Varför förkortas menstruationscykeln

Blödning

En konstant cykel upprättas under de första två åren efter uppkomsten av menarchen. Varaktigheten hos varje kvinna varierar, men sträcker sig från 21 till 35 dagar. Under påverkan av olika faktorer kan varaktigheten variera. Denna situation händer en gång, men i vissa fall upprepas den. Orsakerna till den korta menstruationscykeln beror ofta på en kränkning av kosten eller nervstammen. Ibland indikerar förändringar allvarliga sjukdomar som behöver akut behandling..

Vilka tecken tyder på ett problem

En kort cykel är inte en sjukdom och kan observeras hos friska kvinnor upp till två gånger per år. Det är nödvändigt att överväga detta tillstånd i kombination med andra kliniska manifestationer..

Det finns tre typer av proyomenorré (förkortning av menstruationscykeln):

 • en tvåfascykel där det första steget förkortas - follikulärt. Ägglossning noteras under en tidigare period;
 • bifasisk med en minskning i det andra steget - luteal. Ägglossning sker i tid, men det är en kortvarig ökning av basal temperatur;
 • en fas. Ägglossning sker inte alls, och bastemperaturen förändras ständigt.

I de flesta fall observeras en minskning av lutealfasen. Trots att konjunkturen minskar blir urladdningen riklig och en lång period observeras..

Den andra och tredje typen av störningar som kan leda till infertilitet är anledning till oro. Det faktum att cykeln har blivit kortare anses vara ett tecken på reproduktionssystemets dysfunktion..

Menstruationens uppträdande på den 21: e dagen är bara normal om den inte upprepas systematiskt och inte åtföljs av ytterligare symtom, såsom:

 • smärta i ländryggen;
 • migrän;
 • kräkningar och illamående;
 • flatulens;
 • förstoppning
 • emotionell instabilitet;
 • trötthet och svaghet under menstruationen;
 • undertryckande av sexuell lust;
 • näsblod.

I de fall då den första menstruationsdagen blir den 21: a dagen av cykeln kan ett antal gynekologiska sjukdomar utvecklas. I detta fall åtföljs kritiska dagar av sådana symtom:

 • menstruationsfasens varaktighet överstiger inte tre dagar;
 • intervallet mellan menstruationen är ungefär två veckor;
 • liten, upptäckt urladdning.

Varför händer det

Skälen för att förkorta cykeln är patologiska och fysiologiska. Misslyckande kan orsaka både allvarliga sjukdomar och ett antal yttre faktorer, förändringar i kroppen.

Inte alltid en kort menstruationscykel indikerar hälsoproblem, men du bör fortfarande inte lämna den utan tillsyn. Hur som helst är sådana kränkningar ett tillfälle för ett besök hos gynekologen..

Fel i kroppen

Bland de fysiologiska orsakerna till förkortningen av menstruationscykeln finns det sjukdomar i det endokrina systemet, binjurarna, njurarna och lunginflammation. Hypofysen och äggstockarna har en direkt effekt på reproduktionssystemet; kränkningar från deras sida leder också till ett tidigare utseende av menstruation.

Plötslig viktminskning

Minskningen i menstruationscykeln kan bero på en snabb minskning av kroppsvikt. En strikt diet, vilket innebär en betydande minskning av konsumerade kalorier, kan också orsaka sådana kränkningar..

Sådana drastiska förändringar är en stor stress för kroppen i samband med att menstruationscykeln blir kortare. Överdriven tunnhet påverkar det hormonella systemet negativt. Som ett resultat av detta kan menstruationen stoppa helt.

Intressant ställning

Cykeln kan oväntat förkortas vid framgångsrik befruktning. I det här fallet har kvinnan bara knappt urladdning, deras volym minskas avsevärt. Om det finns ytterligare tecken på graviditet måste du göra ett test och, oavsett resultat, gå till en konsultation med en gynekolog. Mindre blödningar noteras ofta inte bara under normal, utan också ektopisk graviditet, som måste avbrytas.

endometrios

Detta är en sjukdom där endometrialskiktet tjocknar. Den farligaste komplikationen av patologi är infertilitet. Med utvecklingen av endometrios kan menstruationsfaserna bli mindre långvariga och själva utsläppet mörknar.

Klimax

Under klimakteriet undertrycks reproduktionsfunktionerna gradvis och koncentrationen av hormoner reduceras avsevärt. I detta avseende förkortas menstruationscykeln och en minskning av sekretionsvolymen noteras. Således signalerar kroppen slutförandet av förmågan att föda och upphörandet av produktionen av könshormoner av äggstockarna. Efter klimakteriet inträffar klimakteriet och menstruationen slutar helt.

Du kan läsa mer om karaktären av menstruation under klimakteriet i en separat artikel på vår webbplats.

Andra orsaker

P-piller kan leda till hormonell obalans och förekomsten av menstruation i förväg. Efter preventivmedelsavbrott återställs reproduktionsfunktionen och menstruationen visas i rätt tid.

Sådana förändringar orsakar ofta inflammatoriska sjukdomar i könsorganet.

Det finns enklare skäl till att cykeln har förkortats. Dag 2–3 kan misslyckas på grund av hypotermi, nervschock, förändrade klimatförhållanden eller överdriven trötthet.

Behandling

Om menstruationen inträffar tidigare än förfallodagen måste du utföra en fullständig diagnos, på grundval av vilken en adekvat terapi föreskrivs. Behandlingen kommer att utföras beroende på vilken fas som har förändrats och vad denna process har provocerat..

Konservativa metoder används för att återställa reproduktiv hälsa, men kirurgiskt ingrepp krävs ibland..

Som föreskrivs av läkaren tas dessa grupper av läkemedel:

Om inflammation i kvinnliga organ upptäcks använder de antibiotika och lokala preparat med antiseptiska effekter.

Att inte alltid minska intervallet mellan menstruationen anses vara normen. Sådana förändringar orsakas av ett antal sjukdomar. För att identifiera orsaken och återställa den föregående cykeln måste du undersökas av en gynekolog.

Orsakerna till den magra fysiologiska och patologiska månaden

En kvinna diagnostiseras med hypomenoré om hon tappar mindre än 50 ml blod under en period. Detta tillstånd föregås vanligtvis av oligomenorrhea - en minskning av menstruationens varaktighet i dagar. Normalt är menstruationens varaktighet från 3 till 7 dagar. Avvikelser från denna period i större eller mindre omfattning betraktas som onormala. Blödning som varar från 1-2 dagar kallas oligomenorrhea..

Anledningen till den magra perioden är viktig att hitta och eliminera

Gynekologiska sjukdomar kan misstänkas genom att minska antalet utsöndringar eller en liten månad (upp till 50 ml). Inte alltid ett tillstånd på grund av patologiska processer i kroppen. Det kan vara förknippat med fysiologiska faktorer, såsom graviditet, amning. Det är nödvändigt att i detalj överväga de huvudsakliga orsakerna till hypomenoré och situationer där magra perioder kräver specialkontroll.

Patologiska orsaker

Tänk på de huvudsakliga orsakerna som påverkar mängden blod som utsöndras under menstruationen och kräver justering:

 1. Anorexia eller strikt diet. En försvagad kropp sparar energi för att stödja livet. Av denna anledning observeras menstruationen praktiskt taget eller manifesteras av knapp blödning.
 2. Medfödda missbildningar i könsorganen. Underutvecklade system kan inte fullständigt utföra sina funktioner.
 3. Kirurgiskt avlägsnande av livmodern eller dess del.
 4. Aborter och gynekologiska störningar, vilket resulterar i curettage av livmoderns epitel. Efter en abort förändras menstruationscykeln, vilket också påverkar mängden frigjord blod. Om det är obetydligt utsläpp med en obehaglig lukt efter rengöring, indikerar detta utvecklingen av en sekundär infektion.
 5. Brist på värdefulla vitaminer och mineraler i kroppen. Vitaminbrist påverkar blodbildande processer i kroppen.
 6. Sköldkörtelens patologi. Kroppen ansvarar för produktionen av östrogener som påverkar könsorganens funktion. Hormonella störningar hämmar äggmognad och deras utgång från follikeln.
 7. Fetma. Tillståndet är farligt av utvecklingen av hormonella störningar på bakgrund av en långsam metabolism. Livmodslemhinnan hos kvinnor som är överviktiga har inte tid att växa så mycket att menstruationen går bra.
 8. STD Bli orsaken till ett cykelfel och en minskning av mängden blod som släpps ut.
 9. Gynekologiska störningar - polyper i livmodern, polycystiska äggstockar, endometrios.
 10. Patologi i nervsystemet. Onormala förändringar i hypofysen och hypotalamus påverkar mängden könshormoner som produceras.

Det väl fungerande arbetet i det ihåliga systemet påverkas negativt av sysselsättningen i farlig produktion och ogynnsamma miljöförhållanden..

Fysiologiska orsaker till magra varje månad

Efter 40 år kan symptomet indikera den överhängande början av amenoré - en fullständig frånvaro av menstruation. Hypomenorré som en naturlig process kan observeras i två år hos unga flickor efter menarche. Representanter för det klara könet står inför liknande symptom i ålderdom. Minskningen i mängden utsöndrad sekretion hos dem är förknippad med en gradvis blekning av äggstocksfunktionen.

Fysiologisk hypomenoré kan vara förknippad med en ärftlig disposition. Om mamma eller mormor hade små blödningar, är flickan mer benägna att uppleva samma tillstånd. I det här fallet kommer kvinnan att ha alla chanser till en normal graviditet i framtiden.

Brunt knappt utsläpp är det huvudsakliga tecknet på knappa perioder (hypomenorré)

Mängden menstruationsblödning kan ändras upp eller ner efter intensiv träning.

Symtom på hypomenorré

Mager menstruation visas i tid, men skiljer sig från normal blödning i färg. Med patologi varierar utsläppets färgton från gulaktig till brun. Mindre blodfläckar kvar på dynan. Varaktigheten på den magra månaden är från flera timmar till 2 dagar.

Dessutom åtföljs tillståndet av:

 • illamående
 • ofta huvudvärk;
 • svullnad i bröstkörtlarna;
 • konstant värkande smärta i korsryggen;
 • tarmproblem.

Mörkeröd utflöde under menstruationen uppträder med inflammation i de inre könsorganen. I det här fallet har hemligheten en viskös konsistens och luktar dåligt. Infektiösa gynekologiska sjukdomar åtföljs av en allmän försämring av kvinnans välbefinnande och kräver omedelbart samråd med en gynekolog för råd.

Diagnostik

Dålig menstruation kan indikera inte bara sexuella infektioner, utan också bildandet av godartade eller cancerformiga tätningar i livmodern och äggstockarna. En första undersökning av en gynekolog rekommenderas att ske omedelbart efter slutet av menstruationen. Under ett besök på kliniken kommer läkaren att fråga kvinnan om intensiteten av blödningar, deras varaktighet och förekomsten av kroniska sjukdomar i historien. För att bedöma reproduktionssystemets tillstånd använder gynekologen följande diagnostiska metoder:

 • en smet på floraen (för att identifiera inflammatoriska processer i kroppen);
 • blodprov (för att bestämma typen av infektion i kroppen, om någon);
 • kolposkopisk undersökning (gör att du kan se polypper och andra neoplasmer i endometriumstrukturen);
 • transvaginal ultraljud.

Anledningen till den magra månaden efter 40 är klimakteriet

Dessutom kommer kvinnan att hänvisas till en mammolog. En undersökning med honom måste genomföras årligen. Om man misstänker en cancertumör kompletteras standarddiagnostiska åtgärder med datortomografi av bäckenorganen, ett blodprov för hormoner.

De tidiga stadierna av livmodercancer liknar symtom som ovariell dysfunktion. Av detta skäl är det nödvändigt att konsultera en gynekolog när de första tecknen på en överträdelse visas.

En snabb diagnos av onkologi kommer att förlänga patientens livslängd avsevärt.

Sätt att bekämpa överträdelsen

Behandlingsplanen för hypomenoré bestäms av gynekologen efter att ha samlat in data om den symtomatiska bilden av störningen och erhållit resultaten av diagnostiska procedurer. Terapi beror till stor del på orsaken till den magra.

I det här fallet bör du veta om följande funktioner:

 1. Vid endokrina störningar kommer patienten att erbjudas hormonella läkemedel som normaliserar aktiviteten i reproduktionssystemet. Lämplig medicinering väljs av läkaren beroende på kvinnans ålder. Hormonala läkemedel för kvinnor efter 30 och 50 år skiljer sig i terapeutisk effekt och sammansättning.
 2. Inflammatoriska processer behandlas med antibiotika efter identifiering av den typ av patogen som orsakade hypomenorré. Terapi förstärks nödvändigtvis genom användning av antihistaminer (för att lindra svullnad från de drabbade vävnaderna), antiinflammatoriska läkemedel och krampläkemedel..
 3. Fetma och undervikt, som framkallade knapp menstruation, elimineras genom att normalisera den dagliga behandlingen och korrigera näring. Att hantera anorexi är svårare än fetma. Hennes behandling utförs på slutenvård under övervakning av medicinsk personal..
 4. Tumörer i livmodern, livmoderhalskanalen eller äggstockarna tas bort kirurgiskt. Cancerösa neoplasmer kräver ett integrerat tillvägagångssätt för behandling: medicinering, strålbehandling, dietkorrigering etc..

Med hypomenoré orsakad av stress, undernäring eller överdriven fysisk ansträngning är behandling med folkläkemedel tillåtet. För att öka mängden utsläpp under menstruationen, använd salvia, en tallskog på vissa dagar av cykeln. Det är viktigt att mottagningen av traditionell medicin för hypomenoré överenskommas med läkaren. Självmedicinering slutar sällan framgångsrikt.

En annan orsak till magra perioder är hormonella förändringar.

Faren för otidig behandling

Hypomenorré signalerar frånvaron av ägglossning, hormonella störningar och andra fel i kroppen. Ouppmärksam inställning till hälsa kan leda till bildandet av en kvinna:

Tumörer som bildas i hjärnan stör störningsfientan och hypotalamus, vilket påverkar koordinationen av rörelser, mentala förmågor. Stora cyster i äggstockarna är farliga brott i organväggarna och utvecklingen av peritonit.

Konsekvenserna av magra perioder utgör ett hot inte bara för hälsan utan också för kvinnors liv. Därför är alla förändringar i menstruation (i varaktighet och överflöd) ett skäl till undersökning av en gynekolog.

Graviditetsprognos

Mager brun menstruationsblödning är ett av tecken på brist på ägglossning. I detta tillstånd kan kvinnan inte bli gravid. En tjej kan verifiera frånvaron eller förekomst av ägglossning hemma genom att mäta basal temperatur och speciella tester.

Under ägglossningen (i mitten av cykeln) ökar bastemperaturen med 0,5-1 grader. Om det finns ägglossning kan en kvinna bli mamma om hon vill.

Befruktningen av barnet bör planeras i mitten av menstruationscykeln: under frigörandet av ägget från follikeln.

Om det inte var möjligt att upptäcka ägglossning hemma och det finns små perioder, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog för en ultraljudssökning. Metoden gör att läkaren kan undersöka äggstockarna, bestämma närvaron av folliklar i dem.

I icke-standardiserade situationer, till exempel med mindre perioder, är det bättre att börja graviditetsplanering med en läkarundersökning. Förutom gynekologen är det tillrådligt för en kvinna att besöka en endokrinolog och genetik. Detta kommer att öka chansen att få ett friskt barn..

Kort menstruationscykel: hur man når de älskade 22 och mer?

Månadsförändringar i en kvinnas kropp utvecklas för att förbereda sig för graviditet. Ägglossning inträffar - utgången från ett moget ägg från äggstocken, livmoderslimhinnan är förberedd för implantering. Om graviditet inte inträffar, avvisas endometrium, och vid denna tidpunkt menstruation inträffar, varefter ett nytt ägg börjar mogna i äggstockarna. En kort menstruationscykel är vanligtvis förknippad med hormonella förändringar i kroppen och kan orsaka svårigheter att bli gravid.

Den normala varaktigheten av menstruationscykeln är hos vuxna kvinnor från 21 till 35 dagar, hos ungdomar - från 21 till 45 dagar. En cykel på 22 dagar ligger vid normens nedre gräns, och samtidigt behöver en kvinna samråd med en gynekolog, särskilt om hon inte kan bli gravid. Svårigheter med befruktningen med ett kort intermenstruellt intervall är förknippade med ett för kort intervall mellan början av utvecklingen av ägget och ägglossningsperioden. Under denna tid har oocyten inte tid att mogna för befruktning.

Skäl för att förkorta cykeln

En kort menstruationscykel (17-18 dagar) kan uppstå av följande skäl:

 • Menstruationens början hos ungdomar

Under de första 2-3 åren kan längden på menstruationscykeln hos flickor variera avsevärt. I detta skede är en minskning av tiden mellan dagarna då menstruationen börjar, ibland sker de två gånger i månaden. Det är nödvändigt att omedelbart lära flickan att hålla en menstruationskalender för att misstänka hormonella störningar i ett barn i tid.

Läs mer om hur menstruationscykeln är etablerad hos tonårsflickor, vad som anses normalt och vad som är en kränkning, läs i vår separata artikel.

Hos kvinnor efter 45 år är en förändring i menstruationscykelns varaktighet möjlig, vilket kan bli längre eller kortare. I frånvaro av gynekologiska sjukdomar är detta normalt. Gradvis blir menstruationsintervall från förkortade längre och längre tills de stannar.

Ständigt korta intervall mellan perioder kan vara en manifestation av allvarliga sjukdomar förknippade med hormonella störningar. Till exempel förändrar sköldkörtelhormoner, producerade i överflöd under hypertyreos, bildandet av hormoner i äggstockarna. Sjukdomen eller Itsenko-Cushings syndrom kan också bli orsaken till sjukdomen. För många kvinnor är snabb viktminskning eller viktökning viktig..

Orsaken kan vara livmoderfibroider, cystor eller polycystiskt äggstocksyndrom, samt inflammatoriska sjukdomar i bilagorna. Ibland blir en hormonell preventivmedel eller klostilbegit, såväl som hypofysens patologi, hyperprolaktinemi, som härrör från dess godartade tumör (adenom) en provocerande faktor. Prolactin hämmar äggmognad, orsakar anovulation och för tidig menstruation. Samtidigt kan sjukdomen åtföljas av utsöndringar från bröstkörtlarna i avsaknad av amning..

Varje intensiv yttre påverkan, känslomässig stress, fysiskt trauma, förändring av tidszon och klimat, även hos friska kvinnor, kan orsaka för tidig död av ett ägg som mognar i äggstockarna, medan nästa menstruation börjar tidigare än vanligt. Detta tillstånd anses normalt om det inträffar 1-2 gånger per år..

Ibland tas en liten implantationsblödning som inträffar när ett befruktat ägg tränger in i livmoderslimhinna för menstruation som börjar för tidigt. Skillnaden mellan dessa tillstånd är att implantationsblödning under graviditet bara varar i 1-2 dagar och lite blod släpps. Dessutom återupptar menstruationen inte längre under hela graviditetsperioden.

Månadlig återhämtning efter förlossningen sker vanligtvis den sjätte till åttonde månaden, även mot bakgrund av amning, även om denna period kan variera mycket mellan olika kvinnor och även efter olika graviditeter. Denna process sker individuellt, så efter leverans är det möjligt att upprätta en kort menstruationscykel. Inom 1-2 månader bör det normaliseras. Så snart menstruationen inträffar kan en kvinna bli gravid igen, även om hon fortsätter att amma. Därför bör menstruationsutseendet fungera som en signal för att skydda mot en ny graviditet, om det är oönskat. Om cykelns varaktighet inte återhämtar sig inom 2-3 månader rekommenderas att konsultera en gynekolog.

Läs länken om tidpunkten för återhämtning efter menstruationen.

Det observeras hos friska kvinnor. Andra orsaker till anovulation är huvudskador, encefalit, hypofyseadenom, ovarialt resistenssyndrom, hormonaktiva tumörer i andra organ.

En sådan sjukdom orsakas av hormonella störningar. Det åtföljs inte bara av ett kort intervall mellan menstruationen, utan också av tunga, långvariga menstruationsblödningar. Ofta uppstår tillståndet tillsammans med endometrios.

Villkor som kräver läkarkonsultation

Sannolikheten för en kort menstruationsperiod ökar om patientens släktingar i blod hade fall av livmoderfibroider eller tidig menopaus.

Det är nödvändigt att boka tid hos en gynekolog i sådana fall:

 • smärta i nedre buken, som kvarstår i mer än två dagar;
 • menstruationen är mycket intensiv;
 • blodigt urladdning uppträder mellan menstruationen, vilket kan misstas under en kort cykel;
 • smärta under samlag;
 • svår menstruationssmärta.

Konsekvenserna av att förkorta menstruationsintervallet

En kort menstruationscykel kan påverka din förmåga att bli gravid negativt. Detta förklaras av följande villkor:

 • Ägg av lägre kvalitet

Korta perioder mellan menstruationen är förknippade med underutvecklingen av ett normalt ägg i äggstocken. Speciellt händer detta ofta hos kvinnor efter 40 år. Med ökande ålder finns det en tendens att minska varaktigheten för den första fasen, det vill säga före ägglossningen. Om ägget inte har tillräckligt med tid för utveckling (normalt är det 12-14 dagar) kan det ofta inte befruktas.

Om den andra fasen huvudsakligen reduceras har livmodslemhinnan inte tid att förbereda sig för implantation av embryot, och sannolikheten för graviditet minskar också.

Ägglossningsdagen (hur man bestämmer) påverkar cykellängden mer än någon annan faktor. Normalt bör den komma den 14: e dagen. Om det förekommer tidigare än 11 ​​dagar, även hos en ung, gynekologiskt frisk kvinna, lämnar ett omoget ägg äggstocken. Follikeln som är kvar efter den är också funktionellt omogen och kan inte förvandlas till en fullgul kropp. Därför kommer han inte att kunna syntetisera tillräckligt med progesteron för att förbereda endometriet för implantation..

Därför, med en ständigt kort menstruationscykel, är det bättre att konsultera en gynekolog. Läkaren kommer att förskriva tillfällig hormonbehandling, varefter detta intervall kommer att vara längre, och sannolikheten för en normal graviditet kommer att öka avsevärt.

Möjliga komplikationer

Förutom svårigheter att bli gravid kan frekvent menstruation leda till kronisk järnbristanemi. Hennes symptom:

 • snabb utmattbarhet;
 • huvudvärk;
 • ihållande svaghet;
 • yrsel;
 • andnöd med en liten belastning;
 • cardiopalmus.

Detta tillstånd kräver behandling med järnpreparat..

Diagnostik

För att ta reda på orsakerna till en kort menstruationscykel måste du kontakta en gynekolog. Efter klargörande av klagomål, sjukdomshistoria och undersökning av patienten kan läkaren förskriva sådana studier:

 1. Allmänna och biokemiska blodprover för att känna igen anemi, liksom allvarliga kroniska lever- och njursjukdomar som kan orsaka avvikelser.
 2. En vaginal utstryk på mikrofloraen för att upptäcka könsorganinfektioner.
 3. ELISA- eller PCR-blodprover för att diagnostisera könsinfektioner som påverkar bilagorna (klamydia).
 4. Blodtest för hormoner: follikelstimulerande, luteiniserande, prolaktin, östrogener, tyroxin och sköldkörtelstimulerande hormon.
 5. Ultraljud av livmodern och bilagor för att upptäcka patologin hos dessa organ (myom, cysta, kronisk adnexit).
 6. CT eller MRI i hjärnan med misstänkt hypofyseadenom.

Patienten rekommenderas att hålla ett schema över bastemperatur och menstruationscykeln. Med en plötslig minskning, till exempel efter stimulering av ägglossning, hos patienter äldre än 40 år, med misstänkt äggstockscancer eller dess utarmningssyndrom, föreskrivs en mer djupgående undersökning - en analys av äggstocksreserven. Det innehåller två huvudstudier - ett blodprov för inhibin B och det så kallade antimullerhormonet.

Behandling

Om menstruationscykeln har blivit kortare och inte återhämtar sig inom 2-3 månader är det nödvändigt att fastställa och eliminera orsaken till detta tillstånd:

 1. Om problemet orsakas av hormonella störningar, särskilt anovulation, bör de diagnostiseras och normala hormoner bör återställas..
 2. Om det finns hypertyreos, är det nödvändigt att utnyttja thyreostatika eller kirurgi i sköldkörteln.
 3. Behandling av livmoderfibroider består i utnämning av hormonella läkemedel, minimalt invasiva ingrepp (till exempel embolisering av livmoderartärerna) eller kirurgi (konservativ myomektomi, hysterektomi).
 4. Vid infektionssjukdomar förskrivs antibakteriella läkemedel.
 5. Om en kvinna regelbundet utsätts för stress och på denna grund har hon en kort menstruationscykel, är det nödvändigt antingen att eliminera stressiga situationer eller för att lära sig hur man hanterar sina känslor samtidigt som hon upprätthåller mental balans.
 6. Dessutom föreskrivs multivitaminer, fysioterapi, allmän massage. Användbar gymnastik (övningar väljs beroende på orsaken till förändringarna), simning, promenader i måttlig takt.

Behandling av en kort menstruationscykel involverar oftast användning av tabletter, plåster, ringar, intrauterina enheter som innehåller kvinnliga hormoner. Gynekologen bör hämta dem efter att ha undersökt patienten. Terapi tar vanligtvis 4 till 6 månader.

Från traditionell medicin, förutom huvudbehandlingen, kan du ta:

 • färskpressad juice av viburnum eller bär, mosad med lite socker, eller en blandning av viburnum och honung för en tesked 1-2 gånger om dagen;
 • ett avkok av elekampanrot, lökskal, 1 matsked två gånger om dagen;
 • infusion av kalendulablommor och blöta blad, som kan bryggas som te, och med överdriven bitterhet i drinken, tillsätt honung till den;
 • bär av vilda jordgubbar som du kan äta färskt, frysa dem eller göra sylt.

Kosttillskott för att normalisera den korta cykeln, som säljs på apotek och blir allt populärare, kan tas endast efter att ha konsulterat en läkare. I många fall kommer de att vara ineffektiva om du inte börjar ta hormoner samtidigt..

Förebyggande

Skälen till den korta menstruationscykeln är olika, därför kan endast allmänna rekommendationer ges för att förhindra detta tillstånd:

 1. Undvik stressiga situationer, plötslig intensiv fysisk ansträngning.
 2. Sluta röka.
 3. Förlora eller få allt på kort tid.
 4. Undvik hypotermi, särskilt underkroppen.
 5. I tid att behandla cystit, adnexit och andra sjukdomar i könsorganet.
 6. Besök gynekologen årligen.
 7. Ta preventivmedel först efter att ha konsulterat en läkare..

Varför förkortas menstruationscykeln

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2019 frågor och svar Inga kommentarer

Om din menstruationscykel har förkortats kallas detta patologiska tillstånd där intervallarna mellan menstruationen är förkortade promenomenorrhea. Med denna sjukdom kommer blödningar ofta, knappt, varar upp till 2-3 dagar.

Skäl för kort cykel

Den främsta orsaken är ovariell dysfunktion, nedsatt produktion av kvinnliga könshormoner, deras omstrukturering i samband med nya förhållanden för patienten.

Enskilda faktorer är viktiga. Om en kort cykel är ett normalt alternativ för en kvinna, kommer det att vara bra att besöka en läkare och klargöra om allt är i ordning. En skarp, okarakteristisk förkortning av menstruationscykeln är en allvarlig orsak till larm och ett omedelbart besök hos gynekologen.

Faktorer som leder till promenomenorré:

 • Ärftlighet;
 • Hormonell obalans;
 • Perioden för klimakteriet, tidig klimakterium, perioden efter förlossningen;
 • Att bli en cykel (detta är inte en patologi);
 • Inflammatoriska processer i bäckenet med smärta, förbränning, byte av utflöd
 • Infektionssjukdomar;
 • Tumörpatologier i det kvinnliga reproduktionssystemet - cystor, fibromyom, polyper;
 • Konstgjorda, spontana aborter;
 • Endokrinsystemsjukdomar;
 • Sjukdomar i en kronisk kurs;
 • Blodkoagulationsstörningar;
 • Svår känslomässig stress;
 • Tar preventivmedel;
 • Menstruationen kan minska på grund av skador;
 • Onormal utveckling av könsorganen, till exempel böjning av livmodern;
 • Viktminskning på kort tid;
 • Samtidig gynekologiska sjukdomar (endometrios);
 • Svält, näringsfel i riktning mot magra vitaminer;
 • Klimatförändring;
 • Immunitetsproblem;
 • Skadliga miljöfaktorer;
 • Graviditet.

symtom

I sig är inte tillståndet när menstruationscykeln förkortas inte en sjukdom. Brott mot cykeln två gånger om året kan inträffa utan patologi. Detta tillstånd bör analyseras i samband med andra manifestationer. Proomenomenorrhea har tre sorter.

 • Cykeln är korrekt - tvåfas. I detta fall reduceras follikelfasen. Ägglossning sker tidigare. Bastemperatur registreras inom normala gränser. Corpus luteum gör sitt jobb normalt.
 • Cykeln är tvåfas. Lutealfasen reduceras. Ägglossning sker i tid. Bastemperaturen stiger kort. Den dominerande follikeln mognar. Corpus luteum upphör att fungera tidigare än det borde vara.
 • Cykeln är enfas. Ägglossning förekommer inte. Follikeln håller längre. Detta tillstånd kallas uthållighet, det är kortvarigt. Corpus luteum är frånvarande. Bastemperaturen är variabel. Det finns förändringar i endometrium upp till körtelhyperplasi.

Lutealfasen reduceras ofta. Trots den korta cykeln kan en kvinna uppleva både överflödiga perioder och långa perioder. Den andra och tredje underarten av cykelstörning leder till infertilitet. Att minska cykelns varaktighet är ett av symtomen på dysfunktion i det kvinnliga reproduktionssystemet som helhet.

Vanliga symtom för en kort cykel:

 • Smärta i korsryggen;
 • huvudvärk;
 • Illamående och kräkningar;
 • Förstoppning
 • Ökad gasbildning;
 • Känslomässigt obehag;
 • Trötthet
 • Minskad prestanda;
 • Minskad libido;
 • näsblod.

Gynekologiska symtom:

 • Menstruationens längd överstiger inte 3 dagar;
 • Cykeln är mindre än 21 dagar;
 • Menstruation 1 gång på 14 dagar och oftare;
 • Fläckig, liten spridning.

Diagnostik

Det är viktigt att skilja subjektiva faktorer och individuella från symtomen på sjukdomen. Med klimakteriet, efter förlossning, trauma, abort och med själva sjukdomen, varierar taktiken för undersökning av en gynekolog. Under de första två åren efter den första blödningen etableras flickans menstruationscykel, och dess avvikelse mot den korta är en variant av den fysiologiska normen. I vissa fall kommer läkaren att förskriva ett graviditetstest..

Förutom en gynekologisk undersökning, analys av vaginal urladdning och ultraljudundersökningar, med pro-menorré, tar patienten blodprover för att bestämma nivån på könshormoner enligt ett schema som fastställts av läkaren.

Ett schema för mätning av bastemperatur för hela menstruationscykeln upprättas. En gynekolog undersöker kvantitet och kvalitet på slem i livmoderhalskanalen, kan förskriva ytterligare undersökningar - kolposkopi, radiologiska metoder, cytogram, biopsi, tester.

Behandling

Sjukdomen kan inte botas "på egen hand" utan hjälp utanför. En snabb kontakt med en kvinna med en läkare kommer att leda till utnämning av, troligtvis, konservativ terapi och framgångsrik återhämtning. Behandlingen väljs beroende på orsakerna och resultaten av diagnosen. Målet är att återställa cykeln som är normal för en viss kvinna.

 • Hormonterapi. Målet är att återställa den luteala fasen. Effektiva hormoner i corpus luteum i form av injektioner. Din läkare kommer att ordinera orala östrogeninnehållande preventivpiller. Om graviditet önskas föreskrivs progesteroninnehållande mediciner, till exempel Duphaston;
 • Drogbehandling. Hemostatiska medel förskrivs ofta, såsom Dicinon, aminokapronsyra, Tranexam. Vid samtidig inflammatoriska sjukdomar rekommenderar läkaren antibiotikabehandling, vaginala suppositorier med antiseptiska, svampdödande effekter;
 • Det är viktigt att ta vitamin C, E, K. Vitaminterapi kombineras med hormonbehandling.
 • Dietterapi;
 • Måttlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapi - elektrofores, magnetoterapi, fonofores;
 • phytotherapy;
 • Homeopati;
 • Spa-behandling;
 • Terapi genom kirurgiskt ingripande för tumörer är inte uteslutet. Metoder - laparoskopisk, hysteroskopisk, öppen operation.

Lifestyle

Under behandlingen kan en kvinna dessutom hjälpa sig själv. För att göra detta, minska intaget av kryddig mat, alkoholhaltiga drycker. Överdriven träning är kontraindicerat..

Användbar promenad (hälsobana), simning, andningsövningar. Bättre att undvika intimitet. Psykologisk korrigering av patientens tillstånd och avslappningsträning är också effektiv. För att förebygga och snabbt reagera på störande symtom håller en kvinna en "menstruationsdagbok".

Tips om förebyggande

 • Att vara lugn. Kvinnlig reproduktiv hälsa beror på humör, reaktion på händelser.
 • Att vara aktiv. Utmattande träning kommer att förvärra situationen med att förkorta menstruationscykeln, måttlig träning i genomförbara sporter hjälper till att hantera problemet och undvika återfall.
 • Kontrollvikt. Där det finns ett överskott av fettvävnad observeras ett överskott av könshormoner. Beroendet av cykeln av överskott eller brist på hormoner är direkt.
 • Äta rikt på värdefulla komponenter i kombination med växtbaserade läkemedel. Med en kortare cykel är traditionella medicinrecept effektiva. För avkok och infusioner används lökskal, ben av löv, elekampanrot, vilda jordgubbar, ergot, blommor, kalendula. Nyligen använt juice av viburnum vanligt. Varje recept kräver avtal med den behandlande gynekologen.

Om menstruationen är förkortad, går något fel i kroppen. Nyckeln till framgångsrik terapi bestäms till stor del av att kvinnan i rätt tid vädjar till en specialist. En stabil menstruationscykel gör att du kan känna hälsan fullt ut och uthärda barnet.

Menstruationscykeln har minskat

En konstant cykel upprättas under de första två åren efter uppkomsten av menarchen. Varaktigheten hos varje kvinna varierar, men sträcker sig från 21 till 35 dagar. Under påverkan av olika faktorer kan varaktigheten variera. Denna situation händer en gång, men i vissa fall upprepas den. Orsakerna till den korta menstruationscykeln beror ofta på en kränkning av kosten eller nervstammen. Ibland indikerar förändringar allvarliga sjukdomar som behöver akut behandling..

Vilka tecken tyder på ett problem

En kort cykel är inte en sjukdom och kan observeras hos friska kvinnor upp till två gånger per år. Det är nödvändigt att överväga detta tillstånd i kombination med andra kliniska manifestationer..

Det finns tre typer av proyomenorré (förkortning av menstruationscykeln):

 • en tvåfascykel där det första steget förkortas - follikulärt. Ägglossning noteras under en tidigare period;
 • bifasisk med en minskning i det andra steget - luteal. Ägglossning sker i tid, men det är en kortvarig ökning av basal temperatur;
 • en fas. Ägglossning sker inte alls, och bastemperaturen förändras ständigt.

I de flesta fall observeras en minskning av lutealfasen. Trots att konjunkturen minskar blir urladdningen riklig och en lång period observeras..

Den andra och tredje typen av störningar som kan leda till infertilitet är anledning till oro. Det faktum att cykeln har blivit kortare anses vara ett tecken på reproduktionssystemets dysfunktion..

Menstruationens uppträdande på den 21: e dagen är bara normal om den inte upprepas systematiskt och inte åtföljs av ytterligare symtom, såsom:

 • smärta i ländryggen;
 • migrän;
 • kräkningar och illamående;
 • flatulens;
 • förstoppning
 • emotionell instabilitet;
 • trötthet och svaghet under menstruationen;
 • undertryckande av sexuell lust;
 • näsblod.

I de fall då den första menstruationsdagen blir den 21: a dagen av cykeln kan ett antal gynekologiska sjukdomar utvecklas. I detta fall åtföljs kritiska dagar av sådana symtom:

 • menstruationsfasens varaktighet överstiger inte tre dagar;
 • intervallet mellan menstruationen är ungefär två veckor;
 • liten, upptäckt urladdning.

Varför händer det

Skälen för att förkorta cykeln är patologiska och fysiologiska. Misslyckande kan orsaka både allvarliga sjukdomar och ett antal yttre faktorer, förändringar i kroppen.

Inte alltid en kort menstruationscykel indikerar hälsoproblem, men du bör fortfarande inte lämna den utan tillsyn. Hur som helst är sådana kränkningar ett tillfälle för ett besök hos gynekologen..

Fel i kroppen

Bland de fysiologiska orsakerna till förkortningen av menstruationscykeln finns det sjukdomar i det endokrina systemet, binjurarna, njurarna och lunginflammation. Hypofysen och äggstockarna har en direkt effekt på reproduktionssystemet; kränkningar från deras sida leder också till ett tidigare utseende av menstruation.

Plötslig viktminskning

Minskningen i menstruationscykeln kan bero på en snabb minskning av kroppsvikt. En strikt diet, vilket innebär en betydande minskning av konsumerade kalorier, kan också orsaka sådana kränkningar..

Sådana drastiska förändringar är en stor stress för kroppen i samband med att menstruationscykeln blir kortare. Överdriven tunnhet påverkar det hormonella systemet negativt. Som ett resultat av detta kan menstruationen stoppa helt.

Intressant ställning

Cykeln kan oväntat förkortas vid framgångsrik befruktning. I det här fallet har kvinnan bara knappt urladdning, deras volym minskas avsevärt. Om det finns ytterligare tecken på graviditet måste du göra ett test och, oavsett resultat, gå till en konsultation med en gynekolog. Mindre blödningar noteras ofta inte bara under normal, utan också ektopisk graviditet, som måste avbrytas.

endometrios

Detta är en sjukdom där endometrialskiktet tjocknar. Den farligaste komplikationen av patologi är infertilitet. Med utvecklingen av endometrios kan menstruationsfaserna bli mindre långvariga och själva utsläppet mörknar.

Klimax

Under klimakteriet undertrycks reproduktionsfunktionerna gradvis och koncentrationen av hormoner reduceras avsevärt. I detta avseende förkortas menstruationscykeln och en minskning av sekretionsvolymen noteras. Således signalerar kroppen slutförandet av förmågan att föda och upphörandet av produktionen av könshormoner av äggstockarna. Efter klimakteriet inträffar klimakteriet och menstruationen slutar helt.

Du kan läsa mer om karaktären av menstruation under klimakteriet i en separat artikel på vår webbplats.

Andra orsaker

P-piller kan leda till hormonell obalans och förekomsten av menstruation i förväg. Efter preventivmedelsavbrott återställs reproduktionsfunktionen och menstruationen visas i rätt tid.

Sådana förändringar orsakar ofta inflammatoriska sjukdomar i könsorganet.

Det finns enklare skäl till att cykeln har förkortats. Dag 2–3 kan misslyckas på grund av hypotermi, nervschock, förändrade klimatförhållanden eller överdriven trötthet.

Behandling

Om menstruationen inträffar tidigare än förfallodagen måste du utföra en fullständig diagnos, på grundval av vilken en adekvat terapi föreskrivs. Behandlingen kommer att utföras beroende på vilken fas som har förändrats och vad denna process har provocerat..

Konservativa metoder används för att återställa reproduktiv hälsa, men kirurgiskt ingrepp krävs ibland..

Som föreskrivs av läkaren tas dessa grupper av läkemedel:

Om inflammation i kvinnliga organ upptäcks använder de antibiotika och lokala preparat med antiseptiska effekter.

Att inte alltid minska intervallet mellan menstruationen anses vara normen. Sådana förändringar orsakas av ett antal sjukdomar. För att identifiera orsaken och återställa den föregående cykeln måste du undersökas av en gynekolog.

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2019 frågor och svar Inga kommentarer

Om din menstruationscykel har förkortats kallas detta patologiska tillstånd där intervallarna mellan menstruationen är förkortade promenomenorrhea. Med denna sjukdom kommer blödningar ofta, knappt, varar upp till 2-3 dagar.

Skäl för kort cykel

Den främsta orsaken är ovariell dysfunktion, nedsatt produktion av kvinnliga könshormoner, deras omstrukturering i samband med nya förhållanden för patienten.

Enskilda faktorer är viktiga. Om en kort cykel är ett normalt alternativ för en kvinna, kommer det att vara bra att besöka en läkare och klargöra om allt är i ordning. En skarp, okarakteristisk förkortning av menstruationscykeln är en allvarlig orsak till larm och ett omedelbart besök hos gynekologen.

Faktorer som leder till promenomenorré:

 • Ärftlighet;
 • Hormonell obalans;
 • Perioden för klimakteriet, tidig klimakterium, perioden efter förlossningen;
 • Att bli en cykel (detta är inte en patologi);
 • Inflammatoriska processer i bäckenet med smärta, förbränning, byte av utflöd
 • Infektionssjukdomar;
 • Tumörpatologier i det kvinnliga reproduktionssystemet - cystor, fibromyom, polyper;
 • Konstgjorda, spontana aborter;
 • Endokrinsystemsjukdomar;
 • Sjukdomar i en kronisk kurs;
 • Blodkoagulationsstörningar;
 • Svår känslomässig stress;
 • Tar preventivmedel;
 • Menstruationen kan minska på grund av skador;
 • Onormal utveckling av könsorganen, till exempel böjning av livmodern;
 • Viktminskning på kort tid;
 • Samtidig gynekologiska sjukdomar (endometrios);
 • Svält, näringsfel i riktning mot magra vitaminer;
 • Klimatförändring;
 • Immunitetsproblem;
 • Skadliga miljöfaktorer;
 • Graviditet.

symtom

I sig är inte tillståndet när menstruationscykeln förkortas inte en sjukdom. Brott mot cykeln två gånger om året kan inträffa utan patologi. Detta tillstånd bör analyseras i samband med andra manifestationer. Proomenomenorrhea har tre sorter.

 • Cykeln är korrekt - tvåfas. I detta fall reduceras follikelfasen. Ägglossning sker tidigare. Bastemperatur registreras inom normala gränser. Corpus luteum gör sitt jobb normalt.
 • Cykeln är tvåfas. Lutealfasen reduceras. Ägglossning sker i tid. Bastemperaturen stiger kort. Den dominerande follikeln mognar. Corpus luteum upphör att fungera tidigare än det borde vara.
 • Cykeln är enfas. Ägglossning förekommer inte. Follikeln håller längre. Detta tillstånd kallas uthållighet, det är kortvarigt. Corpus luteum är frånvarande. Bastemperaturen är variabel. Det finns förändringar i endometrium upp till körtelhyperplasi.

Lutealfasen reduceras ofta. Trots den korta cykeln kan en kvinna uppleva både överflödiga perioder och långa perioder. Den andra och tredje underarten av cykelstörning leder till infertilitet. Att minska cykelns varaktighet är ett av symtomen på dysfunktion i det kvinnliga reproduktionssystemet som helhet.

Vanliga symtom för en kort cykel:

 • Smärta i korsryggen;
 • huvudvärk;
 • Illamående och kräkningar;
 • Förstoppning
 • Ökad gasbildning;
 • Känslomässigt obehag;
 • Trötthet
 • Minskad prestanda;
 • Minskad libido;
 • näsblod.

Gynekologiska symtom:

 • Menstruationens längd överstiger inte 3 dagar;
 • Cykeln är mindre än 21 dagar;
 • Menstruation 1 gång på 14 dagar och oftare;
 • Fläckig, liten spridning.

Diagnostik

Det är viktigt att skilja subjektiva faktorer och individuella från symtomen på sjukdomen. Med klimakteriet, efter förlossning, trauma, abort och med själva sjukdomen, varierar taktiken för undersökning av en gynekolog. Under de första två åren efter den första blödningen etableras flickans menstruationscykel, och dess avvikelse mot den korta är en variant av den fysiologiska normen. I vissa fall kommer läkaren att förskriva ett graviditetstest..

Förutom en gynekologisk undersökning, analys av vaginal urladdning och ultraljudundersökningar, med pro-menorré, tar patienten blodprover för att bestämma nivån på könshormoner enligt ett schema som fastställts av läkaren.

Ett schema för mätning av bastemperatur för hela menstruationscykeln upprättas. En gynekolog undersöker kvantitet och kvalitet på slem i livmoderhalskanalen, kan förskriva ytterligare undersökningar - kolposkopi, radiologiska metoder, cytogram, biopsi, tester.

Behandling

Sjukdomen kan inte botas "på egen hand" utan hjälp utanför. En snabb kontakt med en kvinna med en läkare kommer att leda till utnämning av, troligtvis, konservativ terapi och framgångsrik återhämtning. Behandlingen väljs beroende på orsakerna och resultaten av diagnosen. Målet är att återställa cykeln som är normal för en viss kvinna.

 • Hormonterapi. Målet är att återställa den luteala fasen. Effektiva hormoner i corpus luteum i form av injektioner. Din läkare kommer att ordinera orala östrogeninnehållande preventivpiller. Om graviditet önskas föreskrivs progesteroninnehållande mediciner, till exempel Duphaston;
 • Drogbehandling. Hemostatiska medel förskrivs ofta, såsom Dicinon, aminokapronsyra, Tranexam. Vid samtidig inflammatoriska sjukdomar rekommenderar läkaren antibiotikabehandling, vaginala suppositorier med antiseptiska, svampdödande effekter;
 • Det är viktigt att ta vitamin C, E, K. Vitaminterapi kombineras med hormonbehandling.
 • Dietterapi;
 • Måttlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapi - elektrofores, magnetoterapi, fonofores;
 • phytotherapy;
 • Homeopati;
 • Spa-behandling;
 • Terapi genom kirurgiskt ingripande för tumörer är inte uteslutet. Metoder - laparoskopisk, hysteroskopisk, öppen operation.

Lifestyle

Under behandlingen kan en kvinna dessutom hjälpa sig själv. För att göra detta, minska intaget av kryddig mat, alkoholhaltiga drycker. Överdriven träning är kontraindicerat..

Användbar promenad (hälsobana), simning, andningsövningar. Bättre att undvika intimitet. Psykologisk korrigering av patientens tillstånd och avslappningsträning är också effektiv. För att förebygga och snabbt reagera på störande symtom håller en kvinna en "menstruationsdagbok".

Tips om förebyggande

 • Att vara lugn. Kvinnlig reproduktiv hälsa beror på humör, reaktion på händelser.
 • Att vara aktiv. Utmattande träning kommer att förvärra situationen med att förkorta menstruationscykeln, måttlig träning i genomförbara sporter hjälper till att hantera problemet och undvika återfall.
 • Kontrollvikt. Där det finns ett överskott av fettvävnad observeras ett överskott av könshormoner. Beroendet av cykeln av överskott eller brist på hormoner är direkt.
 • Äta rikt på värdefulla komponenter i kombination med växtbaserade läkemedel. Med en kortare cykel är traditionella medicinrecept effektiva. För avkok och infusioner används lökskal, ben av löv, elekampanrot, vilda jordgubbar, ergot, blommor, kalendula. Nyligen använt juice av viburnum vanligt. Varje recept kräver avtal med den behandlande gynekologen.

Om menstruationen är förkortad, går något fel i kroppen. Nyckeln till framgångsrik terapi bestäms till stor del av att kvinnan i rätt tid vädjar till en specialist. En stabil menstruationscykel gör att du kan känna hälsan fullt ut och uthärda barnet.

Högre medicinsk utbildning, specialförlossning och gynekologi, studerade vid Kazan State Medical University. Doktorand vid Institutionen för obstetrik och gynekologi №1. Medförfattare till vetenskapliga publikationer.

Hos en frisk kvinna har menstruationscykeln en viss varaktighet. Att förkorta det kan vara tillfälligt och inte utgöra ett hot mot kvinnors hälsa. I vissa fall kan emellertid en minskning av intervallet mellan den första dagen av föregående menstruation och början av efterföljande menstruation indikera förekomsten av en allvarlig patologisk process i kvinnans kropp som kräver omedelbar behandling.

Vad orsakar en förkortad menstruationscykel på 3 eller fler dagar? Tänk om denna period reduceras till 14, 15, 16, 17, 18 eller 19 dagar? Är det möjligt att förhindra en minskning av intervallet mellan början av föregående och efterföljande perioder?

Varför menstruationscykeln reduceras till 15-18 dagar?

Menstruationscykeln börjar den första dagen av menstruationen. Längden är individuell, men normalt sett bör den inte vara kortare än 21 dagar och mer än 35 dagar. I genomsnitt för de flesta kvinnor varar denna period 28 dagar.

En kort menstruationscykel kan orsakas av patologiska och naturliga faktorer. Information om de möjliga orsakerna till detta fenomen anges i tabellen..

Anledningar till kortare cykeltider
Handlingsberoende kvinnorFysiologiskPatologisk
För lång mottagning av hormonella preventivmedelGraviditet, inklusive tillstånd som är förknippade med hotet om missfall och ektopisk graviditetEndokrina systemiska sjukdomar (nedsatt sköldkörtel och bukspottkörtel)
Användning av nödprevention (Postinor, Escapel)Komprimera systemfel
Täta matbegränsningar (för viktminskning)Återställningsperiod efter förlossningenGenital patologier (inflammation, cystos, neoplasmer)
Konstgjord abortKlimakterietInfektiösa och inflammatoriska fenomen i hjärnbarken
Överdriven fysisk, mental och psyko-emotionell stressKroniska sjukdomar i njurarna, levern, hjärtat

Diagnostiska metoder

Om menstruationscykeln har blivit för kort måste du definitivt ta reda på varför detta hände. Ofta förekommer detta fenomen hos kvinnor efter förlossningen. I detta fall är detta tillstånd tillfälligt och innebär i regel ingen specifik behandling. I vissa situationer kan ett sådant problem orsakas av farliga sjukdomar som kräver omedelbar behandling. Information om vilka diagnostiska metoder som används i en kort cykel finns i tabellen..

Diagnostiska metoderTyper av diagnostiska manipulationerSyftet med
Medicinsk historiaAnalys av patientklagomål, sjukdomshistoriaPreliminär diagnos, utveckling av en plan för ytterligare åtgärder
LaboratorieforskningKliniskt blodprovBestämning av hemoglobinnivå, identifiering av inflammatoriska processer, tecken på kroniska njur- och leversjukdomar
Blodkemi
VaginalpinneBekräftelse eller uteslutning av könsinfektioner
Länkad immunosorbentanalysStudie av hormonell status, undersökning av tumörmarkörer och förekomst av autoimmuna sjukdomar
PolymeraskedjereaktionIdentifiering av tecken på smittsamma patologier
HormonblodtestBestämning av nivån på follikelstimulerande, luteiniserande, sköldkörtelstimulerande hormoner, prolaktin, östrogen, tyroxin
Instrumentala undersökningarUltraljudsundersökning av livmodern och livmoderns bilagorUteslutning av tecken på fibroider, cystos, kronisk adnexit
Datortomografi eller magnetisk resonansavbildning av hjärnanBekräftelse eller motbevisning av misstänkt hypofyseadenom

Behandling med en kort menstruationscykel

Behandlingen i detta fall beror på orsaken till att menstruationen går för ofta. En läkare utvecklar en behandlingsplan först efter en noggrann diagnos. Terapi är i detta fall strikt individuellt. Information om vilka åtgärder som vidtas för att eliminera detta problem anges i tabellen..

Faktor som provocerade en minskning av cykeltidenBehandlingsmetoderAnvända droger / manipulationer
HormonobalansKonservativ
 • hormoner östrogener, progesteron;
 • hemostatisk (Dicinon, aminokapronsyra, Tranexam);
 • vitaminer (C, E, K).
hypertyreosKonservativtyreostatika
OperativSkärning av sköldkörteln
MyomKonservativhormoner
OperativLivmoderartärembolisering
myomectomy
Hysterektomi
Smittsamma patologierKonservativAntibiotika, antiseptiska vaginala suppositorier
Maligna neoplasmerOperativAmputation eller hysterektomi med bilagor

Som ytterligare terapeutiska metoder används dessutom:

 • fysioterapi (elektrofonfores, magnetoterapi);
 • allmän terapeutisk massage;
 • Motionsterapi;
 • homeopati och örtmedicin (viburnumjuice, avkok av elecampanrot och lökskal, infusion av kalendulablommor och nuva blad);
 • Spa-behandling.

Förebyggande åtgärder

Förkortade tidsintervall mellan perioder är lättare att förhindra än att behandla långt och smärtsamt. För att förhindra att detta problem uppstår måste du följa ett antal regler:

 • undvika överdriven fysisk, mental och psyko-emotionell stress;
 • Ät bra;
 • undvika hypotermi i kroppen, särskilt bäckenorganen;
 • snabbt eliminera identifierade patologier;
 • ta hormonella preventivmedel i strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer;
 • regelbundet undersöka kroppen med särskild uppmärksamhet på könsorganen;
 • förhindra oavsiktligt samlag;
 • använda kondomer under sex med en ny partner;
 • bära underkläder strikt av sin storlek och endast från naturliga tyger;
 • noggrant övervaka hygien hos intima organ, tvätta dig minst två gånger om dagen;
 • byt kuddar var tredje timme under menstruationen;
 • förhindra en kraftig ökning eller minskning av kroppsvikt;
 • använda tillförlitliga skyddsmedel, vilket eliminerar behovet av att tillgripa preventivmedel och artificiell avbrott av graviditet;
 • ge upp beroende.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är PMS hos flickor - hur avkodas det, symtom, hur man skiljer från graviditet, behandling

Avkodning av "PMS"PMS är förkortningen för premenstruellt syndrom. Detta är namnet på komplexet av negativa avvikelser i hälsotillståndet, som manifesterar sig i 50–80% av flickor och kvinnor 2–10 dagar före menstruation....

Försening av menstruationen

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....

Smärta i mitten av cykeln (med ägglossning): orsakar svår smärta i höger eller vänster sida under och efter ägglossningen

Som ni vet är menstruationscykeln den viktigaste assistenten vid bedömningen av kvinnors hälsa....