Varför förkortas menstruationscykeln

Harmonier

En konstant cykel upprättas under de första två åren efter uppkomsten av menarchen. Varaktigheten hos varje kvinna varierar, men sträcker sig från 21 till 35 dagar. Under påverkan av olika faktorer kan varaktigheten variera. Denna situation händer en gång, men i vissa fall upprepas den. Orsakerna till den korta menstruationscykeln beror ofta på en kränkning av kosten eller nervstammen. Ibland indikerar förändringar allvarliga sjukdomar som behöver akut behandling..

Vilka tecken tyder på ett problem

En kort cykel är inte en sjukdom och kan observeras hos friska kvinnor upp till två gånger per år. Det är nödvändigt att överväga detta tillstånd i kombination med andra kliniska manifestationer..

Det finns tre typer av proyomenorré (förkortning av menstruationscykeln):

 • en tvåfascykel där det första steget förkortas - follikulärt. Ägglossning noteras under en tidigare period;
 • bifasisk med en minskning i det andra steget - luteal. Ägglossning sker i tid, men det är en kortvarig ökning av basal temperatur;
 • en fas. Ägglossning sker inte alls, och bastemperaturen förändras ständigt.

I de flesta fall observeras en minskning av lutealfasen. Trots att konjunkturen minskar blir urladdningen riklig och en lång period observeras..

Den andra och tredje typen av störningar som kan leda till infertilitet är anledning till oro. Det faktum att cykeln har blivit kortare anses vara ett tecken på reproduktionssystemets dysfunktion..

Menstruationens uppträdande på den 21: e dagen är bara normal om den inte upprepas systematiskt och inte åtföljs av ytterligare symtom, såsom:

 • smärta i ländryggen;
 • migrän;
 • kräkningar och illamående;
 • flatulens;
 • förstoppning
 • emotionell instabilitet;
 • trötthet och svaghet under menstruationen;
 • undertryckande av sexuell lust;
 • näsblod.

I de fall då den första menstruationsdagen blir den 21: a dagen av cykeln kan ett antal gynekologiska sjukdomar utvecklas. I detta fall åtföljs kritiska dagar av sådana symtom:

 • menstruationsfasens varaktighet överstiger inte tre dagar;
 • intervallet mellan menstruationen är ungefär två veckor;
 • liten, upptäckt urladdning.

Varför händer det

Skälen för att förkorta cykeln är patologiska och fysiologiska. Misslyckande kan orsaka både allvarliga sjukdomar och ett antal yttre faktorer, förändringar i kroppen.

Inte alltid en kort menstruationscykel indikerar hälsoproblem, men du bör fortfarande inte lämna den utan tillsyn. Hur som helst är sådana kränkningar ett tillfälle för ett besök hos gynekologen..

Fel i kroppen

Bland de fysiologiska orsakerna till förkortningen av menstruationscykeln finns det sjukdomar i det endokrina systemet, binjurarna, njurarna och lunginflammation. Hypofysen och äggstockarna har en direkt effekt på reproduktionssystemet; kränkningar från deras sida leder också till ett tidigare utseende av menstruation.

Plötslig viktminskning

Minskningen i menstruationscykeln kan bero på en snabb minskning av kroppsvikt. En strikt diet, vilket innebär en betydande minskning av konsumerade kalorier, kan också orsaka sådana kränkningar..

Sådana drastiska förändringar är en stor stress för kroppen i samband med att menstruationscykeln blir kortare. Överdriven tunnhet påverkar det hormonella systemet negativt. Som ett resultat av detta kan menstruationen stoppa helt.

Intressant ställning

Cykeln kan oväntat förkortas vid framgångsrik befruktning. I det här fallet har kvinnan bara knappt urladdning, deras volym minskas avsevärt. Om det finns ytterligare tecken på graviditet måste du göra ett test och, oavsett resultat, gå till en konsultation med en gynekolog. Mindre blödningar noteras ofta inte bara under normal, utan också ektopisk graviditet, som måste avbrytas.

endometrios

Detta är en sjukdom där endometrialskiktet tjocknar. Den farligaste komplikationen av patologi är infertilitet. Med utvecklingen av endometrios kan menstruationsfaserna bli mindre långvariga och själva utsläppet mörknar.

Klimax

Under klimakteriet undertrycks reproduktionsfunktionerna gradvis och koncentrationen av hormoner reduceras avsevärt. I detta avseende förkortas menstruationscykeln och en minskning av sekretionsvolymen noteras. Således signalerar kroppen slutförandet av förmågan att föda och upphörandet av produktionen av könshormoner av äggstockarna. Efter klimakteriet inträffar klimakteriet och menstruationen slutar helt.

Du kan läsa mer om karaktären av menstruation under klimakteriet i en separat artikel på vår webbplats.

Andra orsaker

P-piller kan leda till hormonell obalans och förekomsten av menstruation i förväg. Efter preventivmedelsavbrott återställs reproduktionsfunktionen och menstruationen visas i rätt tid.

Sådana förändringar orsakar ofta inflammatoriska sjukdomar i könsorganet.

Det finns enklare skäl till att cykeln har förkortats. Dag 2–3 kan misslyckas på grund av hypotermi, nervschock, förändrade klimatförhållanden eller överdriven trötthet.

Behandling

Om menstruationen inträffar tidigare än förfallodagen måste du utföra en fullständig diagnos, på grundval av vilken en adekvat terapi föreskrivs. Behandlingen kommer att utföras beroende på vilken fas som har förändrats och vad denna process har provocerat..

Konservativa metoder används för att återställa reproduktiv hälsa, men kirurgiskt ingrepp krävs ibland..

Som föreskrivs av läkaren tas dessa grupper av läkemedel:

Om inflammation i kvinnliga organ upptäcks använder de antibiotika och lokala preparat med antiseptiska effekter.

Att inte alltid minska intervallet mellan menstruationen anses vara normen. Sådana förändringar orsakas av ett antal sjukdomar. För att identifiera orsaken och återställa den föregående cykeln måste du undersökas av en gynekolog.

Kort menstruationscykel. Vad är orsaken?

Det är inte vanligt att prata om menstruation öppet, utom med vänner eller läkare. Men samtidigt spårar många deras menstruationscykel, till exempel med kalendern för "kritiska dagar" eller till och med i sinnet. Vanligtvis gör kvinnor detta antingen för att planera graviditet eller för att veta ungefärligt datum för nästa menstruation. Men inte alla förstår om något måste göras när cykeln plötsligt förkortas. Om tiden har blivit kortare än vanligt, eller själva menstruationen varar färre dagar, bör detta noteras. Men panikera inte omedelbart.

Varför menstruationscykeln har blivit kortare?

Låt oss ta reda på vad menstruationscykeln är till en början. Grunden är regelbundenhet: den ska pågå ungefär samma antal dagar och menstruationen bör normalt ske på samma tid. Början betraktas som den första dagen av menstruation (urladdning).

För menstruationscykeln finns det genomsnittliga normer, men varje kvinna är individuell. Dess genomsnittliga längd är 28 dagar (normen förblir i intervallet 21 till 35), och själva menstruationstiden är cirka 4 dagar.

Under en cykel inträffar en märklig demo av graviditet i en kvinnas kropp. Nästan varje månad mognar follikeln i äggstockarna, från vilka ägget visas. Denna process att få ett ägg ur äggstocken och vänta på befruktning kallas ägglossning. Om ägget förblir oförgiftat, avvisar kroppen endometriet - livmoderskiktet som embryot skulle fästa till. Denna process för separering av endometrium och utsöndring från kroppen kallas menstruation. Alla dessa processer styr olika hormoner och deras förhållande i kroppen..

Ibland tycker en kvinna att "kritiska dagar" som började tidigt är ett tecken på graviditet, men det är inte så. Fästning av embryot till livmodern åtföljs i själva verket ibland av frisläppandet av en liten mängd blod (högst några droppar), men detta fenomen liknar inte mycket menstruationen i känslan (ingen smärta, obehag, PMS) och inte längre.

Orsakerna till en kort menstruationscykel är vanligtvis förknippade med en förändring av den hormonella bakgrunden eller med tillstånd som leder till dess förändring:

 • hormonell obalans;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • inflammation eller cystor i äggstockarna;
 • diabetes;
 • problem med cirkulationssystemet (koagulationsstörning, kärlsjukdom);
 • njursjukdom
 • myom;
 • neoplasmer i hypofysen.

Förkortning av cykeln orsakas också av yttre faktorer, som ändå påverkar den hormonella bakgrunden:

 • plötslig viktförändring (viktminskning eller viktökning),
 • påfrestning,
 • fysisk och emotionell stress,
 • tidigare sjukdomar, medicinering,
 • klimatförändringar, resor, flyg.

Det är dock värt att komma ihåg att det finns ett undantag från regeln när ett fel inträffar och intervall mellan perioder reduceras:

 • de första åren efter menstruationens början;
 • de senaste åren före klimakteriet;
 • efter att ha stoppat orala preventivmedel, tagit bort spiralen;
 • efter förlossning, missfall, abort.

I något av dessa fall är en cykel som är för lång eller för kort och även korta perioder normal.

När behandling behövs?

Varför ska en kort menstruationscykel larmas? I vilka fall är det värt att träffa en läkare och i vilket - nej?

Om den korta menstruationscykeln har blivit mindre än den vanliga perioden för en kvinna, men fortfarande är inom normala gränser, oroa dig inte. Ibland förändras det eller byggs om, detta är normen.

Om man ofta observerar menstruation tre till fyra gånger i rad, är detta redan farligt, oavsett orsak. När allt kommer omkring förloras mycket blod, vilket leder till anemi, svaghet och minskad immunitet..

Det är också viktigt att inte förväxla korta perioder med blödning eller blödning i mitten av cykeln. Kvinnan själv kan emellertid ofta inte avgöra vad som hände - menstruationscykeln har blivit kortare eller blödningen börjat. I det här fallet är det bättre att gå till läkaren för att ta reda på orsaken och genomgå behandling.

Strängt taget bör en gynekolog besökas i följande situationer:

 • Kort menstruationscykel (mindre än 17 dagar).
 • Plötslig förändring i cykeltid.
 • Mer riklig än vanligt urladdning före schemat.
 • Minskning av blödning, upp till 1-3 dagars fläckning.

En annan situation där en kvinna eller en flicka med en kort cykel behöver träffa en läkare är en önskan att bli gravid. Som redan nämnts är hormoner ansvariga för cykeln. En trasig eller för kort cykel kan indikera hormonella problem. Detta innebär att sannolikheten för graviditet minskar.

Antag inte att hormoner föreskrivs för att återställa cykeln. Som nämnts ovan kan misslyckande uppstå under påverkan av stress, livsstil etc. I dessa fall kan vitamin-mineralkomplex med Vitex förskrivas för att normalisera menstruationen. De kan också inkluderas i komplex behandling för att normalisera cykeln och med andra problem..

Och även om förhållandet mellan vitaminkomplex och cykeln, vid första anblicken, verkar det uppenbart, det är det. Vitex-extrakt normaliserar försiktigt prolaktinnivåerna och återställer det normala förhållandet mellan sköldkörtelhormoner. Jod krävs för normala nivåer av sköldkörtelhormoner. Vitamin E, B2 och B9 är viktiga för äggstocksfunktion och ägglossning.

I synnerhet är Pregnoton-komplexet, som innehåller Vitext-extrakt, arginin och en uppsättning vitaminer och mineraler som är viktigt för arbetet i det kvinnliga reproduktionssystemet, avsedd att stabilisera menstruationscykeln. Genom att ta Pregnoton med kursen kan du återföra normal frekvens till cykeln och ökar chansen att bli gravid.

ÄR INTE reklam. MATERIAL FÖRBEREDT MED DELTAGANDE AV EXPERT.

Orsaker till en kort menstruationscykel: när behandling behövs

Orsaker till en kort menstruationscykel: när behandling behövs

Varaktigheten av menstruationscykeln hos varje kvinna beror på kroppens individuella egenskaper. Normalt bör cykeln vara från 3 veckor till 34 dagar och åtföljas av måttlig blodförlust. I detta avseende bör en av oron vara minskningen av menstruationscykeln.

Om dess varaktighet tidigare var inom normala gränser, kan kraftiga minskningar indikera problem med reproduktionssystemet eller endokrina sjukdomar. Dessutom kan en kvinna ta livmodersblödning för att förkorta cykeln, och en kvinna kan inte självständigt kunna diagnostisera dem, skilja dem från menstruation och ännu mer eliminera deras orsaker. Därför, om menstruationscykeln har blivit kortare och spotting har förändrat karaktär - bör detta vara anledningen till ett omedelbart besök hos läkaren. Detta gäller kvinnor i alla åldrar. Sådana förändringar i cykeln kan indikera en sjukdom, en ektopisk graviditet eller kan orsakas av fysiologiska orsaker. Men i alla fall kan bara en läkare fastställa detta exakt..

Orsaker och symtom på störningar i samband med en förkortning av månadscykeln

De viktigaste avvikelserna som kvinnor i sig själva kan märka avser förändringar i tidpunkten för början av menstruationen:

 1. Menstruation kommer var 15-17 dag, kan vara regelbunden och oregelbunden.
 2. Blödningen är kraftigt reducerad, ibland förvandlas till fläckning, som varar 2-3 dagar.
 3. Förändringar i cykeltid inträffade plötsligt utan någon uppenbar orsak..
 4. En kvinna kan inte bli gravid på grund av brist på ägglossning.

Varje kränkning av menstruationscykeln bör vara orsaken till en noggrann undersökning, eftersom de skyldiga till förändringarna kan vara olika sjukdomar som kräver omedelbar behandling.

Fysiologiska orsaker som leder till cykelförkortning

De vanligaste orsakerna till förändringar i menstruationens varaktighet är överarbete och allvarlig, långvarig stress. Det konstaterades att stressande situationer orsakar förändringar i hormonell bakgrund och en ökning av blodhormonet prolaktin. För att normalisera cykeln är det absolut nödvändigt att få tillräckligt med sömn, minimera stressiga situationer och öka kroppens motstånd mot nervbelastningar.

Om menstruationscykeln är avsevärt reducerad kan orsaken vara förknippad med vitaminbrist. Avsaknaden av vissa vitaminer (grupp B, A, K och E) orsakar metaboliska störningar och förändrar blodkoagulation. I detta fall kommer att ta specialläkemedel att ha en positiv effekt på reproduktionssystemet..

En förkortad cykel kan vara efter förlossning, abort, missfall, vilket är ett tillfälligt fenomen. Ofta blir menstruationen oregelbunden i det första steget av klimakteriet, vilket inte heller är en orsak till larm. Att ta vissa mediciner, inklusive antibiotika, kan också orsaka en ”tidig” början av menstruation, men detta fenomen är enstaka. Förändringar i reproduktionssystemet kan påverkas av en kraftig klimatförändring, till exempel när du flyttar eller under en semester på en utväg.

Ibland återuppbyggs månadscykeln helt efter födelsen och blir kortare. Om det samtidigt sker varje månad behöver en kvinna inte hormonell eller annan behandling.

Ibland, för en episodisk förkortning av en cykel, tar en kvinna en spontan spontanabort som inträffade under den första veckan av graviditeten, när kvinnan inte ens vet om sin nya position. I detta fall kan blödning inte skiljas från menstruation som har kommit i förväg..

Sjukdomar som kan orsaka en förkortning av cykeln:

 1. Inflammatoriska processer i äggstockarna.
 2. Cystor på äggstockarna.
 3. Myom.
 4. Blodkoagulationsstörningar.
 5. Sköldkörtelsjukdom.
 6. Diabetes.
 7. Njursjukdom.
 8. Metabola förändringar.
 9. Kärlsjukdom.

För att exakt bestämma orsaken till förändringen i cykeln måste du genomgå en undersökning med specialister och klara de nödvändiga testerna.

Att ta hormoner som ett skäl för att förkorta menstruationscykeln

Till att börja med, när man tar OK, kan fläckar eller mer intensiv blödning förekomma 14-19 dagar efter hormonstart. I det här fallet talar vi inte om menstruation, utan om fläckning. Efter 2-3 månaders användning av orala preventivmedel kommer detta fenomen att stanna. Om blödningen fortsätter i framtiden, bör du diskutera med din läkare möjligheten till ytterligare intag av antioxidanter och E-vitamin, eftersom orala preventivmedel framkallar utarmning av dessa ämnen i kroppen, och en brist på vitamin E är orsaken till blodcirkulationen. I synnerhet är sådana syften komplexet av antioxidanter Synergin avsett.

Graviditet och kort cykel

Om en kvinna har en permanent sexpartner och nyligen hade hon oskyddat sex, bör de första av de möjliga skälen för att byta cykel betraktas som graviditet. Det kan vara normalt eller ektopiskt, så det är nödvändigt att inte bara använda ett graviditetstest på apoteket, utan också att delta i en klinik för födelse. En kvinna kan ta blödningar under en ektopisk graviditet under en kort cykel. Under de första tre månaderna av graviditeten kan vissa kvinnor också uppleva fläckar och ta 1-2 dagar.

Några ord bör sägas om ammande mödrar. Under hela ammningsperioden kan månadscykeln vara instabil: mycket kort eller långsträckt. Anledningen är omstruktureringen av den kvinnliga kroppen och en stor mängd av hormonet prolaktin i en kvinnas blod. Det förhindrar uppkomsten av en ny graviditet, och därför återställer den normala varaktigheten av menstruationen.

Kort menstruationscykel: är behandling nödvändig

Om en kvinna diagnostiseras med patologier för utveckling av inre organ, inflammatoriska processer, neoplasmer eller endometrios, kommer läkaren att förskriva lämplig terapi. Beroende på orsaken kommer beredningarna att variera. Så för att återställa cykeln efter att ha tagit orala preventivmedel, mot bakgrund av stress eller av oförklarade skäl, är Pregnoton-komplexet avsett. Det innehåller inte hormoner, men hjälper till att normalisera cykeln och återställa hormonbalansen. Det innehåller en växtkomponent - Vitex-extrakt, som påverkar förhöjd prolaktin, arginin, förbättrar blodcirkulationen i bäckenorganen, samt vitaminer och mineraler som är viktiga för funktionen och regleringen av reproduktionssystemet..

ÄR INTE reklam. MATERIAL FÖRBEREDT MED DELTAGANDE AV EXPERT.

Vilka är orsakerna till en kort menstruationscykel

Varje frisk kvinna i reproduktiv ålder, utanför graviditet och amning, menstruation bör gå varje månad, och cykelns varaktighet är individuell. Om fel inte observeras mer än 1-2 gånger per år finns det ingen hälsorisk. En kort menstruationscykel kan orsakas av ett av de fysiologiska orsakerna eller signalera närvaron av en allvarlig sjukdom.

Vilken månadscykel är normal?

För att förstå varför en kvinna har en naturlig menstruationscykel måste du veta om de processer som sker under dessa 21–35 dagar (detta är den fysiologiska varaktigheten).

Insidan av livmodern är fodrad med endometrium, den består av tre lager, spelar en viktig roll i bärandet av graviditeten, eftersom embryot, efter befruktningen av ägget, införs i endometriet. För att säkerställa att livmodervävnaden alltid är redo för implantering av fosterägget måste den uppdateras regelbundet. Processen tar en individuell period för varje kvinna, från 21 till 35 dagar, den genomsnittliga månadscykeln är 28 dagar. Om befruktningen inte har inträffat kommer det svullna endometriumet ut i form av menstruation, urladdningen kan innehålla koagler.

Ägglossning är utgången från ett moget ägg från bihang till äggledaren, genom vilket det rör sig till kroppshåligheten. Med en genomsnittlig cykel på 28 dagar sker ägglossning den 14-15: e dagen. En gul kropp bildas på platsen för den dominerande follikeln, som kommer att producera progesteron och stödjande graviditet.

Normal månadsvis bestäms av flera indikatorer:

 1. De börjar var 21–35 dagar, blodutflödet är inte rikligt, men inte heller knappt, varar 4-7 dagar.
 2. Under de första 2,5 eller 3 åren efter den första menstruationen varierar cykeln från 25 till 45 dagar, kritiska dagar kan dyka upp varannan månad tills alla organ i reproduktionssystemet stabiliseras.
 3. Allvarligare sjukdomar, när det förkortas eller förlängs, observeras hos ungdomar och kvinnor i åldern 45–55 år (vid början av klimakteriet) - detta är normalt, orsakat av fel i hormonell bakgrund.
 4. Menstruationen kan börja en månad senare, en annan tidigare, men om cykellängden inte går utöver normen, finns det inget att oroa sig för.

Cykeln bör inte vara kortare än 21 eller 23 dagar, annars har ägget helt enkelt inte tid att mogna, och corpus luteum kommer inte att kunna fullfölja sina funktioner att implantera embryot. Varför kunde menstruationscykeln bli kortare? Orsakerna till vad som händer är indelade i fysiologiska, icke-farliga för kroppen och patologiska.

Naturliga faktorer som orsakar störningar

Varje kvinna rekommenderas att hålla en kalender med menstruation för att övervaka varaktigheten av menstruationsperioden, för att fastställa urladdningens art och intensitet. Fysiologiska orsaker till cykelfel:

 1. Den första menstruationen hos flickor - oftast kommer de i åldern 12-14 år, är oregelbundna under de första 2,5-3 åren. Det är vanligt att cykeln är förkortad, ibland förekommer regelbunden två gånger i månaden. Liknande symtom bör försvinna på egen hand efter att ha stabiliserat den hormonella bakgrunden..
 2. Menopausens ålder - före menopausen konstaterar kvinnor att urladdningen blir knapp, menstruationen kommer före schemat eller försenas tills de försvinner helt.
 3. Stress - kroppen kan svara genom att ändra cykelns varaktighet till klimatförändringar, en lång resa eller flykt, känslomässig överbelastning, fysisk trauma. Om menstruationen börjar tidigare än vanligt 1-2 gånger per år finns det ingen anledning till panik.
 4. Graviditet - under introduktionen av embryot i slemhinnan i livmodern kan en kvinna märka fläckar från könsorganen i 1-2 dagar i rad och ta dem för menstruation som har kommit tidigare än väntat. Efter blödning av implantation kommer menstruationen inte under hela graviditeten.
 5. Postpartum-perioden - återställningen av den normala cykeln sker 6-9 månaden efter födseln, även om denna period är individuell för varje kvinna. I avsaknad av amning uppträder menstruationen efter förlossningen redan efter 1,5-2 månader. Blödning kan förekomma oftare än vanligt på grund av en instabil hormonell bakgrund, detta tillstånd kommer att förändras på egen hand inom 60–90 dagar.

Ofta observeras ett cykelfel hos kvinnor som följer en strikt diet. Mot bakgrund av en brist på vitaminer och mineraler utvecklas anemi. Menstruationen blir knapp på grund av insolvensen i den andra och tredje fasen, kan komma två gånger eller inte inom 2 månader.

En månadscykel på 21 dagar är normal om det inte finns några symtom på allvarliga sjukdomar och själva fenomenet inte är regelbundet. I andra fall rekommenderas att du konsulterar en läkare.

Patologiska orsaker till en kort cykel

De negativa faktorer som påverkar cykelns varaktighet och orsakar dess minskning inkluderar:

 1. Patologier i det endokrina systemet - diabetes mellitus, hypertyreos, hypotyreos, inflammation och bukspottkörteln dysfunktion.
 2. Störningar i blodkoagulationssystemets funktion - cykeln kan förkortas, och utsläpp av blod under kritiska dagar är rikligt med koagler.
 3. Fortplantningsorgansjukdomar - myom, cysta, endometrios, kronisk salpingit, vilket förändrade vävnadsstrukturen.
 4. Infektioner som påverkar hjärnbarken (meningit, encefalit) - orsakar en störning i hypotalamisk-hypofysregleringen och funktionsfel i reproduktionsfunktionen i kvinnlig kropp.
 5. Långvarig användning av hormonella läkemedel - om bakgrunden av att använda orala preventivmedel cykeln blir kortare, 15–20 dagar, menstruationsflödet visas, och symptomen inte försvinner inom 3-4 månader, bör du rådfråga en läkare för att kommentera problemet.
 6. Försenad preventivmedel med läkemedel från Postinor och Escapel - leder till allvarliga hormonstörningar, i vilka menstruationen blir kortare (stabilisering kan ta upp till flera år).
 7. Abort - är en stark stress för hormonsystemet och för hela kroppen, på grund av vilken menstruationen kan avvika och bli kortare.
 8. Sexuellt överförda infektioner - gonoré, klamydia, ureaplasma, mycoplasma, trichomoniasis.

Hypermenstruellt syndrom - ett tillstånd som kännetecknas av hormonella störningar, korta intervall mellan menstruation och ofta kombineras med endometrios.

När du behöver snarast besöka en läkare

Ibland är orsakerna till en kort menstruationscykel stress och överarbete. Dessa provokatörer är inte farliga och menstruationen återställs själv. Det finns en lista över tecken som indikerar förekomsten av en systemisk sjukdom, i närvaro som inte bör försenas med ett besök hos läkaren:

 1. Frånvaron av menstruation vid 16-18 års ålder.
 2. Ett långt avbrott i början av kritiska dagar, då det inte finns några goda skäl (graviditet, amning, klimakteriet).
 3. Bäcken och perineal smärta.
 4. En dragkänsla i korsryggen, som sträcker sig kraftigt till ändtarmen.
 5. En kvinna tar orala preventivmedel som inte är lämpliga för kroppen och tittar på intermenstruella blödningar.
 6. Tecken på hypertyreos - humörsvängningar, aggression, ökad nervositet, svettning.
 7. Mått menstruationsflöde som varar i 1-2 dagar.
 8. Tecken på berusning i form av huvudvärk, feber, trötthet, värk i kroppen.
 9. Utsläpp från könsorganen med en obehaglig lukt, onaturlig färg och konsistens.
 10. Blödning mellan menstruation.

I närvaro av ett eller flera av de listade symtomen samtidigt som den månatliga cykeln minskar, är ett brådskande besök hos läkaren nödvändigt. Ju tidigare en kvinna genomgår en undersökning, desto större chanser finns det att identifiera och bota en befintlig patologi i tid.

Möjliga konsekvenser av en förändring i menstruationscykeln

Många kvinnor som har oregelbunden menstruation klagar till läkare att de inte kan bli gravida under en lång tid. Därför är det viktigt, om menstruationscykeln minskas, att ta reda på orsakerna till syndromet och behandla den underliggande sjukdomen.

Faktorer som påverkar möjligheten till en normal befruktningsprocess:

Dålig äggkvalitet

För korta intervall mellan den kommande menstruationen observeras på grund av äggens underutveckling i bihanget. Oftare observeras symptomet hos kvinnor efter 40 år, men kan diagnostiseras hos unga. Om det sker en minskning av den första fasen av cykeln, under vilken ägget ska vara helt bildat (mindre än 12-14 dagar), orsakar detta oförmåga att befruktas. Även med framgångsrik befruktning kommer embryot inte att kunna invadera livmoderväggen, om den andra fasen reduceras har endometriet inte tid att förbereda sig för implantation.

Tidig ägglossning

Normalt ägglossning sker hos en kvinna den 14: e eller den 15: e dagen. Om det minskar, kommer ett omoget ägg som inte kan befruktas in i livmoderhålet. Den follikel som finns kvar i bihang kan inte förvandlas till corpus luteum för att uppfylla sin funktion att bevara graviditeten. Den progesteron som behövs för att embryot ska komma in i livmoderväggen produceras inte, graviditet inträffar inte.

För att öka chanserna för framgångsrik befruktning och att ha en graviditet, när den kliniska bilden kompletteras med sekundär infertilitet, är det viktigt att besöka en gynekolog i tid om cykeln är 17-18 dagar och ta reda på orsakerna. Terapi involverar vanligtvis hormonella läkemedel som kan stabilisera varaktigheten för alla faser för full utveckling, befruktning och fästning av ägget i livmoderhålet.

Med mer frekvent menstruation förlorar en kvinna en ökad mängd blod varje månad, på grund av vilken en järnbrist kan utvecklas, upp till dess allvarliga konsekvenser - anemi. Hennes symtom är följande:

 • kronisk trötthet;
 • yrsel, svaghet;
 • svimningsförhållanden;
 • hjärtklappning, flimrande "flugor" framför ögonen även efter lätt fysisk ansträngning.

Anemi kräver behandling med järntillskott, som läkaren kommer att välja för att minska manifestationerna av en substansbrist i kroppen.

Diagnos och behandling

Inte alltid ett faktum, om intervallerna mellan menstruationens början blir mindre, talar om ett tillstånd åtföljt av problem i den gynekologiska sfären. Ofta orsakas ett tillstånd som en cykel på 14-16 dagar av orsaken till omfördelning av kroppen efter födseln - det är inte farligt och passerar på egen hand inom flera månader. I vissa situationer orsakas menstruationens instabilitet av negativa faktorer som kräver obligatorisk behandling..

Vid regelbundna misslyckanden vid kritiska dagar bör vi genomgå en undersökning, inklusive:

 1. Sjukhistoria - patientens klagomål klargörs, hur länge cykeln har förkortats, hur menstruationen fortskrider, vilka symtom åtföljs (dragande smärta, daub i mitten av månaden, temperatur), närvaron av samtidig systemiska patologier.
 2. Laboratorieblodtester - biokemiska och allmänna analyser, ELISA för oncomarkers och hormoner.
 3. Upptäckt av könsinfektioner - PCR-smetstest för renhet, bestämning av känslighet för antibiotika.
 4. Ultraljud av livmodern och bilagorna - för att utesluta akut inflammation, fibroider, cystiska formationer.
 5. Magnetisk resonansavbildning av hjärnan - krävs för differentiell diagnos av inflammatorisk etiologi av menstruationssvikt från närvaro av hypofyseadenom.

Efter att diagnosen har fastställts väljer läkaren de behandlingsmetoder som är lämpliga för den specifika patienten och beroende på orsaken till den instabila menstruationen - syftar till att eliminera den underliggande sjukdomen.

Behandling kan inkludera:

 • hormonella läkemedel;
 • hemostatiska medel (under tunga perioder) - Tranexam;
 • vitaminer i grupperna A, B, C, E, K;
 • antibiotika, suppositorier med antiseptisk verkan, douchande med antiinflammatoriska örter;
 • med livmodermyom - myomektomi, hysterektomi;
 • i närvaro av en malig tumör, amputation eller utsträckning av livmodern och äggstockarna.

Vid sjukdomar i det endokrina systemet, bukspottkörteln, föreskrivs lämplig terapi, efter att cykeln har stabiliserats under flera månader.

För frekvent menstruation är ett tillfälle att besöka en läkare och genomgå behandling beroende på syndromens etiologi. Det är oacceptabelt att ignorera situationen när cykeln förkortas till 19 dagar, utan att ta reda på orsakerna, att självmedicinera och använda folkmedicin under lång tid utan att konsultera en läkare. Hormonfel, på grund av vilken menstruation kommer oftare än föreskrivs, kan elimineras på 4-6 månader. Ibland innebär behandling förskrivning av potent antibiotika och kirurgi.

Varför förkortas menstruationscykeln

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2019 frågor och svar Inga kommentarer

Om din menstruationscykel har förkortats kallas detta patologiska tillstånd där intervallarna mellan menstruationen är förkortade promenomenorrhea. Med denna sjukdom kommer blödningar ofta, knappt, varar upp till 2-3 dagar.

Skäl för kort cykel

Den främsta orsaken är ovariell dysfunktion, nedsatt produktion av kvinnliga könshormoner, deras omstrukturering i samband med nya förhållanden för patienten.

Enskilda faktorer är viktiga. Om en kort cykel är ett normalt alternativ för en kvinna, kommer det att vara bra att besöka en läkare och klargöra om allt är i ordning. En skarp, okarakteristisk förkortning av menstruationscykeln är en allvarlig orsak till larm och ett omedelbart besök hos gynekologen.

Faktorer som leder till promenomenorré:

 • Ärftlighet;
 • Hormonell obalans;
 • Perioden för klimakteriet, tidig klimakterium, perioden efter förlossningen;
 • Att bli en cykel (detta är inte en patologi);
 • Inflammatoriska processer i bäckenet med smärta, förbränning, byte av utflöd
 • Infektionssjukdomar;
 • Tumörpatologier i det kvinnliga reproduktionssystemet - cystor, fibromyom, polyper;
 • Konstgjorda, spontana aborter;
 • Endokrinsystemsjukdomar;
 • Sjukdomar i en kronisk kurs;
 • Blodkoagulationsstörningar;
 • Svår känslomässig stress;
 • Tar preventivmedel;
 • Menstruationen kan minska på grund av skador;
 • Onormal utveckling av könsorganen, till exempel böjning av livmodern;
 • Viktminskning på kort tid;
 • Samtidig gynekologiska sjukdomar (endometrios);
 • Svält, näringsfel i riktning mot magra vitaminer;
 • Klimatförändring;
 • Immunitetsproblem;
 • Skadliga miljöfaktorer;
 • Graviditet.

symtom

I sig är inte tillståndet när menstruationscykeln förkortas inte en sjukdom. Brott mot cykeln två gånger om året kan inträffa utan patologi. Detta tillstånd bör analyseras i samband med andra manifestationer. Proomenomenorrhea har tre sorter.

 • Cykeln är korrekt - tvåfas. I detta fall reduceras follikelfasen. Ägglossning sker tidigare. Bastemperatur registreras inom normala gränser. Corpus luteum gör sitt jobb normalt.
 • Cykeln är tvåfas. Lutealfasen reduceras. Ägglossning sker i tid. Bastemperaturen stiger kort. Den dominerande follikeln mognar. Corpus luteum upphör att fungera tidigare än det borde vara.
 • Cykeln är enfas. Ägglossning förekommer inte. Follikeln håller längre. Detta tillstånd kallas uthållighet, det är kortvarigt. Corpus luteum är frånvarande. Bastemperaturen är variabel. Det finns förändringar i endometrium upp till körtelhyperplasi.

Lutealfasen reduceras ofta. Trots den korta cykeln kan en kvinna uppleva både överflödiga perioder och långa perioder. Den andra och tredje underarten av cykelstörning leder till infertilitet. Att minska cykelns varaktighet är ett av symtomen på dysfunktion i det kvinnliga reproduktionssystemet som helhet.

Vanliga symtom för en kort cykel:

 • Smärta i korsryggen;
 • huvudvärk;
 • Illamående och kräkningar;
 • Förstoppning
 • Ökad gasbildning;
 • Känslomässigt obehag;
 • Trötthet
 • Minskad prestanda;
 • Minskad libido;
 • näsblod.

Gynekologiska symtom:

 • Menstruationens längd överstiger inte 3 dagar;
 • Cykeln är mindre än 21 dagar;
 • Menstruation 1 gång på 14 dagar och oftare;
 • Fläckig, liten spridning.

Diagnostik

Det är viktigt att skilja subjektiva faktorer och individuella från symtomen på sjukdomen. Med klimakteriet, efter förlossning, trauma, abort och med själva sjukdomen, varierar taktiken för undersökning av en gynekolog. Under de första två åren efter den första blödningen etableras flickans menstruationscykel, och dess avvikelse mot den korta är en variant av den fysiologiska normen. I vissa fall kommer läkaren att förskriva ett graviditetstest..

Förutom en gynekologisk undersökning, analys av vaginal urladdning och ultraljudundersökningar, med pro-menorré, tar patienten blodprover för att bestämma nivån på könshormoner enligt ett schema som fastställts av läkaren.

Ett schema för mätning av bastemperatur för hela menstruationscykeln upprättas. En gynekolog undersöker kvantitet och kvalitet på slem i livmoderhalskanalen, kan förskriva ytterligare undersökningar - kolposkopi, radiologiska metoder, cytogram, biopsi, tester.

Behandling

Sjukdomen kan inte botas "på egen hand" utan hjälp utanför. En snabb kontakt med en kvinna med en läkare kommer att leda till utnämning av, troligtvis, konservativ terapi och framgångsrik återhämtning. Behandlingen väljs beroende på orsakerna och resultaten av diagnosen. Målet är att återställa cykeln som är normal för en viss kvinna.

 • Hormonterapi. Målet är att återställa den luteala fasen. Effektiva hormoner i corpus luteum i form av injektioner. Din läkare kommer att ordinera orala östrogeninnehållande preventivpiller. Om graviditet önskas föreskrivs progesteroninnehållande mediciner, till exempel Duphaston;
 • Drogbehandling. Hemostatiska medel förskrivs ofta, såsom Dicinon, aminokapronsyra, Tranexam. Vid samtidig inflammatoriska sjukdomar rekommenderar läkaren antibiotikabehandling, vaginala suppositorier med antiseptiska, svampdödande effekter;
 • Det är viktigt att ta vitamin C, E, K. Vitaminterapi kombineras med hormonbehandling.
 • Dietterapi;
 • Måttlig fysisk aktivitet;
 • Fysioterapi - elektrofores, magnetoterapi, fonofores;
 • phytotherapy;
 • Homeopati;
 • Spa-behandling;
 • Terapi genom kirurgiskt ingripande för tumörer är inte uteslutet. Metoder - laparoskopisk, hysteroskopisk, öppen operation.

Lifestyle

Under behandlingen kan en kvinna dessutom hjälpa sig själv. För att göra detta, minska intaget av kryddig mat, alkoholhaltiga drycker. Överdriven träning är kontraindicerat..

Användbar promenad (hälsobana), simning, andningsövningar. Bättre att undvika intimitet. Psykologisk korrigering av patientens tillstånd och avslappningsträning är också effektiv. För att förebygga och snabbt reagera på störande symtom håller en kvinna en "menstruationsdagbok".

Tips om förebyggande

 • Att vara lugn. Kvinnlig reproduktiv hälsa beror på humör, reaktion på händelser.
 • Att vara aktiv. Utmattande träning kommer att förvärra situationen med att förkorta menstruationscykeln, måttlig träning i genomförbara sporter hjälper till att hantera problemet och undvika återfall.
 • Kontrollvikt. Där det finns ett överskott av fettvävnad observeras ett överskott av könshormoner. Beroendet av cykeln av överskott eller brist på hormoner är direkt.
 • Äta rikt på värdefulla komponenter i kombination med växtbaserade läkemedel. Med en kortare cykel är traditionella medicinrecept effektiva. För avkok och infusioner används lökskal, ben av löv, elekampanrot, vilda jordgubbar, ergot, blommor, kalendula. Nyligen använt juice av viburnum vanligt. Varje recept kräver avtal med den behandlande gynekologen.

Om menstruationen är förkortad, går något fel i kroppen. Nyckeln till framgångsrik terapi bestäms till stor del av att kvinnan i rätt tid vädjar till en specialist. En stabil menstruationscykel gör att du kan känna hälsan fullt ut och uthärda barnet.

28 dagar: myter och verkligheter i menstruationscykeln

Hur menstruationscykeln fungerar

Dmitry Lubnin barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper

"Den ideala kvinnliga cykeln (28 dagar) motsvarar månen," "när månen är i Skorpionen är cykeln bruten", "den bästa tiden att bli gravid är ägglossningen, när månen är i den inledande fasen." - Sådana uttalanden är mycket populära bland kvinnor, vandrar runt på platser och astrologiska manualer. Men det är en sak att plantera gurkor strikt enligt "månkalendern" eller att starta ett projekt endast när "Månen i Saturn". Det kommer inte att vara någon skada av detta, även om detta också är en punkt. Men att känna sig sjuk på grund av att cykeln, till exempel 31 eller 26 dagar och kategoriskt inte sammanfaller med månens faser, är inte bara löjligt, utan också skadligt för nervsystemet. Och konsekvenserna kan bara skada kvinnors hälsa - stress och neuros kan leda till hormonsvikt och störning av menstruationscykeln.

För att förstå all denna mytologi måste du förstå vad som exakt händer i kroppen varje månad, vad är normen och vad som bör varna och kräva brådskande åtgärder.

Varför exakt 28?

Det hände så att reproduktionsfunktionen aktiveras i flickans kropp vid en tidpunkt då hon inte bryr sig om den här funktionen. Bara att lägga dockorna åt sidan konfronteras flickan med ett antal processer som inte är väl förstått av henne, som förekommer i hennes kropp, som omedelbart börjar diskuteras kraftigt bland kamrater och med äldre. Men mödrar i denna situation är inte alltid på sitt bästa, eftersom de själva inte är alltför orienterade i detta ämne. De flesta kvinnor svarar på frågan om varaktigheten av deras menstruationscykel på ungefär samma sätt. "Ungefär en gång i månaden, ett par dagar tidigare än i den föregående", så är det tydligt att cykeltiden på 28 dagar indikeras, majoriteten av friska kvinnor har en sådan cykel. Men betyder det att en kortare eller längre cykel är en manifestation av patologin? Nej. Det inses att en normal menstruationscykel kan vara från 21 till 35 dagar, det vill säga plus eller minus en vecka från i genomsnitt 28 dagar.

Menstruationens varaktighet sträcker sig normalt från två till sex dagar, och volymen av förlorat blod är högst 80 ml. En längre cykel finns bland invånare i de norra regionerna, en kortare cykel i söder, men detta är inte en absolut regelbundenhet. I menstruationscykeln är dess regelbundenhet viktig. Om en kvinnas cykel alltid är 35-36 dagar, så för henne kan detta vara helt normalt, men om hon hoppar (sedan 26 dagar, sedan 35, sedan 21) - detta är redan en kränkning.

Normala gränser

I allmänhet kan menstruationscykeln variera mycket beroende på kvinnans tillstånd och situationen där hon är. Vissa patologier kan betraktas som oregelbundenhet (när menstruationen kommer under en ojämn tidsperiod), en lång cykel (mer än 36 dagar) eller en kort cykel (mindre än 21 dagar). Men även om menstruationscykeln är en tydlig mekanism, kan den förändras avsevärt hos en normal frisk kvinna. Och dessa förändringar återspeglar kroppens svar på yttre och inre faktorer..

Vissa små spänningar kan redan leda till en försening i menstruationen, och för andra är allvarlig depression inte en orsak till störning av menstruationscykeln. En kvinnas menstruationscykel kan anpassa sig till en annan menstruationscykel om de existerar tillsammans länge. Detta observeras ofta i kvinnors idrottslag eller när man bor tillsammans i ett vandrarhem. Vad som förklarar detta fenomen är inte helt klart.

Finjustering

Menstruationscykeln är inte alltid stabil. Den mest oregelbundna perioden är de första två åren efter början av menstruationen och tre år före deras slut (klimakteriet). Brott under dessa perioder beror på helt fysiologiska skäl.

Kvinnans reproduktiva system mognar gradvis och, eftersom det är en komplex mekanism, krävs en period av anpassning. När en flickas första menstruation inträffar betyder det inte att hennes system har mognat och är redo att fungera fullt ut (även om för vissa, menstruationscykeln börjar fungera korrekt från början), kan systemets funktion jämföras med en orkester, den harmoniska spelningen av alla instrument som skapar ett unikt ljud musikalisk komposition. Precis som instrument i en orkester kräver en inställningsperiod, så måste alla komponenter i reproduktionssystemet komma överens om harmoniskt gemensamt arbete. Det tar vanligtvis cirka sex månader: någon har mer, någon har mindre och någon kan dra ut.

Hur systemet fungerar

Menstruationscykeln är indelad i tre faser - menstruation, den första fasen (follikulär) och den andra fasen (luteal). Menstruationen varar i genomsnitt fyra dagar. Under denna fas sker avstötning av livmoderslimhinnan (endometrium). Denna fas varar från slutet av menstruationen till i genomsnitt 14 dagar med en 28-dagars cykel (dagar räknas från början av menstruationen).

Den första fasen (follikulär)
I detta skede börjar tillväxten av fyra folliklar i äggstockarna: en massa små vesiklar (folliklar) i vilka äggen finns placeras i äggstockarna från födseln. I tillväxtprocessen utsöndrar dessa fyra folliklar östrogener (kvinnliga könshormoner) i blodomloppet, under vilken påverkan slemhinnan växer i livmodern (endometrium).

Andra fas (luteal)
Strax före den 14: e dagen av cykeln slutar tre folliklar växa, och en växer till i genomsnitt 20 mm och brister under påverkan av speciella stimuli. Detta kallas ägglossning..

Ett ägg lämnar den sprängande follikeln och kommer in i äggledaren, där det väntar på spermierna. Kanten på den sprängande follikeln samlas (som en blomma som stängs på natten) - denna bildning kallas "corpus luteum".

Den andra fasen varar tills menstruationens början - cirka 12-14 dagar. För närvarande väntar kvinnans kropp på befruktningen. Corpus luteum börjar blomma: det bildas från en sprängande follikel och groddar blodkärl och börjar utsöndra ett annat kvinnligt könshomon (progesteron) i blodomloppet, som förbereder livmodslemhinnan för att fästa ett befruktat ägg.

Om graviditet inte har inträffat, börjar corpus luteum, efter att ha fått en signal, minimera dess arbete, livmodern börjar avvisa det redan onödiga endometriet. Och menstruationen börjar.

Om schemat för menstruationscykeln försvinner

Den normala cykeln kan också variera hos friska kvinnor: om en tio dagar är tillräckligt för att follikeln mognar, krävs ytterligare 15-16. Men när avvikelser inträffar, pratar läkarna om ovariell dysfunktion. De manifesteras av olika kränkningar av cykeln..
De mest uppenbara tecknen:

 • oregelbunden menstruation;
 • en ökning eller minskning av vanlig blodförlust (normal menstrual blodförlust är 50-100 ml);
 • utseendet på blodutflöde mellan menstruationen;
 • smärta i nedre del av buken under premenstruella dagar och i mitten av cykeln;
 • nedsatt äggmognad (dess symtom är infertilitet eller missfall).

Vad ska man göra?

Om vi ​​inte talar om sjukdomar, utan bara om några vanliga problem med att inrätta menstruationscykeln, löses sådana kränkningar av cykeln genom att ta hormonell preventivmedel. Fortplantningssystemet behöver vila, och hormonell preventivmedel, "stänga av den" ett tag, tar jobbet: hela perioden med att ta preventivmedel är viloperioden. Sedan, efter att det har avbrutits, börjar systemet fungera igen och som regel går cykelfel bort.

Den kvinnliga kroppens huvuduppgift

Kroppen kan justera och återuppbygga så mycket som önskat, men den slutliga reproduktionsfunktionen bildas först när kvinnan fullbordar sin huvuduppgift, avsedd av naturen. Det vill säga när hon tar ut, föder och matar barnet. Graviditet är det enda målet för vilket det reproduktiva systemet i allmänhet tillhandahålls i kroppen. Först efter den första fulla graviditeten, som slutade i förlossningen och ammeperioden, mognar reproduktionssystemet fullständigt, eftersom alla funktioner som naturen tillhandahåller under denna period realiseras. Efter graviditeten börjar alla de inte helt "uppackade" egenskaperna hos den kvinnliga kroppen slutligen fungera i full kraft. Detta påverkar både de psyko-emotionella och sexuella sfärerna, vilket har en gynnsam effekt på en kvinnas intima liv.

Efter 35 år

Med tiden är reproduktionssystemet, som i genomsnitt är 38 år gammalt (från 12 till 51), begränsat till regelbunden menstruation. Dessutom har många kvinnor med åldern en hel historia av gynekologiska och allmänna sjukdomar, allt detta börjar påverka reproduktionssystemets tillstånd, och detta manifesteras i menstruations oregelbundenhet. Inflammation, abort, gynekologisk kirurgi, övervikt eller undervikt kan också orsaka problem.

Om regelbundenhet i cykeln försvinner helt, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Regularitet är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets normala funktion. Ibland händer det att den uppmätta cykeln plötsligt förändras, blir kortare medan den bibehåller sin regelbundenhet (exempel: under många år var det 30 dagar, sedan ändrades till en 26-dagars en). Sådana förändringar observeras oftare närmare 40 år. Detta är inte en anledning till panik, utan helt enkelt en återspegling av det faktum att ditt reproduktionssystem också kommer att förändras med åldern, precis som du.

Synder av överträdelser - livsstil

Menstruella oregelbundenheter ett par gånger om året kan inträffa i frånvaro av patologi. Men ingenting påverkar detta område negativt, som mental och mental stress, stress, ökad sportträning, extrem viktminskning, frekventa sjukdomar, rökning, alkohol och droger. Mot denna bakgrund upphör menstruationen ganska ofta under lång tid. Och orsaken är väldigt enkel, vi kan säga att det finns en enkel biologisk fördel - i extrema levnadsförhållanden och när en kvinna på grund av hälsoskäl inte kan tolerera friska avkommor, är reproduktionsfunktionen inaktiverad tills bättre tider. Inte utan anledning under kriget, de flesta kvinnor slutade menstruera, detta fenomen fick till och med specialbeteckningen "krigstid amenorré".

Förtjänad vila

Utrotningen av reproduktionssystemet sker på ungefär samma sätt som dess bildning. Menstruationen blir oregelbunden, försenad. Äggstockarna svarar långsamt på hjärnimpulser respektive, cykeln är försenad. Om ägglossning periodvis inträffar fungerar inte den bildade "corpus luteum" bra, på grund av vilken menstruation antingen börjar tidigare, eller tvärtom, varar det länge. Som ett resultat slutar menstruationen, och om de inte är mer än sex månader gamla är det nödvändigt att genomföra en undersökning, göra hormonella tester och ultraljud. Detta hjälper till att bestämma början av klimakteriet med en högre grad av sannolikhet..

Och ändå är det viktigt att följa en enkel regel: om du genomgår en rutinundersökning hos gynekologen minst en gång om året, och vid kränkningar inte skjuter upp ett besök hos läkaren, kommer du nästan säkert att kunna undvika allvarliga gynekologiska problem.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationen började en vecka tidigare: möjliga orsaker. Menstruella oregelbundenheter

Regulariteten i menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på hälsan hos det klara könet. Varje tjej som redan har etablerat en cykel kan beräkna sin period och ta reda på ungefärligt datum för nästa menstruation....

Efter eco gick varje månad

IVF ger infertila familjer möjlighet att bli föräldrar även i de mest hopplösa situationerna. Men denna metod kan inte 100% garantera ett positivt resultat första gången. Två av tre kvinnor tvingas ta till ett upprepat IVF-förfarande: ofta uppträder graviditet först efter 3-5 försök....

Varför är sjuk under och efter menstruation - är graviditet möjligt?

Kvinnor har alltid en svår period. De flesta är redan vana vid sådana obehag, men ibland kan kroppen kasta upp några obehagliga överraskningar....