (nmol / L) multipliceras med 3,18.

I den sena luteala fasen leder en gradvis minskning av LH-sekretion till en gradvis minskning av produktionen av progesteron och östradiol av corpus luteum i frånvaro av ett befruktat ägg. När ägget befruktas implanteras emellertid det senare i endometriet inom några dagar efter ägglossningen. Den tidiga embryonperioden efter befruktningen börjar med produktionen av korionisk gonadotropin av embryot, som stöder corpus luteum och progesteronproduktion.

Förändringar i endometrium. En minskning av frisättningen av östradiol och progesteron från den regressande corpus luteum orsakar ett upphörande av blodflödet till endometrium, endometrial avstötning och början av menstruation ungefär 14 dagar efter den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Menstruation är inte en exakt markör för hormonella händelser i menstruationscykeln, eftersom det finns betydande interindividuell variation mellan början av endometrial avstötning och en minskning av serumhormonkoncentrationen i lutealfasen (Fig. 2) [4]. På grund av en minskning av produktionen av steroider av corpus luteum, är det hypotalamiska hypofyssystemet undantaget från verkan av negativ feedback, det finns en ökning av nivån av FSH och därmed början på nästa cykel.

Översättningen gjordes av specialister från Centrum för immunologi och reproduktion

Betydelse av ordet "follikulär"

1. Fiziol. Producerar eller innehåller follikulin. Follikulär cell.

2. Älskling. Bildas i samband med förändringar och smärtsamma fenomen i folliklarna. Follikulär tonsillit. □ Jag undersökte patienten. Hon hade en follikulär padda. Veresaev, anteckningar från en läkare.

Källa (utskriftsversion): Ordbok för det ryska språket: I 4 volymer / RAS, Institute of Linguistics. forskning; Ed. A.P. Evgenieva. - 4: e upplagan, raderad. - M.: Rus. språk; Polygrafresurser, 1999; (elektronisk version): Grundläggande elektroniskt bibliotek

FOLICULAR'A, åh, åh (anat., Älskling.). Adj. till follikeln; bildas i samband med förändringar och smärtsamma fenomen i folliklarna. Follikulär tonsillit.

Källa: ”Förklarande ordlista för det ryska språket” redigerat av D. N. Ushakov (1935-1940); (elektronisk version): Grundläggande elektroniskt bibliotek

Att göra en ordkarta bättre tillsammans

Hej! Jag heter Lampobot, jag är ett datorprogram som hjälper till att skapa en Word Map. Jag vet hur jag räknar, men hittills förstår jag inte hur din värld fungerar. Hjälp mig ta reda på det!

Tacka! Jag kommer definitivt att lära mig skilja mellan utbredda och mycket specialiserade ord..

Såvitt betydelsen av ordet zatsokat (verb) förstås, zatsokali:

Folliklar i äggstockarna - mängden är normal. Dominant follikel och hur mognad inträffar i äggstockarna

Den kvinnliga kroppen är utformad så att uppkomsten av ett nytt liv beror på kvantiteten och kvaliteten på dessa små follikulära element som ägget mognar i. Förväntande mödrar bör veta vilka processer som händer i deras reproduktionsorgan, så att i fall av kränkningar i tid, kontakta en gynekolog.

Vad är folliklar

Processen för uppkomsten av människoliv börjar med befruktningen av ägget. Vad är folliklar? Det här är elementen som utövar sitt skydd, den plats där den mognar tills ägglossningsögonblicket. Ägget omges säkert av ett lager av epitel, ett dubbelt täckt av bindväv. Möjligheten att graviditet och fostra ett barn beror på kvalitetsskydd. Vid ultraljud ser det ut som en rund formation. Elementens andra funktion är produktionen av hormonet östrogen.

Äggstocksfolliklarna genomgår sin månatliga evolutionära cykel:

 • börja utveckla flera små bitar;
 • en - antrum - börjar öka i storlek;
 • resten minskas och dör - atresia inträffar;
 • den största - dominerande - fortsätter att växa;
 • under påverkan av hormoner, det bryter igenom, ägglossning inträffar;
 • ägget kommer in i äggledarna;
 • under samlag vid tidpunkten för mötet med spermierna inträffar befruktning;
 • om detta inte händer - under menstruationen lämnar ägget livmodern tillsammans med epitelet.

Vad är en dominerande follikel

I mitten av menstruationscykeln närmar sig follikelapparaten huvudstadiet i sin aktivitet. Vad är en dominerande follikel? Detta är det största och mest mogna elementet som skyddar ägget, som redan är klart för befruktning. Innan ägglossningen kan växa upp till två centimeter, oftare belägen i rätt äggstock.

I moget tillstånd, under påverkan av hormoner, brister det - ägglossning. Ägget rusar till äggledarna. Om mognaden av det dominerande elementet inte inträffar inträffar inte ägglossning. Orsakerna till detta tillstånd är utvecklingsstörningar.

Ihållande äggstocksfollikel - vad är det

På grund av hormonella förändringar som börjar i tonåren under klimakteriet är en kränkning av folliklarapparatens aktivitet möjlig - uthållighet. Detta kan orsaka förseningar i menstruation, blödning. Ihållande äggstocksfollikel - vad är det? Situationen innebär att det skyddande elementet:

 • lagrad;
 • nådde ett dominerande tillstånd;
 • dess gap uppstod inte;
 • ägget kom inte ut;
 • befruktningen följde inte;
 • graviditet ägde inte rum.

I denna situation inträffar uthållighet - den omvända utvecklingen av follikulärbildning, med vidareutveckling av händelser därifrån, är cystabildning möjlig. För att bildningen ska brista föreskriver gynekologi behandling med progesteron. Vad händer med uthållighet? Följande process utvecklas:

 • hormoner fortsätter att produceras;
 • det finns en förtjockning av endometrial slemhinna;
 • livmodern komprimeras;
 • endometriet börjar avvisas;
 • blödning inträffar.

Ursprung

Lagret med ägg för hela kvinnans liv läggs i livmodern, det kallas äggstocksreserv. Primordial follikel är det primära utvecklingsstadiet för det skyddande elementet. Könscellerna - oogonia - ligger på periferin av äggstockens inre yta, har dimensioner som inte är synliga för ögat. De skyddas av ett lager granulosa-celler, de är i vila..

Detta fortsätter tills flickans pubertet - början av menstruationscykeln. Perioden för denna period kännetecknas av:

 • bildning av follikelstimulerande hormon;
 • under dess inflytande, tillväxten av kärnan i ägg - oocyten;
 • mognad av två lager av det yttre skyddsskalet;
 • månatlig utveckling av flera äggfollikulära element.

Antrala folliklar

I nästa sekundära steg fortsätter folliklarna i äggstockarna sin utveckling. Cirka den sjunde dagen i cykeln ökar antalet celler som producerar follikelvätska. Strukturella processer i byggnaden sker:

 • antral folliklar på åttonde dagen börjar produktionen av östrogen;
 • tecacellerna i det yttre skiktet är syntetiserade androgener - testosteron, androstendion;
 • kaviteten som innehåller follikelvätskan ökar;
 • epitelet differentierar, blir tvåskikt.

Preovulatorisk follikel - vad är det

Vid det sista, tertiära mognadsfasen, ägget äger rum på en speciell kulle, är det redo för befruktning. Preovulatory follikel - vad är det? Vid denna tidpunkt kallas det graafbubblan och är nästan helt fylld med vätska. Dess antal i jämförelse med föregående period ökade tiofaldigt. Dagen före ägglossningen börjar allvarliga förändringar inträffa.

Vid denna tidpunkt ökar östrogenproduktionen, då:

 • det stimulerar frisättningen av luteiniserande hormon, som utlöser ägglossning;
 • graafbubbla bildar ett stigma på väggen - utsprång;
 • på denna plats finns det ett genombrott - ägglossning;
 • därefter bildas en gul kropp, som förhindrar avbildning av endometri på grund av produktion av progesteron;
 • efter ägglossning bildar det ett uttalat nätverk av kärl, hjälper till vidare bildandet av morkaken.

Enda folliklar i äggstocken

Hur många tragedier händer på grund av omöjligheten att bli gravid. I vissa fall observeras ovariellt utarmningssyndrom. En kvinna kan inte bli gravid, eftersom deras funktion upphör. Enstaka folliklar i äggstocken kan inte utvecklas till en normal storlek, det finns en brist på ägglossning, en tidig menopaus uppstår. Orsakerna till denna situation kan vara:

 • aktiv sport;
 • hungriga dieter;
 • klimakteriet;
 • hormonella störningar;
 • fetma.

Multifollikulära äggstockar: vad är det, orsaker, symtom

Många kvinnor, som har hört av läkaren på ultraljud att de har multifollikulära äggstockar, börjar oroa sig. Men detta är inte en anledning till panik - det är ett tillstånd där ett stort antal äggprimordia börjar mogna samtidigt. Tyvärr, i vissa fall är ultraljudsbilder med multifollikulära äggstockar och polycystisk äggstock likadana, därför är det för en slutlig diagnos nödvändigt att klara test som hjälper till att bestämma hormonnivån. Tänk på funktionerna i detta tillstånd, orsaker, tecken, behandlingsmetoder.

Innehåll:

Äggstocksfunktion

Äggstockarna är ett parat organ i det kvinnliga reproduktionssystemet, de är belägna i bäckenhålan på båda sidor om livmodern. Förknippat med endokrina körtlar producerade av könssteroidhormoner: östrogen, androgen, progestin.

Äggstockarna fungerar från tidpunkten för puberteten till klimakteriet och utför funktioner såsom:

 1. Generativ - reproduktion av ägg som kan befruktas. Bortens cortex innehåller primära folliklar, varvid äggets mognad inträffar. Under puberteten i äggstockarna finns det cirka 40 000 folliklar, och efter det att deras slutförande minskar antalet gradvis, vilket manifesterar sig i regelbunden menstruation.
 2. Hormonal - ger kontinuerlig produktion av hormoner. I detta fall kontrolleras utsöndring av östrogen och progesteron av den främre hypofysen. Östrogener produceras av follikelstimulerande hormon i den första fasen av cykeln, och luteiniserande hormon ansvarar för hormonella förändringar i den andra fasen.
 3. Vegetativ - ansvarar för utvecklingen av externa kvinnliga sexuella egenskaper, stöder kvinnlighet.

Körtlarna innehåller ett visst antal folliklar, varav ägget mognar. Vanligtvis mognar 4-7 folliklar varje månad, varav en är dominerande och bromsar andras utveckling. Det producerar ett ägg klart för befruktning under ägglossningen. Om befruktningen inte inträffar upplöses folliklarna och skapar utrymme för nästa sats.

Om antalet folliklar överskrider normen, indikerar detta multiaxialitet. Det speciella med detta tillstånd är att folliklarna inte når full mognad. Detta manifesteras i kränkningar av menstruationscykeln, frånvaron av menstruation i 6 månader eller mer. Men i vissa fall är ett stort antal folliklar en variant av den fysiologiska normen. Detta är typiskt för ungdomar när hormonell funktion ännu inte är fullständigt bildad..

Ett liknande mönster observeras hos kvinnor som har använt hormonella preventivmedel under en lång tid. I vilket fall som helst krävs en omfattande korrigering av störningar med återställande av menstruationsfunktion och eliminering av relaterade problem..

De främsta orsakerna till multifollikulära äggstockar

Det finns flera huvudskäl till förändringen:

 • Långvarig användning av hormonella läkemedel.
 • Puberteten.
 • Ärftlig predisposition.
 • Överskott eller brist på kroppsvikt.
 • Dysfunktion i hypofysen.
 • Endokrin patologi.

Under ultraljud detekteras 12 eller fler mogna folliklar. Symtom på detta tillstånd känner sig inte alltid. Omfattande diagnostik utförs för att bestämma arten och risken för komplikationer i fertil ålder. Baserat på resultaten från studier kan korrigerande metoder för att återställa reproduktionsorganens normala funktion förskrivas.

Epidemiologi

Multifollikulära äggstockar är ett stort antal folliklar som bildas en gång eller under varje menstruationscykel. Statistik visar att cirka 25% av friska kvinnor i reproduktiv ålder upplever denna diagnos. Av dessa har mer än 70% hormonella problem och är överviktiga. I 11% av fallen leder multifollikularitet till utvecklingen av polycystos och allvarligare komplikationer..

Multifollikulära äggstockar efter avbrott OK

P-piller är mycket populära, cirka 60% av kvinnorna tar dem. Efter att ha stoppat OK-intaget i kroppen, börjar förändringar:

 • Gestagens handlingar upphör.
 • Ägglossningstiden accelererar.
 • Den hypofysa gonadotropiska funktionen återställs.

Mot denna bakgrund produceras ett stort antal luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. Inom 2-3 månader återställs reproduktionsfunktionen och menstruationscykeln stabiliseras.

Som regel är det inte troligt att preventivmedel påverkar den kvinnliga kroppen. Mycket ofta föreskrivs de inte bara för att förhindra oönskad graviditet, utan även för behandling av gynekologiska sjukdomar: amenoré, fibroider, dysfunktionell blödning av livmodern, endometrios, PCOS och andra..

Men i vissa fall leder långvarig användning av p-piller till utvecklingen av mångfaldighet. Efter avskaffandet av OK kräver detta villkor korrigering, eftersom det finns risk för att utveckla polycystos med ytterligare omvandling till skleropolicystos.

Riskfaktorer

En ökning av antalet folliklar inträffar på grund av exponering för kroppen av endogena och exogena faktorer. Tänk på de viktigaste riskfaktorerna som kan provocera multifollikularitet:

 • Ärftlighet.
 • Långvarig användning av orala preventivmedel.
 • Fetma eller brist på vikt.
 • Påfrestning.
 • Laktation.
 • Diabetes.
 • Nedsatt syntes av luteiniserande hormon.
 • Puberteten.
 • Ålder över 35.

Mycket ofta utvecklas multifollikularitet på grund av fetma, som 35-60% av kvinnorna möter. Avlagring av överskott av fett är direkt relaterat till en ökning av koncentrationen av triglycerider och insulin i blodplasma. Detta leder till en minskning av glukostolerans och diabetes. En annan vanlig faktor är arteriell hypertoni och dyslipidemi..

patogenes

Mekanismen för utveckling av multifollikulära äggstockar är fortfarande inte väl förstått. Detta händer på grund av olika faktorer och faktorer. Patogenesen baseras på nedsatt organfunktion. Som regel producerar varje bihang i början av cykeln högst 10 antrala folliklar. Under påverkan av hormoner blir en av dem dominerande, dess kapsel avviker och ägglossning inträffar..

Felaktig funktion av binjurebarken leder till en ökning av follikulär produktion. Detta tillstånd innebär utveckling av multipolaritet, och i vissa fall polycystisk.

Symtom på multifollikulära äggstockar

I de flesta fall upptäcks MFN under ultraljud. Men det finns ett antal symptom som indikerar utvecklingen av multifollikulos:

 • Menstruationscykelfel.
 • Ritningsvärk i nedre del av buken.
 • Ökat ansikts- och ansiktshår.
 • Akne och akne.
 • Fet hårbotten.
 • Infertilitet.
 • Förändring av kroppsvikt i ökningens riktning.

Förekomsten av ovanstående symtom i kombination med avslutande av ultraljud är orsaken till den ytterligare diagnosen. Baserat på resultaten från studier kommer korrigerings- eller behandlingsmetoder att förskrivas. Om symtomen blir obehandlade kan det leda till en förändring av polycystiska organ..

Det första tecknet är frånvaron av menstruation under en lång tid utan att börja en graviditet. Dessutom konstaterar många patienter en minskning i tonaliteten i rösten, viktökning och utseendet av överskott av vegetation på kroppen (hirsutism).

Ett stort antal folliklar leder till anovulatoriska cykler, som kan uppstå upp till 5 gånger per år. De uppträder på grund av ofullständig mognad av follikulär dominerande eller på grund av en follikulär cysta.

Anokulära cykler kännetecknas av en kränkning av ägglossningen, vilket i sin tur skapar problem med befruktningen. Detta är oförmågan att bli gravid, det vill säga infertilitet av okänt ursprung.

Menstruationsförsening

En av de viktigaste tecknen på multifollikulära äggstockar är menstruations oregelbundenhet. Blödning blir oregelbunden, det finns långa förseningar.

I detta fall kan cykeln förbli normal, men sträcker sig under lång tid. I vissa fall varar cykeln 2-3 månader till sex månader. Mot denna bakgrund finns det problem med befruktningen, eftersom folliklarna inte mognar och inte är redo för befruktning. För att återställa menstruation och ägglossningsprocessen används hormonella läkemedel som stimulerar normal produktion av kvinnliga könshormoner.

Smärta i nedre del av buken med multifollikulära äggstockar

Utseendet på smärta i nedre del av buken är oftast förknippat med en ökning av produktionen av prostaglandiner. Liknande symtom inträffar när bäckenorganen komprimeras av förstorade bilagor, i vilket fall polycystos diagnostiseras. Oftast orsakas obehag av äggstocken, där äggen mognar.

Buksmärta förklaras av äggmognadsprocessen. Väggarna i de mogna folliklarna är sträckta och obehag uppstår. Vid multifollikularitet observeras flera dominerande strukturelement samtidigt. Smärtsamma känslor är förknippade med bristning av blodkärl lokaliserad vid basen av en sprängande follikel. Follikulär vätska kommer in i livmodersepitel och bukvägg, vilket orsakar irritation och obehag i vävnaderna. I det här fallet, förutom smärta, uppträder lätt urladdning.

Obehag varar från ett par minuter till 1-2 dagar. Förutom smärta ökar libido, konsistensen och viskositeten i slemet från vulven förändras.

Men uteslut inte alternativet att obehagliga känslor är förknippade med utvecklingen av en gynekologisk sjukdom eller inflammatorisk process. Smärta i rätt smärta i kombination med feber kan vara ett tecken på blindtarmsinflammation. Sådana symptom är karakteristiska för kommissärsjukdom i bäckenet. I alla fall är smärtan orsaken till undersökningen av en gynekolog.

Multifollikulära polycystiska äggstockar

Om antalet folliklar i äggstockarna överstiger normen, indikerar detta deras mångfaldighet. Dessa förändringar kan bestämmas med hjälp av ultraljud. Detta tillstånd diagnostiseras hos friska kvinnor under den första veckan i menstruationscykeln. Men om ändringar kvarstår i andra faser av cykeln, är detta orsaken till en omfattande undersökning.

Trots att multifollikularitet upptäcks vid varje 4-6 ultraljud diagnostiseras polycystisk sjukdom hos 4% av kvinnorna. Multifollikulärt polycystiskt eller Stein-Leventhal-syndrom är en sällsynt sjukdom som uppstår till följd av sådana faktorer:

 • Övervikt.
 • Genetisk predisposition.
 • Komplikationer av smittsamma och inflammatoriska processer.
 • Långvarig känslomässig nöd, stress.
 • Hormonell obalans.
 • Ökad androgenproduktion.
 • Hjärnpatologi.
 • Insulinresistens.

Sjukdomen uppstår med en minskning av nivån av kvinnliga hormoner östrogen och en ökning av testosteron. Insulinkoncentrationen ökar, och förhållandet mellan luteiniserande och follikelstimulerande hormon varierar från 1,5-2 till 2,5-3.

Multifollikulära äggstockar och ägglossning

Den otillräckliga utvecklingen av det främre hypofysen hos luteiniserande hormonet är ett av orsakerna till utvecklingen av multifollikularitet. Hormonet frisätts under andra hälften av menstruationscykeln och ansvarar för att stimulera ägglossningsprocessen.

En reducerad nivå av luteiniserande hormon kan orsakas av plötsliga viktförändringar, långvarig konsumtion av hormonella läkemedel, endokrina sjukdomar och ett antal andra skäl. Hormonbrist leder till att folliklarna inte kan mogna eller vice versa, samtidigt som flera dominerande.

Multifollikulära äggstockar och ägglossning är sammankopplade. Om flera folliklar uppträder på samma gång leder detta till en ökning av östrogenproduktionen. På grund av detta är menstruationscykeln försenad. Om ägglossningen inte äger rum under ägglossningen orsakar den anovativ menstruation, vilket leder till infertilitet.

Komplikationer och konsekvenser

Multifollikulära äggstockar, orsakade av hormonella obalanser eller allvarligare orsaker, kräver behandling. Om du lämnar denna process utan uppmärksamhet och medicinsk vård, förvärrar detta bara de smärtsamma symtomen, orsakar ett antal konsekvenser och komplikationer:

 • Oförmåga att bli gravid ett barn.
 • Metaboliska störningar i kroppen.
 • Konstant ökning av blodtrycket.
 • Brott mot blodtillförseln till hjärtmuskeln.
 • Livmodercancer på grund av atypiska celler som bildas på slemhinnan i endometriumet med en långsiktig försämring av bilagans funktioner.
 • Spontan avslutning av graviditeten.
 • hyperglykemi.

För att minska risken för dessa komplikationer måste du regelbundet genomgå gynekologiska undersökningar och börja behandlingen vid det första tecknet.

Skillnaden mellan polycystiska och multifollikulära äggstockar

Två liknande i symtom och art till sjukdomens ursprung - polycystic och MPF. Vid varje fjärde ultraljud detekteras ett ökat antal folliklar, men polycystos diagnostiseras endast i 30% av sådana patienter. Polycystisk sjukdom är en patologi för äggstockarnas struktur och funktion. Till skillnad från MPF ​​fortsätter det med kronisk anovulation och hyperandrogenism. Dessutom kan multifollikularitet vara ett av orsakerna till utvecklingen av PCOS.

Tänk på de viktigaste skillnaderna mellan PCOS och MFN:

 1. Äggstocksstorlek - multifollikulära äggstockar har något större volym än vanligt. Follikelns längd i PCOS är mer än 40 mm, med en norm på 34-37 mm.
 2. Folliklar - i båda fallen observeras flera strukturella element. Med MFN är deras diameter inte mer än 9 mm, och med PCOS överskrider de betydligt normen. Follikelkapseln med polycystos förtjockas kraftigt, vilket förhindrar äggets utgång och provocerar tillväxten av follikulära cyster.
 3. DHEA- och 17-OH-progesteronhormoner produceras av binjurarna, med MPF inom normala gränser, och med PCOS ökas deras värden.

När den slutliga diagnosen ställs, beaktas resultaten av differentiering i polycystisk sjukdom och risken för omvandling av multifollikularitet till PCOS. En korrekt utformad behandlingsplan ger dig möjlighet att återställa reproduktionsfunktioner med minimala konsekvenser för kroppen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka är orsakerna till förseningen i menstruationen (2–4 månader)?

Inför en hormonell störning, nämligen med en försening i menstruationen, är det första som kommer att tänka på graviditet. Det är lätt att gissa vilket actionscenario som kommer att följa....

Varför perioder inte kommer

Alla kvinnor vet att menstruationen bör börja vid en viss tidpunkt. Men inte alla skiljer sig i regelbundenhet. Det händer att månadscykeln bryts och menstruationen försenas....

Barnets fysiska färdigheter och utveckling vid 9 månader av livet

9 månader är det tiden för de första försöken att stå upp oberoende, flera faller på röven och uthållighet när man uppnår mål. Ett barn som nyligen sov och åt sitter redan, lekte, ler och "springer" på vandrare....