Ostadisk cystadenom

Harmonier

Ovarial cystadenom (cyste) är en patologisk kavitet i äggstocksvävnaden som är fylld med vätska eller blod. Neoplasmer kan vara godartade, maligna, kantlinjiga eller med låg malign potential (LMP). Därför anses inte alla tumörer som cancer..

Äggstockarna är parade könskörtlar av mandelformen, som finns i bäckenområdet. Den ena änden av organet är fäst med hjälp av peritoneala veck till livmodern, den andra hänger fritt i bäckenbottenhålrummet. Äggstocksfunktionen är förknippad med produktionen av hormoner (progesteron, östrogen, androgen), mognad av ägg och regleringen av en kvinnas menstruationscykel.

Oftast förekommer bildningen av cyster under klimakteriet, i tonåren och före menopausen. Hos flickor är neoplasmen funktionell (follikulär cysta, cystisk bildning av corpus luteum, teratom) - med tiden löser den sig oberoende och är inte malig. Hos premenopausala kvinnor förekommer ökade fluktuationer av kvinnliga och steroidhormoner, vilket leder till att mer än 20 typer av olika tumörer bildas. I 75% av fallen diagnostiseras cancer i ett sent skede och ytterligare behandling är ineffektiv..

Godartat äggstockscystadenom är ett förstadier, därför är noggrann diagnos och lämplig behandling nödvändig.

Klassificering

Det finns mer än 40 typer av epiteliala tumörer i äggstockarna, de vanligaste är följande tre:

Mucinös cystadenom i äggstocken

Mucinös cystadenom eller mucinös ovariecyst är en övervägande godartad tumör i form av en kapsel med en slät yttre och inre yta. Den kan nå stora storlekar, vilket inte alltid indikerar dess malignitet, även när diametern är mer än 50 cm och väger 20 till 50 kg. I genomsnitt har en slemhinne cysta en diameter på 15 till 30 cm och är endast bilateral i 10% av fallen.

Cirka 80% av mucinösa tumörer är godartade, 10% är kantlinjer med låg malig potential och de återstående 10% är maligna. De är sällsynta hos flickor före puberteten, under graviditeten och efter klimakteriet är den uppskattade högsta prevalensen av patologi från 30 till 50 år.

Denna typ av patologi manifesteras av följande symtom: smärta i buken, vaginal blödning, samt en ökning av buken. Komplikationer kan inkludera bristning av en cysta i bukhålan eller vridningen av äggstocken. Det är asymptomatiskt i de flesta fall och upptäcks under ultraljud av bukorganen, som utförs av andra skäl..

Seröst äggstockscystadenom

Seröst äggstockscystadenom är den vanligaste godartade ovarietumören från 5 till 10 cm stor, vilket förekommer i 40% av fallen. Det liknar formen på en vesikel fodrad med ett tätt cylindriskt epitel och fylld med en klar ljusgul vätska med föroreningar av blod. En tumör kan utvecklas från en funktionell (follikulär) cyste, om neoplasma inte minskar inom 3-4 menstruationscykler.

Förekomsten av seröst cystadenom är förknippat med slutet av den kvinnliga kroppens reproduktionsålder. Därför ökar risken för spridning av patologi med 40-50 år. I de flesta fall diagnostiseras en godartad tumör i höger äggstock, och endast 15 till 20% av serösa cystadenom är bilaterala.

Papillär cystadenom i äggstocken

Papillär cystadenom i äggstocken är en typ av serös neoplasma, kännetecknad av utväxtar som är ojämnt belägna på ytan i form av papiller. Platsen för papiller är: invertera (inre), invertera (extern) och blandad. Epitelet är platt, cellens bas är lös eller tät.

De huvudsakliga orsakerna till patologin är okända, men risken för att den förekommer ökar hos överviktiga kvinnor som tar hormonella läkemedel vid tidpunkten för klimakteriet. Oftast förekommer papillär cystadenom i åldersgruppen 40 till 60 år. I de flesta fall observeras bilaterala organskador, åtföljt av en ansamling av vätska i bukhinnan.

Orsaker till äggstockscystadenom

Ovarialt cystadenom kan utvecklas till följd av följande sex faktorer:

Follikulär cysta - bildas efter ägglossning, när hypofysen släpper ut en liten mängd luteiniserande hormon, som signalerar follikeln för att frigöra ägget. Om utkastet inte inträffar kan follikeln inte brista och börjar växa och förvandlas till en cysta. Denna formation är ofarlig och löser vanligtvis på egen hand inom två menstruationscykler..

Metaboliska störningar - under klimaxperioden inträffar metaboliska förändringar (diabetes, fetma), kvinnans hormonella bakgrund störs, det finns ett överskott av östrogen, risken för att utveckla cystadenom i äggstockarna ökar.

Luteal cysta - bildas under produktionen av en bursted follikel av en stor mängd östrogen och progesteron, som förbereder kroppen för befruktningen. Därefter blir follikeln en gul kropp, som kan ackumulera blod och vätska, om befruktning inte har inträffat, försvinner den efter en stund på egen hand. Det finns dragande smärta i bäcken och buken, det finns en risk för inre blödningar när cysten brister.

Teratom - förekommer främst hos kvinnor under 30 år. Utvecklas från bakterieceller (primär oocyt).

Endometrios är ett tillstånd där livmodersceller, som vanligtvis täcker livmoderens insida, börjar växa utanför.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är ett tillstånd där många små och ofarliga cyster utvecklas på äggstockarna när balansen av kvinnliga hormoner förändras.

Stress, blödning under klimakteriet, ektopisk graviditet, abort, sexuell abstinens, operation, sexuella infektionssjukdomar (syfilis, klamydia) och ärftlighet kan också vara orsaker till bildning av cystadenom..

Vanliga symtom

Symtom på olika ostadiska cystadenom liknar varandra: det finns uppblåsthet, tarmvätskeuppbyggnad (ascites), förstoppning, diarré. Det är aptitlöshet och vikt, snabb trötthet, tyngd i buken, illamående och kräkningar, onormal menstruationsblödning, förändringar i menstruationscykeln.

Konstant eller periodisk dragande smärta i nedre del av buken, som kan pulseras i nedre delen av ryggen och höfterna, smärta under samlag (dyspareunia), en känsla av en tom urinblåsan som inte är helt dragen, är karakteristiskt.

Diagnostik

Om du hittar de första symptomen på äggstockscystadenom, bör du rådfråga en gynekolog. För att bestämma typen av cyste utför läkaren ett antal förfaranden: utför en gynekologisk undersökning, sammanställer en medicinsk historia, skickar patienten till laboratorie- och hårdvaruundersökningar (ultraljud, MR, laparoskopi).

Resultaten av blod- och urintest kan visa ett överdrivet innehåll av röda blodkroppar, hemoglobin i blodet, vilket indikerar kränkningar av kroppen.

Den vanligaste metoden för diagnostik av hårdvara är ultraljud. Under undersökningen kan gynekologen upptäcka förändringar i bilagorna, upptäcka en cysta med sin stora storlek, ultraljud gör det möjligt att fastställa lokaliseringen av neoplasmen, dess storlek och struktur.

En annan metod är diagnostisk laparoskopi - ett förfarande när bukhålan undersöks med ett läkemedel som injiceras genom ett litet snitt i buken. Minimalt invasivt tillvägagångssätt minskar risken för komplikationer och längd på sjukhusvistelse.

Laparoskopi gör att du kan ta ett prov av tumörvävnad för biopsi, som går till laboratoriet för histologisk undersökning. Laboratorieassistenten undersöker provet under ett mikroskop, utför molekyltestning, elektronmikroskopi. Dessa åtgärder kommer att avslöja tumörens malignitet.

I de flesta fall diagnostiseras cystadenom i vänster äggstock på grund av den fysiologiska karaktären hos den kvinnliga kroppen, ägget mognar oftare i detta område.

Behandling av cystadenom i äggstockarna

Om patologiskt ostadiskt cystadenom upptäcks är kirurgi nödvändigt. Handlingsomfånget bestäms individuellt. Om tumören är större än 3 cm avlägsnas äggstocken helt, men patienter som planerar en graviditet försöker inte skada gonaderna.

Den säkraste metoden för behandling av äggstockscystadenom betraktas som laparoskopi. Denna kirurgiska ingrepp utförs genom flera snitt i bukhinnan, som gör att du kan tillföra nödvändiga verktyg (pincett, elektrisk sax) i kroppens hålighet. Fördelen med denna operation är snabb rehabilitering, låg andel postoperativa komplikationer, förmågan att få barn.

Kirurgens uppgifter skiljer sig något beroende på patientens ålder. Hos unga flickor är det viktigt att bevara äggstocksvävnaden så mycket som möjligt. Om operationen lyckas normaliseras nivån på könshormoner, vikten förblir normal, kvinnans reproduktionsfunktion förloras inte.

För kvinnor i åldern är kirurgens huvuduppgift att minska risken för komplikationer senare. Under operationen tas alla foci av inflammation bort, risken för förekomst och förvärring av befintliga sjukdomar minimeras.

Hjälpterapi är alternativa behandlingsmetoder, som inkluderar användning av tinkturer av akacia, kamomill, mynta, maskros, gröna valnötter, kardanjuice, björnbär och tranbär. Det rekommenderas också att du tar en kurs av vitamin E för att undvika utmattning av äggstockarna. Under den postoperativa perioden bör fysisk aktivitet uteslutas, följ gynekologens rekommendationer.

Vad är en ovariecyst och behöver den tas bort?

Patologi förebyggande

En kvinna bör övervaka den hormonella bakgrunden i hennes kropp, hålla en kalender för menstruationscykeln och, om några avvikelser hittas, söka hjälp av en specialist. Försök att förhindra faktorer som påverkar hormonella förändringar, såsom stress, gifter, psykologiskt trauma. Besök en gynekolog för en allmän undersökning en gång om året.

Oskärpa intima förhållanden bör undvikas, användning av preventivmedel, bäst av alla barriärer (kondomer), som ger skydd mot sexuellt överförda infektioner, är obligatoriskt. När man tar hormonella piller är det viktigt att genomföra en grundlig könshygien efter varje samlag. Dessa åtgärder förhindrar risken för äggstockscystadenom.

För att undvika komplikationer är det nödvändigt att behandla inflammatoriska sjukdomar i reproduktions- och urinvägssystemet i tid för att förhindra hypotermi.

Kroppen ska få en tillräcklig mängd av alla element, så du måste dricka kurser av vitamin A, C, PP. Av stor betydelse för att förebygga cystor i äggstockarna är begränsningen av exponering för solen, undvik långvarig exponering för direkta strålar. Solariumbesök är också oönskade..

Ostadiskt cystadenom - orsaker, symtom och sjukdomstyper, behandlingsmetoder och förebyggande

Störningar förekommer ofta i arbetet i de kvinnliga könsorganen, vilket leder till obehag och obehagliga känslor. Neoplasmer i äggstockarna är vanliga patologier som upptäcks när en viss storlek uppnås. De kan uppträda oväntat, ha farliga komplikationer. En godartad formation - cystadenom - kan inte lösa sig själv, därför tas den bort. Tidig upptäckt tumör behåller en kvinnas chanser till reproduktionsförmåga.

Vad är äggstockscystadenom

En äggstocks tumör med en distinkt kapsel är ett cystadenom. Detta är en allvarlig sjukdom, en patologisk neoplasma. Jämfört med en cysta är cystadenom farligare, eftersom det kan degenerera till en malig tumör. Tidigare hade denna formation en annan term - cystom, vilket krävde avlägsnande av båda äggstockarna, men nu har metoder utvecklats för en mild behandling av patologi samtidigt som kvinnans reproduktiva funktion bibehålls.

Cystoma är en godartad bildning, har utseendet som en rundad ihålig kapsel, vars väggar består av bindväv. Utanför och inuti kapseln är täckt med epitel fyllt med vätska. Utseendet på cystadenom är inte relaterat till menstruationscykeln. Den verkliga tumören växer inte bara på grund av väggsträckning, utan också under spridning (vävnadsproliferation på grund av celldelning).

orsaker

Förekomsten av cystadenom påverkar inte tillståndet i den hormonella bakgrunden, men kan påverka graviditeten - detta är ett allvarligt hinder för befruktningen. Ibland förekommer tumörer även i födelse av ett barn. Ovarial cystadenofibrom har sina orsaker och predisponerande utseendefaktorer:

 • endokrina störningar, hormonella störningar (leder till onormal bildning av ovarievävnad, celldelning);
 • infektion, inflammation i könsorganen;
 • närvaron av cystor i corpus luteum (uppstår på grund av inflammation under operation på bäckenorganen, inklusive förlossning, abort);
 • sexuell avhållsamhet, oläsbarhet med ofta samlag;
 • frekventa spänningar;
 • ärftlighet - genetiska störningar i utvecklingen av äggstockarna, medfödda patologier;
 • rökning, alkoholmissbruk;
 • tyngdlyftning;
 • felaktiga dieter med begränsning av kalorier och näringsämnen som behövs av den kvinnliga kroppen;
 • exponering för droger;
 • ofta besök i solariet, stanna i solen;
 • ofullständigt upplösta funktionella cyster;
 • frånvaron av graviditet och förlossning hos en kvinna i mogen ålder.

Klassificering

Alla cystadenom som förekommer i äggstockarna är indelade efter den typ av vävnad som bildar dem. Huvudorten är serös, slemhinnor och papillär. De kan delas in i flera underarter. En speciell typ av cysta är endometrioid cystadenofibrom. Hela dess inre del är täckt med slemhinnor, gammalt blod ackumuleras inuti, varvid mängden ökar med varje menstruation. Med denna typ av kvinna känner allvarlig smärta, hon verkar spotting fläckar.

Seröst äggstockscystadenom

Den enklaste cysten, som har ett tätt membran av epitelet, en rundad form och ett enkelkammarsystem, är seröst. Det förefaller i 70% av fallen, påverkar bara en äggstock. Bilaterala serösa cyster är mycket sällsynta. Alla tumörer av denna art är potentiellt farliga eftersom de kan degenerera till ondartade. Cystadenofibromas av denna typ är indelade i ytterligare två typer:

 1. Grov papillär ovariecystadenom är en morfologisk variation med en papillär vegetation med en vitaktig färg. Insidan är täckt med papiller, som kan smälta samman och bilda kamrar. Påverkar ofta båda äggstockarna..
 2. Den enkla formen är en godartad formation täckt med kubiskt epitel. Den har en slät inre och yttre yta, består av en kamera.

mucinous

Den vanligaste formen av sjukdomen är en mucinös tumör i äggstocken, som i vissa fall kan nå en imponerande storlek och väga 1,5 kg. Cysten består av flera kammare, i vilka det finns slemhinnor - en tät hemlighet med en suspension. För en mucinös tumör är en gränsförlopp karakteristisk - tillsammans med utplattning av tumörkapseln. Det skiljer sig från cancer i frånvaro av invasion av tumörepitel.

Neoplasma har släta väggar, det inre epitelet har struktur i likhet med livmoderhalsen i livmoderhalsen, penetrerat av körtlar som producerar inhomogent slem av slem. Tumörer påverkar ofta båda äggstockarna och ökar snabbt i diameter. En cysta kan bildas även under utvecklingen av ett embryo från grova vävnader. Mucinösa cystom delas in i maligna, spridande och icke-spridande, som finns hos kvinnor efter 40 år. De står för cirka 30% av alla fall av skador..

papillärt

Hos kvinnor 30-50 år gamla, papillära cystadenom - parietal tillväxt kan förekomma. Om det finns många tumörer, kombineras de till en cysta, papiller växer på epitelet. Formationernas symptomatologi liknar cancer och teratom. Bildets yttre skal består av äggstockens epitel, inuti hålrummet är fodrat med äggledarnas epitel. Platsen för cystadenofibrom är på sidan eller bakom livmodern. Storleken på tumören sträcker sig från 5-15 cm, ibland 30 centimeter cystor hittas.

Inuti formationen fylls med en transparent gul serös vätska som frigörs från det inre skalet. Papillärcystomer är indelade i typer:

 • invertera - endast det inre skalet är täckt med papiller eller tillväxter;
 • evert - papiller utanför, liknar blomkålen;
 • blandad - tillväxter inifrån och ut, spridda till andra äggstocken, kan påverka bukväggen och bäckenorganet, förutsatt malignitet
 • godartad;
 • proliferation - med proliferation av vävnad, "precancer";
 • malign - cancerceller upptäckt.

symtom

Menopausalt cystadenom i äggstockarna kan drabba kvinnor av olika skäl. Små formatformationer visar inte på några sätt sina symptom. Först efter att ha uppnått en diameter på 3-5 cm eller mer, kan en kvinna känna en smärta i äggstocken Ytterligare tillväxt av tumörer leder till uppkomsten av sådana tecken:

 • komprimering av blodkärlen i bukhinnan;
 • effekter på nervändar;
 • åderbråck i benen;
 • tryck på urinblåsan, avföringsstörningar, ofta urinering;
 • uppblåsthet, illamående;
 • andnöd, hjärtklappning;
 • oproportionerlig ökning i buken;
 • menstruations oregelbundenheter, brun urladdning, nedsatt follikelmognad av ägg;
 • känsla inom närvaro av en främmande kropp;
 • obehag, förstoppning;
 • krampande tråkig smärta;
 • med brott, vridning eller klämning av benet finns det en kraftig allvarlig smärta i nedre del av buken, kräkningar, takykardi, medvetenhetsförlust.

Diagnostik

De viktigaste metoderna som hjälper till att diagnostisera cystadenom som utvecklas i äggstockarna är ultraljud (ultraljud) i bäckenorganen, CT (datortomografi) och MRI (magnetisk resonansavbildning). Tack vare dessa metoder upptäcks tumörer, deras storlek, lokalisering, art och utseende bestäms. Ett blodprov görs för att upptäcka tumörmarkörer. Närvaron av dessa indikatorer indikerar utvecklingen av en malign process eller purulent abscess i organen.

Om läkaren avslöjar att tumören har lett till störningar i andra organ kommer han att skicka patienten för cystoskopi - undersökning av urinblåsan med ett endoskop. De kan utföra urografi (röntgen av urinvägarna), irrigoskopi (tarmens röntgen), rektoskopi (endoskopi av ändtarmen). Om cystadenomen är liten observeras det, i avsaknad av en ökning i storlek skärs det inte ut. Medicinering inkluderar i detta fall användning av smärtstillande medel, antiinflammatoriska och antibakteriella medel. I närvaro av blödning stoppas den.

I tveksamma fall kan läkaren förskriva en patient med Doppler-ultraljud i färg. Detta kommer att hjälpa till att skilja en godartad cyste från en malig tumör baserad på en studie av blodflödesintensiteten. För att utesluta äggstocksmetastas av en av formerna av magcancer föreskrivs kvinnor fibrogastroduodenoskopi. Fibrocolonoscopy kommer att hjälpa till att bedöma graden av delaktighet i ändtarmsprocessen och sigmoid colon.

Enkla serösa cystom bör särskiljas från andra godartade neoplasmer i äggstocken: funktionella cystor, papillära eller pseudomucinösa cystadenom. Under differentiell diagnos utförs endoskopi i magen, röntgen av mag-tarmkanalen. Cystomas bör särskiljas från:

 • tubo-ovarial abscess;
 • ektopisk graviditet;
 • akut blindtarmsinflammation;
 • renal dystopi;
 • divertikulos i sigmoid kolon;
 • extraorganiska tumörer i bäckenet.

komplikationer

Faren för att utveckla och inte behandla cystadenom ligger i den möjliga utvecklingen av komplikationer som kräver akut läkarvård. Dessa inkluderar:

 • kapselbrott, cystainnehåll in i bukhålan, utveckling av peritonit;
 • vridning, krossande ben, tumornekros;
 • undertryckning av innehållet;
 • ascites (ansamling av vätska i buken på grund av dess penetration genom tumörens vägg in i bukhålan);
 • en ökning av bukens storlek;
 • komprimering av angränsande ländryggorgan, deras dysfunktion;
 • cirkulationsstörningar i bäckenorganen, åderbråck;
 • blodproppar;
 • spontan abort;
 • minskning av äggstockarnas arbete, bilagor;
 • infertilitet (överlappande cystisk inträde i intilliggande äggledare);
 • cancer, metastaser av cancertumörer till andra organ.

Behandling

Cystadenom är en godartad tumör som kräver noggrann övervakning av läkare. Om dess storlek ökar krävs kirurgisk ingrepp - avlägsnande av neoplasma. Behandling av äggstockscystadenom med folkmässiga botemedel utförs inte. I de flesta fall av operationen lyckas kvinnor upprätthålla äggstockarna, reproduktionsfunktionen, men ibland, vid patientens mogna ålder (i avsaknad av befruktningsplanering), kan läkare ta bort reproduktionsorganen.

Indikationer för att ta bort cysta är stora över 5 cm, fortsatt tillväxt, möjligheten till nypning, brott, vridning av benen, tecken på malignitet. Unga kvinnor avlägsnas cystadenofibrom genom laparoskopi med bevarande av friska äggstocksvävnader. Om man misstänker cancer avlägsnas rören och de flesta livmoder med hjälp av laparotomi, i ålderdom tas hela livmodern bort.

Laparoskopi, en minimalt invasiv metod, föreskrivs för avlägsnande av små neoplasmer upp till 4 cm i storlek, godartade cyster och barnets fertil ålder. Operationen utförs under generell anestesi. Två små punkteringar (upp till 2 cm i längd) görs på bukväggen, i vilken en videokamera, ett rör med gas och kirurgiska instrument sätts in. 4 månader efter operationen kan du planera befruktningen. Minimalt invasiv kirurgi lämnar små ärr.

Laparotomi är en allvarlig operation där kirurgen gör ett stort snitt i buken. Intervention utförs under klimakteriet, med en stor tumörstorlek, dess maligna typ. Med denna operation tas cystadenom, äggledare, äggstockar bort. Detta är nödvändigt för att undvika återfall av den onkologiska processen eller utvecklingen av cancer på reproduktionsorganen. Om bara en äggstock tas bort, upprätthålls kvinnans reproduktionsförmåga.

Graviditetsbehandling

Under barnets uppkomst kan också cystadenom, ofta av den serösa typen, utvecklas. När de upptäcks övervakar läkare tumörens tillväxt och patientens tillstånd. Om cystomen inte överstiger 3 cm i diameter, inte växer, vidtas inga åtgärder - detta påverkar inte graviditetsprocessen. Om cysten växer, och i tredje trimestern av graviditeten finns det risk för klämning eller vridning av tumörens ben, utförs en operation med laparoskopi. Kirurgi kan utföras vid 14-16 veckors graviditet. Med hot mot moderns och barns liv, spridningen av cyster, utförs en laparotomi.

Prognos

Om du upptäcker utvecklingen av cystadenom i tid och behandlar det i rätt tid eller tar bort det kirurgiskt kommer prognosen för sjukdomen att vara gynnsam. Serösa cystom är extremt sällsynta vid återfall och malignitet. Kvinnor i reproduktiv ålder som har genomgått organbevarande ingripanden (ensidig ovariektomi, adnexektomi) kan du planera en graviditet två månader efter operationen.

Fullständig återhämtning av kroppen efter kirurgiskt avlägsnande av en slätväggig serös tumör inträffar den 10-14: e dagen, efter radikala operationer - den 6-8: e veckan. Under återhämtningsperioden bör patienter genomgå regelbundna medicinska undersökningar hos gynekologen. Enligt vissa studier har användningen av kombinerade monofasiska preventivmedel en profylaktisk effekt på utvecklingen av godartade cyster - endast en läkare bör förskriva dem.

Förebyggande

Under observationen av cyster ges inte patienter specifika instruktioner när det gäller näring eller kost, om det inte finns några samtidiga sjukdomar och klagomål från inre organ. Om cystadenom är stort, har ett smalt ben (bas), kan läkaren införa rimliga begränsningar för fysisk aktivitet, sexuell intimitet. Du kan inte på ett kraftigt sätt ändra kroppens position i rymden, tumla, falla, hoppa, hänga upp och ner för att förhindra vridning av cysten.

Förebyggande åtgärder i samband med utveckling av cystadenofibrom eller dess överdrivna tillväxt är:

 1. Avhållsamhet från insolation (solbad vid naturliga förhållanden eller i solarium), balneologiska och fysioterapeutiska förfaranden med användning av värme.
 2. Förbudet mot mottagning av delade varma bad vid vattentemperaturer över 38 grader.
 3. Att upprätthålla en hälsosam livsstil av en gravid kvinna, uteslutning av alla faktorer som kan orsaka avvikelser i barnets utveckling. Detta hjälper till att undvika medfödda avvikelser hos dermoidcyster i fostret, som i framtiden kan utvecklas till cystomas..
 4. Uteslutning av faktorer som bryter mot den hormonella bakgrunden, processen för celldelning av äggstocksvävnaden (dåliga vanor, toxiner, skadlig strålning, stress, psykologiskt trauma).
 5. Rätt behandling av inflammatoriska processer, infektionssjukdomar i reproduktionssystemet. Överkylning eller överdriven uppvärmning får inte tillåtas..
 6. Ett regelbundet besök hos gynekologen för en rutinundersökning - observation av en läkare hjälper till att snabbt identifiera en utvecklande cysta, även i de tidiga stadierna, som är asymptomatiska. Om detekteras kommer behandling att förskrivas..
 7. Undvik alltför ofta samlag, röra i valet och förändring av sexpartner. Det kommer också att bidra till att minska sannolikheten för att drabbas av sexuellt överförda sjukdomar, vilket bidrar till utvecklingen av patologi i vävnaderna i äggstockarna och andra reproduktionsorgan..
 8. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, stärka immuniteten. Dessutom ökar denna åtgärd kroppens motståndskraft mot sjukdomar, manifestationer av alla typer av neoplasmer.

Video

Hittade ett misstag i texten?
Välj det, tryck på Ctrl + Enter så fixar vi det!

Ostadisk cystadenom

Neoplasmer i området för livmoderhängen är olika - i de flesta fall, först efter operationen, kan resultatet av histologisk undersökning utesluta malign degeneration. Ostadiskt cystadenom hänvisar till epiteltumörer, av vilka vissa kan orsaka onkologisk patologi med en ogynnsam prognos, så att läkaren alltid närmar sig undersökningen med tanke på cancer alertness när han förbereder sig för operation.

Alternativ för godartade neoplasmer

Beroende på struktur och cellstruktur delas epitel tumörer in i följande huvudtyper:

 1. Seröst cystadenom;
 2. Mucinös cystom;
 3. Endometrioid ovariesjukdom;
 4. Klar celltumör;
 5. Brenners tumör;
 6. Blandad neoplasma.

Det är långt ifrån alltid möjligt att exakt bestämma typen av neoplasma vid stadium av preoperativ beredning: oftast under en kirurgisk procedur under en express biopsi kommer läkaren att kunna exakt bestämma den histologiska varianten av cysten.

Serösa tumörer

Den vanligaste arten är seröst äggstockscystadenom. Cystomens inre yta är fodrad med normalt äggstocksepitel, vilket ger en vätskesekretion. De viktigaste diagnostiska kriterierna som antyder en histotyp av en godartad neoplasma är:

 • släta väggar;
 • ensidig;
 • enkel kammare;
 • liten i storlek (högst 30 cm i diameter);
 • flytande innehåll utan täta inneslutningar.

Efter att ha fått resultatet av ultraljudsskanning och baserat på de kliniska manifestationerna kommer läkaren att föreslå ett kirurgiskt behandlingsalternativ - endast genom att ta bort tumören kan du med säkerhet prata om den godartade processen. Operationsomfånget i frånvaro av misstank för cancer är alltid organbevarande: det räcker till för att skära en cysta eller göra en partiell resektion.

Mucinösa neoplasmer

Det näst vanligaste epiteliala cystadenomet är mucinös cystom. Tumörens inre yta är fodrad med cylindriska celler, som liknar livmoderhalsen i livmoderhalsen, som producerar tjockt slem. De viktigaste egenskaperna hos mucinös äggstockscystadenom är:

 • kuperad yta;
 • flerkammar;
 • medelstora och stora i storlek (kan nå 50 cm i diameter);
 • tjockt slemliknande innehåll.
 • släta väggar på innerytan.

Det gamla namnet på tumören är pseudo-slemhinne cystadenom i äggstockarna. Den godartade kvaliteten på neoplasmen bekräftas histologiskt, vilket gör det möjligt för läkaren att använda mindre traumatiska typer av operationer.

Endometrios, Brenners fibrom, klarcell och blandade cystom är mycket mindre vanliga. Läkarens huvuduppgift vid undersökning och förberedelse för en kirurgisk operation är att exakt identifiera tumörhistotypen för att välja den optimala behandlingstaktiken.

Gränscystomer

En frekvent variant av tumörtillväxt är ett prekanceröst tillstånd, där de första tecknen på obligatorisk malign degeneration uppträder. Gränscyster inkluderar:

 1. Seröst papillärt cystadenom;
 2. Ytlig papillär tumör i äggstocken;
 3. Borderline Papillary Cystadenoma.

Ju förr som någon av de prekancerösa histotyperna upptäcks, desto bättre är prognosen för behandling av cystadenom i äggstockarna: med tanke på den enorma risken för äggstockscancer bör varje papillär cystadenom genomgå en operation med obligatorisk användning av principerna om försiktighet.

Serös papillär tumör

Den mest prognostiskt gynnsamma varianten av förstadier, serös papillär ovarial cystadenom, är mycket mindre benägna att degenerera jämfört med andra typer av kantlinje papillära neoplasmer. Följande tecken kan antyda sannolikheten för denna histotyp av cystom:

 • enkelkammare (mindre ofta - tvåkammare);
 • medelstorlek (upp till 30 cm);
 • närvaron av en liten mängd papiller på den inre ytan av cysten.

Vid transvaginal ultraljudsundersökning kommer läkaren att se en enda grov papilla inuti cystomen, vilket är det första och viktiga tecknet på ett gränsenstillstånd för cancer. Risken för degeneration är inte stor, men tillvägagångssättet för behandlingstaktik är entydigt - tumören måste tas bort med hänsyn till den påstådda malig tillväxten.

Papillär cystadenom i äggstocken

Mycket allvarligare och farligare är situationen när, som ett resultat av undersökning på ytan av cystom, flera papillära tillväxter avslöjades. Detta är ett tecken på aktiv tillväxt med spridning av cellelement. Tecken på prekanceröst tillstånd inkluderar:

 • ett stort antal små papiller, som tenderar att smälta samman och bilda strukturer som liknar blomkålen;
 • utbredd på ytan av cystomen;
 • en snabb ökning av storleken på den cystiska neoplasma;
 • tumör med flera kammare.

Det värsta alternativet är att upptäcka papillärväxter på intilliggande organ och bukhöljet på buken. Detta indikerar en metastaserande spridning av prekancer, vilket kraftigt förvärrar prognosen för behandling av papillär äggstockscystadenom.

Gräns ​​svullnad

Det är ofta omöjligt att upptäcka ögonblicket av ondartad transformation - gränsen papillär cystadenom kan bli äggstockscancer på kort tid. Gränsförstadiet tillstånd kännetecknas av:

 • stora storlekar av papillära tillväxter;
 • snabb tillväxt av cystom;
 • uppträdande av vätska i buken (ascites).

Det är viktigt att genomföra utbildning och genomföra en radikal operation så snart som möjligt för att minska risken för malignitet. Men även med histologisk bekräftelse av tillståndet före tumör, kommer läkaren att genomföra postoperativ behandling med användning av ovarial onkologi terapimetoder.

Maligna neoplasmer

Äggstockscancer har många histologiska typer. Klassificering av epiteltumörer inkluderar följande huvudalternativ:

 1. Seröst cystadenokarcinom;
 2. Ytlig papillär adenokarscinom;
 3. Mucinös malign tumör.

Sällsynta arter (endometrioid, klarcell, övergångscell, skive och blandad) är vanligtvis ett kirurgiskt fynd - efter operation för cystadenokarcinom i äggstockarna hittar histologen specifika cancerceller i den borttagna vävnaden och ger den behandlande läkaren en slutsats om förekomsten av en atypisk histotyp av cancer.

Seröst ovarialt adenokarcinom

Liksom med en godartad cyste är denna typ av tumör den vanligaste (upp till 60% av alla typer av epitelial äggstockscancer). Seröst cystadenokarcinom i äggstocken kan inte skilja sig från vanliga serösa cystom, därför är det i varje specifikt fall nödvändigt att genomföra en expressionsvävnadsbiopsi under operation för att avlägsna cystiska neoplasmer i äggstocken. Ofta är det bara histologi som kan skilja cystadenom från adenokarcinom. Obligatorisk är bedömningen av celldifferentiering - det finns tre alternativ:

 • mycket differentierad;
 • måttligt differentierade;
 • låg grad.

Bättre prognos för cystadenokarcinom med hög differentiering av tumörcellstrukturer.

Ytlig papillär adenokarscinom

Förekomsten av tillväxter på cystomets yttre yta är alltid en hög risk för papillär ovariecystadenokarcinom. Det är oerhört viktigt att inte skjuta upp operationen för cystadenom i äggstocken, även om papiller på cystytan inte hittas under undersökningen: ibland kan papillärtillväxter bara upptäckas under operationen. Risken för papillärcancer är mycket hög med följande symtom:

 • ett stort antal papillärstrukturer;
 • omfattande tillväxt;
 • förekomsten av metastaser i den andra äggstocken;
 • metastatisk skada på angränsande vävnader och organ.

Det är nödvändigt att genomföra en operation för att radikalt avlägsna cystomen med det obligatoriska genomförandet av kombinerad antitumörterapi.

Slimhinnigt malignt cystom

Malignitet baserat på pseudo-slemhinne cystadenom i äggstocken förekommer hos 15% av kvinnorna, därför är närvaron av en cyster med flera kammare fylld med slem en riskfaktor för onkologi. Viktiga tecken på en eventuell malign transformation inkluderar:

 • uppkomsten av smärta;
 • dysfunktion i bäckenorganen;
 • bildning av ascites.

Under undersökningen är det långt ifrån alltid möjligt att skilja cancer från mucinös äggstockscystadenom, därför kommer läkaren att föreslå onkologi under operation för en pseudomucinös neoplasma.

Terapeutisk taktik

Alla varianter av cystadenom i äggstockarna innebär kirurgi. Det är omöjligt att skjuta upp eller vägra en operation för att skapa förutsättningar för utvecklingen av cystom. Övergången från en godartad till en gränsen och malign tillstånd kan ta en kort tid (från flera veckor till 2-3 månader), så den viktigaste och mest effektiva behandlingen för cystadenom i äggstockarna är kirurgi för att ta bort tumören. Av stor betydelse för valet av terapeutisk taktik under den postoperativa perioden är det histologiska resultatet - beroende på typen av neoplasma kommer läkaren att erbjuda följande alternativ:

 • medicinsk övervakning upp till 2 år med periodisk undersökning;
 • en enda kurs i kemoterapi;
 • kombinationsterapi med läkemedel och strålning.

Det är nödvändigt att exakt och exakt utföra utnämningen av en specialist för att förhindra återkommande av en äggstocks tumör och förbättra prognosen för livet, särskilt mot bakgrund av upptäckt av äggstockscancer.

Cystom i höger och vänster äggstockar - vad är det?

Cystadenom ser ut som en ovariecyst, men är en tumör. Innan man når stora storlekar fortsätter det ofta utan symtom, och då finns det tyngd, smärta, brister i buken, svårigheter med urinering, tarmrörelser, livmodersblödning. Komplikationer är vridning av tumörens ben och bristning av kapseln med skarp smärta, spänningar i bukväggen, svimning.

Cystom betraktas som villkorat godartat, eftersom det kan degenerera till cancer. Diagnosen hjälper till med ultraljud, tomografi, blodantal för tumörmarkörer, laparoskopi med biopsi. När cystadenom upptäcks föreskrivs alltid kirurgi, efter det, enligt histologi, kan den maligna processen helt uteslutas eller bekräftas.

Vad är cystom

Oftast finns sjukdomar av denna typ hos kvinnor över 30 år, särskilt för patienter som är i klimakteriet (gradvis blekning av reproduktionssystemet). Cystom, som en neoplasma, kan växa upp till 10 - 15 cm i diameter och malig (provocera bildningen av cancerceller och bli en malig tumör). Det är därför patologin i sig definieras som ett prekanceröst tillstånd och kräver läkemedelsinsatser i tid.

Cystoma är en typ av påse med en eventuell inre separering i flera kammare, vars kavitet är fylld med vätska. Bildningen av tillväxter kommer från cellerna i de kvinnliga könskörtlarna. Som regel är sjukdomen ensidig, till exempel cystom i höger äggstock, men bilateral skada är också möjlig.

Faren för en sjukdom under graviditeten är en möjlig klämning av livmodern och försämrad fosterutveckling, vilket leder till missfall och kan också vara skadligt för kvinnan själv.

Tecken på cystom i vänster bihang

Den kliniska bilden av patologin bestäms av storleken på neoplasma, liksom av hur mycket inre organ som är involverade och om det finns komplikationer. Tumörer av liten storlek brukar inte göra sig kända och upptäcks av en slump under en undersökning eller en ultraljudssökning. Men även en liten cystom kan förvandlas till cancer.

Oftast, med en tumör i vänstra bihang, uppstår smärta av olika intensiteter. Möjligt obehag i nedre del av magen under intimitet eller tarmrörelse. Smärta kan vara permanent och dra. De är lokaliserade i området av könsorganet, migrerar ofta till korsryggen eller inguinalen, förstärkta när de gör övningar, går.

Ibland finns det en känsla av fullhet. När tumören når en imponerande storlek blir magen större, vilket ofta leder till en ökning av kroppsvikt. Sådana förändringar i en kvinnas utseende kan orsakas inte bara av den snabba tillväxten av neoplasmen, utan också av ascites.

En stor cystom på vänster skjuter organ i närheten och sätter press på dem. I det här fallet är patienten orolig för ofta behov av att tömma urinblåsan, förstoppning, svullnad i nedre extremiteter. Utvecklingen av hydrosalpinx utesluts inte.

Vilka är orsakerna till utbildning

En specifik lista över orsakerna till manifestationen av sjukdomen i medicinsk praxis är inte tillgänglig. Det finns ett antal funktioner som kan provocera bildandet av cystom. Vi talar om patienter som tidigare har haft en abort eller en äggstocksoperation. Kvinnor som har diagnostiserats med en ektopisk graviditet bör också vara försiktiga med sin hälsa..

Möjliga skäl inkluderar också:

 • hormonell obalans;
 • förekomsten av kroniska, såväl som inflammatoriska och infektionssjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • manifestationer av herpes av den andra typen eller HPV (humant papillomavirus);
 • förekomsten av dåliga vanor och överensstämmelse med en kalorifattig diet med överdrivet fett;
 • oregelbundenhet i menstruationscykeln, som ofta åtföljs av blödningar i livmodern.

Särskild uppmärksamhet på möjlig patologi bör ägnas åt kvinnor med karakteristisk ärftlighet om liknande tumörer redan har hittats hos kvinnliga släktingar.

Ganska ofta utförs cystomdetektion under diagnos och behandling av bröstcancer..

Förebyggande och prognos

Sannolikheten för ondartad omvandling av tumören är vanligtvis inte mer än 15%, men om läkaren erbjuder operation bör du inte vägra den. Vid snabb behandling av patologi är prognosen positiv, men en kvinna bör observeras av en onkolog under en tid och genomgå alla nödvändiga undersökningar.

För att förhindra utveckling av cystom till vänster är det nödvändigt att genomföra terapi av gynekologiska sjukdomar, för att skydda mot oönskad graviditet (för att undvika behovet av en abort), använda kondomer för att förhindra sexuellt överförda infektioner. Det är viktigt att regelbundet besöka en gynekolog och korrigera hormonella störningar.

Klassificering

Klassificeringen av sjukdomen beror på egenskaperna hos den vätska som tumören själv är fylld med. Neoplasma är:

 • serös om den inre vätskan är lätt och transparent;
 • slemhinnor, om det påminner mer om slem i sin struktur.

Samtidigt är mucinösa cystom mycket mindre benägna att ha en ökad risk för malign degeneration jämfört med serös (inte mindre än tre gånger).

Det är också vanligt att skilja tumörer med internt innehåll beroende på graden av risk för deras malignitet:

 1. Godartad.
 2. Malign.
 3. Spolning eller gräns, varav en femtedel blir cancerorgan.

Ytterligare behandling av sjukdomen beror på korrekt diagnos, liksom möjligheten att helt eliminera riskerna för dödsfall.

Mucinös cystadenom i äggstocken

Mucinösa cystadenom i äggstocken är vanligtvis stora ensidiga tumörer med tät konsistens, rund eller oval, med en ojämn yta. De innehåller många små håligheter inuti, varav en är den viktigaste, och resten är separerade från det under tillväxt.

Det inre skiktet är fodrat med celler som liknar livmoderhalsepitelet. De utsöndrar slem i cystomen. Från insidan är tumören jämnväggig eller så växer papiller på den - papillär. Utanför täcks cystadenomen med ett tätt membran av bindväv, blod och lymfkärl passerar under det.


Mucinös cystadenom i äggstocken

Mucinösa tumörer har ett ben, vilket ger dem rörlighet och leder till vridning, intrång. Denna typ av formation förekommer huvudsakligen efter 50 år. Genom kursens natur skiljer man godartad, mellanliggande (benägen till tillväxt och degeneration) såväl som med tecken på en malign process. Risken för cancer är 13-17%.

Skillnader från Serous

Seröst cystadenom har sådana skillnader från slemhinnor:

 • mest enskilda kammare;
 • finns oftare i båda äggstockarna;
 • det inre skiktet är epitelceller som kan utsöndra en klar halmfärgad vätska;
 • upptäcks vanligtvis i åldern 40-50 år;
 • har sällan ett ben;
 • en tendens att degenerera manifesteras i 7-10% av fallen.

papillärt

Papillära eller papillära cystadenom kännetecknas av intern spridning av epitelet i form av papiller. De förekommer som regel hos kvinnor i fertil ålder och de betraktas som ett mellanliggande alternativ mellan godartad och ondartad, före cancer. Hos mer än hälften av patienterna förvandlas ett papillärt cystom till en cancertumör. Cirka 40% hittar samtidigt fibroider, endometrios och livmodercancer.

Riskerna för malignitet är högre med:

 • tidig pubertet,
 • sen klimakterie,
 • överskott östrogen,
 • få födslar,
 • ofta aborter,
 • vägran att amma.


Sektionspapillärt cystadenom

Grov papillär

Grubo papillära cystom har en ännu större förmåga att överföra till cancer - cirka 70%. Epitelväxter kan lokaliseras både på de inre och yttre ytorna av cystadenom. 60% av kvinnorna hittar blandade former. I detta fall är papillerna enkla och multipla och formen liknar koraller eller blomkål.

När en tumör groddar genom en kapsel sprids den till bukhinnan, urinblåsan och tarmen. Detta är karakteristiskt för en malign process, men den slutliga slutsatsen om strukturen och scenen görs först efter operation och histologisk analys av det borttagna cystoma.

Se videon om äggstockscystadenom:

symtomatologi

Eventuella symtom på cystom i äggstockarna förekommer vanligtvis i fall då tumören har nått imponerande storlek och stör den normala funktionen hos angränsande organ och vävnadsregenerering. I de inledande stadierna kan patologi bara detekteras med en noggrann undersökning av en läkare och genomföra rutinundersökningar.

Misstänksamhet om en godartad tumör i äggstocksregionen kan indikeras av:

 • rita smärta i nedre del av buken, som uppträder med svår fysisk ansträngning, under tarmrörelsen och under sex;
 • orsakslöst för den första kränkning av menstruationscykeln;
 • funktionsfunktion i bäckenorganen (på grund av tumörtryck), som kan manifestera sig som förstoppning, smärtsam och extremt frekvent urinering.

Stor cystom provocerar en ökning i buken, som liknar graviditetstillstånd. I närvaro av ovarietumörer klagar patienter ofta över tyngd i benen och utvecklingen av åderbråck i benen.

Om patienten har illamående, skärande smärtor, samt en ökning av temperatur och arytmi, är det vettigt att kontrollera neoplasmaens position, eftersom de listade symtomen är karakteristiska när tumörbenen vrids.

Möjliga komplikationer från resektion

Även laparoskopisk resektion (partiell excision) av äggstocksvävnaden kan åtföljas av komplikationer:

 • intolerans mot anestesi;
 • oavsiktlig skada på blodkärl, tarmvägg, urinblåsan;
 • infektionsfästning;
 • blödning;
 • ansamling av vätska eller blod på platsen för tumörborttagning;
 • vidhäftningsprocess i bukhålan.

Deras risk är mycket lägre än vid öppen operation, men det kan inte uteslutas helt. De flesta identifieras redan på sjukhuset (före utskrivning) med kontroll-ultraljud, och vissa kan förekomma hemma.


Vidhäftningsprocess efter avlägsnande av äggstockarna

Anledningarna till ett omedelbart besök hos gynekologen är:

 • ökad smärta i nedre del av magen eller konstant värk;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • allmän svaghet i två veckor eller mer;
 • svårigheter och smärta vid urinering eller avrättning.

Diagnostik

Diagnos är möjlig vid den första undersökningen av patienten av den behandlande gynekologen. En ultraljudsundersökning av bäckenorganen med ett ytterligare test för histologi för att bestämma strukturen hos neoplasmer föreskrivs som bekräftelse eller motbevisning av misstankar. Som regel undersöks tumörinnehållet med avseende på förekomst av cancerceller för att bekräfta dess godartade eller malignitet..

Under konsultationen måste läkaren fråga:

 • förekomsten av eventuella klagomål hos patienten själv med en förklaring av deras varaktighet, till exempel hur länge sedan smärta i nedre del av buken dök upp och hur ofta de återkommer;
 • möjliga tidigare kirurgiska ingripanden och förekomsten av sexuellt överförda sjukdomar;
 • egenskaper hos menstruationscykeln, inklusive eventuella samtidigt smärta från själva sekreten och deras överflöd;
 • graden av befintliga bakgrundssjukdomar, till exempel närvaron av övervikt hos patienten eller avvikelser i det endokrina systemet.

I processen med ultraljud bestämmer specialisten platsen för neoplasmerna, liksom deras egenskaper, former och omedelbara storlekar. För att skilja en godartad från en ondartad cyste kan en läkare utföra en speciell färg Doppler-kartläggning. Med sin hjälp bekräftas närvaron eller frånvaron av blodflöde i neoplasma, vilket skiljer tumörens natur.

Obligatoriskt är blodprovet för tumörmarkörer, vars resultat bestämmer nivån av cancer-embryonalt antigen, alfa-fetoprotein och andra markörer. Resultatet av ett blodprov för tumörmarkörer är den mest exakta bekräftelsen av arten hos de upptäckta tumörerna, särskilt deras maligna natur.

Ett ytterligare sätt att diagnostisera neoplasmer i äggstocksområdet är laparoskopi, där ett kirurgiskt snitt är nödvändigt för att få en bild av cystom, såväl som dess eventuella borttagning.

Papillär cystadenom i äggstocken: prognos

För kvinnor som har upptäckt och tagit bort papillär cystadenom, anses prognosen i 95% av fallen vara gynnsam. Sådana tumörer är sällan benägna att dyka upp igen. Patienterna måste vara under tillsyn av en gynekolog och genomgå en undersökning årligen. Om operationen inte utförs ökar risken för vätskeansamling i bukhålan, vridning av benet, bristning av den yttre kapseln, degeneration till cancer.

Livslängden med andra typer av utbildning

Med äggstockscystadenokarcinom relaterat till cancer förändras prognosen beroende på sjukdomens utveckling, samtidiga sjukdomar, ålder.

Den genomsnittliga livslängden efter borttagningen beror på scenen:

 • fem år eller mer vid första lever minst 80%,
 • den andra - 50%,
 • tredje - 15%,
 • den fjärde - 7-10%.

I allmänhet kännetecknas en neoplasma som uppstod från en tidigare godartad karaktär av en mer gynnsam kurs, eftersom dess celler vanligtvis behåller strukturen hos vanlig vävnad (differentierad). Med seröst cystadenom och andra typer av cyster (utan tecken på degeneration) förändras inte förväntad livslängd med snabb operation.

Taktik för gränsöverskridande tumörer efter operationen

Med gränsöverskridande tumörer efter operationen görs en tid hos en gynekolog. Dessa sjukdomar betraktas som villkorade godartade. På grund av detta måste de alltid tas bort..

Efter att kirurgisk behandling har utförts och tecken på cancer är uteslutna räcker det för kvinnor att besöka en gynekolog minst en gång var sjätte månad under de första fem åren och sedan en gång om året i 20 år. Det är viktigt att kontrollera den hormonella bakgrunden, preventivmedel i tabletter kan förskrivas för att återställa den.

Vad är farligt cystom

Avsaknaden av snabb och korrekt behandling i sådana fall leder till att de ytterligare ökar, vilket ökar risken för bristning av själva formationsväggarna, vridning av tumörens ben, samt början av suppuration och intern blödning. Var och en av dessa alternativ provocerar uppkomsten av akut buksyndrom och allvarlig blodförlust.

Cystom i vänster äggstock (eller höger) kan tyst utvecklas till en malig form, vilket är farligt för patienternas liv. Om tumören upptäcktes när graviditeten redan börjat finns det alltid en risk för missfall och missfall. Om graviditeten kan upprätthållas, kan det vid ett senare tillfälle inträffa en överträdelse av den fulla blodtillförseln till livmodern, vilket innebär att det finns en risk för hypoxi (syre svält) i fostret.

Operation för borttagning av utbildning

Med seröst cystadenom kan endast tumören tillsammans med kapseln tas bort. För detta används laparoskopi. Den endoskopiska utrustningen injiceras, membranet genomträngs, innehållet pumpas ut med en aspirator (pump), kärlen bränns och äggstockens integritet återställs.

Det resulterande materialet skickas till histologi. Hela operationen varar i cirka 45 minuter. Detta alternativ anses vara det enklaste, eftersom orgelet bevaras, förekommer sällan omfattande vidhäftningar. Tilldelas unga kvinnor som planerar ytterligare graviditet och förlossning.

Papillärcystom och slemhinne kräver vanligtvis avlägsnande av äggstocken. I avsaknad av tvivel om malignitet kan detta också göras genom laparoskopi..


Laparoskopisk metod för borttagning av äggstockarna

När testdata är osäkra (till exempel markörer med höga tumörer) är det bättre att genomföra en öppen laparoskopi. Det krävs för att upptäcka cancer. I detta fall avlägsnas äggstockarna, livmodern och magkörteln för att minska risken för återfall..

Funktioner i övergången till cancer

Upptäckta tumörer med inre vätska, som ökar på grund av det ackumulerade innehållet och den direkta celldelningen på bildningens väggar, är redan ett förkansartat tillstånd hos kvinnlig kropp. I det här fallet beror inte början på maligniseringsprocessen av påverkan av externa faktorer.

I stadiet att förvärva en ondartad natur raderas tydliga konturer i tumörerna och innehållet i sig blir tätare, varför de växer till angränsande organ och vävnader. Bekräfta förekomsten av cancerceller med hjälp av histologiska blodprover (för närvaro av tumörmarkörer).

Orsaker till godartade ovarietumörer

Orsakerna till utvecklingen av godartade ovarietumörer har inte klargjorts. För vissa typer av tumörer antas rollen för genetiska störningar under intrauterin utveckling, för andra, en hormonell obalans. Det finns emellertid fortfarande inga bevis på en förening av tumörer i äggstockarna med liknande tillstånd..

Studier tyder på ett samband mellan vissa riskfaktorer och utvecklingen av tumörliknande funktionella cyster på äggstockarna. Dessa riskfaktorer är:

 • tidig menarki, fetma, infertilitet och hypotyreos;
 • cigarettrökning (fördubblar den relativa risken för att utveckla funktionella cyster på äggstockarna);
 • Tamoxifen (ökar risken för cystabildning med 15-30%);
 • Hormonersättningsbehandling (ökar frekvensen för cellulära cyster hos kvinnor i åldern> 50 år).

Enligt nyligen genomförda studier kan cirkulerande follikelstimulerande hormon (FSH) vara en drivkraft för utveckling av neoplasmer i äggstockarna. Ytterligare forskning behövs för att bestämma den exakta roll som FSH och FSH-frisättande faktor spelar för utvecklingen av epiteltumörer i äggstocken..

Behandling

Behandling är endast möjlig genom att genomföra en operation för att avlägsna farliga neoplasmer, eftersom det nästan är omöjligt att på något sätt beräkna ögonblicket för dess övergång till det maligna stadiet. Avlägsnandet av cystom utförs individuellt i varje enskilt fall, med det obligatoriska med hänsyn till sjukdomens stadium, tumörens storlek och deras antal, patientens ålder, samt förekomst av olika samtidiga sjukdomar, möjlig graviditet.

Det är omöjligt att självständigt behandla en sjukdom med okontrollerad användning av läkemedel och folkläkemedel, eftersom situationen kan förvärras och själva operationen blir mycket svårare, med minimala chanser att lyckas fullbordas.

Avsaknaden av korrekt behandling i form av kirurgi kan provocera en snabb ökning av neoplasmer med uppkomsten av farliga komplikationer under ganska kort tid. Behovet av kirurgi (med stor utbildning) är förmågan att ta bort tumören fullständigt och minimera ett eventuellt återfall i framtiden.

I närvaro av stora tumörer kan deras eliminering utföras samtidigt med avlägsnande av det drabbade äggstocken eller äggledarna (med förbehåll för början av klimakteriet). Små tumörer med minimal skada på angränsande organ tillåter borttagandet av själva formationen samtidigt som hela reproduktionssystemets effektivitet, inklusive äggstockarna, upprätthålls.

Menopausal ovarialt cystadenom

Sannolikheten för att utveckla cystadenom i äggstockarna ökar under klimakteriet. Oftast finns slemhinnor och papillär neoplasmer. Till och med före menstruationens upphörande på 2-3 år har kvinnor den så kallade "hormonella gungan". De kännetecknas av skarpa förändringar i östrogennivån i blodet med en övervägande ökning. Denna bakgrund skapar förutsättningarna för bildande av cystom.

Tillväxttakten beror på det allmänna hälsotillståndet, en snabb ökning provoserar:

 • fetma;
 • brott mot kolhydratmetabolismen - prediabetes, typ 2-diabetes mellitus;
 • minskad sköldkörtelfunktion;
 • rökning;
 • påfrestning
 • användning av hormonella läkemedel eller kosttillskott med fytoöstrogener utan undersökning;
 • kronisk inflammatorisk process.

Är det farligt under graviditeten?

Cystom under graviditeten förekommer hos 0,5% av kvinnorna. Tumören fortsätter ofta med komplikationer:

 • spontan abort, missfall (7-12%);
 • vridning av benen eller hela äggstocken (från 10 till 50%) på grund av sträckning av den ligamentösa anordningen i livmoderhängen, med en förändring i uterushålans storlek eller läge;
 • kapselbrott (15-20%) med blödning i äggstocken eller bukhålan;
 • komprimering av tumören av den växande livmodern med ökad smärta, nedsatt funktion av urinblåsan och tarmarna (13-15%);
 • fosterets snedställda eller tvärgående position (8-10%);
 • ett hinder för att främja fostret under förlossningen (14-19%);
 • övergång till ondartad (2-5%).

Med en asymptomatisk kurs av cystomen är konstant övervakning nödvändig för det (undersökning av en gynekolog, ultraljud). De försöker skjuta upp operationen, och leveransen utförs med kejsarsnitt om det finns risk för brist, vridning eller svårigheter i arbetet. Om du inte kan klara dig utan det, är det föredragna alternativet efter 14 veckor laparoskopi. Men det kan också leda till abort, fosterutvecklingsstörningar.

Titta på videon om huruvida cysten på äggstocken är farlig under graviditeten:

Cyst och cystom - vad är skillnaden?

Huvudskillnaden mellan en cysta och en cystom är baserad på det faktum att den första alltid har en chans att upplösas på egen hand, och den andra kan bara sluta växa, men kräver obligatorisk kirurgisk ingripande för fullständigt avlägsnande.

Det är möjligt att bestämma skillnaden endast med hjälp av ultraljud, eftersom cysten ofta är en ganska stor formation med tunna väggar, tydliga konturer och homogent innehåll. Skillnaden i cystom är i väggens ojämna konturer och möjliga förändringar i tjockleken.

Varför visas patologi

Cystom på höger äggstock förekommer av vissa skäl. De faktorer som provocerar henne är:

 1. Störningar i äggstockarna.
 2. Dålig gynekologisk arv.
 3. Menstruationscykelproblem.
 4. Kronisk inflammation.
 5. Colpit.
 6. endometrit.
 7. Virus.
 8. Tidig menstruation.
 9. Sent menopaus.
 10. Kirurgi utsatt.
 11. Ektopisk graviditet.
 12. amenorré.
 13. Överdriven fettintag.
 14. Rökning, alkoholmissbruk.

Inte alla skäl är ofarliga. Detta antyder att du vid de första ovanliga symtomen bör konsultera en specialist.

Diagnos


Diagnos av äggstockscystadenom inkluderar:

 • gynekologisk undersökning:
 • instrument- och laboratorietekniker.

Vid undersökning av en gynekolog bestäms en tät elastisk rundad formation. Genom palpation upptäcks bihangernas asymmetri, deras frånvaro eller måttliga ömhet, full rörlighet.

Instrumentell undersökning - det är viktigt att verifiera diagnosen och utföra differentiell diagnos med funktionella cyster, myom, ektopisk graviditet, oophorit, cancer, sekundära metastaser, tarmdivertikulum, akut blindtarmsinflammation, njurinflammation.

 • Ultraljud av bäckenorganen och bröstkörtlarna;
 • CT / MR-OMT;
 • punktering genom den bakre vaginal fornixen;
 • färgdopplerografi;
 • gastroskopi.

Obligatoriska laboratorieparametrar:

 • klinisk och biokemisk blodanalys;
 • allmän urinanalys;
 • blodprov för socker och RW;
 • rhesus tillhörighet.

Specifika analyser inkluderar:

 • bestämning av tumörmarkör CA-125, CA 19-9, CA 72-4;
 • cytologisk analys av vätska från rektal livmodern (Douglas) utrymme;
 • endometrial biopsi.

Vid tveksam klinisk presentation, konsultationer av relaterade specialister.

Kliniska rekommendationer


För att förhindra utveckling av cystom rekommenderar gynekologiska utövare starkt att de genomgår en planerad undersökning minst 1-2 gånger per år. Rätt behandling av sexuellt överförda infektioner, kroniska sjukdomar i de inre könsorganen, korrekt val av preventivmetod och förebyggande av curettage minskar risken för cyster.
Full återhämtning efter laparoskopisk operation sker efter 2 veckor. Det är lämpligt att planera en graviditet efter 2-3 månader efter oophorektomi eller adnexektomi.

Efter resektion är sexuell vila nödvändig i 2-3 veckor. Coitus av måttlig aktivitet rekommenderas, om smärta uppstår, fortsätt inte.

Cystadenom i äggstockarna betraktas som prekancerösa tillstånd, vilket är förståeligt. Tumörens lurande ligger i den snabba degenerationen av friska celler till cancerceller. Att övervaka kvinnors hälsa är nödvändigt i alla åldrar för att i tid eliminera sjukdomen.

Cystadenom under graviditeten

Vid diagnos av cystadenom i äggstocken i tidig graviditet rekommenderas vänta-och-se-taktik, tumöraktivitet utvärderas, exakt lokalisering och möjligheten till komplikationer fastställs.

Vid en ökning i storlek, komprimering av vitala organ och en ökning av patognomoniska symtom, är den gravida kvinnan beredd på en planerad operation i II-trimestern. Nödläkarmottagning är nödvändig vid varje tid där barnet bär upp oönskade konsekvenser, till exempel: vridning av benen, kapselbrott, ovarial apoplexi.

Våra tjänster

Administrationen av CELT JSC uppdaterar regelbundet prislistan på klinikens webbplats. För att undvika eventuella missförstånd ber vi dig dock klargöra kostnaderna för tjänster per telefon: +7

Service namnPris i rubel
Transvaginal ultraljud av livmodern och bilagor2 800
MR av bäckenet7000
Endoskopisk äggstocksresektion95.000 - 125.000

Boka tid via ansökan eller via telefon +7 +7 Vi arbetar varje dag:

 • Måndag - fredag: 8.00–20.00
 • Lördag: 9.00-18.00
 • Söndag: 9.00-17.00

Närmaste tunnelbanestationer och MCC:

 • Motorvägsentusiaster eller Perovo
 • Partisan
 • Motorvägsentusiaster

Kan jag bli gravid efter avlägsnande av cystom i äggstockarna

Det finns inget enda svar på denna fråga. Läkaren kan göra en korrekt prognos först efter en histologisk undersökning. Som regel har avlägsnande av neoplasma i frånvaro av komplikationer inte någon negativ effekt på graviditetens början.

Upptäckten av en kvinnas cystom i äggstockarna betyder inte att hon utvecklar cancer. Och om läkaren insisterar på behovet av operation, behöver du inte vägra.

Rätt behandling av tumören ger ett bra resultat och garanterar förebyggande av ytterligare cancer.

Diagnostisk process


Det viktigaste sättet att diagnostisera cystom i äggstockarna är genom gynekologisk ultraljud. Det utförs enligt plan, under en undersökning i samband med sjukdomar i könsorganen eller infertilitet, samt med misstänkta cyster. Det är omöjligt att diagnostisera klagomål och sjukdomshistoria - dessa metoder ger inte korrekt information. I kontroversiella fall föreskrivs en MR- eller CT-skanning av bäckenet, vilket gör att du kan överväga tumörens struktur mer detaljerat än ultraljud. En biopsi gör att du kan bestämma tumörens art, graden av malignitet.

Hur man behandlar patologi


Alla typer av tumörer måste avlägsnas omedelbart. Om patologins natur är godartad, bevarar specialister äggstocksvävnader. När det gäller gränstillstånd eller malignitet, tas äggstockarna och livmodern bort med en cysta. Under den postoperativa perioden utförs behandling med kemo- eller strålterapi.

Borttagningsmetod

Det finns två alternativ för kirurgisk ingripande:

 1. Laparoskopi är den senaste tekniken, varefter patienten snabbt återhämtar sig. Passera det genom 3 miniatyrbukspunkter.
 2. Laparotomi - en operation av kavitet, som föreskrivs i fallet då det inte är möjligt att utföra laparoskopi.

Ingripande kan föreskrivas för vridning av utbildning, provocerad av överdriven träning eller fysisk aktivitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man snabbt kan stoppa rikliga månatliga piller och folkläkemedel

Utsläpp av blod under menstruationen är ett kroppsfenomen som naturen tillhandahåller. Alla försök att ingripa i denna process för att stoppa den före schemat kan vara skadliga....

Vad betyder blödning när man tar Jess

Innehåll

Blödningar när man tar preventivmedel är inte ovanliga; Jess är inget undantag. Gynekologer förskrivar läkemedlet till kvinnor som preventivmedel. Det tillhör gruppen av hormonella orala läkemedel som skyddar mot oplanerad graviditet....

Bli gravid efter vizana

Byzanne infertilitetsbehandlingLäkemedlet Byzanne är erkänt som ett effektivt medel för hormonbehandling vid behandling av infertilitet orsakad av endometrios, när äggmognadsprocessen och ägglossningen störs....