”Nödoperationer kan och bör utföras”: Kaabak-transplantolog - påverkan av COVID-19 på hans avdelnings arbete

Intim

I avdelningen för transplantologi vid National Medical Research Center for Children's Health (NCHD) avbryts planerade operationer, eftersom denna medicinska institution tillfälligt tilldelas för behandling av ungdomar med COVID-19 coronavirusinfektion. Transplantationskirurgen Mikhail Kaabak berättade för RT hur läkarnas arbete förändras under en epidemi.

- Vad händer med patienterna i din avdelning nu??

- Tyvärr var barnen både sjuka och kommer att vara sjuka. Men nu på grund av coronavirus avbryts planerade operationer, patienter släpps ut.

- Du håller inte med det här?

- Planerade operationer är de som planerades och kan skjutas upp. Vissa transplantationer planeras också. Men det finns också nödsituationer, utan vilka en person kommer att dö eller förlora livskvaliteten. Dessa operationer kan och bör utföras trots coronavirus.

- Hur kommer din avdelnings arbete att byggas i det här fallet??

"Under de närmaste veckorna kommer vi att stärka distansrådgivning och minska personlig rådgivning." Lyckligtvis finns det möjligheter för detta i nästan alla regioner. Vi har 64 barn under observation, som i slutet av 2020 definitivt behöver en transplantation. Om det inte finns någon olycka.

42 av dem är barn så små att de inte tas av andra transplantationscentra. De måste antingen drivas med oss ​​eller förgås. Vi planerar att adoptera 14 sådana barn i april, under epidemin, eftersom vägran av sjukhusvistelse enligt vår åsikt kommer att åtföljas av oacceptabelt höga risker för allvarliga komplikationer..

- Är det sant att du skulle avfyra två läkare från ditt team?

- Ja, det är sant, men under offentligt tryck avskedades uppsägningar och arbetet fortsätter..

- Hur påverkade coronavirusepidemin annars ditt arbete??

- Nu är den främsta orsaken till transplantatförlust och patientens liv infektion. Vi har en ny patogen som kommer att lägga till en huvudvärk. I detta avseende är analytiska verktyg som gör det möjligt för oss att ta fram nya kombinationer av läkemedel som sparar det maximala antalet liv av särskild relevans. Men det finns ingen effektiv behandling.

- Hur svårt det var att berätta för föräldrarna att deras barns drift är försenad?

- Det bygger ett jobb. Vi tänkte om vår patientlista. Vi valde bland dem de som verkligen inte längre kan vänta. Inte de som är praktiska för oss eller som uttrycker några önskningar, nämligen de som är i riskzonen. Kanske inte ens föräldrarna till patienterna förstår detta hot. Men vi med läkare som är på platser i olika regioner ser dessa hot. Vi planerar att ta emot dessa patienter i april.

- Vad tycker du om coronavirus och den globala pandemin??

- Den tekniska nivån för vår civilisation tillåter oss ännu inte att välja en effektiv behandling eller göra ett bra vaccin inom överskådlig framtid. Pandemin sjunker av sig själv. Tyvärr utan vårt deltagande. Som erfarenheten av Kina visar började epidemin minska två till tre månader efter att den började. Vi människor kan utveckla immunitet mot patogener, som inkluderar koronavirus. Det är därför epidemin kommer att minska. Från de goda nyheterna om vår civilisations tekniska kapacitet kan vi nämna tillkännagivandet av utseendet på analys för antikroppar mot coronavirus. Våra myndigheter lovar att denna analys kommer att finnas tillgänglig i mitten av april..

Idag utförs RNA-test: skrapningar tas från nasopharynx och orofarynx och sedan ses de i dessa erhållna vävnadsprover av coronavirus-RNA. Dessa test visar att en person har ett coronavirus. Men de visar inte effekten av immunitet. Detta är vad antikroppstestet är viktigt för..

Jag tror att när detta test blir tillgängligt visar det sig att 80% av befolkningen har god immunitet mot coronavirus och 80% inte kan vara rädda för infektion. Sedan börjar livet långsamt återgå till det normala.

- Är karantänåtgärder motiverade?

- Naturligtvis motiverat. Detta visar också Kinas upplevelse. Om du inte begränsar människors rörelse kan infektionen utvecklas explosivt. Det kommer att finnas så många patienter att många kommer att dö eftersom de inte får tillgång till medicin. Därför är det nödvändigt att bromsa epidemiens spridning med hjälp av karantänåtgärder: tills det blir klart att antalet återhämtande, det vill säga frigörande bäddar överstiger antalet fall och situationen är under kontroll. Tills dessa siffror kommer i balans.

- Och du är inte rädd att bli sjuk?

- Jag är inte rädd för att bli sjuk. Jag tror att detta oundvikligen kommer att hända och alla borde bli sjuka av ett coronavirus. Detta är den enda historien om sjukdomen. Dessutom hoppas jag att jag kommer att överföra denna infektion redan i den subkliniska fasen under tidig vår.

Tidigare talade RT om skandalen kring barntransplantolog Mikhail Kaabak och hans assistent Nadezhda Babenko. Den 12 november 2019 avskedades läkare från NCHD, där de arbetade en fjärdedel av skattesatsen. Enligt Kaabak var orsaken till uppsägningen användningen av läkemedlet "Alemtuzumab", vars användning inte regleras för njurtransplantation till barn.

Helt i centrum förklarades bemanningsbeslutet av omorganisationen och uppkomsten av en ny full skattesats i institutionen, och därför ansåg Babenko och Kaabak deltidsräntorna onödiga.

Avskedandet av läkare orsakade ett stort offentligt skrik, eftersom Kaabak är en av få läkare som transplanterar barn mindre än 10 kg. Det visade sig också att flera barn vid den tiden hade stort behov av operation.

Som ett resultat träffade Veronika Skvortsova, som fungerade som chef för Rysslands hälsovårdsministerium, barnens föräldrar och Kaabak, varefter läkaren återinsattes och befordrades för att få barn som genomgick kirurgi i januari 2020..

Vissa barn från Kaabak-listan väntade dock inte på operationen. Ett år gammal Nastya Orlova dog enligt preliminära uppgifter från lunginflammation. Roma Kuznetsov dog på grund av komplikationer som inte var relaterade till den underliggande sjukdomen.

Kirurg - typer av operationer. Konsultation, diagnos och behandling. Registrera dig online

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Boka tid hos kirurgen

För att boka tid hos en läkare eller diagnostik behöver du bara ringa ett enda telefonnummer
+7 495 488-20-52 i Moskva

+7 812 416-38-96 i St Petersburg

Operatören lyssnar på dig och omdirigerar samtalet till önskad klinik, eller accepterar en beställning för inspelning till den specialist du behöver..

Eller så kan du klicka på den gröna knappen "Registrera dig online" och lämna din telefon. Operatören kommer att ringa dig tillbaka inom 15 minuter och hämta dig en specialist som uppfyller din begäran.

Just nu håller inspelningen på av specialister och kliniker i Moskva och S: t Petersburg.

Vilka operationer gör kirurgen för olika sjukdomar?

Numera finns det en mängd olika typer och alternativ för kirurgiska ingrepp för nästan alla sjukdomar. Även vanligt förekommande förkylningar kan vara förknippade med krökning i näsan eller kronisk infektion i lymfvävnaden i halsen. Därefter kommer behandlingen att bli septoplastik (plast i näsan) eller avlägsnande av mandlarna - och det är redan kirurgiska operationer. Det är mycket svårt att klassificera typerna av kirurgiska ingrepp i sin helhet på grund av deras enorma variation. Oftast klassificeras de utifrån operationens mål.

Beroende på doktorns mål uppdelas operationerna i följande grupper:

 • Radikal. Med sådana ingrepp är kirurgi den viktigaste behandlingsmetoden och leder till fullständig återhämtning. Till exempel med blindtarmsinflammation eller kolelitias avlägsnas det inflammerade organet och personen återhämtar sig..
 • Symptomatisk I detta fall leder operationen inte till en fullständig återhämtning av patienten utan kan eliminera vissa symtom och bidra till återhämtning. Med andra ord är kirurgi bara en del av den totala behandlingen..
 • Palliativ Sådana operationer utförs i fall där patienten inte kan botas fullständigt. Kirurgens huvuduppgift är den tillfälliga återställningen av organens funktioner eller förbättra patientens livskvalitet. Palliativ kirurgi är vanligt inom onkologi.
 • Diagnostisk Diagnostiska operationer utförs sällan, eftersom det i alla fall är mycket stress för patientens kropp. Den vanligaste laparoskopin, där en speciell kammare införs i bukhålan. Men vid svåra sjukdomar kan kirurgen, för diagnostiska ändamål, inte bara öppna buk- eller bröstkaviteten, utan till och med göra kraniotomi..
Nedan ges flera exempel på kirurgiska operationer från olika medicinområden..

Rhinoplasty

Rhinoplasty (näsoperation) är en ganska vanlig operation inom otorhinolaryngology och plastikkirurgi. Ofta är patienter missnöjda med formen på näsan. Under operationen kan läkaren något förkorta, förlänga, "lyfta" eller ta bort puckeln. Noshörning kan också utföras av medicinska skäl. Till exempel kan näsan vara trasig, biten eller trasig på grund av skada. Vid vissa sjukdomar (till exempel avancerad syfilis) inträffar förstörelsen av näsbrosket. I dessa fall har patienten inte bara en allvarlig kosmetisk defekt, utan nesandningen är också allvarligt nedsatt.

Noshörning i vår tid utförs av ENT-läkare eller plastikkirurgier. De är bäst bekanta med näsans anatomi och kan uppnå bästa resultat. Åtgärder kan utföras både genom näsborrarna, utan yttre snitt, och med ett snitt i ansiktsskinnet och även med användning av konstgjorda material.

Det bör noteras att näsvävnader slutligen bildas endast i åldern 18 - 20, därför rekommenderas inte barn att utföra denna operation utan allvarliga medicinska indikationer.

Rhinoplasty bör också särskiljas från septoplasty (nasal septumplast), som vanligtvis utförs vid svårigheter med näsandning..

blepharoplasty

mammoplasty

Mammoplastik är en rekonstruktiv operation i bröstkörtlarna. I plastikkirurgi är detta en av de vanligaste operationerna. Mammoplastik kan emellertid utföras enligt välgrundade medicinska indikationer (till exempel efter avlägsnande av bröstkörteln för cancer). Det finns flera typer av denna operation..

Plastkirurger kan utföra mammoplastik för följande ändamål:

 • bröstförstoring (vanligtvis symmetrisk);
 • organreduktion (inklusive hos män med gynekomasti);
 • elasticitets återkomst;
 • "Dra upp" av mjölkkörtlarna;
 • rekonstruktion och återgång av symmetri efter operationer och skador.

Levertransplantation

Levertransplantation är den enda effektiva behandlingen för många allvarliga patologier i detta organ (skrump, tumörer, autoimmuna processer, etc.). Det nödvändiga kirurgiska ingreppet utförs av ett team av transplantationskirurger. Vid behov är det möjligt att transplantera en hel lever eller en del av en lever från en levande givare.

En levertransplantation kräver långvarig observation och noggrann förberedelse av patienten. Transplantolog i detta fall är inte den huvudsakliga behandlande läkaren. Efter operationen observeras patienten av specialiserade specialister (hepatolog, etc.) fram till livets slut..

Hjärttransplantation

Hjärtkirurgi

Hjärtkirurgier utförs av hjärtkirurger. Detta område av kirurgi är ganska omfattande, eftersom spektrumet av möjliga hjärtproblem är mycket stort. I nästan varje större stad finns kliniker med den utrustning som krävs för hjärtkirurgi. För närvarande finns det två huvudmetoder. Den första är direkt i dissektionen av bröstkaviteten för att ge tillgång till hjärtat. Detta är vanligtvis nödvändigt för storskaliga interventioner. Det andra sättet är att föra instrument och instrument till hjärtat genom stora kärl (ett snitt görs på subclavian eller femoral artär).

Oftast utför hjärtkirurger följande hjärtoperationer:

 • bypass och stenting av kranskärlen;
 • eliminering av hjärtfel;
 • byte av hjärtaventil;
 • inställning av pacemakare.

Borttagning av en tand

En tanduttag kan betraktas som ett kirurgiskt ingrepp, men tandläkaren utför vanligtvis inte detta förfarande. Maxillofacial kirurger eller tandkirurger kan vara involverade i tandutvinning i händelse av komplikationer. Exempelvis är borttagning av en tandrot från tandkötts tjockleken associerad med dissektion av vävnader. Hjälpen från maxillofacial kirurgen kan också behövas om tanden avlägsnas på grund av en cysta eller granulom, eller i fall av purulenta komplikationer.

Vanliga tandläkare försöker inte ta bort tänderna om detta är förknippat med olika kirurgiska komplikationer i framtiden. Men i allmänhet är detta förfarande inte farligt och leder sällan till allvarliga problem..

Gallblåsa borttagning (kolecystektomi)

Kolecystektomi är en rutinoperation på kirurgiska avdelningar. Denna operation utförs vanligtvis av allmänna kirurger eller magkirurger. För närvarande utförs kolecystektomi både på det klassiska sättet (snitt av den främre bukväggen) och endoskopiskt genom små öppningar. Inte alla specialister kan utföra endoskopiskt avlägsnande av gallblåsan, och inte alla sjukhus har den nödvändiga utrustningen..

Kolecystektomi kan behövas med följande patologier:

Avlägsnande av en mullvad (nevus)

Avlägsnande av mol kan utföras av kirurger i olika riktningar, såväl som hudläkare (som inte är kirurger). I de flesta fall är en sådan operation inte förknippad med några risker för patienten. Det rekommenderas emellertid att alla borttagna mullvader skickas för histologisk undersökning, eftersom potentiellt nevi kan vara en pågående cancerprocess. Förutom den vanliga "skärningen" av mullvad och omgivande hud, används nu mer skonsamma metoder. Först av allt är det laseroperation och kryokirurgi (frysning).

För att ta bort en mullvad kan du kontakta följande specialister:

 • allmän kirurger;
 • plastikkirurg;
 • laserkirurg;
 • onkolog;
 • hudläkare.
Det bör noteras att efter avlägsnande av mullvadet genom kryokirurgi eller laseroperation har läkarna inte möjlighet att utföra en histologisk undersökning. Därför, om det finns misstankar om utvecklingen av melanom, se till att göra en biopsi innan avlägsnandet, eller själva borttagandet utförs genom skärning av mullvad med en skalpell.

Ansiktslyftning

Omskärelse

Omskärelse (omskärelse) är en mycket vanlig operation som oftast utförs hos pojkar i barndomen. I motsats till vad som vanligt tror är omskärelse inte bara av religiösa skäl eller enligt tradition, utan också av medicinska skäl vid vissa sjukdomar.

Proceduren kan utföras av en kirurg-urolog eller en annan kirurg med erfarenhet av att utföra sådana operationer. Men även en felfri operation kan leda till vissa komplikationer (förändring av penisformen med ålder, grova ärr, minskad känslighet). Samtidigt visar många studier att omskuren barn kommer att minska risken för urinvägsinfektioner och vissa andra sjukdomar i framtiden..

laparoskopi

Denna operation är diagnostisk och används relativt sällan. Laparoskopi föreskrivs i de fall där läkare under lång tid inte kan ställa rätt diagnos, och patientens tillstånd tillåter inte att vänta. Små hål görs i patientens bukvägg genom vilken en speciell kamera sätts in på en flexibel tråd. Med det undersöker läkare visuellt de inre organen och undviker allvarliga vävnadsskador.

Med hjälp av laparoskopi kan du upptäcka följande sjukdomar och problem:

 • inflammatorisk process;
 • inre blödning;
 • vidhäftningsprocess (vanligtvis mellan tarmöglor);
 • skador på inre organ;
 • störningar i inre organ (till exempel med tarmhinder).
I vissa fall utför läkaren också medicinska manipulationer under laparoskopi. Det kan till exempel stoppa inre blödningar. Efter detta kirurgiska ingrepp återstår bara några punkteringsmärken på buken, men inte ett enda ärr. Laparoskopi används också framgångsrikt för undersökning av bäckenorganen.

Vilka symtom ska jag rådfråga med en kirurg?

Det finns många sjukdomar som kräver kirurgisk behandling, och deras symtom är också olika. Varje typ av operation har sina egna symtom. För många patologier bör du dessutom kontakta en terapeut eller annan specialist inom området och bara han kan hänvisa patienten till en kirurg. Det finns emellertid ett antal symptom som vältalande indikerar behovet av kirurgisk behandling..

Kirurgen bör konsulteras när följande symtom och klagomål uppträder:

 • akut buksmärta;
 • akut inflammatorisk process på huden;
 • purulenta processer;
 • frakturer och sår;
 • smärta i nedre buken;
 • blod i avföringen;
 • utseendet på formationer under huden.
För symtom från specifika organ är det bättre att konsultera en specialist (i fall av synskador - till en ögonläkare, för huvudvärk - till en neurolog, etc.).

Kirurgkonsultation

Kirurgkonsultation kan behövas för patienter med olika sjukdomar. I de flesta fall vänder sig patienten till husläkaren, terapeuten eller ringer ambulans i de första stadierna. Dessa läkare ställer en preliminär diagnos och hänvisar vid behov patienten till en kirurg med en viss profil..

Kirurger konsulterar och undersöker patienter på kontoret, inte på operationssalen. I de flesta fall avgör konsultationen om patienten behöver kirurgisk behandling. I vissa fall kan kirurger vägra att operera på patienten.

Följande tillstånd kan tjäna som kontraindikationer för operation:

 • allvarliga kroniska sjukdomar i inre organ;
 • avancerad ålder;
 • hög risk för komplikationer (i storskaliga operationer);
 • avancerade former av sjukdomen (till exempel avancerad cancer), etc..
I alla dessa fall är risken för patientdöd under operationen för hög, så att läkaren kommer att avgöra om han är redo att operera. På grund av detta måste många patienter med allvarliga sjukdomar samråda med flera specialister..

Kan jag boka tid online (via Internet, via telefon)?

Är det möjligt att få en konsultation eller få råd via Internet (online)?

För närvarande erbjuder många webbplatser att gå igenom en kirurg konsultation online. Vanligtvis handlar det om en enkel undersökning av patienten. I de allra flesta fall är det praktiskt taget ingen verklig nytta av sådana samråd. Det är helt enkelt omöjligt att undersöka en patient eller ställa en preliminär diagnos i operationen utan att titta på patienten..

Onlinekonsultationer av kirurger har följande nackdelar:

 • läkaren kan inte göra en undersökning och undersökning av patienten;
 • patienter ger ofta inte fullständig information;
 • läkare är inte ansvariga för tjänster som tillhandahålls via Internet;
 • många kirurgiska sjukdomar kräver akut behandling, och du bör inte försena inspektionen.
Således är det bästa som kan rådas vid online-konsultationer att kontakta en klinik eller sjukhus för en fullständig diagnos.

Hur man får en konsultation?

I privata kliniker är det ganska enkelt att få en konsultation med en kirurg. För att göra detta behöver du bara registrera dig i registret i förväg. Många kliniker anger också anledningen till att kontakta denna specialist. I statliga medicinska institutioner måste en allmän kirurg också registreras. Ett annat alternativ är att få en remiss från en läkare med annan specialitet (till exempel från en husläkare eller lokalläkare). Hänvisning behövs också för att konsultera en smalare kirurg. Till exempel hänvisar en kardiolog vanligtvis till en hjärtkirurg, en neurolog besöker en neurokirurg.

Vid personskador eller akutförhållanden levereras ambulansbilen till sjukhuset. Här undersöks han ur tur av en vakthavande kirurg eller en traumatolog.

Behöver jag en biljett eller remiss till en kirurg?

Behovet av en kupong eller remiss till en specialist beror på vårdmodellen som antagits i något stat. I de flesta fall kommer det första samtalet till husläkaren, lokalläkaren eller via en ambulanstjänst. Dessa läkare utför en första undersökning och kan ge en kirurg eller annan specialist efter eget gottfinnande en remiss. På vissa kliniker kan du boka tid hos en kirurg utan remiss (på hemorten).

Om vi ​​pratar om privata kliniker eller medicinska kontor, finns det inget behov av hänvisningar eller kuponger. Konsultationen kommer att betalas utan ersättning från staten eller försäkringsbolagen, men läkaren kommer att acceptera patienten i alla fall.

Finns det en kirurg på tjänst på sjukhus och kliniker?

Var tar kirurgen emot och undersöker?

Är det möjligt att ringa en privat kirurg hemma?

Många privata medicinska centra erbjuder rådgivningstjänster för hemmet. Inklusive, om nödvändigt, kan kirurgen komma till patienten. Det bör noteras att ett sådant behov uppstår ganska sällan. För det första vet inte patienten exakt sin diagnos och kan inte veta vilken specialist han behöver. För det andra kan en första undersökning enkelt utföras av en ambulansläkare eller en lokal terapeut. I detta skede finns det inga fördelar från att undersökas av en kirurg. För det tredje kommer ingen kirurg att utföra några kirurgiska ingrepp hemma. Han har helt enkelt inte de nödvändiga verktygen och motsvarande villkor..

Det rekommenderas att ringa en kirurg hemma i följande fall:

 • att överväga framtida kirurgisk behandling;
 • efter operationen;
 • med olika postoperativa komplikationer (för att ta reda på om sjukhusvistelse behövs);
 • om transport av patienten av någon anledning är omöjlig eller extremt svår.
Kirurger som arbetar på regeringskontor kan komma hem till dig för en konsultation, men privat. I allmänhet tillhandahåller statliga medicinska institutioner inte en sådan tjänst.

Hur undersöker kirurgen?

Om du ska på en konsultation med en kirurg måste du ta med dig resultatet av tidigare tester och undersökningar. Detta gör det möjligt för läkaren att titta på dynamiken i förändringar och dra vissa slutsatser om sjukdomsförloppet. Detta hjälper ofta till att ställa en diagnos..

Själva undersökningen sker vid kirurgen i flera steg. Först frågar läkaren om symptom och klagomål hos patienten, samlar in information från patienten (historia). Därefter fortsätter kirurgen direkt till undersökningen. Detta steg beror på sjukdomen. Till exempel med sår eller skador undersöker läkaren ytan, känner (palperar) vävnaden för skador. Palpation kan ibland vara smärtsam..

I slutändan ger kirurgen vanligtvis sin preliminära rapport och föreskriver olika diagnostiska undersökningar och tester för att bekräfta diagnosen..

Kirurgrum

Till skillnad från operationssalen skiljer kirurgens kontor sig lite från andra läkares kontor. Det måste nödvändigtvis finnas ett skrivbord med en persondator, flera stolar och en soffa för att undersöka patienten. Också på väggen bör vara ett negatoskop - en speciell ljuspanel för att titta på röntgenstrålar. Förutom huvudkontoret har polikliniker och sjukhus vanligtvis tvättstugor och ett behandlingsrum där några enkla kirurgiska ingrepp utförs. I tvättstugorna finns skåp med reservverktyg och apparater för steriliseringsinstrument.

I behandlingsrummet, förutom soffan och bordet, finns följande utrustning:

 • höjdmätare;
 • tonometer;
 • kirurgiskt verktygssats;
 • Vågen;
 • Shants krage;
 • återupplivningskit;
 • termometrar
 • olika däck för fixering av lemmarna;
 • minst 2 valurnor (för hushållsavfall och medicinskt avfall).
Beroende på kirurgens verksamhetsområde kan det vid behov finnas andra enheter och verktyg på kontoret.

Varför gå på poliklinikavtal efter operationen?

Undersöks kirurgen på militärregistrerings- och inskrivningskontoret, i skolan eller dagis?

Diagnostiska metoder för kirurgen

Vid kirurgi spelas den viktigaste rollen av diagnostiska metoder som gör att du kan se organ och vävnader på olika sätt. Sådana undersökningar underlättar operationen kraftigt, eftersom läkaren bättre förstår vad han exakt måste göra. Diagnosen är dock inte begränsad till att upptäcka ett problem..

Som regel undersöks patienten noggrant innan kirurgiska ingrepp. Faktum är att varje operation (liksom samtidig anestesi eller anestesi) är en stor börda för kroppen som helhet. Läkarna måste vara medvetna om hälsoproblem, även om detta inte direkt berör sjukdomen som operationen utförs för..

Vilka tester måste göras före operationen?

Det finns en standarduppsättning procedurer och analyser som utförs före operationen. Detta gör att du kan upptäcka olika hälsoproblem och minimera risken för komplikationer under operationen..

Följande tester och undersökningar förskrivs vanligtvis till patienter före operation:

 • Allmän blodanalys. Detta blodprov är en viktig diagnostisk testmetod. Vid många kirurgiska sjukdomar kommer det att visa tecken på inflammation (högt antal vita blodkroppar, C-reaktivt protein, etc.). Lågt antal röda blodkroppar eller blodplättar kan vara en kontraindikation för operationen.
 • Blodkemi. Med hjälp av denna analys kan du mer exakt bestämma vilket organ som påverkas. Till exempel med pankreatit i blodet ökar nivån av alfa-amylas, med kolecystit - alkaliskt fosfatas. Innan operationen är det viktigt att kontrollera halten av hemoglobin och blodsocker (särskilt hos patienter med diabetes mellitus).
 • Blodkoagulationstest. Blodkoagulation undersöks så att patienten inte upplever kraftiga blödningar under operationen. Om blod koagulerar långsammare än normalt bör vissa farmakologiska preparat användas, eller operationen skjuts upp..
 • Urinalys: Urinalys visar hur njurarna fungerar. Patienter med sjuka njurar kan ha problem att eliminera läkemedel som används för anestesi.
 • Elektrokardiografisk undersökning (EKG). Många patienter med svagt hjärta kan uppleva komplikationer under operationen. Detta beror på smärtchock, blodförlust eller farmakologiska läkemedel mot anestesi. Läkare behöver veta om möjliga problem, så EKG görs i förväg.
Även inom smalare operationsområden genomförs andra studier och analyser. Till exempel, före hjärtkirurgi, ges patienten ofta ett EKG, och andra metoder föreskrivs också för att studera hjärtat arbete (ekokardiografi, myokard scintigrafi, etc.). I varje enskilt fall säger kirurgen själv vid konsultationen vilka undersökningar som krävs. Det är inte värt att gå igenom dem i förväg, eftersom många analyser har en "hållbarhetstid". Till exempel kommer ett blodprov som utförs en vecka innan operationen inte beaktas, och det måste upprepas..

Röntgen (radiografi)

Röntgen är en av de vanligaste metoderna för undersökning av vävnader. Apparater av olika modeller som använder röntgenstrålning för att få en bild finns på nästan varje sjukhus eller klinik. Vid kirurgi används radiografi för att identifiera tecken på vissa kirurgiska sjukdomar och bekräfta diagnosen..

Med hjälp av radiografi kan du identifiera följande kirurgiska sjukdomar:

 • tarmhinder (på bilden - ansamlingar av luft och vätska i bukhålan);
 • neoplasmer;
 • abscesser och cyster;
 • förekomsten av njursten, urinblåsa eller gallblåsan;
 • benfrakturer, etc..
Bärbara röntgenmaskiner används också ibland direkt under operationen. Till exempel tar traumatologer efter montering av ekrarna under skarvens fog en bild för att se till att ekrarna sitter korrekt.

Ultraljudundersökning (ultraljud)

Med hjälp av ultraljud kan följande kirurgiska patologier bekräftas:

 • gallstenar (kolelitiasis, kolelitiasis);
 • njursten (urolithiasis, urolithiasis);
 • ansamling av vätska i bukhålan;
 • omfattande inflammatoriska processer;
 • tarmhinder;
 • tumörer i bukhålan;
 • cyster på äggstockarna, etc..
Användningen av ultraljudsvågor är också baserad på ekokardiografi (EchoCG), som används av hjärtkirurger vid hjärtoperationer. I traumatologi används ultraljud också för skador i leder och mjuka vävnader för att upptäcka brott i ligament, muskler och andra skador..

Computertomografi (CT) och magnetisk resonansavbildning (MRI)

CT och MRI är inte ordinerat för alla kirurgiska patienter. Dessa forskningsmetoder är de mest exakta, eftersom de ger en mycket god bild av ett visst organ, kärl eller vävnad som ska användas. Den höga kostnaden för tomografi och ett begränsat antal enheter tillåter emellertid inte att den används lika mycket som röntgen eller ultraljud.

CT och MR i kirurgi kan användas för följande ändamål:

 • detektion av neoplasmer;
 • upptäckt av sprickor och benfrakturer;
 • vaskulär undersökning (för blodproppar, aneurysmer, etc.);
 • förberedelse för icke-standardiserade operationer (till exempel en detaljerad studie av tumören före avlägsnande);
 • diagnos av många sjukdomar i centrala nervsystemet, etc..
Både CT och MRI låter dig studera vävnad med en noggrannhet på fraktioner på en millimeter. Vanligtvis föreskriver kirurgen dessa studier om han har tvivel om att ställa rätt diagnos, eller om en allvarlig storskalig operation är framåt. Själva förfarandet utförs på avdelningen för radiologi. Kirurgen ges bilder och expertutlåtande.

Kirurgbehandling

Spelar kirurgens erfarenhet och ålder en roll (gammal, ung)?

Naturligtvis är erfarenhet av kirurgi såväl som inom andra områden av stor betydelse. Ju mer erfarna läkaren, desto mer typiska operationer utförde han under sin karriär. Detta gör att han kan vara bättre förberedd för olika komplikationer och mer korrekt diagnostisera. Det bör emellertid noteras att kirurgens utbildning varar ganska länge (8 - 11 år), därför, utan motsvarande minsta erfarenhet, får kirurgen ingen licens.

Ändå är kirurgi ålder av sekundär betydelse. Å ena sidan har äldre specialister mer erfarenhet när det gäller antalet patienter som opereras. Å andra sidan är det mer benägna att unga yrkesverksamma har färdigheter i att arbeta med mer avancerad teknik. Detta påverkar diagnosmetoderna och kirurgimetoderna. Till exempel laseroperation, kryokirurgi eller endovaskulär kirurgi är relativt "unga" riktningar.

Hur en kirurg gör en operation?

Kirurgi utförs i flera steg. I det första skedet arbetar anestesilegen med patienten. Han bedövar området som kommer att opereras eller fördjupar patienten i medicinsk sömn. Därefter förbereder kirurgen det kirurgiska fältet och täcker patientens kropp med sterila våtservetter så att endast snittytan förblir öppen. Denna yta behandlas med speciella desinfektionsmedel som dödar mikrober. Själva operationen börjar med ett vävnadssnitt för att ge åtkomst till det nödvändiga organet. Vid neurokirurgi kan detta kräva kraniotomi och vid bröstkirurgi såg bröstbenet eller revbenen. Detta följs direkt av medicinska manipulationer som syftar till att eliminera problemet.

Under operationen utför kirurgen följande terapeutiska åtgärder:

 • avlägsnande av död vävnad;
 • släppa pus;
 • avlägsnande av ett inflammerat organ eller en del av ett organ;
 • behandling av vävnader och hålrum med speciella lösningar;
 • fixering av organ eller delar därav;
 • återställande av tarmens tålamod (urinledare, matstrupe, kärl, etc.);
 • restaurering av blodflöde, etc..
Efter att orsaken till sjukdomen har eliminerats sys läkaren de tidigare dissekerade vävnaderna i lager. Sömmen behandlas med antiseptiska lösningar. Efter många bukoperationer lämnas dränering i 1 till 2 dagar så att pus och vätska inte samlas.

Har operationssalen en assistent och en sjuksköterska?

Varje operation kräver ett visst antal medicinsk personal. Ju mer komplicerad operationen är, desto fler läkare behövs för att slutföra den. Till exempel under organtransplantation kan en operation äga rum i flera steg och flera team av kirurger kommer att arbeta.

I princip kan följande specialister vara i operationssalen:

 • Kirurg. För varje operation finns det en chefskirurg som ansvarar för själva operationen. Det kan vara en eller flera.
 • Narkosläkare. Denna specialist är närvarande i operationer där anestesi eller anestesi krävs. Han är ansvarig för patientens vitala tecken, stöder honom i det skick som krävs för operationen.
 • Assistent. Assistenter är inte på alla operationer. Som regel är det studenter eller unga, mindre erfarna kirurger. De kan hålla expander eller utföra enklare manipulationer (sutur, klämmor etc.).
 • Sjuksköterska. Den operativa sjuksköterskan ansvarar för att förbereda operationssalen, kirurgiska instrument och tillgängligheten av nödvändiga läkemedel. Under operationen ger hon kirurgen de nödvändiga verktygen från ett speciellt bord. Sjuksköterskan deltar vanligtvis inte direkt i operationen, eftersom hon inte gör samma grundliga handbehandling som kirurgen eller hans assistent.

Vad händer före operationen?

Preoperativ förberedelse börjar oftast ungefär en dag före själva operationen. Patienten ges lugnande medel som lindrar stress och ångest i samband med kommande operation. Före operationen informerar läkarna också patienten om de manipulationer som kommer att utföras under operationen och får samtycke från patienten.

Ungefär en dag före operationen pratar anestesiläkaren med patienten. Han tar reda på om patienten har några kroniska hälsoproblem, allergier mot vissa läkemedel etc. Detta hjälper läkaren att välja metoden för anestesi eller anestesi och förbereda sig för möjliga komplikationer.

Innan operationen görs också nödvändiga tester (vanligtvis blod och urin).

Vad händer under operationen?

Själva operationen sker i flera steg. Först bedövas patienten. Detta görs av anestesilegen. Graden av anestesi och typ beror på vilken typ av kirurgisk ingrepp som kommer att utföras.

Följande typer av anestesi skiljer sig:

 • Lokal (lokal) anestesi. Det används för att bedöva ett litet vävnadsområde. Vanligtvis representerar en eller flera injektioner. Kirurgen själv kan göra sådan anestesi utan hjälp av en anestesiolog..
 • Regional anestesi. Anestesi görs på ryggmärgsnivån. Den består av en injektion i utrymmet mellan ryggkotorna på nivån av korsryggen. Injektionen i sig kan vara ganska obehaglig eller till och med smärtsam. Patienten förblir medveten men förlorar känsligheten (vanligtvis under bröstet). Sådan anestesi används för små operationer på bukorganen..
 • Anestesi Anestesi innebär att inaktivera patientens medvetande och fördjupa honom i en medicinsk dröm. Denna metod för smärtstillande är vanligtvis nödvändig för storskaliga kirurgiska ingrepp..
Efter att anestesin har fungerat börjar kirurgen själva operationen. Dess art och varaktighet beror på sjukdomen. Till exempel, med blindtarmsinflammation, dissekerar läkaren bukhålan och tar bort den formformiga bilagan till cecum. Det tar ungefär en halvtimme eller en timme. Med en traumatisk hjärnskada kan trepanation (öppning av kranialboxen) vara nödvändig, och själva operationen varar ibland 5 till 7 timmar eller mer. Under operationen administreras vissa mediciner parallellt (till exempel för att upprätthålla hjärtat, för att stimulera andningen) eller en blodtransfusion utförs. Narkosläkaren ansvarar för dessa manipulationer..

Vad händer efter operationen?

Den postoperativa perioden börjar med att patienten drar sig från anestesi. Efter tunga operationer placeras patienter vanligtvis på intensivvård, så att vid komplikationer i tid för att ge nödvändig hjälp. När tillståndet stabiliseras överförs patienten till en vanlig avdelning. För första gången övervakas hans tillstånd av en narkosläkare-återupplivande. Kirurgen kontrollerar patientens tillstånd vid behov. Han måste se till att det inte finns några komplikationer (suppuration av det postoperativa såret). Dessutom kan kirurgen efter en tid ta bort sömmarna eller ta bort dräneringsrören. Efter detta släpps patienten vanligtvis hem..

Patientens varaktighet efter operationen beror på följande faktorer:

 • operationens svårighetsgrad;
 • patientens tillstånd;
 • förekomsten av kroniska hälsoproblem;
 • förekomsten av komplikationer;
 • tillstånd där patienten kommer att vara hemma.
Den postoperativa perioden kan pågå från flera dagar (med mindre ingripanden) till flera månader med volymoperationer. Under denna period måste patienten visas till specialister.

Hur behandlas kirurgens hand?

Eftersom kirurgen utför manipulationer direkt i håligheten i patientens kropp under operationen, borde händerna vara helt rena. Detta kommer att undvika infektion i såret och förhindra postoperativa komplikationer. Tekniken för bearbetning av kirurgens händer har förbättrats i århundraden. Idag följer alla specialister vissa grundprinciper..

Innan operationen behandlas kirurgens händer enligt följande:

 • händerna tvättas under varmt rinnande vatten;
 • använd nödvändigtvis specialtvål eller andra desinfektionsmedel;
 • använd en handborste;
 • händer tvättas i minst 5 till 10 minuter, medan de ständigt böjs vid armbågarna och höjs så att vatten rinner från fingrarna till armbågarna;
 • händer behandlas med en steril bomullstopp doppad i alkohol, klorhexidin eller liknande substanser i egenskaper;
 • torka händerna med en steril trasa.
Efter det hjälper operationssjuksköterskan läkaren att ta på sig handskar och en badrock. Som ett resultat av en sådan behandling förblir patogena mikrober inte på händerna, och huden behandlad med tanniner svettas inte i gummihandskar under lång tid.

Vilka verktyg finns i operationssalen (kirurgkit, morgonrock, kostym etc.)?

Operationsrummet är ett rum anpassat för kirurgiska operationer. Det gränsar vanligtvis till flera rum. Operationsrummet kan variera. Det beror på vilken typ av operationer som utförs i den. Till exempel är utrustning av ett operationsrum på en gynekologisk avdelning mycket annorlunda än att utrusta ett operationsrum i en ögonklinik.

De viktigaste elementen i operationssalen är:

 • specialbord justerbart i höjd;
 • bord för verktyg;
 • specialriktade glödlampor.
På operationssalen arbetar kirurgen i handskar, en mask och en speciell hatt. Han klädd i en kirurgisk kostym, under vilken endast underkläder, och en ren morgonrock (ofta engångsbruk) läggs ovanpå dräkten. Assistenten klär sig på samma sätt om han är direkt involverad i operationen.

De kirurgiska instrument som används av läkaren är uppdelade i följande grupper efter överenskommelse:

 • för införande av vätskor (olika sprutor och droppar);
 • för dissektion av vävnader (hårbotten, sax, kirurgiska sågar etc.);
 • för att stoppa blödning (kirurgiska klämmor i olika former, apparater för att installera klämmor på blodkärl);
 • för vävnadsfixering (expanderare, sonder, kirurgiska speglar, etc.);
 • för anslutning av tyger (nålhållare och nålar i olika modeller).
Det finns också andra hjälpverktyg, apparater och instrument. Utrustningen för det kirurgiska satsen beror generellt på läkarens profil. Till exempel har neurokirurger för att öppna kranialboxen också speciella borrar, hammare och nippor, traumatologer använder ofta borrar för att installera stickor. Vid mikroskirurgi har läkaren alltid ett speciellt mikroskop och en speciell uppsättning instrument.

Vilket suturmaterial används (kirurgiska suturer)?

Suturmaterial i kirurgi är av flera typer. Var och en av dem har sina fördelar och nackdelar. Som regel väljer kirurgen vilket material som ska användas, och patienten informeras inte om sådana finesser för operationen.

I allmänhet ställs följande krav på suturmaterial vid kirurgi:

 • mekanisk styrka;
 • omöjlighet för förfall eller utveckling av infektion direkt i fibrerna;
 • minimal invasivitet (tråden ska inte "klippa" tyget när du drar åt knuten);
 • flexibilitet för möjligheten till nödvändiga manipulationer;
 • hypoallergen.
Många moderna trådar tenderar också att lösa med tiden. En sutur appliceras för att tätt ansluta vävnaderna under sårläkning. Typiskt, efter några månader, bildas stark ärrvävnad på platsen för snittet. Efter detta behövs vanligtvis inte suturmaterial. I många fall är det att föredra att göra en söm bara av material som löser sig inom några månader..

För suturering är de mest använda trådarna från följande material:

 • katgut;
 • silke;
 • nylon;
 • lavsan och andra.
I vissa fall används också metalltrådar..

Kan kirurgens misstag orsaka patientens död?

Kirurgens yrke är förknippat med stora risker för både patienten och specialisten själv. Först och främst beror detta på det extrema ansvar som ligger hos dessa läkare. I själva verket kan misstag av kirurger leda till allvarliga konsekvenser (behovet av omoperation, funktionshinder eller död av patienten). Det bör noteras att många kirurgiska ingrepp är ”typiska” och tekniken för att genomföra dem är välkänd för varje kirurg. Inom området traumatologi eller onkologi, där varje patient är ”unik” på sitt eget sätt, finns det inga mallar för operationer. Därför ökar också risken för olika komplikationer..

När det gäller medicinska fel skyddar lagen både patienten och läkaren. Alla kirurger har stor försäkring, som vid behov täcker kostnaderna för stämningar från patienter. Patienter med misstänkt medicinskt fel kan kontakta kriminaltekniska specialister. Sedan skapas en särskild kommission för att utreda ärendet, vars slutförande kommer att överföras till domstolarna.

Kirurgiska tips och tricks

I princip finns det inga enhetliga tips eller rekommendationer för alla patienter med en kirurgisk profil. Inom varje område finns det vissa funktioner, och läkare förklarar vanligtvis själva för patienten i detalj vad som kan och inte kan göras efter operationen. Om kirurgen inte sa detta till patienten eller hans anhöriga, kan du boka en tid på egen hand och förtydliga dessa rekommendationer med honom.

I de flesta fall finns följande tips och tricks för patienter:

 • efter operationer i bukhålan (hernia, blindtarmsinflammation, pankreatit, etc.), bör man inte anstränga eller lyfta vikter (mer än 3-5 kg);
 • efter en hjärtoperation är det nödvändigt att begränsa intaget av vatten och salt under en tid;
 • det rekommenderas inte att ligga under lång tid, patienten bör börja gå lite efteråt när tillståndet tillåter honom;
 • vid de första tecknen på komplikationer (uppkomsten av smärta, rodnad runt sömmen), måste du konsultera en specialist;
 • du kan inte ta några mediciner (om nödvändigt, meddela din läkare).
Det finns andra rekommendationer för patienter med olika profiler..

Finns robotkirurger?

Skämt om kirurger

En konversation mellan två kirurger:
- Tja, hur operationen gick, kul?
- Nej, patienten är under anestesi...

Utomhus:
- Tjej låt mig hjälpa dig!
- Nej, vad är du, jag kommer att bära väskan själv.
- Nej, jag är en plastikkirurg...

Efter operationen avgår patienten från anestesi.
Läkare:
- Tja, operationen slutade bra, du kommer att leva!
- Jag är en rörmokare... På operationssalen kallade de kranen för att reparera!

Efter operationen föras patienten till avdelningen. Det finns andra patienter.
- Wow, allt gick bra, inga fler operationer.!
Första patienten:
- Tja, berätta inte för mig, de opererade på mig och glömde tampongen inuti, jag var tvungen att klippa den igen.
Den andra patienten:
- Och i allmänhet lämnade jag klämman, också sedan bort.
Kirurgen går in i:
- Tyvärr lämnade jag inte en hatt i din avdelning?

Rehabilitering efter operation

Ett uppenbart fall av löjligt död efter operationen. Det var inte alls ett medicinskt fel, utan en kvinnas kränkning av läkarens rekommendationer efter att kvinnan själv hade utskrivits. Det verkar som om huvudstadiet i behandlingen ligger bakom, suturen blöder inte, det finns inget hematom, läkarrådet godkände anhörighetens begäran att ta patienten hem och ge henne ordentlig vård i de inhemska väggarna.

57-åriga N instruerades: efter hemikolektomi är det nödvändigt att stå upp och sitta lite, bära kompressionsstrumpor och utveckla muskler. Onkologin i tjocktarmen ligger bakom, tumören tas bort, nu återstår det bara att leva och njuta!

Men omtänksamma släktingar gjorde sitt bästa för att skydda kvinnan från alla slags belastningar och beslutade att ge henne lugn och stillhet. Under vilken kvinnan inte kom ur sängen på tio dagar och inte satte sig ner, hon älskade sina muskler och trodde att hon skulle återhämta sig efter operationen.

Tio dagar senare försökte patienten äntligen stå upp, tog flera steg, varefter hon omedelbart kände blodtrycksfall och förlorade medvetandet. Kvinnan togs till intensivvård, där hon plötsligt dog. En obduktion avslöjade tromboembolism i lungartären, vaskulär obstruktion och bristning..

Hur hände det här? Blodproppar som bildades under en lång period av en orörlig livsstil kände sig själva på ett så monsteraktigt sätt.

Läkarna varnade hur de skulle uppträda, men förklarades detta tydligt? Se till att läkarna såg till att både släktingar och patienten själv helt förstod faran för att inte följa rekommendationerna? Det finns verkligen en populär övertygelse att du efter varje operation bör stanna i en horisontell position så länge som möjligt och äta livsmedel som är rika på vitaminer så ofta som möjligt. Den värdefulla "hungern, kylan och freden" är glömd.

Allt är rent individuellt, och du måste strikt följa läkarens rekommendationer angående den postoperativa perioden, komma ihåg de troliga konsekvenserna, och det är bättre att även ta ett memo med det detaljerade "du kan" och "inte" och göra en kopia för släktingar.

OPERATIONELLT INTERVENTION. STEG

Genom att acceptera kirurgisk hjälp bör patienten vara medveten om att den inte bara bygger på att skapa operativ tillgång till organet, direkt manipulering i det och stänga såret med en sutur, utan även innefatta förberedelser för operation och efterföljande återhämtning - rehabilitering.

Förberedande etapp

Förberedelserna för operationen är inte mindre viktiga processer än ingripande i själva kroppen, eftersom det är för närvarande risken för komplikationer kan förebyggas. Vid en akut operation är det nödvändigt på kortast möjliga tid att utföra alla nödvändiga manipulationer som bidrar till att patienten snabbt förbereds för det kommande fallet. Om operationen är planerad, har patienten tillräckligt med tid kvar för att slutföra alla läkarmöten och utföra nödvändiga diagnostiska procedurer för att bekräfta orsaken till sjukdomen. Också i detta skede är det nödvändigt att identifiera samtidiga sjukdomar, om några.

Vid denna punkt bör patienten inte bara klara alla nödvändiga tester, göra ett elektrokardiogram och fluorografi, utan också mentalt förbereda sig för den kommande händelsen. Läkaren, som försiktigt pratar med patienten, lugnar honom och anpassar sig till önskat humör.

I detta skede bör särskild uppmärksamhet ägnas äldre människor, eftersom de har en längre läkningsprocess, minskad ämnesomsättning och inte alla läkemedel kommer att tas av kroppen utan avslag. Med åldern blir det svårare och svårare att tåla operationer, eftersom alla fysiologiska processer bromsas ner och sover halvt.

Det är också nödvändigt att komma ihåg att personer med en gnista av visdom i sina tempel kännetecknas av ökad känslomässig känslighet, irritabilitet, förbittring, som bör betalas till den känsliga behandlande läkaren och hålla det nödvändiga samtalet, uppmärksamma klagomål och visa mildhet vid förhör.

Direkt operation

Just nu beror det allt på läkarnas professionalism, hans erfarenhet och färdigheter. Åtgärdens framsteg inkluderar tre steg:

 1. bildning av tillgång till kroppen och dess exponering;
 2. omedelbar operationell mottagning;
 3. utgång från organet, dvs. fullbordande av manipulation.

Kirurgen vet hur viktigt det är att skapa full tillgång till organet innan ett snitt utförs för att inte skada angränsande organ, kärl eller en gren av nervfibrer. För att göra detta försöker de ge patienten en speciell kroppsposition som är mest bekväm för både patienten och läkaren, utan att begränsa sin rörelse.

Till exempel för operation på nackorganen placeras en speciell rulle under huvudet för en person, varigenom huvudets lutande läge säkerställs. För ingripande på perineum lyftas och säkras patienten i upprätt läge, och för operation på njurarna eller retroperitoneal utrymmet erbjuds patienten att ligga på sin sida och placera en rulle under korsryggen.

Denna förberedande process är så viktig att det i vissa operationer tar längre tid än själva interventionen, det beror på hur väl läkaren kommer att se det kirurgiska området och hur kort han kan göra vägen till det drabbade organet. Det är också viktigt att komma ihåg att ärret, som därefter visas på snittplatsen, inte bör hindra rörelse vid operationer i lemmarna eller lederna, och om möjligt, vara mindre märkbar, därför är patientens korrekta position under operationen, sägs, avgör halva framgången.

Vidare är det nödvändigt att nämna om anestesi - lokalt eller allmänt, beroende på typ av operation och efter beslut av läkaren. Med hjälp av anestesi bedövas inte bara patienten utan också villkoren skapas för kirurgen för manipulering av hög kvalitet.

Nästa steg är direkt operativ mottagning. Det är värt att klargöra att inte alla kirurgiska ingrepp syftar till att ta bort orgelet eller dess del, det finns också ett antal återställande manipulationer. Till exempel proteser, bypass-kirurgi, plast etc..

Oavsett vilken typ av operation, här och nu, för tillfället, bör läkaren bekräfta eller motbevisa diagnosen, med att ha sett med sina egna ögon strukturen i organets vävnader, bedöma situationen och även ta hänsyn till oväntade fynd.

Sista steget

Det sista steget inkluderar utgången från orgelet, säkerställer dess integritet, på lämpligt sätt ansluter vävnaderna med hjälp av suturmaterial. Allt ovanstående hjälper sårläkning så snart som möjligt. Men det bör också noteras att kirurgen innan sutur kontrollerar om blödningen är helt stoppad. Om du är osäker ställer läkaren upp ett kontrollavlopp och ber också sjuksköterskan om att kontrollera antalet kirurgiska instrument, servetter, bollar.

Med tanke på operationens gång, dess komplexitet, utseende väljer läkaren en av metoderna för att slutföra proceduren. Det kan vara:

 • suturerar såret fullständigt;
 • partiell stängning med tamponger;
 • skiktning med införande av dränering;
 • suturering med hänsyn till upprepade ingrepp i såret;
 • inte suturerar alls, dvs lämnar ett öppet sår.

Valet av slutförande av operationen påverkar direkt resultatet av den postoperativa perioden, varför kirurgen är så försiktig med att lämna interventionen.

POSTOPERATIV REHABILITATION

Det bör komma ihåg att till och med den mest exakta och mästerliga prestationen av en läkare av sina yrkeskunskaper inte garanterar ett gynnsamt resultat av operationen av det enkla skälet att återhämtningsperioden i detta skede bara är början.

Alla, till och med det mest obetydliga ingreppet i ett organ eller vävnads hålighet är ett allvarligt trauma för hela organismen, och du måste förbereda dig för att "som tidigare" inte längre kommer att vara. Mycket beror på att genomföra rehabiliteringsåtgärder, korrekt näring och återställa styrka..

Tyvärr tror de flesta patienter felaktigt att rehabilitering är ett obetydligt stadium, eftersom det värsta är över.

Men är det verkligen så?

Faktum är att efter operationen är människokroppen så försvagad att den inte kan återhämta sig med samma hastighet.

Särskild uppmärksamhet ägnas patientvård efter operation i ryggraden eller lederna. En försummelse av läkarens rekommendationer kan återspeglas i beklagliga konsekvenser för patienten själv, begränsning av hans rörelser eller till och med helt beröva honom möjligheten att bedriva en aktiv livsstil.

Överdriven postoperativ vila, som enligt vissa bara kommer att förbättra tillståndet och hjälpa till att återställa och stärka kroppen, kan faktiskt leda till

 • till muskelatrofi, deras förlust av funktion,
 • liggsår,
 • lunginflammation på grund av stagnation av sputum i luftvägarna.

Men detta är bara en sida av myntet, och det finns en annan sida - psykologiska konsekvenser. Kraftigt inför en person med en aktiv livsstil är det extremt svårt att plötsligt vara sängliggande, inte ha förmågan att självbetjäna sig.

Det är därför det är viktigt inte bara att lindra smärta utan också återställa fysisk och mental styrka, att tro på att allt kommer att vara bra och säkert.

POST-OPERATIONELL ÅTERKOMST. NÄR OCH HUR DU STARTAR?

Många är intresserade av frågan, när exakt bör rehabiliteringsåtgärder påbörjas? Det är viktigt att förstå att i detta fall arbetar tiden mot patienten och varje missad dag kan leda till komplikationer. Du bör ta till metoden att införa den föregående formen så tidigt som möjligt, först under övervakning av en läkare och sedan hemma. Slutet av rehabilitering kan betraktas som att uppnå ett gynnsamt resultat, fastställt av bekräftelsen från den behandlande läkaren.

Det finns två stadier av återhämtning efter operation:

Den första börjar när det kirurgiska ingreppet är avslutat och varar tills suturen eller gipsmaterialet har tagits bort. Naturligtvis har längden på denna period individuella gränser, men som regel överstiger inte två veckor.

Vad man ska göra för patienten i dag?

Utför först andningsövningar för att förhindra överbelastning i lungor och lunginflammation.

För det andra, utför terapeutiska och förebyggande övningar som främjar sammandragningar av jämna muskler med en senare belastningsökning.

Som regel förskrivs patienterna några dagar efter operationen fysioterapi: exponering för elektrisk chock, ultraljud etc., beroende på läkarens vittnesmål. Dessa åtgärder bidrar till snabb läkning av sårkanter, resorption av suturer, eliminering av hematomer, återställande av organfunktion.

Det andra stadiet av rehabilitering - post-immobilisering, innefattar två processer: inpatientbehandling och poliklinisk behandling, och börjar vid tidpunkten för avlägsnande av sutur eller gipsmaterial och varar från flera månader till flera år. Nu måste du flytta mer, införa muskelton, minska smärta.

På sjukhuset erbjuds patienten följande aktiviteter:

 • fysioterapi (ultraljudsbehandling, elektrofores),
 • massage,
 • fysioterapi,
 • gymnastik inuti avdelningen,
 • övningar på speciella simulatorer eller i poolen, om någon.

På poliklinisk behandling bör patienten starkt stödja de resultat som uppnåtts på sjukhuset, annars försvinner effekten av de utförda procedurerna mycket snabbt.

Det är nödvändigt att fortsätta fysioterapi, besöka sanatorier och dispensaries två gånger om året för att komma till läkaren för medicinsk övervakning.

REKOMMENDATIONER FÖR ÅTERSTÄLLNING AV PASIENTER SOM Beror på typen av rörlig verksamhet

 1. Hjärtkirurgi

Dessa operationer är en stor prestation inom modern medicin, men representerar också svårigheter under den efterföljande återhämtningsperioden. Om du försummar rehabiliteringsåtgärder kan du återigen vara på operationsbordet. Dessa patienter måste också veta att deras syn kan försämras på grund av ödem i koroid. Möjligheten till irritabilitet eller depression på grund av högt blodtryck är också möjlig..

Efter hjärtkirurgi föreskrivs patienter en sparsam diet, kortvarig belastning under övervakning av en läkare, gymnastik, en pool (sex månader efter interventionen), terapeutiska bad, övningar på simulatorer, fysioterapi, massage, psykologiska åtgärder, vistelse i ett sanatorium eller rehabiliteringscenter.

 1. Gemensam operation

Det är viktigt för personer som har genomgått ledkirurgi att utöva fysioterapi, utföra övningar som hjälper till att upprätthålla muskelton, utveckla lemmar, också uppmärksamma andningsorganen och förebygga komplikationer, övervaka hjärt-kärlsystemet, förbättra blodflödet i perifera delar av kroppen. Huvudmålet i detta skede är att stärka muskelsystemet, återställa rörelse med simulatorer, zonterapi, massage och följa läkarens rekommendationer efter utskrivning från medicinsk institution, regelbundet arbeta med att aktivera kroppens arbete.

 1. Höftkirurgi

Denna kirurgiska ingrepp isoleras separat, eftersom den representerar den största svårigheten, men ändå är rehabiliteringsperioden ganska kort. Först fokuserar patienten på övningar för att stärka musklerna runt leden som kommer att stödja den, hjälpa till att återställa rörligheten och förebygga blodproppar.

Och sedan lär läkaren nya rörelser hur man böjer sig, sätter sig, står upp för att inte skada låret och inte får ont. Särskild uppmärksamhet ägnas åt övningar i poolen, eftersom belastningen på kroppen minskar i vattenmiljön och du inte kan röra dig så begränsad som i luften.

Patienter som har genomgått operation på lårhalsen bör vara särskilt försiktiga med rehabiliteringsperioden och inte avsluta den före planen, i detta fall är detta en stor fara, eftersom de försvagade musklerna, som inte är vana vid andra rörelsefärdigheter, försvagas ännu mer, det finns risk för att falla, skada och ombehandling.

 1. Bukkirurgi

Efter de så kallade bukoperationerna bör patienter utföra andningsövningar för att förhindra överbelastning i lungorna, eftersom dessa patienter tvingas stanna i ett horisontellt och passivt läge under lång tid. Gymnastiska övningar utses i ett sparande läge, i en benägen position. Och först efter läkning av suturerna rekommenderas det att gå i fysioterapi i sittande eller stående läge..

För en tidig återhämtning rekommenderas fysioterapeutisk behandling: elektrofores, magnetoterapi och laserterapi, samt en diet, bär bärande underkläder, ett bandage för att återställa muskelton.

SLUTSATS

Baserat på ovanstående är det viktigt att förstå att själva kirurgiska ingreppet, som utförs på en hög professionell nivå, ännu inte är en garanti för ett lyckat behandlingsresultat. För att uppnå ett gynnsamt resultat under kirurgiska ingrepp krävs noggrann förberedelse för dem, för att minska risken för komplikationer, samt ett efterföljande rehabiliteringsprogram som syftar till att stärka musklerna och bidra till den snabbaste förstärkningen av kroppen.

Det är ett misstag att anta att slutförandet av operationen sammanfaller med tiden för avlägsnande av sutur. Hur viktigt det är att vara i de inhemska murarna, att inte försumma råd och rekommendationer från specialister, att vara uppmärksam på din hälsa, att vara i god tid för att se en läkare och att hålla situationen under kontroll.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Innan menstruationen slutade min bröst att skada: varför finns det någon anledning till oro?

Först och främst är det nödvändigt att förstå i samband med vilken specifik anledning kvinnan känner smärta i bukregionen under förseningen i början av menstruationen eller under menstruationscykeln....

Varför finns det inga perioder efter den senaste födelsen, beror förseningsperioden på typen av utfodring, när är det värt att ljuda larmet?

Frånvaron av menstruation efter födelsen av ett barn beror på de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen....

Den månatliga förseningsgraden, hur mycket: 2, 3, 4, 5, 6 dagar, en månad

Vanligtvis är en flickas cykeltid 28 dagar. Om menstruationen inte redan är 35 dagar kan detta betraktas som en försening. Detta fenomen har sin egen, strikt definierade tidsram....