Ostadisk cystadenom

Ansvarsfrihet

Neoplasmer i äggstockarna, som regel, manifesterar sig bara efter att ha nått en ganska stor storlek. Komplikationer uppstår oväntat och är farliga. Vissa av formationerna, till exempel funktionella cyster, kan upplösas på egen hand, men andra kan elimineras endast med kirurgiska medel. Med utseende av godartade neoplasmer, såsom cystadenom i äggstockarna, har en kvinna en chans att bibehålla reproduktionsförmågan, men ibland är det nödvändigt att ta bort äggstockarna, såväl som delvis eller fullständigt livmodern.

Vad är cystadenom och dess typer

Cystadenom (cystom) är en godartad tumör. Det är en rundad ihålig kapsel på ytan av äggstocken. Kapselns vägg består av bindväv, som är belagd på insidan och utsidan med epitelmembran. Kapseln fylls med vätska. Detta cystadenom liknar funktionella cyster. Skillnaden är följande:

 1. Funktionella cystor förekommer på äggstockselement som existerar tillfälligt (på follikeln eller corpus luteum) och kan därför lösa efter att de försvinner. Cystadenom bildas utan någon koppling till processerna i menstruationscykeln, de kan inte lösa.
 2. Cystadenom är verkliga tumörer, eftersom till skillnad från cyster ökar de inte bara på grund av väggsträckning, utan också på grund av spridning (vävnadstillväxt under celldelning).
 3. Till skillnad från funktionella cyster, kan cystadenom degenerera till cancer.
 4. Deras existens påverkar inte tillståndet av den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp.

Beroende på strukturen hos epitelmembranen och den inre fyllningen av kapseln skiljer sig serösa och slemhumöriga tumörer.

Serösa cystadenom och deras typer

Sådana tumörer bildas oftast hos kvinnor i åldern 30-50 år. Det yttre skalet består av epitelet i äggstocken, från insidan av kaviteten i neoplasmen är fodrad med epitelet i äggledarna. Tumören är belägen på livmodersidan eller bakom den. Vanligtvis är storleken på cystadenom 5-15 cm, men ibland finns också större exemplar (upp till 30 cm i diameter). Inuti neoplasman finns en transparent gul serös vätska som frigörs från dess inre membran.

Serösa ostadiska cystadenom delas in i enkla och papillära.

En enkel tumör av denna typ har en slät inre och yttre yta. Som regel består den av en kammare, bildad på en av äggstockarna.

Papillär (papillär) cystadenom kännetecknas av att dess inre yta är täckt med tillväxter som kan smälta samman och bilda flera kammare. Sådana neoplasmer förekommer ofta samtidigt på båda äggstockarna. Följande typer av papillära cystadenom finns:

 • invertera (endast det inre skalet är täckt med papiller eller sammanslagna tillväxter);
 • Everting (papiller bildar endast utanför cystomen);
 • blandad typ (tillväxter finns både inom och utanför tumören, sprids till den andra äggstocken, bukväggen, bäckenorganen).

Sprejande papiller gör att tumören ser ut som blomkål. Tillväxten upptar det mesta av den interna volymen.

Cystadenom av denna typ kan vara helt godartade, spridande (med spridning av vävnad - den så kallade "precancer") och maligna (cancerceller upptäcks). På grund av tillväxter har ett sådant cystom en oregelbunden form. Det finns ett kort ben som ansluter till äggstockens vägg. Eviga och blandade cystom är mest benägna att malign degeneration..

Mucinösa cystadenom

Detta är en tumör med släta väggar. Det inre epitelet har samma struktur som epitelet i halsens kanal i halsen, penetrerat av de körtlar som producerar mucin - heterogent slem. Sådana tumörer finns oftast i båda äggstockarna. Tumören kan växa snabbt upp till 50 cm i diameter. Det bildas under utvecklingen av embryot från olika kärnvävnader.

Det finns sorter av slemhinne cyster: icke-spridande, spridande och maligna. Sådana tumörer finns oftast hos kvinnor äldre än 40 år. I 30% av fallen visar godartade tumörer som finns hos kvinnor vara slemhinne cystadenom.

Komplikationer förknippade med bildningen av cystadenom

Faren för cystadenom i äggstockarna består i möjligheten till följande komplikationer:

 • kapselbrott, innehåll som kommer in i bukhålan, peritonit;
 • vrida och krossa benen, tumornekros;
 • undertryckning av innehållet;
 • ascites (ansamling av vätska i buken på grund av dess penetration genom tumörens vägg in i bukhålan);
 • en ökning av bukens storlek;
 • klämma på angränsande organ, kränker deras arbete;
 • infertilitet orsakad av överlappande cyster i ingången till äggledarna;
 • malign tumörgeneration.

Video: Vad är cystomas i äggstockarna, en undersökning för att bestämma operationens volym

Skäl för utbildning

Skälen till bildandet av cyster är hormonell obalans som leder till onormal bildning av ovarievävnad och celldelning. De kan orsakas av sjukdomar i organen i det endokrina systemet, exponering för droger och till och med faktorer som långvarig sexuell avhållsamhet, frånvaro av graviditet och förlossning hos en kvinna i vuxen ålder, hennes konstgjorda avslutning.

Förekomsten av tumörer kan bero på genetiska störningar i äggstocksutvecklingen, ärftliga och medfödda patologier. Inflammatoriska och infektionssjukdomar i livmodern och äggstockarna provocerar deras bildning, en kvinna är fascinerad av dieter, vilket leder till metaboliska störningar. Den negativa rollen spelas av exponering för ultraviolett strålning vid ofta besök i solariet eller vistelse i solen.

Det finns en teori om att cystadenom bildas på platsen för ofullständigt lösta funktionella cyster.

symtom

Cystadenom med små storlekar visar inga symtom. Först efter att deras diameter är 3-5 cm eller mer, kan en kvinna ha dragande smärta i äggstocken. Med ytterligare tillväxt av neoplasmen pressas blodkärlen och nervändarna påverkas. Detta manifesteras av ökad smärta, som sträcker sig till korsbenet och korsryggen. Åderbråck i nedre extremiteter kan förekomma.

Trycket på urinblåsan och tarmarna manifesteras av en störning av urinering och avföring, uppblåsthet och illamående. Om storleken på cystadenom är mycket stor, utvecklar kvinnan andnöd, hjärtklappning.

När tumören brister, vrider eller kränker tumörens ben finns det en kraftig svår smärta i buken, kräkningar, takykardi, medvetenhetsförlust. Det finns ett tillstånd av "akut buk", där en brådskande operation krävs. Med en stor tumör har en kvinna en känsla av närvaron av en främmande kropp i buken.

Diagnos och behandling

De viktigaste diagnostiska metoderna för äggstockscystadenom är ultraljud av bäckenorganen, liksom CT och MRI. Med deras hjälp upptäcks tumörer, deras storlek, lokalisering, typ och karaktär bestäms.

Ett blodprov tas för att upptäcka tumörmarkörer. Deras närvaro indikerar förekomsten av en malign process eller purulent abscess i äggstocken.

Om det visar sig att arbetet i andra organ störs på grund av tumören, utförs cystoskopi (undersökning av urinblåsan med ett endoskop), urografi (röntgen av urinorganen), irrigoskopi (röntgenstråle), rektoskopi (rektoskopi av rektum). Med sådana neoplasmer är huvudmetoden för behandling kirurgiskt avlägsnande..

Om cystadenomen är små, väljs en observationstaktik. Om en ökning inte inträffar tas inte cysten bort. Läkemedelsbehandling syftar endast till smärtstillande, antiinflammatorisk och antibakteriell behandling, vilket stoppar blödningen.

Tumörer avlägsnas om deras storlek överstiger 5 cm, de fortsätter att växa, det finns en sannolikhet för deras intrång, brott, vridning av benen, tecken på malign degeneration. Operationsvolymen beror på tumörens storlek, typ och art, patientens ålder.

Om möjligt tar unga kvinnor bort cysten med en del av den omgivande friska äggstocksvävnaden och försöker upprätthålla organets funktionalitet. Den laparoskopiska metoden används. Om efterföljande histologiska undersökningar visar förekomsten av cancerceller, avlägsnas äggstockarna och det mesta av livmodern genom laparotomi..

Under premenopaus avlägsnas vanligtvis äggstockar och rör. För äldre kvinnor tas livmodern och äggstockarna helt bort.

Graviditetsbehandling

Cystadenom kan upptäckas efter graviditet. Om deras storlek inte överstiger 3 cm, växer inte tumören, operationen utförs inte, men endast de övervakas ständigt för dess tillstånd.

Stora cystom är farliga eftersom de under de senaste veckorna av graviditeten, när livmodern faller ner i bukhålan, kan klämning och vridning av benet uppstå. Därför, om det är en märkbar ökning av tumören, tas den bort.

Serös ovariecyst - vad är det?

Seröst äggstockscystadenom är en godartad neoplasma som bildas från epitelceller på gonaderna. Inne i det sfäriska hålrummet finns en vätska som har en gulaktig nyans. En sådan patologi är utbredd i medicinsk praxis, som oftast finns hos kvinnor under klimakteriet (45-55 år). Varje kvinna bör veta att serös äggstocksbildning, med olämplig behandling, kan förvandlas till en malig tumör. En sådan process är full av allvarliga, irreversibla konsekvenser och i vissa fall - död.

I den här artikeln kommer vi att undersöka i detalj vad det är - en serös cysta, varför den uppstår, vilka komplikationer den leder till och vilka metoder som finns för att eliminera den..

Orsaker till formationer

Följande förhållanden kan bli orsakerna till cystautveckling:

 • Förekomst i kroppen av sexuellt överförda sjukdomar;
 • Brott mot det endokrina systemet;
 • Hormonell obalans;
 • Permanent, promiskuös samlag;
 • Lång avhållsamhet från sexuella nöjen;
 • Början på klimakteriet;
 • Inflammatoriska processer som påverkar reproduktionsorganens funktion;
 • Nyligen upplevt kirurgiska ingrepp av låg kvalitet (artificiell avbrott av graviditet, medicinska operationer, curettage);
 • Konstant alltför intensiv fysisk aktivitet;
 • Ofta stress, depression;
 • Underernäring, vidhäftning till olika hälsofarliga dieter.

Klassificering

Cystoma i uterusbilagor klassificeras i:

 • Enkelt seröst cystadenom - har en slät, slät yttre och inre struktur. Kallas också en slätväggig celioepitelcyst;
 • Papillär eller papillär - är vanligtvis en försummad form av en enkel cysta. Har stor sannolikhet för omvandling till en malig tumör. Täta tillväxter fodrade med långsträckta vårtor är fodrade från insidan av grov papillär cystadenom.

Lokalisering

Godartad progression av en serös neoplasma innebär som regel en skada på en livmoderhängen. Patologi kan bildas både i regionen till höger äggstock och i regionen till vänster. Tumören har ofta ett speciellt "ben" som förbinder det sfäriska hålrummet med äggledarna och könskörtlarna. I händelse av att patienten samtidigt avslöjade cystadenom i vänster äggstock och höger, föreskriver läkare en mer omfattande undersökning. Ett liknande fenomen, i 70% av alla fall, indikerar förekomsten av cancer.

symtom

Symtom som manifesteras vid tidpunkten för utvecklingen av en serös tumör kan ha två svårighetsgrader:

Oftast, i de första stadierna av sjukdomen, finns det inga tecken, vilket komplicerar processen för dess snabba upptäckt och behandling.

Är vanliga

Serösa cyster kännetecknas av:

 • Smärtsamma känslor av värkande natur, som manifesteras i den drabbade sidan av bukhinnan, korsryggen och inguinalregionen;
 • Snabb urinering på grund av tumörtryck på urinblåsan;
 • Fel i menstruationscykeln, alltför knapphet eller intensiv blödning;
 • Smärtsyndrom som uppträder under samlag;
 • En liten ökning av kroppstemperaturen;
 • Ofta illamående och kräkningar;
 • Ökad irritabilitet, en kraftig förändring av humör;
 • Problem med tarmen;
 • Ökningen i bukhålan i volym.

Farlig

Det finns också sådana symtom, vars närvaro indikerar en allvarlig komplikation av patologin:

 • Intensiv smärta, skärning och sömmar;
 • Syndromet i den "hårda" buken är spänningen i muskelvävnad i den drabbade äggstocken;
 • Ökning av temperaturen till mer än 38,5 grader;
 • Illamående, kräkningar;
 • Kortvarig eller långvarig förlust av medvetande;
 • Krampa och skälva i lemmarna;
 • Oorsaklig minskning av blodtrycket;
 • Överdriven svettning, frossa;
 • Panik och alltför upphetsat tillstånd, som ersätts av slöhet och apati.

Som regel indikerar ovanstående tecken sådana farliga tillstånd som leder till inflammatoriska processer och infektion i det hematopoietiska systemet:

 • Brott i cystisk hålighet på grund av överflöd av dess innehåll;
 • Vridning av benen, som förbinder könskörtlarna och neoplasma. Med denna komplikation upphör näringsämnen att komma in i cystadenom, och det genomgår en nekrotisk process (död);
 • Uppsamling av purulent vätska i en tumör, vilket leder till infektion i kroppen.

Det måste komma ihåg att ovanstående tillstånd kan leda till döden, så du måste kontakta en medicinsk institution omedelbart.

Diagnostik

För att identifiera cystisk neoplasma på äggstocken utförs följande diagnostiska åtgärder:

 • Allmän undersökning av patienten;
 • Undersökning av patienten på en gynekologisk stol;
 • Ultraljud av livmoderhängen för att bestämma storleken på cysten;
 • En analys av tumörmarkörer för att bekräfta eller motbevisa tumörens godartade natur;
 • Magnetresonans eller beräknad tomografi av bäckenorganen.

Baserat på de erhållna diagnostiska resultaten beslutar läkaren hur man ska behandla sjukdomen.

Komplikationer och konsekvenser

Serösa ovariecyster kan orsaka följande komplikationer:

 • Nedsatt äggstocksfunktion, vilket leder till infertilitet;
 • Degenerationen av en godartad tumör till en malign;
 • Ökat tryck på tarmen eller urinblåsan, vilket leder till inflammatoriska processer och störningar i deras prestanda;
 • Komprimering av blodkärl lokaliserade i organen i det reproduktiva systemet, som ett resultat av denna process expanderar venskanalerna i buken och benen;
 • Ökad risk för spontan abort.

Behandlingsmetoder

Tyvärr är behandling av seröst cystom endast möjligt med hjälp av kirurgiskt avlägsnande. Faktum är att en tumör enligt medicinsk praxis inte svarar praktiskt på någon grupp av farmakologiska preparat. Det enda är att om neoplasmen är liten och inte orsakar obehag hos patienten kan läkaren föreskriva vänta-och-se-terapi och stoppa tillväxten av cystadenom med hjälp av hormonella medel.

Typer av operationer

Kirurgi för att skära en godartad kavitet kan göras på följande sätt:

 • Med metoden för laparoskopi - en ofta använda och mindre traumatisk operation, under vilken läkaren gör tre snygga hål i bukhålan (i området för det drabbade bihang) och utför nödvändiga manipulationer, kontrollerar hela processen med hjälp av den inbyggda optiska anordningen i laparoskopet;
 • Laparotomikirurgi är ett hålrumsintervention i det drabbade området i kroppen. Denna typ av operation används sällan och kan ge många obehagliga komplikationer, och är också känd för en lång rehabiliteringsperiod och efterföljande ärrbildning..

Beroende på området för lesionen i könskörtlarna bestämmer läkaren typ och uppgift för operationen som krävs:

 • Cystektomi - endast en patologisk neoplasma skärs ut under behandlingen, och utseende och funktion av livmoderhängen är bibehållen till fullo;
 • Kilformad resektion - om denna metod för skärning av den serösa cystomen väljs, tar läkaren bort det drabbade vävnadsområdet i form av en kil, medan det upprätthåller friska områden i könskörtlarna;
 • Ovariektomi - en godartad eller malign tumör stoppas tillsammans med livmoderhängen;
 • Adnexetomi - tillsammans med cystadenom tas de drabbade äggstockarna, äggledarna och ibland själva könsorganet bort.

Valet av kirurgisk ingrepp utförs uteslutande av en kvalificerad läkare som avvisas av tumörens diameter, dess art, graden av skador på könskörtlarna och effekter på närliggande organ.

Prognos och förebyggande

Vid snabb behandling av seröst äggstockscystadenom är prognosen i 95% av alla registrerade fall välgörenhet. Sen upptäckt av en tumör, olämplig terapeutisk handling eller åsidosättande av ens hälsa leder i regel till allvarliga, irreversibla konsekvenser (omvandling av tumören till onkologi, fullständig infertilitet, infektion i cirkulationssystemet, etc.), och i vissa särskilt framskridna fall, död. Det är därför medicinska experter rekommenderar att du noggrant lyssnar på kroppens larmsignaler.

Genom att observera några förebyggande rekommendationer kan du minska sannolikheten för bildandet av en patologisk neoplasma och följaktligen förhindra utvecklingen av dess olika konsekvenser:

 • Besök gynekologiska kontoret två gånger om året för att undersöka och bestämma tillståndet för de inre organen för reproduktion;
 • Försäkrar inte användningen av kontakt, preventivmedel (kondomer) för att förhindra en oönskad graviditet;
 • Låt inte sexuellt samlag;
 • När du väljer p-piller, kontakta din läkare.
 • Titta på din psykologiska hälsa, koppla av oftare, spendera tid med nära och kära, ändra deprimerande omgivningar;
 • Led en aktiv livsstil;
 • Bli av med dåliga vanor (dricka alkohol, droger och röktobak);
 • Om du hittar de första symtomen på ett patologiskt tillstånd - gå omedelbart till en läkare.

Ostadisk cystadenom

Ostadiskt cystadenom är en godartad tumör med en ganska tät kapsel. Oftast är det en-kammare, beläget på en av äggstockarna och har storlekar från 4 till 15 cm. Denna bildning skiljer sig från en cyste eftersom det finns en ganska hög risk för onkologisk degeneration. Det är detta som kräver obligatorisk borttagning av cysta efter diagnos.

För flera år sedan hänvisade läkare sådana formationer till släktet som cyster och rekommenderade att kvinnor tar bort båda äggstockarna. Effektiva behandlingar av cystadenom har utvecklats som bibehåller förmågan att bli gravid..

Enligt statistik påverkar ofta cystadenom rätt äggstock, eftersom det har en mer intensiv blodtillförsel. Cystadenom i vänster äggstock växer mycket långsammare, eftersom dess funktionella aktivitet är något lägre.

ICD-sjukdomskod D27.

Därefter kommer du att lära dig vad du ska göra om du får en diagnos, hur du behandlar en cysta, om den kan lösa på egen hand och vilka konsekvenser denna sjukdom kan ha..

Mekanismen för bildning av äggstockscystadenom och dess typer

Ostadisk cystadenom är en polyetiologisk sjukdom, det vill säga att det är omöjligt att exakt bestämma orsaken till dess bildning. Det antas att hormonella störningar spelar en ledande roll i bildandet av denna tumör. Till skillnad från endometrioid- och intraligamentära cyster diagnostiseras cystadenom oftast i premenopaus, menopaus och postmenopaus. Som ett resultat av en kränkning av de kemiska processerna som äger rum i äggstocksskiktet, blir ytan sårbar, vilket leder till uppkomsten av neoplasmer.

Beroende på form, struktur och internt innehåll skiljs följande typer av cystadenom:

 • Seröst cystadenom

Cysten ser ut som en påse med tydligt vattenhaltigt innehåll. När den når en tillräckligt stor storlek kan den manifestera sig i smärta och obehag i nedre del av buken. Serösa cystadenom delas in i:

 1. Enkel serös. En tillräckligt mobil cysta med släta väggar. Det når vanligtvis inte stora storlekar, så oftast visar det sig inte kliniskt.
 2. Papillär cystadenom (papillär). Cysten har märkliga, vårliknande tillväxter på den inre ytan. Med sjukdomens utveckling kan tuberkler sprida sig till cystens yttre yta. Ofta är en papillärcyst multikammare; en lesion av höger och vänster äggstock inträffar samtidigt. Vid diagnos av denna typ av seröst cystadenom krävs en brådskande operation för att ta bort den.
 1. Grov papillär cystadenom. Papillerna som ligger på dess inre yta är särskilt täta. En särskiljande egenskap hos denna mängd cyster är den låga sannolikheten för malignitet.
 • Mucinöst cystadenom

Denna formning är slätväggig och flerkammare. Den är fylld med en geléliknande massa. Ett särdrag hos slemhinne cystadenom är förmågan att växa till gigantiska storlekar och når 40-50 cm. Ofta påverkas både vänster och höger äggstock samtidigt.

 • Borderline cystadenom

Det skiljer sig från tidigare arter i överflödet av papiller och bildandet av stora fält i deras miljö.

Om tecken på patologi diagnostiseras omedelbart på båda äggstockarna är detta orsaken till en mer detaljerad undersökning av patienten, eftersom sannolikheten för att en cysta blir en malig tumör är ganska hög.

Orsaker till cystadenom

Det finns ett antal förhållanden som kan utlösa cystisk tillväxt. Dessa villkor inkluderar:

 • Funktionella störningar i äggstockarna;
 • Förändring i hormonnivåer (perioder av premenopaus, menopaus);
 • Patologi för de endokrina körtlarna (t.ex. sköldkörteln);
 • Inflammation och infektion i de kvinnliga könsorganen;
 • Tendensen att bilda cystiska formationer av äggstockarna;
 • Abort, för tidig födsel;
 • Den inflammatoriska processen som inträffade efter kirurgi på reproduktionssystemets organ hos kvinnor;
 • Brott mot metaboliska processer;
 • Tidig början och sen början av menstruationsfunktionen;
 • Långvarig brist på intima relationer;
 • Ofta förändrade sexpartners;
 • Ofta och långvarig nervstam;
 • Tung fysisk ansträngning;
 • Irrationell dietterapi;
 • Belastad av ärftlighet.

Med en kombination av flera provocerande faktorer på en gång är sannolikheten för äggstocks neoplasmer mycket högre.

Symtom på Cystadenom

Alla cystadenom har liknande symptom. Ursprungligen orsakar cystadenom inte en ångest för kvinnor, men med dess ökning observeras följande symtom:

 • Ömhet och fullhet i nedre del av buken. Bestrålning av smärta i inguinalregionen, sakrum och korsryggen observeras. Med bilaterala skador på äggstockarna gör nedre del av buken ont på båda sidor;
 • Ökad urination på grund av klämning av tumören i blåsan;
 • Oregelbunden menstruation;
 • Resultatet av tarmkomprimering är en tendens till förstoppning;
 • ascites.

Med utvecklingen av följande symtom krävs en brådskande undersökning eftersom det finns en fara för kvinnans liv:

 • Smärtan blir akut, outhärdlig;
 • Utseendet på kallsvett;
 • Utvecklingen av takykardi;
 • Att höja temperaturen till höga siffror;
 • Inhiberingstillståndet eller omvänt överdrivet överexcitation;
 • kräkningar
 • Blodtrycksfallet, utvecklingen av svår svaghet;
 • Plötslig förlust av medvetande.

En kvinnas liv och hälsa beror på hur snabbt stödet är.

Fara och komplikationer

Om cystadenom inte tas bort eller dess återfall har inträffat, är följande negativa effekter utvecklade:

 • Nedsatt funktion av äggstockarna, infertilitet;
 • Övergång av en cysta till en cancertumör;
 • Påverkan på tillstånd i närliggande organ, såsom livmodern och hängorna, urinblåsan, tarmen etc..
 • Komprimering av de huvudsakliga vaskulära buntarna av cysten, vilket leder till uppträdandet av utspädda vener i de nedre extremiteterna och bukhålan. Detta ökar risken för trombos;
 • Negativt graviditetsutfall;

Komplikationer som kräver omedelbar sjukhusvård inkluderar:

 • Rivning av cysta väggen, vilket leder till läckage av dess innehåll i bukhålan;
 • Torsion av tumörens ben som förbinder den till äggstocken;
 • Utvecklingen av purulent inflammation, som inte kan ignoreras. På kortast möjliga tid bör en kvinna ges medicinsk vård.

Alla ovanstående tillstånd kan förhindras genom att kontakta läkaren i tid och följa alla hans rekommendationer..

Cyst cystadenom under graviditeten

Med en cystorlek på 3 cm eller mindre utförs inte borttagningen. Tumören påverkar inte graviditeten negativt..

Om tumören är imponerande i storlek eller växer mycket snabbt kan du inte göra det utan operation. Prognosen i frånvaro av behandling är inte uppmuntrande. Flyttning av livmodern kan utbildning leda till dess brott, vilket är mycket farligt inte bara för fostret utan också för kvinnan.

Tumören avlägsnas laparoskopiskt efter 14 veckors graviditet. För närvarande har morkakan redan bildats, vilket ger en stor chans att bevara graviditeten. Tidigare utförs kirurgi endast om det finns tillstånd som hotar en kvinnas liv, som inkluderar brott i en cysta, vridning av hennes ben, etc..

Diagnostik

För att ställa rätt diagnos är det nödvändigt att utföra en grundlig undersökning, inklusive:

 • Gynekologisk undersökning. Läkaren bestämmer tumörens storlek, dess konsistens och rörlighet. Det klargör också om cysten är lödd till angränsande organ;
 • Ultraljud Denna metod hjälper till att visualisera bildningen och beskriva den mer exakt med indikationen på storlek, lokalisering och densitet. Mer tillförlitliga blir resultaten av en studie som genomfördes en vecka efter menstruationens början;
 • MRI Det används för att mer exakt beskriva strukturen för cystadenom;
 • Ett blodprov för tumörmarkören CA-125, som indirekt kan bekräfta förekomsten av onkologi;
 • FGDS och koloskopi.

Först efter en grundlig diagnostisk sökning kan en korrekt diagnos ställas och behandlingen av denna patologi påbörjas.

Cystadenombehandling

Efter den slutliga diagnosen fastställs de med typen av kirurgisk ingripande. Läkemedel och folkläkemedel hjälper inte tumören att lösa, så du kan inte göra det utan att använda kirurgi.

 1. laparoskopi En ganska sparsam operation som utförs med en liten cysta (upp till 40 cm). Denna typ av ingrepp väljs oftast hos kvinnor som planerar att föda barn i framtiden. Äggstocken bevaras. Under operationen gör kirurgen snitt som inte överstiger 1,5 cm. Genom dessa öppningar sätts en laparotom med en mikrokamera och andra nödvändiga verktyg in. 4 månader efter interventionen kan du planera graviditet.

Laparoskopisk teknik har flera fördelar:

 • Vävnadsskador är minimal;
 • Rehabilitering av patienten efter interventionen är tillräckligt kort;
 • Sannolikheten för en vidhäftningsprocess och postoperativ ärrbildning minimeras..

Stadier av cystborttagning:

 • Tillgång till det drabbade organet;
 • Genomföra koagulation av blodkärl och stoppa blödning;
 • Direkt avlägsnande av cystisk massa;
 • Anslutning av skadade områden i kroppen;
 • Histologisk undersökning av den borttagna cysten.

Hela processen tar cirka 40 minuter. Under operationen kontrollerar kirurgen äggledarna för deras patency, och vidhäftningar dissekeras också.

Om den onkologiska processen bekräftas av resultaten av histologin, utrotar kirurgen kroppen av livmodern och bihangarna. Dessa åtgärder syftar till att avlägsna cancertumören fullständigt och bevara kvinnans liv..

 1. laparotomi Detta ingrepp är buk, det vill säga kirurgen gör ett snitt på den främre bukväggen för att komma åt äggstockarna. Denna intervention utförs för kvinnor under klimakteriet, liksom med stor sannolikhet för övergången till processen till en malig tumör. Om cysten är stor, rekommenderas det också att föredra denna kirurgiska teknik. Vanligtvis skärs inte bara cystan utan också äggstocken med äggledaren. Kirurgen fattar beslut om vävnadsvolymen som tas bort i båda fallen. Med ensidig borttagning av cysta och utskjutningar i livmodern har kvinnan alla chanser till graviditet i framtiden, eftersom den andra äggstocken fungerar.

Efter avlägsnande av cystadenom behöver en kvinna två månader för rehabilitering. Även med en enda äggstock finns det anständiga chanser att bli gravida. Om du tar bort två äggstockar samtidigt är chanserna för graviditet små.

Cystadenom förebyggande

Om en cystisk formation upptäcks i rätt tid och dess borttagning föreskrivs, anses prognosen för denna sjukdom vara gynnsam. Efter avlägsnande av cystadenom rekommenderas en kvinna att börja planera befruktningen inom cirka 2-3 månader. Efter laparotomi är rehabiliteringen längre och når 1,5-2 månader. Under denna period måste du besöka en gynekolog.

Studier utförda av amerikanska experter har visat den positiva effekten av kombinerat oralt preventivmedel på utvecklingen av cystadenom.

En snabb behandling av inflammation i bäckenorganen, förebyggande av sexuellt överförda infektioner, abort, korrigering av hormonnivåer, eliminering av stressande situationer minimerar risken för cystadenom. Med uppmärksamhet på de minsta avvikelserna i hälsotillståndet är det möjligt att diagnostisera och bota sjukdomen i tid.

Symtom och behandling av cystom i äggstockarna hos kvinnor

Under en rutinundersökning kan en kvinna ha cystadenom i äggstockarna (cystom). En sådan patologi kräver individuellt vald terapi för att minska bildningens storlek, dess aktivitet och möjliga malignitet. I vissa fall indikeras radikala åtgärder, eftersom cystom inte kan försvinna på egen hand, till skillnad från funktionella cyster såsom en luteal cysta.

Vad är skillnaden mellan en cysta och en cystom i äggstockarna

De viktigaste skillnaderna mellan cystor på äggstockarna och cystomen:

Parametrar och skillnaderCystaCystoma
KapselstrukturTunn bindväv. Kaviteten består av en enda kammare fylld med en genomskinlig eller hemorragisk vätska. Rund eller oval form.En vägg av aktivt spridande celler, som säkerställer snabb tillväxt. Kaviteten är flerkammare, kantad med epitel. Cellstrukturer producerar en vattnig eller geléliknande substans.
FoderSaknasEpitelvävnad
TillväxtfunktionerÖkningen i storlek på grund av ansamlingen av flytande intracapsular del. Intilliggande vävnad skjuter och växlar.Tillväxt på grund av multiplikation av cystomceller i äggstockarna. Utbildning kan trycka tillbaka vävnader eller gro i dem.
malignitetDet finns ingen återfödelse.Karakteristisk sekundär malignitet.

Omvandlingen av cysten till cancer är inte registrerad, men sannolikheten för cystadenombildning på platsen för cysten i vänster eller höger äggstock. Ett liknande fenomen bör beaktas hos kvinnor över 37–40 år och hos menopausala patienter..

Vad är cystadenom

En godartad neoplasma av cystadenom består av epitelceller som aktivt kan dela upp och öka tumören i storlek. Formen är rund till oregelbunden med en plan yta. Ett farligt resultat av en aktiv ökning kan vara degenerationen av godartade cellformer till atypiska.

Ett särdrag hos cystadenom är närvaron av ett ben som förbinder bihang med tumören. Anslutningen bildas av blad från ett brett, inneboende och stödjande ligament i hängsnittet i det reproduktiva systemet. Näring beror på tillströmning av arteriellt blod genom blodkärlen och dess utflöde genom venerna. Dessutom finns det lymfkärl och nerver i benet. Vid vridning av benen på äggstockscystadenomen uppstår en typisk bild av ”akut buk”..

Visningar och lokalisering

Enligt histologisk undersökning skiljer de:

 • serös;
 • mucinös cystadenom i äggstockarna.

Seröst cystadenom - liknande en cyste i höger eller vänster äggstock, representerad av en formation fylld med en transparent eller genomskinlig vätska. Som regel är det enkelkammare, det uppstår å ena sidan och storleken varierar; den kan variera från 10–15 mm till 30 cm i diameter.

Enkel serös ovariecyst diagnostiseras hos patienter i äldre åldersgrupp (från 40 till 55 år). Omvandling till en atypisk struktur är möjlig i 11–16% av fallen av en diagnos av cystadenom, vilket vanligtvis motsvarar perioden av klimakteriet.

Under täcken av en serös tumör visas grov papillär serös äggstockscystadenom. Det fick sitt namn på grund av de strukturella egenskaperna som fodrar inre ytan av epitelet (papillär). Papillärcystom har en cytohistologisk och visuell likhet med en cancertumör.

Mucinös (slemliknande) cystadenom i äggstocken består av ett epitel som producerar geléliknande sleminnehåll. Tumören är ofta flerkammare med en komprimerad bindvävskapsel. Pseudomucinöst cystom kan nå stora och gigantiska volymer (5–50 cm), varför en ökning av kvinnans buk ökar. Denna typ av godartad bildning avser gränsigt mucinöst cystadenom. Ofta registreras malignitetsfall.

 • Ett relativt gynnsamt prognostiskt fall är utvecklingen av en ensidig slemhinne eller serös cysta.
 • Om en bilateral process upptäcks är risken för cancerökning hög..

Den cytologiska strukturen för cystadenom klassificeras:

 • körtel - stora och gigantiska volymer, innehåller slem;
 • cilioepitel - oftare bilateral, liten;
 • mesonefroid - bildas av ytligt epitel;
 • endometrioid - liknande struktur som livmoderns livmodern, inuti det mörka innehållet;
 • papillär - fodrad med papillärväxter.

Med tanke på det speciella med kursen cystadenom, godartad, kantlinje och malign.

Skäl för utveckling

Det är inte alltid möjligt att fastställa den exakta orsaken till bildandet av seröst eller slemhinne cystadenom.

Det finns många predisponerande faktorer:

 1. Förändring i förhållandet mellan kvinnliga och manliga könshormoner. Kvinnor i perimenopausal och postmenopausal period behöver noggrann övervakning. Fall av cystadenom efter menarche rapporterade.
 2. Genetisk predisposition. Det diagnostiseras hos nära och avlägsna släktingar. Fall av installation av bröstcancer, vilket kan framkalla neoplasi i bilagorna, är särskilt farliga.
 3. Kvinnliga bärare av humant papillomavirus, typ II herpesvirus.
 4. Endokrinopatier (sjukdomar i sköldkörteln, bukspottkörteln, tumör och ödem i hjärnstrukturer).
 5. Upprepade spontana och medicinska aborter.
 6. Ektopisk graviditet.
 7. Kirurgiska ingrepp för OMT.
 8. Långa och tröga kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet som kräver adekvat behandling.
 9. Allvarlig fysisk ansträngning, känslomässig utmattning på grund av stressiga situationer och fysisk utmattning på grund av irrationell användning av dieter.

Ostadiskt cystadenom upprättas ofta i strid med äggstocks-menstruationscykeln och infertilitet.

Symtom med en cysta

Specifika symptom med litet cystadenom observeras inte, det upptäcks av en slump under en rutinundersökning. Det är värt att notera att frånvaron av kliniska manifestationer och en liten tumörvolym med lika grad är potentiellt farliga och benägna att malignitet om cellerna aktivt multiplicerar.

I den kliniska bilden råder smärta och en ökning av bukens storlek. Smärtan kan vara liten, ibland dragande och värkande i naturen, vilket tas under en viss period av menstruationscykeln. Det inträffar vid tidpunkten eller efter koitionen i det suprapubiska området och strålar ut till inguinal- och rektalzonerna. Stärker efter hårt fysiskt arbete, spela sport, hoppa, springa.

Känslan av fullhet och svullnad är direkt relaterad till tillväxten av utbildning och komprimering av angränsande strukturer. I svåra fall noteras dysuri, förstoppning, ascites, svullnad i benen med åderbråck, efterliknande graviditet.

Konsekvenser och komplikationer

Aggressivt resultat av förloppet med slemhinne och enkelt seröst cystadenom är malignitet, därför är tidig diagnos och kirurgi viktiga.

En annan lika formidabel komplikation är torsion av tumörens ben, medan intracapsular och intracavitary blödning, svår smärta med tecken på akut buk och smärtchock är möjliga.

Vid hematogen eller lymfogen drift av bakteriefloraen bildas en abscess. Varje plötslig rörelse, chock eller fysisk ansträngning kan provocera sin öppning. Purulent exsudat orsakar smärta, peritonit, synkope och chock.

Okontrollerad proliferation av epitelvävnad leder till komprimering av intilliggande inre organ och försämrad evakuering av biologiska vätskor och massor.

 • oförmåga att urinera - dysuri;
 • brott mot evakuering av avföring - förstoppning;
 • komprimering av blodkärl, blodstasis - ödem i nedre extremiteter, åderbråck.

Varaktigheten av en kirurgisk och medicinsk behandling av en kvinna beror direkt på den förflutna tidsperioden från diagnosmomentet.

Diagnos

Diagnos av äggstockscystadenom inkluderar:

 • gynekologisk undersökning:
 • instrument- och laboratorietekniker.

Vid undersökning av en gynekolog bestäms en tät elastisk rundad formation. Genom palpation upptäcks bihangernas asymmetri, deras frånvaro eller måttliga ömhet, full rörlighet.

Instrumentell undersökning - det är viktigt att verifiera diagnosen och utföra differentiell diagnos med funktionella cyster, myom, ektopisk graviditet, oophorit, cancer, sekundära metastaser, tarmdivertikulum, akut blindtarmsinflammation, njurinflammation.

 • Ultraljud av bäckenorganen och bröstkörtlarna;
 • CT / MR-OMT;
 • punktering genom den bakre vaginal fornixen;
 • färgdopplerografi;
 • gastroskopi.

Obligatoriska laboratorieparametrar:

 • klinisk och biokemisk blodanalys;
 • allmän urinanalys;
 • blodprov för socker och RW;
 • rhesus tillhörighet.

Specifika analyser inkluderar:

 • bestämning av tumörmarkör CA-125, CA 19-9, CA 72-4;
 • cytologisk analys av vätska från rektal livmodern (Douglas) utrymme;
 • endometrial biopsi.

Vid tveksam klinisk presentation, konsultationer av relaterade specialister.

Behandling av cystom i äggstockarna

I gynekologisk praxis, efter att en diagnos av cystadenom i äggstockarna har fastställts, börjar de lösa frågan om dess borttagning. Tillförlitliga uppgifter om läkemedels- och icke-läkemedelsbehandling registreras inte.

Självin involution av denna typ av godartad tumör är omöjligt.

Tekniken för kirurgisk behandling väljs med hänsyn till arten av tillväxten av utbildning, histologisk struktur och volym, strukturella egenskaper, patientens ålder, möjligheten till ytterligare graviditet. Kvinnor i reproduktiv ålder föredrar en mindre traumatisk organbevarande operation.

Avlägsnande av cystom i äggstockarna

Den operativa gynekologens primära uppgift syftar inte bara till att avlägsna cystadenom i äggstockarna, utan också på att förhindra tubulär ovariell infertilitet efter resektion hos kvinnor i reproduktiv ålder.

Kirurgiskt avlägsnande av tumören utförs på ett planerat sätt, patienten undersöks noggrant, metoden för kirurgisk åtkomst (laparoskopi, laparotomi) och graden av kirurgisk excision av vävnader väljs. Vid akutkirurgi indikeras laparotomimetoden. För elektiv kirurgi föredras laparoskopi..

Grundläggande metoder och typer av skärning:

 1. Kilformad cystektomi är excisionen av ett cystom i form av en kil, vars breda bas är riktad mot den drabbade äggstocken. Det är indicerat för storlekar upp till 30 mm i diameter för kvinnor under 40–45 år. Kontralaterala bilagor utförs.
 2. Ensidig oophorektomi eller adnexektomi. Det innebär att endast äggstocken avlägsnas från lesionssidan eller hängan med äggledaren. Det är indicerat för utbildning över 30 mm i diameter hos kvinnor i reproduktiv ålder..
 3. Bilateral adnexektomi och total hysterektomi. Det förskrivs till kvinnor under postmenopausal period med hög risk för celldegeneration till atypiska strukturer.

Om man misstänker en malignitet i processen förskrivs hormonell strålning och kemoterapi.

Cystadenom under graviditeten

Vid diagnos av cystadenom i äggstocken i tidig graviditet rekommenderas vänta-och-se-taktik, tumöraktivitet utvärderas, exakt lokalisering och möjligheten till komplikationer fastställs.

Vid en ökning i storlek, komprimering av vitala organ och en ökning av patognomoniska symtom, är den gravida kvinnan beredd på en planerad operation i II-trimestern. Nödläkarmottagning är nödvändig vid varje tid där barnet bär upp oönskade konsekvenser, till exempel: vridning av benen, kapselbrott, ovarial apoplexi.

Kliniska rekommendationer

För att förhindra utveckling av cystom rekommenderar gynekologiska utövare starkt att de genomgår en planerad undersökning minst 1-2 gånger per år. Rätt behandling av sexuellt överförda infektioner, kroniska sjukdomar i de inre könsorganen, korrekt val av preventivmetod och förebyggande av curettage minskar risken för cyster.

Full återhämtning efter laparoskopisk operation sker efter 2 veckor. Det är lämpligt att planera en graviditet efter 2-3 månader efter oophorektomi eller adnexektomi.

Efter resektion är sexuell vila nödvändig i 2-3 veckor. Coitus av måttlig aktivitet rekommenderas, om smärta uppstår, fortsätt inte.

Cystadenom i äggstockarna betraktas som prekancerösa tillstånd, vilket är förståeligt. Tumörens lurande ligger i den snabba degenerationen av friska celler till cancerceller. Att övervaka kvinnors hälsa är nödvändigt i alla åldrar för att i tid eliminera sjukdomen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Regler för att förbereda för ett mammogram

Mammografi används oftast som en screeningsmetod för tidig diagnos av bröstcancer. Studien ger möjlighet att upptäcka patologiska förändringar i vävnader i alla stadier av deras utveckling, inklusive det asymptomatiska stadiet....

Varför den nedre buken drar, men det finns ingen menstruation: orsaker och behandling

En försening i menstruationen, i vilken nedre del av buken drar, kan indikera förekomsten av en gynekologisk patologi, en ektopisk graviditet eller komplikationer av en livmoders graviditet....

Menstruella oregelbundenheter: är det möjligt att bli gravid?

Menstruationscykeln är den bästa indikatorn på en kvinnas reproduktionssystem. Och eventuella oegentligheter i menstruationscykeln kan påverka förmågan att bli gravid och fostra ett barn....