Östrogener: varför behövs kvinnliga hormoner och hur man reglerar deras nivå i kroppen

Klimax

Hormoner är biologiskt aktiva ämnen av organisk natur som produceras av de endokrina körtlarna. När blodet kommer in i blodet har hormoner en reglerande effekt på hela organismen, i synnerhet på metabolism och fysiologiska funktioner. En av de viktigaste hormonerna är östrogen. Vad östrogen påverkar och vad dess brist och överflöd kan leda till, berättar vi i artikeln.

Vilken typ av hormon är östrogen?

Termen "östrogen" avser en hel underklass av steroidala kvinnliga könshormoner som framställs främst av follikulära apparater i äggstockarna. Det finns tre typer av östrogen: östradiol, östriol och östron. Förresten, sådana hormoner finns också i den manliga kroppen, där testiklarna, binjurebarken och extratoraciska vävnader ansvarar för deras produktion. Men eftersom östrogenhormoner produceras i en minimal mängd hos män, anses de vara kvinnliga.

Vad är hormonet östrogen hos kvinnor som ansvarar för? Det är lättare att säga varför han inte är ansvarig. Östrogenproduktion påverkar:

 • Utvecklingen och funktionen av det reproduktiva systemet. Östrogen stimulerar utvecklingen av livmodern och äggledarna, såväl som i vagina, stroma och kanalens bröstkörtlar. Tack vare de kvinnliga hormonerna östrogener visas flickor i tonåren sekundära sexuella egenskaper och menstruationen börjar - det är östrogen som bidrar till regelbundet avstötning av endometrium från livmodern.
 • Cirkulationssystem. Hormonet östrogen ökar koncentrationen av järn, koppar och tyroxin i blodet. Dessutom har det en anti-sklerotisk effekt, bidrar till en ökning av plasmamängderna av lipoproteiner med hög täthet, vilket minskar risken för åderförkalkning och olika sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Dessutom minskar det "kvinnliga" hormonet halten av lipoproteiner med låg densitet, som är en av de viktigaste bärarna av kolesterol.
 • Benväxt och reparation. Östrogen i kroppen förhindrar lakning av kalcium, skyddar vävnaderna i lederna och stimulerar återställningen av benceller.
 • Hudens elasticitet. "Kvinnligt" hormon hjälper till att aktivera kollagenproduktion, på vilken hudelasticitet beror.
 • Minne och psyko-emotionellt tillstånd. Östrogenreceptorer är koncentrerade i områden i hjärnan som ansvarar för absorption av information, såväl som för humör och känslor..

Kort sagt, östrogen är en nyckelfaktor för att upprätthålla kvinnors hälsa och skönhet. Det påverkar förresten libido hos kvinnor, vilket också är av stor betydelse för ett lyckligt liv. Detta hormon är direkt relaterat till det ganska könets allmänna välbefinnande. En kvinna med en normal nivå av östrogenhormon är mindre irritabel, hon har inte ödem, orsakslös huvudvärk och problem med övervikt.

Vad är östrogennormen hos kvinnor? Under reproduktionsåldern varierar denna indikator beroende på menstruationscykeln. Under den första fasen är östroninnehållet 5-9 ng%, och östradiol är 15–60 ng / l. Men med början av den andra fasen, när ägglossningen börjar, ökar indikatorerna till 3–25 ng% respektive 27–246 ng / l. Under graviditeten ökar antalet många gånger: estronkoncentrationen ligger i intervallet 1500–3000 ng%, och östradiol är 17 000–18 000 ng / l. Cirka tio år före klimakteriet börjar östrogennivåerna gradvis sjunka. Det är därför kvinnor efter 35 år som planerar en graviditet, läkare rekommenderar att ta blodprover för hormoner. När det gäller östrogener med klimakteriet är östradiolvärdet i denna åldersperiod i genomsnitt 5-30 ng / l.

Vad östrogenbrist eller överutbud kan orsaka

Som redan tydligt beror det fysiska och psykologiska tillståndet hos en kvinna direkt på nivån av östrogen i blodet, så det är mycket viktigt att övervaka denna indikator och vidta åtgärder för obalans.

Konsekvenserna av sjunkande östrogennivåer:

 • olika smärta, huvudsakligen huvud och hjärta, samt smärta i nedre delen av ryggen;
 • försämring av termoregulering, särskilt värmevallningar;
 • skörhet i ben;
 • förträngning av blodkärl;
 • minnesskada;
 • utseendet på rynkor;
 • svängningar i den emotionella bakgrunden.

Med ett överskott av östrogen hos kvinnor finns det:

 • olika inflammationer;
 • uppblåsthet;
 • ökning i tryck;
 • aggression, irritabilitet och sömnproblem;
 • alla slags smärta.

Det finns flera orsaker till minskningen och ökningen av östrogen i en kvinnas kropp. Detta kan vara en dysfunktion i hypofysen, en obalanserad kost, för hög fysisk aktivitet, klimakteriet och perioden före den.

Överskott av östrogen är sällan, vanligtvis är det bristen på detta hormon som måste korrigeras. Den vanligaste orsaken är åldersrelaterade förändringar i den kvinnliga kroppen som börjar efter 40 år. Tyvärr är det omöjligt att undvika dem och säkra evig ungdom, men det finns sätt att bromsa sådana processer..

Vad kan göras om det inte finns tillräckligt med östrogen?

Bristen på naturliga östrogener kan delvis kompenseras genom att ta fytoöstrogener. Dessa är naturliga ämnen av växtursprung. Den mest studerade av dem är genistein. Den uppvisar aktivitet som liknar naturliga östrogener, hjälper till att stärka ben genom att stödja bildandet och mineraliseringen av benvävnad, spelar en viktig roll för att upprätthålla friska leder, reglera metaboliska processer i cellerna i ledbrosket. Förresten, benmineralisering minskar också risken för en farlig sjukdom - osteoporos.

Benskörhet är ett av de farligaste symtomen på östrogenbrist, vilket ökar risken för sprickor och andra skador. Det är därför kvinnor i en elegant ålder rekommenderas att ta kalcium för att upprätthålla friska ben. Det finns i gröna ärtor, bönor, selleri, färska gurkor, rädisor och kål. Vitaminkomplex kan också hjälpa till att få rätt mängd kalcium..

Få kvinnor kommer lugnt att reagera på uppkomsten av rynkor: vanligtvis leder detta till en försämring av humör, ovilja att titta i spegeln och till och med på tankar om förestående ålder. Men att ge upp tidigt: genistein kan aktivera produktionen av sitt eget kollagen, skydda huden mot fotografering och, som ett resultat, bibehålla attraktivitet.

Eventuella obehagliga symtom är en anledning att träffa en läkare, även om du tror att detta är "bara" en manifestation av klimakteriet och ingenting kan göras åt dem. Det är troligt att kroppen alltså signalerar en sjukdom, och att en snabb diagnos hjälper till att läka. Om saken verkligen handlar om åldersrelaterad hormonell omstrukturering, kan du bekämpa det. Naturligtvis finns föryngrande äpplen bara i sagor, men att ta rätt läkemedel kan öka nivån av östrogen i blodet och därför bromsa klimakteriet.

Komplex med fytoöstrogener och kalcium särskilt för kvinnor

"Complivit® Calcium D3 GOLD" är ett vitamin-mineralkomplex som hjälper till att normalisera en kvinnas välbefinnande efter 40 år, när östrogennivåerna börjar sjunka aktivt. Komplexet är utformat med hänsyn till åldersrelaterade hormonförändringar i den kvinnliga kroppen. Det inkluderar fytoöstrogen genistein, vars verkan förbättras av kalcium och vitaminer D3 och K1. Därför används "Complivit® Calcium D3 GOLD" som ett medel för att stärka ben och för att förhindra läckage av kalcium.

Genistein i preparatet produceras i Schweiz med en patenterad teknik: det är rent och har en hög aktivitetsnivå för ämnet. Genistein i vitamin-mineralkomplexet orsakar inte biverkningar i den kvinnliga kroppen som är karakteristiska för de flesta fytoöstrogener. Complivit® Calcium D3 GOLD är 15–20% effektivare för att stärka ben än en enkel kombination av kalcium och vitamin D. Dessutom hjälper det att förbättra sömnen och minska irritabiliteten. Complivit® Calcium D3 GOLD kan upprätthålla ledhälsa, reglera metabolism i cellerna i ledbrosket, samt aktivera kollagenproduktion och skydda huden från att fotografera "från insidan".

För att uppnå effekten räcker det att ta en tablett med detta läkemedel per dag.

* Statligt registreringsbevis nr RU.77.99.11.003.E.003721.04.14 daterat 18 april 2014.

Kvinnliga hormoner östrogener: symtom på brist, konsekvenser, återställande av hormonnivåer

Kvinnliga hormoner är speciella ämnen som inte bara förloppet av processer förknippade med förlossning beror på, utan också en kvinnors allmänna hälsotillstånd. Från början av sexuell utveckling påverkar östrogener bildningen av figuren, hudens tillstånd och andra tecken som bestämmer den yttre attraktiviteten och till och med kvinnans natur. När åldern, när kroppen åldras och reproduktionsfunktionen försvagas, uppträder symtom på östrogenbrist. I vissa fall är det tillräckligt för att upprätthålla en normal hormonell bakgrund för att eliminera de uppkomna åkommorna.

Vad är östrogener

Östrogen är en grupp könshormoner, utan vilka fysiologiska processer för utveckling och funktion av den kvinnliga kroppen är omöjliga. Huvudrollen bland dem spelas av 3 hormoner:

 1. Estradiol, rådande i en kvinnas kropp, med början från mognadstiden och före början av klimakteriet. Det produceras främst i äggstockarna, såväl som (i små mängder) i binjurarna, fettvävnaden och levern..
 2. Estron är det främsta östrogenet i postmenopausal period. Dess huvudsakliga källa för närvarande är fettvävnad. Hos kvinnor i reproduktiv ålder produceras det i folliklarna, levern och binjurarna. I den andra fasen av cykeln deltar den tillsammans med progesteron i processerna för att förbereda kroppen för graviditet.
 3. Estriol - syntetiserad av moderkakan under graviditeten.

Produktionen av dessa ämnen är direkt relaterad till innehållet av hypofyshormoner i kroppen - FSH (follikelstimulerande hormon) och LH (luteiniserande hormon).

Östrogenens funktioner i en kvinnas kropp

Könshormoner tillhandahåller det reproduktiva systemet, samt deltar i syntesen av proteiner och andra komponenter som är nödvändiga för utveckling av olika vävnader, organens normala funktion. Tack vare deras effekter förhindras patologiska processer i kroppen..

Försämring i klimakteriet (förekomst av sjukdomar i hjärta och blodkärl, osteoporos, urogenitala störningar och andra specifika åldrande tecken) uppstår som ett resultat av en betydande minskning av östrogenkoncentrationen i blodet.

De är nödvändiga för att implementera följande processer:

 • stimulering av utvecklingen och funktionen av könsdelar och bröstkörtlar;
 • implementering av cykliska processer för förnyelse av endometrium i livmodern, dess normala tillväxt och avstötning under menstruationen;
 • utveckling av kroppen enligt den kvinnliga typen (brösttillväxt, rundhet i former på grund av avsättning av fettvävnad, brist på hår i ansiktet, bröstet och buken, elasticitet och mjukhet i huden);
 • reglering av blodkoagulation, så att hos en frisk kvinna inte menstruationen går till blödning (tunga och för långa perioder är alltid ett tecken på patologi);
 • proportionell benutveckling;
 • säkerställa det normala tillståndet i blodkärlen, förhindra bildandet av kolesterolplack genom att reglera fettmetabolismen;
 • reglering av vatten-saltmetabolism;
 • assimilering av näringsämnen från mat, nödvändigt för tillväxt och förnyelse av celler i olika vävnader, inklusive tand, spik och vävnad i slemhinnorna.

Obs: Det märks att hos kvinnor snabbare än hos män uppstår alkohol, nikotin och narkotikamissbruk på grund av det faktum att en liten del östrogen produceras i hjärnan, vilket påverkar motsvarande centra. Den normala nivån för dessa hormoner förbättrar minnet, humöret och inlärningsförmågan..

Video: Kvinnliga könshormoner i kroppen

Symtom på otillräcklig östrogenproduktion

Om östrogenproduktionen förändras till följd av patologi leder detta till störningar i olika kroppssystem, dålig hälsa och påverkar också en kvinnas utseende. Bristen på dessa hormoner i kroppen hos en ung flicka leder till försämrad utveckling av livmodern och äggstockarna, vilket därefter påverkar fertiliteten. Om deras nivå minskade efter början av puberteten, kan flickans bröst minska. Cykeln är trasig, menstruationen kan stoppa helt.

I vuxen ålder kan brist på kvinnliga hormoner av östrogen leda till vaginal torrhet (försämrad slemproduktion, som skyddar ytan från skador). Resultatet av detta är utseendet i slidan av en kronisk inflammatorisk process. Att minska produktionen av slem, vilket skapar en kork i livmoderhalsen som skyddar de inre könsorganen från infektion, leder till inflammatoriska sjukdomar i livmodern och bihang. Torra vagina orsakar smärta i samlag, försvagning av sexuell lust.

Om nivån sänks kraftigt, kan en kvinna inte bli gravid även i frånvaro av andra avvikelser i reproduktiv hälsa. En minskning av östrogennivåerna påverkar det psyko-emotionella tillståndet hos en kvinna, vilket leder till en orimlig förändring av humör, utseendet av depression. Hudtillståndet förvärras, torrhet uppträder, röda fläckar bildas. Hår blir sprött och tråkigt och håravfall intensifieras. Strukturen i spikvävnaden förändras, tänderna förstörs.

Oroat för smärta i ben och leder. På grund av otillräcklig absorption av kalcium uppstår osteoporos. Kroppens termoregulering störs, varför det finns värmevallningar med ökad svettning. Minnet förvärras, frånvaro-uppfattning visas.

En hormonbrist indikeras av utseendet på vårtor hos en kvinna eller flera mol på en gång på kort tid (till exempel, 15 nya mol uppträder inom 1 år). Med sådana hormonella störningar har en kvinna svängningar i blodtrycket, det finns en känsla av konstant trötthet, sömnen är störd, hjärtarytmi är störande.

Alla dessa tecken är särskilt tydliga under klimakteriet, när de är normen. Men i samband med en hormonell obalans förekommer de också hos unga kvinnor. Menstruella oregelbundenheter (oregelbundna cykler, smärtsamma perioder) är ett karakteristiskt symptom på brist på östrogen i ung ålder. Efter 40 år är oregelbundna perioder ett naturligt fenomen som indikerar att gradvis avslutande av reproduktionsprocesser i kroppen.

Tillsats: Närvaron av enskilda tecken på avvikelser indikerar inte alltid hyporogen. Patologiska tillstånd i kroppen uppstår av andra skäl, därför krävs hormonanalys för att bekräfta bristen på östrogen i kroppen.

Video: Östrogenens påverkan på en kvinnas utseende och humör

Orsaker till östrogenbrist

Den främsta orsaken till den onormala minskningen av hormoner är en kränkning av deras produktion i äggstockarna. Detta kan uppstå till följd av följande faktorer:

 • åldersrelaterade förändringar i äggstockarnas struktur;
 • inflammatoriska och neoplastiska sjukdomar i livmodern;
 • störning av hypofysen, vilket leder till en minskning av produktionen av FSH och LH.

Sjukdomar i kvinnliga könshormoner kan främjas av sjukdomar i levern, sköldkörteln och alltför aktiva sporter (gymnastik, balett, simning, konståkning). Som ett resultat av mycket fysisk aktivitet i kvinnans kropp förbättras produktionen av testosteron, det manliga könshormonet som undertrycker produktionen av östrogen..

Förekomsten av dåliga vanor leder också till ett undertryckande av produktion av kvinnliga hormoner. I kroppen inträffar förändringar beroende på den manliga typen: figuren blir vinklad, rösten grovar. En negativ effekt på östrogenproduktionen tillhandahålls av felaktig näring. Kolesterol är involverat i syntesen av kvinnliga hormoner. Om produkter som innehåller den är helt uteslutna från kosten (till exempel en kvinna följer en rent vegetarisk diet), kan produktionen av hormoner vara otillräcklig.

Östrogener syntetiseras med deltagande av enzymer, som inkluderar järn. Därför bidrar förekomsten av järnbristanemi till en minskning av halten av dessa hormoner. Fasta eller en obalanserad diet leder till en minskning av mängden fettvävnad i kroppen, och på grund av detta minskar östrogenhalten. Detta är vad som händer med anorexi..

Ibland påverkas könshormonernas nivå av ärftfaktorn, till exempel närvaron av Turners syndrom, där en kvinna har låg tillväxt, dåligt utvecklade yttre tecken på kvinnlighet, ingen menstruation.

För att bekräfta diagnosen östrogenbrist utförs ett blodprov för innehållet av östrogen och follikelstimulerande hormon. Om det finns tecken på genavvikelser föreskrivs kromosomtestning..

Behandling mot östrogenbrist

Behandlingsmetoder beror på kvinnans ålder, orsakerna till hormonella avvikelser. Först av allt är det nödvändigt att eliminera patologin som orsakade överträdelsen.

Det rekommenderas att etablera näring genom att i kosten anlägga livsmedel som innehåller fytoöstrogener (baljväxter, linolja, kål, kött, kaffe och andra). För att fylla på tillgången på användbara ämnen föreskrivs syntetiska multivitaminkomplex som innehåller järn och andra nödvändiga element. Hormonersättningsläkemedel används också..

Sådan behandling föreskrivs nödvändigtvis i fall där det är en kränkning av den sexuella utvecklingen, det finns inga perioder, med tidig menopaus, efter kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna, och om det finns uppenbara tecken på osteoporos. Denna metod används ofta för att lindra symtomen på en allvarlig klimakteriet. Hormonpreparat används i form av tabletter, plåster, geler, vaginala suppositorier, subkutana implantat.

Hormonterapi utförs först efter en noggrann undersökning av hormoner och allmän hälsa och föreskrivs uteslutande av en läkare, eftersom missbruk av sådana läkemedel kan orsaka allvarliga komplikationer (utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, bildning av tumörer).

Tecken på östrogenbrist hos kvinnor och metoder för deras behandling

Östrogen är det allmänna samlingsnamnet för 3 typer av steroidala kvinnliga könshormoner med varierande grad av biologisk aktivitet (BA):

 • östron (folliculin) E1 - styr utvecklingen av primära och sekundära sexuella egenskaper (livmoder och bröst), stimulerar tillväxten av endometrium;
 • estradiol E2 - ansvarar för extern efterlevnad av kön, feromonsekretion, kvaliteten på sexuellt liv, nervsystemet och hjärt-kärlsystemet, kolesterolnivå, syra-bas balans, kalciumabsorption och många andra processer
 • estriol E3 - förbättrar blodflödet till livmodern och främjar utvecklingen av kanaler i bröstkörtlarna under fetalt mognad.

Orsaker till östrogenbrist i kroppen

Östrogennivån fluktuerar naturligt beroende på kroppens nuvarande tillstånd (menstruationscykelens fas, graviditet) och sjunker normalt endast betydligt under klimakteriet (45-50 år). Andra gånger indikerar en kraftig minskning av hormonnivåerna ett hälsoproblem..

Östrogenbrist (hypoestrogenism) - uppstår i de flesta fall på grund av hämning (utrotning) av äggstockarnas funktioner, som producerar de flesta könshormoner..

Förutom patologiska störningar i binjurebarken, sköldkörteln eller hypofysen, som utvecklas under påverkan av negativa faktorer:

 • försvagande kraftbelastningar, inklusive professionell idrottsutbildning;
 • brist på fysisk aktivitet (brist på träning);
 • missbruk av alkohol, cigaretter och droger;
 • en stel diet med ett lågt intag av fetter och järn, en obalanserad diet;
 • vassa hopp i kroppsvikt i valfri riktning;
 • felaktigt intag (självadministrering) av hormonella läkemedel;
 • långvarig behandling med gonadotropinfrisättande hormonantagonister (GnRH), antidepressiva medel eller nootropics;
 • dålig ärftlighet;
 • oregelbundna sexuella relationer;
 • malign process av tumörutveckling;
 • kursstrålning eller kemoterapi av bäckenorganen;
 • kirurgiskt avlägsnande av livmodern med bilagor, äggstocksresektion;
 • långvarigt undertryckt psykomotiskt tillstånd, nervspänning, depression.

Låga symptom

Hos kvinnor i reproduktiv ålder (16–48 år) manifesteras östrogenbrist av både specifika och allmänna sjukdomstecken:

 • förlust av hudelasticitet (turgor), ojämn mikrorelief, bildning av djupa rynkor, uttorkning och peeling;
 • uppkomsten av akne, åldersfläckar, mol och papillom i stora mängder (upp till 20 stycken på 1 år);
 • försämring av figuren, slappande bröst (mastoptos), bildandet av sträckmärken (striae) och trängsel i den subkutana fettvävnaden, dvs. cellulit (lipodystrofi);
 • omfördelning av kroppsvolymer (massiv topp, smal botten, stor buk) och hårväxt av manlig typ;
 • okontrollerat håravfall, tråkig färg, sprödhet, torrhet och tvärsnitt av spetsarna;
 • funktionsfel i menstruationscykeln, det vill säga oregelbundna perioder (1 gång på 2-4 månader) eller deras fullständiga frånvaro (amenorré), en förändring i mängd och kvalitet på utflödet, svårt premenstruellt syndrom (PMS);
 • frekventa sjukdomar i könssjukdomar av inflammatorisk karaktär (kolpit, cystit, vaginit);
 • atypisk obehag med intimitet och urinering, torrhet i vaginal (atrofisk vaginit), inkontinens, nedsatt rörlighet (kontraktion) i könsmusklerna;
 • nedsatt arbetsförmåga och självförtroende (självkänsla), förlust av en positiv moralisk inställning, brist på sexuell lust, sömnlöshet, irritabilitet och orimlig aggressivitet;
 • plötsliga förändringar i blodtrycket, överdriven gasbildning (flatulens), smärta i hjärtat och lederna, ökad hjärtfrekvens, ökad temperatur och ökad svettning (värmevallningar);
 • tandröta, ökad skörhet i ben (osteoporos) och naglar.

I barndom och pubertet är östrogenbrist inte mindre farligt än i vuxen ålder, så det är mycket viktigt att upptäcka det i tid.

Karakteristiska tecken på hormonell obalans i tonåren:

 • försenad sexuell utveckling (brist på menstruationsflöde, outtryckta mammalkörtlar, liten livmodern);
 • frekventa frakturer, deformering av skelett, tandröta;
 • en stor mängd hår i ansiktet och kroppen (om det inte är relaterat till nationalitet eller ärftlighet);
 • manlig formning, stretchmärken på huden, orimlig viktökning.

Låga östrogennivåer efter klimakteriet är en naturlig händelse som anses vara normal. Men ofta lider en kvinna under denna period av en försämring av välbefinnandet, därför i denna ålder behöver symptomen på hypoestrogenism också korrigering med hjälp av specialterapi.

Diagnosera en brist

Normen förändras under hela livet: det beror på ålder, fas i menstruationscykeln och graviditetsålder.

För att bestämma den totala nivån av hormonet används som regel en indikator på innehållet av östradiol i blodet, eftersom det i termer av förhållandet biologisk aktivitet är betydligt överlägset andra steroider (E1-6: E2-100: E3-1).

normer

Referens östrogennivåer i kroppen:

Livsfasen för utvecklingen av den kvinnliga kroppenEstradiol-nivå
ng / lpmol / l
Barndom före puberteten (upp till 12-14 år)5-2218,4-80,8
Fortplantningsålder (15–50 år)
- follikulär fas av cykeln (7–13 dagar)23-13984,4-510,3
- ägglossningsfasen i cykeln (14-15 dagar)83-495304,7-1817,1
- luteal fas av cykeln (16–28 dagar)42-338154,2-1240,8
Gestationsålder
- Jag trimester (1–13 veckor)203-3980745,2-14.610
- II trimester (14–26 veckor)1005-17.8803689,4 till 65.674
- III trimester (27–40 veckor)4353-17.60015.979-84.609
Postmenopausal period (efter 50–55 år)5-4818,4-176,2

En brist på kvinnliga hormoner diagnostiseras genom analys av venöst blod, därför, innan materialet tas, är det nödvändigt att följa rekommendationerna för denna typ av forskning:

 • under 1–1,5 veckor - avboka alla mediciner (om detta inte är möjligt, ge läkaren en specifik lista över läkemedel i förväg);
 • 5-7 dagar - för att undvika sexuell upphetsning och samlag;
 • 3-4 dagar - uteslut fettiga, krydda rätter och alkoholhaltiga drycker från kosten.
 • 1-2 dagar - för att begränsa intensiv fysisk aktivitet (vila mer, spela inte sport) och röka;
 • i 10-12 timmar - vägra att använda några produkter (dricka är tillåtet utan begränsningar).

Det är lämpligt att komma till laboratoriet tidigt på morgonen (7–11 timmar) 20–30 minuter före den angivna tiden så att överdriven stress, inklusive känslomässig stress, inte snedvrider resultatet.

Hur man påverkar normaliseringen av hormonnivåerna?

Det hormonella systemet är väldigt känsligt för förändringar i kroppen, därför är det för det första nödvändigt att normalisera din livsstil och hälsotillstånd för att stabilisera nivån av östrogener:

 • observera den rätta dagliga rutinen (natt sömn i minst 8 timmar, daglig fysisk aktivitet, god vila);
 • balansera din kost med avseende på innehållet i användbara komponenter (vitaminer, mikro- och makroceller) och näringsvärde (KBZhU);
 • eliminera dåliga vanor (rökning, droger) och minimera användningen av alkoholhaltiga drycker;
 • försöka undvika stress och psyko-emotionell stress, lära sig att återställa sinnesfrid (gör auto-träning, yoga, kreativitet, aromaterapi, etc.);
 • leva ett aktivt regelbundet sexliv med en vanlig partner;
 • snabbt behandla alla störande sjukdomar, förebygga kroniska sjukdomar och inte ta några mediciner utan recept från läkare.

Metoder för att behandla effekterna av hypoestrogenism

När det gäller den konservativa behandlingen av östrogenbrist följer officiell medicin principen "bättre, mindre, bättre".

I de allra flesta kliniska fall förskrivs därför inte naturliga hormonanaloger utan syntetiska läkemedel där den aktiva komponenten har en ny, mer aktiv kemisk struktur.

Läkemedel som ordinerats för hormonersättningsterapi (HRT) av absolut hypoestrogenism:

Aktiv substansSläpp formulärNamn på droger
17-p-östradiol (östradiol)salva för extern användningDermestril, Klimara, Menarest, Proginova, Estraderm, Estrimax, Estrozhel, Logest, Yarina, Lindinet
lösning för i / m-administration
näsdroppar
belagda tabletter
transdermal terapeutisk enhet (subkutana implantat)
estriol (estriol)vaginal krämOvestin, Ortho-Ginest, Estrovagin, Estriol, Estrokad
suppositorier (ljus)
belagda tabletter
Estronbelagda tabletterFemara, Estron
etinylöstradiol (etinylestradiol)belagda tabletterMicrofollin (forte), Ethinylestradiol
konjugerade östrogener (östrogener konjugat)belagda tabletterPremarin, Presomen, Hormoplex, Estrofeminal
polyestradiolfosfat (polyestradiolfosfat)lyofilisat (i pulverform) för beredning av en lösning för intramuskulär administreringEstradurin
östradiolvalerat (östradioli valeras)belagda tabletterProginova, Klimonorm, Klymen Indivina, Divisek, Divina

Om orsaken till bristen är en överdriven nivå av progesteron, det vill säga det finns en relativ hypoestrogenism, föreskriver läkaren antiprogestiner: Clomiphene, Tamoxifen, Mifepristone.

Förutom huvudterapin som fyller östrogen hos kvinnor kan du uppmärksamma metoderna för alternativ (alternativ) medicin:

 • 2 msk. l hallonblad + 1 msk. l fältmynta + 300 ml kokande vatten - insister 30-40 minuter och drick 150 ml 2 gånger om dagen på morgonen och på kvällen;
 • 1–1.5 Art. l humlekottar + 200 ml kokande vatten - koka i 20-30 minuter på låg värme och dricka 50 ml 4 gånger om dagen efter varje måltid;
 • 2 msk. l nässlor blad + 200 ml kokande vatten - insistera 15-20 minuter och drick 100 ml 2 gånger om dagen före måltider;
 • 2 msk. l grodde markfrön av broccoli + 500 ml linolja - tål 7-10 dagar på en sval mörk plats och ta 1-2 matskedar. l dagligen på tom mage;
 • 1 msk. l plantafrön + 1 msk. l manschettfrön + 300 ml kokande vatten - koka i 10-15 minuter på låg värme och dricka 100 ml 3 gånger om dagen före måltiderna.

Användningen av hemmametoder för korrigering av östrogennivåer kräver också samordning med en specialist, eftersom de trots en uppenbar säkerhet kan påverka den hormonella bakgrunden hos en kvinna avsevärt..

Kan jag bli gravid med låg?

Östrogen är viktigt för framgångsrik befruktning, graviditetsstöd och fosterutveckling.

Dess låga innehåll (mindre än 12–190 ng / l) kan leda till oförmåga att bli gravid alls eller till allvarliga problem i första trimestern, både för den förväntade modern och barnet:

 • hotet om spontan abort (fosteravstötning);
 • skada på moderkakan, som i de flesta fall slutar med dess peeling.
 • ”Frysning” av embryoutveckling eller förekomst av genetiska avvikelser;
 • patologi i arbetet med hjärt- och nervsystemet hos fostret;
 • livmodersblödning.

En brist vid ett senare tillfälle kan leda till att barnet blir gravid och har en svår förlossning (svag arbetskraft).

Att upprätthålla hormonell balans i kroppen är en av de viktigaste prioriteringarna i en kvinnas liv, eftersom mycket beror på honom: hennes skönhet, välbefinnande, sexuell attraktivitet och, viktigast av allt, möjligheten att bli mamma. Därför är det mycket viktigt att övervaka din hälsa och konsultera en läkare i tid..

Östrogen: förhöjd, låg, normal, orsaker till överskott och brist


De flesta kvinnor vet inte att östrogener eller kvinnliga könshormoner påverkar inte bara deras reproduktionsfunktion, utan också deras mentala tillstånd och utseende. Dessa hormoner i den kvinnliga kroppen spelar en viktig roll. Hudens, naglarnas och hårets tillstånd, karaktären och libidoens balans - alla följer dessa hormons handlingar. Men hälsoskador kan orsakas inte bara av låga östrogener, utan också av deras överskott.

Om östrogener och deras typer

Namnet på hormonet östrogen kommer från två grekiska ord och översätts som livlighet / ljusstyrka och kön. Det finns faktiskt tre typer av östrogen, och även om de betraktas som kvinnliga hormoner, produceras de också i små mängder av män. Omvänt förekommer androgener, som allmänt erkänns som maskulina, i små mängder på den halva halvan.

Östrogener, liksom androgener, är steroidhormoner som syntetiseras från kolesterol. Hos kvinnor produceras de av folliklar som finns i äggstockarna under den första halvan av menstruationscykeln. Hos män sker östrogenproduktion i testiklarna. Hos människor av båda könen produceras dessa hormoner av binjurarna och vävnaderna som inte är relaterade till reproduktionssystemet (ben och hjärna, fettvävnad och hud, hårsäckar). Dessutom ökar deras produktion avsevärt hos kvinnor under graviditeten (på grund av corpus luteum först, och sedan morkakan).

Specifikt syntetiseras östrogener från androgener med deltagande av ett speciellt enzym - aromatas, som finns i cellerna i både äggstockarna och testiklarna och i andra vävnader. Dessa olika hormons olika effekt beror på närvaron i ett antal organ (de kallas målorgan) av speciella receptorer som de binder till. Speciella östrogenkänsliga receptorer finns i:

 • endometrium i livmodern;
 • vaginalslemhinna;
 • mjölkkörtlar;
 • urinrör
 • hjärnan;
 • i hår och naglar;
 • hjärta och blodkärl;
 • lever
 • hypotalamus;
 • hypofys;
 • ben.

Hos män börjar steroider (androgener och östrogener) produceras i livmodern, och hos kvinnor (flickor) är äggstockarna involverade mycket senare. Androgener, från vilka östrogener bildas, hos flickor produceras av folliklar, från 7 - 8 år gamla, toppet av produktionen faller på puberteten och fortsätter till klimakteriet. Hos postmenopausala kvinnor produceras östrogener i små mängder av binjurebarken och fettvävnaden..

Typer östrogen

Det finns tre typer av kvinnliga könshormoner:

 • Estradiol är med rätta den viktigaste av östrogener. Det är han som är en del av hormonella preventivpiller. Tack vare estradiol utvecklar en kvinna kvinnliga sexuella egenskaper (hårväxt, bröstkörtlar, kvinnlig typ av figur), han är också ansvarig för den höga rösten och slätheten och elasticiteten i huden.
 • Estron - stimulerar utvecklingen av livmodern och tillväxten av endometrium i den.
 • Estriol - det bildas på grund av de två första östrogenerna och spelar en roll i graviditeten - fostertillväxt och morkaka funktion.

Östrogenens roll i kroppen

Östrogener är lika nödvändiga för både den kvinnliga och den manliga kroppen. Östrogennivåer varierar mellan män och kvinnor.

Östrogennormen i den kvinnliga kroppen:

 • estron
  • i den första fasen 5 - 9 ng%,
  • i den andra 3 - 25 ng%,
  • med bärandet av fostret 1500 - 3000 ng%;
 • östradiol
  • i den första fasen 15 - 160 ng / l,
  • mittcykel 34 - 400 ng / l,
  • i den andra fasen 27 - 246 ng / l,
  • under graviditeten ökar till 17000 - 18000,
  • i klimakteriet och postmenopaus 5 - 30 ng / l;
 • estriol bestäms främst under graviditet (eller under planering), indikatorer beror på graviditetsveckan.

Normer av östrogen i den manliga kroppen:

 • estron 3 - 6 ng%;
 • östradiol 5 - 53 ng / l.

Varför är östrogener för kvinnor

Funktionerna hos kvinnliga könshormoner är olika och inkluderar:

 • säkerställa tillväxt och utveckling av livmodern, äggledarna och äggstockarna;
 • bildandet av en figur enligt den kvinnliga typen på grund av den speciella avsättningen av fett: ett brett bäcken och höfter, en tunn midja;
 • bildning och tillväxt av bröstkörtlar under puberteten;
 • utseendet på hårväxt av kvinnlig typ, speciell pigmentering av bröstvårtorna och yttre könsorgan;
 • reglering av cykeln, säkerställa befruktning;
 • en ökning av tonen i livmodern och peristaltis i rören (för snabb spermisrörelse till ägget);
 • reglering av lipidmetabolismen (tillbakadragande av "dåligt" kolesterol och försening av "bra");
 • förebyggande av åderförkalkning (hämmar bildandet av kolesterolplack);
 • en ökning i blodnivåer av koppar och ferrat (järn);
 • benförstärkning (förebyggande av osteoporos);
 • förbättring av kortvarigt minne;
 • ökad förmåga att koncentrera sig;
 • effekt på huden, håret, naglarna (huden är slät och tunn, naglarna är starka, håret är tjockt och glansigt);
 • normal graviditet.

Varför östrogener för män

Kvinnliga könshormoner spelar en lika viktig roll i människors kropp. De utför följande funktioner:

 • bevarande av benstyrka;
 • stöd för muskelväxt och återhämtning (tillsammans med testosteron);
 • skydd av det kardiovaskulära systemet (hos män diagnostiseras hjärtattack oftare);
 • förebyggande av åderförkalkning;
 • reglering av centrala nervsystemet (lindra aggressivitet, förbättra humör);
 • ökad sexuell lust.

Orsaker till östrogena störningar

På grund av överskott av östrogen, såväl som avsaknad av dessa hormoner, bör du därför bestämma faktorn, och eventuellt inte en, som orsakade en ökad eller minskad nivå av kvinnliga könshormoner innan du försöker hantera problemet..

Orsaker till östrogenbrist

Hypoestrogenism orsakas av följande faktorer:

 • hypofunktion av äggstockarna (klimakteriet eller sexuell infantilitet);
 • störning av hypofysen;
 • spela sport (professionell, som regel, kraftsport);
 • betydande och dramatisk viktminskning (brist på fettvävnad, som också producerar östrogener);
 • undernäring (irrationell och oregelbunden);
 • brist på vitaminer (C-vitamin och grupp B);
 • försening i fysisk utveckling;
 • operation på äggstockarna;
 • patologi i binjurarna;
 • infektionsskada i hypofysen;
 • tumörer / cystor i äggstockarna som producerar stora mängder androgener;
 • påfrestning
 • ta psykotropa droger;
 • alkohol, rökning;
 • kromosomavvikelser (Shereshevsky-Turner syndrom);
 • ovariellt utmattningssyndrom (tidig menopaus);
 • polycystisk äggstock.

Orsaker till ökat östrogen

Hyperestrogenism noteras i följande sjukdomar:

 • leversjukdomar (skrump, leversvikt);
 • östrogenproducerande tumörer och cyster på äggstockarna;
 • hyperplasi i binjurebarken;
 • ta hormonella preventivmedel;
 • chorionepithelioma;
 • hypofyseadenom;
 • för tidig sexuell utveckling;
 • undernäring;
 • fetma;
 • psyko-emotionell stress;
 • sköldkörtelpatologi;
 • dåliga vanor;
 • graviditet;
 • brist på vitaminer;
 • konstant kontakt med kemikalier (folat, insektsmedel);
 • tar barbiturater, anti-TB-läkemedel och sockersänkande läkemedel.

Klinisk bild

Symtom hos kvinnor beror på nivån av östrogen i kroppen. Som redan angetts beror östrogennivån i den kvinnliga kroppen på ålder. Det vill säga deras antal börjar öka från sju år gammal och minskar sedan gradvis (cirka 45 - 50).

Med det normala innehållet i dessa hormoner (och frånvaron av en annan patologi):

 • en kvinna är nästan alltid balanserad och har ett jämnt humör
 • hon har inga problem med menstruationscykeln, det finns inga tecken på premenstruellt syndrom, hon har inte svårt att bli gravid
 • externt ser en sådan kvinna "utmärkt" ut:
  • hår med normal densitet och glans,
  • huden är slät och smidig,
  • naglar skalar inte.

Men det är värt att hända en hormonell obalans - brist eller ökning av östrogen, eftersom externa och inre metamorfos uppstår omedelbart.

Östrogenbrist

I tonårsflickor

Hos flickor som inte har uppnått puberteten är symtomen på brist på kvinnliga könshormoner följande:

 • Bromsa tillväxten och bildandet av skelettet - det vill säga en försening i fysisk utveckling;
 • Försenad utveckling av de yttre könsorganen. Sekundära sexuella egenskaper (könshår, armhålor, brösttillväxt) börjar dyka upp mycket senare eller visas inte alls förrän lämplig behandling har ordinerats.
 • Det finns primär amenoré (brist på menstruation), som utan ytterligare behandling kommer att utvecklas till infertilitet.
 • Brist på dessa hormoner hos tonårsflickor påverkar bildningen av figuren. I stället för den "kvinnliga" typen, med all inneboende rundhet, bildas en figur enligt den androgena (manliga) kroppstypen: breda axlar och ett smalt bäcken.
 • Det är också möjligt en minskning av mental aktivitet och plötsliga humörsvängningar..

Mogen kvinna

 • Utseende. Hos kvinnor påverkar östrogenbrist främst utseendet. Torrhet och lätt trauma i huden uppträder, den blir tunn, förlorar elasticiteten, nya rynkor uppstår. Ett annat kännetecken är utseendet på nya hudformationer: papillom, mullvad och åldersfläckar. Håret blir tunt och sprött, delar sig och börjar falla ut aktivt och naglarna exfolierar.
 • Mentalt tillstånd. Nära och till och med kvinnan själv noterade orsakslösa humörsvängningar, depression och irritabilitet, konstant trötthet och minskad prestanda. Sådana patienter lider ofta av huvudvärk och sömnlöshet..
 • Sexualitet Kvinnor tappar intresset för sex och sexuellt samlag ger inte nöje (frigiditet). Dessutom uppträder vaginal torrhet, eftersom östrogener påverkar produktionen av "smörjning", och därför upplever en kvinna obehag och till och med smärta med koition.
 • Gynekologiska problem. Med brist på dessa hormoner uppträder menstruationsstörningar, menstruationen försvinner eller intermenstruell blödning uppträder, vilket leder till anovulation, och som ett resultat infertilitet. Det är möjligt att minska mjölkkörtlarnas storlek och ändra form.
 • Bristen på östrogen orsakar interna förändringar. Det finns problem med blodtryck (vegetativ-vaskulär dystoni), termoregulering (antingen varm eller kall), senare kommer hjärtsmärta, förmågan att koncentrera uppmärksamheten minskar och minnet förvärras.
 • Brott mot kalciummetabolismen (påskyndar borttagandet av detta spårämne från kroppen), vilket påverkar benets och ledernas tillstånd. Ledsmärta uppträder, och benen förlorar sin täthet, vilket leder till lätta och ibland orsakslösa (spontana) frakturer (osteoporos).

Totalt är östrogenbrist en hög risk för utveckling:

 • hjärtinfarkt;
 • diabetes mellitus;
 • osteoporos;
 • prolaps av könsorganen (fullständig prolaps av livmodern);
 • kroniska urininfektioner;
 • svampinfektioner i hud och naglar;
 • brösttumörer;
 • infertilitet.

Överskott östrogen

Ett ökat östrogeninnehåll i kroppen betraktas också som en patologi och åtföljs av utseendet på följande symtom:

Å ena sidan behåller östrogener vätska i kroppen, vilket leder till latent ödem och viktökning. Å andra sidan, ett överskott av östrogen ökar aptiten, en kvinna börjar äta mer än vanligt, överskott av kalorier förvandlas till fett, som är i midjan och höfterna. Och fettvävnad syntetiserar östrogener och bildar därmed en ond cirkel.

Varje hormonell störning, inklusive ökat östrogen, leder till cykelstörningar. I detta fall manifesteras detta i form av oregelbundna perioder, de blir långvariga och blodförlusten är stor, upp till livmoderblödning.

Hormonell obalans, särskilt hyperestrogenism, bidrar till utvecklingen av tumörliknande formationer av livmodern (myom, cancer) och äggstockar (hormonproducerande cyster och tumörer). Bröstcancer utvecklas också ofta..

 • Sköldkörtelpatologi

Sköldkörtelhormoner och östrogener är sammankopplade. Vid sjukdomar i sköldkörteln förekommer obalansen i könshormoner och vice versa. En ökning av östrogen provoserar utvecklingen av hypotyreos, som åtföljs av förkylning i extremiteterna och skakhet, illamående och kräkningar, svaghet, slöhet och uppblåsthet.

Östrogener orsakar blodförtjockning, vilket i sin tur leder till bildandet av blodproppar i blodkärl, åderbråck och andra patologier, fram till förekomst av hjärtinfarkt. Hypertoni utvecklas också.

 • Huvudvärk, yrsel
 • Mastodynia - smärta i bröstkörtlarna uppstår på grund av vätskeansamling och ödem.
 • Chloasma - gula fläckar visas på huden.
 • Emotionella störningar - överskott av östrogen leder till irritabilitet, en kraftig förändring av humör och depression. Sömnlöshet utvecklas också, funktionshinder minskar och minnet förvärras..

Östrogenanalys

Om du misstänker en ökad eller minskad nivå av kvinnliga könshormoner måste läkaren förskriva ett östrogentest.

För detta ändamål tas venöst blod. Blod tas på morgonen på tom mage. Sista måltid minst 8 timmar före bloddonation. Dagen innan rekommenderas att man överger tung fysisk ansträngning och stress, inte tar alkohol och rök. Dagen före bloddonation bör du inte ha sex och följa en diet (uteslut fett och kryddig).

Cykeldag

Donera blod till östrogener på en viss dag i cykeln:

 • med en cykel på 28 dagar - på 2 - 5 dagar;
 • med en cykel på mer än 28 dagar - i 5-7 dagar;
 • med en cykel mindre än 28 - i 2-3 dagar.

indikationer

Analysen tilldelas enligt följande indikationer:

 • menstruationsstörningar;
 • infertilitet;
 • närvaron av hormonproducerande tumörer;
 • osteoporos;
 • sexuell infantilism;
 • acne;
 • fetma eller brist på kroppsvikt;
 • feminisering (gäller män);
 • polycystisk äggstock.

Korrigering av östrogennivå

Behandling med östrogenobalans är annorlunda, och beror naturligtvis på indikatorerna för dessa hormoner (högt antal eller låga). Innan behandlingen på grund av östrogenbrist eller deras överskott påbörjas, är det nödvändigt att fastställa orsaken som ledde till en eller annan kränkning. Allmänna rekommendationer för kvinnor, oavsett östrogennivåer:

 • normalisering av regimet för dagen och sömnen (sömnen ska vara full och den dagliga rutinen bör ordnas och konstant);
 • normalisering av näring (maten bör vara varierad, regelbunden och rik på vitaminer, om möjligt följa en hälsosam kost);
 • avslag på dåliga vanor;
 • ta mediciner endast vid behov och efter att ha konsulterat en läkare;
 • regelbunden sexuell aktivitet;
 • korrigering av vanliga kroniska sjukdomar;
 • aromaterapi (cypressolja, rosa geranium, basilika, salvia);
 • normalisering av känslomässigt tillstånd (undvik stress, gör yoga och auto-träning).

Öka östrogen

Innan du påbörjar behandling med östrogenpreparat måste du ompröva din livsstil, ge upp hårt fysiskt arbete och viktminskningsdieter och införa vissa livsmedel i kosten.

Vilka livsmedel innehåller östrogener:

 1. frukt:
  • melon;
  • druvor (valfritt);
  • tangeriner;
  • aprikoser.
 2. Grönsaker:
  • kål (särskilt blomkål och broccoli);
  • äggplanta;
  • pumpa;
  • tomater
  • morötter (helst färska).

Vilka andra livsmedel innehåller östrogener? Listan är omfattande:

 • kaffe;
 • choklad (men bara svart);
 • mjölk med hög fetthalt och alla surmjölkprodukter;
 • nötter, frön (linfrö, pumpa, solros) är rika på vitamin E, vilket är nödvändigt för bildandet av östrogen;
 • soja och produkter från det;
 • fisk, kött med fettkvalitet;
 • skaldjur;
 • öl;
 • Rödvin;
 • torkade frukter;
 • spannmål (vete, havre, korn, råg);
 • baljväxter (ärtor, bönor, bönor, linser).

Dessutom innehåller de östrogener och ett antal medicinalväxter, av vilka te och avkok måste konsumeras med ett minskat innehåll av dessa hormoner:

 • Lind;
 • hallonblad;
 • salvia;
 • arnica;
 • farmaceutisk kamomill;
 • herde väska;
 • hoppkottar;
 • malört;
 • mynta;
 • ginseng rot.

Nyligen har populariteten för behandling av hormonella störningar med örter som tallskogen och röd pensel dök upp. Utan tvekan är dessa örter rika på fytoöstrogener, men de bör endast användas på rekommendation av en läkare i enlighet med ett specifikt schema (för varje sjukdom är systemet annorlunda).

Hur kan man öka östrogenet hos kvinnor? Förutom användningen av de listade produkterna och medicinalväxterna kommer läkaren att förskriva medicinering om det behövs. Detta är vanligtvis östrogen i tabletter. Dessa inkluderar:

 • orala preventivmedel (Regulon, Silest, Lindinet och andra) - innehåller inte bara östrogenkomponenten utan också progestiner;
 • rena östrogener (mikrofollin, östradiol, tefestrol, menopur, presomen);
 • hormonersättningsterapi (östrogener, som föreskrivs för klimakteriet): proginova, premarin, klemen, ovestin - vaginala tabletter, klimonorm).

Lägre östrogen

Med ett högt innehåll av "kvinnliga hormoner" i kroppen är behandling också nödvändig. För att normalisera östrogennivåerna måste följande rekommendationer följas:

 • normalisering av matsmältningskanalen (bekämpa förstoppning, konsumtion av en stor mängd växtfiber);
 • viktminskning (fet vävnad är involverad i syntesen av östrogen);
 • användningen av fytoöstrogener (de ersätter sina egna östrogener och minskar deras syntes): linfrö och sesamfrön, gröna;
 • avslag på konserver, fet kött, korv, kaffe, öl;
 • användning av granatäpple och svamp (förhindra bildning av östrogen från androgener);
 • konsumtion av grönt te (minskar produktionen av "kvinnliga hormoner");
 • vägran av alkohol;
 • användning av livsmedel med hög svavelhalt, som normaliserar levern och tar bort gifter från kroppen: citrusfrukter, vitlök, lök och äggula;
 • intag av folsyra och B-vitaminer hjälper till att eliminera "kvinnliga hormoner" från kroppen;
 • vägran av komjölk och mejeriprodukter (ersätt med ris eller kokosnöt), eftersom komjölk innehåller en stor mängd naturliga östrogener på grund av dess intag från gravida kor;
 • sporta.

Naturligtvis med korrigering av en ökad nivå av kvinnliga könshormoner är läkemedelsbehandling med östrogen kontraindicerat. Läkaren kommer att välja och förskriva ett specifikt läkemedel med en antiöstrogen effekt:

 • tamoxifen - läkemedlet binder till östrogenreceptorer i målorgan och blockerar därigenom verkan av dess egna östrogener (föreskrivs för cancer i livmodern eller äggstockarna, vid anovulatorisk infertilitet);
 • letrozol - undertrycker effekten av aromatas - ett enzym som är involverat i syntesen av östrogen (föreskrivs för bröstcancer);
 • arimidex - en aromatashämmare (antitumörläkemedel);
 • femara - hämmar också verkan av aromatas (ett antitumörläkemedel);
 • Clomede - binder till östrogenreceptorer och förhindrar dem att ansluta sig till sina egna östrogener.

Fråga Svar

Estriol är ett viktigt hormon under graviditeten, dess låga innehåll kan leda till hot om missfall, för tidig födsel, fetoplacental insufficiens och utvecklingen av Downs syndrom hos barnet. Naturligtvis är behandling nödvändig, men bara den behandlande läkaren väljer lämpligt hormonellt läkemedel och dess dosering.

Gynecomastia är tillväxten av bröstkörtlar hos män på grund av körtelvävnad och är ett av tecken på en ökning av östrogen. Hos män i fertil ålder kan det observeras med vissa mediciner och med ett antal sjukdomar (tyrotoxikos, hyperprolaktinemi och andra). Höga östrogennivåer hotar utvecklingen av impotens och infertilitet. Vid behov kommer läkaren att välja en behandling. Om en hög nivå av östrogen beror på medicinering räcker det att avbryta behandlingen.

Bröstcancer är en östrogenproducerande tumör, så läkaren har ordinerat tamoxifen åt dig (anti-östrogen effekt). Ta läkemedlet under lång tid, minst 5 år.

Troligtvis har din dotter en försening i sexuell utveckling. Du måste kontakta en gynekolog - en endokrinolog så snart som möjligt, som kommer att förskriva en undersökning (hormontest), ultraljud i bäckenet och så vidare. Enligt resultaten av undersökningen kommer läkaren att förskriva hormonbehandling. Dra inte, annars kommer dotter i framtiden inte att kunna få barn.

Varför då? Inte alla kvinnor har magnifika bröst. Men att ta hormonella piller utan specifika indikationer kan inte bara leda till en felaktig menstruationscykel utan också bli komplicerad av infertilitet i framtiden.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Brun daub en vecka före menstruation

Varje kvinna bör höra signalerna från sin kropp och bestämma bakgrunden till hotet. 35% av kvinnorna noterar brun urladdning en vecka innan den förväntade menstruationen....

De första tecknen på graviditet före menstruation och efter

Den första månaden av graviditeten är en viktig och mycket spännande period i varje förväntad mors liv. I praktiken visar det sig att det mesta av denna underbara period med att lägga ett nytt liv, en kvinna tillbringar antingen i okunnighet eller tvivel om hon lyckades bli gravid ett barn....

En ökning av menstruationscykelns varaktighet: de främsta orsakerna

Det finns många orsaker som kan bidra till störningen av menstruationscykeln, från hormonell brist till allvarliga gynekologiska sjukdomar....