Möjliga komplikationer av äggstockscystadenom och typer av cyster

Ansvarsfrihet

Vad är cystadenom, vad skiljer det från andra typer av cyster och hur behandlas det? Ovarialt cystadenom eller cystom är en patologisk formation på äggstocken, som i gynekologi betraktas som en godartad tumör med strukturen som en cyste - en kapsel med ett inre hålrum fyllt med flytande utsöndring.

Det skiljer sig från en banal cyste genom att den är mer benägen för cancergeneration.

Det kan bildas hos patienter som kan födas, med en regelbunden månadscykel och hos kvinnor med nedsatt äggstocksfunktion, inklusive klimakteriet (före och efter).

Visningar och lokalisering

Flera typer av cystadenom utmärks i enlighet med formningen, strukturen och det inre innehållet:

 1. Serös cystadenom enkel är en avrundad, oftare ensam kammarcyst med ett tätt membran av epitelceller. Cystiska formationer av äggstockarna av denna typ förekommer i 65 - 71% av fallen och endast på en sida. Mått sträcker sig från 5 mm till 30 cm. Minst farligt för malign celldegeneration.
 2. Papillärcystom, som ofta betraktas som en underart av seröst cystadenom. Det kännetecknas av utvecklingen av epitelväxter på väggarna - papiller. Diagnos är svårt eftersom symtomen liknar de som en cancer tumör. Sannolikheten för maligna förändringar i vävnader är hög..
 3. Mucinöst cystadenom kännetecknas av en struktur med flera kammare och sannolikheten för tillväxt till 10-15 kg (40-50 cm). Inuti kaviteten finns en tjock, viskös hemlighet - mucin. Denna tumör anses vara gränsöverskridande med en slemhinnig malignitet, eftersom dess celler ofta förvandlas till cancer.

Vanligtvis uppstår ett cystom å ena sidan, som ofta bildas på höger äggstock, vilket bestäms av dess mer intensiva blodtillförsel. Om cystisk bildning av vänster äggstock utvecklas växer den vanligtvis långsammare på grund av minskad funktionell aktivitet. Vänster äggstockscystadenom behandlas på samma sätt som strukturen till höger.

Om äggstockscystadenom bildas omedelbart i två gonader, fungerar detta som en anledning till misstank om övergången av den patologiska processen till cancer.

Skäl för utveckling

Orsakerna till cystom förstås inte helt. Men det finns flera provocerande förhållanden:

 • nedsatt ovariefunktion, infertilitet;
 • hormonella fluktuationer, inklusive menopausens och postmenopausens period;
 • endokrina störningar, inklusive sköldkörtelpatologi;
 • inflammatoriska sjukdomar, smittsamma processer inom området bäckenorgan;
 • utvecklingen av andra cystiska strukturer av olika typer i äggstocksregionen;
 • artificiellt inducerade och spontant avslutade graviditeter;
 • inflammation efter operation på bäckenorganen, inklusive förlossning och abort;
 • överskott av fettvävnad och störningar i kolhydratmetabolismen;
 • tidig menarche (första menstruation i tonåren) och sen menopaus;
 • avhållsamhet, ofta byte av intima partners;
 • neurologiska störningar av akut eller långvarig art;
 • tung fysisk ansträngning;
 • utmattning på bakgrund av irrationella dieter;
 • ärftlighet.

Symtom på en cysta

De manifestationer som alla typer av cystadenom kan ge praktiskt taget skiljer sig inte från varandra. Innan en betydande ökning av tumören orsakar dess tillväxt under lång tid inte ångest och obehagliga symtom.

Svårighetsgraden av symtom är förknippad med aktiviteten i den patologiska processen och cystomens storlek.

 1. Värkande smärta från tumörens utveckling. Smärta sprider sig (strålar) ofta bortom den drabbade könsorganen och manifesterar sig i zonen i korsryggen, pubis, sakrum och inguinalregionen. Vid bilaterala skador på äggstockarna observeras smärta i hela nedre del av buken. Ju mer utbildning blir, desto starkare är svårighetsgraden.
 2. Känsla av främmande kropp inuti bukhålan, fullhet, tyngd.
 3. En ökning i omkretsen av buken om cystomen växer mycket stor. Dessutom märks dess asymmetri och utbuktning av bukhinnan från äggstocken, där tumören bildades..
 4. Ökad lust att tömma urinblåsan, vilket uppstår på grund av trycket på ett stort cyst-cystadenom.
 5. Månadsvis cykelstörning.
 6. Förstoppning med cysttryck på ändtarmen.
 7. Utvecklingen av ascites med tillväxt av papillärcystom (ansamling av vätska i bukhålan).

Konsekvenser och komplikationer

Konsekvenserna av progression av cystom på äggstocken:

 • ovariell dysfunktion och en kvinnas oförmåga att föda;
 • tumörmalignitet (cancergeneration);
 • dysfunktion i närliggande organ, inklusive livmodern, äggstocken, hängor, tarmen, urinblåsan med möjlighet till inflammation;
 • nypning av odlat cystadenom av viktiga kärl, vilket leder till åderbråck i benen och bukhålan, bildandet av noder och bildandet av blodproppar;
 • avslutande av en befintlig graviditet i händelse av en betydande ökning av tumören.

Akuta komplikationer där kirurgiskt avlägsnande av cystom krävs inkluderar:

 1. Brott i cystadenomets väggar och inträngningen av dess innehåll i bukhinnan, vilket orsakar peritonit (akut inflammation).
 2. Benvridning (ligament som förbinder cystan och äggstocken), där det finns en pressning av blodkärl, suspension av blodtillförsel till vävnaden och dess nekros (nekros).
 3. Purulent inflammation i cystomen.

Alla tre tillstånd anses vara kritiska och livshotande. Ambulanslagets samtal bör vara omedelbar när följande symtom visas:

 • skarp, intensiv smärta på ena sidan eller genom hela buken;
 • hög puls, svett eller tung svett;
 • överexcitation, rädsla följt av hämning;
 • temperatur ökning;
 • kräkningar, fasthållning av avföring;
 • svår svaghet, skakande, en signifikant minskning av blodtrycket;
 • mörkare i ögonen, förlust av medvetande.

Diagnos

För att bekräfta diagnosen cystadenom används följande procedurer och instrumentella metoder:

 1. Gynekologisk undersökning nödvändig för preliminär bestämning av storleken, lokaliseringen, cystisk kapselns struktur, dess rörlighet och närvaron av möjlig inflammation i angränsande organ.
 2. Ultraljuddiagnos gör att du kan ange utvecklingsområdet för cystom, storlek, densitet och graden av tillväxt av epitelet. Det mest informativa anses vara en ultraljud som genomförs 6 till 7 dagar efter menstruationen.
 3. Datortomografi och magnetisk resonansavbildning, där strukturen för cystadenom kan undersökas mer djup och bekräfta dess utseende - enkel serös, mucinös eller papillär.
 4. Ett laboratorieblodtest för att bestämma nivån på tumörmarkören CA-125, en ökning i vilken ofta indikerar utvecklingen av en purulent eller cancerprocess. Men det bör noteras att denna indikator ofta är förhöjd i godartade ovarietumörer..
 5. FGDS och FKS, som ytterligare föreskrivna procedurer för studier av tjocktarmen och magen med hjälp av ett endoskop.

Cystombehandling i äggstockarna

Behandling av äggstockscystadenom kan endast utföras kirurgiskt. Inga mediciner och hemterapier kan bli av med cystom - endast borttagning.

Typen och omfattningen av operationen är förknippad med typen av cystisk bildning, dess storlek, symtom och graden av sannolikhet för cancergeneration. Idag tillhandahåller kirurgiska tekniker maximal möjlig bevarande av reproduktionsfunktioner..

 1. Laparoskopi. Det utförs oftare med utvecklingen av en enkel serös tumör, med en liten cyststorlek (upp till 40 mm), dess godartadhet, och främst hos patienter som håller på att få barn. Denna operation utförs med bevarandet av äggstocken. Förfarandet är anemiskt eftersom snitten på bukväggen inte är mer än 15 mm, och hela den medicinska instrumenteringen, inklusive mikrokamera på laparoskopet, är mycket liten. Planering av befruktning efter laparoskopi rekommenderas efter 3 till 4 månader..
 2. laparotomi Detta är en hålighetsoperation för att ta bort ovariecysten, i vilken ett ganska långt snitt görs på bukhinnan. Det utförs med stora överväxter, med sannolikheten för malignitet, liksom hos patienter under klimakteriet. Oftare skärs cysten, äggstocken (helt eller delvis) och äggledarna. Det bör förstås att även med borttagandet av den sexuella körtlarna har unga kvinnor alla chanser att bli gravida och föda ett barn, eftersom den andra äggstocken fortsätter att fungera.

Kvinnor äldre än 45 - 50 år gamla, tillsammans med tumören, rekommenderas att ta bort båda äggstockarna för att undvika cancerprocessen..

Cystadenom under graviditeten

Om cystomen i äggstockarna inte överstiger 30 mm, lämnas den orörd och väntar på normal leverans. I de flesta fall fortsätter graviditeten säkert.

Med snabb utveckling eller upptäckt av en stor tumör utförs operationen omedelbart, eftersom utvecklingen av patologi leder till förskjutning av livmodern, en stor sannolikhet för brott i cysta väggen och vridningen av benet.

Kirurgiskt avlägsnande av ovarietumören under graviditeten utförs laparoskopiskt efter 14 veckors graviditet, när moderkakan är helt bildad. I sådana allvarliga fall, med korrekt drift, finns det stor sannolikhet för att upprätthålla en normalt utvecklad graviditet.

Fram till 14 veckor indikeras kirurgi endast i fall av bristning, vridning, suppuration, det vill säga för det första för att rädda mamman liv.

Cystadenom i höger och vänster äggstock

Cystadenom i äggstockarna är en ganska allvarlig sjukdom, som i struktur liknar cysten i könskörtlarna, men kännetecknas av en stor sannolikhet för malignitet. Denna patologi har en negativ effekt på förmågan att bli gravid, men även om en kvinna blir gravid kan detta inte skydda henne från utvecklingen av detta cystadenom under graviditetsperioden. Denna sjukdom har en extremt negativ prognos, vilket innebär att den viktigaste metoden för behandling är kirurgi.

Tidigare kallades cystadenom en cysta, och huvudprincipen för dess behandling var resektion av båda äggstockarna..

Vetenskapliga och tekniska framsteg står inte stilla, varje år utvecklas nya metoder för behandling av olika sjukdomar, inklusive för behandling av cystadenom. Idag finns det mer skonsamma metoder som tillåter inte bara att ta bort tumören, utan också bevara reproduktionsfunktionen om möjligt. Den här artikeln kommer att ge fullständig information om cystom: vad det är, vad är dess symtom och orsaker, och det kommer också att beskriva hur man behandlar patologi med minimal skada på kvinnlig kropp.

Vad det är

Cystoma är en riktig godartad cystumör som utvecklas i äggstockens epitelvävnader. De flesta kvinnor som hade problem med äggstocksmenstruationscykeln, möter denna sjukdom. Under postmenopausal tid diagnostiseras sällan denna typ av neoplasma. Externt ser cystadenom ut som en kapsel fylld med vätska, som andra typer av cyster, det är farligt, inte bara av sannolikheten för malignitet, utan av risken för brott, vridning och suppuration.

Oftast påverkar patologin som beaktas kvinnor efter 30 år. Med storleken på den cystiska kapseln upp till tre centimeter orsakar formationen inga besvär, men hos mer än 80% av patienterna når den en diameter på 5-16 cm, och under mycket avancerade förhållanden kan den nå 32 centimeter. De bildas vanligtvis på ena sidan, det vill säga på sidan av höger eller vänster äggstock. 11% av alla tumörer i äggstockarna är cystadenom, och 45% av dem är serösa. Mer än 70% av dessa tumörer har en kammare i storleksordningen 10% –2 kamrar, och nästan 20% är multikameraformationer.

Klassificering

I grund och botten klassificeras cystadenom efter kvaliteten på epitelet, som linjer den inre sidan av cystisk kapsel. Baserat på detta kriterium kan sjukdomens form vara följande:

 • seröst cystadenom är en enkel cystisk bildning av en rund form, med en kammare, som består av ett tätt lager av epitelceller. Det diagnostiseras i 2/3 av fallen, bildas på vänster eller höger sida, men endast på en av könskörtlarna. Med bilaterala cyster, som är extremt sällsynta, behövs en speciell metod för behandling;
 • papillär - växer i parietal zonen, detta är dess största skillnad från den tidigare typen av cyste. När det finns ett stort antal kapslar kan de smälta samman till en bildning av flera kammare, medan diagnosen blir mer komplicerad. På epitelet hos papillärtumören finns ett stort antal papiller. Genom patologiska tecken är denna typ av bildning liknande cancer eller teratom.
 • mucinös - den här sorten är vanligast. Fall registrerades när volymen av sådana kapslar nådde 1,5 kg. Vid en ultraljudssökning av en sådan svullnad är närvaron av flera kammare tydligt synlig, inuti vilken det finns en tjock slemvätska med ett suspensionsinnehåll. På grund av närvaron av specifika ekotecken orsakar inte bestämningen av slemhinne cystom svårigheter.

Seröst cystom har också flera underarter:

 • enkel cystadenom - en godartad tumör täckt med cylindriska epitelceller;
 • grov papillär äggstockscystadenom - tumörer av denna typ har en vitaktig papillär tillväxt på insidan av kapseln. På grund av de karakteristiska egenskaperna är denna typ av patologi lätt att diagnostisera och behandla i tid. Mycket ofta utvecklas en cysta samtidigt i vänster och höger äggstock.

orsaker

Det bildade cystomen påverkar inte den hormonella bakgrunden, även om det kan bli ett allvarligt hinder för den normala början av befruktningen. Samtidigt kan denna tumör väl utvecklas under graviditeten hos barnet. Följande faktorer kan framkalla cystadenom i sexuella körtlarna:

 • på grund av endokrina patologier och hormonell obalans inträffar onormal bildning av äggstocksvävnader och onormal celldelning;
 • infektiösa och inflammatoriska patologier i könsområdet;
 • funktionella cyster (corpus luteum) i gonaderna, provocerade av gynekologiska operationer, förlossning och curettage;
 • långvarig avhållsamhet från sexuellt samlag och omvänt oläsbarhet hos sexpartner;
 • konstant stressande situationer;
 • genetisk predisposition, medfödda missbildningar;
 • rökning och missbruk av alkohol;
 • överdriven fysisk aktivitet med lyft av tunga föremål;
 • strikt diet och fasta;
 • vissa typer av mediciner;
 • långvarig exponering för solljus och solbränna sängar;
 • misslyckande med reproduktionsfunktion hos kvinnor i mogen ålder.

Vissa forskare tror att cystomen bildas av en ofullständigt förfallen corpus luteum, som är fylld med serös vätska och förvandlas till en funktionell cyste. Eftersom sådana processer inte förekommer i klimakteriet är sannolikheten för att en tumör utvecklas i klimakteriet är minimal..

symtom

I det första stadiet av cystadenomutveckling finns det inga specifika tecken. Ju större bildningen är, desto mer uttalad kommer dess symtom. Det kan skilja sig något beroende på om en tumör utvecklas i vänster eller höger äggstock, på vilken plats av organet och i vilket vävnader och organtryck utövas. Vi listar de allmänna symtomen för denna patologi, oavsett plats:

 • smärta i nedre del av buken, smärtan är genomträngande och skärande. I vissa fall finns det bara obehag eller bara drar i nedre del av buken;
 • smärtan kan projiceras in i ländryggen eller ge anus;
 • menstruationscykelns regelbundenhet kränks, förseningar alternerar med blödning i livmodern.
 • på grund av tryck på angränsande organ uppstår ofta urinering och problem med tarmrörelser;
 • obehagliga känslor och smärta kommer att vara på den sida där den drabbade äggstocken är belägen;
 • ju större tumören är, desto större är den synligt asymmetri i buken, men detta händer bara i avancerade stadier av patologin.

Diagnostik

Följande åtgärder hjälper till att diagnostisera en cysta:

 • undersökning i den gynekologiska stolen, under vilken läkaren utvärderar formationsdiametern, dess täthet och rörlighet, bestämmer förhållandet till närliggande organ;
 • ultraljud undersöker lokaliseringsregionen och cystomens exakta diameter, och ultraljud kan också bedöma tillväxten av ytepitelceller och deras densitet. Det är bäst att genomgå denna typ av diagnos en vecka efter reglering;
 • dator- och magnetresonansavbildning hjälper till att djup studera tumörens struktur;
 • blodprov för tumörmarkör CA-125. Denna typ av forskning föreskrivs i närvaro av purulent inflammation eller med misstänkt malignitet hos cystomen;
 • ytterligare undersökning av tjocktarmen och magen med hjälp av endoskopiska tekniker FGDS och FKS.

Möjliga komplikationer

Utan adekvat behandling kan cystom i äggstockarna provocera utvecklingen av följande komplikationer:

 • funktionella störningar i äggstockarna och oförmågan hos en kvinna att bli gravid;
 • degenerationen av utbildning i cancer;
 • problem i arbetet med närliggande organ, inklusive inte bara reproduktionssystemet, utan också tarmarna, urea, etc. På grund av en kränkning av funktionen hos dessa organ kan en inflammatorisk process också utvecklas med stor sannolikhet;
 • störning av blodflödet i blodkärl intill cystadenom, till följd av vilka åderbråck i nedre extremiteter utvecklas, noder bildas och blodproppar bildas;
 • en gravid kvinna kan ha missfall om tumören ökar i storleken.

Det finns ett antal akuta komplikationer av cystom, vars förekomst kräver akut läkarvård:

 • utbildning av apoplexy och utflödet av dess innehåll till bukhålan, och en akut inflammatorisk process uppstår;
 • torsion av formens ben, i vilka blodkärlen som matar tumören pressas, och nekrotiska processer i formationen börjar;
 • suppuration av cystadenom.

Dessa tillstånd är de farligaste för livet för en patient som lider av cystadenom i gonaderna. Genom att känna till symtomen på dessa komplikationer kan du omedelbart ringa en ambulans. Tecken på livshotande komplikationer är:

 • skarp och svår smärta på en sida eller nedre del av buken;
 • hjärtklappning, svettning eller överdriven svettning;
 • överdriven spänning och orsakslös rädsla, som ersätts av fullständig apati;
 • temperaturindikatorn stiger;
 • kräkningar och tarmproblem uppstår;
 • tryckfall, svaghet och frossa uppstår;
 • det blir mörkt i ögonen och du kan svimma.

Hur man behandlar

När en kvinna har cystom, hjälper inga terapeutiska salvor och piller, och patologi kan inte behandlas med folkläkemedel, det vill säga behandling utan operation är ineffektiv i detta fall. Den enda metoden för terapi är att ta bort utbildning under operationen. Valet av en specifik typ av operation beror på typen av cystadenom, dess diameter, lokalisering, graden av utveckling av onkologiska processer och komplikationer. Moderna specialister föredrar organbevarande operationer, varefter en patient i reproduktiv ålder fortfarande kan få avkomma.

Vi listar de viktigaste sätten att ta bort cystom:

 • laparoskopisk. Det föreskrivs för enkla serösa tumörer, förutsatt att cystisk kapsel är liten (upp till 40 mm), och även om den är godartad, och patienten fortfarande planerar att bli gravid. Laparoskopi innebär skärning av en tumör samtidigt som äggstocken och dess funktioner bevaras. Detta är ett minimalt invasivt förfarande, där snitt görs i bukväggen på högst 1,5 cm. Hela operationen utförs med miniatyrinstrument under kontroll av en mikrokamera integrerad i slutet av laparoskopet. Efter operationen kan graviditet planeras inte tidigare än efter 3-4 menstruationscykler;
 • laparotomi. Detta är en fullständig bukoperation, varefter ett ganska långt ärr kvarstår på magen. Det föreskrivs för stora tumörer, i fall av malignitet, samt för kvinnor under klimakteriet. Det finns flera alternativ för operationen: endast tumören kan tas bort, bildningen med en del av äggstocken eller hela könskörtlarna och äggledarna kan också tas bort. Kvinnor i fertil ålder ska inte få panik efter att ha tagit bort en av äggstockarna, eftersom det är mycket möjligt graviditet och i närvaro av en könskörtel. Patienter under klimakteriet rekommenderas att ta bort båda äggstockarna tillsammans med bildningen för att förhindra utvecklingen av onkologi.

Cystadenom och graviditet

Om en cysta hittas i en kvinna under graviditeten och bildningens diameter inte är mer än 3 cm, observeras de fram till födelsen. Oftast sker processen att föra ett barn i närvaro av en sådan diagnos utan komplikationer. Om cystadenom börjar snabbt öka i diameter eller om en stor kapsel upptäcks omedelbart, utförs kirurgi omedelbart för att förhindra att livmodern rör sig, brister i cystomen eller vridningen av benet.

Tumörresektion under graviditet utförs med den laparoskopiska metoden efter den fullständiga bildningen av morkaken, i genomsnitt inträffar detta ögonblick efter 14 veckors graviditet. En högkvalificerad kirurg i detta fall kan inte bara skära ut bildningen utan också behålla graviditeten.

Upp till en 14-veckorsperiod kan en nödoperation för att ta bort cystom utföras, vars huvuduppgift är att rädda mamman liv först. Detta kan inträffa i fall av brist, suppuration eller vridning av cystbenen..

Efter avlägsnande av cystom har patienter i fertil ålder alla chanser till en ny graviditet.

Seröst och slemhinnigt cystadenom i äggstockarna - laparoskopi, borttagning, behandling av cyster på äggstockarna, kirurgi. Hur man behandlar äggstockscystadenom?

Viktig!
Jag har erfarenhet av cirka 1 000 minimalt invasiva kirurgiska ingrepp för äggstocksjukdomar, vars resultat sammanfattas i monografin ”Laparoscopic Surgery in Gynecology”, liksom i mer än 60 vetenskapliga publikationer i olika professionella peer-reviewade vetenskapliga publikationer i Ryssland och utomlands.

Seröst ostadisk cystadenom är en godartad kavitetsbildning, vars vägg är fodrad med ett epitel liknande epitelet i äggledaren. Detta epitel kan sprida sig. Seröst äggstockscystadenom är huvudsakligen beläget i endast en äggstock och har en kammare, men det finns också flerkammare med vattenhaltigt innehåll i en gulaktig färg. Storleken på tumören varierar från 3 till 20 cm. Endast kirurgisk behandling.

Papillär (grov papillär) seröst cystadenom är en godartad massa som är en morfologisk variation av cystadenom. Det är nästa steg av seröst cystadenom, eftersom papillerna förekommer bara några år efter tumörens utveckling. Tumören har formen av en cystisk neoplasma, bestående av ett eller flera kammare, på vars inre yta det finns enstaka eller många täta papillärväxter på en bred bas. Papillär seröst cystadenom har den största kliniska betydelsen i samband med en uttalad malign potential och en hög förekomst av cancer (upp till 50%). Tumören kan spridas över en stor utsträckning, spridas längs bukhinnan, som åtföljs av ascites. Förekomsten av ascites är förknippat med spridningen av papiller längs tumörens yta, längs bukhinnan och försämrad absorptionsförmåga hos bukhinnens bukhinne. Endast kirurgisk behandling.

Viktig!
Den mest allvarliga komplikationen av papillär cystadenom är dess malignitet - detta är en övergång till cancer, som inträffar i 40-50% av fallen!

Borderline papillär cystadenom är en typ av cystadenom med en låg grad av malignitet. Det har rikligt med papillära tillväxter inne i cysten. Den största skillnaden i morfologisk undersökning från papillär cystadenom är frånvaron av invasion av cysta väggen. Endast kirurgisk behandling.

Mucinös cystadenom (pseudomucinous cystadenom) - är en godartad neoplasma i äggstocken, vars vägg är fodrad med ett epitel liknande epitelet i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Cystens innehåll är sleminnehållet, som är ett mucin som innehåller glykoproteiner och heteroglykaner. Mucinösa cystadenom är nästan alltid flerkammare. Tumören kan nå stora storlekar (upp till 30 cm). Endast kirurgisk behandling.

Alla varianter av de beskrivna tumörerna är indelade i godartade, gränsöverskridande tumörer (ovariella tumörer med låg malignitet) och maligna. Kirurgen måste ta hänsyn till, och patienten måste förstå, att en av de viktigaste egenskaperna hos äggstockscancer är degeneration till cancer, som utvecklas mot bakgrund av tidigare godartade ovarietumörer.

I detta avseende är det nödvändigt, så tidigt som möjligt, att avlägsna cysten från äggstocken med minimalt invasiva arbetsmetoder.

Laparoskopi i fall av serösa, papillära och slemhinniga cystadenom i äggstockarna är ”guldstandarden” för operationer, eftersom det åtföljs av minimal trauma i bukväggen och tillåter mycket känslig kläckning av cystmembranet utan att skada ovarievävnaden. Laparoskopi i samband med införandet av anti-vidhäftningsgel reducerar risken för vidhäftningar i bäckenområdet till nästan noll.

Det är viktigt att komma ihåg att alla varianter av tumörer och cyster på äggstockarna kan användas med laparoskopisk åtkomst. Innan operationen måste du vara medveten om vilken typ av process som påverkar äggstockarna - godartade eller maligna.

För ett skriftligt samråd, för att bestämma vilken typ av ovariecyster och indikationer för kirurgi, samt välja rätt kirurgisk behandlingstaktik, kan du skicka mig en fullständig beskrivning av ultraljud i bäcken till min personliga e-postadress [email protected] [email protected], om möjligt MRI-data i bäcken, blodantal för tumörmarkörer, indikerar ålder och huvudbesvär. Då kan jag ge ett mer exakt svar på din situation..

Video från operationssalen. Laparoskopisk cystadnexektomi med svåra vidhäftningar

I närvaro av följande tecken på en cysta är den troligen godartad och en organbevarande kirurgisk metod kan övervägas:

 • patientens ålder är mindre än 50 år;
 • brist på ascites;
 • cysten är ensidig och mobil;
 • dess diameter överstiger inte 10-12 cm;
 • vid ultraljudsundersökning är cysten enkelkammare, väggen är slät med tydliga konturer, innehåller inte inre inneslutningar;
 • med MSCT för det lilla bäckenet med kontrast ackumuleras inte cysteväggarna kontrastmedium;
 • innehållet i CA-125 och ESR överskrider inte normala värden
 • diagnostisk laparoskopi avslöjar inte peritoneal karcinomatos och ascites.

Det är i alla fall nödvändigt, med undantag för enkelt seröst cystadenom, att närma sig operationen, som med en malign skada, och att iaktta alla nödvändiga ablastiska åtgärder (förebyggande av spridning av maligna celler i bukhålan). I detta avseende, innan jag börjar arbeta med ovariecysten, i bäckenområdet, introducerar jag en speciell onkologisk plastbehållare med en diameter på upp till 20 cm och placerar äggstocken med cysten i denna påse. Först efter det börjar jag operationen för att ta bort cysta. Om en öppning av cysten inträffade under operationen hälls innehållet inte i det fria bukhålan utan inuti behållaren. I slutet av operationen kvarstår cystmembranen i påsen, och tvättvätskan kommer inte in i bäckenet och förblir också i den. Sedan släpps kanterna på behållaren genom trokarsåret till den främre bukväggen och innehållet sugs upp genom sug. Vätskan skickas för forskning. Cysten tillsammans med behållaren tas bort från bukhålan. Med mycket stora storlekar på ovarieformationen (15-30 cm), punkterar jag den senare med en nål införd genom det högra sidotrokaret, följt av fullständig aspiration av innehållet, vilket gör det möjligt att kontrollera innehållets natur och underlätta borttagningen av formationen. För detta ändamål har vår klinik utvecklat ett speciellt verktyg som gör det möjligt att punktera cysten för att undvika utflödet av dess innehåll till bukhålan på grund av hårt pressning av verktyget till cystens kanter. Efter tömning (det ser ut som en tömd boll) lägger jag den också i en plastbehållare, och den fortsatta processen utförs enligt beskrivningen ovan.

Laparoskopisk operation för att avlägsna en ovariecyst (cystektomi) med organskydd

Viktig!
Jag strävar alltid efter att utföra en organbevarande operation (att bevara frisk äggstocksvävnad så mycket som möjligt, i vilken volym som helst), eftersom en kvinnas hormonella bakgrund och hennes förmåga att föda barn beror på äggstockarnas funktion.

Efter revision av bukhålan och små bäcken, griper jag äggstocken med en klämma och fixerar den så att dess ledband är tydliga. Med hjälp av ett bipolärt elektrokirurgiskt instrument, i området för den mest ytliga cysten, koagulerar jag längs äggstockens axel i form av en smal bana (platsen för det föreslagna snittet). Jag använder en sax eller virkning för att utföra en elliptisk sektion av den tunna äggstocksbarken. Det är mycket viktigt att bevara äggstocksbarken och primära folliklar. Jag tar tag i sårets kanter med klämmor och löser upp och utökar utrymmet mellan kapseln i cysta och äggstocken för efterföljande utsläpp av den volymetriska formationen. Därefter lägger jag cystorna på att hylla och bevara integriteten i dess skal så mycket som möjligt. Jag förbereder vävnaderna på ett trubbigt sätt - med en mjuk klämma eller med metoden för akadissektion, samtidigt som jag utför punktkoagulering med ett biopolärt instrument av enstaka små kärl. Sedan avlägsnas cysten och dess innehåll i en speciell plastbehållare från bukhålan.

Laparoskopisk adnexektomi - avlägsnande av äggstocken med en cysta

Se en video av operationer utförda av professor Puchkov K.V. Du kan på webbplatsen "Videooperationer för världens bästa kirurger".

Om vi ​​vid den preoperativa undersökningen ser tecken som indikerar möjligheten till en ondartad lesion i äggstocken och patienten är i klimakteriet, är det åtminstone laparoskopisk adnexektomi nödvändigt - avlägsnande av äggstocken med cysten och med ytterligare histologisk undersökning, bestäm den slutliga volymen av operationen.

Med en klämma insatt på den drabbade sidan griper jag äggledaren, skapar dragkraft och ger vävnadsspänning. Jag använder LigaSure-verktyget (Schweiz) eller ultraljudssax i området för livmodervinkeln för att korsa äggledaren. Längre längs den korsar jag mesosalpinx på 2/3 av dess längd, mitt eget ligament i äggstocken och 2/3 av mesovarum. För att underlätta att skapa en exponering byter jag instrumenten, tar tag i klämman och drar ampullarsektionen på äggledaren med äggstocken. Efter preliminär koagulering korsar jag trattbäckensbandet med endosax och sedan resten av mesenteriet i äggledaren och äggstocken.

Jag utför dessa steg med Force Triad LigaSure-enheten (Schweiz). Detta gör att du samtidigt kan utföra tillförlitlig hemostas och vävnadsdissektion. Samtidigt ökar hastigheten och tillförlitligheten för operationen flera gånger. Denna anordning innefattar både monopolära och bipolära elektrokirurgiska enheter, såväl som ett förbättrat teknologisystem för doserade ligeringseffekter på vaskulariserade vävnader, vilket ger en uppmätt energitillförsel beroende på egenskaperna hos den koagulerade vävnaden (vävnadsimpedans). När verktyget verkar på vävnaden avdunstar vätskekomponenten, kollagen och elastin torkas och denatureras för att bilda en tät homogen massa som tillförlitligt stänger kärlets lumen.

Hos de flesta patienter kan denna operation utföras genom en punktering i navelområdet enligt metoden "S.I.L.S." och driftstiden är bara 10-15 minuter. Jag har erfarenhet av mer än 100 liknande operationer utförda genom en punktering i navelregionen.

Därefter måste det borttagna preparatet placeras i en speciell plastbehållare och tas bort från bukhålan, öppna kapseln och tömma innehållet inuti behållaren.

Vi utför praktiskt taget inte en akut histologisk undersökning av den borttagna cysten under operationen, eftersom både falsk-positiva och falsk-negativa resultat ofta observeras.

Morfologer med en akut histologisk undersökning kan föreslå cancer (och vi måste genomgå en radikal operation för att ta bort livmodern), men efter den postoperativa undersökningen av maligna celler kommer inte att upptäckas (det innebär att vi överskred operationens volym och avlägsnade orgelet förgäves). Den motsatta situationen är också möjlig - under operationen görs en slutsats om en godartad cysta eller tumör (vi tar inte bort livmodern i denna situation), och cancer upptäcks under den slutliga utvärderingen (vi tvingas utföra en andra operation, även om dessa alternativ inte diskuterades med patienten).

Sådana motstridiga slutsatser är inte relaterade till läkarnas kvalifikationer, men beror på metodiken för snabb (brådskande - om 10-20 minuter) beredning av avsnitt. Denna metod för akut histologisk undersökning är i själva verket mindre noggrann än den planerade beredningen av läkemedel (i 3-5 dagar) och det är tekniskt inte möjligt att övervinna denna skillnad.

I samband med dessa funktioner, om en ondartad ovarietumör misstänks före en ultraljudsoperation, kommer vi säkert att utföra en MRI och MSCT med kontrast av bäckenorganen och undersöka blodet för tumörmarkörer.

Om cancerdiagnosen bekräftas erbjuds patienten en radikal operation (vanligtvis hos patienter med klimakteriet och avancerad ålder) - från borttagning av bihängorna och histologisk undersökning av den andra äggstocken till avlägsnande av livmodern med bihang och en stor omentum, som också utförs genom laparoskopisk åtkomst.

Om diagnosen av en malign tumör under en preoperativ undersökning är osäker, och patientens ålder är ung reproduktiv, så utför jag för alla storlekar av cysten en organbevarande operation - avlägsnande av cysta medan jag bevarar äggstocken eller, i mycket extrema fall, adnexektomi. Därefter genomförs en planerad slutlig histologisk undersökning med immunohistokemi. Efter denna studie blir det tydligt om man ska göra ytterligare laparoskopi för att genomföra radikal kirurgi (4-5 dagar efter den första laparoskopin). Hos 99% bekräftas inte cancerdiagnosen och den kirurgiska behandlingen slutar där..

I båda fallen krävs en grundlig histologisk undersökning av det borttagna preparatet med obligatorisk användning av den immunohistokemiska metoden.

Hela algoritmen diskuteras med patienten före operationen. Vi anser att det är bättre att utföra upprepad laparoskopi efter 5-6 dagar än att ta bort alla könsdelar hos en ung kvinna med en slutlig histologisk diagnos av en godartad ovarietumör.

I slutet av operationen använder jag alltid antihäftningsbarriärer och geler för att förhindra bildning av vidhäftningar mellan äggledarna och angränsande organ och vävnader. Detta är hoppet om att förhindra eventuell infertilitet från postoperativa vidhäftningar..

Efter operationen för att ta bort cysten på äggstockarna kvarstår spår av tre snitt som är 2 till 10 mm långa på huden. Från den första dagen börjar patienterna ur sängen och ta flytande mat. En utskrivning från sjukhuset utförs under 1-2 dagar, beroende på sjukdomens svårighetsgrad och hur mycket kirurgiskt ingripande som görs. Återställning av funktionshinder den 10-14 dagen efter operationen. Sexuellt liv är oönskat i en månad. I framtiden är dynamisk övervakning av en gynekolog och ultraljud nödvändig - efter 1, 3 och 6 månader, sedan - en gång om året. Som regel föreskrivs patienter i reproduktionsperioden 3–6 månader efter operationen minimal hormonbehandling (i en lätt preventivmedel) för att normalisera äggstocksfunktionen.

Mer information om cyster på äggstockarna:

Hänvisningar till ämnet "Laparoskopisk kirurgi för cyster och godartade ovarietumörer"

 1. Puchkov K.V., Fumich L.M., Politova A.K., Kozlachkova O.P., Ryazantsev M.E., Osipov V.V. Kirurgisk behandling av tumörer och tumörliknande formationer av äggstockarna med hjälp av laparoskopisk åtkomst // 50 år av Ryazan State Medical University: vetenskapliga resultat och framtidsutsikter. - Ryazan, 2000.– Del 2.- S. 171-172.
 2. Puchkov K.V., Fumich L.M., Kozlachkova O.P., Politova A.K., Osipov V.V. Kirurgisk behandling av tumörer och tumörliknande formationer av äggstockarna med minimalt invasiva tekniker // Endoskopi vid diagnos, behandling och övervakning av kvinnliga sjukdomar / red. IN OCH. Kulakova, L.V. Adamyan. - M., 2000. - S.132-134.
 3. Puchkov K.V., Kulikov E.P., Fumich L.M., Kozlachkova O.P., Politova A.K., Osipov V.V. Moderna metoder för kirurgisk behandling av ovarieformationer // Endoskopisk kirurgi - 2001. - T.7, nr 3. - S. 69.
 4. Puchkov K.V., Fumich L.M. Laparoskopisk tillgång vid kirurgisk behandling av ovariella neoplasmer: tillräcklighet och utsikter // Stilla honung. Tidskrift - 2002. - Nr 2 (specialutgåva). - S.39-41.
 5. Puchkov K.V., Kulikov E.P., Fumich L.M., Politova A.K. Laparoskopisk tillgång vid behandling av neoplasmer i äggstockarna. Löser det uppgifterna som onkologer har satt upp? // Laparoscopy and hysteroscopy in gynecology and obstetrics / ed. IN OCH. Kulakova, L.V. Adamyan. - M.: PANTORI, 2002. - S.462-463.
 6. Puchkov K.V., Ivanov V.V., Tyurina A.A., Fumich L.M. Befolkningssammansättningen och funktionell aktivitet för immunkompetenta celler hos kvinnor med tumörliknande formationer av äggstockarna under komplex kirurgisk behandling // New Technologies in Gynecology / ed. IN OCH. Kulakova, L.V. Adamyan. - PANTORI. - M., 2003. - S.89-90.
 7. Puchkov K.V., Ivanov V.V.. Teknik för dosering av ligering elektrotermisk behandling vid stadierna av laparoskopisk operation: Monograf.- M.: MEDPRAKTIKA Publishing House - M.- 2005.- 176 s..
 8. Puchkov K.V., Politova A.K.. Laparoskopiska operationer i gynekologi: Monograf.- M.: MEDPRAKTIKA - M.- 2005.- 212 s..
 9. Puchkov K.V., Chernousova N.M., Politova A.K., Fumich L.G. Laparoskopisk tillgång vid iscensättning och behandling av patienter med ondartade tumörer i testiklarna // Zh. obstetrik och kvinnliga sjukdomar 2007.-T. 57 (specialutgåva). - S.164-166.
 10. Puchkov K.V., Chernousova N.M., Andreeva Yu.E., Granilshchikova I.G., Politova A.K., Fumich L.G. Laparoskopisk tillgång vid iscensättning och behandling av patienter med maligna äggstumörer. Tekniker hos en kirurg vid tillstånd av icke-specialiserade sjukhus // 20 år av det kliniska sjukhuset №1: lör. vetenskaplig-praktiskt Arbetar. / State Unitary Enterprise "Medical Center". Hantering av borgmästarnas och Moskva regeringens frågor.- M.: Förlag MEDPRAKTIKA-M, 2008.- S.51-55.
 11. Puchkov K.V., Chernousova N.M., Andreeva Yu.E., Politova A.K., Fumich L.G., Biryukov A.S. Iscensättning och behandling av patienter med maligna äggstumörer med laparoskopisk åtkomst. Frågor om kirurgens taktik i tillståndet för icke-specialiserade sjukhus // Moscow Surgical Journal.– 2008.- Nr 4. - S.10-14.
 12. Puchkov K.V., Andreeva Yu.E., Dobychina A.V. Erfarenhet av att utföra operationer med enkel åtkomst inom gynekologi // Zh. obstetrik och kvinnliga sjukdomar.-2011.-T. 60. (specialutgåva). - S.72-73.
 13. Puchkov K.V., Andreeva Y.E., Puchkov D.K. SILS-teknik inom kirurgi och gynekologi // Sammanfattning av den 20: e EAES-kongressen 2012, 20-23 juli, 2012, Bryssel, Belgien. - S.161.
 14. Klappa. 2013117186 RF IPC8 A61 B17 / 02. Metoden för tillfällig fixering av bukhålan och bäckenorganen under laparoskopisk kirurgi och en anordning för dess implementering / K.V. Puchkov, V.V. Korennaya, D.K. Puchkov.- Nr. 2013117186/14; deklarerade 2013/04/15; publ. 10/27/2014, Bull 30.

Ställ frågor eller boka tid

Ställ frågor eller boka tid på telefon:
+7 495 222-10-87
+7 903 798-93-08
Du kan få en gratis professorkonsultation via e-post:
[email protected] [email protected] kopia

”När du skriver ett brev, vet det: det kommer till min personliga e-post. Jag svarar alltid på alla dina brev bara själv. Jag minns att du litar på mig det mest värdefulla - din hälsa, ditt öde, din familj, dina nära och kära och jag gör mitt bästa för att motivera ditt förtroende.

Varje dag svarar jag på dina brev i flera timmar.

Genom att skicka ett brev med en fråga kan du vara säker på att jag noggrant kommer att studera din situation, om det behövs kommer jag att begära ytterligare medicinska dokument.

Mycket klinisk erfarenhet och tiotusentals framgångsrika operationer hjälper mig att sortera upp ditt problem även på avstånd. Många patienter behöver inte kirurgisk hjälp, men rätt konservativ behandling, medan andra behöver akut kirurgi. I båda fallen redogör jag för handlings taktik och vid behov rekommenderar jag att genomföra ytterligare undersökningar eller akut sjukhusvård. Det är viktigt att komma ihåg att framgångsrik behandling för vissa patienter kräver preliminär behandling av samtidiga sjukdomar och korrekt preoperativ förberedelse.

I brevet måste du (!) Ange ålder, huvudklagomål, bostadsort, kontakttelefonnummer och e-postadress för direkt kommunikation.

För att jag ska kunna besvara alla dina frågor i detalj ber jag dig skicka med dina förfrågningar skannade resultat av ultraljud, CT, MRT och samråd med andra specialister. Efter att ha granskat ditt ärende skickar jag dig antingen ett detaljerat svar eller ett brev med ytterligare frågor. I alla fall kommer jag att försöka hjälpa dig och motivera ditt förtroende, vilket är det högsta värdet för mig..

Ostadiskt cystadenom: typer och behandlingsmetoder

Det finns många sjukdomar i reproduktionsorganen hos kvinnor. Mycket ofta har patienter i alla åldrar med ultraljuddiagnostik speciella formationer, som vanligtvis är godartade. Endast en specialist kan bestämma typen av tumör efter att ha genomfört en grundlig undersökning och observerat förändringen i storleken på neoplasmen under flera månader. Ofta hittar kvinnor cystadenom, vilket kräver kirurgiskt avlägsnande.

Vad är äggstockscystadenom

Ostadisk cystadenom är en godartad neoplasma som ser ut som en stor cyste. Tidigare kallades denna sjukdom cystom. Hos nästan alla patienter bildas en tumör på endast en sida, därför, om ultraljud avslöjar bilateral ovarieskada, misstänker läkare en ondartad process.

Cystadenom kan förekomma både på vänster och på höger äggstock, men oftast är denna tumör högersidig. Detta beror på det faktum att på denna sida bildas mer intensiv blodtillförsel, och olika typer av neoplasmer här.

För närvarande diskuterar forskare exakt vad som orsakar cystadenom i äggstockarna. De flesta specialister är benägna att tro att denna typ av tumör bildas under allvarliga hormonella förändringar eller inflammation i bäckenorganen. Det finns också en teori om att cystadenom kan bildas från en follikulär cysta, som tenderar att upplösa sig själv inom några månader. Men om detta inte inträffade kan det bildas ett seröst cystadenom efter ett år.

Ostadiskt cystadenom kallas också cystom.

Dessutom kan operation på bäckenorganen, abort och till och med naturlig födsel bli en predisponerande faktor. Läkarna tror också att sexuell avhållsamhet och vice versa, en ofta förändrad sexpartner, kan provocera bildandet av cystadenom. Ibland kan orsaken till uppkomsten av denna tumör vara följande sjukdomar och tillstånd i kroppen:

 • klimakteriet
 • långvariga stressiga tillstånd, nervös belastning;
 • viktlyft, överdriven fysisk ansträngning;
 • ektopisk graviditet;
 • endometrit;
 • colpitis;
 • virusinfektion.

Den genomsnittliga åldern vid vilken denna sjukdom finns är cirka trettio år. Emellertid observeras cystadenom särskilt ofta hos kvinnor under klimakteriet. Detta beror på fluktuationer i nivån av hormoner som i en yngre ålder hjälpte till att undvika sådana sjukdomar..

Video om äggstockscystom eller cystadenom

Typer av en tumör och deras funktioner

För närvarande skiljer sig flera olika typer av cystadenom. De skiljer sig i sin struktur och ytterligare formationer som kan växa inuti tumören och på dess yta.

Seröst äggstockscystadenom

Denna typ är den vanligaste och finns hos 70% av patienterna med en cyste. Neoplasmen kan nå en tillräckligt stor storlek, utanpå är den täckt med ett ganska tätt och elastiskt membran, under vilket det finns en kapsel med flytande seröst innehåll. Beroende på hur cysta väggen är byggd, är seröst cystadenom uppdelat i papillär och slätväggat.

Den huvudsakliga metoden för diagnos av olika typer av tumörer är ultraljud, vilket tydligt visar den patologiska bildningen och papillärväxterna.

Ibland är det ganska svårt att skilja seröst cystadenom från en normal funktionell cysta, och läkare rekommenderar att observera förändringen i storleken på neoplasma under flera månader. Om tumören krymper krävs inte operationen, men i fallet när den växer eller förblir lika stor, diagnostiserar läkare patienten med cystadenom, vilket kräver kirurgiskt avlägsnande.

Ofta utförs minimal invasiv kirurgi med hjälp av laparoskopi. Äggstocken avlägsnas endast hos äldre kvinnor med misstänkt malign degeneration av papillär cystadenom. I andra fall bevaras reproduktionsfunktionen hos flickor helt..

Vid ultraljud syns cystadenom som en mörkrundad formation

Enkel eller slätväggig serös cystadenom

I denna typ av cyste har membranet en slät och jämn yta. I olika källor kan denna neoplasma också kallas en mjukväggig målepitelcyst, serös cyste, och även på grund av dess förekomst kallar läkare ofta det helt enkelt cystadenom i äggstockarna.

Vanligtvis har denna tumör bara en kammare, som är innesluten i en tät kapsel. Hos vissa patienter kan storleken på cysten nå femton centimeter. Oftast påverkar det bara en äggstock, på höger sida.

Papillär, grov papillär, eller papillär, äggstockscystadenom

Ett särdrag hos denna typ av cyste är de speciella papillerna som täcker kapselns inneryta. De börjar bilda långt ifrån omedelbart, ibland flera år efter uppkomsten av enkel serös cystadenom. Vi kan säga att detta är ett mer avancerat stadium och inte en separat art. Ibland kan papillerna växa så mycket att de upptar nästan hela cystahålan och till och med går på tumörens utsida. Denna typ av cystadenom är ibland flerkammare och bildas på två äggstockar samtidigt, oftare än andra med denna diagnos, registreras malign degeneration.

Papillär cystadenom har papillära utväxt på de inre och yttre ytorna

Mucinös cystadenom i äggstocken

Denna form av cystadenom är också ganska vanligt. Det kan nå gigantiska proportioner; hos vissa patienter avlägsnades en cysta som vägde femton kilo. Väggarna i denna formation är släta och täta, ofta påverkas äggstockarna omedelbart på båda sidor.

Cirka 5% av patienterna med slemhinne cystadenom genomgår malign degeneration, vilket kräver att inte bara själva tumören avlägsnas utan också både äggstockarna och livmodern..

Att diagnostisera denna typ av cystadenom är ganska enkelt, med en ultraljud upptäcker läkaren ganska omfattande multikameraformationer, som innehåller en speciell hemlighet - slemhinnor. Den är heterogen, mycket tät och innehåller en suspension och sediment, som är tydligt synliga vid ultraljud.

Mucinöst cystadenom i äggstocken kan vara flerkammare

Äggstocksdometrioid cystadenom

Denna typ av cystadenom skiljer sig från resten i den typ av vävnad som täcker hela den inre ytan av cysten. Det bildas av slemhinnorna. Inuti tumören, i stället för seröst eller sleminneinnehåll, ackumuleras gammalt blod, vars mängd ökar med varje menstruation. Denna art kan provocera uppträdande av svår smärta och spotting spotting. Både höger och vänster äggstock kan påverkas samtidigt..

Det är med denna typ av cystadenom som det finns en mycket hög risk att utveckla infertilitet hos kvinnor. Endometrios, som är den provocerande faktorn för utseendet på denna cysta, är orsaken till oförmågan att bli gravid i 75% av alla fall.

Video om endometrioid ovariecyster

Borderline Ovarian Cystadenoma

Denna art skiljer sig från andra i ett mycket stort antal papiller och bildade fält runt omkring dem. En molekylär studie av cystadenomvävnad avslöjar förekomsten av kärnatypism, vilket är karakteristiskt för onkologiska tumörer. Patienter rekommenderas att snabbt avlägsna neoplasma för att undvika dess cancergeneration. I utseende skiljer sig gränsen cystadenom inte från serös. Ultraljud visar multikameraformationer med en slät yta..

Hos patienter med denna diagnos fastställs infertilitet i 20% av fallen.

Symtom och tecken

Faran ligger i det faktum att i det inledande stadiet av cystadenom inte känner sig på något sätt. Patienter kan leva med denna tumör i flera år och endast med ultraljud kan den upptäckas. Om det uppstår några symtom indikerar detta en stor tumör eller en möjlig vävnadsnekros. Det finns en viss lista med tecken som kan indikera närvaron av en kvinna med cystadenom:

 • obehag känns ofta på den plats där tumören bildades. Dessutom kan smärta ge könsregionen, korsryggen, korsbenet. Om patienten har bilateralt cystadenom kan obehag täcka hela bäckenområdet;
 • ofta förstoppning börjar plåga kvinnor, och själva tarmen kan bli mycket smärtsam;
 • menstruationscykeln kan bli störd, och under menstruationen upplevs allvarliga och skarpa smärta i nedre del av buken. Utsläpp kan vara mycket knappa och bruna;

Smärta i nedre buken under menstruationen kan vara ett tecken på cystadenom

Vissa symptom är indikatorer på processer i kroppen som är mycket farliga för patientens liv. När de visas måste du snabbt ringa en ambulans:

 1. En kvinnas blodtryck stiger kraftigt, hennes puls snabbare. Perspiration uppträder på pannan, svettningen intensifieras.
 2. När benen är vridna och vävnadsnekros uppstår symtom som liknar en akut buk. Smärtan blir outhärdlig, temperaturen stiger, patienterna känner sig mycket svaga, kan svimma.
 3. Attacker av kräkningar förekommer och långa avföringar av avföring är karakteristiska.
 4. En kvinnas mentala tillstånd blir instabil. Attacker av rädsla kan ersättas av perioder med apati och slöhet..

Diagnostik och differentiell diagnostik

Vid det första tecknet på cystadenom bör du konsultera en gynekolog. Vid undersökningen kommer läkaren att undersöka symtomen och genomföra en undersökning med palpation för att preliminärt bestämma typ av bildning, dess plats, storlek, rörlighet. Olika typer av instrumentella studier föreskrivs också:

  Ultraljuddiagnostik för bestämning av typen av cystadenom och inställning av dess exakta storlek. De närliggande organen kontrolleras också för tillväxt och metastaser. Ultraljud görs bäst en vecka efter din period.

Ultraljuddiagnos gör att du kan bestämma typen av cystadenom

Om det finns misstankar om förekomst av cancer tilldelas kvinnor ett blodprov för antalet tumörmarkörer CA-125, HE4. Differentialdiagnos bör utföras med olika typer av tumörer, ektopisk graviditet, endometrios, blindtarmsinflammation och vissa andra sjukdomar och tillstånd i kroppen.

Cystadenombehandling

Det finns för närvarande inga konservativa behandlingar för cystadenom. Alla patienter föreskrivs kirurgiskt avlägsnande av neoplasma. Eventuell självmedicinering och användning av folkläkemedel utesluts, eftersom detta kan leda till en stark spridning av cystadenom, såväl som dess degeneration till en malig tumör. Endast kirurgen kan bestämma vilken operation som är lämplig för patienten efter att ha studerat historien, fastställa volymen av cystom och risken för att utveckla onkologi.

laparoskopi

Denna typ av operation föreskrivs för små formationer, upp till fyra centimeter stora. En annan viktig faktor är den godartade tumören och fertil ålder för en kvinna som planerar att få barn i framtiden.

Operationen utförs under generell anestesi, mycket små snitt görs på bukväggen, inte mer än två centimeter. En gasvideokamera och kirurgiska instrument sätts in i dem. Läkare försöker rädda äggstocken och ta bort endast cystadenom. Fyra månader senare kan du planera befruktningen av ett barn.

Laparoskopi är en minimalt invasiv operation, varefter mycket små ärr kvarstår.

laparotomi

Denna typ av operation är mer allvarlig, kirurgen gör ett ganska stort snitt på buken. En indikation för laparotomi är perioden av klimakteriet, stora cystom, maligna neoplasmer. Oftast tar läkaren bort inte bara cystadenom i sig, utan också äggstocken med äggledarna. Denna procedur hjälper till att undvika att cancerformiga tumörer uppträder ytterligare på en kvinnas reproduktionsorgan. Om patienten bara har en äggstock bort, kommer hon i framtiden att kunna bli gravid och fostra barnet.

Under laparotomi avlägsnas den drabbade äggstocken vanligtvis tillsammans med cystadenom

Konsekvenser och komplikationer

I de flesta fall, om malig transformation inte detekterades, är prognosen för behandling för patienter gynnsam. Cystadenom avlägsnas enkelt kirurgiskt. Om det inte skedde någon snabb behandling, kan kvinnor uppleva följande konsekvenser:

 • minskad ovariefunktion;
 • infertilitet;
 • malign degeneration;
 • metastas av cancertumörer till andra organ;
 • störning av bäckenorganen på grund av komstadenomkomprimering;
 • cirkulationsstörning på grund av tryck på blodkärl, åderbråck;
 • blodproppar;
 • spontan abort.

I vissa fall upplever patienter sådana komplikationer som kräver omedelbar sjukhusvistelse med akut operation:

 • bristning av cystadenom och införande av dess innehåll i bukhålan, vilket leder till peritonit;
 • vridning av benen på tumören, vilket bidrar till kränkning av blodtillförseln och början av den nekrotiska processen;
 • suppuration av cystadenom.

Cystadenom är en godartad tumör, men det kräver noggrann medicinsk övervakning och kirurgiskt avlägsnande, eftersom denna neoplasma inte löser sig själv. I de flesta situationer lyckas kvinnor bevara äggstockarna och därmed reproduktiv funktion. I vissa fall, när det finns misstankar om utvecklingen av en cancertumör, kan det vara nödvändigt att ta bort inte bara cystadenom utan också reproduktionsorgan. Vanligtvis utförs sådana operationer redan i en mer avancerad ålder, när patienten inte planerar att bli gravid ett barn.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Yrsel i klimakteriet. Yrselbehandling

Kvinnliga könshormoner spelar en mycket större roll i kroppen än man vanligt tror. Utöver dess huvudsakliga syfte - att hjälpa till att bli gravid och fostra ett barn, påverkar östrogener också de flesta system, inklusive hjärt- och kärlsystemen i centrala och perifera nervsystemet....

Hur lång tid går efter menstruationen?

Alla unga kvinnor som förbereder sig för att bli mödrar eller som just har födt bland andra är mest bekymrade över frågan: när bör de börja, hur mycket är perioderna efter förlossningen?...

Hur många dagar efter progesteroninjektioner kommer menstruationen

Våra härskare planerar. Försök och uttrycka din åsikt! ->* Kära vänner! Ja, det här är reklam, snurr som det borde!God morgon allihopa!...