Känner mig sjuk och sömnlöshet före menstruation

Blödning

Nästan alla kvinnor klagar över sömnlöshet före menstruation. Och de flesta flickor upplever obehag, svaghet, humörsvängningar och andra symtom som anses vara normala under denna period. Vanligtvis varierar detta tillstånd från mild obehag till manifestationen av andra allvarligare symtom..

Om en kvinnas hälsotillstånd under menstruationen försämras avsevärt och obehagliga symtom uppstår som stör hennes vanliga livsstil, verkar en helt naturlig önskan att eliminera problemet så att lättnad kommer.

Experter under forskningen drog slutsatsen att ofta påfrestningar, dåliga miljöförhållanden, överdriven fysisk ansträngning bidrar till en intensifiering av premenstruellt syndrom.

Funktioner i den kvinnliga kroppen

Kvinnans kropp är ett väldigt komplext system, vars huvudsyfte är att fortsätta mänskligheten och förmågan att fostra barn. Det är därför varje månad av det rättvisa könet, från cirka 13-14 år gammalt, står inför ett intimt problem där blod utsöndras från könsorganen tillsammans med slem..

Menstruationscykeln är en tidsperiod som räknas från den första menstruationsdagen till den första dagen för efterföljande menstruation. Vanligtvis beror menstruationscykelns varaktighet på de enskilda kvinnliga kroppens individuella egenskaper, liksom av andra faktorer.

Karakterisering av premenstruellt syndrom

Mycket forskning har ägnats åt att studera orsakerna till PMS, men de exakta faktorerna som kan utlösa en kvinnas hälsoproblem under menstruationen har inte fastställts.

Teorin som förklarar förekomsten av PMS-symtom genom hormonella förändringar i kroppen anses vara den mest troliga. Den kvinnliga kroppens normala funktion påverkas direkt av sådana hormoner som östrogener, androgener, såväl som progesteron..

Det finns flera faktorer som påverkar en kvinnas välbefinnande före menstruation, och alla läkare är enhälliga om dem:

 • Konsekvenserna av abort, kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet, infektionssjukdomar, kirurgiska operationer.
 • Genetisk predisposition.
 • Kvinnor som missbrukar cigarettrökning är mer benägna att känna sig sjuka före sin period.
 • Experter förklarar depressiva tillstånd, dåligt humör, tårar före menstruation, som en minskning av serotoninnivåerna i kroppen.
 • Ömhet i bröstet, yrsel, svullnad, malaise provocerar en brist på magnesium och vitamin B6.
 • Fetma är orsaken till många sjukdomar, och de flesta överviktiga kvinnor känner sig illa innan menstruationen..

Tecken på premenstruellt syndrom

Det är mycket lätt att känna igen huvudtecknen på kommande menstruation, eftersom de upprepas varje månad. De viktigaste symtomen inkluderar följande:

 • sömnlöshet,
 • irritabilitet,
 • smärta i nedre del av magen och dragande smärta i korsryggen,
 • ökad känslighet hos bröstkörtlarna,
 • allmän svaghet, ibland feber,
 • utslag på huden i ansiktet, bröstet eller ryggen,
 • dåligt humör, depression,
 • svullnad i extremiteterna,
 • i vissa fall förekommer illamående, vilket åtföljs av kräkningar.

Det är mycket viktigt att inte förväxla de listade symtomen som uppträder under menstruationen med de första tecknen på graviditet, varav många liknar manifestationerna av månadsvis kvinnlig sjukdom.

Det viktigaste kännetecknet för PMS är att en kvinnas välbefinnande börjar försämras ungefär tre eller fyra dagar före menstruationens början, beroende på kroppens individuella egenskaper, och ett normalt tillstånd återkommer vanligtvis så snart menstruationen börjar.

Sömnproblem före menstruation

Det tros att sömnlöshet är en av de viktigaste tecknen på kommande menstruation som uppstår på grund av hormonella förändringar i kvinnlig kropp. Mycket ofta är sömnstörningar innan menstruationen börjar förknippas med en sådan gynekologisk sjukdom som endometrios. Dessutom observeras ett liknande tillstånd med endometrios före menstruationen och vid en tidpunkt då de redan har kommit.

Sovproblem uppstår vanligtvis beroende på varje specifik period av menstruationscykeln. I början, när blödningen just börjar, kan en kvinna förekomma dåsighet på dagen, vilket är förknippat med en minskning av östrogen i blodet. Men samtidigt förbättras inte nattens sömnens kvalitet.

När östrogener, tvärtom, ökar, blir kvinnan mer rastlös, ibland till och med upphetsad, då kan sömnlöshet uppstå. För närvarande finns det stora svårigheter med att somna och med morgonuppvaknandet..

Hur man hanterar sömnlöshet?

Det finns flera rekommendationer från experter, som följer som hjälper till att förhindra sömnproblem under och före menstruationen:

 • Cirka två eller tre dagar före menstruationen är det nödvändigt att konsumera mer vätska, helst rent vatten, för att förhindra förekomst av ödem. Det rekommenderas inte att äta salt mat, eftersom salt hjälper till att hålla kvar vätska i kroppen.
 • Under menstruationen är det bättre att överge drycker som innehåller koffein, vilket förhindrar att man somnar normalt.
 • För att förbättra sömnkvaliteten och underlätta att somna innan menstruationen kan du ta preparat som innehåller kalcium och magnesium. På detta sätt kan andra manifestationer av premenstruellt syndrom minskas..
 • Du måste äta ordentligt under din period.
 • Idrottsälskare bör göra alla fysiska övningar på dagen, och på kvällen innan du går till sängs, är det promenader i frisk luft samt yogakurser. Allt detta hjälper effektivt till att bekämpa stress och bidrar till att det normalt faller i sömn. Men här får vi inte glömma att överdrivet träning är kontraindicerat under menstruationen.

Det finns ett antal droger som hjälper kvinnor att bekämpa sömnlöshet under denna svåra period:

Men innan du köper ett eller annat läkemedel är det nödvändigt att konsultera en läkare.

För att bli av med sömnlöshet, som är en del av premenstruellt syndrom, rekommenderas det att ompröva din livsstil, ge upp alkohol och tobaksrökning, om inte helt, då åtminstone under menstruationen.

Dieten under denna period är mycket viktig, vilket bör innehålla ett stort antal färska frukter och grönsaker, det är bättre att inte äta feta, stekt och kryddig rätter. Det är användbart att äta torkad frukt, katrinplommon, torkade aprikoser. Och örtteer med kamomill eller mynta hjälper också till med sömnlöshet. För att sötna te, ersätts socker bättre med naturlig honung.

Hur man lindrar PMS-symtom

Nästan varje kvinna känner sig illa under sin period. Det är omöjligt att helt eliminera symptomen på premenstruellt syndrom, men att lindra en kvinnas tillstånd vid denna tidpunkt är ganska genomförbart.

Det är nödvändigt att följa flera regler så att menstruationen inte orsakar allvarliga obehag:

 • Om symtomen på PMS uttalas och stör en normal livsstil, rekommenderas det att besöka en gynekolog samt donera blod för att upptäcka förekomsten av en hormonell funktionsfel i kroppen. Du kan också konsultera en neurolog och en endokrinolog..
 • Om läkaren har ordinerat speciella läkemedel som underlättar en kvinna med menstruation, är det lämpligt att ta dem ungefär två eller tre dagar före den förväntade menstruationen (kramplösande medel, lugnande medel etc.). Komplexa vitaminer rekommenderas också..
 • Det är nödvändigt att övervaka näring under menstruationsperioden, utesluta alla skadliga produkter, konsumera så många färska grönsaker och frukter som möjligt och minimera tillsatsen av salt till maten. Kosten bör innehålla livsmedel som innehåller mycket kalcium, till exempel sallad, kål.
 • För att lindra symtomen på menstruation rekommenderas att du lägger dig i säng i tid och andas också frisk luft ofta.
 • Undvik stressiga situationer..
 • Du kan använda aromaterapi, men bara om det inte finns någon allergi.

Specialister rekommenderar att man använder avkok och infusioner av olika örter under menstruationen, en infusion av hallonblad, kamomill, valerian, citronmelisse och andra hjälper mycket bra. Och det är tillrådligt att ta läkemedel endast som en sista utväg, när varken avkok av örter eller kost eller vila hjälper till att hantera med smärta under menstruationen.

Varje kvinna kan kontrollera sitt tillstånd under en viss period. Det är viktigt att leda en hälsosam och aktiv livsstil, spela sport, försöka undvika konfliktsituationer och i ett mycket allvarligt tillstånd under menstruationen är det bättre att genomgå en medicinsk undersökning.

Orsaker till ohälsa under och före menstruation

Många kvinnor upplever en brist på energi och styrka under de kritiska dagarna och före deras ankomst. Svaghet under menstruationen kan vara så stark att det blir problematiskt att utföra dagliga aktiviteter. Skälen för att känna sig illa är olika. Att bestämma dem utan hjälp av en läkare är ganska svårt.

Fysiologiska skäl

I kvinnans kropp varje månad inträffar ett antal förändringar, som är orsaken till åkommorna. Under den andra halvan av menstruationscykeln förändras tillståndet för den hormonella bakgrunden. Östrogennivån sjunker och koncentrationen av progesteron börjar öka snabbt, vilket beror på dålig hälsa före menstruationen. Hormonell obalans leder till minskad prestanda, sömnstörningar och humörsvängningar..

Efter ägglossningens slut förbereder kroppen sig aktivt på graviditeten. I detta fall är det ganska normalt när mjölkkörtlarna ökar i storlek och aptiten ökar.

Om befruktning inte har inträffat är reproduktionsorganet beredda att avvisa det funktionella lagret i endometrium, livmodern börjar dra sig samman och kvinnor upplever smärta i buken och korsbenet. Sådana symtom åtföljs ofta av svaghet och yrsel..

Innan kritiska dagar anländer kan en kvinnas kropp vara brist på C-vitamin och A, liksom spårämnen som järn, magnesium, natrium och kalcium. Av denna anledning kan man observera generell sjukdom, sänka blodtrycket och blekheten i huden. Sådana symtom kan uppstå på grund av den intensiva spänningen i centrala nervsystemet, i vilket hormoner syntetiseras och menstruationscykeln regleras..

Patologiska orsaker

Normalt förvärras välbefinnandet under menstruationen något, kvinnan fortsätter att leda en bekant livsstil. Varningar bör vara svår svaghet och yrsel, åtföljt av ett uttalat smärtsyndrom, kräkningar eller illamående under menstruationen. Orsakerna till sådana förändringar är oftast patologiska. Kvinnan behöver behandling.

Premenstruellt syndrom

Varje månad, med menstruation, observeras allvarlig svaghet, åtföljd av yrsel, illamående, smärta i buken och irritabilitet. Inom medicinen kallas kombinationen av dessa kliniska manifestationer premenstruellt syndrom. Graden av svårighetsgrad är annorlunda.

Under den normala menstruationsförloppet upplever en kvinna inte svår misshandel, hennes tillstånd förvärras bara något, och alla obehagliga upplevelser orsakar inte mycket obehag. I samma situationer när PMS-symtomen är alltför uttalade krävs läkarvård. Sådana förändringar indikerar en patologisk process. Det kan provoceras av stress, rökning och dricka alkohol, brist på vitaminer, överdriven fysisk ansträngning och sjukdomar som utvecklas i kroppen.

Anemi

En av de allvarliga faktorerna som kan framkalla svaghet efter menstruationen är en förändring i blodkompositionen.

Menstruationsblödning orsakar ofta en minskning av hemoglobinnivåerna. Mot denna bakgrund kan anemi utvecklas. Oftast observeras sådana förändringar hos kvinnor med ett undertryckt immunsystem och i närvaro av en historia av gynekologiska sjukdomar.

Vid betydande blodförlust under kritiska dagar noteras en generell sjukdom, som åtföljs av illamående, kräkningar. Bland symptomen som indikerar en minskning av hemoglobinnivåerna kan man skilja:

 • blekhet;
 • arytmi;
 • andnöd
 • smak av metall i munnen.

Om sådana symtom förekommer, kontakta läkare.

Deprimerat tillstånd

Nivån av hormoner under hela cykeln förändras ständigt. Detta orsakar depression och uppkomsten av obehag under regleringsperioden. En kvinna känner sig väldigt dålig, hon vill inte göra någonting, hon saknar fysisk och emotionell styrka. Närmare mitten av cykeln normaliseras tillståndet.

Vegetativ dystoni

Sjukdom efter menstruationen observeras hos kvinnor som lider av vegetativ-vaskulär dystoni. Denna patologi kännetecknas av kraftiga hopp i blodtryck, oftast dess betydande minskning. Som ett resultat av detta noteras obehag under kritiska dagar..

Du kan bestämma förhållandet mellan försämring av hälsa och VVD hemma. För att göra detta måste du systematiskt mäta trycket i olika perioder av cykeln.

Hur man kan förbättra välbefinnandet

I de fall då hälsotillståndet under menstruationen avsevärt försämras måste du söka hjälp från en läkare. Först efter att ha identifierat orsakerna till sjukdom kommer gynekologen att berätta vad du ska göra och hur du kan eliminera obehagliga symtom. Ofta används mediciner för att undertrycka smärta och normalisera hormoner. Terapiförloppet beror på orsaken till svaghet och förekomsten av samtidigt symtom..

Det finns ett antal rekommendationer, varefter det är möjligt att förbättra tillståndet:

 1. Systematiska sporter. Måttlig fysisk aktivitet hjälper till att normalisera aktiviteten i det kardiovaskulära systemet, vilket väsentligt påverkar välbefinnandet.
 2. Mättnad av kroppen med syre. Oavsett cykelns fas och välbefinnande måste du koppla av så mycket som möjligt i den friska luften. Vid hypoxi (syrebrist) noteras svaghet, ökad trötthet och trötthet.
 3. Korrekt organisering av kosten. Den dagliga menyn bör ha den maximala mängden frukt och grönsaker. I detta fall måste skadliga produkter elimineras eller minimeras..
 4. Mottagande av vitaminer och mineraler. Forskare har upptäckt förhållandet mellan sjukdom och brist på magnesium i kroppen. Därför förskrivs kvinnor ofta läkemedel som innehåller detta spårämne. Dessutom, före och under menstruationen, behöver kroppen vitamin A, E, C och B.
 5. Avslag på dåliga vanor och användning av kaffe. Premenstruellt syndrom är mer uttalat hos kvinnor som röker. Alkohol och kaffe kan också förvärra tillståndet. Det rekommenderas att utesluta dessa drycker under den ordinarie säsongen..
 6. Höjda hemoglobinnivåer. Om problemet uppstod på grund av utvecklingen av anemi, föreskrivs ett långt järnintag.

Malaise under kritiska dagar, åtminstone ibland, noteras hos alla kvinnor. Det indikerar vanligtvis inte ett hälsoproblem och orsakas av naturliga orsaker. Om tillståndet försämras avsevärt, utöver allmän svaghet, observeras andra kliniska manifestationer, måste du söka hjälp från en läkare. Sådana symtom kan signalera patologiska förändringar i kroppen..

Varför mår du dåligt innan din period?

De flesta kvinnor klagar över sjukdom före och under menstruationen. Det finns svaghet, snabb trötthet och ofta smärta i nedre del av buken, varför den vanliga livsrytmen blir omöjlig. Orsakerna till sådana symtom kan vara olika och är inte alltid en patologi. Hur som helst kommer samråd med en erfaren läkare inte att skada.

Orsaker till dålig menstruation

Orsakerna till fruktansvärd hälsa kan vara fysiologiska och patologiska..

Fysiologiska orsaker till smärta och svaghet

Dessa faktorer inkluderar naturliga processer som förekommer i den kvinnliga kroppen under menstruationen. Svaghet och trötthet i samband med förändringar i hormonnivåer.

Under den tid då menstruationen ännu inte börjat säger många att de känner en ökad aptit och obehaglig bröstsmärta på grund av dess ökning. Detta förklaras av det faktum att under ägglossningsperioden förbereder kroppen sig för graviditet, men om graviditet inte inträffar, börjar endometrial avstötning. Hela processen orsakar en minskning av livmodern, vilket orsakar smärta i nedre del av magen och ofta yrsel.

Ofta spelar en brist på vitaminer också en roll i en kvinnas välbefinnande, så försumma inte intaget av vitaminer och mineraler.

Patologiska orsaker till sjukdom

Smärta i nedre del av buken, illamående, kräkningar, svår svaghet och yrsel - alla dessa symtom kan vara patologiska.

Möjliga skäl är:

 • Anemi - på grund av att kroppen tappar blod och den uppdateras kan halten av hemoglobin minska avsevärt. En sådan process är kortvarig och efter menstruationens slut återgår hemoglobin till det normala. Om inte, måste du se en läkare;
 • Premenstrual syndrom - under vilken en kvinna upplever svår smärta i nedre del av buken, huvudvärk och yrsel. Nikotin, alkohol och svår stress kan leda till dessa symtom;
 • Vegetovaskulär dystoni - med en sådan patologi observeras skarpa trycksteg, på grund av detta lider välbefinnandet.

Hur du kan förbättra ditt välbefinnande under din period

Genom att utföra följande rekommendationer är det möjligt att minimera smärta eller till och med bli av med dem under menstruationen:

 1. Regelbunden träning. Med ofta fysisk ansträngning återgår det kardiovaskulära systemet till det normala och hälsan från detta förbättras avsevärt;
 2. Täta promenader. Det är nödvändigt att vila i den friska luften oftare och mätta kroppen med syre för att undvika hypoxi, där svaghet och trötthet uppträder;
 3. Rätt näring. Skadlig mat gynnar inte någon, så den måste minimeras. Kosten bör innehålla frukt och färska grönsaker, protein och, mycket viktigt för den kvinnliga kroppen, vegetabiliska och animaliska fetter;
 4. Fullständig eller delvis övergivande av dåliga vanor. Hos kvinnor som röker är den premenstruella perioden mycket mer uttalad. Exponering för kaffe, alkohol och tobak förvärrar smärta och humörsvängningar;
 5. Ökat hemoglobin i blodet. Vid eventuell anemi bör du dricka järn och öka hemoglobin med maten.

I händelse av att tillståndet förvärras under menstruationen och kvinnan känner mycket svår smärta, är det nödvändigt att snarast kontakta en läkare för att identifiera orsakerna till smärta.

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare

Under menstruationen känner många kvinnor obehag och malaise, men det finns tillfällen då smärtan intensifieras, temperaturen stiger till ett högt märke och blodet blir röd.

I dessa fall bör du verkligen träffa en läkare.

Om vi ​​talar om normal temperatur impliceras det inte högre än 37 grader. Ökningen sker mellan trötthet mot kvällen - detta är normen.

Om det stiger över 38 och det finns svaghet måste du snarast ringa en läkare hemma.

I de flesta fall indikerar en hög temperatur en infektion i kroppen. För att undvika detta måste du noggrant övervaka hygien, byta kuddar var 3-4: e timme, inte delta i sexuell aktivitet under menstruationen och ha en mjuk trasa.

Skäl att träffa läkare

 • Smärtsam urinering;
 • Medvetenhetsförlust;
 • Blekhet i huden;
 • arytmi;
 • Ofta illamående och kräkningar.

Dessutom är upptäckten av rött blod ett av varningstecknen..

I detta fall kan blödningar upptäckas, till exempel mot bakgrund av den senaste tidens starka fysiska ansträngning eller överdriven stress. Det bästa alternativet skulle vara att ringa en läkare hemma eller minst ett telefonkonsult. Om blödningen inte stannar mer än en dag är till och med sjukhusbehandling möjlig.

Hur man lindrar smärta och bli av med "biverkningar" av menstruationen

Under menstruationen är det bäst att koppla av. Det är nödvändigt att lossa dig från arbete, tung sport och stark aktivitet. Under menstruationen bör du glömma bort badet och det varma badet, så att du inte riskerar hälsan och inte orsakar blödning.

Om smärtan är mycket allvarlig kan du söka hjälp med krampläkemedel - det kan vara tabletter eller ljus med diklofenak eller papaverin.

En standardlista med mediciner som kan hjälpa till att hantera smärta under menstruationen:

 • Ketanov och Ibuprofen - du kan ta 1-3 tabletter per dag med mycket märkbar smärta. Men inte mer än tre gånger om dagen, bäst före arbete och på natten;
 • Tserukal - hjälper till att bli av med illamående och kräkningar. Du kan ta 3 tabletter per dag;
 • Vilket lugnande medel - med stress ökar smärtan, så du bör lugna dig lite med hjälp av tabletter;
 • Magne B6, Omega-3 - vitaminer som är nödvändiga för kvinnlig kropp.

Om det inte finns några smärtstillande medel eller om kvinnan är motståndare mot piller kan du använda yogaställningar som underlättar smärta.

En av dessa poser är embryonposen. Efter att ha legat i detta läge i en halvtimme reduceras smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Men här är myten att att lägga en varm värmedyna på magen kommer att lämna smärtan - det förblir en myt. Under påverkan av värme dras livmodern snabbare samman och smärtan från detta kan bara intensifieras.

Varje organisme är individuell och menstruationen passerar på alla sätt annorlunda. Någon klagar över smärta och känner sig sjuk, medan någon inte ens känner det minsta obehag.

I de flesta fall är smärta under menstruationen fysiologisk till sin natur, så den här perioden behöver bara vänta.

Att känna sig dåligt innan menstruationen är ett normalt fenomen eller patologi

Alla kvinnor upplever dålig hälsa före menstruation. För vissa är detta en lätt sjukdom, för andra, fruktansvärt smärta tills medvetslöshet. Nu pratar de öppet om det. Kvinnor vänder sig till specialister för att få hjälp, hitta information på Internet, försöka hitta en väg ut ur situationen och underlätta deras öde. De försökte lösa gåtan om kvinnors välbefinnande varje månad på vissa dagar under mycket lång tid. Till en början var det förknippat med månens faser, damens lokalitet. Först under förra seklet blev situationen mer eller mindre tydlig.

Funktioner i den kvinnliga kroppen

Kvinnornas struktur skiljer sig mycket från män. Särskilt märks denna skillnad i det reproduktiva systemet. En kvinnas kropp är inställd på att föda och få barn. Vid åldern 11 till 16 år börjar den första menstruationen hos flickor, vilket innebär att kroppen är redo för graviditet. Månatligt, i frånvaro av befruktning, går ägget ut tillsammans med livmoderns livmodern. För närvarande observeras menstruationsblödning.

Denna period är ganska svår för ett visst antal kvinnor. De känner sig svaga, liksom andra obehagliga symtom. Några dagar innan månatliga blödningar börjar kan en kvinna dessutom känna sin inställning. Detta indikeras också av dålig hälsa och andra samtidigt symtom..

När ska jag kontakta en läkare snarast

Om en kvinna besvimer, har hon migrän under menstruationen, indikerar detta att blodcirkulationen och ämnesomsättningen i ”gråmaterialet” försämras. Det kan finnas många skäl till detta tillstånd, och de är inte fysiologiska i alla fall..

Besvämning kan indikera förekomsten av farliga sjukdomar:

 • somatiska, neurologiska patologier;
 • malign tumör, aneurysm av den "grå materien";
 • kardiovaskulär patologi;
 • neurocirculatory dystonia;
 • allvarlig blodförlust;
 • kranskärlssjukdom, hypotension, högt blodtryck;
 • patologi för blodplasma;
 • förgiftning på grund av förgiftning från hushåll och industriella gifter
 • förekomsten av någon infektion;
 • diabetes, åderförkalkning.


Besvämning kan indikera förekomsten av farliga sjukdomar

Om synkopeattackerna är systematiska eller om patienten är orolig för andra obehagliga symtom bör du inte tveka att besöka en läkare. I de tidiga stadierna kan de flesta sjukdomar behandlas. Endast snabb diagnos tillåter utnämning av kompetent terapi.

Vad är PMS?

Mycket dålig hälsa före menstruation kan förklaras med premenstruellt syndrom, eller PMS. Denna term hänvisar till ett komplex av obehagliga symtom som vanligtvis förekommer menstruation och är dess föregångare. Deras varaktighet varierar från 2 till 10 dagar, beroende på de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp.

Vid premenstruellt syndrom är störningar i det endokrina systemet möjliga, metabolism försämras och nervsystemet aktiveras också. Modern forskning bevisar att ju äldre en kvinna blir, desto mer benägen är hon för PMS. Det finns också studier som bevisar att detta tillstånd är mer benäget för de representanter för den vackra halvan av mänskligheten vars arbete är relaterat till mental aktivitet eller kommunicera med människor.

Första hjälpen för förlust av medvetande

Självhjälp

Med en känsla av förestående berövande av känslor kan en flicka försöka hjälpa sig själv på följande sätt:

 • Gå ut i frisk luft eller öppna fönstren;
 • Gnid öronflänsen till rodnad.
 • Tryck på punkterna under nedre och övre läpp.
 • Lägg dig ner - benen bör vara ovanför kroppen.
 • Häll isvatten.

Orsaker till förekomst

De exakta förutsättningarna för förekomst av dålig hälsa före menstruation är okända. Samtidigt skiljer läkare sådana faktorer som kan spela en viktig roll i förekomsten av premenstruellt syndrom:

 1. Brott mot förhållandet mellan hormonet östrogen och progesteron, vilket påverkar kvinnans känslomässiga tillstånd.
 2. En ökning av mängden prolaktin. Detta förklarar också smärta och svullnad i bröstkörtlarna före menstruationen..
 3. Vissa sjukdomar i sköldkörteln som provocerar en kränkning av dess funktionalitet.
 4. Brott mot vatten-saltbalansen.
 5. En akut brist på viktiga vitaminer som B, C, E samt magnesium, kalcium och zink.
 6. Genetisk predisposition.
 7. Psykogena faktorer, som inkluderar en negativ situation i familjen, på jobbet, ofta stressiga situationer.
 8. Vissa infektionssjukdomar kan också leda till att du känner dig dålig innan du är 40 år eller någon annan ålder. Samtidigt känns symtomen på dålig hälsa vid 40 års ålder oftare mer akut än vid en tidigare ålder..
 9. Avsaknad av regelbunden fysisk aktivitet, samt fetma i alla skeden.
 10. Missbruk av kaffe och andra koffeinhaltiga drycker.

I början av graviditeten och ett barns födelse förändras kvinnans hormonella bakgrund avsevärt, vilket kan orsaka obehagliga symtom på PMS. Orsaken till ohälsa före menstruation kan också vara aborter som tidigare gjorts av en kvinna..

Patologi specificitet

Besvimning under menstruationen är en organisme som inte har tid att anpassa sig till blodförlust. Svaret på frågan "varför de besvämmer under menstruationen" är vanligtvis förknippade med detta. Detta problem uppstår ofta i början. På grund av detta finns det klagomål "Jag svänger den första mänskliga dagen".

 • konstant stress;
 • hård fysisk aktivitet.

Sådant synkope inträffar endast under menstruationen, bry inte vid andra tillfällen..

symtom

Premenstruellt syndrom kännetecknas av sådana obehagliga manifestationer:

 • viktökning;
 • sömnstörningar;
 • irritabilitet;
 • ofta humörsvängningar;
 • en ökning av buken i volym;
 • huvudvärk;

Varför känner hon sig sjuk innan sin period? Oftast är obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom förknippade med brist på vissa vitaminer och mineraler, såväl som hormonella störningar.

Huvudvärk före menstruation

Reaktioner som förekommer i kroppen på hormonnivå orsakar huvudvärk före menstruation. Utseendet på smärta av olika intensiteter före och deras försvinnande efter menstruationen anses vara en normal fysiologisk process.

Biokemiska förändringar i kroppen påverkar den cykliska karaktären av hormonella förändringar. Som ett resultat uppträder smärta ofta i huvudet med olika intensiteter, som strålar ut för ögongloppet, sömnstörningar, yrsel, svimning utvecklas.

Hormonet östrogen tilldelas en ledande roll för att öka kvinnors mottaglighet för stressfaktorer, vilket i sin tur provocerar utvecklingen av menstruationsmigrän. Processen fortskrider särskilt smärtsamt mot bakgrund av cirkulationsstörningar, vanligtvis med kräkningar, ökad känslighet för ljus och buller. Akuta anfall kan uppstå som ett resultat av att man tar östrogeninnehållande födelsekontroll.

ICP-stadier

Beroende på svårighetsgraden av de observerade symtomen skiljs följande steg i utvecklingen av ett patologiskt tillstånd:

 1. Kompenserat stadium där symtomen är milda och inte påverkar en kvinnas dagliga liv. Sådana manifestationer fortskrider inte med åldern, och med början av den första dagen av menstruationen försvinner helt och hållet.
 2. Ett subkompenserat stadium, som kännetecknas av en akut manifestation av symtom, vilket väsentligt förvärrar en kvinnas livskvalitet. När menstruationen börjar försvinner symptomen helt.
 3. Det dekompenserade stadiet kännetecknas av allvarliga manifestationer av PMS, där en kvinna kan uppleva symtom även inom några dagar efter menstruationens slut. Sådana manifestationer med åldern kan alltmer störa det normala livet..

Tyvärr söker många kvinnor som upplever takykardi och dålig hälsa före menstruationen sällan medicinsk hjälp, eftersom detta tillstånd är normalt. Hittills har behöriga läkares makt att minska manifestationerna av syndromet och återföra en kvinna till ett normalt liv även under denna period.

Diagnostik

För att dra korrekta slutsatser om en kvinnas tillstånd är det viktigt att genomföra undersökningar och undersökningar på en gynekologisk stol. Premenstrualt syndrom är en av de sällsynta patologierna när en kvinnas muntliga information om symptomen hon upplever kan ge mycket mer information som behövs för att ställa en diagnos än en undersökning på en stol. Samtidigt finns det en tydlig cyklisk typ av symtom, det vill säga att de alltid förekommer några dagar före menstruationens början.

Också användbara för diagnos av syndromet är sådana studier:

 1. Ett blodprov för hormoner som prolaktin, progesteron, östradiol. Det är viktigt att utföra det i båda faserna av cykeln för att se skillnaden mellan fluktuationer i deras nivåer.
 2. Mammografi eller ultraljuddiagnostik för smärta i bröstet för att utesluta möjligheten att utveckla maligna neoplasmer eller sjukdomar i bröstkörtlarna.
 3. Elektroencefalografi för ofta huvudvärk för att studera tillståndet i hjärnans kärl.
 4. Mätning av daglig diurese med betydande svullnad i ansiktet och lemmarna.
 5. Blodtrycksmätning.

En kvinna kan också behöva konsultera sådana specialister som en terapeut, mammolog, neuropatolog, psykiater, endokrinolog.

förberedelser

Tillämpad medicin:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Paracetamol, Ibuprofen) - under smärtsamma perioder;
 • antispasmodics ("No-shpa");
 • E-vitamin
 • lugnande medel (växtbaserade läkemedel eller lugnande medel).

För komplexa patologier används kombinerade östrogen-progestogenmedel.

Icke-läkemedelsbehandling

I vissa fall kan en kvinna erbjudas spa-behandling. Förutom att utföra vanliga fysioterapeutiska förfaranden, kommer det att hjälpa till att lindra mental stress. Alternativa metoder används ibland för att behandla ohälsa före menstruation. Växtbaserade behandlingar, som har en mild lugnande effekt, är mycket populära bland dem. Det kan vara infusioner av mynta, citronmelisse, valerian.

Förebyggande

Vad ska jag göra om du känner dig illa innan din period? Det finns faktorer som inte är möjliga att förhindra. Det är emellertid möjligt att lindra förloppet av premenstruellt syndrom eller minska smärta i nedre buken under menstruationen om du följer sådana rekommendationer från erfarna gynekologer:

 1. Begränsa mängden kaffe och starkt konsumerat te, eftersom de innehåller koffein..
 2. Det rekommenderas också att följa en diet, som består i att minska mängden salt som används, eftersom det kan provocera vattenhållning i kroppen, och som ett resultat ödem. Du måste inkludera i din kost lågfettsorter av fisk, kött, baljväxter, frön, mejeriprodukter samt mörk choklad.
 3. Regelbunden träning har också en positiv effekt på kroppen som helhet..
 4. Det är också viktigt att minska stress på jobbet och hemma..
 5. Ett av sätten att förebygga premenstruellt syndrom anses också vara p-piller. Innan du börjar ta, måste du emellertid rådfråga din gynekolog, samt genomföra några tester för hormoner.

För att minska symtomen under perioden före menstruationens början rekommenderas det att ha ett regelbundet sexliv. Det noteras att kvinnor med en vanlig sexuell partner är mindre benägna att känna sig illa innan menstruationen.

I slutet

Det är viktigt att förhindra att svimning inträffar under "kritiska dagar". För att göra detta måste du ta reda på deras orsaker, radikalt se om din kost. Kosten bör innehålla livsmedel som är rika på vitaminer. Färska grönsaker och frukter är mycket användbara, liksom soppor, spannmål och spannmål. Grynulv och risgröt är till stor fördel. Under "farliga dagar" rekommenderas att dricka mycket vätska. Brusande drycker och alkohol bör överges till förmån för fruktdrycker, kompott, färskpressad juice, mineralvatten av hög kvalitet och te. Det är bättre att sluta röka.

Titta på det förflutna

Under sovjetiden fick periodiska fluktuationer i kvinnokroppen inte mycket betydelse. Kvinnorna talade i en viskning om orsaken till ohälsa och vred sig inte på något sätt till läkare med PMS-problem för hjälp. En kvinna fick lika rättigheter med en man och arbetade som honom. Filmerna visade hur en sovjetisk dam enkelt bär hinkar av cement, arbetar på en byggarbetsplats och arbetar på jungfrulig jord. Och varför gömma sig, sovjetiska kvinnors hälsa var verkligen bättre än för moderna damer.

Samtidigt har det i västländer utvecklats en helt annan inställning till den kvinnliga kroppen. En kvinna har alltid förblivit svag i kroppen, stark i ande. Män rusade till räddningen när man ser en tung börda i damens händer, och arbetet valdes enligt fysiska förmågor. På sjukhuset under menstruationsperioden med svår sjukdom utfärdas en sjukfrånvaro. Och under graviditeten går hon i mammaledighet nästan från början av befruktningen, om arbetsplatsen har skadliga tillstånd för fostret. Det var amerikanska forskare som samlade all information om de månatliga orsakerna till en kvinnas välbefinnande före menstruationen, analyserade symptomen och sammanfattat under diagnosen PMS (premenstruellt syndrom).

Behöver jag träffa en läkare om svimning är regelbunden?

Om ett sådant symptom uppstår för första gången är ett läkarbesök obligatoriskt. Behöver råd från en gynekolog, vid behov - andra specialiserade specialister. Diagnostiska metoder:

 • historiaupptagning (data om menstruation, dess regelbundenhet, varaktighet och besvämningsfrekvens);
 • undersökning (tryckmätning, auskultation och slagverk i hjärtat och lungorna);
 • omfattande undersökning (allmän analys och blodsocker, EKG).

Om det är nödvändigt att utesluta risken för sjukdomen föreskrivs ytterligare studier.

Det huvudsakliga skälet till att du känner dig illa innan din period


Under hela månaden sker många transformationer i kroppen. Villkorligt är månadscykeln uppdelad i 2 delar. En kvinnas välbefinnande under de första två veckorna efter menstruationen skiljer sig avsevärt från de nästa 2. Så fastställt av naturen. Allt detta är naturligt. Och orsaken till detta är hormoner. Omedelbart efter början av menstruationen inser kroppen att befruktningen inte hände, allt måste göras på nytt. Det reproduktiva systemet, det endokrina centrala nervsystemet, är involverat i processen. Östrogennivåerna ökar. Detta könshormon ansvarar för utvecklingen av ägget, ägglossningen. Vad händer just nu med damen?
Hon mår bra. Stämningen är underbar, kvinnan är full av styrka, självförtroende, beundrar reflektionen i spegeln, hon är nöjd med allt. Och viktigast av allt, jag vill verkligen ha sex. Ökar libido. Allt syftar till att ha samlag, befruktning. Toppen av sexuell lust faller vid tidpunkten för ägglossningen, när befruktning är möjlig. Detta händer den 14-16: e dagen i månadscykeln. Och efter det ögonblicket förändras allt dramatiskt.

I den andra fasen stiger hormonet progesteron, vilket i princip är den främsta orsaken till dålig hälsa före menstruationen. Det reglerar alla processer i kroppen, dikterar stämningen, bestämmer välbefinnandet. Progesterones funktion att upprätthålla ett befruktat ägg, att säkerställa tillförlitlig fästning på livmodersväggar, för att stödja graviditet under de första månaderna. Därför reserverna av fett på sidorna av kvinnan, på magen före menstruation.

Symtom på PMS

Särskilt känsliga kvinnor upplever PMS-manifestationer omedelbart efter menstruationen. Men symtomen förvärras, vanligtvis en vecka före menstruationen. Toxiskt chocksyndrom är en undersökande sjukdom, eftersom det beror på det allmänna hälsotillståndet, externa faktorer. Därför kan PMS-symtom förändras varje månad. Med en särskilt gynnsam månad i fysiska, känslomässiga termer känns inte syndromet.

Eftersom nervsystemet, endokrin, reproduktivt, är ansvarig för alla processer i menstruationscykeln, är symtomen på PMS-manifestationer förknippade med dessa komponenter. I vilka av länkarna var mer stress, sådana symtom råder. Dessutom kan syndromet gå igenom flera stadier, har tre former. Normal anses vara en svag manifestation av PMS. När 2 symtom uttrycks starkt, eller svaga 4-5 finns. I form av måttligt PMS finns mer än 10 symtom och 4-5 är mycket uttalade. Alvorliga PMS gör en kvinna galen, lägger sig i säng, svår att behandla, kan inte botas helt.

De flesta damer möter en mild form av syndromet. Frågan om behandling är inte värt det, orsaken till att du känner dig dålig är mer än tydlig. Hjälp kommer med början av menstruation, och slutligen återhämtar kroppen sig efter menstruationens slut. Men den genomsnittliga formen av PMS gör att du vänder dig till specialister, dricker piller, genomgår terapi.

Tecken på en närmande sjukdom

Symtomen för varje ung dam är individuella - de beror på kroppens ålder och specificitet. Men det finns vanliga särdrag: plötslig svaghet, blekhet i huden eller smärtsam rodnad, blå läppar, yrsel, illamående, cirklar före ögonen, ring i öronen, stickningar i extremiteterna, åtföljd av frossa, kallsvett, "bomullsben".

Vanligtvis besvämning varar från ett par sekunder till 4 minuter. Om medvetandet inte återgår i mer än 5 minuter är det nödvändigt att ringa en kvinna till en ambulans. Ytterligare symtom är farliga - kramper kan uppstå, ofrivilligt sjunka tungan i halsen.

Listan över huvud manifestationer

Symtom på premenstruellt syndrom är mer än 100. Följande är endast de som är vanliga, kräver inte komplex behandling, akut sjukhusinläggning.

 • nervositet;
 • irritabilitet;
 • aggression;
 • humörsvängningar;
 • tearfulness;
 • depression;
 • minskad självkänsla;
 • besvikelse;
 • missnöje med ens eget liv;

 • rädsla;
 • under svåra tillstånd, tankar om döden;
 • svullnad i ansiktet, lemmarna;
 • viktökning;
 • hudutslag;
 • överdriven svettning;
 • frossa;
 • yrsel;
 • temperaturökning till 37 grader Celsius;
 • huvudvärk;
 • illamående;
 • smärta i nedre rygg;
 • kräkningar
 • buksmärtor;
 • bröstförstoring och ömhet i bröstvårtan;
 • träningsvärk;
 • Trötthet;
 • lättja;
 • dåsighet och sömnlöshet;
 • apati;
 • isolering;
 • önskan att gömma sig för alla;
 • gasbildning;
 • smärta i anus;
 • diarre;
 • nedsatt tarmfunktion.
 • Manifestationer av syndromet förstärks under påverkan av negativa faktorer. Dessutom beror dålig hälsa på arten av utsläpp av menstruation, deras varaktighet. När menstruationen varar 3 dagar, med en liten mängd sekret, är hälsotillståndet bättre. Om urladdningen är riklig, menstruationen varar 5-7 dagar, försvagas kroppen. Symtom på PMS fortsätter att finnas efter menstruationen. I detta fall observeras allvarlig svaghet, yrsel och blekhet i huden. Allt detta händer på grund av förlust av järn, en minskning av hemoglobin på grund av svår blödning..

  Hur man bestämmer ett svimningstillstånd

  Tecken på överhängande synkoper:

  • plötslig yrsel;
  • mörkare eller "silverhölje" i ögonen;
  • manifestation av illamående;
  • domningar, en stickande känsla i armar och ben;
  • svaghet i benen;
  • känsla av "förkylning" inuti;
  • utseendet på kallsvett;
  • blekhet i huden.

  Det är viktigt att märka början av svimning i tid för att få tid att sitta ner eller ligga. Detta hjälper dig att skydda dig från att falla och slå huvudet..

  Ogynnsamma faktorer


  Livsstil, näring, miljö påverkar en kvinnas välbefinnande före kritiska dagar.

  • Näring. För närvarande är kvaliteten på maten dålig. GMO, färgämnen, smakförstärkare, smaker och andra kemiska tillsatser påverkar matsmältningskanalen negativt. Innan menstruationen förvärras tarmsjukdomar och mage. Illamående, kräkningar, gasbildning, diarré och så vidare. Dessutom uppmärksamma damer lite på diet. Och ibland finns det helt enkelt en katastrofal tidsbrist för fullkokt mat. Halvpreparerade livsmedel, snacks, kryddig, salt, stekt mat upprör metabolismen och främjar vätskeansamling i kroppen. Före de kritiska dagarna, puffiness, viktökning, ökad svettning. Skönhet kräver uppoffring. Ibland kommer hungriga dieter så utmattas av kroppen att den månatliga urladdningen inte kommer alls, eller att blödningen börjar på grund av bristen på nödvändiga komponenter. Näringen måste vara fullständig. Åtminstone 2 veckor före den förväntade menstruationen bör du följa en diet för att lossa matsmältningssystemet.
  • Dåliga vanor. Farorna med rökning och alkohol på den kvinnliga kroppen kan talas om oändligt. Det finns ingen kropp som har passerat den negativa påverkan.
  • Nervös överarbete. Effekten av nervsystemet på den kvinnliga kroppen underskattas av kvinnorna själva. Samtidigt förvärrar allvarlig stress, nervös spänning, ogynnsamma psykoterapeutiska förhållanden hemma, på jobbet manifestationerna av syndromet, vilket förvärrar välbefinnandet avsevärt. Det märks att hos kvinnor som arbetar med mentalt arbete är manifestationerna av PMS mycket starkare.


  Brist på fysisk aktivitet, stillasittande livsstil

  När en kvinna är nöjd med sin älskade man, nöjd med arbetet, barnen är glada, det finns ingen brist på pengar, det finns tid för vila, en god sömn och dålig hälsa innan menstruationen - ett flyktigt fenomen. Tyvärr ges sådana livsvillkor till ödet av enheter. Du måste lära dig att lyfta ditt humör, njuta av mer, inte vara uppmärksam på mindre livsproblem, för att värdera din kvinnliga hälsa.

  I själva verket känner varje kvinna sig illa innan menstruationen. Men det manifesterar sig på olika sätt. Vissa kvinnliga representanter känner irritabilitet eller ofta humörsvängningar. Någon känner allmän fysisk svaghet och svår smärta i korsryggen och buken. Det händer att kvinnor under perioden med premenstruellt syndrom (PMS) förlorar medvetandet eller åtföljs av illamående, upp till kräkningar. Idag är menstruation ett mycket vanligt ämne bland kvinnor i alla åldrar. Att tolerera obehag är inte ett alternativ, och du måste hantera dem, men först förstå orsakerna till PMS.

  Farliga tecken och risker för komplikationer

  Om klagomålet "Jag svimmar under menstruationen" upprepas ofta är detta ett tillfälle att besöka en gynekolog. Regelbundet synkope kan vara tecken på:

  • inflammatorisk process i bäckenorganen;
  • arteriell hypotension;
  • en minskning av blodsockret eller dess ökning;
  • hjärtproblem.

  Medicinsk hjälp krävs brådskande om kramper i kalvmusklerna eller hela kroppen uppträder på samma gång..

  En obehaglig manifestation av PMS är tårhärdighet under menstruationen, före och efter 2

  De flesta kvinnor upplever mental och fysisk obehag före kritiska dagar. Totalen av dessa manifestationer kallas PMS (premenstruellt syndrom). Svårighetsgraden av symtom är individuell, men i vissa fall förvärras tillståndet hos den kvinnliga psyken till en kritisk punkt som gränsar till självmordsstämningar. Depression före menstruation kräver en obligatorisk korrigering. För att hantera ett problem måste du veta varför det inträffar och hur du kan påverka det.

  Varför svaghet under menstruationen

  Strax före början av menstruationsblödning och under de första dagarna av en ny cykel uppstår skarpa hormonella fluktuationer i kroppen. När blödningen börjar, faller en hög nivå av progesteron, östrogen börjar produceras aktivt. Sådana biokemiska processer under menstruation hos de flesta kvinnor åtföljs av endast en svag svaghet, och i vissa går de till och med obemärkt.

  Ibland är försämringen av hälsan mer uttalad. Kvinnor klagar över illamående under menstruation, yrsel, feber, följt av frossa. Ibland är svagheten så stark att det inte finns någon styrka att arbeta, jag vill ligga. Detta tillstånd kan inte ignoreras. Orsakerna till dålig hälsa kan vara ett svårt premenstruellt syndrom med vegetativa-vaskulära manifestationer, liksom betydande blodförlust under menstruationen och en minskning av hemoglobinnivåer som är förknippade med det..

  Kvinnans tillstånd återgår till det normala redan 3-4 dagar efter en ny cykel. Men svaghet efter menstruationen bör vara uppmärksam. Ofta förekommer det mot bakgrund av inflammatoriska processer, metaboliska störningar.

  Vad man ska göra mot mannen?

  Försök att acceptera det faktum att en söt och älskad varelse inte är så söt. När de säger att flickor är gisslan av hormoner - är det sant.

  Aggression, temperament, tårfullhet, nervositet, bitchiness - PMS-visitkortet. Låt därför inte kvinnan förstöra din relation med dig. Kritiska dagar är en svår period, flickans nervstillstånd kan överföras till alla runt omkring. Var uppmärksam på din älskade just nu - hon kommer att uppskatta, kanske inte direkt, men hon kommer definitivt att förstå och kommer att vara tacksam för dig.

  Konflikt brygger sig? Gå inte åt sidan som om du inte märker ändringarna. Så du kommer att provocera en ny del av dåligt humör. Gör det klart att du är medveten om att det inte är lätt för henne nu. Om du har barn, gå till parken, cirkus etc. och lämna din kvinna ensam med en chokladkaka i soffan. Låt henne sova på morgonen längre än vanligt.

  Tips för varje enskilt fall bör vara individuella. Därför kan du bara bestämma vad du ska göra i en viss situation och undvika en nervös nedbrytning..

  En kvinna är mer benägna att utveckla depression än det starkare könet. Detta beror på koncentrationen av könshormoner i hennes kropp som ständigt förändras i olika faser av menstruationscykeln. Depression under menstruationen påverkar både vårdnadshavarnas hälsa och hela atmosfären i familjen. Behandlingen inkluderar att ändra matvanor, vitaminer, antidepressiva medel, psykologkonsultation.

  Premenstruellt syndrom och svaghet

  2-7 dagar före menstruationens början och under de första två dagarna av blödning inträffar premenstruellt syndrom (PMS). Detta är en uppsättning symtom som påtagligt försämrar en dams välbefinnande..

  Svaghet före och under menstruation hos kvinnor som lider av PMS är förknippade med en cephalgisk eller krisform av störningen. I det första fallet är flickorna yr, det finns ont.

  Andra manifestationer av den cephalgiska formen av PMS är möjliga:

  • anfall av illamående, kräkningar;
  • överdriven känslighet för skarp lukt, höga ljud;
  • snabbt humörbyte;
  • överdriven svettning;
  • smärtsamma, härdade bröstkörtlar;
  • domningar i övre extremiteterna.

  Med denna form av premenstruellt syndrom uppträder en huvudvärk i templets område, har en pulserande karaktär, det utmattar damen. Den cephalgiska typen av PMS är särskilt vanligt hos unga flickor och ungdomar, mindre ofta hos kvinnor över 35 år. 20% av alla fall av PMS är i denna form av sjukdomen.

  Krisformen av premenstruellt syndrom åtföljs av kraftiga tryckfall. Under hopp i blodtrycket finns det rädsla för att dö, armar och ben blir dumma, kvinnor känner sig klämma i bröstet. Krisen inträffar främst på natten, deras slut åtföljs av utsläpp av en stor volym urin. Orsakerna till denna manifestation av PMS är långvarig stress, allvarlig fysisk trötthet, nyligen infektioner. Den kritiska formen av PMS förekommer ofta hos äldre kvinnor (13-20% av fallen) än hos unga kvinnor (4%).

  Anledningen till att en flicka upplever svaghet under menstruationen kan vara atypiska former av PMS. Hyperthermic manifesterar sig som en ökning av kroppstemperaturen före och dess minskning efter början av menstruationen. Hypersomnia orsakar dåsighet hos kvinnor.

  Allvarlig PMS - Premenstrual dysforisk störning

  • Trötthet
  • dålig samordning
  • känsla av förlust av självkontroll
  • känsla av värdelöshet och skuld
  • huvudvärk
  • ångest
  • Spänning
  • smärta
  • irritabilitet
  • humörsvängningar
  • viktökning
  • sugen efter mat
  • brist på intresse för vanliga aktiviteter
  • kramper
  • känner sig ledsen eller deprimerad
  • bröst ömhet
  • sömnproblem
  • koncentrationssvårigheter.

  Premenstruellt syndrom skiljer sig från pre-menstrual dysforisk störning (PMDD), vilket är mindre vanligt (3-5% av kvinnor i reproduktiv ålder upplever det). Kvinnor som upplever premenstrual dysforisk störning har allvarlig depression före menstruation, med möjlig förekomst av självmordstankar.
  Hittills finns det ingen enda tydlig teori som kan förklara exakt varför bara vissa kvinnor upplever PMDD eller PMS. Men det är känt att vissa kvinnor är benägna att förändra humöret före menstruationen, även på grund av små svängningar i reproduktionshormoner. Hos dessa utsatta kvinnor leder små förändringar i nivåerna av östrogen och progesteron till förändringar i kemikalierna i den centrala hjärnan (GABA, serotonin och dopamin), som sedan påverkar humöret och beteendet före menstruationscykeln.

  Samtidigt är många av de fysiska symtomen på PMS, såsom ömhet i bröstet, uppblåsthet, huvudvärk och förstoppning, direkta effekter av reproduktionshormoner. Således, med PMS, lider både sinnet och kroppen.

  Östrogen är tydligen ett "skyddande" hormon, det vill säga det skyddar psyken från depression. Östrogen påverkar direkt serotonin- och dopaminnivåerna för att uppnå denna positiva effekt. Således kan depression och andra ogynnsamma mentala symtom uppstå eller förvärras under fasen när östrogennivåerna är låga. Detta inträffar hos flickor och kvinnor fyra till sju dagar före menstruationen och under övergången till klimakteriet.

  Progesteroner kan ha motsatt effekt. Många kvinnor som tar preventivpillerar som bara innehåller progesteron upplever depression.

  Orsakerna till uppkomsten av mer allvarliga humörsvängningar före menstruationen är ännu inte tydliga, men det antas att detta innebär produkten av klyvning av progesteron - allopregnanolone (ALLO). Den sista teorin är att hjärnan hos sådana kvinnor inte svarar normalt på ALLO, så de börjar oroa sig. Detta är viktigt för ytterligare studier, och nya läkemedel som påverkar ALLO utvecklas och testas redan..

  Orsakerna till humörförändringar före menstruationen är komplexa, men det finns en relation mellan psykologiska och sociala problem, såväl som hormonella och neurokemiska faktorer. Högre utbildning, stödjande relationer, färre socioekonomiska problem och god fysisk hälsa är användbara, men lindrar inte helt symptomen på PMDD. I allmänhet verkar premenstrual dysforisk störning vara biologiskt relaterad.

  Att förstå förhållandet mellan kropp och själ i både PMS och PMDD är avgörande för att utveckla effektiva korrigeringsstrategier för många kvinnor som lider av större depression och andra problem varje månad. Behandlingsalternativ bör beakta alla aspekter av en kvinnas liv, inklusive hennes arbete, relationer, tidigare skador, nuvarande fysiska hälsa och dagliga behov..

  Många kvinnor med PMDD behöver hormonbehandling och andra strategier, såsom antidepressiva medel, för att hjälpa dem att förbättra deras livskvalitet. En bra idé för kvinnor som lider av PMDD eller PMS är att hålla en dagbok över deras cykler och humör. Kvinnor kan vara säkra på att deras observationer som kopplar hormoner och humör är giltiga..

  Först och främst är det viktigt att känna igen kopplingen mellan hormoner och mental hälsa..

  Hemoglobin minskar under menstruationen

  Svår svaghet under menstruationen kan orsakas av en minskning av hemoglobinnivåerna. Friska flickor upplever inte sjukdomen i samband med blodförlust - den kvinnliga kroppen anpassar sig till den.

  Det normala hemoglobinet för kvinnor är 120-140 g / l. Om en brist på järninnehållande protein inträffade redan före starten av en ny cykel, kommer blödning bara att förvärra dålig hälsa. Svaghet kommer också att uppstå om de första dagarna av cykeln åtföljs av kraftiga blödningar, volymen av biologisk vätskeförlust är mer än 200 ml.

  • yrsel
  • äcklig
  • kräkningar
  • distraktion,
  • huvudvärk;
  • blinkande flugor före ögonen;
  • hjärtklappning;
  • brist på luft.

  Hur man får tillbaka en god sömn

  Det finns många sätt att behandla sömnlöshet orsakad av PMS. Det beror på kvinnans välbefinnande och allmänna tillstånd, närvaron av samtidiga sjukdomar.

  Traditionell medicin

  Det finns många effektiva mediciner som hjälper till att normalisera sömn och bli av med neuros:

  • Sedativa medel (tinktur av valerian, moderwort, Sedasen, Novopassit). Lugnande effekt på nervsystemet, vilket hjälper till att somna utan problem och eliminerar psykisk stress.
  • Beroligande medel, antidepressiva medel. Dessa är mycket kraftfulla läkemedel som förskrivs i extrema fall när lättare läkemedel inte ger ett positivt resultat. En sådan behandling kan endast rekommenderas av en läkare, eftersom den åtföljs av betydande risker på grund av den höga sannolikheten för biverkningar. Kursens varaktighet och den tillåtna doseringen bestäms endast av en specialist, baserat på patientens tillstånd.
  • NPS (Ibuprofen). Tilldelas för att bekämpa huvudvärk, migrän, som ofta orsakar dålig sömn.
  • Diuretika. Utformad för att ta bort överskott av vätska från kroppen, vilket ofta skapar problem med att somna.
  • Hormonterapi. Om allvarliga kränkningar i nervsystemets funktion identifieras, förskrivs konstgjorda ersättningar för kvinnliga hormoner. En sådan behandling används sällan på grund av det stora antalet biverkningar..

  Alternativ behandling

  De mest populära av dem:

  • Aromaterapi Det rekommenderas att lägga en servett på ett bord nära sängen, där du behöver droppa lite lavendelolja. Det lugnar nervsystemet, vilket gör det lättare att sova..
  • Örtteer. Mint, citronmelisse och kamomillbaserade drycker är särskilt användbara. Det är inte tillrådligt att lägga till socker till dem. Det är bäst att använda naturlig honung. För beredning av te är engångs-filterpåsar för engångsbruk lämpliga.
  • Mjölk med honung. Innan du lägger dig till sängs, rekommenderas att du dricker ett glas av en sådan drink.
  • Örtskörd. Infusion av en blandning av komponenter som valerianrot, mistel, maskros och oreganoblad påverkar positivt en kvinnas tillstånd när PMS uppstår. De används i förhållandet 1: 3: 4: 5. En tesked av samlingen hälls 210 ml kokande vatten. Drick infusionen efter 15 minuter och tillsätt lite honung.

  Läkarnas råd

  Impotens en vecka före menstruationen är inte normal. Svaghet, särskilt om den åtföljs av feber, tryckfall, anemi, bör få en kvinna att söka råd från en gynekolog. Specialisten kommer att förskriva en undersökning, enligt resultaten som han diagnostiserar och föreskriver behandling.

  Kvinnor med anemi kan behöva en hematologkonsultation. Det bör tas upp om cykeln är kort och perioderna är rikliga. En specialist kommer att förskriva järnpreparat som hjälper till att hantera sjukdom.

  Ibland uppstår allvarlig svaghet när blod stagnerar, vilket samlas in i livmodern. Orsaken till en sådan kränkning kan vara en tumör, en polypp, en kränkning av utflödet på grund av förträngning av livmoderhalsen, den inflammatoriska processen efter abort. Behandling av blodstasis utförs medicinskt (med oxytocin för att stimulera livmodersammandragning), blod sugs genom en kateter, kirurgi kan rekommenderas.

  Irritation före menstruation: hur man klarar sig och vad man ska göra?

  Naturligtvis var det inte alla som hade tur att ha en förståelig maka som kan lindra ett nervöst tillstånd och övervinna irritabilitet under menstruationen, skydda från "kvinnliga" problem och undvika tårar.

  Hur hjälper du dig själv? Först och främst måste du lära dig att leva med det, som till exempel människor med diabetes lever. De anpassar sig, de har bara en annan livsstil.

  De som har ett motbjudande humör med PMS måste ta hänsyn till:

  • Varje kvinna, tjej vet tiden när hon börjar få humörsvängningar, så planera alla ansvarsfulla frågor och fatta beslut för andra dagar i cykeln. Du kommer inte att kunna planera helt, men du kommer att kunna utföra några av de viktiga uppgifterna och undvika eventuella konflikter med släktingar och vänner.
  • Ge dig själv (om du inte redan har gjort det) att menstruationen påverkar ditt humör. Berätta för någon du litar på detta. Support - det kommer inte att skada. En person kommer alltid att reagera med förståelse och, eventuellt, ta några av sina bekymmer för sig själv "denna tid." Och du vilar bara.
  • För att övervinna trötthet och minska svårighetsgraden av symtom på den närmande menstruationen under en lång period - registrera dig för fitness. Träning är en fantastisk möjlighet att "hälla" aggression på själfritt järn, få ett boost av energi och positiva känslor, normalisera metaboliska processer. Regelbundna övningar bidrar till frisläppandet av hormoner av "glädje". Tillsammans med rätt näring hjälper detta att hantera ett dåligt humör före menstruationen. Dessutom hjälper muskelbelastningen att bli av med vätskeansamling i kroppen..

  Orsaker till dåsighet under menstruationen

  De främsta orsakerna till att du vill sova under din period är:

  1. Förändring i hormonnivåer. Överdrivna fysiologiska mängder progesteron observeras två gånger under cykeln: på ägglossningens dagar och under menstruationens början. Hormonet verkar på de receptorer som är ansvariga för sömn, och trötthet och dåsighet uppstår.
  2. Stress förvärras av hormonella fluktuationer under denna period. Nedbrytning av nervsystemet påverkar också fysiologin. Försvarar sig själv, kroppen försöker upprätthålla styrka, och reaktionen är önskan att somna för att återhämta sig.
  3. Anemi på grund av menstruationsblödning. En frisk kvinna tappar normalt blodvolym upp till 150 ml blod varje månad under menstruationen, och ännu mer i närvaro av patologier. Om du inte följer en hälsosam balanserad diet, dricker alkohol, rök och brist på viktiga spårämnen har kroppen inte tid att återhämta sig - och flickan vill sova. En låg hemoglobinnivå kan visas inte bara under de första dagarna av menstruationen, utan under hela cykeln.
  4. Störningar i hjärt-kärlsystemet. Kvinnor som kännetecknas av lågt blodtryck kan känna sig svaga före och under de första dagarna av menstruationen..
  5. Graviditet. Det kan orsaka hypersomni som stör flickan under de första dagarna av cykeln. Under förlossningsperioden anses svaghet och trötthet vara normal, men om smutsiga blodmärken av rödbrun eller brun färg förekommer i de tidiga stadierna, kan detta indikera en risk för missfall.
  6. Sjukdomar i organen i alla system i någon form. Deras närvaro minskar immuniteten och påverkar prestanda och energi. Ett slöjt tillstånd är karakteristiskt i detta fall inte bara för menstruationsperioden.

  Fysiologi

  Beroende på den fas där menstruationscykeln är belägen är kvinnans tillstånd, både psykologiskt och fysiskt, annorlunda.

  Som regel känner du dig bättre under den första halvan av cykeln. Före menstruation, och detta är från 2 till 14 dagar, PMS (premenstruellt syndrom) inträffar, kvinnan mår dåligt.

  Kroppen har ett antal störningar: vegetativ-vaskulära, endokrina, mentala avvikelser.

  Kvinnor med psykiska hälsoproblem utsätts mest för de negativa effekterna av PMS. Med en diagnos av psykos i en manisk-depressiv form upplever 86% av kvinnorna PMS-symtom.

  Andra smärtsamma upplevelser observeras. Omedelbart före menstruationen kan kvinnor uppleva förändringar i beteende och humör: orimlig aggression, ökad känslighet, irritabilitet och trots.

  Detta är tecken på de så kallade dysforiska störningarna. Tillsammans med detta uppstår sömnstörningar, aptiten blir slö, sexuell aktivitet störs..

  Ett tillstånd av rädsla och ångest kan också vara närvarande..

  Mot bakgrund av PMS kan depressiva och ångesttillstånd öka. Under denna period finns det en ökad risk för självmord.

  Under PMS hos kvinnor med mentala störningar av endogen natur uppstår en förvärring av det mentala tillståndet. Manifestationer av sjukdomen kan upptäckas även i ung ålder hos tonårsflickor. Detta gör att du kan vidta förebyggande åtgärder och diagnostisera depression i de tidiga stadierna. Menstruation är en typ av indikator för att identifiera mentala avvikelser..

  Under menstruationen försvagar kroppen sin förmåga att motstå stress, nervsystemet är sårbart. Variationen i humör ökar uppenbarligen i de initiala och sista stadierna av depression med cyklotymi.

  Kvinnor med PMS tar vanligtvis inte till hjälp av läkare, men behandlas med folkläkemedel. I närvaro av uttalade psykiska störningar kan man inte göra utan kvalificerad hjälp av läkare och behandlingssätt med psykotropa läkemedel.

  Psykoterapeutisk korrigering utförs också. Depression före menstruation kräver behandling. Även om patienten kom från ett tillstånd av depression, men negativa tillstånd observerades före menstruationen, bör antidepressiva behandling fortsätta tills symptomen elimineras och sjukdomen återkommer. Antidepressiva medel i deras parametrar bör ha minimala biverkningar, liksom lätt tolerans..

  Vilka symtom kan vara under menstruationen

  Förutom ökad dåsighet har en frisk kvinna andra tecken på premenstruellt syndrom:

  • irritabilitet, ofta humörsvängningar, tårfullhet;
  • smärta i nedre del av buken och i bröstkörtlarna;
  • allmän försämring, illamående och yrsel.

  Hos varje kvinna manifesterar sig symtomen i varierande grad och beror på egenskaperna hos hennes kropp och genetik. Enligt experter är ju hälsosammare kvinnans livsstil, desto mindre uttrycks de och vice versa.

  Orsaker till olika PMS-symtom

  Svårighetsgraden av PMS-manifestationer beror främst på graden av hormonella förändringar och nervsystemets tillstånd. En viktig roll spelas av den psykologiska inställningen. Om en kvinna är aktiv, upptagen med intressanta saker, känner hon inte så akut symptomen på menstruation som en misstänkt pessimist som lider av en tanke om kommande sjukdomar. En förklaring till varje symptom kan hittas..

  Viktökning. Å ena sidan är dess orsak en minskning av östrogennivån i blodet i den andra fasen av cykeln. Att ackumulera fettvävnad som kan utsöndra östrogener, kompenserar kroppen för sin brist. Det finns också en brist på glukos i blodet, vilket leder till en ökad hunger. För många kvinnor är att äta utsökt mat ett sätt att fly från problem och oro..

  Förändringar i humör. Anledningen till aggressivitet, irritabilitet, ångest, depression är bristen på "njutthormoner" (endorfiner, serotonin, dopamin) i kroppen, vars produktion minskar under denna period.

  Illamående. Innan menstruationen ökar livmodern något på grund av tillväxt och lossning av endometrium. Samtidigt kan det pressa nervändarna, vars irritation orsakar uppkomsten av en gagreflex. Hormonläkemedel och preventivmedel kan provocera förekomsten av illamående. Om en kvinna ständigt har detta symptom före sin period, kanske detta botemedel är kontraindicerat för henne. Det måste ersättas av en annan.

  Varning: Illamående före förväntad menstruation kan vara ett tecken på graviditet. Med detta i åtanke måste en kvinna först göra ett test och besöka en läkare för att klargöra hennes tillstånd.

  Smärta i nedre del av buken. Mild dragande smärta i nedre del av magen anses vara normal före menstruation, om en kvinna inte har några cykelstörningar, det finns ingen patologisk urladdning och andra tecken på könssjukdomar. Om smärtan är allvarlig, inte avtar efter att ha tagit smärtstillande medel, måste du definitivt gå till läkaren, genomgå en undersökning för att fastställa orsakerna till patologin.

  Temperaturökning. Innan menstruationen kan normala temperaturer stiga till 37-37,4 °. Utseendet på en högre temperatur blir ett tecken på förekomsten av en inflammatorisk process i livmodern eller äggstockarna. Som regel finns det andra tecken på kränkningar som gör att en kvinna besöker läkare.

  Utseendet på akne. Ett sådant symptom förekommer före menstruation till följd av endokrina störningar, tarmsjukdomar, en minskning av kroppens försvar, nedsatt fettmetabolism på grund av förändringar i hormonproduktionen.

  Utseendet på ödem. Hormonförändringar bromsar processen med vatten-saltmetabolism i kroppen, vilket leder till vätskeansamling i vävnaderna.

  Bröstförstoring. Det ökar progesteronnivåerna och förberedelserna för en möjlig graviditet. Kanalerna och lobulerna sväller, blodcirkulationen ökar. Bröstvävnad sträcker sig, vilket resulterar i tråkig smärta när den rörs.

  Video: Varför innan menstruationen ökar aptiten

  Under vilka förhållanden förekommer liknande manifestationer?

  Ofta förvirrar kvinnor manifestationerna av PMS och graviditet. Illamående, yrsel, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, ökad leukocé är karakteristiska för båda villkoren.

  Om det finns symtom, men menstruationen är försenad, har troligen graviditeten kommit. För att säkerställa att detta är så rekommenderas det att ta ett blodprov för innehållet av korionhormon (hCG bildas efter graviditet).

  Liknande symtom förekommer också med endokrina sjukdomar, bildning av brösttumörer, användning av hormonella läkemedel.

  Hur du fortsätter arbeta på kritiska dagar

  Lusten att ta en tupplur under dagen med menstruation kan inte påverka arbetskapaciteten negativt. För att motverka det kan du vidta följande förebyggande åtgärder:

  • äta rätt - eliminera skadliga livsmedel, alkohol, cigaretter, kaffe, kosten bör baseras på råa grönsaker och frukt efter säsong, vegetabiliska och animaliska proteiner, fleromättade fetter;
  • regelbundet delta i sport - fysisk aktivitet har en positiv effekt på det allmänna hälsotillståndet, inklusive det endokrina systemet;
  • kontrollera känslomässigt tillstånd, undvika stress och ständigt leta efter positiva intryck;
  • observera en hälsosam sömnregime - sova minst 8 timmar om dagen. Detta är det huvudsakliga villkoret för återställande av fysisk styrka och psykoterapi.
  • att vara utomhus ofta.

  För att vilja sova mindre under menstruationen är det, utöver de listade åtgärderna, nödvändigt att ta reda på den exakta orsaken till sjukdomen och utesluta förekomsten av allvarliga patologier.

  PMS-manifestationer hos kvinnor under premenopaus

  Efter 40-45 år visar kvinnor de första tecken på åldrande och en minskning av könshormoner. Menstruella oregelbundenheter uppstår, metabolismen saktar ner och kroniska sjukdomar i könsorganen förvärras ofta. Nervsystemets tillstånd förvärras. Som ett resultat av detta är PMS ännu mer uttalad..

  Många kvinnor i denna ålder har svår huvudvärk, yrsel, ökad svettning, accelererad hjärtslag, humörsvängningar och depression före menstruationen. Ofta är sådana manifestationer av PMS så smärtsamma att hormonbehandling föreskrivs för att lindra tillståndet med läkemedel som reglerar innehållet av östrogen, progesteron och andra hormoner i kroppen.

  Vitaminer för kvinnor

  För att bibehålla kroppens tillstånd försämrade under kritiska dagar rekommenderas det att ta vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kvinnor:

  1. Grupper B - påverkar positivt den hormonella bakgrunden och bidrar till en mer bekväm kurs av kritiska dagar.
  2. Magnesium - lindrar svaghet, huvudvärk och smärta i nedre del av magen, stärker nervsystemet.
  3. Fleromättade fetter - grönsaker (från linfrön) förbättrar hormonhalterna, djur stärker immunitet, förbättrar hud, hår.
  4. Järn - dess brist manifesteras av anemi, svaghet och dåsighet.

  Detta är inte hela listan, bara de huvudsakliga spårelementen som påverkar en kvinnas tillstånd under menstruationen heter. De kan användas separat eller i kombination, viktigast av allt - som föreskrivs av läkaren efter en preliminär undersökning.

  Du kan lindra tillståndet under menstruationen och själv minska dödsfallet och ändra din livsstil till det bättre. Ibland kräver detta medicinering, särskilt hormoner och vitaminer..

  Svår, oemotståndlig dåsighet, huvudvärk och svaghet i kroppen - det är symtom under menstruation som många kvinnor känner. Det verkar som om en helt naturlig mekanism orsakar så många problem och obehag. Varför känner du dig så sömnig under din period? Kanske är detta inte normalt?

  Hur man ändrar näring

  Ofta är depression ett resultat av undernäring. Kroppen får inte rätt mängd vitaminer och mineraler. Kosten bör berikas med livsmedel som är rika på B-vitaminer, nämligen:

  Begränsa ditt kaffeintag. Bättre att helt överge det. Konsumera kli dagligen.

  Strax före menstruationen börjar överskottsvätska dröja kvar. Det är därför det är viktigt att dricka cirka 2 liter rent vatten. Så lite salt och extra krydda kryddor som möjligt bör finnas i den dagliga kosten..

  Vem har skylden för dåsighet??

  Har du lagt märke till att med någon sjukdom, vare sig det är förkylning eller menstruation, är kroppens första reaktion trötthet, slöhet, dåsighet? På detta sätt försöker han försvara sig mot en yttre belastning och spara sin styrka för att eliminera "nedbrytningen". Låt oss titta på vilka orsaker som kan orsaka dåsighet attacker före menstruationen.

  progesteron

  Regleringen av menstruationscykeln utförs av hormonerna östrogen och progesteron. Hormonfluktuationer påverkar tillståndet i sin helhet. I mitten av cykeln stiger deras nivå, kvinnan känner sig i hög känsla. I slutet av cykeln minskar hormonnivån, så känsliga människor kan känna en nedbrytning, irritation och en stark önskan att sova ordentligt.

  Hemoglobin

  Oavsett hur naturlig perioden kan beaktas påverkar blodförlusten fortfarande vårt välbefinnande. Vid normala sekretioner går cirka 150 ml blod bort. Och om en kvinna lider av sjukdomar i reproduktionssystemet, kan blodförlusten vara mycket högre. Som ett resultat, många menstruerade kvinnor lider av anemi, ett syndrom av reducerat hemoglobin..

  Notera! Anemi kan kännas igen av sådana tecken: svaghet i benen, konstant dåsighet, blek hud, smak av metall i munnen.

  Depression

  En kvinna kanske inte misstänker att hon är deprimerad, särskilt om hon är förknippad med oro och hushållssysslor. Och före menstruationen förvärras tillståndet mot bakgrund av blodförlust och "hoppande" hormoner. Depression är utmattande känslomässigt och fysiskt. Jag vill inte göra någonting, apati och dåsighet faller, meningen med livet går förlorad.

  Ogynnsamma faktorer


  Livsstil, näring, miljö påverkar en kvinnas välbefinnande före kritiska dagar.
  Näring. För närvarande är kvaliteten på maten dålig. GMO, färgämnen, smakförstärkare, smaker och andra kemiska tillsatser påverkar matsmältningskanalen negativt. Innan menstruationen förvärras tarmsjukdomar och mage. Illamående, kräkningar, flatulens, diarré och så vidare

  Dessutom uppmärksamma damer lite på diet. Och ibland är det bara katastrofalt inte tillräckligt med tid för fullkokt mat

  Halvpreparerade livsmedel, snacks, kryddig, salt, stekt mat upprör metabolismen och främjar vätskeansamling i kroppen. Före de kritiska dagarna, puffiness, viktökning, ökad svettning. Skönhet kräver uppoffring. Ibland kommer hungriga dieter så utmattas av kroppen att den månatliga urladdningen inte kommer alls, eller att blödningen börjar på grund av bristen på nödvändiga komponenter. Näringen måste vara fullständig. Åtminstone 2 veckor före den förväntade menstruationen bör du följa en diet för att lossa matsmältningssystemet.

  Dåliga vanor. Farorna med rökning och alkohol på den kvinnliga kroppen kan talas om oändligt. Det finns ingen kropp som har passerat den negativa påverkan.

  Nervös överarbete. Effekten av nervsystemet på den kvinnliga kroppen underskattas av kvinnorna själva. Samtidigt förvärrar allvarlig stress, nervös spänning, ogynnsamma psykoterapeutiska förhållanden hemma, på jobbet manifestationerna av syndromet, vilket förvärrar välbefinnandet avsevärt. Det märks att hos kvinnor som arbetar med mentalt arbete är manifestationerna av PMS mycket starkare.

  Brist på fysisk aktivitet, stillasittande livsstil. Under sådana förhållanden inträffar blodstasis i bäckenorganen, livmoderns förmåga att snabbt avvisa endometrialskiktet minskar, smärtsamma känslor intensifieras och metabolismen störs. Menstruation kan komma sent, smal eller riklig urladdning.

  Sjukdomen. Naturligtvis före menstruationen förvärras alla sjukdomar. Förekomsten av dolda sjukdomar, kroniska, smittsamma, förvärrar välbefinnandet avsevärt.

  När en kvinna är nöjd med sin älskade man, nöjd med arbetet, barnen är glada, det finns ingen brist på pengar, det finns tid för vila, en god sömn och dålig hälsa innan menstruationen - ett flyktigt fenomen. Tyvärr ges sådana livsvillkor till ödet av enheter. Du måste lära dig att lyfta ditt humör, njuta av mer, inte vara uppmärksam på mindre livsproblem, för att värdera din kvinnliga hälsa.

  Hur du hjälper dig själv vakna?

  För att övervinna sömnighet före menstruationen, försök att förstå orsaken som väcker ett obehagligt tillstånd. Observera om det finns blödningssymtom - detta är ett tillfälle att konsultera en läkare. Om det inte finns några allvarliga sjukdomar kan du själv hantera dåsighet.

  Några tips om hur man kan bli av med dåsighet i dessa dagar:

  • Prova fysisk aktivitet för att påskynda blodcirkulationen. Gör Pilates eller yoga, meditera, gå i frisk luft. Dåsighet som plågar dig under din period kan bero på brist på syre..
  • Balansera din diet, låt dieten bli mer mångsidig och förstärkt. Om du inte har tillräckligt med pengar eller tid kan du bara ta en kurs med vitaminterapi med läkemedel.
  • Dåsighet och kronisk trötthet uppstår också på grund av magnesiumbrist. Du kan dricka droger som Magnesia eller Magvita. Järnberedningar kommer att vara praktiska för att förhindra anemi..
  • Sluta röka, eller åtminstone minska antalet cigaretter rökt per dag. Byt ut kaffe med grönt te, det har inte mindre koffein, men mer antioxidanter.

  Om dåsighet under din period är förknippad med en hormonell bakgrund, be din gynekolog att förskriva hormonella preventivmedel. Läkemedlet normaliserar hormonnivåerna under hela cykeln och skyddar inte bara från graviditet utan också mot förlust av styrka..

  Bekämpa depression

  Ett svårt känslomässigt tillstånd inför kritiska dagar utgör ett hot mot kvinnan själv och förgiftar livet för människor runt henne. För att bekämpa premenstruellt syndrom måste du därför konsultera en specialist.

  Hormonterapi är inte alltid effektiv för sådana avvikelser, det anses dessutom som en grov störning i naturliga processer. För att bli av med depression före menstruationen rekommenderar vi mildare, säkrare metoder..

  Vitaminterapi

  För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

  1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
  2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
  3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
  4. Minska saltintaget.

  Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnandet och utseendet, även ut ur den emotionella bakgrunden.

  Folkrättsmedel

  För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

  1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
  2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
  3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

  En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

  Sov och vila

  Att hantera depression under menstruationen hjälper till att upprätta rätt behandling. Det är nödvändigt att vila mer under dagen, få tillräckligt med sömn på natten, undvika överarbete.

  Sport och fritidsintressen

  Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

  Ett bra alternativ till skrik kommer att göra det du älskar. Ta dig tid till din hobby - dans, teckning, korsstygn. Detta tidsfördriv ger känslomässig tillfredsställelse och hjälper till att lindra stress..

  Orala preventivmedel

  Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

  Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

  Vilka vitaminer du ska ta?

  För att hjälpa din kropp att vakna upp, ta en kurs med vitaminterapi. Vilka vitaminer du ska ta med ökad dåsighet kommer din läkare att berätta. Vi diskuterar bara de viktigaste vitaminerna som du kan ta under din period.

  • Vitamin B6 kommer att öka produktionen av östrogen, öka humöret;
  • E-vitamin lindrar trötthet och stress, hjälper till att lugna somna;
  • Magnesium lindrar smärta i huvudet och normaliserar blodtrycket;
  • Fiskolja kommer att stärka immuniteten, lindra smärta i nedre del av buken;
  • Järn återställer normala hemoglobinnivåer i blodet.

  Övervaka noggrant ditt välbefinnande. Om dåsighet stör inte bara före menstruationen utan genom hela cykeln ligger kanske orsaken inte i menstruationen. Attacker av illamående, ofta och plötslig yrsel utan anledning, kronisk sömnlöshet på natten och dåsighet under dagen - detta är ett tillfälle att kontakta en gynekolog, neurolog och endokrinolog.

  Hur man misstänker att något var fel

  En förändring i humör är karakteristisk 5-7 dagar före uppkomsten av menstruationsblödning. Framför allt känner nära kvinnor detta.

  De första manifestationerna, som regel, är förekomsten av irritabilitet, alltför känslomässiga reaktioner på vanliga händelser, ofta konflikter med nära kvinnor. Eventuella händelser under denna period åtföljs av uppkomsten av tårar hos en kvinna. Med tiden visas:

  • distraktion och glömska;
  • Trötthet;
  • önskan att sitta eller ligga i samma position med ett blick fixerat på en punkt;
  • det blir svårare att fatta beslut;
  • aptitlöshet;
  • ibland ökar aptiten.

  Inte bara beteendet förändras utan också kvinnans utseende. Damen med en twist slutar ta hand om sig själv. Hennes hållning blir en lutning. Att tvätta håret blir en omöjlig uppgift. Det blir lättare för en kvinna att gå ut i människor med ett oroligt huvud och ett skurrigt utseende än att tvinga sig själv att komma ur sängen och ta fem steg mot badrummet.

  Gangarten blir långsam, benen kommer knappt från golvet. Alla läxor försenas på obestämd tid. Ett berg av otvättade redskap blir vanligt.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Tabletter och mediciner, läkemedel för behandling av PMS (premenstruellt syndrom)

  Vilka är former och typer av PMS?Det är inte möjligt att beskriva alla symtom på PMS på grund av att det i varje enskild kvinna manifesterar sig på sitt eget sätt....

  Vad man ska göra om perioden är försenad, testet är negativt (drar nedre buken och nedre delen av ryggen)?

  Försenad menstruation, ett negativt test (drar nedre delen av magen och nedre delen av ryggen) - detta är ett mycket oroande symptom, vilket är ett allvarligt skäl för att besöka läkare....

  Menstruationscykel efter förlossning

  Födelsen och de första månaderna av modern är kvar och många unga mödrar har en fråga: när börjar den första menstruationen? Hos vissa kvinnor återställs cykeln strax efter förlossningen, medan andra väntar på kritiska dagar i många månader....